Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
31. Mars
Om dagen
31. Mars er dag 90 i 2019, og er i uke 13. Det er 275 dager igjen av året.
Merkedager
Sommertid starter (Klokken stilles 1 time frem)
Historie
Wikipedia_31-3.1995
24 år siden
Wikipedia
1995: Den berømte tejano-sangeren Selena blir drept av sin fanklubb-leder, Yolanda Saldivar
Selena Quintanilla-Pérez, ofte bare omtalt som Selena, var en amerikansk sanger og låtskriver av meksikansk («latino») opphav. Hun stod på Billboards liste over de fremste latino-sangernee på 1990-tallet og den mestselgende latinske artisten i samme tiår. Fjorten av singlene hennes kom inn blant de ti øverste (topp ti) på latino-sanglistene, og syv av singlene tok førsteplassen.

Selena var 23 år gammel da hun ble drept av sin egen medarbeider Yolanda Saldívar. Saldívar hadde da i lengre tid underslått penger fra Selenas selskaper, og på drapstidspunktet var underslagene i ferd med å bli oppdaget.

Reaksjonene på Selenas død kan sammenlignes med de som kom da Elvis Presley og John Lennon døde. Den 12. april 1995, to uker etter hennes død, erklærte George W. Bush, som da var guvernør i Texas, hennes fødselsdag som «Selenadagen» i Texas. Warner Bros. produserte i 1997 filmen Selena, en biografisk film på hennes liv med Jennifer Lopez i hovedrollen.

Selenas familie og hennes tidligere band holdt en konsert til minne om henne som ble sendt på fjernsynskanalen Univision. Konserten fikk tittelen Selena ¡VIVE! og fikk høye seertall, faktisk de høyeste som en spanskspråklig fjernsynspesial noen gang har fått i USA. Wikipedia
Wikipedia_31-3.1993
26 år siden
Wikipedia
1993: Brandon Lee blir skutt og drept ved et uhell under innspillingen av «The Crow»
Brandon Lee var en amerikansk skuespiller. Han ble født i 1965 i Oakland som sønn av den legendariske kampsportutøveren Bruce Lee og kona Linda Lee. Da han var tre måneder gammel flyttet familien til Los Angeles i California. Da faren etter hvert fikk problemer med å få filmroller, flyttet de til Hongkong i 1971. Etter farens død i 1973 tok moren Brandon og søsteren hans, Shannon, med tilbake til USA, først til Seattle og så til Los Angeles.

Lee traff Eliza Hutton i 1990. De flyttet sammen tidlig i 1991 og forlovet seg oktober 1992. De hadde planlagt å gifte seg i Mexico 17. april 1993, men han døde 17 dager før.

En revolver som skulle brukes under innspillingen ble ladet med ekte patroner uten krutt. Siden tennhetten inneholder krutt så dannes det et smell, men trykket i patronhylsen er for lite til at prosjektilet forlater løpet, men blir sittende fast i løpet pga av friksjonen. Samme revolver ble så brukt i en annen scene, og ladet med løspatroner uten prosjektil, dette uvitende om at det satt et prosjektil i løpet. En løspatron er ladet med krutt og lager et mye større trykk enn en patron uten krutt. Trykket som oppsto var da nok til å få prosjektilet som allerede satt i løpet til å forlate løpet, og så traff Lee i mageregionen. Hastigheten på prosjektilet var lavere enn normalt i et skytevåpen, men det var nok til å skade Lee såpass at livet ikke sto til å redde. Han ble erklært død klokken 13:30 31. mars 1993. Han ble begravet på Lake View Cemetery i Seattle, ved siden av sin far. Wikipedia
Wikipedia_31-3.1727
292 år siden
Wikipedia
1727: Isaac Newton dør, 84 år gammel
Isaac Newton var en engelsk matematiker, fysiker, astronom, alkymist, kjemiker, oppfinner, og naturfilosof. Han blir betraktet som en av tidenes største vitenskapsmenn og matematikere.

