Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
14. Juli

Om dagen

14. Juli er dag 196 i 2020, og er i uke 29. Det er 170 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_14-7.2015
5 år siden
Wikipedia
2015: Romsonden New Horizons passerer dvergplaneten Pluto i en avstand av bare 12.600 km
New Horizons er en amerikansk interplanetarisk romsonde som ble skutt opp av NASA fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida den 19. januar 2006 som en del av New Frontiers-programmet. Romsonden ble utviklet ved Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) og Southwest Research Institute (SwRI), av et team under ledelse av planetologen Alan Stern. Formålet med romsonden var å utforske dvergplaneten Pluto og dens måner i 2015, og deretter et eller flere Kuiper-legemer i løpet av det påfølgende tiår.

Den 14. juli 2015 kl 13:49 norsk tid passerte New Horizons Plutos overflate i en avstand av 12 600 km, og ble den første romsonden som utforsket dvergplaneten og dens måner Charon, Nix, Hydra, Kerberos og Styx. Den 25. oktober 2016 kl 22:48 norsk tid, sendte romsonden sitt siste bilde av Pluto. Etter passeringen av Pluto, satte romsonden kursen mot (486958) 2014 MU69 i Kuiperbeltet. Passeringen av dette objektet er forventet å finne sted 1. januar 2019, og New Horizons vil da befinne seg 43.4 AE fra Solen. Wikipedia
Wikipedia_14-7.2008
12 år siden
Wikipedia
2008: Henki Kolstad dør på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, 93 år gammel
Johan Henrik Ludvig «Henki» Kolstad var en norsk skuespiller og regissør, kjent av nordmenn gjennom flere generasjoner for sin allsidige skuespillerkunst på teater og film, og i TV-alderen blant annet for rollen som «Skomaker Andersen» i juleserien Jul i Skomakergata fra 1979.

Kolstad døde mandag den 14. juli 2008 på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Han ble 93 år gammel. Henki Kolstad bodde på Ullern i Oslo med sin kone Else som han giftet seg med 8. juli 1938. De har tre barn, filmregissøren Morten Kolstad og to døtre. Henki Kolstad var bror av skuespilleren Lasse Kolstad og offiser og politiker Knut Kolstad. Han var sønn av Andreas Kolstad (1883–1959) og Johanne (1884–1966). Wikipedia
Wikipedia_14-7.1881
139 år siden
Wikipedia
1881: Billy the Kid blir skutt og drept av sheriff Pat Garrett
Billy the Kid het egentlig Henry McCarthy, men er oftere benevnt som William H. Bonney og er en av Det ville vestens kanskje mest berømte lovløse.

Den 14. juli, 1881, var Kid på besøk hos en bekjent av kjæresten Paulita Maxwell. Han var sulten, og Maxwells venn fortalte Kid at Maxwell hadde slaktet en okse for noen dager siden. Om Kid skar av et stykke kjøtt, så skulle de lage noe mat til ham. Kid tok en kniv og gikk bort til Maxwells hus. Hva som så skjedde er uklart. Garrett selv skrev at Kid gikk forbi soverommet til Maxwell, da han så Poe og McKinney utenfor. Kid ble skremt, og rygget inn på soverommet til Maxwell, mens han spurte hvem det var på spansk. Da Poe og McKinney hørte Kid snakke, trodde de at det var en spanjol, ettersom Kid pratet spansk som en innfødt. Han gikk bort til sengen til Pete, og spurte lavt hvem det var som var utenfor. Maxwell kjente igjen the Kid, og hvisket til Garrett at det var Kid som hadde kommet inn i rommet. Kid så at Maxwell ikke var alene, rygget og sa "¿Quién es? ¿Quién es?, som betyr; hvem er det? på spansk. Garrett avfyrte da to skudd, hvorav det ene traff Kid rett over hjertet. Garrett og Maxwell løp ut av rommet, mens Kid lå på gulvet og gispet etter luft. Etter et minutt eller to, døde han. Maxwell og Garrett fant et lys, og gikk inn igjen, der de fant Kid død, med en kniv i den ene hånden og en pistol i den andre.

