Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. April

Om dagen

16. April er dag 107 i 2024, og er i uke 16. Det er 259 dager igjen av året.
Minnedag for helgenen Magnus Orknøyjarl, som led martyrdøden 16. april 1115

Valutakurser Oppdatert 16. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

10 år siden

2014: En ferge med rundt 470 passasjerer veltet utenfor kysten av Sør-Korea, der over 300 omkommer

Fergekantringen i Sør-Korea i 2014 fant sted 16. april 2014 da fergen «Sewol» kantret med 475 mennesker ombord, herunder 325 skolelever og 15 lærere fra Danwon videregående skole i forstaden Ansan til Seoul som var på reise fra Incheon til Jeju.

Det 6 825-tonn tunge rorofergen, sjøsatt i juni 1994, sendte ut nødsignal fra en posisjon rundt 20 km fra Byungpoong-øya klokken 08.58 koreansk standardtid (23.58 UTC). Mannskapet skal ha prøvd å sjøsette livbåter, men lyktes ikke da fartøyet krenget for mye.

Mange passasjerer ble reddet av fiskebåter og andre kommersielle nyttefartøyer, som var de første som ankom ulykkesstedet før fartøyer fra kystvakten og marinen ankom, støttet av helikoptre rundt 30 minutter senere.

Senere er det en pågående redningsaksjon for å finne flere av de savnede. Denne gjennomføres ved hjelp av fartøyer fra de sørkoreanske myndighetene, den amerikanske marinen og sivile.

Fartøyets loggbøker viser at det hersket stor usikkerhet ombord før kantringen. Fartøyets kaptein Lee Joon-seok har beklaget sin adferd og ble arrestert 19. april sammen med to andre besetningsmedlemmer. 21. april ble ytterligere tre medlemmer av mannskapet og en ingeniør tilknyttet fartøyet innkalt til avhør. Kapteinen kan ifølge avisen Korea Herald risikere livsvarig fengsel. Familien som eier fartøyet er ilagt utreiseforbud fra landet. Det stilles blant annet spørsmål om et ekstra dekk som ble installert i fergen i 2012 har bidratt til å destabilisere fartøyet.

Forliset fryktes å være den verste ulykken i Korea på 20 år. Området ulykken skjedde i har ikke skjær, og det antas at årsaken var funksjonsfeil ved fergen. 17. april ble det antatt at kantringen kom som følge av at lasten forskjøv seg som følge av en krapp sving og fartøyet kom ut av balanse og begynte å ta inn vann. En analyse av fartøyets automatiske identifikasjonssystem tyder også på dette. Fartøyet skal ha fraktet 180 kjøretøyer og 1 157 tonn med last, herunder flere store containere.

Forliset har skapt sterke reaksjoner i Sør-Korea, og landets president Park Geun-hye karakteriserte handlingene til de ansvarlige medlemmene av mannskapet for «utilgivelige» og «morderiske», på bakgrunn av at passasjerene hadde fått beskjed om å holde seg i ro i sine kahytter, mens mannskapet selv forlot fartøyet og kunngjorde evakuering av fartøyet altfor sent. Men sinnet retter seg også mot myndighetene som ikke har lyktes i å redde flere i ulykken. Samtidig ble det også rapportert om heltemessig innsats fra flere av besetningsmedlemmene for å redde passasjerer, hvor de ga passasjerene sine redningsvester og hjalp dem i sikkerhet, også i tilfeller hvor det medførte egen død, samt arbeidet med hammere fra redningsbåter for å knuse vinduene til kahyttene for å få ut innesperrede passasjerer. Minst syv av mannskapet på 29 er døde eller savnede. Wikipedia
12 år siden

2012: Rettssaken etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, starter i Oslo tingrett

Terrorangrepene i Norge 2011 var to sekvensielle terrorangrep som fredag den 22. juli 2011 ble gjennomført mot statsforvaltningen, tilfeldige sivile i Oslo samt en sommerleir arrangert av Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) på Utøya i Buskerud. Til sammen mistet 77 mennesker livet i angrepene.

Det første terrorangrepet ble utført klokken 15.25, da en bilbombe detonerte i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Eksplosjonen drepte åtte mennesker, såret et tredvetall og påførte blant annet Statsministerens kontor og en rekke departementer omfattende skader.

Det andre angrepet kom knapt to timer senere, i form av en skytemassakre på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud, hvor AUF – Arbeiderpartiets (Ap) ungdomsorganisasjon – arrangerte sin årlige sommerleir. Forkledd som politi tok Breivik livet av 69 leirdeltagere og såret 66, før han, etter om lag 70 minutt, ble anholdt av Politiets beredskapstropp.

