Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. November

Om dagen

13. November er dag 318 i 2024, og er i uke 46. Det er 48 dager igjen av året.

Historie

8 år siden

2015: Terrorangrep i Paris, der 6 terrorister dreper 130 mennesker med skytevåpen, håndgranater og eksplosiver

Terrorangrepet i Paris 13. november 2015 var et koordinert terrorangrep flere steder i den franske hovedstaden Paris og forstaden Saint Denis som drepte 130 personer. Til sammen seks steder ble angrepet med automatgevær, håndgranater og eksplosiver. Angrepet skjedde kvelden 13. november og natt til 14. november. Wikipedia
38 år siden

1985: Vulkanen Nevado del Ruiz i Colombia har et stort utbrudd, og tar livet av rundt 23.000 mennesker

Nevado del Ruiz er en kjeglevulkan i Colombia. Det er den nordligste av vulkanene i det vulkanske beltet i Andesfjellene, og den ligger litt sørøst for Manizales, med byen Armero i dalen nedenfor. Det er den vulkanen i Colombia som har høyest vulkansk aktivitet.

13. november 1985, klokken 21:08, fikk Nevado del Ruiz et utbrudd. Pyroklastiske strømmer smeltet is og snø på toppen av vulkanen, som formet laharer som strømmet nedover flere elvedaler. Laharene var opp til 50 meter tykke, og bevegde seg mer enn 100 kilometer bort.

Mange hus og landsbyer ble fullstendig ødelagt av laharene. Byen Armero ble fullstendig dekket av strømmen, noe som drepte omtrent 21.000 av 28.700 innbyggere. Utbruddet drepte totalt anslagsvis 23.000 mennesker, skadet 5000, og ødela mer enn 5000 bygninger. Dette var det nest dødeligste vulkanutbruddet i det 20. århundre, etter utbruddet i 1902 i Montagne Pelée. Ulykken skapte stor internasjonal omtale og interesse, spesielt takket være et fotografi tatt av Frank Fournier, av en ung jente ved navn Omayra Sánchez som ble fanget under rot og skrot i tre dager, før hun døde.

Flyktninger som rømte til andre byer i området, fikk gradvis nye hjem i et regjeringsstyrt prosjekt, men problemene for de som måtte flytte fra området fortsatte i mange år etterpå. Landsbyene ble advart mot muligheten for en katastrofe, men på grunn av mange tidligere falske alarmer, samt en uttalelse fra flere offisielle byråkrater om at vulkanen ikke ville få et utbrudd, omkom mange mennesker fordi de ikke tok hensyn til advarslene.

Der var hundrevis med historier om personer som var like ved hverandre, der den ene ble drept av massive steiner, og den andre overlevde nesten uskadd. Blant de mest fryktelige konsekvensene av gjørmen, var temperaturen i den. Dette sammen med et høyt innhold av sopp og bakterier i gjørmen, som ikke lot seg behandle med kjente antibiotika, gjorde at mange fikk helseproblemer, eller døde. Wikipedia
100 år siden

1923: Sovjetunionens flagg, kjent for hammeren og sigden, blir tatt i bruk for første gang

Sovjetunionens flagg bestod av et helt rødt flagg med en hammer i kors over en sigd og en rød stjerne i øvre hjørne nærmest stangen. Hammeren symbliserte nasjonens industriarbeidere, mens sigden symboliserte landbruksarbeiderne. Den røde stjernen symboliserte Det sovjetiske kommunistpartiet.

Det første offisielle sovjetiske flagg ble godkjent i juli 1923. Flaggets lengde var fire ganger dets høyde, og bestod av et rødt flagg med riksvåpenstatsvåpenet i midten. Dette flagget var nasjonalflagget i bare fire måneder og ble erstattet av et offisielt flagg av mer kjent format med hammer og sigd den 13. november 1923. Den 15. august 1980 ble det vedtatt at flagget heretter skulle være helrødt på baksiden, uten hammer, sigd eller andre motiver. Samtidig ble flaggets rødfarge gjort lysere.

Ved oppløsningen av Sovjetunionen 3. desember 1991 opphørte flagget å være et nasjonalflagg. Wikipedia

Fødsler

47 år
Albina Akhatova (Skiskytter)
1976

Albina Akhatova (Russland)

Skiskytter

Fullt navn / Fødenavn:
Albina Khamitovna Akhatova

Født:
13. november 1976 (47 år)

Albina Khamitovna Akhatova (ru. Альбина Хамитовна Ахатова; født 13. november 1976 i Vologda oblast) er en russisk skiskytter.

Under OL 1998 i Nagano tok hun sølv på stafetten, og i 2002 i Salt Lake City fikk det russiske laget bronse.

I 2003 ble hun verdensmester i fellesstart i Khanty-Mansijsk, og to ganger er hun blitt stafettverdensmester (2000 og 2003).

Under OL 2006 i Torino hadde hun sitt hittil beste mesterskap, med bronse på normaldistansen (15 km) og sprinten (7,5 km). I tillegg var hun med på å vinne stafetten for Russland.

På en pressekonferanse i Sør-Korea 13. februar 2009 ble det bekreftet at Akhatova hadde levert en positiv b-prøve på EPO, som et resultat av dette ble hun utestengt fra det påfølgende verdensmesterskapet i skiskyting. Wikipedia

56 år
Jimmy Kimmel (Programleder)
1967

Jimmy Kimmel (USA)

Programleder, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Christian Kimmel

Født:
13. november 1967 (56 år)

James Christian «Jimmy» Kimmel er en amerikansk talkshowvert og komiker.

Han har ledet sitt eget talkshow, Jimmy Kimmel Live! på ABC, siden 2003. Talkshowet sendes i Norge på TV 2 Zebra, og programmet har vunnet tre Emmy Awards. Kimmel vant selv en Daytime Emmy i 1999, da han sammen med Ben Stein ledet game showet Win Ben Stein's Money på Comedy Central. Hans forbilde er David Letterman, og Kimmel har vært gjest hos The Late Show with David Letterman fem ganger.

