Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
9 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. November

Om dagen

18. November er dag 323 i 2024, og er i uke 47. Det er 43 dager igjen av året.
Verdens dag til minne om ofre for trafikkulykker (Markert første gang av RoadPeace i 1993, og innført av FN i 2005)
Latvias nasjonaldag (Løsrevet fra Russland i 1918)
Omans nasjonaldag (Løsrevet fra Storbritannia i 1971)

Historie

38 år siden

1985: Tegneseriestripen Tommy og Tigern blir publisert for første gang

Tommy og Tigern (Calvin and Hobbes) er en amerikansk avistegneserie om gutten Tommy (Calvin) og hans tøytiger Tigern (Hobbes) og hvordan han takler oppveksten. Den er skrevet og tegnet av Bill Watterson. Tommy og Tigern ble først utgitt i 1985, og har vært å finne i 2400 aviser. Seriens hovedpersoner er oppkalt etter hhv. reformatoren Jean Calvin og filosofen Thomas Hobbes.

Tommy og Tigern ble unnfanget da Watterson, som til da hadde jobbet i en reklamejobb han ikke kunne utstå, begynte å bruke fritida på å lage tegneserier. Han utforsket ulike ideer til striper, men alle ble avvist av syndikatene han sendte dem til. Han mottok positiv respons på en stripe som inneholdt en bi-figur (lillebroren til hovedpersonen) som hadde en tøytiger. Da han ble fortalt at disse figurene var de sterkeste, startet Watterson en ny serie som dreide seg om dem. Selskapet (United Features Syndicate), som gav ham dette rådet, avviste den, og Watterson måtte tåle ytterligere noen avvisninger før Universal Press Syndicate bestemte seg for å ta serien.

Den første stripa ble utgitt 18. november 1985, og serien ble fort en suksess. I løpet av et år etter første utgivelse ble stripene trykt i omtrent 250 aviser. Innen 1. april 1987, bare seksten måneder etter at serien startet, hadde Watterson og arbeidet blitt omtalt i en stor artikkel i Los Angeles Times, en av USAs største aviser. Tommy og Tigern skaffet Watterson Outstanding Cartoonist of the Year award i 1986 og 1988.

Watterson tok seg to utvidede pauser fra tegneserieproduksjonen – fra mai 1991 til februar 1992 og fra april til desember 1994.

I 1995 sendte Watterson et brev via syndikatet til alle redaktørene i avisene som trykte stripene hans. Det inneholdt følgende:

«Jeg kommer til å avslutte Tommy og Tigern ved slutten av året. Dette er ingen nylig eller enkel avgjørelse, og jeg synes det er trist å avslutte. Mine interesser har imidlertid endret seg, og jeg føler ikke lenger at jeg klarer å yte innenfor de begrensningene jeg har med daglige tidsfrister og små paneler. Jeg ivrer etter å jobbe i et mer fredelig tempo, med færre kunstneriske kompromisser. Jeg har ikke bestemt meg for framtidige prosjekter ennå, men mitt samarbeid med Universal Press Syndicate vil fortsette.

At så mange aviser har villet trykke Tommy og Tigeren er en ære jeg vil være stolt av lenge, og jeg har satt stor pris på deres støtte og ettergivenhet det siste tiåret. Å lage denne tegneserien har vært et privilegium og en glede, og jeg takker dere for å ha gitt meg muligheten.»

Den siste stripa ble trykket søndag 31. desember 1995. Den viser Tommy og Tigern ute i nysnøen mens de nyter underet og spenningen i vinterlandskapet. «– Det er en magisk verden som venter på oss, gamle venn...» utbryter Tommy før de setter av gårde på kjelken. «– La oss utforske den sammen!» Wikipedia
40 år siden

1983: Den første McDonald's restauranten i Norge, åpner i Nedre Slottsgate i Oslo

McDonald’s Corporation er en av verdens største restaurantkjeder og selger primært hamburgere, fritert kylling, pommes frites og kullsyreholdige drikker. I de senere år har også salater og frukt kommet inn på menyen.

Selskapet ble stiftet 15. mai 1940, da søsknene Richard og Maurice McDonald åpnet en restaurant i California, USA, mens McDonald selv regner stiftelsen til 1955, da den første franchise-restauranten åpnet, til tross for at dette var selskapets niende restaurant.

I dag finnes det McDonald’s-restauranter i over 119 land, og hver dag serveres 58 millioner gjester. Hovedkvarteret er i Chicago, USA.

