Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 6. November
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_6-11.1944
75 år siden
Wikipedia
1944: Lord Moyne, den britiske sendemannen i Kairo, blir myrdet av «Lehi»
Stern-gjengen var en jødisk militant organisasjon, oppkalt etter grunnleggeren Avraham Stern. Den kalte seg selv Lehi, hebraisk akronym for Lohamei Herut Israel (krigere for Israels frihet). Organisasjonen anså seg selv som en terrororganisasjon.

Gjengen ble grunnlagt av Stern i 1940 som en utbrytergruppe fra en annen organisasjon, Irgun. Den ble først kalt Irgun Zvai Leumi be-Yisrael. Da Stern døde i 1942 og mange av medlemmene ble arrestert, lå gruppen nede frem til den ble reformert som Lehi under Israel Eldad, Natan Yellin-Mor og Yitzhak Shamir. Shamir ble Israels statsminister førti år senere.

Den 6. november 1944 blir den britiske sendemannen i Kairo Lord Moyne, myrdet av Lehi. Handlingen rystet britene, og gjorde Churchill rasende. To Lehi-medlemmer ble fanget og henrettet av britene. Wikipedia
Wikipedia_6-11.1938
81 år siden
Wikipedia
1938: Brannen i Hegdehaugsveien i Oslo, hvor 29 mennesker omkommer, regnes som den verste brannen i Oslo
Brannen i Hegdehaugsveien 32 i november 1938 kostet 29 mennesker livet, og regnes av Oslo Brannvesen som en av de verste brannene i Oslo.

Natt til søndag 6. november mellom klokken 02.00 og 02.30 startet en eksplosjonsartet brann i fotoatelieret etter fotograf Karl Anderson som holdt til i forretningsgården Hegdehaugsveien 32. I fotoatelieret i loftsetasjen var det satt i stand til en festlig sammenkomst og atelieret var pyntet med brannfarlige dekorasjoner.

Brannen fikk et eksplosjonsartet forløp, og ingen av de som var til stede berget livet, fordi dørene i fotoatelieret slo innover. De fleste omkomne ble funnet innenfor disse dørene.

I datidens Oslo, før telefonen var blitt allemannseie, var det satt opp brannmeldere (branntelegrafer) på strategiske steder, og brannen ble meldt fra en slik melder av en forbipasserende like etter at brannen brøt ut. Brannvesenet var raskt til stede fra to nærliggende brannstasjoner, men klarte ikke å forhindre katastrofen.

Det ble antatt at brannen oppstod som følge av det ble fotografert med magnesiumblitz, som igjen satte fyr på de lett antennelige dekorasjonene. Wikipedia
Wikipedia_6-11.1913
106 år siden
Wikipedia
1913: Mahatma Gandhi blir arrestert når han leder en protestmarsj i Sør-Afrika
Mohandas Karamchand Gandhi var en indisk frigjøringsleder og statsmann, kjent for sin rolle i Indias kamp for uavhengighet fra Storbritannia. Han huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder som sivil ulydighet i frigjøringskampen, forankret i det religiøse konseptet ahimsa. Den moderne pasifismen bygger i stor grad på Gandhis ikkevoldsfilosofi.

Gandhi regnes som «den indiske nasjons far», og hans fødselsdag, 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India, (Gandhi Jayanti).

Gandhi fikk aldri Nobels fredspris, selv om han var nominert hele fem ganger. I 1948, året Gandi ble drept, ble prisen ikke utdelt, med argumentasjonen at det ikke fantes levende kandidater som var verdige. Mange nordmenn har følt at dette har vært en skamplett for Den norske Nobelkomites renommé, så kanskje var det grunnen til at Nobelkomiteens formann i 1989, Egil Aarvik, under prisutdelingen til Dalai Lama sa at komiteen ikke hadde noe imot om fredsprisen også ble oppfattet som en heder til mahatma Gandhis minne. Wikipedia
<<
6. November
>>