Kimmel har narkolepsi. Wikipedia

64 år
Øyvind Brunvoll (Redaktør)
1959

Øyvind Brunvoll (Norge)

Redaktør

Født:
13. november 1959 (64 år)

Øyvind Brunvoll er redaktør for Rbnett.no – nettutgaven til Romsdals Budstikke. Brunvoll har jobbet som journalist og vaktsjef i Romsdals Budstikke fra 1983 til 1994. Han var redigerer i Dagbladet fra 1994 til 1996 og nyhetsredaktør i Romsdals Budstikke fra 1996 til 2005. Han var også konstituert som ansvarlig redaktør i samme avis i 2001. Wikipedia

64 år
José Carlos Somoza (Forfatter)
1959

José Carlos Somoza (Spania)

Forfatter, medisinsk forfatter, psykiater, science fiction-forfatter

Født:
13. november 1959 (64 år)

José Carlos Somoza er en spansk forfatter.

Somozas familie ble i 1960 drevet i eksil fra Cuba av politiske grunner. De bosatte seg og fikk stasborgerskap i Spania.

Somoza har studert medisin og psykiatri, men ga etter kort tid opp sin psykiatriske praksis for å skrive på fulltid. Bøkene hans er oversatt til flere språk, og har vunnet en rekke priser. Mest kjent er han kanskje for sine kriminalromaner. I 2002 ble han tildelt den prestisjefulle Crime Writers' Association Gold Dagger for The Athenian Murders (La caverna de las ideas). Wikipedia

47 år
Willem van de Sande Bakhuyzen (Filmregissør)
1957 - 2005

Willem van de Sande Bakhuyzen (Kongeriket Nederlandene)

Filmregissør, tv-regissør

Født:
13. november 1957 (66 år siden)

Døde:
27. september 2005 (47 år) (Kreft) (18 år siden)

Willem van de Sande Bakhuyzen var en nederlandsk filmregissør. Han gjorde sin skuespillerdebut i den oscarvinnende filmen The Assault fra 1986. Regidebuten kom i 1990, da han regisserte den nederlandske TV-serien 12 steden, 13 ongelukken. Han regisserte 16 filmer i sin karriere, og flere av dem mottok gode kritikker også internasjonalt. Til sammen vant filmene hans 21 forskjellige priser, og de ble nominert for ytterligere 11 priser.

Van de Sande døde av kreft i 2005, dagen før premieren til hans film Leef! (Lev!). Wikipedia

68 år
Whoopi Goldberg (Skuespiller)
1955

Whoopi Goldberg (USA)

Skuespiller, forfatter, sanger, komponist, skribent, talk-show-vert, barnebokforfatter, komiker, filmprodusent, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Caryn Elaine Johnson

Født:
13. november 1955 (68 år)

Whoopi Goldberg er en amerikansk skuespillerinne, sangerinne og komiker. Hun er en av de få som har vunnet både Oscar, Emmy, Grammy og Tony Award. I tillegg har hun vunnet to Golden Globe-priser og to Saturn Award-priser. Wikipedia

78 år
Lars Mjøen (Komiker)
1945

Lars Mjøen (Norge)

Komiker, forfatter, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Lennart Heiberg Mjøen

Født:
13. november 1945 (78 år)

Lars Lennart Heiberg Mjøen er en norsk skuespiller og komiker. Han er sønn av skuespillerne Jon Lennart Mjøen og Else Heiberg. Før radio- og TV-karrieren var han PR-sjef i Warner Bros (film) Norge.

Han har vært en del av duoen Lystad & Mjøen, samt humortrioen KLM, sammen med Knut Lystad og Trond Kirkvaag. Sammen fikk de tre Norsk revyforfatterforenings Leonardstatuett (2001) og hedersprisen under Komiprisen 2007. De har levert bidrag til den internasjonale TV-festivalen i Montreux fire ganger, og vunnet prisen for morsomste program to ganger med Diplomatix (1985) og The rise and fall of an olympic Village (1994). Han skrev manus og medvirket sammen med Kirkvaag og Lystad i spillefilmen Noe helt annet (1985).

Mjøen startet karrieren i NRK radio sammen med Knut Lystad i 1970-årene med programseriene Bare et lite øreblikk og Bedre sent enn alvor.

Han er svært musikkinteressert og gav ut albumet Singin' in the Brain i 1974. Han har også skrevet Brødrene Dals første og fjerde serie om til bokform. Mjøen har også skrevet sangtekster.

I 2011 gikk Mjøen ut med kritikk av TV 2s humorprogram Torsdag kveld fra Nydalen og mente det var et humorprogram med manglende innhold. Komiker Morten Ramm kommenterte i et intervju med magasinet Mann at han tidligere elsket Mjøen, men at Mjøen ikke likte ham og han nå hadde «lyst til å rive ballene [til Mjøen] av gjennom dongeribuksene og hive dem i peisen.»

Han er fetter til forfatter Gerd Brantenberg og barnebarn av Jon Alfred Mjøen. Wikipedia

66 år
Jesper Klein (Skuespiller)
1944 - 2011

Jesper Klein (Danmark)

Skuespiller, komponist, manusforfatter

Født:
13. november 1944 (79 år siden)

Døde:
22. august 2011 (66 år) (12 år siden)

Jesper Klein var en dansk skuespiller, forfatter, manusforfatter, komponist og regissør.

Jesper Klein er sønn av pottemaker Christian Klein og bibliotekar Margrethe Klein, født Ehlers. Han tok artium i 1963 og ble cand. philol. i 1964. Samtidig hadde han jobb som verthuspianist. Jesper Klein debuterte i 1968. Han var sammen med Thøger Olesen med til å gjøre Hjøring-revyen kjent. Blant hans senere film er Lille Virgil og Orla Frøsnapper og Skønheden og udyret. Fra 1974 hadde han sammen med Jess Ingerslev og Tom McEwan stor suksess i musikk- og teatergruppen Klyderne. Ikke minst er han kjent for sin rolle som riksarkivaren Birger Bertramsen i julekalendene Alletiders jul, Alletiders nisse, Alletiders Julemand, og Pyrus i alletiders eventyr, og i filmen Pyrus på pletten. Foruten filmer har han medvirket i teaterforestillinger og en mengde revyer. Videre har han lagt stemmer til mange tegnefilm.

