Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. September

Om dagen

13. September er dag 257 i 2024, og er i uke 37. Det er 109 dager igjen av året.

Historie

27 år siden

1996: Tupac Shakur ble hard skadet i en skyteepisode i Las Vegas 7. september. Han dør av skadene, 25 år gammel

Tupac Amaru Shakur eller Lesane Parish Crooks også kjent som 2Pac, var en amerikansk rapper, skuespiller og poet. Han har solgt over 75 millioner album på verdensbasis og blir betegnet som en av tidenes beste artister av flere magasin inkludert Rolling Stone.

Tupac er kanskje mest kjent under aliaset 2Pac, som han tok da han begynte å spille med rap-gruppen Digital Underground. Han startet som bakgrunnsdanser, men grep ofte mikrofonen. Mot slutten av livet tok han også aliaset «Makaveli» etter den italienske adelsmannen, forfatteren og politiske tenkeren Niccolo Machiavelli.

Den 7. september 1996 ble han skutt i Las Vegas i en skyteepisode. Han døde seks dager senere på et sykehus i Nevada. Wikipedia
87 år siden

1936: Rasulykken i Loen tar 74 menneskeliv og legger bygdene Nesdal og Bødal i Sogn og Fjordane øde

Rasulykken i Loen i 1936 (blir sammen med rasulykken i Loen i 1905 omtalt som Lodalsulykkene) var en rasulykke 13. september 1936, ved 5-tiden om morgenen. Som under rasulykken i 1905 raste det fra det 1493 meter høye Ramnefjellet ned i Loenvatnet (Lovannet) i Loen i Stryn kommune i Sogn og Fjordane fylke. Tilsammen omkom 74 mennesker i bygdene Nesdal og Bødal, 41 av disse ble ikke funnet.

Til tross for at geologer etter raset i 1905 mente at det ikke ville være fare for flere store ras i området, løsnet det en steinblokk på ca. en million kubikkmeter 800 meter opp i Ramnefjellet. En 70 meter høy flodbølge skylte gjennom gårdstunene og ødela alt som kom i dens vei, både mennesker og dyr, gårdstun og dyrket mark.

Over hele Norge ble det satt i gang innsamlinger for å hjelpe de overlevende. Kronprins Olav deltok i gravferden i Loen kirke, der det var samlet ca. 4500 mennesker. Minnestunden ble kringkastet over riksnettet.

Etter den siste ulykken var disse grendene så raserte at området ble fraflyttet. Wikipedia
185 år siden

1838: Moritz Hermann von Jacobi demonstrerer den første anvendbare elektriske motoren i en båt på elven Neva i Russland

I desember 1833 ble den amerikanske smeden Thomas Davenport den første som laget en elektrisk motor i USA. Hans maskin kunne yte 4,5W, men hverken han eller andre oppfinnere på denne tiden greide å lage en maskin med en ytelse som kunne gjøre dem praktisk anvendbare. Davenport fikk i 1837 det første patentet på en elektrisk motor. Han leverte patentsøknaden 24. januar 1837 og fikk svar 25. februar 1837 med at motoren var tildelt patentnummer 132 i USA.

Det store spranget kom i 1838 da Jacobi lyktes med å lage en motor som utviklet hele 300W. Rett før dette hadde den russiske tsaren invitert Jacobi til St. Petersburg, hvor han ble medlem av Sankt Petersburg Vitenskapsakademi. Han fikk generøs støtte fra tsaren for å arbeide nettopp med elektriske motorer. For å demonstrere motorens praktiske anvendelse satte han den i en båt som var rundt åtte meter lang og utstyrt med padlehjul. Fartøyet kunne transporterte 14 personer over elven Neva i St. Petersburg. Den første båtturen fant sted den 13. september 1838. Distansen var 7,5 km og fartøyet holdt en fart på 2,5 km/h. I båten var det sink-batterier som til sammen veide 200 kg. Flere aviser fra denne tiden beskriver båtferdene som ble foretatt denne høsten, blant annet blir det rapportert at fartøyet i løpet av to til tre måneders drift har et forbruk av sink på 24 pund, eller rundt 11 kg. Wikipedia

Fødsler

44 år
Linda Grubben (Skiskytter)
1979

Linda Grubben (Norge)

Skiskytter

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Tjørhom

Født:
13. september 1979 (44 år)

Linda Grubben er en norsk tidligere skiskytter. Hun er oppvokst på Tjørhom i Sirdal kommune.

