Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. November

Om dagen

6. November er dag 311 i 2024, og er i uke 45. Det er 55 dager igjen av året.

Historie

79 år siden

1944: Lord Moyne, den britiske sendemannen i Kairo, blir myrdet av «Lehi»

Stern-gjengen var en jødisk militant organisasjon, oppkalt etter grunnleggeren Avraham Stern. Den kalte seg selv Lehi, hebraisk akronym for Lohamei Herut Israel (krigere for Israels frihet). Organisasjonen anså seg selv som en terrororganisasjon.

Gjengen ble grunnlagt av Stern i 1940 som en utbrytergruppe fra en annen organisasjon, Irgun. Den ble først kalt Irgun Zvai Leumi be-Yisrael. Da Stern døde i 1942 og mange av medlemmene ble arrestert, lå gruppen nede frem til den ble reformert som Lehi under Israel Eldad, Natan Yellin-Mor og Yitzhak Shamir. Shamir ble Israels statsminister førti år senere.

Den 6. november 1944 blir den britiske sendemannen i Kairo Lord Moyne, myrdet av Lehi. Handlingen rystet britene, og gjorde Churchill rasende. To Lehi-medlemmer ble fanget og henrettet av britene. Wikipedia
85 år siden

1938: Brannen i Hegdehaugsveien i Oslo, hvor 29 mennesker omkommer, regnes som den verste brannen i Oslo

Brannen i Hegdehaugsveien 32 i november 1938 kostet 29 mennesker livet, og regnes av Oslo Brannvesen som en av de verste brannene i Oslo.

Natt til søndag 6. november mellom klokken 02.00 og 02.30 startet en eksplosjonsartet brann i fotoatelieret etter fotograf Karl Anderson som holdt til i forretningsgården Hegdehaugsveien 32. I fotoatelieret i loftsetasjen var det satt i stand til en festlig sammenkomst og atelieret var pyntet med brannfarlige dekorasjoner.

Brannen fikk et eksplosjonsartet forløp, og ingen av de som var til stede berget livet, fordi dørene i fotoatelieret slo innover. De fleste omkomne ble funnet innenfor disse dørene.

I datidens Oslo, før telefonen var blitt allemannseie, var det satt opp brannmeldere (branntelegrafer) på strategiske steder, og brannen ble meldt fra en slik melder av en forbipasserende like etter at brannen brøt ut. Brannvesenet var raskt til stede fra to nærliggende brannstasjoner, men klarte ikke å forhindre katastrofen.

Det ble antatt at brannen oppstod som følge av det ble fotografert med magnesiumblitz, som igjen satte fyr på de lett antennelige dekorasjonene. Wikipedia
110 år siden

1913: Mahatma Gandhi blir arrestert når han leder en protestmarsj i Sør-Afrika

Mohandas Karamchand Gandhi var en indisk frigjøringsleder og statsmann, kjent for sin rolle i Indias kamp for uavhengighet fra Storbritannia. Han huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder som sivil ulydighet i frigjøringskampen, forankret i det religiøse konseptet ahimsa. Den moderne pasifismen bygger i stor grad på Gandhis ikkevoldsfilosofi.

Gandhi regnes som «den indiske nasjons far», og hans fødselsdag, 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India, (Gandhi Jayanti).

Gandhi fikk aldri Nobels fredspris, selv om han var nominert hele fem ganger. I 1948, året Gandi ble drept, ble prisen ikke utdelt, med argumentasjonen at det ikke fantes levende kandidater som var verdige. Mange nordmenn har følt at dette har vært en skamplett for Den norske Nobelkomites renommé, så kanskje var det grunnen til at Nobelkomiteens formann i 1989, Egil Aarvik, under prisutdelingen til Dalai Lama sa at komiteen ikke hadde noe imot om fredsprisen også ble oppfattet som en heder til mahatma Gandhis minne. Wikipedia

Fødsler

35 år
Emma Stone (Skuespiller)
1988

Emma Stone (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Emily Jean Stone

Født:
6. november 1988 (35 år)

Emily Jean Stone, bedre kjent som Emma Stone, er en amerikansk skuespillerinne, som er mest kjent for roller som Skeeter i Barnepiken og Gwen Stacy i The Amazing Spider-Man. Ellers har Stone også opptrådt i filmer som Crazy, Stupid, Love, Marmaduke og Gangster Squad. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen i La La Land (2016). Wikipedia

41 år
Ann Kristin Flatland (Skiskytter)
1982

Ann Kristin Flatland (Norge)

Skiskytter

Født:
6. november 1982 (41 år)

Ann Kristin Aafedt Flatland er en norsk tidligere skiskytter som representerte Vik Idrettslag.

Ann Kristin Flatland debuterte i verdenscupen i 2003 i finske Kontiolax, der hun kom på 56.-plass på sprinten. Allerede i sesongens andre konkurransehelg, i Hochfilzen, debuterte hun på det norske stafettlaget som gikk i mål på femteplass. Før hennes første verdenscupseier på sprint i Oberhof i januar 2011 var hennes beste individuelle plasseringer i verdenscupen var to tredjeplasser fra sprinten i Oberhof og fra jaktstarten i Antholz fra året før, i sesongen 2009/10.

Hun bor på Ålgård i Gjesdal kommune i Rogaland.

Hun representerte Norge i VM 2005 i Hochfilzen, og oppnådde en 22.-plass på sprinten og 37.-plass i jaktstarten. I VM i Antholz 2007 tok hun en femteplass på sprinten.

I OL 2010 i Vancouver gikk hun inn til tiendeplass på sprinten, åttendeplass på jaktstarten, 14.-plass på normaldistansen og ellevteplass på fellesstarten. Hun gikk også på det norske laget som ble nummer fire på 4 x 6 km stafett.

Flatland gikk på det norske laget som tok sølv i mixed stafett i Khanty-Mansijsk 28. mars 2010. Tora Berger, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen gikk de øvrige etappene. Et snaut år senere tok hun gull i samme øvelse i VM i skiskyting 2011 i Khanty-Mansijsk, da sammen med Tora Berger, Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø. Hun var med på Norges lag som vant stafetten i VM i skiskyting 2013 i Nové Město.

Hun la opp i 2014. Wikipedia

34 år
Frank Vandenbroucke (Syklist)
1974 - 2009

Frank Vandenbroucke (Belgia)

Syklist

Født:
6. november 1974 (49 år siden)

Døde:
12. oktober 2009 (34 år) (14 år siden)

Frank Vandenbroucke, var en profesjonell belgisk landeveissyklist. Onkelen hans Jean-Luc Vandenbroucke var også en profesjonell syklist.

I 1990-årene var Vandenbroucke den flamske syklisten det var stilt mest forventning til, dette på grunn av hans evne til å vinne en rekke forskjellige ritt, fra Liège-Bastogne-Liège til Ronde van Vlaanderen. Hans ofte negative innstilling medførte at pressen gav han kallenavnet «L'enfant terrible».

Han ble profesjonell i 1993, men fikk sitt gjennombrudd først i 1998, da han vant Gent-Wevelgem, og to etapper av Tour de Wallonie.

I 1999 gikk han til det franske laget Cofidis, og vant Liège-Bastogne-Liège, Omloop Het Volk, og etapper i Paris-Nice og to i Vuelta a España. Seieren hans i Liège-Bastogne-Liège var overlegen, og fikk en del oppmerksomhet fordi han på forhånd gikk ut med på tv hvor han skulle sette inn angrepet, noe han også gjorde.

