Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. November

Om dagen

28. November er dag 333 i 2024, og er i uke 48. Det er 33 dager igjen av året.
Albanias nasjonaldag (Løsrevet fra Det osmanske riket i 1912)
Mauritanias uavhengighetsdag (Løsrevet fra Frankrike i 1960)
Thanksgiving (Feiret i USA siden 1777)

Historie

7 år siden

2016: LaMia Airlines Flight 2933 med det brasilianske fotballaget Chapecoense om bord styrtet ved Medellín i Colombia

LaMia flight 2933 var en flyvning med LaMia fra Viru Viru internasjonale lufthavn i Bolivia til José María Córdova internasjonale lufthavn i Colombia. 28. november 2016 styrtet flyet ved Cerro Gordo i La Unión i Colombia. Flyvningen var chartret av fotballklubben Chapecoense, som var på vei til Medellín for å spille finale i Copa Sudamericana. Ombord var også 21 journalister og ni besetningsmedlemmer. Av de 77 personene ombord, overlevde kun seks. Det var tre spillere i Chapecoense, forsvarsspillerne Alan Ruschel og Helio Zampier Neto og keeperen Jakson Follman, en flytekniker, en flyvertinne og en journalist.

Tidlig i etterforskningen regnes det for sannsynlig at flyet har gått tomt for drivstoff. Flyvningen var helt maksimalt av flyets rekkevidde, de unnlot å gjennomføre en planlagt mellomlanding for etterfylling av drivstoff etter forsinkelser. På ulykkesstedet utbrøt det heller ingen brann og motorene så ut som at de ikke hadde vært i gang da de traff bakken. Det ble heller ikke funnet drivstoff på krasjstedet. Flyets ferdsskriver og opptaksboks ble funnet nokså intakt tidlig i etterforskningen. Wikipedia
13 år siden

2010: Skuespiller og komiker Leslie Nielsen, dør av lungebetennelse på Holy Cross Hospital i Florida, 84 år gammel

Leslie Nielsen var en canadiskfødt skuespiller og komiker. Hans skuespillerkarriere krysser en rekke sjangere innen både fjernsyn og film. Han huskes best fra rollen som John J. Adams i sciencefiction-filmen Forbidden Planet og noe senere som politibetjent Frank Drebin i crazykomedien Mannen med den nakne pistol (1988) og dens oppfølgere, samt TV-serien som disse filmene var basert på.

Nielsen er født i Canada, men tok etter hvert statsborgerskap i USA, der han hadde de meste av sin karriere. Han debuterte som skuespiller i filmen Ransom i 1956. Nielsen var også kjent for å spille Frank Drebin i filmen The Naked Gun og president Harris i Scary Movie-filmene. Han har i løpet av sin skuespillerkarriere dukket opp i over 100 filmer og 1500 fjernsynsprogrammer. Hans første hovedrolle i en TV-serie var som soldaten Francis Marion fra den amerikanske uavhengighetskrigen i Disney's The Swamp Fox. I 1969 hadde han den ledende rollen som politimann i The Bold Ones: The Protectors.

Nielsen ble i 2002 utnevnt til offiser av Order of Canada. I 1988 ble Leslie Nielsen nummer 1884 som fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6541 Hollywood Boulevard. I 2001 fikk han en stjerne i Canadas Walk of Fame. Wikipedia
29 år siden

1994: Norge avholder folkeavstemning om EU-medlemskap, som ender med knapp seier til nei-siden

Folkeavstemningen om Norges tilslutning til Den europeiske union fant sted 28. november 1994. 52,2 % stemte mot norsk tilslutning, mens 47,8 % stemte for. I Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Buskerud stemte flertallet av befolkningen for medlemskap. I alle andre fylker stemte flertallet mot. Valgdeltakelsen var på 89 %, noe som regnes som svært høyt.

Avstemningen var rådgivende og ikke politisk bindende, men etter tradisjonen fulgte Stortinget rådet fra folket. En tilsvarende folkeavstemning ble holdt i 1972. Også da sa flertallet nei til medlemskap. Wikipedia

Fødsler

39 år
Silje Nordnes (Journalist)
1984

Silje Nordnes (Norge)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Silje Therese Reiten Nordnes

Født:
28. november 1984 (39 år)

Silje Therese Reiten Nordnes er en norsk journalist og programleder i radio og tv. Siden 2012 har hun vært programleder for radioprogrammet P3morgen på NRK P3 sammen med Ronny Brede Aase og Markus Neby.

Nordnes har en bachelorgrad i latinamerikanske studier fra UiO og har studert journalistikk på høgskulen i Volda. Før hun startet i NRK P3 jobbet hun i Radio Nova og NRK Nordland. Hun har også jobbet som guide på Hamsunsenteret på Hamarøy og på Spar Hamarøy. Nordnes var programleder for fiskerealityprogrammet Skårungen, som ble sendt våren 2017 på NRK1.

Silje Nordnes har som programleder i P3morgen vunnet flere priser på Prix Radio, blant annet «Årets programleder/programlederteam» i 2014 og 2015.

I 2014 var Silje Nordnes, sammen med kollega Ronny, programleder for VG-lista topp 20 på Rådhusplassen i Oslo. I 2015 og 2016 var de sidekick-programledere i pausene.

Nordnes har også vært programleder for P3aksjonen på NRK P3 i 2012–2017 sammen med henholdsvis Ronny Brede Aase, Live Nelvik, Mathias Nylenna, Niklas Baarli og Tuva Fellman. 9. juni 2016 syklet hun Nordsjørittet sammen med P3-kollega Tuva Fellman for å støtte TV-aksjonen 2015, som gikk til Regnskogsfondet.

Etter terrorangrepet i Orlando 12. juni 2016 delte hun sine følelser rundt hendelsen under sending og tok til tårene på direktesendt radio. Innslaget ble filmet og delt på P3morgens Facebook-side. Klippet fikk massiv oppmerksomhet og ble delt over 80 000 ganger på én time. Flere riksdekkende aviser og nettaviser skrev om hendelsen, blant annet VG og Dagsavisen. Dette ble kåret til årets radioøyeblikk 15. september 2017.