McDonald's er Norges største hurtigmatkjede med 76 restauranter (2014). Den første åpnet 18. november 1983 i Nedre Slottsgate i Oslo. 17 av de norske McDonald's-restaurantene eies og drives av McDonald's Norge AS, mens resten drives av lokale franchisetagere. McDonald's Norge AS ble stiftet av Theo Holm som drev selskapet i 25 år før sin død i 2008. McDonald's Norge AS har 1,5 milliarder i årlig omsetning, eksklusiv MVA (2014). Wikipedia
95 år siden

1928: Den første tegnefilmen med synkronisert lyd, Walt Disneys «Steamboat Willie», har premiere i USA

Steamboat Willie, utgitt 18. november 1928, er en tegnefilm med Mikke Mus i hovedrollen. Selv om det ikke var den første tegnefilmen med Mikke som ble produsert, var det den første tegnefilmen med ham som ble utgitt. På grunn av dette blir filmen regnet som den første Mikke Mus-tegnefilmen og den første tegnefilmen som hadde synkronisert lyd. Wikipedia

Fødsler

49 år
Petter Solberg (Rallykjører)
1974

Petter Solberg (Norge)

Rallykjører

Født:
18. november 1974 (49 år)

Petter Solberg er en norsk profesjonell rallycrossfører fra Spydeberg i Østfold. Han ble i 2014 tidenes første verdensmester i VM i rallycross med en Citroën DS3 RX Supercar, som var bygget og driftet av Petter Solberg World Rallycross (RX) Team.

Solberg ble 28. september 2014 tidenes første verdensmester i rallycross, nesten elleve år etter at han ble 2003-verdensmester i rally. Han hoppet av rally-VM etter 2012-sesongen for å satse fullt i arenasporten rallycross. Wikipedia

60 år
Peter Schmeichel (Fotballspiller)
1963

Peter Schmeichel (Danmark)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Bolesław Schmeichel

Født:
18. november 1963 (60 år)

Peter Bolesław Schmeichel er en dansk tidligere fotballkeeper. Schmeichel spilte blant annet for den engelske klubben Manchester United FC og det danske landslaget. Han avsluttet karrieren i april 2003.

I 2000 ble han utnevnt til Honorary Member av Order of the British Empire. Han ble av International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) kåret til «World's Best Goalkeeper» i 1992 og 1993. I 2001 vant han en avstemning om tidenes beste keeper i regi av Reuters foran legender som Lev Jasjin og Gordon Banks. Peter Schmeichel var programleder for programmet «Møkkajobber» som gikk på Discovery Channel, og har vært programleder for dansk TV3s Champions League-studio. Han er far til Leicester City-keeper Kasper Schmeichel. Wikipedia

61 år
Kirk Hammett (Gitarist)
1962

Kirk Hammett (USA)

Gitarist, låtskriver

Født:
18. november 1962 (61 år)

Kirk Lee Hammett er sologitarist i heavy metal-bandet Metallica.

Kirk Hammett begynte å spille gitar som 15-åring, da han arvet musikkinteressen fra broren, og fikk sansen for Jimi Hendrix, Led Zeppelin og UFO.

Han har gått i skole hos Joe Satriani hvor han lærte å spille blues, jazz og klassisk gitar.

Før Metallica, startet Hammett bandet Exodus sammen med trommeslager Tom Hunting, men han forlot bandet til fordel for Metallica.

1. april 1983 fikk Hammett en telefon fra Metallica som akkurat hadde skilt lag med Dave Mustaine og ville ha Hammett til å stille på prøvespilling. Hammett trodde dette var en aprilspøk, men det var det ikke. Han ble sponset penger til å forlate California for første gang, og møtte de tre fremmede medlemmene i Metallica på en flyplass. Metallica fant fort ut at Hammett var en av dem etter at han improviserte soloen i Seek and Destroy, og 16. april fikk han stillingen som hovedgitarist.

Kirk Hammett har kontrakt med ESP Guitars, som lager hans populære signatur-modeller.

Den første forsterkeren til Hammett laget han selv av en skoeske og en 4" høyttaler.

Han er kåret til verdens 11 beste gitarist ifølge Rolling Stone Magazine.

