Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. Oktober

Om dagen

9. Oktober er dag 283 i 2024, og er i uke 41. Det er 83 dager igjen av året.
Dinesmesse (Minnedag for biskop Dionysius av Paris, som led martyrdøden rundt år 250–270)
Verdens post-dag (Innført av FN i 1969)
Markering av Sametingets åpning 9. oktober 1989 (Samisk flaggdag)
Leif Erikson Day (Minnedag for den norrøne sjøfareren Leiv Eiriksson, som oppdaget Nord-Amerika rundt år 1000)
Sør-Korea feirer Hanguldagen (Det koreanske alfabetets dag)
Ugandas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1962)

Historie

34 år siden

1989: Det første offisielle Sameting blir åpnet i Karasjok av Kong Olav V

Sametinget er en nasjonal, representativ folkevalgt forsamling for samer i Norge. Sametinget styres til daglig av Sametingsrådet, som ledes av sametingspresidenten. Sametingets parlamentsbygning og hovedadministrasjon ligger i Karasjok.

Sametinget styres etter det parlamentariske prinsipp, hvor det sittende Sametingsrådet baserer sin virksomhet på tillit i plenum. Sametinget er et politisk redskap som skal styrke samenes politiske stilling og bidra til en rettferdig behandling av det samiske folket. Wikipedia
49 år siden

1974: Oskar Schindler, kjent for sin innsats under andre verdenskrig, dør av hjerte-komplikasjoner, 66 år gammel

Oskar Schindler var en tysk forretningsmann som ble kjent for sin innsats for å redde sine jødiske arbeidere fra holocaust.

Hans arbeid er gjenfortalt i romanen Schindlers Ark, skrevet av Thomas Keneally, og en påfølgende film, Schindlers Liste (1993), regissert av Steven Spielberg. Det amerikanske filminstituttet har kåret Schindler til filmhistoriens 13. beste helteskikkelse.

Mot slutten av krigen emigrerte Schindler til Argentina. Han gikk konkurs og vendte tilbake til Tyskland i 1958. Han startet en serie mislykkede forretningsforetak.

Schindler døde av hjertekomplikasjoner i Hildesheim. Kostnadene til begravelsen ble dekket av byens sosialkasse. Selv skal han ha ønsket å bli begravet i Jerusalem.

Han er beæret i Israels Yad Vashem, minnesmerke for holocaust, som en Rettferdig Blant Nasjonene. Han er det eneste medlem av nazipartiet som er blitt delgitt denne heder.

Han ble gravlagt på et katolsk gravfelt på Sionhøyden i Jerusalem. Wikipedia
56 år siden

1967: Che Guevara blir henrettet av den bolivianske offiseren Mario Terán under fangenskap i Bolivia, 39 år gammel

Che Guevara, døpenavn Ernesto Guevara de la Serna, var en argentinsk marxistisk revolusjonær og geriljaleder. Han deltok i den kubanske revolusjonen, og ble senere minister i den kubanske regjeringa som ble dannet etter revolusjonen.

I studietiden var han lite politisk aktiv, men deltok i studentdemonstrasjoner mot president Juan Perón. I 1951, mens han ennå studerte medisin, reiste den 23-årige Guevara og hans 29-årige kamerat, Alberto Granado, gjennom deler av Sør-Amerika, en reise som tok flere måneder og formet hans politiske synspunkter. Den førte middelklassegutten Guevara i umiddelbar kontakt med fattigdommen, utnyttingen og undertrykkelsen som det store flertallet av befolkningen – landarbeidere, urbefolkning, arbeidere og fattigbønder – ble utsatt for, og som fortsatt preger flere land i Latin-Amerika.

Opplevelsene på turen overbeviste ham om at kun en revolusjonær omveltning kunne fjerne de økonomiske ulikhetene og skape sosial rettferdighet. Med denne overbevisningen begynte han å lese marxistisk litteratur og engasjere seg i Guatemalas revolusjon under president Jacobo Arbenz Guzmán.

Senere ble han medlem av Fidel Castros 26. juli-bevegelse. Han ble utnevnt av Castro til kommandant, den eneste ved siden av Castro til å ha denne stillingen. Han ble senere utnevnt til industriminister, sjef for Nasjonalbanken, og fungerte som instruksjonsdirektør for Cubas væpnede styrker, foruten å reise verden rundt som diplomat på vegne av den kubanske sosialisme. Slike posisjoner plasserte ham i en sentral rolle i å trene militæret som slo tilbake invasjonen i Bahía de Cochinos (Grisebukta), og var ansvarlig for utplasseringen av sovjetiske kjernefysiske missiler på Cuba, noe som framskyndet Cubakrisen i 1962. Han sto også i spissen for utføringen av landreformer på Cuba, og for en suksessfull alfabetiseringskampanje som førte til at analfabetismen ble redusert fra 24 % til 3,9 %. Han var også ansvarlig for å gjennomgå ankene til dem som ble dømt som krigsforbrytere ved de revolusjonære domstolene, og for gjennomføringen av henrettelser av dem som ble dømt til døden for dette.

I 1965 forlot han Cuba, for å delta i revolusjoner i andre deler av verden. Ferden gikk først til Kongo-Kinshasa (senere Den demokratiske republikken Kongo) og deretter til Bolivia, der han ble tatt til fange i en CIA-ledet operasjon sammen med den bolivianske hæren.

Mens Che Guevara satt i fangenskap i landsbyen La Higuera i Bolivia, ble han 9. oktober 1967 henrettet av Mario Terán, en boliviansk offiser. Wikipedia

Fødsler

45 år
Nicky Byrne (Sanger)
1978

Nicky Byrne (Irland)

Sanger, fotballspiller, programleder, skuespiller, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Nicholas Bernard James Adam Byrne

Født:
9. oktober 1978 (45 år)

Nicholas Bernard James Adam Byrne, kjent som Nicky Byrne, er det eldste medlemmet i den irske guttegruppen Westlife. Han er gift med Georgina Ahern, datteren til den tidligere irske statsministeren Bertie Ahern. Byrne hadde en lysende fotballkarriere både hjemme i Irland og senere i toppklubben Leeds United AFC i England. Men han savnet familien og kjæresten, og i 1997 terminerte Byrnes daværende manager Leeds-kontrakten. Tilbake på Irland begynte han å drive med sang, og etter prøvesynging ble han plukket ut til å være med i Westlife, en av de mest suksessrike guttegruppene gjennom historien.

Siden 2010 har Byrne hatt en omfattende karriere som programleder på tv og radio. I 2012 deltok han i tiende sesong av Strictly Come Dancing på BBC One. I 2016 senere valgte kringkasteren RTÉ Byrne til å representere Irland i Eurovision Song Contest i Stockholm. Han deltok i semifinale 2 med låten «Sunlight», men endte som nummer 15 og kvalifiserte seg ikke til finalen 14. mai 2016. Wikipedia

52 år
Atle Hansson (Illustratør)
1971

Atle Hansson (Norge)

Illustratør

Født:
9. oktober 1971 (52 år)

Atle Hansson er en norsk illustratør, avistegner og webdesigner. Han er utdannet innen billedkunst ved École des Beaux-Arts du Valais i Sveits. Han er selvlært som illustratør, og arbeidet som frilanser siden 2001. Hansson nytter varierte teknikker, både manuelle (akvarell, tusj, blyant, gouache, akryl) og digitale (vektor, digitalt maleri). Illustrasjonene er ofte fargesterke og uttrykksformen kan gjerne være enten humoristisk, konseptuell eller realistisk. Han er fast bidragsyter til flere aviser og tidsskrifter, og tegner illustrasjoner til bøker, brosjyrer, kataloger, presentasjonsmateriell m.m.

Hansson står bak nettstedet Frilansinfo.no der han gir hjelp og informasjon til frilansere, og har dessuten skrevet boken Frilans! En komplett håndbok for frilansere (Pourquoi Publishing, 2008). Fra 2010 har han jobbet som webdesigner og vært med på å bygge opp det norske programvareselskapet Conta Systemer AS. Der ble tanken fra Frilansinfo.no om å hjelpe selvstendige næringsdrivende og andre småfirmaer videreført, blant annet med det gratis fakturaprogrammet Conta Faktura. Conta Systemer ble i 2016 slått sammen med regnskapskjeden Chimaera til Conta Group AS. Wikipedia

53 år
Annika Sörenstam (Golfspiller)
1970

Annika Sörenstam (Sverige)

Golfspiller, arkitekt

Født:
9. oktober 1970 (53 år)

Annika Sörenstam er en svensk golfspiller. Siden 1993 har hun deltatt på den amerikanske LPGA-touren.

