Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
16. April
Om dagen
16. April er dag 106 i 2019, og er i uke 16. Det er 259 dager igjen av året.
Merkedager
Minnedag for helgenen Magnus Orknøyjarl, som led martyrdøden 16. april 1115
Historie
Wikipedia_16-4.2014
5 år siden
Wikipedia
2014: En ferge med rundt 470 passasjerer veltet utenfor kysten av Sør-Korea, der over 300 omkommer
Fergekantringen i Sør-Korea i 2014 fant sted 16. april 2014 da fergen «Sewol» kantret med 475 mennesker ombord, herunder 325 skolelever og 15 lærere fra Danwon videregående skole i forstaden Ansan til Seoul som var på reise fra Incheon til Jeju.

Det 6 825-tonn tunge rorofergen, sjøsatt i juni 1994, sendte ut nødsignal fra en posisjon rundt 20 km fra Byungpoong-øya klokken 08.58 koreansk standardtid (23.58 UTC). Mannskapet skal ha prøvd å sjøsette livbåter, men lyktes ikke da fartøyet krenget for mye.

Mange passasjerer ble reddet av fiskebåter og andre kommersielle nyttefartøyer, som var de første som ankom ulykkesstedet før fartøyer fra kystvakten og marinen ankom, støttet av helikoptre rundt 30 minutter senere.

Senere er det en pågående redningsaksjon for å finne flere av de savnede. Denne gjennomføres ved hjelp av fartøyer fra de sørkoreanske myndighetene, den amerikanske marinen og sivile.

Fartøyets loggbøker viser at det hersket stor usikkerhet ombord før kantringen. Fartøyets kaptein Lee Joon-seok har beklaget sin adferd og ble arrestert 19. april sammen med to andre besetningsmedlemmer. 21. april ble ytterligere tre medlemmer av mannskapet og en ingeniør tilknyttet fartøyet innkalt til avhør. Kapteinen kan ifølge avisen Korea Herald risikere livsvarig fengsel. Familien som eier fartøyet er ilagt utreiseforbud fra landet. Det stilles blant annet spørsmål om et ekstra dekk som ble installert i fergen i 2012 har bidratt til å destabilisere fartøyet.

Forliset fryktes å være den verste ulykken i Korea på 20 år. Området ulykken skjedde i har ikke skjær, og det antas at årsaken var funksjonsfeil ved fergen. 17. april ble det antatt at kantringen kom som følge av at lasten forskjøv seg som følge av en krapp sving og fartøyet kom ut av balanse og begynte å ta inn vann. En analyse av fartøyets automatiske identifikasjonssystem tyder også på dette. Fartøyet skal ha fraktet 180 kjøretøyer og 1 157 tonn med last, herunder flere store containere.

Forliset har skapt sterke reaksjoner i Sør-Korea, og landets president Park Geun-hye karakteriserte handlingene til de ansvarlige medlemmene av mannskapet for «utilgivelige» og «morderiske», på bakgrunn av at passasjerene hadde fått beskjed om å holde seg i ro i sine kahytter, mens mannskapet selv forlot fartøyet og kunngjorde evakuering av fartøyet altfor sent. Men sinnet retter seg også mot myndighetene som ikke har lyktes i å redde flere i ulykken. Samtidig ble det også rapportert om heltemessig innsats fra flere av besetningsmedlemmene for å redde passasjerer, hvor de ga passasjerene sine redningsvester og hjalp dem i sikkerhet, også i tilfeller hvor det medførte egen død, samt arbeidet med hammere fra redningsbåter for å knuse vinduene til kahyttene for å få ut innesperrede passasjerer. Minst syv av mannskapet på 29 er døde eller savnede. Wikipedia
Wikipedia_16-4.2012
7 år siden
Wikipedia
2012: Rettssaken etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, starter i Oslo tingrett
Terrorangrepene i Norge 2011 var to sekvensielle terrorangrep som fredag den 22. juli 2011 ble gjennomført av Anders Behring Breivik mot statsforvaltningen, tilfeldige sivile i Oslo samt en sommerleir arrangert av Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) på Utøya i Buskerud. Til sammen mistet 77 mennesker livet i angrepene.

