Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. Februar

Om dagen

13. Februar er dag 44 i 2024, og er i uke 7. Det er 322 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 13. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

30 år siden

1994: Johann Olav Koss blir olympisk mester og satte verdensrekord på 5.000 meter

Johann Olav Koss er en norsk tidligere skøyteløper. I OL i 1994 toppet han sin karriere med tre gull i ett og samme mesterskap, og satte samtidig tre verdensrekorder.

I 1994, hans siste år som aktiv løper, tok han tre gullmedaljer i vinterlekene på Lillehammer, og satte samtidig tre nye verdensrekorder i løpene i Vikingskipet på Hamar. To av disse rekordene ble ikke slått før klappskøytene ble tatt i bruk. Wikipedia
64 år siden

1960: Frankrike prøvesprenger sin første atombombe

Gerboise bleue var en prøvesprengning av kjernevåpen gjennomført av Frankrike den 13. februar 1960 i ørkenen ved Reggane i Algerie. Det var Frankrikes første kjernevåpenprøvesprengning. Landet ble verdens fjerde atommakt. Prøvesprengningen Gerboise bleue fant sted i atmosfæren. Detonasjonen hadde en styrke på 70 kt, om lag fire ganger så kraftig som atombomben som ble detonert over Hiroshima.

Gerboise bleue ble fulgt av ytterligere tre prøvesprengninger i atmosfæren, alle ved Reggane. Prøvesprengningene ble deretter flyttet til tunneler i fjellet ved In Eker. Frankrike gjennomførte til sammen 17 prøvesprengninger i Algerie. Wikipedia
141 år siden

1883: Richard Wagner dør av hjerteinfarkt i Palazzo Vendramin ved Canal Grande

Wilhelm Richard Wagner var en tysk komponist, dirigent, musikkteoretiker og skribent. Han er først og fremst kjent for sine operaer, eller musikkdramaer, som han senere kalte dem.

I 1877 begynte Wagner arbeidet på sin siste opera, Parsifal. Komposisjonen tok fire år. I disse årene forfattet han også en rekke stadig mer reaksjonære skrifter om religion og kunst.

Parsifal var ferdig i januar 1882, og en ny festival ble stablet på benene for det nye verket. På den tiden var Wagner svært syk. Under den 16. og siste oppførelsen av Parsifal den 29. august kom han inn i orkstergraven i all hemmelighet under tredje akt, og tok dirigentstokken fra Hermann Levi og førte forestillingen til ende.

Etter festivalen tok familien til Venezia for å overvintre der. Den 13. februar 1883 døde Richard Wagner av hjerteinfarkt i Palazzo Vendramin ved Canal Grande. Han ble ført tilbake til Bayreuth, hvor han ligger begravet i Wahnfrieds hage. Wikipedia

Fødsler

45 år
Mena Suvari (Skuespiller)
1979

Mena Suvari (USA)

Skuespiller, motedesigner, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Mena Alexandra Suvari

Født:
13. februar 1979 (45 år)

Mena Alexandra Suvari er en amerikansk skuespiller av estisk herkomst, er best kjent for rollen sin i American Beauty (1999) og de første to American Pie-filmene.

Suvari ble født i Newport i Rhode Island, og begynte i 12–13-årsalderen å stå modell og spille inn reklamefilmer.

Suvari giftet seg med kameramannen Robert Brinkmann 18. mars 2000. Wikipedia

31 år
Thomas Hansen (Musiker)
1976 - 2007

Thomas Hansen (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, låtskriver

Født:
13. februar 1976 (48 år siden)

Døde:
5. september 2007 (31 år) (16 år siden)

Thomas Hansen var en norsk musiker kjent under artistnavnene St. Thomas og Saint Thomas.

Han var også en lovende juniorspiller på Skeid Fotball, men gav opp karrieren for å satse på musikken. Wikipedia

48 år
Leslie Feist (Sanger)
1976

Leslie Feist (Canada)

Sanger, skuespiller

Født:
13. februar 1976 (48 år)

Leslie Feist er en kanadisk sanger og låtskriver som opptrer som soloartist under navnet Feist. Hun var tidligere medlem av bandene Broken Social Scene og By Divine Right, og har samarbeidet med flere andre artister – blant andre Kings of Convenience. Wikipedia

50 år
Robbie Williams (Sanger)
1974

Robbie Williams (Storbritannia)

Sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Peter Williams

Født:
13. februar 1974 (50 år)

Robert Peter Williams er en britisk sanger og låtskriver. Han vokste opp i Stoke-on-Trent i Staffordshire. Han var først medlem av det svært populære boybandet Take That, men sluttet i 1995 til fordel for en særdeles suksessfull solokarriere. Høsten 2009 gjenoppsto imidlertid Take That med Robbie Williams, frem til 2012. Robbie Williams har kontrakt med plateselskapet EMI.

