Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. Mars

Om dagen

23. Mars er dag 83 i 2024, og er i uke 12. Det er 283 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 23. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

17 år siden

2007: PlayStation 3 blir lansert i Europa

PlayStation 3 er et registrert varemerke for en spillkonsoll produsert av Sony Computer Entertainment. Konsollen var etterfølger til PlayStation 2. PlayStation 3 konkurrerte med Microsofts Xbox 360 og Nintendos Wii som en del av sjuende generasjons spillkonsoller.

En sentral funksjon som skiller PlayStation 3 fra dens forgjengere er PlayStation Network som samler alle online-tjenester i én tjeneste, noe som står i kontrast til den tidligere linjen Sony fulgte der spillutviklerne selv måtte ta seg av online-spilling. Andre viktige funksjoner er mulighet for tilkobling mot PlayStation Portable, robuste multimediamuligheter og bruk av høydefinisjonsformatet Blu-ray Disc som hovedlagringsmedium.

PlayStation 3 ble først lansert på det japanske markedet 11. november 2006. I USA, Canada, Hongkong og Taiwan ble PlayStation 3 introdusert den 17. november 2006, mens i Europa og Oseania ble den lansert den 23. mars 2007. To versjoner av konsollen var tilgjengelige ved lanseringen: En grunnmodell med 20 GB harddisk, og en dyrere modell med 60 GB og flere tilleggsfunksjoner (20 GB-modellen ble ikke utgitt i Europa). Siden da har det kommet flere reviderte modeller av konsollen. Wikipedia
23 år siden

2001: Den russiske romstasjonen Mir styrter i Stillehavet ved New Zealand

Mir ble planmessig styrtet i Stillehavet utenfor New Zealand i 2001. Romstasjonen var da blitt gammel og usikker for mannskap. Man besluttet dermed at stasjonen skulle styrtes. Størstedelen av den 136 tonn tunge stasjonen brant opp på vei gjennom jordens atmosfære, men opp mot 20 tonn rester av romstasjonen gikk gjennom atmosfæren og styrtet i Stillehavet. Wikipedia
30 år siden

1994: Den mexicanske presidentkandidaten Luis Donaldo Colosio blir drept i et attentat

Luis Donaldo Colosio Murrieta var en meksikansk politiker. Colosio var presidentkandidat for Partido Revolucionario Institucional i 1994, men ble myrdet under valgkampen i Tijuana.

Den 23. mars 1994 under presidentvalget i Lomas Taurinas, et fattig nabolag i Tijuana ble Colosio skutt i hodet med tre skudd fra svært kort avstand. Det var ingen utenlandsk pressedekning av dette arrangementet til tross for at det skjedde bare noen få mil sør for San Diego i California. Colosio kollapset, og ble senere kjørt til byens største sykehus. Hans død ble annonsert noen timer senere. Den antatte drapsmannen, Mario Aburto Martinez, ble arrestert på åstedet og han aldri vaklet fra hans historie om at han hadde utført udåden helt alene. Wikipedia

Fødsler

34 år
Robert Johansson (Skihopper)
1990

Robert Johansson (Norge)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Høneren Johansson

Født:
23. mars 1990 (34 år)

Robert Høneren Johansson er en norsk skihopper. Han representerer Søre Ål Idrettslag og Lillehammerhopp. Johansson er tidligere elev ved NTG Lillehammer. I utlandet er han blitt kalt "The Flying Moustache" på grunn av sin særegne snurrebart. Wikipedia

34 år
Jaime Alguersuari (Formel 1-kjører)
1990

Jaime Alguersuari (Spania)

Formel 1-kjører, racerbilfører, DJ

Fullt navn / Fødenavn:
Jaime Víctor Alguersuari Escudero

Født:
23. mars 1990 (34 år)

Jaime Alguersuari (uttalt Heimi Al-gay-shuari) er en spansk racerfører. Fra 2009 til 2011 kjørte han i Formel 1 for Toro Rosso-teamet. Wikipedia

34 år
Eugenie av York (Prinsesse)
1990

Eugenie av York (Storbritannia)

Prinsesse, aristokrat, regissør, mesén

Fullt navn / Fødenavn:
Eugenie Victoria Helena of York

Født:
23. mars 1990 (34 år)

Eugenie av York (Eugenie Victoria Helena) er en britisk prinsesse og medlem av den britiske kongefamilien. Hun er datter av prins Andrew, hertug av York og hans fraskilte kone, Sarah, hertuginne av York. Hun er barnebarn av dronning Elisabeth II av Storbritannia, og er nummer ti i arvefølgen til den britiske tronen.

Eugenie omtales som Hennes Kongelige Høyhet. Wikipedia

54 år
Egil Hegerberg (Musiker)
1970

Egil Hegerberg (Norge)

Musiker, sanger, låtskriver, bassist, gitarist

Født:
23. mars 1970 (54 år)

Egil Hegerberg er en norsk musiker og komiker. Hegerberg, som også er kjent under aliasene Bare Egil og Angelov Doom, har spilt i en rekke band – deriblant Gartnerlosjen, L.Y.D., Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Black Debbath og Thulsa Doom. I de fleste av disse bandene spiller Hegerberg bass, og han er også ofte vokalist. Som soloartist spiller han også akustisk gitar, i tråd med genren som parodieres.

