Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. Januar

Om dagen

8. Januar er dag 8 i 2024, og er i uke 2. Det er 358 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 8. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

66 år siden

1958: MS «Erling Jarl» brenner mens det ligger ved kai i Bodø

MS «Erling Jarl» var et hurtigruteskip bygd i 1949 med byggnummer 229 ved det italienske verftet Cantieri Naval Riuniti i Ancona. Skipet ble overlevert Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab i august 1949, og ble som første nybygde hurtigruteskip etter krigen satt inn i trafikk 5. september 1949. Det seilte i fast rotasjon som hurtigrute i perioden 1949 til 1980, bare avbrutt av verkstedopphold. I 1985 ble skipet solgt til Belgia for opphugging.

8. januar 1958 brøt det ut brann i skipet mens det lå til kai i Bodø. Brannen startet i akterenden på 2. plass (2. klasse), og under kraftig røykutvikling omkom 14 mennesker. Brannen som blir betegnet som den største katastrofen i Bodø, etter krigen. MS «Erling Jarl» ble reparert ved Trondheims mekaniske verksted, og var tilbake i trafikk igjen i midten av mars 1958. Ulykken førte til at brannsikkerheten ombord på de to andre hurtigruteskipene (MS «Vesterålen» og MS «Sanct Svithun») ble forbedret med blant annet brannhemmende lugarer og bedre nødutganger. Wikipedia
120 år siden

1904: Norske kvinners nasjonalråd etableres med Gina Krog som første formann

Norske Kvinners Nasjonalråd er en tidligere norsk organisasjon. Den ble etablert 8. januar 1904 av Gina Krog, for å være et samlende råd for diverse kvinnesaksforeninger i Norge. Ved oppstarten var det sytten lokalforeninger representert og ni nasjonale foreninger representert. Det første styret besto av Gina Krog, Fredrikke Marie Qvam, Betzy Kjelsberg, Katti Anker Møller og Karen Grude Koht. Organisasjonen ble oppløst i 1989. Wikipedia
293 år siden

1731: Et steinras tar 17 menneskeliv i Stranda på Sunnmøre

Skafjell-ulykka var et steinras som i 1731 tok 9 til 17 menneskeliv i Stranda på Sunnmøre. Skafjellet ligger rett over fjorden for bygda Stranda ved Storfjorden. Den gang het fjellet Rammerfjellet, og de lokale hadde over lengre tid observert en stor fjellsprekk som utvidet seg ca. 500 meter over fjorden. Raset gikk 8. januar 1731 klokken 10 om kvelden, og anslagsvis flere millioner kubikkmeter med stein raste rett ut i fjorden. Wikipedia

Fødsler

28 år
Steven Kanumba (Skuespiller)
1984 - 2012

Steven Kanumba (Tanzania)

Skuespiller

Født:
8. januar 1984 (40 år siden)

Døde:
7. april 2012 (28 år) (12 år siden)

Steven Kanumba var en tanzaniansk skuespiller og regissør. Han blei beskrevet som «Tanzanias mest populære skuespiller», og spilte også i Nollywood-filmer.

Kanumba debuterte som skuespiller i kirkeproduksjoner på 90-tallet, og blei i 2002 med i teatergruppa Kaole Arts Group. Han spilte i såpeoperaene Jahazi og Dira før han hadde sin filmdebut i filmen Haviliki. I 2006 spilte han i filmen Dar 2 Lagos, regissert av Mtitu Game, med både tanzanianske og nigerianske skuespillere. Han spilte også i mange andre filmer, som She Is My Sister, This Is It og Love Gamble. I 2009 hadde han en spesialopptreden i Big Brother Africa.

Kanumba døde 7. april 2012 etter en krangel med sin 17-årige kjæreste. Kjæresten blei seinere anholdt og sikta for drap. Rundt 30 000 mennesker deltok i begravelsen hans, deriblant Tanzanias førstedame Salma Kikwete, visepresident Mohamed Gharib Bilal og kultur- og idrettsminister Emmanuel Nchimbi. Wikipedia

40 år
Kim Jong-un (Diktator)
1984

Kim Jong-un (Nord-Korea)

Diktator, Politiker

Født:
8. januar 1984 (40 år)

Kim Jong-un er en nordkoreansk politisk og militær leder. Han er yngste sønn av Kim Jong-il og sønnesønn av landsfaderen Kim Il-sung, og overtok som statsleder etter farens død den 17. desember 2011.

Kim Jong-un ble raskt utropt til øverstkommanderende for Den koreanske folkearmé, og ble våren 2012 formelt innsatt som førstesekretær i Koreas arbeiderparti og «førsteformann» i Den nasjonale forsvarskommisjon, fra mai 2016 formann i Koreas arbeiderparti.

Han styrer trolig den totalitære ettpartistaten sammen med en liten politisk og militær elite. Wikipedia

51 år
Henning Solberg (Rallykjører)
1973

Henning Solberg (Norge)

Rallykjører

Født:
8. januar 1973 (51 år)

Henning Solberg fra Spydeberg er en av Norges fremste rallyførere. Han er storebror til Petter Solberg (1974). Han vant sin første fartsprøve i rally-VM delt med sin bror Petter i Rally Argentina 29. april i 2006. På den 16. fartsprøven, «Las Bajadas», kjørte begge brødrene inn til samme tid (8.50.50). Under Rally Norway i 2007 tok Solberg sin andre fartsprøveseier på etappen «Ringsaker 2».

Solberg har to 3.-plasser som beste plasseringer i en VM-runde. Første gang var 15. oktober 2006 da han kjørte inn til karrierens første pallplass i en VM-runde da han endte på 3.-plass i Rally Tyrkia (bak Marcus Grönholm og Mikko Hirvonen). I Rally Norway 2007 endte han bak de samme to, (men da med Hirvonen på 1. og Grönholm på 2.-plass).

14. desember 2006 ble det klart at Solberg skal kjøre samtlige VM-runder gjennom to sesonger for Fords annetlag (M2). Satsingen er den dyreste i norsk idrettsmålestokk noen gang for en enkeltutøver med 50 millioner sponsorkroner over to år. Expert er hovedsponsor for satsingen.

Solberg kjørte i 2006 12 VM-runder for OMV Peugeot Norway Rally Team (Bozian). I 2005 kjørte han sju runder for Ford, og året før fikk han sju runder for Bozian Racing.

Våren 2010 var Solberg deltaker i innslaget Camp Senkveld i TV 2-programmet Senkveld med Thomas og Harald. Wikipedia

57 år
R. Kelly (Skuespiller)
1967

R. Kelly (USA)

Skuespiller, Plateprodusent, komponist, musiker, sanger, basketballspiller, rapper

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Sylvester Kelly

Født:
8. januar 1967 (57 år)

Robert Sylvester «R.» Kelly er en amerikansk R&B-artist, låtskriver og plateprodusent.