I 2013 var Nordnes med i sesong 2 av Masterchef Norge på TV3. I 2017 var hun med i 4-stjerners middag på TVNorge sammen med Vibeke Klemetsen, Jan Thomas og Markus Bailey.

Nordnes var programleder for Skårungen som gikk på NRK mars og april 2017. Wikipedia

45 år
Siri Hall Arnøy (Politiker)
1978

Siri Hall Arnøy (Norge)

Politiker

Født:
28. november 1978 (45 år)

Siri Hall Arnøy er en norsk tidligere politiker (SV).

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Akershus i 2001, men falt ut ved valget i 2005. Fra oktober 2005 til januar 2006 var hun politisk rådgiver for finansminister Kristin Halvorsen. Wikipedia

52 år
Rein Alexander (Sanger)
1971

Rein Alexander (Norge)

Sanger, artist

Født:
28. november 1971 (52 år)

Rein Alexander Hauge Korshamn er en norsk sanger og artist.

Rein Alexander vokste opp i en musikalsk familie, hovedsakelig med sin mor og bror, i Oslo. Hans mor og far trakterer flere instrumenter, og hans bror er også en habil sanger. Hans far arbeidet blant annet som lærer ved Elverum folkehøgskule, politisk journalist i Oslo, og senere som kultursjef i Stryn kommune. Allerede i ung alder begynte Rein Alexander å synge, og han var i en rekke år med i NRKs guttekor, Sølvguttene. Som elleveåring fikk han en rolle i Den Norske Operas oppsetning av Tryllefløyten.

Han har vunnet flere internasjonale konkurranser og stipender, og han har sunget i flere sceneoppsetninger i Norge, Island og London. I 2003 vant han Kjempesjansen på NRK. Våren 2009 flyttet Rein Alexander tilbake til Oslo etter å ha bodd flere år på Sunnmøre, der han ætter fra, og en gård i Hagfors i Värmland i Sverige.

Rein Alexander har gått på musikklinjer ved videregående skoler i Oslo og i New York, Toneheim Folkehøgskole, ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og Musikkonservatoriet i Reykjavík på Island. I tyveårs alder ble det først konstatert at han hadde dysleksi. Fra 1996 til 2000 gikk han på Royal Academy of Music i London. Han tok så arbeid som fisker i Barentshavet, flyttet til Italia, og kom siden hjem og jobbet som sikkerhetsassistent i en hotellkjede i flere år. Etter det hadde han planer om å reise til Tyskland som operasanger, men etter han fikk hovedrollen i Les Misérables (De elendige) satt opp av Bømlo Musikallaug, ble planene forandret og han bestemte seg for å bli artist. Wikipedia

54 år
Hanne Ørstavik (Forfatter)
1969

Hanne Ørstavik (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Hanne Cathrine Ørstavik

Født:
28. november 1969 (54 år)

Hanne Cathrine Ørstavik er en norsk forfatter. Hun har vunnet flere litterære priser, og bøkene hennes er oversatt til mange språk.

Ørstavik vokste opp i Tana i Finnmark, men flyttet til Oslo da hun var 16 år gammel. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene psykologi, fransk og sosiologi. Hun har også to grunnfag fra Statens Lærerhøgskole i drama og forming, og har gått på forfatterstudiet i Bø. Både forfatterens utdanning og oppvekst utgjør en tematisk klangbunn i flere av hennes romaner.

Hun debuterte med romanen Hakk (1994) og fulgte opp med Entropi (1995). Det som karakteriserer disse bøkene er en minimalistisk stil der det brukes korte, beskrivende setninger, fokuseres på observasjoner og konkrete registreringer.

Romanene skrevet på slutten av 1990-tallet viser forfatterens utvikling. Kjærlighet (1997), Like sant som jeg er virkelig (1999) og Tiden det tar (2000) regnes tematisk som en trilogi. Trilogien skildrer nære familierelasjoner, der foreldrefigurene svikter. Hun skildrer personer som har vanskelig for å finne et adekvat språk, og derfor stenges ute fra kommunikasjonen eller stenges inne i seg selv. i 2019 utga hun sin fjortende roman, Roman. Milano .

Hanne Ørstavik har mottatt en lang rekke litterære priser for sine bøker, og de er oversatt til mange språk. De fleste romanene til Hanne Ørstavik har fått stor oppmerksomhet fra både kritikere og publikum. Men forfatterskapet er også omdiskutert. Ørstavik har blant annet blitt kritisert for å bruke levende modeller i sine romaner. Unn Conradi Andersen viser i en studie utgitt i 2009 hvordan blant annet Hanne Ørstaviks bøker har blitt rammet av en stereotyp kritikk med beskyldninger om intimisering og melodrama, som ikke på samme måte rammer mannlige forfattere.

Ørstaviks forfatterskap har vært gjenstand for mange hovedoppgaver ved norske universitet. I 2008 ble boken Åpninger. Lesninger i Hanne Ørstaviks forfatterskap utgitt. Ifølge forordet skal den videreføre «den engasjerte debatten». Wikipedia

55 år
Clas Brede Bråthen (Skihopper)
1968

Clas Brede Bråthen (Norge)

Skihopper, sportssjef for hopplandslaget

Født:
28. november 1968 (55 år)

Clas Brede Bråthen er en norsk tidligere skihopper som representerte Mjøndalen IF. Han var med på det norske laget som tok sølv under VM 1989 i Lahtis. Bråthen er siden 2004 sportssjef for det norske hopplandslaget. Wikipedia

39 år
Anna Nicole Smith (Skuespiller)
1967 - 2007

Anna Nicole Smith (USA)

Skuespiller, danser, playmate, modell, filmprodusent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vickie Lynn Hogan

Født:
28. november 1967 (56 år siden)

Døde:
8. februar 2007 (39 år) (17 år siden)

Anna Nicole Smith var en amerikansk modell og skuespillerinne som fikk sitt gjennombrudd som Playboys Playmate of the Year i 1993. I Norge ble hun kjent som undertøysmodell for Hennes & Mauritz samme år.

