Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. Oktober

Om dagen

20. Oktober er dag 294 i 2024, og er i uke 42. Det er 72 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Muammar al-Gaddafi dør av stikk- og skuddskader under uklare omstendigheter, 69 år gammel

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi var de facto leder av Libya fra 1969 til 2011. Han tok makten ved et ublodig militærkupp 1. september 1969 og bar inntil 1979 tittelen som landets statsoverhode. Fra 1979 hadde han ingen offisielle titler, men styrte landets politikk som diktator. Etter 20. august 2011 ble han regnet som avsatt av en ny regjering og var ettersøkt. Gaddafi døde under uklare omstendigheter etter at han 20. oktober 2011 var tatt til fange.

Gaddafi var den leder av Libya som hadde sittet lengst ved makten, og da han døde var ca. 80 prosent av landets befolkning født i løpet av hans regjeringstid. Han førte en økonomisk politikk som var finansiert av inntekter fra olje og gass. Gaddafi ble i 2008 utropt til Kongenes Konge av mer enn 200 afrikanske konger og stammeledere.

En oppstand mot Gaddafis regime som startet i februar 2011, utviklet seg etterhvert til borgerkrig. Konflikten var en del av opprøret i den arabiske verden i 2011. FN vedtok i mars en resolusjon som innebar flyforbud over Libya. USA, Canada og en rekke europeiske land, heriblant Norge, gjennomførte deretter et stort antall luftangrep mot mål i Libya for å oppfylle resolusjonen. Fra 27. juni 2011 var Gaddafi ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen som krigsforbryter og forbrytelser mot menneskeheten.

Gaddafi påberopte seg ærestitler som Guide of the First of September Great Revolution of the Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya eller Brotherly Leader and Guide of the Revolution.

Etternavnet kan på norsk gjengis både som Gaddafi, Kadhafi og Quadhafi avhengig av hvilken arabisk uttale man legger til grunn. Wikipedia
46 år siden

1977: Flere bandmedlemmer i rockebandet Lynyrd Skynyrd omkommer i en flystyrt

Lynyrd Skynyrd er et amerikansk sørstatsrockband fra Jacksonville i Florida. Bandet ble dannet sommeren 1964, og benyttet flere navn blant annet «Noble Five» og «My Backyard» før de endte på Lynyrd Skynyrd i 1970. De var med på å skape musikksjangeren sørstatsrock. De ble kjent for konsertene sine og signaturlåten «Free Bird». På toppen av karrieren i 1977 døde tre av bandets medlemmer i en flyulykke. Etter dette gikk bandet inn i en pause som varte frem til 1987. Da med vokalisten Ronnie Van Zant sin lillebror Johnny Van Zant som frontfigur.

Lynyrd Skynyrd fortsetter å spille konserter og lage album, men kun Gary Rossington er igjen som original bandmedlem. 13. mars 2006, ble Lynyrd Skynyrd medlemmer av Rock and Roll Hall of Fame.

MCA Records anslår at Lynyrd Skynyrd har solgt over 30 millioner album, noe som overgår andre MCA Records artister som for eksempel The Who. «Free Bird» har blitt spilt over 2 millioner ganger på radio.

Lynyrd Skynyrd ble startet av vokalist Ronnie Van Zant og besto av en rekke skolekamerater, blant andre Allen Collins og Gary Rossington. De spilte i starten sammen under flere navn som «My Backyard» og «Noble Five». Andre navn de benyttet var «Conqueror Worm», «Sons of Satan», «the Wildcats» og til slutt «One Percent» som de beholdt frem til 1970. Ikke lenge etter ble Billy Powell, Bob Burns og Leon Wilkeson med, og navnet ble endret til Lynyrd Skynyrd. Navnet stammer fra Rossington og Burns' strenge gymlærer, som het Leonard Skinner.

Bandet spilte sammen i noen år uten videre stor suksess, før de i 1973 skrev kontrakt med MCA. Det første albumet, (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd), ble etterfulgt av en turné hvor de spilte som oppvarmingsband for The Who. De slo ikke virkelig igjennom før de slapp sitt andre album, Second Helping. Dette kom i 1974 og inneholdt blant annet «Sweet Home Alabama». Etter Second Helping slapp de et par middelmådige plater, før de i 1976 slapp live-albumet One More From the Road, som sendte bandet opp på listene igjen.

17 oktober 1977 ble Street Survivors sluppet. Bare tre dager etter var bandet på vei til en spillejobb i Baton Rouge, Louisiana, da flyet deres krasjet utenfor Gillburg, Mississippi. Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Steves søster Cassie Gaines og bandets manager Dean Kilpatrick omkom. Krasjen førte til at Street Survivors ble en stor suksess, med de overlevende bandmedlemmene bestemte seg for å legge ned bandet.

I 1987 ble Lynyrd Skynyrd gjenforent, denne gang med Ronnie Van Zants yngste bror Johnny Van Zant som vokalist. Bandet fortsatte å turnere gjennom 1990-tallet med en stadig forandring i bandmedlemmer. Wikipedia
50 år siden

1973: Det ikoniske Operahuset i Sydney åpner

Operahuset i Sydney ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

Operahuset er tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon og er plassert på Bennelong Point i havnen i Sydney, med en park i sør og nær den enorme broen Sydney Harbour Bridge. Bygningen og dens omgivelser er et ikon for Australia. For noen minner de runde skjell-seksjonene om en flåte av hvite seilskip som man ofte ser i Sydneys havn. Turister som for det meste ikke har noen interesse for opera trykker på mot bygningen i tusentall for å se den. Operahuset ble offisielt åpnet 20. oktober 1973.

Foruten å sette opp teater, ballett og musikaler huser Operabygningen kontorene for Opera Australia, Sydney Theatre Company og Sydney Symphony Orchestra. Bygningen blir administrert av Opera House Trust, under New South Wales (NSW) Ministry of the Arts. Wikipedia

Fødsler

45 år
Venke Knutson (Sanger)
1978

Venke Knutson (Norge)

Sanger

Født:
20. oktober 1978 (45 år)

Venke Knutson er en norsk popartist.

Knutson vokste opp i en musikalsk familie i bygda Birkeland i Aust-Agder. Hun opptrådte som vokalist for første gang i 1996, og begynte på lærerutdanningen i 1998. Hun jobbet som barneskolelærer på Bryn skole, men la den jobben på hyllen for å bruke mer tid på musikken.

