Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Oktober

Om dagen

15. Oktober er dag 289 i 2024, og er i uke 42. Det er 77 dager igjen av året.

Historie

20 år siden

2003: Kina skyter opp sitt første bemannede romfartøy, Shenzhou 5 med taikonaut Yang Liwei ombord

Shenzhou 5 var Kina sin første bemannede romferd, og den femte ferden i Shenzhou-programmet siden 1999. Dermed ble Kina det tredje landet som selv har plassert mennesker i verdensrommet, etter Sovjetunionen og USA.

Shenzhou 5 ble skutt opp klokken 09:00 lokal kinesisk tid, fra «Jiuquan Satellite Launch Center» en base i Gobi-ørkenen i Gansu-provinsen. Romskipet gikk inn i bane klokken 09:10 (lokal kinesisk tid), 343 km over jordoverflaten.

Oppskytingen av Shenzhou 5 var en del av et kinesisk romprogram for bemannet romferd som startet i 1992.

Hverken oppskytingen eller landingen ble vist direkte på kinesisk fjernsyn, og det er trodd at det var grunnet bekymringer i den kinesiske regjeringen for en mulig ulykke, men tidene for oppskyting og landing var offentlig kjent, og nyheten om begge hendelsene kom på kinesisk TV bare minutter etterpå. Dette plasserte graden av hemmeligholdelse i forbindelse med oppskytingen av Shenzou imellom den amerikanske og den sovjetrussiske. I motsetning til oppskytinger i USA, ble ikke utenlandske journalister invitert til oppskytingen.

Shenzou 5 gjennomførte 14 runder og landet 21 timer etter oppskyting. Romskipet kom inn i jordens atmosfæren kl 06:04, 16. oktober lokal kinesisk tid. Fallskjermene åpnet seg normalt og taikonauten rapporterte at han følte seg fin. Landingen skjedde kl 06:28 lokal kinesisk tid, bare 4,8 km fra den planlagte landinggsstedet i Indre Mongolia, ifølge opplysninger fra den kinesiske regjeringen. Kretsløps-modulen av romfartøyet ble værende i bane, det fortsatte med automatiserte eksperimenter til 16. mars 2004, og brant opp i atmosfæren 30. mai. Wikipedia
26 år siden

1997: Thrust SSC setter fartsrekorden på land med en fart på 1228 km/t, og blir den første bilen som bryter lydmuren

ThrustSSC , Thrust SSC eller Thrust supersonisk bil er en britisk jetdrevet bil utviklet av Richard Noble , Glynne Bowsher, Ron Ayers, Reece Liebenberg, Joshua Hambury og Jeremy Bliss.

Thrust SSC innehar verdens land fartsrekord , satt den 15. oktober 1997, da det oppnådd en hastighet på 1228 km / t (763 mph) og ble den første land kjøretøy å offisielt bryte lydmuren .

Både Thrust SSC og Thrust2 vises på Coventry Transport Museum i Coventry, England. Som en del av museets ombyggingsprosjekt ble begge bilene flyttet av spesialistfirma fra sin stilling i museets Spirit of Speed ​​Gallery til det nye Biffa Award Land Speed ​​Record Gallery som åpnet i 2015.

Bilen er 16,5 meter lang og 3,7 meter bred og veier nesten 10 tonn. Den hadde en total skyvekraft på 223 kN (ca. 50.000 pund kraft), tilsvarer rundt 102.000 bremsekrefter med den målte rekordhastigheten (beregnet ved bruk av Power = Force x Velocity). Les mer...
31 år siden

1992: Den russiske seriemorderen Andrej Tsjikatilo blir funnet skyldig i 52 mord på kvinner og barn

Andrej Romanovic Tsjikatilo var en sovjetisk seriemorder, seksualforbryter og pedofil som gikk under kallenavnet «bukspretteren fra Rostov».

Han ble dømt for mordene på 52 kvinner og barn, hovedsakelig i Rostov oblast i Russiske SFSR mellom 1978 og 1990. Enkelte av ofrene ble myrdet i andre regioner av Russland, Ukraina og Usbekiske SSR.