Sörenstams karriere på golfbanen er blitt sammenlignet med Tiger Woods på herresiden. I 2003 deltok hun, som første kvinne på nesten 50 år, i en profesjonell herreturnering. I mai 2008 vant hun sin 72. turnering på LPGA-touren. Kun to kvinner har vunnet flere turneringer i tourens historie. Hun har deltatt på det europeiske Solheim Cup-laget åtte ganger: i 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2005 og 2007. I desember 2005, under Lexus Cup 2005, var hun for første gang kaptein på et internasjonalt lag. Det er forventet at hun vil bli kaptein også for det europeiske Solheim Cup-laget etter hvert. I 1995 ble hun tildelt både Svenska Dagbladets gullmedalje og Radiosportens Jerringpris, Jerringprisen fikk hun også i 2003. Hun kom i World Golf Hall of Fame i 2003.

Sörenstam er skilt en gang, men er siden 2009 gift med sin manager Mike McGee. Hun er bosatt i Orlando, Florida. Wikipedia

38 år
Eddie Guerrero (Profesjonell bryter)
1967 - 2005

Eddie Guerrero (USA)

Profesjonell bryter

Fullt navn / Fødenavn:
Eduardo Gory Guerrero Yañez

Født:
9. oktober 1967 (56 år siden)

Døde:
13. november 2005 (38 år) (18 år siden)

Eduardo «Eddie» Gory Guerrero Yañez var en meksikansk-amerikansk fribryter best kjent i Extreme Championship Wrestling, World Championship Wrestling og World Wrestling Entertainment.

På No Way Out 2004 vant Eddie Guerrero WWE Championship tittelen fra Brock Lesnar, med litt hjelp fra Goldberg. 1. april 2006 ble han innført i WWEs Hall of Fame.

Eddie Guerrero døde av hjertestans som følge av mange år med narkotika og alkoholmisbruk. Hovedårsaken til hjertestansen var bruk av anabole steorider, men han hadde ikke brukt dette på cirka fire år. Wikipedia

57 år
Sylfest Glimsdal (Skiskytter)
1966

Sylfest Glimsdal (Norge)

Skiskytter

Født:
9. oktober 1966 (57 år)

Sylfest Glimsdal er en norsk tidligere skiskytter. Han var med på Norges lag som ble verdensmester på lagøvelsen under VM i skiskyting 1998 i Hochfilzen.

I sesongen 1991/92 kom han på tredjeplass sammenlagt i verdenscupen, etter Jon Åge Tyldum og Mikael Löfgren. Under VM 1989 gikk han på det norske stafettlaget som tok bronsemedaljene. I VM 1992 i Novosibirsk var han med på å ta sølv, denne gang i lagøvelsen.

Han er bosatt i Molde, hvor han er ansvarlig for skiskytteravdelingen i Molde og Omegn Idrettsforening. Wikipedia

57 år
Olaf Zinke (Skøyteløper)
1966

Olaf Zinke (Tyskland)

Skøyteløper

Født:
9. oktober 1966 (57 år)

Olaf Zinke er en tysk tidligere skøyteløper som spesialiserte seg på distansene 1 000 og 1 500 meter. Han fikk sitt internasjonale gjenombrudd med seier på 500 m i EM 1989. Under et verdenscupstevne i Helsingfors i 1990 vant han 1 000 meter foran Dan Jansen og Eric Flaim, og 1 500 meter foran Johann Olav Koss.

Karrierens høydepunkt var OL 1992 i Albertville, der han ble olympisk mester på 1 000 meter etter å ha slått koreaneren Kim Yoon-man med ett hundredels sekund. Wikipedia

57 år
David Cameron (Politiker)
1966

David Cameron (Storbritannia)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
David William Donald Cameron

Født:
9. oktober 1966 (57 år)

David William Donald Cameron er en britisk politiker, tidligere Storbritannias statsminister og tidligere partileder for Det konservative partiet.

Han ble statsminister 11. mai 2010 og ble gjenvalgt den 8. mai 2015. Etter nederlaget i folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap i juni 2016, trakk han seg som partileder og statsminister. Han ble etterfulgt av Theresa May. Wikipedia

64 år
Giorgio Vanzetta (Langrennsløper)
1959

Giorgio Vanzetta (Italia)

Langrennsløper

Født:
9. oktober 1959 (64 år)

Giorgio Vanzetta er en italiensk tidligere langrennsløper.

På 1980- og 90-tallet tilhørte Vanzetta det sterke italienske landslaget, og sikret seg flere VM- og OL-medaljer. I tillegg til to olympiske sølvmedaljer og en bronsemedalje fra OL 1992 i Albertville, var han med på det italienske laget som spurtslo Norge og vant stafettgull under OL 1994 på Lillehammer, sammen med Maurilio De Zolt, Marco Albarello og Silvio Fauner. Wikipedia

55 år
Boris Nemtsov (Politiker)
1959 - 2015

Boris Nemtsov (Russland)

Politiker, fysiker

Født:
9. oktober 1959 (64 år siden)

Døde:
27. februar 2015 (55 år) (Skutt på åpen gate) (9 år siden)

Boris Jefimovitsj Nemtsov var en russisk politiker som var landets visestatsminister fra 1997 til 1998, med særlig ansvar for energisektoren. Han var medgrunnlegger av det russiske politiske partiet Unionen av høyrekrefter og var en frittalende kritiker av Vladimir Putin. Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate i Moskva 27. februar 2015. Wikipedia

65 år
Jan Arild Ellingsen (Politiker)
1958

Jan Arild Ellingsen (Norge)

Politiker

Født:
9. oktober 1958 (65 år)

Jan Arild Ellingsen er en norsk politiker (FrP). Han har vært innvalgt på Stortinget fra Nordland siden 2001.

Ellingsen har vært medlem av Saltdal kommunestyre fra 1991 til 2015 og av Nordland fylkesting fra 1995 til 2001. Wikipedia

68 år
Steve Ovett (Mellomdistanseløper)
1955

Steve Ovett (Storbritannia)

Mellomdistanseløper, friidrettsutøver

Født:
9. oktober 1955 (68 år)

Stephen Michael James «Steve» Ovett er en tidligere britisk friidrettsutøver.

Ovett var et enestående talent som tenåring, og ble europamester for juniorer på 800 meter 1973. Allerede året etter tok han sølv på samme distanse i europamesterskapet for seniorer, bak jugoslaven Luciano Susanj.

Han fikk sin første olympiske erfaring i 1976 da han ble nummer fem på 800 m. Han ble slått ut i semifinalen på 1500 m i det samme mesterskapet, men det følgende året etablerte han seg som verdens fremste 1500 meter-løper, bl.a. ved å vinne Verdenscup-finalen i Düsseldorf. Han var ubeseiret på distansen fra 1977 til den olympiske finalen i 1980. Ovett avgjorde flere av løpene sine 150-200 m før mål ved å akselerere fra konkurrentene, for så å vinke til publikum på oppløpssiden. Wikipedia

71 år
Sharon Osbourne (Talentagent)
1952

Sharon Osbourne (Storbritannia)

Talentagent, skuespiller, skribent, musiker, selvbiograf, programleder, sanger, filmskuespiller, manager

Født:
9. oktober 1952 (71 år)

Sharon Rachel Osbourne er en britisk Tv-personlighet og manager. Best kjent for å være gift med musikeren Ozzy Osbourne, i tillegg er hun hans manager. Hennes far, Don Arden, var manager for Ozzy på 1970-tallet.

De ble sammen og hun tok over som manager. Hun er også kjent fra TV-serien The Osbournes. Ozzy og Sharon har tre barn sammen (hvorav kun to deltok i realityserien).

Hun har i de senere årene vært dommer for talentkonkurransene The X Factor (UK) og America's Got Talent. Wikipedia

71 år
Dennis Stratton (Musiker)
1952

Dennis Stratton (Storbritannia)

Musiker, gitarist

Født:
9. oktober 1952 (71 år)

Dennis Stratton er en britisk gitarist og medlem av Praying Mantis. Han var en av de første gitaristene i det britiske heavy metal-bandet Iron Maiden, der han var medlem fra oktober 1979 til oktober 1980 og spilte inn albumet Iron Maiden. Han spilte også på EP-en Women in Uniform.

Etter Iron Maiden var han med i bandet Lionheart, før han på 1990-tallet ble med i Praying Mantis. Wikipedia

73 år
Jody Williams (Nobelprisvinner)
1950

Jody Williams (USA)

Nobelprisvinner, lærer

Født:
9. oktober 1950 (73 år)

Jody Williams er en amerikansk lærer og hjelpearbeider. I 1997 ble hun tildelt Nobels fredspris i egenskap av å være leder for Den internasjonale kampanjen mot landminer.