Hammett har vært gift to ganger. Hans første forhold med eks-kona Rebecca endte i 1990. Han bor nå i San Francisco sammen med Lani, hans andre kone. Den 29. september 2006 fikk de en sønn som fikk navnet Angel Ray Keala Hammett. Wikipedia

59 år
Bart Bryant (Golfspiller)
1962 - 2022

Bart Bryant (USA)

Golfspiller

Født:
18. november 1962 (61 år siden)

Døde:
31. mai 2022 (59 år) (1 år siden)

Bart Bryant var en amerikansk golfspiller. Han ble profesjonell i 1986, men karrieren hans på PGA-touren har vært preget av skader. Han vant sin første turnering på PGA-touren i Valero Texas Open i 2004, og i en alder av 41 år ble han den eldste førstegangsvinneren på touren på ni år. I 2005 vant han The Memorial Tournament og The Tour Championship. Wikipedia

69 år
Atle Hansen (Forfatter)
1954

Atle Hansen (Norge)

Forfatter

Født:
18. november 1954 (69 år)

Atle Hansen er en norsk forfatter.

Han er bosatt på Stord der han arbeider som journalist i lokalavisa Sunnhordland. I 1996 fikk han Vinjeprisen for sin journalistikk. Hansen har bakgrunn fra visesang, rock og blues, og har studert litteraturvitenskap og teatervitenskap. Han turnerer mye for Den kulturelle skolesekken og opptrer både som forfatter og musiker. Hansen var en av initiativtakerne til barnebokfestivalen Falturiltu på Stord, og har vært medlem av programkomiteen fra starten. Han har også vært medlem i Norske barne- og ungdomsbokforfatteres litterære råd.

Hansen debuterte som forfatter med barneboka Sjørøvar-Jenny og Einauge-Bill i 1997, oversatt til tysk i 2007. Wikipedia

74 år
Sverre Diesen (Forsvarssjef)
1949

Sverre Diesen (Norge)

Forsvarssjef, militær

Født:
18. november 1949 (74 år)

Sverre Diesen er en norsk general. Han var Norges forsvarssjef fra 1. april 2005 til 1. oktober 2009 hvorpå Diesen gikk av ved oppnådd aldersgrense. Han er utdannet sivilingeniør ved Norges tekniske høgskole, Bygningsingeniøravdelingen (1979) og har foruten Krigsskolen videreutdanning fra Hærens stabsskole I og II (1988), samt den britiske hærens Staff College Camberley (1990). Wikipedia

68 år
Chris Rainbow (Sanger)
1946 - 2015

Chris Rainbow (Storbritannia)

Sanger, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher James Harley

Født:
18. november 1946 (77 år siden)

Døde:
25. februar 2015 (68 år) (9 år siden)

Christopher James Harley var en skotsk musiker kjent som sanger i både Alan Parsons Project og Camel. Han startet sin musikerkarriere i 1974 og spilte inn egne soloalbum i Storbritannia for EMI Records og Polydor Records samt at han utmerket seg som produsent.

Rainbows karriere startet i 1971 i Glasgow hos en gruppe som het Hope Street. Han ble i midlertidig oppdaget av Polydor, som hadde hørt noen opptak sendt inn av Chris Rainbows venn Norman Jones. I tillegg til hans platekontrakt med Polydor signerte Rainbow en kontrakt med britiske Warner Bros. Norman Jones, som skiftet navn til Van Den Berg, tok oppgaven å være manager for sin venn, og Rainbow, et pseudonym artisten tok i 1974, spilte inn og ga ut to album hos Polydor, Looking Over My Shoulder og Home of the Brave. Når Norman Jones omsider flyttet til California i 1977, ansatte Rainbow den tidligere Procol Harum-manageren David Knights, som forble hans manager til 1986.

I 1978 endte kontrakten hans med Polydor og noen uker etter signerte han en ny kontrakt med EMI Records. Her ga han ut albumet White Trails og to singler, men like etterpå ble han og mange andre artister kastet ut av plateselskapet. Han gikk da til progrockgruppen Alan Parsons Project i 1980 og ble i bandet nesten i et tiår. Samtidig tilbrakte han også to år hos Camel, hvor han bidro på studioutgivelsene The Single Factor (1982) og Stationary Traveller (1984). Rainbow var for øvrig også to år med Jon Anderson, som var tidligere medlem av Yes.