Hegerberg og bandene han har spilt i er kjent for sine merkelige påfunn. Som medlem av Black Debbath var han med på å stjele Spellemannprisen i 1999, da prisutdeler (og tidligere Gartnerlosjen-vokalist) Kristopher Schau utropte Black Debbath som vinnere i kategorien for beste hardrock-band, selv om det egentlig var black metal-bandet The Kovenant som vant prisen. «Hvor er Satan nå når dere trenger han som mest,» sa Hegerberg i sin takketale.

Med Bare Egil Band har han vært nominert til Spellemannprisen] tre ganger, som beste mannlige artist for debutplata «Absolutt Ikke Bare Egil Band» i 1996], som tekstforfatter for plata I fyr og flamme i 2010 og som årets innovatør i 2011. Han trakk seg imidlertid fra nominasjonen som tekstforfatter i 2010 fordi han «…var nominert sammen med en rekke kvinnfolk». Noen oppfattet det kanskje som et lite stikk til Susanne Sundfør som trakk seg fra sin nominasjon i protest mot kjønnsdelingen innen artistkategoriene, men Hegerberg hevdet han bare gjorde det for å skaffe seg selv billig publisitet. Han fikk NOPAs tekstpris for 2017 for låten «Jo» og Audun Tyldens Minnepris for 2016.

Selv om Hegerberg ikke er kjent for å ta seg selv høytidelig, og de fleste musikkprosjektene hans preges av mye humor og tøys, var Thulsa Doom et seriøst band.

Hegerberg hadde sin debut med soloprosjektet Bare Egil Band i 1990 og har sammenlagt utgitt fem soloalbum: Absolutt Ikke Bare Egil Band (1996), Sanger Fra Bare Egil By (2007), Jeg er helt rå (2008), I fyr og flamme (2010) og Norge på kryss og tvers Vol. 1 – Lokal vinkling (2011), et dobbeltalbum bestående av én plate med sanger spesialkomponert til forskjellige byer og tettsteder i Norge på oppdrag av Hegerbergs egenutviklete settlistegenerator, og ett album bestående av coverlåter ønsket av konsertarrangører Norge rundt og framført av Bare Egils Coverband. Volum 2 av denne plateserien ble spilt inn live på turneen høsten 2011 og kom ut i november i forbindelse med en humoristisk TV-serie på NRK fra angjeldende turné.

Plata I fyr og flamme hentet tittelen fra en episode hvor Hegerbergs hår tok fyr under en TV-overføring fra barnefilmprisutdelingen Amandus hvor han spilte sammen med Black Debbath. Jeg er helt rå og I fyr og flamme besto hovedsakelig av materiale spesialkomponert til NRK P2s kulturprogram Radiofront.

I 2008 var Egil også med på barneplaten Magiske kroker & hemmeligheter produsert av Linn Skåber og Jacob Young, med sangen «Finn». Andre artister som var med var Simone Larsen, Maria Haukaas Storeng, Alexander Rybak, Venke Knutson, Alejandro Fuentes, Julius Winger, Live Maria Roggen, Jørn Christensen, Paal Flaata og Andrea Bræin Hovig. Wikipedia

56 år
Sigmund Jensen (Forfatter)
1968

Sigmund Jensen (Norge)

Forfatter

Født:
23. mars 1968 (56 år)

Sigmund Jensen er en norsk forfatter. Han er bosatt i Stavanger og arbeider som tekstforfatter i reklamebransjen. Wikipedia

71 år
Chaka Khan (Sanger)
1953

Chaka Khan (USA)

Sanger, komponist, jazzmusiker, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Yvette Marie Stevens

Født:
23. mars 1953 (71 år)

Chaka Khan er en amerikansk sanger kjent for sanger som «I'm Every Woman», «I Feel For You» og «Through the Fire». Khan ble først kjent som medlem av funk-bandet Rufus før hun begynte sin solokarriere. Selv om hun regnes som en R&B-sanger, har hun sunget i tallrike musikksjangere, inkludert gospel, funk, disco, jazz, ballader, hiphop, pop og blues. Wikipedia

70 år
Ric Ocasek (Musiker)
1949 - 2019

Ric Ocasek (USA)

Musiker, sanger, gitarist, plateprodusent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Theodore Otcasek

Født:
23. mars 1949 (75 år siden)

Døde:
15. september 2019 (70 år) (4 år siden)

Ric Ocasek var en amerikansk musiker, låtskriver og plateprodusent. Han er mest kjent som vokalist og gitarist i new wave-rockbandet The Cars i perioden 1976–1988 og fra 2010 til 2011. Ocasek har skrevet samtlige av The Cars' låter, fire av dem sammen med bandkollega Greg Hawkes. Han har produsert album for Weezer, Bad Brains, Bad Religion, Nada Surf, No Doubt, Guided by Voices, Bran Van 3000 og Suicide.

