Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. September

Om dagen

15. September er dag 259 i 2024, og er i uke 37. Det er 107 dager igjen av året.
Costa Ricas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)
Honduras uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)
Nicaraguas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)
Guatemalas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)
El Salvadors uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)

Historie

15 år siden

2008: Keyboardist og låtskriver i «Pink Floyd» Richard Wright dør av kreft, 65 år gammel

Richard Wright var med på å starte bandet Sigma 6, som ble til Pink Floyd i 1965. Selv om han ikke var like markant som låtskriver som sine kolleger Syd Barrett, Roger Waters og David Gilmour, var Wright en vesentlig bidragsyter til Pink Floyds lange og episke komposisjoner som «A Saucerful of Secrets», «Echoes», og «Shine on You Crazy Diamond». Hans mest kommersielle og populære bidrag var «The Great Gig in the Sky» og «Us and Them» fra albumet Dark Side Of The Moon (1973). Wright ble også kreditert for vokal på låtene «Time» og «Echoes».

Richard Wright ble diagnostisert med kreft, og døde kort tid etter i hjemmet sitt i Storbritannia den 15. september 2008. I tiden før han døde, jobbet Wright med et nytt soloalbum som skulle omfatte en rekke instrumentelle musikkomposisjoner.

Etter hans død siterte hans langvarige venn David Gilmour følgende: «In my view, all the greatest Pink Floyd moments are the ones where he is in full flow. No-one can replace Richard Wright – he was my musical partner and my friend.» Han la i tillegg til: «In the welter of arguments about who or what was Pink Floyd, Rick's enormous input was frequently forgotten. He was gentle, unassuming and private but his soulful voice and playing were vital, magical components of our most recognised Pink Floyd sound. Like Rick, I don't find it easy to express my feelings in words, but I loved him and will miss him enormously. I have never played with anyone quite like him.» Wikipedia
16 år siden

2007: Color Lines nye cruiseskip, MS «Color Magic», settes i trafikk mellom Oslo og Kiel

MS «Color Magic» er en bilferge som trafikkerer strekningen Oslo–Kiel for Color Line. Skipet tok over for «Kronprins Harald» på denne ruten 15. september 2007, og hun er verdens største bilferje. MS «Color Fantasy» veier 129 BT mindre.

Skipet har 1016 lugarer med til sammen 2975 køyer. Wikipedia
16 år siden

2007: Colin McRae styrter i døden med sitt «Squirrel»-helikopter like ved sitt hjem i Skottland, 39 år gammel

Colin McRae var en skotsk WRC-kjører. Han var å regne som en av verdens beste og mest legendariske rallyførere gjennom tidene. Han begynte sin rallykarriere i 1986. Fra 1993 til 2002 vant han til sammen 25 VM rally. Han ble i 1996 utnevnt til medlem av Order of the British Empire.

Den første seieren i VM sin tok han i 1993 i New Zealand i en Subaru Legacy. McRae var da den yngste verdensmester noensinne. Han kom som nummer to i 1996, 1997 og 2001. Etter mange år som Subaru-fører skiftet han i 1999 til en Ford Focus WRC. I 2003 bestemte han seg for å skifte bil igjen, denne gangen gikk han til den franske produsenten Citroën. I de siste to årene kjørte han Rally Paris–Dakar med svenske Tina Thörner som kartleser.

En av McRaes brødre, Alistair, kjører også rally. Han var gift med barndomskjæresten Alison Hamilton, og sammen hadde de to barn.

Den 15. september 2007 styrtet McRaes AS350B2 «Squirrel»-helikopter omtrent 1,5 kilometer nord for Lanark i Skottland, ikke langt fra familiens eiendom. Det meldes at McRae selv var pilot i helikopteret da det styrtet, og at ingen av passasjerene overlevde ulykken.

For å hedre landsmannen og kameraten kjørte formel 1-føreren David Coulthard Japans Grand Prix med et hjelmdesign som var likt det McRae brukte.

McRae ble gravlagt den 26. september sammen med sønnen fra en kirke i Glasgow. Wikipedia

Fødsler

39 år
Prins Harry (Prins)
1984

Prins Harry (Storbritannia)

Prins, helikopterpilot, offiser, mesén, polospiller

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Charles Albert David

Født:
15. september 1984 (39 år)

Prins Henry, hertug av Sussex (Henry Charles Albert David, født 15. september 1984), ofte kalt prins Harry, er en britisk prins og medlem av den britiske kongefamilien. Han er sønnesønn av dronning Elisabeth II av Storbritannia og sønn av prins Charles, fyrste av Wales og Diana, fyrstinne av Wales. Han er nummer seks i arvefølgen til den britiske tronen. Prins Henry tiltales som Hans Kongelige Høyhet. Han ble utnevnt til hertug av Sussex 19. mai 2018; hans titler er således Hans Kongelige Høyhet, hertug av Sussex, jarl av Dumbarton og baron Kilkeel.

