Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. Februar

Om dagen

9. Februar er dag 40 i 2024, og er i uke 6. Det er 326 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 9. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

20 år siden

2004: Nettleseren Mozilla Firebird skifter navn til Firefox

Mozilla Firefox er verdens tredje mest benyttede nettleser. Mozilla Firefox er utviklet og vedlikeholdes på dugnad av flere hundre frivillige, og Mozilla Corporation som koordinerer arbeidet. Firefox er programvare med fri og åpen kilde og er gratis.

Mozilla Foundation ønsket at Firefox skulle bli en liten, rask, enkel og utvidbar nettleser, separat fra den større Mozilla-applikasjonssamlingen. Firefox er den offisielle nettleseren fra Mozilla-prosjektet, og inngår i en applikasjonssamling sammen med e-postleseren Mozilla Thunderbird og kalender-applikasjonen Mozilla Sunbird.

Prosjektet som senere ble Firefox startet som en eksperimentell gren av Mozilla-samlingen kalt «mozilla/browser» av Dave Hyatt og Blake Ross. Prosjektets grunnleggere hadde opprinnelig som mål å skape den best mulige nettleseren for Microsoft Windows. Etter tilstrekkelig utvikling ble en førsteutgave lagt ut for offentlig testing i september 2002 under navnet «Phoenix».

Navnet «Phoenix» ble beholdt til 14. april 2003 da det ble endret på grunn av en varemerkekonflikt med BIOS-produsenten Phoenix Technologies. Det nye navnet, «Firebird» fikk blandet mottakelse. Sent i april samme år bestemte Mozilla Foundation at nettleseren skulle refereres til som «Mozilla Firebird» for å unngå forveksling med databasetjeneren Firebird. Langvarig press fra åpen kildekode-miljøet tvang imidlertid fram enda et navneskifte, og den 9. februar 2004 ble Mozilla Firebird omdøpt til «Mozilla Firefox».

Dette navnet ble valgt for sin likhet til «Firebird», men også for sin unikhet i dataindustrien. For å forsikre seg mot at enda et navneskifte ikke skulle bli nødvendig registrerte Mozilla Foundation i desember 2003 «Firefox» som et varemerke i USA. Wikipedia
79 år siden

1945: Luftslaget over Sunnfjord, også kalt «Den svarte fredagen» starter

Den svarte fredagen er en betegnelse som refererer til 9. februar 1945 da britiske fly angrep tyske skip som hadde gjemt seg i Førdefjorden og om den påfølgende luftkampen.

Hendelsen begynte med at et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip, blant annet en destroyer, lå for anker i fjorden. Det britiske rekognoseringsflyet rapporterte om skipene til basen i Storbritannia, og britene sendte opp 45 fly for å angripe den tyske flåten. Da tyskerne oppdaget at de britiske flyene var underveis, ba de om flystøtte fra flybasen sin på Herdla.

Luftslaget over Sunnfjord ble ett av de største og hardeste som fant sted i norsk luftrom under hele den andre verdenskrig, og det kunne høres over store deler av Sunnfjord og Ytre Sogn. Hele 42 allierte fly var involvert i slaget mot 16 Focke-Wulf Fw 190 fly fra tyske Luftwaffe. 10 allierte og fem tyske fly gikk tapt, og 14 allierte og de to tyske flygerne Otto Leibfried og Rudi Linz mistet livet.

De tyske marinefartøyene led bare mindre skader, og ingen av dem ble senket. Wikipedia
104 år siden

1920: Svalbard-traktaten undertegnes og garanterer norsk suverenitet over øygruppen Svalbard

Svalbardtraktaten, også kjent som Paris-traktaten, er en traktat inngått 9. februar 1920 i Paris mellom flere land om øygruppa Svalbard. Den ble inngått i forbindelsene med fredskonferansene etter første verdenskrig. Først i 1925 ble traktatens bestemmelser om norsk overhøyhet over øygruppen nedfelt i norsk rett gjennom Svalbardloven, som regulerer Norges suverenitets- og myndighetsutøvelse på Svalbard. Svalbardtrakten er den siste av traktatene fra fredskonferansene som fortsatt gjelder. Wikipedia

Fødsler

28 år
Jimmy Bennett (Skuespiller)
1996

Jimmy Bennett (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
James Michael Bennett

Født:
9. februar 1996 (28 år)

James Michael «Jimmy» Bennett er en amerikansk skuespiller og musiker. Han er mest kjent for sine roller i Daddy Day Care, Hostage, Poseidon, Orphan og som den unge James T. Kirk i Star Trek-filmen fra 2009. Han har også spilt JJ Powell i ABC-serien No Ordinary Family. Wikipedia

31 år
Parimarjan Negi (Sjakkspiller)
1993

Parimarjan Negi (India)

Sjakkspiller

Født:
9. februar 1993 (31 år)

Parimarjan Negi er en indisk stormester i sjakk. I juli 2005 gjorde han sitt tredje og siste IM-napp i turneringen Sort International, en åpen sjakkturnering i Sort, Spania.

