Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. Mars

Om dagen

14. Mars er dag 74 i 2024, og er i uke 11. Det er 292 dager igjen av året.
Den internasjonale pi-dagen
Hvit dag (Japan, Sør-Korea og Hongkong)

Valutakurser Oppdatert 14. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

6 år siden

2018: Stephen Hawking sovner stille inn i sitt hjem, 76 år gammel

Stephen William Hawking var en britisk teoretisk fysiker, kosmolog og forfatter. Han var forskningsleder ved senteret for teoretisk kosmologi ved Universitetet i Cambridge. Fra 1979 til 2009 hadde han det lucasianske matematikkprofessoratet i Cambridge. Han er særlig kjent for sin forskning på sorte hull og beregning av stråling fra sorte hull kalt Hawking-stråling. Han forsket også på hvordan den generelle relativitetsteorien kan forbindes med kvantemekanikk. Han var talsmann for «mange-verdener tolkningen» av kvantemekanikken.

Hawking var særlig kjent for sin formidling av moderne fysikk, relativitetsteori og kosmologi gjennom populærvitenskaplige bøker. Wikipedia
18 år siden

2006: Terje Dalby taper kampen mot kreften, 61 år gammel

Terje Dalby var en norsk journalist, mest kjent fra årene i TV-sporten i NRK.

Dalby vokste opp i Vardal og Gjøvik. Han begynte sin karriere i Oppland Arbeiderblad i 1963. Han ble senere ansatt i Hærens overkommando, før han begynte i Arbeiderbladet (i dag Dagsavisen) i 1966/67. I tiden etter Dagsavisen jobbet han for både Finnmark Dagblad, Altaposten og Norsk Telegrambyrå, før han i 1976 begynte i NRK Dagsnytt.

I 1985 begynte han i TV-sporten i NRK, hvor han ble vaktsjef i 1990/91, og kommenterte blant annet OL i 1992 og 1994.

Terje Dalby døde 61 år gammel, etter lengre tids kreftsykdom. Wikipedia
25 år siden

1999: Marius Müller dør i en bilulykke, bare 40 år gammel

Marius Kjell Griff-Müller var en norsk gitarist, vokalist, låtskriver, programleder, studiomusiker og plateprodusent. Han vokste opp på Manglerud i Oslo og startet karrièren som profesjonell musiker allerede som 16-åring. Han ble for alvor kjent i 1981 med låta «Den du veit» og ga totalt ut seks soloalbum og fem album med bandet Funhouse hvor han var frontfigur.

Müller bestemte seg tidlig for at han skulle bli gitarist. Han begynte å spille gitar da han var 5 år, og som 9-åring var han på sommerferie på Sjusjøen ved Lillehammer da han fikk høre «The Wind Cries Mary» med Jimi Hendrix på jukeboksen på hotellet, «en sanseopplevelse som gjorde at jeg bestemte meg for å gjøre noe med livet mitt» sa han senere i et intervju med Aftenposten.

12 år gammel startet han sitt første band sammen med kamerater og de øvde i et bomberom i en blokk på Manglerud der han vokste opp. 16 år gammel og rett fra ungdomsskolen, ble han profesjonell gitarist (senere også låtskriver) da han svarte på en annonse fra et fransk band; Jackson Quintet, som skulle turnere i Nord-Norge. I de neste 24 årene jobbet han som musiker, komponist, plateprodusent og programleder i radioen og på TV.

Etter turneen med det franske bandet begynte han i bandet Scantunes,videre til Oslo bandet Alexandria, Salt&Pepper Band og så Jahn Teigen, Alex og Olav Stedje. Han var også medlem i Lava før han begynte som soloartist. Solodebuten skjedde i 1981 med albumet Den du veit.

På slutten av 80-tallet dannet han Funhouse, som ble bandet hans fram til hans død.

Parallelt med Funhouse hadde Müller sin solokarriere, og han ga blant annet ut instrumentalalbumet Seks i 1995. Han jobbet også som studiomusiker, produsent og komponist og komponerte blant annet filmmusikk til filmer som Veiviseren, Hard Asfalt og spiller tittellåten i Prima Veras Soga om Olav den hellige. Han vant Gammleng-prisen som studiomusiker i 1985.

