Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. Oktober

Om dagen

13. Oktober er dag 287 i 2024, og er i uke 41. Det er 79 dager igjen av året.

Historie

19 år siden

2004: Erik Bye dør etter en lengre kamp mot kreft, 78 år gammel

Erik Erikssøn Bye var en norsk TV-personlighet, sanger og journalist. Han kom i 2005 på tredjeplass i kåringen Århundrets nordmann.

Han var sønn av operasanger Erik Ole Bye og Rønnaug Dahl. Han gikk på Nordstrand høiere skole, hvor han var en pådriver i skolens teatergruppe. Han var skuespiller og revysjef for Nordstrandrevyen i 1941. Han ble utdannet Master of Arts i fagene engelsk, journalistikk og dramaturgi ved University of Wisconsin (1953). Han var journalist i Associated Press (1953–1955), i BBCs norske avdeling (1955–1958) og siden i NRK.

Han var gift med Tove Billington Bye (1928–2008). Dokumentarfilmen Giganten (2005) skildrer Byes tre siste leveår og hans siste offentlige opptreden.

Han ble ansatt i NRK i 1958. Bye var involvert i flere av de tidlige fjernsynsprogrammene i NRK, hvor han var kjent for sin hjertevarme og sitt gode humør. I 1958 platedebuterte han på Brødrene Johnsen A/S sitt platemerke Rondo med «Pappas bånsull»/«Vandringsvise», som var de første av flere innspillinger av Einar Skjæraasens viser. I 1959 fikk han kontrakt med Philips, der han debuterte med Hans Børlis «Tømmerkoievise». I samarbeid med Willy Andresen skrev han en lang rekke melodier. Han har selv skrevet tekst og melodi til «Anna Lovinda».

Erik Bye var sentral i å legge grunnlaget for norsk tv-underholdning gjennom programmer som Vi går ombord og Lørdagskveld med Erik Bye. Han arbeidet blant annet tett med tv-produsenten og regissøren Johnny Bergh, som Bye kalte «sin høyre hånd og litt av venstre». Programmene på 60- og 70-tallet ble populære, og Bye vakte blant annet stor oppmerksomhet med Lørdagskveld med Erik Bye da han lot en gruppe psykisk utviklingshemmede barn og ungdommer opptre med «Folk og røvere i Kardemomme by» på norsk fjernsyn, noe som aldri var gjort tidligere. Han mottok i ettertid et brev hvor en mor med eget psykisk utviklingshemmet barn takket ham fordi han fremstilte dem på en verdig måte. Hun skrev: «Nå tør jeg å ta med min psykisk utviklingshemmede datter med i butikken.» Hans engasjement for de svake i samfunnet ga seg også uttrykk i mange av sangene han skrev, blant annet visa Vår beste dag. Denne visa har fått stor oppmerksomhet etter at Marit Larsen lagde en versjon til en NRK-kampanje. Visa ble imidlertid opprinnelig skrevet til Hjemmet for Døve (nå Stiftelsen Signo) sitt hundreårsjubileum og ble første gang oppført med et orkester bestående av døve musikanter, noe som gjorde stort inntrykk på Erik Bye.

Han gjorde en stor innsats for Redningsselskapet gjennom store deler av sitt liv og fikk noen år før han gikk bort oppleve at en av redningsskøytene ble oppkalt etter ham som en honnør for dette langvarige arbeidet.

I 1994 engasjerte Bye seg sterkt som motstander av norsk medlemskap i EU. Wikipedia
46 år siden

1977: Lufthansa-flyet «Landshut» blir kapret av fire palestinske terrorister

Kapringen av Landshut var en flykapring av Lufthansas Boeing 737 «Landshut», flyvning LH 181 fra Palma til Frankfurt am Main, i 1977. Det var en av de sentrale terrorhandlingene «den tyske høsten». Kapringen varte fra 13. til 18. oktober. Flyet ble bortført av den marxistiske Folkefronten for Palestinas frigjøring gjennom Middelhavet og Den arabiske halvøy til Mogadishu, der det til slutt ble befridd av den tyske antiterrorstyrken GSG9.

Aksjonen hadde sammenheng med den venstreekstreme terrororganisasjonen RAFs bortføring av arbeidsgiverpresident Hanns-Martin Schleyer. Både flykapringen og bortføringen av Schleyer skulle presse myndighetene til å løslate «første generasjon RAF» fra fengsel.

Etter at gislene ble befridd begikk tre medlemmer av «den første generasjonen» (Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Jan-Carl Raspe) selvmord i Stammheim-fengselet, mens et fjerde medlem (Irmgard Möller) overlevde sitt selvmordsforsøk. Kort etter ble Schleyer myrdet.

De fengslede RAF-medlemmene Jan-Carl Raspe, Gudrun Ensslin og Andreas Baader begikk om morgenen 18. oktober selvmord. Irmgard Möller overlevde et selvmordsforsøk. Dagen etter gjorde RAF kjent at de hadde «henrettet» Hanns-Martin Schleyer. Liket ble funnet 19. oktober i bagasjerommet på en forlatt Audi i Alsace.

Frigjøringen av Landshut skjedde etter ordre fra den føderale regjeringen. Helmut Schmidt fortalte senere at han hadde gått av dersom aksjonen hadde mislyktes eller for mange gisler hadde mistet livet. Det var allerede skrevet en avskjedsansøkning, som ble ødelagt etter den vellykkede aksjonen.

