Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
1. April
Navnedag
Historie
Wikipedia_1-4.1984
35 år siden
Wikipedia
1984: Marvin Gaye blir skutt og drept av sin egen far, 44 år gammel
Marvin Gaye var en amerikansk sanger, komponist, musiker, musikkarrangør og musikkprodusent. Hans musikalske sjanger var pop, soul og R&B og han fikk internasjonal berømmelse i løpet av 1960- og 1970-tallet som musiker på Motown-selskapet. Hans beste sanger og album er høyt anerkjent og han er ofte omtalt som en av de beste musikere på sitt område. Hans død var plutselig og tragisk da han ble skutt av sin egen far.

Gayes berømmelse hadde gitt ham et alvorlig narkotikaproblem som ble etterfulgt av paranoide trekk. På den siste turneen hadde han en stab av livvakter og bar også skuddsikker vest. På slutten av turneen ville han isolere seg selv hos foreldrene. Han truet med å begå selvmord flere ganger i bitre krangler med faren, Marvin senior.

Den 1. april 1984, én dag før hans 45. fødselsdag ble Gaye skutt og drept av sin far i en hissig krangel. Gayes slektninger har siden argumentert at Gaye i realiteten begikk selvmord ved å presse faren til ytterkanten av hva han maktet for å bli drept.

Gaye etterlot seg tre barn, sønnen Marvin Pentz Gaye III (f. 1966), datteren Nona Marvisa (f. 1974) og sønnen Frankie Christian (f. 1975). Marvin Gaye senior døde av lungebetennelse i 1998.

Marvin Gaye jr ble innvotert i Rockens æresgalleri (Rock and Roll Hall of Fame) i 1987. Wikipedia
Wikipedia_1-4.1976
43 år siden
Wikipedia
1976: Datafirmaet Apple Computer blir grunnlagt av Steve Jobs og Steve Wozniak
Apple Computer ble grunnlagt 1. april 1976 i Cupertino i California av Steve Wozniak og Steve Jobs, og ble et aksjeselskap 3. januar 1977, selskapsnavnet var Apple Computer, Inc. de første 30 årene. Ordet «Computer» ble tatt ut av firmanavnet 9. januar 2007, siden selskapets tradisjonelle fokus på personlige datamaskiner endret seg i retning av forbrukerelektronikk. Wikipedia
Wikipedia_1-4.1963
56 år siden
Wikipedia
1963: Den første James Bond-filmen Dr. No har norgespremiere på Eldorado kino
Dr. No er den første offisielle James Bond-filmen produsert av EON Productions. Filmen ble laget i 1962 og er basert på Ian Flemings sjette roman om James Bond. Til tross for å være den aller første filmen etablerer den ikke James Bond som en agent, men refererer heller til tidligere hendelser som forteller at han har jobbet i MI6 en stund.

Dr. No hadde norgespremiere på Eldorado kino den 1. april 1963. Wikipedia
Fødsler
83 år
Otto von Bismarck (Politiker)
1815 - 1898

Otto von Bismarck (Tyskland)

Politiker, diplomat, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Otto Eduard Leopold von Bismarck

Født:
1. april 1815

Døde:
30. juli 1898 (83 år)

Otto Eduard Leopold von Bismarck, fyrste av Bismarck-Schönhausen, hertug av Lauenburg, var en tysk politiker. Som ministerpresident i Kongeriket Preussen forente han Tyskland blant annet gjennom krigene mot Danmark 1864, Østerrike 1866 og Frankrike 1870/71. Han ble den første kansler i Det tyske keiserrike og ledet regjeringen fra 1871 til 1890.

Som en konservativ og aristokratisk politiker kjempet han mot fremveksten av sosialdemokratiet på 1880-tallet, ved blant annet å innføre sosialistloven. Samtidig kom han arbeiderne i møte med omfattende sosiale reformer som la grunnlaget for den moderne velferdsstaten. Han var en forsiktig utenrikspolitiker som etter Tysklands samling arbeidet for å opprettholde fred på det europeiske kontinentet. Bismarck ble kjent som «jernkansleren». Wikipedia

84 år
Per Kleiva (Kunstmaler)
1933 - 2017

Per Kleiva (Norge)

Kunstmaler, grafiker

Født:
1. april 1933

Døde:
17. september 2017 (84 år)

Per Kleiva var en norsk bildekunstner som arbeidet med maleri og grafikk. Han var sønn av Ivar Kleiva og vokste opp i Troms, på Sunnmøre og i Gulen i Sogn. Han bodde på Nesodden. Han er særlig kjent for sine malerier i op- og popkunststil og for de grafiske bladene i silketrykk fra tiden han var tilknyttet kunstnerkollektivet Gras. Han var en av de ledende politisk engasjerte kunstnerne på 1960- og 1970-tallet. I popkunsten ble billige bruksgjenstander sammenstilt til krasse politiske budskap.

Kleiva var særlig kjent for sine silketrykk med politisk brodd på 1970-tallet blant annet «Amerikanske sommerfugler» og «Tre blad frå imperialismens dagbok» (1971) som viser amerikanske militærhelikoptre over vietnamesiske blomsterenger. Kleiva var en sentralt medlem av Gras-gruppa av aksjonistiske kunstnere som laget politisk kunst mot blant annet EEC og Vietnamkrigen. På 1990-tallet fortsatte det politiske engasjementet i en mer dempet stil, ofte mot en bakgrunn av steile vestlandsfjell og høye fosser.

Tre av Kleivas bilder hang i S-blokka i regjeringskvartalet som ble delvis ødelagt av bomben 22. juli 2011. Bildene ble funnet i ruinen, restaurert og hengt opp igjen i Kulturdepartementets lokaler. Wikipedia

<<
1. April
>>