Fra 1986 til 1998 produserte Chris Rainbow album i Skottland. Han var også deltagende som musiker i løpet av denne perioden for artister som Alan Parsons, Elaine Paige, Culture Club, Eric Woolfson, Lenny Zakatek og Tomoyasu Hotei. I tillegg hadde Rainbow jobben med vokal på 5 album, inkludert på Ton Scherpenzeels album Heart of the Universe fra 1984. Chris Rainbow jobbet også i to tiår som produsent og rådgiver for Runrig, et band kjent for sin galliske rock. Han ga ut et soloalbum i 2001 som het Perfect World. Chris Rainbow bodde siden på Isle of Skye i Skottland, hvor han drev et plateselskap som spilte inn og utga både tradisjonell– og moderne skotsk rock. Rainbow døde i februar 2015 i en alder av 68 år. Wikipedia

79 år
Qabus ibn Saʿid Al Saʿid (Sultan av Oman)
1940 - 2020

Qabus ibn Saʿid Al Saʿid (Oman)

Sultan av Oman

Født:
18. november 1940 (83 år siden)

Døde:
10. januar 2020 (79 år) (4 år siden)

Qabus ibn Saʿid Al Saʿid var den 56. herskeren og 14. Al Saʿīd-sultanen av Oman og dets territorier. Han overtok makten etter å ha styrtet faren Saʿīd ibn Taymur i et palasskupp 23. juli 1970. Wikipedia

74 år
Alan Shepard (Astronaut)
1923 - 1998

Alan Shepard (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, flyger, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Alan Bartlett Shepard jr.

Født:
18. november 1923 (100 år siden)

Døde:
21. juli 1998 (74 år) (25 år siden)

Alan Bartlett Shepard jr. var det andre mennesket og den første amerikanske astronauten i verdensrommet. Han var en av de originale «Mercury Seven» utvalgt i 1959 til det amerikanske Mercury-programmet. Han var seinere kommandør på Apollo 14-ferden og var det femte mennesket som gikk på Månen. Wikipedia

88 år
Ragnar Kvam (Journalist)
1917 - 2006

Ragnar Kvam (Norge)

Journalist, oversetter

Født:
18. november 1917 (106 år siden)

Døde:
13. februar 2006 (88 år) (18 år siden)

Ragnar Kvam var en norsk forfatter, journalist og oversetter. Han er faren til Ragnar Kvam jr. Wikipedia

87 år
Halldis Moren Vesaas (Forfatter)
1907 - 1995

Halldis Moren Vesaas (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter, oversetter

Født:
18. november 1907 (116 år siden)

Døde:
8. september 1995 (87 år) (28 år siden)

Halldis Moren Vesaas var en norsk lyriker, oversetter og kulturarbeider, som på mange områder gjorde en omfattende innsats for nynorsk språk og kultur.

De fleste av hennes diktsamlinger, seks av i alt åtte, utkom i årene fra 1929 til 1947. Det sentrale tema er opplevelser og følelser hos kvinner gjennom de ulike livsfasene: ungdom, forelskelse, parforhold i lykke og i motgang, morsrolle og til sist den modne kvinnens perspektiv på livet og gleden ved ny kjærlighet.

Halldis Moren Vesaas vant ry som gjendikter gjennom sitt arbeid med klassisk dramatikk, hun var en ettertraktet oppleser, og hun hadde flere sentrale verv i kulturlivet: blant annet i Riksteatret, forfatterforeningen og Norsk kulturråd. Det meste av sitt voksne liv bodde hun på Midtbø i Vinje, fra 1933 til ca. 1970, sammen med ektemannen og kollegaen Tarjei Vesaas. Wikipedia

71 år
Gunnar Heiberg (Forfatter)
1857 - 1929

Gunnar Heiberg (Norge)

Forfatter, journalist, lyriker, dramatiker, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gunnar Edvard Rode Heiberg

Født:
18. november 1857 (166 år siden)

Døde:
22. februar 1929 (71 år) (95 år siden)

Gunnar Edvard Rode Heiberg var en norsk forfatter, teaterkritiker og teatersjef.

Gunnar Heiberg tok examen artium 1874 og skulle egentlig studere jus, men ble inspirert av en ny tankeverden basert på Darwins og Brandes' ideer.

Heiberg var en framstående journalist som først og fremst skrev om teater, litteratur og politikk. I nesten to år var han journalist i Dagbladet og senere Verdens Gang. Han har skrevet et par større filosofiske dikt. En tid oppholdt han seg blant medkunstnere i Firenze. Heiberg ble i sin tid oppfattet som en støttespiller i kvinnesaken. Han ønsket selv å bli skuespiller, men fikk høre at han var for stygg. Han har selv fortalt at Johanne Juell Reimers hadde sagt at han bare kunne spille Shakespeares Richard 3; andre roller var han for stygg til.