I februar 2007 publiserte Vandenbroucke sin biografi, hvor han innrømmet bruk av ulovlige prestasjonsfremmede midler.

12. oktober 2009 døde han av lungeemboli i Senegal. Wikipedia

53 år
Siri Kalvig (Meteorolog)
1970

Siri Kalvig (Norge)

Meteorolog

Fullt navn / Fødenavn:
Siri Margrethe Kalvig

Født:
6. november 1970 (53 år)

Siri Margrethe Kalvig er gründer og tidligere administrerende direktør i værvarselselskapet Storm Weather Center, som ble etablert i 1997. I 2014 fullførte hun doktorgraden i offshoreteknologi ved Universitetet i Stavanger. Før det ledet hun Storm Weather Centers Stavanger-kontor. Hun har også vært styremedlem ved Universitetet i Stavanger i perioden 2007 til 2009. Siden 2018 er hun administrerende direktør i det statlige selskapet Nysnø Klimainvesteringer.

Kalvig fikk kjendisstatus som værmelder på TV 2, der hun begynte i 1992, og har siden jobbet med vær og meteorologi. Hun har en daglig værspalte på baksiden av VG.

Hun har studert fysikk og astrofysikk ved Universitetet i Oslo, og meteorologi ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB). Ved UiB tok hun hovedfag i 2005. Tittelen på hovedfagsoppgaven hennes i meteorologi var «Lokal- og mikrometeorologi (Vindstress på sjøis i Barentshavet)».

Kalvig danset en del ballett i sin tidlige ungdom, men la all dansing på hylla da hun valgte å prioritere meteorologistudiene. Høsten 2008 var hun med på dansekonkurransen Skal vi danse på TV 2.

Kalvig vant Venstres miljøpris i 2008 Hun ble tildelt årets fagpris under Gullruten 2009 for «sin faglige styrke, og formidlingen av sitt fag på flere plattformer».

Tidligere har Kalvig sagt at miljøengasjementet stammer fra tiden hun var med i Unge Venstre på 1980-tallet. Wikipedia

53 år
Ethan Hawke (Skuespiller)
1970

Ethan Hawke (USA)

Skuespiller, filmregissør, romanforfatter, manusforfatter, skribent, tegneserieforfatter, teaterregissør

Født:
6. november 1970 (53 år)

Ethan Hawke er en forfatter, skuespiller og filmregissør fra Austin i Texas. Som 14-åring debuterte han i filmen «Explorers» fra 1985. Hawke var gift med Uma Thurman fra 1. mai 1998 til de ble separert i juli 2004 og skilt i 2005. Paret fikk 2 barn sammen. Wikipedia

56 år
Erling Sandmo (Historiker)
1963 - 2020

Erling Sandmo (Norge)

Historiker, professor, musikkritiker, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Sverdrup Sandmo

Født:
6. november 1963 (60 år siden)

Døde:
21. februar 2020 (56 år) (4 år siden)

Erling Sverdrup Sandmo var en norsk historiker, radioprogramleder og musikkritiker. Han var professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie. Sandmo har særlig skrevet om kriminalhistorie, mentalitetshistorie i tidlig nytid, rettshistorie, historiografi og klassisk musikkhistorie. I 2017 ble Sandmo ansatt av Nasjonalbiblioteket for å lede arbeidet med oppbyggingen av sitt nye senter for forskning på og formidling av historiske kart.

Sandmo ble cand philol. ved Universitetet i Oslo i 1991. Han disputerte til doktorgraden i 1998 på avhandlingen Slagsbrødre. En studie av vold i to norske regioner i tiden fram mot eneveldet som er en mentalitetshistorisk studie om fenomenet vold i Norge i første del av 1600-tallet. Sandmo har også markert seg som rettshistoriker og har utgitt bind to av Norges Høyesteretts historie, som dekker perioden 1905-65. Wikipedia

61 år
Fedon Lindberg (Lege)
1962

Fedon Lindberg (Norge)

Lege, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Fedon Alexander Lindberg

Født:
6. november 1962 (61 år)

Fedon Alexander Lindberg er en greskfødt forretningsmann, lege og grunnlegger og eier av firmaet Dr. Lindbergs Holdings AS. Han er mest kjent for sitt syn på raske karbohydrater og sine forskjellige lavkarboprodukter som han selger gjennom firmaet. Han har også skrevet bøker om ernæring.

Lindberg gikk på den tyske skolen i Athen, og studerte medisin ved byens universitet. Han snakker flytende seks fremmedspråk. I 1986 kom han til Norge, hvor han skiftet navn til Lindberg i 1991. Lindberg arbeidet ved Aker sykehus fra 1986 til 1991 og ved Lovisenberg sykehus fra 1991 til 1995 og i 1999. Fra 1995 til 1997 jobbet han med forskning på insulinresistens og diabetes, ved endokrinologisk seksjon, University of California i San Diego, USA. Han var også skipslege på flere cruiseskip i korte perioder, og var tilknyttet Røde Kors Klinikken fra 1992 til 2000 og Flymedisinsk institutt som spesiallege fra 1999 til 2000. Han ble godkjent som spesialist i indremedisin i 1998.

Våren 1999 startet han spesialklinikken Dr. Fedon Lindbergs klinikk for behandling av alvorlig overvektige samt diabetes pasienter «Vekt i balanse». Siden klinikken ble etablert, har den opparbeidet en betydelig spisskompetanse innen utredning, behandling, oppfølging og sekundærforebygging av overvekt og vektrelaterte sykdommer. Han har stått for lanseringen av en rekke matvareprodukter med lavt karbohydratinnhold, deriblant brød, hamburgere samt pizza. Lindberg ble kjent i 2002 etter lanseringen av Fedon-dietten og oppfordret nordmenn til å redusere inntaket av brød og potet. Tre av hans bøker er blitt oversatt til 14 språk og utgitt i 20 land. Lindberg har utviklet egne matvarer, som er tilgjengelige i forskjellige butikker.

Ernæringseksperten Kaare Norum, professor og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, har kritisert Lindbergs aktiviteter og slankeoppskrifter, og kalt ham en «kommersialisert amatør» (med henblikk på hans manglende forskningskompetanse). Norum mener «Fedon-dietten» «bygger på tro og ikke på vitenskap». Også professor i ernæring Wenche Frølich avviser Lindbergs teorier om slanking, og uttalte at «Lindberg holder tilbake informasjon som ikke underbygger hans oppfatning av hva som er sunt». Også fagfolk i Sosial- og helsedirektoratet og Verdens helseorganisasjon avviser Lindbergs teorier. President Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening har uttalt offentlig at han mener det er problematisk at Lindberg som lege tjener millioner på Fedon-brødet, Fedon-kaka og Fedon-bøkene.

I 2018 tok Lindberg initiativ til å starte en ny forening for integrert medisin. Dette ble møtt med sterk skepsis fra Legeforeningen og andre foreninger. Wikipedia

69 år
Karin Fossum (Skribent)
1954

Karin Fossum (Norge)

Skribent, lyriker, drosjesjåfør, sykepleier

Født:
6. november 1954 (69 år)

Karin Fossum (tidligere Karin Mathisen; født 6. november 1954 i Sandefjord) er en norsk forfatter. Hun er mest kjent som krimforfatter.

