Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

31. Mars

Om dagen

31. Mars er dag 91 i 2024, og er i uke 13. Det er 275 dager igjen av året.
Sommertid starter (Klokken stilles 1 time frem)

Valutakurser Oppdatert 31. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

29 år siden

1995: Den berømte sangeren Selena blir drept av sin fanklubb-leder, Yolanda Saldivar

Selena Quintanilla-Pérez, ofte bare omtalt som Selena, var en amerikansk sanger og låtskriver av meksikansk («latino») opphav. Hun stod på Billboards liste over de fremste latino-sangernee på 1990-tallet og den mestselgende latinske artisten i samme tiår. Fjorten av singlene hennes kom inn blant de ti øverste (topp ti) på latino-sanglistene, og syv av singlene tok førsteplassen.

Selena var 23 år gammel da hun ble drept av sin egen medarbeider Yolanda Saldívar. Saldívar hadde da i lengre tid underslått penger fra Selenas selskaper, og på drapstidspunktet var underslagene i ferd med å bli oppdaget.

Reaksjonene på Selenas død kan sammenlignes med de som kom da Elvis Presley og John Lennon døde. Den 12. april 1995, to uker etter hennes død, erklærte George W. Bush, som da var guvernør i Texas, hennes fødselsdag som «Selenadagen» i Texas. Warner Bros. produserte i 1997 filmen Selena, en biografisk film på hennes liv med Jennifer Lopez i hovedrollen.

Selenas familie og hennes tidligere band holdt en konsert til minne om henne som ble sendt på fjernsynskanalen Univision. Konserten fikk tittelen Selena ¡VIVE! og fikk høye seertall, faktisk de høyeste som en spanskspråklig fjernsynspesial noen gang har fått i USA. Wikipedia
31 år siden

1993: Brandon Lee blir skutt og drept ved et uhell under innspillingen av «The Crow»

Brandon Lee var en amerikansk skuespiller. Han ble født i 1965 i Oakland som sønn av den legendariske kampsportutøveren Bruce Lee og kona Linda Lee. Da han var tre måneder gammel flyttet familien til Los Angeles i California. Da faren etter hvert fikk problemer med å få filmroller, flyttet de til Hongkong i 1971. Etter farens død i 1973 tok moren Brandon og søsteren hans, Shannon, med tilbake til USA, først til Seattle og så til Los Angeles.

Lee traff Eliza Hutton i 1990. De flyttet sammen tidlig i 1991 og forlovet seg oktober 1992. De hadde planlagt å gifte seg i Mexico 17. april 1993, men han døde 17 dager før.

En revolver som skulle brukes under innspillingen ble ladet med ekte patroner uten krutt. Siden tennhetten inneholder krutt så dannes det et smell, men trykket i patronhylsen er for lite til at prosjektilet forlater løpet, men blir sittende fast i løpet pga av friksjonen. Samme revolver ble så brukt i en annen scene, og ladet med løspatroner uten prosjektil, dette uvitende om at det satt et prosjektil i løpet. En løspatron er ladet med krutt og lager et mye større trykk enn en patron uten krutt. Trykket som oppsto var da nok til å få prosjektilet som allerede satt i løpet til å forlate løpet, og så traff Lee i mageregionen. Hastigheten på prosjektilet var lavere enn normalt i et skytevåpen, men det var nok til å skade Lee såpass at livet ikke sto til å redde. Han ble erklært død klokken 13:30 31. mars 1993. Han ble begravet på Lake View Cemetery i Seattle, ved siden av sin far. Wikipedia
297 år siden

1727: Isaac Newton, en av de største vitenskapsmennene gjennom tidene dør, 84 år gammel

Isaac Newton var en engelsk matematiker, fysiker, astronom, alkymist, kjemiker, oppfinner, og naturfilosof. Han blir betraktet som en av tidenes største vitenskapsmenn og matematikere.