Denne historien får Garrett til å virke som en helt, men det er antagelig ikke slik det skjedde. Dersom Kid hadde hatt en pistol, ville nok den første reaksjonen hans vært å avfyre et skudd da han ble angrepet. Et mer sannsynlig scenario er at Kid gikk inn på soverommet da han så at det var noen som befant seg der i mørket. Han spurte «¿Quién es? ¿Quién es?» – Garrett kjente igjen stemmen hans og skjøt. Folk våknet av skuddene og kom løpende. Da de fikk vite at Kid var død, reagerte mange med sinne og sorg, ettersom Kid hadde vært svært populær blant innbyggerne i Lincoln.

De bar Kids kropp bort til en nærliggende butikk, og dagen etterpå skrev Milnor Rudulph dødsattesten til Kid. Garrett nektet å godta den første versjonen, og fikk Rudulph til å skrive en ny som skulle få Garrett til å fremstå i et bedre lys. Den samme dagen ble Kid gravlagt ved siden av kameratene sine Charlie Bowdre og Tom O’Folliard på den gamle kirkegården. Senere ble det reist en gravstein som navnga de tre lovløse, og måneden og året de ble drept. Over disse navnene står ett enkelt ord; «Pals»; venner. På en mindre gravstein ved siden av står det; «Billy the Kid, born Nov 23 1860 Killed Jul 14, 1881. The boy bandit king, he died as he had lived»

Garretts versjon av hva som hadde skjedd ble betvilt fra første stund. Selv om mange hadde likt Billy the Kid, var det også mange som hadde fryktet ham og noen folk feiret hans død. Garrett gav ut en bok som han hadde skrevet med Ash Upton om Billy the Kid allerede året etter. Historikere har bemerket at man kan føle Garretts anger, og Garrett selv uttalte senere til venner at han skulle ønske at han aldri hadde tatt jobben med å fange Billy the Kid. Wikipedia
Fødsler
80 år
Karel Gott (Sanger)
1939 - 2019

Karel Gott (Tsjekkoslovakia)

Sanger, kunstmaler, skuespiller

Født:
14. juli 1939 (81 år siden)

Døde:
1. oktober 2019 (80 år)

Karel Gott var en tsjekkisk tenor. Hans innspillinger oppnådde stor popularitet i blant annet Tyskland. I Norge var han også kjent for å ha sunget tittellåten «Kdepak ty ptáčku hnízdo máš» i TV-filmen Tre nøtter til Askepott.

Han ble votert som sitt lands mest populære sanger 42 ganger. Wikipedia

89 år
Ingmar Bergman (Regissør)
1918 - 2007

Ingmar Bergman (Sverige)

Regissør, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Ernst Ingmar Bergman

Født:
14. juli 1918 (102 år siden)

Døde:
30. juli 2007 (89 år) (12 år siden)

Ernst Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne i annen halvdel av det tyvende århundre. Wikipedia

93 år
Gerald Ford (Amerikansk president)
1913 - 2006

Gerald Ford (USA)

Amerikansk president, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Lynch King Jr.

Født:
14. juli 1913 (107 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (93 år) (13 år siden)

Gerald Rudolph Ford jr. var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 40. visepresident 1973–1974 og 38. president 1974–1977. Ford var den første personen som ble valgt til visepresident gjennom det 25. tillegg i USAs grunnlov, og ble president da Richard Nixon trakk seg som følge av Watergate-skandalen i 1974. Ford var den femte presidenten i USAs historie som ikke hadde blitt valgt til embetet, og er den eneste som ikke har blitt valgt av folket, hverken som visepresident eller president. Han var også den lengstlevende presidenten i USAs historie, og døde 93 år gammel.