I den første perioden som vokalist for The Cars hadde Ocasek også en solokarriere gående, og ga ut to soloalbum i 1982 og 1986. Han hadde også mindre roller i filmene Made in Heaven i 1987 og Hairspray i 1988. Etter at The Cars ble oppløst i 1988, fortsatte han solokarrieren og har gitt ut ytterligere fem soloalbum, samt et album med lydeffekter. Han har på 2000-tallet vært meget aktiv som plateprodusent. I 2010 var Ocasek med på gjenforeningen av The Cars, til tross for at han flere ganger tidligere hadde sagt at det aldri ville bli noen gjenforening av bandet.

I 2018 ble The Cars og dermed Ocasek innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

73 år
K.M. Myrland (Musiker)
1948 - 2021

K.M. Myrland (Norge)

Musiker, sjømann

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Magne Myrland

Født:
23. mars 1948 (76 år siden)

Døde:
24. april 2021 (73 år) (3 år siden)

Knut Magne «KM» Myrland var en norsk country-/rootsinspirert vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter.

Myrland var opprinnelig sjømann, men ble invalidisert etter en eksplosjonsulykke i Houston i USA på begynnelsen av 1970-tallet. I 1976 slo han igjennom som kultvisesanger med sine samfunnsengasjerende tekster og karakteristiske dype stemme på debutalbumet Isbål. Blant låtene var «Sånn som skyan fær», «Elisabeth» og «78° nord». I årene fram til og med 1983 ga Myrland ut åtte album til. Deretter ble det stille fra Myrland på platefronten fram til 1997, da samlealbumet Vante folk – K.M. Myrlands beste ble gitt ut. Det inneholdt 21 av Myrlands mest populære låter. Så kom det ti nye år uten utgivelser, men i 2007 ga han ut to nye album: Nattmårra og Fartstid – Live fra Tromsø. I 2010 kom så Sjelespor. I 2016 feiret KM Myrland 40 år som platartist og slapp albumet Komaland første uke i mai

Myrland bodde på Mørkved i Bodø. Han er kjent som en turnerende artist med stor popularitet, spesielt i Nord-Norge. Myrland ble gjerne akkompagnert av gruppa Vante Folk, som består av musikerene Øyvind Nilsen (bass), Steinar Krokstad (trommer), Sverri Dahl (tangenter, trekkspill) og Tore Morten Andreassen (gitarer). Gruppa, som var med på innspillingene av albumene Nattmårra, Fartstid, Sjelespor og Komaland, har vært Myrlands faste backingband siden 2006. Wikipedia

71 år
David Olney (Folkesanger)
1948 - 2020

David Olney (USA)

Folkesanger

Født:
23. mars 1948 (76 år siden)

Døde:
18. januar 2020 (71 år) (4 år siden)

David Charles Olney var en amerikansk folkesanger og låtskriver. Wikipedia

81 år
Winston Groom (Forfatter)
1943

Winston Groom (USA)

Forfatter, historiker

Fullt navn / Fødenavn:
Winston F. Groom jr.

Født:
23. mars 1943 (81 år)

Winston F. Groom jr. var en amerikansk roman- og sakprosaforfatter, best kjent for sin bok «Forrest Gump», som var grunnlaget for filmen med samme navn i 1994. Wikipedia

81 år
Tore Tvedt (Nasjonalist)
1943

Tore Tvedt (Norge)

Nasjonalist, grunnlegger

Fullt navn / Fødenavn:
Tore Wilhelm Tvedt

Født:
23. mars 1943 (81 år)

Tore Wilhelm Tvedt er grunnlegger av den nynazistiske og nyreligiøse organisasjonen Vigrid.

Tvedt sier han tror på Odin som en skapende kraft. Han pensjonerte seg fra «offentligheten» i 2009, men var per april 2016 fremdeles aktiv på internett. Wikipedia

58 år
Nils-Aslak Valkeapää (Lyriker)
1943 - 2001

Nils-Aslak Valkeapää (Norge)

Lyriker, kunstmaler, sanger, lærer, journalist

Født:
23. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
26. november 2001 (58 år) (22 år siden)

Nils-Aslak Valkeapää, også kjent som Áillohaš, var en samisk multikunstner.

Han er kjent både for sin diktning, sang, joik og billedkunst. Han bodde i Käsivarsi i Finland og i Skibotn i Norge. Han var også komponist, blant annet for filmen Veiviseren.

Utgangspunktet for kunsten hans, enten det var litteratur, musikk eller billedkunst, var ofte joik, og det var også som joiker han startet det mangesidige kunstnerlivet sitt og først ble kjent. Kunsten hans er preget av samisk kultur i innhold, farger og symboler. Derfor var han en inspirasjonskilde, ikke bare for samiske kunstnere, men også for urfolk rundt i hele verden. Han ble veldig etterspurt, så han turnerte og fremførte sin poesi og sine sanger.

Han har gitt 30 kunstverk til Kautokeino kommune. Denne samlingen vises ved en permanentutstilling på RDM Guovdageainnu gilišillju / Kautokeino bygdetun.

I 1991 var han den første samen som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris.