I begynnelsen av musikkarrieren koret hun for andre artister, blant annet i bandet S.P.O.O.N med Erik Faber som vokalist da bandet vant NM i rock i 1999. Hun dro senere til USA sammen med familien, og bodde på sjømannskirken i Houston, der de ble boende noen år. Hun sang på denne tiden i kor, og det var da hun virkelig fikk smak for musikk. Før Knutson fikk platekontrakt, var hun bl.a. leder for lovsangen i Storsalen menighet i Oslo. Våren 2003 fikk Knutson platekontrakt med plateselskapet Universal, i samarbeid med hennes gamle manager Jan Fredrik Karlsen. Den første singelen hun ga ut het Panic. Albumet Scared kom i 2004. Singelen «Kiss» ble en stor hit sommeren 2004 og lå flere uker som nummer 1 på radiolisten. Høsten 2005 ga hun ut singelen «Just A Minute» fra sitt andre album Places I Have Been. Etter 4 uker på VG-lista ble dette hennes første singel som klarte å kapre førsteplassen.

Knutson har Bon Jovi som sitt forbilde, og har en forkjærlighet for gitarer. Hun har selv også spilt trommer.

I 2008 var Knutson med på barneplaten «Magiske kroker & hemmeligheter» produsert av Linn Skåber og Jacob Young, med sangen «Vinteren er her».

I januar 2010 var hun med som deltaker i Melodi Grand Prix. Hun gikk videre til den norske finalen via «Siste sjansen» som ble arrangert i Sarpsborg 30. januar, med låten «Jealous 'Cause I Love You» skrevet av Laila Samuelsen, Alexander Kronlund og Lucas Hilbert.

Knutson driver i dag Poprommet Musikkskole, med avdelinger i Oslo, Ås og Bodø, i tillegg til at hun er aktiv som artist. Wikipedia

52 år
Snoop Dogg (Rapper)
1971

Snoop Dogg (USA)

Rapper, skuespiller, musiker, filmprodusent, plateprodusent, manusforfatter, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Calvin Cordozar Broadus Jr.

Født:
20. oktober 1971 (52 år)

Snoop Dogg er en rapper, musikkprodusent og skuespiller. Også kjent som Snoopy, Snoop Doggy Dogg og Snoop Lion. Snoop Dogg er kjent for å være en av Dr. Dres samarbeidspartnere. Hans mor ga han kallenavnet Snoopy da han var liten, og selv tok han scenenavnet Snoop Doggy Dogg da han begynte å spille inn plater. Han skiftet navnet til Snoop Dogg i 1996, da han forlot sitt gamle selskap Death Row Records og underskrev en avtale med No Limit Records.

Flere av hans fettere, inkludert Lil Pump og Daz Dillinger er også hiphop-artister og har ofte samarbeidet med sin kjente fetter. Snoop Dogg er den 7. rikeste rapperen i USA og tjente over 17 millioner dollar i 2006. Han har jobbet med flere kjente rappere som: 2Pac, Ice Cube, MC Ren, Dr. Dre, 50 Cent, Layzie Bone, Mr. Capone-E, Bad Azz, Eazy E, Eminem og mange flere. Han har også jobbet med Michael Jackson, men sangene ble aldri sluppet. På talkshowet til David Letterman sa Snoop Dogg at Jackson er verdens største entertainer som har levd og takker Jackson for stor inspirasjon for hans egen karriere.

I 2013 kunngjorde Snoop at han ville bli kalt Snoop lion grunnet filmen som ble lagd i Jamaica med navn «reincarnated», som også er navnet på albumet som ble lagd samtidig som filmen. Snoop lion var artistnavnet hans innen musikk sjangeren reggae. Wikipedia

56 år
Petter Schjerven (Programleder)
1967

Petter Schjerven (Norge)

Programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven

Født:
20. oktober 1967 (56 år)

Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven er en norsk programleder, kjent fra Typisk norsk på NRK1. Schjerven har tidligere jobbet blant annet som programleder og manusforfatter for Midt i smørøyet og produsent for radioprogrammet Holger Nielsens metode på NRK P3. I 2005 fikk han Seerprisen og ble kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2005.

I 2008–2009 var han programleder for Tingenes Tilstand, før dette ledet han programserien Eva og Adam. Han har siden 2013 ledet programmet Typisk deg på TVNorge.

Han er cand.mag. med psykologi, norsk, medievitenskap og filosofi i fagkretsen.

Han er storebror til skuespilleren Erik A. Schjerven og fjernsynsprodusenten/fotografen Paal Ritter Schjerven. Schjerven startet sin underholdningskarriere som skuespiller på Nordstrandrevyen i årene 1984-1986 og var samtidig revysjef i 1985-1986. Wikipedia

57 år
Stefan Raab (Programleder)
1966

Stefan Raab (Tyskland)

Programleder, komiker, radioprogramleder, journalist, dirigent, entertainer, TV-produsent, plateprodusent, gründer

Født:
20. oktober 1966 (57 år)

Stefan Konrad Raab er en tysk komiker, musiker og programleder. Han begynte tv-karrieren som programleder for komishowet Vivasion i 1993 og ble en kjent person i 1994 etter å ha skrevet hitsingelen «Böörti Böörti Vogts», utkledd som fotballtreneren Berti Vogts. Sangen nådde en fjerdeplass på den tyske singellisten samme år. Fra 1999 til 2015 ledet han kveldsshowet TV total på tv-kanalen ProSieben, og han har produsert en rekke andre tv-programmer som Schlag den Raab og Bundesvision Song Contest. I begynnelsen av 2010-årene ble Raab omtalt som den «mektigste mannen i tysk underholdnings-tv».

Raab er kjent for sin tilbakevendende rolle som produsent, låtskriver og utøver i den tyske finalen i forkant av Eurovision Song Contest. Han vant som låtskriver i 1998 og som låtskriver og artist med sangen «Wadde Hadde Dudde Da?» i 2000. Raab fikk 96 poeng og endte på en femteplass i Eurovision Song Contest 2000. Han var også initiativtaker til den tyske finalen Unser Star für Oslo (Vår stjerne til Oslo), der Lena Meyer-Landrut vant med sangen «Satellite». Sangen vant til slutt Eurovision Song Contest samme år i Bærum.

Han var programleder for Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf sammen med Anke Engelke og Judith Rakers. Wikipedia

62 år
Ian Rush (Fotballspiller)
1961

Ian Rush (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
20. oktober 1961 (62 år)

Ian Rush er en walisisk tidligere fotballspiller. Hans navn forbindes først og fremst med Liverpool FC, hvor han er klubbens mestscorende spiller gjennom tidene med 346 mål på 660 førstelagskamper. Han spilte også 73 landskamper for Wales, og scoret 28 landslagsmål.

Rush begynte karrieren i 3.-divisjonsklubben Chester City FC, før han i 1980 ble han kjøpt av Liverpool for 300 000 pund. Etter en treg start på Liverpool-karrieren, løsnet det for alvor i 1981/82-sesongen, da Rush ble klubbens toppscorer med 17 mål. Siden fortsatte han å pøse inn mål, og han ble to ganger toppscorer i den engelske toppdivisjonen før han sommeren 1987 ble kjøpt av den italienske storklubben Juventus for 35 millioner kroner.