Våren 1996 var han en av programlederne i radioprogrammet Herreavdelingen på NRK P3.

Müller døde av et illebefinnende den 14. mars 1999, mens han kjørte bil på Østre Aker vei på Alnabru i Oslo. Han etterlot seg en samboer og en datter. Wikipedia

Fødsler

45 år
Michael Showers (Skuespiller)
1966 - 2011

Michael Showers (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller

Født:
14. mars 1966 (58 år siden)

Døde:
23. august 2011 (45 år) (12 år siden)

Michael Showers var en amerikansk skuespiller som var best kjent for sin rolle som kaptein John Guirdy fra TV-serien Treme på TV-kanalen HBO.

Den 25. august 2011 ble Showers kropp oppdaget i Mississippi-elven i nærheten av New Orleans, Louisiana etter å ha blitt meldt savnet av kjæresten hans. Det var en kaptein på en elvebåt som oppdaget det flytende liket. New Orleans-politiet fastlso etter en obduksjon at Showers hadde vært død i minst to dager da kroppen hans ble funnet i elven. Wikipedia

59 år
Marita Fossum (Forfatter)
1965

Marita Fossum (Norge)

Forfatter

Født:
14. mars 1965 (59 år)

Marita Fossum er en norsk forfatter. Hun vokste opp i Byåsen og utdannet seg til sykepleier. Hun flyttet tidlig til Oslo og arbeidet i mange år innen helsevesenet. I en periode bodde hun i Aix-en-Provence i Frankrike og der begynte hun å skrive. Hun arbeidet i åtte år på en roman som siden fikk tredjeplass i en konkurranse Cappelen forlag arrangerte, men hun ga den ikke ut.

Fossum debuterte i 2002 med romanen Verden utenfor, og har senere utgitt ytterligere tre romaner, alle på Oktober forlag. Hun ble tildelt Tanums kvinnestipend for 2005 og Brageprisen samme år i konkurranse med Linn Ullmann og Tore Renberg. Wikipedia

60 år
Per Øivind Houmb (Vokalist)
1964

Per Øivind Houmb (Norge)

Vokalist

Født:
14. mars 1964 (60 år)

Per Øivind Houmb, også kjent som «Prepple», er vokalist og frontfigur i det norske rockebandet DumDum Boys.

Han har også vært trommeslager i Belsen Boys, vokalist i Wannskrækk og bassist i Betty Bohm Bang Band. Wikipedia

64 år
Per Rune Henriksen (Politiker)
1960

Per Rune Henriksen (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
14. mars 1960 (64 år)

Per Rune Henriksen er en norsk politiker for Arbeiderpartiet. Han var innvalgt på Stortinget for Hordaland fra 2005 til 2017. Han var statssekretær i Olje- og energidepartementet 2010–2013.

Henriksen tok U. Pihls gymnas, naturfaglinje 1976-1977, Bergen yrkesskole, tømrerlinjen 1977-1978 og avla svennebrev som tømrer i 1981.

Henriksen var ansatt hos byggmester S. H. Pedersen 1978-1981, byggmester Odd Ådnekvam A/S 1982-1985, NOREMA A/S 1985-1986, Bybygg A/S 1986-1987, Fagbygg Vest 1987-1988, Fredskorpset i Kenya for Norad 1988-1990, Bygg og Rehabilitering 1990-1991, Regionalt verneombud Fellesforbundet 1992-1997 og sekretær LO i Bergen og Omland 1997-2005.

I perioden 2000–2006 var han styreleder i Bergen og Omegn Boligbyggelag.

3. september 2010 ble han i statsråd utnevnt til statssekretær for Terje Riis-Johansen, og han ble gitt avskjed i nåde fra sitt embete som statssekretær for statsråd Ola Borten Moe den 7. mai 2013. Wikipedia

66 år
Albert II av Monaco (Politiker)
1958

Albert II av Monaco (Monaco)

Politiker, bobkjører, racerbilfører, miljøverner

Fullt navn / Fødenavn:
Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi

Født:
14. mars 1958 (66 år)

Albert II av Monaco (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi) er fyrste av Monaco. Han er sønn av Rainier III og Grace Kelly.

