Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
28. November

Om dagen

28. November er dag 332 i 2019, og er i uke 48. Det er 33 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_28-11.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: LaMia Airlines Flight 2933 med det brasilianske fotballaget Chapecoense om bord styrtet ved Medellín i Colombia
LaMia flight 2933 var en flyvning med LaMia fra Viru Viru internasjonale lufthavn i Bolivia til José María Córdova internasjonale lufthavn i Colombia. 28. november 2016 styrtet flyet ved Cerro Gordo i La Unión i Colombia. Flyvningen var chartret av fotballklubben Chapecoense, som var på vei til Medellín for å spille finale i Copa Sudamericana. Ombord var også 21 journalister og ni besetningsmedlemmer. Av de 77 personene ombord, overlevde kun seks. Det var tre spillere i Chapecoense, forsvarsspillerne Alan Ruschel og Helio Zampier Neto og keeperen Jakson Follman, en flytekniker, en flyvertinne og en journalist.

Tidlig i etterforskningen regnes det for sannsynlig at flyet har gått tomt for drivstoff. Flyvningen var helt maksimalt av flyets rekkevidde, de unnlot å gjennomføre en planlagt mellomlanding for etterfylling av drivstoff etter forsinkelser. På ulykkesstedet utbrøt det heller ingen brann og motorene så ut som at de ikke hadde vært i gang da de traff bakken. Det ble heller ikke funnet drivstoff på krasjstedet. Flyets ferdsskriver og opptaksboks ble funnet nokså intakt tidlig i etterforskningen. Wikipedia
Wikipedia_28-11.2010
9 år siden
Wikipedia
2010: Skuespiller og komiker Leslie Nielsen, dør av lungebetennelse på Holy Cross Hospital i Florida, 84 år gammel
Leslie Nielsen var en canadiskfødt skuespiller og komiker. Hans skuespillerkarriere krysser en rekke sjangere innen både fjernsyn og film. Han huskes best fra rollen som John J. Adams i sciencefiction-filmen Forbidden Planet og noe senere som politibetjent Frank Drebin i crazykomedien Mannen med den nakne pistol (1988) og dens oppfølgere, samt TV-serien som disse filmene var basert på.

Nielsen er født i Canada, men tok etter hvert statsborgerskap i USA, der han hadde de meste av sin karriere. Han debuterte som skuespiller i filmen Ransom i 1956. Nielsen var også kjent for å spille Frank Drebin i filmen The Naked Gun og president Harris i Scary Movie-filmene. Han har i løpet av sin skuespillerkarriere dukket opp i over 100 filmer og 1500 fjernsynsprogrammer. Hans første hovedrolle i en TV-serie var som soldaten Francis Marion fra den amerikanske uavhengighetskrigen i Disney's The Swamp Fox. I 1969 hadde han den ledende rollen som politimann i The Bold Ones: The Protectors.

Nielsen ble i 2002 utnevnt til offiser av Order of Canada. I 1988 ble Leslie Nielsen nummer 1884 som fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6541 Hollywood Boulevard. I 2001 fikk han en stjerne i Canadas Walk of Fame. Wikipedia
Wikipedia_28-11.1994
25 år siden
Wikipedia
1994: Norge avholder folkeavstemning om EU-medlemskap, som ender med knapp seier til nei-siden
Folkeavstemningen om Norges tilslutning til Den europeiske union fant sted 28. november 1994. 52,2 % stemte mot norsk tilslutning, mens 47,8 % stemte for. I Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Buskerud stemte flertallet av befolkningen for medlemskap. I alle andre fylker stemte flertallet mot. Valgdeltakelsen var på 89 %, noe som regnes som svært høyt.

Avstemningen var rådgivende og ikke politisk bindende, men etter tradisjonen fulgte Stortinget rådet fra folket. En tilsvarende folkeavstemning ble holdt i 1972. Også da sa flertallet nei til medlemskap. Wikipedia
Fødsler
94 år
James Karen (Skuespiller)
1923 - 2018

James Karen (USA)

Skuespiller

Født:
28. november 1923 (95 år siden)

Døde:
23. oktober 2018 (94 år) (0 år siden)

James Karen var en amerikansk skuespiller.

Han opptrådte flere ganger på film og fjernsyn og på teateroppsetninger på Broadway. Han debuterte som profesjonell skuespiller for første gang i 1965 med sine prestasjoner i filmene Frankenstein Meets the Space Monster og Film. I 1970 spilte han mot Arnold Schwarzenegger i filmen Hercules in New York.

James Karen var sønn av de russiskfødte jødiske immigrantene Mae og Joseph H. Karnofsky, som var produsent og forhandler. Som ung mann ble James oppfordret til å bli skuespiller av den amerikanske kongressmannen Daniel J. Flood, som var en amatørutøver selv, og rekrutterte ham til en produksjon på Little Theatre i Wilkes-Barre. Han gikk på Neighborhood Playhouse School of the Theatre i New York. Hans store gjennombrudd kom da han ble bedt om å delta på den opprinnelige Broadway-produksjonen av A Streetcar Named Desire.

