Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. Mai

Om dagen

14. Mai er dag 135 i 2024, og er i uke 20. Det er 231 dager igjen av året.
Den Europeiske Slagdagen (Dedikert til opplysning om og forebyggelse av hjerneslag)

Valutakurser Oppdatert 14. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

9 år siden

2015: B.B. King dør av en rekke små slag mens han sover, 89 år gammel

Riley B. King, mest kjent som B.B. King, var en amerikansk bluesmusiker, gitarist, låtskriver og plateprodusent. Ifølge popmagasinet Rolling Stone var han den tredje største gitaristen noensinne – etter Jimi Hendrix og Duane Allman. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, i 1980 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame og i 1987 i Rockens æresgalleri.

I 1949 begynte King å spille inn musikk da han fikk platekontrakt med det Los Angeles-baserte plateselskapet RPM Records. Mange av Kings tidlige innspillinger var produsert av Sam Phillips, som senere grunnla Sun Records. Han ble kalt «Beale Street Blues Boy», som senere ble forkortet til B.B.

På 1950-tallet ble King et av de viktigste navnene innenfor R&B-genren, med hits som «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «Please Love Me», «When My Heart Beats like a Hammer», «Whole Lotta' Love», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Sneakin' Around», «Ten Long Years», «Bad Luck», «Sweet Little Angel», «On My Word of Honor» og «Please Accept My Love». I 1962 signerte King platekontrakt med ABC-Paramount Records, og i november 1964 spilte King inn det legendariske albumet Live at the Regal ved The Regal Theatre i Chicago.

Kings første suksess utenfor bluesmarkedet var en coverversjon av Roy Hawkins-sangen «The Thrill is Gone» han spilte inn i 1969, som ble en hit både på pop- og R&B-listene, noe som var svært uvanlig for en R&B-artist. Han ble også mer synlig som rockemusiker da han spilte åpningsnummeret på USA-turneen til The Rolling Stones samme år. Kings suksess i mainstreammusikken fortsatte ut 1970-tallet, med sanger som «To Know You Is to Love You» og «I Like to Live the Love». Fra 1951 til 1985 var King på R&B-listen til Billboard Magazine hele 74 ganger.

Fra 1980-årene og utover spilte King inn mindre og mindre musikk, men opprettholdt en synlig og aktiv karriere, hvor han deltok i en rekke TV-programmer og filmer, og opptrådte 300 kvelder i året. I 1988 nådde han en ny generasjon fans da han spilte inn singelen «When Love Comes To Town» sammen med U2. I 2000 gikk King sammen med gitarist Eric Clapton for å spille inn albumet Riding With The King. I 2003 delte King scenen med rockebandet Phish i New Jersey, der han fremførte tre av sine klassikere og jammet med bandet i over 30 minutter.

Sammenlagt ble mer enn 100 B.B. King-konserter kringkastet eller delvis kringkastet på radio eller TV i en rekke land. Fra 29. mars til 4. april 2006 reiste King på sin avskjedsturné i Europa og i hovedsak Storbritannia sammen med Gary Moore. Wikipedia
26 år siden

1998: Frank Sinatra dør av hjerteinfarkt på Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, han ble 82 år gammel

Francis Albert «Frank» Sinatra var en amerikansk sanger og skuespiller som blir oppfattet som av én av de aller best vokalister på sin tid,R&B spesielt anerkjent for sin perfekte frasering og timing. Mange kritikere plasserer ham på siden av Bing Crosby, Elvis Presley, og The Beatles som de viktigste navnene innenfor populærmusikk på midten av 1900-tallet.

Han var far til sangerinnen Nancy Sinatra. Han var gift fire ganger, med Nancy Sinatra (1939–1951), Ava Gardner (1951–1957), Mia Farrow (1966–1968) og Barbara Sinatra (1976–1998).

I en alder av 37 år startet Sinatra sin andre karriere som filmskuespiller, og ble anerkjent som en filmpersonlighet betydelig tøffere enn hans behagelige sangstil. Sinatra hadde også en større-enn-livet framtreden i øynene på sitt publikum, særlig det amerikanske, og som «The Chairman of the Board» ble han et amerikansk ikon, kjent for sin arrogante, noen ganger selvgode framtreden, tydeliggjort i hans signatursang «My Way».