Da Sovjetunionen kollapset i 1991 ble Tsjikatilos rettergang den første, store begivenheten i det postsovjetiske Russland. Rettssaken ble holdt den 14. april 1992. Til tross for hans merkelige og forstyrrede oppførsel i rettssalen ble han erklært i stand til å gjennomføre en rettergang. Under rettssaken ble han holdt inne i et jernbur i midten av rettssalen, dette var for å beskytte ham mot raseriet fra pårørende og publikum. Familiene til ofrene skrek skjellsord og trusler til Tsjikatilo og krevde at han skulle bli løslatt fra jernburet så de kunne henrette ham på sin egen måte. Det var flere tilfeller hvor familiene til ofrene besvimte da ofrenes navn og gjerningene de var blitt utsatt for ble opplest. Tsjikatilo kom med mange latterlige beretninger; han erklærte at han var gravid og at det hadde skjedd enten fordi han var blitt utsatt for radioaktiv stråling eller fordi han hadde ammet. To ganger kledde han av seg nedentil og viste frem kjønnsorganene sine mens han ropte at han ikke var homoseksuell. Han benektet flere av mordene han tidligere hadde tilstått og den siste dagen rettssaken fant sted begynte han å synge og ble fjernet fra rettssalen. Da han endelig ble tilbudt en sjanse til å snakke nektet han å si noen ting. Rettergangen endte i juli og dommen ble utsatt frem til 15. oktober hvor han ble funnet skyldig i 52 av 53 mord og ble dømt til døden for hvert mord. Dommeren, Leonid Akhobzjanov, kom med følgende erklæring: «når vi tar i betraktning de grusomme og omfattende gjerningene han utførte, ser ikke denne retten noe annet alternativ enn å ilegge den eneste straffen han fortjener. Jeg dømmer ham dermed til døden».

Da dommen ble lest opp brøt tilskuerne, som også bestod av ofrenes familier, ut i applaus. Da Tsjikatilo ble tilbudt en sjanse til å snakke kom han med en rablende, uforståelig tale der han bebreidet regjeringen, enkelte politikere og sin impotens, hvor han tok av seg trusene. Deretter forsvarte han seg ved å skylde på sin traumatiske barndom og den ukrainske hungersnøden han led under på 30-tallet. Han påstod videre at han hadde gjort samfunnet en tjeneste ved å rense det for verdiløse mennesker. Tsjikatilo ble observert si noe uforståelig da politiet førte ham bort fra jernburet.

Den 4. januar 1994 erklærte den russiske presidenten, Boris Jeltsin, at han ikke ville tillate saken muligheten for å kunne bli anket. Den 14. februar ble Tsjikatilo ført til et lydtett rom i Novotsjerkassk fengsel, hvor han ble henrettet med ett enkelt pistolskudd bak det høyre øret. Wikipedia
61 år siden

1962: Den 13 dager lange «Cubakrisen» starter, og bringer verden nær en atomkrig mellom USA og Sovjetunionen

Cubakrisen var en krise i 1962 mellom Sovjetunionen og Cuba på den ene siden og USA på den andre.

Konflikten begynte med at USA hadde utplassert sine mellomdistansemissiler i Tyrkia og Italia, som pekte mot Sovjetunionen. Sovjetunionen oppdaget dette og svarte med å utplassert missiler med atomladninger på Cuba.

Den mest anspente perioden begynte den 16. oktober 1962, da president John F. Kennedy fikk se fotografiske bevis på sovjetiske installasjoner for avfyring av atomvåpen.

Krisen varte i tretten dager til den 28. oktober 1962, da den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov beordret demontering av installasjonene mot at USA forpliktet seg til å ikke angripe Cuba og demontere og fjerne sine mellomdistansemissiler fra Tyrkia og Italia. Denne krisen oppfattes som den perioden hvor den kalde krigen var nærmest å utvikle seg til en atomkrig. Wikipedia

Fødsler

45 år
Truls Wickholm (Politiker)
1978

Truls Wickholm (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Truls Aronsen Wickholm

Født:
15. oktober 1978 (45 år)

Truls Aronsen Wickholm er en norsk politiker (A). Fra 18. oktober 2017 er han ordfører på Nesodden. Han var fast møtende vara på Stortinget i tre perioder fra 2005 til 2017.