Hun gikk på Sinnes skule i 9 år, og syklet ofte til skolen. Senere har hun uttalt at dette la grunnlaget for hennes senere suksesser. Hun begynte med skiskyting da hun var rundt 12 år gammel, da hadde hun allerede drevet på med langrenn en god del år. Etter endt grunnskole flyttet hun 3 mil til kommunesenteret Tonstad, for å gå på skigymnaset Sirdal videregående skole. Her møtte hun sin nåværende ektemann, Roger Grubben, som var lærer ved skolen. Hun har sykdommen cøliaki, og har bevist at det er mulig for enkelte som har sykdommen å prestere på toppidrettsnivå.

Hun vant gull i junior-VM på stafett, sammen med blant andre Gro Marit Istad Kristiansen. Linda Grubben var på det norske elitelaget fra 2000 til 2007. Samtidig som hun satset på skiskyting, tok hun en førskolelærerutdanning ved Dronning Mauds Minne.

Under VM i skiskyting 2005 tok Linda Tjørhom bronse på 15 km. Med det norske stafettlaget tok hun sølv under OL 2002 i Salt Lake City, og gull i VM 2004 i Oberhof. Under VM i skiskyting 2007 tok hun gull på 15 km etter et perfekt løp og 20 treff på standplass. I 2007 tok hun også sølv på jaktstarten etter å ha gått seg opp fra 18.-plassen i sprintrennet.

Hun vant åtte enkeltrenn i verdenscupen.

Etter å ha tatt bronse på stafetten i VM i skiskyting 2007 11. februar 2007, erklærte Grubben til NRK at hun satte karrierepunktum. Wikipedia

44 år
Geike Arnaert (Sanger)
1979

Geike Arnaert (Belgia)

Sanger

Født:
13. september 1979 (44 år)

Geike Arnaert er en belgisk musiker. Hun er ledende vokalist i det belgiske popbandet Hooverphonic, som hun ble medlem av i 1998. Arnaert vokste opp ved Lokeren nord i Belgia og for tiden er hun samboer med Jepsen, som er fra den svenske rockegruppa The Ark, og sammen har de bosted ved Malmö i Skåne.

Hennes musikalske forbilder spenner seg fra Rolling Stones, The Doors, David Bowie, Iggy Pop, Kiss, Bee Gees, Led Zeppelin, Black Sabbath, Lou Reed, Nirvana, Joni Mitchell to Anggun, Cher, Portishead, Massive Attack, Cocteau Twins, Elton John og Blondie. Wikipedia

52 år
Ann-Elen Skjelbreid (Skiskytter)
1971

Ann-Elen Skjelbreid (Norge)

Skiskytter

Født:
13. september 1971 (52 år)

Ann-Elen Skjelbreid er en norsk tidligere skiskytter fra Hålandsdalen i Fusa kommune. Hun er søster av Liv Grete Skjelbreid. Sommeren 2002 giftet hun seg med skiskytteren Egil Gjelland. I 2004 fikk de datteren Kristi. Etter 2005/06 sesongen la hun opp, og ble lærer på Fusa ungdomsskole, og kretstrener for Hordaland skiskytterkrets. Wikipedia

52 år
Shane Warne (Cricketspiller)
1969 - 2022

Shane Warne (Australia)

Cricketspiller, pokerspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Shane Keith Warne

Født:
13. september 1969 (54 år siden)

Døde:
4. mars 2022 (52 år) (2 år siden)

Shane Keith Warne (1969–2022) var en australsk profesjonell cricketspiller som var kaptein for Rajasthan Royals. Han var en av de beste leg spin-bowlerne i crickethistorien noensinne. Etter den femte testkampen mot England i 2006–2007 Ashes-serien sluttet Shane Warne på det australske landslaget. Han avsluttet med 708 test wickets. Han spilte en sesong til for Hampshire, før han i mars 2008 skrev under for det indiske laget Rajasthan Royals. I 2008 ledet han laget frem til finaleseier i Indian Premier League som både kaptein og trener. Wikipedia

56 år
Michael Johnson (Friidrettsutøver)
1967

Michael Johnson (USA)

Friidrettsutøver, sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Duane Johnson

Født:
13. september 1967 (56 år)

Michael Duane Johnson er en tidligere amerikansk friidrettsutøver. Med sine fire OL-gull og åtte VM-titler på distansene 200 m og 400 m er han en av tidenes mestvinnende friidrettsutøvere.