Jesper Klein ble i 1970 gift med skuespillerinnen Lykke Nielsen som han har sønnen Sebastian Klein sammen med, og videre en datter, Alexandra, fra et tidligere forhold. Han utga i 2002 boken "Takt og Tolvtone". I 1975 fik han PH-prisen og samme år også Skjold Burnes rødvinslegat. Dessuten har han fått Dirch Passers Mindelegat. Wikipedia

80 år
Katarina av Jugoslavia (Kronprinsesse av Jugoslavia)
1943

Katarina av Jugoslavia (Jugoslavia)

Kronprinsesse av Jugoslavia

Fullt navn / Fødenavn:
Katarina Batis

Født:
13. november 1943 (80 år)

Katarina av Jugoslavia er kronprinsesse av Jugoslavia og Serbia. Hun giftet seg med kronprins Aleksandar 21. september 1985. Wikipedia

81 år
Bente Bakke (Politiker)
1942

Bente Bakke (Norge)

Politiker, journalist

Født:
13. november 1942 (81 år)

Bente Bakke er en norsk politiker. Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1985 for partiet Høyre. Bakke var før det kommunestyrerepresentant i Eidsberg i perioden 1975–1979. Hun var første vararepresentant i perioden 1981–1985, og møtte da fast for Svenn Thorkild Stray mens han satt i regjering som utenriksminister. Fra 1981 til 1989 var hun også Høyres miljøpolitiske talskvinne. Bakke meldte i 2011 overgang til Miljøpartiet De Grønne, og ble i 2013 valgt inn i partiets sentralstyre. Wikipedia

68 år
Per Brinch Hansen (Informatiker)
1938 - 2007

Per Brinch Hansen (Danmark)

Informatiker, ingeniør, universitetslærer

Født:
13. november 1938 (85 år siden)

Døde:
31. juli 2007 (68 år) (16 år siden)

Per Brinch Hansen var en dansk datamaskinspesialist, og siden 1987 professor ved Syracuse University i New York.

Per Brinch Hansen var en av pionerene innenfor utvikling av parallellprogrammering og prinsipper for operativsystemer. Han var også opphav til det danske ord for datamaskin: datamat.

På 1960-tallet arbeidet Per Brinch Hansen på Regnecentralen i København, først i kompilergruppen under Peter Naur og Jørn Jensen, siden som sjefarkitekten bak RC4000-datamaskinen og dens banebrytende operativsystemkjerne. I 1972 skrev han den første bok om operativsystemprinsipper.

I perioden 1970-2000 gjaldt det parallellprogrammering og databehandling: Inspirert av Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaards programmeringsspråk Simula 67 samt ideer fra den britiske spesialisten Tony Hoare, oppfant han i 1972 monitorbegrepet for synkron utnyttelse av delte ressurser. I USA utviklet han det første parallelle programmeringsspråk, Concurrent Pascal i 1975, og skrev i 1977 den første bok om parallellprogrammering: The Architecture of Concurrent Programs.

I de senere år dokumenterte Brinch Hansen den historiske utvikling innen for disse sentrale emnene. Wikipedia

83 år
Jan Groth (Kunstmaler)
1938 - 2022

Jan Groth (Norge)

Kunstmaler, kunstner, designer

Født:
13. november 1938 (85 år siden)

Døde:
2. mars 2022 (83 år) (2 år siden)

Jan Groth var en av sin generasjons fremste norske billedkunstnere. Groth var bosatt i utlandet mesteparten av sitt liv, først i Danmark og så i USA, hvor han startet sin internasjonale karriere med utstillinger på legendariske Betty Parsons Gallery. Groth har siden hatt en omfattende utstillingsvirksomhet verden rundt, med separatutstillingen på Guggenheim-museet i New York i 1986 og en retrospektiv utstilling i Museet for Samtidskunst i Oslo 2001. Groth var stadig aktiv i utstillingslivet og i 2017 var han Festspillutstiller i Bergen Kunsthall.

Groth er representert i museer og samlinger verden over, blant annet Museum of Modern Art i New York, Centre Georges Pompidou i Paris og Louisiana Museum of Modern Art i Danmark, samt Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo.

Jan Groths kunstneriske produksjon, samt hans innflytelse i kunstmiljøet både i Norge og internasjonalt, befester hans posisjon som en av de viktigste Skandinaviske kunstnere i nyere tid. Wikipedia

84 år
Aud Schønemann (Skuespiller)
1922 - 2006

Aud Schønemann (Norge)

Skuespiller

Født:
13. november 1922 (101 år siden)

Døde:
30. oktober 2006 (84 år) (17 år siden)

Aud Schønemann, gift Aud Pande-Rolfsen, var en meget folkekjær norsk skuespillerinne.

Hennes foreldre var skuespillerne August Schønemann (1891–1925) og Dagmar Kristensen (1901–1987). Hun var gift med skuespiller og NRK-medarbeider Jan Pande-Rolfsen (1922–2002) fra 1948. Sammen hadde de sønnen Pål Pande-Rolfsen.

Schønemann debuterte tidlig i norsk sceneliv, men er mest kjent for rollene som Valborg Jensen i filmene om Olsenbanden og som «Modern» (Magnhild Fleksnes) til Marve Fleksnes i tv-serien Fleksnes. Schønemann er den kvinnelige skuespillerinnen som har spilt i flest norsk filmer, nærmere femti filmer. I senere år spilte hun blant andre den godtroende syersken Margit i Fredrikssons fabrikk, sammen med blant andre Elsa Lystad, Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli. Hun spilte Sigrid Skau i serien Nr. 13.