Han har opptrådt siden seint i 1980-årene, og debuterte med gruppa Public Announcement og albumet Born into the '90s i 1992. Året etter lanserte han soloalbumet 12 Play, som hadde sanger som «Sex Me (Pt. 1)», «Your Body's Callin» og hiten «Bump N' Grind».

Ifølge Recording Industry Association of America (RIAA) er Kelly en av de mestselgende artistene i USA. Hans andre soloalbum, R. Kelly, solgte fem millioner eksemplarer, med singler som You Remind Me of Something, I Can't Sleep (Baby If I). I 1995 ble han låtskriver for R&B gruppa Changing Faces og popartisten Janet Jackson. Han produserte også remixen av Jacksons 1994 superhit «Any Time, Any Place». Kelly samarbeidet også med Michael Jackson som låtskriver og co-produsent på singelen You Are Not Alone.

I 1996 kom hiten «I Believe I Can Fly». Sangen gikk rett inn på andreplass på Topp 100-lista i USA og som nummer én på britiske hitlister. I 1998 mottok Kelly tre Grammy-priser for «I Believe I Can Fly», beste R&B-sang, beste mannlige R&B-vokalist, og beste sang fra et soundtrack. Samme år kom Kellys tredje albumet, R, som ble en stor suksess og blant annet inneholdt sangen «I'm Your Angel», en duett med Celine Dion som toppet den amerikanske topp 100-lista i seks uker. Albumet R mottok åtte ganger platina av RIAA.

I 2002 kom The Best of Two Worlds-albumet der Kelly samarbeidet med Jay-Z; albumet gikk inn på andreplass på popalbumlistene i USA. I 2013 kom albumet Black Panties, etterfulgt av The Buffet i 2015 og 12 Nights of Christmas i 2016.

I 2012 ble selvbiografien Soulacoaster: The Diary of Me utgitt, skrevet av Kelly og David Ritz. Wikipedia

58 år
Trude Dybendahl (Langrennsløper)
1966

Trude Dybendahl (Norge)

Langrennsløper

Født:
8. januar 1966 (58 år)

Trude Dybendahl, er en norsk tidligere langrennsløper. Hun representerte Kjelsås IL i Oslo, og har åtte verdenscupseire, tre OL-medaljer og seks VM-medaljer, med individuelt gull og sølv fra VM i 1991 som høydepunkter. Hun bor i Oslo, er skilt og har to sønner.

Hun er eier og daglig leder av firmaet Trude Dybendahl AS. Selskapet har to varemerker: TDSki fokuserer på skikurs for voksne, sommerskiskole for ungdom og ski-og treningsreiser. Gjennom TDDevelopment er fokus på utvikling av menneskers kapasiteter og iboende talenter med det klare mål å utvikle evnene til å leve og å lede som autentiske og bevisst skapende mennesker.

Trude Dybendahl er Human Developer; sertifisert coach, mental trener og foredragsholder.

Hun har skrevet boken Større skiglede med bedre teknikk, Kagge Forlag (2007) samt produsert to DVD-er innenfor skiteknikk og coaching. Hun er også medforfatter av barneboken Reisen til Istiden, Gyldendahl Forlag (2009).

Hun ble i 1990 tildelt Røde Kors sin pris Årets Medmenneske, har innehatt flere styreverv og virket som skribent i flere aviser/tidsskrifter. Wikipedia

24 år
Andy Wood (Musiker)
1966 - 1990

Andy Wood (USA)

Musiker, sanger, vokalist, keyboardist

Født:
8. januar 1966 (58 år siden)

Døde:
19. mars 1990 (24 år) (34 år siden)

Andrew Wood var en amerikansk musiker. Han var vokalist i Mother Love Bone, bandet som ofte blir regnet som forløperen til Pearl Jam.

I motsetning til de fleste andre artistene i grunge-sjangeren, var Wood inspirert av 1970-talls glamrock. Han opptrådte ofte på scenen med sminke og kostymer. Wood begynte sin musikkarriere i bandet Malfunkshun. I 1988 begynte han å spille sammen med Jeff Ament og Stone Gossard, og ble etter hvert rekruttert til Mother Love Bone.

Mother Love Bone rakk å gi ut EP-en Shine fra 1989. Deres første album Apple var ferdig innspilt, men hadde ikke rukket å bli utgitt da Wood døde av en overdose heroin i 1990.

Etter Woods død gav Ament og Gossard, sammen med Chris Cornell og Matt Cameron fra Soundgarden, ut et album dedikert til hans minne, Temple of the Dog. Navnet refererer til en tekstlinje fra Mother Love Bone-låten «Man of Golden Words». Også Alice in Chains skrev en låt dedikert til Wood – singelen «Would?» fra deres kritikerroste album Dirt. Wikipedia

63 år
Tore Hagebakken (Politiker)
1961

Tore Hagebakken (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
8. januar 1961 (63 år)

Tore Hagebakken er en norsk journalist og politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland ved valget i 2005 og gjenvalgt i 2009 og i 2013. Hagebakken har også vært vararepresentant i periodene 1985–89 og 1989–93.

Han har vært journalist i Oppland Arbeiderblad 1980-1990, og var assisterende redaktør samme sted 1990-91. Hagebakken var kommunestyremedlem i Gjøvik fra 1979 til 1983 og fra 1991 til 2005. Han var ordfører fra 1992 med unntak av en periode i 2000–01 da han var statssekretær i Sosial- og helsedepartementet.

Hagebakken var medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet fra 1995 til 2005. Han var medlem av Rådet for Lillehammer Olympiske Komite (LOOC) fra 1992 til 1994, og han har i flere år vært styremedlem i Oppland Energiverk og Mjøskraft. Tore Hagebakken er gift og har to barn. Wikipedia

64 år
Pia Myrvold (Designer)
1960

Pia Myrvold (Norge)

Designer

Født:
8. januar 1960 (64 år)

Pia Myrvold, er en norsk billedkunstner, som lager malerier, grafikk, klær som media og design av motekolleksjoner.

Hun studerte sammen med blant annet maleren Charles Walter i California i 1977 og i 1978. Hun debuterte som billedkunstner på Vestlandsutstillingen i 1981 og deltok på Høstutstillingen i 1982. Hun hadde sin første separatutstilling i Haugesund Kunstmuseum i 1984.

I 1991 bosatte hun seg i Paris og ble nominert til årets mest talentfulle unge designer da hun stilte ut sin andre kolleksjon der i 1993. De siste 15 årene har hun deltatt i utstillinger på Galleri F-15, Hå gamle prestegard, i Stavanger, Trondheim, København, Roma, New York og Paris. Hun deltok også på Pulpit Rock Festival under Stavanger 2008. Wikipedia

73 år
John McTiernan (Filmregissør)
1951

John McTiernan (USA)

Filmregissør, filmprodusent, skuespiller, manusforfatter

Født:
8. januar 1951 (73 år)

John McTiernan er en amerikansk filmregissør, mest kjent for å ha regissert spenningsfilmer. Han ble født i Albany i New York. Wikipedia

71 år
Ragnar Line Auglend (Dommer)
1949 - 2020

Ragnar Line Auglend (Norge)

Dommer, forsker, politijurist

Født:
8. januar 1949 (75 år siden)

Døde:
2. januar 2020 (71 år) (4 år siden)

Ragnar Line Auglend var en norsk dommer og forsker ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Han var politimester i Sarpsborg og Hordaland politidistrikter. Han var sjef for Politihøgskolen og avdelingsdirektør i Politiavdelingen i Justisdepartementet.