Oppholdet i Juventus ble ingen stor suksess. Rush klarte ikke å tilpasse seg den italienske spillestilen, og etter én sesong i Torino returnerte han til Liverpool, hvor han fortsatte å score mål.

I løpet av hans 16 sesonger på Anfield var Rush med på å vinne fem ligamesterskap, og han ble FA-cup-mester tre ganger. Han scoret totalt 5 mål på sine finaler i 86 (2), 89 (2) og 92 (1). Han var også med på å vinne serievinnercupen i 1981 og 1984.

Rush forlot Liverpool sommeren 1996, og avsluttet karrieren med korte opphold i Leeds, Newcastle og Wrexham. Han la støvlene på hylla i 1999, og har senere vært med i Liverpools trenerteam, og hadde også en periode som manager for moderklubben Chester uten særlig hell.

Rush er utnevnt til medlem av Order of the British Empire. Wikipedia

64 år
Morten Andreas Meyer (Politiker)
1959

Morten Andreas Meyer (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
20. oktober 1959 (64 år)

Morten Andreas Meyer er en norsk forretningsmann og tidligere politiker (H).

Etter eksamen ved naturfaglinjen ved Hamar katedralskole i 1978 gikk han rett i arbeid, da han overtok familiebedriften Meyer Kontorservice med seks ansatte. Etter å ha fullført en omstilling i bedriften, solgte han den, og var deretter produktsjef i Emo Engros 1983–1984 og administrerende direktør i Caribonum Norway 1984–1995. I årene 1996–2001 drev han forretningsrådgivning gjennom firmaet BIMA, med kunder som Storebrand Bank og Notabene. Meyer var ansatt i revisjonsselskapene KPMG og PricewaterhouseCoopers før han hadde ledet konsulentvirksomheten i IBM Norway 2006–2012. Fra 2012 var han partner og seniorrådgiver i PR-byrået First House. I 2017 ble Meyer ansatt som generalsekretær i Huseiernes landsforbund.

Han var statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet 2001–2004, og ble deretter statsråd i Arbeids- og administrasjonsdepartementet da Victor Norman gikk av. Departementet ble samme år omdannet til Moderniseringsdepartementet. Sommeren 2005 la Meyer frem stortingsmeldingen «eNorge – det digitale spranget», som krevde at nye offentlige IT-systemer skulle bruke åpne standarder innen 2009, samt at offentlige IT-tjenester skulle kunne brukes av alle. Meyer var statsråd frem til regjeringen gikk av høsten 2005. Sin politiske bakgrunn hadde Meyer som medlem av Hamar kommunestyre 1980–1983 og medlem av Unge Høyres sentralstyre 1982–1984. Senere var han varaordfører i kommunen 1999–2001, leder i Hamar Høyre 1997–1999, nestleder i Hedmark Høyre 2000–2002 og medlem av Høyres sentralstyre 2004–2008.

Meyer var styreleder i fotballklubben Hamarkameratene 2009–2010. Wikipedia

65 år
Viggo Mortensen (Skuespiller)
1958

Viggo Mortensen (USA)

Skuespiller, fotograf, lyriker, skribent, komponist, musiker, kunstmaler, produsent, filmprodusent

Født:
20. oktober 1958 (65 år)

Viggo Peter Mortensen jr. er en dansk-amerikansk Oscar- og Golden Globe-nominert skuespiller, poet, fotograf og maler, mest kjent for rollen som «Aragorn» i Ringenes herre-filmtrilogien. Wikipedia

65 år
Mark King (Musiker)
1958

Mark King (Storbritannia)

Musiker, sanger, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Mark Raymond King

Født:
20. oktober 1958 (65 år)

Mark King er en engelsk musiker fra Isle of Wight. Han er mest kjent for å være bassist og vokalist i bandet Level 42. Tidlig på 1980-tallet var King med på å popularisere slap-stilen på bassgitar ved å inkorporere det i popmusikk. Wikipedia

67 år
Danny Boyle (Filmregissør)
1956

Danny Boyle (Storbritannia)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Født:
20. oktober 1956 (67 år)

Danny Boyle er en britisk regissør og filmprodusent. Boyle startet sin karriere med å regissere fjernsynsserier, blant annet kriminalserien Inspektør Morse. Sitt internasjonale gjennombrudd fikk han med filmen «Trainspotting». Wikipedia

66 år
Tom Petty (Musiker)
1950 - 2017

Tom Petty (USA)

Musiker, gitarist, sanger, plateprodusent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Earl Petty

Født:
20. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
2. oktober 2017 (66 år) (6 år siden)

Thomas Earl «Tom» Petty var en amerikansk låtskriver og gitarist.

Han var frontmann i Tom Petty & the Heartbreakers og medlem av bandet Mudcrutch. Han var også medlem av supergruppen The Traveling Wilburys, hvor han hadde pseudonymet Charlie T. Wilbury, Jr. Han stod bak en rekke hit-singler, mange som fortsatt spilles på radiostasjoner dedikert til klassisk rock. Petty var også en kritiker av dagens musikkindustri og at antallet uavhengige radiostasjoner er blitt redusert.

Petty spilte hovedsakelig i The Heartbreakers det meste av sin karriere, men ga også ut solomateriale, eksempelvis albumet Highway Companion fra 2006, hvor han spilte de fleste instrumentene selv. Noen medlemmer fra The Heartbreakers spilte også på hans soloalbumer, og bandet backet ham alltid på turneer. Han turnerte også med Mudcrutch for å promotere debutalbumet. Den 3. februar 2008 spilte Tom Petty & the Heartbreakers i hovedpausen på Super Bowl XLII. Wikipedia

59 år
Jeff MacKay (Skuespiller)
1948 - 2008

Jeff MacKay (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffery Neill MacKay

Født:
20. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
22. august 2008 (59 år) (15 år siden)

Jeffery Neill MacKay var en amerikansk skuespiller. Han var muligens best kjent som «Magnums» kamerat «Mac» i fjernsynsserien Magnum, P.I.. Han har også hatt gjentatte gjesteroller i Black Sheep Squadron, JAG, Battlestar Galactica, Airwolf, The Greatest American Hero og Tales of the Gold Monkey. MacKay døde 22. august 2008 av leverkomplikasjoner. Wikipedia

77 år
Elfriede Jelinek (Forfatter)
1946

Elfriede Jelinek (Østerrike)

Forfatter

Født:
20. oktober 1946 (77 år)

