Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. November

Om dagen

10. November er dag 315 i 2024, og er i uke 45. Det er 51 dager igjen av året.

Historie

14 år siden

2009: Tysklands landslagskeeper Robert Enke, tar sitt eget liv, 32 år gammel

Robert Enke var tysk fotballspiller. Han spilte sist for Hannover 96 fra 2004 til 2009 som målvakt, og spilte også for Carl Zeiss Jena, Borussia Mönchengladbach, Benfica, FC Barcelona, Fenerbahçe og Tenerife.

Han spilte åtte landskamper for Tyskland, og til sammen 196 kamper i Bundesliga.

Robert Enkes to år gamle datter døde av en medfødt hjertefeil i 2006. I mai 2009 adopterte han og hans kone en to måneder gammel pike. Enke tok sitt eget liv 10. november 2009. Kona sa i et møte med Hannover 96 at Robert Enke led av depresjoner. Robert Enkes kiste ble båret ut av AWD Arena 15. november 2009. Wikipedia
17 år siden

2006: Skuespilleren Jack Palance, kjent fra mange western-filmer, dør av naturlige årsaker i sin datters hus, 87 år gammel

Walter Jack Palance var en amerikansk skuespiller.

Han vant en Oscar for beste mannlige birolle, for rollen som «Curly Washburn» i «City Slickers». Han medvirket også i oppfølgeren. Fra 1982 til 1985 var han programleder for tv-serien Ripley's Believe It or Not!. Palance er ellers kjent for å spille typisk skurkeroller på film, og utover «City Slickers» har han medvirket i filmer som «Shane», «Batman», og «Young Guns». Han har for det meste spilt i western-filmer.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Palances foreldre var fra Ukraina. Han er far til skuespilleren Holly Palance.

Den 10. november 2006 døde Palance av naturlige årsaker i en alder av 87 år i sin datters hjem i Montecito i California. Wikipedia
85 år siden

1938: Krystallnatten fortsetter utover morgentimene, med omfattende voldshandlinger og drap på tyske jøder

Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike. 1400 synagoger ble brent ned og over 7500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble 91 jøder drept og omtrent 30.000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen.

10. november var fortauene fulle av knust glass fra de jødiske forretningene, og dette gjorde at aksjonene ble gitt navnet krystallnatten av nazistene. Etter krystallnatten ble de tyske og østerrikske jødene ilagt en kollektiv bot på én milliard mark, tilsvarende 4000 mark for hver enkelt jøde. Wikipedia

Fødsler

40 år
Svein Magnus Furu (Jazzmusiker)
1983

Svein Magnus Furu (Norge)

Jazzmusiker, komponist, saksofonist, journalist

Født:
10. november 1983 (40 år)

Svein Magnus Furu er en norsk jazzsaksofonist og musikkritiker fra Asker.

Han har vært medlem av flere grupper innen jazz og beslektede stilarter. Blant annet Andrea Kvintett, Trabant, Stian Around a Hill Quartet, Fence og Aphrodisiac. Sammen med Kim Johannesen og Tore Sandbakken ble han nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen jazz for utgivelsen Kayak.

Som musikkritiker virker han i Morgenbladet og Kulturnytt på NRK P2. Wikipedia

40 år
Miranda Lambert (Sanger)
1983

Miranda Lambert (USA)

Sanger, låtskriver, gitarist

Født:
10. november 1983 (40 år)

Miranda Leigh Lambert er en amerikansk countrymusiker.

Mirande Lambert, som er av engelsk, irtsk og indiansk herkomst, vokste opp med foreldrene sine i det østlige Texas, hovedsakelig i Lindale i Smith County. Hun er datter av Country-songwriter og -gitarist Rick Lambert.

Allerede mens hun var barn reiste familien rundt til forskjellige lokale puber og konserthus hvor hun fikk opptre, i håp om å bli oppdaget. Moren, Beverly June, hadde tidligere foreslått konkurransen «Nashville Star», for Miranda, men det var ikke før i 2003 at Miranda meldte seg på, ettersom hun selv mente det var å selge seg selv. Lambert kom på 3.-plass i Nashville Star, men en av dommerne var så fascinert at hun ordnet et møte med Epic Records.

Lambert signerte kontrakt med selskapet på betingelsen av at hun fikk skrive sin egen musikk, og ikke måtte opptre med «pop-country shit».

Lamberts første album Kerosene kom ut i 2005, hvor hennes fire første singler, «Me and Charlie Talking», «Bring Me Down», «Kerosene», og «New Strings», alle nådde topp 40 på Billboard Hot Country Songs charts. Lambert fikk senere kontrakt med Columbia Records Nashville, hvor hun i 2007 utga sitt andre album, Crazy Ex-Girlfriend". «Singlene Famous in a Small Town», «Gunpowder & Lead» og «More Like Her» kom alle på Top 20 hits, hvor «Gunpowder & Lead» ble hennes første Top 10 country hit i juli 2008. Hennes tredje album, Revolution, kom ut i 2009, hvor både «The House That Built Me» og «Heart Like Mine» ble nummer 1. Lambert ble også nominert til en Grammy Award, Academy of Country Music Awards og The Country Music Association Awards.

I 2011 giftet hun seg med Blake Shelton etter at de hadde vært et par i fem år. Hennes fjerde album ble også utgitt det samme året; Four the Record med singler som «Baggage Claim» og «Over You». Lambert har også startet et eget band, for å kunne gjøre noe annet med musikken. Sammen med Ashley Monroe og Angaleena Presley utgjør de det nye countrybandet Pistol Annies. Albumet deler navn med deres første singel, «Hell on Heels».

I juli 2015 annonserte Lambert og Shelton at de skulle skilles.

Lambert ga ut sitt femte album, "Platinum", i juni 2014. Albumet ble innledet av den første singelen, "Automatic", som nådde topp 5 på countrylistene i USA. Lambert vant også en Grammy Award for beste countryplate. Wikipedia

40 år
Arne Bye (Tegneserieskaper)
1983

Arne Bye (Norge)

Tegneserieskaper

Født:
10. november 1983 (40 år)

Arne Bye er en tegneserieskaper fra Trondheim. Bye er best kjent for Holger og Hagbart, en serie om to apatiske personer som deler både leilighet og TV-skjerm. Serien har blitt trykt i blader som Pondus, Smult, FLEIP og Trondheimstegnernes Slagg-blader, og er også utgitt i egne album av Pokus forlag, Kelpie forlag og Laksevåg forlag.