Han ble valgt som vararepresentant til Stortinget fra Oslo fra og med 2005. I perioden 2005–09 møtte han som vararepresentant for daværende statsminister Jens Stoltenberg; i perioden 2009–13 møtte han fast mens Jonas Gahr Støre var i regjering. Etter stortingsvalget 2013 var han fast møtende vararepresentant fordi Jens Stoltenberg hadde permisjon for å være generalsekretær i NATO.

Truls Wickholm er utdannet energimontør med arbeidserfaring fra Hafslund, og kommer fra Holmlia. Han er fagligpolitisk ansvarlig i partistyret i Oslo Arbeiderparti siden 2003. Han var tidligere nestleder i AUF i Oslo.

Wickholm er gift med Edina Ringdal. Wikipedia

47 år
Natalia Sokolova (Modell)
1976

Natalia Sokolova (Russland)

Modell, playmate

Født:
15. oktober 1976 (47 år)

Natalia Sokolova er en russisk glamourmodell.

Sokolova kommer fra en velstående, akademisk familie som ga henne anledning til en å ta høyere utdanning. Hun var intelligent, hardt arbeidende og fikk gode resultatet.

Hun vant flere konkurranser på skolen og hun fikk muligheten til å reise rundt i verden for å representere Russland i forskjellige konkurranser. Hun var en måned i England for å studere engelsk, og da hun kom tilbake vant hun en språk konkurranse som ble holdt av et universitet i Russland. Sokolovas språkkunnskaper kom godt med da hun bestemte seg for å fortsette sine studier i USA.

Hun begynte ved Springbook High School i Maryland i 1993, hvor hun gikk ut med toppkarakterer, så begynte hun ved University of Maryland i Baltimore. Hennes studietid ved skolen ble kortvarig, etter at hun ble hardt skadet i en bilulykke i løpet av halloween. Sokolova havnet i rullestol med brukket rygg, delvis lammelser og det var flere alvorlige indre organer som ble alvorlig skadet. Hun returnerte til Russland for å begynne på et rehabiliteringssenter. Sokolova begynte på et hardt treningsprogram og to år senere var hun på beina igjen. Hun returnerte tilbake til universitetet i Maryland og fortsatt sine studier innen internasjonal forretning og finans, her gikk hun ut med 3.8 GPA da hun var ferdig i 1998.

Samtidig som hun gikk ved universitetet meldte hun seg på modellkonkurransen Hawaiian Tropics Internasjonal Swimwear som ble holdt i Las Vegas. Dette gjorde at Playboy oppdaget henne og ville ha henne med i sitt magasin. Hun ble kåret til «Playboys Playmate of the Month» i april 1999 og har flere ganger vært å se i Playboys videoer. Etter eksamen reiste hun til Los Angeles for å fortsette på sin nye karriere.

Hun kommer fra en konservativ familie og hun var redd familien ville si om hennes nye karriere, men de sto på hennes side. Sokolova har jobbet mye for mannfolkbladet Playboy, samt andre modelloppdrag og reklamefilmer. Hun har også fått sjansen til å jobbe som skuespiller og har hatt diverse gjesteroller i show, tv-serier og hun har spilt i flere episoder i tv-serien Baywatch. Wikipedia

51 år
Sandra Kim (Sanger)
1972

Sandra Kim (Belgia)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Sandra Caldarone

Født:
15. oktober 1972 (51 år)

Sandra Caldarone, bedre kjent som Sandra Kim, er en belgisk sanger med italiensk bakgrunn som vant Eurovision Song Contest i Bergen, Norge i 1986 da hun var 13 år gammel.

