Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. April
Merkedager
Historie
Wikipedia_2-4.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Et jordskjelv utløser en tsunami ved Salomonøyene
Minst 28 mennesker døde og mange er savnet etter tsunamien som rammet Salomonøyene i Stillehavet, mandag, 1. april 2007.

Tsunamien skyldtes et jordskjelv i Stillehavet 2 april 2007 kl 7:39 lokal tid (1 april kl 20:39 UTC).

Flere hundre mennesker er savnet i havnebyen Gizo, som først ble hardt rammet av jordskjelvet, som hadde sitt sentrum bare 40 kilometer unna. Deretter kom tsunamien inn over strendene.

13 landsbyer ble ødelagt av tsunamien. Den vasket hus og mennesker på havet, og ødela telefon- og elektrisitetsforbindelsen.

Minst 900 bolighus ble ødelagt av tsunamien. Wikipedia
Wikipedia_2-4.2005
14 år siden
Wikipedia
2005: Pave Johannes Paul II dør av hjerte- og nyresvikt, 84 år gammel
Pave Johannes Paul II ble valgt til pave 16. oktober 1978. Etter en vanskelig oppvekst begynte han å interessere seg for teologi, og han ble presteviet i 1946. Etter hvert ble han hjelpebiskop, og senere erkebiskop, av Kraków, og 16. oktober 1978 ble han valgt til pave, som den første ikke-italiener på 455 år. Han viste seg som en kompromissløs motstander av den økonomiske liberalismen og kommunismen, og regnes som en av hovedkreftene bak den sistnevntes fall i Øst-Europa. Han engasjerte seg ettertrykkelig i livsvernspørsmål og skrev flere tekster og bøker.

Han ble i februar 2005 ble lagt inn på sykehus på grunn av pustebesvær i forbindelse med influensa, skapte det stor bekymring i noen land. Vatikanet fikk da en repetisjon av hvor lite som skal til før rykter om en dødssyk pave settes i sving. Innleggelsen i 2005 var den første siden høsten 1996, og om morgenen etter innleggelsen spiste paven en vanlig frokost. Hans personlige livlege dukket ikke opp på sykehuset før henimot ti-tiden, et halvt døgn etter innleggelsen. Paven fikk operert inn en slange i luftrøret for å åpne luftveiene og fikk problemer med å snakke. Kardinal Joseph Ratzinger beroliget imidlertid pressen med at paven hadde snakket med ham på både tysk og italiensk i begynnelsen av mars.

Den 31. mars 2005 ble paven akutt verre, og hans privatsekretær erkebiskop Stanislaw Dziwisz meddelte ham sykesalvingens sakrament.

Pave Johannes Paul II døde 2. april 2005 klokken 21.37 norsk tid. Dødsårsaken er oppgitt å være hjerte- og nyresvikt. Wikipedia
Wikipedia_2-4.1982
37 år siden
Wikipedia
1982: Falklandskrigen bryter ut, når argentinske styrker invaderer Falklandsøyene uten forvarsel
En argentinsk styrke invaderer Falklandsøyene 2. april. 1800 øyboere, 57 soldater fra Royal Marines og 11 sjømenn fra Royal Navy kunne utrette lite mot overmakten.

Allerede 3. april vedtok FN et krav om at argentinske tropper skulle trekke seg ut og stoppe alle fiendtligheter. Argentina nektet, og dermed valgte den daværende britiske statsminister Margaret Thatcher å gå til krig. Wikipedia
Fødsler
70 år
H.C. Andersen (Forfatter)
1805 - 1875

H.C. Andersen (Danmark)

Forfatter, skribent, lyriker, selvbiograf, dramatiker, journalist, reisende

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Christian Andersen

Født:
2. april 1805

Døde:
4. august 1875 (70 år)

Hans Christian Andersen var en dansk forfatter og poet, mest kjent for sine kunsteventyr. Disse er oversatt til over 100 språk og er nest etter Bibelen de mest oversatte tekstene i verden. Eventyrene har blitt overført til diverse teaterstykker, filmer, balletter og andre kunstformer. H.C. Andersen er en av den danske gullalders hovedpersoner. Wikipedia

86 år
Alec Guinness (Skuespiller)
1914 - 2000

Alec Guinness (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
2. april 1914

Døde:
5. august 2000 (86 år)

Alec Guinness de Cuffe var en britisk skuespiller. Guinness vant en Oscar for rollen som oberstløytnant Nicholson i filmen Broen over Kwai (1957). Den mest prominente rollefiguren i hans senere karriere var som Obi-Wan Kenobi i Star Wars-trilogien. Wikipedia

81 år
Kolbjørn Hauge (Forfatter)
1926 - 2007

Kolbjørn Hauge (Norge)

Forfatter, gårdbruker, skribent

Født:
2. april 1926

Døde:
15. august 2007 (81 år)

Kolbjørn Hauge var en norsk forfatter, tidligere stein- og jordarbeider, gårdsgutt, gartner, fisker, veiarbeider, kontorist, sjømann og lærer. Hauge var utdannet adjunkt, med 4-årig lærerskole fra Stord i 1951 og videreutdanning i gymnastikk, forming, historie, spesialpedagogikk og pedagogisk rettledning. Han underviste i alle ledd i folkeskolen og på lærerhøgskole.

Hauge slo igjennom som skjønnlitterær forfatter i 1993 med kriminalromanen Heit juice. Romanen seiret samme år i en konkurranse om beste nordiske kriminalroman. I romanen presenteres også Hauges krimhelt, Petter Eliassen, som er en gjenganger i de fleste av forfatterens kriminalromaner. Hauge skrev fagbøker, barnebøker og prisbelønnede klassiske detektivfortellinger/politiromaner fra vestnorsk bygdemiljø. Sammen med Magnhild Bruheim regnes han som en av de fremste eksponentene for subgenren «bygdekrim».

Kolbjørn Hauge var bror av forfatteren Alfred Hauge. Wikipedia

<<
2. April
>>