Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Finn balansen i mage og tarm
Annonse
Finn balansen i mage og tarm
BioBalance er kosttilskuddet som gjenoppretter den naturlige balansen i magen din.
Gå til Biobalance
Annonse
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Januarsalg!
Opptil 60% rabatt
1 Uke
Januarsalg!
Opptil 60% rabatt
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. januar 2021.
Gå til MyTrendyPhone
1 Uke
Se dagens flash deals!
Tilbud
Se dagens flash deals!
Mange nye produkter hver dag. Her kan du virkelig gjøre et kupp!
Gå til DealeXtreme
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

31. Mars

Om dagen

31. Mars er dag 90 i 2021, og er i uke 13. Det er 275 dager igjen av året.

Historie

25 år siden

1995: Den berømte sangeren Selena blir drept av sin fanklubb-leder, Yolanda Saldivar

Selena Quintanilla-Pérez, ofte bare omtalt som Selena, var en amerikansk sanger og låtskriver av meksikansk («latino») opphav. Hun stod på Billboards liste over de fremste latino-sangernee på 1990-tallet og den mestselgende latinske artisten i samme tiår. Fjorten av singlene hennes kom inn blant de ti øverste (topp ti) på latino-sanglistene, og syv av singlene tok førsteplassen.

Selena var 23 år gammel da hun ble drept av sin egen medarbeider Yolanda Saldívar. Saldívar hadde da i lengre tid underslått penger fra Selenas selskaper, og på drapstidspunktet var underslagene i ferd med å bli oppdaget.

Reaksjonene på Selenas død kan sammenlignes med de som kom da Elvis Presley og John Lennon døde. Den 12. april 1995, to uker etter hennes død, erklærte George W. Bush, som da var guvernør i Texas, hennes fødselsdag som «Selenadagen» i Texas. Warner Bros. produserte i 1997 filmen Selena, en biografisk film på hennes liv med Jennifer Lopez i hovedrollen.

Selenas familie og hennes tidligere band holdt en konsert til minne om henne som ble sendt på fjernsynskanalen Univision. Konserten fikk tittelen Selena ¡VIVE! og fikk høye seertall, faktisk de høyeste som en spanskspråklig fjernsynspesial noen gang har fått i USA. Wikipedia
27 år siden

1993: Brandon Lee blir skutt og drept ved et uhell under innspillingen av «The Crow»

Brandon Lee var en amerikansk skuespiller. Han ble født i 1965 i Oakland som sønn av den legendariske kampsportutøveren Bruce Lee og kona Linda Lee. Da han var tre måneder gammel flyttet familien til Los Angeles i California. Da faren etter hvert fikk problemer med å få filmroller, flyttet de til Hongkong i 1971. Etter farens død i 1973 tok moren Brandon og søsteren hans, Shannon, med tilbake til USA, først til Seattle og så til Los Angeles.

Lee traff Eliza Hutton i 1990. De flyttet sammen tidlig i 1991 og forlovet seg oktober 1992. De hadde planlagt å gifte seg i Mexico 17. april 1993, men han døde 17 dager før.

En revolver som skulle brukes under innspillingen ble ladet med ekte patroner uten krutt. Siden tennhetten inneholder krutt så dannes det et smell, men trykket i patronhylsen er for lite til at prosjektilet forlater løpet, men blir sittende fast i løpet pga av friksjonen. Samme revolver ble så brukt i en annen scene, og ladet med løspatroner uten prosjektil, dette uvitende om at det satt et prosjektil i løpet. En løspatron er ladet med krutt og lager et mye større trykk enn en patron uten krutt. Trykket som oppsto var da nok til å få prosjektilet som allerede satt i løpet til å forlate løpet, og så traff Lee i mageregionen. Hastigheten på prosjektilet var lavere enn normalt i et skytevåpen, men det var nok til å skade Lee såpass at livet ikke sto til å redde. Han ble erklært død klokken 13:30 31. mars 1993. Han ble begravet på Lake View Cemetery i Seattle, ved siden av sin far. Wikipedia
293 år siden

1727: Isaac Newton, en av de største vitenskapsmennene gjennom tidene dør, 84 år gammel

Isaac Newton var en engelsk matematiker, fysiker, astronom, alkymist, kjemiker, oppfinner, og naturfilosof. Han blir betraktet som en av tidenes største vitenskapsmenn og matematikere.