Hun ble født i Montegnée, nær Liège, og begynte å synge da hun var syv år gammel. Ifølge forfatteren og historikeren John Kennedy O'Connors bok The Eurovision Song Contest – The Official History var hun 13 år gammel da hun vant Eurovision Song Contest, selv om hun i teksten til vinnersangen «J'aime la vie» (norsk: jeg elsker livet) påstår at hun er 15. Sveits prøvde å få sangen diskvalifisert da det ble klart at hun var yngre enn hun ga seg ut for å være.

I 1994 giftet hun seg med Olivier Gerard, men de skiltes året etter. Hun har vært gift med Jurgen Delanghe siden 2001. Wikipedia

52 år
Andy Cole (Fotballspiller)
1971

Andy Cole (Storbritannia)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Andrew Alexander Cole

Født:
15. oktober 1971 (52 år)

Andrew Alexander Cole er en tidligere engelsk fotballspiller. Han er født i Nottingham. Han har spilt i flere Premier League-klubber. Da han ble solgt fra Newcastle til Manchester United for 8 millioner pund i 1995, var han den dyreste engelske fotballspilleren noensinne.

I sesongen 1993-1994 ble han toppscorer i Premier League. Etter at han gikk til Manchester United, var han med på vinne ligagull fem ganger, FA-cupen to ganger, og Mesterligaen en gang (1999). Sesongen 2001-02 var han med på å vinne ligacupen med Blackburn, og har dermed vunnet samtlige av de store trofeene i engelsk fotball.

I juli 2004 gikk han tilbake til Fulham etter uoverensstemmelser med Blackburns manager Graeme Souness.

Han har spilt 15 landskamper og scoret 1 mål for England.

Cole la opp 11. november 2008 mens hans spilte for Nottingham Forest. Han spilte i 2008/2009 11 kamper og scoret ingen mål Wikipedia

53 år
Synnøve Skarbø (Programleder)
1970

Synnøve Skarbø (Norge)

Programleder

Født:
15. oktober 1970 (53 år)

Synnøve Skarbø er en norsk programleder og reality-TV-deltaker. I 2001 deltok hun i reality-serien Muldvarpen på TVNorge. Dette førte henne inn i en ny karriere i TVNorge, først som værmelder (2001-2006) og senere som programleder for flere underholdningsprogrammer, blant annet Make my day (2005) og Wipeout (2008-2011). Skarbø var fra 1998 til 2005 redaksjonssjef i motebladet Elle.

Hun ble i 2003 kåret til Norges mest sexy kvinne av magasinet Mann.

I 2016 gav hun ut boken: Synnøves system: Slik ryddet jeg meg lykkelig.

Skarbø er født og oppvokst i Stranda i Møre og Romsdal, men flyttet til Oslo rundt 1990. Wikipedia

53 år
Pernilla Wiberg (Alpinist)
1970

Pernilla Wiberg (Sverige)

Alpinist

Født:
15. oktober 1970 (53 år)

Pernilla Wiberg er en svensk tidligere alpinist. I 1990-årene var hun den mestvinnende kvinnelige alpinisten, og vant renn i alle disipliner i verdenscupen. Hun vant verdenscupen sammenlagt sesongen 1996/97, over 500 poeng foran Katja Seizinger på andreplass.

Hun ble i 1991 tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje og Radiosportens Jerringpris fikk hun i både 1991 og 1992. Under vinter-OL 2014 arbeidet Wiberg som TV 2s ekspert under sendingene fra de alpine grenene. Wikipedia

61 år
Morten Abel (Musiker)
1962

Morten Abel (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Morten Abel Knutsen

Født:
15. oktober 1962 (61 år)

Morten Abel Knutsen er en norsk musiker. Han er kjent som soloartist og som vokalist i Stavanger-bandet The September When. Han fikk sitt gjennombrudd med bandet Mods på begynnelsen av 1980-tallet. Etter suksessen med Mods startet han og to andre Mods-medlemmer bandet The September When som ble oppløst og senere gjenforent i 2008. Midt på 1990-tallet var han frontfigur i Peltz, før han for alvor startet som soloartist i 1997. Han har vunnet fire Spellemannpriser som soloartist, blant annet Årets spellemann for 2001 og hedersprisen for 2014. I tillegg har han vært nominert til fire Spellemannpriser og vunnet en Spellemann sammen med The September When. Han ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2018 etter fem nominasjoner. Posten Norge hedret han med et eget frimerke i 2012. Wikipedia

