Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. Mai

Om dagen

2. Mai er dag 123 i 2024, og er i uke 18. Det er 243 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 2. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

13 år siden

2011: Osama bin Laden blir skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan

Osama bin Laden eller Usāmah bin Muhammad bin 'Awad bin Lādin var den fremste lederen for den sunnimuslimske organisasjonen al-Qaida, og på 2000-tallet etterlyst av Interpol og FBI-etaten.

Under bin Ladens lederskap angrep al-Qaida mål i flere land, deriblant Kenya og USA, noe som resulterte i flere tusen dødsfall. Under angrepene ble det benyttet bomber eller kaprede fly som bevisst ble styrtet i mål på land.

Bin Laden kritiserte muslimske regimer som ikke oppfylte hans krav til rettroenhet, deriblant fødelandet sitt, Saudi-Arabia – blant annet fordi landet hadde tillatt utstasjonering av militære styrker tilhørende USA siden 1990, noe han omtalte som en okkupasjon av hellig jord.

2. mai 2011 bekreftet USAs president Barack Obama at bin Laden var skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan tidligere samme dag. Senere har også al-Qaida bekreftet Bin Ladens død. Wikipedia
16 år siden

2008: Syklonen «Nargis» rammer Myanmar, over 138 000 mennesker omkommer

Syklonen Nargis (JTWC-betegnelse: 01B) er den første navngitte stormen i syklonsesongen i det nordlige Indiahavet i 2008. 2. mai raste stormen med en styrke på 215 km/t, noe som gjorde den til en tropisk syklon i kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen. Nargis traff land i Myanmar 2. mai 2008, og var med dette den første syklonen som traff land i Myanmar siden Syklonen Mala i 2006. Nargis var også den første kategori 4-syklonen som traff land i det nordlige Indiahavet i mai måned siden 1997.

Nargis er den dødeligste navngitte syklonenen i det nordlige indiske hav noensinne, og den nest dødeligste navngitte syklonen noensinne, bare slått av Syklonen Nina i 1975. Inklusive tidligere sykloner uten navn, er Nargis den 8. dødeligste syklonen noensinne. Nargis ble også den største naturkatastrofen som har rammet Myanmar noensinne, og svært mye større enn konsekvensen for landet etter tsunamien i desember 2004.

Syklonnavnet Nargis er et ord fra urdu, som betyr påskelilje. Wikipedia
505 år siden

1519: Leonardo da Vinci dør av gjentatte slag på Clos Lucé i Frankrike, 67 år gammel

Leonardo di ser Piero da Vinci var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Han var blant annet maler, billedhogger, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann. Han anses som universalgeniet framfor noen, arketypen på «renessansemennesket».

Det er først og fremst som maler Leonardo er kjent. To av arbeidene hans, «Mona Lisa» og «Nattverden», er de mest kjente og de som oftest reproduseres og parodieres. Også Leonardos tegning «Den vitruviske mann» er blitt et ikon, og viser hans interesse for menneskelig anatomi.

Leonardo var også en fremragende ingeniør og oppfinner, med ideer som lå langt forut for hans tid. På tegnebordet oppfant han blant annet helikopteret, stridsvognen, bruken av konsentrert solenergi, kalkulatoren, dobbeltskroget og en grunnleggende teori for platetektonikk. Få av tegningene hans ble konstruert og realisert i løpet av hans levetid. Som vitenskapsmann gjorde han oppdagelser i anatomi, astronomi, byggeteknikk, optikk og hydrodynamikk.

Fra 1513 til 1516 bodde han i Roma, hvor malere som Rafael og Michelangelo arbeidet på denne tiden. Leonardo skal ikke ha hatt så mye kontakt med dem.

I 1515 gjenerobret Frans I av Frankrike Milano, og Leonardo fikk til oppgave å skape et verk: «en mekanisk løve» til fredsforhandlingene i Bologna mellom den franske kongen og Pave Leo X. I 1516 gikk han i tjeneste hos Frans I, og han fikk landstedet Clos Lucé nær kongens residens på slottet Amboise. Leonardo fikk et stort beløp til sitt underhold og ble en nær venn av kongen.

Han døde den 2. mai 1519 på Clos Lucé, og ble begravet i kapellet i kirken Saint-Florentin i Amboise, en kirke som for lengst er revet ned. Etter hans ønske fulgtes kisten av 60 tiggere.