Han er gift med den amerikanske skuespillerinnen Meghan Markle. De ble gift i Windsor Castle den 19. mai 2018. Wikipedia

50 år
Daniel av Sverige (Prins av Sverige)
1973

Daniel av Sverige (Sverige)

Prins av Sverige, personal trainer, forretningsdrivende

Født:
15. september 1973 (50 år)

Daniel av Sverige, prins av Sverige, hertug av Västergötland, (Olof Daniel Westling Bernadotte, født Olof Daniel Westling 15. september 1973 i Örebro i Sverige) er en svensk prins og medlem av det svenske kongehuset. Han er ektemannen til kronprinsesse Victoria av Sverige. Wikipedia

51 år
Letizia av Spania (Dronning av Spania)
1972

Letizia av Spania (Spania)

Dronning av Spania, journalist, skribent, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Letizia Ortiz Rocasolano

Født:
15. september 1972 (51 år)

Hun ble født som Letizia Ortiz Rocasolano, og er den eldste av de tre døtrene til Jesús Ortiz Álvarez og Paloma Rocasolano, som nå er skilt.

Hun studerte kommunikasjon ved et universitet i Madrid, og tok deretter mastergrad i audiovisuell journalistikk. Hun tilbrakte noe tid i Mexico, hvor hun jobbet i avisen Siglo XXI. Senere arbeidet hun som journalist i dagsavisen La nueva España, i ABC, nyhetsbyrået EFE, samt i fjernsynskanalene Bloomberg, CNN Plus og TVE.

I 1999 giftet hun seg borgerlig med Alonso Guerrero y Pérez, som var hennes tidligere litteraturlærer. De ble skilt i 2000.

Ortiz møtte kronprins Felipe første gang i september 2002 hos felles venner, og forlovet seg 1. november 2003. Paret ble viet 22. mai 2004 i Almudenakatedralen i Madrid. Vielsen ble godkjent av den romersk-katolske kirke ettersom hennes første ekteskap var inngått borgerlig. Som følge av bryllupet fikk Letizia tittelen fyrstinne av Asturias.

Letizia fikk sitt første barn, datteren Leonor, den 31. oktober 2005. Datter nummer to, Sofia, ble født i 2007. Wikipedia

60 år
Kari Slaatsveen (Journalist)
1963

Kari Slaatsveen (Norge)

Journalist, programleder

Født:
15. september 1963 (60 år)

Kari Slaatsveen er en norsk journalist, underholder og radioskaper. Hun var ansatt i NRK mellom 1989-2017 og står bak radioprogram som Irma 1000, Holger Nielsens metode på NRKP3, Kveldsmat, Englefjes og Helgeland NRKP1, samt Fru Larsen og Kari og Silje, hvem ellers? på NRK P13.

Hun var i flere år fast deltaker på Rødt parti Løvebakken på NRK1, hun har vært med i 20 spørsmål og hun har ledet Reiseradioen på NRKP1. Wikipedia

77 år
Tommy Lee Jones (Skuespiller)
1946

Tommy Lee Jones (USA)

Skuespiller, regissør

Født:
15. september 1946 (77 år)

Tommy Lee Jones er en av de fremste amerikanske skuespillerne siden tidlig 1990-tallet med filmer som JFK, Jaget, Klienten, Natural Born Killers, Batman Forever, Men in Black I , II og III, Space Cowboys, In the Valley of Elah og No Country for Old Men. Wikipedia

77 år
Oliver Stone (Filmregissør)
1946

Oliver Stone (USA)

Filmregissør, manusforfatter, skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
William Oliver Stone

Født:
15. september 1946 (77 år)

Oliver Stone er en amerikansk regissør, manusforfatter, produsent og skuespiller.

Stone er sønn til en børsmegler og hoppet av studiene ved Yale University for å verve seg under Vietnamkrigen. Han reagerte på at det i første rekke var fattige som ble innkalt. Filmen Platoon fra 1986 bygger i stor grad på Stones egne erfaringer fra krigen.

Han har en Bachelor of Fine Arts (film) fra New York University 1971. Han har et karakteristisk filmspråk som siden 1990-tallet er kjennetegnet av hurtige, korte klipp, nærbilder, vekslinger i tempo og bruk av forskjellige filmtyper (Super 8, 16 mm etc).

Stone har laget en del filmer om vanskelige tema, som J.F.K. – saken fortsetter om mordet på John F. Kennedy og den mediekritiske Natural Born Killers om medienes tabloidisering.

Han har vunnet to Oscar-priser for beste regi; i 1986 med filmen Platoon og i 1989 med Født 4. juli (Born on the Fourth of July). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

74 år
Ranveig Frøiland (Politiker)
1945 - 2020

Ranveig Frøiland (Norge)

Politiker

Født:
15. september 1945 (78 år siden)

Døde:
16. mars 2020 (74 år) (4 år siden)

Ranveig Hjørdis Frøiland var en norsk politiker (Ap).

Hun var stortingsrepresentant for Hordaland i 1985-2005 og var olje- og energiminister i Thorbjørn Jaglands regjering 1996-1997. Hun var varaordfører i tidligere Fjell kommune fra 1983 til 1985.

Frøiland var oppnevnt riksrevisor fra 2006. Hun var styreleder i Helse Bergen 2006-2016. Wikipedia

74 år
Signe Anderson (Sanger)
1941 - 2016

Signe Anderson (USA)

Sanger, musiker

Født:
15. september 1941 (82 år siden)

Døde:
28. januar 2016 (74 år) (8 år siden)

Signe Anderson var den opprinnelige sangeren i bandet Jefferson Airplane.