Hans hovedverk, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (ofte bare kalt Principia) ble publisert i 1687. Gjennom dette verket la Newton grunnlaget for den klassiske mekanikken. Han gikk ut fra Keplers lover for planetenes bevegelser, og han var den første til å vise at bevegelsen til objekter på jorda og objekter i himmelrommet følger de samme lovene. Newton gjorde også store oppdagelser i matematikken, og sammen med Leibniz regnes han som grunnleggeren av matematisk analyse (ofte kalt kalkulus). Wikipedia

Fødsler

72 år
Rhea Perlman (Skuespiller)
1948

Rhea Perlman (USA)

Skuespiller, forfatter

Født:
31. mars 1948 (72 år)

Rhea Perlman er en Emmy-vinnende amerikansk skuespillerinne som for det meste har befattet seg med komiske roller. Hun er mest kjent fra sin rolle som Carla Tortelli i den kjente amerikanske situasjonskomedien Cheers. Hun hadde midt på 1990-tallet hovedrollen som Pearl Caraldo i den kortlivede komiserien Pearl, og gjorde seg på samme tid bemerket filmkomedien Canadian Bacon fra 1995. Wikipedia

62 år
Tommy Sandlin (Ishockeyspiller)
1944 - 2006

Tommy Sandlin (Sverige)

Ishockeyspiller

Født:
31. mars 1944 (76 år siden)

Døde:
27. desember 2006 (62 år) (14 år siden)

Tommy Sandlin var en av de mest fremgangsrike svenske ishockeytrenerne gjennom tidene med sine sju gull i den svenske Elitserien; seks med Brynäs IF, og ett med MODO Hockey. Respekten han hadde blant øvrige i svensk ishockey, samt hans store prestasjoner og enorme kunnskap om sporten, ga ham i mange sammenhenger kallenavnet «hockeyprofessoren». Han var også landslagstrener for det svenske herrelandslaget i to perioder, og var bl.a. med da laget vant VM-gull i 1987 i Wien i Østerrike. Han trente Trondheim Black Panthers i 2004/05-sesongen . Wikipedia

59 år
Knut Frydenlund (Politiker)
1927 - 1987

Knut Frydenlund (Norge)

Politiker, jurist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Olav Frydenlund

Født:
31. mars 1927 (93 år siden)

Døde:
26. februar 1987 (59 år) (33 år siden)

Knut Olav Frydenlund var en norsk jurist, diplomat og politiker (Ap) som også ga ut en rekke bøker. Wikipedia

82 år
Shoichi Yokoi (Soldat)
1915 - 1997

Shoichi Yokoi (Japan)

Soldat

Født:
31. mars 1915 (105 år siden)

Døde:
22. september 1997 (82 år) (23 år siden)

Shoichi Yokoi var en soldat i den japanske hæren som i 1941 ble stasjonert på stillehavsøya Guam. Da amerikanerne gjenerobret Guam i 1944, forsvant Yokoi under jorda – bokstavelig talt. Først 28 år senere, i januar 1972, ble han oppdaget på en øde del av Guam av øyas egne innbyggere. I løpet av alle de årene som hadde gått siden andre verdenskrig hadde han holdt til i en underjordisk jungelhytte. Da han ankom Japan uttalte han: «Det er med en viss flauhet at jeg har returnert i live».

I september 1997 døde han av hjerteinfarkt i Nagoya i det sentrale Japan.

Historien om Youki regnes som en av de merkeligste historier fra 1900-tallet. Wikipedia

77 år
Maria Lang (Forfatter)
1914 - 1991

Maria Lang (Sverige)

Forfatter, skribent, manusforfatter, skolelærer

Fullt navn / Fødenavn:
Dagmar Maria Lange

Født:
31. mars 1914 (106 år siden)

Døde:
9. oktober 1991 (77 år) (29 år siden)

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Maria Lange, en svensk forfatter og lektor.

Dagmar Maria Lange tok den filosofiske doktorgraden ved Stockholms universitet. Fra 1948 arbeidet hun som lektor og i en periode rektor ved Nya elementärskolan för flickor (Ahlströmska skolan) i Stockholm. I 1949 debuterte hun med romanen Mördaren ljuger inte ensam som krimforfatter under navnet Maria Lang. Hun var også en av grunnleggerna av Svenska Deckarakademin.

Maria Lang oppnådde stor popularitet, og regnes i hjemlandet som den største forfatteren fra den svenske kriminallitteraturens gullalder. Bøkene hennes er tilstrebet klassiske krimgåter i tradisjonen fra Agatha Christie, men skiller seg fra disse ved å trekke inn romanpersonenes erotiske (følelses)liv som motiv for mord. Den litterære kvaliteten er blitt beskrevet som høyst variabel.

Langs faste hovedpersoner var professordatteren Puck Ekstedt, kommissarie Christer Wijk og – fra 1960-tallet – hennes alter ego, forfatteren Almi Graan.

Maria Lang sine kriminalromaner gis ut på nytt i Norge på Silke Forlag fra 2011 og utgis i kronologisk rekkefølge. Bøkene blir filmatisert i 2012/2013. Wikipedia

Dødsfall

65 år
Zaha Hadid (Arkitekt)
1950 - 2016

Zaha Hadid (Storbritannia)

Arkitekt, designer, universitetslærer

Født:
31. oktober 1950 (70 år siden)

Døde:
31. mars 2016 (65 år) (4 år siden)

Zaha Hadid var en irakisk-britisk arkitekt. Hadid ble i 2004 den første kvinne som mottok Pritzker-prisen for arkitekter. Wikipedia

86 år
Imre Kertész (Forfatter)
1929 - 2016

Imre Kertész (Ungarn)

Forfatter, skribent, oversetter, romanforfatter, journalist, manusforfatter

Født:
9. november 1929 (91 år siden)

Døde:
31. mars 2016 (86 år) (4 år siden)

Imre Kertész var en ungarsk forfatter og oversetter av tysk litteratur. Han vant Nobelprisen i litteratur i 2002.