Leonardo synes ikke å ha hatt nære forbindelser med kvinner. I 1476 ble han anonymt beskyldt for å ha en homoseksuell forbindelse med den sytten år gamle modellen Jacobo Saltarelli, som også var kjent som prostituert. Han ble, sammen med tre andre unge menn, beskyldt for sodomi. Alle fire ble likevel frikjent i to omganger. Siden ble Leonardo og de andre overvåket av Firenzes «Nattens offiserer» – en form for politistyrke. Man kan ikke med sikkerhet fastslå om Leonardo var homoseksuell – eller om han simpelthen bare var aseksuell. Wikipedia

Fødsler

58 år
Øyvind Rimbereid (Forfatter)
1966

Øyvind Rimbereid (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
2. mai 1966 (58 år)

Øyvind Rimbereid er en norsk forfatter og lyriker. Rimbereid er utdannet cand. philol. fra Universitetet i Bergen med hovedfag i nordisk språk og litteratur.

Rimbereid ble i 2009 nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Herbarium (2008), som også vant Brageprisen i åpen klasse for 2008. Tidligere har diktsamlingen Solaris korrigert blitt inkludert som den nyeste utgivelsen i én versjon av Norges litterære kanon, en liste over norsk litteraturs 25 viktigste verker, utarbeidet av en fagjury fra Norsk litteraturfestival. Wikipedia

65 år
Sanna Grønlid (Skiskytter)
1959

Sanna Grønlid (Norge)

Skiskytter

Født:
2. mai 1959 (65 år)

Sanna Grønlid er en tidligere norsk skiskytter fra Høydalsmo i Telemark. I 1980-årene tilhørte hun verdenseliten i skiskyting. Hun ble verdensmester på 5 km i 1985 og verdensmester på 10 km i 1987. Hun vant også verdenscupen sammenlagt i 1985. Wikipedia

75 år
Inga Gill (Skuespiller)
1925 - 2000

Inga Gill (Sverige)

Skuespiller

Født:
2. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
18. oktober 2000 (75 år) (23 år siden)

Inga Gill var en svensk skuespiller. Hun er mest kjent for sine for sine komedieroller. Inga Gill var gift med skuespilleren Karl-Arne Holmsten og er My Holmstens mor. Wikipedia

81 år
Albert Nordengen (Politiker)
1923 - 2004

Albert Nordengen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Albert Emil Nordengen

Født:
2. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
18. desember 2004 (81 år) (19 år siden)

Albert Emil Nordengen var en norsk politiker som representerte Høyre. Han var mest kjent som Oslos ordfører fra 1976 til 1990. Wikipedia

80 år
Øivin Fjeldstad (Dirigent)
1903 - 1983

Øivin Fjeldstad (Norge)

Dirigent, komponist, konsertmester

Født:
2. mai 1903 (121 år siden)

Døde:
16. oktober 1983 (80 år) (40 år siden)

Øivin Fjeldstad, var en norsk dirigent og fiolinist.

Fjeldstad debuterte som fiolinist i Oslo i 1921, etter studier ved konservatoriet i Oslo og senere i Leipzig. I en årrekke var han førstefiolinist og senere 3. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester og konsertmester i Radioorkestret som bestod av Filharmoniens musikere delt i to hold som skiftet annenhver måned om å gjøre tjeneste som radioorkester. Han hadde sin dirigentdebut i Oslo i 1931, og etter videre studier med Clemens Krauss i Berlin ble Fjeldstad i 1946 ansatt som kapellmester i NRK.

Som fiolinpedagog var han i mange år knyttet til konservatoriet i Oslo hvor han utdannet fremragende fiolinister som Henry Johnsrud og Kaare Sæther som begge ble stemmeledere i henholdsvis 1. og 2. fiolingruppen i Oslo Filharmoniske Orkester

I årene 1950 – 1955 ledet han en rekke operaoppførelser på Det Nye Teater i Oslo og med blant annet Anne Brown på scenen var dette de første oppførelser av operaer av den amerikanske komponist Gian-Carlo Menotti i Europa. I 1953 hadde man kjempesuksess med Purcells Dido og Aeneas med Kirsten Flagstad og Bjarne Buntz i tittelrollene. I årene 1959-61 var Fjeldstad Den Norske Operas 1. kapellmester. 1962-69 sjefsdirigent og kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien med Herbert Blomstedt som kapellmesterkollega.