Hun er utdannet ved University of Vermont, School for International Training og Johns Hopkins University. Hun har siden 2003 vært ansatt ved University of Houston. Wikipedia

73 år
Bernt Aardal (Statsviter)
1950

Bernt Aardal (Norge)

Statsviter, universitetslærer

Født:
9. oktober 1950 (73 år)

Bernt Aardal er valgforsker og professor ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo.

Aardal er født i Drammen, men vokste opp i Kristiansund, Oslo, Oppdal, Bergen og Tromsø. Han ble magister (mag.art.) i statsvitenskap ved UiO i 1979 med magisteravhandlingen Økonomi, Ideologi og Strategi. En analyse av EF-debatten i norske og danske organisasjonstidsskrifter 1961-1972. Han samarbeidet i mange år med samfunnsforskeren og professoren Henry Valen. I 1993 ble han dr.philos. med avhandlingen Energi og miljø. Nye stridsspørsmål i møte med gamle strukturer.

Aardal har vært leder for valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) siden 1985 og var forskningsleder samme sted 1994-2009. I 1998 ble han tilsatt som professor II ved Institutt for statsvitenskap ved UiO. I 2013 ble han professor samme sted. Aardals orskning har fokusert velgeradferd, holdningsdannelse, offentlig opinion og valgordninger. De siste årene har han blant annet utgitt bøker med analyser av de enkelte års stortingsvalg.

Bernt Aardal var styreleder for Institutt for fredsforskning (PRIO) fra 2007 til 2015 og var styremedlem samme sted 1998-2004. Han var også styreleder for Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste fra 2003 til 2010. Han var medlem av Valglovutvalget 1997–2000 og er medlem av Valglovutvalget 2017-2020. Han har også ledet et faglig utvalg som utredet elektronisk stemmegivning, nedsatt av Kommunal- og regionaldepartementet 2004–2005.

Aardal er ofte brukt som kommentator i media i forbindelse med valg og valgkamp og var ekspertkommentator i NRK TVs valgsendinger 1997–2017. Han leverer også data og analyser for partibarometre og meningsmålinger.

I 2017 ble han tildelt prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

75 år
Jackson Browne (Musiker)
1948

Jackson Browne (USA)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist, pianist, keyboardist, produsent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Clyde Jackson Browne

Født:
9. oktober 1948 (75 år)

Clyde Jackson Browne er en amerikansk musiker, gitarist, pianist og låtskriver. Wikipedia

70 år
France Gall (Sanger)
1947 - 2018

France Gall (Frankrike)

Sanger, pokerspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Isabelle Geneviève Marie Anne Gall

Født:
9. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
7. januar 2018 (70 år) (6 år siden)

France Gall var en fransk yé-yé-sanger med en omfattende karriere.

Galls første single, «Ne sois pas si bête» («Ikke vær så dum»), ble spilt på radio for første gang på hennes 16-årsdag. Den ble gitt ut i november og ble en hit. Bourgeois spurte så Serge Gainsbourg om å skrive sanger til Gall, og hans «N'écoute pas les idoles» («Ikke hør på idolene») ble hennes andre single og toppet de franske listene i mars 1964.

Gall vant Eurovision Song Contest i 1965 for Luxembourg med Gainsbourg-sangen «Poupée de cire, poupée de son». Året etter spilte hun inn en ny Gainsbourg-sang, «Les Sucettes» («Slikkepinnene» eller «Smokkene»). Sangene Gainsbourg skrev for henne var fulle av dobbeltbetydninger med seksuelle undertoner, men den unge Gall forstod ikke dette på denne tiden. I senere år kritiserte hun Gainsbourg for å ha utnyttet uskylden hennes for å få seg en god latter, og på 1970-tallet sluttet Gall å fremføre Gainsbourg-sangene i konsertene sine.

Blant dem som har skrevet sanger for henne er Georges Moustaki.

I 1966 flyttet hun til Tyskland, og spilte inn et album på tysk der. En av samarbeidspartnerne hennes på dette albumet var komponisten Giorgio Moroder, som senere (2017) samarbeidet med Daft Punk.

Tidlig på 1970-tallet flyttet hun tilbake til Frankrike.

Gall giftet seg i 1976 med den franske sangeren og låtskriveren Michel Hamburger, hvis scenenavn var Michel Berger, som hun også hadde en suksessrik sangkarriere sammen med. De fikk to barn. Michel Berger døde brått av et hjerteinfarkt i 1992 og datteren Pauline gikk bort i 1997, bare 19 år gammel, i cystisk fibrose. Etter mannens og datterens død bosatte Gall seg i Dakar i Senegal.

Gall var involvert i Cœur de Femmes, en veldedighetsorganisasjon som hjelper hjemløse barn særlig i land i Afrika. Wikipedia

76 år
Oddleif Olavsen (Politiker)
1945 - 2022

Oddleif Olavsen (Norge)

Politiker

Født:
9. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
5. juni 2022 (76 år) (2 år siden)

Oddleif Olavsen var en norsk politiker (H) og skolemann. Han var ordfører i Bodø kommune i perioden 1995–1999.

Han vokste opp i Ramsvik i Lofoten og begynte yrkeslivet som fisker og hvalfanger. Han gikk på Bodø lærerhøgskole og arbeidet som lærer, undervisningsinspektør og rektor i Bodø. Han spilte også som målvakt for Bodø/Glimt.

Olavsen var formann i Bodø Høyre 1978–1982 og 1993–1995, medlem av Bodø bystyre 1992–2003 og Bodøs ordfører 1995–1999. Han var medlem av Nordland fylkesting og leder i Høyres fylkestingsgruppe 2003–2013 og fylkesråd for utdanning 2013–2015. Han var leder i Nordland Høyre 1997–2010 og medlem av hovedstyret i KS. Wikipedia

75 år
Gudmund Groven (Skuespiller)
1945 - 2021

Gudmund Groven (Norge)

Skuespiller, teaterinstruktør

Født:
9. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
12. mai 2021 (75 år) (3 år siden)

Gudmund Groven var en norsk skuespiller og teaterinstruktør. Han var gift med Kristin Lyhmann. De bidro sterkt til å bygge opp opp Lenseteatret i Skiptvet. De hadde fire barn, og han var komponisten Eivind Grovens yngste barn.

Groven ble uteksaminert fra Statens Teaterhøyskole i 1975. Han hadde òg teatervitenskap fra Universitetet i Oslo. I 1974 ble han ansatt ved det nyopprettede Telemark Teater (nå Teater Ibsen) der han var til 1980. I denne perioden hadde han sentrale roller, blant annet i Kjenner du Melkeveien? av Karl Wittlinger (til norsk ved Jon Lennart Mjøen) og Ibsens Vildanden der han framstilte Gregers Werle. Familien flyttet til Skiptvet i Østfold, og sammen med Kristin Lyhmann drev han friteatergruppen Campbellerteatret 1980–86. Etter en tid som frilansskuespiller ble han i 1991 fast knyttet til Østfold teaterverksted, nå Østfold Internasjonale Teater, og arbeidet som skuespiller og regissør ved teaterverkstedet i godt 20 år.

Groven spilte Benk Hodden i filmen Rallarblod fra 1975 (bygd over Kristoffer Uppdals roman Dansen gjennom skuggeheimen) der Nils Ole Oftebro hadde hovedrollen. Han hadde også roller i TV-oppsetninger og turnerte med forestillinger i Norge og Sverige, også selvskrevne.

Rut Tellefsen satte opp Kjenner du Melkeveien? på Telemark teater i 1976 med Gudmund Groven og Gard Øyen i de to rollene. Det var en krevende faglig utfordring som de to unge skuespillerne ifølge pressen levde opp til. Hovedstadsavisen Dagbladet, skriver blant annet: «Rut Tellefsen leverer sitt første arbeid i regi-faget, og meg forekommer det at hun sammen med de to aktørene Gudmund Groven og Gard Øyen har forløst mye av egentonen i stykket ... Gudmund Groven i legerollen pålegges å utføre en rekke andre roller ... det fordrer rask omskiftelighet, parodisk evne m.v., det vi litt slapt kaller gjøglerglede. Og den finnes her. Best, etter min oppfatning, er han som pedantisk rådhussekretær og italiensk krovert.» Ifølge Porsgrunn Dagblad mestret Groven de krevende oppgavene med å gå ut og inn av stadig nye roller og fikk «vist sin allsidighet».