Siden 2006 arbeider Bye hovedsakelig med den humoristiske tegneserien Mira. Tidligere gikk stripeserien fast i den kortvarige Arbeideravisa.

Bye er dessuten medstifter av Trondheimstegnerne og initiativtaker til Steinkjer Serieliga. Wikipedia

43 år
Wilhelm Denifl (Kombinertløper)
1980

Wilhelm Denifl (Østerrike)

Kombinertløper, skiløper

Født:
10. november 1980 (43 år)

Wilhelm Denifl er en østerriksk kombinertløper. Han vant gull i Kombinert lagkonkurranse under Ski-VM 2003 i Val di Fiemme

Han tok bronse under Vinter-OL 2018. Wikipedia

32 år
Brittany Murphy (Skuespiller)
1977 - 2009

Brittany Murphy (USA)

Skuespiller, sanger, musiker

Født:
10. november 1977 (46 år siden)

Døde:
20. desember 2009 (32 år) (14 år siden)

Brittany Anne Murphy var en amerikansk skuespillerinne og musiker.

Murphy ble født i Atlanta i Georgia. Foreldrene hennes ble skilt kort tid etter fødselen, og hun vokste opp i Edison i New Jersey, og i Burbank i California sammen med sin mor. Da hun var ni år gammel fikk hun en syngende rolle i musikalen Les Misérables, og innen hun fylte tretten hadde hun en kontrakt med en manager.

Murphy fikk sin første jobb i Hollywood da hun var fjorten år gammel, med rollen som «Brenda Drexell» i TV-serien Drexell's Class. Senere fikk hun rollen som «Molly Morgan» i den kortlivede serien Almost Home. Hun var også vokalist i bandet Blessed With Soul tidlig på 1990-tallet.

Siden den gang har hun medvirket i flere suksessrike filmer, inkludert Clueless (1995), 8 Mile (2002) og Uptown Girls (2003). Hun har også opptrådt i flere TV-serier, blant annet Sister, Sister, Boy Meets World, og som stemmen til «Luanne Platter» i den populære animerte TV-serien King of the Hill.

Hennes seneste roller er i filmene Little Black Book (2004), som ble en fiasko både blant kritikerne og publikum, og den kritikerroste Sin City (2005).

Våren 2006 lanserte Paul Oakenfold singelen «Faster Kill Pussycat» i samarbeid med Brittany Murphy. Sangen ble en populær hit på nattklubbene i USA, og kom med på Billboards «Hot Dance Club Play chart». Den kom også på syvendeplass på den britiske singellisten.

I forbindelse med utgivelsen av filmen Happy Feet gjorde hun sin utgave av Queens sang «Somebody to Love» og Earth, Wind & Fires «Boogie Wonderland».

Murphy har tidligere vært knyttet til skuespilleren Ashton Kutcher, og var forlovet med talentspeideren Jeff Kwatinetz i 2004. I desember 2005 forlovet hun seg med Joe Macaluso, en produksjonsassistent hun møtte mens hun arbeidet på settet til Little Black Book.

Britanny Murphy døde etter å ha fått hjertestans 20. desember 2009. Hun ble funnet bevisstløs i dusjen av sin mor, som tilkalte en ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving på stedet, og videre hele veien til sykehuset, uten at skuespillerinnen responderte. Murphy ble erklært død to timer etter at ambulansen ble tilkalt. Rettsmedisineren i Los Angeles opplyste i februar 2010 at dødsfallet skyldtes lungebetennelse, og ifølge BBC skal reseptbelagt medisin også hatt en medvirkende faktor.

Den avsluttede rapporten viser at Murphy ikke hadde spor av verken alkohol eller dop i blodet. «Det viser ingen historie av alkohol eller dopmisbruk», står det i rapporten lagt ut av TMZ.

Videre kan man lese at hun hadde høye nivåer av Vicodin i blodet, et Opioid som brukes mot moderate til sterke smerter. Det var også spor av andre piller i blodet hennes.

Det har vært spekulasjoner om Brittany hadde spiseforstyrrelser da hun døde, men også dette blir tilbakevist.

«Kroppen hennes fremstår som sunn. Den var velutviklet, normalt muskuløs og slank, men ikke for slank. Hun var 165 cm høy og veide 52 kilo da hun døde, noe som er helt normalt», står det.

Ifølge rapporten var det en lungebetennelse som tok livet av den prominente skuespillerinnen, og de mener også at døden kunne vært unngått om hun hadde kommet seg til legen tidligere.

- Murphy hadde planlagt å dra til legen, men dessverre døde hun før hun rakk det. Dette er et tilfelle der et sykt menneske, som hadde både lungebetennelse og blodfattighet, tok smertestillende når hun egentlig skulle fått behandling på sykehuset, sier assisterende lege Ed Winter til People. Wikipedia

47 år
Steffen Iversen (Fotballspiller)
1976

Steffen Iversen (Norge)

Fotballspiller

Født:
10. november 1976 (47 år)

Steffen Iversen er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller som er spillende hovedtrener for den norske klubben Sportsklubben Trygg/Lade.

Han har spilt for en rekke fotballklubber som Rosenborg og Tottenham, og som i dag jobber som fotballekspert i C More. Iversen viste seg til tider å være en målfarlig spiss, og ble regnet som en svært dyktig hodespiller. Han er sønn av nå avdøde Odd Iversen. Wikipedia

48 år
Markko Märtin (Rallykjører)
1975

Markko Märtin (Estland)

Rallykjører

Født:
10. november 1975 (48 år)

Markko Märtin er en estisk rallykjører som kjører for Peugeot (tidligere Ford). Han har vunnet 5 løp i rally-VM (2003 og 2004). Hans kartleser er Michael Park.

Markko Märtin og hans kartleser Michael Park hadde en ulykke på ss 15 i Rally Wales 19. september 2005 der Michael Park omkom. Wikipedia

51 år
DJ Ashba (Musiker)
1972

DJ Ashba (USA)

Musiker, låtskriver, gitarist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Daren Jay Ashba

Født:
10. november 1972 (51 år)

Daren Jay Ashba var gitarist i hardrock-bandet Guns N' Roses fra 21. mars 2009. DJ Ashba erstattet Robin Finck som forlot bandet i 2008. Han har tidligere spilt i Beautiful Creatures og Sixx:A.M.. Han skrev i en pressemelding 27. juni 2015 at han forlot Guns N' Roses etter seks års tjeneste. Wikipedia

51 år
Dagfinn Lyngbø (Komiker)
1972

Dagfinn Lyngbø (Norge)

Komiker, stand-up-komiker, skuespiller

Født:
10. november 1972 (51 år)

Dagfinn Lyngbø er en norsk stand up-komiker fra Askøy utenfor Bergen. Han har medvirket i flere humorbaserte TV-programmer. Lyngbø er gift med komikerkollega Pernille Sørensen.