Den eneste overlevende terroristen, Souhaila Andrawes, forsvant og dukket opp i Norge i 1991. I 1994 ble hun oppsporet og utlevert til Tyskland året etter. Hun sonet 5 år av fengselsstraffen på 10 år for flykapring, frihetsberøvelse, utpressing, medvirkning til overlagt drap og drapsforsøk, og bor i dag i Oslo.

Flyet som ble kapret, en Boeing 737-230C med serienummer 20254-230 og det tyske kjennetegnet D-ABCE, ble brukt av Lufthansa frem til 1985, og senere solgt flere ganger. Det tilhører i dag det brasilianske flyselskapet TAF Linhas Aéreas, som bruker det som fraktfly med kjennetegnet PT-MTB. Wikipedia
105 år siden

1918: Det norske seilskipet «Stifinder», krigsforliser som siste norske skip under første verdenskrig

«Stifinder» var et norsk seilskip av typen bark, som de siste årene var eid av rederiet S.O. Stray & Co i Kristiansand.

Skipet var på 1617 bruttotonn, og stod ferdig i 1894, bygd ved verftet Robert Duncan & Co i Glasgow. Skipets første navn var «Pass of Killiecrankie». Stray & Co. Kristiansand kjøpte skipet i 1915, og ga det navnet «Stifinder», etter at skipet i mellomtiden også hadde hatt navnene «Dyveke» og «Torrey». De eide båten fra 1915 til 1918, ført av skipsfører Gustav Langfeldt Birkeland, Vestre Moland. Stifinder ble senket av den tyske ubåten U-152 i Atlanterhavet som siste norske skip under første verdenskrig, 13. oktober 1918.

Stifinder befant seg 13.oktober 1918 syd for New Foundlandsbankene, på vei fra New York, USA til Fremantle, Australia, lastet med olje på fat. Skipet kastet bakk på varselssignal fra den tyske ubåten, ble bordret fra borde, og hele mannskapet kommandert i livbåtene. U-152 senket seilskipet med brannbomber. Den ene av skipets to livbåter ble etter kort tid plukket opp av US Coast Guard, mens den andre nådde etter mer enn tre ukers farefull seilas koralløya Turks Island (Turks- og Caicosøyene). Hele mannskapet overlevde forliset. Wikipedia
124 år siden

1899: Røværulykken: 30 personer fra samfunnet på Røvær omkommer da en seilbåt med 130 personer velter

Røvær-ulykken den 13. oktober 1899 var en hendelse hvor 30 personer fra samfunnet på Røvær, bestående av 130 innbyggere, omkom da de kullseilte. De var et gravfølge på vei tilbake til Røvær fra Haugesund.

De ble overrasket av en orkan som senere på kvelden og natten også tok livet av rundt 140 personer i Titran-ulykken. Blant de omkomne var det 13 gifte menn. Tolv enker med 36 farløse, ukonfirmerte barn satt igjen.

Det er reist en minnestøtte for ofrene i dette tragiske forliset. Wikipedia

Fødsler

49 år
Kristian Valen (Musiker)
1974

Kristian Valen (Norge)

Musiker, skuespiller

Født:
13. oktober 1974 (49 år)

Kristian Valen er en norsk komiker og artist kjent fra flere TV-serier og sceneoppsetninger.

Han er sønn av den tidligere fotballspilleren Inge Valen (Viking). Han ga seg imidlertid med fotballen i 16-årsalderen. Kristian Valen var også med i Rogaland Teaters barneteater. Han sluttet i videregående skole da han var 17 år gammel og begynte som programleder i Duen radio, deretter Siddis radio og senere i 1990-årene Jærradioen. Det var som programleder på radio flere personligheter kom frem, blant annet Sibbe fra Sandnes. Flere av sketsjene på radio ble utgitt på CD, og Valen ga ut totalt fire album under navnet Sibbe fra Sandnes i 1990-årene.

Valen satte deretter opp sceneforestillingene Fartøy Valen, 3 på tiltak og Et musikalsk kaos. Takk for frammøtet. I 2003 debuterte han med en TV-serie Valen TV på TVNorge. Deretter laget han seriene Valen & de og Valens frokost-TV på samme kanal. Våren 2012 startet en TV-serie på NRK, Valens Rikskringkasting. For serien ble han kåret til årets morsomste under Komiprisen 2012. Høsten 2014 ble serien Kanal Valen vist på TVNorge.

I 2007 skjøt Kristian Valen i stykker dusjen sin med en ulovlig anskaffet maskinpistol av type MP5. Valen var beruset, og etter eget utsagn svært sliten, da hendelsen inntraff. Valen ble arrestert og politiet konfiskerte 25 våpen som var i hans besittelse. Begrunnelsen han oppga for skyteepisoden var at han trodde det var inntrengere i leiligheten.

I 2017 deltok Valen i den norske Melodi Grand Prix-finalen med låten You & I. Han gikk ikke videre til gullfinalen. Wikipedia

57 år
Kelly Preston (Skuespiller)
1962 - 2020

Kelly Preston (USA)

Skuespiller, modell

Født:
13. oktober 1962 (61 år siden)

Døde:
12. juli 2020 (57 år) (3 år siden)

Kelly Preston var en amerikansk skuespiller og modell.