I Johnsons paradedisiplin, 400 meter, vant han samtlige verdensmesterskap og OL-gull i både Atlanta og Sydney. Under VM 1999 løp han på tiden 43,18, raskere enn den tolv år gamle verdensrekorden til Butch Reynolds.

Med det amerikanske stafettlaget vant han 4 x 400 meter i OL 1992 og i VM 1993, 1995 og 1999.

På 200 meter tok han gull i 1991 og 1995. I 1996 vant Johnson OL-gull i Atlanta med en ny verdensrekord: 19,32.

Per 21. august 2008 er Michael Johnson fremdeles verdensrekordinnehaver på 4 x 400 m stafett samt den uoffisielle disiplinen 300 m. Wikipedia

62 år
Dave Mustaine (Gitarist)
1961

Dave Mustaine (USA)

Gitarist, sanger, komponist, musiker, skribent, selvbiograf, klassisk gitarist, pianist, karateutøver, taekwondoutøver

Fullt navn / Fødenavn:
David Scott Mustaine

Født:
13. september 1961 (62 år)

David Scott Mustaine er gitarist og vokalist i det amerikanske speed/thrash metal-bandet Megadeth. Dave Mustaine spilte for Metallica i 1982–1983, og har vært med på å skrive en rekke materiale på Kill 'Em All og Ride The Lightning. Dave Mustaine er også mannen bak Gigantour-turneen. Wikipedia

66 år
InkaLill (Tegneserieskaper)
1957

InkaLill (Norge)

Tegneserieskaper, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Ingalill Røsberg

Født:
13. september 1957 (66 år)

InkaLill eller Ingalill Røsberg er en norsk tegneserieskaper som er mest kjent for sine fantasytegneserier. InkaLill bor på Flatåsen i Trondheim, og er medlem av Trondheimstegnerne.

Hun er utdannet billedkunstner ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1977–79 og Statens kunstakademi 1979–83. Utover sitt tegneseriearbeide arbeider InkaLill også som illustratør.

InkaLill har blant annet laget tegneseriene Eldflygaren, Felina, Ridderne av Dor, og Miranda.

Fantasy-serien Ridderne av Dor ble 1992–2000 utgitt i 7 bind av Bladkompaniet. Dette var den inntil da største satsningen på albumutgivelse av en ny, norsk tegneserie.

Miranda er et av de mest ambisiøse norske tegneserieprosjektene noensinne; et fantasy-epos i 24 bind med høy kvalitet også på trykk og innbinding. Det var opprinnelig meningen at Miranda skulle utkomme to ganger årlig, og dermed gjennomføres på tolv år. Fra 2003 til 2010 ble syv bind utgitt på like mange år. Wikipedia

80 år
Bengt Hallberg (Komponist)
1932 - 2013

Bengt Hallberg (Sverige)

Komponist, pianist, jazzmusiker, filmmusikkomponist

Født:
13. september 1932 (91 år siden)

Døde:
2. juli 2013 (80 år) (11 år siden)

Bengt Hallberg var en svensk musiker (piano og trekkspill) og komponist, kjent for bl.a. filmmusikk og samarbeid med internasjonale storheter innen jazz. Wikipedia

74 år
Roald Dahl (Forfatter)
1916 - 1990

Roald Dahl (Storbritannia)

Forfatter, flyger, manusforfatter, romanforfatter, selvbiograf, lyriker, novelleforfatter, barnebokforfatter, skribent

Født:
13. september 1916 (107 år siden)

Døde:
23. november 1990 (74 år) (33 år siden)

Roald Dahl var en britisk forfatter.