Hans første solosingel var en coverlåt av George Michaels «Freedom '90» i 1996, som oppnådde en annenplass på de britiske hitlistene. Denne singelen ble fulgt opp av albumet Life Thru a Lens og singlene «Old Before I Die», «Lazy Days» og «South of the Border». Singelen «South of the Border» nådde ikke høyere enn en 18.-plass i England, og albumet hadde på det tidspunktet ikke solgt mer enn 33 000 eksemplarer. Williams' solokarriere ble dermed av mange ansett for å være over, også fordi Robbie Williams på det tidspunktet slet med både rus- og alkoholproblemer. Så ble den fjerde singelen fra debutalbumet lansert, balladen «Angels». Den gikk rett til topps på hitlistene, og førte til at Life Thru a Lens gikk fra 33 000 til over 2,4 millioner solgte eksemplarer i England alene, og per dags dato er det 58. mest solgte albumet i England noensinne.

Det ryktes at Robbie Williams og hans eks-låtskriver Guy Chambers nå går inn i et samarbeid igjen, med tanke på albumet som kommer ut etter Let's Swing Again. Albumet som kommer ut etter hans andre swingalbum har ikke fått noe navn ennå. Det eneste Robbie Williams og media har kommet ut med er at «det er et gitarbasert album, men det er heller ikke over-rocka» og at albumet skal produseres av Mark Ronson, som også produserte noen sanger på Rudebox.

I 2010 giftet Robbie Williams seg med den amerikanske skuespilleren Ayda Field. Paret har tre barn sammen. Wikipedia

54 år
Karoline Krüger (Musiker)
1970

Karoline Krüger (Norge)

Musiker, sanger, pianist, låtskriver

Født:
13. februar 1970 (54 år)

Karoline Krüger er en norsk musikkartist og komponist. Hun ble landskjent i Norge da hun vant Melodi Grand Prix 1988 med «For vår jord», skrevet av Anita Skorgan og Erik Hillestad. Sangen kom på femteplass i Eurovision Song Contest samme år. De siste årene har Krüger etablert seg som komponist og låtskriver for andre artister, og hun har medvirket i en rekke teaterforestillinger. Wikipedia

56 år
Niamh Kavanagh (Sanger)
1968

Niamh Kavanagh (Irland)

Sanger, musiker

Født:
13. februar 1968 (56 år)

Niamh Kavanagh er en irsk sangerinne som ble kjent i Europa i 1993 da hun vant Eurovision Song Contest med sangen «In Your Eyes», skrevet og komponert av Jimmy Walsh. Dette var Irlands femte seier i Eurovision Song Contest, og «In Your Eyes» ble den mestselgende sangen i Irland det året. Den oppnådde også en 24.-plass på de britiske hitlåtene.

Tidligere hadde hun opptrådt som vokalist og korist på lydsporet til filmen The Commitments med sanger som «Destination Anywhere» og «Do Right Woman, Do Right Man».

Kavanagh deltok også på det irske talkshowet The Late Late Show sin Eurovision-spesial sammen med Linda Martin og andre tidligere irske deltakere i konkurransen. Hun annonserte også de irske stemmene under Eurovision Song Contest 2008. I 2010 representerte Kavanagh igjen Irland i Eurovision Song Contest, denne gang med sangen «It’s for You». Denne kom på 23.-plass.

Kavanagh er bosatt i Carrickfergus i County Antrim. Wikipedia

58 år
Jeff Waters (Musiker)
1966

Jeff Waters (Canada)

Musiker, gitarist, låtskriver

Født:
13. februar 1966 (58 år)

Jeff Waters er en canadisk musiker. I 1984 startet han thrash metal-bandet Annihilator, som han selv er frontmann, låtskriver og hjernen bak. Debutalbumet Alice in Hell fra 1989 blir sett på som en av de beste albumene i sin sjanger, og bandet ga ut en solid andreplate kalt Never, Neverland året etter. I senere tid har bandets suksess gått litt i bølger, med jevne utskiftinger av bandmedlemmer. Jeff Waters er det eneste medlemmet som har vært medlem siden starten, og Annihilator blir sett på som «hans band». I dag skriver han alt materiale selv, og med hjelp fra den faste rytmegitaristen og vokalisten Dave Padden (medlem siden 2003) leier Waters inn musikere til sine turneene.

Som liten flyttet Jeff Waters rundt i Canada, ettersom hans far var med i militæret. Som 9-åring bosatte de seg fast i Ottawa, hvor han begynte å studere klassisk gitar.