Elfriede Jelinek er en østerriksk forfatter delvis av jødisk-tsjekkisk opprinnelse, som bor i München og Wien. I 2004 fikk hun Nobelprisen i litteratur for den «musikalske strøm av stemmer og motstemmer i romaner og skuespill som med ekstraordinær språklig nidkjærhet avslører absurditetene i samfunnets klisjeer og deres undertvingende makt». Wikipedia

78 år
Trond Hans Farner Kverno (Musiker)
1945

Trond Hans Farner Kverno (Norge)

Musiker, komponist

Født:
20. oktober 1945 (78 år)

Trond Hans Farner Kverno er norsk komponist og kirkemusiker. Han ble uteksaminert som kantor fra Musikkonservatoriet i Oslo i 1967, og året etter tok avla han eksamen i kordireksjon ved Musikkonservatoriet og tok hovedfagseksamen i musikkteori i regi av Norske Musikklæreres Landsforbund. Wikipedia

63 år
Clive Hornby (Skuespiller)
1944 - 2008

Clive Hornby (Storbritannia)

Skuespiller, trommeslager

Født:
20. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
3. juli 2008 (63 år) (16 år siden)

Clive Hornby var en engelsk skuespiller, best kjent for sin rolle som Jack Sugden i Emmerdale som han spilte mellom 1980–2008. Wikipedia

80 år
Chris Lawler (Fotballspiller)
1943

Chris Lawler (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
20. oktober 1943 (80 år)

Chris Lawler er en tidligere fotballspiller. Mest kjent er han for tiden i Liverpool FC. Han var svært delaktig i Liverpools suksess på 60-tallet og 70-tallet.

Lawler som var høyreback kom til Liverpool som 17-åring i 1960 og gjorde sin debut på førstelaget som 19-åring 20. mars 1963 mot West Bromwich i en kamp som endte 2-2.

Han spilte gradvis flere og flere kamper, og var med på laget som vant FA-Cupen 2-1 etter ekstraomganger mot Leeds i 1965. Dette var forøvrig Liverpools første triumf i denne turneringen.

Etter dette var han et klart førstevalg for manager Bill Shankly, og mistet kun TRE kamper de neste 7 sesongene. Under denne perioden vant han blant annet 1. Divisjon i 1965/1966 sesongen. Han var også blant de få som overlevde den enorme utskiftningen som Shankly hadde på begynnelsen i 1970, da det ble klart at en del av spillerne ikke lenger holdt mål. Det var kun Emlyn Hughes, Ian Callaghan og Tommy Smith i tillegg til Lawler som "overlevde" utskiftningene.

Lawler spilte i tapet mot Arsenal i FA-Cupfinalen i 1971, men var med å vinne både ligaen og UEFA-cupen i 1972/1973 sesongen.

På denne tiden fikk han også sine 4 landskamper for England. Han scorte i debuten sin mot Malta.

Lawler hadde vært skadet og satt kun på benken da Liverpool vant hele 3-0 i FA-Cupfinalen i 1974 mot Newcastle, men dette var nok til å vinne ham enda en medalje i denne turneringen.

Da Shankly ga seg i Liverpool sommeren 1974 var i praksis karrieren hans som Liverpool spiller over. Liverpools nye manager Bob Paisley kjøpte en ny høyreback i Phil Neal på slutten av året, og etter dette fikk Lawler kun sporadiske opptredener for Liverpool.

Han gjorde sin siste kamp for Liverpool i 1975/1976 sesongen etter å ha spilt 549 kamper og scoret 61 mål for klubben. Han forlot Liverpool og signerte for Portsmouth, hvor han spilte under tidligere lagkamerat Ian St. John. Her ble han til 1978. Han forlot Portsmouth til fordel for Stockport. Her ble han helt til han ga seg som aktiv spiller. Wikipedia

83 år
Rosemarie Köhn (Biskop)
1939 - 2022

Rosemarie Köhn (Norge)

Biskop, prest, teolog

Født:
20. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
30. oktober 2022 (83 år) (1 år siden)

Rosemarie Köhn var en tyskfødt norsk teolog og biskop av Hamar bispedømme. Hun var biskop fra 1993 til 2006. Köhn var Den norske kirkes første kvinnelige biskop, og de lutherske kirkers tredje på verdensbasis (etter tyske Maria Jepsen og amerikanske April Larsson). Wikipedia

86 år
Vigga Bro (Skuespiller)
1937

Vigga Bro (Danmark)

Skuespiller

Født:
20. oktober 1937 (86 år)

Vigga Bro er en dansk skuespiller. Hun er kjent for sine komedieroller. Wikipedia

84 år
William Christopher (Skuespiller)
1932 - 2016

William Christopher (USA)

Skuespiller

Født:
20. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
31. desember 2016 (84 år) (7 år siden)

William Christopher var en amerikansk skuespiller, best kjent for sin rolle som fader Mulcahy i TV-serien «M*A*S*H» og i spin-off-serien «AfterMASH», og som menig Lester Hummel i «Gomer Pyle, U.S.M.C». Wikipedia

82 år
Brita Borge (Politiker)
1931 - 2013

Brita Borge (Norge)

Politiker

Født:
20. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
2. november 2013 (82 år) (10 år siden)

Brita Borge var en norsk politiker (H). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1985. Hun var vararepresentant i perioden 1981 – 1985.

Borge var bosatt på Osterøy i Hordaland. Som pensjonist brukte hun mye av sin tid på Hordaland Senior Høyre. Wikipedia

69 år
John Anderson (Skuespiller)
1922 - 1992

John Anderson (USA)

Skuespiller, filmregissør

Født:
20. oktober 1922 (101 år siden)

Døde:
7. august 1992 (69 år) (31 år siden)

John Anderson er en amerikansk skuespiller, som er mest kjent for sin rolle som Harry Jackson i TV–serien MacGyver. Wikipedia

74 år
Asbjørn Toms (Skuespiller)
1915 - 1990

Asbjørn Toms (Norge)

Skuespiller, dramatiker

Fullt navn / Fødenavn:
Asbjørn Magnus Toms

Født:
20. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
2. april 1990 (74 år) (34 år siden)

Asbjørn Magnus Toms var en norsk skuespiller, regissør og dramatiker.

Toms begynte i 1940 som elev på Det Norske Teatret, og debuterte der året etter. Han var ansatt der fra 1941 til han gikk av med pensjon i 1986.

Sammen med Alf Prøysen dramatiserte Asbjørn Toms Trost i taklampa i 1952, og bearbeidet stykket videre til musikal i 1963. De samarbeidet ellers om komediene To pinner i kors (1954) og Tingel-Tangel i natt (1959) og barneteaterstykket Sirkus Mikkelikski i 1954. Etter Prøysens død i 1970 laget han tre kabareter basert på Prøysens viser og stubber, karakterisert som «ein slags prøysensk ønskekonsert»: Kjæm du i kveld (1974), Når groværet kjem (1980) og Nå seile vi på Mjøsa (1988), den siste sammen med Barthold Halle. Toms har også laget barneforestillingene I bakvendtland (1972), Hompetitten (1977) og Teskjekjerringa på camping (1989).

