Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
6. September
Om dagen
6. September er dag 249 i 2019, og er i uke 36. Det er 116 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Eswatinis nasjonaldag (Løsrevet fra Storbritannia i 1968)
Historie
Wikipedia_6-9.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Luciano Pavarotti dør i sitt hjem i Modena i Italia etter en lengre kamp mot kreft, 71 år gammel
Luciano Pavarotti var en italiensk tenorsanger. Han var en av sin tids mest populære sangere i operaens verden og hans repertoar spente over mange musikalske genre, skjønt han fremst var kjent som en bel canto-sanger. Han ble særlig kjent for sine fjernsynsoverførte konserter, og som en av De tre tenorer. Pavarotti høstet også heder for sin innsats for flyktninger og Røde Kors og ble i 1998 ble tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia
Wikipedia_6-9.1972
47 år siden
Wikipedia
1972: München-massakren: Ni israelske idrettsutøvere blir drept av den palestinske terrorgruppa Sort september
München-massakren var en fatal gisselsituasjon og massakre som fant sted under De olympiske sommerlekene i München i 1972. Aksjonen ble utført av medlemmer fra den paramilitære gruppen Sort September og var rettet mot israelske idrettsutøvere som skulle delta i lekene. Målet til gisseltakerne var å presse Israel til å frigi palestinske geriljasoldater som satt i israelsk fangenskap. Alle gislene og fem av gisseltakere ble drept da tysk politi iverksatte en frigivelsesaksjon.

Svart September kalte aksjonen for «operasjon Iqrit og Biram», etter to kristne landsbyer i det nordlige Palestina hvis befolkning ble drevet på flukt av den israelske gruppen Haganah i 1948. Landsbyene ble ødelagt i 1951. Wikipedia
Wikipedia_6-9.1970
49 år siden
Wikipedia
1970: Fire fly blir kapret av Folkefronten for Palestinas frigjøring, og lander i Jordan med 310 gisler.
Flykapringene på Dawson's Field skjedde den 6. september og 9. september 1970. Fem jetfly som skulle til New York ble kapret av medlemmer av Folkefronten for Palestinas frigjøring, hvor tre av disse landet ved den avsidesliggende flystripen Dawson's Field i nærheten av byen Zarqa i Jordan.

Flyselskapet El Als flight 219, en Boeing 707, tok av fra Ben Gurion internasjonale lufthavn i Israel med 148 passasjerer og en besetning på ti personer. Etter mellomlanding i Amsterdam ble flyet kapret over Nordsjøen av amerikaneren Patrick Arguello og palestineren Leila Khaled. Flyselskapets ombordværende vakter drepte Arguello og tok Khaled til fange. Da flyet landet på Heathrow, ble den 24-årige Khaled overlevert til britisk politi. Det skulle egentlig ha vært fire kaprere, hvorav de øvrige to skulle komme på i Amsterdam, men dette skjedde aldri.

Flyselskapet Pan Americans flight 93, en Boeing 747, tok av fra flyplassen utenfor Brussel med 152 passasjerer og 17 personer i besetningen. Dette ble kapret av de to personene som ikke lyktes i å komme med på El Als fly. De tvang mannskapet til å lande utenfor Beirut, hvor de fylte bensin før flyet fortsatte til Kairo. Ved ankomst ble alle bedt om å forlate flyet, før kaprerne sprengte det i luften.

Flyselskapet TWAs flight 74, nok en Boeing 707, tok av fra Frankfurt internasjonale lufthavn med 141 passasjerer og ti personer i besetningen. Flyet ble kapret like etter avgang, og kapteinen ble tvunget til å fly til Jordan, der det landet på flystripen Dawson's Field.

Flyselskapet Swissairs flight 100, en DC-8, med 143 passasjerer og en besetning på 12 personer ble kapret etter at det hadde tatt av i Zürich. Også dette flyet ble tvunget til å lande på Dawson's Field.