Den 6. januar 2006 oppnådde han sitt andre stormesternapp under Hastings Ches Congress der han scorte 6/10 og en prestasjon på 2568. Negi avsluttet på 16.-plass. Sitt tredje og siste stormesternapp fikk han under Chelyabinsk Region Superfinal Championship i Satka, Russland, den 1. juli 2006 da han fikk remis mot den russiske stormesteren Ruslan Sherbakov. Han ble dermed den nest yngste stormester noensinne i en alder av 13 år og 142 dager (13 år, 4 måneder og 20 dager) kun slått av Sergej Karjakin. Negi ble stormester 5 dager yngre enn norske Magnus Carlsen. Han er den yngste stormesteren på rankinglisten til FIDE per juli 2008. Wikipedia

37 år
Magdalena Neuner (Skiskytter)
1987

Magdalena Neuner (Tyskland)

Skiskytter, toller, sportskommentator

Født:
9. februar 1987 (37 år)

Magdalena Neuner er en tysk tidligere skiskytter. Hun var på det tyske landslaget fra 2003 til 2012, og vant verdenscupen sammenlagt tre ganger (i 2008, 2010 og 2012). Hun har i tillegg to OL-gull fra OL i Vancouver i 2010, tolv VM-gull, og 34 individuelle enkeltseire i verdenscupen. Wikipedia

39 år
David Gallagher (Skuespiller)
1985

David Gallagher (USA)

Skuespiller, modell, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
David Lee Gallagher

Født:
9. februar 1985 (39 år)

David Gallagher er en amerikansk skuespiller. Blant annet har han spilt i den amerikanske TV-serien 7th Heaven, i rollen som Simon Camden.

Gallagher begynte som modell i en alder av to år forskjellige reklamer som senere førte til kommersielt arbeid som skuespiller. Han dukket opp i en rekke TV-reklamer som barn for produkter som f.eks. Tyson Foods og Fisher Price. I en alder av 8 år hadde Gallagher en tilbakevendende rolle i såpeoperaen Loving. Hans filmdebut kom i 1993 da han fikk rollen som Mikey i oppfølgeren Look Who's Talking Now, da han spilte sønnen til John Travolta og Kirstie Alley.

I 1995 opptrådte Gallagher i en produksjon av A Christmas Carol på Broadway. Han spilte også i flere TV-filmer, deriblant Bermuda Triangle. I 1996 ble Gallagher gjenforent med John Travolta i filmen Phenomenon. Senere samme år ble fikk Gallagher rollen som Simon Camden i den kjente TV-serien 7th Heaven som forble på lufta i 11 sesonger, og dermed er det eldste familiedramaet i fjernsynets historie og er den høyest rangerte TV-serien på WB Network. I 2003, under 7th Heaven's åttende sesong, forlot Gallagher TV-serien for å studere på heltid. Men han kom tilbake til serien på deltid i løpet av sesong 9. Deretter valgte han å ikke fornye kontrakten sin.

Gallaghers første rolle etter å ha forlatt 7th Heaven var med en gjesterolle i TV-serien Numb3rs som seriemorderen Buck Winters i september 2006, en rolle han gjentok i januar 2009. Han har også dukket opp i sesong 6 av CSI: Miami. Han spilte også i filmoppfølgeren av Boogeyman, som gikk rett på DVD. I juli 2008 var Gallagher gjesteskuespiller i dramaserien Saving Grace med rollen som Paul Shapiro, en plaget ung mann som var mistenkt i en mord-etterforskning.

Gallagher`s neste TV-opptreden var i oktober 2008 i en episode av TV-serien Bones med rollen om Ryan Stephenson, sønn av en mann som gikk gjennom kirurgisk operasjon for å bli kvinne. I november 2008 dukket Gallagher opp i en episode av TV-serien Without a Trace der han spilte en som var mistenkt for å være ansvarlig for forsvinningen av en sykepleier. Wikipedia

28 år
James Owen Sullivan (Musiker)
1981 - 2009

James Owen Sullivan (USA)

Musiker, låtskriver, trommeslager, perkusjonist, vokalist

Født:
9. februar 1981 (43 år siden)

Døde:
28. desember 2009 (28 år) (14 år siden)

James «Jimmy» Owen Sullivan også kjent under artistnavnet «The Reverend Tholomew Plague» (eller «The Reverend», også bare «The Rev»), var trommeslageren i metalcore-bandet Avenged Sevenfold. Han var også vokalist nummer to i bandet, siden han hadde en del egne setninger han sang alene, spesielt på Albumet Avenged Sevenfold-som kom ut i 2007.

«The Rev» var også med i et band prosjekt sammen med Synyster Gates som fortsatt eksisterer, men som guttene ikke har mye tid til siden Avenged Sevenfold har såpass stor suksess. Dette bandet kalles Pinkly Smooth og ble dannet i 2001.

Sanger hvor The Rev synger på: A Little Piece of Heaven, Afterlife, Almost Easy, Critical Acclaim, Seize The Day, Scream, Crossroads, Lost og koring med resten av bandet i bakgrunnen på mange sanger, pluss at han rakk akkurat å bli ferdig med sangen Fiction som han hadde laget selv der han spilte alle instrumenter og sang selv før han tok sitt steg mot "Eternal Rest" i slutten av 2009.