Schønemann spilte dessuten talerollen som bestyrerinnen i Ola Isenes populære innspilling av Genser'n te'n Johansen (melodi: Bjarne Amdahl, tekst:Reidar Anthonsen) (RCA Victor NA 1069) i 1959. Willy Andresens kvintett akkompagnerte. Hun gjentok rollen på Trøste og Bæres album Full pakke (Tylden & Co.) (1992).

Aud Schønemann ble i 2003 rammet av et hjerneslag, og mistet taleevnen. Hun kom seg aldri igjen og tilbrakte sine siste år på Uranienborghjemmet. Hun ble bisatt fra Vestre krematorium i Oslo 9. november 2006. Wikipedia

80 år
Torborg Nedreaas (Forfatter)
1906 - 1987

Torborg Nedreaas (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter

Født:
13. november 1906 (117 år siden)

Døde:
30. juni 1987 (80 år) (37 år siden)

Torborg Nedreaas var en norsk forfatter som debuterte med novellesamlingen Bak skapet står øksen i 1945. De fleste av novellene i samlingen henter motiv fra hendelser under andre verdenskrig. De er likevel ikke krigslitteratur i vanlig forstand , men forteller om situasjoner krigen skapte for mennesker som ikke var direkte involvert i krigshandlinger, men som likevel betalte en høy pris for å leve i et okkupert land.

Torborg Nedreaas var født i Bergen. Under krigen, og frem til 1947 bodde hun på Stord i Hordaland. Da flyttet hun til Nesodden i Akershus. Hun var egentlig utdannet musikklærer, men skrev en rekke romaner, noveller, hørespill og stykker for Fjernsynsteatret. Flere av bøkene hennes har miljø- og naturskildringer fra Leirvik, der hun tilbrakte flere somre i barndommen. Klasseforskjeller og fattigdom er et sentralt tema i hele hennes forfatterskap.

Hennes forfatterskap ble belønnet med flere priser, og i 1972 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Hun var tydelig preget av krigen og dens følger for norske innbyggere. Nedreaas var en radikal kommunist og en fremtredende NATO-motstander. Dette kommer klart fram i De varme hendene, som advarer mot den militære blokkdannelsen og beredskapslovene. Boken skildrer et Norge med amerikanske militærbaser og undertrykking av venstreorienterte. Wikipedia

93 år
Edward Adelbert Doisy (Biokjemiker)
1893 - 1986

Edward Adelbert Doisy (USA)

Biokjemiker, lege, universitetslærer, kjemiker

Født:
13. november 1893 (130 år siden)

Døde:
23. oktober 1986 (93 år) (37 år siden)

Edward Adelbert Doisy var en amerikansk biokjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1943 sammen med Henrik Dam, for deres oppdagelser av Vitamin K og dens kjemiske struktur.

Doisy fullførte en bachelor ved University of Illinois at Urbana-Champaign i 1914 og en mastergrad samme sted i 1916. Han fullførte sin doktorgrad i 1920 ved Harvard University. Wikipedia

44 år
Robert Louis Stevenson (Forfatter)
1850 - 1894

Robert Louis Stevenson (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, lyriker, essayist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Lewis Balfour Stevenson

Født:
13. november 1850 (173 år siden)

Døde:
3. desember 1894 (44 år) (129 år siden)

Robert Louis Stevenson var en skotsk forfatter som blant annet skrev Skatten på sjørøverøya, Kidnappet og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Han regnes som han som skulle gjenføde skotsk litteratur etter Walter Scott. Wikipedia

59 år
Edwin Booth (Skuespiller)
1833 - 1893

Edwin Booth (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edwin Thomas Booth

Født:
13. november 1833 (190 år siden)

Døde:
7. juni 1893 (59 år) (131 år siden)

Edwin Thomas Booth var en berømt amerikansk skuespiller. Han var sønn av en annen kjent skuespiller, Junius Brutus Booth, som oppkalte Edwin etter Edwin Forrest og Thomas Flynn, to av sine skuespillerkollegaer. Wikipedia

66 år
Ole Bergesen (Politiker)
1832 - 1899

Ole Bergesen (Norge)

Politiker, prest,

Født:
13. november 1832 (191 år siden)

Døde:
8. mai 1899 (66 år) (125 år siden)

Ole Bergesen var en norsk prest og politiker.

Bergesen tok embedseksamen i teologi, og virket som kateket i Farsund, kallskapellan i Hetland 1869–1873, sogneprest i Brevik 1873-1880, residerende kapellan i Kristiansand 1880-1882, residerende kapellan (1882-1888), sogneprest (1888-1889) og prost (1889–1899) ved Domkirkens menighet i Stavanger. Nesten umiddelbart etter at han hadde flyttet til Brevik, ble han også valgt til stortingsrepresentant fra Brevik. Han satt som stortingsrepresentant i 2 perioder (1874–1879).

Bergesen var først gift med Caroline Berentsen, datter av forretningsmann Erik Berentsen i Stavanger. Hun døde i 1858, etter ett års ekteskap. Dette ekteskapet var barnløst. I 1859 giftet han seg med Martha Marie Sophie Søeborg Jensen, datter av distriktslege Peter Øllbye Jensen og Petrine Susanne Essendrop. Hun var utdannet lærerinne i København og ansatt som lærerinne ved borgerskolen i hennes hjemby Ålesund. Hennes mor drev i sin tid en ansett og kjent barneskole i hovedstaden.