Heibergs debut som lyriker kom i 1878; Menneskets genesis ble utgitt i Nyt norsk Tidsskrift 4, 1878 og En soirée dansante ble trykt anonymt sammen med Hans Jægers “Kants Fornuftskritik”; her forkynnes livsgleden og friheten, og troen på fornuften og “sandheds Gud”. Dette ble etterfulgt av en rekke drama: Tante Ulrikke (1884, basert på Aasta Hansteen), Kong Midas (1890), Kunstnere (1893), Balkonen (1894), Gerts Have (1894), Det store lod (1895), Folkeraadet (1897), Harald Svans mor (1899), Kjærlighed til Nesten (1902), Kjærlighedens Tragedie (1904), Jeg vil værge mit land (1912) og Paradesengen (1913). Skuespillet I frihetens bur ble skrevet i 1910, men utgitt på trykk først etter Heibergs død i 1929.

I denne perioden var han nok å oppfatte som en av «Kristiania-bohemene», og er å finne på et av Edvard Munchs malerier fra denne perioden, sammen med maleren selv, Christian Krohg, Jappe Nilssen, Hans Jæger, Jørgen Engelhardt og Oda Krohg. I et annet kan Heiberg observeres rundt et bord med August Strindberg, Sigbjørn Obstfelder, maleren selv og Holger Drachmann på utestedet Zum schwarzen Ferkel («Det svarte svinet»).

Han virket som sjef for Den Nationale Scene i Bergen fra 1884 til 1888.

Heiberg var også kritiker og skrev mange artikler om teater; noen av hans artikler ble utgitt i verker som Pariserbreve (1900), Ibsen og Bjørnson på scenen (1918), Franske visitter (1919) og Norsk teater (1920).

Heiberg mottok Statens diktergasje fra 1923.

Skuespillet Tante Ulrikke var åpningsforestilling på Folketeatret den 24. november 1952.

Gunnar Heiberg var sønn av Edvard Omsen Heiberg og Augusta Vilhelmine Rode og bror til Inge Heiberg, Jacob Vilhelm Rode Heiberg og Anton Heiberg. Wikipedia

67 år
John Langdon Down (Lege)
1828 - 1896

John Langdon Down (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Lege, psykiater, nevrolog

Fullt navn / Fødenavn:
John Langdon Haydon Down

Født:
18. november 1828 (195 år siden)

Døde:
7. oktober 1896 (67 år) (127 år siden)

John Langdon Haydon Down var en britisk lege som er best kjent for sin beskrivelse av det som i dag kalles Down syndrom.

Down ble født i Torpoint i Cornwall. Han var irsk på farssiden, og hans tippoldefar hadde vært biskop i Derry. John Down gikk på skole i området, deriblant Devonport Classical and Mathematical School. Som 14-åring begynte han å jobbe i farens butikk. Det var imidlertid ikke det han ville. Etter å ha fått Arnotts «Physics» av presten, bestemte han seg for en karriere innen naturvitenskapen. Som 18-åring dro han derfor til London hvor han fikk jobb hos en kirurg i Whitechapel Road (i distriktet hvor Jack the Ripper holdt til). Der måtte han trekke tenner, vaske flasker og lage og dele ut medisiner. Senere begynte han å jobbe i et farmasøytisk laboratorium i Bloomsbury Square, og her vant han en pris i organisk kjemi. Han møtte også Michael Faraday og hjalp ham med hans arbeid om gasser. Mer enn en gang dro han tilbake til Torpoint for å hjelpe sin far fram til faren døde i 1853.

Down ville kanskje egentlig fortsette en karriere innen kjemi, men på den tiden var mulighetene små. I stedet begynte han med medisin idet han begynte på Royal London Hospital som student i 1853. Der gjorde han det bra og kvalifiserte seg for Royal College of Surgeons i 1856. Han ble medisinsk leder for Earlwood Asylum for Idiots i Surrey i 1858. Folk rundt ham var forskrekket over at han ville gjøre karriere innen dette feltet. Han hadde vært en student som utmerket seg og kunne sikkert ha blitt en av de ansatte på London Hospital. Han var imidlertid bekymret over at barn med utviklingshemming og fysiske funksjonshemminger ble kategorisert som idioter og betraktet som ikke mulig å hjelpe.