I perioden 1961 – 1974 var Fjeldstad også fast dirigent for det britiske ungdomsorkester, The National Youth Orchestra of Great Britain. Foruten en rekke konserter i Storbritannia ledet han dette orkester også på turneer bl.a. til Tyskland, Sovjetunionen og i Norden. Fjeldstad gjestet også en rekke utenlandske orkestre og har gjort innspillinger med både London Symphony Orchestra, Wiener Symphonikerne, The National Youth Orchestra of Great Britain og Oslo-Filharmonien.

Fjeldstad gjorde hovedsakelig innspillinger med norsk musikk, men også den første fullstendige innspillingen av Richard Wagners Götterdämmerung, med blant annet Kirsten Flagstad, som ble utgitt i 1956. Han var dirigent for Cæciliaforeningen i Oslo fra 1957 til 1977 og for Vestfold Symfoniorkester fra 1969 til 1982. I 1978 ble han tildelt Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris og i 1982 ble han æresmedlem av Norsk Tonekunstnersamfund.

Fjeldstad var kjent som en fremragende akkompagnatør og dirigerte de wienerklassiske komponister med forkjærlighet. Mozart, Beethoven og særlig Brahms sto ofte på hans konsertprogrammer. I tillegg var Fjeldstad i hele sin karriere en forkjemper for ny musikk. Først gjennom sitt arbeid i The International Society for Contemperary Music og «Ny Musikk», og deretter som en forkjemper for samtidige norske komponister. Spesielt bør hans samarbeid med Fartein Valen nevnes. I 1950 gjorde Norsk Film en innspilling av Valens fiolinkonsert med Camilla Wicks som solist og Fjeldstad som dirigent. Fjeldstad ble for øvrig formann i «Valenselskapet» i 1958. Av andre komponister han arbeidet tett med, bør Sparre Olsen, Geirr Tveitt, Klaus Egge, David Monrad Johansen, Ludvig Irgens-Jensen, Arne Nordheim og Antonio Bibalo nevnes.

Øivin Fjeldstad var kommandør av St. Olavs Orden, hadde Kongens fortjenstmedalje i gull og var også blitt tildelt æresutmerkelser i Belgia, Finland, Østerrike og Nederland. Han var også frimurer. Han er far til skuespilleren Lise Fjeldstad, siviløkonomen og politikeren Øivin Skappel Fjeldstad og fysioterapeut Tone Skappel Hauge. Wikipedia

52 år
William Joseph Seymour (Predikant)
1870 - 1922

William Joseph Seymour (USA)

Predikant, gründer

Født:
2. mai 1870 (154 år siden)

Døde:
28. september 1922 (52 år) (101 år siden)

William Joseph Seymour, død av hjerteinfarkt 28. september 1922) var en afroamerikansk kristen pastor i menigheten Apostolic Faith Mission, på norsk kjent som den Apostoliske Tros Misjon. Menigheten er kjent for Vekkelsen i Azusa street, stedet der pinsevekkelsen oppstod i 1906. Wikipedia

74 år
Jens Andreas Friis (Språkforsker)
1821 - 1896

Jens Andreas Friis (Norge)

Språkforsker, leksikograf, lingvist, oversetter, filolog

Født:
2. mai 1821 (203 år siden)

Døde:
16. februar 1896 (74 år) (128 år siden)

Jens Andreas Friis var en norsk språkforsker og forfatter og regnes som en av grunnleggerne av samisk språkvitenskap.

Jens Andreas Friis var sønn av den lutherske presten Søren Hjelm Friis (1781-1856) og hans hustru Charlotte Lovise Cammermeyer (1789-1869). Han var bror til Jakob Pavels Friis og presten og politikeren Nicolai Friis.

Jens Andreas Friis tok eksamen ved Møllers institutt i Christiania i 1840 og ble cand.theol. i 1844.

Årene 1847-49 forsket han på samisk og finsk. Høsten 1849 fikk han stipend til å dra til Kajana i Finland hvor han fortsatte å studere under Elias Lönnrot, grunnleggeren av de finske folklorestudier. Friis bodde en tid i Finnmark og underviste prester der.