Preston giftet seg med John Travolta i 1991. De har datteren Ella Bleu; deres sønn Jett døde 2. januar 2009 i en alder av 16 år, av et anfall på en familieferie. Han hadde Kawasakis sykdom, som kan resultere i varierte smertefulle bivirkninger som anfall og i noen tilfeller hjerteproblemer. Wikipedia

74 år
Tore Halvorsen (Sanger)
1949

Tore Halvorsen (Norge)

Sanger, musiker, gitarist

Født:
13. oktober 1949 (74 år)

Tore Halvorsen er en norsk vokalist og gitarist. Han er mest kjent som hovedvokalist og frontfigur i dansebandet Ole Ivars. På 1970- og 80-tallet var han vokalist i Katho.

5. november 2018 kom nyheten om at Tore Halvorsen slutter som vokalist i Ole Ivars. Hans siste konsert ble holdt 10. desember 2018 i Råholt kirke i Akershus. Ny vokalist blir Espen Hagen Olsen fra Moelv. Hagen Olsen var vikar i 6 uker da Tore Halvorsen ble hjerteoperert sommeren 2017. Wikipedia

74 år
Egil Olli (Politiker)
1949

Egil Olli (Norge)

Politiker, hundekjører

Fullt navn / Fødenavn:
Egil Andreas Olli

Født:
13. oktober 1949 (74 år)

Egil Andreas Olli er en samisk-norsk politiker og gårdbruker. Han er tidligere sametingspresident, fra 2007 til 2013. Han ble etterfulg av Aili Keskitalo. Han var sametingsrepresentant i perioden 2005–2009 og 2009-2013 for Arbeiderpartiet. Han var første styreleder for Finnmarkseiendommen.

Olli var Arbeiderpartiets presidentkandidat ved sametingsvalget i 2005. 26. september 2007 ble Egil Olli valgt til sametingspresident, etter at det parlamentariske grunnlaget for Norske Samers Riksforbunds president Aili Keskitalo forsvant etter en konflikt mellom NSR og varapresident Johan Mikkel Sara.

Ved sametingsvalget 2009 ble han valgt inn på Sametinget for perioden 2009-2013. 25. februar 2010 besluttet Sametingets plenumsmøte at sametingsrådets medlemmer skal tre ut av Sametingets plenum, og bli erstattet av sine varamedlemmer. Ronny Wilhelmsen overtok da Egil Ollis plass som sametingsrepresentant.

Egil Olli er bror av Anne Karin Olli, ordfører i Måsøy kommune fra 2011. Wikipedia

75 år
Jorun Gulbrandsen (Lærer)
1948

Jorun Gulbrandsen (Norge)

Lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Jorun Marie Gulbrandsen

Født:
13. oktober 1948 (75 år)

Jorun Marie Gulbrandsen er en norsk politiker (AKP/RV/Rødt), pedagog og samfunnsdebattant. Hun var leder i AKP (Arbeidernes Kommunistparti) fra 1997 til 2006.

Jorun Gulbrandsen fullførte lærerskolen i 1971 og har siden jobbet mange år i skolen. Hun er forfatter av og redaktør for flere lærebøker for grunnskolen, samt boka Er skolen for Kari eller Ronny? fra 1993 (også utgitt på svensk). Gulbrandsen har også skrevet tallrike artikler, fortellinger og kåserier.

Gulbrandsen ble medlem av Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF) i 1965, og ble snart aktiv i den norske ml-bevegelsen. Hun ble med i Kvinnefronten da den ble stiftet i 1972. Hun har hatt en rekke verv i AKP og Rød Valgallianse. Ved valget i 1985 toppet hun RVs liste i Oslo.

Etter at AKP og RV gikk sammen i Rødt i 2007, satt Gulbrandsen i partiets arbeidsutvalg det første året. Deretter var hun i to år medlem av landsstyret, og fra 2010 er hun varamedlem til samme organ. Hun var redaktør for AKPs gratisavis akp.no fra starten i 2002, og fortsatte som redaktør for Rødts oppfølger Rødt nytt fram til høsten 2010. Gulbrandsen var representant for Rødt i bydelsutvalget i Bydel Grünerløkka i deler av valgperioden 2007–11.

Gulbrandsen var en frontfigur i striden om redaktørskiftet i Klassekampen i 1997, da AKP som majoritetsaksjonær kastet Paul Bjerke og innsatte Jon Michelet som ny redaktør. Hun fikk i desember 2005 en del oppmerksomhet rundt sin artikkel «Venstresida akkurat nå», som stod på trykk i tidsskriftet Rødt! og deretter i avisa Klassekampen. Her kritiserte hun avisa for under redaktør Bjørgulv Braanen å opptre som et reint regjeringsorgan og bevisst å motarbeide kreftene til venstre for den nye regjeringa. Dette var oppstarten til en debatt om veien videre for venstresida i Norge, særlig med hensyn til debatten om sammenslåing mellom AKP og RV, som sistnevnte parti tok initiativ til på sitt landsmøte i 2005.