64 år
Todd Solondz (Filmregissør)
1959

Todd Solondz (USA)

Filmregissør, skuespiller, manusforfatter, filmprodusent, filmskaper

Født:
15. oktober 1959 (64 år)

Todd Solondz er en amerikansk manusforfatter og filmregissør. Han er kjent for sine kontroversielle filmer. Wikipedia

64 år
Sarah, hertuginne av York (Forfatter)
1959

Sarah, hertuginne av York (Storbritannia)

Forfatter, beskytter av veldedighet etc

Fullt navn / Fødenavn:
Sarah Margaret Ferguson

Født:
15. oktober 1959 (64 år)

Sarah, hertuginne av York er den britiske prins Andrew, hertug av Yorks fraskilte kone og er i dag en beskytter av veldedighetsorganisasjoner, talsperson, forfatter, filmprodusent og mediapersonlighet.

Hun ble født som Sarah Ferguson, og er datter av Ronald Ferguson og hans første kone, Susan Mary Wright. Hun kalles ofte «Fergie», et kallenavn hun har fått på grunn av sitt pikenavn, Ferguson. Hun har aristokratisk bakgrunn, og er gjennom sin farmor slektning av prinsesse Alice, hertuginne av Gloucester, som er en tante av dronning Elisabeth II av Storbritannia.

Hun giftet seg med prins Andrew den 23. juli 1986. Han ble da tildelt tittelen hertug av York, og fra da av ble Sarah titulert Hennes Kongelige Høyhet hertuginnen av York. Paret ble skilt i 1996, og Sarah ble fratatt tittelen Hennes Kongelige Høyhet og ble degradert til Sarah, hertuginne av York. Wikipedia

65 år
Tanya Roberts (Skuespiller)
1955 - 2021

Tanya Roberts (USA)

Skuespiller, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Victoria Leigh Blum

Født:
15. oktober 1955 (68 år siden)

Døde:
3. januar 2021 (65 år) (3 år siden)

Victoria Leigh Blum (October 15, 1955 – January 3, 2021) known by the stage name Tanya Roberts, was an American actress and producer. She was best known for playing Julie Rogers in the final season of the 1970's television series Charlie's Angels, Stacey Sutton in the James Bond film A View to a Kill, and Midge Pinciotti on That '70s Show. Wikipedia

69 år
Jere Burns (Skuespiller)
1954

Jere Burns (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jerald Eugene Burns II

Født:
15. oktober 1954 (69 år)

Jere Burns er en amerikansk skuespiller mest kjent for å ha hovedroller i TV-serien Dear John og i filmen Crocodile Dundee i Los Angeles. Han har også hatt en rolle sammen med Yasmine Bleeth i TV-filmen Road Rage fra 1999. Wikipedia

72 år
Anne-Karine Strøm (Sanger)
1951

Anne-Karine Strøm (Norge)

Sanger, skuespiller

Født:
15. oktober 1951 (72 år)

Anne-Karine Strøm er en norsk sanger som har representert Norge tre ganger i Eurovision Song Contest; 1973, 1974 og 1976. Strøm ble opprinnelig kjent som barnestjerne i 1963 og fikk et gjennombrudd som 18-åring med «Regndråper faller i mitt hår» i 1970. Utover 1970-tallet var hun vokalist i Finn Eriksens orkester og i sangkvartetten Bendik Singers.

Hun har tidligere vært gift med Frode Thingnæs og Ole Paus, og Strøm er mor til komponisten Marcus Paus. De siste 20 årene har hun arbeidet som journalist i magasiner og ukepresse. Hun har også utgitt ti bøker og fem soloalbum. I tillegg har hun medvirket i flere revyer, kabareter og show. Hun er også utdannet cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedfag i musikk. Wikipedia

74 år
Gudmund Vindland (Forfatter)
1949

Gudmund Vindland (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
15. oktober 1949 (74 år)

Gudmund Vindland er et pseudonym for en norsk forfatter født 15. oktober 1949 på Gjøvik og oppvokst i Nittedal nord for Oslo. Hans opprinnelige navn var Pettersen, senere Gudmund Justås og nå Gudmund Vindsun. Han er mest kjent for sin debutroman fra 1979, Villskudd, som blant annet handler om hans forhold til forfatteren Jens Bjørneboe, som varte fra 1972 til 1975.