Politiske ledere fra hele verden uttrykte snart sin fordømmelse av angrepene og støtte til Norge, og i ukene som fulgte deltok hundretusener av nordmenn i markeringer for å vise medfølelse med de rammede og uttrykke avsky for terroristens handlinger.

Den da 32-årige terroristen erkjente umiddelbart å ha planlagt og utført terrorhandlingene, og ble tiltalt i saken den 7. mars 2012. Den 24. august samme år ble han i Oslo tingrett dømt til 21 års forvaring.

I august 2012 konkluderte rapporten fra 22. juli-kommisjonen med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret, at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og at beredskapen burde ha vært bedre. Wikipedia
17 år siden

2007: Det som betegnes som det verste skoleskytingen i USAs historie finner sted ved Virginia Tech

Virginia Tech-massakren var en skyteepisode på skolen Virginia Polytechnic Institute and State University i Blacksburg i Virginia, USA mandag 16. april 2007. I alt 33 mennesker ble drept (inkludert gjerningsmannen) og totalt 61 mennesker ble såret, det er den nest blodigste skyteepisoden i amerikansk sivil historie etter massakren i Orlando 12. juni 2016. Wikipedia

Fødsler

53 år
Sven Fischer (Skiskytter)
1971

Sven Fischer (Tyskland)

Skiskytter, sportskommentator

Født:
16. april 1971 (53 år)

Sven Fischer er en tysk tidligere skiskytter som var aktiv i internasjonale løp fra 1991 til 2007.

Han har fire OL-gull og 4 andre OL-medaljer. Han har også sju VM-titler. I tillegg har han vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

Han vant totalt 33 enkeltseire i verdenscuprenn. Wikipedia

46 år
David McDowell Brown (Astronaut)
1956 - 2003

David McDowell Brown (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, lege, sirkusartist

Født:
16. april 1956 (68 år siden)

Døde:
1. februar 2003 (46 år) (Columbia ulykken) (21 år siden)

David McDowell Brown var en amerikansk romfarer og kaptein i den amerikanske marinen.

Kaptein Brown var utdannet lege. Han ble utvalgt som NASA-astronaut i 1996, og STS-107 var hans eneste og siste romferd; han og de seks andre astronautene ombord døde da romfergen Columbia brant opp under tilbakevending til jorden. Brown var ferdspesialist under STS-107. Wikipedia

51 år
David Graf (Skuespiller)
1950 - 2001

David Graf (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Paul David Graf

Født:
16. april 1950 (74 år siden)

Døde:
7. april 2001 (51 år) (Hjerteinfarkt) (23 år siden)

Paul David Graf var en amerikansk skuespiller.

Han var best kjent for sin rolle som Sgt. Eugene Tackleberry i Politiskolen-filmene. Graf døde av et hjerteinfarkt mens han deltok i et familiebryllup. Wikipedia

63 år
Gerry Rafferty (Musiker)
1947 - 2011

Gerry Rafferty (Storbritannia)

Musiker, låtskriver, plateprodusent

Født:
16. april 1947 (77 år siden)

Døde:
4. januar 2011 (63 år) (13 år siden)

Gerald «Gerry» Rafferty var en skotsk vokalist, låtskriver og plateprodusent, mest kjent for låten «Baker Street» i 1978, og som medlem av bandet Stealers Wheel på 1970-tallet. Med dette bandet hadde han sin første hit 1972 med sangen «Stuck in the Middle With You». Wikipedia

88 år
Charlie Chaplin (Komiker)
1889 - 1977

Charlie Chaplin (Storbritannia)

Komiker, skuespiller, filmregissør

Født:
16. april 1889 (135 år siden)

Døde:
25. desember 1977 (88 år) (46 år siden)

Charles Spencer «Charlie» Chaplin var en engelsk komiker, skuespiller og filmregissør i stumfilmens tid. Han ble en av de mest kjente filmstjerner innen slutten av første verdenskrig. Chaplin benyttet miming, slapstick og andre visuelle komiske virkemidler med sikker sans for hva som var morsomt. Han fortsatte godt inn i lydfilmens tidsalder, men hans filmer kom mer sjelden fra slutten av 1920-årene. Hans mest berømte rolle var som Landstrykeren, som han først framførte i filmselskapet Keystone Studios' film Kid Auto Races at Venice i 1914. Fra og med april samme år, med enrullsfilmene Twenty Minutes of Love og Caught in the Rain, skrev og regisserte han selv de fleste av sine filmer. Fra 1916 var han også produsent, og fra 1918 komponerte han i tillegg musikken. Sammen med Mary Pickford, Douglas Fairbanks og D. W. Griffith var han med på å grunnlegge filmselskapet United Artists i 1919.