Han fikk norsk statsborgerskap i 2001 og ble begravet i Birtavarre i Kåfjord på den norske stats bekostning. Wikipedia

82 år
Michael Haneke (Skuespiller)
1942

Michael Haneke (Østerrike)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, skribent, universitetslærer, filmkritiker, teaterregissør

Født:
23. mars 1942 (82 år)

Michael Haneke er en østerriksk filmskaper. Blant de best kjente filmene hans er Bennys Video, Funny Games, Skjult og Pianolærerinnen. Har vunnet Gullpalmen i Cannes filmfestival to ganger: for Det hvite båndet i 2009 og Amour i 2012. Amour vant også Oscar for beste fremmedspråklige film. Wikipedia

82 år
Hans Rasmus Astrup (Kunstsamler)
1939 - 2021

Hans Rasmus Astrup (Norge)

Kunstsamler, forretningsdrivende

Født:
23. mars 1939 (85 år siden)

Døde:
23. april 2021 (82 år) (3 år siden)

Hans Rasmus Astrup var en norsk næringslivsleder og eier av Astrup Fearnley-samlingen, en av Norges viktigste og mest omfattende private samlinger av samtidskunst.

Hans Rasmus Astrup var sønn av skipsreder Nils Ebbessøn Astrup (1901–72) og Hedevig (Heddy) Stang (1904–78). Han tok examen artium i 1958 og ble cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1966.

Astrup var først som shipping-lærling i USA, før han i 1972 overtok familiens skipsmeglerfirma (broren Nils Jørgen Astrup tok over rederiet) etter at faren Nils Ebbessøn Astrup døde. Firmaet var etablert av Thomas Fearnley (1841-1927) i 1869 og hadde gått godt.

Under Astrups ledelse har firmaet gjennomgått en rivende utvikling med en stadig utvidelse av sine virksomhetsområder. I tillegg til de tradisjonelle områder som befraktning av tank- og tørrlastskip, salg, kjøp og kontrahering, tok man også opp befraktning av petroleumsgasser og amoniakk i flytende form og som det første skipsmeglerfirma ble det involvert i offshorevirksomhet. Han har også utbygd firmaet til å bli et betydelig finansieringsselskap. Etter oljekrise og andre kriser gikk firmaet konkurs i 1991.

I 1987 ble det kjent at Fearnley Group, som var eneeid av Astrup, planla et kunstmuseum samlokalisert med et planlagt nytt kontorbygg på Grev Wedels plass. Familiens kunstsamling ble tilgjengelig for allmennheten da Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst ble åpnet 1993, der han var styreleder. Astrup kjøpte flere kunstverk som «Mother And Child (Divided)» (to kyr) av Damien Hirst og Jeff Koons' «Michael Jackson and Bubbles» (1988), en statue i porselen av Michael Jackson med en apekatt, som han kjøpte for 51 millioner kroner i 2001. I 2012 ble dette og andre kjente verker presentert i museets nybygg på Tjuvholmen, tegnet av den italienske arkitekten Renzo Piano.

Astrup bodde på Skjatvedt Gård i Gansdalen og var Romerikes rikeste mann. Derfra leder han Vergjedalsbruket (etablert 1941) som igjen er morselskap til holdingselskapet Astrup Fearnley AS og Astrup Invest I og II, samt A/S Krokstad Skov. Han eide også Meraker Brug, som med sine 1 300 000 dekar eid mark, i 2012 var største eier av utmark i Norge.

Han var sønn av skipsreder Nils Ebbessøn Astrup (1901–1972) og filantrop Heddy Astrup (1904–78). Skipsreder Nils Jørgen Astrup (1935–2005) var hans bror, foruten Thomas (1927–1978) og tvillingbroren Halvor Nicolai. Se slekten Astrup.

Hans Rasmus Astrup ble tildelt St. Olavs Orden i 1998. Wikipedia

72 år
Ray Adams (Musiker)
1931 - 2003

Ray Adams (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnar Asbjørnsen

Født:
23. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
4. august 2003 (72 år) (20 år siden)

Ragnar Asbjørnsen med artistnavnet Ray Adams var en norsk sangartist. Wikipedia

86 år
Peter F. Hjort (Professor)
1924 - 2011

Peter F. Hjort (Norge)

Professor, lege

Født:
23. mars 1924 (100 år siden)

Døde:
1. januar 2011 (86 år) (13 år siden)

Peter Fredrik Holst Hjort var en norsk lege, professor og folkehelseopplyser.

Etter examen artium 1942, cand.med. 1950, dr. med. 1957 og spesialisering i indremedisin 1959 ble han tilsatt ved Ullevål sykehus i 1960. Senere gjestet han University of Southern California i 1963 og var dosent i hematologi 1960-69 ved Universitetet i Oslo, i 1969 utnevnt til professor.

Han var med på å etablere Universitetet i Tromsø sitt medisinstudium 1968-71. Han ble da også Universitetet i Tromsøs første rektor 1972-73, dog raskt etterfulgt av Olav Holt etter en disputt med studentene, men fortsatte i sitt professorat frem til 2001.

I perioden 1975-94 var han leder av gruppen for helsetjenesteforskning ved NAVF og leder for samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet og var lenge formann i Nasjonalforeningen for Folkehelsens eldreråd. Ved Ullern alders- og sykehjem var han tilsynslege mellom 1977 og 1994.

