Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
22. April

Om dagen

22. April er dag 112 i 2019, og er i uke 17. Det er 253 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 22. April kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_22-4.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: Parisavtalen blir underskrevet av 175 land
Parisavtalen er en internasjonal klimaavtale som ble vedtatt under klimatoppmøtet 12. desember 2015 i Paris. Avtalen består av bestemmelser for blant annet reduksjoner i utslipp av drivhusgasser, klimatilpasning og støtte til utviklingslands omstilling.

Avtalen ble underskrevet av 175 land i New York 22. april 2016 (på Jordens dag). Både Kina og USA kunngjorde at de ratifiserte avtalen i september 2016. Etter at EU ratifiserte avtalen i oktober 2016 ble den ratifisert av 55 land, med en utslippsandel på 55% av de globale utslippene, slik at den begynte å gjelde fra 4. november 2016. Per mai 2017 er avtalen underskrevet av alle Klimakonvensjonens medlemsland med unntak av Nicaragua og Syria. Ved presidentvalget i USA i 2016 gikk Donald Trump til valg på at han ville trekke USA fra Parisavtalen, og 1. juni 2017 ble det kunngjort at USA trekker seg fra avtalen. Wikipedia
Wikipedia_22-4.1994
25 år siden
Wikipedia
1994: Richard Nixon dør av slag i sitt hjem, 81 år gammel
Richard Milhous Nixon var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 36. visepresident og landets 37. president. Han er den eneste som noen gang er valgt to ganger til visepresident og president. Nixon er også den eneste visepresident som er valgt til president uten å etterfølge den sittende president. Richard Nixon gikk av fra sitt verv som følge av Watergate-skandalen i 1974, da det ble klart at Kongressen ville stille ham for riksrett. Han er den eneste amerikanske presidenten som har fratrådt frivillig.

Nixon ble den første, og hittil eneste, amerikanske president som før valgperiodens utløp har trukket seg frivillig (det vil si ikke som følge av riksrett, sykdom eller dødsfall). Nixon kunngjorde sin beslutning 9. august 1974, da det ble klart at Kongressen var i ferd med å sluttføre prosedyren for å stille ham for riksrett. Nixon ble implisert i saken hvor det ble begått et innbrudd i Demokratenes valgkamphovedkvarter på Watergate-hotellet i Washington D.C. før valgkampen i 1972. Saken ble kjent som Watergate-skandalen og det viste seg at innbruddet, og påfølgende forsøk på avlytting, var betalt av «komitéen for gjenvalg av presidenten» (engelsk: Committee to Reelect the President, CRP, eller Creep (ekkel) som kritikerne kalte den) som ble gjenstand for kriminaletterforskning for sine metoder. Flere av Nixons nærmeste menn i Det hvite hus, blant annet H.R. Haldeman og John Ehrlichman ble dømt til fengsel. Selv unngikk Nixon rettslig forfølgelse ved at han ble benådet av sin etterfølger Gerald Ford, en avgjørelse som var omstridt.

Nixon dør av et krftig slag han fikk den 18. april, mens han laget mat i sitt hjem i Park Ridge. Wikipedia
Wikipedia_22-4.1977
42 år siden
Wikipedia
1977: Den første ukontrollerte utblåsningen av olje finner sted på Ekofisk B platformen
Bravo-utblåsningen er navnet på en ukontrollert utblåsning av olje fra et borehull på norsk sektor i Nordsjøen. Utblåsningen skjedde på oljeplattformen Ekofisk B (bravo) på Ekofiskfeltet.

Den 22. april 1977 skjedde den første ukontrollerte utblåsingen på norsk sokkel i Nordsjøen. Norske ingeniører jobbet på spreng for å finne en måte å stoppe utblåsningen på. De fikk hjelp av de profesjonelle brønndrepere «Red» Adair og «Boots» Hansen som ble fløyet inn fra USA. Alle nordmenns oppmerksomhet var rettet mot dette arbeidet. Etter syv og et halvt døgn, den 30. april klokken 11 om formidagen, klarte de å sette på plass en ventil som stoppet utblåsningen.

Få timer etter at nyheten ble kjent, begynte pressefolk fra hele verden å strømme til Stavanger. Pressekorpset konstaterte at det sto dårlig til med oljevernberedskapen.

Man har ikke kunnet påvise alvorlige følger av ulykken, verken for sjøfugl, fiskebestand eller strender. En av grunnene er trolig at oljen fra Ekofisk er lett. Den fordamper hurtig og brytes raskt ned av vind og bølger. Forskning og erfaringer etter slike utslipp har dessuten vist at den bakterielle nedbrytningen av olje kan være svært effektiv. Wikipedia
Fødsler
81 år
Glen Campbell (Musiker)
1936 - 2017

Glen Campbell (USA)

Musiker, gitarist, sanger, skuespiller, låtskriver, programleder, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Glen Travis Campbell

Født:
22. april 1936 (83 år siden)

Døde:
8. august 2017 (81 år) (2 år siden)

Glen Travis Campbell var en amerikansk country- og popsanger og gitarist som er mest kjent for en rekke hitsanger på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. Wikipedia

79 år
Simon Spierer (Kunstsamler)
1926 - 2005

Simon Spierer (Italia)

Kunstsamler, mesen

Født:
22. april 1926 (93 år siden)

Døde:
4. oktober 2005 (79 år) (14 år siden)

Simon Spierer var en sveitsisk kunstsamler og mesen.
Spierer nedstammet fra en jødisk familie og emigrerte 1943 fra de italienske fascistene til Sveits, hvor han var virksom som tobakks- og kunsthandler. Simon Spierer eiet en enestående kunstsamling, som han begynte å samle i 1980.
Spierers kunstsamling «Wald der Skulpturen» med 39 verker omfatter tidlig moderne til samtidskunst av flere av det 20. århundres mest kjent kunstnere. Verkene inkluderer «Daphné» av Julio González (1937), «Vogel im Raum» av Constantin Brancusi (1941), idoler av Jean Arps (1950) og «Petit buste de Diego sur colonne» av sveitseren Alberto Giacometti (1952). Det finnes også arbeider av Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Jean Arp, Max Ernst, Henry Moore, Lucio Fontana, Louise Bourgeois, Barbara Hepworth, Germaine Richier, Max Bill, Julio González, Isamu Noguchi, Daniel Spoerri og Tony Cragg.
Simon Spierer skjenket i 2004 sin samling, som er taksert til ca. 15 millioner euro (godt over 100 millioner kroner) til Hessisches Landesmuseum Darmstadt. Wikipedia

<<
22. April
>>