Bergesen hadde fire barn i sitt andre ekteskap, bl.a. sønnen Berge Sigval Nathanael Bergesen, bedre kjent som skipsreder og politiker Sigval Bergesen. Wikipedia

59 år
Jiaqing-keiseren (Politiker)
1760 - 1820

Jiaqing-keiseren (Kina)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
ᠶᠣᠩ ᠶᠠᠨ

Født:
13. november 1760 (263 år siden)

Døde:
2. september 1820 (59 år) (203 år siden)

Jiaqing-keiseren fra mandsjuenes Qing-dynasti var den femte Qing-keiser som hersket over Kina, fra 1796 (de facto først fra 1799) til 1820. Han var sønn av Qianlong-keiseren, og minnes blant annet for sin rettsforfølgelse av den korrupte Heshen (和珅) som hadde fått svært stor innflytelse i hans fars senere år. Han huskes også for sine reformforsøk og tiltak for å få bukt med opiumshandelen. Wikipedia

64 år
Edvard III av England (Konge av England)
1312 - 1377

Edvard III av England (England)

Konge av England

Født:
13. november 1312 (712 år siden)

Døde:
21. juni 1377 (64 år) (647 år siden)

Edvard III var konge av England i femti år fra 25. januar 1327, da hans far Edvard II ble avsatt, til sin død i 1377. Han ble etterfulgt av sin sønnesønn Richard II.

Han var en av de mest fremgangsrike engelske konger middelalderen. Blant hans forgjengere var det bare Henrik III som regjerte like lenge, og deretter tok det mer enn 400 år før en monark satt like lenge på tronen.

Edvards tid ble preget av engelsk ekspansjon gjennom kriger i Skottland og Frankrike. Hans mange etterkommere ble senere sentrale i to langvarige konflikter, hundreårskrigen og rosekrigene.

I Edvards lange regjeringstid begynte for alvor den nasjonale selvfølelsen hos engelskmenne å vokse frem, og det var i denne tiden fransk, etter 300 års herredømme som kulturspråk i England, måtte vike for engelsk.

Hosebåndsordenen ble stiftet av Edvard i 1348. Wikipedia

75 år
Augustin av Hippo (Filosof)
354 - 430

Augustin av Hippo (Italia)

Filosof, teolog, selvbiograf, musikkteoretiker, predikant, historiker, lyriker

Født:
13. november 354 (1670 år siden)

Døde:
28. august 430 (75 år) (1594 år siden)

St. Augustin av Hippo (Aurelius Augustinus, født 13. november 354, død 28. august 430) var biskop av Hippo og en av oldkirkens største teologer. Han regnes som en av de vestlige kirkelærere. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Anders Aune (Politiker)
1923 - 2011

Anders Aune (Norge)

Politiker

Født:
1. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
13. november 2011 (88 år) (12 år siden)

Anders John Aune var en norsk politiker som representerte Ap og senere Framtid for Finnmark («Aune-lista»).

Anders Aune var sønn av arbeider og herredskasserer Andreas Aune (1885–1976) og Josefa Dragland (1897–1988). Han ble utdannet fra landbruksskole (1939) og avla i 1943 studenteksamen.

Fra 1943 til 1945 satt han i tysk fangenskap. Etter frigjøringen fullførte Aune studiene i rettsvitenskap og ble cand.jur. i 1948.

Etter avlagt embetseksamen arbeidet Aune først som sekretær i Prisdirektoratet (1949–1950) før han i 1950 ble fylkesfullmektig i Finnmark. I 1954 ble han sykehusdirektør i fylket. Deretter var han fylkeskontorsjef i Finnmark 1959–1963 og 1967–1969. Aune ble i 1963 konstituert fylkesmann, et embete han innehadde til 1965. Fra 1966 til 1967 var han underdirektør ved Direktoratet for jakt, viltstell og ferskvannsfiske. Aune var fylkesmann i Finnmark fra 1974 til 1989.

Anders Aune var varaordfører i Vadsø i 1951–1952 (Ap) og ordfører i 1953–1955 og 1955–1959 (Ap).

Aune ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 1969 for Arbeiderpartiet. Han satt som representant for Arbeiderpartiet i én periode fram til 1973. I 1989 meldte han seg ut av Arbeiderpartiet og stilte til valg for Framtid for Finnmark, som også ble kalt Aune-lista. Han var listens eneste representant på Stortinget fra 1989 til 1993. Wikipedia

38 år
Eddie Guerrero (Profesjonell bryter)
1967 - 2005

Eddie Guerrero (USA)

Profesjonell bryter

Fullt navn / Fødenavn:
Eduardo Gory Guerrero Yañez

Født:
9. oktober 1967 (56 år siden)

Døde:
13. november 2005 (38 år) (18 år siden)

Eduardo «Eddie» Gory Guerrero Yañez var en meksikansk-amerikansk fribryter best kjent i Extreme Championship Wrestling, World Championship Wrestling og World Wrestling Entertainment.

På No Way Out 2004 vant Eddie Guerrero WWE Championship tittelen fra Brock Lesnar, med litt hjelp fra Goldberg. 1. april 2006 ble han innført i WWEs Hall of Fame.

Eddie Guerrero døde av hjertestans som følge av mange år med narkotika og alkoholmisbruk. Hovedårsaken til hjertestansen var bruk av anabole steorider, men han hadde ikke brukt dette på cirka fire år. Wikipedia

50 år
Katja Medbøe (Skuespiller)
1945 - 1996

Katja Medbøe (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Katja Maria Riosianu Medbøe

Født:
3. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
13. november 1996 (50 år) (27 år siden)

Katja Maria Riosianu Medbøe var en norsk skuespiller.

Hun var datter av Odd Medbøe og søster av fotografen Harald Medbøe, skuespilleren Wenche Medbøe og journalisten Eva Fosse. Hun var blant allmennheten mest kjent for sin rolle i «Hustruer»-filmene sammen med Frøydis Armand og Anne Marie Ottersen.

Medbøe gikk Statens teaterskole fra 1964 til 1968 med praksisår ved Den Nationale Scene i Bergen der hun debuterte i 1968 i «Reddet» av Edward Bond. Hun ble fast ansatt ved Nationaltheatret i 1968, hvor hun ble helt frem til sin død. Hun hadde permisjoner for å arbeide ved Hålogaland Teater i Tromsø (ett år) der hun var med på oppstarten, Den Nationale Scene (ett år) og Fjernsynsteatret (to år). Hun deltok i et antall fjernsynsserier, blant andre Den som henger i en tråd (1980) og Jenny (1983).

Utenom film, fjernsyn og teater utmerket hun seg ved bokopplesninger som også er utgitt som lydbøker.

