Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. September

Om dagen

6. September er dag 250 i 2024, og er i uke 36. Det er 116 dager igjen av året.
Eswatinis nasjonaldag (Løsrevet fra Storbritannia i 1968)

Historie

16 år siden

2007: Luciano Pavarotti dør i sitt hjem i Modena i Italia etter en lengre kamp mot kreft, 71 år gammel

Luciano Pavarotti var en italiensk tenorsanger. Han var en av sin tids mest populære sangere i operaens verden og hans repertoar spente over mange musikalske genre, skjønt han fremst var kjent som en bel canto-sanger. Han ble særlig kjent for sine fjernsynsoverførte konserter, og som en av De tre tenorer. Pavarotti høstet også heder for sin innsats for flyktninger og Røde Kors og ble i 1998 ble tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia
51 år siden

1972: München-massakren: Ni israelske idrettsutøvere blir drept av den palestinske terrorgruppa Sort september

München-massakren var en fatal gisselsituasjon og massakre som fant sted under De olympiske sommerlekene i München i 1972. Aksjonen ble utført av medlemmer fra den paramilitære gruppen Sort September og var rettet mot israelske idrettsutøvere som skulle delta i lekene. Målet til gisseltakerne var å presse Israel til å frigi palestinske geriljasoldater som satt i israelsk fangenskap. Alle gislene og fem av gisseltakere ble drept da tysk politi iverksatte en frigivelsesaksjon.

Svart September kalte aksjonen for «operasjon Iqrit og Biram», etter to kristne landsbyer i det nordlige Palestina hvis befolkning ble drevet på flukt av den israelske gruppen Haganah i 1948. Landsbyene ble ødelagt i 1951. Wikipedia
53 år siden

1970: Fire fly blir kapret av Folkefronten for Palestinas frigjøring, og lander i Jordan med 310 gisler.

Flykapringene på Dawson's Field skjedde den 6. september og 9. september 1970. Fem jetfly som skulle til New York ble kapret av medlemmer av Folkefronten for Palestinas frigjøring, hvor tre av disse landet ved den avsidesliggende flystripen Dawson's Field i nærheten av byen Zarqa i Jordan.

Flyselskapet El Als flight 219, en Boeing 707, tok av fra Ben Gurion internasjonale lufthavn i Israel med 148 passasjerer og en besetning på ti personer. Etter mellomlanding i Amsterdam ble flyet kapret over Nordsjøen av amerikaneren Patrick Arguello og palestineren Leila Khaled. Flyselskapets ombordværende vakter drepte Arguello og tok Khaled til fange. Da flyet landet på Heathrow, ble den 24-årige Khaled overlevert til britisk politi. Det skulle egentlig ha vært fire kaprere, hvorav de øvrige to skulle komme på i Amsterdam, men dette skjedde aldri.

Flyselskapet Pan Americans flight 93, en Boeing 747, tok av fra flyplassen utenfor Brussel med 152 passasjerer og 17 personer i besetningen. Dette ble kapret av de to personene som ikke lyktes i å komme med på El Als fly. De tvang mannskapet til å lande utenfor Beirut, hvor de fylte bensin før flyet fortsatte til Kairo. Ved ankomst ble alle bedt om å forlate flyet, før kaprerne sprengte det i luften.

Flyselskapet TWAs flight 74, nok en Boeing 707, tok av fra Frankfurt internasjonale lufthavn med 141 passasjerer og ti personer i besetningen. Flyet ble kapret like etter avgang, og kapteinen ble tvunget til å fly til Jordan, der det landet på flystripen Dawson's Field.

Flyselskapet Swissairs flight 100, en DC-8, med 143 passasjerer og en besetning på 12 personer ble kapret etter at det hadde tatt av i Zürich. Også dette flyet ble tvunget til å lande på Dawson's Field.

En femte flykapring hendte den 9. september gjennom kapringen av BOACs flight 775, en Vickers VC10, med 105 passasjerer og en besetning på ni. Flyet tok av fra Bombay og skulle fly til London med mellomlandinger i Bahrain og Beirut, men ble kapret i Bahrain og tvunget til å lande ved Dawson's Field. Wikipedia

Fødsler

33 år
Finn-Hågen Krogh (Langrennsløper)
1990

Finn-Hågen Krogh (Norge)

Langrennsløper

Født:
6. september 1990 (33 år)

Finn-Hågen Krogh er en norsk langrennsløper som representerer Tverrelvdalen IL. Han ble verdensmester på lagsprint sammen med Petter Northug i Ski-VM 2015 i Falun. Wikipedia

45 år
Karin Park (Sanger)
1978

Karin Park (Sverige)

Sanger, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Karin Maria Erika Park

Født:
6. september 1978 (45 år)

Karin Maria Erika Park er en svensk/norsk låtskriver og vokalist.