Hun flyttet til San Francisco i 1965 og ble oppdaget av Marty Balin da hun sang på klubben «Drinking Gourd club». Han tilbød henne rollen som sanger i det nystartede bandet Jefferson Airplane.

I september 1965 giftet hun seg med bandets lystekniker Jerry Anderson. De fikk en datter i mai 1966, og hun sluttet snart i Jefferson Airplane. Senere sang hun i ulike band i Oregon.

Anderson døde 28. januar 2016, samme dag som Paul Kantner. Wikipedia

85 år
Tomie dePaola (Illustratør)
1934 - 2020

Tomie dePaola (USA)

Illustratør, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Anthony dePaola

Født:
15. september 1934 (89 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (85 år) (4 år siden)

Thomas «Tomie» Anthony dePaola var en amerikansk forfatter og illustratør.

DePaola ble født av foreldre med irsk og italiensk bakgrunn. Foreldrene var Joseph og Florence DePaola. Han hadde én bror og to søstre. Besteforeldrene var fra Calabria, som handlingen i hans bok Strega Nona er lagt til. Hans bok The Baby Sister handler om at Maureen blir født. Fra han var fire år fortalte han at han ville bli kunstner og forfatter, og gav foreldrene æren for å ha oppmuntret ham i hans utvikling kunstnerisk og for å gi ham impulser til temaer i hans verk.

Etter high school studerte dePaola kunst ved Pratt Institute i Brooklyn og tok eksamen i 1956 med graden Bachelor of Fine Arts.

DePaola debuterte som barnebokillustratør i 1965. Han illustrerte over 200 bøker for barn og voksne, hvorav 100 til egen tekst, deriblant den prisbelønte 26 Fairmount Avenue og flere bildebøker om den italienske heksa Strega Nona. Bøkene bygger ofte på eventyr eller er preget av dePaolas katolske bakgrunn og oppvekst i en irsk-italiensk familie i USA. Bøkene hans har blitt oversatt til mange språk, og har blitt godt kjent også utenfor USA, ikke minst på grunn av hans store produksjon og tilgjengelige stil.

Tomie dePaola har også dekorert kirker, tegnet plakater og gratulasjonskort og arbeidet med scenografi.

Tegningene til dePaola er enkle og tydelige, har mange farger, lette akvarellflater og heltrukne linjer. Figurene i illustrasjonene er dukkeaktige og detaljer og gjenstander er klart definert i et barnevennlig, oppstilt uttrykk. Selv sier han at han har vært påvirket av blant annet tidlig italiensk renessansemaleri. Wikipedia

83 år
Brikt Jensen (Forfatter)
1928 - 2011

Brikt Jensen (Norge)

Forfatter, Skribent

Født:
15. september 1928 (95 år siden)

Døde:
14. november 2011 (83 år) (12 år siden)

Brikt Jensen, egentlig Brigt Jensen, var en norsk forlagsmann, forfatter og mediepersonlighet. Han er særlig kjent for TV-programmet Bokstavelig talt som i seks år gikk på NRK på 1980-tallet. Han var i en årrekke tilknyttet forlaget Gyldendal , der han var assisterende direktør og senere administrerende direktør. Etter 15 år som sjef gikk han i 1980 over til å være hovedkonsulent i forlaget. Han virket også som universitetslektor i Strasbourg og som professor II i medievitenskap ved Universitetet i Bergen 1988-1992.

Han var sønn av postbetjent Ingebrigt Jensen (1901–45) og Louise Emilie Olsen (1905–77). Han ble i 1952 gift med lærer Ingebjørg Steen (16. november 1928–), ekteskapet ble oppløst i 1977. Han giftet seg så på nytt i 1979 med forlagsredaktør Anne-Grethe Rønnow Schei (20. april 1943–16. juli 2003). Brikt Jensen var far til tekstforfatteren Ingebrigt Steen Jensen. Wikipedia

88 år
Jackie Cooper (Skuespiller)
1922 - 2011

Jackie Cooper (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, TV-produsent

Født:
15. september 1922 (101 år siden)

Døde:
3. mai 2011 (88 år) (13 år siden)

Jackie Cooper, Jr. var en amerikansk skuespiller, TV-regissør og produsent for flere kjente TV-serier.

Cooper var en barnestjerne i stumfilm-perioden som klarte å gå over til en voksen karriere som skuespiller da de første filmene med tale og lyd ble spilt inn. Cooper ble født John Cooper junior utenfor ekteskap, og hans far, John Cooper, forlot familien da Jackie var to år gammel. Hans mor, Mabel Leonard Bigelow, var konsert-pianist og tidligere skuespiller.

Coopers onkel på morssiden, Jack Leonard, var manusforfatter, og hans mors tante, Julie Leonard, var skuespiller gift med regissør Norman Taurog. Coopers stefar var C.J. Bigelow, manager for studioproduksjon. Hans mor var av italiensk-amerikansk avstamming og hans far var jødisk.

June Horne (1944–1949) (som han hadde en sønn, John "Jack" Cooper III, født 1946). Hans andre ekteskap var med Hildy Parks (1950–1951), og senere med Barbara Kraus fra 1954 frem til hennes død i 2009. Cooper og Barbara fikk tre barn: Russell, Julie (1957–1997) og Cristina (1959–2009).