På plata After forever som det nederlandske bandet After forever ga ut i 2007, er han gjestemusiker på et av sporene. Wikipedia

66 år
Øivind Elgenes (Sanger)
1958

Øivind Elgenes (Norge)

Sanger, komponist

Født:
13. februar 1958 (66 år)

Øivind «Elg» Elgenes er en norsk vokalist, gitarist og låtskriver.

Elgenes vokste opp i Kristiansund sammen med Lynni Treekrem og Frode Alnæs. Sistnevnte dannet han senere Dance with a Stranger sammen med. Wikipedia

66 år
Pernilla August (Skuespiller)
1958

Pernilla August (Sverige)

Skuespiller, regissør, manusforfatter

Født:
13. februar 1958 (66 år)

Pernilla August er en svensk skuespiller og filmregissør. Hun er uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1982 og mottok O'Neill-stipendiet i 2002. Wikipedia

68 år
Peter Hook (Gitarist)
1956

Peter Hook (Storbritannia)

Gitarist, selvbiograf, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Woodhead

Født:
13. februar 1956 (68 år)

Peter Hook er en engelsk bassist best kjent fra bandene Joy Division og New Order. Etter at vokalisten i Joy Division, Ian Curtis begikk selvmord startet han New Order sammen med de resterende medlemmene i Joy Division. Wikipedia

74 år
Peter Gabriel (Sanger)
1950

Peter Gabriel (Storbritannia)

Sanger, komponist, filmmusikkomponist, vokalist, lyriker, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Brian Gabriel

Født:
13. februar 1950 (74 år)

Peter Brian Gabriel er en britisk sanger, komponist og fløytist. Han var med på å starte den progressive rockegruppen Genesis i 1967 og var vokalist i bandet frem til 1975, da han forlot bandet for å satse på en solokarriere. Gabriel er særlig kjent for sin karakteristiske, litt hese stemme og sin teatralske sceneopptreden. Særlig i tiden med Genesis var han et visuelt midtpunkt og sceneopptreden var preget av teatereffekter, stadig skiftende kostymer og sminke. Gabriel har de seneste tiår fremstått som en kultfigur, med særegne trekk. Gabriel introduserte ofte sangene både på en komisk og drømmeaktig måte. Under en framføring av sangen «The Knife» utførte han som en av de aller første scenetrikset stagediving som senere er blitt svært vanlig. Her slapp han seg baklengs ned fra scenen og over publikum. Wikipedia

75 år
Jan Egil Storholt (Skøyteløper)
1949

Jan Egil Storholt (Norge)

Skøyteløper

Født:
13. februar 1949 (75 år)

Jan Egil Storholt er en norsk tidligere skøyteløper som representerte Sportsklubben Falken. Han ble født i Trondheim, men vokste opp i Bjørnli på Løkken Verk. Han var meget lovende som ung løper, og ble norgesmester for juniorer i 1969. En alvorlig arbeidsulykke i 1970 satte ham imidlertid sterkt tilbake, men han var fast bestemt på å gjøre comeback. Han kvalifiserte seg nesten for Vinter-OL 1972.

Storholt tilhørte verdenseliten på 1970-tallet, og var en av de fire «S»-ene (de øvrige var Sten Stensen, Amund Sjøbrend og Kay Stenshjemmet). Han vant gull på 1 500 meter i OL i Innsbruck, Østerrike etter et spennende samløp med sovjetiske Jurij Kondakov, og ble europamester i 1977 og 1979 (sølv 1980, bronse 1976 og 1978). Tre år på rad (1977, 1978 og 1979) kom han på sølvplass i VM, bare slått av Eric Heiden. I sin siste internasjonale sesong (1981) tok han VM-bronse. Storholt var også en god sprinter, med fem medaljer i NM og en 10.-plass i sprint-VM 1976.

Storholt satte verdensrekord på 1 500 meter og sammenlagt (stor firkamp) i 1977, og var nr. 1 på Adelskalenderen til sammen 30 dager (i to perioder). Han tok i alt åtte distanseseire ved internasjonale mesterskap, og var på pallen hele 30 ganger på enkeltdistanser.

Storholt satte 10 norske rekorder (1 000 meter, 1 500 meter, 3 000 meter, sprintfirkamp, stor firkamp). Han ble norgesmester i allround 1979.

I 1976 ble Storholt tildelt Olavstatuetten. Han var norsk flaggbærer i vinter-OL 1980 i Lake Placid, USA.

I 1977 utgav han boka Gull og grønne laurbær.