Høsten 1997 gav Kirkelig Kulturverksted ut en plate der Medbøe tolket poesien til lyrikeren Hans Børli. Musikeren Edvard Askeland satte toner til diktene. Innspillingen av plata Prøv å sette vinger på en stein var ferdig sommeren 1996, men fordi Medbøe lenge var savnet ble utgivelsen utsatt. Tidligere hadde Katja Medbøe gitt ut plate hvor hun leste dikt av Rolf Jacobsen.

Medbøe ble meldt savnet 12. november 1996 og funnet død i Nordmarka 3. mai 1997, nesten seks måneder senere. Ifølge datteren Eline Medbøe hadde Katja Medbøe tatt sitt eget liv.

Medbøe hadde like før forsvinningen i lengre tid fått behandling for en hodeskade som hun pådro seg i mars 1996. Skaden voldte henne store vansker. Den siste tiden før sin forsvinning hadde hun hatt problemer med å stå på scenen i det skarpe scenelyset og gjennomføre sine roller. Disse opplysningene ble gjort kjent av Wenche Elena Medbøe, Katja Medbøes eldre søster, da hun på vegne av familien gikk bredt ut med en offentlig etterlysning den 4. desember. Ifølge opplysninger traff en bekjent av Katja Medbøe henne i krysset på Majorstua i Oslo, klokka 09.00 13. november. Wikipedia

73 år
Vittorio De Sica (Regissør)
1901 - 1974

Vittorio De Sica (Italia)

Regissør, manusforfatter, skuespiller, ansvarlig produsent, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Vittorio Domenico Stanislao Gaetano Sorano De Sica

Født:
7. juli 1901 (123 år siden)

Døde:
13. november 1974 (73 år) (49 år siden)

Vittorio De Sica var en italiensk filmregissør, manusforfatter og skuespiller.

De Sica var en skuespiller av sjarmørfaget frem til han skiftet spor og ble regissør. Han blir nevnt som pioner for den italienske neorealismen og ervervet gjennom årene fire Oscar-statuetter i kategorien beste fremmedspråklige film, blant annet for Sykkeltyvene og Finzi-Continis have. Wikipedia

26 år
Gregers Gram (Motstandsmann)
1917 - 1944

Gregers Gram (Norge)

Motstandsmann, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Gregers Winther Wulfsberg Gram

Født:
15. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
13. november 1944 (26 år) (79 år siden)

Gregers Winther Wulfsberg Gram var motstandsmann og fenrik i Kompani Linge.

Gregers Gram var sønnesønn av Gregers Gram, Norges statsminister i Stockholm i to perioder i unionstiden, og sønn av Harald Gram, byfogd i Oslo. Harald Gram var sentral i motstandsgruppen 2A under annen verdenskrig. Han var også leder av Idrettskontoret ved legasjonen i Sverige.

Gregers Gram vokste opp på Heggeli i Aker kommune (nå i Vestre Aker bydel i Oslo). Han hadde studentereksamen fra 1938, rekruttskole og vinterrekruttskole fra 1940, og studerte jus ved Universitetet da den tyske invasjonen av Norge startet i april 1940.

I 20-årsalderen var han styremedlem i Ullern Unge Høyre og formann i Veststrøket distriktsforening av Ullern Unge Høyre. Før krigen var han dessuten aktiv idrettsmann i Sportsklubben Njård og var klubbens formann i 1938 og 1939.

Etter krigsutbruddet deltok Gram som infanterist i kampene omkring Hamar. Samme år ble han med i motstandsarbeidet i det okkuperte Norge. I 1941 måtte han flykte til Sverige og klarte å ta seg derfra til Storbritannia via Sovjetunionen.

I Storbritannia fikk Gram opplæring i propagandavirksomhet i okkuperte områder. Etter hvert ble han rekruttert til Kompani Linge. I mars 1943 ble han sammen med Max Manus sendt tilbake til Norge, hvor de utførte vellykkede sabotasjeoppdrag rettet mot tyske skip i Oslo Havn (Operasjon Mardonius). Etter denne operasjonen vendte Gram og Manus tilbake til Storbritannia, men i november samme år var de tilbake i Oslo for å utføre nye angrep mot tysk skipstrafikk (Operasjon Bundle).

Fra 1944 var Gram medlem av Milorgs sabotasjegruppe, Oslogjengen, under ledelse av Gunnar Sønsteby. Han deltok i flere vellykkede sabotasjeaksjoner, blant annet sprengningen av Arbeidskontoret fredag 19. mai 1944 for å ødelegge kartotekene og forpurre Quisling-regjeringens planer om å tvangsutskrive inntil 25 000 nordmenn til tysk arbeidstjeneste. Torsdag 12. oktober samme år deltok han i sprengningen av et oljelager på Sørenga, noe som gjorde 200 000 liter olje ubrukelig.

Høsten 1944 ledet Gram sammen med Max Manus psykologisk krigføring (Operasjon Derby) mot tyske soldater ved å spre propaganda til dem. Gram ble drept mandag 13. november 1944 i et bakhold på Plasskafeen, som lå i Markveien 35 ved Olaf Ryes Plass i Oslo, da han og Edvard Tallaksen som en del av denne operasjonen skulle møte noen antatte tyske desertører. Gram ble truffet av flere skudd før han falt om og etterhvert døde på vei til sykehuset. Tallaksen ble skutt i kjeven, såret og tatt til fange. Han tok onsdag 29. november sitt eget liv for ikke å røpe motstandsorganisasjonen under tortur.