Friis ble lektor i lappiske språk ved universitetet i Kristiania i 1863 og professor i "lappisk og kvensk" 1866 med særlig plikt til å drive oversettelsesarbeid. Han utga mange svært grundige arbeider om samiske språk og mytologi, og folkelivs- og reiseskildringene hans ble svært populære.

Hans mest kjente skjønnlitterære verk kom ut under navnet Fra Finnmarken. Skildringer, i 1881. Senere kom boken i flere nye opplag, under navnet Lajla. Romanen ble filmet tre ganger.

Det langsiktige resultatet av Friis' arbeid var hans praktiske språkarbeid. Friis-rettskrivningen for nordsamisk ble brukt i den nordsamiske bibelen og i tidsskriftet Nuorttanaste, og er i bruk i religiøs sammenheng den dag i dag, tross i at det har kommet tre ulike rettskrivninger etter Friis'.

Friis' ordbok var viktig da den kom, men har senere kommet i skyggen av Konrad Nielsens store ordbok.

Friis utga tre tematiske kartserier over Norge nord for Ofotfjorden der etnisiteten og bo-standarden i alle husstandene ble plottet inn med symboler. Friis benyttet begrepene Sprog og Nationalitet, siden begrepet etnisitet først ble tatt i bruk i etterkrigstiden. Med et lett overblikk på kartene kunne en se i hvilke områder befolkningen var henholdsvis samiske, kvenske eller etnisk norske. Det ble også markert om befolkningen bodde i "jordhytte" (det vil si gamme) eller tømrede hus. Dessuten ble symbolene ytterligere finfordelt i henhold til hvorvidt et eller flere av medlemmene i husstanden også behersket andre språk.

Friis sine kart fra 1861 og 1888/1890 er derfor av de mest detaljerte kulturhistoriske kilder til etnisk sammensetning, språkkunnskaper og boforhold i Nord-Norge før assimilasjons- og fornorskningspolitikken satte inn for alvor i tiårene etter at kartene ble laget. Ettersom informasjonen på kartene er basert på språkkriteriner ut fra faktisk språkbruk i husholdene, utfyller de folketellingene fra 1865, 1875, 1891 og 1900. Wikipedia

88 år
Emma Darwin (Hustru til Charles Darwin)
1808 - 1896

Emma Darwin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Hustru til Charles Darwin

Født:
2. mai 1808 (216 år siden)

Døde:
7. oktober 1896 (88 år) (127 år siden)

Emma Darwin var hustruen til den berømte biologen Charles Darwin, som også er kjent for evolusjonsteorien. De giftet seg 29. januar 1839 og ble foreldre til ti barn. Tre av dem døde i ung alder.

Hun ble født på familieeindommen Maer Hall i Maer, Staffordshire, som den yngste av de syv barna til Josiah Wedgwood II og hans hustru Bessie (Elizabeth). Hennes farfar Joseph Wedgwood hadde skapt seg en formue i pottemakeri. I likhet med mange andre som ikke var medlemmer av aristokratiet var de norkonformister og tilhørte Den unitare kirke.

Charles Darwin var hennes fetter, fordi deres elles besteforeldre var Josiah og Sarah Wedgwood, og siden Wedgwood og Darwin-familiene var nære allierte, hadde hun kjent ham siden barndommen.

Hun stod sin søster Fanny nær. De to var kjent i familien som «The Doveleys» og var sjarmerede og tullete. Emma hadde klengenavnet «Little Miss Slip Slop». Emma hjalp sin eldre søster Elizabeth med søndagsskolen som ble holdt i Maer Halls vaskeri og skrev enkle moralske historier for å bistå med instruksjon og gi seksti landsbybarn den eneste formelle trening i lesing, skriving og religion.

I en periode i sin ungdom ble hun sendt til Paris, hvor hun studerte piano under den feirede polske komponisten Frédéric Chopin og utførte en grand tour i Europa.

I 1826 ble Emma med sin søster Fanny for å være hos deres tante Jessie (Madame de Sismondi, hustruen til historikeren Jean Charles Leonard de Sismondi) i åtte måneder nær Genève.

Da hennes far kom for å samle dem ble han ledsaget av Caroline Darwin og tok også Charles Darwin så langt som til Paris, hvor de alle møtte opp igjen før de vendte hjem i juli 1824. Hun var også dyktig i utendørsidretter og ble en «Dragoness» i bueskyting.