31. mars 2005 ble det sendt ut en pressemelding om at fyrst Albert tok over rollen som Monacos regent etter sin far, som var alvorlig syk. Han etterfulgte 6. april 2005 sin far som suveren fyrste av Monaco.

Albert II har titlene suveren fyrste av Monaco, hertug av Valentinois, marki av Baux, greve av Carladès, baron av Buis, baron av Calvinet, herre av Saint-Rémy, herre av Matignon, greve av Torigni, baron av Saint-Lô, baron av Luthumière, baron av Hambye, hertug av Mazarin, hertug av Mayenne, fyrste av Château-Porcien, marki av Guiscard, marki av Chilly, greve av Longjumeau, greve av Belfort, greve av Ferrette, greve av Thann, greve av Rosemont, baron av Altkirch og herre av Issenheim. Wikipedia

75 år
Lodve Solholm (Politiker)
1949

Lodve Solholm (Norge)

Politiker, funksjonær

Født:
14. mars 1949 (75 år)

Lodve Solholm er tidligere stortingspolitiker (FrP) og tidligere fylkesmann i Møre og Romsdal. Han satt på Stortinget fra Møre og Romsdal fra 1989 til 2009. Han var president i Lagtinget fra 2001 til 2005.

Solholm avla lærerskoleeksamen i 1972 og tok statsvitenskap grunnfag, Høgskolen i Molde 1995.

Solholm arbeidet som lærer ved Vestnes ungdomsskule 1972–1973, lærer ved Skarbø skule 1973–1978, lærer ved Sjøholt skule 1978–1995 og etatsjef for opplæring, kirke og kultur Ørskog kommune 1995–1997, med permisjon fra 1997.

I 2011 mottok han storkommandørkorset av Litauens fortjenstorden i forbindelse med statsbesøk fra Litauens president. Wikipedia

76 år
Billy Crystal (Skuespiller)
1948

Billy Crystal (USA)

Skuespiller, filmregissør, baseballspiller, filmprodusent, sanger, TV-programleder, manusforfatter, komiker, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
William Edward Crystal

Født:
14. mars 1948 (76 år)

William Edward «Billy» Crystal er en amerikansk skuespiller, komiker, forfatter, produsent og filmregissør. Han ble først lagt merke til i TV-serien Forviklingar.

Crystal er en av dem som har vært vert for Oscarsgallaen flest ganger, i 1990, 1991, 1992, 1993, 1997, 1998, 2000, 2004 og 2012. Wikipedia

78 år
Knut Hanselmann (Politiker)
1946

Knut Hanselmann (Norge)

Politiker

Født:
14. mars 1946 (78 år)

Knut Hanselmann er en norsk politiker (FrP). Han ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1989. Han var vararepresentant i perioden 1981 – 1985. Høsten 2007 ble Knut Hanselmann valgt som ordfører på Askøy. Wikipedia

81 år
Wolfgang Petersen (Filmregissør)
1941 - 2022

Wolfgang Petersen (Tyskland)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter

Født:
14. mars 1941 (83 år siden)

Døde:
12. august 2022 (81 år) (1 år siden)

Wolfgang Petersen var en tysk filmregissør og -produsent.

Petersen etablerte tidlig en stor begeistring for filmmediet, og idealiserte det som en amerikansk kunstform. Blant hans største helter var den amerikanske western-filmskaperen John Ford samt auteurer fra den franske nybølgen som François Truffaut. Petersen startet sin karriere i teatret, men begynte etterhvert å regissere for tysk fjernsyn, og debuterte med Ich werde dich töten, Wolf i 1978. Han arbeidet aktivt med fjernsynsfilm i flere år og etablerte en stadig økende anerkjennelse. I 1974 kom spillefilmen Einer von uns beiden, en triller satt i et akademisk miljø som ble en hit.