Hun debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for.

Karin Fossums kriminalromaner har etterforskeren Konrad Sejer i hovedrollen. Til nå er det kommet ti romaner om sakene han løser; Evas øye (1995), Se deg ikke tilbake! (1996), Den som frykter ulven (1997), Djevelen holder lyset (1998), Elskede Poona (2000), Svarte sekunder (2002), Drapet på Harriet Krohn (2004) , Den som elsker noe annet (2007), Den onde viljen (2008) og Varsleren (2009). Hun fikk Brageprisen for Elskede Poona. Den ble også kåret til Norges beste kriminalroman gjennom tidene i Dagbladet i 2009. Flere av disse romanene har blitt filmatisert.

I tillegg til krimbøkene har Fossum skrevet novellesamlingene I et annet lys (1992) og Søylen (1994), og romanene De gales hus (1999), Jonas Eckel (2002) og Natt til fjerde november (2003). De gales hus er en roman fra innsiden av en psykiatrisk institusjon, mens Jonas Eckel handler om en litt spesiell mann og det litt spesielle forholdet han har til en kvinne. Natt til fjerde november handler om et foreldrepar som må leve i uvisshet når datteren plutselig forsvinner.

Fossums bøker er oversatt til 25 språk, og er belønnet med en rekke priser. I 2005 var den engelske oversettelsen av Elskede Poona «runner up» i konkurransen om britiske Crime Writers' Associations Gold Dagger-pris. Djevelen holder lyset (oversatt som When the Devil Holds the Candle) vant i 2007 The Gumshoe Award for beste europeiske kriminalroman utgitt i USA i foregående år. I 2008 ble Elskede Poona (oversatt som The Indian Bride) tildelt Los Angeles Times Book Prize, i klassen Mystery/Thriller for foregående år. Wikipedia

70 år
Bentein Baardson (Skuespiller)
1953

Bentein Baardson (Norge)

Skuespiller

Født:
6. november 1953 (70 år)

Bentein Baardson er en norsk skuespiller og regissør. Han ble uteksaminert ved Teaterhøgskolen i 1975.

Han har vært ansatt som skuespiller i Fjernsynsteatret og Trøndelag Teater. Han har vært skuespiller og regissør ved Rogaland Teater, Nationaltheatret og Den Nationale Scene. Han har vært teatersjef/kunstnerisk leder ved Rogaland Teater (1986–89), Agder teater (1991–95), Den Nationale Scene (1998–2001) og Teater Ibsen (2008–2010). Under de olympiske vinterlekene på Lillehammer i 1994 var han kunstnerisk ansvarlig for åpnings- og avslutningsseremoniene. I februar 2010 tiltrådte han stillingen som administrerende direktør for Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. Han er av Regjeringen oppnevnt som leder av Norsk kulturråd.

Bentein Baardson er medlem av Det Norske Akademi (fra 1987). Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 2000. Kongen forfremmet 8. oktober 2008 Baardson til kommandør med stjerne «for hans innsats for norsk kulturliv». Han er ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur. I 2010 og 2011 hadde han regien på Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Hans regi fikk mye positiv kritikk fordi det var lagt vekt på det kristne budskapet i stykket. Wikipedia

73 år
Torben Lund (Journalist)
1950

Torben Lund (Danmark)

Journalist, advokat

Født:
6. november 1950 (73 år)

Torben Lund er en dansk fjernsynsjournalist og tidligere sosialdemokratisk politiker.

Han vokste opp i en arbeiderklassefamilie i Vejle på Jylland, og ble leder for DSU i byen som 17-åring. Lund har juridisk embedseksamen fra Aarhus Universitet fra 1976, og var advokatfullmektig 1976–1979 og advokat 1979–1982 i hjembyen.

Lund var medlem av Vejle kommunestyre 1978–1981, hvoretter han ble valgt til Folketinget for Socialdemokraterne. Han var medlem av Folketinget frem til 1998. I mellomtiden satt han i blant annet Folketingets helseutvalg og som partiets politiske ordfører 1994–1998. Fra 1986 var han medlem av Socialdemokratiets hovedstyre, i periodene 1987–1992 og 1994–1998 som medlem av forretningsutvalget. Han tilhørte partiets venstrefløy og kretsen rundt partilederen Svend Auken.

Lund var helseminister i Poul Nyrup Rasmussens første regjering 1993–1994. Han prioriterte å redusere ventetidene i helsevesenet og øke kapasiteten for hjertekirurgi og psykiatri, tillegg til informasjonsarbeid om hiv og aids. I 1996 ble han kritisert av overlege Palle Juul-Jensen for angivelig å ha latt sin homofile legning styre prioriteringene som minister. Lunds seksualitet hadde ikke vært offentlig kjent før dette, og han hadde barn fra to tidligere ekteskap. Kritikken fikk hans etterfølger, Yvonne Herløv Andersen, til også å stå frem som homofil.

Etter å ha avsluttet sin tid i Folketinget i 1998, var Lund valgt til Europaparlamentet med 84 208 personlige stemmer for perioden 1999–2004. Han har vært programleder på fjernsynskanalen dk4 siden 2003 og politisk redaktør siden 2004. Lund har også vært kritisk til Helle Thorning-Schmidt og den øvrige ledelsen i Socialdemokraterne, og meldte seg ut av partiet ved årsskiftet 2006/2007. Wikipedia

67 år
Glenn Frey (Musiker)
1948 - 2016

Glenn Frey (USA)

Musiker, gitarist, sanger, pianist, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Glenn Lewis Frey

Født:
6. november 1948 (75 år siden)

Døde:
18. januar 2016 (67 år) (8 år siden)

Glenn Frey var en amerikansk sanger, gitarist og skuespiller. Han var et av originalmedlemmene i rockegruppen Eagles og skrev og sang selv flere av deres hiter, som for eksempel «Take It Easy» og «Lyin' Eyes».

Etter Eagles hadde Frey blant annet suksess med låter som "The Heat Is On" (fra filmen Beverly Hills Cop), «You Belong to the City» (fra TV-serien Miami Vice), «Smuggler's Blues» og «True Love».

Freys låt «Part of Me, Part of You» kan høres på rulleteksten til filmen Thelma & Louise 1991. Han skrev mange låter sammen med Jack Tempchin. Wikipedia

73 år
Mesut Yılmaz (Politiker)
1947 - 2020

Mesut Yılmaz (Tyrkia)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Ahmet Mesut Yılmaz

Født:
6. november 1947 (76 år siden)

Døde:
30. oktober 2020 (73 år) (3 år siden)

Ahmet Mesut Yılmaz var en tyrkisk politiker. Han tilhørte Anavatan Partisi og var statsminister i tre perioder på 1990-tallet.

Yılmaz var utdannet økonom fra Universitetet i Ankara i 1971 og studerte så ved Universität zu Köln. Han arbeidet deretter i det private næringslivet, før han gikk inn i politikken i 1983 som en av grunnleggerne av Anavatan Partisi. Han ble parlamentsmedlem samme år.

Han ble for første gang med i regjeringen som kultur- og turismeminister i 1986, og året etter ble han utenriksminister. Han gikk av i 1990. I juni 1991 ble han partiformann, og i juli ble han for første gang statsminister. Han gikk av samme høst etter å ha tapt valget.