Fra 1964 til 1969 var Cooper visepresident for programutvikling ved Columbia Pictures Screen Gems TV-divisjon. Coopers selvbiografi, Please Don't Shoot My Dog, ble utgitt i 1982. Tittelen kommer fra regissør Norman Taurogs trussel om å skyte unge Jackies hund hvis han ikke klarte å gråte i filmen Skippy fra 1931. Cooper ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame, ved 1501 Vine Street. Han bodde i Beverly Hills fra 1995. Wikipedia

90 år
Odd Evensen (Idrettsadministrator)
1917 - 2007

Odd Evensen (Norge)

Idrettsadministrator

Født:
15. september 1917 (106 år siden)

Døde:
24. oktober 2007 (90 år) (16 år siden)

Odd Evensen var en norsk idrettsadministrator. Han var president i Norges Fotballforbund (NFF) fra 1966 til 1970. Han representerte Moss Fotballklubb (MFK).

Evensen var leder i MFK fra 1950. Han blei seinere æresmedlem i klubben.

Før han blei president i NFF, hadde han vært styremedlem og visepresident i forbundet i ei årrekke. Evensen blei tildelt Fotballforbundets gullmerke. I 1991 fikk han Nikken-prisen av Norsk Fotballs Venner, NFF og Norsk Tipping for sin langvarige innsats for norsk fotball.

Odd Evensen var sønn av tidligere fotballpresident Harald Evensen. Wikipedia

75 år
John Newton Mitchell (Politiker)
1913 - 1988

John Newton Mitchell (USA)

Politiker, offiser, advokat

Født:
15. september 1913 (110 år siden)

Døde:
9. november 1988 (75 år) (35 år siden)

John Newton Mitchell, var en amerikansk republikansk politiker.

Mitchell avla sin juristeksamen ved Fordham University. Han deltok i andre verdenskrig og fikk en Silver Star, den femte høyeste amerikanske militære medaljen.

Han var Richard Nixons kampanjesjef ved presidentvalget i 1968. Han tjenestegjorde som USAs justisminister fra 1969 til 1972. Han gikk av for igjen å lede en vinnende kampanje for Nixon.

I 1972 ledet Mitchell i egenskap av kampanjesjef komiteen for gjenvalg av president Richard Nixon. Komiteen (Committee to Re-elect the President) ble kjent under betegnelsen CREEP. Som komiteens leder ansatte Mitchell James McCord, en av innbruddstyvene i Watergateskandalen.

Lydbåndopptak fra Det hvite hus avslørte at Mitchell hadde deltatt i både planleggingen av innbruddet og i neddyssingen av skandalen. I 1975 ble han dømt for konspirasjoner, forhindring av rettferdighet og mened. Han fikk en fengselsstraff på mellom to og et halvt og åtte år.

Da reporteren Carl Bernstein skulle skrive en artikkel om Watergateskandalen i 1972 og ba Mitchell om en uttalelse, fikk han som svar: Katie Graham's gonna get her tit caught in a big fat wringer if that's published. Katharine Graham var ansvarlig utgiver for Washington Post, der Bernsteins og Bob Woodwards reportasje om Watergateskandalen ble publisert.

Mitchells grav finnes på æresgravlunden i Arlington. Wikipedia

96 år
Fay Wray (Skuespiller)
1907 - 2004

Fay Wray (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Vina Fay Wray

Født:
15. september 1907 (116 år siden)

Døde:
8. august 2004 (96 år) (19 år siden)

Vina Fay Wray var en canadisk-amerikansk skuespiller.

Fay Wray ble født på en ranch nær Cardston i den kanadiske provinsen Alberta. Foreldrene var mormonere, Elvina Marguerite Jones fra Salt Lake City, og Joseph Heber Wray, fra Kingston upon Hull i England. Hun var et av seks barn. Hennes bestefar, Daniel Webster Jones, var en mormonsk pioner.

Falilien flyttet tilbake til Salt Lake City i 1912 og deretter til Lark, også i Utah, i 1914. I 1919, var familien tilbake Salt Lake City. Men så flyttet de til Hollywood i California, der Fay gikk på Hollywood High School.

Gjennom en skuespillerkarriere som strakte seg over 57 år, hadde Wray oppnådd internasjonal stjernestatus som skuespiller med flere roller i skrekkfilmer. Dette førte til at mange vurderer henne som den første «Skrekkdronningen».

Etter å ha debutert i en rekke mindre roller, fikk Wray medieoppmerksomhet etter å bli valgt som en av «WAMPAS Baby Stars». Dette førte til Wray signert kontrakt med Paramount Pictures som tenåring. Der spilte hun i mer enn et dusin filmer. Hennes største rolle blir regnet for å være King Kong fra 1933. Etter suksessen med King Kong, dukket Wray opp i en rekke små filmer og roller på TV, som ledet opp til hennes siste rolle i 1980.

I 2004 ble Wray kontaktet av regissør Peter Jackson da det skulles produseres en reproduksjon av suksess-filmen King Kong. Her møtte hun Naomi Watts, som denne gangen skulle spille rollen som Ann Darrow, som Wray opprinnelig hadde spilt på 1930-tallet.

Før filmingen av nyproduksjonen startet døde imidlertid Wray av naturlige årsaker den 8. august 2004, i sin leilighet på Manhattan. Hun var da 96 år gammel, og bare 38 dager unna å feire sin 97. bursdag. Wray ble gravlagt på Hollywood Forever Cemetery i Hollywood i California.