Chaplin var en av de mest kreative og innflytelsesrike personlighetene i stumfilmtiden. Han ble inspirert av den franske stumfilmkomikeren Max Linder, som han også dedikerte en av sine filmer til. Chaplins karriere innenfor underholdning strakte seg over 75 år, fra viktoriatiden og varietéer i England som barneutøver og fram til 1970-årene, kort tid før han døde i en alder av 88 år. Hans høyprofilerte offentlige og private liv besto av både overdreven smiger og stridigheter. Under McCarthy-tiden tidlig på 1950-årene tvang Chaplins tilknytning til venstreradikale og hans frihetstanker ham til å forlate USA og bosette seg i Europa.

I 1999 rangerte Det amerikanske filminstituttet Chaplin som den 10. største mannlige filmlegende gjennom alle tider. I 2008 skrev Martin Sieff i en anmeldelse av boken Chaplin: A Life, skrevet av psykoanalytikeren Stephen M. Weissman: «Chaplin var ikke bare «stor», han var enorm. I 1915 brøt han ut i en verden splittet av krig for å gi bort komediens gave, latter og avlastning mens verden ble revet i stykker i første verdenskrig. I løpet av de neste 25 årene, gjennom den store depresjonen og framveksten av Adolf Hitler, ble han værende på jobben... Det er tvilsomt om noen annen noen gang har gitt mer til underholdning, glede og avlastning til så mange mennesker da de trengte det som mest.» George Bernard Shaw kalte Chaplin for «det eneste geni som filmindustrien har frambrakt». Wikipedia

55 år
Ernst Josephson (Kunstmaler)
1851 - 1906

Ernst Josephson (Sverige)

Kunstmaler, lyriker

Født:
16. april 1851 (173 år siden)

Døde:
22. november 1906 (55 år) (117 år siden)

Ernst Josephson var en svensk maler og dikter.

I 16-årsalderen begynte han på Konstakademien, der han studerte fra 1869 til 1876. Deretter fulgte studier i blant annet Paris og Nederland. Allerede som tjueåring avla han et berømt uttalelse: «Jeg skal bli Sveriges Rembrandt eller dø.» Wikipedia

72 år
Ford Madox Brown (Kunstmaler)
1821 - 1893

Ford Madox Brown (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Ford Maddox Brown

Født:
16. april 1821 (203 år siden)

Døde:
6. oktober 1893 (72 år) (130 år siden)

Ford Madox Brown var en engelsk maler av moralske og historiske malerier, kjent for sin utpregede grafiske og ofte Hogarthske versjon av den pre-rafaelittiske stil. Selv om han var tett forbundet med Det pre-rafaelittiske broderskap var han selv aldri medlem. Ikke desto mindre forble han en nær venn av sin tidligere elev, Dante Gabriel Rossetti, hele livet. Sammen med Rossetti arbeidet han også for William Morris’ designselskap, «Morris, Marshall, Faulkner & Co.», i 1861. Wikipedia

65 år
Djengis Khan (Militær leder)
1162 - 1227

Djengis Khan (Mongolriket)

Militær leder, høvding

Født:
16. april 1162 (862 år siden)

Døde:
25. august 1227 (65 år) (797 år siden)

Djengis Khan eller Dsjengis-khan, opprinnelig navn Temüdjin (eller Temüüdjin) Borjigin var født ca. 1162 - ukjent sted men tradisjonelt i Delüün Boldog nær fjellet Burkhan Khaldun i dagens Khentij i Mongolia, død 25. august 1227) var mongolsk høvding (Khan), hersker og erobrer av Mongolriket, det største sammenhengende imperiet i verdenshistorien. Ved Djengis Khans død strakte imperiet seg fra Det kaspiske hav i vest til Stillehavet og det nordlige Kina i øst. Under hans etterkommere ble imperiet ytterligere utvidet. Grunnet hans enestående dominanse som erobrer, blir Djengis Khan ofte regnet som en av tidenes største hærførere. Wikipedia

Dødsfall

35 år
Liam Scarlett (Ballettdanser)
1986 - 2021

Liam Scarlett (Storbritannia)

Ballettdanser, koreograf

Født:
8. april 1986 (38 år siden)

Døde:
16. april 2021 (35 år) (3 år siden)

Liam Scarlett (1986–2021) var en britisk ballettdanser og koreograf.