Nøkkelromanen Villskudd – Sangen til Jens har blitt solgt i over 100 000 eksemplarer. Den blir av mange homofile nevnt som en viktig inspirasjon til å stå frem med sin legning.

Boka Stjerneskudd var en slags fortsettelse på Villskudd, og det er planlagt en ny bok i rekken. I desember 2010 presenterte forfatteren deler av bokmanuset offentlig, i media lansert som «tredje bok i trilogien». Wikipedia

71 år
Helene Rognli (Ordfører)
1948 - 2020

Helene Rognli (Norge)

Ordfører, politiker

Født:
15. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
27. mars 2020 (71 år) (4 år siden)

Helene Rognli var en norsk lokalpolitiker for Høyre. Rognli ble i 2011 den første kvinnelige ordføreren i Målselv kommune. Hun var ordfører til 2015, deretter varaordfører til hun fikk amyotrofisk lateralsklerose i 2018 og måtte gå av. Wikipedia

75 år
Chris de Burgh (Sanger)
1948

Chris de Burgh (Storbritannia)

Sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher John Davison

Født:
15. oktober 1948 (75 år)

Chris de Burgh er en irsk sanger og låtskriver.

Blant hans mest kjente sanger er «The Lady in Red», «A Spaceman Came Travelling», «Lonely Sky», «So Beautiful», «Don't Pay the Ferryman», «High on Emotion», «Spanish Train», «Missing You», «Borderline», «Say Goodbye To It All» og «The Snows of New York». Wikipedia

77 år
David Trimble (Politiker)
1944 - 2022

David Trimble (Storbritannia)

Politiker, universitetslærer, skrankeadvokat

Født:
15. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
25. juli 2022 (77 år) (1 år siden)

David Trimble var en nordirsk politiker, formann i Ulster Unionist Party og Nord-Irlands førsteminister 1998–2002. Han mottok Nobels fredspris i 1998 sammen med John Hume. Wikipedia

75 år
Penny Marshall (Regissør)
1943 - 2018

Penny Marshall (USA)

Regissør, skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, skribent, stuntmann, sanger, danser, komiker

Født:
15. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
17. desember 2018 (75 år) (5 år siden)

Penny Marshall var en filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, skribent, stuntmann, sanger, danser, stemmeskuespiller, komiker, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller fra USA.

Hun var utdannet ved University of New Mexico.

Hun var søster av Garry Marshall og Ronny Hallin. Hun var gift med Rob Reiner fra 1971 til 1981. Hun er mor til Tracy Reiner.

Marshall er begravd ved Forest Lawn Memorial Park. Wikipedia

84 år
Bobby Morrow (Sprinter)
1935 - 2020

Bobby Morrow (USA)

Sprinter, friidrettsutøver, bonde, trehåndverker

Fullt navn / Fødenavn:
Bobby Joe Morrow

Født:
15. oktober 1935 (88 år siden)

Døde:
30. mai 2020 (84 år) (3 år siden)

Bobby Joe Morrow var en amerikansk friidrettsutøver. Han vant tre gullmedaljer under OL 1956 i Melbourne.

Morrows beste sesong var 1956, da han av Sports Illustrated ble utpekt til årets idrettsmann («Sportsman of the Year»). Han vant begge sprintdistansene under det nasjonale collegemesterskapet, og forsvarte samme året tittelen som amerikansk mester. På tampen av sesongen dro han til Melbourne som leder for det amerikanske sprintlaget, og returnerte med tre gullmedaljer.