To dager etter Wrays død, ble lysene på Empire State Building slukket i 15 minutter til minne om henne. Wray var gift tre ganger – med forfatterne John Munken Saunders og Robert Riskin og med nevrokirurg dr. Sanford Rothenberg. Et ekteskap som varte fra 28. januar 1919 til 4. januar 1991. Hun etterlot seg tre barn: Susan Saunders, Victoria Riskin og Robert Riskin Jr. Hun ble statsborger i USA i 1935. Wikipedia

85 år
Agatha Christie (Forfatter)
1890 - 1976

Agatha Christie (Storbritannia)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Agatha Mary Clarissa Miller

Født:
15. september 1890 (133 år siden)

Døde:
12. januar 1976 (85 år) (48 år siden)

Agatha Mary Clarissa Christie var en britisk forfatter. Hun skrev rundt 80 kriminalbøker og har solgt to milliarder eksemplarer. Mange av bøkene er filmatisert. Hennes verker er oversatt til omkring 100 språk. Blant figurene hun skapte er Hercule Poirot og Miss Marple, som begge har fått egne fjernsynsserier.

Christies skuespill The Mousetrap har spilt sammenhengende i London siden premieren 25. november 1952, og er ennå ikke tatt av plakaten per 2014. Det har hatt mer enn 20 000 forestillinger. Agatha Christie skrev også under pseudonymet Mary Westmacott. Wikipedia

69 år
Marco Polo (Oppdager)
1254 - 1324

Marco Polo (Italia)

Oppdager, kjøpmann, skribent, diplomat

Født:
15. september 1254 (770 år siden)

Døde:
8. januar 1324 (69 år) (700 år siden)

Marco Polo var en italiensk handelsreisende og oppdager. Han vokste opp i en anerkjent handelsfamilie i Venezia, og hans far Niccolò Polo var en handelsmann av adelig byrd. Hans slekt, som antagelig hadde sine røtter i Dalmatia, hadde hatt handelshus i Venezia i mer enn 200 år.

Da han var 15 år, kom hans far Niccolò og hans onkel Maffeo tilbake etter nesten ti års reise i Asia. De hadde reist helt til Karakorum i Mongolia, der de hadde møtt Kublai-khan, keiseren over det enorme Mongolriket, som strakte seg fra Midtøsten til Kina. Han hadde bedt dem reise tilbake og formidle et personlig budskap til paven fra Kublai Khan om at han ønsket at paven sendte ham 100 lærde til hans hoff for å informere ham om den kristne tro. Han ville at Polo-brødrene skulle følge dem tilbake khanen. Men i Roma var paven nylig død. I to år ventet Niccolò og Maffeo på at en ny pave skulle bli valgt, slik at de kunne formidle mongolkeiserens ønske. Til slutt gav de opp, og dro i 1271 på en ny reise mot øst. På denne reisen tok de med seg Marco Polo (17), ettersom hans mor var død. Wikipedia

Dødsfall

50 år
Nils Christian Moe-Repstad (Forfatter)
1972 - 2022

Nils Christian Moe-Repstad (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
1. februar 1972 (52 år siden)

Døde:
15. september 2022 (50 år) (1 år siden)

Nils Christian Moe-Repstad (1972–2022) var en norsk forfatter. Wikipedia

55 år
Leiv Rygg Langerak (Ordfører)
1967 - 2022

Leiv Rygg Langerak (Norge)

Ordfører, politiker

Født:
19. juli 1967 (57 år siden)

Døde:
15. september 2022 (55 år) (1 år siden)

Leiv Rygg Langerak var en norsk politiker som var ordfører i Bygland kommune. Han representerte Senterpartiet og overtok etter Knut A. Austad.

Han gikk på Hornnes gymnas og Voss folkehøgskole. Etter siviltjeneste i Noregs Bygdeungdomslag i Nordland hadde han flere lærerjobber i Nord-Norge før han tok utdanning innen organisasjon og administrasjon, personaladministrasjon og kommunal økonomi og ledelse. Det meste av dette tok han på Høgskolen i Nordland, men han hadde også eksamen fra Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Finnmark. Han var journalist i avisa Setesdølen et år, ellers jobbet han for det meste med kommunal administrasjon, personalarbeid og saksbehandling. Langerak var sønn av tidligere ordfører i Bygland Magnhild Rygg. Wikipedia

75 år
Momčilo Krajišnik (Krigsforbryter)
1945 - 2020

Momčilo Krajišnik (Bosnia-Hercegovina)

Krigsforbryter, politiker

Født:
20. januar 1945 (79 år siden)

Døde:
15. september 2020 (75 år) (3 år siden)

Momčilo Krajišnik var en bosnisk-serbisk politiker i Republika Srpska og dømt krigsforbryter.

Krajišnik, som samarbeidet med blant andre Radovan Karadžić og Biljana Plavšić, ble arrestert i år 2000 og ført til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Den 27. september 2006 ble Krajišnik dømt til 27 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia 1992–1995. Ifølge domstolen var det klarlagt at Krajišnik anførte en etnisk rensning av Bosnias muslimer og kroater sammen med Karadžić og Ratko Mladić. I den bosnisk-hercegovinske landsdelen av Bosnia-Hercegovina og i Kroatia uttrykte flere likevel skuffelse, idet han ble frikjent fra anklagen om folkemord. I annen rettsinstans ble dommen redusert til 20 år.