Gjennom en rekke år var Groven knyttet til Suttungteateret på Tangen der han bl.a. spilte kramkaren Brigt i Driftekaren av Hans E. Kinck, og René i Barnemordersken av Henrik Wergeland, og regisserte forestillinger som Faustina Strozzi av Jonas Lie og Verden tilhører oss Jurister av Henrik Wergeland. Wikipedia

57 år
John Entwistle (Musiker)
1944 - 2002

John Entwistle (Storbritannia)

Musiker, bassist, gitarist, valthornist, vokalist, komponist, produsent, plateprodusent

Født:
9. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
27. juni 2002 (57 år) (22 år siden)

John Alec Entwistle spilte bassgitar i The Who.

Tidlig på 1960-tallet spilte han i flere trad.jazz og dixieland-band sammen med skolekameraten Pete Townshend. Han har fortalt at han begynte å spille bassgitar fordi alle han kjente spilte gitar og derfor hadde behov for en som kunne spille bass. Allerede da han var 14 år bygde han sin egen bassgitar ut fra en rekke bilder av Fender-bassgitarer som han studerte nøye. Slik ble han ettertraktet og ble etter hvert med i bandet som først fikk navnet The Scorpions, senere The Detours med kameratene Pete Townshend og Roger Daltrey, et band som to år senere ble til The Who.

Han ble kalt «The Ox» («oksen») på grunn av sin sterke kroppsbygning og evne til å «spise, drikke eller å gjøre mer enn noen av de andre» - ikke på grunn av sin størrelse eller evnen til å holde seg i ro under konserter. Bill Wyman har kalt ham den «stilleste mann privat, men den mest lydhøre på scenen». Av samme grunn ble han ofte kalt «Thunderfingers» av de andre i bandet og av The Who-fans. Wikipedia

40 år
John Lennon (Musiker)
1940 - 1980

John Lennon (Storbritannia)

Musiker, sangforfatter, gitarist, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
John Winston Lennon

Født:
9. oktober 1940 (83 år siden)

Døde:
8. desember 1980 (40 år) (43 år siden)

John Winston Lennon, kjent som John Lennon (endret til John Ono Lennon etter inngått ekteskap med Yoko Ono; født 9. oktober 1940 i Liverpool, død 8. desember 1980), var en britisk låtskriver, vokalist og gitarist. Han dannet The Beatles, som etter hvert ble verdens kommersielt mest suksessrike band, bestående av Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Richard Starkey. Sammen med McCartney komponerte John Lennon en rekke sanger. Til sammen 27 av dem toppet listene enten i Storbritannia eller i USA. Av disse regnes åtte som helt eller nesten helt Lennon-skrevne: «A Hard Day's Night», «I Feel Fine», «Ticket to Ride», «Help!», «Day Tripper», «All You Need Is Love», «The Ballad of John and Yoko» og «Come Together».[a] Lennon har også markert seg med andre sanger som «Lucy in the Sky with Diamonds», «Strawberry Fields Forever», «Tomorrow Never Knows» og «Across The Universe» blant flere.

Mot slutten av The Beatles' karriere ble John Lennon introdusert for den amerikanske avantgardistiske kunstneren Yoko Ono, og sammen utforsket de avantgardistisk musikk. Da The Beatles ble oppløst, delvis på Lennons initiativ, ga han ut flere album og singler, enten i samarbeid med Ono og Plastic Ono Band, eller på egen hånd. Albumene var ujevne og musikkstilen varierte fra klassisk rock 'n' roll til popmusikk til eksperimentell og avantgardistisk musikk, både politisk og ikke-politisk. Lennon oppnådde relativt gode salgstall, men hadde bare én nummer 1-hit i USA som single-artist, «Whatever Gets You thru the Night». Flere andre sanger huskes i ettertiden, deriblant «Imagine», «(Just Like) Starting Over», «Power to the People», «Give Peace a Chance» og «Happy Xmas (War Is Over)».

Lennon var ofte rastløs. Hans første ekteskap, med Cynthia Powell i 1962, gikk dårlig trolig fordi han var mye vekk fra familien. Ekteskapet med Ono ble preget av mange utfordringer, deriblant Lennons kamp for å få innreise- og arbeidstillatelse i USA og Onos kamp for å få foreldreretten til sin datter fra et tidligere ekteskap. I 1973 kastet Ono ham ut av parets felles bolig i New York by. Lennon brukte da tiden på å spille inn sanger på egen hånd og å feste. Perioden på til sammen atten måneder ble av Lennon selv kalt «Den tapte helgen» («The Lost Weekend»). Da Lennon ble ferdig med platekontrakten med Apple Records og Ono tok ham tilbake, tilbrakte han de neste fem årene hjemme som husfar. Først i 1980 gikk han tilbake i platestudio, der han ga ut albumet Double Fantasy. Kort tid etter utgivelsen ble han skutt med fire skudd utenfor sin bolig i Dakota-bygningen i New York like før kl. 23.00 den 8. desember 1980. Han ble kjørt til sykehus og erklært død ved ankomst.

Lennon er blant de mest fremgangsrike låtskriverne i historien. Han ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame både som del av The Beatles og på egen hånd. Wikipedia

81 år
Harald Grønningen (Langrennsløper)
1934 - 2016

Harald Grønningen (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
9. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
26. august 2016 (81 år) (7 år siden)

Harald Grønningen var en norsk langrennsløper. Han deltok i samtlige VM og Vinter-OL i perioden fra 1960 til 1970, og vant fem OL-medaljer og to VM-medaljer.

Grønningen vant ellers ni individuelle NM-titler og mottok kongepokalen i 1963 og 1967. I 1961 ble han tildelt Holmenkollmedaljen og Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn. I 1966 ble han tildelt Olavstatuetten. Grønningen har også mottatt Lahtimedaljen og Gråkallmedaljen.

Han var sønn av John Grønningen (1886–1948) og Anne Johansdatter (1896–1943). Han hadde åtte søsken hvorav to søstre og seks brødre. Tre av brødrene, Arnold, Bjarne og Reidar Grønningen, deltok i skirenn på nasjonalt plan. Wikipedia

90 år
Marit Bockelie (Billedkunstner)
1933

Marit Bockelie (Norge)

Billedkunstner, illustratør, musiker

Født:
9. oktober 1933 (90 år)

Marit Bockelie er en norsk billedkunstner og musiker (fløyte), oppvokst i Tromsø og bosatt i Oslo. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1953–56), Accademia di Belle Arti («Mosaikkakademiet»), Ravenna (1956–59) og Statens kunstakademi (1960–64). Hennes verker inkluderer mosaikk, tegning, akvarell, maling og grafikk. Hun har også illustrert flere bøker, med hovedvekt på utgivelser med tema fra Nord-Norge. Hun er representert i flere utstillinger, deriblant Nasjonalgalleriet.

Senere studerte hun utøvende musikk ved Instituto Verdi (fire år), og Norges musikkhøgskole, diplomeksamen 1977, og har spilt solo i flere orkestre og NRK. I 1994 åpnet hun Skulpturlandskap Nordland. Hun skrev og illustrerte sin egen musikkbok Marits egne drikkeviser, Emilia forlag, 2001. Wikipedia

87 år
Per Sunderland (Skuespiller)
1924 - 2012

Per Sunderland (Norge)

Skuespiller

Født:
9. oktober 1924 (99 år siden)

Døde:
4. juni 2012 (87 år) (12 år siden)

Per Sunderland var en norsk skuespiller. Han var ansatt på Nationaltheatret fra 1957 til 1994, hvor han spilte i 81 ulike oppsetninger.

Sunderland ble også brukt i norsk film, og huskes kanskje best i tittelrollen i filmen Hans Nielsen Hauge fra 1961. Sunderland ble utnevnt til ridder av St. Olavs orden i 1994, og var ved sin død gift med skuespiller Lise Fjeldstad. Han var tidligere gift med skuespilleren og instruktøren Merete Skavlan.

Mange forbinder hans mørke og karakteristiske stemme med hørespillene om dr. Jonas Fjeld, en rolle han spilte i mange år. Wikipedia

96 år
Halvard Bjørkvik (Historiker)
1924 - 2021

Halvard Bjørkvik (Norge)

Historiker, forfatter, professor

Født:
9. oktober 1924 (99 år siden)

Døde:
17. juni 2021 (96 år) (3 år siden)

Halvard Bjørkvik er en norsk historiker.

Tidlig i sin karriere ledet Halvard Bjørkvik et omfattende arbeide knyttet til undersøkelsen av norske gards- og grannesamfunn i sin tid ved Institutt for sammenliknende kulturforskning (IFSK).

Halvard Bjørkvik har dosent i historie ved Norges lærerhøgskole i Trondheim (1961-1974).

Bjørkvik var i årene 1975-1989 direktør ved Norsk Folkemuseum og formann for museumsorganisasjonen NKKM.