Det store gjennombruddet kom med krigsfilmen Das Boot ("Båten") i 1981, som ble nominert til Oscar og hadde stor suksess på kinoer gjennom Europa og i USA. Filmen portretterer mannskapet på en ubåt som i året 1942 sendes ut fra Tyskland for å nedkjempe Storbritannia. Filmen betraktes som nyskapende både i sin tekniske overlegenhet og som psykologisk studie. Das Boot ble lansert både i en kort, nedklippet versjon, og kom senere i en lengre «Director's Cut». De seks episodene har blitt vist en rekke ganger på norsk fjernsyn.

Suksessen med Das Boot gjorde Petersen til et ettertraktet navn i Hollywood, og siden har han regissert storproduksjoner som Den perfekte stormen, Air Force One og I skuddlinjen. Petersen var også mannen bak 2004-filmen Troja, basert på Homers Iliade, hvor Brad Pitt hadde rollen som Akilles. Wikipedia

71 år
William B. Lenoir (Astronaut)
1939 - 2010

William B. Lenoir (USA)

Astronaut, romfarer, elektroingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
William Benjamin Lenoir

Født:
14. mars 1939 (85 år siden)

Døde:
26. august 2010 (71 år) (13 år siden)

William Benjamin «Bill» Lenoir var en amerikansk ingeniør og astronaut. Lenoir var med som «Mission Specialist» på det første operasjonelle oppdraget til romfergen i november 1982 (STS-5). Wikipedia

86 år
Georg Philipp Telemann (Komponist)
1681 - 1767

Georg Philipp Telemann (Det tysk-romerske rike)

Komponist, kapellmester, organist

Født:
14. mars 1681 (343 år siden)

Døde:
25. juni 1767 (86 år) (257 år siden)

Georg Philipp Telemann var en tysk barokkomponist som gjennom sine komposisjoner og sitt musikksyn formidlet nye impulser og satte et sterkt preg på musikkverdenen i første halvdel av 1700-tallet.

Telemann er sannsynligvis den mest produktive komponisten i europeisk musikkhistorie, i det minste bedømt etter det som er bevart etter ham. Han var Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi og Georg Friedrich Händels samtidige (Händel var også venn av Telemann). Bach regnes idag som den største komponisten av dem, men i deres levetid var Telemann den mest spilte og mest kjente..

Telemann lærte stort sett musikk gjennom selvstudium. De første suksessene som komponist fikk han mens han var jusstudent ved universitetet i Leipzig. Her grunnla han amatørorkestre og ledet operaoppføringer, og ble tilslutt musikkdirektør ved universitetskirken. Etter korte ansettelser ved hoffene i Sorau og Eisenach ble Telemann musikkdirektør for byen Frankfurt am Main i 1712. Han var samtidig kapellmester ved to kirker og publiserte musikken sin på eget forlag. Fra 1721 var han ansatt som Cantor Johannei og Director Musices i Hamburg, noen av Tysklands mest prestisjefylte musikkposter, og litt senere overtok han ledelsen for byens opera. Han sto fremdeles i tett kontakt med utenlandske hoff, og organiserte regelmessig offentlige konserter for byens øvre sosiale lag. Internasjonal berømmelse fikk Telemann etter et åtte måneders opphold i Paris i 1737-38.

Telemanns omfangsrike verkliste omfatter alle de vanligste av tidens musikkformer. Et utpreget trekk ved musikken hans er sangbare melodier, oppfinnsom bruk av klangfarger, og uvanlige harmoniske effekter – spesielt i senere verk. Telemanns instrumentalverk preges ofte av fransk og italiensk innflytelse, iblant også med innslag av polsk folkemusikk. Han skapte en egen tysk stil.

Etter hvert som de kulturhistoriske idealene endret seg utover på 1800-tallet møtte Telemanns musikk hard kritikk. Først i andre halvdel av 1900-tallet begynte man på en systematisk utforsking av hans samlede produksjon, og arbeidet er fremdeles ikke avsluttet fordi det store omfanget gjør det vanskelig å få oversikt.