Hennes ekteskap med oljemagnaten og milliardær J. Howard Marshall, som var 63 år eldre enn henne, skapte spekulasjoner rundt hennes hensikt med ekteskapet. Etter hans død ble det innledet en lang rettslig prosess, som varte fram til hennes død. Hun fikk 532 millioner norske kroner i arv.

Hun etterlot seg ektemann og datter Dannielynn Birkhead, født 2006.

10. september 2006 mistet Anna Nicole Smith sønnen Daniel Wayne Smith som ble 20 år gammel. Wikipedia

60 år
Øyvind Asbjørnsen (Filmregissør)
1963

Øyvind Asbjørnsen (Norge)

Filmregissør, filmskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Øyvind VonDoren Asbjørnsen

Født:
28. november 1963 (60 år)

Øyvind VonDoren Asbjørnsen er en norsk filmprodusent, regissør, forlegger og forfatter og klokkedesigner. Han har laget flere dokumentarfilmer, TV-serier, kortfilmer og helaftens filmer. Et av hans kanskje mest kjente arbeid er dokumentaren Prinsen av Sjakk fra 2005 – om det 13 år gamle sjakkvidunderet Magnus Carlsen, samt MAGNUS fra 2016. Han har blant annet også regissert og produsert TV-seriene Norske kvinner i Hollywood, Komplottet og Havets helter. i 2016 hadde filmen MAGNUS premiere på Tribeca Filmefestival i New York. Asbjørnsen er kreditert som Executive Producer og fotograf på denne filmen. På flere av sine filmer siden 90-tallet har han brukt pseudonymet Asa Von Doren. I 2016 endret han navnet sitt til Øyvind VonDoren Asbjørnsen. Han er også stifter av klokkemerket Von Doren - Fine Timepieces.

I 2005 grunnla han forlaget Fritt forlag som publiserte sakprosa og skjønnlitteratur. Som forlegger har han vært redaktør på en lang rekke bøker som blant annet Havseilere – Norske båter på langtur, Nattbordboka og Gamle vise menn og kvinner. Sammen med Bent Hvale har han bla. skrevet barneboken Geir den Grønne Gutten som kom ut i 2008. Fra september 2013 til september 2016 arbeidet han som forlagssjef i NKI Forlaget. Han jobber nå fulltid som daglig leder og designer for det norske klokkemerket Von Doren. Wikipedia

61 år
Matt Cameron (Trommeslager)
1962

Matt Cameron (USA)

Trommeslager

Født:
28. november 1962 (61 år)

Matt Cameron er en amerikansk musiker. Han er trommeslager i Pearl Jam, Wellwater Conspiracy og Hater, og var før trommeslager i Soundgarden og Temple of the Dog.

Cameron ble medlem av Soundgarden i 1987, og var med på samtlige av bandets utgivelser. I 1990 var han med på sideprosjektet Temple of the Dog sammen med Soundgarden-kollega Chris Cornell og Jeff Ament og Stone Gossard fra det nylig oppløste Mother Love Bone. Cameron fungerte også som trommeslager Ament og Gossards nystartede band Pearl Jam inntil Dave Krusen ble fast trommeslager.

Soundgarden ble oppløst i 1997. Etter dette bruddet holdt Cameron seg selv i aktivitet med sideprosjektet Wellwater Conspiracy. I 2000 ble Cameron nok an gang trommeslager i Pearl Jam – denne gangen på permanent basis, etter at Jack Irons måtte gi seg på grunn av helseproblemer.

Cameron har også opptrådt som trommeslager på et av Black Sabbath-gitarist Tony Iommis soloprosjekter. Wikipedia

61 år
Marvin Halleraker (Billedkunstner)
1962

Marvin Halleraker (Norge)

Billedkunstner, Illustratør, musiker

Født:
28. november 1962 (61 år)

Marvin Halleraker er en norsk billedkunstner, illustratør og musiker. Han regnes blant Nordens fremste avistegnere. I 2012 debuterte han med musikkalbumet There’s Another Green.

Familien til Halleraker flyttet til Sandane i Gloppen kommune der han vokste opp. Han flyttet til Bergen i 1972.

Marvin Halleraker er utdannet ved Bergen Kunsthøgskole (BKHS) der han studerte fra 1981 til 1985. Halleraker har levert kommentartegninger, portretter og annet til Bergens Tidende hvor han var ansatt fra 1990. Som frilanser leverer han nå faste, ukentlige tegninger for BT, Morgenbladet, Vårt Land og Klassekampen. Han har også illustrert flere bøker og debuterte som forfatter med sin egen bildedbok «Høyt over husene» i 2007, som også er utgitt i Irland, Tyskland og Danmark.

Tegnestilen er kjennetegnet av en sikker og ledig blyantstrek, jevne fargeflater i dempet fargeskala og et grafisk uttrykk. Han bearbeider frihåndstegningene sine ved hjelp av digitale tegneprogrammer, blant annet Photoshop. Motivene er ofte enkle og visuelt poengterte.

Halleraker har dessuten arbeidet med maleri, fotografi og musikk. I 2012 debuterte han som låtskriver og sang- og gitarartist med albumet There’s Another Green . Wikipedia

61 år
Jon Stewart (Skuespiller)
1962

Jon Stewart (USA)

Skuespiller, Komiker, programleder, filmregissør, manusforfatter, forfatter, journalist, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Jonathan Stuart Leibowitz

Født:
28. november 1962 (61 år)

Jon Stewart er en amerikansk komiker, humorist og politisk kommentator best kjent som tidligere vert for det politiske og humoristiske TV-programmet The Daily Show på Comedy Central. I Norge ble programmet sendt på NRK 2

The Daily Show vant 22 Emmy-priser med Jon Stewart som programleder, og han ble etterhvert en av de mest respekterte komikerne og politiske kommentatorene i USA.

Han var vert for den 78. Oscar-utdelingen i 2006. Wikipedia

61 år
Jon Rønningen (Bryter)
1962

Jon Rønningen (Norge)

Bryter

Født:
28. november 1962 (61 år)

Jon Rønningen er en norsk tidligere olympisk mester i bryting. Han var medlem av Oslo Bryteklubb, før han gikk til Kolbotn Idrettslag.