Lyngbø sin stand-up karriere begynte i 1993. Den første større forestilling ble satt opp i 1999 og hadde tittelen Dagfinn Lyngbø – Live. Den neste standup-forestillingen hans, Dagfinn Lyngbø - Ka e' vitsen? (2005) tok opp frykt og meningen med livet. Innimellom har Lyngbø også vært med på Julelatter 2007 og Julelatter 2010, forestillinger med Johan Golden, Lisa Tønne, Dag Sørås (2007) og Anne-Kat. Hærland, Are Kalvø og Nils Ingar Aadne (2010). Han står bak den norske stemmen til dovendyret «Sid» i Istid-filmene.

November 2017 ga han ut barneplaten Guttelus sammen med Bjarte Jørgensen på trommer, Kato Ådland på gitar og Kai Taule på bass under navnet Dagfinn Lyngbøs Barneband. Albumet ble nominert til barneplate foran Spellemannprisen 2017.

Dagfinn Lyngbø har mottatt sju Komipriser; beste stand up-artist i 2001, 2005, 2008 og 2011; beste mannlige artist i 2003 og 2013; og årets morsomste – publikumspris i 2008. I 1999 ble han tildelt Stå opp-prisen.

Han er ansatt på Latter og har et sceneshow som heter "Supersmud" som har forestillinger i mars 2018. Wikipedia

54 år
Harald Dose (Sanger)
1969

Harald Dose (Norge)

Sanger

Født:
10. november 1969 (54 år)

Harald Dose er en norsk vokalist fra Arendal, Aust-Agder.

Dose startet sin musikalske karrière i Arendal som vokalist i heavy metal / rock bandet Pyrizept. Han ble så rekruttert til bandet Theo på midten av 80-tallet, hvor han erstattet Geir Brobakken. Han var med på debutalbumet The Good, the Bad, and the Ugly på Veps Musikk plateselskap i 1988. Bandet ble oppløst i 1989 / 1990 og ga ikke ut flere enn det ene musikkalbumet. Etter at bandet var oppløst drev Harald med klassisk musikk og operasang.

En gruppe på seks musikere med bakgrunn i Arendal Storband startet opp en nytt musikkprosjekt da de søkte nye utfordringer. Da Harald Dose meldte sin interesse og navnet Men Only var på plass, turnerte de i flere år i sørlandsbyene. Etter seks år, stadig mer fokus på vokalist Harald Dose og forestillingen Dose vs Robbie, hvor bandet spiller coverlåter av Robbie Williams, ble det naturlig for bandet å skifte navn til Dose Project Band. Showet ble fremført første gang i 2005 i storsalen i Arendal kulturhus og dro fullt hus to ganger med over 1 500 solgte billetter. De har i ettertid hatt forestillingen Dose Goes Blood Sweat & Tears og Harald Dose Goes Chicago. Wikipedia

63 år
Neil Gaiman (Forfatter)
1960

Neil Gaiman (Storbritannia)

Forfatter, tegneserieskaper, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Neil Richard Gaiman

Født:
10. november 1960 (63 år)

Neil Richard Gaiman er forfatter av flere verker innen science fiction og fantastisk litteratur, inkludert mange tegneserier. Han er opprinnelig fra England, men bor for tiden nær Minneapolis, Minnesota, USA. Wikipedia

74 år
Aud Gaundal (Politiker)
1949

Aud Gaundal (Norge)

Politiker

Født:
10. november 1949 (74 år)

Aud Gaundal er en norsk tidligere politiker (Ap).

Etter handelsskole var hun elev ved Skogn folkehøgskole i 1968, og fullførte yrkesskole og fagopplæring som typograf i 1979 samt fagbevegelsens grunnkurs og LO-skolen i 1985. Senere studerte hun kommunal økonomi og ledelse ved Høgskolen i Nord-Trøndelag 2005–2007. Gaundal arbeidet som bud 1966–1967, butikkmedarbeider i 1967 og kafémedarbeider i 1968. Deretter arbeidet hun i Trønder-Avisa som perforatør 1971–1978 og typograf 1979–1993.

Gaundal har hatt en rekke verv i politikk og organisasjonsliv. Hun har vært leder i Steinkjer Grafiske forening, leder for Grafisk Klubb i Trønder-Avisa, medlem av Norsk Grafisk Forbunds landsstyre og forbundsstyre i flere perioder, leder i Steinkjer Faglige Arbeiderlag og Steinkjer faglige samorganisasjon i en kort periode samt medlem av Arbederpartiets sentralstyre 1983–1989. Videre var hun medlem av Steinkjer kommunestyre og formannskap 1980–1993 og 2007–2011, herunder varaordfører og gruppeleder 2007–2011. Gaundal var 1. vararepresentant til Stortinget fra Nord-Trøndelag 1985–1993 og fast innvalgt representant 1993–2005. På Stortinget var hun medlem av Stortingets energi- og miljøkomité 1993–1997, Stortingets kommunalkomité 1997–2001, Stortingets næringskomité 2001–2005 og medlem av delegasjonen i Nordisk råd 2001–2005. Wikipedia

49 år
Glen Buxton (Gitarist)
1947 - 1997

Glen Buxton (USA)

Gitarist, rockemusiker, låtskriver

Født:
10. november 1947 (76 år siden)

Døde:
19. oktober 1997 (49 år) (26 år siden)

Glen Buxton var en amerikansk gitarist mest kjent fra rockegruppen Alice Cooper. Etter at gruppen ble oppløst i 1974, prøvde han og tre av de andre i den gamle besetningen seg med et nytt band kalt Billion Dollar Babies.

Det ble en kortvarig periode med det nye bandet, og musikkverden så lite ham etter det. I 1982 gjorde han gitararbeidet på soloalbumet til vokalisten Buck Dharma fra Blue Öyster Cult. Han var også med å stiftet et band med navn Virgin, og alt som er igjen av dem er en bootleg fra en av deres konserter.