Han bestemte seg for å gjøre noe med Earlswood, som var en stor institusjon. Samtidig gjorde han seg ferdig med MRCP og MD (lege) i London. Han fikk jobb som assistentlege på London Hospital, og sammen med dette fortsatte han å bo og praktisere i Earlswood. I 1868 bygde han et hjem for de «mentalt subnormale» i Normansfield, som ligger mellom Hampton Wick og Teddington. Sønnene Reginald og Percival valgte begge medisin og kvalifiserte seg ved London Hospital. De arbeidet sammen med sin far og fortsatte arbeidet etter at han døde i 1896. Wikipedia

39 år
Carl Maria von Weber (Komponist)
1786 - 1826

Carl Maria von Weber (Tyskland)

Komponist, dirigent, pianist, gitarist, klassisk gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Maria Friedrich Ernst

Født:
18. november 1786 (237 år siden)

Døde:
5. juni 1826 (39 år) (197 år siden)

Carl Maria Friedrich Ernst, Freiherr von Weber var en tysk komponist, dirigent, pianist, gitarist og kritiker, en av de første betydningsfulle komponistene fra romantikken. Wikipedia

Dødsfall

86 år
Leif Terje Løddesøl (Forretningsmann)
1935 - 2021

Leif Terje Løddesøl (Norge)

Forretningsmann, bankier, president i Norges Rederiforbund, styreleder i Statoil

Født:
24. april 1935 (88 år siden)

Døde:
18. november 2021 (86 år) (2 år siden)

Leif Terje Løddesøl var en norsk forretningsmann, 2000–2002 president i Norges Rederiforbund og 2002–2003 styreleder i Statoil.

Han var utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1960, studerte ved Europa-colleget i Belgia 1960-1961 og gjennomførte Det militære språkkurs i russisk. Han studerte også ved Hague Academy of International Law i Nederland.

Som fullmektig i Utenriksdepartementets rettsavdeling fra 1962 til 1966 arbeidet Løddesøl for Jens Evensen under delelinjeforhandlingene om Nordsjøen. Han var senere blant annet administrerende direktør for rederiet ScanAustral (1969–1974), Wilh. Wilhelmsen (1974–1980), administrerende direktør for Den norske Creditbank (1980–1988) (DnC fusjonerte senere med Bergen Bank og ble Den norske Bank), konsernsjef i rederiet Wilh. Wilhelmsen (1988–2000), president for Norges Rederiforbund (2000–2002) og styreformann i Statoil (2002–2003) og Den Norske Opera (1996–2005). Han var også styreformann i de norske filialene av oljeselskapene BP og Mobil i løpet av karrieren.

I forbindelse med hans avgang fra sjefsstillingen i DnC ble betegnelsen «en lødd» populær på folkemunne; uttrykket var avledet av Løddesøls etternavn og ble brukt som en variant av uttrykket «fantasillion».

Løddesøl ble i 2011 forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden.

Hans far var dr.agric. Aasulv Løddesøl (1896–1978). Wikipedia

87 år
Jørgen Haugen Sørensen (Billedhugger)
1934 - 2021

Jørgen Haugen Sørensen (Danmark)

Billedhugger

Født:
3. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
18. november 2021 (87 år) (2 år siden)

Jørgen Haugen Sørensen var en dansk billedhugger og filmskaper.

Sørensen foresto utsmykningsoppgaver i flere land, og mottok flere priser, blant annet Eckersbergmedaljen i 1969 og Thorvaldsenmedaljen i 1979.

Han var bror til maler og grafiker Arne Haugen Sørensen. Wikipedia

64 år
Malcolm Young (Gitarist)
1953 - 2017

Malcolm Young (Australia)

Gitarist, musiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Malcolm Mitchell Young

Født:
6. januar 1953 (71 år siden)

Døde:
18. november 2017 (64 år) (6 år siden)

Malcolm Mitchell Young var gitarist og låtskriver i det australske bandet AC/DC. Han var bror til bandets andre gitarist og frontfigur Angus Young. Som låtskriver skrev han de fleste av AC/DCs låter sammen med broren Angus og Bon Scott og etter Scotts død sammen med broren og den nye vokalisten Brian Johnson.