Et tysk musikkarkiv havnet i forbindelse med andre verdenskrig i Armenia. Senere tilbakeført til universitetsbiblioteket i Hamburg der ukjente komposisjoner av Telemann har blitt oppdaget og spilt inn. Wikipedia

Dødsfall

55 år
Morten Schakenda (Kokk)
1966 - 2022

Morten Schakenda (Norge)

Kokk, kjøkkensjef, baker

Født:
7. juni 1966 (58 år siden)

Døde:
14. mars 2022 (55 år) (2 år siden)

Morten Schakenda var en norsk kokk og baker.

Schakenda var opprinnelig fra Gjerdsvika på Sunnmøre.

Etter utdannelse på skoleskipet MS «Gann» arbeidet han på Ulstein Hotell. Videre var han ansatt ved Gastronomisk institutt i Stavanger i åtte år, hvorav han var leder ved instututtet i de siste to. Han debuterte på kokkelandslaget (1997). Han har arbeidet på Bagatelle, Jans Mat og Vinhus, Terra Restaurant, D'Artagnan og Holmenkollen Restaurant.

Etter tre år som lærling på Åpent Bakeri etablerte han bakeri i Lom i 2004.

I 2019 hadde filmen Hel ved – Historien om Morten Schakenda premiere. Dokumentaren var regissert av Samy El Mekkaoui, og produsert av Jannicke Tolfsen. Wikipedia

30 år
Chris Reed (Isdanser)
1989 - 2020

Chris Reed (USA)

Isdanser

Født:
7. juli 1989 (35 år siden)

Døde:
14. mars 2020 (30 år) (Hjerteinfarkt) (4 år siden)

Chris Reed var en amerikanskfødt japansk kunstløper. Han representerte landet sitt under Vinter-OL 2014 i Sotsji, der han ble nummer 21 i isdans.

Reed hadde amerikansk far og japansk mor.

Sammen med søsteren Cathy vant han den japanske landsmestertittelen syv ganger. De deltok i åtte verdensmesterskaper og to olympiske vinterleker. Etter at Cathy la opp i 2015, ble han par med Kana Muramoto, og de vant tre japanske landsmestertitler og de deltok også i vinter-OL i 2018. Der ble de nummer 15.

Han la opp i 2019.

Han døde av et hjerteinfarkt. Wikipedia

76 år
Stephen Hawking (Astrofysiker)
1942 - 2018

Stephen Hawking (Storbritannia)

Astrofysiker, teoretisk fysiker, kosmolog, matematiker, universitetslærer, forfatter, astronom

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen William Hawking

Født:
8. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
14. mars 2018 (76 år) (6 år siden)

Stephen William Hawking var en britisk teoretisk fysiker, kosmolog og forfatter. Han var forskningsleder ved senteret for teoretisk kosmologi ved Universitetet i Cambridge. Fra 1979 til 2009 hadde han det lucasianske matematikkprofessoratet i Cambridge. Han er særlig kjent for sin forskning på sorte hull og beregning av stråling fra sorte hull kalt Hawking-stråling. Han forsket også på hvordan den generelle relativitetsteorien kan forbindes med kvantemekanikk. Han var talsmann for «mange-verdener tolkningen» av kvantemekanikken.

Hawking var særlig kjent for sin formidling av moderne fysikk, relativitetsteori og kosmologi gjennom populærvitenskaplige bøker. Wikipedia

84 år
Peter Graves (Skuespiller)
1926 - 2010

Peter Graves (USA)

Skuespiller, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Aurness

Født:
18. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
14. mars 2010 (84 år) (14 år siden)

Peter Graves var en amerikansk skuespiller. Han er kjent for sin rolle som Jim Phelps i fjernsynsserien Mission: Impossible i perioden 1967 til 1973, og under relanseringen av samme serie fra 1988 til 1990. Hans foreldre var Rolf Cirkler Aursnes og Ruth Duesler, barn av henholdsvis norske og tyske immigranter. Graves var yngre bror av skuespiller James Arness (Kruttrøyk, I ville vesten, McClain). Wikipedia

83 år
Ingvald Ulveseth (Politiker)
1924 - 2008

Ingvald Ulveseth (Norge)

Politiker, ingeniør

Født:
25. august 1924 (99 år siden)

Døde:
14. mars 2008 (83 år) (16 år siden)

