Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
14. Juli
Om dagen
14. Juli er dag 195 i 2019, og er i uke 28. Det er 170 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_14-7.2015
4 år siden
Wikipedia
2015: Romsonden New Horizons passerer dvergplaneten Pluto i en avstand av bare 12.600 km
New Horizons er en amerikansk interplanetarisk romsonde som ble skutt opp av NASA fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida den 19. januar 2006 som en del av New Frontiers-programmet. Romsonden ble utviklet ved Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) og Southwest Research Institute (SwRI), av et team under ledelse av planetologen Alan Stern. Formålet med romsonden var å utforske dvergplaneten Pluto og dens måner i 2015, og deretter et eller flere Kuiper-legemer i løpet av det påfølgende tiår.

Den 14. juli 2015 kl 13:49 norsk tid passerte New Horizons Plutos overflate i en avstand av 12 600 km, og ble den første romsonden som utforsket dvergplaneten og dens måner Charon, Nix, Hydra, Kerberos og Styx. Den 25. oktober 2016 kl 22:48 norsk tid, sendte romsonden sitt siste bilde av Pluto. Etter passeringen av Pluto, satte romsonden kursen mot (486958) 2014 MU69 i Kuiperbeltet. Passeringen av dette objektet er forventet å finne sted 1. januar 2019, og New Horizons vil da befinne seg 43.4 AE fra Solen. Wikipedia
Wikipedia_14-7.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Henki Kolstad dør på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, 93 år gammel
Johan Henrik Ludvig «Henki» Kolstad var en norsk skuespiller og regissør, kjent av nordmenn gjennom flere generasjoner for sin allsidige skuespillerkunst på teater og film, og i TV-alderen blant annet for rollen som «Skomaker Andersen» i juleserien Jul i Skomakergata fra 1979.

Kolstad døde mandag den 14. juli 2008 på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Han ble 93 år gammel. Henki Kolstad bodde på Ullern i Oslo med sin kone Else som han giftet seg med 8. juli 1938. De har tre barn, filmregissøren Morten Kolstad og to døtre. Henki Kolstad var bror av skuespilleren Lasse Kolstad og offiser og politiker Knut Kolstad. Han var sønn av Andreas Kolstad (1883–1959) og Johanne (1884–1966). Wikipedia
Wikipedia_14-7.1881
138 år siden
Wikipedia
1881: Billy the Kid blir skutt og drept av sheriff Pat Garrett
Billy the Kid het egentlig Henry McCarthy, men er oftere benevnt som William H. Bonney og er en av Det ville vestens kanskje mest berømte lovløse.

Den 14. juli, 1881, var Kid på besøk hos en bekjent av kjæresten Paulita Maxwell. Han var sulten, og Maxwells venn fortalte Kid at Maxwell hadde slaktet en okse for noen dager siden. Om Kid skar av et stykke kjøtt, så skulle de lage noe mat til ham. Kid tok en kniv og gikk bort til Maxwells hus. Hva som så skjedde er uklart. Garrett selv skrev at Kid gikk forbi soverommet til Maxwell, da han så Poe og McKinney utenfor. Kid ble skremt, og rygget inn på soverommet til Maxwell, mens han spurte hvem det var på spansk. Da Poe og McKinney hørte Kid snakke, trodde de at det var en spanjol, ettersom Kid pratet spansk som en innfødt. Han gikk bort til sengen til Pete, og spurte lavt hvem det var som var utenfor. Maxwell kjente igjen the Kid, og hvisket til Garrett at det var Kid som hadde kommet inn i rommet. Kid så at Maxwell ikke var alene, rygget og sa "¿Quién es? ¿Quién es?, som betyr; hvem er det? på spansk. Garrett avfyrte da to skudd, hvorav det ene traff Kid rett over hjertet. Garrett og Maxwell løp ut av rommet, mens Kid lå på gulvet og gispet etter luft. Etter et minutt eller to, døde han. Maxwell og Garrett fant et lys, og gikk inn igjen, der de fant Kid død, med en kniv i den ene hånden og en pistol i den andre.