Gulbrandsen var gift med politikeren og samfunnsdebattanten Tron Øgrim (1947–2007) fra 1969 til 1998. Hun er mor til programlederen, politikeren og organisasjonskvinnen Liv Gulbrandsen. Wikipedia

82 år
Tore Lindholt (Samfunnsøkonom)
1941

Tore Lindholt (Norge)

Samfunnsøkonom

Født:
13. oktober 1941 (82 år)

Tore Lindholt er en norsk sosialøkonom med utdannelse fra Universitetet i Oslo som Cand.oecon (1967). Lindholt har hatt flere lederstillinger i NSB i perioden 1978-1990, deriblant fungert som generaldirektør i 1988 og 1990. Han var administrerende direktør i Folketrygdfondet 1. november 1990 – april 2004. Lindholt var statssekretær (politisk sekretær) i Samferdselsdepartementet 1976–1978. Han var medlem av Hermansen-utvalget, som fremmet sin innstilling i 1989. Wikipedia

82 år
Paul Simon (Sanger)
1941

Paul Simon (USA)

Sanger, låtskriver, plateprodusent, komponist, skuespiller, musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Frederic Simon

Født:
13. oktober 1941 (82 år)

Paul Frederic Simon er en amerikansk gitarist, sanger og komponist.

Simon ble først kjent som ene halvparten i Simon & Garfunkel, hvor han spilte sammen med Art Garfunkel. Hans karriere fikk en ny oppsving da han i 1986 og 1990 laget to plater i samarbeid med musikere fra Sør-Afrika.

I 2001 ble han tildelt MusiCares Person of the Year.

Hans sønn Harper Simon er også musiker. Wikipedia

83 år
Grete Knudsen (Politiker)
1940

Grete Knudsen (Norge)

Politiker

Født:
13. oktober 1940 (83 år)

Grete Knudsen er en norsk politiker (Ap). Hun var innvalgt på Stortinget fra Hordaland for periodene 1981–2001. Hun var sentral i forhandlingene om medlemskap i EU i 1994. Wikipedia

84 år
Edgeir Benum (Historiker)
1939

Edgeir Benum (Norge)

Historiker, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Edgeir Reidar Benum

Født:
13. oktober 1939 (84 år)

Edgeir Reidar Benum er en norsk historiker.

Han er cand. philol. fra 1967, professor i historie ved Universitetet i Tromsø 1972 til 1980, ved Universitetet i Oslo siden 1980. Benum har særlig forsket på norsk etterkrigshistorie. Wikipedia

71 år
Luciano Pavarotti (Sanger)
1935 - 2007

Luciano Pavarotti (Italia)

Sanger

Født:
13. oktober 1935 (88 år siden)

Døde:
6. september 2007 (71 år) (16 år siden)

Luciano Pavarotti var en italiensk tenorsanger. Han var en av sin tids mest populære sangere i operaens verden og hans repertoar spente over mange musikalske genre, skjønt han fremst var kjent som en bel canto-sanger. Han ble særlig kjent for sine fjernsynsoverførte konserter, og som en av De tre tenorer. Pavarotti høstet også heder for sin innsats for flyktninger og Røde Kors og ble i 1998 ble tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia

89 år
Nana Mouskouri (Sanger)
1934

Nana Mouskouri (Hellas)

Sanger, politiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Ioana Johanna Mouskouri

Født:
13. oktober 1934 (89 år)

Nana Mouskouri, som egentlig heter Ioana (Johanna) Mouskouri, ble født 13. oktober 1934 i byen Khaniá nordvest på Kreta i Hellas. Hun er blitt hevdet å være verdens mestselgende kvinnelige plateartist gjennom alle tider. Blant musikkinteresserte er hun kjent for sin karakteristiske litt hese stemme og språkmektighet, men også for sine «mannlige» briller med kraftig sort innfatning. Brillene, som lenge var typisk for greske kvinner, har blitt hennes «varemerke» gjennom et langt liv som toppartist på den internasjonale arena. Hun skapte sin egen stilart på begynnelsen av 1960-tallet, basert på en blanding av jazz, gresk folkemusikk og såkalt fransk chanson (visesang). Wikipedia

80 år
Ulf Löfgren (Forfatter)
1931 - 2011

Ulf Löfgren (Sverige)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, illustratør

Født:
13. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
10. oktober 2011 (80 år) (12 år siden)

Ulf Löfgren var en svensk barnebokforfatter og illustratør.

Ulf Löfgren hadde bakgrunn i studier i kunst- og litteraturhistorie og reklame. Han var svært produktiv siden bokdebuten med illustrasjoner til Leif Krantz' Barnen i djungeln i 1959. Han laget over hundre egne, små og store bildebøker for barn, blant annet de populære bøkene om gutten Albin på 1970-tallet og over tretti småbarnsbøker om tøykaninen Ludde fra 1984 og framover. I tillegg var han illustratør i en mengde barnebøker skrevet av andre, blant annet bøker av Gunnel Linde, eventyr av H.C. Andersen og bibelhistorier for barn. Ulf Löfgren laget dessuten en serie fagbøker for barn, Lära på skoj, og tegnet til barne-TV-serien Pellepennan och Suddagumman, en tegnefortelling som gikk på svensk TV 1965-1970.

Ulf Löfgrens bøker er oversatt til mer enn tjue språk. Han mottok flere priser for bøkene sine.