Wikipedia

98 år
Dagfinn Hauge (Biskop)
1908 - 2007

Dagfinn Hauge (Norge)

Biskop, prest

Født:
14. juli 1908 (116 år siden)

Døde:
14. mars 2007 (98 år) (17 år siden)

Dagfinn Hauge var biskop i Tunsberg bispedømme fra 1962 til 1978. Han var fengselsprest ved Akershus fra 1941 til 1945, sogneprest i Vestre Aker, Oslo, fra 1959 til 1962. Hauge var generalsekretær i Norges Kristelige Ungdomsforbund (NKUF – senere endret navn til Norges KFUK-KFUM) fra 1948 til 1954. Hauge var Danskehjelpens hovedtillitsmann i Norge under krigen og sentral i opprettelsen av Fondet for dansk-norsk samarbeid.

Dagfinn Hauge var far til Olav Dag Hauge. Wikipedia

61 år
Terje Dalby (Journalist)
1944 - 2006

Terje Dalby (Norge)

Journalist

Født:
6. august 1944 (79 år siden)

Døde:
14. mars 2006 (61 år) (18 år siden)

Terje Dalby var en norsk journalist, mest kjent fra årene i TV-sporten i NRK.

Dalby vokste opp i Vardal og Gjøvik. Han begynte sin karriere i Oppland Arbeiderblad i 1963. Han ble senere ansatt i Hærens overkommando, før han begynte i Arbeiderbladet (i dag Dagsavisen) i 1966/67. I tiden etter Dagsavisen jobbet han for både Finnmark Dagblad, Altaposten og Norsk Telegrambyrå, før han i 1976 begynte i NRK Dagsnytt.

I 1985 begynte han i TV-sporten i NRK, hvor han ble vaktsjef i 1990/91, og kommenterte blant annet OL i 1992 og 1994.

Terje Dalby døde 61 år gammel, etter lengre tids kreftsykdom. Wikipedia

40 år
Marius Müller (Musiker)
1958 - 1999

Marius Müller (Norge)

Musiker, sanger, komponist, gitarist, plateprodusent

Født:
20. august 1958 (65 år siden)

Døde:
14. mars 1999 (40 år) (25 år siden)

Marius Kjell Griff-Müller var en norsk gitarist, vokalist, låtskriver, programleder, studiomusiker og plateprodusent. Han vokste opp på Manglerud i Oslo og startet karrièren som profesjonell musiker allerede som 16-åring. Han ble for alvor kjent i 1981 med låta «Den du veit» og ga totalt ut seks soloalbum og fem album med bandet Funhouse hvor han var frontfigur. Wikipedia

78 år
Maj Sønstevold (Komponist)
1917 - 1996

Maj Sønstevold (Norge)

Komponist, musikkpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Maj Lundén

Født:
9. september 1917 (106 år siden)

Døde:
14. mars 1996 (78 år) (28 år siden)

Maj Sønstevold var en svensk-norsk komponist.

Hun giftet seg i 1945 med Gunnar Sønstevold og ble norsk statsborger. Hun komponerte orkesterverker, kammermusikk, sanger og musikkstykker for piano og harpe. Hun skrev også musikk for teater, film, radio og fjernsyn, og etterlot seg mer enn 50 forskjellige produksjoner. Elleve av disse produksjonene utførte hun i samarbeid med ektemannen.

Hennes kanskje best kjente komposisjon idag er «Eventyrvisa» fra filmen Toya (1956), som Sønstevold skrev musikken til. Hun skrev også tittelmelodien til filmen Lån meg din kone (1958) og musikk til filmen Skøytekongen (1953). For sangen «Balladen om Selma Brøter», fra tv-filmen Selma Brøter, fikk hun NOPA-prisen Årets verk i 1981.