Etter en film- og musikkarriere som i slutten av 1960-årene og begynnelsen av 1970-årene gikk i nedadgående retning, la Frank Sinatra opp i 1971, for så i 1973 og gjøre comeback. Han spilte inn flere album og fikk til slutt en megahit i 1980 med «New York, New York»

Albumet In the Wee Small Hours regnes som en klassiker av musikkavisen Panorama. I 1960-årene sang han sangen I Won't Dance.

Sinatra var sammen med Dean Martin og Sammy Davis Jr. supergruppa The Rat Pack. Wikipedia
93 år siden

1931: Fem demonstranter blir skutt og drept av soldater i Ådalen i Sverige

Ådalshändelserna er hendelsesforløpet knyttet til en arbeidskonflikt i Ådalen i Sverige i 1931, der fem demonstranter ble drept av soldater. Hendelsen delte landet i to deler om hvem sin feil dette var. Skillelinjen synes spesielt tydelig i forskjellene på de borgerlige og de sosialdemokratiske avisene. Wikipedia

Fødsler

51 år
Sabine Schmitz (Programleder)
1969 - 2021

Sabine Schmitz (Tyskland)

Programleder, racerbilfører

Født:
14. mai 1969 (55 år siden)

Døde:
16. mars 2021 (51 år) (3 år siden)

Sabine Schmitz var en tysk profesjonell motorsportsjåfør for BMW og Porsche, også kjent for å ha kjørt BMW «ringtaxi» rundt racerbanen Nürburgring i tillegg til å være en TV-personlighet.

Schmitz ble verdenskjent da hun deltok i flere episoder av den populære TV-serien Top Gear, som også ble svært populær i Norge. Hun deltok for første gang i programmet i 2004 og ble i 2015 en av fem programledere for showet, etter at Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond forlot programlederrollen.

Schmitz og hennes to eldre søstre ble født i Adenau til lokale restauranteiere og vokste opp i «Hotel am Tiergarten» (i kjelleren er restauranten Pistenklause) i Nürburg i Nürburgring Nordschleife.

Schmitz utdannet seg som Hotelfachfrau (utdannet innen hotell- og cateringvirksomhet) og sommelier. I løpet av ekteskapet med en hotellmann bodde hun i Pulheim, men etter skilsmissen i 2000, frem til 2003, eide hun en bar-restaurant i Nürburg som het Fuchsröhre (Foxhole) etter en sporavdeling. Hun var også kvalifisert helikopterpilot.

I juli 2020 avslørte Schmitz via et Facebook-innlegg at hun hadde hatt «en ekstremt vedvarende kreft» siden slutten av 2017. Hun forklarte at hun hadde søkt behandling og hennes tilstand var i bedring, men hun hadde fått tilbakefall og ville være i behandling igjen. På tidspunktet for avsløringen var Schmitz fremdeles gjenganger på Top Gear. Schmitz døde av kreft 16. mars 2021, 51 år gammel. Wikipedia

66 år
Truls Fyhn (Politimester)
1945 - 2011

Truls Fyhn (Norge)

Politimester, jurist

Født:
14. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
25. desember 2011 (66 år) (12 år siden)

Truls Fyhn var en norsk jurist. Han var politimester i Troms politidistrikt fra mars 1994 til sin død.

Fyhn avtjente militærtjenesten som militærpoliti. Han tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1973 med vegtrafikkloven som spesialfag. Han jobbet deretter et år i Justisdepartementets politiavdeling i ett år.

Fra 1974 til 1983 gikk han gradene som politijurist (politifullmektig, politiadjutant og sist politiinspektør) i Troms politidistrikt. Han var deretter politiinspektør og sjef for narkotikaseksjonen ved Oslo politidistrikt i syv år fra desember 1983 til september 1990. Fra september 1990 til februar 1994 var Fyhn kriminalsjef i Oslo, før han i mars 1994 ble politimester i Troms politidistrikt. Fyhn har vært aktor i 700 straffesaker. Han var den nest siste politimester i Norge som ikke var i åremålsstilling.

Fra 2001 til 2003 var Fyhn medlem av kvinnevoldsutvalget som skulle foreslå tiltak for å bedre sikkerhet for kvinner som utsettes for fysisk og psykisk vold, trusler og overgrep fra nåværende eller tidligere samlivspartner.