Karin Park vokste opp i Sverige, og tok sin musikkutdannelse ved konservatoriet i Stockholm. Hun bosatte seg i Bergen etter et tre års opphold i Japan.

Hun skapte overskrifter da hun hadde på seg en t-skjorte fra Amnesty på sin Kina-turné, med ordet «menneskerettigheter» skrevet på kinesisk.

Park spiller en rolle i filmen Skjult med Kristoffer Joner. Wikipedia

46 år
Dolores O'Riordan (Musiker)
1971 - 2018

Dolores O'Riordan (Irland)

Musiker, gitarist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Dolores Mary Eileen O'Riordan

Født:
6. september 1971 (52 år siden)

Døde:
15. januar 2018 (46 år) (Drukning og alkoholforgiftning) (6 år siden)

Dolores Mary Eileen O'Riordan var en irsk musiker. Hun var frontfigur i bandet The Cranberries og hadde i tillegg en solokarriere fra 2003.

Dolores O’Riordan vokste opp som ett av seks søsken på sitt fødested, og der var hun med i den lokale menighetens kirkekor. Senere flyttet hun til det nærliggende Limerick.

Dolores O'Riordan var oppdratt katolsk. Moren hadde valgt hennes navn i minne om Jomfru Marias sorger.

I 1990 ble hun sangerinne i The Cranberries og gruppens viktigste tekstforfatter. I 1994 giftet hun seg med Don Burton, som tidligere hadde vært tourmanager for Duran Duran. Dolores O’Riordan og The Cranberries største hitlåter var «Linger» (1994) og «Zombie» (1995). Bandet ble verdensberømt med «Zombie» hvis budskap var rettet mot den blodige konflikten i Nord-Irland.

I 2003 begynte hun en solokarriere. I 2001, 2002 og 2005 opptrådte hun i julekonserter i Vatikanet og i 2006 på en julekonsert i Monte Carlo. Hennes første soloalbum Are You Listening? utkom i 2007. Det solgte i 300 000 eksemplarer verden over. I 2004 sang hun tittelmelodien Ave Maria til filmen The Passion of the Christ. I 2008 var hun av ti prisvinnere av European Border Breakers Awards (EBBA), som i anledning Midem i Cannes ble tildelt for hennes innsats.

Fra 2009 arbeidet hun atter sammen med Cranberries. Hun samarbeidet også tidvis med andre kunstnere, som for eksempel Zucchero, Luciano Pavarotti og Jam & Spoon.

O’Riordan uttalte seg blant annet om sin tro og nevnte blant annet at hun flere ganger var blitt invitert til Vatikanet for å synge der og at hun i 2001 og 2002 sammen med sin mor møtte pave Johannes Paul II, som hun beundret.

I 2011 døde hennes far. I september 2014 skiltes Burton og O’Riordan. De hadde tre barn sammen. I november 2014 ble hun kortvarig arrestert på Shannon lufthavn på grunn av aggressiv opptreden under en flyreise. I desember 2015 erklærte hun seg skyldig i retten i Ennis. Hennes advokat anførte at hun hadde hatt alvorlige psykiske problemer.

I mai 2017 fortalte hun åpent om sin bipolare lidelse som var blitt fastslått to år tidligere.

Fra 2015 arbeidet hun med Andy Rourke og Olé Koretsky under navnet D.A.R.K. I 2017 utkom Cranberries' siste album med O’Riordan som sangerinne.