Sønstevolds verkliste omfatter orkesterverker, kammermusikk, sanger, viser, korverk og verker for soloinstrumenter (især for piano og harpe). Også i disse frittstående komposisjonene varierer hennes musikalske stil - her finnes ren underholdningsmusikk og verk hvor det er benyttet nyere komposisjonsteknikker. Av hennes orkesterverker kan nevnes Den gamle majors forunderlige drømme, Sørlandssommer og Festouverture. Neun Haiku for altstemme, fløyte og harpe, - komponert i temmelig streng tolvtonestil, fremhever seg blant hennes kammermusikk som et sentralt verk. Et klaververk som er karakteristisk for Maj Sønstevolds allsidighet er 11 Polytonaleblues.

I tillegg til et allsidig og omfattende virke som komponist drev Sønstevold også utstrakt undervisning. Hun skrev boken Veien min vise vil vandre, en innføringsbok i arrangement og komposisjonsteknikk for piano som hun skrev flere små komposisjoner og arrangementer til. I årene 1971- 1985 var Sønstevold ansatt ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor hun har undervist i besifringsspill, instrumentasjon, kontrapunkt, partiturlesning, jazz, dramatisk musikk og repertoar-kunnskap. I den samme tiden var hun også ansatt som musikklærer i NRK i tilknytning til utdannelsen av programingeniører og teknikere. Sammen med sin mann startet hun i 1974 Maj og Gunnar Sønstevold Musikkinstitutt i Rakkestad i Østfold, en skole som senere er overtatt av lokale myndigheter.Hun hadde også privatundervisning med enkeltelever fra sitt hjem på Etterstadsletta i Oslo helt til det siste.

Maj Sønstevold hadde flere styreverv, bl.a. i MIC Norsk Musikkinformasjon, Norsk Komponistforening og ved Norges musikkhøgskole.

Maj Sønstevold døde i 1996 som følge av komplikasjoner etter et lårbensbrudd. Wikipedia

57 år
Susan Hayward (Skuespiller)
1917 - 1975

Susan Hayward (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edythe Marrenner

Født:
30. juni 1917 (107 år siden)

Døde:
14. mars 1975 (57 år) (49 år siden)

Susan Hayward var en amerikansk skuespiller. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle totalt fem ganger, og vant prisen for rollen som den dødsdømte fangen Barbara Graham i filmen Jeg vil leve! (1958). Hayward har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

73 år
Howard Aiken (Fysiker)
1900 - 1973

Howard Aiken (USA)

Fysiker, matematiker, oppfinner, konsulent, informatiker, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Howard Hathaway Aiken

Født:
8. mars 1900 (124 år siden)

Døde:
14. mars 1973 (73 år) (51 år siden)

Howard Hathaway Aiken var en pioner innenfor informatikk. Han var hoveddrivkraften bak IBM sin datamaskin Harvard Mark I.

I 1970 mottok Aiken IEEE sin Edison-medalje for hans bidrag til å utvikle digitale datamaskiner. Wikipedia

77 år
George Eastman (Oppfinner)
1854 - 1932

George Eastman (USA)

Oppfinner, gründer, fotograf, filantrop, mesén

Født:
12. juli 1854 (170 år siden)

Døde:
14. mars 1932 (77 år) (92 år siden)

George Eastman amerikansk oppfinner som grunnla Eastman Kodak og oppfant den fotografiske filmen. Den fotografiske filmen dannet også grunnlaget for oppfinnelsen av filmen.

Eastman registrerte varemerket Kodak 4. september 1888 og fikk patent på det første kameraet med film.

Eastman bidro til Eastman School of Music ved University of Rochester, og valgte den norske pianisten Alf Klingenberg som skolens første rektor. Klingenberg hadde i 1912 startet DKG Institute of Musical Art i Rochester. Eastman kjøpte denne skolen av Klingenberg i 1919. Den amerikanske komponisten Howard Hanson ble skolens andre rektor. Under Hansons ledelse ble den en av de ledende musikkskolene i USA.

I 1925 trakk Eastman seg tilbake ifra administrasjonen av Kodak og ble styreformann. Han konsentrerte seg heretter om mer filantropiske aktiviteter.