Han var statsminister igjen en kort periode i 1996, før han igjen satt fra 1997 til 1999. Han var senere også visestatsminister under Bülent Ecevit fra 1999 til 2002. Wikipedia

61 år
Larry James (Sprinter)
1947 - 2008

Larry James (USA)

Sprinter, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
George Lawrence James

Født:
6. november 1947 (76 år siden)

Døde:
6. november 2008 (61 år) (15 år siden)

George Lawrence «Larry» James var en amerikansk friidrettsutøver og -trener.

James vant sølv på 400m under Sommer-OL 1968 i Mexico by. Han var også med på USAs gullag som vant 4x400m stafett under samme OL. Wikipedia

77 år
Sally Field (Skuespiller)
1946

Sally Field (USA)

Skuespiller, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Sally Margaret Field

Født:
6. november 1946 (77 år)

Sally Margaret Field er en amerikansk skuespiller og regissør. Hun har vunnet to Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, i 1979 for rollen hennes i Norma Rae og i 1984 for rollen hennes i Places in the Heart. Field har også blant annet spilt i dramaserien Brothers & Sisters fra 2006 til 2011. Wikipedia

69 år
Odd Iversen (Fotballspiller)
1945 - 2014

Odd Iversen (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Helge Iversen

Født:
6. november 1945 (78 år siden)

Døde:
29. desember 2014 (69 år) (9 år siden)

Odd Helge Iversen («Ivers») var en norsk fotballspiller. Han spilte for Rosenborg, Racing Mechelen og Vålerenga og var toppscorer i fire sesonger i norsk eliteserie. Fortsatt står Iversens rekord på 30 scoringer i én sesong fra 1968. Totalt scoret han 158 mål i eliteserien, og ligger med det på fjerdeplass på listen over mestscorende i norsk fotball. Iversen spilte 45 landskamper og scoret 19 mål på landslaget. Som liten spilte han mye fotball og basse. Wikipedia

78 år
Knut Ødegård (Forfatter)
1945

Knut Ødegård (Norge)

Forfatter, Skribent, lyriker

Født:
6. november 1945 (78 år)

Knut Ødegård er en norsk forfatter bosatt vekselvis i hjembyen og i Reykjavík på Island. Han har siden debuten med diktsamling i 1967 gitt ut et førtitalls bøker: Lyrikk, skjønnlitterær prosa, fagbøker, barne- og ungdomsbøker og en rekke gjendiktninger av utenlandsk poesi og prosa. I 2013 kom første bind av hans firebindsverk med gjendiktninger av eddadiktene med kommentarer.

Som lyriker er han oversatt med separate diktbøker til 42 språk og er den mest oversatte nålevende norske poet.

I 1982 grunnla han sammen med kirkemusikeren Hörður Áskelsson den islandske kirke/kultur-institusjonen Listvinafélag Hallgrímskirkju etter mønster av de norske kirkeakademier. I 1985 tok han initiativet til Bókmenntahátíd i Reykjavik, den internasjonale litteraturfestivalen i Reykjavik. Han har formidlet islandsk historie og kultur i Norge gjennom sine bøker om landet, artikler og oversettelser av islandsk litteratur. Ødegård er også generalkonsul for Nord-Makedonia i Norge (1997–).

Han avla examen artium ved Molde kommunale høgre ålmennskule i 1965 og studerte teologi og filologi i Oslo, og senere litteratur i Cambridge i England. Etter diktdebuten, virket han som litteraturkritiker, fra 1969 frem til 2009 for Aftenposten, fra 2009 for Vårt Land. I perioden 1975–77 var han forlagssjef i Noregs Boklag i Oslo. Senere har han blant annet vært kultur- og kinosjef i Kristiansund, fylkeskultursjef i Sør-Trøndelag og i årene 1984-89 direktør for Nordens hus i Reykjavik. Han ble utnevnt til statsstipendiat i 1989.

I 1992 tok Ødegård initiativet til å starte Bjørnsonfestivalen i forbindelse med Moldes 250-årsjubiléum. Han var festivalens president og daglige leder til 2002, og er for ettertiden ærespresident. I 2003 tok han initiativet til, og var 2003 til 2014 president for, Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet. Fra 2007 til 2009 var han kunstnerisk leder for Nordisk Lyrikkfestival, Rolf Jacobsen-dagene på Hamar. Ødegård var jurymedlem i International IMPAC Dublin Literary Award 2003-2008. Fra 2009 til 2013 var han generalsekretær for European Academy of Poetry (Luxembourg). Han har vært styremedlem i Den norske Forfatterforening, nestleder i Det Litterære Råd og styremedlem i Norsk PEN. I 2015 ble han, som første nynorskbruker, innvalgt som medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. I 2017 ble han innsatt som æresprofessor ved det mongolske statsuniversitetet for kunst og kultur. Wikipedia

81 år
Tove Tandberg Krafft (Kunstner)
1942

Tove Tandberg Krafft (Norge)

Kunstner

Født:
6. november 1942 (81 år)

Tove Tandberg Krafft er en norsk kunstner. Hun er datter av August Tandberg og Brita Tollefsdatter Fanebust. Hun er gift med arkitekt og designer Tore Krafft. Hun er bosatt i Furnes i Ringsaker.

Tandberg Krafft begynte å arbeide med batik i 1964, men har senere også arbeidet med serigrafi, akvarell, glass, tusj, olje og installasjon. Hun skriver også egne lyriske tekster. Wikipedia

81 år
Tora Aasland (Politiker)
1942

Tora Aasland (Norge)

Politiker

Født:
6. november 1942 (81 år)

Tora Aasland er en norsk politiker (SV) og embetskvinne. Hun var stortingsrepresentant innvalgt fra Akerhus fra 1985 til 1993 og statsråd i Kunnskapsdepartementet med ansvar for høyere utdanning og forskning i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2007 til 2012. Aasland var inntil hun ble statsråd i 2007, Norges første fylkesmann med bakgrunn i SV. Wikipedia

87 år
Helge Stangnes (Lyriker)
1936

Helge Stangnes (Norge)

Lyriker

Født:
6. november 1936 (87 år)

Helge Stangnes er en norsk lyriker. Fra 1960 til 1991 arbeidet han som lærer ved Tromsø-skoler, hvorpå han tok hovedfag med forskning på Senja-språket. Han har vært ansatt ved Institutt for Språk og Litteratur ved Universitetet i Tromsø, og er medlem av Nordnorsk Forfatterlag. Han utgir bøker på Nordkalottforlaget, det han selv velger å kalle «brukspoesi» skrevet på tilnærmet Senja-dialekt, for og fra nordnorsk kystkultur. Wikipedia

90 år
Knut «Kupper'n» Johannesen (Skøyteløper)
1933

Knut «Kupper'n» Johannesen (Norge)

Skøyteløper

Født:
6. november 1933 (90 år)

Knut «Kupper'n» Johannesen er en norsk tidligere skøyteløper. Han regnes som en av de største profilene innen norsk vinteridrett og flere av hans fyndord er gått inn i det norske språket. Han representerte Arbeidernes Skøyteklubb (ASK) som aktiv løper. Wikipedia

83 år
Mike Nichols (Filmregissør)
1931 - 2014

Mike Nichols (USA)

Filmregissør, teaterregissør, filmprodusent, skuespiller, komiker

Født:
6. november 1931 (92 år siden)

Døde:
19. november 2014 (83 år) (9 år siden)

Mike Nichols var en amerikansk regissør.