Ulf Löfgrens illustrasjoner inneholder barnevennlige figurer og detaljer inspirert av blant annet populære, humoristiske tegneserier. Motivene er tegnet med klar kontur og reine linjer, runde, bølgende former og en periode også dekorative mønstre og streker. Tegningene er som oftest utført med penn, men fargeleggingen varierer fra bruk av dekkende guasj (plakatfarger) til fyldige markerpenner (sprittusjer) og seinere lettere akvarellteknikk. Wikipedia

96 år
Lee Konitz (Komponist)
1927

Lee Konitz (USA)

Komponist, saksofonist, jazzmusiker

Født:
13. oktober 1927 (96 år)

Lee Konitz er en amerikansk jazzmusiker (saksofon) og komponist. Den Benny Goodman-inspirerte unge Konitz begynte med klarinett og spilte med Jerry Wald og Claude Thornhills Orchestra i 1947. Hans berømmelse ligger dog i at han, gjennom samarbeid med Lennie Tristanos sekstett (1949) og Miles Davis' utgivelse Birth of the Cool (1948–50), var sentral i dannelsen av cool jazz.

Han samarbeidet mye med Warne Marsh og Stan Kentons orkester utover 50-tallet, og nøt anseelse for å ha utviklet sin egne stil, i en tid da mange kopierte Charlie Parker. Etter en pause rundt 1960, ga han ut spontanjazz med Elvin Jones(Motions, 1961), og utviklet seg i datidens frijazz-retning, jf. utgivelsene Lee Konitz Duets (1967). Siden 1975 leder av nimannsgruppa Nonet.

På 1980-tallet gjestet han jazzmiljøer i Danmark (Danske Jazzpar Prize, 1992) og i Norge, spesielt jazzlinja (NTNU), med innspill til den norske New Cool Quartet (1982) og senere turne og plateutgivelser (1993). Deltok på Oslo Jazzfestival senest i 2005, og ble i USA av Down Beat årets jazzmusiker i 2001. Wikipedia

87 år
Margaret Thatcher (Statsminister)
1925 - 2013

Margaret Thatcher (Storbritannia)

Statsminister, politiker, kjemiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Hilda Roberts

Født:
13. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
8. april 2013 (87 år) (11 år siden)

Margaret Hilda «Maggie» Thatcher, baronesse Thatcher, var en britisk konservativ politiker. Hun var den første kvinnelige lederen i Det konservative partiet (Toryene) fra 1975 til 1990 og den første kvinnelige statsministeren i Storbritannia fra 1979 til 1990. En sovjetisk journalist kalte henne «jernkvinnen», et kallenavn som har blitt forbundet med hennes kompromissløse politikk og lederstil. Som statsminister førte hun en politikk som siden har blitt kalt thatcherisme.

Hun var utdannet kjemiker før hun ble advokat, og representerte Finchley i Underhuset i Det britiske parlamentet 1959–1992. Thatcher ble utnevnt til undervisnings- og forskningsminister i Edward Heaths regjering i 1970. I 1975 vant hun kampen om ledervervet i partiet mot Heath, og ble således den første kvinnelige lederen i et større politisk parti i Storbritannia. Med dette ble Thatcher også opposisjonsleder frem til Det konservative partiet vant parlamentsvalget i 1979. Spesielt vinteren 1978/1979 var preget av lammende streiker og statsfinansiell krise.

Etter å ha flyttet inn i Downing Street 10, tok Thatcher en rekke politiske initiativer for å reversere det hun anså som Storbritannias nasjonale forfall. Thatcherismen fremholdt åpne markeder, deregulering, skattelettelser, sparsomhet i det offentlige forbruket, privatisering, nasjonalisme, victorianske dyder og en viss populisme. Hun ønsket også å begrense fagforeningenes makt. De første årene var preget av økonomisk nedgang og stor arbeidsledighet, men trendene ble snudd, og Falklandskrigen bidro også til et valgskred for de konservative i 1983. Hun ble gjenvalgt for en tredje periode i 1987, men koppskatten var mislikt, og de andre regjeringsmedlemmene delte ikke hennes skepsis til EF. Da hun ble utfordret om ledervervet i november 1990, trakk hun seg som både partileder og statsminister.

Etter sin uttreden fra Underhuset i 1992, ble hun tildelt tittelen baronesse på livstid og dermed et sete i Overhuset. På grunn av sviktende helse hadde Thatcher få offentlige opptredener mot slutten av livet. Høsten 2008 ble det kjent at Thatcher led av aldersdemens. Hun døde av hjerneslag i London i 2013, 87 år gammel. Hun ble bisatt i en statsbegravelse fra St. Pauls katedral den 17. april. Wikipedia

88 år
Eivind Bolle (Politiker)
1923 - 2012

Eivind Bolle (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Eivind Albin Andreas Bolle

Født:
13. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
10. juni 2012 (88 år) (11 år siden)

Eivind Albin Andreas Bolle var en statsråd og stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet. Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1973, og satt i tre perioder, til 1985. Han var vararepresentant i perioden 1969–1973.

Bolle var ordfører i Vestvågøy i perioden 1971–1973.