På Maer, 31. august 1831, var hun med sin familie da den hjalp Charles Darwin med å velte hans fars innvendinger mot The Voyage of the Beagle. Wikipedia

Dødsfall

94 år
Norvald Tveit (Manusforfatter)
1927 - 2022

Norvald Tveit (Norge)

Manusforfatter, forfatter

Født:
22. desember 1927 (96 år siden)

Døde:
2. mai 2022 (94 år) (2 år siden)

Norvald Øystein Tveit var en norsk forfatter og dramatiker fra Leirvik i Hyllestad kommune.

Som dramatiker er Tveit særlig kjent for sine skuespill, men han skrev også hørespill og fjernsynsdrama for NRK, blant annet flere episoder for tv-seriene Kong Sverre (1978) og Vestavind (1994). Han skrev dessuten sakprosa, og var også innom sjangrene barnebok og kriminalroman.

Tveit ble prisbelønnet flere ganger, blant annet med Ibsenprisen 1993 for sitt samlede dramatiske arbeide. 17. desember 2007 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

87 år
Erik Tandberg (Romfartsekspert)
1932 - 2020

Erik Tandberg (Norge)

Romfartsekspert, sivilingeniør, offiser

Født:
19. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
2. mai 2020 (87 år) (4 år siden)

Erik Tandberg var en norsk sivilingeniør, offiser i Luftforsvaret og romfartsekspert.

Erik Tandberg ble landskjent da han sammen med NRK-journalisten Jan P. Jansen kommenterte månelandingen til Apollo 11 på NRK i 1969. Han bidro i mange andre romfartsrelaterte programmer på NRK opp igjennom årene og ble mye brukt som rådgiver og kommentator når romfart var et tema. Tandberg jobbet mellom 1980 og 1987 som informasjonsdirektør i Esso Norge. Han var senere knyttet til Norsk romsenter.

Han engasjerte seg også lokalpolitisk i Oslo, og representerte Høyre i Oslo bystyre mellom 1969 og 1987.

Den 19. september 2007 ble Tandberg utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Wikipedia

54 år
Osama bin Laden (Mujahedin)
1957 - 2011

Osama bin Laden (Saudi-Arabia)

Mujahedin, bygningsingeniør, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Usāmah bin Muhammad bin 'Awad bin Lādin

Født:
10. mars 1957 (67 år siden)

Døde:
2. mai 2011 (54 år) (13 år siden)

Osama bin Laden eller Usāmah bin Muhammad bin 'Awad bin Lādin (Arabisk: أسامة بن محمد بن عود بن لادن) var den fremste lederen for den sunnimuslimske organisasjonen al-Qaida, og på 2000-tallet etterlyst av Interpol og FBI.

Under bin Ladens lederskap angrep al-Qaida mål i flere land, deriblant Kenya og USA, noe som resulterte i flere tusen dødsfall. Under angrepene ble det benyttet bomber eller kaprede fly som bevisst ble styrtet mot mål på land.

Bin Laden kritiserte muslimske regimer som ikke oppfylte hans krav til rettroenhet, deriblant fødelandet sitt, Saudi-Arabia – blant annet fordi landet hadde (og fortsatt har) tillatt utstasjonering av militære styrker tilhørende USA siden 1990, noe han omtalte som en okkupasjon av hellig jord.

2. mai 2011 (1. mai amerikansk tid) bekreftet USAs president Barack Obama at bin Laden var skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan tidligere samme dag. Senere har også al-Qaida bekreftet Bin Ladens død. Wikipedia

61 år
Oliver Reed (Skuespiller)
1938 - 1999

Oliver Reed (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Oliver Reed

Født:
13. februar 1938 (86 år siden)

Døde:
2. mai 1999 (61 år) (25 år siden)

Robert Oliver Reed, mest kjent som Oliver Reed, var en britisk skuespiller. Reed var kjent for sine roller som hardbarket og tøff type. Hans større filmer inkluderer Oliver!, The Trap, Women in Love, Hannibal Brooks, The Triple Echo, Sitting Target, The Devils, The Three Musketeers, Tommy, The Prince And The Pauper, Castaway og Gladiatoren. Wikipedia

77 år
J. Edgar Hoover (Offiser)
1895 - 1972

J. Edgar Hoover (USA)

Offiser, politiker, advokat, bibliotekar

Fullt navn / Fødenavn:
John Edgar Hoover

Født:
1. januar 1895 (129 år siden)