I desember 2011, kort tid før sin død, ble Fyhn kåret til «Årets tromsøværing» av leserne til Bladet Tromsø. Wikipedia

59 år
David Kelly (Våpenekspert)
1944 - 2003

David Kelly (Storbritannia)

Våpenekspert, Biolog, politiker

Født:
14. mai 1944 (80 år siden)

Døde:
17. juli 2003 (59 år) (20 år siden)

David Kelly var en britisk mikrobiolog og våpenekspert.

Han ble utpekt som opphavsmann til rapporten om atomvåpen som Storbritannia og USA støttet seg til for å rettferdiggjøre et angrep på Irak. Kelly begikk angivelig selvmord sommeren 2003, etter et offentlig forhør der han nektet å være innblandet i saken. Wikipedia

62 år
Göran Tunström (Forfatter)
1937 - 2000

Göran Tunström (Sverige)

Forfatter, oversetter, lyriker

Født:
14. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
5. februar 2000 (62 år) (24 år siden)

Göran Tunström var en svensk forfatter.

Han vokste opp på det lille stedet Sunne i Värmland der faren var prest. Faren døde allerede da Göran Tunström var 12 år gammel, og familien flyttet da fra prestegården til et lite husvære. Tapet av faren ble et sentralt tema i Tunstrøms forfatterskap.

Romanen Juloratoriet, som Tunström ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for, ble filmatisert i 1996. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk. De er utgitt på Cappelen og er oversatt av Per Qvale.

Bøkene er oversatt til flere andre språk, og er godt kjent også utenfor Norden, kanskje særlig i Tyskland.

Han oversatte blant annet verk av Leonard Cohen til svensk. Wikipedia

37 år
Bobby Darin (Skuespiller)
1936 - 1973

Bobby Darin (USA)

Skuespiller, Sanger, jazzmusiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Walden Robert Cassotto

Født:
14. mai 1936 (88 år siden)

Døde:
20. desember 1973 (37 år) (50 år siden)

Bobby Darin (egentlig Walden Robert Cassotto) var en USA-amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Blant hans mest kjente innspillinger er «Dream Lover», «Mack the Knife» og «Things». Darin ble nominert til Oscar for birollen som korporal Jim Tompkins i filmen Militærlegen (Captain Newman, M.D.) fra 1963.

Darin var gift med skuespilleren Sandra Dee fra 1. desember 1960 til 7. mars 1967. Han var hjertesyk hele livet, og døde i 1973, umiddelbart etter en operasjon. Hans liv er fremstilt i filmen Beyond the Sea fra 2004, hvor Kevin Spacey spiller hovedrollen og synger. Darin har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og han ble i 1990 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

77 år
Franjo Tudjman (Politiker)
1922 - 1999

Franjo Tudjman (Kroatia)

Politiker, politisk kommissær, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Franjo Tuđman

Født:
14. mai 1922 (102 år siden)

Døde:
10. desember 1999 (77 år) (24 år siden)

Franjo Tudjman (kroatisk Franjo Tuđman, født 14. mai 1922, død 10. desember 1999) var det selvstendige Kroatias første president (predsjednik), fra 1990 til sin død.

Han tilhørte det nasjonalistiske partiet HDZ og regnes i Kroatia som nasjonalhelt etter sitt livslange engasjement for kroatisk uavhengighet. Tudjman regnes av mange som hjernen bak Operasjon Flash og Operasjon Storm, som sikret at landet fikk sine nåværende grenser som samsvarer med de historiske grensene, og at de serbiske okkupasjonsstyrkene i den serbiske republikken Krajina ble fordrevet. Han unngikk ved sin død å bli tiltalt for krigsforbrytelser i denne forbindelse.