Nichols er en av tolv personer som har vunnet Emmy, Oscar, Grammy og Tony-priser (EGOT). Han vant i 1967 en Oscar for beste regi med filmen Manndomsprøven (The Graduate). I 1961 vant han Grammy-prisen for beste komediske utgivelse, An Evening With Mike Nichols And Elaine May. Han har vunnet fire Emmy-priser, for tv-seriene Wit fra 2001 og Angels in America i 2004. Nichols har vunnet ni Tony-priser, sju som regissør og to som produsent. Den første fikk han i 1964 som regissør for Barefoot in the Park, den siste fikk han i 2012 som regissør for En handelsreisendes død. Wikipedia

78 år
Bjartmar Gjerde (Politiker)
1931 - 2009

Bjartmar Gjerde (Norge)

Politiker, pressemann

Født:
6. november 1931 (92 år siden)

Døde:
28. november 2009 (78 år) (14 år siden)

Bjartmar Alv Gjerde var en norsk politiker (Ap) og senere kringkastingssjef.

Gjerde vokste opp på et småbruk drevet av foreldrene på Larsnes på Sunnmøre. Fordi familien hadde dårlig økonomi fikk han ikke mer skolegang enn folkeskole. Han skaffet seg mer utdanning i voksen alder. Da han var 16 år gammel forlot han småbruket og reiste til Ålesund. Han arbeidet en tid som journalist i Sunnmøre Arbeideravis. I en periode var han redaktør for AUF-avisen Fritt Slag.

Gjerde var leder av Arbeidernes ungdomsfylking i perioden 1958 til 1961. I 1971 ble han statsråd for Kirke- og undervisningsdepartementet i Trygve Brattelis første regjering. Han hadde denne posisjonen fram til høsten 1972. I 1973 gikk han inn i samme stilling i Trygve Brattelis andre regjering. Denne stillingen hadde han fram til januar 1976.

I 1976 ble han industriminister i Odvar Nordlis regjering. Etter to år som industriminister ble han minister for det nyopprettede Olje- og energidepartementet (1978), den første oljeminister Norge hadde. I hans tid kom Alexander Kielland-ulykken og Alta-konflikten.

Etter han gikk ut av politikken ble han kringkastingssjef i NRK i 1981. Denne stillingen hadde han fram til 1989. Dette var under den tiden da NRKs monopol på radio og fjernsyn ble avviklet, og dermed ble statskringkasteren stilt overfor nye utfordringer. De første uavhengig drevne lokalstasjonene dukket opp på 1980-tallet, og private fjernsynssendinger begynte å konkurrere med NRK i 1987.

Etter avgangen i NRK ble han arbeidsdirektør og sjef i Aetat, en stilling han hadde fram til 1994. Wikipedia

90 år
Sverre Riisnæs (Politijurist)
1897 - 1988

Sverre Riisnæs (Norge)

Politijurist, jurist, politiker

Født:
6. november 1897 (126 år siden)

Døde:
21. juni 1988 (90 år) (36 år siden)

Sverre Parelius Riisnæs var norsk jurist og statsadvokat, og var justisminister i Vidkun Quislings regjering i Norge under andre verdenskrig. Som justisminister var Riisnæs ansvarlig for tilpasningen av de norske domstolene og det norske lovverket som ga rettsgrunnlaget for de ulike tiltakene under NS-styret og forfølgelsen av dem som ikke ville innordne seg disse og de tyske okkupantene.

Landssviksaken mot ham ble stanset på grunn av at han var angivelig psykisk syk. Riisnæs var innlagt på Reitgjerdet sykehus fra 1948 til 1960. I 1974 var han i Sicilia i Italia en lengre periode, før han emigrerte til Wien. Han kom tilbake til Oslo i 1985, der han bodde på aldershjem til sin død tre år etter.

Wikipedia

61 år
Robert Musil (Forfatter)
1880 - 1942

Robert Musil (Østerrike)

Forfatter, skribent, bibliotekar, romanforfatter, dramatiker, manusforfatter, essayist, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Edler von Musil

Født:
6. november 1880 (143 år siden)

Døde:
15. april 1942 (61 år) (82 år siden)

Robert Edler von Musil var en østerriksk forfatter. Hans hovedverk er den ufullendte Der Mann ohne Eigenschaften (Mannen uten egenskaper), en av modernismens viktigste romaner. Romanen behandler det moralske og intellektuelle forfall i det østerriksk-ungarske rike og foregår i det oppdiktede «Kakanien», en operetteaktig stat hvis navn Musil skapte av de to k'ene i det både keiserlige og kongelige Østerrike. Handlingen foregår i hovedstaden Wien i tiden like før utbruddet av første verdenskrig. Musil gjorde tjeneste som offiser i den østerrikske hæren ved Italiafronten 1914–1918. Wikipedia

77 år
John Philip Sousa (Forfatter)
1854 - 1932

John Philip Sousa (USA)

Forfatter, Dirigent, militær, komponist, musiker, skytter, skribent, orkesterleder

Født:
6. november 1854 (169 år siden)

Døde:
6. mars 1932 (77 år) (92 år siden)

John Philip Sousa var en amerikansk komponist og korpsdirigent. Han er kanskje en av de mest kjente marsjkomponistene.

John Philip Sousa, sønn av spansk-portugisiske John Antonio Sousa og bayerske Maria Elisabeth Trinkhaus, var den tredje i rekken av en søskenflokk på ti. Faren var trombonist i The U.S. Marine Band og John Philip vokste med det opp i en verden fylt av korpsmusikk. Seks år gammel begynte han å lære å synge og spille en rekke strenge- og messinginstrumenter. Etter å ha forsøkt å rømme avgårde med et sirkusorkester, fikk han som trettenåring lov til å spille med faren i U.S. Marine Band.

Sousa forlot militærkorpset i 1875, han tok da til å turnere en tid som fiolinist og kom etterhvert til å dirigere ymse teaterorkester. Et av orkestrene han kom til å dirigere var Gilbert & Sullivan's H.M.S. Pinafore på Broadway; noe som ledet til et møte med Jane van Middlesworth Bellis, som han 30. desember 1879 giftet seg med.

I september 1880 returnerte imidlertid Sousa til Washington for å dirigere U.S. Marine Band («The President's Own»), noe han gjorde fram til han dannet sitt eget profesjonelle orkester, «The Sousa Band», i 1892. Sousas orkester, med fremragende musikere som Herbert Clarke, Del Staigers og Arthur Pryor, ble meget populært. The Sousa Band kom til å turnere over store deler av verden, deriblant i Canada, Storbritannia, Kanariøyene, Sør-Afrika, Australia, New Zealand, Fiji og Hawaii.

Sousa døde 77 år gammel, etter en musikkprøve med The Ringgold Band i Reading i Pennsylvania. Wikipedia

74 år
Jonas Lie (Forfatter)
1833 - 1908

Jonas Lie (Norge)

Forfatter, Skribent, lyriker, journalist, reporter, advokat

Født:
6. november 1833 (190 år siden)

Døde:
5. juni 1908 (74 år) (116 år siden)

Jonas Lauritz Idemil Lie var en norsk forfatter og jurist. Han er kalt «hjemmets dikter» og hører til gullalderen i norsk litteratur. Sammen med Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Henrik Ibsen, er Lie kjent som en av de fire store forfatterne fra tidsepoken realismen.