Døde:
2. mai 1972 (77 år) (52 år siden)

John Edgar Hoover var den første direktøren for den amerikanske etterforskningsetaten Federal Bureau of Investigation (FBI). Han ble utnevnt til direktør for Bureau of Investigation (FBIs forløper) 10. mai 1924 av president John Calvin Coolidge. Hoover var den drivende kraften bak grunnleggelsen av FBI i 1935, og han forble direktør av organisasjonen frem til sin død i 1972. Hoover har fått æren av å gjøre FBI til en stor og effektiv politiorganisasjon. Under hans ledelse tok FBI i bruk moderne teknologi som et sentralisert fingeravtrykkarkiv og etterforskningslaboratorier. I store deler av sitt liv var Hoover høyt respektert i den amerikanske offentligheten men ble etterhvert sett på som en stadig mer kontroversiell skikkelse. Denne tendensen ble svært forsterket etter hans død. Hans mange kritikere hevder at han misbrukte sin makt og gikk utover sin jurisdiksjon.

Han er kjent for å ha brukt FBI til å trakassere politiske dissentere og aktivister, for å ha samlet konfidensiell informasjon om det politiske lederskapet i USA og for å ha brukt ulovlige metoder for å samle bevis. Det er på grunn av Hoovers lange og kontroversielle styre at FBI-direktører nå ikke kan sitte i stillingen lengre enn 10 år. Wikipedia

72 år
C.W.S. Hirsch (Politiker)
1831 - 1904

C.W.S. Hirsch (Norge)

Politiker, advokat, dommer, banksjef

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Worm Sommerschild Hirsch

Født:
8. oktober 1831 (192 år siden)

Døde:
2. mai 1904 (72 år) (120 år siden)

Christian Worm Sommerschild Hirsch var en norsk sakfører, dommer, banksjef og politiker (H). Han var ordfører i Trondhjem samt stortingsmann for Trondhjem og Levanger 1874–1876, 1880–1882 og 1889–1891.

Han ble født på gården By i Stjørdal som sønn av oberstløytnant og stortingsmann Robertus Hirsch og hustru Nicoline Hornemann. Farfaren var major Jacob (Jobst) Conrad von Hirsch på By, mens morfaren var generalmajor Johan Thomas Hornemann på Reppe i Lånke. Han var nok oppkalt etter sin fars kollega, oberstløytnant og stortingsmann Christian Worm Sommerschild. Blant søsknene hans var apoteker Robert Nicolai Hirsch, sogneprest og ordfører Thomas Conrad Hirsch og lege Christian Hornemann Hirsch. Familien Hirsch flyttet til Trondhjem i 1837 og solgte gården.

Han tok artium fra Trondhjems katedralskole i 1849 og juridisk embedseksamen ved Det Kongelige Frederiks Universitet i 1853. Han var kopist i Finansdepartementet før han i 1857 fikk bevilling som overrettssakfører og flyttet hjem til Trondhjem for å praktisere. Han ble referent ved Trondhjems stiftsoverrett.

C.W.S. Hirsch giftet seg første gang i 1859 med Madzine Nicoline Darre, datter av biskop Hans Jørgen Darre og Ida Wilhelmine Dessen i Trondhjem. De fikk åtte barn før hun døde i 1877. Som enkemann giftet han seg på nytt i 1881 med Caspara Jenssen, datter av brukseier Lauritz Dorenfeldt Jenssen og Karen Amalie Hagerup på Ranheim. Hirsch ble i begge sine ekteskap svoger til brukseier og stortingsmann Lauritz Jenssen, som var gift med en annen datter av biskop Darre, og onkel til ingeniørene og statsrådene Worm Darre-Jenssen og Hans Jørgen Darre-Jenssen. Familien bodde i en bygård i Østre gate (nå Bispegaten), senere i Prinsens gate.

Ved siden av jusen, kom C.W.S. Hirsch til å bli sentral i utviklingen av byens bank- og forsikringsvesen. Fra 1868 til 1888 var han banksjef i Den Nordenfjeldske Kreditbank, fra 1887 konstituert assessor (dommer), og fra 1891 justitiarius ved stiftoverretten. I 1888 ble han medlem av direksjonen (direktør) i Norges Bank, og fortsatte som bestyrer av bankavdelingen i Trondhjem etter at hovedsetet ble flyttet til Kristiania i 1896. Han var også formann i Norges Banks representantskap i 12 år, formann i inspeksjonen for Thomas Angells Stiftelser og styremedlem i Trondhjems Brandforsikringsselskab, en av forløperne til Gjensidige.