Først vant Morrow 100 meter. Deretter ledet han det amerikanske laget til storeslem (gull, sølv og bronse) på 200 meter, og tangerte den olympiske rekorden. Som ankermann på USA lag på 4 x 100 m, tok han sin tredje gullmedalje, og var samtidig med på å sette verdensrekord.

Etter OL-sesongen fortsatte Morrow å dominere på nasjonalt nivå, men han la opp i 1958. Han gjorde et kort comeback før OL 1960, men greide ikke å kvalifisere seg til OL-laget. Wikipedia

73 år
Isabella Bird (Oppdagelsesreisende)
1831 - 1904

Isabella Bird (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Oppdagelsesreisende, skribent, naturviter, geograf, fotograf

Født:
15. oktober 1831 (192 år siden)

Døde:
8. oktober 1904 (73 år) (119 år siden)

Isabella Bird var en britisk forfatter og oppdagelsesreisende på 1800-tallet.

Bird ble født i Boroughbridge, i 1831 og vokste opp i Tattenhall, Cheshire. Hennes far Edward var prest i den engelske kirken og familien flyttet derfor rundt i Storbritannia ettersom faren fikk nye prestekall. Bird var sykelig som barn og slet hele livet med ulike helseplager. Hennes plager kan ha vært psykosomatisk, for når hun fikk gjøre det hun ønsket var hun nesten alltid frisk. Hennes fremste interesse var å reise. I 1854 fikk hun 100 pund av sin far og hun reiste til USA for å besøke slektninger. Hun fikk lov til å være der inntil pengene tok slutt og beskrev oppholdet i boken The Englishwoman in America (1856).

Året etter reiste hun til Canada og deretter til Skottland. Tiden hun tilbrakte i Storbritannia ble imidlertid preget av hennes dårlige helse, og etter morens død i 1868 begav hun seg på en serie lange reiser for å unngå å bosette seg med søsteren på Isle of Mull. Wikipedia

Dødsfall

69 år
David Amess (Politiker)
1952 - 2021

David Amess (Storbritannia)

Politiker

Født:
26. mars 1952 (72 år siden)

Døde:
15. oktober 2021 (69 år) (2 år siden)

David Anthony Andrew Amess var en britisk konservativ politiker som var medlem av det britiske underhuset fra 1983 til sin død. Amess ble myrdet den 15. oktober 2021 under et velgermøte i byen Leigh-on-Sea i Essex. Wikipedia

65 år
Paul Allen (Gründer)
1953 - 2018

Paul Allen (USA)

Gründer, oppfinner, informatiker, filmprodusent, ingeniør, musiker, forretningsdrivende, plateprodusent, komponist, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Gardner Allen

Født:
21. januar 1953 (71 år siden)

Døde:
15. oktober 2018 (65 år) (5 år siden)

Paul Allen var en amerikansk forretningsmann. Han grunnla sammen med Bill Gates dataselskapet Microsoft, og hadde en sentral rolle opp igjennom selskapets historie.

Allen studerte ved Washington State University, men sluttet for å skrive programvare på heltid. I 1975 var han med på å stifte Microsoft, og fra 1979 var han nestleder i selskapet. Han var sentral i Microsoft frem til 2000, da han gikk ut av styret.

Senere gjorde Allen seg blant annet bemerket som eier av de amerikanske profesjonelle idrettslagene Portland Trail Blazers, Seattle Seahawks og Seattle Sounders FC.

Han ble i 1982 diagnostisert med blodkreftsykdommen Hodgkins lymfom. Etter flere måneder med strålebehandling ble han erklært frisk. I 2009 ble han diagnostisert med og behandlet for Non-Hodgkins lymfom, før han i oktober 2018 kunngjorde at sykdommen hadde returnert. Han døde av sykdommen 15. oktober 2018. Wikipedia

78 år
Torsten Lilliecrona (Skuespiller)
1921 - 1999

Torsten Lilliecrona (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Torsten Casimir Wilhelm Florusson Lilliecrona

Født:
4. januar 1921 (103 år siden)

Døde:
15. oktober 1999 (78 år) (24 år siden)