James Owen Sullivan ble funnet død i sitt hjem i Huntington Beach, California mandag den 28. desember 2009 klokken 13.00. Det ble først rapportert at hans dødsfall hadde skjedd under naturlige omstendigheter. Wikipedia

44 år
Gjermund Landrø (Sanger)
1980

Gjermund Landrø (Norge)

Sanger, musiker

Født:
9. februar 1980 (44 år)

Gjermund Landrø er fra Rennebu og var bassist i trønderbandet Gåte, som ble oppløst nyttår 2006. Han sang også i bandet. Wikipedia

45 år
Zhang Ziyi (Skuespiller)
1979

Zhang Ziyi (Kina)

Skuespiller, danser, modell

Født:
9. februar 1979 (45 år)

Zhang Ziyi er en kinesisk skuespiller. Hun ble født i Beijing, og debuterte i filmen Veien Hjem, av Zhang Yimou, bare 19 år gammel. Hennes mest kjente film er nok Snikende tiger, skjult drage (2000) som bl.a. vant Oscar for beste utenlandske film, men hun har medvirket i både kinesiske filmer, koreanske filmer og Hollywood-produksjoner.

Hun har utdannelse fra Beijing danseakademi og Den sentrale dramaskole. Wikipedia

46 år
Gro Marit Istad Kristiansen (Skiskytter)
1978

Gro Marit Istad Kristiansen (Norge)

Skiskytter

Født:
9. februar 1978 (46 år)

Gro Marit Istad Kristiansen er en norsk skiskytter. Hun var på det norske elitelaget mellom 1998–2007, da hun la opp som skiskytter. Foran sesongen 2009/2010 gjorde hun comeback.

I 1998 ble hun juniorverdensmester på sprintdistansen og har også et stafettgull i junior-VM. Hun fikk sin første mesterskapstriumf som senior under VM i skiskyting 2005 i Hochfilzen, der hun vant 12,5 km fellesstart. Hun vant totalt tre verdenscupseirer.

Hun er niese til skiskytter og verdensmester, Jon Istad og har tre barn. Wikipedia

49 år
Kurt Asle Arvesen (Syklist)
1975

Kurt Asle Arvesen (Norge)

Syklist, sportsdirektør

Født:
9. februar 1975 (49 år)

Kurt Asle Arvesen er en norsk tidligere profesjonell sykkelrytter fra Eresfjord, som nå er sportsdirektør i Team Sky. Fra 2017 vil Arvesen være sportslig leder for det norske kontinentallaget Uno-X Hydrogen Development Team.

Arvesen har deltatt i alle de store Grand Tours. Han har deltatt i Tour de France fem ganger og har vunnet én etappeseier (2008). Han har vært med i Giro d'Italia to ganger, i 2003 og 2007 og vant en etappe begge ganger. Han har også deltatt i fire utgaver av Vuelta a España. Wikipedia

54 år
Eldbjørg Raknes (Komponist)
1970

Eldbjørg Raknes (Norge)

Komponist, jazzmusiker, sanger, pianist

Født:
9. februar 1970 (54 år)

Eldbjørg Raknes er en norsk jazzvokalist, kjent for sitt arbeid med a cappella, innovativ stemmebruk og elektroniske effekter.

Hun er utdannet ved musikklinja på Atlanten videregående skole i Kristiansund (1986–89), teaterlinja på Romerike Folkehøgskole (1990) og Jazzlinja (NTNU) (1991–94) med spesialisering i sang, pedagogikk, arrangement og komposisjon, og er er engasjert som førsteamanuensis på Jazzlinja (NTNU). Hun har turnert med Rikskonsertene og deltatt ved flere internasjonale jazzfestivaler, blant annet som medlem av gruppene Bodega Band, TINGeLING, Søyr (1994–96), ESE, Kvitretten og Trondheim Voices, samt i duo med Anders Jormin (2004–). Hun mottok Kardemommestipendiet i 2000. I 2011 ble hun tildelt Radka Toneff Minnepris, samt Buddy-prisen og i 2012 Gammleng-prisen i klassen jazz.

Raknes driver eget plateselskap, My Recordings (2006). Eldbjørg er søster til bassisten Steinar Raknes. Wikipedia

58 år
Harald Eia (Komiker)
1966

Harald Eia (Norge)

Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Meldal Eia

Født:
9. februar 1966 (58 år)

Harald Meldal Eia er en norsk komiker, tekstforfatter og skuespiller. Wikipedia

61 år
Brian Greene (Fysiker)
1963

Brian Greene (USA)

Fysiker, skribent, professor, forfatter, skuespiller, teoretisk fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Greene

Født:
9. februar 1963 (61 år)

Brian Greene er en amerikansk fysiker og superstrengteoretiker. Siden 1996 har han vært professor ved Columbia University.

Han ble født i New York City og viste tidlig store evner innen matematikk. Da han var tolv år gammel fikk han privatundervisning av en professor ved Columbia University fordi han var forbi high school-nivået.