Krajišnik var medlem av partiet Srpska Demokratska Stranka. Dets partileder Mladen Bosić innbød i august 2013 Krajišnik, som da stod kort før løslatelse (1. september), å gjenoppta sitt engasjement i partiet.

Den 15. september 2020 døde Krajišnik på sykehus i Banja Luka som følge av covid-19. Wikipedia

70 år
Ric Ocasek (Musiker)
1949 - 2019

Ric Ocasek (USA)

Musiker, sanger, gitarist, plateprodusent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Theodore Otcasek

Født:
23. mars 1949 (75 år siden)

Døde:
15. september 2019 (70 år) (4 år siden)

Ric Ocasek var en amerikansk musiker, låtskriver og plateprodusent. Han er mest kjent som vokalist og gitarist i new wave-rockbandet The Cars i perioden 1976–1988 og fra 2010 til 2011. Ocasek har skrevet samtlige av The Cars' låter, fire av dem sammen med bandkollega Greg Hawkes. Han har produsert album for Weezer, Bad Brains, Bad Religion, Nada Surf, No Doubt, Guided by Voices, Bran Van 3000 og Suicide.

I den første perioden som vokalist for The Cars hadde Ocasek også en solokarriere gående, og ga ut to soloalbum i 1982 og 1986. Han hadde også mindre roller i filmene Made in Heaven i 1987 og Hairspray i 1988. Etter at The Cars ble oppløst i 1988, fortsatte han solokarrieren og har gitt ut ytterligere fem soloalbum, samt et album med lydeffekter. Han har på 2000-tallet vært meget aktiv som plateprodusent. I 2010 var Ocasek med på gjenforeningen av The Cars, til tross for at han flere ganger tidligere hadde sagt at det aldri ville bli noen gjenforening av bandet.

I 2018 ble The Cars og dermed Ocasek innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

65 år
Richard Wright (Musiker)
1943 - 2008

Richard Wright (Storbritannia)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Richard William Wright

Født:
28. juli 1943 (81 år siden)

Døde:
15. september 2008 (65 år) (15 år siden)

Richard William «Rick» Wright var keyboardspiller i bandet Pink Floyd.

Wright var med på å starte bandet Sigma 6, som ble til Pink Floyd i 1965. Selv om han ikke var like markant som låtskriver som sine kolleger Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters og etterhvert David Gilmour, var Wright en vesentlig bidragsyter til Pink Floyds lange og episke komposisjoner som «A Saucerful of Secrets», «Echoes», og «Shine on You Crazy Diamond». Hans mest kommersielle og populære bidrag var «The Great Gig in the Sky» og «Us and Them» fra albumet Dark Side Of The Moon (1973). Wright ble også kreditert for vokal på låtene «Time» og «Echoes».

Med narkotika-problemer og et økende motstridende forhold til Roger Waters, fikk Waters presset ut Wright av Pink Floyd under innspillingen av The Wall (1979). Han fikk likevel lønn som studiomusiker under liveforestillingene av albumet i 1980, 1981 og ironisk nok var han den eneste som tjente på forestillingene. Dette på grunn av at The Wall-prosjektet var så omfattende og kostbart at det gikk i minus. Tapet ble dekket av de tre gjenværende bandmedlemmene. På neste album, The Final Cut, var ikke Wright med, og dette er det eneste albumet Wright ikke deltar på.

Wright jobbet seinere på albumet A Momentary Lapse of Reason (1987), hvor han spilte på tre låter, og gjør bakgrunnsvokal på to. Han ble offisielt ikke medlem av bandet igjen før den påfølgende turnéen var over. Flere sanger fra konsertene de spilte i USA denne høsten endte opp på utgivelsen Delicate Sound of Thunder (utgitt som CD, LP og VHS) fra (1987). Han skrev fem låter sammen med David Gilmour og hadde vokal på «Wearing the Inside Out» på det neste Pink Floyd-albumet The Division Bell (1994). Dette var første gang siden The Dark Side of the Moon Wright sang hovedvokal på en Pink Floyd-sang. Det samme året turnerte Pink Floyd i hele verden og spilte for til sammen over 5 millioner mennesker, blant annet 14 dager på rad i Earls Court i London. De fleste sangene spilt på denne turnéen endte opp på live-albumet P-U-L-S-E (1995). P-U-L-S-E ble gitt ut på DVD den 10. juli 2006. Det eneste Pink Floyd-albumet Richard Wright ikke var med på var The Final Cut (1983).

2. juli 2005 spilte Pink Floyd på Live 8-konserten i London. Dette var første gang på 24 år at Gilmour, Mason, Waters og Wright sto på samme scene. Våren og sommeren 2006 spilte Wright i bandet til David Gilmour i turnéen for å promotere hans nye plate, On an Island. Han så ut til å trives med å «komme ut», hadde en sentral rolle i bandet og sang selv på flere sanger.