Gregers Gram er gravlagt i familiens gravsted på Vestre gravlund i Oslo. Wikipedia

72 år
Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen (Forfatter)
1830 - 1903

Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen (Det russiske keiserdømmet)

Forfatter, Politiker, historiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Baron Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen

Født:
10. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
13. november 1903 (72 år) (120 år siden)

Baron Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen var en innflytelsesrik finsk friherre, forfatter, professor, politiker og historiker. Hans fødenavn var Georg Zakarias Forsman og hans familie på farsiden hadde sin opprinnelse i Sverige. Yrjö-Koskinen var en sentral skikkelse innenfor fennomanibevegelsen, og gjorde seg til talsmann for dens idéer som leder av Finska partiet på slutten av 1800-tallet. Wikipedia

73 år
Camille Pissarro (Kunstmaler)
1830 - 1903

Camille Pissarro (Frankrike)

Kunstmaler, kunstner

Født:
10. juli 1830 (194 år siden)

Døde:
13. november 1903 (73 år) (120 år siden)

Camille Pissarro var en dansk-fransk maler. Han blir regnet som en av de viktigste malerne innen den impresjonistiske bevegelsen på 1800-tallet. Han er mest kjent for sine landskapsmalerier, men også for sine mange fremstillinger av Paris og byens broer. Wikipedia

83 år
Sivert Christensen Strøm (Advokat)
1819 - 1902

Sivert Christensen Strøm (Norge)

Advokat, politiker

Født:
19. august 1819 (205 år siden)

Døde:
13. november 1902 (83 år) (121 år siden)

Sivert Christensen Strøm var en norsk jurist og politiker, kjent som stortingsrepresentant i flere perioder og som borgermester i Trondheim.

Strøm ble født i 1819 som sønn av sjøkapteinen Christen Nielsen Strøm fra Øyestad. Han ble uteksaminert som cand.jur. i 1845 og arbeidet deretter som advokat (sakfører) frem til han ble utnevnt til sorenskriver i Nordre Østerdalen i 1859. Strøm ble etterhvert involvert i politikken, og ble utnevnt til stortingsrepresentant for Hedemarkens amt i periodene 1859-1860, 1862-1863, 1864 og 1865-1866. I hans siste to terminer i 1871-1873 og 1877-79 representerte han Trondhjem og Levanger.

I 1867 etterfulgte han Emil Aubert som borgermester i Trondheim, og i 1871 ble han utnevnt til direktør av Norges Bank. Strøm kjøpte i 1874 Gløshaugen gård, som ble hans faste bolig frem til han solgte seg ut til staten i 1896. Strøm var gift to ganger, og hadde flere barn, blant andre amtmannen og statistikeren Boye Christian Riis Strøm. Wikipedia

76 år
Gioachino Rossini (Komponist)
1792 - 1868

Gioachino Rossini (Italia)

Komponist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Giovacchino Antonio Rossini

Født:
29. februar 1792 (232 år siden)

Døde:
13. november 1868 (76 år) (155 år siden)

Gioacchino Rossini var en italiensk komponist.

Han er først og fremst er kjent for sine 39 operaer, men skrev også kirkemusikk, kammermusikk, sanger, instrumental- og pianomusikk. Som operakomponist regnes han blant de mest betydelige innen belcantostilen, og operaene Barbereren i Sevilla og La Cenerentola («Askepott») hører til standardrepertoaret på operahusene verden over. Wikipedia

75 år
Ludwig Uhland (Språkforsker)
1787 - 1862

Ludwig Uhland (Tyskland)

Språkforsker, lyriker, sangtekstforfatter, politiker, advokat, litteraturhistoriker, universitetslærer, dikter, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Ludwig Uhland

Født:
26. april 1787 (237 år siden)

Døde:
13. november 1862 (75 år) (161 år siden)

Johann Ludwig Uhland var en tysk, romantisk dikter, forfatter, professor, advokat og politiker.

Han studerte juss og språk/klassisk litteratur i perioden 1802–1808. Under et studieopphold i Paris (1810/1811) fordypet han seg i gamle, franske og tyske skriftsamlinger. I 1810-1814 arbeidet han som sekretær i Justisdepartementet, deretter som advokat i Stuttgart. I 1829 fikk han et professorat i tysk og litteratur i Tübingen. I perioden 1832-1838 arbeidet han som politiker. I 1850 reiste han tilbake til sin fødeby, Tübingen, og bodde der til sin død.

Uhland giftet seg med en svært rik kvinne i 1820, og kunne forfølge sine politiske og litterære ambisjoner uten økonomiske bekymringer. Han var spesielt opptatt av germanske sagaer, folkediktning og middelalderpoeten Walther von der Vogelweide. Uhland er mest kjent for sine romantiske dikt og historiske ballader, bl.a. «Roland», «Graf Eberhard», «Ich hatt' einen Kameraden» and «Der Wirtin Töchterlein».

Mange komponister har tonesatt hans dikt, blant andre Franz Schubert, Robert Schumann og Edvard Grieg. Wikipedia

64 år
Ludovico Carracci (Kunstmaler)
1555 - 1619

Ludovico Carracci (Italia)

Kunstmaler, raderer, grafiker

Født:
21. april 1555 (469 år siden)

Døde:
13. november 1619 (64 år) (404 år siden)

Ludovico (eller Lodovico) Carracci var en italiensk maler og grafiker.

Han var med å gi nytt liv til italiensk kunst etter Manierismen ved å danne et akademi i Bologna i 1585. Sammen med sine søskenbarn Annibale Carracci og Agostino Carracci anses han som grunnleggeren av eklektisismen innen kunst, også kalt Bolognaskolen på slutten av 1500-tallet i Italia.

Ludovico var lærling under Prospero Fontana i Bologna og reiste til Firenze, Parma og Venezia før han grunnla Accademia degli Incamminati sammen med sine søskenbarn Annibale and Agostino. Han var selv leder for akademiet. Dette akademiet har fostret noen av de kjente malerne i den kommende generasjonen, som Guido Reni og Domenichino. Studiene her var fokusert rundt observasjon av naturen og scener fra livet. Ludovico selv hjalp særlig Giacomo Cavedone fra 1595.

