Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
3. Mai
Om dagen
3. Mai er dag 123 i 2019, og er i uke 18. Det er 242 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Korsmesse vår (Dagen da kristi kors ble funnet igjen av keiserinne Helena, mor til Konstantin den store)
Historie
Wikipedia_3-5.1986
33 år siden
Wikipedia
1986: Finalen i Eurovision Song Contest går av stabelen i Grieghallen i Bergen
Eurovision Song Contest 1986 var den 31. utgaven av Eurovision Song Contest, EBUs årlige sangkonkurranse for organisasjonens medlemmer. Konkurransen ble arrangert av NRK lørdag 3. mai 1986 i Grieghallen i Bergen.

Dette var første gang konkurransen ble arrangert i Norge – takket være Bobbysocks' seier med «La det swinge» året før. Åse Kleveland var programleder, og Egil Monn-Iversen var musikalsk leder for Kringkastingsorkestret. Island debuterte, mens Nederland og Jugoslavia var tilbake etter fraværet i 1985. Samtidig trakk Hellas og Italia seg, og til sammen deltok 20 land i finalen. Forhåndsfavoritten Belgia vant en klar seier med 13-årige Sandra Kim og sangen «J'aime la vie». Dette var Belgias første og hittil(2018) eneste seier i konkurransen. Kim er også den yngste som noen gang har vunnet konkurransen. Med den nedre aldersgrensen på 16 år som ble innført i 1990, kan ikke denne aldersrekorden bli slått.

Ketil Stokkan representerte Norge på hjemmebane med «Romeo». Med seg på scenen hadde han Jonny Nymoen og Olav Klingen fra Great Garlic Girls, og dette var første gang dragartister deltok i Eurovision Song Contest. Det norske bidraget fikk 44 poeng og ble nummer 12 av 20. Sangerinnen Sissel Kyrkjebø fikk også sitt store gjennombrudd da hun opptrådte i pausen med blant annet Nystemten. Wikipedia
Wikipedia_3-5.1968
51 år siden
Wikipedia
1968: Studentopptøyene i Frankrike starter. Sorbonne-universitetet stenger lesesalene
Universitetet i Paris, kalt Sorbonne etter bygningen der det opprinnelig holdt til, var et universitet i Paris, beliggende på høyden Montagne Sainte-Geneviève på venstre bredd. Det ble grunnlagt i 1253.

Under den tyske okkupasjonen 1940-1944 ble universitetet stengt for første gang i historia. Det skjedde igjen under studentopptøyene i 1968. Den 3. mai 1968 brøt det ut opptøyer inne på universitetsområdet etter at politiet hadde forsøkt å stenge et politisk møte. Fakultetsbygningene ble okkupert av studentene, og Sorbonne ble kommandosentral for opprøret som snart spredte seg til Paris' gater og til fabrikker over hele byen. 16. juni storma politiet universitetet og gjorde slutt på Paris-våren.

Som et direkte resultat av opprøret kom nyorganiseringa av Paris-universitetet. I dag er Paris-Sorbonne et universitet hovedsakelig for humaniora og samfunnsvitenskap. Wikipedia
Wikipedia_3-5.1928
91 år siden
Wikipedia
1928: Norsk Aero Klubb blir stiftet med Roald Amundsen som foreningens første formann
Norsk Aero Klubb (NAK) var forbund for all luftsport frem til sammensluttingen med Norges Luftsportforbund i 2003.

Norsk Aero Klubb ble stiftet 3. mai 1928 med Roald Amundsen som foreningens første formann. Amundsen var kun med på ett styremøte før han omkom i juni samme år.

NAK var de første årene en forening med sete i Oslo. I Ole Reistads formannsperiode ble NAK i 1937 omdannet til å bli et landsforbund for tilsluttede klubber.

NAK organiserte opprinnelig motorflyging og modellflyging. Seilflyging ble startet i Norge av NAK i 1932 og senere ble fallskjermhopping, hanggliding, paragliding, ballongflyging og mikroflyging organisert i forbundet.

I 1971 ble Norges Luftsportforbund (NLF) stiftet for at fallskjerm og seilflyging kunne bli tatt opp som idretter i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. NLF og NAK hadde felles administrasjon. Etter at alle NAKs aktiviteter var blitt aksepterte som idretter ble det i 2003 besluttet å slå sammen de to forbundene. Navnet på det sammesluttede forbundet er Norges Luftsportforbund. Wikipedia
Fødsler
79 år
David Koch (Forretningsdrivende)
1940 - 2019

David Koch (USA)

Forretningsdrivende, ingeniør, gründer, politiker, kjøpmann, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Hamilton Koch

Født:
3. mai 1940

Døde:
23. august 2019 (79 år)

David Hamilton Koch var en amerikansk bedriftsleder som var deleier og visedirektør i det globale industrielle konglomeratet Koch Industries, Inc. Det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes rangerte Koch som verdens tiende rikeste person, med en formue på 50,5 milliarder dollar (per 4. mars 2019). Wikipedia

73 år
Jan O. Henriksen (Illustratør)
1945 - 2018

Jan O. Henriksen (Norge)

Illustratør, avistegner

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Oddvar Henriksen

Født:
3. mai 1945

Døde:
26. august 2018 (73 år)

Jan Oddvar Henriksen var en norsk avistegner og illustratør.

Henriksen arbeidet som fast tegner under signaturen «Jan O.» i avisene Fædrelandsvennen (1967–1974), Aftenposten (1985–1987) og Adresseavisen (1966–1967, og fra 1987). Han illustrerte også flere bøker, blant annet av Tande P. Tegnestilen hans kjennetegnes av en ledig pennestrek og sikker karikatur- og tegnekunst.

Jan O. Henriksen var selvlært. Wikipedia

Dødsfall
64 år
Kjell Grandhagen (Generalløytnant)
1954 - 2019

Kjell Grandhagen (Norge)

Generalløytnant, offiser

Født:
7. oktober 1954

Døde:
3. mai 2019 (64 år)

Kjell Grandhagen var en norsk generalløytnant i Hæren. Han var sjef for Etterretningstjenesten fra 2010 til 2016.

Han var bror til Egil Grandhagen, som var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Grandhagen gikk i 1974 ut av Befalsskolen for infanteriet. I 1978 ble han uteksaminert fra Krigsskolen. Grandhagen tok Hærens stabsskole og studert ved École supérieure de guerre interarmées i Paris.

I Norge tjenestegjorde han i Brigaden i Nord-Norge, 6. divisjon og Distriktskommando Nord-Norge. Han var sjef for 6. divisjon, Hærens styrker og Krigsskolen. Han ledet Presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets overkommando og var militær assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet. Han ble utnevnt til sjef for Etterretningstjenesten i statsråd 21. august 2009 og satt fram til han ved årsskiftet 2015–2016 ble avløst av Morten Haga Lunde.

Grandhagen tjenestegjorde utenlands i Multinational Force and Observers i Egypt og i Den nordisk-polske brigaden i SFOR-styrken i Bosnia-Hercegovina, der han først var stabssjef og så sjef.

Grandhagen gikk i 2018 ut med at han hadde beinmargskreft og at han trolig ikke hadde mer enn et år igjen å leve. Han døde 3. mai 2019 på Akershus universitetssykehus, 64 år gammel. Wikipedia

<<
3. Mai
>>