Hans forfatterskap er delt i to deler: Fra 1946 til 1980 utga han romaner og novellesamlinger for voksne, preget av en morbid svart humor med anekdotiske poeng og overraskende vendinger. Mange av disse novellene ble filmet i TV-serien Tales of the Unexpected (1979–1988). Fra og med utgivelsen av Verdens største fersken i 1961 tok barnebøker en stadig større plass i Dahls karriere. Blant hans ca. 20 barnebøker er Charlie og sjokoladefabrikken (1964), Den fantastiske Mikkel Rev (1970), Danny og den store fasanjakten (1975), Georgs magiske medisin (1981), SVK (1982), Heksene (1983) og Matilda (1988). Mange av barnebøkene er filmatisert.

Hans foreldre var norske. Fra 1960 bodde Dahl i Gipsy House i Great Missenden i Buckinghamshire. Det var her han skrev flesteparten av bøkene sine. Han døde i 1990, og er gravlagt i hjembyen. Han var gift to ganger. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Per Fugelli (Professor)
1943 - 2017

Per Fugelli (Norge)

Professor, lege, professor, forsker

Født:
7. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
13. september 2017 (73 år) (6 år siden)

Per Fugelli var en norsk lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han var også kjent som en ivrig samfunnsdebattant og deltok i en rekke debattprogrammer, både på TV og radio.

Fugelli var etter endt utdannelse blant annet distriktslege i Værøy og Røst i tre år og i Porsanger i tre år. I årene 1984-1992 var han professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, og fra 1992 var han professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

Fugelli var med i styringsgruppa i Verdikommisjonen.

På Universitetet i Oslos nettsider stod det:

«Både i forskning og undervisning er han opptatt av hvordan fordeling av makt og goder i samfunnet påvirker menneskenes helse. Det dreier seg ikke bare om makt og goder i økonomisk forstand, men også om fordeling av verdier som trygghet, frihet og verdighet.»

Fugelli markerte seg blant annet som motstander av røykeloven og argumenterte for at antirøykekampanjene forsurer røykernes hverdag. Han kritiserte også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland for hennes utfall mot røyking.

Fugelli kom flere ganger med angrep mot Fremskrittspartiet, partiets velgere og partiets tidligere formann Carl I. Hagen, og de siste år mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Eksempler på dette er hans angrep på Frp i en 1. mai-tale han holdt i Vålerenga kirke i Oslo i 2006, og leserinnlegget «Stoppmelding» publisert i Dagbladet. Det er særlig partiets posisjon i debatten omkring islams plass i «det nye Norge»[klargjør] Fugelli reagerte på, men også på det han mente var partiets negative syn på fellesskap og velferdsstaten.

Fra 1975 utgav og medforfattet han nesten 50 bøker. Han var far til forfatteren Aksel Fugelli, og skrev boken Fribrev (1992) sammen med ham.

Fugelli, som også var kjent for sitt bruk av tversoversløyfe, ble tildelt Karl Evangs pris i 2010, Siddisprisen i 2012, Fritt Ords Pris i 2013, Vesleblakkenprisen i 2016, og Menneskeverds Livsvernpris 2017.

Han var gift med Charlotte Holst Fugelli og bror av redaktør Terje Fugelli. Wikipedia

80 år
Frank Vincent (Skuespiller)
1937 - 2017

Frank Vincent (USA)

Skuespiller, skribent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Vincent Gattuso

Født:
15. april 1937 (87 år siden)

Døde:
13. september 2017 (80 år) (6 år siden)

Frank Vincent Gattuso var en amerikansk skuespiller av italiensk herkomst som hadde en rekke roller som mafia både på film og TV. Han hadde sentrale biroller i både Mafiabrødre (1990) og Casino (1995). I ettertid ble han mest kjent for rollen som Phil Leotardo i den prisbelønte dramaserien The Sopranos, hvor han medvirket fra 2004 til 2007.

Vincent hadde sin filmdebut i 1976 i en sentral birolle i gangsterfilmen The Death Collector (også kjent som The Enforcer). Han hadde i 1980 en sentral birolle i Martin Scorseses prisbelønte film Den rasende oksen. Han fikk i 2004 rollen som Phil Leotardo i mafiaserien The Sopranos, en rolle der han spilte kaptein i New York-mafiaen og etterhvert boss; han er en rival og fiende til Tony Soprano, et uvennskap som har sin bakgrunn i at Tonys fetter drepte Phils bror.