Hans bok The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory (1999) er en popularisering av superstrengteori og M-teori. Den var finalist for Pulitzer-prisen i sjangeren non-fiction og vinner av The Aventis Prizes for Science Books i 2000.

The Elegant Universe ble senere gjort til en spesialserie på PBS med Greene som forteller. Hans andre bok, The Fabric of the Cosmos (2004) handler om rom, tid og universets natur. Wikipedia

71 år
Ciarán Hinds (Skuespiller)
1953

Ciarán Hinds (Irland)

Skuespiller

Født:
9. februar 1953 (71 år)

Ciarán Hinds er en nordirsk skuespiller. Han studerte opprinnelig jus, men ble overbevist om å satse på en skuespillerkarrière og studerte ved det velrenommerte Royal Academy of Dramatic Art. Wikipedia

77 år
Ole Paus (Musiker)
1947

Ole Paus (Norge)

Musiker, sanger, forfatter, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Christian Paus

Født:
9. februar 1947 (77 år)

Ole Christian Paus er en norsk visesanger, musiker, forfatter og skuespiller. Han var en av de sentrale skikkelsene under Visebølgen i Norge. Ole Paus er en allsidig kunstner. På 1970- og 1980-tallet ble han lagt merke til med sine ofte satiriske og samfunnsrefsende tekster, blant annet med en serie plater han kalte Paus-posten med skillingsviser som kommenterte politiske og dagsaktuelle spørsmål på ironiske og ofte injurierende måter, og med tabuoverskridende sanger som «I en sofa fra IKEA». Senere har han markert seg med en mykere og mer poetisk stil, blant annet som tolker av salmer i samarbeid med Kirkelig Kulturverksted og med barneoperaen Heksene som han skrev sammen med sin sønn Marcus Paus. Paus' poetiske side har også kommet til syne i sanger som «Innerst i sjelen» og «Engler i sneen», som han har skrevet tekst til.

Ole Paus debuterte som visekunstner i 1970 og som forfatter året etter, etter å ha blitt oppdaget av henholdsvis Alf Cranner og Alf Prøysen. I tillegg til Cranner og Prøysen var Henny Moan, André Bjerke og Jens Bjørneboe viktige mentorer for den unge Paus, og han har hatt et nært samarbeid med blant andre Ketil Bjørnstad i mange tiår og bidro på Bjørnstads plate Leve Patagonia i 1978. Han vant Spellemannprisen 1976 i klassen visesang for albumet I anstendighetens navn, fikk juryens hederspris under Spellemannprisen 1998 og fikk Gammleng-prisen i klassen vise i 1995. I 2013 utgav han trippelalbumet Avslutningen, som han sa kom til å bli hans siste album. Han ble tildelt prisen Årets spellemann for 2013. Han mottok Solprisen i 2014 og Anders Jahres Kulturpris i 2018.

Paus har hatt roller på film og har også vært programleder for flere TV-programmer, både på TV3 og TV 2. Gjennom plateselskapet Zarepta utgav han også flere sentrale verk innen norsk jazz, blant annet Radka Toneffs to første album. Han har blitt omtalt som Norges «nasjonaltrubadur» og sangen «Mitt lille land» som «den nye nasjonalhymnen». Paus synger og skriver konsekvent på norsk og har ivret for at andre norske musikere skal gå over fra engelsk til norsk. I likhet med Jens Bjørneboe hadde Paus opprinnelig et konservativt ståsted, men har til dels blitt oppfattet som en «borgerlig anarkist». Wikipedia

79 år
Mia Farrow (Skuespiller)
1945

Mia Farrow (USA)

Skuespiller, Fotograf, menneskerettsaktivist, selvbiograf, modell,

Fullt navn / Fødenavn:
Maria de Lourdes Villiers Farrow

Født:
9. februar 1945 (79 år)

Maria de Lourdes Villiers Farrow er en amerikansk skuespiller for film og scene.

Farrow er tredje barn av regissøren John Farrow og skuespilleren Maureen O'Sullivan. Hun fikk sin scenedebut i 1963 i en off-Broadwayoppsetning av Oscar Wildes The Importance of Being Earnest. Året etter fikk hun sin debut på filmlerretet med en rolle i filmen Guns at Batasi.

I 1966 giftet Farrow seg med den tretti år eldre Frank Sinatra. De skilte seg i 1968, og Farrow knyttet seg til flower power-bevegelsen og reiste en kort periode til India og guruen Maharishi Mahesh Yogi. Hun returnerte til Hollywood samme år, og fikk stor suksess med sin hovedrolle i Roman Polańskis film Rosemary's Baby.

I årene 1970–1979 var Farrow gift med dirigenten og pianisten André Previn, og i årene 1981–1991 hadde hun et forhold til filmregissøren Woody Allen. Ronan Farrow (tidligere Satchel Farrow) er sønn av Farrow og Allen.