10. mai 2007 sto Pink Floyd (kreditert som Rick Wright, David Gilmour og Nick Mason) igjen på scenen, denne gangen uten Waters. Anledningen var en konsert til hyllest for avdøde bandkollega Roger «Syd» Barrett i London. Pink Floyd spilte Barrett-låta «Arnold Layne», og fellesnummeret «Bike». Roger Waters opptrådte tidligere på konserten og hyllet sin gamle venn med egenkomposisjonen «Flickering Flame». Siste gang Wright opptrådte offentlig var 6. september 2007, sammen med turnébandet til David Gilmour. De fremførte «Island Jam» på Odeon Leicester Square i London.

Pink Floyd ga i 2014 ut albumet The Endless River, som hovedsakelig er basert på utdrag av 20 timer med musikk innspilt av Wright, Gilmour og Mason i 1993 og 1994 under arbeidet med albumet The Division Bell. Deler av disse innspillingene, samt opptak fra 1968 av Wright under øving i Royal Albert Hall ble i 2013 og 2014 bearbeidet og viderutviklet av Gilmour og Mason. Nick Mason har nevnt at albumet er en passende hyllest til Rick Wright.

Richard Wright ble diagnostisert med kreft, og døde kort tid etter i hjemmet sitt i Storbritannia den 15. september 2008. I tiden før han døde, jobbet Wright med et nytt soloalbum som skulle omfatte en rekke instrumentelle musikkomposisjoner.

Etter hans død siterte hans langvarige venn David Gilmour følgende: «In my view, all the greatest Pink Floyd moments are the ones where he is in full flow. No-one can replace Richard Wright – he was my musical partner and my friend.» Han la i tillegg til: «In the welter of arguments about who or what was Pink Floyd, Rick's enormous input was frequently forgotten. He was gentle, unassuming and private but his soulful voice and playing were vital, magical components of our most recognised Pink Floyd sound. Like Rick, I don't find it easy to express my feelings in words, but I loved him and will miss him enormously. I have never played with anyone quite like him.» Wikipedia

39 år
Colin McRae (Rallykjører)
1968 - 2007

Colin McRae (Storbritannia)

Rallykjører

Født:
5. august 1968 (55 år siden)

Døde:
15. september 2007 (39 år) (16 år siden)

Colin McRae var en skotsk WRC-kjører. Han var å regne som en av verdens beste og mest legendariske rallyførere gjennom tidene. Han begynte sin rallykarriere i 1986. Fra 1993 til 2002 vant han til sammen 25 VM rally. Han ble i 1996 utnevnt til medlem av Order of the British Empire.

Den første seieren i VM sin tok han i 1993 i New Zealand i en Subaru Legacy. McRae var da den yngste verdensmester noensinne. Han kom som nummer to i 1996, 1997 og 2001. Etter mange år som Subaru-fører skiftet han i 1999 til en Ford Focus WRC. I 2003 bestemte han seg for å skifte bil igjen, denne gangen gikk han til den franske produsenten Citroën. I de siste to årene kjørte han Rally Paris–Dakar med svenske Tina Thörner som kartleser.

En av McRaes brødre, Alistair, kjører også rally. Han var gift med barndomskjæresten Alison Hamilton, og sammen hadde de to barn.

Den 15. september 2007 styrtet McRaes AS350B2 «Squirrel»-helikopter omtrent 1,5 kilometer nord for Lanark i Skottland, ikke langt fra familiens eiendom. Det meldes at McRae selv var pilot i helikopteret da det styrtet, og at ingen av passasjerene overlevde ulykken.

For å hedre landsmannen og kameraten kjørte formel 1-føreren David Coulthard Japans Grand Prix med et hjelmdesign som var likt det McRae brukte.

McRae ble gravlagt den 26. september sammen med sønnen fra en kirke i Glasgow. Wikipedia

77 år
Oriana Fallaci (Forfatter)
1929 - 2006

Oriana Fallaci (Italia)

Forfatter, Krigskorrespondent, politiker, skribent, journalist, konspirasjonsteoretiker

Født:
29. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
15. september 2006 (77 år) (17 år siden)

Oriana Fallaci var en italiensk journalist og forfatter. Wikipedia

55 år
Johnny Ramone (Gitarist)
1948 - 2004

Johnny Ramone (USA)

Gitarist

Født:
8. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
15. september 2004 (55 år) (19 år siden)

John Cummings, kjent som Johnny Ramone, var gitarist i punk rock-bandet Ramones. Sammen med vokalist Joey Ramone forble han medlem av bandet gjennom hele dets karriere.

Johnny Ramone var kjent for sin evne til å holde bandmedlemmene opptatt med sine oppgaver, skjønt det ble sagt at han presset de andre for mye. Hans fokus var å holde The Ramones som en felles enhet, og hans personlige og musikalske stil synes å ha motivert kraften i gruppas sanger.

Johnny spilte hver konsert på en blå Mosrite, men ikke så lenge etter at Ramones hadde gitt ut albumet 'Rocket to Russia' ble den blå Mosriten stjålet.

Ramones-sangen The KKK Took My Baby Away var inspirert av at Joey Ramones tidligere kjæreste innledet et forhold med Johnny i 1981(senere giftet de seg). Valget av KKK (Ku Klux Klan) i låttittelen kan nok sees i sammenheng med at Johnny Ramone var republikaner, noe som både var – og er – relativt uvanlig i punkrockmiljøet.

