Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. Mai
Om dagen
2. Mai er dag 122 i 2019, og er i uke 18. Det er 243 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Verdensdagen for tunfisk (Innført av FN i 2016)
Historie
Wikipedia_2-5.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Osama bin Laden blir skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan, han var 54 år
Osama bin Laden eller Usāmah bin Muhammad bin 'Awad bin Lādin var den fremste lederen for den sunnimuslimske organisasjonen al-Qaida, og på 2000-tallet etterlyst av Interpol og FBI-etaten.

Under bin Ladens lederskap angrep al-Qaida mål i flere land, deriblant Kenya og USA, noe som resulterte i flere tusen dødsfall. Under angrepene ble det benyttet bomber eller kaprede fly som bevisst ble styrtet i mål på land.

Bin Laden kritiserte muslimske regimer som ikke oppfylte hans krav til rettroenhet, deriblant fødelandet sitt, Saudi-Arabia – blant annet fordi landet hadde tillatt utstasjonering av militære styrker tilhørende USA siden 1990, noe han omtalte som en okkupasjon av hellig jord.

2. mai 2011 bekreftet USAs president Barack Obama at bin Laden var skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan tidligere samme dag. Senere har også al-Qaida bekreftet Bin Ladens død. Wikipedia
Wikipedia_2-5.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Syklonen Nargis rammer Myanmar, over 138 000 mennesker omkommer
Syklonen Nargis (JTWC-betegnelse: 01B) er den første navngitte stormen i syklonsesongen i det nordlige Indiahavet i 2008. 2. mai raste stormen med en styrke på 215 km/t, noe som gjorde den til en tropisk syklon i kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen. Nargis traff land i Myanmar 2. mai 2008, og var med dette den første syklonen som traff land i Myanmar siden Syklonen Mala i 2006. Nargis var også den første kategori 4-syklonen som traff land i det nordlige Indiahavet i mai måned siden 1997.

Nargis er den dødeligste navngitte syklonenen i det nordlige indiske hav noensinne, og den nest dødeligste navngitte syklonen noensinne, bare slått av Syklonen Nina i 1975. Inklusive tidligere sykloner uten navn, er Nargis den 8. dødeligste syklonen noensinne. Nargis ble også den største naturkatastrofen som har rammet Myanmar noensinne, og svært mye større enn konsekvensen for landet etter tsunamien i desember 2004.

Syklonnavnet Nargis er et ord fra urdu, som betyr påskelilje. Wikipedia
Wikipedia_2-5.1519
500 år siden
Wikipedia
1519: Leonardo da Vinci dør av gjentatte slag på Clos Lucé i Frankrike, 67 år gammel
Leonardo di ser Piero da Vinci var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Han var blant annet maler, billedhogger, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann. Han anses som universalgeniet framfor noen, arketypen på «renessansemennesket».

Det er først og fremst som maler Leonardo er kjent. To av arbeidene hans, «Mona Lisa» og «Nattverden», er de mest kjente og de som oftest reproduseres og parodieres. Også Leonardos tegning «Den vitruviske mann» er blitt et ikon, og viser hans interesse for menneskelig anatomi.

Leonardo var også en fremragende ingeniør og oppfinner, med ideer som lå langt forut for hans tid. På tegnebordet oppfant han blant annet helikopteret, stridsvognen, bruken av konsentrert solenergi, kalkulatoren, dobbeltskroget og en grunnleggende teori for platetektonikk. Få av tegningene hans ble konstruert og realisert i løpet av hans levetid. Som vitenskapsmann gjorde han oppdagelser i anatomi, astronomi, byggeteknikk, optikk og hydrodynamikk.

Fra 1513 til 1516 bodde han i Roma, hvor malere som Rafael og Michelangelo arbeidet på denne tiden. Leonardo skal ikke ha hatt så mye kontakt med dem.

I 1515 gjenerobret Frans I av Frankrike Milano, og Leonardo fikk til oppgave å skape et verk: «en mekanisk løve» til fredsforhandlingene i Bologna mellom den franske kongen og Pave Leo X. I 1516 gikk han i tjeneste hos Frans I, og han fikk landstedet Clos Lucé nær kongens residens på slottet Amboise. Leonardo fikk et stort beløp til sitt underhold og ble en nær venn av kongen.

Han døde den 2. mai 1519 på Clos Lucé, og ble begravet i kapellet i kirken Saint-Florentin i Amboise, en kirke som for lengst er revet ned. Etter hans ønske fulgtes kisten av 60 tiggere.

Leonardo synes ikke å ha hatt nære forbindelser med kvinner. I 1476 ble han anonymt beskyldt for å ha en homoseksuell forbindelse med den sytten år gamle modellen Jacobo Saltarelli, som også var kjent som prostituert. Han ble, sammen med tre andre unge menn, beskyldt for sodomi. Alle fire ble likevel frikjent i to omganger. Siden ble Leonardo og de andre overvåket av Firenzes «Nattens offiserer» – en form for politistyrke. Man kan ikke med sikkerhet fastslå om Leonardo var homoseksuell – eller om han simpelthen bare var aseksuell. Wikipedia
Fødsler
88 år
Emma Darwin ()
1808 - 1896

Emma Darwin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Født:
2. mai 1808

Døde:
7. oktober 1896 (88 år)

Emma Darwin var hustruen til den berømte biologen Charles Darwin, som også er kjent for evolusjonsteorien. De giftet seg 29. januar 1839 og ble foreldre til ti barn. Tre av dem døde i ung alder.

Hun ble født på familieeindommen Maer Hall i Maer, Staffordshire, som den yngste av de syv barna til Josiah Wedgwood II og hans hustru Bessie (Elizabeth). Hennes farfar Joseph Wedgwood hadde skapt seg en formue i pottemakeri. I likhet med mange andre som ikke var medlemmer av aristokratiet var de norkonformister og tilhørte Den unitare kirke.