Hun døde uventet i en alder av 46 år den 15. januar 2018 i London, hvor hun holdt på med studioinnspillinger. Scotland Yard erklærte at det ikke lå mistenkelige omstendigheter bak det plutselige dødsfallet, og det ble senere klart at hun døde av drukning i badekaret som følge av alkoholforgiftning. Wikipedia

62 år
Paul Waaktaar-Savoy (Musiker)
1961

Paul Waaktaar-Savoy (Norge)

Musiker, komponist, sanger, gitarist, pianist, låtskriver

Født:
6. september 1961 (62 år)

Paul Waaktaar-Savoy er en norsk musiker og låtskriver i popgruppene a-ha (gitar) og Savoy (vokal, gitar, keyboard og bass). Han vokste opp på Manglerud hvor han og Magne Furuholmen startet a-ha i 1982. I 1991 giftet han seg med amerikanske Lauren Savoy som han senere startet bandet Savoy med. Han er bosatt i New York og Oslo.

Kongen utnevnte i 2012 Waaktaar-Savoy til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «innsats for norsk musikkliv». Waaktaar-Savoy ble i 2011 sammen med a-ha innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Wikipedia

65 år
Michael Winslow (Skuespiller)
1958

Michael Winslow (USA)

Skuespiller, kabaretartist, dubber, realitydeltaker

Født:
6. september 1958 (65 år)

Michael Winslow er en amerikansk skuespiller og komiker.

Han er kjent for sin evne til å lage realistiske lydeffekter med bare stemmen. Winslow er best kjent fra Politiskolen-filmene. Han bor i Winter Springs i Florida, en avsidesliggende forstad til Orlando. Wikipedia

80 år
Roger Waters (Musiker)
1943

Roger Waters (Storbritannia)

Musiker, komponist, gitarist, manusforfatter, sanger, pianist, plateprodusent, fredsaktivist, trommeslager, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
George Roger Waters

Født:
6. september 1943 (80 år)

George Roger Waters er en britisk musiker best kjent for å være en del av Pink Floyd fra 1965 til 1985. Wikipedia

76 år
Claus von Amsberg (Prins)
1926 - 2002

Claus von Amsberg (Kongeriket Nederlandene)

Prins, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Claus Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg

Født:
6. september 1926 (97 år siden)

Døde:
6. oktober 2002 (76 år) (21 år siden)

Claus Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg var en tysk diplomat. Han giftet seg med dronning Beatrix av Nederland den 10. mars 1966, og fikk tittelen prins av Nederland, Jonkheer (junker) van Amsberg.

Beatrix og Claus fikk tre barn; Willem-Alexander av Nederland, Johan Friso av Oranien-Nassau og Constantijn av Nederland.

Prins Claus ble i 1968 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Wikipedia

47 år
Petar II av Jugoslavia (Konge av Jugoslavia)
1923 - 1970

Petar II av Jugoslavia (Jugoslavia)

Konge av Jugoslavia

Født:
6. september 1923 (100 år siden)

Døde:
3. november 1970 (47 år) (53 år siden)

Petar II av Jugoslavia var Jugoslavias siste konge. Han regjerte fra 1941 da han ble gitt makten etter et militærkupp av hærgeneral Dušan Simović. Han var da bare 19 år gammel. Han mistet makten til kommunistene etter andre verdenskrig. Han giftet seg med prinsesse Alexandra av Hellas og fikk med henne kronprins Aleksandar. Wikipedia

93 år
Eva Sletto (Skuespiller)
1912 - 2006

Eva Sletto (Norge)

Skuespiller

Født:
6. september 1912 (111 år siden)

Døde:
7. mars 2006 (93 år) (18 år siden)

Eva Sletto var en norsk skuespiller, datter av forfatteren Olav Sletto.

Hun var fra debuten i 1935 knyttet til Det Norske Teatret der hun ikke minst utmerket seg i Oskar Braatens dramatikk. I sin lange karriere spilte Sletto et stort antall sentrale roller, hovedsakelig poetiske eller sterkt realistiske rolletyper, fram til avskjedsrollen i Ivan Turgenjevs En måned på landet i 1983. Hun filmdebuterte i 1936 og var i en periode én av landets ledende filmskuespillere, med viktige roller i Hu Dagmar (1939), Godvakker-Maren (1940), Gullfjellet (1941), Trysil-Knut (1942), Vigdis (1943) og Dei svarte hestane (1951).