Frank Vincent lånte stemmen sin til flere av Grand Theft Auto-spillene.

Vincent gav i 2006 ut boka A Guy's Guide to Being a Man's Man.

Han døde som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon etter et hjerteinfarkt. Wikipedia

81 år
Walter Bonatti (Fjellklatrer)
1930 - 2011

Walter Bonatti (Italia)

Fjellklatrer, oppdagelsesreisende, fotograf, Fjellfører, skribent, journalist

Født:
22. juni 1930 (94 år siden)

Døde:
13. september 2011 (81 år) (12 år siden)

Walter Bonatti var en italiensk fjellklatrer. Han var blant verdens mest meritterte klatrere, kjent for å ha satt nye standarder innen alpinklatringen i tiårene etter andre verdenskrig.

Blant Bonattis betydeligste prestasjoner er førstebestigningen av sørvest-pilaren på Aiguille du Dru («Bonatti-pilaren») i de franske Alpene i august 1955, året etter at han som 24-åring deltok på ekspedisjonen som første gang besteg verdens nest høyeste fjell, K2 i Karakorum. I 1958 ledet han selv ekspedisjonen som førstebesteg Gasherbrum IV, og i 1965 foretok han den første solo vinterbestigningen av Matterhorns nordvegg.

Bonatti publiserte flere bøker om fjellklatring. Wikipedia

89 år
Richard Hamilton (Kunstmaler)
1922 - 2011

Richard Hamilton (Storbritannia)

Kunstmaler

Født:
24. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
13. september 2011 (89 år) (12 år siden)

Richard Hamilton var en britisk kunstner. Han var en av grunnleggerne av The Independent Group i London, og ble regnet som en av de tidligste popkunstnerne i England på 1950-tallet. Hamiltons collage Just What Is It that Makes Today's Homes So Different, So Appealing? fra 1956 anses av mange som det første kunstverket som kan kalles popkunst. Wikipedia

77 år
Joachim Hansen (Skuespiller)
1930 - 2007

Joachim Hansen (Tyskland)

Skuespiller

Født:
28. juni 1930 (94 år siden)

Døde:
13. september 2007 (77 år) (16 år siden)

Joachim Hansen, død 13. september 2007 i Berlin) var en tysk skuespiller. Han er mest kjent for sine filmroller fra 1960- og 1970-tallet, der han ofte portretterte nasjonalsosialistiske offiserer og tyske tjenestemenn fra den andre verdenskrig.

Av nær 65 filmopptredener er hans mest kjente: Der Stern von Afrika som Hans-Joachim Marseille, Jürgen Stroop i Ørnen har landet og Alfred Jodl i The Winds of War og mini-serien War and Remembrance. Han spilte også Unge Dag Bjørndal i de kontroversielle adapsjonene Und ewig singen die Wälder og Das Erbe von Björndal av Trygve Gulbranssens Bjørndaltrilogi. Wikipedia

76 år
Erik Diesen (Programleder)
1922 - 1999

Erik Diesen (Norge)

Programleder, journalist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Tangevald Diesen

Født:
8. oktober 1922 (101 år siden)

Døde:
13. september 1999 (76 år) (24 år siden)

Erik Tangevald Diesen var en norsk radio- og tv-journalist og programleder kjent fra NRK. Han ble først og fremst husket for sine reiseprogrammer (såkalte Billedbrev) blant annet fra Florida og Hawaii, og for Slagerparaden.