En femte flykapring hendte den 9. september gjennom kapringen av BOACs flight 775, en Vickers VC10, med 105 passasjerer og en besetning på ni. Flyet tok av fra Bombay og skulle fly til London med mellomlandinger i Bahrain og Beirut, men ble kapret i Bahrain og tvunget til å lande ved Dawson's Field. Wikipedia
Fødsler
72 år
Johan Nygaardsvold (Skogbruker)
1879 - 1952

Johan Nygaardsvold (Norge)

Skogbruker

Født:
6. september 1879

Døde:
13. mars 1952 (72 år)

Johan Nygaardsvold herred, død 13. mars 1952), også kjent som «Gubben», var en norsk arbeiderpartipolitiker, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1932–1935 og statsminister i perioden 1935 til 1945. Han opprettet den andre norske regjering med basis i Det norske Arbeiderparti 20. mars 1935, etter at partiet hadde inngått det såkalte kriseforliket med Bondepartiet. Etter at regjeringen ble tvunget til å forlate Norge i juni 1940, ledet Nygaardsvold eksilregjeringen i London frem til våren 1945.

Som reformpolitiker før andre verdenskrig og som regjeringssjef ved krigsutbruddet er Nygaardsvolds ettermæle todelt. Han fikk gjennomført viktige velferdsordninger, men forsømte landets militære forsvar. Under krigen ble han, sammen med kong Haakon 7, likevel en samlende skikkelse i norsk motstandskamp. Wikipedia

14 år
Johan Sagadalen (Bjørneangrepsoffer)
1892 - 1906

Johan Sagadalen (Norge)

Bjørneangrepsoffer

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Andersen Sagadalen

Født:
6. september 1892

Døde:
14. september 1906 (14 år) (Skader etter bjørneangrep)

Johan Andersen Sagadalen fra Heie i Hallingdal var den siste som ble drept av bjørn i Norge.

16. august 1906 ble han som trettenåring angrepet av en bjørn i Vassfaret da han gjette sauer ved seteren Domfæt med sin elleve år gamle bror Andreas. Johan smatt inn i den tette bjørkeskogen like ovenfor stedet hvor Andreas satt. Straks etter hørte Andreas at Johan skrek inne i bjørkekrattet, omtrent ti meter fra ham. Samtidig hørte han dyreskrik, som fra en gris.

Det var imidlertid ikke mulig å se noe i det tette krattet, og plutselig ble det helt stille. Andreas løp til seteren, der bonden, Ole Hilde, tilfeldigvis befant seg. Denne og Andreas dro sammen tilbake, og fant endelig Johan. Hele ansiktshuden var revet opp og skjøvet over mot den ene siden av ansiktet. Det venstre øyet var borte. På Johans ene lår var det store hull etter bjørnens klør, og i pannen var det merker. Her hadde bjørnen revet løs både skinn og kjøtt, så det hang nedover nesen. Bjørnen hadde øyensynlig slikket blodet av ansiktet og håret, ettersom han her var helt våt av spyttslev.

Johan fortalte at da han kom ned i bjørkekrattet og frem mot en dvergbjørk, kom bjørnen farende frem til bjørka. Han ble redd og prøvde å løpe fra bjørnen, men den innhentet ham snart. Det siste han husket, var at bjørnen hogg tak i låret hans og bet ham over hele ansiktet. Han hadde gått rett på bjørnen, som hadde ligget i krattet med en saueskrott, og da han løp, hadde han vekket jaktinstinktet dens.

Johan ble behandlet av jernbanelege Saxlund og kom siden til Drammen sykehus. Han døde her den 14. september av hjernehinnebetennelse på grunn av skadene. Wikipedia

93 år
Eva Sletto (Skuespiller)
1912 - 2006

Eva Sletto (Norge)

Skuespiller

Født:
6. september 1912

Døde:
7. mars 2006 (93 år)

Eva Sletto var en norsk skuespiller, datter av forfatteren Olav Sletto.

Hun var fra debuten i 1935 knyttet til Det Norske Teatret der hun ikke minst utmerket seg i Oskar Braatens dramatikk. I sin lange karriere spilte Sletto et stort antall sentrale roller, hovedsakelig poetiske eller sterkt realistiske rolletyper, fram til avskjedsrollen i Ivan Turgenjevs En måned på landet i 1983. Hun filmdebuterte i 1936 og var i en periode én av landets ledende filmskuespillere, med viktige roller i Hu Dagmar (1939), Godvakker-Maren (1940), Gullfjellet (1941), Trysil-Knut (1942), Vigdis (1943) og Dei svarte hestane (1951).