Auglend var medlem av 22. juli-kommisjonen som gransket hedelsesforløpet i forbindelse med terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Auglend ble i 2002 tildelt Politiets hederskors. Wikipedia

69 år
David Bowie (Musiker)
1947 - 2016

David Bowie (Storbritannia)

Musiker, skuespiller, kunstmaler, gitarist, saksofonist, komponist, plateprodusent, låtskriver, sanger, pianist, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
David Robert Haywood Jones

Født:
8. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
10. januar 2016 (69 år) (8 år siden)

David Bowie var en britisk sanger, komponist, multi-instrumentalist, musikkprodusent, arrangør, maler og skuespiller. Han var involvert i musikkbransjen i over fem tiår, og ble betraktet av kritikere og andre musikere som en innovatør, særskilt for sitt arbeid på 1970-tallet.

Bowie ble født og oppvokst i sørlige London, og utviklet tidlig en interesse for musikk. Han studerte kunst, musikk og design, ble dyktig på saksofon, og dannet sitt først band da han var 15 år. Han begynte en profesjonell karriere som musiker i 1963. Sangen «Space Oddity» ble hans første listeplassering på den britiske hitlisten etter at singelen ble utgitt 11. juli 1969. Etter periode på tre år med eksperimentering innen musikksjangere, kunstformer og klesstiler, omskapte han seg i glamrocktiden med sitt oppsiktsvekkende og androgyne alter ego Ziggy Stardust. Denne scenefiguren ble ytterligere utviklet i singelen «Starman» og albumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

I 1975 fikk Bowie sin første betydelig amerikanske suksess med både singelen «Fame» og albumet Young Americans, i en sjanger som Bowie kalte for «plastikk-soul». Både singelen og albumet nådde førsteplassen på hver sin respektive hitliste. Lydbildet markerte et radikalt stilskifte som innledningsvis fremmedgjorde mange av hans britiske tilhengere. Han forvirret og forbløffet forventningene til både sitt plateselskap og sitt amerikanske publikum ved å spille inn elektronisk musikk med albumet Low (1977). Samarbeidsprosjektene med Brian Eno ble senere kjent som «Berlin-trilogien» og besto av Low, etterfulgt av "Heroes" (1977) og Lodger (1979) som begge nådde øverst på den britiske hitlistene og ble kritiker-rost. Etter ujevn kommersiell suksess på slutten av 1970-tallet, fikk Bowie igjen en topplassering på den britiske singellisten med singelen «Ashes to Ashes» (1980), og albumet Scary Monsters (and Super Creeps), som var mindre eksperimentell og besto av et mer kommersielt tilgjengelig lydbilde enn de forgående utgivelsene. I samarbeid med gruppa Queen i 1981 utga han sangen «Under Pressure». Bowie var på sitt mest kommersielle og tilgjengelige for et bredere publikum i 1983 med albumet Let's Dance og de to første singlene fra albumet, «Let's Dance» og «China Girl». Gjennom hele 1990- og 2000-tallet fortsatte Bowie å eksperimentere med musikalske stiler, inkludert drum & bass («jungelmusikk») og industrimusikk. Bowie hadde også en vellykket, men sporadisk filmkarriere. Blant hans roller var hovedrollefiguren i The Man Who Fell to Earth (1976), major Celliers i Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), nissekongen Jareth i Labyrinth (1986), Pontius Pilatus i The Last Temptation of Christ (1988), og som Nikola Tesla i The Prestige (2006), dessuten mindre roller og opptredener i andre spillefilmer og TV-filmer.

Bowies virkning, som beskrevet av hans biograf David Buckley, var at han utfordret kjerneverdiene i rockemusikken i sin tid. Musikkanmelderen Brad Filicky skrev at i over fem tiår var Bowie «en musikalsk kameleon, utfordret og dikterte trendene like mye som han tilpasset seg til dem, påvirket mote og popkulturen.» Gjennom sin karriere solgte han beregnet 140 millioner plater verden over. I Storbritannia ble han belønnet med ni platina-plater, elleve gull-plater og åtte sølv-plater, og i USA mottok han fem platina og sju gull. Han ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1996. Bowie toppet den norske singellista Topp 20 med singlene «Cat People (Putting Out Fire)» og «Let's Dance» og albumlista Topp 40 med albumene Let's Dance i 1983, The Next Day i 2013 og hans siste album Blackstar i 2016.

Bowie sluttet å turnere og gi konserter etter 2004, og hans siste sceneopptreden fant sted under en veldedighetskonsert i 2006. I 2013 kom albumet The Next Day etter en pause på ti år fra plateinnspilling. Bowie forble musikalsk aktiv til det siste; hans siste album, Blackstar, kom fødselsdagen 8. januar 2016, to dager før han døde av leverkreft. Bowie etterlot seg kona Iman, deres datter Alexandria Zara Jones, og sønnen Duncan Jones fra hans første ekteskap med Angie Bowie. Wikipedia

78 år
Åse Klundelien (Politiker)
1946

Åse Klundelien (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Åse Arna Klundelien

Født:
8. januar 1946 (78 år)

Åse Arna Klundelien er en norsk Ap-politiker som var fylkesordfører i Buskerud.

Hun var stortingsrepresentant 1989–1993, og vararepresentant i periodene før og etter. I 1983 ble hun Norges første kvinnelige fylkesordfører i Buskerud. Hun satt til 1987. På 1990-tallet var hun leder i Likestillingsrådet. I 1988 ble fylkeskultursjef i Buskerud. Wikipedia

78 år
Robby Krieger (Gitarist)
1946

Robby Krieger (USA)

Gitarist, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Alan Krieger

Født:
8. januar 1946 (78 år)

Robert Alan «Robby» Krieger er en amerikansk gitarist og låtskriver.

Han var gitarist i den amerikanske rockegruppen The Doors fra gruppens dannelse i 1965 til oppløsningen i 1973, to år etter gruppens vokalist Jim Morrisons død. Krieger skrev noen av gruppens største hits, deriblant «Light My Fire», «Love Me Two Times», «Touch Me» og «Love Her Madly».

Han er oppført som nummer 91 på magasinet Rolling Stones' liste over verdens 100 største gitarister gjennom tidene.