Han var statsråd i Fiskeridepartementet i tre Ap-regjeringer fra 16. oktober 1973 til 14. oktober 1981. Wikipedia

62 år
Claes Gill (Forfatter)
1910 - 1973

Claes Gill (Norge)

Forfatter, lyriker, skuespiller, filmregissør

Født:
13. oktober 1910 (113 år siden)

Døde:
11. juni 1973 (62 år) (50 år siden)

Claes Gill var en norsk forfatter, journalist, dikter og skuespiller. Han ble født i Odda, men vokste hovedsakelig opp i Bergen, og bodde som voksen i Oslo. Han publiserte i 1939 diktsamlingen Fragment av et magisk liv, som ble fulgt i 1942 av Ord i jærn. Begge samlingene er tydelig inspirert av fransk symbolisme, og er tidlige eksempler på modernistisk form. Wikipedia

37 år
Mary Kingsley (Oppdager)
1862 - 1900

Mary Kingsley (Storbritannia)

Oppdager, etnolog

Født:
13. oktober 1862 (161 år siden)

Døde:
3. juni 1900 (37 år) (124 år siden)

Mary Henrietta Kingsley var en britisk oppdager og etnolog. Hun dro på strabasiøse ekspedisjoner i Afrika, ofte alene.

Den anglikanske kirken reagerte på at hun kritiserte misjonærene, og forsvarte afrikanske skikker, som polygami. Under ekspedisjonene samlet hun inn krypdyr og fisker, som ble sendt til Natural History Museum i London. Albert Günther gav flere fisker artsnavnet kingsleyae, som takk for dette arbeidet.

Da boerkrigen brøt ut meldte Mary Kingsley seg som frivillig sykepleier. Hun døde av tyfoidfeber mens hun stelte boere som var tatt til fange. Wikipedia

Dødsfall

25 år
Agnes Jebet Tirop (Friidrettsutøver)
1995 - 2021

Agnes Jebet Tirop (Kenya)

Friidrettsutøver

Født:
23. oktober 1995 (28 år siden)

Døde:
13. oktober 2021 (25 år) (2 år siden)

Agnes Jebet Tirop var en kenyansk friidrettsutøver som konkurrerte i langdistanseløp.

I 2021 representerte hun Kenya på øvelsen 5 000 meter under Sommer-OL 2020 arrangert i Tokyo, og kom på fjerdeplass.

Den 13. oktober 2021 ble hun funnet død – antageligvis drept – med stikkskader i mageregionen. Wikipedia

90 år
Dario Fo (Dramatiker)
1926 - 2016

Dario Fo (Italia)

Dramatiker, Teaterregissør, forfatter, komponist, illustratør, kunstmaler, lyriker, scenograf, satiriker, kostymedesigner

Fullt navn / Fødenavn:
Dario Luigi Angelo Fo

Født:
24. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
13. oktober 2016 (90 år) (7 år siden)

Dario Fo var en italiensk dramatiker og teaterregissør som mottok Nobelprisen i litteratur i 1997. I Norge var han særlig kjent for sine satiriske skuespill av politisk og sosial karakter. Han var en av de få italienske skuespillforfattere som regelmessig fikk sine stykker oppført over hele verden mens han levde. Av hans skuespill oppført i Norge kan nevnes «En anarkists tilfeldige død», «Vi betaler ikke, vi betaler ikke». I Italia var han også kjent som skuespiller og instruktør, ofte i egne teatergrupper sammen med sin kone Franca Rame. Hans arbeid ga dem begge i perioder problemer med det etablerte Italia, i form av for eksempel arrestasjoner og fysiske overgrep. Wikipedia

78 år
Arne Bust Mykle (Dukkespiller)
1937 - 2015

Arne Bust Mykle (Norge)

Dukkespiller, forfatter, lærer

Født:
9. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
13. oktober 2015 (78 år) (8 år siden)

Arne Bust Mykle var en norsk dukketeaterspiller, forfatter og lærer.

Arne B. Mykle var sønn av Ruth Benzen (Sivertsen) og forfatteren Agnar Mykle.

Mykle hadde utdannelse fra blant annet Kunst- og håndverksskolen i Oslo og Dramatiska institutet i Stockholm. Sammen med sin daværende kone Bjørg Mykle og Ebbe Ording laget han i 1969 Reparatørene, en dukketeaterserie på fem episoder skrevet for barne-TV om figurene Pompel og Pilt.

Utover i 1970-årene ble Mykle en drivkraft i arbeidet med å skape en barneteatertradisjon tuftet på de store fortellingene. Han var kunstnerisk leder ved Oslo Nye Teaters Dukketeater, drev privat dukketeater og Dukketeaterverkstedet. Han var også lærer i film og teater og rektor ved Buskerud Folkehøyskole. Mykle skrev blant annet Opera Pompel og Pilt (2003) samt barnebøkene Plutselig en morgen (2006) og Emma Kråkebolle (2006).

I 2007 arrangerte Sverresborg Trøndelag Folkemuseum en utstilling som viste Agnar og Jane Mykles innsats for figurteateret. Utstillingen var kuratert av Arne Bust Mykle og Bjørg Mykle. Wikipedia

78 år
Erik Bye (Journalist)
1926 - 2004

Erik Bye (Norge)

Journalist, sanger, skribent, skuespiller, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Erikssøn Bye

Født:
1. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
13. oktober 2004 (78 år) (19 år siden)

Erik Erikssøn Bye var en norsk TV-personlighet, sanger og journalist. Han kom i 2005 på tredjeplass i kåringen Århundrets nordmann.