Sommeren 1963 spilte hun i Shakespeares En Midtsommernattsdrøm i Frognerparken. Arbeiderbladets Paul Gjesdahl var begeistret for oppsetningen, og skrev i sin anmeldelse at «Eva Sletto var en vakker, naturlig og sjarmerende Titania.» Wikipedia

76 år
Claus von Amsberg (Prins)
1926 - 2002

Claus von Amsberg (Kongeriket Nederlandene)

Prins, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Claus Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg

Født:
6. september 1926

Døde:
6. oktober 2002 (76 år)

Claus Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg var en tysk diplomat. Han giftet seg med dronning Beatrix av Nederland den 10. mars 1966, og fikk tittelen prins av Nederland, Jonkheer (junker) van Amsberg.

Beatrix og Claus fikk tre barn; Willem-Alexander av Nederland, Johan Friso av Oranien-Nassau og Constantijn av Nederland.

Prins Claus ble i 1968 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Wikipedia

76 år
Roger Waters (Musiker)
1943

Roger Waters (Storbritannia)

Musiker, komponist, gitarist, manusforfatter, sanger, pianist, plateprodusent, fredsaktivist, trommeslager, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
George Roger Waters

Født:
6. september 1943 (76 år)

George Roger Waters er en britisk musiker best kjent for å være en del av Pink Floyd fra 1965 til 1985. Wikipedia

58 år
Paul Waaktaar-Savoy (Musiker)
1961

Paul Waaktaar-Savoy (Norge)

Musiker, komponist, sanger, gitarist, pianist, låtskriver

Født:
6. september 1961 (58 år)

Paul Waaktaar-Savoy er en norsk musiker og låtskriver i popgruppene a-ha (gitar) og Savoy (vokal, gitar, keyboard og bass). Han vokste opp på Manglerud hvor han og Magne Furuholmen startet a-ha i 1982. I 1991 giftet han seg med amerikanske Lauren Savoy som han senere startet bandet Savoy med. Han er bosatt i New York og Oslo.

Kongen utnevnte i 2012 Waaktaar-Savoy til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «innsats for norsk musikkliv». Waaktaar-Savoy ble i 2011 sammen med a-ha innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Wikipedia

41 år
Karin Park (Sanger)
1978

Karin Park (Sverige)

Sanger, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Karin Maria Erika Park

Født:
6. september 1978 (41 år)

Karin Maria Erika Park er en svensk/norsk låtskriver og vokalist.

Karin Park vokste opp i Sverige, og tok sin musikkutdannelse ved konservatoriet i Stockholm. Hun bosatte seg i Bergen etter et tre års opphold i Japan.

Hun skapte overskrifter da hun hadde på seg en t-skjorte fra Amnesty på sin Kina-turné, med ordet «menneskerettigheter» skrevet på kinesisk.

Park spiller en rolle i filmen Skjult med Kristoffer Joner. Wikipedia

29 år
Finn-Hågen Krogh (Langrennsløper)
1990

Finn-Hågen Krogh (Norge)

Langrennsløper

Født:
6. september 1990 (29 år)

Finn-Hågen Krogh er en norsk langrennsløper som representerer Tverrelvdalen IL. Han ble verdensmester på lagsprint sammen med Petter Northug i Ski-VM 2015 i Falun. Wikipedia

Dødsfall
87 år
Margaret Sanger (Pioner)
1879 - 1966

Margaret Sanger (USA)

Pioner, sykepleier, aktivist, fagforeningsperson, feminist

Født:
14. september 1879

Døde:
6. september 1966 (87 år)

Margaret Higgins Sanger, også kjent som Margaret Sanger Slee, var en amerikansk sykepleier og pioner innen prevensjon og familieplanlegging. Hun har fått æren for å ha innført begrepet «birth control». Wikipedia

48 år
Tom Fogerty (Sanger)
1941 - 1990

Tom Fogerty (USA)

Sanger, gitarist, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Richard Fogerty

Født:
9. november 1941

Døde:
6. september 1990 (48 år)

Thomas Richard «Tom» Fogerty var en amerikansk gitarist og låtskriver. Han er mest kjent som gitarist i Creedence Clearwater Revival fra 1967 til 1971. Han forlot bandet etter uoverensstemmelser med sin lillebror og bandkollega, John Fogerty. Etter tiden i CCR ga han ut en rekke album som soloartist og sammen med bandet Ruby.