En statue av Storholt ble avduket 11. august 2018 i sentrum av Løkken i forbindelse med Bergmannsdagene. De fire S-ene sto for avdukingen. Bronsestatuen er laget av billedhuggeren Bjørn Sørvang Hansen. Wikipedia

77 år
Dick Kaysø (Skuespiller)
1947

Dick Kaysø (Danmark)

Skuespiller

Født:
13. februar 1947 (77 år)

Dick Kaysø er en dansk skuespiller. Han er kjent for sine komedieroller. Wikipedia

80 år
Stockard Channing (Skuespiller)
1944

Stockard Channing (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Susan Antonia Williams Stockard

Født:
13. februar 1944 (80 år)

Stockard Channing er en amerikansk skuespiller fra teater, film og fjernsyn. Hun er kjent for sine roller som Betty Rizzo i filmen Grease, som USAs førstedame Abbey Bartlet i NBCs fjernsynsserie Presidenten og for hennes rolle i både teaterversjonen og filmen Six Degrees of Separation. Channing har også spilt i Heartburn – I gode og onde dager (1986). Wikipedia

80 år
Lasse Efskind (Forfatter)
1944

Lasse Efskind (Norge)

Forfatter, kunstmaler, kirurg, skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Lasse Daniel Efskind

Født:
13. februar 1944 (80 år)

Lasse Daniel Efskind er en norsk forfatter og lege samt tidligere skøyteløper. Han er politisk aktiv på venstresiden.

Lasse Efskind var medlem i Oslo Skøiteklub og gjorde seg tidlig bemerket som en talentfull skøyteløper. Han ble juniormester i allround i februar 1961, dagen før han fylte 17 år. Året etter slo han gjennom i seniorklassen blant annet med sammenlagtseier under et internasjonalt todagersstevne på Bislett. De neste årene prioriterte han utdannelse foran idrett og er blitt både sivilingeniør og lege (spesialist i ortopedisk kirurgi). Sesongen 1972/73 var Efskind en av verdens beste sprintere. Under et rekordstevne i Davos den 13. januar tangerte han verdensrekorden på 500 meter med 38,0, og satte seinere på dagen verdensrekord på 1 000 meter med 1.17,6. I løpet av stevnet ble han også notert for verdensrekord sammenlagt, sprint. Tre uker seinere ble han nummer 4 i sprintverdensmesterskapet på Valle Hovin stadion. Han ble også norgesmester sprint i 1973. Under Vinter-OL 1972 i Sapporo i Japan ble han nummer 12 på 500 m i hurtigløpskonkurransen.

Lasse Efskind har i mange år vært politisk aktiv på venstresiden. I 1970 ga han ut Soldatens lille røde bok som vakte en del reaksjoner. Det ble tatt ut tiltale mot forfatteren for påstått oppviglersk virksomhet. Strafferammen for slike lovbrudd var åtte års fengsel. Efskind ble frifunnet i lagmannsretten med henvisning til bestemmelsene om ytringsfrihet. Tre år seinere kom han ut en med en ny bok som vakte oppmerksomhet. Romanen Trylleringen gir et lite flatterende bilde av skøytemiljøet, med skildringer hvor fiktive mannlige skøyteløpere benytter seg av kvinnelige fans. Efskind ble upopulær i store deler av skøytemiljøet etter utgivelsen. Etter at skøytekarrieren var over, ble han lege for geriljagruppen FMLN i El Salvador.

I studieårene var Efskind aktiv i studentpolitikken, og ved avslutningen av hans NTH-studium i 1968 ble han valgt til leder i Norsk Studentunion. Han kom også med i styret som studentrepresentant i det nyetablerte Universitetet i Tromsø.

Senere har Efskind gjort seg bemerket som «eventyrer» (sykkelturer verden rundt), lokalpolitiker, forfatter, maler m.m. Sammen med skøyte- og doktorkollega, Asle T. Johansen, har han gjennomført noen eksotiske sykkelekspedisjoner som har resultert i bøker. Han har de siste årene også deltatt gjennom organisasjonen Morgendagens skøyteess for å skaffe midler til utvikling av norsk skøytesport. Wikipedia

80 år
Jerry Springer (Politiker)
1944

Jerry Springer (USA)

Politiker, programleder, radioprogramleder, journalist, skuespiller, advokat, nyhetsanker, filmprodusent, musiker, podcaster

Fullt navn / Fødenavn:
Gerald Norman Springer

Født:
13. februar 1944 (80 år)

Gerald Norman «Jerry» Springer er tidligere demokratisk borgermester i Cincinnati, Ohio og programleder for The Jerry Springer Show.