Mia Farrow spilte hovedrollen i flere av Allens filmer, men forholdet endte dramatisk da Allen innledet et forhold til Farrows adoptivdatter, Soon-Yi Previn. Wikipedia

81 år
Terje Pedersen (Spydkaster)
1943

Terje Pedersen (Norge)

Spydkaster

Fullt navn / Fødenavn:
Terje Olav Pedersen

Født:
9. februar 1943 (81 år)

Terje Olav Pedersen er en norsk pensjonert tannlege og tidligere spydkaster som deltok i de olympiske leker i 1960 og 1964. Han representerte Sportsklubben Vidar i Oslo.

Før OL i 1964 var han gullfavoritt fordi han hadde satt verdensrekord to ganger samme år, men skader og overtrening ødela for ham: 1. juli kastet han 87,12 meter, og 2. september forbedret han rekorden med over fire meter, til 91,72 meter, på Bislett Stadion i Oslo. For disse prestasjonene ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje, og Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn».

Terje Pedersen var trener for spydkasteren Pål Arne Fagernes fra 1996. Wikipedia

81 år
Joe Pesci (Skuespiller)
1943

Joe Pesci (USA)

Skuespiller, Komiker, musiker, sanger,

Født:
9. februar 1943 (81 år)

Joe Pesci er en amerikansk skuespiller. Han vant en Oscar, i klassen beste mannlige birolle, for sin rolle som «Tommy DeVito» i filmen Mafiabrødre. Også er Pesci kjent som skurken Harry i filmene Alene hjemme og Alene hjemme 2, Forlatt i New York sammen med Daniel Stern. Wikipedia

82 år
Carole King (Komponist)
1942

Carole King (USA)

Komponist, musiker, sanger, pianist, skuespiller, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Carol Joan Klein

Født:
9. februar 1942 (82 år)

Carole King er en amerikansk sanger og låtskriver.

King begynte svært ung å skrive hitsanger for grupper som The Drifters og The Shirelles. I en periode spilte hun inn demosanger med Paul Simon under navnet The Cousines. Hun utgjorde, sammen med sin daværende mann, Gerry Goffin, et av 1960-årenes mest framgangsrike låtskriverpar. Kjente artister og grupper som Ike & Tina Turner, Ann-Margret, The Beatles, The Animals, Blood, Sweat and Tears, The Byrds og The Everly Brothers har spilt inn deres låter.

I 1970-årene fikk Carole King egen betydning som selvstendig musiker. I 1971 ble hennes LP Tapestry nummer én på den amerikanske spillisten Billboard og er en av musikkhistoriens virkelige storselgere, med over 25 millioner solgte eksemplarer. Hun har siden gitt ut en rekke plater i en myk popstil.

King var gift med låtskriveren Gerry Goffin. Deres døtre, Louise Goffin og Sherry Goffin, arbeider også som musikere og låtskrivere. Wikipedia

90 år
Ingeborg Botnen (Politiker)
1934

Ingeborg Botnen (Norge)

Politiker, bibliotekar

Født:
9. februar 1934 (90 år)

Ingeborg Botnen er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Telemark i 1981 til 1993. Hun var vararepresentant i perioden 1977 – 1981.

Ingeborg Botnen er utdannet bibliotekar og var biblioteksjef på Rjukan fra 1972 til hun gikk av med pensjon i 2004. I perioden 1981 til 1993 hadde hun permisjon da hun var representant på Stortinget for Telemark AP. Hun hadde også arbeidet ved Deichmanske bibliotek i Oslo og Odda bibliotek før hun kom til Rjukan i 1959. Hun begynte da å arbeide ved Rjukan Bibliotek og ble biblioteksjef der i 1972. Hun har også vært leder i Tinn Ap og medlem av fylkestinget og fylkesutvalget i Telemark og medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. Wikipedia

92 år
Gerhard Richter (Kunstmaler)
1932

Gerhard Richter (Tyskland)

Kunstmaler, universitetslærer, billedkunstner, illustratør

Født:
9. februar 1932 (92 år)

Gerhard Richter er en tysk maler, skulptør og fotograf. Wikipedia

58 år
Thomas Bernhard (Forfatter)
1931 - 1989

Thomas Bernhard (Østerrike)

Forfatter, dramatiker, manusforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Nicolaas Thomas Bernhard

Født:
9. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
12. februar 1989 (58 år) (35 år siden)

Thomas Bernhard var en østerriksk romanforfatter og dramatiker. Han er kjent for sin krasse fordømmelse av alt småborgerskap, og spesielt det østerrikske. Han var også sterkt kritisk til den østerrikske kulturen etter krigen, og mente det meste ved den var falskt. Wikipedia

41 år
Brendan Behan (Poet)
1923 - 1964

Brendan Behan (Irland)

Poet, forfatter, lyriker, journalist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Brendan Francis Behan

Født:
9. februar 1923 (101 år siden)

Døde:
20. mars 1964 (41 år) (60 år siden)

Brendan Francis Behan (irsk:Breandán Ó Beacháin; født 9. februar 1923 i Dublin, død 20. mars 1964 samme sted) var en irsk poet, novellist, roman- og skuespillforfatter. Han var også irsk republikaner og medlem av Irish Republican Army (IRA). Behan var en av de store irske dramatikere i det 19. århundre. Wikipedia

88 år
Kathryn Grayson (Skuespiller)
1922 - 2010

Kathryn Grayson (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Zelma Kathryn Elisabeth Hedrick

Født:
9. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
17. februar 2010 (88 år) (14 år siden)

Kathryn Grayson var en amerikansk skuespillerinne og sanger.