I 1997 ble han gjenforent med resten av det opprinnelige Alice Cooper-bandet (foruten artisten Alice Cooper selv), og den 10. oktober samme år spilte de på scenen igjen på nattklubben Area 51 i Arizona. Åtte dager senere, den 18. oktober 1997, døde Glen Buxton av lungebetennelse. Omslagskunsten fra albumet School's Out er innskrevet på Buxtons gravsten. Wikipedia

75 år
Roy Scheider (Skuespiller)
1932 - 2008

Roy Scheider (USA)

Skuespiller, , bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Richard Scheider

Født:
10. november 1932 (91 år siden)

Døde:
10. februar 2008 (75 år) (16 år siden)

Roy Richard Scheider var en amerikansk skuespiller som ble mest kjent for sin rolle som Chief Brody i de to første Haisommer-filmene på 1970-tallet. Wikipedia

91 år
Ennio Morricone (Komponist)
1928 - 2020

Ennio Morricone (Spania)

Komponist, dirigent, pianist, musiker, filmmusikkomponist, arrangør, sjakkspiller

Født:
10. november 1928 (95 år siden)

Døde:
6. juli 2020 (91 år) (3 år siden)

Ennio Morricone var en italiensk komponist, som hovedsakelig komponerte filmmusikk. Med musikk fra over 500 filmer og TV-serier har han utmerket seg som en av de største innen den sjangeren, spesielt når det gjelder westernfilmer (selv om han bare har satt toner til ca. 30 slike). I 2007 vant Morricone en æres-Oscar under den 79. Oscar-utdelingen, og under den 88. Oscar-utdelingen i 2016 vant han Oscar for beste originalmusikk for Quentin Tarantinos The Hateful Eight (2015). Morricones filmmusikk i The Mission (1986) ble kåret til tidenes 23. beste filmlydspor fra USA av det amerikanske filminstituttet.

Blant de mest kjente westernfilmene han har skrevet musikken til, finner vi Sergio Leones Dollar-trilogien, som består av For en neve dollar (1964), For noen få dollar mer (1965) og Den gode, den onde og den grusomme 1966, samt klassikeren Ondt blod i Vesten (1968, også regissert av Leone).

Ennio Morricone var invitert til Norge i mars 2009 for å dirigere Trondheim Symfoniorkester under Kosmorama, men meldte avbud pga. sykdom.

Morricone ble i 2020 tildelt Fyrstinnen av Asturias' pris for kunst. Wikipedia

57 år
Beppe Wolgers (Skuespiller)
1928 - 1986

Beppe Wolgers (Sverige)

Skuespiller, Filmregissør, komponist, forfatter, lyriker, manusforfatter, oversetter, tegneserieskaper, låtskriver, filmmusikkomponist, musiker, skribent

Født:
10. november 1928 (95 år siden)

Døde:
6. august 1986 (57 år) (37 år siden)

Beppe Wolgers var en svensk forfatter, skuespiller og filmregissør. Han skrev barnebøker og sangtekster, blant annet «Sakta vi går genom stan» («Walkin' My Baby Back Home»). Wolgers ledet også barneprogrammet Beppes godnattstund på svensk TV. Han skrev både manus og var en av hovedrolleinnehaverne i animasjonsfilmen Dunderklumpen!, og han spilte rollen som Kaptein Efraim Langstrømpe i Olle Hellboms TV-serie og tre filmer om Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973 basert på Astrid Lindgrens bøker. Wikipedia

67 år
Alf Martin Bjørnø (Politiker)
1923 - 1991

Alf Martin Bjørnø (Norge)

Politiker

Født:
10. november 1923 (100 år siden)

Døde:
2. august 1991 (67 år) (32 år siden)

Alf Martin Bjørnø var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1973. Wikipedia

94 år
Mikhail Kalasjnikov (Forfatter)
1919 - 2013

Mikhail Kalasjnikov (Russland)

Forfatter, Konstruktør, stridsvognmann, ingeniør, oppfinner, skribent, militær, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Mikhail Timofejevitsj Kalasjnikov

Født:
10. november 1919 (104 år siden)

Døde:
23. desember 2013 (94 år) (10 år siden)

Mikhail Timofejevitsj Kalasjnikov var en russisk våpenkonstruktør. Han ble født i en fattig bondefamilie i Karya i Altaj kraj, og jobbet på et jernbanedepot, hvor han lærte mye om mekanisk konstruksjon. I 1938 ble han kalt inn til å avtjene verneplikten, og under invasjonen av Sovjetunionen tjenestegjorde han som stridsvognkommandør.

I oktober 1941 ble han hardt såret under slaget ved Brjansk og lå på sykehus fram til april 1942. På sykehuset hørte han andre soldater klage over skytevåpenet de brukte, med for få våpen, mens tyskerne hadde tilstrekkelig utrustning, også av automatiserte våpen. Han begynte da å arbeide på et automatvåpen på sykehuset, og konstruerte en maskinpistol. Selv om dette ikke ble godkjent til tjenestebruk, ble myndighetene klar over hans talent, og han ble tilknyttet Den røde armés avdeling for utvikling av skytevåpen. Der laget han flere innretninger for stridsvogner, blant annet en teller for antall avfyrte skudd. I løpet av noen år jobbet han seg opp til overingeniør, og ble tildelt flere ressurser. I 1947 utviklet han automatgeværet AK-47, kanskje det mest kjente våpenet av sin type.

Selv om Kalasjnikov sørget over våpenets ukontrollerte distribusjon verden over, var han stolt over sin oppfinnelse, og sa at våpenet var laget for forsvar, ikke angrep. Han har også kommet med utsagn om at han «ville foretrukket å ha oppfunnet en maskin som mennesker kunne bruke og som kunne hjulpet bønder med deres arbeid – for eksempel en gressklipper».

Kalasjnikov ble tildelt flere priser under sin aktive yrkeskarriere. Han bodde i byen Izjevsk i Udmurtia. Wikipedia

49 år
Olaf Bull (Forfatter)
1883 - 1933

Olaf Bull (Norge)

Forfatter, Lyriker, skribent, journalist

Født:
10. november 1883 (140 år siden)

Døde:
29. juni 1933 (49 år) (91 år siden)

Olaf Jacob Martin Luther Bull var en norsk dikter.

Olaf Bull var sønn av forfatteren Jacob Breda Bull og dennes andre hustru Maria Augusta Berglöf. Han vokste opp i Kristiania. I 13-årsalderen bodde han en tid i Hurum, mens faren skrev. Han begynte på gymnaset Aars og Voss' skole i 1899, og samme år offentliggjorde han sitt første dikt i skoleavisen. Etter gymnaset sluttet han seg til familien i Roma, før han returnerte til Kristiania og ble student 1903. Noen år var han journalist i Posten og Dagbladet. 1909 utga han Digte, som med et slag stilte ham blant Norges fremste lyrikere.