Hans foreldre var Anna Cathrine Holst (1895–1992) og høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort (1895–1969) og hans søsken er Wanda Heger (1921) og Johan Hjort (1922–2001). Under andre verdenskrig, ble hele familien sivilinternert i Tyskland i 1942. De ble plassert i et slott tilhørende farens fetter, i landsbyen Gross Kreutz, vest for Berlin.Sammen med foreldrene var også søskene Johan (20), Wanda (21), Helge (15), Kirsti (11) og Haldis (2) og Peter (18). Gjennom ekteskapet med Tone Seip (1926–2001) ble han svigersønn av språkforsker og rektor Didrik Arup Seip. Wikipedia

76 år
Vasilij Zajtsev (Sniper)
1915 - 1991

Vasilij Zajtsev (Sovjetunionen)

Sniper, skarpskytter, selvbiograf, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Vasilij Grigorjevitsj Zajtsev

Født:
23. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
15. desember 1991 (76 år) (32 år siden)

Vasilij Grigorjevitsj Zajtsev var en sovjetisk skarpskytter fra Uralfjellene i Russland. Under andre verdenskrig drepte han 225 soldater og offiserer fra de tyske og tyskernes alliertes styrker under slaget om Stalingrad. Han drepte også 11 fiendtlige snikskyttere. Da krigen var slutt hadde Zajtsev drept 242 fiender, men noen kilder hevder at det tallet kan ha vært over 400.

Vasilij Zajtsev ble født i Jeleninskoje og vokste opp i Uralfjellene. Navnet Zajtsev stammer fra ordet «hare» (zajats) på russisk. Før han kjempet i slaget om Stalingrad tjenestegjorde han i Den russiske marinen. Senere meldte han seg frivillig til å kjempe mot tyskerne i Stalingrad. Han kjempet i Den røde armés 62. hær. Han kjempet i kamper til januar i 1943 hvor han ble skadet av en granat fra bombekaster. Han klarte seg og fortsatte, og fikk kapteins grad på slutten av krigen. Wikipedia

65 år
Wernher von Braun (Rakettforsker)
1912 - 1977

Wernher von Braun (Tyskland)

Rakettforsker, romfartspioner

Fullt navn / Fødenavn:
Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun

Født:
23. mars 1912 (112 år siden)

Døde:
16. juni 1977 (65 år) (47 år siden)

Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun var en tysk rakettforsker og romfartspioner. Han var en av de ledende forskerne i både det tyske rakettprogrammet og senere for USAs romforskning. Under andre verdenskrig arbeidet han med de tyske V-2-rakettene, som var verdens første ballistiske missiler. I USA er han kjent som det amerikanske romprogrammets far. Han ble senere underdirektør i NASA. Wikipedia

73 år
Joan Crawford (Skuespiller)
1904 - 1977

Joan Crawford (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Lucille Fay LeSueur

Født:
23. mars 1904 (120 år siden)

Døde:
10. mai 1977 (73 år) (47 år siden)

Joan Crawford var en amerikansk skuespillerinne. Karrieren hennes strakk seg fra stumfilmens dager til inn i 1970-årene. Wikipedia

73 år
Marta Steinsvik (Forfatter)
1877 - 1950

Marta Steinsvik (Norge)

Forfatter, redaktør, journalist, oversetter

Født:
23. mars 1877 (147 år siden)

Døde:
27. juli 1950 (73 år) (74 år siden)

Marta Steinsvik var en norsk forfatter og oversetter. Hun var en forkjemper for kvinnesak og nynorsk og en pioner innen antroposofien i Norge. Steinsvik agiterte som protestantisk kristenfundamentalist kraftig mot jøder og katolikker. Hun studerte blant annet teologi ved Menighetsfakultetet, men sluttet i protest i 1922 uten å fullføre studiet. Wikipedia

83 år
Ludwig Quidde (Forfatter)
1858 - 1941

Ludwig Quidde (Det tyske riket)

Forfatter, politiker, historiker

Født:
23. mars 1858 (166 år siden)

Døde:
5. mars 1941 (83 år) (83 år siden)

Ludwig Quidde var en tysk historiker, forfatter, politiker og pasifist. Han fikk Nobels fredspris i 1927 sammen med franskmannen Ferdinand Buisson. Wikipedia

100 år
Johan Nordhagen (Kunstmaler)
1856 - 1956

Johan Nordhagen (Norge)

Kunstmaler, grafiker

Født:
23. mars 1856 (168 år siden)

Døde:
28. august 1956 (100 år) (67 år siden)

Johan Nordhagen var en norsk grafiker og maler, særlig kjent for sine landskapsraderinger fra hjemstedet i Veldre og bygdene i Ringsaker, men også for sine mange portretter, blant annet av kong Haakon VII. Han knyttes til naturalismen som kunstretning. Han var far til domkirkearkitekt, professor ved Norges tekniske høgskole Olaf Nordhagen og professor ved Bergens museum, og senere Universitetet i Oslo, Rolf Nordhagen. Wikipedia

Dødsfall

84 år
Madeleine Albright (Diplomat)
1937 - 2022

Madeleine Albright (USA)

Diplomat, politiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Marie Jana Körbelová

Født:
15. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
23. mars 2022 (84 år) (2 år siden)

Madeleine Korbel Albright var en amerikansk demokratisk politiker. Hun var den annen utenriksminister i Bill Clintons regjering og den 64. i amerikansk historie. Albright var også professor ved Edmund A. Walsh School of Foreign Service ved Georgetown University.