Grayson medvirket i en rekke musikalfilmer på 1940- og 1950-tallet. Hennes første film var Andy Hardy's Private Secretary i 1941 hvor hun spilte mot Mickey Rooney. Det drøyde ikke lenge før hun fikk spille mot MGMs store stjerner som Gene Kelly i To gaster går i land (1945) og Fred Astaire.

Sine beste roller hadde Grayson i Show Boat (1951) og Kiss Me Kate (1953). Hennes siste film ble Vagabond King i 1956. Etter dette har hun jobbet i teater og på nattklubber. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

92 år
Ada Madssen (Billedhogger)
1917 - 2009

Ada Madssen (Norge)

Billedhogger

Fullt navn / Fødenavn:
Ada Margrethe Madssen

Født:
9. februar 1917 (107 år siden)

Døde:
22. september 2009 (92 år) (14 år siden)

Ada Margrethe Madssen var en norsk billedhugger og bildekunstner.

Hun var utdannet fra SHKS under Per Krohg i årene 1935 til 1937 og deretter fra Statens kunstakademi under Wilhelm Rasmussen og Axel Revold i årene 1938 til 1940.

Blant hennes arbeider er de mest kjente Dronning Maud i Dronningsparken (1959), statuen av Camilla Collett på Eidsvoll (1977) og monumentet over Harriet Backer og Agathe Backer-Grøndahl i Holmestrand (1982).

Ada Madsen ble i oktober 2007 ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Wikipedia

70 år
Ernest Tubb (Musiker)
1914 - 1984

Ernest Tubb (USA)

Musiker, sanger, komponist, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ernest Dale Tubb

Født:
9. februar 1914 (110 år siden)

Døde:
6. september 1984 (70 år) (39 år siden)

Ernest Dale Tubb var en amerikansk country-artist og låtskriver.

Tubb fikk kallenavnet «the Texas Troubadour» og var en av countrymusikkens pionerer. Hans kanskje største hit var «Walking the Floor Over You» fra 1941. Han ble i 1965 innvalgt som medlem i æresgalleriet Country Music Hall of Fame. Wikipedia

67 år
Ronald Colman (Skuespiller)
1891 - 1958

Ronald Colman (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
9. februar 1891 (133 år siden)

Døde:
19. mai 1958 (67 år) (66 år siden)

Ronald Charles Colman var en engelsk skuespiller.

Colman vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Anthony John i filmen Dobbeltliv (1947). Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

73 år
Helge Krog (Forfatter)
1889 - 1962

Helge Krog (Norge)

Forfatter

Født:
9. februar 1889 (135 år siden)

Døde:
30. juli 1962 (73 år) (61 år siden)

Helge Krog var en norsk forfatter og oversetter. Wikipedia

50 år
Alban Berg (Komponist)
1885 - 1935

Alban Berg (Østerrike)

Komponist, pianist, musiker, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Alban Maria Johannes Berg

Født:
9. februar 1885 (139 år siden)

Døde:
24. desember 1935 (50 år) (88 år siden)

Alban Berg var en østerriksk komponist. Han var medlem av Den andre wienerskole, i likhet med Arnold Schönberg og Anton Webern, og lagde verker som kombinerte Mahlers romantikk med en meget personlig tilpasning av Schönbergs tolvtonemusikk. Wikipedia

68 år
William Henry Harrison (Amerikansk president)
1773 - 1841

William Henry Harrison (USA)

Amerikansk president, soldat

Født:
9. februar 1773 (251 år siden)

Døde:
4. april 1841 (68 år) (183 år siden)

Wiliam Henry Harrison var den niende i rekken av amerikanske presidenter. Han ble innsatt i embetet 4. mars 1841, men døde en måned senere, 4. april 1841. Han er dermed den amerikanske presidenten som har sittet kortest, og den første som døde mens han fremdeles var president.

Ironisk nok var presidenten med kortest tid i Det hvite hus også den som holdt den lengste innvielsestalen noen gang - den varte en time og tre kvarter, holdt på en bitterlig kald morgen i mars. På slutten av dagen måtte Harrison legge seg med en alvorlig forkjølelse som snart utviklet seg til en tilstand man tolket som lungebetennelse, og som tok livet av ham. Den artet seg imidlertid atypisk, og kan ha vært tyfoidfeber.

Med sin kone Anna Symmes (1775-1864) - den første presidentfrue som aldri rakk å besøke Det hvite hus, fra Ohio kunne hun ikke en gang rekke frem til mannens begravelse - fikk Harrison ti barn. Hun ville trolig representert ham på en utmerket måte, da hun var vant med å være vertskap hjemme i Ohio, blant annet for gjestende indianerhøvdinger.