Han var far til dikteren og teatermannen Jan Bull.

Bulls dikt vitner om store kunnskaper og uvanlig sensibilitet, og om hvor dypt han slet med angst og depresjoner. Følelsesregisteret spenner fra de dype avgrunner til øyeblikk av overstrømmende livsfølelse. Billedspråket er konkret og visuelt.

Bull skrev helst sentrallyrikk, og viktige motiv er våren, kjærligheten, kunsten, evigheten, tiden, døden og angsten for det tomme rom. Flere av disse motivene kan være behandlet i ett og samme dikt. Et tilbakevendende spørsmål er om kunstneren gjennom selve det å skape kunst på sett og vis kan redde det som er dømt til å gå til grunne, bevare det «dypt og blivende» i «digtets evige, unge alabast» som det heter i det best kjente diktet hans, Metope, som òg er ett av de mest verdsatte i norsk litteratur. Det handler blant annet om hvordan kunstneren i en viss forstand overvinner døden.

Bull holdt han seg stort sett til et tradisjonelt formspråk som han brukte på en personlig måte. Wikipedia

83 år
Sæbjørn Buttedahl (Skuespiller)
1876 - 1960

Sæbjørn Buttedahl (Norge)

Skuespiller, billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Sæbjørn Buttedahl

Født:
10. november 1876 (147 år siden)

Døde:
10. juli 1960 (83 år) (63 år siden)

Nils Sæbjørn Buttedahl var en norsk skuespiller og skulptør.

Buttedahl scenedebuterte i 1896 og reiste deretter på turné, blant annet til Helsingfors. Han var engasjert ved Centralteatret 1907-1924 og virket samtidig som skulptør. Buttedahl debuterte som dette på høstutstillingen i 1912 med en portrettbyste. Han fortsatte utelukkende med byster, nesten bare av teaterfolk. I 1926 emigrerte Buttedahl til USA og etter noen år slo han seg ned i California. Han virket der som sceneskuespiller og skulptør.

Ved siden av teater spilte Buttedahl i tre mindre filmroller. Han debuterte i 1926 i Simen Mustrøens besynderlige opplevelser og medvirket i 1927 i Den glade enke i Trangvik og Fjeldeventyret.

Buttedahl var gift med den danske skuespilleren Clare Petrea Margrethe Benelli. Han var faren til skuespiller og danser Ellen Sinding, gift med regissøren Leif Sinding. Wikipedia

88 år
Waldemar Christofer Brøgger (Geolog)
1851 - 1940

Waldemar Christofer Brøgger (Norge)

Geolog, mineralog, universitetslærer, kurator, politiker, paleontolog

Født:
10. november 1851 (172 år siden)

Døde:
17. februar 1940 (88 år) (84 år siden)

Waldemar Christofer Brøgger var en norsk geolog og universitetsrektor.

Han tok artium ved Christiania Katedralskole i 1869 og anneneksamen i 1870. Deretter studerte han realfag og zoologi under professor Theodor Kjerulf. Hans tidlige forskning ledet til avhandlingen Über Apatitvorkommnisse im südlichen Norwegen (sammen med Hans Reusch, 1875). Brøgger ble så umiddelbart ansatt i Norges geologiske undersøkelse som assistent og arbeidet vesentlig på Korsika og Elba.

Han ble amanuensis ved Universitetets mineral-kabinett (1876), stipendiat (1878) før han i 1881 ble utnevnt til professor i geologi og mineralogi ved Stockholms högskola. Han overtok Kjerulfs professorat i Christiania (1890) og ble der til 1917 for å vie seg til forskning i sin helhet. Fra 1906-1911 var han universitetets første rektor.

Han var en viktig person under unionsoppløsningen med Sverige rundt 1905. Professor Brøgger ble sendt til Stockholm som hemmelig agent for å se de svenske reaksjonene.

Waldemar Christofer Brøgger var sønn av boktrykkeren Anton Wilhelm Brøgger og i ekteskap (1878) med Antonie Wilhelmine Sofie Scheel Siewers (1854-1933) far til arkeologen og politikeren Anton Wilhelm Brøgger, farfar til forfatteren og forlagsmannen Waldemar Brøgger og oldefar til antropologiprofessoren og skribenten Jan Brøgger. Wikipedia

66 år
Gudbrand Bøhn (Fiolinist)
1839 - 1906

Gudbrand Bøhn (Norge)

Fiolinist, musiker, musikkpedagog

Født:
10. november 1839 (184 år siden)

Døde:
18. januar 1906 (66 år) (118 år siden)

Gudbrand Bøhn var en norsk fiolinist, konsertmester og pedagog opprinnelig fra Nes i Akershus.

Bøhn var sønn av fiolinisten Ole Gulbrandsen Bøhn (1803–82). Han studerte fiolin hos Fredrik Ursin, Hubert Léonard og andre.

Bøhn debuterte i Christiania i 1860. Han var konsertmester ved Christiania Theater fra 1866 til teatret ble nedlagt i 1899. Bøhn ble en sentral skikkelse i hovedstadens kunstnermiljø, eksempelvis startet han sammen med andre musikere jevnlige kammermusikkarrangementer i byen.

16. november 1867 i Kristiania urframførte Bøhn med Edvard Grieg på piano Griegs Fiolinsonate i F-dur, opus 8.

Bøhn var lenge landets ledende fiolinpedagog. Blant hans mest betydningsfulle studenter hører Christian Sinding, Sigurd Lie, Michael Flagstad, Harald Heide, William Farre og Johan Halvorsen. Wikipedia

62 år
Martin Luther (Reformator)
1483 - 1546

Martin Luther (Tyskland)

Reformator, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Luther

Født:
10. november 1483 (540 år siden)

Døde:
18. februar 1546 (62 år) (478 år siden)

Martin Luther var en tysk reformator og teolog som var en av de mest sentrale personene under reformasjonen.