I løpet av brytekarrieren vant han totalt ni medaljer i internasjonale mesterskap. Han vant to individuelle gullmedaljer i Sommer-OL (OL 1988 i Seoul og OL 1992 i Barcelona). Han ble også nummer fem under lekene i Los Angeles i OL 1984.

Rønningen ble verdensmester i 1985, tok VM-sølv i 1986. Han ble europamester i 1990, fikk sølv i 1988 og bronse i 1986. Han har syv nordiske mesterskap.

I NM har Rønningen tatt tittelen 12 ganger i tre ulike vektklasser: 48 kg i 1979 og 1980, 52 kg i 1981 til 1983 og 57 kg i 1985 til 1991, og har en kongepokal.

Rønningen er en av seks nordmenn som er olympisk mester to ganger i en individuell øvelse i Sommer-OL, sammen med Otto Olsen, Ole Lilloe-Olsen, Knut Holmann, Andreas Thorkildsen, Olav Tufte og Eirik Verås Larsen.

Etter VM-gullet i 1995 mottok han Morgenbladets gullmedalje. I 1988, etter OL-gullet, ble han tildelt Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn i Norge, samt Fearnleys olympiske ærespris. Wikipedia

62 år
Alfonso Cuarón (Skuespiller)
1961

Alfonso Cuarón (Mexico)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper, TV-regissør, filmfotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Alfonso Cuarón Orozco

Født:
28. november 1961 (62 år)

Alfonso Cuarón Orozco er en meksikansk filmregissør.

Alfonso Cuarón vokste opp i Mexico by, og studerte både filmproduksjon og filosofi på Universidad Nacional Autónoma de México.

Etter at han gikk ut fra skolen, begynte Cuarón å arbeide innen TV-produksjon i Mexico, først som tekniker, senere som regissør. I 1991 regisserte han sin første spillefilm, «Sólo con tu pareja».

Solo con tu pareja er en svart komedie om en skjørtejagende businessmann som etter hvert forstår at han er smittet av aids. Filmen ble godt mottatt i Mexico, og senere også i resten av verden.

I 1995 lanserte Cuarón sin første spillefilm produsert i USA, Den lille prinsessen, en innspilling av Frances Hodgson Burnetts roman. Cuaróns neste spillefilm var også en innspilling av en roman, en moderne versjon av Charles Dickens' Store forventninger, med Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow og Robert De Niro i hovedrollene.

Cuarón har også regissert den tredje filmen i den suksessrike Harry Potter-serien, Harry Potter og Fangen fra Azkaban. Cuarón har mottatt en del negativ kritikk blant de mer puristiske Harry Potter-fansene for å «ødelegge» filmen, mest fordi de to første filmene, som ble regissert av Chris Columbus, hadde vært veldig tro mot bøkene, mens Cuaróns film tok seg en del kunstneriske friheter. Filmen er også laget i en mørkere tone enn de forrige filmene, noe som kom som et sjokk for en del fans av serien. Forfatter av bøkene, J.K. Rowling, har imidlertid uttalt at filmen til Cuarón så langt er hennes personlige favoritt blant filmene fra serien, og er også den som fikk best kritikk.

I 2006 regisserte han Menneskenes barn, en dystopisk film basert på P.D. James' roman av samme navn. Clive Owen spiller hovedrollen i filmen, som har bemerket seg særlig på grunn av flere lange scener som tilsynelatende er blitt tatt opp i ett klipp med et kamera.

I 2013 kom Gravity, med Sandra Bullock i hovedrollen. Filmen foregår i verdensrommet, og Cuarón vant Oscar for beste regi.

I 2018 kom skrev, regisserte, filmet og produserte Cuarón filmen Roma, som var løst basert på hans egen oppvekst i Mexico by. Filmen vant Gulløven under filmfestivalen i Venezia. Netflix kjøpte distribusjonsrettighetene til filmen i april 2018, men ga regissøren lov til å sette den opp på utvalgte filmfestivaler og kinoer før den fikk premiere på strømmetjenesten. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser, blant annet for beste film. Cuarón selv ble nominert til prisene for beste regi, beste manus og beste kinematografi. Han vant sin andre Oscar for beste regi. Han fikk også Oscar for beste kinematografi, og ble med det den første som vant kinematografiprisen for en film han eller hun regisserte. Wikipedia

63 år
Aslag Haugen (Sanger)
1960

Aslag Haugen (Norge)

Sanger, musiker, gitarist

Født:
28. november 1960 (63 år)

Aslag Haugen er en norsk musiker fra Ål i Hallingdal, mest kjent som vokalist, melodimaker og frontfigur i det norske countryrock-bandet Hellbillies. Han spiller i tillegg i bandet The Respatexans der broren Lars Håvard Haugen også er med. The Respatexans har utgitt to album med egenprodusert materiale.

Haugen har spilt i en lang rekke lokale band i Hallingdal, blant annet SHAG og Kåd'nbandet som kan betegnes som forløperen til Hellbillies. Han vokste opp i Hallingdal der han jobbet som snekker, men flyttet i 1986 til Oslo og begynte i plateforretning. Han er nå heltidsmusiker.

Sommeren 2009 ble Haugen alvorlig skadet i en sceneulykke, han brakk begge armene og fikk en alvorlig nakkeskade. Hellbillies måtte avbryte sommerturneen og det var lenge uvisst hva utfallet for den videre karrieren hans ville bli. Wikipedia

68 år
Odd Johan Nelvik (Journalist)
1955

Odd Johan Nelvik (Norge)

Journalist, redaktør

Født:
28. november 1955 (68 år)

Odd Johan Nelvik er tidligere sjefredaktør i ukebladet Se og Hør og medeier i festarrangørselskapet Komon.