Visstnok fikk Harrison også seks barn med en av sine slavinner, Dilsia. Da han stilte til valg som president, tok det seg ikke ut å ha slavebarn rundt seg, så han ga fire av barna til sin bror, som solgte dem til en plantasje i Georgia. Gjennom denne grenen av familien ble Harrison oldefar til den kjente borgerrettsforkjemperen Walter Francis White, president i NAACP fra 1931 til 1955.

William Henry Harrison var den siste presidenten som var født under britisk styre, og han var farfar til Benjamin Harrison, USAs 23. president. Wikipedia

Dødsfall

79 år
Chick Corea (Pianist)
1941 - 2021

Chick Corea (USA)

Pianist, komponist, jazzmusiker, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Armando Anthony Corea

Født:
12. juni 1941 (82 år siden)

Døde:
9. februar 2021 (79 år) (3 år siden)

Armando Anthony «Chick» Corea var en amerikansk jazzpianist. Han regnes som en en viktig fornyer av jazzen og var med på å danne stilen jazz-fusion. Han ga ut godt over 80 plater, inkludert flere plater i samarbeid med norske musikere, og vant over 20 Grammy-priser. Wikipedia

85 år
Mirella Freni (Sanger)
1935 - 2020

Mirella Freni (Italia)

Sanger, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Mirella Fregni

Født:
27. februar 1935 (89 år siden)

Døde:
9. februar 2020 (85 år) (4 år siden)

Mirella Freni var en italiensk sopran. Hun var en av verdens mest kjente lyriske sopraner.

Egentlig het hun Fregni til etternavn, men endret stavingen for at det skulle være lettere å uttale navnet riktig på de fleste språk. Wikipedia

59 år
Reg E. Cathey (Skuespiller)
1958 - 2018

Reg E. Cathey (USA)

Skuespiller

Født:
18. august 1958 (65 år siden)

Døde:
9. februar 2018 (59 år) (6 år siden)

Reginald Eurias Cathey var en amerikansk skuespiller. Han var mest kjent for sine roller som Norman Wilson i The Wire, Martin Querns in Oz, spillsysjeren i Square One Television, Dr. Wikipedia

72 år
Kåre Valebrokk (Redaktør)
1940 - 2013

Kåre Valebrokk (Norge)

Redaktør, forretningsdrivende

Født:
17. desember 1940 (83 år siden)

Døde:
9. februar 2013 (72 år) (11 år siden)

Kåre Valebrokk var en norsk forretningsmann, journalist og redaktør.

Som redaktør i den daværende shipping-avisen Norges Handels- og Sjøfartstidende ledet han i 1987 omdanningen av denne til den nåværende Dagens Næringsliv. Han spilte en avgjørende rolle i å etablere denne avisen som den mest leste næringslivsavisen i Norge og forble sjefredaktør for DN fram til 1999.

Etter å ha gått av fra redaktørstillingen i Dagens Næringsliv gikk han over til TV 2, hvor han var ansvarlig redaktør og administrerende direktør fra 11. oktober 1999 til 13. juni 2007. Wikipedia

83 år
Nils Retterstøl (Psykiater)
1924 - 2008

Nils Retterstøl (Norge)

Psykiater, professor, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Adolf Retterstøl

Født:
3. oktober 1924 (99 år siden)

Døde:
9. februar 2008 (83 år) (16 år siden)

Nils Adolf Retterstøl var en høyt anerkjent norsk professor i psykiatri. Han var utdannet lege i 1950, og tok sin doktorgrad i 1966 om paranoide psykoser.

Retterstøl ble ofte omtalt som norsk psykiatris «grand old man». Han var særlig kjent for sitt arbeid med selvmordsproblematikk og psykiske lidelser med vrangforestillinger. Han var professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Gaustad sykehus fra 1973 til 1994. I årene 1973 til 1981 var han også sykehusets direktør. Han ble professor emeritus i 1994.

Han mottok også kommandørkorset av St. Olavs Orden i løpet av sin karriere, og var medlem av tallrike kommisjoner og utvalg, blant annet Den rettsmedisinske kommisjons psykiatriske gruppe.

Retterstøl skrev flere populærvitenskapelige bøker og bidro til åpenhet rundt psykiske lidelser.

Nils Retterstøl hadde en anseelig bokproduksjon bak seg da han døde. Foruten mange vitenskapelige og andre artikler, skrev han totalt 50 bøker.

I sin selvbiografi, I grenseland, skrevet sammen med Jørn-Kr. Jørgensen, forteller han om en psykiaters hverdag, og går bl.a. gjennom sin doktorgrad om de paranoide psykoser. Wikipedia

70 år
Nils Aas (Billedhugger)
1933 - 2004

Nils Aas (Norge)

Billedhugger, Kunstner, frimerkekunstner, illustratør

Født:
21. april 1933 (91 år siden)

Døde:
9. februar 2004 (70 år) (20 år siden)

Nils Sigurd Aas var en norsk billedhugger. Han er mest kjent for sin statue av Haakon VII på 7. juni-plassen i Oslo, og regnes som en av de mest allsidige billedhuggere i norsk kunsthistorie. Han dobbeldebuterte på Høstutstillingen i 1964, med en byste av Johan Falkberget, og den halvfigurative jernskulpturen Torso. Han har designet flere norske mynter, blant andre 10- og 20-kronemynten. Wikipedia

71 år
Margaret av Storbritannia (Prinsesse)
1930 - 2002

Margaret av Storbritannia (Storbritannia)

Prinsesse, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Rose

Født:
21. august 1930 (93 år siden)

Døde:
9. februar 2002 (71 år) (22 år siden)

Margaret av Storbritannia, også kalt prinsesse Margaret, grevinne av Snowdon var britisk prinsesse og medlem av den britiske kongefamilien. Hun var yngste datter av kong Georg VI (1895–1952) og dronning Elizabeth («dronningmoren», 1900–2002) og dermed lillesøster til dronning Elisabeth II.