Han var sønn av operasanger Erik Ole Bye og Rønnaug Dahl. Han gikk på Nordstrand høiere skole, hvor han var en pådriver i skolens teatergruppe. Han var skuespiller og revysjef for Nordstrandrevyen i 1941. Han ble utdannet Master of Arts i fagene engelsk, journalistikk og dramaturgi ved University of Wisconsin (1953). Han var journalist i Associated Press (1953–1955), i BBCs norske avdeling (1955–1958) og siden i NRK.

Han var gift med Tove Billington Bye (1928–2008). Dokumentarfilmen Giganten (2005) skildrer Byes tre siste leveår og hans siste offentlige opptreden.

Han ble ansatt i NRK i 1958. Bye var involvert i flere av de tidlige fjernsynsprogrammene i NRK, hvor han var kjent for sin hjertevarme og sitt gode humør. I 1958 platedebuterte han på Brødrene Johnsens platemerke Rondo med «Pappas bånsull»/«Vandringsvise», som var de første av flere innspillinger av Einar Skjæraasens viser. I 1959 fikk han kontrakt med Philips, der han debuterte med Hans Børlis «Tømmerkoievise». I samarbeid med Willy Andresen skrev han en lang rekke melodier. Han har selv skrevet tekst og melodi til «Anna Lovinda».

Erik Bye var sentral i å legge grunnlaget for norsk tv-underholdning gjennom programmer som Vi går ombord og Lørdagskveld med Erik Bye. Han arbeidet blant annet tett med tv-produsenten og regissøren Johnny Bergh, som Bye kalte «sin høyre hånd og litt av venstre». Programmene på 60- og 70-tallet ble populære, og Bye vakte blant annet stor oppmerksomhet med Lørdagskveld med Erik Bye da han lot en gruppe psykisk utviklingshemmede barn og ungdommer opptre med «Folk og røvere i Kardemomme by» på norsk fjernsyn, noe som aldri var gjort tidligere. Han mottok i ettertid et brev hvor en mor med eget psykisk utviklingshemmet barn takket ham fordi han fremstilte dem på en verdig måte. Hun skrev: «Nå tør jeg å ta med min psykisk utviklingshemmede datter med i butikken.» Hans engasjement for de svake i samfunnet ga seg også uttrykk i mange av sangene han skrev, blant annet visa Vår beste dag. Denne visa har fått stor oppmerksomhet etter at Marit Larsen lagde en versjon til en NRK-kampanje. Visa ble imidlertid opprinnelig skrevet til Hjemmet for Døve (nå Stiftelsen Signo) sitt hundreårsjubileum og ble første gang oppført med et orkester bestående av døve musikanter, noe som gjorde stort inntrykk på Erik Bye.

Han gjorde en stor innsats for Redningsselskapet gjennom store deler av sitt liv og fikk noen år før han gikk bort oppleve at en av redningsskøytene ble oppkalt etter ham som en honnør for dette langvarige arbeidet.

I 1994 engasjerte Bye seg sterkt som motstander av norsk medlemskap i EU. Wikipedia

82 år
Thomas Byberg (Skøyteløper)
1916 - 1998

Thomas Byberg (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Hedvin Byberg

Født:
18. september 1916 (107 år siden)

Døde:
13. oktober 1998 (82 år) (25 år siden)

Thomas Hedvin Byberg var en norsk skøyteløper. Han gikk for Hommelvik Idrettslag og Trondhjems Skøiteklub.

Byberg var en utprega sprinter, og deltok i mindre grad i større sammenlagtmesterskap. Hans beste prestasjon er en delt sølvmedalje på 500 m under OL i St. Moritz i 1948, 0,1 s bak gullvinner Finn Helgesen. Byberg gikk i et seint par, og fikk sannsynligvis dårligere is enn de fleste av konkurrentene. Han var allikevel med i noen internasjonale allround mesterskap. Det uoffisielle Europamesterskapet i 1946 hvor han nok en gang var best på 500m, men gikk for dårlig på de andre distansene for å bli med på milløpet til slutt. Byberg deltok også under Arbeider-Europamesterskapene på henholdsvis Bislett (i 1935, rangert som nr. 13) og Frogner i 1936 hvor han fikk en 6.-plass sammenlagt. Nasjonalt i allround mesterskapene var Byberg å finne på pallen på 500m øverst i 1948 og på 2.-plass i 1947. Wikipedia

85 år
Walter Houser Brattain (Fysiker)
1902 - 1987

Walter Houser Brattain (USA)

Fysiker, oppfinner

Født:
10. februar 1902 (122 år siden)

Døde:
13. oktober 1987 (85 år) (36 år siden)

Walter Houser Brattain var en amerikansk fysiker.

Sammen med John Bardeen oppfant han transistoren, og de to ble sammen med prosjektlederen William Shockley tildelt Nobelprisen i fysikk i 1956 for dette arbeidet. Wikipedia

57 år
Tage Danielsson (Forfatter)
1928 - 1985

Tage Danielsson (Sverige)

Forfatter, filmregissør, skuespiller, manusforfatter, radioprogramleder, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Tage Ivar Roland Danielsson

Født:
5. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
13. oktober 1985 (57 år) (38 år siden)

Tage Ivar Roland Danielsson, død 13. oktober 1985 i Stockholm) var en svensk forfatter, poet, manusforfatter, filmregissør, skuespiller og komiker. Wikipedia

69 år
Henry Wahl (Skøyteløper)
1915 - 1984

Henry Wahl (Norge)

Skøyteløper

Født:
9. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
13. oktober 1984 (69 år) (39 år siden)

Henry Wahl, var en norsk skøyteløper.