Krieger har de senere årene turnert med gruppen Riders on the Storm sammen med The Doors-kollega Ray Manzarek og The Cult-vokalist Ian Astbury. Gruppen spilte på Rockefeller i Oslo 7. januar 2007. Wikipedia

76 år
Stephen Hawking (Astrofysiker)
1942 - 2018

Stephen Hawking (Storbritannia)

Astrofysiker, teoretisk fysiker, kosmolog, matematiker, universitetslærer, forfatter, astronom

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen William Hawking

Født:
8. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
14. mars 2018 (76 år) (6 år siden)

Stephen William Hawking var en britisk teoretisk fysiker, kosmolog og forfatter. Han var forskningsleder ved senteret for teoretisk kosmologi ved Universitetet i Cambridge. Fra 1979 til 2009 hadde han det lucasianske matematikkprofessoratet i Cambridge. Han er særlig kjent for sin forskning på sorte hull og beregning av stråling fra sorte hull kalt Hawking-stråling. Han forsket også på hvordan den generelle relativitetsteorien kan forbindes med kvantemekanikk. Han var talsmann for «mange-verdener tolkningen» av kvantemekanikken.

Hawking var særlig kjent for sin formidling av moderne fysikk, relativitetsteori og kosmologi gjennom populærvitenskaplige bøker. Wikipedia

48 år
Graham Chapman (Komiker)
1941 - 1989

Graham Chapman (Storbritannia)

Komiker, skribent, skuespiller, manusforfatter, filmskuespiller, komponist, selvbiograf, lege, fjernsynsskuespiller

Født:
8. januar 1941 (83 år siden)

Døde:
4. oktober 1989 (48 år) (34 år siden)

Graham Chapman var et av seks medlemmer i den britiske humorgruppen Monty Python.

Chapman hadde blant annet hovedrollen som «Brian» i filmen Profeten Brians liv og historie, som i en periode var bannlyst fra norske kinoer på grunn av påstander om blasfemi. Han spilte også «Kong Arthur» i Monty Python og ridderne av det runde bord.

Før Chapman ble med i Monty Python utdannet han seg til lege ved University of Cambridge, og det var her han møtte John Cleese for første gang. Det var her de begynte å skrive humor sammen, et samarbeid som fortsatte i Python-tiden. Duoen Cleese/Chapman sto blant annet bak klassiske sketsjene «Dead Parrot» og «The Ministry of Silly Walks».

Chapman var homofil, og var blant de første kjendisene i Storbritannia som sto åpenlyst fram med sin seksuelle orientering. Wikipedia

65 år
Odd Thorsen (Arkitekt)
1940 - 2005

Odd Thorsen (Norge)

Arkitekt

Født:
8. januar 1940 (84 år siden)

Døde:
5. desember 2005 (65 år) (18 år siden)

Odd Thorsen var en norsk interiørarkitekt, diplom 1967 og industridesigner i 1973 utdannet ved SHKS. Han etablerte sitt eget firma Odd Thorsen AS Design og arkitektur i 1970-årene; og var også professor II i industriell formgiving ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets Fakultet for arkitektur og billedkunst 1997 – 2004.

Han gjorde mange arbeider innen offentlig sektor, kontoret sto for designrådgiving og den helhetlige visuelle profil for Vinter-OL 1994 i Lillehammer. Han var også ansvarlig for NSB og Oslo Sporveiers designprogram fra 1970 og -80-årene. Dette omfattet skrift, logos, illustrasjon, farger, layout, faste og løse infomasjonsbærere og holdeplasselementer så vel som publikumsområdene og utformingen av utvendig teknisk infrastruktur for NSB Gardermobanen fra 1990-årene.

Odd Thorsen var også produktdesigner for «Scanstyle» stålprodukter for kjøkken og sanitærrom fra Intra i Trondheim, firmaet ble for dette «Årets designbedrift» i 1987. For Ørsta Stål AS har hans kontor utviklet park- og gatemøbelprogrammet Publicus, som er patentert i Europa. For Hedemark fylkeskommune utvikling av informasjons- og møbelkonsept for offentlige uterom. Omprofilering av HydroTexacos 400 bensinstasjoner i Norge og Danmark i samarbeid med Anisdahl, Sand & Partnere i 1995–97. Han var også involvert i designplanen for Holmenkollen. Wikipedia

69 år
Laila Kaland (Politiker)
1939 - 2007

Laila Kaland (Norge)

Politiker

Født:
8. januar 1939 (85 år siden)

Døde:
30. desember 2007 (69 år) (16 år siden)

Laila Kaland var en norsk sykepleier og Ap-politiker. Hun satt på Stortinget for Møre og Romsdal fra 1985 til 2001. Hun var vararepresentant i perioden 1981–1985. Wikipedia

87 år
Shirley Bassey (Sanger)
1937

Shirley Bassey (Storbritannia)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Shirley Veronica Bassey

Født:
8. januar 1937 (87 år)

Shirley Veronica Bassey er en britisk sangerinne.

Bassey vokste opp som datter av en nigeriansk brannmann i Tiger Bay-området i Cardiff. Hun var den yngste av syv barn, og faren døde da hun var to år gammel.

Etter å ha sluttet på skolen da hun var 15 år gammel begynte hun å arbeide på en lokal fabrikk – Curran Engineering i Cardiff, hvor hun opptrådte på årsfestene og lignende. Personalsjefen, Stephen Shepherd, oppmuntret henne til å følge opp en sangkarriere. For å skjøtte på lønnen, sang hun på den lokale puben og på nattklubber.

I 1953 ble hun med på musikalen Memories of Jolson, om livet til Al Jolson. Etter sin innsats her ble hun heltidsansatt ved showet Hot From Harlem, og hadde ansettelse her helt fram til 1954.

I en alder av seksten fikk hun datteren Sharon. Hun begynte da igjen som serveringspersonale i Cardiff. Men i 1955 ble hun introdusert for Michael Sullivan, som oppmuntret henne til å følge sine muligheter som sanger og vokalist. Etter å ha turnert med ulike program fikk hun gjennomslag med Al Reads Such Is Life. Mens hun opptrådte med det, ble hun oppdaget av TV-mediet, og hun fikk en avtale med dem.

Hun ble verdensberømt på 1960-tallet og har blant annet spilt inn de tre James Bond-sangene «Goldfinger» (1964), «Diamanter varer evig» (1971) og «Måneraketten» (1979). Men også andre sanger hun har tolket, som «I Am What I Am» og «What Now My Love» er blitt populære. I nyere tid er hun mest kjent for sitt samarbeid om «History Repeating» med duoen Propellerheads.

Hun mottok den nest øverste graden Dame Commander av Order of the British Empire 31. desember 1999, ble derved adlet og fikk tiltaleformen Dame. Wikipedia

42 år
Elvis Presley (Musiker)
1935 - 1977

Elvis Presley (USA)

Musiker, skuespiller, sanger, manusforfatter, gitarist, soldat, pianist, karateutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Elvis Aaron Presley

Født:
8. januar 1935 (89 år siden)

Døde:
16. august 1977 (42 år) (46 år siden)

Elvis Aaron Presley var en amerikansk sanger og skuespiller.