Han har også hatt flere filmroller. Han var også programleder for 2. og 3. sesong av America's Got Talent på NBC. Wikipedia

77 år
Peter Tork (Musiker)
1942 - 2019

Peter Tork (USA)

Musiker, skuespiller, låtskriver, pianist, gitarist, manusforfatter, sanger, filmprodusent, banjospiller

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Halsten Thorkelson

Født:
13. februar 1942 (82 år siden)

Døde:
21. februar 2019 (77 år) (5 år siden)

Peter Tork var en amerikansk sanger, gitarist, pianist og skuespiller kjent som et av de fire medlemmene i The Monkees (1966–68). Wikipedia

61 år
Oliver Reed (Skuespiller)
1938 - 1999

Oliver Reed (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Oliver Reed

Født:
13. februar 1938 (86 år siden)

Døde:
2. mai 1999 (61 år) (25 år siden)

Robert Oliver Reed, mest kjent som Oliver Reed, var en britisk skuespiller. Reed var kjent for sine roller som hardbarket og tøff type. Hans større filmer inkluderer Oliver!, The Trap, Women in Love, Hannibal Brooks, The Triple Echo, Sitting Target, The Devils, The Three Musketeers, Tommy, The Prince And The Pauper, Castaway og Gladiatoren. Wikipedia

87 år
George Segal (Skuespiller)
1934 - 2021

George Segal (USA)

Skuespiller, Banjospiller, , filmprodusent

Født:
13. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
23. mars 2021 (87 år) (3 år siden)

George Segal var en amerikansk skuespiller og musiker. Wikipedia

91 år
Kim Novak (Skuespiller)
1933

Kim Novak (USA)

Skuespiller, kunstmaler, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Marilyn Pauline Novak

Født:
13. februar 1933 (91 år)

Kim Novak er en Golden Globe-belønnet skuespiller fra USA. Hun er kanskje mest kjent fra sin rolle i filmen Vertigo fra 1958. Hun pensjonerte seg fra skuespilleryrket i 1991 og har siden drevet som kunstner innen akvarell- og oljemalerier, skulpturer og glassdesign. Wikipedia

86 år
Emanuel Ungaro (Motedesigner)
1933 - 2019

Emanuel Ungaro (Frankrike)

Motedesigner

Født:
13. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
22. desember 2019 (86 år) (4 år siden)

Emanuel Ungaro er en pensjonert fransk motedesigner, som grunnla motehuset som bærer navnet hans i 1965. Wikipedia

79 år
Jens Pedersen Flå (Politiker)
1923 - 2002

Jens Pedersen Flå (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
13. februar 1923 (101 år siden)

Døde:
31. januar 2002 (79 år) (22 år siden)

Jens Pedersen Flå var en norsk gårdbruker og politiker (KrF).

Han var utdannet ved Tomb jordbruksskole og ble i 1952 gårdbruker på Såggåstad i Rennebu. I 1968 tok han over slektsgården Flå (Bortstuggu) etter sin avdøde bror. Han ble for første gang valgt inn i kommunestyret i Rennebu i 1948, og var ordfører i periodene 1959–1965 og 1967–1973. Han var dessuten medlem av fylkesutvalget, fylkeslandbruksstyret, fylkesskogrådet og fylkeslønnsutvalget i Sør-Trøndelag. Flå var formann i Rennebu KrF 1948–1951 og varaformann i Sør-Trøndelag KrF 1970–1971.

Han var stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag i tre perioder, og satt på Stortinget fra 1973 til 1985. Han var vararepresentant i perioden 1969–1973. Flå var en markert EF-motstander, og fikk fast plass på Stortinget etter at Sør-Trøndelag KrF kastet sin sittende stortingsrepresentant, ja-mannen Kristoffer Rein, i en dramatisk nominasjonsprosess i 1973. På Stortinget satt Flå i Finanskomiteen, Valgkomiteen og Kommunal- og miljøvernkomiteen.

Flå var sterkt engasjert innenfor kirke og misjon, og var formann i både Rennebu menighetsråd og Rennebu indremisjonsforening. Han var medredaktør av bøkene Ein såmann gjekk ut og Misjonshistorie for Rennebu for dei siste 150 år, og var også medarbeider i Rennebu Radio. Wikipedia

95 år
Åsta Holth (Forfatter)
1904 - 1999

Åsta Holth (Norge)

Forfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Åsta Holth Vestlien

Født:
13. februar 1904 (120 år siden)

Døde:
16. mars 1999 (95 år) (25 år siden)

Åsta Holth Vestlien var en norsk forfatter, kjent for flere romaner om folket sitt, skogfinner, som innvandret til Finnskogen. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Gundel Krauss Dahl (Radiojournalist)
1933 - 2022

Gundel Krauss Dahl (Norge)

Radiojournalist

Født:
17. november 1933 (90 år siden)

Døde:
13. februar 2022 (88 år) (2 år siden)

Gundel Krauss Dahl, var en norsk journalist og kjent som NRKs stemme i Utenlandssendingen gjennom 30 år.