Wahl representerte før krigen Arbeideridrettslaget i Trondheim, gikk seinere inn i Sportsklubben Falken, og tilhørte på slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet sammen med Sverre Farstad og Hjalmar Andersen den såkalte Falken-trioen.

Wahl gjorde seg bemerket allerede i 1936, da han ble nr. 4 i det europeiske arbeideridrettsmesterskapet på skøyter i Oslo. Som mange idrettsmenn i hans generasjon fikk han karrieren avbrutt av de ekstraordinære forholda mellom 1940 og 1945, men han kom tilbake etter krigen og ble norgesmester på hjemmebane i 1947. Samme år ble han nr. 6 under VM på Bislett.

Hans beste internasjonale resultater var en 3.-plass i VM i 1948 og en 3.-plass i EM i 1951. Wikipedia

73 år
Ed Sullivan (Programleder)
1901 - 1974

Ed Sullivan (USA)

Programleder, manusforfatter, journalist, arrangementvert, skribent

Født:
28. september 1901 (122 år siden)

Døde:
13. oktober 1974 (73 år) (49 år siden)

Ed Sullivan (28. september 1901 – 6. juni 1974) var en amerikansk programleder som styrte The Ed Sullivan Show. Elvis Presley, The Beatles, The Doors, The Rolling Stones og Louis Armstrong er blant de mange som opptrådte i showet. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

61 år
Hans E. Kinck (Forfatter)
1865 - 1926

Hans E. Kinck (Norge)

Forfatter, språkforsker, dramatiker, lyriker, filolog

Født:
11. oktober 1865 (158 år siden)

Døde:
13. oktober 1926 (61 år) (97 år siden)

Hans Ernst Kinck (utt. «kjink»; født 11. oktober 1865 i Øksfjord i Finnmark, død 13. oktober 1926 i Oslo) var en norsk forfatter og filolog.

Kinck hadde evner i flere retninger, og kunne nok blitt både lege og vitenskapsmann, men valgte forfatterskapet. Han satt inne med et rikt stoff. Med seg fra barndom og oppvekst hadde han et sjeldent kjennskap til ulike sider ved norsk natur og norsk folkeliv, og etterhvert satte han seg grundig inn i europeisk kultur og historie, spesielt den italienske. Alt dette preger verkene hans.

Hans forfatterskap er imponerende i omfang, spennvidde og kvalitet. Som dikter og essayist hentet han sine emner dels fra norsk virkelighet, dels fra italiensk middelalder, renessanse og tidlig barokk. Han nådde høyt både som romanforfatter (bl.a. trilogien Sneskavlen brast), dramatiker (eksempelvis Driftekaren) og essayist (f.eks. Storhedstid, Mange slags kunst). Men aller høyest rager han i ettertiden som novellist (f.eks. samlingene Flaggermusvinger, Trækfugle, og den kulturpsykologiske novellen Mot ballade). Tage Aurell karakteriserte ham som Nordens ypperste novellist. Wikipedia

75 år
Georg Johan Knap (Politiker)
1831 - 1907

Georg Johan Knap (Norge)

Politiker, skipsreder

Født:
20. november 1831 (192 år siden)

Døde:
13. oktober 1907 (75 år) (116 år siden)

Georg Johan Knap var en norsk skipsreder og politiker (H).

Knap var ordfører i Tønsberg i 1884 og 1888 og var innvalgt til Stortinget fra Tønsberg 1895–1897.

Han tok styrmannseksamen i 1852 og fikk borgerskap i Tønsberg 1859. Fra 1861 til 1870 var han skipsfører, senere skipsreder. Han var dansk visekonsul fra 1893 til 1904.

Han ble i 1899 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han ble også tildelt fransk æresmedalje i gull.

«Skibsreder Georg Johan Knap og Hustru Petrine Jacobine Knap Født Petersens Legat Til Fordel For Skibsførere eller Styrmænd Bosatte i Tønsberg eller Enker Efter Saadan» administreres av advokat Harald Krogh-Hansen i Tønsberg. Wikipedia

88 år
Aristide Cavaillé-Coll (Orgelbygger)
1811 - 1899

Aristide Cavaillé-Coll (Frankrike)

Orgelbygger, instrumentmaker

Født:
4. februar 1811 (213 år siden)

Døde:
13. oktober 1899 (88 år) (124 år siden)

Aristide Cavaillé-Coll var en fransk orgelbygger. Han ansees som en av de fremste orgelbyggerne på attenhundretallet. Hans banebrytende håndverk og design la en solid standard for orgelbyggingen videre inn i starten på nittenhundretallet. Orgelbyggerbevegelsen forsøkte å vende tilbake til barokkstilen innenfor orgelbygging, men mot slutten av nittenhundretallet ble Cavaillé-Colls design igjen brakt på moten. Etter hans død videreførte svigersønnen, Charles Mutin, håndverkstradisjonen inn i det tyvende århundret. Wikipedia

<<
13. Oktober
>>