Han regnes som den første underholdningsartisten som i kommersiell skala kombinerte vestlig ungdomsopprør med populærkultur. Med tilnavnet «King of rock and roll», eller kun «The King», anses han som arketypen på en popstjerne. Det er beregnet at Elvis Presley har solgt nærmere to milliarder plater verden over, og han er følgelig i særklasse tidenes mest solgte plateartist selv om beregningene spriker noe. Presley har blitt innvotert i fire æresgallerier; rockens (1986), countrymusikkens (1998), gospelmusikkens (2001) og rockabillyens (2007). Dokumentar-filmen "Elvis - On tour" (1972) fikk Golden Globe utmerkelse.

I perioden 1956–1965 var plate- og filminnspillingene betydelige kassasuksesser. Dalende publikumsinteresse for filmene ble på slutten av 1960-tallet avløst av omfattende turnévirksomhet som viste Presley som en karismatisk sceneartist. Presley gjenerobret i tillegg country-markedet i USA med en rekke plater innen sjangeren. Stort arbeidspress og høyt forbruk av sterke legemidler, resulterte etter hvert i skrantende helse. Om ettermiddagen 16. august 1977, bare timer før han skulle i gang med en ny turné, ble han funnet bevisstløs i sitt hjem Graceland. Etter iherdige gjenopplivningsforsøk ble han erklært død som følge av hjertestans.

I tillegg til hans enorme suksess i sine leveår, har ettertiden vist en vedvarende interesse for Elvis Presleys liv og musikk. Hans hjem i Memphis er i dag museum og besøkes årlig av over 500 000. I en stor avstemning i Time Magazine i året 1999 ble Elvis utpekt som det 20. århundrets mest betydelige navn. På plassene etter kom Hitler, Yitzhak Rabin, pave Johannes Paul II og Marthin Luther King. Magasinet Q har utpekt hans «That's all right» som populærmusikkens mest betydningsfulle innspilling. Wikipedia

94 år
Gunvor Schnitler (Politiker)
1930

Gunvor Schnitler (Norge)

Politiker

Født:
8. januar 1930 (94 år)

Gunvor Margaret Ingvaldsdatter Schnitler er en tidligere norsk lærer og politiker (H).

Hun er datter av kranformann Ingvald Moe (1910–1980) og husmor Martha Lucie Moan (1904–2000), og ble i 1951 gift med murmester Johan Schnitler fra Trondheim.

Gunvor Schnitler har examen artium fra 1949, eksamen fra Trondheim lærerskole fra 1966, 1. avdeling i sosialpedagogikk fra 1971 og 2. avdeling i samme fag fra 1986. Schnitler var lærervikar på Byneset 1949–1950, kontorassistent ved Norsk Staaltaugfabrikk A/S 1950–1951, kontorassistent ved Trondheim trygdekasse 1952–1954, lærervikar i Trondheim og Leksvik 1959–1963, lærer i Trondheim 1966–1970, øvingslærer ved Trondheim lærerskole 1970–1977, konsulent ved skolesjefens kontor 1986–1989, spesialpedagog ved skoleavdelingen ved Haukåsen psykiatriske sykehus 1989–1994 og spesialpedagog ved Heimdal videregående skole 1994–1997.

Blant hennes tillitsverv kan nevnes leder i rådet for Norsk Forbund for fjernundervisning 1982–1990, styremedlem i Norges Forsvarsforening 1986–1996, medlem av Fokus Banks representantskap 1990–1993, styremedlem ved Trondheim offentlige skole for døve 1991–1992 og styremedlem i Kiwanis International 1999–2002.

Schnitler var styremedlem i Trondheim Unge Høyre 1951–1953, varamedlem av Sør-Trøndelag fylkesting 1972–1975, gruppeleder i Trondheim skolestyre 1972–1977, medlem av Trondheim bystyre 1972–1977 (herav formannskapet 1976–1977), leder i Sør-Trøndelag Høyres studieutvalg for undervisning 1974–1977 samt viseformann i Trondheim Høyre 1975–1977 og 1985–1986.

Hun var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1977–1985, og var medlem av Stortingets forsvarskomité 1977–1982, sekretær i Stortinget 1981–1985, sekretær i Stortingets fullmaktskomité 1981–1985, medlem av Stortingets valgkomité 1981–1985, medlem av Stortingets kontrollkomité 1981–1985 og medlem av Stortingets sosialkomité 1982–1985. Wikipedia

89 år
Bab Christensen (Skuespiller)
1928 - 2017

Bab Christensen (Norge)

Skuespiller

Født:
8. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
10. april 2017 (89 år) (7 år siden)

Barbra Karine Kolstad, kjent som Bab Christensen, var en norsk skuespiller som var ansatt ved Det Norske Teatret i en årrekke.

Christensen var datter av skuespillerne Gerda Ring (1891–1999) og Halfdan Christensen (1873–1950), og lillesøster til skuespilleren Pelle Christensen (1923–95).

Christensen var elev ved Nationaltheatret i 1947. Etter det var hun tilsatt ved Den Nationale Scene (1949–52), ved Nationaltheatret (1952–63), ved Trøndelag Teater (1963–64) og ved Fjernsynsteatret (1964–70). Hun ble ansatt ved Det norske teater i 1970 og var der til hun gikk av med pensjon i 1999.

Stein Grieg Halvorsen og Bab Christensen i Når den ny vin blomstrer av Bjørnstjerne Bjørnson, Nationaltheatret, 1955-56

Foto: Svein Abraham Sturlason/Nasjonalbibliotekets bildesamling

Christensen slo igjennom som Julie i Romeo og Julie på Den Nationale Scene i 1951, fulgt av rollen som Hilde i Fruen fra havet samme år. Hun spilte senere i flere Shakespeare-roller som Hermia i En midtsommernattsdrøm på Nationaltheatret (1958) og Lady Macbeth i Macbeth på Det norske teater i 1977. Hun viste også styrke i realistisk samtidsdrama som blant annet fru Abigael i Arthur Millers Smeltedigelen (1953) og Charlotta i O'Neills Ei natt lengre enn livet (1991). Hennes innsats i Fjernsynsteatret spenner fra Olga i Sartres Skitne hender i 1963 til overlegen i Friedrich Dürrenmatts Fysikerne i 1988.

Christensen filmdebuterte i 1954 som hovedrolleinnehaver i Heksenetter og fikk en ny hovedrolle i thrilleren På slaget åtte (1957). Hun hadde ellers filmroller i Stevnemøte med glemte år (1957) og i Ture Sventon - Privatdetektiv (1972).

Christensen TV-debuterte i 1963 på Fjernsynsteatrets oppsetning av Skitne hender. Mest notablel er kanskje hennes rolle som Fru Sørby i NRK Fjernsynsteatrets legendariske oppsetning av Vildanden i 1970. I perioden 2000-2001 hadde hun rollen som Inga-Lill i TV-serien Soria Moria på NRK. Wikipedia

83 år
Soupy Sales (Komiker)
1926 - 2009

Soupy Sales (USA)

Komiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Milton Supman

Født:
8. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
22. oktober 2009 (83 år) (14 år siden)

Soupy Sales var en amerikansk komiker og skuespiller.