Toms samarbeidet med Kjell Aukrust om sceneversjonen av Muskedunder og sirupsnipper (1961), med Alfred Hauge om dramatiseringen av av Cleng Peerson, med Vera Henriksen om dramatiseringen av Vargtid og Selshemnaren (begge 1960) og med noen andre forfattere.

Asbjørn Toms skrev og instruerte stykket Konflikt på Riksteatret i 1974, et stykke som omhandlet Menstadslaget. Han skrev også flere barneteaterstykker med utgangspunkt i eventyr. Wikipedia

63 år
Armand Carlsen (Skøyteløper)
1905 - 1969

Armand Carlsen (Norge)

Skøyteløper, syklist

Fullt navn / Fødenavn:
Armand Henning Carlsen

Født:
20. oktober 1905 (118 år siden)

Døde:
8. mai 1969 (63 år) (55 år siden)

Armand Henning Carlsen var en norsk skøyteløper og idrettsleder. Han representerte Oslo Skøiteklub.

Carlsen var norsk representasjonsløper i perioden 1925 til 1935. Han deltok i alt 15 EM og VM, og ble aldri dårligere plassert enn nr. 12. Hans beste plassering var en tredjeplass i VM i 1927.

Carlsen var en typisk langdistanseløper. En uke før OL i Sankt Moritz satte han verdensrekord på 10 000 m i Davos med 17.17,4. Han slettet med det Oscar Mathiesens 15 år gamle rekord. Carlsens rekord stod i 10 år og 1 dag, til Ivar Ballangrud slettet den i Davos i 1938. Han var naturlig nok en av favorittene på de lengste distansene. På 5000 m ble han nr. 5, mens 10 000-meteren ble avlyst etter 5. par på grunn av raskt stigende temperatur og bløt is.

Han var også en dyktig banesyklist, og fikk sølv i nordisk mesterskap i banesykling 1928. I 1929 ble han tildelt Egebergs ærespris for sin innsats innen sykkel- og skøytesporten.

Armand Carlsen var president i Norges Skøyteforbund 1956–61. Wikipedia

82 år
Margaret Dumont (Skuespiller)
1882 - 1965

Margaret Dumont (USA)

Skuespiller, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Daisy Juliette Baker

Født:
20. oktober 1882 (141 år siden)

Døde:
6. mars 1965 (82 år) (59 år siden)

Margaret Dumount var en amerikansk komedieskuespiller, kjent for sine roller i Brødrene Marx' filmer.

Daisy Juliette Baker ble født i Brooklyn i New York City, hun tok scenenavnet Margaret Dumont (også Marguerite Dumont har vært benyttet), og huskes for sine syv roller som den som Brødrene Marx lot sine ablegøyer gå ut over, og hennes betydning ble markert av Groucho Marx som kalte henne for «i realiteten den femte Brødrene Marx». Faktisk var det fem av brødrene, men det var kun fire av dem som noen gang spilte sammen. Wikipedia

73 år
Bela Lugosi (Skuespiller)
1882 - 1956

Bela Lugosi (Ungarn)

Skuespiller, fagforeningsperson

Fullt navn / Fødenavn:
Béla Ferenc Dezső Blaskó

Født:
20. oktober 1882 (141 år siden)

Døde:
16. august 1956 (73 år) (67 år siden)

Béla Ferenc Dezső Blaskó, best kjent under navnet Bela Lugosi, var en ungarsk-amerikansk filmskuespiller. Han spilte i mer enn 100 filmer i løpet av sin karriere, han er spesielt kjent for sine skrekkfilmer. Han ble kjent for sine tolkninger av Dracula.

Han ble født i Lugos i Transilvania i Østerrike-Ungarn (nåværende Lugoj i Romania) som den yngste sønnen av en bankier. Under første verdenskrig tjenestegjorde han i den østerriksk-ungarske hæren som løytnant. Etter første verdenskrig forlot han Ungarn som følge av undertrykking etter at han prøvde å organisere en fagbevegelse for skuespillere. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Lugosi døde 16. August 1956, midt under innspillingen av Plan 9 from Outer Space. Han ble begravd i et Dracula-kostyme. På denne tiden var han i så dårlig form at Frank Sinatra betalte begravelsen hans. Han ble spilt av Martin Landau i filmen Ed Wood. Wikipedia

37 år
Arthur Rimbaud (Poet)
1854 - 1891

Arthur Rimbaud (Frankrike)

Poet

Fullt navn / Fødenavn:
Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Født:
20. oktober 1854 (169 år siden)

Døde:
10. november 1891 (37 år) (132 år siden)

Jean Nicolas Arthur Rimbaud var en fransk poet.

Rimbaud anses å være en nyskapende og original dikter, og regnes som en av de mest innflytelsesrike dekadentene og symbolistene. Han skrev tidlig i tenårene revolusjonerende og for den tiden moralsk utmanende poesi, og har blitt et ideal for mange unge rebelske poeter. Han sluttet i prinsippet å skrive poesi innen han fylte enogtyve, og reiste på tre kontinenter hvor forsøkte seg etter det blant annet som lykkejeger, handelsmann og slavehandler. Han døde rett etter sin 37. fødselsdag av kreft. Hans «geni, dets blomstring, eksplosjon og brå slokking, forbauser fortsatt.» Wikipedia

59 år
Frits Thaulow (Kunstmaler)
1847 - 1906

Frits Thaulow (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Frederik

Født:
20. oktober 1847 (176 år siden)

Døde:
5. november 1906 (59 år) (117 år siden)

Frits Thaulow (egentlig Johan Frederik), født 20. oktober 1847 i Christiania, død 5. november 1906) var en norsk maler.

Han var sønn av apoteker Harald Conrad Thaulow (1815–1881) og Nicoline («Nina») Louise Munch (1821–1894), en datter av maleren Jacob Munch. Frits Thaulow er en av de internasjonalt mest kjente norske kunstnerne fra 1800-tallet.

Thaulow fikk sin utdannelse ved Kunstakademiet i København i 1870–72, og i 1873–75 var han elev av Hans Gude i Karlsruhe. De påfølgende årene oppholdt han seg for det meste i Paris, der de franske impresjonistene fikk stor betydning for hans kunstneriske utvikling.

I 1880 vendte Thaulow hjem som overbevist naturalist. Sammen med Christian Krohg og Erik Werenskiold ble han raskt en av lederne i de unge kunstnernes kamp for et rikere og romsligere norsk kunstmiljø. Thaulow var blant annet med på å etablere den første Høstutstillingen i 1882.