På grunn av denne hendelsen med kjæresten ble Johnny og Joey så bitre uvenner at de ikke snakket sammen lenger. The Ramones' siste periode bærer preg av dette, selv om både Johnny og Joey var fast bestemt på å fortsette. Johnny nektet å ringe Joey, selv da Joey lå på dødsleiet 2001. Dee Dee Ramone døde av en overdose i 2002.

15. september 2004 døde Johnny i sitt hjem i Los Angeles av prostatakreft Wikipedia

86 år
Viktor Widegren (Kunstmaler)
1915 - 2001

Viktor Widegren (Norge)

Kunstmaler

Født:
2. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
15. september 2001 (86 år) (22 år siden)

Viktor Widegren fra Malm i Nord-Trøndelag var industriarbeider det meste av sitt yrkesaktive liv, dernest formingslærer, men først og sist var han kunstmaler som vant offentlig anerkjennelse først etter sin død.

Han var gift med Astrid (f. Folden), og de fikk to barn, Otto og Gerd Viktoria. Viktor livnærte seg og familien som gruve- og verkstedarbeider 28 år, og avsluttet yrkeskarrieren som formingslærer etter å ha tatt utdanning ved Notodden tegnelærer- og sløydskole i 1962/63. Én måned tidlig på 1950-tallet var han elev hos professor Harald Krohg Stabell i Trondheim. Det var hele kunstutdannelsen han så seg råd til, som familieforsørger. Det var ikke mulig å leve av kunsten i førkrigstidens Inntrøndelag, spesielt ikke for en eksperimentell kunstner.

Han var i yngre år politisk aktiv, som kommunist, men ble etter hvert ‘papirløs sosialist’, da uten å være med i kommunalt styre og stell.

Som kunstner valgte han den vanskeligste veien: en evig jakt etter sin egen uttrykksform. Det innebar kontinuerlig eksperimentering. Han utforsket de fleste teknikker og metoder. Økonomien tillot ham ytterst sjelden å bruke lerret, så han kom til å male sine fleste bilder på hardplate. Som han ikke beklaget i ettertid: «Kanskje det alt i alt var best for min form». Den glatte forsiden passet til de fleste bildene, den ru baksiden til mange andre. Alle er umiskjennelige «Widegren». Wikipedia

80 år
Willy Messerschmitt (Luftfartsingeniør)
1898 - 1978

Willy Messerschmitt (Tyskland)

Luftfartsingeniør, ingeniør, universitetslærer, luftfartsingeniør

Født:
26. juni 1898 (126 år siden)

Døde:
15. september 1978 (80 år) (45 år siden)

Wilhelm Emil «Willy» Messerschmitt var en tysk flykonstruktør og industriherre. I 1923 grunnla han en flyfabrikk i Augsburg i Tyskland kjent som nettopp Messerschmitt. I perioden fra 1931 til 1945 produserte han et stort antall jakt- og bombefly.

Messerschmitts formentlig viktigste flymodell var Messerschmitt Bf 109 som han tegnet i 1934 sammen med Walter Rethel. Bf 109 ble det viktigste jagerfly i Luftwaffe da Tyskland gjenooprustet innen annen verdenskrig. Det er det jagerfly som er er fremstilt i størst antall, ca. 35.000 stykk. Et annet Messerschmitt-fly, som først fikk betegnelsen Bf 109R, var spesialbygd til å sette rekorder, men fikk senere betegnelsen Messerschmitt Me 209, brør rekorden for absolutt flyhastighet og holdt verdensrekorden for propelldrevne fly inntil 1969. Hans firma fremstilte også den første jetjager som ble tatt i bruk, Messerschmitt Me 262, skjønt det ikke var Messerschmitt selv der hadde tegnet det.

Etter andre verdenskrig har fabrikken også produsert motorsykler og symaskiner samt utenlandske fly på lisens. Wikipedia

83 år
Jens Bratlie (Politiker)
1856 - 1939

Jens Bratlie (Norge)

Politiker, Offiser, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Jens Kristian Meinich Bratlie

Født:
17. januar 1856 (168 år siden)

Døde:
15. september 1939 (83 år) (84 år siden)

Jens Kristian Meinich Bratlie var en norsk offiser, jurist og politiker (H). Han var Norges statsminister, forsvarsminister og revisjonsminister 1912–1913. Bratlie var stortingsmann 1901–1912 og 1916–1918, formann i Høyres stortingsgruppe 1910–1911 og formann i Høyre 1911–1919. Borgerlig samarbeid, militær opprustning og motstand mot sosialismen ble hovedsaker for ham. Bratlies forsvarsforberedelser medvirket nok til at Norge ble holdt utenfor den første verdenskrig.

Bratlie har blitt beskrevet som intelligent, rettskaffen, spartansk, arbeidsom og autoritær. Politisk var han den rake motsetningen til den liberalkonservative Fredrik Stang. Lederstriden i Høyre stod mellom dem så lenge Stang var med i politikken. Mens Stang hadde sin basis i byene og næringslivet, stod Bratlie for en mer pragmatisk og folkelig konservatisme med sterke bånd til bondesamfunnet og forståelse for de pietistiske strømningene fra Vestlandet.

Etter valgnederlaget i 1912 ble Bratlie generalkrigskommissær og sentral i oppbyggingen av Fedrelandslaget. Wikipedia

<<
15. September
>>