Han har vært tilknyttet Universitetet i Oslo som professor II.

Som pensjonist har Halvard Bjørkvik fortsatt sitt faglitterære forfatterskap.

I 2006 fikk Halvard Bjørkvik tildelt H. M. Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

55 år
Jens Bjørneboe (Forfatter)
1920 - 1976

Jens Bjørneboe (Norge)

Forfatter, lyriker, kunstmaler, dramatiker, skribent

Født:
9. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
9. mai 1976 (55 år) (48 år siden)

Jens Ingvald Bjørneboe var en norsk forfatter med stor produksjon og sterkt samfunnsengasjement. Han utfoldet seg i ulike sjangre: romaner, skuespill, lyrikk, essays og artikler. Mange av hans verk er oversatt til andre språk, blant annet engelsk og tysk, og har fått en større leserkrets utenfor Norge. I diktning og sakprosa gikk han blant annet til angrep på skolevesen, rettsvesen og fengselsvesen. Bjørneboe levde et turbulent liv, der alkoholmisbruk og depresjoner satte sine spor. Bjørneboe tok sitt eget liv 9. mai 1976.

Bjørneboe var en profilert antroposof i Norge i 1940- og 1950-årene, og flere av bøkene hans er mer eller mindre preget av antroposofisk tankegang. Romanen Jonas (1955) kan langt på vei leses som en anbefaling av en «annerledes» skole, og denne har mye til felles med steinerskolen. Dette skoleslaget blir imidlertid ikke nevnt med navn. Romanen har et videre sikte og tar opp flere viktige emner, som fenomenet nazisme, som Bjørneboe mente kunne gi seg uttrykk hvor som helst, for eksempel i Norge på 1950-tallet. Bjørneboes siste bok var den allegoriske sjøromanen Haiene.

Bjørneboe var utpreget riksmålsmann, og hadde ingenting til overs for samnorsken; i flere av sine romaner og andre tekster latterliggjorde han denne. I 1967 ble han dømt for å ha utgitt den angivelig usedelige romanen Uten en tråd, som senere ble frigitt. Han var fetter av André Bjerke.

Jens Bjørneboe ble opprinnelig oppfattet som en konservativ kulturpersonlighet, men nærmet seg etterhvert anarkismen. Wikipedia

81 år
Lila Kedrova (Skuespiller)
1918 - 2000

Lila Kedrova (Frankrike)

Skuespiller

Født:
9. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
16. februar 2000 (81 år) (24 år siden)

Lila Kedrova var en russiskfødt fransk skuespiller.

Kedrova vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som madame Hortense i filmen Zorba the Greek (1964). Hun spilte også denne rollen i musikalversjonen av filmen på Broadway fra 1983 til 1984 og ble da belønnet med Tony-prisen og Drama Desk-prisen for beste kvinnelige birolle i en musikal. Wikipedia

61 år
Holger Drachmann (Forfatter)
1846 - 1908

Holger Drachmann (Danmark)

Forfatter, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Holger Henrik Herholdt Drachmann

Født:
9. oktober 1846 (177 år siden)

Døde:
14. januar 1908 (61 år) (116 år siden)

Holger Henrik Herboldt Drachmann, var en dansk lyriker, dramatiker og kunstmaler. Han betraktes som representant for Det moderne gjennombrudd i Danmark. Han var først maler, senere forfatter, og vekslet mellom begge kunstarter hele livet. Wikipedia

86 år
Camille Saint-Saëns (Komponist)
1835 - 1921

Camille Saint-Saëns (Frankrike)

Komponist, organist, dirigent, musiker, pianist, musikkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Camille Saint-Saëns

Født:
9. oktober 1835 (188 år siden)

Døde:
16. desember 1921 (86 år) (102 år siden)

Charles Camille Saint-Saëns var en fransk komponist og pianist.

Saint-Saëns ble født i Paris. Han var et vidunderbarn, da han var to år, ble det slått fast at han hadde absolutt gehør, og han kunne lese og skrive fra han var tre år gammel. På denne tiden begynte han også å ta pianotimer og komponere. Fem år gammel gjorde han sin første konsertopptreden, og hans første komposisjon er et lite pianostykke datert 22. mars 1839 (da han var fire år) og dette befinner seg i Bibliothèque nationale de France. I en alder av 10 spilte han verker av Bach, Beethoven og Mozart i offentlige opptredener. Da han var 16, skrev han sin første symfoni. Han kunne latin i en alder av syv.

Han fikk utdannelse i komposisjon ved musikkonservatoriet i Paris, og hadde som levebrød å være organist, først i ulike kirker i Paris-området, men fra 1857 var han fast organist i Madeleine-kirken.

Saint-Saëns giftet seg med Marie Truffot i 1875, og ble far til to barn som døde med seks ukers mellomrom i 1881. Han forlot sin kone samme år. De to ble aldri skilt, men levde resten av sitt liv atskilt. Det er blitt antydet at Saint-Saëns skal ha hatt homoseksuelle forhold, men dette har aldri vært påvist.

Saint-Saëns skrev om musikkteoretiske, vitenskapelige og historiske emner, og reiste ofte rundt i Europa, Sør-Afrika og ellers i Afrika før han tilbrakte sine siste år i Alger i Algerie. Han ble blant annet tildelt den franske Æreslegionen og den sivile utgaven av den tyske Pour le Mérite for sitt musikalske virke.

Camille Saint-Saëns døde i Alger, og fikk statsbegravelse i Paris, hvor han ble gravlagt på den berømte gravplassen Cimetière du Montparnasse.

I 1871 var han med på å stifte Société Nationale de Musique, en forening for å fremme en fransk nasjonal musikkstil, som besto av tidens ledende franske komponister. Samtidig skrev han dramatiske verker, blant annet fire symfoniske dikt og 13 operaer, hvor Samson et Dalila og tonediktet Danse Macabre er blant hans mest berømte. Totalt komponerte han over 300 verker, og han var den første store komponisten som skrev musikk spesielt for kino.

I 1886 skrev han sin tredje symfoni, «avec orgue», dvs. «med orgel», antakelig hans mest berømte verk. Med monumentale symfoniske orgler bygget i Frankrike av Aristide Cavaillé-Coll, den tids største orgelbygger, passer symfonien perfekt inn i det 19. århundres «gigantisme», og står fint ved Eiffeltårnet, verdensutstillingen i Paris i 1889 og begynnelsen på «La Belle Époque». Maestoso-delen i andre sats er et tydelig uttrykk for europeerens tro på seg selv, sin teknologi og sin vitenskap. Saint-Saëns ble ofte kalt «den tyskeste av alle franske komponister», kanskje grunnet sine fantastiske evner til å konstruere melodiske passasjer.

Samme år fullførte han «Dyrenes karneval» som fikk sin uroppføring 9. mars 1886. Dette verket er svært populært i dag, men Saint-Saëns forbød fulle framføringer av det like etter premieren, og tillot kun én av satsene, Svanen, et stykke for cello og piano, å bli utgitt i hans levetid. Han skrev også seks preludier og fuger for orgel, tre i op. 99 og tre i op. 109, hvor det mest framførte er preludium og fuge i Ess-dur, op. 99, nr. 3. Wikipedia

79 år
Karl X av Frankrike (Konge av Frankrike)
1757 - 1836

Karl X av Frankrike (Frankrike)

Konge av Frankrike

Født:
9. oktober 1757 (266 år siden)

Døde:
6. november 1836 (79 år) (187 år siden)

Karl X (fransk Charles; født 9. oktober 1757, død 6. november 1836) var konge av Frankrike og Navarra fra 1824 til han abdiserte som følge av julirevolusjonen i 1830.

Han var yngste sønn av Ludvig Ferdinand og Maria Josepha Carolina av Sachsen, og bror av både den henrettede Ludvig XVI og Ludvig XVIII, som var den første kongen etter restaurasjonen.

Hans sønn, Karl Ferdinand, hertug av Berry, ble myrdet i 1820. Karl Ferdinand fikk imidlertid sønnen Henri, hertug av Bordeaux, som ble født etter at faren var død og ble arveberettiget til tronen.