En rekke statuer av Tudjman er satt opp i Kroatia, og noen byer har en gate eller et torv oppkalt etter Tudjman. Wikipedia

31 år
Henry Rinnan (Landssviker)
1915 - 1947

Henry Rinnan (Norge)

Landssviker, agent i Sonderabteilung Lola

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Oliver Rinnan

Født:
14. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
1. februar 1947 (31 år) (77 år siden)

Henry Oliver Rinnan var en norsk agent i Sonderabteilung Lola under andre verdenskrig, en gruppe under det tyske Sicherheitsdienst i Trondheim. Han ble etter krigen dømt til døden og henrettet for landssvik. Wikipedia

94 år
J.P.E. Hartmann (Komponist)
1805 - 1900

J.P.E. Hartmann (Danmark)

Komponist, musikkpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Peter Emilius Hartmann

Født:
14. mai 1805 (219 år siden)

Døde:
10. mars 1900 (94 år) (124 år siden)

Johann Peter Emilius Hartmann var en av Danmarks betydeligste komponister. Korverket Vølvens Spaadom er tatt opp i Kulturkanonen. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Torkild Brakstad (Fotballspiller)
1945 - 2021

Torkild Brakstad (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
20. september 1945 (78 år siden)

Døde:
14. mai 2021 (75 år) (3 år siden)

Torkild Brakstad var en norsk fotballspiller og -trener.

Han spilte, som broren Erik Brakstad, for hjembyens Molde (A-laget 1962–1978, derav 104 kamper i eliteserien 1974–78 og 12 mål), samt representerte Norges herrelandslag i fotball (tre kamper i 1974). Brakstad var trener i Molde i flere perioder som spillende (1969–74 og 1976) og hovedtrener (1980–81, 1986). Senere trente han Tromsø (1983–84) der han la grunnlaget for opprykket til 1. divisjon fotball for herrer 1985, og hadde to korte opphold i Rosenborg og Molde (1986).

Brakstad var utdannet adjunkt og lærer i Molde kommune. Wikipedia

89 år
B.B. King (Gitarist)
1925 - 2015

B.B. King (USA)

Gitarist, sanger, gateartist, komponist, pianist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Riley Ben King

Født:
16. september 1925 (98 år siden)

Døde:
14. mai 2015 (89 år) (9 år siden)

Riley B. King, mest kjent som B.B. King, var en amerikansk bluesmusiker, gitarist, låtskriver og plateprodusent. Ifølge popmagasinet Rolling Stone var han den tredje største gitaristen noensinne – etter Jimi Hendrix og Duane Allman. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, i 1980 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame og i 1987 i Rock and Roll Hall of Fame.

I 1949 begynte King å spille inn musikk da han fikk platekontrakt med det Los Angeles-baserte plateselskapet RPM Records. Mange av Kings tidlige innspillinger var produsert av Sam Phillips, som senere grunnla Sun Records. Han ble kalt «Beale Street Blues Boy», som senere ble forkortet til B.B.

På 1950-tallet ble King et av de viktigste navnene innenfor R&B-genren, med hits som «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «Please Love Me», «When My Heart Beats like a Hammer», «Whole Lotta' Love», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Sneakin' Around», «Ten Long Years», «Bad Luck», «Sweet Little Angel», «On My Word of Honor» og «Please Accept My Love». I 1962 signerte King platekontrakt med ABC-Paramount Records, og i november 1964 spilte King inn det legendariske albumet Live at the Regal ved The Regal Theatre i Chicago.

Kings første suksess utenfor bluesmarkedet var en coverversjon av Roy Hawkins-sangen «The Thrill is Gone» han spilte inn i 1969, som ble en hit både på pop- og R&B-listene, noe som var svært uvanlig for en R&B-artist. Han ble også mer synlig som rockemusiker da han spilte åpningsnummeret på USA-turneen til The Rolling Stones samme år. Kings suksess i mainstreammusikken fortsatte ut 1970-tallet, med sanger som «To Know You Is to Love You» og «I Like to Live the Love». Fra 1951 til 1985 var King på R&B-listen til Billboard Magazine hele 74 ganger.

Fra 1980-årene og utover spilte King inn mindre og mindre musikk, men opprettholdt en synlig og aktiv karriere, hvor han deltok i en rekke TV-programmer og filmer, og opptrådte 300 kvelder i året. I 1988 nådde han en ny generasjon fans da han spilte inn singelen «When Love Comes To Town» sammen med U2. I 2000 gikk King sammen med gitarist Eric Clapton for å spille inn albumet Riding With The King. I 2003 delte King scenen med rockebandet Phish i New Jersey, der han fremførte tre av sine klassikere og jammet med bandet i over 30 minutter.