Charles Darwin var hennes fetter, fordi deres elles besteforeldre var Josiah og Sarah Wedgwood, og siden Wedgwood og Darwin-familiene var nære allierte, hadde hun kjent ham siden barndommen.

Hun stod sin søster Fanny nær. De to var kjent i familien som «The Doveleys» og var sjarmerede og tullete. Emma hadde klengenavnet «Little Miss Slip Slop». Emma hjalp sin eldre søster Elizabeth med søndagsskolen som ble holdt i Maer Halls vaskeri og skrev enkle moralske historier for å bistå med instruksjon og gi seksti landsbybarn den eneste formelle trening i lesing, skriving og religion.

I en periode i sin ungdom ble hun sendt til Paris, hvor hun studerte piano under den feirede polske komponisten Frédéric Chopin og utførte en grand tour i Europa.

I 1826 ble Emma med sin søster Fanny for å være hos deres tante Jessie (Madame de Sismondi, hustruen til historikeren Jean Charles Leonard de Sismondi) i åtte måneder nær Genève.

Da hennes far kom for å samle dem ble han ledsaget av Caroline Darwin og tok også Charles Darwin så langt som til Paris, hvor de alle møtte opp igjen før de vendte hjem i juli 1824. Hun var også dyktig i utendørsidretter og ble en «Dragoness» i bueskyting.

På Maer, 31. august 1831, var hun med sin familie da den hjalp Charles Darwin med å velte hans fars innvendinger mot The Voyage of the Beagle. Wikipedia

52 år
William Joseph Seymour (Predikant)
1870 - 1922

William Joseph Seymour (USA)

Predikant, gründer

Født:
2. mai 1870

Døde:
28. september 1922 (52 år)

William Joseph Seymour, død av hjerteinfarkt 28. september 1922) var en afroamerikansk kristen pastor i menigheten Apostolic Faith Mission, på norsk kjent som den Apostoliske Tros Misjon. Menigheten er kjent for Vekkelsen i Azusa street, stedet der pinsevekkelsen oppstod i 1906. Wikipedia

Dødsfall
72 år
C.W.S. Hirsch (Politiker)
1831 - 1904

C.W.S. Hirsch (Norge)

Politiker, advokat, dommer, banksjef

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Worm Sommerschild Hirsch

Født:
8. oktober 1831

Døde:
2. mai 1904 (72 år)

Christian Worm Sommerschild Hirsch var en norsk sakfører, dommer, banksjef og politiker (H). Han var ordfører i Trondhjem samt stortingsmann for Trondhjem og Levanger 1874–1876, 1880–1882 og 1889–1891.

Han ble født på gården By i Stjørdal som sønn av oberstløytnant og stortingsmann Robertus Hirsch og hustru Nicoline Hornemann. Farfaren var major Jacob (Jobst) Conrad von Hirsch på By, mens morfaren var generalmajor Johan Thomas Hornemann på Reppe i Lånke. Han var nok oppkalt etter sin fars kollega, oberstløytnant og stortingsmann Christian Worm Sommerschild. Blant søsknene hans var apoteker Robert Nicolai Hirsch, sogneprest og ordfører Thomas Conrad Hirsch og lege Christian Hornemann Hirsch. Familien Hirsch flyttet til Trondhjem i 1837 og solgte gården.

Han tok artium fra Trondhjems katedralskole i 1849 og juridisk embedseksamen ved Det Kongelige Frederiks Universitet i 1853. Han var kopist i Finansdepartementet før han i 1857 fikk bevilling som overrettssakfører og flyttet hjem til Trondhjem for å praktisere. Han ble referent ved Trondhjems stiftsoverrett.

C.W.S. Hirsch giftet seg første gang i 1859 med Madzine Nicoline Darre, datter av biskop Hans Jørgen Darre og Ida Wilhelmine Dessen i Trondhjem. De fikk åtte barn før hun døde i 1877. Som enkemann giftet han seg på nytt i 1881 med Caspara Jenssen, datter av brukseier Lauritz Dorenfeldt Jenssen og Karen Amalie Hagerup på Ranheim. Hirsch ble i begge sine ekteskap svoger til brukseier og stortingsmann Lauritz Jenssen, som var gift med en annen datter av biskop Darre, og onkel til ingeniørene og statsrådene Worm Darre-Jenssen og Hans Jørgen Darre-Jenssen. Familien bodde i en bygård i Østre gate (nå Bispegaten), senere i Prinsens gate.

Ved siden av jusen, kom C.W.S. Hirsch til å bli sentral i utviklingen av byens bank- og forsikringsvesen. Fra 1868 til 1888 var han banksjef i Den Nordenfjeldske Kreditbank, fra 1887 konstituert assessor (dommer), og fra 1891 justitiarius ved stiftoverretten. I 1888 ble han medlem av direksjonen (direktør) i Norges Bank, og fortsatte som bestyrer av bankavdelingen i Trondhjem etter at hovedsetet ble flyttet til Kristiania i 1896. Han var også formann i Norges Banks representantskap i 12 år, formann i inspeksjonen for Thomas Angells Stiftelser og styremedlem i Trondhjems Brandforsikringsselskab, en av forløperne til Gjensidige.

Hirsch var medlem av Trondhjems bystyre 1866–1902, medlem av formannskapet i 12 år, varaordfører i 2 år og ordfører 1872–1873 og 1879–1882. Han var stortingsmann for Trondhjem og Levanger 1874–1876, 1880–1882 og 1889–1891. Wikipedia

<<
2. Mai
>>