Odd Johan Nelvik arbeidet som journalist i Aura Avis fra 1972 til 1974, Tidens Krav fra 1974 til 1976 og i VG i 1978. Han tok utdannelse ved Norsk journalisthøgskole i 1978 og begynte i Se og Hør samme år, først som fotoreporter, deretter som redaksjonssjef. I 1985 ble han sidestilt sjefsredaktør med bladets grunnlegger, Knut Haavik (1943-2019). Nelvik ble forlagsdirektør i 1989. Ved Se og Hørs 25-årsjubileum i 2003 overtok Nelvik lederskribenten Knut Haaviks plass som bladets talsmann. Han har siden deltatt aktivt i mediedebatten, særlig rundt kjendisjournalistikken i Se og Hør, der han har spilt en pågående, men tilsynelatende mer forsonende og taktfull rolle enn sin forgjenger.

Odd Johan Nelvik sluttet som sjefredaktør i Se og Hør i 2008. Med Stig Bareksten etablerte han i 2011 Det norske brenneri i Grimstad.

Han er far til TV-journalisten Live Johnsrud Nelvik. Wikipedia

73 år
Ed Harris (Skuespiller)
1950

Ed Harris (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Allen Harris

Født:
28. november 1950 (73 år)

Edward Allen «Ed» Harris er en amerikansk skuespiller, filmregissør og produsent.

Harris har en eldre bror, Robert, og en yngre bror, Spencer og vokste opp i en middelklassefamilie i New Jersey. Han ble uteksaminert fra Tenafly High School i 1969, der han spilte på fotballaget, og fungerte som lagkaptein i sitt avgangsår. Harris var også idrettsutøver på videregående skole og konkurrerte i friidrett ved Columbia University i 1969. To år senere flyttet familien til New Mexico og Harris ble med etter å ha oppdaget sin interesse for skuespill og teater. Han ble immatrikulert ved University of Oklahoma der han studerte drama og skuespill. Etter flere suksessfulle roller ved det lokale teateret, flyttet Harris til Los Angeles, og han ble innrullert ved California Institute of the Arts.

Hans kone er skuespilleren Amy Madigan. Paret giftet seg den 21. november 1983, mens de drev med innspilling av en film der de hadde roller som et utro par. De har en datter, Lilly Dolores Harris, født i 1993. Harris første større rolle var i filmen Borderline sammen med Charles Bronson. Harris ble nominert til en Academy Award for beste mannlige birolle for sin tolkning av direktør Gene Kranz i NASA i filmen Apollo 13. Harris ble nominert til en Oscar i 1999, 2001 og 2003, henholdsvis for filmene The Truman Show, Pollock og The Hours.

Harris portretterte også en tysk snikskytter, major Erwin König, i filmen Enemy at the Gates som er lagt til den andre verdenskrig. Mer nylig dukket han opp som en hevngjerrig gangster i A History of Violence og som politibetjent sammen med Casey Affleck og Morgan Freeman i Gone, Baby, Gone, regissert av Ben Affleck. I 2007 dukket Harris opp i National Treasure: Book of Secrets som antagonisten Mitch Wilkinson. Harris og hans kone Amy Madigan spilte sammen i krimdramaet Once Fallen, sammen med Brian Presley, Sharon Gless og Ask Adams. Filmen ble utgitt i 2010. Wikipedia

74 år
Paul Shaffer (Skuespiller)
1949

Paul Shaffer (Canada)

Skuespiller, orkesterleder, komponist, dirigent, sanger, musiker, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Allen Wood Shaffer

Født:
28. november 1949 (74 år)

Paul Allen Wood Shaffer i Ontario i Canada) er en kanadisk-amerikansk musiker, skuespiller, tegnefilmstemmeinnehaver, forfatter, komiker og komponist. Han er best kjent som kapellmester for The CBS Orchestra‎ på TV-showet The Late Show with David Letterman (1993 til 2015). Wikipedia

76 år
Eldbjørg Ribe (Illustratør)
1947

Eldbjørg Ribe (Norge)

Illustratør

Født:
28. november 1947 (76 år)

Eldbjørg Ribe er en norsk tegner og illustratør. Hun har studert kunsthistorie og har dessuten tegneutdanning fra Statens lærerskole i forming Notodden og Westerdals Reklameskole.

Elbjørg Ribe har levert poengterte og humoristiske tegninger til en rekke aviser, tidsskrifter og bøker. Hun har også hatt flere utstillinger. Tegnestilen kjennetegnes av humørfylte figurer i klar strek, prikketeknikk og mettede farger. Wikipedia

86 år
Sidsel Mørck (Forfatter)
1937

Sidsel Mørck (Norge)

Forfatter, lyriker, statsstipendiat

Født:
28. november 1937 (86 år)

Sidsel Mørck er en norsk forfatter.

Hun vokste opp i Sandefjord, og har bodd i Oslo og Porsgrunn.

Hun har skrevet dikt, noveller og romaner både for barn og voksne. Mørcks forfatterskap preges av hennes sterke samfunnsengasjement, særlig innenfor kvinnesak, kjønnsroller og miljøvern. Mørck er også aktiv som spaltist om flere av disse emnene. Hun er kritisk til en verden som styres av «menn i dress». Hennes engasjement for miljøvern skriver seg blant annet fra hennes år som bosatt i industriområdet ved Norsk Hydro i Porsgrunn.

Mørcks forfatterskap for barn preges av en aktiv stillingstagen på barns vegne. Hun oppfatter barn som representanter for de sunne, gode verdiene og interessene, mens «de voksne» representerer negative verdier som kjøpepress, miljøødeleggelse og undertrykkelse. Wikipedia

87 år
Tomi Ungerer (Forfatter)
1931 - 2019

Tomi Ungerer (Frankrike)

Forfatter, illustratør, frimerkekunstner, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jean-Thomas Ungerer

Født:
28. november 1931 (92 år siden)

Døde:
8. februar 2019 (87 år) (5 år siden)

Jean-Thomas Ungerer var en fransk illustratør bosatt i Irland fra 1976.

Han er kjent for sine mange erotiske og politiske illustrasjoner såvel som barnebøker.

I 1998 mottok han Hans Christian Andersen-medaljen for sine bokillustrasjoner. Wikipedia

94 år
James Karen (Skuespiller)
1923 - 2018

James Karen (USA)

Skuespiller

Født:
28. november 1923 (100 år siden)

Døde:
23. oktober 2018 (94 år) (5 år siden)

James Karen var en amerikansk skuespiller.