Torsten Casimir Wilhelm Florusson Lilliecrona var en svensk skuespiller. Hans kanskje mest kjente rolle er som Farbror Melker i TV-serien og filmene om Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan og som inspektør Andersson i den svensk-norske krimserien Rød snø. Wikipedia

37 år
Thomas Sankara (Politiker)
1949 - 1987

Thomas Sankara (Republikken Øvre Volta (1960–1984))

Politiker, militær, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Isidore Noël Sankara

Født:
21. desember 1949 (74 år siden)

Døde:
15. oktober 1987 (37 år) (36 år siden)

Thomas Isidore Noël Sankara var en militær kaptein, marxistisk revolusjonær, politiker og panafrikanistisk teoretiker, som var president og statsleder i Burkina Faso (tidligere Øvre Volta) fra 1983 til 1987. Sankara ble myrdet under sin etterfølgers kupp og maktovertagelse i Burkina Faso. Thomas Sankara møtte flere ganger med Frankrikes tidligere president François Mitterrand under felles møter for de tidligere franske koloniene. Her var Sankara og hans nye frigjøringsbevegelse sett på som en frittalende og uventet tilskudd. Sankara ble ofte omtalt som «Afrikas Che Guevara» og var kjent og sett opp til over hele Afrika som 80-tallets nye type frigjøringshelt

Thomas Sankara var kaptein i Burkina Fasos hær. Wikipedia

53 år
Hermann Göring (Politiker)
1893 - 1946

Hermann Göring (Tyskland)

Politiker, pilot

Fullt navn / Fødenavn:
Hermann Wilhelm Göring

Født:
12. januar 1893 (131 år siden)

Døde:
15. oktober 1946 (53 år) (77 år siden)

Hermann Wilhelm Göring) var en tysk politiker og flyveress.

Han var riksdagsrepresentant for det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP fra 1928. Göring var Riksdagens president fra august 1932 og ut den nasjonalsosialistiske epoken.

I 1935 ble han øverstkommanderende for det tyske luftforsvaret, Luftwaffe, feltmarskalk 1938, og riksmarskalk 1940.

Etter andre verdenskrig ble han dømt til døden ved rettsoppgjøret i Nürnberg og tok sitt eget liv med gift før henrettelsen. Wikipedia

41 år
Mata Hari (Spion)
1876 - 1917

Mata Hari (Kongeriket Nederlandene)

Spion, kurtisane, exotic dancer, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Margaretha Geertruida Zelle

Født:
7. august 1876 (147 år siden)

Døde:
15. oktober 1917 (41 år) (106 år siden)

Mata Hari var kunstnernavnet til en nederlandsk danser og påstått spion. Hun hevdet hun var en javanesisk prinsesse. I 1914 bodde hun i Frankrike der hun var venn med politikere og offiserer fra begge sider i krigen, før hun i 13. februar 1917 ble arrestert og 15. oktober ble henrettet ved skyting i Vincennes. Det har senere blitt diskutert om hun virkelig var spion eller ikke, og det er også blitt påstått at hun var kontraspion. Wikipedia

69 år
Peder Claussøn Friis (Forfatter)
1545 - 1614

Peder Claussøn Friis (Norge)

Forfatter, prest, historiker, skribent

Født:
1. april 1545 (479 år siden)

Døde:
15. oktober 1614 (69 år) (409 år siden)

Peder Claussøn Friis, var en norsk geistlig og historisk- topografisk forfatter. Wikipedia

49 år
Andreas Vesalius (Anatom)
1514 - 1564

Andreas Vesalius (Nederland)

Anatom, biolog, lege, kirurg, universitetslærer, fysiolog

Fullt navn / Fødenavn:
Andries van Wesel

Født:
31. desember 1514 (509 år siden)

Døde:
15. oktober 1564 (49 år) (459 år siden)

Andreas Vesalius var en lege og er kjent for sine bidrag innenfor anatomi. Han studerte medisin ved Universitetet i Louvain, Universitetet i Paris og Universitetet i Padova. Hans mest kjente verk er De humani corporis fabrica («Om kroppens strukturer»). Wikipedia

<<
15. Oktober
>>