Sales fikk sitt spesielle kallenavn fra familien sin. De eldre brødrene hans hadde blitt kalt «Hambone» og «Chicken Bone»; unge Milton ble kalt «Soup Bone» som senere ble forkortet til «Soupy». Da han ble plateprater begynte han å bruke kunstnernavnet «Soupy Hines». Etter at han ble etablert ble det bestemt av «Hines» hørtes for mye ut som Heinz, et firma som lager supper, derfor valgte Soupy etternavnet «Sales» oppkalt etter komikeren Chic Sale. Wikipedia

71 år
Arnold Juklerød (Aksjonist)
1925 - 1996

Arnold Juklerød (Norge)

Aksjonist, anleggsarbeider

Født:
8. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
25. januar 1996 (71 år) (28 år siden)

Arnold Juklerød var en norsk anleggsarbeider som ble kjent for sin kamp mot psykiatrien på 1970-, 1980- og 1990-tallet («Juklerødsaken»).

I 1968 ble han valgt til å lede foreldreaksjonen mot nedleggelse av Holtane skole i Kragerø, hvor hans yngste datter skulle begynne. Han hevdet at nedleggelsen var i strid med loven, anskaffet seg skrivemaskin og sendte avisene mange leserbrev.

Tre år etter foreldreaksjonen endte en konflikt med kona, Dagmar Juklerød (f. Haugholt) (1925–1998), med at han ble tvangsinnlagt i psykiatrien 22. november 1971. Han fikk diagnosen «Paranoia 297,0 religiøs kverulant type», og ble tvangsmedisinert med legemidlene Trilafon og Akineton og Peragit. Med dette innledet han en kamp mot psykiatrien, som kostet ham både jobb, eiendom og familieliv.

Den 11. august 1995 mottok Arnold Juklerød en uforbeholden innrømmelse fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om at hans «vrangforestillinger» i Holtane-saken hadde vært riktige.

Da Juklerød ble utskrevet i 1985 ville han ikke fjerne seg fra sykehusområdet, fordi han ikke fikk fjernet diagnosen «uhelbredelig og alvorlig sinnslidende».

Fram til sin død oppholdt han seg på sykehusområdet i telt og brakker, som en protest mot den norske psykiatrien. Wikipedia

77 år
Ivar Lykke (Politiker)
1872 - 1949

Ivar Lykke (Norge)

Politiker, kjøpmann

Født:
8. januar 1872 (152 år siden)

Døde:
6. desember 1949 (77 år) (74 år siden)

Ivar Lykke var en norsk kjøpmann og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget 1916–1945, og var en av næringslivets mest fremtredende stortingsrepresentanter. Lykke var stortingspresident 1919–1927, partiformann 1923–1926, parlamentarisk leder 1920–1921 og 1924–1926 samt statsminister og utenriksminister 1926–1928. Selv om han innehadde alle de øverste posisjonene i norsk politikk, forsøkte Lykke hver gang å unngå de vervene han ble innstilt til, og hadde liten tro på sine egne lederevner. Han blir allikevel stående som en av Norges viktigste politikere i mellomkrigstiden. Wikipedia

94 år
Emily Greene Balch (Økonom)
1867 - 1961

Emily Greene Balch (USA)

Økonom, pedagog, universitetslærer, sosiolog, fagforeningsperson, journalist, fredsaktivist, pasifist, skribent

Født:
8. januar 1867 (157 år siden)

Døde:
9. januar 1961 (94 år) (63 år siden)

Emily Greene Balch var en amerikansk økonom, sosiolog og pasifist. Hun underviste i økonomi og sosiologi på Wellesley College fra 1896 til 1918 og forsket på sosiale problemstillinger som fattigdom, barnearbeid og innvandring.

Hun involverte seg i fredsbevegelsen ved starten av Første verdenskrig i 1914 og samarbeidet med Jane Addams som fikk Nobels fredspris i 1931. Sammen grunnla de Den internasjonale kvinneliga for fred og frihet som hun ledet fra 1935. Hun ble tildelt Nobels fredspris i 1946 sammen med John Raleigh Mott. Wikipedia

64 år
Hans von Bülow (Komponist)
1830 - 1894

Hans von Bülow (Tyskland)

Komponist, pianist, dirigent, musikkpedagog

Født:
8. januar 1830 (194 år siden)

Døde:
12. februar 1894 (64 år) (130 år siden)

Hans Guido Freiherr von Bülow var en tysk klavervirtuos, dirigent og kapellmester. Han skrev også en del komposisjoner.

Bülow fikk sin klaverutdannelse av Friedrich Wieck, deretter av Franz Liszt som han var blitt kjent med i Dresden våren 1844. Fra 1850 studerte han direksjon hos Richard Wagner, og det utviklet seg et langvarig vennskap mellom de to. Bülow giftet seg med Liszts datter Cosima i 1857, men de ble skilt i 1870 etter at Cosima i lengre tid hadde hatt en affære med Wagner. Dette førte naturlig nok til at vennskapet mellom Bülow og Wagner opphørte. I 1882 giftet Bülow seg med skuespilleren Marie Schanzer (1857–1941).

Fra 1864 virket Bülow som hoffkapellmester i München, hvor han blant annet ledet uroppføringene av Wagner-operaene Tristan und Isolde (1865) og Die Meistersinger von Nürnberg (1868). Fra 1877 var han hoffkapellmester i Hannover, og mellom 1880 og 1885 hoffmusikkintendent i Meiningen. Foruten verk av Wagner, Liszt og Beethoven, framførte han som pianist og dirigent også verk av Pjotr Tsjajkovskij, Johannes Brahms, Felix Draeseke, Antonín Dvořák og Joachim Raff – alle dediserte betydelige komposisjoner til Bülow.

Bülow oppnådde verdensberømmelse som dirigent i Meininger Hofkapelle – han utviklet det til et eliteorkester og samarbeidet her tett med Johannes Brahms. Fra 1887 til 1893 var Bülow den første sjefsdirigenten for Berlinfilharmonien, som han på kort tid formet til et topporkester. En utmerkelse som orkesteret deler ut bærer navnet Hans-von-Bülow-Medaille.

Bülow var også en berømt pianist. Ved gjesteopptredener opptrådte han først og fremst som pianist, og foretok to konsertreiser i USA. I sine siste år fikk han tiltakende fysiske problemer og opptrådte da hovedsakelig som dirigent. Bülow regnes som den første stjernedirigent av moderne type; på grunn av sin musikk-kunnskap og publikumstekke lyktes det ham å få en nimbus som minnet om stjernevirtuoser som Niccolo Paganini og Franz Liszt.

I 1880-årene bosatte Bülow seg i Hamburg, men oppholdt seg i sine senere år mye i Egypt fordi det varme og tørre klimaet lindret hans mange fysiske skavanker. Han døde i Kairo og er gravlagt på Friedhof Ohlsdorf i Hamburg.