Malcolm Young var sju år da familien flyttet fra Skottland til Sydney i Australia. I november 1973 startet Malcolm Young bandet AC/DC sammen med broren Angus Young. Etter mange spillejobber rundt omkring i Australia våren, sommeren og høsten 1974, spilte bandet inn sitt første album i november samme år. Debutalbumet High Voltage ble utgitt i februar 1975. Etter at vokalisten Bon Scott døde i 1980, var Malcolm Young innstilt på at AC/DC skulle fortsette. Brian Johnson tok over Scotts plass i bandet, både som vokalist og som låtskriver sammen med Young-brødrene.

På midten av 1980-tallet utviklet han et stort alkoholproblem og la seg frivillig inn på avrusningsklinikk i 1988. Det var hans nevø Stevie Young som spilte mens han var på avrusning. Malcolm Young ble kalt The Brain i bandet. I september 2014 kunngjorde Malcolm Young at han forlot bandet av helsemessige årsaker, hans familie bekreftet at han led av demens, og at hans nevø Stevie Young erstattet ham på bandets neste album, Rock or Bust, samt på turneen i 2015. Young bodde i England sammen med kone og to sønner frem til han døde av sykdommen den 18. november 2017. Wikipedia

89 år
Erik Gjems-Onstad (Politiker)
1922 - 2011

Erik Gjems-Onstad (Norge)

Politiker, dommer, advokat, syklist, friidrettsutøver, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Erik-Ørn Gjems-Onstad

Født:
22. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
18. november 2011 (89 år) (12 år siden)

Erik-Ørn Gjems-Onstad var en norsk høyesterettsadvokat, politiker og stortingsrepresentant som representerte Anders Langes parti. Han var motstandsmann under den andre verdenskrig, høyt dekorert med blant annet Krigskorset, Norges høyeste utmerkelse. Han markerte seg fra tidlig i 1980-årene som en sterk motstander av innvandring til Norge og fungerte også som forsvarer for mange personer innen de høyreekstremistiske og nasjonalistiske miljøene. Dette, kombinert med flere medieutspill om at «nordmenn er en nasjon innen den hvite rase», førte til beskyldninger om at han var rasist. Wikipedia

80 år
Kolbjørn Stordrange (Politiker)
1924 - 2004

Kolbjørn Stordrange (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
27. september 1924 (99 år siden)

Døde:
18. november 2004 (80 år) (19 år siden)

Kolbjørn Stordrange var en norsk rektor, gårdbruker og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1969–1977, og var 1. vararepresentant 1958–1961 og 1965–1969. Han møtte fast for Sverre Walter Rostoft 1965–1969.

Stordrange var medlem av Nes herredsstyre 1955–1964, varaordfører 1959–1963, og medlem av Flekkefjord bystyre 1965–1995. Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1994 og Kommunenes sentralforbunds hederstegn i 1995 for sitt årelange engasjement.

Stordrange hadde examen artium fra 1945 og pedagogisk eksamen fra 1956, og var cand.philol. fra 1954. Han var gårdbruker på farsgården Stordrange i Nes fra 1947, lærer ved Ringards realskole 1948–1953, lektor ved Flekkefjord høyere skole fra 1955, samt rektor ved Flekkefjord gymnas 1979–1991.

Far til Bjørn Stordrange, Jon Stordrange, Marie Bendikte Stordrange . Wikipedia

74 år
James Coburn (Skuespiller)
1928 - 2002

James Coburn (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
James Harrison Coburn III

Født:
31. august 1928 (95 år siden)

Døde:
18. november 2002 (74 år) (21 år siden)

James Harrison Coburn III var en amerikansk skuespiller. Coburn spilte for det meste hardkokte typer i en mengde filmer. Wikipedia

68 år
Torstein Tynning (Politiker)
1932 - 2000

Torstein Tynning (Norge)

Politiker, bonde

Født:
4. juni 1932 (91 år siden)

Døde:
18. november 2000 (68 år) (23 år siden)

Torstein Tynning var en norsk gårdbruker og politiker (H). Han var formann i Unge Høyre 1963–1965 og stortingsrepresentant for Telemark 1965–1985.

Han var sønn av gårdbruker og gartner Lasse Tynning og lærerinne Aashild Haugland, begge fra Brekke i Sogn. Han vokste opp med to søsken på gården Søndre Valler som foreldrene hadde kjøpt i 1929 på Eidanger. Der drev faren også planteskole. Faren satt også i Eidanger kommunestyre for Bondepartiet.

Torstein Tynning gikk Telemark landbruksskole, og drev deretter Søndre Valler sammen med sin bror.