Han opptrådte flere ganger på film og fjernsyn og på teateroppsetninger på Broadway. Han debuterte som profesjonell skuespiller for første gang i 1965 med sine prestasjoner i filmene Frankenstein Meets the Space Monster og Film. I 1970 spilte han mot Arnold Schwarzenegger i filmen Hercules in New York.

James Karen var sønn av de russiskfødte jødiske immigrantene Mae og Joseph H. Karnofsky, som var produsent og forhandler. Som ung mann ble James oppfordret til å bli skuespiller av den amerikanske kongressmannen Daniel J. Flood, som var en amatørutøver selv, og rekrutterte ham til en produksjon på Little Theatre i Wilkes-Barre. Han gikk på Neighborhood Playhouse School of the Theatre i New York. Hans store gjennombrudd kom da han ble bedt om å delta på den opprinnelige Broadway-produksjonen av A Streetcar Named Desire.

På TV spilte han dr. Burke på As the World Turns og han var den opprinnelige Lincoln Tyler på All My Children. Han er kjent for sin faste rolle i TV-serien Eight Is Enough. Han er også kjent på østkysten for hans 20 år som TV- og radiotalsmann for Pathmark-supermarkedkjeden. Han var også med i Golden Girls som en potensiell kjæreste for Dorothy.

Hans filmer inkluderer Poltergeist (1982), The Return of the Living Dead (1985), Wall Street (1987), og i 2006 var han på rollelisten til The Pursuit of Happyness. Han var for en periode gift med Susan Reed, som var tidligere skuespiller og folkesanger. De skilte lag, og han giftet seg senere med Alba Francesca. Wikipedia

57 år
Gloria Grahame (Skuespiller)
1923 - 1981

Gloria Grahame (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Grahame Hallward

Født:
28. november 1923 (100 år siden)

Døde:
5. oktober 1981 (57 år) (42 år siden)

Gloria Grahame var en amerikansk skuespiller.

Grahame vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Rosemary Bartlow i filmen Blendende løgn (1952). Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen filmen. Wikipedia

84 år
Inger Louise Valle (Politiker)
1921 - 2006

Inger Louise Valle (Norge)

Politiker, jurist, kriminolog

Født:
28. november 1921 (102 år siden)

Døde:
21. mai 2006 (84 år) (18 år siden)

Inger Louise Valle var en norsk jurist og politiker (Ap). Hun var forbrukerminister 1971–1972, justisminister fra 1973 til 1979, og kommunal- og arbeidsminister fra 1979 til 1980. Valle var leder av den norske Hovedkomiteen for FNs internasjonale kvinneår 1975. Hun var medlem av Bærum kommunestyre fra 1967 til 1971, og av ulike komiteer og utvalg, blant annet Kjøpslovkomiteen av 1962.

Inger Louise Valle var Norges første forbrukerombudsmann, en stilling hun tiltrådte i 1973.

Valle var datter av skipsreder Jens Andvig og Louise Berg, og mor til professor Jan Grund. Hun var utdannet cand.jur. (1951) og arbeidet ved Norsk korrespondanseskole (1941-1947), i Prisdirektoratet (1942-1958), og i Forbrukerrådet (1958-1971). Wikipedia

74 år
Ludvig Mathias Lindeman (Komponist)
1812 - 1887

Ludvig Mathias Lindeman (Norge)

Komponist, organist, folkemusikksamler

Født:
28. november 1812 (211 år siden)

Døde:
23. mai 1887 (74 år) (137 år siden)

Ludvig Mathias Lindeman var en norsk komponist, organist og folkemusikksamler, født i Trondheim. Han var den første i Norge etter Olea Crøger som begynte å samle folkemusikk systematisk, og samarbeidet med Crøger og Landstad om utgivelsen av Norske Folkeviser. Wikipedia

69 år
William Blake (Kunstmaler)
1757 - 1827

William Blake (Storbritannia)

Kunstmaler, lyriker, forfatter, teolog, samler, gravør, illustratør, filosof, litograf

Født:
28. november 1757 (266 år siden)

Døde:
12. august 1827 (69 år) (196 år siden)

William Blake var en britisk poet, maler, grafiker, romantisk mystiker og bokutgiver, eller «opphavsmann og trykker», som han signerte mange av sine bøker med. Wikipedia

Dødsfall

85 år
David Prowse (Skuespiller)
1935 - 2020

David Prowse (Storbritannia)

Skuespiller, vektløfter

Fullt navn / Fødenavn:
David Charles Prowse

Født:
1. juli 1935 (88 år siden)

Døde:
28. november 2020 (85 år) (Covid-19) (3 år siden)

David Prowse var en britisk kroppsbygger, vektløfter og skuespiller. Han er best kjent for rollen som den onde Darth Vader i den opprinnelige Star Wars-trilogien. Han spilte karakteren, mens James Earl Jones sørget for stemmen til Vader.

Prowse led mye av leddgikt i løpet av livet sitt. Dette førte blant annet til utskifting av både hofter og den ene ankelen. Prowses første symptomer på leddgikt dukket allerede opp i en alder av 13 år, men tilsynelatende forsvant de da han tok opp konkurransedyktig vektløfting. Imidlertid dukket symptomene opp igjen iløpet av 1990-årene da Prowse var i 50-og 60-årene.

I 2001 ble Prowse sin venstre arm totalt lammet og han ble diagnostisert med septisk artritt som var forårsaket av en infeksjon som kom på grunn av en allergi mot noen av de anti-inflammatoriske legemidlene som han var blitt foreskrevet av doktoren, og som nesten drepte ham.

Den betydelige mengden tung vektløfting som Prowse hadde holdt på med i løpet av hele sin skuespillerkarriere, og mengden av operasjoner og kirurgi han har gjennomgått sørget for en drastisk redusering av hans høyde. På det meste var han 198 cm høy. Ifølge Washinton Post var han 200 cm og veide 125 kg. Peter Mayhew som fremstilte Chewbacca i Star Wars var enda høyere, nærmere 220 cm.