Noen av Bülows klaververk regnes fremdeles som verd å spille. Han skrev også noen orkesterverk, blant annet det symfoniske diktet Nirwana som bærer preg av påvirkning fra Liszt, men verket regnes som klanglig svakt. Bülows eget operaprosjekt er aldri blitt oppført. Wikipedia

83 år
James Longstreet (Generaler)
1821 - 1904

James Longstreet (USA)

Generaler, diplomat

Født:
8. januar 1821 (203 år siden)

Døde:
2. januar 1904 (83 år) (120 år siden)

James Longstreet var en av de fremste konfødererte generaler i den amerikanske borgerkrig og den fremste underordnede av general Robert E. Lee som kalte ham sin «gamle krigshest». Han tjente under Lee som korpskommandant i mange av de berømte slagene som ble utkjempet av Army of Northern Virginia på den østlige krigsskueplassen, men også med general Braxton Bragg i Army of Tennessee på den vestlige krigskueplassen. Biograf og historiker Jeffry D. Wert skrev at «Longstreet…var den beste korpskommandanten i Army of Northern Virginia. Faktisk var han kanskje den beste korpskommandanten i konflikten på begge sider.»

Longstreets talenter som general bidro i de konfødererte seirene ved andre Bull Run, Fredericksburg og Chickamauga, både i offensive og defensive roller. Hen deltok også i stor grad i syvdagersslaget, slaget ved Antietam og, frem til han ble alvorlig såret, slaget ved Wilderness. Hans ledelse ved Knoxville i Tennessee resulterte i et konføderert nederlag. Hans mest kontroversielle tjeneste var i slaget ved Gettysburg hvor han var uenig med general Lee i taktikken som skulle brukes, og ledet nølende det katastrofale infanteriangrepet kjent som Pickett's Charge.

Han hadde en vellykket karriere etter krigen for amerikanske myndigheter som diplomat, sivil embetsmann og administrator. Hans konvertering til det republikanske parti og hans samarbeid med sin gamle fiende, president Ulysses S. Grant, i tillegg til kritiske kommentarer han skrev i sine memoarer om general Lees prestasjoner i krigen, gjorde ham bannlyst for mange av hans tidligere konfødererte kollegaer. Forfattere i Lost Cause-bevegelsen fokuserte på Longstreets handlinger ved Gettysburg som en hovedårsak for at Konføderasjonen tapte krigen. Hans rykte i sør ble skadet i mer enn et århundre og har kun nylig begynt å bli rehabilitert. Wikipedia

78 år
Halvor Heyerdahl Rasch (Professor)
1805 - 1883

Halvor Heyerdahl Rasch (Norge)

Professor

Født:
8. januar 1805 (219 år siden)

Døde:
26. august 1883 (78 år) (140 år siden)

Halvor Heyerdahl Rasch var en norsk professor i zoologi og naturvitenskapelig forfatter. Han var sønn av rittmester Michael (von) Rasch og Edle Valentine Heyerdahl.

Halvor Heyerdahl Rasch ble student etter examen artium i 1821 og fra 1825 virket han som amanuensis ved Det naturhistoriske museum. Rasch ble universitetsstipendiat i 1842, universitetslektor i 1847 og professor i zoologi i 1852. Han tok avskjed i 1874.

Rasch foretok flere reiser langs Norges kyst, og besøkte dessuten en rekke naturvitenskapelige museer i Europa. Han skrev en mengde bøker og artikler om vidt forskjellige emner innenfor zoologien, blant annet østersavl, birøkt og kunstig oppdrett av ferskvannsfisk. Han regnes også som grunnlegger av Norges jaktlovgivning, og var en aktiv skytter og friluftsmann.

Halvor Heyerdahl Rasch ble ridder av St. Olavs Orden 21. august 1863 «for videnskabelig og almennyttig Virksomhed». Wikipedia

Dødsfall

48 år
Christine Præsttun (Journalist)
1971 - 2020

Christine Præsttun (Norge)

Journalist, programleder, korrespondent

Født:
3. mai 1971 (53 år siden)

Døde:
8. januar 2020 (48 år) (4 år siden)

Christine Præsttun var en norsk journalist, og programleder, ansatt i NRK. Hun var i perioden 2014–2018 Afrika-korrespondent sammen med ektemannen Sverre Tom Radøy.

Præsttun var utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo. I NRK jobbet hun, foruten som korrespondent, blant annet som dokumentarskaper og programleder i debattprogrammer. Wikipedia

80 år
Donnelly Rhodes (Skuespiller)
1937 - 2018

Donnelly Rhodes (Canada)

Skuespiller, filmregissør

Født:
4. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
8. januar 2018 (80 år) (6 år siden)

Donnelly Rhodes var en canadisk skuespiller. Han er kjent for rollen som Dutch Leitner i TV-serien Soap, og spilte også i science fiction-serien Battlestar Galactica. Wikipedia

82 år
Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (Politiker)
1934 - 2017

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (Iran)

Politiker, skribent, gründer, teolog, forretningsdrivende

Født:
25. august 1934 (89 år siden)

Døde:
8. januar 2017 (82 år) (7 år siden)

Ali Akbar Hashemi Bahramani, også kjent som Hashemi Rafsanjani var en iransk politiker og ayatollah. Han var en av de mest innflytelsesrike iranske politikerne, og var formann i Rådet for mekling i uenighet i praktiske saker i Iran. Rangen ayatollah er den høyeste tittel blant sjiaislams rettslærde.

Han var president i Iran fra 1989 til 1997. I 2005 forsøkte han å vinne en tredje periode i embetet, men tapte i den andre valgomgangen for borgermesteren i Teheran, lekmannen Mahmoud Ahmadinejad i det iranske presidentvalget. Wikipedia

80 år
Olaf Knudson (Politiker)
1915 - 1996

Olaf Knudson (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
31. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
8. januar 1996 (80 år) (28 år siden)

Olaf Knudson var en norsk gårdbruker, sagbrukseier og politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1954, og satt frem til 1977. Knudson var representanten som fremmet mistillitsforslaget som felte Regjeringen Gerhardsen i 1963.

Knudson var varaordfører i Sigdal fra 1948 til 1956. Wikipedia

79 år
François Mitterrand (President)
1916 - 1996

François Mitterrand (Frankrike)

President, politiker, advokat, journalist

Født:
26. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
8. januar 1996 (79 år) (28 år siden)

François Mitterrand var en fransk sosialistisk politiker. Han var Frankrikes president fra 1981 til 1995.

I 1981 ble han den første sosialisten som ble president i den femte franske republikken. Hans første regjering inkluderte fire ministre fra det kommunistiske partiet selv om sosialistene hadde absolutt flertall. En av hans første beslutninger var å avskaffe dødsstraffen. En lang rekke reformer i sosialistisk ånd ble lansert og gjennomført, men etter to år hadde den forventede økonomiske oppgangen ikke kommet og arbeidsløsheten og inflasjon hadde økt. Mitterand skiftet derfor politikk og gikk inn for en nyliberalistisk økonomisk politikk fokusert på lav inflasjon og økende samarbeid i det europeiske monetære system.