Margaret fikk ikke gifte seg med sin store kjærlighet, Peter Townsend (1915–1995), fordi hun da ville mistet sin prinsessetittel. I stedet ble hun i 1960 gift med kjendisfotografen Anthony Armstrong-Jones, som hun fikk barna David (1961) og Sarah (1964) med. Prinsesse Margaret og Anthony skilte seg i 1978.

Hun hadde et stort talent for kunst og musikk. Hun håndterte pianoet som få andre, men fikk aldri den helt store utdannelsen. Prinsesse Margaret var i alle år en storrøyker, og mange skyldte på nettopp hennes røykevaner da hun fikk hjerneslag som 67-åring. Prinsesse Margaret kom seg aldri igjen, og fikk flere slag som førte til at hun til slutt havnet i rullestol, før hun døde 9. februar 2002. Wikipedia

55 år
Bill Haley (Musiker)
1925 - 1981

Bill Haley (USA)

Musiker, orkesterleder, dirigent, jodler, komponist, skuespiller, gitarist, radioprogramleder, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
William John Clifton Haley

Født:
6. juli 1925 (98 år siden)

Døde:
9. februar 1981 (55 år) (43 år siden)

Bill Haley var en av de første amerikanske «rock 'n roll»-musikerne. Han var grunnlegger av gruppa Bill Haley and His Comets, først som The Saddlemen, på slutten av 1940-tallet sammen med John Grande og Billy Williamson.

Han regnes av mange sammen med Elvis Presley for å være rockens grunnlegger. Han er kjent for sanger som «Rock Around the Clock», som kom ut i 1954. Filmmusikalen med samme navn ble lansert i 1956. Låta ble også brukt som tittelmelodi i dramafilmen Vend dem ikke ryggen fra 1955.

Haley ble i 1987 innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

89 år
Adolph von Menzel (Kunstmaler)
1815 - 1905

Adolph von Menzel (Tyskland)

Kunstmaler, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Adolph Friedrich Erdmann von Menzel

Født:
8. desember 1815 (208 år siden)

Døde:
9. februar 1905 (89 år) (119 år siden)

Adolph Friedrich Erdmann von Menzel var en tysk kunstner kjent for tegninger, raderinger og malerier.

Faren var rektor på en pikeskole, og ville utdanne sin sønn til å bli professor, men uten å ødelegge guttens kunstneriske tilbøyeligheter. Han ble foreldreløs som 17-åring, og fikk da ansvaret for å forsørge sine småsøsken.

Året etter (1833) fikk han illustrere Goethes lille dikt Künstlers Erdenwallen med pennetegninger som ble omsatt til litografier. Samme teknikk ble brukt på flere andre verker, som: Denkwürdigkeiten aus der Brandenburgisch-Preußischen Geschichte og Die fünf Sinne foruten diplomer og andre stasdokumenter for selskaper og foreninger.

Avisleser, blyant, Menzel, 1891.

Fra 1839 til 1842 laget han 400 tegninger til illustrasjoner for Franz Kuglers verk Geschichte Friedrichs des Grossen (Fredrik den stores historie). Han fulgte opp med Friedrichs der Grossen Armee in ihrer Uniformierung(Armeuniformene under Fredrik den store), Soldaten Friedrichs der Grossen (Fredrik den stores soldater) og endelig, på bestilling av kong Friedrich Wilhelm IV: Illustrationen zu den Werken Friedrichs des Grossen (1843–1849) (illustrasjoner til Fredrik den stores egne verker).

Disse verkene etablerte Menzel blant de største illustratørene på den tid.

Samtidig hadde han sett seg som oppgave å lære malerkunst uten lærerhjelp. Etterhvert ble det en variert samling bilder som dels dreide seg om Fredrik den stores tid, og dels var scener fra hverdag og fest i hans samtid. Det var titler som: Tuileriene, Festmiddag, Til skrifte, Smia, Markedsplassen i Verona. Da han fikk bestilling på et maleri fra kroningen av Wilhelm I av Tyskland i Königsberg, malte han nøyaktig det han så uten hensyn til de tradisjoner som slike offisielle malerier skulle ta hensyn til.

Han ble etter hvert tildelt priser og andre æresbevisninger, blant annet «Den svarte ørns orden» i 1898, som var en adelig sak med rett til å kalle seg von Menzel. Wikipedia

<<
9. Februar
>>