Han var embetsmannsønn og vokste opp i Hokksund og i Tromsø fra han var fem år gammel. Hans far ble sorenskriver i Sunnhordland i 1845, og familien flyttet til Husnes. I 1846 ble Jonas sendt til Fredriksvern for å utdanne seg til sjøoffiser, men måtte slutte fordi han var nærsynt og strøk til opptaksprøven. Han tok juridisk embetseksamen i 1858 og giftet seg med sin kusine Thomasine Lie i 1859. De hadde forlovet seg på Rundeholmen på Husnes i Kvinnherad i 1853. Paret fikk fem barn, hvorav to døde unge. Jonas møtte Bjørnson på Heltbergs studentfabrikk, og de ble nære venner. Han slo seg ned som sakfører på Kongsvinger, men spekulerte i trelast og fikk store økonomiske problemer. Han var bladutgiver og skrev dikt. Men det var først da han flyttet til Kristiania at han begynte å skrive for alvor. Lie var en mystiker og trodde på hemmelighetsfulle krefter i menneskesinnet. Jonas og Thomasine bodde mange år i Tyskland og i Paris (1882–1906), de flyttet tilbake til Norge i 1906. Han befant seg i Oslo i 3 år, der han skrev 23 noveller som aldri ble utgitt.

22. juli 1906 flyttet Thomasine og Jonas Lie inn i et hus i Stavern. Det fikk navnet Elisenfryd etter et landsted som Lies bestefar hadde i Trøndelag.

Lie utmerket seg først og fremst som romanforfatter og var en nyskaper såvel tematisk som formmessig. Han er sjødikteren fremfor noen i norsk litteratur, men dessuten den som innfører den impresjonistiske stilen, som finnes i virtuos utgave i mesterverket «Familien på Gilje» (1883).

Av sjøfortellingene Lie skrev kan en nevne «Lodsen og hans hustru» (1874) samt «Gaa Paa!» (1882). Han forfattet dessuten sosialt radikale familieromaner, hvor han satte «problemer under debatt», som for eksempel kvinnens stilling («Familien på Gilje» (1883) samt «Kommandørens døtre» (1886).

Ubevisste krefter, drifter, psykologisk dybdeboring samt det mystiske («Onde Magter» 1890 samt «Trold» 1891–1892) opptok ham også.

Lie var en mangfoldig forfatter, liberal og moderne, men også sterkt tradisjonsbundet.

Jonas Lie er oversatt til finsk av bl.a Lauri Soininen.

Kongen tildelte 21. januar 1904 Lie storkors av St. Olavs Orden «for udmærket virksomhed som digter».

Han var onkel til forfatteren Bernt Lie, far til forfatteren Erik Lie. Han må ikke forveksles med sønnesønnen med samme navn, Jonas Lie, nazistisk politiminister under andre verdenskrig. Wikipedia

63 år
Johan Lauritz Bidenkap (Lege)
1828 - 1892

Johan Lauritz Bidenkap (Norge)

Lege

Født:
6. november 1828 (195 år siden)

Døde:
20. oktober 1892 (63 år) (131 år siden)

Johan Lauritz Bidenkap var en norsk lege.

Johan Lauritz Bidenkaps foreldre var undertollbetjent Johan Jacob Bidenkap (1787–1864) og Bolette Vilhelmine Schive (død 1858). Han tok examen artium 1847 og ble cand.med. i 1853. Bidenkap var student under Carl Wilhelm Boeck og til å begynne med tilhenger av dennes «syfilisasjonslære». Kunstnerisk begavet laget Bidenkap illustrasjonene til en del av Boecks vitenskapelige arbeider.

Han kartla mellom 1857 og 1859 utbredelsen av lepra på Vestlandet og mottok H.K.H. Kronprinsens gullmedalje 1863 for å ha påvist årsakene til syfilis. Han ble lærer for hudsykdommer i 1866.

Johan Lauritz Bidenkap giftet seg 9. mai 1866 med skuespiller Elisabeth Jensine («Elisa») Berg (1837–1885), datter av hospitalforstander Gabriel Berg og Andrea Bjønne.

Bidenkap arbeidet senere som overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet i Christiania 1868-88, og ble konstituert stadsfysikus fra 1867 og utnevnt fra 1869. Svært mye av det offentlige helsearbeidet i siste del av 1800-tallet dreide seg om smittsomme sykdommer, noe som var et særlig problem i de voksende byene. I 1860-årene var smitteforholdene ved viktige sykdommer, f.eks. ved kolera, ennå ikke tilstrekkelig klarlagt. Da Bidenkap tok over som leder av hovedstadens helsearbeid som stadsfysikus i 1867, var man midt oppe i en bitter faglig diskusjon om grunnlaget for hvilke bekjempelsesprinsipper som var de beste. Dette var problematisk, idet myndighetenes programmer for hygieniske tiltak uansett måtte gjennomføres med relativt hård hånd, skulle man lykkes. Og sunnhetskommisjonene hadde ganske vide fullmakter til å iverksette inngripende tiltak med hjemmel i sunnhetsloven av 1860.

Bidenkaps gate på Meyerløkka i Oslo ble oppkalt etter Bidenkap. Wikipedia

79 år
Adolphe Sax (Instrumentmaker)
1814 - 1894

Adolphe Sax (Belgia)

Instrumentmaker, oppfinner, musiker, musikkpedagog, universitetslærer

Født:
6. november 1814 (209 år siden)

Døde:
4. februar 1894 (79 år) (130 år siden)

Antoine Joseph Adolphe Sax var en belgisk instrumentmaker og klarinettist, mest kjent for oppfinnelsen av saksofonen.

Sax ble født i Dinant i Belgia. Hans far, Charles Joseph Sax, var også instrumentmaker. Adolphe begynte å lage sine egne instrumenter i veldig ung alder.

Etter at han ble ferdig på skolen begynte Sax å eksperimentere med nye instrumenter. Hans første oppfinnelse, omkring 1840, var en forbedring av bassklarinetten, kalt clarinette-bourdon, en tidlig variant av kontrabassklarinetten.

I 1841 flyttet han til Paris og begynte å jobbe på nye instrumenter, som ble vist frem der i 1844. Selv om Sax ikke hadde funnet opp disse instrumentene selv, var de så overlegne i forhold til konkurrentenes at de ble kjent som «saxhorn».

På denne tiden jobbet han med det instrumentet som han er best kjent for, saxofonen. Det ble presentert for verden for første gang på en utstilling i Brussel i 1841. I redsel for at andre musikere skulle kopiere instrumentet turde han ikke vise det frem og spilte bare et kort musikkstykke bak et skjermbrett. Komponisten Hector Berlioz skrev positivt om det nye instrumentet i 1842, men det ble ikke patentert før i 1846.

Til verdensutstillingen i Paris i 1855 ble instrumentet formelt presentert for publikum av Adolphe Sax og dette ble et av utstillingens mest populære objekter. Det var disse instrumentene som gjorde ham kjent og sikret han en lærerjobb ved Paris Conservatoire. Han underviste i saksofonspill og i bruken av andre instrumenter som han selv hadde utviklet. Fra 1858 var Sax direktør for sceneorkesteret ved Pariseroperaen.