Sommeren 1963 spilte hun i Shakespeares En Midtsommernattsdrøm i Frognerparken. Arbeiderbladets Paul Gjesdahl var begeistret for oppsetningen, og skrev i sin anmeldelse at «Eva Sletto var en vakker, naturlig og sjarmerende Titania.» Wikipedia

85 år
Sonja Hagemann (Litteraturhistoriker)
1898 - 1983

Sonja Hagemann (Norge)

Litteraturhistoriker, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sonja Agnes Weyergang Hagemann

Født:
6. september 1898 (125 år siden)

Døde:
17. oktober 1983 (85 år) (40 år siden)

Sonja Agnes Weyergang Hagemann var en norsk litteraturhistoriker og litteraturkritiker.

Hagemann var Dagbladets første barnebokkritiker, en beskjeftigelse hun hadde fra 1946 til 1971. Hun foreslo selv for avisen at den burde innføre litteraturkritikk av barnebøker, og hun hadde som uttrykt mål å utvikle en faglig fundert kritikk av barnebøker. Hun er fremfor alt kjent for det banebrytende trebindsverket Barnelitteratur i Norge. Det første bindet kom i 1965, det siste ble ugitt i 1974.

Hagemann mottok i 1980 Norsk kulturråds ærespris. Wikipedia

14 år
Johan Sagadalen (Bjørneangrepsoffer)
1892 - 1906

Johan Sagadalen (Norge)

Bjørneangrepsoffer

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Andersen Sagadalen

Født:
6. september 1892 (131 år siden)

Døde:
14. september 1906 (14 år) (Skader etter bjørneangrep) (117 år siden)

Johan Andersen Sagadalen fra Heie i Hallingdal var den siste som ble drept av bjørn i Norge.

16. august 1906 ble han som trettenåring angrepet av en bjørn i Vassfaret da han gjette sauer ved seteren Domfæt med sin elleve år gamle bror Andreas. Johan smatt inn i den tette bjørkeskogen like ovenfor stedet hvor Andreas satt. Straks etter hørte Andreas at Johan skrek inne i bjørkekrattet, omtrent ti meter fra ham. Samtidig hørte han dyreskrik, som fra en gris.

Det var imidlertid ikke mulig å se noe i det tette krattet, og plutselig ble det helt stille. Andreas løp til seteren, der bonden, Ole Hilde, tilfeldigvis befant seg. Denne og Andreas dro sammen tilbake, og fant endelig Johan. Hele ansiktshuden var revet opp og skjøvet over mot den ene siden av ansiktet. Det venstre øyet var borte. På Johans ene lår var det store hull etter bjørnens klør, og i pannen var det merker. Her hadde bjørnen revet løs både skinn og kjøtt, så det hang nedover nesen. Bjørnen hadde øyensynlig slikket blodet av ansiktet og håret, ettersom han her var helt våt av spyttslev.

Johan fortalte at da han kom ned i bjørkekrattet og frem mot en dvergbjørk, kom bjørnen farende frem til bjørka. Han ble redd og prøvde å løpe fra bjørnen, men den innhentet ham snart. Det siste han husket, var at bjørnen hogg tak i låret hans og bet ham over hele ansiktet. Han hadde gått rett på bjørnen, som hadde ligget i krattet med en saueskrott, og da han løp, hadde han vekket jaktinstinktet dens.

Johan ble behandlet av jernbanelege Saxlund og kom siden til Drammen sykehus. Han døde her den 14. september av hjernehinnebetennelse på grunn av skadene. Wikipedia

72 år
Johan Nygaardsvold (Skogbruker)
1879 - 1952

Johan Nygaardsvold (Norge)

Skogbruker

Født:
6. september 1879 (144 år siden)

Døde:
13. mars 1952 (72 år) (72 år siden)

Johan Nygaardsvold herred, død 13. mars 1952), også kjent som «Gubben», var en norsk arbeiderpartipolitiker, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1932–1935 og statsminister i perioden 1935 til 1945. Han opprettet den andre norske regjering med basis i Det norske Arbeiderparti 20. mars 1935, etter at partiet hadde inngått det såkalte kriseforliket med Bondepartiet. Etter at regjeringen ble tvunget til å forlate Norge i juni 1940, ledet Nygaardsvold eksilregjeringen i London frem til våren 1945.