Han var artist in residence ved Royal Ballet og artistic associate (kunstnerisk medarbeider) ved Queensland Ballet.

I august 2019 ble han suspendert fra Royal Ballet og Queensland Ballet på grunn av beskyldninger om upassende seksuell adferd overfor ballettelevene. En undersøkelse av forholdene fant ingen beviser, og han ble frikjent for anklagene.

Etter at Det Kongelige Teater i København hadde meddelt at den kommende forestilling Frankestein av Scarlett var blitt avlyst på grunn av krenkende adferd, ble han funnet død. Wikipedia

52 år
Helen McCrory (Skuespiller)
1968 - 2021

Helen McCrory (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Elizabeth McCrory

Født:
17. august 1968 (55 år siden)

Døde:
16. april 2021 (52 år) (3 år siden)

Helen Elizabeth McCrory var en britisk skuespiller som hadde rollen som Cherie Blair i filmene The Queen og The Special Relationship, samt Narcissa Malfang i de tre siste filmene i Harry Potter-serien. Hun hadde også rollen som Clair Dowar i James Bond-filmen Skyfall.

I 2007 giftet hun seg med skuespilleren Damian Lewis og sammen fikk de to barn.

31. desember 2016 ble McCrory utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen (OBE) for sin innsats innen skuespill. Wikipedia

77 år
Osmund Faremo (Politiker)
1921 - 1999

Osmund Faremo (Norge)

Politiker

Født:
23. november 1921 (102 år siden)

Døde:
16. april 1999 (77 år) (25 år siden)

Osmund Faremo var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1965. Han var vararepresentant i periodene 1958–1961 og 1961–1965.

Faremo, som var jernbanemann av yrke, var ordfører i Bygland i periodene 1958–1959 og 1963–1966, og varaordfører i 1962–1963. Wikipedia

64 år
Ove Lind (Komponist)
1926 - 1991

Ove Lind (Sverige)

Komponist, orkesterleder

Født:
29. juni 1926 (98 år siden)

Døde:
16. april 1991 (64 år) (33 år siden)

Ove Lind var en svensk jazzmusiker (klarinett), arrangør, komponist og orkesterleder. Lind spilte i orkestre ledet av Simon Brehm, Charlie Norman, Thore Swanerud, før han startet eget orkester med Gunnar Almstedt (1954), der norske Bjarne Nerem medvirket. Hans stil var preget av swing, spesielt Artie Shaw og Benny Goodman.

Hans egen «O. L. kvartett» (1963–) var meget kjent, med Lars Erstrand vibrafon, tilsatt Ulf Johansson-Werre/Björn Sjödin, tidvis Rolf Larsson/Sven Sjöberg. Etter Linds bortgang (1991) ble den videreført som «Swedish Swing Society» med Antti Sarpila på klarinett.

Lind ga ut flere plater med svenske jazzmusikere såvel som internasjonale, herunder Bob Wilber og de norske Egil Johansen og Nerem (1970). Han arrangerte for plateselskapet Metronome, samt skrev filmmusikk (Nattens ljus, 1957). En minneutgivelse Moments like this (1991) med opptak fra Kungliga Musikhögskolan utkom posthumt. Lars Erstrand forestod utgivelsen Melodians – Swing In All Keys (Phonastic, 2001) som også æret Lind. Wikipedia

74 år
Victor Ewald (Komponist)
1860 - 1935

Victor Ewald (Russland)

Komponist, cellist, ingeniør

Født:
27. november 1860 (163 år siden)

Døde:
16. april 1935 (74 år) (89 år siden)

Victor Ewald var en russisk ingeniør, komponist og cellist.

Ewald er nok mest kjent for musikken han skrev for messinginstrumenter. Wikipedia

38 år
Magnus Orknøyjarl (Jarl)
1076 - 1115

Magnus Orknøyjarl (Norge)

Jarl, hersker

Fullt navn / Fødenavn:
Magnus Erlendsson

Født:
1076 (948 år siden)

Døde:
16. april 1115 (38 år) (Henrettet med sverd) (909 år siden)

Magnus Orknøyjarl led martyrdøden og ble deretter helgenkåret. Han er den eneste norske helgen med pavelig anerkjennelse i tråd med den moderne helligkåringsprosessen. Utenfor Norden regnes han som en skotsk helgen. Wikipedia

<<
16. April
>>