Hans hovedverk, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (ofte bare kalt Principia) ble publisert i 1687. Gjennom dette verket la Newton grunnlaget for den klassiske mekanikken. Han gikk ut fra Keplers lover for planetenes bevegelser, og han var den første til å vise at bevegelsen til objekter på jorda og objekter i himmelrommet følger de samme lovene. Newton gjorde også store oppdagelser i matematikken, og sammen med Leibniz regnes han som grunnleggeren av matematisk analyse (ofte kalt kalkulus). Wikipedia

Fødsler

76 år
Rhea Perlman (Skuespiller)
1948

Rhea Perlman (USA)

Skuespiller, forfatter

Født:
31. mars 1948 (76 år)

Rhea Perlman er en Emmy-vinnende amerikansk skuespillerinne som for det meste har befattet seg med komiske roller. Hun er mest kjent fra sin rolle som Carla Tortelli i den kjente amerikanske situasjonskomedien Cheers. Hun hadde midt på 1990-tallet hovedrollen som Pearl Caraldo i den kortlivede komiserien Pearl, og gjorde seg på samme tid bemerket filmkomedien Canadian Bacon fra 1995. Wikipedia

62 år
Tommy Sandlin (Ishockeyspiller)
1944 - 2006

Tommy Sandlin (Sverige)

Ishockeyspiller

Født:
31. mars 1944 (80 år siden)

Døde:
27. desember 2006 (62 år) (17 år siden)

Tommy Sandlin var en av de mest fremgangsrike svenske ishockeytrenerne gjennom tidene med sine sju gull i den svenske Elitserien; seks med Brynäs IF, og ett med MODO Hockey. Respekten han hadde blant øvrige i svensk ishockey, samt hans store prestasjoner og enorme kunnskap om sporten, ga ham i mange sammenhenger kallenavnet «hockeyprofessoren». Han var også landslagstrener for det svenske herrelandslaget i to perioder, og var bl.a. med da laget vant VM-gull i 1987 i Wien i Østerrike. Han trente Trondheim Black Panthers i 2004/05-sesongen . Wikipedia

59 år
Knut Frydenlund (Politiker)
1927 - 1987

Knut Frydenlund (Norge)

Politiker, jurist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Olav Frydenlund

Født:
31. mars 1927 (97 år siden)

Døde:
26. februar 1987 (59 år) (37 år siden)

Knut Olav Frydenlund var en norsk jurist, diplomat og politiker (Ap) som også ga ut en rekke bøker. Wikipedia

82 år
Shoichi Yokoi (Soldat)
1915 - 1997

Shoichi Yokoi (Japan)

Soldat

Født:
31. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
22. september 1997 (82 år) (26 år siden)

Shoichi Yokoi var en soldat i den japanske hæren som i 1941 ble stasjonert på stillehavsøya Guam. Da amerikanerne gjenerobret Guam i 1944, forsvant Yokoi under jorda – bokstavelig talt. Først 28 år senere, i januar 1972, ble han oppdaget på en øde del av Guam av øyas egne innbyggere. I løpet av alle de årene som hadde gått siden andre verdenskrig hadde han holdt til i en underjordisk jungelhytte. Da han ankom Japan uttalte han: «Det er med en viss flauhet at jeg har returnert i live».

I september 1997 døde han av hjerteinfarkt i Nagoya i det sentrale Japan.

Historien om Youki regnes som en av de merkeligste historier fra 1900-tallet. Wikipedia

77 år
Maria Lang (Forfatter)
1914 - 1991

Maria Lang (Sverige)

Forfatter, skribent, manusforfatter, skolelærer

Fullt navn / Fødenavn:
Dagmar Maria Lange

Født:
31. mars 1914 (110 år siden)

Døde:
9. oktober 1991 (77 år) (32 år siden)

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Maria Lange, en svensk forfatter og lektor.