Som reformpolitiker før andre verdenskrig og som regjeringssjef ved krigsutbruddet er Nygaardsvolds ettermæle todelt. Han fikk gjennomført viktige velferdsordninger, men forsømte landets militære forsvar. Under krigen ble han, sammen med kong Haakon 7, likevel en samlende skikkelse i norsk motstandskamp. Wikipedia

Dødsfall

54 år
Michael K. Williams (Skuespiller)
1966 - 2021

Michael K. Williams (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Kenneth Williams

Født:
22. november 1966 (57 år siden)

Døde:
6. september 2021 (54 år) (2 år siden)

Michael Kenneth Williams var en amerikansk skuespiller. Han var blant annet kjent fra rollen som Omar Little i HBO serien The Wire fra 2002 til 2008 og Albert "Chalky" White i HBO serien Boardwalk Empire fra 2010 til 2014. Wikipedia

88 år
Jean-Paul Belmondo (Skuespiller)
1933 - 2021

Jean-Paul Belmondo (Frankrike)

Skuespiller, filmprodusent, stuntmann

Fullt navn / Fødenavn:
Jean Paul Charles Belmondo

Født:
9. april 1933 (91 år siden)

Døde:
6. september 2021 (88 år) (2 år siden)

Jean-Paul Belmondo var en fransk skuespiller.

Jean-Paul Belmondo var sønn av skulptøren Paul Belmondo (1898–1982) og den franske kunstmaleren Madeleine Rainaud-Richard (1901–1997). Faren hadde italienske aner og var pied-noir, født og oppvokst i Algerie før han slo seg ned i Paris. På farssiden var således på besteforeldrenivå av siciliansk og piemontesisk opphav. Belmondo vokste opp i Paris. Han hadde to søsken, Alain Belmondo, som ble filmprodusent, og Muriel Belmondo, som også ble skuespiller.

Belmondo studerte ved Conservatoire de Paris. Samtidig opptrådte han ved forskjellige provinsteatre før han slo igjennom på Paris-teatrene.

I franske medier ble Belmondo ofte omtalt som «Bébel».

Belmondo begynte sin filmkarriere i 1956. Han spilte en rekke biroller fram til sitt store gjennombrudd i 1960 i filmen Til siste åndedrag (à bout de souffle), som ble stående som en fransk filmklassiker. Belmondo ble raskt en av Frankrikes største stjerner, en antihelt som personifiserte den nye bølgens ideal om vill og opprørsk ungdom.

Som ung hadde han drevet med fotball og boksing, noe som førte til en atletisk fysikk og en brukket nese. Han ble kalt «den styggeste mannen i fransk film», men fikk samtidig roller som etablerte ham som en av de fremste forførerne på det franske filmlerretet. Han ble nær venn med Alain Delon, og i likhet med Delon etablerte han sitt eget produksjonsselskap.

Som skuespiller konsentrerte han seg om action- og humorfilmer og utførte selv alle stunt som rollene hans krevde. Med Mannen fra Rio (1965) er karrieren orientert mot en mer kommersiell kino, hovedsakelig komedier og actionfilmer. I filmen Min venn, Pierrot får Jean-Luc Godard Belmondo til å lese «L'histoire de l'art» av Élie Faure mens han bader.

Belmondo vant en rekke filmpriser for sine roller. I 1989 ble han tildelt en César-statuett for hovedrollen i Claude Lelouchs spillefilm Itinéraire d'un enfant gâté, men nektet å ta imot hedersbevisningen. I 2011 mottok han en ærespris på Filmfestivalen i Cannes.

Han ble også tildelt flere ordener for sitt kunstneriske virke. I 2019 ble Belmondo utnevnt til storoffiser av Æreslegionen.

Jean-Paul Belmondo var far til Paul Belmondo, som var Formel 1-kjører i to sesonger. Wikipedia

77 år
Kevin Dobson (Skuespiller)
1943 - 2020

Kevin Dobson (USA)

Skuespiller

Født:
18. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
6. september 2020 (77 år) (3 år siden)

Kevin Patrick Dobson var en amerikansk film- og TV-skuespiller, mest kjent for sine roller som detektiv Bobby Crocker, den pålitelige beskyttelsen til løytnant Theo Kojak i CBS-krimdrama «Kojak», og som M. Patrick "Mack" MacKenzie i prime time såpe opera «Knots Landing». Wikipedia

95 år
Robert Mugabe (Politiker)
1924 - 2019

Robert Mugabe (Zimbabwe)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Gabriel Mugabe

Født:
21. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
6. september 2019 (95 år) (4 år siden)

Robert Gabriel Mugabe var en zimbabwisk politiker og leder for Zimbabwes regjering fra 1980 til 2017, først som statsminister og deretter som president fra 31. desember 1987 til november 2017.