Han ble opprinnelig katolsk prest i augustinereremittenes orden. Han fikk en grundig utdannelse av sin orden og ble professor ved universitetet i Wittenberg. Tidlig i 30-årsalderen utviklet han teologiske synspunkter om kirkens myndighet, sakramentene, mennesket og dets forhold til Gud som – sammen med hans avstandtagen fra kirkelige misligheter, for eksempel innen måten avlat ble praktisert på – ga støtet til reformasjonen og førte til grunnleggelsen av de evangelisk-lutherske kirkene. Startpunktet for reformasjonen oppgis tradisjonelt som allehelgensaften lørdag 31. oktober 1517, den dag han utsendte sine diskusjonsteser mot sider ved avlatspraksisen, som han ifølge en mye omtalt, men noe svakt historisk belagt hendelse spikret opp på kirkedøren i Wittenberg. Men i seg selv representerte ikke denne hendelsen noe skjellsettende brudd. Derimot var det den måten striden mellom Luther og hans motstandere utviklet seg på, både dens stadig eskalerende form og i dens gravitasjon mot teologisk mer sentrale anliggender enn kun sider ved kirkelig botspraksis, som frembragte et ugjenkallelig brudd i løpet av få år.

I 1521 ble Luther lyst fredløs, og han tok tilflukt hos en velvillig og mektig fyrste. Hans bevegelse fikk noen tilbakeslag i forbindelse med den tyske bondekrigen og da det ikke lyktes å holde de kirkekritiske fraksjoner samlet på grunn av sprikende teologiske standpunkter. Luthers oversettelser av Bibelen hadde stor betydning for utviklingen av det tyske språket. Hans salmediktning inspirerte til fremblomstring av kristen menighetssang også innen andre trossamfunn. Hans ekteskap med nonnen Katharina von Bora ga presteekteskapet legitimitet innen flere kristne tradisjoner. Luthers reformasjon sprengte den kirkelige enhet i det kontinentale Vest-Europa og Nord-Europa og fikk også store og varige politiske og kulturforandrende konsekvenser. Wikipedia

Dødsfall

86 år
Sven Wollter (Skuespiller)
1934 - 2020

Sven Wollter (Sverige)

Skuespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sven Justus Fredrik Wollter

Født:
11. januar 1934 (90 år siden)

Døde:
10. november 2020 (86 år) (Covid-19) (3 år siden)

Sven Justus Fredrik Wollter var en svensk skuespiller. Han ble kjent da han medvirket i TV-serien «Raskens» på 1970-tallet.

Sven Wollter levde sammen Viveka Seldahl fra 1971 til hennes død 2001. Han er far til Ylva (død 1992) og Stina Wollter, Lina Wollter, Karl Seldahl og yngste sønnen Magnus. Han var også gift med journalisten Lisa Wede.

Wollter var engasjert i Kommunistiska Partiet, og er blant artistene som er representert på musikksamlingen (r) Största hittarna, utgitt av partiet på 1990-tallet. Wikipedia

65 år
Saeb Erekat (Politiker)
1955 - 2020

Saeb Erekat (Palestina)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Saeb Muhammad Salih Erekat

Født:
28. april 1955 (69 år siden)

Døde:
10. november 2020 (65 år) (3 år siden)

Saeb Muhammad Salih Erekat var en palestinsk politiker og diplomat. Han ble i 2015 generalsekretær for PLOs eksekutivkomité. Han var leder av PLOs Steering and Monitoring Committee til 12. februar 2011.

Han forhandlet frem Oslo-avtalen med Israel og forble hovedforhandler fra 1995 til mai 2003, da han trakk seg i protest fra den palestinske regjering. Han var medlem av den palestinske lovgivende forsamling fra 1996.

Den 9. oktober 2020 testet Erekat positivt for COVID-19. Han var i høyrisikogruppwen ettersom han hadde hatt en lungetranplantasjon i 2017. Den 18. oktober 2020 ble han bragt til det israelske Hadassah Ein Karem-hospitalet i Jerusalem i kritisk tilstand. Erekat døde av komplikasjoner fra COVID-19 den 10. november 2020. Wikipedia

72 år
Amadou Toumani Touré (Politiker)
1948 - 2020

Amadou Toumani Touré (Mali)

Politiker, militær

Født:
4. november 1948 (75 år siden)

Døde:
10. november 2020 (72 år) (3 år siden)

Amadou Toumani Touré var Malis midlertidige president fra 1991 til 1992 og folkevalgte president fra 2002 til 2012. Han avsatte den militære diktatoren Moussa Traoré i 1991, og overleverte makten til sivile myndigheter året etter. Han vant presidentvalget i 2002 med støtte fra en bred koalisjon. Hans statsminister var Ousmane Issoufi Maïga. I 2012 ble han styrtet av Amadou Sanogo i et statskupp. Wikipedia

67 år
Ivan Martin Jirous (Forfatter)
1944 - 2011

Ivan Martin Jirous (Tsjekkia)

Forfatter, Skribent, lyriker, kunsthistoriker

Født:
23. september 1944 (79 år siden)

Døde:
10. november 2011 (67 år) (12 år siden)

Ivan Martin Jirous, også kjent under psevdonymet Magor, var en tsjekkisk lyriker, kritiker og kunsthistoriker. Han var en sentral figur i den tsjekkiske undergrunnsbevegelsen.

Jirous var initiativtageren til bandet Plastic People of the Universe, som ble forbudt av myndighetene, hva som var en av årsakene til at Charta 77 ble dannet.

Han var gift med Věra Jirousová, som også skrev en rekke av tekstene for Plastic People. Jirous var også en venn av Václav Havel, som nevner ham en rekke ganger i sine erindringer fra fengselet. Wikipedia

40 år
Tomaž Humar (Fjellklatrer)
1969 - 2009

Tomaž Humar (Slovenia)

Fjellklatrer

Født:
18. februar 1969 (55 år siden)

Døde:
10. november 2009 (40 år) (14 år siden)

Tomaž Humar, kallenavn Gozdni Joža (akin to Hillbilly), var en slovensk fjellklatrer. Som far til to barn bodde han i Kamnik, Slovenia. Han hadde over 1500 tindebestigninger, og vant flere priser innen fjellklatring og annet, bl.a. Piolet d'Or i 1996 for bestigning av Ama Dablam.

Tomaz Humar omkom i forsøket på å bestige det 7 227 meter høye nepalske fjellet Langtang Lirung alene. Wikipedia

32 år
Robert Enke (Fotballspiller)
1977 - 2009

Robert Enke (Tyskland)

Fotballspiller

Født:
24. august 1977 (46 år siden)

Døde:
10. november 2009 (32 år) (14 år siden)

Robert Enke var tysk fotballspiller. Han spilte sist for Hannover 96 fra 2004 til 2009 som målvakt, og spilte også for Carl Zeiss Jena, Borussia Mönchengladbach, Benfica, FC Barcelona, Fenerbahçe og Tenerife.