Dagmar Maria Lange tok den filosofiske doktorgraden ved Stockholms universitet. Fra 1948 arbeidet hun som lektor og i en periode rektor ved Nya elementärskolan för flickor (Ahlströmska skolan) i Stockholm. I 1949 debuterte hun med romanen Mördaren ljuger inte ensam som krimforfatter under navnet Maria Lang. Hun var også en av grunnleggerna av Svenska Deckarakademin.

Maria Lang oppnådde stor popularitet, og regnes i hjemlandet som den største forfatteren fra den svenske kriminallitteraturens gullalder. Bøkene hennes er tilstrebet klassiske krimgåter i tradisjonen fra Agatha Christie, men skiller seg fra disse ved å trekke inn romanpersonenes erotiske (følelses)liv som motiv for mord. Den litterære kvaliteten er blitt beskrevet som høyst variabel.

Langs faste hovedpersoner var professordatteren Puck Ekstedt, kommissarie Christer Wijk og – fra 1960-tallet – hennes alter ego, forfatteren Almi Graan.

Maria Lang sine kriminalromaner gis ut på nytt i Norge på Silke Forlag fra 2011 og utgis i kronologisk rekkefølge. Bøkene blir filmatisert i 2012/2013. Wikipedia

65 år
Johann Sebastian Bach (Komponist)
1685 - 1750

Johann Sebastian Bach (Det tysk-romerske rike)

Komponist, fiolinist

Født:
31. mars 1685 (339 år siden)

Døde:
28. juli 1750 (65 år) (274 år siden)

Johann Sebastian Bach var en tysk komponist, orgel- og cembalovirtuos fra barokken, og en av de mest kjente komponistene i klassisk europeisk musikktradisjon.

Bach representerer barokkmusikkens høydepunkt. Han beriket sin hjemlige tyske barokkstil med en gjennomarbeidet kontrapunktikk, en uovertruffen harmonisk og motivisk organisering, samt rytmer, former og satsteknikker inspirert av utenlandske forbilder, spesielt italienske og franske.

I sin egen levetid var ikke Bachs musikk spesielt godt kjent blant det menige musikkpublikum. Selv om en relativt liten krets musikkjennere visste å verdsette musikken hans, hadde verkene til Georg Philipp Telemann og Georg Friedrich Händel en langt bredere appell. Bach var mest kjent som klaviaturvirtuos og orgelekspert, og var dessuten en etterspurt lærer. Flere av elevene, ikke minst hans egne sønner, ble viktige formidlere av Bachs verk.

På slutten av Bachs liv var barokkens komplekse og flerstemmige estetikk blitt gammeldags. Bachs fire komponerende sønner var i varierende grad representanter for den nye «rokokkomusikken» som kjennetegnes av et gjennomsiktig lydbilde, en dominerende melodistemme og korte, enkle melodifraser. Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart var tidlig i karrieren mest påvirket av sønnene, men etter å ha studert farens musikk, tok de i bruk mer kontrapunktiske elementer og en tettere sats, og på den måten kan vi si at J.S. Bachs tankegang vendte tilbake i de modne wienerklassisistiske verkene. Ludwig van Beethoven studerte Bach allerede i ung alder og mange betydelige romantiske komponister, som Robert Schumann, Frédéric Chopin og Johannes Brahms, bygde mye av sin musikalske forståelse på Bach.

I årtiene etter Bachs død var musikken hans så godt som ukjent for det vanlige musikkpublikumet og ble knapt oppført offentlig før rundt 1830, da Felix Mendelssohn-Bartholdy og andre musikere fra den romantiske æra begynte å oppføre pasjonene og klaverkonsertene hans. Siden den gang har Bachs verk hatt en selvfølgelig plass i det klassiske musikkrepertoaret. Wikipedia

Dødsfall

74 år
Sven Melander (Journalist)
1947 - 2022

Sven Melander (Sverige)

Journalist, skuespiller, TV-programleder

Født:
30. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
31. mars 2022 (74 år) (2 år siden)

Sven Melander er en svensk journalist, programleder, skuespiller og komiker.