Mugabe ble satt i husarrest av militæret i landet 15. november 2017 i det som beskrives som et statskupp. Tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa tok midlertidig over makten i landet. I et brev til parlamentet 21. november erklærte Mugabe at han frivillig gikk av som president. Erklæringen kom etter at høringer for eventuell riksrett mot Mugabe var innledet. Wikipedia

82 år
Burt Reynolds (Skuespiller)
1936 - 2018

Burt Reynolds (USA)

Skuespiller, sanger, American Football-spiller, manusforfatter, filmprodusent, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Burton Leon Reynolds, Jr.

Født:
11. februar 1936 (88 år siden)

Døde:
6. september 2018 (82 år) (Selvmordsangrep i sitt hjem) (5 år siden)

Burton Leon «Burt» Reynolds jr. var en amerikansk skuespiller. Han var mest kjent for rollen som «Bandit» i filmen Smokey and the Bandit fra 1977 og en av hovedrollene i actionkomedien Verdens sprøeste bilrace fra 1981.

Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

73 år
Odd Bondevik (Biskop)
1941 - 2014

Odd Bondevik (Norge)

Biskop, prest, misjonær

Født:
20. juni 1941 (83 år siden)

Døde:
6. september 2014 (73 år) (9 år siden)

Odd Bondevik var biskop for Den norske kirkes bispedømme Møre fra 1991 til 2008. Han var Den norske kirkes preses fra 1998 til 2002. Odd Bondevik var fetter til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Wikipedia

69 år
Aril Edvardsen (Misjonær)
1938 - 2008

Aril Edvardsen (Norge)

Misjonær, predikant

Fullt navn / Fødenavn:
Aril Snorre Edvardsen

Født:
15. november 1938 (85 år siden)

Døde:
6. september 2008 (69 år) (15 år siden)

Aril Snorre Edvardsen var en norsk predikant, evangelist, pinsevenn og leder for den økumeniske misjonsstiftelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering som han stiftet i 1965.

Edvardsen døde den 6. september 2008 under en reise til Mombasa i Kenya. Han ble 69 år gammel. Wikipedia

98 år
Anita Page (Skuespiller)
1910 - 2008

Anita Page (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Anita Pomares

Født:
4. august 1910 (114 år siden)

Døde:
6. september 2008 (98 år) (15 år siden)

Anita Pomares, bedre kjent som Anita Page var en amerikansk skuespiller. Hun var før sin død en av de få gjenlevende skuespillerne som hadde hatt en voksenrolle i en stumfilm. Blant andre stumfilmskuespillere som fortsatt lever i det 21. århundre er Barbara Kent, Dorothy Janis og Miriam Seegar. Anita Page var også den siste gjenlevende som var til stede på den første Oscarprisutdelingen i 1929. Wikipedia

71 år
Luciano Pavarotti (Sanger)
1935 - 2007

Luciano Pavarotti (Italia)

Sanger

Født:
13. oktober 1935 (88 år siden)

Døde:
6. september 2007 (71 år) (16 år siden)

Luciano Pavarotti var en italiensk tenorsanger. Han var en av sin tids mest populære sangere i operaens verden og hans repertoar spente over mange musikalske genre, skjønt han fremst var kjent som en bel canto-sanger. Han ble særlig kjent for sine fjernsynsoverførte konserter, og som en av De tre tenorer. Pavarotti høstet også heder for sin innsats for flyktninger og Røde Kors og ble i 1998 ble tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia

65 år
Dagny Hald (Keramiker)
1936 - 2001

Dagny Hald (Norge)

Keramiker, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Dagny Revold

Født:
17. april 1936 (88 år siden)

Døde:
6. september 2001 (65 år) (22 år siden)

Dagny Hald var en norsk keramiker og grafiker.

Dagny Hald var utdannet ved Accademia delle Belle Arti i Roma og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. Hun var også hospitant ved Statens kunstakademi og Atelier Hayter i Paris. Hun arbeidet i en årrekke i et atelier hun delte med sin mann, billedkunstneren og forfatteren Finn Hald, i deres hjem i Son i Akershus. Fra 1965 hadde hun en rekke separatutstillinger i skandinaviske gallerier, og verker ble innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Victoria and Albert Museum.