Tidlig i 1880- årene var Thaulow initiativtager til det såkalte «Friluftsakademiet» ved Haugfossen i Modum, hvor han sammen med flere yngre kunstnere, deriblant Kalle Løchen, Gustav Wentzel og Edvard Munch, perfeksjonerte sitt naturalistiske uttrykk.

I 1892 slo han seg ned i Frankrike, og han besøkte USA i 1898. Fra samme år bosatte han seg i Paris, der han ble en kjent skikkelse og vant internasjonalt ry, blant annet gjennom å bli antatt ved Salongen.

Mange av Thaulows mest kjente norske motiver er fra Åsgårdstrand, der han også har en sentral plass oppkalt etter seg.

Thaulow giftet seg første gang i 1874 med Ingeborg Charlotte Gad (1852–1908). Ekteskapet ble oppløst i 1886. In 1886 giftet han seg med Alexandra Lasson (1862–1955), en av døtrene til regjeringsadvokat Christian Lasson (1830–1893) og Alexandra Cathrine Henriette von Munthe af Morgenstierne (1838–81). Gjennom sitt annet ekteskap ble Thaulow svoger av blant andre maleren Oda Krohg (gift med Christian Krohg), sangeren og teatersjefen Bokken Lasson, og Soffi Lasson, som var gift med den danske dikter Holger Drachmann. Flere av Lasson-søtrene var kjent for å tilhøre Christiania-bohemen.

Thaulow ble hedret med en rekke norske og utenlandske ordener for sitt virke. Han ble i 1892 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og ble i 1905 forfremmet til kommandør av 2. klasse «for fortjenstfuld Kunstnervirksomhed». Han var videre offiser av den franske Æreslegionen, den italienske Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden og den tunisiske Iftikhar-ordenen. Wikipedia

59 år
Daniel Owen (Forfatter)
1836 - 1895

Daniel Owen (Wales)

Forfatter, skredder, prest

Født:
20. oktober 1836 (187 år siden)

Døde:
22. oktober 1895 (59 år) (128 år siden)

Daniel Owen var en walisisk forfatter av romaner, generelt betraktet som den fremste walisiskspråklige romanforfatter på 1800-tallet.

Han ble født i Mold i Flintshire. Hans far, Robert Owen, var gruvearbeider. Hans far og to brødre, James og Robert, omkom den 10. mai 1837 i wn ulykke da kullgruven Argoed ble overflømmet. Tapet fikk alvorlige konsekvenser for familien som sank ytterligere ned i fattigdom. Owen fikk ingen formell skoleundervisning, men har fremholdt at han hadde stor takknemlighetsgjeld til søndagsskolen.

Som ung mann ble han først lærling hos en skredder, og forsøkte seg deretter på prestestudiet. Dette lyktes han ikke med, og gikk tilbake til skredderyrket.

Etter hvert begynte han å skrive, og valgte å bruke sitt morsmål, walisisk. Han var den første som skrev romaner på dette språket, og regnes fortsatt som dets fremste romanforfatter. Han skrev først poesi under forfatternavnet Glaslwyn, fikk framført sine tekster i de lokale eisteddfodau (folkeminnefestivaler) og greide også å få utgitt en del av dem.

Hans første betydelig verk på walisisk var en oversettelse av Timothy Shay Arthurs korte fortelling Ten Nights in a Bar-Room and What I Saw There. Deretter studerte han uten å lyktes som prest. Han ble til sist metodistprest og kom inn på teologisk skole i Bala i 1865, men greide ikke å fullføre kurset. Fra 1867 og til 1876 arbeidet han som skredder i Mold og prekte på søndagene.

Han er kreditert for å ha begynt tradisjonen med walisiskspråklige romaner, Rhys Lewis ofte kreditert for å være den første. Han hadde innflytelse på mange senere romanforfattere som blant annet Kate Roberts og T. Rowland Hughes. Wikipedia

Dødsfall

36 år
Mutasim-Billah al-Gaddafi (Politiker)
1974 - 2011

Mutasim-Billah al-Gaddafi (Libya)

Politiker, offiser

Født:
18. desember 1974 (49 år siden)

Døde:
20. oktober 2011 (36 år) (12 år siden)

Mutasim-Billah al-Gaddafi var den fjerde sønnen til Libyas eneveldige statsoverhode og diktator Muammar al-Gaddafi.

Han var oberstløytnant i den libyske hæren. Han flyktet til Egypt etter at han angivelig skal ha vært hovedansvarlig for et egyptisk-støttet kuppforsøk mot sin egen far. Faren hans, Muammar al-Gaddafi, tilga sønnen og han vendte etter hvert tilbake til Libya, der han ble tildelt stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver i tillegg til at han ledet sin egen avdeling i hæren.

I april 2009 hadde Moatassem et møte med USAs utenriksminister Hillary Clinton. Wikipedia

69 år
Muammar al-Gaddafi (Leder av Libya)
1942 - 2011

Muammar al-Gaddafi (Libya)

Leder av Libya, jurist, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Muammar Abu Minyar al-Gaddafi

Født:
2. juni 1942 (82 år siden)

Døde:
20. oktober 2011 (69 år) (12 år siden)

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi [variasjoner] var de facto leder av Libya fra 1969 til 2011. Han tok makten ved et ublodig militærkupp 1. september 1969 og bar inntil 1979 tittelen som landets statsoverhode. Fra 1979 hadde han ingen offisielle titler, men styrte landets politikk som diktator. Etter 20. august 2011 ble han regnet som avsatt av en ny regjering og var ettersøkt. Gaddafi døde under uklare omstendigheter etter at han 20. oktober 2011 var tatt til fange.

Gaddafi var den leder av Libya som hadde sittet lengst ved makten, og da han døde var ca. 80 prosent av landets befolkning født i løpet av hans regjeringstid. Han førte en økonomisk politikk som var finansiert av inntekter fra olje og gass. Gaddafi ble i 2008 utropt til Kongenes Konge av mer enn 200 afrikanske konger og stammeledere.

En oppstand mot Gaddafis regime som startet i februar 2011, utviklet seg etterhvert til borgerkrig. Konflikten var en del av opprøret i den arabiske verden i 2011. FN vedtok i mars en resolusjon som innebar flyforbud over Libya. USA, Canada og en rekke europeiske land, heriblant Norge, gjennomførte deretter et stort antall luftangrep mot mål i Libya for å oppfylle resolusjonen. Fra 27. juni 2011 var Gaddafi ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen som krigsforbryter og forbrytelser mot menneskeheten.

Gaddafi påberopte seg ærestitler som Guide of the First of September Great Revolution of the Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya eller Brotherly Leader and Guide of the Revolution.