Han spilte åtte landskamper for Tyskland, og til sammen 196 kamper i Bundesliga.

Robert Enkes to år gamle datter døde av en medfødt hjertefeil i 2006. I mai 2009 adopterte han og hans kone en to måneder gammel pike. Enke tok sitt eget liv 10. november 2009. Kona sa i et møte med Hannover 96 at Robert Enke led av depresjoner. Robert Enkes kiste ble båret ut av AWD Arena 15. november 2009. Wikipedia

76 år
Miriam Makeba (Artist)
1932 - 2008

Miriam Makeba (Sør-Afrika)

Artist, musiker, menneskerettighetsforkjemper

Født:
4. mars 1932 (92 år siden)

Døde:
10. november 2008 (76 år) (15 år siden)

Miriam Zenzi Makeba var en sørafrikansk sanger av xhosa- og swazi-opprinnelse. Hun er også kjent som Mama Afrika. Hun vant Grammyprisen for etnisk folkemusikk i 1966.

Makebas mor tilhørte Swazifolket og var sangoma eller tradisjonell healer. Hennes far var av Xhosafolket. Han døde i 1938 da datteren var bare seks år. Miriam Makeba begynte å synge i 1950, da med gruppen Manhattan Brothers. Senere startet hun sin egen gruppe, The Skylarks, som laget musikk i en blanding av jazz og tradisjonelle sørafrikanske melodier.

I 1959 var hun med i musikalen King Kong sammen med sin fremtidige mann, Hugh Masekela. Hun solgte godt som plateartist, men fikk lite provisjon fra salget og søkte seg bort fra Sør-Afrika. Da hun ble med i anti-Apartheid-dokumentaren Come Back, Africa i 1959 fikk hun sin sjanse. Hun ble invitert til Filmfestivalen i Venezia i Italia, hvorpå hun valgte å ikke returnere hjem. Etter dette ble hennes sørafrikanske pass inndratt og ble fratatt statsborgerskapet. Wikipedia

84 år
Norman Mailer (Forfatter)
1923 - 2007

Norman Mailer (USA)

Forfatter, politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Norman Kingsley Mailer

Født:
31. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
10. november 2007 (84 år) (16 år siden)

Norman Kingsley Mailer var en amerikansk forfatter, skribent og samfunnsdebattant.

Han debuterte i 1949, 25 år gammel, med romanen «The Naked and the dead» («De nakne og de døde») basert på sine erfaringer som soldat i Stillehavet under andre verdenskrig. Mailer vant to Pulitzer-priser, for boken «The Armies of the night» («Nattens armeer») fra 1967, og «The executioner’s song» fra 1979.

Mailer talte for marxismen, og kritiserte Vietnamkrigen, men også feminismen, slik det går fram av boken «Prisoner of Sex» («Kjønnsfangen»). Han ble ansett som mannssjåvinist av feminister som Germaine Greer og Kate Millett. Mailer var gift seks ganger og hadde ni barn. I 1960 stakk han ned sin andre kone, Adele, i et selskap. Legene sa at han led av «et akutt paranoid sammenbrudd», og han ble idømt en betinget fengselsstraff.

Mailer regnes som en av grunnleggerne av sjangeren litterær journalistikk. Han var også med å grunnlegge den alternative ukeavisen Village Voice i 1955. Mailer ga ut sin siste bok i januar 2007, «The castle in the forest», som er en litterær framstilling av Adolf Hitlers barndom. Wikipedia

87 år
Jack Palance (Skuespiller)
1919 - 2006

Jack Palance (USA)

Skuespiller, bokser, modell

Født:
18. februar 1919 (105 år siden)

Døde:
10. november 2006 (87 år) (17 år siden)

Walter Jack Palance (egentlig Volodymyr Palahniuk, født 18. februar 1919 i Hazle Township i Pennsylvania, død 10. november 2006 i Montecito i Santa Barbara County i California) var en amerikansk skuespiller.

Han spilte en av rollene i Bagdad Café, som hadde premiere i 1987 og ble en overraskende publikums- og kassasuksess. Han vant rett etter en Oscar for beste mannlige birolle for rollen som «Curly Washburn» i Byfolk! (City Slickers). Regissøren Percy Adlon hevdet at det ble sagt at den Oscar-prisen egentlig gikk til Palance for rolleprestasjonen i Bagdad Café. Palance medvirket også i oppfølgeren til Byfolk!. Fra 1982 til 1985 var han programleder for tv-serien Ripley's Believe It or Not!. Palance er ellers kjent for å spille typisk skurkeroller på film, og utover Byfolk har han medvirket i filmer som Shane, Batman, og Young Guns. Han har for det meste spilt i western-filmer.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

87 år
Vidar Sandbeck (Visesanger)
1918 - 2005

Vidar Sandbeck (Norge)

Visesanger, forfatter

Født:
21. juli 1918 (105 år siden)

Døde:
10. november 2005 (87 år) (18 år siden)

Vidar Sandbeck var en norsk visesanger, visedikter og forfatter.

Han debuterte i 1954 med visesamlingen I døragløtten, og fikk sitt gjennombrudd som visesanger med «Pengegaloppen» i 1958–1959. Andre kjente viser er «Menuett i mai», «Heksedans», «Ola Torader», «Regnbågåbrua» og «Bildilla». Han ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen 1992 for et livslangt bidrag til norsk visekunst. Han vant også klassen visesang for albumet Legende.

Som forfatter nådde han høyest i årene rundt 1980. Da skrev han to serier med sorgmuntre barndomserindringer om «Påsan», som for det meste er direkte selvbiografisk; det ble ni barnebøker og sju romaner for voksne.

Han var en del av «generasjonen etter Prøysen» i NRK Radios Barnetimen for de minste. De fleste radiofortellingene for barn er utgitt i bokform. Wikipedia

75 år
Leonid Bresjnev (Politiker)
1906 - 1982

Leonid Bresjnev (Russland)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Leonid Iljitsj Bresjnev

Født:
19. desember 1906 (117 år siden)

Døde:
10. november 1982 (75 år) (41 år siden)

Leonid Iljitsj Bresjnev, født 6. desemberjul./ 19. desember 1906greg. (ifølge andre kilder 19. desember 1906jul./ 1. januar 1907greg.) i Kamenskoje i Det russiske keiserdømmet, død 10. november 1982 i Moskva) var en sovjetisk kommunistisk politiker. Som generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti var Bresjnev i realiteten landets og kommunistpartiets leder fra 1964 til 1982. Under hans styre økte Sovjetunionen sin globale innflytelse, til dels etter en betydelig militær opprustning. Hans lederperiode markerte også begynnelsen på en periode med økonomisk og sosial stagnasjon.

