Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 13. November
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_13-11.2015
4 år siden
Wikipedia
2015: Terrorangrep i Paris, der 6 terrorister dreper 130 mennesker med skytevåpen, håndgranater og eksplosiver
Terrorangrepet i Paris 13. november 2015 var et koordinert terrorangrep flere steder i den franske hovedstaden Paris og forstaden Saint Denis som drepte 130 personer. Til sammen seks steder ble angrepet med automatgevær, håndgranater og eksplosiver. Angrepet skjedde kvelden 13. november og natt til 14. november. Wikipedia
Wikipedia_13-11.1985
34 år siden
Wikipedia
1985: Vulkanen Nevado del Ruiz i Colombia har et stort utbrudd, og tar livet av rundt 23.000 mennesker
Nevado del Ruiz er en kjeglevulkan i Colombia. Det er den nordligste av vulkanene i det vulkanske beltet i Andesfjellene, og den ligger litt sørøst for Manizales, med byen Armero i dalen nedenfor. Det er den vulkanen i Colombia som har høyest vulkansk aktivitet.

13. november 1985, klokken 21:08, fikk Nevado del Ruiz et utbrudd. Pyroklastiske strømmer smeltet is og snø på toppen av vulkanen, som formet laharer som strømmet nedover flere elvedaler. Laharene var opp til 50 meter tykke, og bevegde seg mer enn 100 kilometer bort.

Mange hus og landsbyer ble fullstendig ødelagt av laharene. Byen Armero ble fullstendig dekket av strømmen, noe som drepte omtrent 21.000 av 28.700 innbyggere. Utbruddet drepte totalt anslagsvis 23.000 mennesker, skadet 5000, og ødela mer enn 5000 bygninger. Dette var det nest dødeligste vulkanutbruddet i det 20. århundre, etter utbruddet i 1902 i Montagne Pelée. Ulykken skapte stor internasjonal omtale og interesse, spesielt takket være et fotografi tatt av Frank Fournier, av en ung jente ved navn Omayra Sánchez som ble fanget under rot og skrot i tre dager, før hun døde.

Flyktninger som rømte til andre byer i området, fikk gradvis nye hjem i et regjeringsstyrt prosjekt, men problemene for de som måtte flytte fra området fortsatte i mange år etterpå. Landsbyene ble advart mot muligheten for en katastrofe, men på grunn av mange tidligere falske alarmer, samt en uttalelse fra flere offisielle byråkrater om at vulkanen ikke ville få et utbrudd, omkom mange mennesker fordi de ikke tok hensyn til advarslene.

Der var hundrevis med historier om personer som var like ved hverandre, der den ene ble drept av massive steiner, og den andre overlevde nesten uskadd. Blant de mest fryktelige konsekvensene av gjørmen, var temperaturen i den. Dette sammen med et høyt innhold av sopp og bakterier i gjørmen, som ikke lot seg behandle med kjente antibiotika, gjorde at mange fikk helseproblemer, eller døde. Wikipedia
Wikipedia_13-11.1923
96 år siden
Wikipedia
1923: Sovjetunionens flagg, kjent for hammeren og sigden, blir tatt i bruk for første gang
Sovjetunionens flagg bestod av et helt rødt flagg med en hammer i kors over en sigd og en rød stjerne i øvre hjørne nærmest stangen. Hammeren symbliserte nasjonens industriarbeidere, mens sigden symboliserte landbruksarbeiderne. Den røde stjernen symboliserte Det sovjetiske kommunistpartiet.

Det første offisielle sovjetiske flagg ble godkjent i juli 1923. Flaggets lengde var fire ganger dets høyde, og bestod av et rødt flagg med riksvåpenstatsvåpenet i midten. Dette flagget var nasjonalflagget i bare fire måneder og ble erstattet av et offisielt flagg av mer kjent format med hammer og sigd den 13. november 1923. Den 15. august 1980 ble det vedtatt at flagget heretter skulle være helrødt på baksiden, uten hammer, sigd eller andre motiver. Samtidig ble flaggets rødfarge gjort lysere.

Ved oppløsningen av Sovjetunionen 3. desember 1991 opphørte flagget å være et nasjonalflagg. Wikipedia
<<
13. November
>>