Sven Melander ble født i Malmø, i Skåne. Han er mest kjent i Norge for sin medvirkning (sammen med Jon Skolmen) i filmen Selskapsreisen fra 1980, hvor han hadde en birolle som karakteren Bertil "Berra" Olsson. I Sverige er han også kjent fra den svenske programserien Nöjesmassakern, som gikk på SVT fra 1986 til 1989. Også der samarbeidet han med Jon Skolmen. Sven Melander var ansatt i Sveriges Television. Wikipedia

88 år
Kamal al-Ganzuri (Statsminister)
1933 - 2021

Kamal al-Ganzuri (Egypt)

Statsminister, politiker, samfunnsøkonom

Født:
12. januar 1933 (91 år siden)

Døde:
31. mars 2021 (88 år) (3 år siden)

Kamāl al-Ǧanzūrī (كمال الجنزورى, egyptiskarabisk uttale: [kæˈmæːl elɡænˈzuːɾiː]; også skrevet Kamal Ganzouri; født 12. januar 1933 i al Minufiyah, død 31. mars 2021 i Kairo) var en egyptisk økonom som var Egypts statsminister i to perioder, først 1996–1999 og deretter 2011–2012.

Han overtok i 1996 etter Atef Sedki og ble selv etterfulgt av Atef Ebeid. Han ble kalt «de fattiges minister» og «opposisjonsministeren» på grunn av måten han behandlet de fattige og den politiske opposisjonen. Før han ble statsminister var han også minister for planlegging og internasjonalt samarbeid. Wikipedia

79 år
Inger-Marie Ytterhorn (Politiker)
1941 - 2021

Inger-Marie Ytterhorn (Norge)

Politiker

Født:
18. september 1941 (82 år siden)

Døde:
31. mars 2021 (79 år) (3 år siden)

Inger-Marie Ytterhorn var en norsk politiker (Frp). Hun var aktiv i kommunalpolitikken i Bergen i en årrekke, og representerte Hordaland på Stortinget i perioden 1989–1993. Fra 1993 til 1997 var hun første vararepresentant for Hordaland, deretter var hun i perioden 1997–2001 andre vararepresentant. Fra 2000 til 2017 var hun medlem av Den Norske Nobelkomite.

Hun tok handelsskoleeksamen ved Treider College i 1961. Hun studerte russisk og språkfag ved Universitetet i Bergen fra 1977 til 1981. Fra 1984 til 1989 jobbet hun som sekretær, kontorleder og personalkonsulent.

Ytterhorn var datter av grosserer Ingar Thorud og Anne-Marie Prydz. Hun var gift med stortingsrepresentant Bjørn Erling Ytterhorn. Wikipedia

65 år
Zaha Hadid (Arkitekt)
1950 - 2016

Zaha Hadid (Storbritannia)

Arkitekt, designer, universitetslærer

Født:
31. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
31. mars 2016 (65 år) (8 år siden)

Zaha Hadid var en irakisk-britisk arkitekt. Hadid ble i 2004 den første kvinne som mottok Pritzker-prisen for arkitekter. Wikipedia

86 år
Imre Kertész (Forfatter)
1929 - 2016

Imre Kertész (Ungarn)

Forfatter, skribent, oversetter, romanforfatter, journalist, manusforfatter

Født:
9. november 1929 (94 år siden)

Døde:
31. mars 2016 (86 år) (8 år siden)

Imre Kertész var en ungarsk forfatter og oversetter av tysk litteratur. Han vant Nobelprisen i litteratur i 2002.

Kertész ble som jøde deportert fra Ungarn til Auschwitz i juli 1944, men en dag senere til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Den 11. april 1945 ble han befridd og kunne vende hjem til Budapest. Der arbeidet han som journalist og skribent.