Etter 1986 måtte han samarbeide med et parlament med konservativt flertall (fra 1986 til 1988, og 1993 til 1995). Han klarte å samarbeide godt med den konservative statsministeren Jacques Chirac. På den internasjonale arena spilte han en viktig rolle, særlig når det gjaldt utviklingen av EU. Han støttet utvidelsen av unionen til Spania og Portugal, og hadde et nært forhold til den tyske forbundskansleren Helmut Kohl i tradisjon med forgjengere Giscard d'Estaing og Helmut Schmidt. Mitterrand og Kohl var Maastricht-traktatens fedre.

Hans presidentperiode endte i mai 1995. Han ble etterfulgt av Jacques Chirac og døde av kreft seks måneder senere. Etter hans død offentliggjorde hans tidligere lege dr. Claude Gubler en bok kalt Le Grand Secret, hvor han hevder at Mitterrand løy om at han hadde kreft allerede fra november 1981, til tross for at han i valgkampen hadde sagt at han ikke ville skjule sin helsetilstand for offentligheten. Mitterrand skal også ha spilt en rolle i Elf-skandalen og den ulovlige millionstøtten til det konservative partiet CDU i Tyskland.

Mitterand ble i 1984 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden og i 1988 Karlsprisen. Wikipedia

92 år
Tryggve Gran (Oppdager)
1888 - 1980

Tryggve Gran (Norge)

Oppdager, fotballspiller, forfatter, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Jens Tryggve Herman Gran

Født:
20. januar 1888 (136 år siden)

Døde:
8. januar 1980 (92 år) (44 år siden)

Jens Tryggve Herman Gran var en norsk flyger, fotballspiller, polarforsker og forfatter.

Tryggve Gran deltok i årene 1910–1913 i Robert Scotts ekspedisjon til Antarktis.

30. juli 1914 fløy han som den første over Nordsjøen fra Cruden Bay i Skottland til Jæren i Norge i et Blériot-fly på 4 timer og 10 minutter.

Under første verdenskrig deltok Gran som flyger og offiser i fire år (RFC/RAF) i britisk tjeneste.

Gran var under andre verdenskrig medlem av Nasjonal Samling og ledet Statens seilflykontor i et halvt år.

Han ble under rettsoppgjøret etter krigen dømt til 18 måneders fengsel, påstanden var to års fengsel, men slapp videre soning fordi han allerede hadde sittet 13 måneder i varetekt. Wikipedia

81 år
Fredrik Pacius (Komponist)
1809 - 1891

Fredrik Pacius (Tyskland)

Komponist, dirigent, musikkpedagog, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Friedrich Pacius

Født:
19. mars 1809 (215 år siden)

Døde:
8. januar 1891 (81 år) (133 år siden)

Fredrik Pacius eller Friedrich Pacius var en tysk komponist og dirigent.

Pacius levde størstedelen av sitt liv i Finland, og han ble kalt «den finske musikkens far». Fra 1834 var han lærer i musikk på Helsingfors universitet. I 1848 satte Pacius musikk til Johan Ludvig Runebergs dikt «Vårt land» som innleder Fänrik Ståls sägner. På Florafesten den 13. mai 1848 ble dette uroppført på Gumtäkts äng i Helsingfors. Sangen ble fremført av Akademiska Sångföreningen til akompangement av Gardets Musikkår under Pacius' ledelse. Diktet og tonesettingen er idag Finlands nasjonalsang. Musikken brukes også i den estiske nasjonalsangen, «Mu isamaa, mu õnn ja rõõm», men med annen tekst.

Fredrik Pacius har også skrevet en opera i samarbeid med forfatteren og historikeren Zacharias Topelius. Wikipedia

77 år
Galileo Galilei (Astronom)
1564 - 1642

Galileo Galilei (Italia)

Astronom, filosof, matematiker, fysiker, oppfinner, astrolog, polyhistor, universitetslærer, forsker, ingeniør

Født:
15. februar 1564 (460 år siden)

Døde:
8. januar 1642 (77 år) (382 år siden)

Galileo Galilei var en filosof, fysiker og astronom som regnes som en sentral skikkelse i den vitenskapelige revolusjonen. Han er mest kjent for forbedringer av det astronomiske teleskopet, en rekke banebrytende astronomiske observasjoner og støtte til det heliosentriske verdensbildet med solen i sentrum av solsystemet.

Blant hans bidrag til naturvitenskapen er også studier innen bevegelseslære, særlig av akselererende legemer. Han samlet fysiske teorier utarbeidet gjennom flere århundrer, var den første til å vise hvordan de kunne bevises ved eksperimenter, og den første til å danne en sammenhengende enhet i bevegelseslæren. Dermed la han et viktig grunnlag for blant andre Newton.

Både gjennom sine astronomiske oppdagelser og gjennom sitt arbeid med bevegelseslære ønsket han, direkte som indirekte, å svekke tilliten til Aristoteles' verdensbilde, og med det endre forutsetningene for hvordan man tolker observasjonene. Dette gjorde han mer systematisk enn det som tidligere hadde vært gjort. Han er trolig den eneste som av kirken har blitt anklaget eller domfelt for vitenskapelige teorier.

Globalt ble 2009 markert som astronomisk jubileumsår, 400 år etter at Galilei første gang observerte stjernehimmelen med teleskop. Galilei var en av den første som baserte sine beskrivelser av naturen på hypoteser, eksperimenter og observasjoner. Wikipedia

69 år
Marco Polo (Oppdager)
1254 - 1324

Marco Polo (Italia)

Oppdager, kjøpmann, skribent, diplomat

Født:
15. september 1254 (770 år siden)

Døde:
8. januar 1324 (69 år) (700 år siden)

Marco Polo var en italiensk handelsreisende og oppdager. Han vokste opp i en anerkjent handelsfamilie i Venezia, og hans far Niccolò Polo var en handelsmann av adelig byrd. Hans slekt, som antagelig hadde sine røtter i Dalmatia, hadde hatt handelshus i Venezia i mer enn 200 år.

Da han var 15 år, kom hans far Niccolò og hans onkel Maffeo tilbake etter nesten ti års reise i Asia. De hadde reist helt til Karakorum i Mongolia, der de hadde møtt Kublai-khan, keiseren over det enorme Mongolriket, som strakte seg fra Midtøsten til Kina. Han hadde bedt dem reise tilbake og formidle et personlig budskap til paven fra Kublai Khan om at han ønsket at paven sendte ham 100 lærde til hans hoff for å informere ham om den kristne tro. Han ville at Polo-brødrene skulle følge dem tilbake khanen. Men i Roma var paven nylig død. I to år ventet Niccolò og Maffeo på at en ny pave skulle bli valgt, slik at de kunne formidle mongolkeiserens ønske. Til slutt gav de opp, og dro i 1271 på en ny reise mot øst. På denne reisen tok de med seg Marco Polo (17), ettersom hans mor var død. Wikipedia

<<
8. Januar
>>