Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
9. Februar

Om dagen

9. Februar er dag 40 i 2019, og er i uke 6. Det er 325 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 9. Februar kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_9-2.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Nettleseren Mozilla Firebird skifter navn til Firefox
Mozilla Firefox er verdens tredje mest benyttede nettleser. Mozilla Firefox er utviklet og vedlikeholdes på dugnad av flere hundre frivillige, og Mozilla Corporation som koordinerer arbeidet. Firefox er programvare med fri og åpen kilde og er gratis.

Mozilla Foundation ønsket at Firefox skulle bli en liten, rask, enkel og utvidbar nettleser, separat fra den større Mozilla-applikasjonssamlingen. Firefox er den offisielle nettleseren fra Mozilla-prosjektet, og inngår i en applikasjonssamling sammen med e-postleseren Mozilla Thunderbird og kalender-applikasjonen Mozilla Sunbird.

Prosjektet som senere ble Firefox startet som en eksperimentell gren av Mozilla-samlingen kalt «mozilla/browser» av Dave Hyatt og Blake Ross. Prosjektets grunnleggere hadde opprinnelig som mål å skape den best mulige nettleseren for Microsoft Windows. Etter tilstrekkelig utvikling ble en førsteutgave lagt ut for offentlig testing i september 2002 under navnet «Phoenix».

Navnet «Phoenix» ble beholdt til 14. april 2003 da det ble endret på grunn av en varemerkekonflikt med BIOS-produsenten Phoenix Technologies. Det nye navnet, «Firebird» fikk blandet mottakelse. Sent i april samme år bestemte Mozilla Foundation at nettleseren skulle refereres til som «Mozilla Firebird» for å unngå forveksling med databasetjeneren Firebird. Langvarig press fra åpen kildekode-miljøet tvang imidlertid fram enda et navneskifte, og den 9. februar 2004 ble Mozilla Firebird omdøpt til «Mozilla Firefox».

Dette navnet ble valgt for sin likhet til «Firebird», men også for sin unikhet i dataindustrien. For å forsikre seg mot at enda et navneskifte ikke skulle bli nødvendig registrerte Mozilla Foundation i desember 2003 «Firefox» som et varemerke i USA. Wikipedia
Wikipedia_9-2.1945
74 år siden
Wikipedia
1945: Luftslaget over Sunnfjord, også kalt «Den svarte fredagen»
Den svarte fredagen er en betegnelse som refererer til 9. februar 1945 da britiske fly angrep tyske skip som hadde gjemt seg i Førdefjorden og om den påfølgende luftkampen.

Hendelsen begynte med at et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip, blant annet en destroyer, lå for anker i fjorden. Det britiske rekognoseringsflyet rapporterte om skipene til basen i Storbritannia, og britene sendte opp 45 fly for å angripe den tyske flåten. Da tyskerne oppdaget at de britiske flyene var underveis, ba de om flystøtte fra flybasen sin på Herdla.

Luftslaget over Sunnfjord ble ett av de største og hardeste som fant sted i norsk luftrom under hele den andre verdenskrig, og det kunne høres over store deler av Sunnfjord og Ytre Sogn. Hele 42 allierte fly var involvert i slaget mot 16 Focke-Wulf Fw 190 fly fra tyske Luftwaffe. 10 allierte og fem tyske fly gikk tapt, og 14 allierte og de to tyske flygerne Otto Leibfried og Rudi Linz mistet livet.

De tyske marinefartøyene led bare mindre skader, og ingen av dem ble senket. Wikipedia
Wikipedia_9-2.1920
99 år siden
Wikipedia
1920: Svalbard-traktaten garanterer norsk suverenitet over Svalbard
Svalbardtraktaten, også kjent som Paris-traktaten, er en traktat inngått 9. februar 1920 i Paris mellom flere land om øygruppa Svalbard. Den ble inngått i forbindelsene med fredskonferansene etter første verdenskrig. Først i 1925 ble traktatens bestemmelser om norsk overhøyhet over øygruppen nedfelt i norsk rett gjennom Svalbardloven, som regulerer Norges suverenitets- og myndighetsutøvelse på Svalbard. Svalbardtrakten er den siste av traktatene fra fredskonferansene som fortsatt gjelder. Wikipedia
Fødsler
53 år
Harald Eia (Komiker)
1966

Harald Eia (Norge)

Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Meldal Eia

Født:
9. februar 1966 (53 år)

Harald Meldal Eia er en norsk komiker, tekstforfatter og skuespiller. Wikipedia

92 år
Ada Madssen (Billedhogger)
1917 - 2009

Ada Madssen (Norge)

Billedhogger

Fullt navn / Fødenavn:
Ada Margrethe Madssen

Født:
9. februar 1917 (102 år siden)

Døde:
22. september 2009 (92 år) (10 år siden)

Ada Margrethe Madssen var en norsk billedhugger og bildekunstner.
Hun var utdannet fra SHKS under Per Krohg i årene 1935 til 1937 og deretter fra Statens kunstakademi under Wilhelm Rasmussen og Axel Revold i årene 1938 til 1940.
Blant hennes arbeider er de mest kjente Dronning Maud i Dronningsparken (1959), statuen av Camilla Collett på Eidsvoll (1977) og monumentet over Harriet Backer og Agathe Backer-Grøndahl i Holmestrand (1982).
Ada Madsen ble i oktober 2007 ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Wikipedia

<<
9. Februar
>>