Bresjnev ble født i en arbeiderfamilie i Ukraina. Etter å ha studert metallurgi ved hjembyens ingeniørhøyskole, arbeidet han i metallindustrien i Ukraina. Han meldte seg inn i Komsomol i 1923 og Sovjetunionens kommunistiske parti i 1929. Under den andre verdenskrig tjenestegjorde han i Den røde hær, og forlot aktiv tjeneste som generalmajor i 1946. Josef Stalin ble etter hvert oppmerksom på hans dyktighet, og han steg i gradene fram til 1952 da han ble medlem av kommunistpartiets sentralkomité. Etter reorganiseringen som fulgte etter Stalins død i 1953 ble han sjef for det politiske arbeidet i hæren og marinen, før han ble hentet tilbake av Nikita Khrusjtsjov, som han hadde kjent fra Ukraina. Bresjnev ble medlem av partiets politbyrå i 1956, og tilhørte den nye partieliten som fikk Khrusjtsjov avsatt som generalsekretær i 1964.

Som generalsekretær pleide Bresjnev å søke andres råd før han fattet beslutninger. Bresjnev delegerte mange politiske oppgaver, og konsentrerte seg om utenriks- og forsvarspolitikken. Da Warszawapakten invaderte Tsjekkoslovakia for å stanse Prahavåren i 1968, formulerte han Bresjnev-doktrinen. Han la til grunn en avspenningspolitikk overfor Vestblokken. Hans siste store avgjørelse var invasjonen av Afghanistan i 1979. Hans forsøk på å styre uten meningsfulle økonomiske reformer, førte derimot til stagnasjon fra midten av 1970-årene. Dette skyldtes i stor grad en betydelig økning i militærutgiftene, som ved Bresjnevs død utgjorde om lag 15 % av BNP, og en sterkt aldrende og passiv partiledelse. Spørreundersøkelser viser likevel at Bresjnev er den mest populære russiske lederen på 1900-tallet.

Etter flere års sykdom døde Bresjnev i 1982 og ble raskt etterfulgt som generalsekretær av KGB-sjef Jurij Andropov. Bresjnev var kjent for sin forfengelighet, men personkulten hans hadde en mildere karakter enn Stalins. Mikail Gorbatsjov tok avstand fra arven etter Bresjnev og ledet en prosess med økonomisk og politisk liberalisering i Sovjetunionen i 1980-årene. Wikipedia

57 år
Mustafa Kemal Atatürk (Politiker)
1881 - 1938

Mustafa Kemal Atatürk (Tyrkia)

Politiker, offiser

Født:
1881 (143 år siden)

Døde:
10. november 1938 (57 år) (85 år siden)

Mustafa Kemal Atatürk (Kemal Paşa), i Norge også kjent som Atatyrk, i dagens Hellas, den gang en del av Det osmanske riket, død 10. november 1938 i Istanbul) var en tyrkisk feltmarskalk og statsmann. Han grunnla den tyrkiske republikken etter Det osmanske rikets fall rett etter første verdenskrig, og ble også landets første president.

Atatürk kjempet som offiser i den osmanske hæren under første verdenskrig, deretter mot Hellas i den gresk-tyrkiske krig. Han satte inn militære styrker mot Armenia i konfliktene med Russland, og spilte på det gjensidige misforholdet mellom armenere og kurdere i det historiske Armenia som omfattet dagens tyrkiske Kurdistan[klargjør] og østlige Anatolia.

Kort tid etter den gresk-tyrkiske krigen startet han en tyrkisk nasjonalistisk bevegelse i byen Ankara. Sèvres-traktaten ble annullert i Lausanne, sultanen deretter avsatt i 1922 og Mustafa Kemal valgt som president i 1923. Konflikt med britene om den oljerike, kurdiske byen Mosul i sørøst førte til slutt til et åpent kurdisk opprør våren 1925. Mustafa Kemal utnyttet det kurdiske opprøret i øst til å forby opposisjonen. Han innledet en assimileringspolitikk hvor tyrkisk språk og kultur kom til å stå helt sentralt i skole og det offentlige liv.

Selv om Mustafa Kemal var en troende og praktiserende muslim, oppløste han kalifatet og gjorde Tyrkia til et sekulært land. Han forbød bruk av hijab på skoler, universiteter og arbeidsplasser, og forbød også bruken av det tradisjonelle hodeplagget fez. Han byttet også ut det arabiske alfabetet med en tyrkisk versjon av det latinske alfabetet, og han skiftet tidligere dagligdagse arabiske og persiske ord og uttrykk ut med tyrkiske ord. Han ledet ellers et generelt moderniseringsprogram med utbygging av jernbane, veier, og undervisning. Ankara, beliggende i det sentrale anatolske høylandet, ble republikkens nye hovedstad.

I de senere år har Atatürk blitt kritisert for overgrep mot og undertrykkelse av befolkningen, og blir tidvis regnet som en diktator. Han tok makten gjennom et militærkupp og styrte landet til sin død. Under hans styre ble kritikere fengslet, og av og til henrettet. Under Atatürks ledelse oppsto det en omfattende personkult i form av utallige skulpturer, malerier og bilder over hele landet. Wikipedia

37 år
Arthur Rimbaud (Poet)
1854 - 1891

Arthur Rimbaud (Frankrike)

Poet

Fullt navn / Fødenavn:
Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Født:
20. oktober 1854 (169 år siden)

Døde:
10. november 1891 (37 år) (132 år siden)

Jean Nicolas Arthur Rimbaud var en fransk poet.

Rimbaud anses å være en nyskapende og original dikter, og regnes som en av de mest innflytelsesrike dekadentene og symbolistene. Han skrev tidlig i tenårene revolusjonerende og for den tiden moralsk utmanende poesi, og har blitt et ideal for mange unge rebelske poeter. Han sluttet i prinsippet å skrive poesi innen han fylte enogtyve, og reiste på tre kontinenter hvor forsøkte seg etter det blant annet som lykkejeger, handelsmann og slavehandler. Han døde rett etter sin 37. fødselsdag av kreft. Hans «geni, dets blomstring, eksplosjon og brå slokking, forbauser fortsatt.» Wikipedia

<<
10. November
>>