Tynning var formann i Telemark Unge Høyre 1956–1958 og medlem av Unge Høyres sentralstyre 1958–1965, herav 2. viseformann 1961–1963 og formann 1963–1965. Han var medlem av Eidanger kommunestyre fra 1960 og frem til kommunesammenslåingen i 1964, deretter medlem av Porsgrunn bystyre og formannskap frem til 1971.

Fra 1965 var han stortingsrepresentant, i en uvanlig ung alder på den tiden, og satt to perioder i Stortingets landbrukskomité og tre perioder i Stortingets kommunal- og miljøvernkomité, og i sin siste periode også i Stortingets utenriks- og konstitusjonskomité. I kommunalkomiteen kom han til å arbeide mye med boligpolitikken, som ble et sentralt felt for Willoch-regjeringen. Tynning ble også medlem av Høyres sentralstyre, formann i Høyres programkomité og styremedlem i Europabevegelsen i Norge i 1960- og 1970-årene. I 1985 søkte han ikke renominasjon til Stortinget.

Torstein Tynning var gift med Solveig Prøis fra Porsgrunn. De fikk tre døtre, deriblant journalist Signe Tynning. Torstein Tynning ble således morfar til Signes sønn, stortingsrepresentant Christian Tynning Bjørnø. Wikipedia

77 år
Henry A. Wallace (Politiker)
1888 - 1965

Henry A. Wallace (USA)

Politiker, skribent, hortonom

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Agard Wallace

Født:
7. oktober 1888 (135 år siden)

Døde:
18. november 1965 (77 år) (58 år siden)

Henry Agard Wallace var en amerikansk demokratisk politiker. Han var landbruksminister 1933–1940, visepresident 1941–1945 og handelsminister 1945–1946. Han var kjent for sine venstresympatier.

Han ble uteksaminert fra Iowa State College i 1910, og var redaktør i tidsskrifter om jordbruk før han begynte sin politiske karrière.

Da president Franklin D. Roosevelt gikk inn i sin 4. periode som president ble Wallace erstattet av Harry S. Truman som visepresident. Grunnen til dette var at Roosevelts helse var dårlig, og demokratene ønsket en annen som visepresident (og etterfølger til presidentembedet) dersom han skulle dø før perioden hans var omme. Dette var fordi Wallace ble ansett som litt for liberal, og av enkelte også upålitelig.

Wallace ble i stedet utpekt til handelsminister i 1945. Han ble avskjediget fra den posten i september 1946 av Truman, som nå hadde overtatt etter den avdøde Roosevelt, da Wallace var motstander av den nye administrasjonens harde linje mot Sovjet. Noen dager tidligere, den 12. september, hadde Wallace også holdt en oppsiktsvekkende tale i Madison Square Garden der han ga et helt annet syn på hvordan politikken overfor Sovjet skulle bedrives enn det utenriksministeren James F. Byrnes sto for. Truman hadde lest deler av talen og godkjent den på forhånd. Presidenten følte seg derfor ganske skamfull for måten han hadde håndtert hendelsen på.

Wallace stilte opp som presidentkandidat ved valget i 1948 for antikrigspartiet Progressive Party, men endte opp med bare 2,4 % av stemmene. Wikipedia

77 år
Niels Bohr (Fysiker)
1885 - 1962

Niels Bohr (Danmark)

Fysiker, Nobelprisen i fysikk

Fullt navn / Fødenavn:
Niels Henrik David Bohr

Født:
7. oktober 1885 (138 år siden)

Døde:
18. november 1962 (77 år) (61 år siden)

Niels Henrik David Bohr var en dansk fysiker som har bidratt avgjørende til forståelsen av atomfysikken, utviklingen av kvantemekanikken og kjernefysikken. For sitt arbeid om strukturen til atomene og hvordan de emitterer lys, mottok han Nobelprisen i fysikk i 1922. Wikipedia

57 år
Chester A. Arthur (Politiker)
1829 - 1886

Chester A. Arthur (USA)

Politiker, offiser, advokat, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Chester Alan Arthur

Født:
5. oktober 1829 (194 år siden)

Døde:
18. november 1886 (57 år) (137 år siden)

Chester Alan Arthur var USA president fra James Garfields død i 1881 til 1885. Arthur ble ikke selv valgt som president, men rykket opp fra visepresidentembetet etter bare seks måneder i den stillingen. Han jobbet som tolldirektør i New Yorks havn før han engasjerte seg i politikken.

Han underskrev Chinese Exclusion Act 6. mai 1882. Wikipedia

<<
18. November
>>