Sammenlagt ble mer enn 100 B.B. King-konserter kringkastet eller delvis kringkastet på radio eller TV i en rekke land. Fra 29. mars til 4. april 2006 reiste King på sin avskjedsturné i Europa og i hovedsak Storbritannia sammen med Gary Moore. Wikipedia

80 år
Arild Rypdal (Forfatter)
1934 - 2015

Arild Rypdal (Norge)

Forfatter, skribent, ingeniør

Født:
23. september 1934 (89 år siden)

Døde:
14. mai 2015 (80 år) (9 år siden)

Arild Rypdal var en norsk forfatter og ingeniør.

Etter okkupasjonen av Norge i 1940 ble Rypdals far leder av en motstandsgruppe i Ålesund-området, og i 1941 måtte familien flykte til Storbritannia. Resten av krigen arbeidet faren for Secret Intelligence Service – senere kjent som MI6.

I 1955 avsluttet Rypdal utdanningen med ingeniøreksamen ved Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han arbeidet i farens bedrift til han startet sin egen virksomhet. Tilslutt ble han lufthavnsjef for Midt-Norge med stasjonering på Vigra lufthavn ved Ålesund.

Rypdal debuterte som forfatter med spenningsromanen Hexagon (1991), like før han pensjonerte seg. Året etter fikk han Rivertonprisen for Orakel (1992). Siden fulgte det salgssuksesser som etablerte ham som en av landets ledende spenningsromanforfattere. Rypdal utga én spenningsbok i året frem til 2001, da han avsluttet forfatterkarrieren.

At Rypdals romanskikkelser arbeider for britiske MI6 er ikke overraskende med tanke på hans opplevelser som ung gutt under andre verdenskrig. Wikipedia

82 år
Frank Sinatra (Skuespiller)
1915 - 1998

Frank Sinatra (USA)

Skuespiller, sanger, jazzmusiker, låtskriver, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Francis Albert Sinatra

Født:
12. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
14. mai 1998 (82 år) (26 år siden)

Francis Albert «Frank» Sinatra var en amerikansk sanger og skuespiller som blir oppfattet som av én av de aller best vokalister på sin tid, spesielt anerkjent for sin perfekte frasering og timing. Mange kritikere plasserer ham på siden av Bing Crosby, Elvis Presley, og The Beatles som de viktigste navnene innenfor populærmusikk på midten av 1900-tallet.

Han var far til sangerinnen Nancy Sinatra. Han var gift fire ganger, med Nancy Sinatra (1939–1951), Ava Gardner (1951–1957), Mia Farrow (1966–1968) og Barbara Sinatra (1976–1998).

I en alder av 37 år startet Sinatra sin andre karriere som filmskuespiller, og ble anerkjent som en filmpersonlighet betydelig tøffere enn hans behagelige sangstil. Sinatra hadde også en større-enn-livet framtreden i øynene på sitt publikum, særlig det amerikanske, og som «The Chairman of the Board» ble han et amerikansk ikon, kjent for sin arrogante, noen ganger selvgode framtreden, tydeliggjort i hans signatursang «My Way».

Etter en film- og musikkarriere som i slutten av 1960-årene og begynnelsen av 1970-årene gikk i nedadgående retning, la Frank Sinatra opp i 1971, for så i 1973 å gjøre comeback. Han spilte inn flere album og fikk til slutt en megahit i 1980 med «(Theme From) New York, New York»

Albumet In the Wee Small Hours regnes som en klassiker av musikkavisen Panorama. I 1960-årene sang han sangen I Won't Dance.

Sinatra var sammen med Dean Martin og Sammy Davis jr. supergruppa The Rat Pack. Wikipedia

68 år
Rita Hayworth (Skuespiller)
1918 - 1987

Rita Hayworth (USA)

Skuespiller

Født:
17. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
14. mai 1987 (68 år) (37 år siden)

Rita Hayworth var en amerikansk skuespillerinne og danserinne. Hun spilte i filmer som Bryllupsdansen (1941), Modellen (1944), Gilda (1946), The Lady from Shanghai (1947) og Sadie Thompson (1953). Hayworth har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble hun kåret til tidenes 19. største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

68 år
Frederik VIII (Konge av Danmark)
1843 - 1912

Frederik VIII (Danmark)

Konge av Danmark, monark, aristokrat, offiser

Født:
3. juni 1843 (181 år siden)

Døde:
14. mai 1912 (68 år) (112 år siden)

Frederik VIII var konge av Danmark 1906 til 1912. Hans valgspråk var «Herren er min Hjælper».