Ludovicos egne verk karakteriseres av sterke sinnsstemninger, fremkalt av tydelig mimikk og blafrende lys, for å lage en åndelig stemning. Stilen hans har påvirket mange italienske malere i barokken. Wikipedia

66 år
Henrik Sjøfareren (Oppdager)
1394 - 1460

Henrik Sjøfareren (Portugal)

Oppdager, prins, politiker

Født:
4. mars 1394 (630 år siden)

Døde:
13. november 1460 (66 år) (564 år siden)

Henrik Sjøfareren var en portugisisk prins kjent for å ha støttet de første portugisiske oppdagelsesferdene langs Afrikas vestkyst.

Prins Henrik var fjerde sønn av Johan I av Portugal og av hans hustru Philippa av Lancaster, bror av Ferdinand den hellige.

Han ledet i 1415 erobringen av Ceuta i Nord-Afrika, hvor han ble guvernør. I 1419 ble han også guvernør over provinsen Algarve i Portugal og i 1420 stormester i Kristusordenen. Som guvernør av Ceuta ble han i 1416 oppmerksom på de store handelskaravanene som kom fra sør over Saharaørkenen med gull, elfenben og slaver. Straks karavaneførerne innså at Ceuta var blitt okkupert av de kristne «hedningene», stoppet karavanetrafikken til byen opp.

Men Henriks interesse for rikdommene sør for Sahara var vakt, og han drømte om å finne sjøveien dit for å opprette handel den veien. Etter at han i 1419 ble guvernør over Algarve, samlet han samlet landets mest erfarne kapteiner for å utforske kystene sørover langs Afrikas vestkyst med mål for øye å nå rikdommene. Det er blitt skrevet at han etablerte han et sjøfartssenter i klosteret på Kapp St. Vincent ved Sagres i Vila do Bispo, den sørvestligste odden av Portugal, men historikere har i senere tid avvist det som rent oppspinn. Som stormester av Kristusordenen hadde han også som mål å finne det sagnomsuste kristne riket til den mytiske Prestekongen Johannes. Med en allianse med ham ville muslimene kunne beseires for godt. Prestekongen Johannes ble aldri funnet, men vestkysten av Afrika ble kartlagt skritt for skritt. All opparbeidet kunnskap ble grundig drøftet og tatt vare på i sjøfartssenteret i Sagres.

Utforskingsseilasene fikk en flying start allerede første året, da Madeira ble oppdaget. I de påfølgende årene ble vind og strømforhold i Atlanterhavet studert, noe som førte ekspedisjonene langt til havs og helt ut til Azorene, som ble grundig utforsket og kartlagt. Deler av øygruppen var kjent fra før, men nå ble de lagt under portugisisk kontroll. Kanariøyene var allerede oppdaget og tatt under kontroll av Spania i 1402. I 1432 ble Kapp Bojador litt sør for Marokko passert. Odden var det sørligste punktet noen kjent sjøfarer hadde seilt før, og strømmene og det farlige farvannet gjorde at odden ble sett på som umulig å passere. Når den nå endelig var passert og grunnene kartlagt, var ferden videre sørover enklere. I 1444 nådde de portugisiske kapteinene Senegal; de tørre kystene av Vest-Sahara og Mauritania var passert, og det fruktbare Afrika var nådd. I 1456 nådde de Gambia og Guinea-Bissau, og oppdaget Kapp Verde-øyene.

Handelen med afrikanerne kom i gang, med god fortjeneste for prins Henrik. Han deltok ikke på noen av ekspedisjonene, men stod for organiseringen og finansieringen.

På grunn av hans initiativ rundt sjøfarten sørover, fikk han tilnavnet Henrik Sjøfareren. Men han fikk bare kortvarig økonomisk gevinst av sitt arbeid, ettersom han døde i 1460. Det var først etter hans død at hans kapteiner oppdaget at kysten dreide mot øst, og ideen om å nå India ved å seile rundt Afrika tok feste. Wikipedia

62 år
Malcolm III av Skottland (Konge av Skottland)
1031 - 1093

Malcolm III av Skottland (Skottland)

Konge av Skottland, politiker

Født:
1031 (993 år siden)

Døde:
13. november 1093 (62 år) (931 år siden)

Malcolm III (skotsk-gælisk Máel Coluim mac Donnchada var konge av Skottland fra 1058 til sin død. Malcolm var eldste sønn av Duncan I. Med Malcolm oppstod Huset Dunkeld, som styrte Skottland fra 1058 til 1286. Hele fire av hans sønner ble konger av Skottland: Duncan II, Edgar, Aleksander I og David I. En femte sønn, Edmund var utpekt til arving og kanskje medkonge sammen med onkelen Donald Bane. Malcolms lange regime som varte i hele 35 år gikk forut for den skotsk-normanniske epoken.

Máel Coluim mac Donnchada er den gæliske formen fra middelalderen. I de fleste anglifiserte omtaler kalles han Malcolm III, og i senere århundrer brukes også hans kallenavn Canmore som betyr «Store hode» eller «langhals» i henhold til Orknøyingenes saga.

Malcolms kongedømme tilsvarte ikke det samme området som dagens moderne Skottland: de nordlige og vestlige delene av Skottland forble under uavhengig norrøn, norrønt-gælisk og gælisk kontroll, og de områdene som var under kontroll av skotske konger strakte seg ikke ut over de grenser som Malcolm II (Máel Coluim mac Cináeda) hadde satt, før en gang på 1100-tallet. Malcolm III kjempet en rekke kriger mot engelske konger. Grunnen var muligens å erobre det engelske jarledømmet Northumbria. Imidlertid resulterte disse krigene ikke i noen betydelig ekspansjon sørover. Malcolms viktigste bedrift var å fortsette en slektslinje som kom til å styre Skottland i mange år, skjønt hans rolle som «grunnlegger av et dynasti» har mer å gjøre med propagandaen til hans yngste sønn David og hans etterkommere enn med noen historiske realiteter.

Malcolms andre hustru, Sankt Margaret av Skottland, ble senere helgenerklært og er Skottlands eneste kongelige helgen. Malcolm selv fikk intet rykte for å være from. Med unntak av klosteret Dunfermline Abbey er han absolutt ikke assosiert med noe betydelig religiøst byggverk eller geistlige reformer. Wikipedia

<<
13. November
>>