Karl X overtok tronen etter sin bror Ludvig XVIII i 1824. Han ble kronet 28. mai 1825. Karl X viste seg å være en regent som ønsket å vinne tilbake fortidens storhet og eneveldige makt. Dette gjorde ham upopulær. Hans minister Jules de Polignac vakte også negative reaksjoner. Til sist brøt julirevolusjonen ut, og han ble tvunget til å abdisere. Sønnen hans, Louis-Antoine, måtte også skrive under på abdikasjonen. Tronen ble overlatt til sønnesønnen Henri, som imidlertid ikke ble innsatt som konge, og makten gikk isteden over til den fjernere slektningen Ludvig Filip. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Erling Steineide (Langrennsløper)
1938 - 2019

Erling Steineide (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Øistein Steineide

Født:
10. august 1938 (85 år siden)

Døde:
9. oktober 2019 (81 år) (4 år siden)

Erling Øistein Steineide var en norsk langrennsløper. Han vokste opp i bureisergrenda Murudalen i Heidal. Steineide representerte i unge år Rindhovda IL (i dag en del av Heidal Idrettslag), og senere Sjårdalen Idrettslag og Heidal Skilag (i dag en del av Heidal Idrettslag).

Første gangen Erling Steineide gjorde seg bemerket på nasjonalt nivå var under Junior-NM i 1958, da han gikk inn til tredjeplass – tre sekunder bak de to som delte seieren; Alv Storelvmo og Ole Ellefsæter.

Steineide vant 15 km i NM i 1965 med over ett minutts seiersmargin til nr. to, Gjermund Eggen, og fikk ellers mange gode individuelle plasseringer i NM. Han vant stafett-NM seks ganger; med Sjårdalen IL i 1963, 1964 og 1965 (sammen med Arne Botten og Halfdan Kluften), og med Heidal Skilag i 1968, 1969 og 1971 (sammen med Arvid Ryen og Reidar Bekkemellem). Radioreporteren Bjørge Lillelien rangerte Erling som nesten uslåelig i en stafettspurt på den tiden.

Sjårdalstrioen og Heidalstrioen var et nasjonalt begrep for sportsinteresserte for rundt 50 år siden.

Steineide deltok under vinter-OL for Norge i 1964 i Innsbruck, der han gikk 2. etappe på stafettlaget som kom på fjerdeplass. Han var også med i den norske langrennstroppen under Vinter-OL 1968 i Grenoble, men fikk ikke gå noen distanse der.

Steineide representerte også Norge i ski-VM 1970 i Vysoke Tatry, der han ble nr. 23 på 30 km. I dette mesterskapet var han også ankermann på Norges stafettlag som kom på fjerdeplass. Han oppnådde ellers både seiere og andre gode plasseringer i både nasjonale og internasjonale konkurranser. Wikipedia

93 år
Vibeke Falk (Skuespiller)
1918 - 2011

Vibeke Falk (Norge)

Skuespiller

Født:
27. september 1918 (105 år siden)

Døde:
9. oktober 2011 (93 år) (12 år siden)

Vibeke Falk var en norsk skuespillerinne som blant annet huskes fra rollen som Anna Reinche i den norske filmklassikeren Gjest Baardsen fra 1939.

Falk scenedebuterte i 1938 på Søilen Teater. I perioden 1939-42 var hun ansatt ved Nationaltheatret, og ved Trøndelag Teater i 1952-53 og igjen i 1958-60. I perioden 1960-68 var hun ved Den Nationale Scene og etter det frilans. I løpet av karrieren markerte hun seg særlig som en sikker komedie- og lystspillkunstner, men også i andre karaktertyper, som f.eks. den evige og håpløst forelskede jomfruen Lilly Miller i O'Neills Skjønne ungdom, og som bestemoren i Sławomir Mrożeks Tango, begge på Den Nationale Scene. Etter filmdebuten i Gjest Baardsen (1939) ble hun en populær skuespiller i svensk 1940-tallsfilm, med ledende roller i Nygifta (1941), Klockan på Rönneberga (1944) og Bröder emellan (1946). Fra slutten av 1970-årene ble hun flittig benyttet som birolleskuespiller i blant annet Julia Julia (1981), Adjø solidaritet (1985), Viva Villaveien! (1989) og Kristin Lavransdatter (1995).

Falk har også deltatt i noen TV-produksjoner slik som i krimserien Nitimemordet (1975) og i episoden «Tryggere kan ingen være» fra komiserien Fleksnes. I 2001 hadde hun en birolle i serien Nini - den stille uke.

Vibeke Falk var 1937–1950 gift med skuespilleren Lauritz Falk. Hun var mor til Jannike M. Falk, svigermor til sin 9 år eldre kollega Stein Grieg Halvorsen og mormor til komikeren Stein Johan Grieg Halvorsen. Wikipedia

21 år
Pavel Karelin (Skihopper)
1990 - 2011

Pavel Karelin (Russland)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Pavel Vladimirovitsj Karelin

Født:
27. april 1990 (34 år siden)

Døde:
9. oktober 2011 (21 år) (12 år siden)

Pavel Vladimirovitsj Karelin var en russisk skihopper fra Nizhnij Novgorod.

Karelin deltok i mange verdenscuprenn fra og med sesongen 2007/08. Karelin var svært lovende under sommer Grand Prix-rennene i 2007, hvor han hadde en 2.-plass og flere gode plasseringer. Han fikk en sterk 9.-plass i Bischofshofen sesongen 2008. I 2010 deltok Karelin både i OL i Vancouver og Prøve-VM i Holmenkollen. Karelin kom sterkt tilbake i Engelberg sesongen 2010/11 med 4.-plass som beste resultat. Karelin fikk en 2.-plass i Garmisch-Partenkirchen 1. januar 2011, som ble hans beste plassering i verdenscupen.

Pavel Karelin døde i en bilulykke den 9. oktober 2011 i hjembyen Nizjnij Novgorod. Det var to venner av Karelin med i bilen og tilstanden til de to ble i timene etter ulykken betegnet som alvorlig. Wikipedia

86 år
Mattis Mathiesen (Filmregissør)
1924 - 2010

Mattis Mathiesen (Norge)

Filmregissør, filmfotograf, fotograf, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mattis Leonid Rakov Aleksewitch Mathiesen

Født:
30. juni 1924 (100 år siden)

Døde:
9. oktober 2010 (86 år) (13 år siden)

Mattis Leonid Rakov Aleksewitch Mathiesen var en norsk fotograf og filmprodusent, opprinnelig fra Ålesund.

I sin ungdom reiste han fra hjembyen til England i en fiskeskøyte (1941) og oppnådde diplom ved en militær filmskole der, sammen med blant annet Gunnar Fougner og Roald Jøraandstad. Under den andre verdenskrig virket han som krigsfotograf i marinesammenheng.

Han fotograferte blant annet for filmene Elskere (1963) og Vildanden (1963). Sammen med Knut Andersen og Knut Bohwim startet han selskapet Teamfilm i 1962 som produserte mange av Olsenbanden-filmene. Han var produsent for Viva Villaveien! (1989) og filmutgaven av Fredrikssons fabrikk (1994).

Mathiesen deltok i flere bridge-norgesmesterskap for Akademisk bridgeklubb og bodde i Bærum. Wikipedia

94 år
Esther-Marie Wiig (Journalist)
1913 - 2007

Esther-Marie Wiig (Norge)

Journalist

Født:
22. juni 1913 (111 år siden)

Døde:
9. oktober 2007 (94 år) (16 år siden)

Esther-Marie Wiig var en norsk journalist.

Hun var datter av skreddermester Carl Wiksén og hustru Clara Jensen Sollie. Sosionomen og høyrekvinnen Karin Wiksén var hennes yngre søster.

Hun ble født i Sandefjord, men flyttet til Trondheim som niåring. Wiig var aktivt medlem av Trondheim Guideforening og hadde et sterkt Inner Wheel-engasjement. Hun gjorde mange intervjuer med kongelige og andre kjendiser, og ble ofte brukt som kommentator i debattprogrammer om kongehuset. Hun var også motejournalist for Adresseavisen og flere andre aviser.

Hun ble tildelt St. Olavsmedaljen, primært for sitt arbeid for KFUK.

Hun giftet seg i 1940 med advokat Thorvald Wiig (1913–2004). De ble foreldre til advokat Christian Wiig, arkitekt Ole Wiig i firma Narud Stokke Wiig, og markedsfører og økonom Thorvald Edvard Wiig. Wikipedia

28 år
Paul Hunter (Snookerspiller)
1978 - 2006

Paul Hunter (Storbritannia)

Snookerspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Allen Hunter

Født:
14. oktober 1978 (45 år siden)

Døde:
9. oktober 2006 (28 år) (17 år siden)

Paul Hunter var en engelsk, profesjonell snookerspiller. Hunters største meritter kom i Masters som han vant i 2001, 2002 og 2004. Han var veldig populær blant fansen, og han fikk kallenavnet «Beckham of the Baize», snookerens svar på David Beckham.

I april 2005 ble det offentliggjort at Hunter hadde tarmkreft. Til tross for dette fortsatte han å spille i 2005/06-sesongen, men cellegiftbehandlinga bidrog til at bare vant en kamp i 2005/06. Det var tenkt at Hunter ikke skulle spille i sesongen 2006/07 for å bli behandlet for sykdommen.