Hun var utdannet ved Journalistakademiet i Oslo og var knyttet til NRK fra 1958. For en stor del av denne tiden var hun redaksjonssjef i NRKs sendinger til utlandet eller Sjømannsendingen som den også ble kalt. Hun arbeidet også med NRKs interne opplæring for programmedarbeidere i radio.

Dahl var også mangeårig styremedlem i International Association of Women in Radio and Television (IAWRT) og president i IAWRT 1997-2001. Wikipedia

77 år
Berit Berthelsen (Friidrettsutøver)
1944 - 2022

Berit Berthelsen (Norge)

Friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Berit Tøien

Født:
25. april 1944 (80 år siden)

Døde:
13. februar 2022 (77 år) (2 år siden)

Berit Berthelsen var en norsk friidrettsutøver som på 1960-tallet satte 33 norske rekorder i sprint og lengdehopp, tok fire kongepokaler og vant to EM-gullmedaljer.

Hun representerte Hakadal Idrettslag og Idrettslaget Tyrving.

Hun dominerte sprint- og hoppøvelsene i Norden på 1960-tallet. I Nordisk mesterskap i 1965 vant hun fem gullmedaljer (100 m, 200 m, 400 m, lengde og stafett). Hun vant innendørs-EM i lengde i 1967 og 1968, og tok bronse i utendørs-EM 1969 i Athen.

Berthelsen satte 33 norske rekorder. Lengderekorden fra 1968 på 6,56 m var norgesrekord frem til august 2009, da Margrethe Renstrøm hoppet 6,64 m.

I løpet av karrieren vant hun fire kongepokaler; i 1963, 64, 66 og 68. Videre tok hun 35 individuelle norgesmesterskap fordelt på fem på 100 meter, ni på 200 meter, fire på 400 meter, én på 100 m hekk, elleve i lengde, én i femkamp samt fire i terrengløp.

I 1964 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Året etter ble Berit Berthelsen tildelt Morgenbladets gullmedalje. Hun var gift med Roar Berthelsen, også han en norsk lengdehopper.

Berthelsen var Norges første kvinnelige flaggbærer, i Sommer-OL 1968 i Mexico by. Hun kom på syvendeplass i lengde og 18.-plass i femkamp. Hun deltok også i Sommer-OL 1964 i Tokyo, hvor hun fikk niendeplass i lengde. Wikipedia

87 år
Inger Bjørnbakken (Alpinist)
1933 - 2021

Inger Bjørnbakken (Norge)

Alpinist

Født:
28. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
13. februar 2021 (87 år) (3 år siden)

Inger Bjørnbakken, senere Weimer, var en norsk alpinist som representerte Bærums skiklub. Hun ble verdensmester i slalåm under VM i alpint 1958 i Bad Gastein.

Bjørnbakken ble den første kvinnen som mottok Morgenbladets gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett for sin VM-prestasjon i 1958. Bjørnbakken deltok under vinter-OL for Norge i 1956 i Cortina d'Ampezzo, der hun kom på sjetteplass i slalåmrennet og på 14.-plass i storslalåm, og i 1960 i Squaw Valley med 14.-plass i slalåm og 20.-plass i storslalåm.

Bjørnbakken vant Holmenkollen Kandahar sju ganger, hvorav fire slalåmseire fra 1955 til 1958. Hun ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1958, sammen med Håkon Brusveen. Wikipedia

94 år
Herman Kahan (Forretningsdrivende)
1926 - 2020

Herman Kahan (Norge)

Forretningsdrivende, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Haim Hersch-Kahan

Født:
15. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
13. februar 2020 (94 år) (4 år siden)

Herman Kahan var en norsk bedriftsleder som overlevde nasjonalsosialistenes politikk for å utrydde jødene under andre verdenskrig og er kjent som holocaust-overlevende. Han var det nest siste norske tidsvitnet fra Auschwitz. Wikipedia

82 år
Arnfinn Bergmann (Skihopper)
1928 - 2011

Arnfinn Bergmann (Norge)

Skihopper, fotballspiller

Født:
14. oktober 1928 (95 år siden)

Døde:
13. februar 2011 (82 år) (13 år siden)

Arnfinn Bergmann, død 13. februar 2011) var en norsk skihopper. Hans store sesong var 1952; da vant han både NM, VM, Holmenkollrennet og gullmedaljen under OL-hopprennet. Han er den eneste norske hopperen som har vunnet alt dette i én og samme sesong.

Bergmann vokste opp i et arbeidermiljø på Pappenheim i Trondheim og meldte seg tidlig inn i Sportsklubben Freidig, som på den tiden ble ansett som en «borgerklubb». Ved VM i Lake Placid 1950 tok han bronse. I 1953 vant han den italienske hoppuka, og i 1955 vant han den sveitsiske hoppuka. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1956, og tok til sammen fire NM-gull; som junior i 1948 og som senior i 1952, 1953 og 1958. Han har også NM-bronsemedaljer fra 1949, 1955, 1957 og 1959.