På TV spilte han dr. Burke på As the World Turns og han var den opprinnelige Lincoln Tyler på All My Children. Han er kjent for sin faste rolle i TV-serien Eight Is Enough. Han er også kjent på østkysten for hans 20 år som TV- og radiotalsmann for Pathmark-supermarkedkjeden. Han var også med i Golden Girls som en potensiell kjæreste for Dorothy.

Hans filmer inkluderer Poltergeist (1982), The Return of the Living Dead (1985), Wall Street (1987), og i 2006 var han på rollelisten til The Pursuit of Happyness. Han var for en periode gift med Susan Reed, som var tidligere skuespiller og folkesanger. De skilte lag, og han giftet seg senere med Alba Francesca. Wikipedia

57 år
Gloria Grahame (Skuespiller)
1923 - 1981

Gloria Grahame (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Grahame Hallward

Født:
28. november 1923 (95 år siden)

Døde:
5. oktober 1981 (57 år) (38 år siden)

Gloria Grahame var en amerikansk skuespiller.
Grahame vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Rosemary Bartlow i filmen Blendende løgn (1952). Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen filmen. Wikipedia

Dødsfall
80 år
Roy Bjørnstad (Skuespiller)
1925 - 2005

Roy Bjørnstad (Norge)

Skuespiller

Født:
29. september 1925 (94 år siden)

Døde:
28. november 2005 (80 år) (13 år siden)

Roy Bjørnstad var en norsk skuespiller.
Bjørnstad debuterte på scenen i 1945 i Sverige. Senere tilknyttet Trøndelag Teater 1949–51, Rogaland teater 1953–60, deretter flere perioder ved Fjernsynsteatret på 1960- og 1970-tallet. Ansatt i Det norske teatret fra 1978 til 1996. Han gjorde seg der bemerket i en rekke Tsjekhov-oppsetninger som blant annet Tre søstre (1981) og Måken (1987). Han gjorde også inntrykk i Cora Sandels Kjøp ikke Dondi og Okamoto Kidos Heike Gani.
Hans filmdebut var i 1946 med Englandsfarere. Har også medvirket i filmer som Jentespranget, Trost i taklampa, Den siste Fleksnes og Olsenbanden gir seg aldri. I TV var han å se i noen episoder av komiserien Fleksnes samt i seriene Nini (2001) og Blind gudinne (1997). Wikipedia

76 år
Aslaug Vaa (Forfatter)
1889 - 1965

Aslaug Vaa (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
25. august 1889 (130 år siden)

Døde:
28. november 1965 (76 år) (53 år siden)

Aslaug Vaa var en norsk forfatter. Hun var storesøster til billedhoggeren og maleren Dyre Vaa, gift med psykologen og filologen Ola Raknes, mor til billedhoggeren Anne Raknes og lyrikeren Magli Elster og mormor til Jon Elster. Hun var tremenning til Eivind Groven og Tarjei Vesaas.
Aslaug Vaa ble født på fjellgården Nystog i Rauland. Da hun var fire år gammel flyttet familien til Kviteseid der hun ble boende fram til studietiden. Hun studerte fransk litteratur og kunsthistorie ved universitet i Paris og teaterhistorie ved universitetet i Berlin. Deretter arbeidet hun en tid som lærer og journalist. Hun debuterte som lyriker i 1934, 45 år gammel. Den første diktsamlingen het Nord i leite. Hun skrev også skuespill.
Hun fikk Statens kunstnerlønn fra 1955. Hennes dikt ble ofte fremført i Ønskediktet på NRK, særlig So rodde dei fjordan. I 1963 ble hun den første som mottok Ønskediktprisen.
Vaa var blant forfatterne som meldte seg ut av Den norske Forfatterforening, for å slutte seg til Forfatterforeningen av 1952, i protest mot samnorskpolitikken.
Skinnvengbrev var det første av hennes dikt som ble tonesatt. Komponisten var Harald Lie. Siden er Skinnvengbrev og flere av hennes øvrige dikt tonesatt av Geirr Tveitt. Skuespilleren og sangeren Tone Ringen har også laget melodi til flere av Aslaug Vaas dikt. I 2001 tonesatte og fremførte Odd Nordstoga og Øyonn Groven Myhren bestillingsverket Nivelkinn, basert på Aslaug Vaas diktsyklus av samme navn fra Nord i leite på Telemarksfestivalen. Oppføringen ble tatt opp og utgitt på plate, og vant Spellemannprisen 2002 i klassen for Folkemusikk. Wikipedia

<<
28. November
>>