Etternavnet kan på norsk gjengis både som Gaddafi, Kadhafi og Quadhafi avhengig av hvilken arabisk uttale man legger til grunn. Wikipedia

70 år
Farooq Leghari (President i Pakistan)
1940 - 2010

Farooq Leghari (Pakistan)

President i Pakistan, Diplomat, politiker

Født:
29. mai 1940 (84 år siden)

Døde:
20. oktober 2010 (70 år) (13 år siden)

Farooq Leghari var den åttende presidenten i Pakistan fra 14. november 1993 til 2. desember 1997.

Han sluttet seg til Pakistan Peoples Party. Han ble satt i husarrest flere ganger under det militære regimet til general Muhammad Zia-ul-Haq. Hans eldste sønn, Jamal Leghari ble i 2010 valgt inn i Senatet for Pakistan. Hans datter Faryal Leghari er analytiker og forsker som arbeider for Security & Terrorism Studies ved Gulf Research Center i Dubai. Leghari døde den 20. oktober 2010 i Rawalpindi på grunn av en hjertesykdom. Han ble operert ved Combined Military Hospital i Rawalpindi på tidspunktet for hans dødsfall. Wikipedia

79 år
Bob Guccione (Grunnlegger av Penthouse)
1930 - 2010

Bob Guccione (USA)

Grunnlegger av Penthouse, Fotograf, filmprodusent, manusforfatter

Født:
17. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
20. oktober 2010 (79 år) (13 år siden)

Bob Guccione var grunnlegger og utgiver av voksen-magasinet Penthouse.

Han trakk seg fra sin stilling som forlegger i november 2003. Han var av siciliansk avstamning og ble oppdratt som katolikk i Bergenfield, New Jersey. Hans far var en regnskapsfører. Han vurderte, men forkastet senere ideen om å gå inn i prestedømmet.

Guccione giftet seg med den første av hans tre koner, Lilyann Becker, før han fylte 20 år, og de hadde en datter, Tonia, sammen. Ekteskapet mislyktes snart. Han forlot sin kone og barn for å reise til Europa, hvor han ønsket å bli maler. Der møtte han til slutt en britisk kvinne, Muriel, og han flyttet til London sammen med henne, der de giftet seg. De hadde to barn, Bob Junior og Tony.

Bladet Penthouse ble publisert for første gang i 1965 i England og i Nord-Amerika fra 1969. Magasinet var et forsøk på å konkurrere med Hugh Hefner og hans pornoblad Playboy. På grunn av deres mangel på penger og andre ressurser, sto Guccione selv for fotograferingen av de fleste av modellene for magasinets tidligste utgaver. På grunn av manglende profesjonell trening, anvendte Guccione sin kunnskap angående maleri til fotografiene hans. Guccione brukte noen ganger flere dager på å fullføre et enkelt fotografi.

Ettersom bladet vokste seg mer vellykket, fikk Guccione muligheten for et liv i luksus, hans tidligere herskapshuset sies å være den største private residens på Manhattan på ca 22 000 kvadratmeter. I 1976 brukte Guccione rundt 17 500 000 amerikanske dollar av sin personlige formue til å finansiere den omstridte historiske episke filmen, Caligula som var en hardcore porno flick, og hadde Malcolm McDowell i hovedrollen og biroller av Helen Mirren, John Gielgud og Peter O`Toole.

Han giftet seg med sin mangeårige kompanjong, Kathy Keeton, opprinnelig fra Sør-Afrika. Hun døde i 1997, 58 år gammel, etter behandling for langt fremskredet kreft. Guccione led av kreft selv. Han ble diagnostisert med strupekreft og døde i 2010 i en alder av 80 år. Wikipedia

80 år
John Ringham (Skuespiller)
1928 - 2008

John Ringham (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
10. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
20. oktober 2008 (80 år) (15 år siden)

John Ringham er en skuespiller som har spilt over 100 forskjellige roller på TV.

Han er kanskje mest husket for å ha spilt Norman Warrender i komiserien Just Good Friends i 1980-årene. Han har også hatt flere roller i seriene Z-Cars, Softly, Softly og Barlow At Large.

Ringham har også spilt i TV-seriene Flambards, Poldark, War and Peace, Dad's Army, Birds of a Feather, The Bill, Taggart, Bergerac, Yes Minister, The Tripods, Juliet Bravo, Minder, All Creatures Great and Small, Dixon of Dock Green, Are You Being Server?, Catweazle, Up Pompeii, The Avengers og The Piglet Files.

Blant fans av Doctor Who er han godt husket som den bloodtørstige presten Tlotoxl i historien The Aztecs (1964), hvor han spilte sammen med Walter Randall, Keith Pyott, Ian Cullen og de faste skuespillerne ledet av William Hartnell som Doktoren. Han ble intervjuet for DVD-utgivelsen av historien i 2002 sammen med Randall og Cullen og de roste regissøren John Crockett for hans arbeid på historien. Ringham spilte senere også i historiene The Smugglers (1966) og Colony in Space (1971). Wikipedia

53 år
Trond Skauen (Travkusk)
1953 - 2006

Trond Skauen (Norge)

Travkusk

Født:
15. april 1953 (71 år siden)

Døde:
20. oktober 2006 (53 år) (17 år siden)

Trond Skauen, var en norsk travkusk som vant 2444 seirer i sin karriere. 10. november 1993 fikk han gullklokke av kong Harald for ett tusen seire. Wikipedia

71 år
Shirley Horn (Jazzmusiker)
1934 - 2005

Shirley Horn (USA)

Jazzmusiker, pianist, sanger

Født:
1. mai 1934 (90 år siden)

Døde:
20. oktober 2005 (71 år) (18 år siden)

Shirley Horn var en amerikansk jazzpianist og jazzsanger.

Shirley Horn vokste opp i Washington og lærte å spille piano av bestemoren allerede som barn. I 1954 startet hun sin første jazztrio. I 1961 ga hun ut sitt første album Embers and ashes. Miles Davis ble oppmerksom på henne og introduserte henne i jazzklubben Village Vanguard i New York. De følgende platene ble produsert av jazzlegenden Quincy Jones. I en periode på 15 år trakk hun seg tilbake fra musikklivet for å konsentrere seg om datteren Rainy, og gjorde deretter et comeback på 1980-tallet.

Horn ble nominert for Grammy Award ni ganger, i 1998 vant hun utmerkelsen for albumet I Remember Miles. Albumet var til minne om Miles Davis som hadde hjulpet henne i begynnesen av karrieren. Davis sa en gang: «Shirley horn er den eneste som kan få meg til å gråte med piano og sang». Typisk for hennes musikk var langsomhet og pauser.

