Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 18. November
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_18-11.1985
34 år siden
Wikipedia
1985: Tegneseriestripen Tommy og Tigern blir publisert for første gang
Tommy og Tigern (Calvin and Hobbes) er en amerikansk avistegneserie om gutten Tommy (Calvin) og hans tøytiger Tigern (Hobbes) og hvordan han takler oppveksten. Den er skrevet og tegnet av Bill Watterson. Tommy og Tigern ble først utgitt i 1985, og har vært å finne i 2400 aviser. Seriens hovedpersoner er oppkalt etter hhv. reformatoren Jean Calvin og filosofen Thomas Hobbes.

Tommy og Tigern ble unnfanget da Watterson, som til da hadde jobbet i en reklamejobb han ikke kunne utstå, begynte å bruke fritida på å lage tegneserier. Han utforsket ulike ideer til striper, men alle ble avvist av syndikatene han sendte dem til. Han mottok positiv respons på en stripe som inneholdt en bi-figur (lillebroren til hovedpersonen) som hadde en tøytiger. Da han ble fortalt at disse figurene var de sterkeste, startet Watterson en ny serie som dreide seg om dem. Selskapet (United Features Syndicate), som gav ham dette rådet, avviste den, og Watterson måtte tåle ytterligere noen avvisninger før Universal Press Syndicate bestemte seg for å ta serien.

Den første stripa ble utgitt 18. november 1985, og serien ble fort en suksess. I løpet av et år etter første utgivelse ble stripene trykt i omtrent 250 aviser. Innen 1. april 1987, bare seksten måneder etter at serien startet, hadde Watterson og arbeidet blitt omtalt i en stor artikkel i Los Angeles Times, en av USAs største aviser. Tommy og Tigern skaffet Watterson Outstanding Cartoonist of the Year award i 1986 og 1988.

Watterson tok seg to utvidede pauser fra tegneserieproduksjonen – fra mai 1991 til februar 1992 og fra april til desember 1994.

I 1995 sendte Watterson et brev via syndikatet til alle redaktørene i avisene som trykte stripene hans. Det inneholdt følgende:

«Jeg kommer til å avslutte Tommy og Tigern ved slutten av året. Dette er ingen nylig eller enkel avgjørelse, og jeg synes det er trist å avslutte. Mine interesser har imidlertid endret seg, og jeg føler ikke lenger at jeg klarer å yte innenfor de begrensningene jeg har med daglige tidsfrister og små paneler. Jeg ivrer etter å jobbe i et mer fredelig tempo, med færre kunstneriske kompromisser. Jeg har ikke bestemt meg for framtidige prosjekter ennå, men mitt samarbeid med Universal Press Syndicate vil fortsette.

At så mange aviser har villet trykke Tommy og Tigeren er en ære jeg vil være stolt av lenge, og jeg har satt stor pris på deres støtte og ettergivenhet det siste tiåret. Å lage denne tegneserien har vært et privilegium og en glede, og jeg takker dere for å ha gitt meg muligheten.»

Den siste stripa ble trykket søndag 31. desember 1995. Den viser Tommy og Tigern ute i nysnøen mens de nyter underet og spenningen i vinterlandskapet. «– Det er en magisk verden som venter på oss, gamle venn...» utbryter Tommy før de setter av gårde på kjelken. «– La oss utforske den sammen!» Wikipedia
Wikipedia_18-11.1983
36 år siden
Wikipedia
1983: Den første McDonald's restauranten i Norge, åpner i Nedre Slottsgate i Oslo
McDonald’s Corporation er en av verdens største restaurantkjeder og selger primært hamburgere, fritert kylling, pommes frites og kullsyreholdige drikker. I de senere år har også salater og frukt kommet inn på menyen.

Selskapet ble stiftet 15. mai 1940, da søsknene Richard og Maurice McDonald åpnet en restaurant i California, USA, mens McDonald selv regner stiftelsen til 1955, da den første franchise-restauranten åpnet, til tross for at dette var selskapets niende restaurant.

I dag finnes det McDonald’s-restauranter i over 119 land, og hver dag serveres 58 millioner gjester. Hovedkvarteret er i Chicago, USA.

McDonald's er Norges største hurtigmatkjede med 76 restauranter (2014). Den første åpnet 18. november 1983 i Nedre Slottsgate i Oslo. 17 av de norske McDonald's-restaurantene eies og drives av McDonald's Norge AS, mens resten drives av lokale franchisetagere. McDonald's Norge AS ble stiftet av Theo Holm som drev selskapet i 25 år før sin død i 2008. McDonald's Norge AS har 1,5 milliarder i årlig omsetning, eksklusiv MVA (2014). Wikipedia
Wikipedia_18-11.1928
91 år siden
Wikipedia
1928: Den første tegnefilmen med synkronisert lyd, Walt Disneys «Steamboat Willie», har premiere i USA
Steamboat Willie, utgitt 18. november 1928, er en tegnefilm med Mikke Mus i hovedrollen. Selv om det ikke var den første tegnefilmen med Mikke som ble produsert, var det den første tegnefilmen med ham som ble utgitt. På grunn av dette blir filmen regnet som den første Mikke Mus-tegnefilmen og den første tegnefilmen som hadde synkronisert lyd. Wikipedia
<<
18. November
>>