Han tapte kampen mot kreften, og døde fem dager før sin 28-årsdag. Han ble begravet 19. oktober 2006. Wikipedia

68 år
Per Asplin (Skuespiller)
1928 - 1996

Per Asplin (Norge)

Skuespiller, sanger, revyartist

Fullt navn / Fødenavn:
Per Wilhelm Asplin

Født:
10. august 1928 (95 år siden)

Døde:
9. oktober 1996 (68 år) (27 år siden)

Per Wilhelm Asplin var en norsk skuespiller, revyartist og sanger. Han platedebuterte som soloartist med 78-platen «Min gutt»/«Lathans» på HMV i 1952. Senere samme år spilte Asplin inn «Abu-cabu-co»/«Swing it, Metronom» samt «Holme-Holmestrand»/«Ditt og datt og dott» for Columbia. Asplin debuterte på scenen i 1954 på Chat Noir i revyen «Kjør Storgata». Han ble den første til å spille Tony i West Side Story i Norge på Det Norske Teatret i 1965. I 1963 deltok han i den norske, og i 1970 i den danske, oppsetningen av musikalen Fantasticks.

Per Asplin var med i den norske vokalgruppen The Monn Keys på 1950- og 1960-tallet. Foruten Asplin var også Sølvi Wang, Arne Bendiksen, Oddvar Sanne, Fredrik Conradi og Nora Brockstedt medlemmer i gruppen i forskjellige perioder. Egil Monn-Iversen var musikalsk leder.

I 1959 hadde Asplin en stor slager med «En glad calypso om våren» (Melodi: Olle Adolphson, norsk tekst: Alf Prøysen) for Triola.

Per Asplin var kjent for sine filmroller. I 1956 spilte han inn «Ain't Misbehavin'»/«School Days» for RCA Victor, og han fremførte også disse sangene i filmen Gylne ungdom. Han deltok i Melodi Grand Prix fem ganger på 1960-tallet, henholdsvis 1961, 1962, 1965, 1967 og 1968. Han forbindes i ettertiden mest med Putti Plutti Pott og julenissens skjegg, en musikalsk familieforestilling der han har skrevet både melodier og tekster, og som fremdeles settes opp flere steder i landet før jul hvert år.

Han var sønn av Thordis og Konrad Asplin, hovedbokholder i Tønsberg sparebank. Asplin-familien hadde i et par generasjoner vært med i byens avholdslosje. Per Asplin giftet seg 3. april 1954 med Unn Saxlund, datter av høyesterettsadvokat Alf Eivind Saxlund. De fikk fire barn, deriblant sangeren Caroline Waters. Asplin bodde blant annet i Villa Grimelundsbakken på Grimelund i Oslo. Hans kone døde i 1995, og han selv døde bare ett år senere.

På grunn av sin blide, energiske sceneopptreden ble Per Asplin kalt «Nordens Danny Kaye». Wikipedia

92 år
Alec Douglas-Home (Statsminister)
1903 - 1995

Alec Douglas-Home (Storbritannia)

Statsminister, baron, politiker, cricketspiller, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Frederick Douglas-Home

Født:
2. juli 1903 (121 år siden)

Døde:
9. oktober 1995 (92 år) (28 år siden)

Alexander Frederick Douglas-Home, baron Home av Hirsel, 14. jarl av Home fra 1951 til 1963, var en britisk konservativ politiker, og statsminister i Storbritannia fra oktober 1963 til oktober 1964. Han var den siste statsministeren i Storbritannia med adelig bakgrunn. Han var også den første statsministeren født i det 20. århundre, den eneste statsministeren som gav opp sitt sete i Overhuset for å stille til valg til Underhuset, og den siste statsministeren som ble valgt personlig av en britisk monark. Wikipedia

70 år
Per Olof Sundman (Forfatter)
1922 - 1992

Per Olof Sundman (Sverige)

Forfatter, skribent, politiker

Født:
4. september 1922 (101 år siden)

Døde:
9. oktober 1992 (70 år) (31 år siden)

Per Olof Sundman var en svensk forfatter og politiker (Centerpartiet).

Sundman debuterte med novellsamlingen Jägarna i 1957 og vakte på 1960-tallet internasjonal oppmerksomhet som prosaist gjennom romaner som Skytten (1960), Expeditionen (1962) og Ingenjör Andrées luftfärd (1967). Den sistnevnte boka fikk han Nordisk råds litteraturpris for i 1968, og den ble senere filmatisert av Jan Troell i 1982 med Max von Sydow og Sverre Anker Ousdal i ledende roller.

Miljøene i Sundmans fortellinger er ofte preget av det jämtlandske landskapet der han hadde bosatt seg. Fortellerteknikken hans, med et stramt, tilbakeholdende og presist språk, har vært sammenlignet med Ernest Hemingway og de islandske sagaene (Sundmans roman Berättelsen om Såm (1977) bygger for øvrig på en islandsk saga fra 900-tallet, Sagaen om Ravnkjell Frøysgode), og er klart beslektet med stilen i den franske nyromanen.

I ungdommen var Sundman medlem i det nazistiske Nordisk Ungdom, noe som ikke ble offentlig kjent før etter Sundmans død, og da gav opphav til en debatt. Sundman hadde holdt sitt tidligere engasjement i den nazistiske bevegelsen hemmelig for allmennheten i etterkrigstiden, og lyktes å bli politiker med stor innvirkning i Centerpartiet. Han var riksdagsrepresentant for dette partiet i perioden 1969–79. Om Sundmans relasjon til nazismen og om hvordan han senere tidde om bakgrunnen sin, skriver journalisten Per Svensson i boka Frostviken (Bonniers, 1998).

Sundman drev også en hotellkjede, og var medlem av Svenska Akademien 1975–1992, stol 6. Wikipedia

77 år
Maria Lang (Forfatter)
1914 - 1991

Maria Lang (Sverige)

Forfatter, skribent, manusforfatter, skolelærer

Fullt navn / Fødenavn:
Dagmar Maria Lange

Født:
31. mars 1914 (110 år siden)

Døde:
9. oktober 1991 (77 år) (32 år siden)

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Maria Lange, en svensk forfatter og lektor.

Dagmar Maria Lange tok den filosofiske doktorgraden ved Stockholms universitet. Fra 1948 arbeidet hun som lektor og i en periode rektor ved Nya elementärskolan för flickor (Ahlströmska skolan) i Stockholm. I 1949 debuterte hun med romanen Mördaren ljuger inte ensam som krimforfatter under navnet Maria Lang. Hun var også en av grunnleggerna av Svenska Deckarakademin.

Maria Lang oppnådde stor popularitet, og regnes i hjemlandet som den største forfatteren fra den svenske kriminallitteraturens gullalder. Bøkene hennes er tilstrebet klassiske krimgåter i tradisjonen fra Agatha Christie, men skiller seg fra disse ved å trekke inn romanpersonenes erotiske (følelses)liv som motiv for mord. Den litterære kvaliteten er blitt beskrevet som høyst variabel.

Langs faste hovedpersoner var professordatteren Puck Ekstedt, kommissarie Christer Wijk og – fra 1960-tallet – hennes alter ego, forfatteren Almi Graan.

Maria Lang sine kriminalromaner gis ut på nytt i Norge på Silke Forlag fra 2011 og utgis i kronologisk rekkefølge. Bøkene blir filmatisert i 2012/2013. Wikipedia

64 år
Jackie Milburn (Fotballspiller)
1924 - 1988

Jackie Milburn (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
John Edward Thompson Milburn

Født:
11. mai 1924 (100 år siden)

Døde:
9. oktober 1988 (64 år) (35 år siden)

John Edward Thompson «Jackie» Milburn, også kjent som Wor Jackie (Wor på Geordiedialekt betyr vår) eller Jackie Mellbairn, var en engelsk fotballspiller som spilte for Newcastle United og England. Wor Jackie scorte 200 mål for Newcastle, og var frem til februar 2006 klubbens mestscorende spiller gjennom tidene. Han var en del av laget som vant FA-cupen i 1951, 1953 og 1955. I 1951 scorte han begge finalemålene mot Blackpool.

I finalen mot Manchester City i 1955 scorte han etter 45 sekunder, og satte med det rekorden for det raskeste målet scort i en FA-cupfinale på Wembley. En bronsestatue av Jackie Milburn er plassert på Strawberry Place, rett utenfor St. James' Park og den kjente supporterpuben The Strawberry. Wikipedia

86 år
Felix Wankel (Oppfinner)
1902 - 1988

Felix Wankel (Tyskland)

Oppfinner, ingeniør

Født:
13. august 1902 (122 år siden)

Døde:
9. oktober 1988 (86 år) (35 år siden)

Felix Heinrich Wankel var en tysk ingeniør som konstruerte wankelmotoren.