Rivaliserende instrumentmakere angrep hans patents legitimitet og førte langvarige og kostbare rettsprosesser mot Sax og hans selskap. Han ble drevet inn i bankerott i 1856 og igjen i 1873.

Han døde helt utarmet i 1894 i Paris og ble begravet på Cimetière de Montmartre. Wikipedia

39 år
Karl II av Spania (Konge av Spania)
1661 - 1700

Karl II av Spania (Spania)

Konge av Spania

Født:
6. november 1661 (362 år siden)

Døde:
1. november 1700 (39 år) (323 år siden)

Karl II av Spania på spansk Carlos II, var den siste konge av Spania av habsburgerslekten. I Karl IIs rike inngikk Spanske nederlandene, Sør-Italia og flere byer i Nord-Afrika. Han regjerte i perioden 1665–1700. Han var sønn av sin forgjenger, kong Filip IV av Spania og dennes andre dronning, Mariana av Østerrike, begge av habsburgerslekten. Karl var i samtiden og ettertiden kjent for å ha så alvorlige fysiske og psykiske funksjonshemminger at han var ute av stand til å styre. Han var omtalt under tilnavnet el Hechizado (den forheksede). Hans funksjonshemminger var forårsaket av innavl. Da han døde barnløs i 1700 førte arvestridigheter til Den spanske arvefølgekrigen. Wikipedia

71 år
Suleiman I den store (Sultan over Det osmanske riket)
1494 - 1566

Suleiman I den store (Det osmanske riket)

Sultan over Det osmanske riket

Født:
6. november 1494 (529 år siden)

Døde:
7. september 1566 (71 år) (458 år siden)

Suleiman I den store var sultan over Det osmanske riket fra 1520 til sin død. Han er benevnt som Suleiman I, mens den svenske historikeren Carl Grimberg kaller ham for Suleiman II den store. Under hans lederskap startet Det osmanske riket sin storhetstid og ble en verdensmakt. Suleiman ble regnet som en av de fremste herskerne i Europa i det 16. århundre, et fullverdig motstykke til Karl V, tysk-romersk keiser, Frans I av Frankrike, Henrik VIII av England og Sigismund II av Polen.

Han ledet personlig de osmanske hærer i erobringen av Beograd, Rhodos og nesten hele Ungarn, beleiret Wien og la under seg store territorier i Nord-Afrika så langt vest som Marokko og nesten hele Midtøsten. For en kort tid fikk osmanene herredømmet til sjøs i Middelhavet, Rødehavet og Persiagulfen. Riket fortsatte å ekspandere i et århundre etter hans død.

Innenfor riket var Suleiman kjent som en rettferdig hersker og motstander av korrupsjon. Han beskyttet kunstnere og filosofer og ble regnet som en av de største islamske poeter i tillegg til at han var en dyktig gullsmed. I vesten er han kjent som den store og i den muslimske verden som lovgiveren (tyrkisk: kanuni, arabisk: القانونى, al-Qānūnī), et kallenavn som stammet fra hans fullstendige rekonstruksjon av det osmanske rettssystemet.

I hans regjeringstid ble den kjente broen i Mostar Stari Most bygget. Wikipedia

Dødsfall

72 år
Tomm Kristiansen (Journalist)
1950 - 2022

Tomm Kristiansen (Norge)

Journalist, forfatter, korrespondent, politisk rådgiver

Født:
22. januar 1950 (74 år siden)

Døde:
6. november 2022 (72 år) (1 år siden)

Tomm Kristiansen (1950–2022) var en norsk journalist og forfatter, særlig kjent som utenrikskorrespondent for NRK.

Kristiansen begynte i NRK i 1979 og var i to perioder korrespondent i Afrika. Han har også vært korrespondent i København og utenriksredaktør i NRK. Mange kjenner ham som «stemmen fra Afrika».

I 1994 ble han nominert til Brageprisen for sin bok Mor Afrika, og i 1995 fikk Kristiansen Den store journalistprisen for sitt arbeide. Han vant prisen for «Årets temaprogram» under Radiodager 2006 med sitt korrespondentbrev «Gribben». Han var samme år programleder for fjernsynsprogrammet Med åpne kort på NRK1 og etter det programleder for Deadline (1996–1997). I perioder har Kristiansen reist som NRKs «verdensreporter». Han har også vært programleder for Dagsnytt Atten og Søndagsavisa på NRK P2.

I perioden 2006–2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir. Fra 2008 til 2010 var han kommunikasjonssjef for den internasjonale humanitære alliansen ACT Alliance ved Kirkenes Verdensråd i Genève.

Kristiansen arbeidet ved slutten av livet i NRKs utenriksavdeling og står ansvarlig for podcast-serien Tomms afrikanske fortellinger. I 2020 mottok han Kringkastingssjefens språkpris 2019.

Han var fellow av Royal Geographical Society i London. Wikipedia

82 år
Ken Spears (Animatør)
1938 - 2020

Ken Spears (USA)

Animatør, manusforfatter, produsent

Født:
12. mars 1938 (86 år siden)

Døde:
6. november 2020 (82 år) (3 år siden)

Charles Kenneth «Ken» Spears er en amerikansk TV-redaktør, forfatter og produsent ; co-grunnlegger med Joe Ruby fra TV-animasjonsproduksjonsselskapet Ruby-Spears Productions. Wikipedia

84 år
Arvid Johanson (Politiker)
1929 - 2013

Arvid Johanson (Norge)

Politiker, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Arvid Helmer Johanson

Født:
3. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
6. november 2013 (84 år) (10 år siden)

Arvid Helmer Johanson var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1958. Han var vararepresentant i periodene 1954–1957 og 1961–1965.

Johanson ledet Olje- og energidepartementet i to perioder på begynnelsen av 1980-tallet.

Fra 1982 til 1993 var Johanson redaktør i Halden Arbeiderblad, en avis han tidligere hadde arbeidet som journalist i på 1950-tallet.

Johanson gav ut mer enn et dusin bøker med lokalhistorisk tilsnitt fra Halden. Wikipedia

94 år
Carl Nyrén (Arkitekt)
1917 - 2011

Carl Nyrén (Sverige)

Arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Johan Albert Nyrén

Født:
11. november 1917 (106 år siden)

Døde:
6. november 2011 (94 år) (12 år siden)

Carl Johan Albert Nyrén var en svensk arkitekt.

Nyrén grunnla Nyréns Arkitektkontor i 1948. I 1967 mottok han den nyinnstiftede Träpriset for «god svensk arkitektur» i tre.

Nyrén har mottatt Kasper Salin-prisen fire ganger; i 1965 for Lärarhögskolan i Malmö, i 1971 for bygninger for Pharmacia i Fyrislund, i 1990 for Klarahuset i Stockholm og i 1991 for tilbygg til Länsmuseet i Jönköping. Wikipedia

61 år
Larry James (Sprinter)
1947 - 2008

Larry James (USA)

Sprinter, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
George Lawrence James

Født:
6. november 1947 (76 år siden)

Døde:
6. november 2008 (61 år) (15 år siden)

George Lawrence «Larry» James var en amerikansk friidrettsutøver og -trener.