Prowse døde med covid-19 på et sykehus i London den 28. november 2020, i en alder av 85 år. Wikipedia

84 år
Leslie Nielsen (Skuespiller)
1926 - 2010

Leslie Nielsen (Canada)

Skuespiller, komiker, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie William Nielsen

Født:
11. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
28. november 2010 (84 år) (13 år siden)

Leslie William Nielsen var en canadisk-amerikansk skuespiller og komiker. Hans skuespillerkarriere krysser en rekke sjangere innen både fjernsyn og film. Han huskes best fra rollen som John J. Adams i sciencefiction-filmen Den forbudte planet (Forbidden planet) fra 1956 og noe senere som politibetjent Frank Drebin i crazykomedien Mannen med den nakne pistol (The Naked Gun) fra 1988 og dens oppfølgere, samt TV-serien Police Squad!, som disse filmene var basert på. Wikipedia

78 år
Bjartmar Gjerde (Politiker)
1931 - 2009

Bjartmar Gjerde (Norge)

Politiker, pressemann

Født:
6. november 1931 (92 år siden)

Døde:
28. november 2009 (78 år) (14 år siden)

Bjartmar Alv Gjerde var en norsk politiker (Ap) og senere kringkastingssjef.

Gjerde vokste opp på et småbruk drevet av foreldrene på Larsnes på Sunnmøre. Fordi familien hadde dårlig økonomi fikk han ikke mer skolegang enn folkeskole. Han skaffet seg mer utdanning i voksen alder. Da han var 16 år gammel forlot han småbruket og reiste til Ålesund. Han arbeidet en tid som journalist i Sunnmøre Arbeideravis. I en periode var han redaktør for AUF-avisen Fritt Slag.

Gjerde var leder av Arbeidernes ungdomsfylking i perioden 1958 til 1961. I 1971 ble han statsråd for Kirke- og undervisningsdepartementet i Trygve Brattelis første regjering. Han hadde denne posisjonen fram til høsten 1972. I 1973 gikk han inn i samme stilling i Trygve Brattelis andre regjering. Denne stillingen hadde han fram til januar 1976.

I 1976 ble han industriminister i Odvar Nordlis regjering. Etter to år som industriminister ble han minister for det nyopprettede Olje- og energidepartementet (1978), den første oljeminister Norge hadde. I hans tid kom Alexander Kielland-ulykken og Alta-konflikten.

Etter han gikk ut av politikken ble han kringkastingssjef i NRK i 1981. Denne stillingen hadde han fram til 1989. Dette var under den tiden da NRKs monopol på radio og fjernsyn ble avviklet, og dermed ble statskringkasteren stilt overfor nye utfordringer. De første uavhengig drevne lokalstasjonene dukket opp på 1980-tallet, og private fjernsynssendinger begynte å konkurrere med NRK i 1987.

Etter avgangen i NRK ble han arbeidsdirektør og sjef i Aetat, en stilling han hadde fram til 1994. Wikipedia

62 år
Petter C.G. Sundt (Skipsreder)
1945 - 2007

Petter C.G. Sundt (Norge)

Skipsreder

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Christian Grüner Sundt

Født:
9. april 1945 (79 år siden)

Døde:
28. november 2007 (62 år) (16 år siden)

Petter Christian Grüner Sundt var en norsk skipsreder og forretningsmann.

Sammen med fetteren Morten Sig. Bergesen overtok Petter Sundt i 1976 ledelsen av Bergesen-rederiet etter at bestefaren Sigval Bergesen d.y. var blitt tvunget til å trekke seg tilbake av helsemessige årsaker. Sammen med søsknene sine kontrollerte de to nærmere 70 prosent av rederiet. Etter hvert ønsket de andre familiemedlemmene å få realisert sine verdier. Bak ryggen på Petter Sundt og Morten Bergesen forsøkte de andre fire søskenbarnene å selge sin eierandel til Kosmos for 1,3 milliarder kroner. Morten Bergesen og Petter Sundt tok så eiermessig kontroll og børsnoterte selskapet. De kontrollerte rederiet inntil de solgte det til den kinesiske Sohmen-Paofamilien i 2003.

I forbindelse med salget til Sohmen-familien uttalte Sundt og Bergesen at de mente rederiet opphørte som familieselskap da det ble børsnotert i 1986, men at de etter det har fungert som «stabiliserende faktor» i Bergesen. «Familierederiet ble begravet, var dødt og ferdig, da den øvrige familie forsøkte å selge rederiet til Kosmos i Sandefjord i 1986. Morten og jeg måtte låne 1,2 milliarder for benytte forkjøpsretten. Deretter ble rederiet børsnotert. Vi solgte det vi hadde kjøpt, for å betale gjelden», sa Sundt til Aftenposten etter at salget var annonsert.

Sundt eide privatfly-selskapet Sundt Air. Sammen med Christian Ringnes hadde han betydelige eiendomsinvesteringer i Sverige. Sundt hadde også en stor portefølje finansielle plasseringer.

Sundt døde på Lovisenberg av kreft 28. november 2007 etter et lengre sykeleie og etterlot seg to barn og arvinger. Wikipedia

80 år
Roy Bjørnstad (Skuespiller)
1925 - 2005

Roy Bjørnstad (Norge)

Skuespiller

Født:
29. september 1925 (98 år siden)

Døde:
28. november 2005 (80 år) (18 år siden)

Roy Bjørnstad var en norsk skuespiller.

Bjørnstad debuterte på scenen i 1945 i Sverige. Senere tilknyttet Trøndelag Teater 1949–51, Rogaland teater 1953–60, deretter flere perioder ved Fjernsynsteatret på 1960- og 1970-tallet. Ansatt i Det norske teatret fra 1978 til 1996. Han gjorde seg der bemerket i en rekke Tsjekhov-oppsetninger som blant annet Tre søstre (1981) og Måken (1987). Han gjorde også inntrykk i Cora Sandels Kjøp ikke Dondi og Okamoto Kidos Heike Gani.