I det spesielle hopprennet under OL Oslo i 1952 ble det norsk dobbeltseier med Torbjørn Falkangers sølvmedalje.

Han hadde utdannelse fra Statens gymnastikkskole og var dessuten utdannet cand. mag. med historie som fag. Han arbeidet omtrent 30 år som lærer i Oslo (bl.a. som gymnastikklærer ved Kirkeveien realskole (lokaler på Majorstuen og Marienlyst skoler)) og Bærum, lengst ved Hosletoppen ungdomsskole der han var i 25 år.

Som pensjonist vendte han hjem til Trondheim og arbeidet med å utvikle skimuseet på Trøndelag Folkemuseum, Sverresborg. Wikipedia

32 år
Johanna Sällström (Skuespiller)
1974 - 2007

Johanna Sällström (Sverige)

Skuespiller

Født:
30. desember 1974 (49 år siden)

Døde:
13. februar 2007 (32 år) (17 år siden)

Johanna Maria Ellinor Sällström var en svensk skuespiller.

Sällström var tidigere virksom ved Sörmlands länsteater. Det store gjennombruddet som filmskuespiller fikk hun i 1997 i Daniel Fridells film Under ytan. Hun ble tildelt en Guldbagge for beste kvinnelige hovedrolle i 1997 for sin rolle i filmen. Hun var også med i TV-serien Tre Kronor der hun spilte en tenåringsdatter. I sin tid som skuespiller har hun spilt et tyvetalls roller, blant annet i Wallander-filmer der hun spiller Kurt Wallanders datter, Linda. Denne serien har blitt vist på TV 2 og Canal+ i Norge.

I flere år bodde og arbeidet hun i Danmark.

Natten mellom den 13. og 14. februar 2007 døde Johanna Sällström, da 32 år, i sitt hjem i Malmö.

Hun etterlot seg en datter som var 5 år ved dødsfallet. Wikipedia

88 år
Ragnar Kvam (Journalist)
1917 - 2006

Ragnar Kvam (Norge)

Journalist, oversetter

Født:
18. november 1917 (106 år siden)

Døde:
13. februar 2006 (88 år) (18 år siden)

Ragnar Kvam var en norsk forfatter, journalist og oversetter. Han er faren til Ragnar Kvam jr. Wikipedia

90 år
Kristian Trægde (Meteorolog)
1915 - 2006

Kristian Trægde (Norge)

Meteorolog

Født:
29. juni 1915 (109 år siden)

Døde:
13. februar 2006 (90 år) (18 år siden)

Kristian Trægde var en norsk meteorolog og værmelder. Han var fra øya Hille utenfor Mandal.

Ansatt som statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt fra 1962-1980. Han var en av de første meteorologer på fjernsyn i Norge. Etter hvert deltok han også i flere underholdningsprogrammer på NRK. Trægde var i 1981 programleder for Klart det går! på NRK fjernsynet. Han var en populær TV-kjendis, og med sitt sjarmerende smil ble han på mange måter et symbol på «det blide sørland». Wikipedia

52 år
Eilert Hægeland (Komponist)
1951 - 2004

Eilert Hægeland (Norge)

Komponist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Eilert Magnus Hægeland

Født:
22. september 1951 (72 år siden)

Døde:
13. februar 2004 (52 år) (20 år siden)

Eilert Magnus Hægeland var en norsk komponist og organist. Han vokste opp på Evje og gikk på Kristiansand katedralskole (latinlinje) og Norges musikkhøgskole, hvorpå han fikk sin debut i 1975 som konsertorganist. Han arbeidet ved Nordnorsk Musikkonservatorium 1976-1979, hvor han var en drivkraft for opprettelsen av en egen kirkemusikkutdanning. Han var domorganist ved Bodø Domkirke 1979 – 1986. Fra 1993 var han rektor ved Åmli Musikk- og Kulturskole, der han virket inntil 2002. Han komponerte verker for kor, kammer og orkester, flere bryllupsmarsjer, i all vesentlighet med en neoklassisk uttrykksform. Etter en alvorlig ulykke (1994) var han mindre aktiv en tid, men kom seg og ble siden organist i Bygland og sentral i landsdelens folkemusikkliv. Wikipedia

71 år
Axel Jensen (Forfatter)
1932 - 2003

Axel Jensen (Norge)

Forfatter, selvbiograf, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Axel Buchardt Jensen

Født:
12. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
13. februar 2003 (71 år) (21 år siden)

Axel Buchardt Jensen var en norsk forfatter. Fra 1957 til 2002 gav han ut en rekke romaner og andre bøker.