Hans hovedverk, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (ofte bare kalt Principia) ble publisert i 1687. Gjennom dette verket la Newton grunnlaget for den klassiske mekanikken. Han gikk ut fra Keplers lover for planetenes bevegelser, og han var den første til å vise at bevegelsen til objekter på jorda og objekter i himmelrommet følger de samme lovene. Newton gjorde også store oppdagelser i matematikken, og sammen med Leibniz regnes han som grunnleggeren av matematisk analyse (ofte kalt kalkulus). Wikipedia
Fødsler
77 år
Maria Lang (Forfatter)
1914 - 1991

Maria Lang (Sverige)

Forfatter, skribent, manusforfatter, skolelærer

Fullt navn / Fødenavn:
Dagmar Maria Lange

Født:
31. mars 1914

Døde:
9. oktober 1991 (77 år)

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Maria Lange, en svensk forfatter og lektor.

Dagmar Maria Lange tok den filosofiske doktorgraden ved Stockholms universitet. Fra 1948 arbeidet hun som lektor og i en periode rektor ved Nya elementärskolan för flickor (Ahlströmska skolan) i Stockholm. I 1949 debuterte hun med romanen Mördaren ljuger inte ensam som krimforfatter under navnet Maria Lang. Hun var også en av grunnleggerna av Svenska Deckarakademin.

Maria Lang oppnådde stor popularitet, og regnes i hjemlandet som den største forfatteren fra den svenske kriminallitteraturens gullalder. Bøkene hennes er tilstrebet klassiske krimgåter i tradisjonen fra Agatha Christie, men skiller seg fra disse ved å trekke inn romanpersonenes erotiske (følelses)liv som motiv for mord. Den litterære kvaliteten er blitt beskrevet som høyst variabel.

Langs faste hovedpersoner var professordatteren Puck Ekstedt, kommissarie Christer Wijk og – fra 1960-tallet – hennes alter ego, forfatteren Almi Graan.

Maria Lang sine kriminalromaner gis ut på nytt i Norge på Silke Forlag fra 2011 og utgis i kronologisk rekkefølge. Bøkene blir filmatisert i 2012/2013. Wikipedia

82 år
Shoichi Yokoi (Soldat)
1915 - 1997

Shoichi Yokoi (Japan)

Soldat

Født:
31. mars 1915

Døde:
22. september 1997 (82 år)

Shoichi Yokoi var en soldat i den japanske hæren som i 1941 ble stasjonert på stillehavsøya Guam. Da amerikanerne gjenerobret Guam i 1944, forsvant Yokoi under jorda – bokstavelig talt. Først 28 år senere, i januar 1972, ble han oppdaget på en øde del av Guam av øyas egne innbyggere. I løpet av alle de årene som hadde gått siden andre verdenskrig hadde han holdt til i en underjordisk jungelhytte. Da han ankom Japan uttalte han: «Det er med en viss flauhet at jeg har returnert i live».

I september 1997 døde han av hjerteinfarkt i Nagoya i det sentrale Japan.

Historien om Youki regnes som en av de merkeligste historier fra 1900-tallet. Wikipedia

Dødsfall
64 år
Haldor Midthus (Esperantist)
1841 - 1906

Haldor Midthus (Norge)

Esperantist, lærer

Født:
6. oktober 1841

Døde:
31. mars 1906 (64 år)

Haldor Midthus var en norsk Volapükist, som seinere blei en pioner i den norske esperantobevegelsen. Han arbeidet som lærer i Lysekloster ved Bergen.

I 1886 besøkte han Uppsala og kom i kontakt med Volapük. I 1900, etter at Volapük-bevegelsen for det meste hadde falt sammen, lærte han esperanto og resten av livet agiterte han for dette språket, spesielt blant andre lærere. Han påbegynte en lærebok, som aldri ble utgitt. Wikipedia

<<
31. Mars
>>