Wankel ble født i Lahr i det daværende Storhertugdømmet Baden. Mor ble enke under den første verdenskrig. Wankel fikk ingen universitetsutdannelse og heller ikke noen lærlingplass.

Han gikk inn i NSDAP allerede i 1921, og han møtte Adolf Hitler i 1928. Fra begynnelse av 1930-årene var han gauleiter for Hitlerjugend i Baden. Wankel hadde imidlertid sine sympatier på partiets venstrefløy, under ledelse av Gregor Strasser. Han gikk ut av partiet i 1932 etter uenighet med partiledelsen i Baden og anklaget denne for korrupsjon. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 ble han arrestert og satt fengslet i seks måneder, til han ble løslatt etter at forretningsmannen og en av de viktigste av partiets finansiører, Wilhelm Keppler, hadde intervenert.

Uten formell utdannelse klarte han på egen hånd å tilegne seg teknisk innsikt og utviklet ideen om det som skulle bli kjent som wankelmotoren i 1924. I 1951 begynte han utviklingen av maskinen mens han arbeidet hos NSU Motorenwerke, og den første fungerende prototypen så dagens lys i 1957.

5. desember 1969 mottok at et æresdoktorat ved det tekniske universitetet i München. Han ble også kjent som en forkjemper av dyrenes rettigheter og som motstander av dyreforsøk. Wikipedia

49 år
Jacques Brel (Komponist)
1929 - 1978

Jacques Brel (Belgia)

Komponist, visedikter, sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jacques Romain Georges Brel

Født:
8. april 1929 (95 år siden)

Døde:
9. oktober 1978 (49 år) (45 år siden)

Jacques Brel (dåpsnavn: Jacques Romain Georges Brel; 8. april 1929 – 9. oktober 1978) var en belgiskfødt komponist, poet, trubadur og skuespiller. Fra 1950- til 1970-tallet lagde og framførte han en lang rekke sanger som ble populære slagere, først i Belgia og Frankrike, senere i resten av verden.

Melodiene er både melankolske og energiske, tekstene litterære og tankevekkende, og tidvis også humoristiske, mens framføringene er inderlige og teatralske. Brel regnes fortsatt som en mester innen chanson, den franske visetradisjonen. Wikipedia

66 år
Oskar Schindler (Motstandskjemper)
1908 - 1974

Oskar Schindler (Tyskland)

Motstandskjemper, gründer, industrieier, selger, forretningsdrivende

Født:
28. april 1908 (116 år siden)

Døde:
9. oktober 1974 (66 år) (49 år siden)

Oskar Schindler var en sudettysk forretningsmann som ble kjent for sin innsats for å redde sine jødiske arbeidere fra holocaust.

Emaljefabrikken i Kraków, før den ble ombygget til museum

Hans arbeid er gjenfortalt i romanen Schindlers Ark, skrevet av Thomas Keneally, og en påfølgende film, Schindlers Liste (1993), regissert av Steven Spielberg. Det amerikanske filminstituttet har kåret Schindler til filmhistoriens 13. beste helteskikkelse. Wikipedia

39 år
Che Guevara (Revolusjonær)
1928 - 1967

Che Guevara (Cuba)

Revolusjonær, politiker, lege, lyriker, diplomat, lærer, essayist, rugbyspiller, manusforfatter, biograf, bankansatt, partisan, militær

Født:
14. juni 1928 (96 år siden)

Døde:
9. oktober 1967 (39 år) (56 år siden)

Che Guevara (døpenavn Ernesto Guevara, født 14. juni 1928, død 9. oktober 1967) var en argentinsk marxistisk revolusjonær og geriljaleder. Han deltok i den kubanske revolusjonen, og ble senere minister i den kubanske regjeringa som ble dannet etter revolusjonen.

I studietiden var han lite politisk aktiv, men deltok i studentdemonstrasjoner mot president Juan Perón. I 1951, mens han ennå studerte medisin, reiste den 23-årige Guevara og hans 29-årige kamerat, Alberto Granado, gjennom deler av Sør-Amerika, en reise som tok flere måneder og formet hans politiske synspunkter. Den førte middelklassegutten Guevara i umiddelbar kontakt med fattigdommen, utnyttingen og undertrykkelsen som det store flertallet av befolkningen – landarbeidere, urbefolkning, arbeidere og fattigbønder – ble utsatt for, og som fortsatt preger flere land i Latin-Amerika.

Opplevelsene på turen overbeviste ham om at kun en revolusjonær omveltning kunne fjerne de økonomiske ulikhetene og skape sosial rettferdighet. Med denne overbevisningen begynte han å lese marxistisk litteratur og engasjere seg i Guatemalas revolusjon under president Jacobo Arbenz Guzmán.

Senere ble han medlem av Fidel Castros 26. juli-bevegelse. Han ble utnevnt av Castro til kommandant, den eneste ved siden av Castro til å ha denne stillingen. Han ble senere utnevnt til industriminister, sjef for Nasjonalbanken, og fungerte som instruksjonsdirektør for Cubas væpnede styrker, foruten å reise verden rundt som diplomat på vegne av den kubanske sosialisme. Slike posisjoner plasserte ham i en sentral rolle i å trene militæret som slo tilbake invasjonen i Bahía de Cochinos (Grisebukta), og var ansvarlig for utplasseringen av sovjetiske kjernefysiske missiler på Cuba, noe som framskyndet Cubakrisen i 1962. Han sto også i spissen for utføringen av landreformer på Cuba, og for en suksessfull alfabetiseringskampanje som førte til at analfabetismen ble redusert fra 24 % til 3,9 %. Han var også ansvarlig for å gjennomgå ankene til dem som ble dømt som krigsforbrytere ved de revolusjonære domstolene, og for gjennomføringen av henrettelser av dem som ble dømt til døden for dette.

I 1965 forlot han Cuba, for å delta i revolusjoner i andre deler av verden. Ferden gikk først til Kongo-Kinshasa (senere Den demokratiske republikken Kongo) og deretter til Bolivia, der han ble tatt til fange i en CIA-ledet operasjon sammen med den bolivianske hæren.

Mens Che Guevara satt i fangenskap i landsbyen La Higuera i Bolivia, ble han 9. oktober 1967 henrettet av Mario Terán, en boliviansk offiser. Wikipedia

72 år
Louis Barthou (Politiker)
1862 - 1934

Louis Barthou (Frankrike)

Politiker, diplomat, historiker, advokat

Født:
25. august 1862 (161 år siden)

Døde:
9. oktober 1934 (72 år) (89 år siden)

Louis Barthou var en fransk politiker. Han var utenriksminister da han ble drept i attentatet mot ham og Aleksandar I av Jugoslavia av Vlado Chernozemski.

Louis Barthou tok en juridisk utdannelse, men gikk imidlertid tidlig inn i politikken. I 1889 ble han deputert til det franske deputertkammer. Fra 1894 var han gjentatte ganger minister.

Fra 22. mars til 9. desember 1913 var han fransk statsminister. I dette embede fikk han - som mottrekk til den tyske opprustning - drevet gjennom en forlengelse av den alminnelige verneplikt til tre år. Dette skjedde mot kraftig motstand fra den politiske venstreside. Innen sosialpolitikken ble det i juni 1913 vedtatt en lov som skulle sikre kvinnelige arbeidere før og etter barnefødsler.

Den 2. mai 1918 ble han valgt inn i Académie française. I 1922 gikk han over til senatet. Årene 1922 til 1926 var kan formann for krigsskadeserstatningskommisjonen.

Barthou etterstrebet som utenriksminister fra 1934 et system med traktater med stater i det østlige Europa (Pacte de l’Est) og ledet an med inngåelsen av en fransk-sovjetisk traktat. Ved dette, og ved en tilnærming til England og Italia, var det meningen å isolere «det tredje rike» politisk Men tilnærmingen til Russland møtte motstand fra franske høyrekretser.

Den 9. oktober 1934 ble han drept under et mordanslag på den jugoslaviske kong Aleksandar I. Den jugoslaviske konge var i Marseille på statsbeøk i Frankrike, og ble mottatt der av Louis Barthou. Da skjøt attentatmannen Vlado Chernozemski kongen. Under skuddvekslingen rett etter ble også Barthou alvorlig såret. Han ble bragt til sykehus i byen og døde der etter én time.

Han ble begravet på gravlunden Père Lachaise i Paris. Wikipedia

<<
9. Oktober
>>