Som barn fikk han allerede i 1926 bli med faren Thorstein Diesen, som var nyansatt i Kringkastingsselskapet. Etter Berg videregående skole og examen artium 1942 ble det et par sesonger ved Centralteatret som tekstskribent. Han jobbet for NRK radio fra 1945 til 1960, og deretter som programsekretær for NRK fjernsyn, forfremmet til programredaktør 1964–1978, og fra 1978 virket som frilanser. Wikipedia

25 år
Tupac Shakur (Rapper)
1971 - 1996

Tupac Shakur (USA)

Rapper, skuespiller, musikkprodusent, lyriker, låtskriver, manusforfatter, danser, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Lesane Parish Crooks

Født:
16. juni 1971 (53 år siden)

Døde:
13. september 1996 (25 år) (27 år siden)

Tupac Amaru Shakur (/ˈtuːpɑːk ʃəˈkʊər/; født Lesane Parish Crooks, 16. juni 1971 i Harlem i New York City, død 13. september 1996 i Las Vegas i Nevada), også kjent under artistnavnene 2Pac og kortvarig som Makaveli, var en amerikansk rapper og skuespiller. Shakur har solgt over 80 millioner album på verdensbasis, hvilket gjør han til en av ​​de mestselgende musikerne gjennom tidene. Han ble født i Harlem i New York City, men i 1986 flyttet han og familien til Baltimore der han begynte på Baltimore School for the Arts, for senere å bosette seg i California i 1988. Begge hans foreldre var medlemmer av den svarte frigjøringsorganisasjonen Black Panthers.

Han startet karriere som roadie og danser for den alternative hiphop-gruppen, Digital Underground, og debuterte i 1991 med soloalbumet 2Pacalypse Now etterfulgt av Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. i 1993. Senere dannet han gruppen Thug Life, de lanserte sitt debutalbum Thug Life: Volume 1 i 1994. På de tre utgivelsene viste han en imponerende flyt og et stort talent for å bringe sosiale problemer frem på en måte som appellerte til et bredt publikum.

Han var også involvert i en rekke kriminalsaker, som blant annet omfattet skyteepisoder og voldtekt. Noen av hendelsene blir ansett for å være et oppgjør mellom vestkyst-eliten, representert av Shakur og Suge Knight mot østkystraperne The Notorious B.I.G. og Sean Combs. Han ble 30. november 1994 skutt fem ganger i Quad studio Manhattan, noe han selv anså for å være et bakholdsangrep iscenesatt av de to navngitte østkystraperne. Han overlevde episoden, men ble i 1995 idømt en fengselsstraff for et tidligere seksuelt overgrep. Mens han satt fengselet utga han det kritikerroste albumet, Me Against the World, som solgte 240 000 eksemplar i utgivelses uken; hvilket var rekord for en enkeltstående rapper på daværende tidspunkt.

Etter at han ble løslatt i oktober 1995 dannet han sammen med Yaki Kadafi hiphop-gruppen, Outlawz. Han hadde også skrevet en kontrakt med det beryktede plateselskapet Death Row Records, og utga i 1996 det kritikerroste dobbeltalbumet, All Eyez on Me som alene i USA solgte 5,8 millioner eksemplarer. Senere samme år utga han det mørktonede og dystre, The Don Killuminati: The 7 Day Theory under hans nye pseudonym Makaveli.

Samtidig som han oppretthold musikkarrieren spilte han også i en rekke filmer, blant annet John Singletonns Poetic Justice - Skjebnens ironi (1993), der han spilte mot artist og skuespiller Janet Jackson. Flere dokumentarer har også forsøkt å granske de ulike aspektene av hans relativt korte og dramatiske liv.

7. september 1996 ble han skutt i en såkalt «drive-by shooting» i krysset mellom Flamingo Road og Koval Lane i Las Vegas i Nevada. Han ble haste innlagt på sykehuset, hvor han døde seks dager senere som følge av skadene. Dødsfallet medvirket til økt popularitet, og flere album med tidligere innspilte låter har blir utgitt. Nyeste er Pac's Life fra 2006.[a] Mye av Shakurs arbeid har blitt anerkjent for å ta opp samfunnsaktuelle temaer i USAs indre bykjerne, og han regnes som et symbol på motstand og aktivisme mot ulikheter. Wikipedia

70 år
Rolv Thesen (Litteraturkritiker)
1896 - 1966

Rolv Thesen (Norge)

Litteraturkritiker, biograf, lyriker

Født:
14. juli 1896 (128 år siden)

Døde:
13. september 1966 (70 år) (57 år siden)

Rolv Thesen var en norsk litteraturkritiker og statsstipendiat fra Moskenes.