Denne historien får Garrett til å virke som en helt, men det er antagelig ikke slik det skjedde. Dersom Kid hadde hatt en pistol, ville nok den første reaksjonen hans vært å avfyre et skudd da han ble angrepet. Et mer sannsynlig scenario er at Kid gikk inn på soverommet da han så at det var noen som befant seg der i mørket. Han spurte «¿Quién es? ¿Quién es?» – Garrett kjente igjen stemmen hans og skjøt. Folk våknet av skuddene og kom løpende. Da de fikk vite at Kid var død, reagerte mange med sinne og sorg, ettersom Kid hadde vært svært populær blant innbyggerne i Lincoln.

De bar Kids kropp bort til en nærliggende butikk, og dagen etterpå skrev Milnor Rudulph dødsattesten til Kid. Garrett nektet å godta den første versjonen, og fikk Rudulph til å skrive en ny som skulle få Garrett til å fremstå i et bedre lys. Den samme dagen ble Kid gravlagt ved siden av kameratene sine Charlie Bowdre og Tom O’Folliard på den gamle kirkegården. Senere ble det reist en gravstein som navnga de tre lovløse, og måneden og året de ble drept. Over disse navnene står ett enkelt ord; «Pals»; venner. På en mindre gravstein ved siden av står det; «Billy the Kid, born Nov 23 1860 Killed Jul 14, 1881. The boy bandit king, he died as he had lived»

Garretts versjon av hva som hadde skjedd ble betvilt fra første stund. Selv om mange hadde likt Billy the Kid, var det også mange som hadde fryktet ham og noen folk feiret hans død. Garrett gav ut en bok som han hadde skrevet med Ash Upton om Billy the Kid allerede året etter. Historikere har bemerket at man kan føle Garretts anger, og Garrett selv uttalte senere til venner at han skulle ønske at han aldri hadde tatt jobben med å fange Billy the Kid. Wikipedia
Fødsler
70 år
Rolv Thesen (Litteraturkritiker)
1896 - 1966

Rolv Thesen (Norge)

Litteraturkritiker, biograf, lyriker

Født:
14. juli 1896

Døde:
13. september 1966 (70 år)

Rolv Thesen var en norsk litteraturkritiker og statsstipendiat fra Moskenes.

Han tok artium i Oslo 1916, arbeidet ved Kvæfjord Middelskole ved Harstad i tre år, og studerte deretter filologi i Oslo, samtidig med at han fra 1920 var styrer for en ettårig middelskole for landsungdom i Oslo. Da han ble ferdig med hovedfag i historie, arbeidet han 1926-31 som lektor på Eidsvoll landsgymnas.

Thesen virket som kritiker og spaltist i Arbeiderbladet i en årrekke fra 1928 til 1966. Thesen var medlem av Forfatterforeningens litterære råd frå 1937 til 1963, var litterær konsulent for Aschehoug forlag, og i 1946 var han med på å stifte Norsk Litteraturkritikerlag.

Thesen skrev bøker både om samtidige som Tore Ørjasæter og Johan Falkberget, og om forrige generasjons forfattere, mest omfattende om Arne Garborg. Hans hovedverk var det ufullførte Diktaren og bygda, som utkom med tre av fem bind. Her ville Thesen sette skildringer av bygdeliv inn i en sosialpsykologisk sammenheng.

Han ga også ut tre diktsamlinger under pseudonymet Harald Hamre, der han blant annet skildrer minner knyttet til oppveksten i Lofoten. Wikipedia

89 år
Ingmar Bergman (Regissør)
1918 - 2007

Ingmar Bergman (Sverige)

Regissør, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Ernst Ingmar Bergman

Født:
14. juli 1918

Døde:
30. juli 2007 (89 år)

Ernst Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne i annen halvdel av det tyvende århundre. Wikipedia

<<
14. Juli
>>