Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 2. Mai
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_2-5.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Osama bin Laden blir skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan, han var 54 år
Osama bin Laden eller Usāmah bin Muhammad bin 'Awad bin Lādin var den fremste lederen for den sunnimuslimske organisasjonen al-Qaida, og på 2000-tallet etterlyst av Interpol og FBI-etaten.

Under bin Ladens lederskap angrep al-Qaida mål i flere land, deriblant Kenya og USA, noe som resulterte i flere tusen dødsfall. Under angrepene ble det benyttet bomber eller kaprede fly som bevisst ble styrtet i mål på land.

Bin Laden kritiserte muslimske regimer som ikke oppfylte hans krav til rettroenhet, deriblant fødelandet sitt, Saudi-Arabia – blant annet fordi landet hadde tillatt utstasjonering av militære styrker tilhørende USA siden 1990, noe han omtalte som en okkupasjon av hellig jord.

2. mai 2011 bekreftet USAs president Barack Obama at bin Laden var skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan tidligere samme dag. Senere har også al-Qaida bekreftet Bin Ladens død. Wikipedia
Wikipedia_2-5.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Syklonen Nargis rammer Myanmar, over 138 000 mennesker omkommer
Syklonen Nargis (JTWC-betegnelse: 01B) er den første navngitte stormen i syklonsesongen i det nordlige Indiahavet i 2008. 2. mai raste stormen med en styrke på 215 km/t, noe som gjorde den til en tropisk syklon i kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen. Nargis traff land i Myanmar 2. mai 2008, og var med dette den første syklonen som traff land i Myanmar siden Syklonen Mala i 2006. Nargis var også den første kategori 4-syklonen som traff land i det nordlige Indiahavet i mai måned siden 1997.

Nargis er den dødeligste navngitte syklonenen i det nordlige indiske hav noensinne, og den nest dødeligste navngitte syklonen noensinne, bare slått av Syklonen Nina i 1975. Inklusive tidligere sykloner uten navn, er Nargis den 8. dødeligste syklonen noensinne. Nargis ble også den største naturkatastrofen som har rammet Myanmar noensinne, og svært mye større enn konsekvensen for landet etter tsunamien i desember 2004.

Syklonnavnet Nargis er et ord fra urdu, som betyr påskelilje. Wikipedia
Wikipedia_2-5.1519
500 år siden
Wikipedia
1519: Leonardo da Vinci dør av gjentatte slag på Clos Lucé i Frankrike, 67 år gammel
Leonardo di ser Piero da Vinci var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Han var blant annet maler, billedhogger, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann. Han anses som universalgeniet framfor noen, arketypen på «renessansemennesket».

Det er først og fremst som maler Leonardo er kjent. To av arbeidene hans, «Mona Lisa» og «Nattverden», er de mest kjente og de som oftest reproduseres og parodieres. Også Leonardos tegning «Den vitruviske mann» er blitt et ikon, og viser hans interesse for menneskelig anatomi.

Leonardo var også en fremragende ingeniør og oppfinner, med ideer som lå langt forut for hans tid. På tegnebordet oppfant han blant annet helikopteret, stridsvognen, bruken av konsentrert solenergi, kalkulatoren, dobbeltskroget og en grunnleggende teori for platetektonikk. Få av tegningene hans ble konstruert og realisert i løpet av hans levetid. Som vitenskapsmann gjorde han oppdagelser i anatomi, astronomi, byggeteknikk, optikk og hydrodynamikk.

Fra 1513 til 1516 bodde han i Roma, hvor malere som Rafael og Michelangelo arbeidet på denne tiden. Leonardo skal ikke ha hatt så mye kontakt med dem.

I 1515 gjenerobret Frans I av Frankrike Milano, og Leonardo fikk til oppgave å skape et verk: «en mekanisk løve» til fredsforhandlingene i Bologna mellom den franske kongen og Pave Leo X. I 1516 gikk han i tjeneste hos Frans I, og han fikk landstedet Clos Lucé nær kongens residens på slottet Amboise. Leonardo fikk et stort beløp til sitt underhold og ble en nær venn av kongen.

Han døde den 2. mai 1519 på Clos Lucé, og ble begravet i kapellet i kirken Saint-Florentin i Amboise, en kirke som for lengst er revet ned. Etter hans ønske fulgtes kisten av 60 tiggere.

Leonardo synes ikke å ha hatt nære forbindelser med kvinner. I 1476 ble han anonymt beskyldt for å ha en homoseksuell forbindelse med den sytten år gamle modellen Jacobo Saltarelli, som også var kjent som prostituert. Han ble, sammen med tre andre unge menn, beskyldt for sodomi. Alle fire ble likevel frikjent i to omganger. Siden ble Leonardo og de andre overvåket av Firenzes «Nattens offiserer» – en form for politistyrke. Man kan ikke med sikkerhet fastslå om Leonardo var homoseksuell – eller om han simpelthen bare var aseksuell. Wikipedia
<<
2. Mai
>>