James vant sølv på 400m under Sommer-OL 1968 i Mexico by. Han var også med på USAs gullag som vant 4x400m stafett under samme OL. Wikipedia

79 år
Anne Stine Ingstad (Antropolog)
1918 - 1997

Anne Stine Ingstad (Norge)

Antropolog, arkeolog, forhistoriker, oppdagelsesreisende

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Kirstine Moe

Født:
11. februar 1918 (106 år siden)

Døde:
6. november 1997 (79 år) (26 år siden)

Anne Stine Ingstad, døpenavn Anne Kirstine Moe, var en norsk arkeolog, mest kjent for sine utgravninger ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland i Canada. Her fant hun sammen med sin mann Helge Ingstad entydige beviser for norrøn bosetning fra ca. år 1000 e.Kr.

Anne Stine Moe var født og oppvokst på Lillehammer. I 1941 giftet hun seg med Helge Ingstad. Deres datter er forsker og professor Benedicte Ingstad.

Hun tok sin utdannelse som arkeolog på 1950-tallet og avla magistergradseksamen i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo i 1960. Steinalderen var utgangspunktet for hennes første fagartikler. Hun var også engasjert i en kort periode som leder for Norsk Skogbruksmuseum 1960–61.

I 1960 oppdaget Helge Ingstad en mulig boplass i Newfoundland. I 7 sesonger, mellom 1961 og 1968 ledet Anne Stine Ingstad et lag med deltakere fra Sverige, Island, Canada, USA og Norge. Dette teamet kunne etterhvert bekrefte sagahistorien om at vikingene dro til Amerika 500 år før Christofer Columbus. Fagmiljøene lot seg etterhvert overbevise, og Time Magazine vurderte dette som en av de viktigste oppdagelser på 1900-tallet. På 1970-tallet tok Anne Stine Ingstad opp et nytt forskningsfelt, bearbeidelsen av tekstilfunnene fra Kaupang og Oseberg-graven.

For sin innsats ble Anne Stine Ingstad i 1969 Honorary Dr. ved Memorial University, St. Johns, Newfoundland. I 1992 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen. Hun var også kommandør av St. Olavs Orden og var medlem av Vitenskapsakademiet i Oslo.

Hun var barnebarn av sogneprest Ole Moe, og søster av kunsthistorikeren og pianisten Ole Henrik Moe. Wikipedia

91 år
Hans von Euler-Chelpin (Biokjemiker)
1873 - 1964

Hans von Euler-Chelpin (Sverige)

Biokjemiker, kjemiker, universitetslærer, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin

Født:
15. februar 1873 (151 år siden)

Døde:
6. november 1964 (91 år) (59 år siden)

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin var en tyskfødt svensk kjemiker og vinner av Nobelprisen i kjemi for 1929. Wikipedia

55 år
Kate Greenaway (Kunstmaler)
1846 - 1901

Kate Greenaway (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, skribent, illustratør, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Catherine Greenaway

Født:
17. mars 1846 (178 år siden)

Døde:
6. november 1901 (55 år) (122 år siden)

Kate Greenaway (egentlig Catherine Greenaway) var en engelsk barnebokforfatter og -illustratør. På 1880- og 1890-tallet var hun blant de mest innflytelsesrike engelske bokillustratørene sammen med kollegaene og konkurrentene Walter Crane og Randolph Caldecott.

Allerede den første boka hennes, Under the Window (1879), ei samling enkle, idylliske vers om barn, ble en bestselger. Kate Greenaway var aktiv i Arts and crafts-bevegelsen, og barnefigurene i illustrasjonene hennes, «Kate Greenaway-barn», ble tegnet med romantiserte og nostalgiske barneklær fra tidlig på 1800-tallet, det vil si empireinspirerte kjoler med høyt liv, forklekjoler og kysehatter for jentene, skeleton suit (todelt guttedrakt av overdel kneppet sammen med bukser med høyt liv) og kittel (serk) for guttene. Tegningene hennes var ellers utført i samtidas detaljerte og dekorative stil. Greenaways illustrasjoner ble reprodusert som fargexylografier, altså som fine, håndskårne tresnitt.

Kate Greenaway-medaljen er en britisk litteraturpris som er oppkalt etter henne. Den ble etablert i 1955 og deles hvert år ut til en prisverdig barnebokillustratør. Wikipedia

53 år
Pjotr Tsjajkovskij (Komponist)
1840 - 1893

Pjotr Tsjajkovskij (Russland)

Komponist, librettist, dirigent, koreograf, pedagog, musikkpedagog, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij

Født:
7. mai 1840 (184 år siden)

Døde:
6. november 1893 (53 år) (130 år siden)

Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij; født 25. apriljul./ 7. mai 1840greg. i Votkinsk i Russland, død 25. oktoberjul./ 6. november 1893greg.) var en russisk komponist fra romantikken av ukrainsk-fransk avstamning.

Selv om han ikke var medlem av den russisk-nasjonalistiske gruppen komponister kalt «den mektige håndfull», har musikken hans blitt kjent for sin distinkte russiske karakter, så vel som sine rike harmonier og emosjonelle melodier. Wikipedia

79 år
Karl X av Frankrike (Konge av Frankrike)
1757 - 1836

Karl X av Frankrike (Frankrike)

Konge av Frankrike

Født:
9. oktober 1757 (266 år siden)

Døde:
6. november 1836 (79 år) (187 år siden)

Karl X (fransk Charles; født 9. oktober 1757, død 6. november 1836) var konge av Frankrike og Navarra fra 1824 til han abdiserte som følge av julirevolusjonen i 1830.

Han var yngste sønn av Ludvig Ferdinand og Maria Josepha Carolina av Sachsen, og bror av både den henrettede Ludvig XVI og Ludvig XVIII, som var den første kongen etter restaurasjonen.

Hans sønn, Karl Ferdinand, hertug av Berry, ble myrdet i 1820. Karl Ferdinand fikk imidlertid sønnen Henri, hertug av Bordeaux, som ble født etter at faren var død og ble arveberettiget til tronen.

Karl X overtok tronen etter sin bror Ludvig XVIII i 1824. Han ble kronet 28. mai 1825. Karl X viste seg å være en regent som ønsket å vinne tilbake fortidens storhet og eneveldige makt. Dette gjorde ham upopulær. Hans minister Jules de Polignac vakte også negative reaksjoner. Til sist brøt julirevolusjonen ut, og han ble tvunget til å abdisere. Sønnen hans, Louis-Antoine, måtte også skrive under på abdikasjonen. Tronen ble overlatt til sønnesønnen Henri, som imidlertid ikke ble innsatt som konge, og makten gikk isteden over til den fjernere slektningen Ludvig Filip. Wikipedia

37 år
Gustav II Adolf av Sverige (Konge av Sverige)
1594 - 1632

Gustav II Adolf av Sverige (Sverige)

Konge av Sverige

Fullt navn / Fødenavn:
Gustav II Adolf

Født:
9. desember 1594 (429 år siden)

Døde:
6. november 1632 (37 år) (391 år siden)

Gustav II Adolf, og kjent som Gustav Adolf den store, var konge av Sverige fra 1611 til 1632.

Han var sønn av kong Karl IX, av huset Vasa, og Kristina av Holstein-Gottorp. Wikipedia

<<
6. November
>>