I 1932 begikk han selvmord og etterlot en lapp der det sto «Jeg har gjort mitt arbeid, hvorfor vente?» Under sin livstid gav han bort rundt 100 millioner dollar, mest til University of Rochester og Massachusetts Institute of Technology (under navnet «Mr. Smith»). Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Eastmanbygningen i Brussel skal fra 2016 inneholde House of European History. Wikipedia

44 år
Johan Vaaler (Oppfinner)
1866 - 1910

Johan Vaaler (Norge)

Oppfinner

Født:
15. mars 1866 (158 år siden)

Døde:
14. mars 1910 (44 år) (114 år siden)

Johan Vaaler var en norsk oppfinner, feilaktig tilkjent æren for å ha oppfunnet bindersen. Wikipedia

78 år
Lester Allan Pelton (Oppfinner)
1829 - 1908

Lester Allan Pelton (USA)

Oppfinner, ingeniør, tømrer

Født:
5. september 1829 (194 år siden)

Døde:
14. mars 1908 (78 år) (116 år siden)

Lester Allan Pelton var en amerikansk oppfinner som bidro vesentlig til utviklingen av vannkraft og vannkraftmaskiner i Det amerikanske ville vesten og i resten av verden. På slutten av 1870-tallet oppfant han impulsturbinen som bærer hans navn, altså peltonturbinen, som på den tiden hadde den mest vellykkede utformingen av datidens kjente vannturbiner. Han er av ettertiden anerkjent som en av fedrene for vannkraftmaskiner, og han ble tildelt Elliott Cresson-medaljen i løpet av sin levetid. I 2006 ble han også innlemmet i National Inventors Hall of Fame. Wikipedia

64 år
Karl Marx (Filosof)
1818 - 1883

Karl Marx (Tyskland)

Filosof, intellektuell, samfunnsforsker, økonom

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Heinrich Marx

Født:
5. mai 1818 (206 år siden)

Døde:
14. mars 1883 (64 år) (141 år siden)

Karl Marx var en tysk filosof, intellektuell, samfunnsforsker, filosof og politisk økonom. Han fremstår som arbeiderbevegelsens mest innflytelsesrike tenker og er opphavsmannen til den økonomiske og revolusjonære teori som kalles marxisme.

Selv om Marx var opptatt av en rekke spørsmål, er han mest kjent for sin behandling av klassekamp. Marxismen ligger til grunn for mye av den sosialistiske og kommunistiske tankegangen. Den første setningen i hans verk Det kommunistiske manifest, «Det går et spøkelse gjennom Europa – kommunismens spøkelse», er illustrerende for hans innflytelse i politisk og sosial ideologi. Marx var en skarp kritiker av den kapitalistiske samfunnsorden på 1800-tallet.

I sin levetid var Karl Marx en relativt ukjent skikkelse utenfor visse sosialistiske kretser; mange av hans verker ble heller ikke utgitt i hans levetid. Men kort tid etter hans død begynte hans tanker å få stor innflytelse innenfor en større bredde av arbeiderbevegelsen i mange land. Den første sosialistiske revolusjon i historien førte til opprettelse av Pariskommunen, men denne ble raskt knust av den franske regjeringens styrker. I 1917 førte den russiske revolusjonen til at først tsaren og senere den provisoriske regjeringen i Russland ble styrtet, og dette førte til opprettelsen av den russiske sosialistiske føderale sovjetrepublikk, som ble styrt etter marxistiske prinsipper under ledelse av Vladimir Lenin. Senere ble regimer som titulerte seg som marxist-leninistiske etablert i Øst-Europa med hjelp fra Sovjetunionen. Marxistiske revolusjonære tok utover 1950– 60– og 70-tallet også makten i en rekke land i den tredje verden. Noen av de viktigste blant de statsledere, teoretikere, revolusjonære, aktivister og politikere som har regnet Marx' tanker som inspirasjon omfatter blant andre Lenin, Leon Trotskij, Karl Kautsky, Rosa Luxemburg, Josef Stalin, Antonio Gramsci, Josip Broz Tito, Enver Hoxha, Hồ Chí Minh, Mao Zedong, Che Guevara, Fidel Castro, Kwame Nkrumah, Tenzin Gyatso (den nåværende Dalai Lama), Daniel Ortega, Hugo Chávez og Prachanda. Wikipedia

<<
14. Mars
>>