Dagny og Finn Hald giftet seg 1956. Hennes far var maleren Axel Revold og moren var Irmelin Nansen, dattera til Fridtjof Nansen og Eva Nansen; se slekten Heiberg. Wikipedia

69 år
Ernst-Hugo Järegård (Filmskuespiller)
1928 - 1998

Ernst-Hugo Järegård (Sverige)

Filmskuespiller

Født:
12. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
6. september 1998 (69 år) (25 år siden)

Ernst-Hugo Alfred Järegård var en svensk skuespiller. Han var i sin tid en av svensk teaters mest kjente, ikke minst også på grunn av flere opptredener i svensk fjernsyn.

Järegård spilte rollen som Hjalmar Ekdahl i Ibsens Vildanden. Han har også spilt i Lars von Triers film Europa (1991) og den danske TV-serien Riget (1994) og Riget II (1997) (også regissert av Trier).

Han mottok O'Neill-stipendiet i 1975. Wikipedia

50 år
Nicky Hopkins (Pianist)
1944 - 1994

Nicky Hopkins (Storbritannia)

Pianist, studiomusiker, keyboardist, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Nicholas Christian Hopkins

Født:
24. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
6. september 1994 (50 år) (29 år siden)

Nicky Hopkins var en britisk musiker som deltok i innspillingen av svært mange kjente sanger på 1960- og 1970-tallet.

Hopkins var medlem i flere band, deriblant The Jeff Beck Group, men mest kjent er han for å ha spilt piano og orgel på flere av låtene til artister som The Rolling Stones, The Beatles, The Who, John Lennon og Jefferson Airplane. Av de mest kjente låtene han har bidratt til, kan nevnes «Sympathy for the Devil» (The Rolling Stones), «Jealous Guy» (John Lennon) og «Revolution» (The Beatles). Wikipedia

48 år
Tom Fogerty (Sanger)
1941 - 1990

Tom Fogerty (USA)

Sanger, gitarist, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Richard Fogerty

Født:
9. november 1941 (82 år siden)

Døde:
6. september 1990 (48 år) (33 år siden)

Thomas Richard «Tom» Fogerty var en amerikansk gitarist og låtskriver. Han er mest kjent som gitarist i Creedence Clearwater Revival fra 1967 til 1971. Han forlot bandet etter uoverensstemmelser med sin lillebror og bandkollega, John Fogerty. Etter tiden i CCR ga han ut en rekke album som soloartist og sammen med bandet Ruby.

Fogerty døde av aids i 1990, trolig etter å ha fått i seg hiv-smittet blod ved en blodoverføring. Wikipedia

70 år
Ernest Tubb (Musiker)
1914 - 1984

Ernest Tubb (USA)

Musiker, sanger, komponist, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ernest Dale Tubb

Født:
9. februar 1914 (110 år siden)

Døde:
6. september 1984 (70 år) (39 år siden)

Ernest Dale Tubb var en amerikansk country-artist og låtskriver.

Tubb fikk kallenavnet «the Texas Troubadour» og var en av countrymusikkens pionerer. Hans kanskje største hit var «Walking the Floor Over You» fra 1941. Han ble i 1965 innvalgt som medlem i æresgalleriet Country Music Hall of Fame. Wikipedia

87 år
Margaret Sanger (Pioner)
1879 - 1966

Margaret Sanger (USA)

Pioner, sykepleier, aktivist, fagforeningsperson, feminist

Født:
14. september 1879 (144 år siden)

Døde:
6. september 1966 (87 år) (57 år siden)

Margaret Higgins Sanger, også kjent som Margaret Sanger Slee, var en amerikansk sykepleier og pioner innen prevensjon og familieplanlegging. Hun har fått æren for å ha innført begrepet «birth control». Wikipedia

68 år
Sully Prudhomme (Forfatter)
1839 - 1907

Sully Prudhomme (Frankrike)

Forfatter, essayist

Fullt navn / Fødenavn:
René Francois Armand Prudhomme

Født:
16. mars 1839 (185 år siden)

Døde:
6. september 1907 (68 år) (116 år siden)

Sully Prudhomme (egentlig René François Armand Prudhomme; født 16. mars 1839 i Paris, død 6. september 1907) var en fransk forfatter og essayist. Han mottok den første Nobelprisen i litteratur i 1901. Wikipedia

<<
6. September
>>