Han var eldste sønn av Christian IX og Louise av Hessen. Frederik var den første danske tronarvingen som gikk på en ordinær skole i København. Senere ble han utdannet i det militære og studerte statsvitenskap i Oxford. Han hadde ingen politisk innflytelse i de årene han var tronarving.

Han giftet seg 28. juli 1869 med prinsesse Lovisa, datter av kong Karl IV. Allerede som nygifte overtok kronprinsparet Charlottenlund slott som sommerbolig og flere av deres åtte barn ble født på slottet. Etter 43 år som kronprins ble Frederik konge da faren Christian IX døde.

I sine senere år var han svekket av hjertesykdom og han fikk kun seks år som konge. Han døde på Reeperbahn i Hamburg. Wikipedia

63 år
August Strindberg (Forfatter)
1849 - 1912

August Strindberg (Sverige)

Forfatter, dramatiker, lyriker, fotograf, kunstmaler, romanforfatter, selvbiograf, manusforfatter, kunstner

Født:
22. januar 1849 (175 år siden)

Døde:
14. mai 1912 (63 år) (112 år siden)

August Strindberg var en svensk forfatter, dramatiker og maler.

Strindberg regnes som Sveriges mest betydningsfulle forfatter og dramatiker, han regnes også som en av grunnleggerne av det moderne teater. I rundt 40 år var Strindberg en dominerende skikkelse i det litterære Sverige. Han var stadig omdiskutert og ofte involvert i personlige konflikter. Hans litterære produksjon inneholder et antall romaner, noveller og drama som regnes som klassikere innen svensk litteratur.

Strindberg var svært produktiv og banebrytende innen flere genre, generelt ansees han som en nyskaper innen det svenske språket. Wikipedia

41 år
Ludvig XIII av Frankrike ()
1601 - 1643

Ludvig XIII av Frankrike (Frankrike)

Født:
27. september 1601 (422 år siden)

Døde:
14. mai 1643 (41 år) (381 år siden)

Ludvig XIII var fransk konge fra 1610 til 1643.

Ludvig tok sin plass som konge i 1610, i en alder av åtte og et halvt år, etter at faren var blitt myrdet. Hans mor fungerte som regent fram til han fylte tretten år, men hun fortsatte å tviholde på makten fram til han selv tok tøylene da han fylte femten år.

Som 14-åring måtte han mot sin vilje gifte seg med den spanske prinsessen Anna av Østerrike. Forholdet ble langt fra bedre av at Anna konstant motarbeidet Richelieu. Ludvig og Anna fikk bare to sønner som levde opp, Ludvig XIV og Filip av Orléans. Ludvig var ikke engang blitt fem før Ludvig XIII døde i 1643, 41 år gammel.

Ludvig er blitt omtalt som en svært pliktoppfyllende konge, og selv ved alle de anslag som ble rettet mot Richelieu holdt kongen fast på den mektige kardinalen. Kongens forhold til Richelieu var svært eiendommelig. Personlig synes han ikke å ha likt ham, og han lyttet gjerne til stygg sladder om kardinalen og felte ofte ganske skarpe kommentarer om ham. Samtidig skattet han ham høyt og satte pris på hans fremgangsrike arbeide med å styrke kongemakten og Frankrikes anseelse, og lot sig påvirke verken av hustruen, moren, broren, eller andre favoritter som ikke satte pris på Richelieus store innflytelse.

Kong Ludvig er tidigere blitt forment å helt være uten innflytelse på den franske politikk, men senere granskning viste at han intresserte seg for og var delaktig i landets gjøren og laden mer enn hva har vært synlig på overflaten.

Ludvig XIII døde den 14. mai 1643 i Saint-Germain-en-Laye. Han ble bisatt i Katedralen i Saint-Denis. Ved plyndringen av kongegravene i Saint-Denis under den franske revolusjon ble hans grav åpnet og plyndret den 15. oktober 1793, levningene havnet i en massegrav utenfor kirken. Wikipedia

<<
14. Mai
>>