Shirley Horn døde i Washington som følge av en diabeteslidelse. Wikipedia

81 år
Burt Lancaster (Skuespiller)
1913 - 1994

Burt Lancaster (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, filmregissør, sirkusartist

Fullt navn / Fødenavn:
Burton Stephen Lancaster

Født:
2. november 1913 (110 år siden)

Døde:
20. oktober 1994 (81 år) (29 år siden)

Burton Stephen «Burt» Lancaster var en amerikansk skuespiller og filmprodusent.

Lancaster ble nominert til fire Oscar for beste mannlige hovedrolle, hvorav han vant én, for tittelrollen i dramafilmen Elmer Gantry (1960). Han vant også en Golden Globe for denne rollen. Lancaster vant BAFTA for rolletolkningene sine i filmene Fuglemannen på Alcatraz (1962) og Atlantic City (1980). Produksjonsselskapet hans, Hecht-Hill-Lancaster, produserte filmer som Marty (1955), Trapés (1956), Den søte duft av suksess (1957), Gå stille, gå dypt (1958) og Fra bord til bord (1958).

For sin innsats innen filmindustrien ble Lancaster i 1958 hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 19. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

82 år
Paul Dirac (Fysiker)
1902 - 1984

Paul Dirac (Sveits)

Fysiker, matematiker, teoretisk fysiker, professor, forsker, akademiker, underviser, lærer, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Adrien Maurice Dirac

Født:
8. august 1902 (122 år siden)

Døde:
20. oktober 1984 (82 år) (39 år siden)

Paul Adrien Maurice Dirac var en britisk fysiker. Etter studier ved Saint John's College i Cambridge ble Dirac lucasiansk professor i matematikk ved University of Cambridge i 1932. Allerede mens han enda var student, så han for seg en særdeles elegant formalisme, som ga en ny forklaring av hva kvanteteoriens kvantetilstander egentlig er, ved å identifisere dem med vektorer i et Hilbertrom. Denne formalismen gjorde det mulig å forene de to formuleringene av kvantemekanikken som forelå på dette tidspunktet, nemlig Schrödinger og de Broglies bølgemekanikk og Heisenbergs matriseformulering.

Dirac er en av grunnleggerne av den relativistiske kvantemekanikken: Bølgeligningen oppkalt efter Dirac, er den første formulering av kvanteteorien som er i overensstemmelse med relativitetsprinsippet. Med utgangspunkt i sin relativistiske bølgeligning forutsa Dirac eksistensen av positronet, en hypotese som senere ble bekreftet ved antimateriens oppdagelse.

Dirac bidrog også til utarbeidelsen av teorien for de statistiske egenskapene til kvantepartikler med halvtallig spinn, som kalles Fermi-Dirac statistikk. Se under Fermion.

Dirac mottok sammen med Erwin Schrödinger Nobelprisen i fysikk i 1933. Hans bok The Principles of Quantum mechanics (1930) er en av kvanteteoriens mest grunnleggende bøker. Wikipedia

29 år
Ronnie Van Zant (Musiker)
1948 - 1977

Ronnie Van Zant (USA)

Musiker, sanger, komponist, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Wayne Van Zant

Født:
15. januar 1948 (76 år siden)

Døde:
20. oktober 1977 (29 år) (46 år siden)

Ronald Wayne «Ronnie» Van Zant var vokalist, lyriker og grunnlegger av Southern rock-bandet Lynyrd Skynyrd. Han var den eldste broren til Donnie Van Zant i gruppen 38 Special og dagens vokalist i Lynyrd Skynyrd Johnny Van Zant. Wikipedia

63 år
Johan Lauritz Bidenkap (Lege)
1828 - 1892

Johan Lauritz Bidenkap (Norge)

Lege

Født:
6. november 1828 (195 år siden)

Døde:
20. oktober 1892 (63 år) (131 år siden)

Johan Lauritz Bidenkap var en norsk lege.

Johan Lauritz Bidenkaps foreldre var undertollbetjent Johan Jacob Bidenkap (1787–1864) og Bolette Vilhelmine Schive (død 1858). Han tok examen artium 1847 og ble cand.med. i 1853. Bidenkap var student under Carl Wilhelm Boeck og til å begynne med tilhenger av dennes «syfilisasjonslære». Kunstnerisk begavet laget Bidenkap illustrasjonene til en del av Boecks vitenskapelige arbeider.

Han kartla mellom 1857 og 1859 utbredelsen av lepra på Vestlandet og mottok H.K.H. Kronprinsens gullmedalje 1863 for å ha påvist årsakene til syfilis. Han ble lærer for hudsykdommer i 1866.

Johan Lauritz Bidenkap giftet seg 9. mai 1866 med skuespiller Elisabeth Jensine («Elisa») Berg (1837–1885), datter av hospitalforstander Gabriel Berg og Andrea Bjønne.

Bidenkap arbeidet senere som overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet i Christiania 1868-88, og ble konstituert stadsfysikus fra 1867 og utnevnt fra 1869. Svært mye av det offentlige helsearbeidet i siste del av 1800-tallet dreide seg om smittsomme sykdommer, noe som var et særlig problem i de voksende byene. I 1860-årene var smitteforholdene ved viktige sykdommer, f.eks. ved kolera, ennå ikke tilstrekkelig klarlagt. Da Bidenkap tok over som leder av hovedstadens helsearbeid som stadsfysikus i 1867, var man midt oppe i en bitter faglig diskusjon om grunnlaget for hvilke bekjempelsesprinsipper som var de beste. Dette var problematisk, idet myndighetenes programmer for hygieniske tiltak uansett måtte gjennomføres med relativt hård hånd, skulle man lykkes. Og sunnhetskommisjonene hadde ganske vide fullmakter til å iverksette inngripende tiltak med hjemmel i sunnhetsloven av 1860.

Bidenkaps gate på Meyerløkka i Oslo ble oppkalt etter Bidenkap. Wikipedia

69 år
Richard Francis Burton (Oppdager)
1821 - 1890

Richard Francis Burton (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Oppdager, oversetter, forfatter, etnolog, lingvist, spion, poet, hypnotisør, fekter, diplomat

Født:
19. mars 1821 (203 år siden)

Døde:
20. oktober 1890 (69 år) (133 år siden)

Richard Francis Burton (føst 19. mars 1821 i Torquay i Devon i England, død 20. oktober 1890 i Triest i Østerrike-Ungarn) var en engelsk utforsker, oversetter, forfatter, etnolog, lingvist, spion, poet, hypnotisør, fekter og diplomat. I sin svært mangfoldige karriere ble han kjent for sine reiser og utforskninger i Asia, Afrika og Amerika, foruten sin kunnskap om språk og kulturer. I henhold til en redegjørelse snakket han 29 europeiske, asiatiske og afrikanske språk. Wikipedia

<<
20. Oktober
>>