Kertész ble som jøde deportert fra Ungarn til Auschwitz i juli 1944, men en dag senere til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Den 11. april 1945 ble han befridd og kunne vende hjem til Budapest. Der arbeidet han som journalist og skribent.

Hans mest kjente bok, Sorstalanság (1975), handler om 15-åringen György Köves' opplevelser i flere konsentrasjonsleirer. Boken har blitt tolket av noen som selvbiografisk, selv om Kertész bestrider dette. Kertész' litteratur fikk lite gjennomslag i Ungarn. Han flyttet til Tyskland, der han begynte å oversette tysk litteratur til ungarsk. Han har bl.a. oversatt Friedrich Nietzsche, Friedrich Dürrenmatt, Arthur Schnitzler, Tankred Dorst og Ludwig Wittgenstein. Etter tre utgivelser i 1970-årene utgav ikke Kertész flere egne romaner før mot slutten av 1980-årene.

I 2002 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur for «ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke». Kertész ble i 2000 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Kertész bodde fra 2000 i Berlin, og ytret seg ofte kritisk om forholdene i fødelandet Ungarn, selv om han fortsatt skrev på ungarsk. Hans mest kjente bok, Sorstalanság (1975), har også blitt filmatisert. Filmen Uten skjebne har blitt kjent for en litt annerledes måte å fremstille holocaust på, nemlig gjennom øynene til en ung 14-åring. Wikipedia

64 år
Haldor Midthus (Esperantist)
1841 - 1906

Haldor Midthus (Norge)

Esperantist, lærer

Født:
6. oktober 1841 (179 år siden)

Døde:
31. mars 1906 (64 år) (114 år siden)

Haldor Midthus var en norsk Volapükist, som seinere blei en pioner i den norske esperantobevegelsen. Han arbeidet som lærer i Lysekloster ved Bergen.

I 1886 besøkte han Uppsala og kom i kontakt med Volapük. I 1900, etter at Volapük-bevegelsen for det meste hadde falt sammen, lærte han esperanto og resten av livet agiterte han for dette språket, spesielt blant andre lærere. Han påbegynte en lærebok, som aldri ble utgitt. Wikipedia

43 år
Eleanor Marx (Aktivist)
1855 - 1898

Eleanor Marx (Tyskland)

Aktivist, oversetter, skribent, fagforeningsperson, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jenny Julia Eleanor Marx

Født:
16. januar 1855 (166 år siden)

Døde:
31. mars 1898 (43 år) (122 år siden)

Jenny Julia Eleanor Marx var en britisk oversetter, forfatter og politisk aktivist. Eleanor Marx var yngste datter til Karl Marx.

Hun ble kjent med kvinnebedåreren og marxisten Edward Aveling, som var separert, men ikke formeldt skilt fra sin kone. I 1883 ble de to samboere. Eleanor Marx betraktet forholdet som et papirløst ekteskap, mens Aveling så på det som en ubunden avtale og fortsatte med å ha forhold med andre kvinner. De var begge svært opptatt av Henrik Ibsens forfatterskap, og Eleanor oversatte fire av Ibsens samtidsdramaer til engelsk. Under den første Dukkehjem-forestilling i England opptrådte hun også selv i rollen som Nora.

I 1897 kom Edvard Aveling til å forlate Eleanor Marx, for å etablere relasjoner til en yngre skuespiller. Først da han fikk alvorlige nyreproblemer vendte han tilbake til Eleanor Marx. 31. mars 1898 begikk hun selvmord, bare 43 år gammel. Det skjedde muligens under påvirkning av alle samlivsproblemene. Wikipedia

84 år
Isaac Newton (Matematiker)
1642 - 1727

Isaac Newton (England)

Matematiker, fysiker, filosof, astronom, teolog, oppfinner, alkymist, kjemiker

Født:
25. desember 1642 (378 år siden)

Døde:
31. mars 1727 (84 år) (294 år siden)

Isaac Newton var en engelsk matematiker, fysiker, astronom, alkymist, kjemiker, oppfinner, og naturfilosof. Han blir betraktet som en av tidenes største vitenskapsmenn og matematikere.

Hans hovedverk, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (ofte bare kalt Principia) ble publisert i 1687. Gjennom dette verket la Newton grunnlaget for den klassiske mekanikken. Han gikk ut fra Keplers lover for planetenes bevegelser, og han var den første til å vise at bevegelsen til objekter på jorda og objekter i himmelrommet følger de samme lovene. Newton gjorde også store oppdagelser i matematikken, og sammen med Leibniz regnes han som grunnleggeren av matematisk analyse (ofte kalt kalkulus). Wikipedia

<<
31. Mars
>>