I 1993 ble hun utpekt som USAs FN-ambassadør. Albright ble utnevnt til utenriksminister av president Bill Clinton 5. desember 1996, og ble enstemmig godkjent av senatet. Hun tiltrådte 23. januar 1997. Albright var USAs første kvinnelige utenriksminister.

Hun ga ut sin selvbiografi Madam Secretary: A Memoir i 2003, og The Mighty and the Almighty: Reflections on America, God, and World Affairs i 2006 og Memo to the President Elect: How We Can Restore America's Reputation and Leadership i 2008. Wikipedia

87 år
George Segal (Skuespiller)
1934 - 2021

George Segal (USA)

Skuespiller, Banjospiller, , filmprodusent

Født:
13. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
23. mars 2021 (87 år) (3 år siden)

George Segal var en amerikansk skuespiller og musiker. Wikipedia

89 år
Lucia Bosè (Skuespiller)
1931 - 2020

Lucia Bosè (Italia)

Skuespiller, modell, skjønnhetsdeltager

Fullt navn / Fødenavn:
Lucia Borloni

Født:
28. januar 1931 (93 år siden)

Døde:
23. mars 2020 (89 år) (4 år siden)

Lucia Bosè var en italiensk skuespillerinne, i Italia kjent som en av de første i en kategori av etterkrigstidens kvinnelige filmskuespillere rekruttert til bransjen mer for sitt utseende en talent og utdannelse. Felles for flere av dem er at de kom til filmen takket være topplasseringer i skjønnhetstrvlingrr, fremst Miss Italis som Bosè vant i 1947 da hun beseiret blant andre Gina Lollobrigida som skulle bli en av de mest berømte skuespillerne i samme kategori. Filmrollen i Giuseppe De Santis' film Bitter ris (1949) som seieren var forventet å gi Bosè, mistet hun imidlertid hårfint til Miss Roma 1946, Silvana Mangano. Wikipedia

85 år
Sølvi Sogner (Historiker)
1932 - 2017

Sølvi Sogner (Norge)

Historiker, professor

Født:
15. mars 1932 (92 år siden)

Døde:
23. mars 2017 (85 år) (7 år siden)

Sølvi (Bauge) Sogner var en norsk historiker. Det meste av hennes forskning dreide seg om familiehistorie, historisk demografi og kvinnehistorie i tidlig moderne tid (1600/1700-tallet).

Hun ble inspirert til å forske på befolkningshistorie av den franske demografen Louis Henry i 1960. Hun tok i bruk Henrys familierekonstitusjonsmetoden på norske kilder fra Rendalen i sin doktorgradsavhandling.

Sogner avdekket at utvandringsbølgen til USA for et århundre siden langt fra var første store utvandrerbølge fra Norge. På 1600-tallet var det en tilsvarende meget stor utvandrerbølge, spesielt fra Sørvestlandet, til Nederland.

Sogner ble universitetslektor i 1975 og dr.philos. i 1976. Hun var førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo 1974, og professor fra 1988. Wikipedia

79 år
Elizabeth Taylor (Skuespiller)
1932 - 2011

Elizabeth Taylor (Storbritannia)

Skuespiller, Filantrop, selvbiograf, skribent, filmprodusent, kunstsamler, HIV activist

Fullt navn / Fødenavn:
Elizabeth Rosemond Taylor

Født:
27. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
23. mars 2011 (79 år) (13 år siden)

Elizabeth Rosemond «Liz» Taylor var en britisk-amerikansk skuespiller.

Taylor var en filmlegende fra Hollywoods gullalder og var lenge ansett som en av verdens vakreste kvinner. Hun var kjent for sine mange fine rolletolkninger, såvel som for sin glamorøse livsstil og mange ekteskap. Wikipedia

62 år
Frimann Falck Clausen (Skuespiller)
1921 - 1983

Frimann Falck Clausen (Norge)

Skuespiller

Født:
15. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
23. mars 1983 (62 år) (41 år siden)

Frimann Falck Clausen var en norsk skuespiller. For det brede lag av publikum huskes han kanskje best fra rollen som lastebileier Hjul i barneserien Jul i Skomakergata i 1979 og storbonden Torsøien i den norske filmkomedien Bør Børson Jr. og dens oppfølger.

Clausen startet skuespillerkarrieren ved Frater-teateret i Drammen, hvor man medvirket i både revyer og teateroppsetninger. Senere flyttet han til Oslo der han hadde oppdrag for flere teatre, blant dem Det norske teatret, Oslo Nye Teater og Nationaltheatret. Han medvirket også i flere oppsetninger av Fjernsynsteatret.

Han ble gift i 1958 med skuespiller Anne-Lise Tangstad.