Hans mest kjente bok, Sorstalanság (1975), handler om 15-åringen György Köves' opplevelser i flere konsentrasjonsleirer. Boken har blitt tolket av noen som selvbiografisk, selv om Kertész bestrider dette. Kertész' litteratur fikk lite gjennomslag i Ungarn. Han flyttet til Tyskland, der han begynte å oversette tysk litteratur til ungarsk. Han har bl.a. oversatt Friedrich Nietzsche, Friedrich Dürrenmatt, Arthur Schnitzler, Tankred Dorst og Ludwig Wittgenstein. Etter tre utgivelser i 1970-årene utgav ikke Kertész flere egne romaner før mot slutten av 1980-årene.

I 2002 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur for «ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke». Kertész ble i 2000 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Kertész bodde fra 2000 i Berlin, og ytret seg ofte kritisk om forholdene i fødelandet Ungarn, selv om han fortsatt skrev på ungarsk. Hans mest kjente bok, Sorstalanság (1975), har også blitt filmatisert. Filmen Uten skjebne har blitt kjent for en litt annerledes måte å fremstille holocaust på, nemlig gjennom øynene til en ung 14-åring. Wikipedia

63 år
Emil Adolf von Behring (Lege)
1854 - 1917

Emil Adolf von Behring (Tyskland)

Lege, immunolog, faglitterær forfatter, universitetslærer, fysiolog, bakteriolog

Født:
15. mars 1854 (170 år siden)

Døde:
31. mars 1917 (63 år) (107 år siden)

Emil Adolf von Behring var en tysk lege. Han ble som førstemann tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1901 for sin forskning om serumterapi, særlig mot difteri. Wikipedia

64 år
Haldor Midthus (Esperantist)
1841 - 1906

Haldor Midthus (Norge)

Esperantist, lærer

Født:
6. oktober 1841 (182 år siden)

Døde:
31. mars 1906 (64 år) (118 år siden)

Haldor Midthus var en norsk Volapükist, som seinere blei en pioner i den norske esperantobevegelsen. Han arbeidet som lærer i Lysekloster ved Bergen.

I 1886 besøkte han Uppsala og kom i kontakt med Volapük. I 1900, etter at Volapük-bevegelsen for det meste hadde falt sammen, lærte han esperanto og resten av livet agiterte han for dette språket, spesielt blant andre lærere. Han påbegynte en lærebok, som aldri ble utgitt. Wikipedia

43 år
Eleanor Marx (Aktivist)
1855 - 1898

Eleanor Marx (Tyskland)

Aktivist, oversetter, skribent, fagforeningsperson, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jenny Julia Eleanor Marx

Født:
16. januar 1855 (169 år siden)

Døde:
31. mars 1898 (43 år) (126 år siden)

Jenny Julia Eleanor Marx var en britisk oversetter, forfatter og politisk aktivist. Eleanor Marx var yngste datter til Karl Marx.

Hun ble kjent med kvinnebedåreren og marxisten Edward Aveling, som var separert, men ikke formeldt skilt fra sin kone. I 1883 ble de to samboere. Eleanor Marx betraktet forholdet som et papirløst ekteskap, mens Aveling så på det som en ubunden avtale og fortsatte med å ha forhold med andre kvinner. De var begge svært opptatt av Henrik Ibsens forfatterskap, og Eleanor oversatte fire av Ibsens samtidsdramaer til engelsk. Under den første Dukkehjem-forestilling i England opptrådte hun også selv i rollen som Nora.

I 1897 kom Edvard Aveling til å forlate Eleanor Marx, for å etablere relasjoner til en yngre skuespiller. Først da han fikk alvorlige nyreproblemer vendte han tilbake til Eleanor Marx. 31. mars 1898 begikk hun selvmord, bare 43 år gammel. Det skjedde muligens under påvirkning av alle samlivsproblemene. Wikipedia

<<
31. Mars
>>