Hirsch var medlem av Trondhjems bystyre 1866–1902, medlem av formannskapet i 12 år, varaordfører i 2 år og ordfører 1872–1873 og 1879–1882. Han var stortingsmann for Trondhjem og Levanger 1874–1876, 1880–1882 og 1889–1891. Wikipedia

61 år
Lars Oftedal (Politiker)
1838 - 1900

Lars Oftedal (Norge)

Politiker, prest, redaktør, journalist

Født:
27. desember 1838 (185 år siden)

Døde:
2. mai 1900 (61 år) (124 år siden)

Lars Oftedal var en norsk prest, pressemann og politiker. Oftedal var en av grunnleggerne av indremisjonsbevegelsen i Norge. Han var også politiker, og representerte Venstre på Stortinget mellom 1883 og 1885 og fra 1889 til 1891. Han sto for en moderat venstrepolitikk kjennetegna av lavkirkelige kristne verdier og forsiktighet i budsjettspørsmål. Han gjorde seg bemerka som en kraftig motstander av diktergasje til den radikale Alexander Kielland da saken kom opp i 1886 og 1887. Ved splittelsen i Venstre året etter fulgte han Moderate Venstre.

Oftedal grunnla avisa Vestlandsposten, som fra 1878 ble et viktig organ for Bonde-Venstre. I 1891 måtte han ta avskjed som prest etter en sedelighetsskandale; deretter konsentrerte han seg om avisdrift, og grunnla Stavanger Aftenblad, som han bygde opp til å bli en ledende regionavis for Sørvestlandet.

I 1887 tegnet Kielland et bitende portrett av Lars Oftedal i personen Morten Kruse i romanen Sankt Hans Fest. Her viser han hvordan Oftedal og hans «kaniner» holder hele byen og distriktet i sin hule hånd med en kombinasjon av svovelprekener og økonomisk utpressing. I 1889 kom også Knut Hamsun med et aggressivt angrep på Oftedal i skriftet Lars Oftedal. Seinere har Alfred Hauge levert et forsvar for Lars Oftedal i skuespillet Morten Kruse.

Oftedal var også en av inspirasjonskildene til Nils Kjærs imaginære figur Vestlandsfanden. Wikipedia

81 år
Sven Brun (Prest)
1812 - 1894

Sven Brun (Norge)

Prest

Født:
20. november 1812 (211 år siden)

Døde:
2. mai 1894 (81 år) (130 år siden)

Sven Brun var den første sokneprest i Trefoldighet menighet i Oslo. Han ble utnevnt den 22. mars 1858 og betjente embetet gjennom 36 år. Gjentatte ganger unnslo han seg å komme på valg til biskop. Den nyopprettede menighet trengte ham, og han valgte å bli i tjenesten der til sin død.

Etter embetseksamen (1836) hadde Sven Brun virket en tid i sin fødeby dels som privatlærer, dels som personellkapellan hos sin far, stiftsprost Christen Brun (sønn av Johan N. Brun), inntil han i 1849 ble utnevnt til residerende kapellan i Store Næs, Øvre Romerike. Herfra kom han i 1851 til hovedstaden som tredjeprest ved Vår Frelsers kirke inntil han overtok Trefoldighet menighet.

Hans navn er uadskillelig knyttet til arbeidet for kirkelig reform og misjon. Ved de frivillige kirkemøter og store misjonsmøter var han gjennom en hel menneskealder stadig å se på dirigentplassen, og fellesnordiske misjonsmøter hedret ham med samme verv. Som mangeårig medlem av kommunestyret, gjorde han en særlig innsats for allmueskolen.

Han ble utnevnt ridder av St. Olavs Orden og senere forfremmet til kommandør av 1. klasse. Han ble også hedret med den svenske Nordstjerneordenen. Sven Bruns gate i Oslo sentrum er oppkalt ett ham.

Han var gift med Johanne Marie Widing (1811–1887). Wikipedia

<<
2. Mai
>>