Fogerty døde av aids i 1990, trolig etter å ha fått i seg hiv-smittet blod ved en blodoverføring. Wikipedia

69 år
Ernst-Hugo Järegård (Filmskuespiller)
1928 - 1998

Ernst-Hugo Järegård (Sverige)

Filmskuespiller

Født:
12. desember 1928

Døde:
6. september 1998 (69 år)

Ernst-Hugo Alfred Järegård var en svensk skuespiller. Han var i sin tid en av svensk teaters mest kjente, ikke minst også på grunn av flere opptredener i svensk fjernsyn.

Järegård spilte rollen som Hjalmar Ekdahl i Ibsens Vildanden. Han har også spilt i Lars von Triers film Europa (1991) og den danske TV-serien Riget (1994) og Riget II (1997) (også regissert av Trier).

Han mottok O'Neill-stipendiet i 1975. Wikipedia

71 år
Luciano Pavarotti (Sanger)
1935 - 2007

Luciano Pavarotti (Italia)

Sanger

Født:
13. oktober 1935

Døde:
6. september 2007 (71 år)

Luciano Pavarotti var en italiensk tenorsanger. Han var en av sin tids mest populære sangere i operaens verden og hans repertoar spente over mange musikalske genre, skjønt han fremst var kjent som en bel canto-sanger. Han ble særlig kjent for sine fjernsynsoverførte konserter, og som en av De tre tenorer. Pavarotti høstet også heder for sin innsats for flyktninger og Røde Kors og ble i 1998 ble tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia

98 år
Anita Page (Skuespiller)
1910 - 2008

Anita Page (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Anita Pomares

Født:
4. august 1910

Døde:
6. september 2008 (98 år)

Anita Pomares, bedre kjent som Anita Page var en amerikansk skuespiller. Hun var før sin død en av de få gjenlevende skuespillerne som hadde hatt en voksenrolle i en stumfilm. Blant andre stumfilmskuespillere som fortsatt lever i det 21. århundre er Barbara Kent, Dorothy Janis og Miriam Seegar. Anita Page var også den siste gjenlevende som var til stede på den første Oscarprisutdelingen i 1929. Wikipedia

69 år
Aril Edvardsen (Misjonær)
1938 - 2008

Aril Edvardsen (Norge)

Misjonær, predikant

Fullt navn / Fødenavn:
Aril Snorre Edvardsen

Født:
15. november 1938

Døde:
6. september 2008 (69 år)

Aril Snorre Edvardsen var en norsk predikant, evangelist, pinsevenn og leder for den økumeniske misjonsstiftelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering som han stiftet i 1965.

Edvardsen døde den 6. september 2008 under en reise til Mombasa i Kenya. Han ble 69 år gammel. Wikipedia

82 år
Burt Reynolds (Skuespiller)
1936 - 2018

Burt Reynolds (USA)

Skuespiller, sanger, American Football-spiller, manusforfatter, filmprodusent, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Burton Leon Reynolds, Jr.

Født:
11. februar 1936

Døde:
6. september 2018 (82 år) (Selvmordsangrep i sitt hjem)

Burton Leon «Burt» Reynolds jr. var en amerikansk skuespiller. Han var mest kjent for rollen som «Bandit» i filmen Smokey and the Bandit fra 1977 og en av hovedrollene i actionkomedien Verdens sprøeste bilrace fra 1981.

Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

95 år
Robert Mugabe (Politiker)
1924 - 2019

Robert Mugabe (Zimbabwe)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Gabriel Mugabe

Født:
21. februar 1924

Døde:
6. september 2019 (95 år)

Robert Gabriel Mugabe var en zimbabwisk politiker og leder for Zimbabwes regjering fra 1980 til 2017, først som statsminister og deretter som president fra 31. desember 1987 til november 2017.

Mugabe ble satt i husarrest av militæret i landet 15. november 2017 i det som beskrives som et statskupp. Tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa tok midlertidig over makten i landet. I et brev til parlamentet 21. november erklærte Mugabe at han frivillig gikk av som president. Erklæringen kom etter at høringer for eventuell riksrett mot Mugabe var innledet. Wikipedia

<<
6. September
>>