Han tok artium i Oslo 1916, arbeidet ved Kvæfjord Middelskole ved Harstad i tre år, og studerte deretter filologi i Oslo, samtidig med at han fra 1920 var styrer for en ettårig middelskole for landsungdom i Oslo. Da han ble ferdig med hovedfag i historie, arbeidet han 1926-31 som lektor på Eidsvoll landsgymnas.

Thesen virket som kritiker og spaltist i Arbeiderbladet i en årrekke fra 1928 til 1966. Thesen var medlem av Forfatterforeningens litterære råd frå 1937 til 1963, var litterær konsulent for Aschehoug forlag, og i 1946 var han med på å stifte Norsk Litteraturkritikerlag.

Thesen skrev bøker både om samtidige som Tore Ørjasæter og Johan Falkberget, og om forrige generasjons forfattere, mest omfattende om Arne Garborg. Hans hovedverk var det ufullførte Diktaren og bygda, som utkom med tre av fem bind. Her ville Thesen sette skildringer av bygdeliv inn i en sosialpsykologisk sammenheng.

Han ga også ut tre diktsamlinger under pseudonymet Harald Hamre, der han blant annet skildrer minner knyttet til oppveksten i Lofoten. Wikipedia

73 år
Christian Christie (Arkitekt)
1832 - 1906

Christian Christie (Norge)

Arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Eilert Christian Brodtkorb Christie

Født:
24. desember 1832 (191 år siden)

Døde:
13. september 1906 (73 år) (117 år siden)

Eilert Christian Brodtkorb Christie var en norsk arkitekt, utdannet i Hannover og Karlsruhe. Stod bl.a. ansvarlig for oppføringen av Stiftsarkivet i Trondheim (1860-årene), Borgund kirke (1865–1868) og Haraldsstøtten ved Haugesund (1872). Christie laget også restaureringsplaner for flere middelalderbyggverk, bl.a. Håkonshallen, Domkirken og Mariakirken i Bergen.

Christies hovedverk skulle likevel bli restaureringen av Nidarosdomen, som han ledet i årene 1872 til 1906. Christie sto som hovedansvarlig for restaureringen av koret, oktogonen, tverrskipene og de nedre delene av vestskipet. Foruten å foreta innledende studier av engelsk gotikk, satte Christie seg grundig inn i det tilgjengelige arkeologiske materialet, og mente å kunne rekonstruere disse delene av kirken på noenlunde sikkert grunnlag. Hans hovedmål var å sette kirken tilbake i dens opprinnelige gotiske og romanske form, og fjernet derfor systematisk nyere tilføyelser, bl.a. barokkhjelmen over oktogonen. Christies nitide og nøyaktige arbeid har høstet stor anerkjennelse, selv om framgangsmåten hans fortoner seg noe hardhendt i vår tid.

Christies gjenoppbygning falt ikke like heldig ut for de delene av kirken som var forsvunnet og ikke kunne rekonstrueres fra sikre kilder. Hans gjenoppbygning av hovedtårnet tiltrakk seg kritikk allerede fra kort tid etter ferdigstillelsen i 1903. Spesielt er tårnfoten for lav, ut fra arkitektoniske hensyn og arkeologiske bevis. Christie lot den karakteristiske kobberhjelmen på hovedtårnet oppføre i 1901, også uten sikkert historisk belegg. Christie utarbeidet også planer for gjenoppførelsen av vestfronten, som imidlertid ikke ble fulgt.

Christie ledet restaureringsarbeidene i Nidarosdomen til sin død i 1906. En minnetavle over Christie er reist i søndre tverrskip i Nidarosdomen. Arkitekt Christies gate i Trondheim ligger nær Nidarosdomen og er oppkalt etter Chr. Christie. Wikipedia

79 år
Severin Løvenskiold (Statsminister)
1777 - 1856

Severin Løvenskiold (Norge)

Statsminister, politiker, forretningsdrivende

Født:
7. februar 1777 (247 år siden)

Døde:
13. september 1856 (79 år) (167 år siden)

Severin Løvenskiold var en norsk statsmann, som var Norges statsminister i Stockholm 1828–1841 og Norges stattholder 1841–1856. Wikipedia

<<
13. September
>>