Hans filmdebut var i 1946 med Englandsfarere. Har også medvirket i filmer som Jentespranget, Trost i taklampa, Den siste Fleksnes og Olsenbanden gir seg aldri. I TV var han å se i noen episoder av komiserien Fleksnes samt i seriene Nini (2001) og Blind gudinne (1997). Wikipedia

34 år
Jeffrey Dahmer (Seriemorder)
1960 - 1994

Jeffrey Dahmer (USA)

Seriemorder, serievoldtektsforbryter, soldat

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffrey Lionel Dahmer

Født:
21. mai 1960 (64 år siden)

Døde:
28. november 1994 (34 år) (29 år siden)

Jeffrey Lionel Dahmer var en amerikansk seriemorder, kannibal og sexforbryter. Dahmer ble dømt for å ha myrdet 17 menn og gutter mellom 1978 og 1991, de fleste av drapene skjedde mellom 1987 og 1991. Drapene hans involverte voldtekt, lemlesting, nekrofili og kannibalisme. Den 28. november 1994 ble han slått i hjel av en innsatt i fengselet Columbia Correctional Institution. Wikipedia

70 år
Johan Vestly (Illustratør)
1923 - 1993

Johan Vestly (Norge)

Illustratør, kunstmaler

Født:
24. november 1923 (100 år siden)

Døde:
28. november 1993 (70 år) (30 år siden)

Johan Vestly var en norsk billedkunstner, illustratør og filmskaper. Foreldrene var Toralf (1892–1942) og Milly Vestly (1892–1977). Han er først og fremst kjent for å ha illustrert sin kone Anne-Cath. Vestlys populære barnebøker.

Johan Vestly studerte ved tegnelinja på Statens håndverks- og kunstindustriskole og på Bjarne Engebrets malerskole. Han var også elev hos Erling Merton, og studerte i Paris i 1949. Johan Vestly debuterte på høstutstillinga i 1947. Han utførte blant annet teaterdekorasjoner til Studioteatret, Oslo Nye Teater og Riksteatret. Johan er imidlertid mest kjent for samarbeidet med Anne-Cath. Vestly, som han giftet seg med i 1946. Han illustrerte alle barnebøkene hennes inntil han døde. Den første boka var Ole Aleksander Filibom-bom-bom (1953). Dessuten lagde de sammen filmmanus til Barne-TV-programmene om Kanutten tidlig på 1960-tallet og seks fjernsynsfilmer om Guro. Johan Vestly illustrerte også enkelte av Alf Prøysens utgivelser.

Johan Vestly mottok Kultur- og kirkedepartementets illustrasjonspris for barnebøker i 1964 og 1976, sist for arbeidet med Guro og nøkkerosene. Han lagde også mange dyreprogrammer for fjernsyn, filmen om Sondre Norheim og dokumentarprogrammer om flere kunstnere.

Johan og Anne-Cath. Vestly fikk to sønner, Jo og Håkon. Wikipedia

72 år
Eilif Armand (Skuespiller)
1921 - 1993

Eilif Armand (Norge)

Skuespiller, forfatter

Født:
18. mars 1921 (103 år siden)

Døde:
28. november 1993 (72 år) (30 år siden)

Eilif Armand var en norsk skuespiller, kjent fra scene og film.

Eilif Armand debuterte i 1946 på Den Nationale Scene i Barrabas av Nordahl Grieg. Her var han ansatt fra 1948 til 1956 og igjen fra 1974. Fra 1958 til 1974 var Armand ansatt ved Nationaltheatret. I denne perioden spilte han 75 roller, blant andre Mikael i Faust (1963), Molvik i Vildanden (1964), professor Turman i Geografi og Kiærlighed (1967), professor Max Weber i Toller (1970), Oswald i Kong Lear og Jesper i Kiærlighed uden Strømper (1971) og John Morton, biskopen av Ely i Richard III`s liv og død (1974).

På film har Eilif Armand blant annet hatt roller som kontrolløren i Ukjent mann fra 1951, bokbinder Lange i Bergen i Hans Nielsen Hauge fra 1961, kjøpmann Sagen i Broder Gabrielsen fra 1966, Birger, far i Marikens bryllup og den tilknappede i Lukket avdeling. Wikipedia

76 år
Aslaug Vaa (Forfatter)
1889 - 1965

Aslaug Vaa (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
25. august 1889 (134 år siden)

Døde:
28. november 1965 (76 år) (58 år siden)

Aslaug Vaa var en norsk forfatter. Hun var storesøster til billedhoggeren og maleren Dyre Vaa, gift med psykologen og filologen Ola Raknes, mor til billedhoggeren Anne Raknes og lyrikeren Magli Elster og mormor til Jon Elster. Hun var tremenning til Eivind Groven og Tarjei Vesaas.

Aslaug Vaa ble født på fjellgården Nystog i Rauland. Da hun var fire år gammel flyttet familien til Kviteseid der hun ble boende fram til studietiden. Hun studerte fransk litteratur og kunsthistorie ved universitet i Paris og teaterhistorie ved universitetet i Berlin. Deretter arbeidet hun en tid som lærer og journalist. Hun debuterte som lyriker i 1934, 45 år gammel. Den første diktsamlingen het Nord i leite. Hun skrev også skuespill.

Hun fikk Statens kunstnerlønn fra 1955. Hennes dikt ble ofte fremført i Ønskediktet på NRK, særlig So rodde dei fjordan. I 1963 ble hun den første som mottok Ønskediktprisen.

Vaa var blant forfatterne som meldte seg ut av Den norske Forfatterforening, for å slutte seg til Forfatterforeningen av 1952, i protest mot samnorskpolitikken.

Skinnvengbrev var det første av hennes dikt som ble tonesatt. Komponisten var Harald Lie. Siden er Skinnvengbrev og flere av hennes øvrige dikt tonesatt av Geirr Tveitt. Skuespilleren og sangeren Tone Ringen har også laget melodi til flere av Aslaug Vaas dikt. I 2001 tonesatte og fremførte Odd Nordstoga og Øyonn Groven Myhren bestillingsverket Nivelkinn, basert på Aslaug Vaas diktsyklus av samme navn fra Nord i leite på Telemarksfestivalen. Oppføringen ble tatt opp og utgitt på plate, og vant Spellemannprisen 2002 i klassen for Folkemusikk. Wikipedia

<<
28. November
>>