Clausen døde i 1983. Han ble bisatt i Vestre krematorium i Oslo og begravet i Bragernes gravlund i Drammen. Wikipedia

78 år
Eli Krog (Lingvist)
1891 - 1970

Eli Krog (Norge)

Lingvist, oversetter

Født:
20. mai 1891 (133 år siden)

Døde:
23. mars 1970 (78 år) (54 år siden)

Eli Krog var en norsk publisist og oversetter. Hun sto for den første oversettelsen av Doris Lessing til norsk (Det synger i gresset, 1952), som hun også fikk Bastianprisen for. Hun var en viktig pådriver for opprettelsen av Norsk Oversetterforening i 1948, og formann i samme forening fra 1950 til 1960.

Hun var datter av høyesterettsadvokat Ludvig Meyer, og gift med Helge Krog fra 1912 til 1947. Sammen med sine to søsken Rolf og Karl er ble hun malt i 1892 av Edvard Munch i portrettet Ludvig Meyers barn.

Erindringsboken Lek med minner (Aschehoug 1966) byr på skarpe nærbilder fra norsk åndsliv i mellomkrigstiden. Wikipedia

49 år
Gunnar Engedahl (Sanger)
1919 - 1969

Gunnar Engedahl (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
10. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
23. mars 1969 (49 år) (55 år siden)

Gunnar Engedahl var en kjent norsk sanger og låtskriver i norsk platehistorie. Han er mest kjent for sitt samarbeid med Erling Stordahl, til inntekt for Norges Blindeforbund; begge var blinde. De var aktive på platemerket Odeon. EMI gav i 2007 ut en samle-CD, Diamanter – Vil Du Gjøre Verden Bedre, med Gunnar Engedahl og Erling Stordahl. Wikipedia

77 år
Lalla Carlsen (Skuespiller)
1889 - 1967

Lalla Carlsen (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Haralda Petrea Christensen

Født:
17. august 1889 (134 år siden)

Døde:
23. mars 1967 (77 år) (57 år siden)

Lalla Carlsen var en norsk skuespiller. Hun het egentlig Haralda Petrea Christensen, men ble kalt Lalla fra hun var liten. I 1917 ble hun gift med kapellmester Carsten Carlsen og kjent under scenenavnet Lalla Carlsen.

Hun scenedebuterte i 1914 og utviklet seg fra sanger til skuespiller, med en bred karriere innen revy, film og folkelig komedie.

Hun var ved Chat Noir 1915–1947, ved Casino 1927–1928 og Carl Johan Teatret 1940–1943. Etter 1947 arbeidet hun som frilans skuespiller, både i film, ved revyscener og for Riksteatret.

Carlsen mottok Kongens fortjenstmedalje i gull (1949) og Statens kunstnerlønn (1958). Gaten Lallakroken (både i Oslo og Svelvik) er oppkalt etter henne, det samme er Lalla Carlsens gate i Stavanger. Programleder Vibeke Sæther er hennes barnebarn. Wikipedia

79 år
Mae Murray (Skuespiller)
1885 - 1965

Mae Murray (USA)

Skuespiller, danser, filmprodusent, manusforfatter

Født:
10. mai 1885 (139 år siden)

Døde:
23. mars 1965 (79 år) (59 år siden)

Mae Murray var en amerikansk skuespillerinne, danser, filmprodusent og manusforfatter. Wikipedia

45 år
Torstein Raaby (Radiotelegrafist)
1918 - 1964

Torstein Raaby (Norge)

Radiotelegrafist, motstandsmann

Født:
6. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
23. mars 1964 (45 år) (60 år siden)

Torstein Pettersen Raaby var radiotelegrafist og agent for britiske Secret Intelligence Service under andre verdenskrig. Han ble tildelt Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse.

Raaby var utdannet ingeniør i Sveits. Han hadde eksamen fra Lycée Pierre-Corneille i Rouen, Frankrike. Han hadde også gått på skole i Tyskland. Han snakket begge språkene flytende.

Den 9. april 1940 abeidet Raaby ved Finnmark kringkaster i Vadsø.. Raaby ble i 1940 engasjert i motstandsarbeid. Han flyttet til Tromsø og drev sammen med Alfred Henningsen en radiosender, som ble benyttet til å sende meldinger om tyske styrker. Etter at han måtte flykte til Sverige i 1943, fikk han vite at det var russerne som hadde mottatt meldingene han sendte.

Som befalsutdannet og erfaren agent, fikk han i oppdrag å reise til Lyon i Frankrike for å likvidere den tyske SS-offiseren og Gestapo-mannen Klaus Barbie, som tok livet av jødiske barn. Men før oppdraget var utført, ble Raaby kalt tilbake til England. Han skulle ut på viktigere oppdrag – som ledet fram til senkingen av «Tirpitz».

I juni 1943 begynte Raaby treningen hos Secret Intelligence Service, for deretter å bli sendt til Alta i september med oppdrag å rapportere om det tyske slagskipet «Tirpitz». Radiosenderne «Ida og Lyra» ble benyttet til dette. Sammen med Karl Rasmussen satt han opp senderen «Ida» på Alta flystasjon. Raaby overvåket også bevegelsene til slagkrysseren «Scharnhorst», og kunne i desember 1943 melde at skipet var stukket til havs. Det ble deretter senket i slaget ved Nordkapp.