Jensen er oversatt til tysk, engelsk, nederlandsk, fransk, italiensk, dansk og finsk. I et par tilfeller skrev han manuskript på engelsk, som så ble oversatt og utgitt på norsk. Wikipedia

64 år
Waylon Jennings (Gitarist)
1937 - 2002

Waylon Jennings (USA)

Gitarist, sanger, countrymusiker, komponist, skuespiller, mandolinspiller

Født:
15. juni 1937 (87 år siden)

Døde:
13. februar 2002 (64 år) (22 år siden)

Waylon Arnold Jennings var en amerikansk countryartist og låtskriver.

Waylon Jennings lærte å spille gitar da han var åtte år. Da han var tolv, hadde han sitt eget radioprogram på en nærradio i hjembyen, og like etter dannet han sitt første band.

I 1954 flyttet han til Lubbock i Texas, der han ble kjent med Buddy Holly. Holly ble Jennings’ gitarlærer og Jennings skulle ha vært med flyet som styrtet med Buddy Holly om bord, men han sa fra seg plassen i flyet rett før avreise.

Jennings brukte mange år på å komme over vennens død, men i 1963 flyttet han til Los Angeles og fikk kontrakt med A&M Records, eid av Herb Alpert. Det ble ingen suksess, og etter en stund skaffet Chet Atkins og Bobby Bare ham kontrakt med giganten RCA Records. Han dro til Nashville der han delte leilighet med Johnny Cash, og det førte til en lang rekke suksesser.

Han tok avstand fra konvensjonene i Nashville og sverget på at hans musikk aldri skulle forurenses med glatte strykearrangementer og popinfluerte arrangementer som ble masseprodusert i Music City, USA.

Sammen med en rekke musikere, blant dem Willie Nelson og Kris Kristofferson la han grunnlaget for det som ble kalt Outlaw country. Det symboliserte uavhengighet både i musikk og klesstil. Jennings gikk tilbake til sine honky tonk-røtter og ble stilens store frontfigur. Waylons måte å fremføre musikken på, med honky tonk og rock & roll i bunnen, fikk stor innflytelse på et stort antall musikere over hele verden.

Jennings ble tatt inn i Country Music Hall of Fame i 2001. I desember samme år ble beinet hans amputert på grunn av komplikasjoner i forbindelse med diabetes. Jennings sovnet stille inn 13. februar 2002. Wikipedia

62 år
Knut Th. Gleditsch (Journalist)
1938 - 2001

Knut Th. Gleditsch (Norge)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Theodor Gleditsch

Født:
3. juli 1938 (86 år siden)

Døde:
13. februar 2001 (62 år) (23 år siden)

Knut Theodor «Gle» Gleditsch var en norsk sportskommentator fra Sande i Vestfold.

Etter en tid til sjøs og utdannelse som bedriftsøkonom fra Handelshøyskolen BI, ble han journalist i Sportsmanden i 1962, gikk til Morgenbladet i 1964, før han i 1966 startet for NRK Fjernsynet. Der kommenterte han fotball og alpint. Han kommenterte en rekke cupfinaler, landskamper, tippekamper, samt syv VM-sluttspill for statskanalen.

Gleditsch sluttet i NRK i 1991, og begynte å jobbe for TV 3, hvor han i mange år kommenterte fra Mesterligaen, blant annet Rosenborgs berømte seier over AC Milan i 1996 og Ole Gunnar Solskjærs seiersmål for Manchester United i 1999. Han kommenterte også enkelte kamper i fotball-VM 1998 som del av «Team Gleditsch» der sønnene Pål og Espen Gleditsch var reporter og fotograf, mens datteren Kine var journalist for Det Nye. Som kommentator kombinerte han faglig styrke med humor og humør.

Gleditsch døde av kreft 62 år gammel, og rakk å få med seg sju verdensmesterskap i fotball som kommentator, og så vel som 76 tippekamper fra England.

Knut Th. Gleditsch var grandnevø av biskop Jens Gran Gleditsch. Wikipedia

76 år
Martin Balsam (Skuespiller)
1919 - 1996

Martin Balsam (USA)

Skuespiller

Født:
4. november 1919 (104 år siden)

Døde:
13. februar 1996 (76 år) (28 år siden)

Martin Balsam var en amerikansk skuespiller.

Balsam vant en Oscar, i klassen beste mannlige birolle, for sin rolle som «Arnold Burns» i filmen Tusen klovner, (A Thousand Clowns).

Martin Balsam spilte en sentral rolle i 12 edsvorne menn (1957), og en mindre rolle som privatetterforskeren "Milton Arbogast" i psycho (1960) regissert av Alfred Hitchcock. Wikipedia

<<
13. Februar
>>