Det første terrorangrepet ble utført klokken 15.25, da en bilbombe detonerte i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Eksplosjonen drepte åtte mennesker, såret et tredvetall og påførte blant annet Statsministerens kontor og en rekke departementer omfattende skader.

Det andre angrepet kom knapt to timer senere, i form av en skytemassakre på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud, hvor AUF – Arbeiderpartiets (Ap) ungdomsorganisasjon – arrangerte sin årlige sommerleir. Forkledd som politi tok Breivik livet av 69 leirdeltagere og såret 66, før han, etter om lag 70 minutt, ble anholdt av Politiets beredskapstropp.

Politiske ledere fra hele verden uttrykte snart sin fordømmelse av angrepene og støtte til Norge, og i ukene som fulgte deltok hundretusener av nordmenn i markeringer for å vise medfølelse med de rammede og uttrykke avsky for terroristens handlinger.

Den da 32-årige Breivik erkjente umiddelbart å ha planlagt og utført terrorhandlingene, og ble tiltalt i saken den 7. mars 2012. Den 24. august samme år ble han i Oslo tingrett dømt til 21 års forvaring.

I august 2012 konkluderte rapporten fra 22. juli-kommisjonen med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret, at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og at beredskapen burde ha vært bedre. Wikipedia
Wikipedia_16-4.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Det som betegnes som det verste skoleskytingen i USAs historie finner sted ved Virginia Tech
Virginia Tech-massakren var en skyteepisode på skolen Virginia Polytechnic Institute and State University i Blacksburg i Virginia, USA mandag 16. april 2007. I alt 33 mennesker ble drept (inkludert gjerningsmannen) og totalt 61 mennesker ble såret, det er den nest blodigste skyteepisoden i amerikansk sivil historie etter massakren i Orlando 12. juni 2016. Wikipedia
Fødsler
65 år
Djengis Khan (Militær leder)
1162 - 1227

Djengis Khan (Mongolriket)

Militær leder, høvding

Født:
16. april 1162

Døde:
25. august 1227 (65 år)

Djengis Khan eller Dsjengis-khan, opprinnelig navn Temüdjin (eller Temüüdjin) Borjigin, navnet blir vanligvis oversatt som «universell hersker», eller «den største hersker») var født ca. 1162 - ukjent sted men tradisjonelt i Delüün Boldog nær fjellet Burkhan Khaldun i dagens Khentij i Mongolia, død 25. august 1227) var mongolsk høvding (Khan), hersker og erobrer av Mongolriket. Ved Djengis Khans død strakte imperiet seg fra Det kaspiske hav i vest til Stillehavet og det nordlige Kina i øst. Under hans etterkommere ble imperiet ytterligere utvidet. Wikipedia

72 år
Ford Madox Brown (Kunstmaler)
1821 - 1893

Ford Madox Brown (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Ford Maddox Brown

Født:
16. april 1821

Døde:
6. oktober 1893 (72 år)

Ford Madox Brown var en engelsk maler av moralske og historiske malerier, kjent for sin utpregede grafiske og ofte Hogarthske versjon av den pre-rafaelittiske stil. Selv om han var tett forbundet med Det pre-rafaelittiske broderskap var han selv aldri medlem. Ikke desto mindre forble han en nær venn av sin tidligere elev, Dante Gabriel Rossetti, hele livet. Sammen med Rossetti arbeidet han også for William Morris’ designselskap, «Morris, Marshall, Faulkner & Co.», i 1861. Wikipedia

Dødsfall
38 år
Magnus Orknøyjarl (Jarl)
1076 - 1115

Magnus Orknøyjarl (Norge)

Jarl, hersker

Fullt navn / Fødenavn:
Magnus Erlendsson

Født:
Ca. 1076

Døde:
16. april 1115 (Ca. 38 år) (Henrettet med sverd)

Magnus Orknøyjarl led martyrdøden og ble deretter helgenkåret. Han er den eneste norske helgen med pavelig anerkjennelse i tråd med den moderne helligkåringsprosessen. Utenfor Norden regnes han som en skotsk helgen. Wikipedia

<<
16. April
>>