Etter å ha sendt mange meldinger, måtte Raaby i mai 1944 ta seg til Sverige. I september 1944 dro han til Kirkenes og i november 1944 begynte han å sende for den norske militærmisjonen.

I statsråd 25. august 1944 ble menig Pettersen, som var Raabys daværende etternavn, hedret med Krigskorset med sverd. Forslaget om dekorering stammet fra F.O. II, etterretningsavdelingen i Forsvarets Overkommando i London. Diplomet fikk påskriften «For fremrakende[sic] innsats for Norges sak i forbindelse med hemmelig militær etterretningsvirksomhet.» Wikipedia

59 år
Peter Lorre (Skuespiller)
1904 - 1964

Peter Lorre (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
László Löwenstein

Født:
26. juni 1904 (120 år siden)

Døde:
23. mars 1964 (59 år) (60 år siden)

Peter Lorre var en østerriksk-ungarsk, senere amerikansk skuespiller med en filmkarriere både i Europa og USA. I amerikanske filmer ble han ofte headhuntet til karakterroller som «ondskapsfull utlending». Wikipedia

75 år
Raoul Dufy (Kunstmaler)
1877 - 1953

Raoul Dufy (Frankrike)

Kunstmaler, designer

Født:
3. juni 1877 (147 år siden)

Døde:
23. mars 1953 (75 år) (71 år siden)

Raoul Dufy var en fransk fauvistisk maler. Han utviklet en fargerik og dekorativ stil, som ble in på både keramikk, tekstiler og dekorasjoner for offentlige bygg, Han laget mange bilder av offentlige friluftsarrangementer. Wikipedia

79 år
Asta Nørregaard (Kunstmaler)
1853 - 1933

Asta Nørregaard (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Asta Elise Jakobine Nørregaard

Født:
13. august 1853 (171 år siden)

Døde:
23. mars 1933 (79 år) (91 år siden)

Asta Elise Jakobine Nørregaard var en norsk maler, mest kjent for sine portretter.

Nørregaard var ambisiøs, teknisk dyktig og rask til å tilegne seg ny kunnskap. Det vakte oppsikt da hun i 1882, ennå ikke fylt 30 år, fikk oppdraget med å lage altertavle til Gjøvik kirke. Tavlen finnes fortsatt i kirka. Etter 1890 spesialiserte hun seg på portretter, som hun gjorde med stor teknisk dyktighet og detaljrikdom. Hun gjorde mannsportrett i olje, og portrett av kvinner og barn i pastellkritt. Hun portretterte blant annet Thomas Fearnley d.y., hans kone Elisabeth Fearnley, Kristian Birkeland, professor Gisle Johnson, kong Haakon VII og den unge Edvard Munch (1885).

Hun vokste opp i Kristiania, med en far som var offiser. Hun gikk på Knud Bergsliens malerskole 1874-75, var elev av Eilif Peterssen i München 1875-78, og i Oslo 1878-79. Med støtte fra Schäffers legat oppholdt hun seg i Paris 1879-84. Bosatt i Oslo (Hansteensgt 2) fra 1885, med studiereiser til Frankrike og Italia. Ugift.

Ved siden av Munch-portrettet og altertalven er maleriet I atelieret (1883) hennes mest kjente arbeide.

Nørregaard mottok i 1920 Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

59 år
Stendhal (Forfatter)
1783 - 1842

Stendhal (Frankrike)

Forfatter, selvbiograf, dagbokskriver, biograf, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Marie-Henri Beyle

Født:
23. januar 1783 (241 år siden)

Døde:
23. mars 1842 (59 år) (182 år siden)

Marie-Henri Beyle, bedre kjent under sitt skribentnavn Stendhal, var en fransk forfatter.

Han er kjente for sine skarpe analyser av sine romanfigurers psykologi, og er betraktet som en av de tidligste og fremste realistiske forfattere, som bevitnet med romanene Le Rouge et le Noir (Rødt og sort, 1830) og La Chartreuse de Parme (Kartusianerklosteret i Parma, 1839). Pseudonymet «Stendhal» lånte han fra den tyske byen Stendal som er lokalisert mellom Berlin og Hannover, der han tilbrakte årene 1806-1808 mens han tjenestegjorde i Napoléon Bonapartes hær etter innmarsjen i Tyskland. Wikipedia

63 år
Johann Gottfried Walther (Komponist)
1684 - 1748

Johann Gottfried Walther (Tyskland)

Komponist, organist, musikkforsker, musikkteoretiker

Født:
18. september 1684 (340 år siden)

Døde:
23. mars 1748 (63 år) (276 år siden)

Johann Gottfried Walther var en tysk komponist, organist og musikkviter.

I 1702 ble Walther organist i Thomaskirken i Erfurt, og 23 år gammel ble han kapellmester i Weimar, hvor han ble venn med Johann Sebastian Bach. De to var fjerne slektninger: Walthers bestemor og Bachs mor var halvsøstre. Walther skrev tallrike korverk, men er nok mest kjent for sine koralbaserte verker for orgel.

I 1732 gav han ut Musicalisches Lexicon oder Musicalische Bibliothec, et av de første musikkleksikon i verden. Wikipedia

<<
23. Mars
>>