Før han ble oppnevnt til visepresident, var Ford kongressrepresentant fra Michigans 5. distrikt i nesten 25 år, og i åtte av dem var han republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus. Som president signerte han Helsingfors-erklæringen, som markerte et steg mot avspenningspolitikk under den kalde krigen. Sammenlignet med sine forgjengere, var Fords politikk mindre rettet mot Vietnamkrigen, og i løpet av Fords regjeringstid trakk USA alle styrker ut av Vietnam. Den amerikanske økonomien led av voksende inflasjon og resesjon. En av Fords mer kontroversielle avgjørelser var å benåde tidligere president Nixon for hans rolle i Watergate-skandalen. I presidentvalget i 1976 vant Ford primærvalgene i Det republikanske parti, mot Ronald Reagan, men ble slått av Jimmy Carter med knapp margin i det endelige valget.

Ford forble aktiv i Det republikanske partiet også etter sin tid som president. Etter å hatt helseplager, og vært på sykehus fire ganger i 2006, døde Ford i sitt hjem i California den 26. desember samme år. Wikipedia

70 år
Rolv Thesen (Litteraturkritiker)
1896 - 1966

Rolv Thesen (Norge)

Litteraturkritiker, biograf, lyriker

Født:
14. juli 1896 (124 år siden)

Døde:
13. september 1966 (70 år) (Kreft) (53 år siden)

Rolv Thesen var en norsk litteraturkritiker og statsstipendiat fra Moskenes.
Han tok artium i Oslo 1916, arbeidet ved Kvæfjord Middelskole ved Harstad i tre år, og studerte deretter filologi i Oslo, samtidig med at han fra 1920 var styrer for en ettårig middelskole for landsungdom i Oslo. Da han ble ferdig med hovedfag i historie, arbeidet han 1926-31 som lektor på Eidsvoll landsgymnas.
Thesen virket som kritiker og spaltist i Arbeiderbladet i en årrekke fra 1928 til 1966. Thesen var medlem av Forfatterforeningens litterære råd frå 1937 til 1963, var litterær konsulent for Aschehoug forlag, og i 1946 var han med på å stifte Norsk Litteraturkritikerlag.
Thesen skrev bøker både om samtidige som Tore Ørjasæter og Johan Falkberget, og om forrige generasjons forfattere, mest omfattende om Arne Garborg. Hans hovedverk var det ufullførte Diktaren og bygda, som utkom med tre av fem bind. Her ville Thesen sette skildringer av bygdeliv inn i en sosialpsykologisk sammenheng.
Han ga også ut tre diktsamlinger under pseudonymet Harald Hamre, der han blant annet skildrer minner knyttet til oppveksten i Lofoten. Wikipedia

55 år
Gustav Klimt (Kunstmaler)
1862 - 1918

Gustav Klimt (Keiserdømmet Østerrike)

Kunstmaler, designer

Født:
14. juli 1862 (158 år siden)

Døde:
6. februar 1918 (55 år) (102 år siden)

Gustav Klimt var en østerriksk art nouveau-maler som er kjent for å ha skapt sin egen stilretning, Wiener Secession, med elementer hovedsakelig fra symbolismen og flere andre stilretninger. Klimts hovedsubjekt var kvinnekroppen. Wikipedia

Dødsfall
83 år
Sixten Jernberg (Langrennsløper)
1929 - 2012

Sixten Jernberg (Sverige)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Edy Sixten Jernberg

Født:
6. februar 1929 (91 år siden)

Døde:
14. juli 2012 (83 år) (7 år siden)

Edy Sixten Jernberg var en svensk langrennsløper. Han var en av Sveriges mestvinnende langrennsløpere gjennom alle tider, med ni OL-medaljer og seks VM-medaljer. Han representerte Lima IF i Lima i Dalarna.

Han vant fire gull på femmila (av fem mulige) i internasjonale mesterskap i perioden fra 1956 til 1964. I 1960 ble han tildelt Holmenkollmedaljen. Wikipedia

63 år
Sissel Solbjørg Bjugn (Forfatter)
1947 - 2011

Sissel Solbjørg Bjugn (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
28. oktober 1947 (72 år siden)

Døde:
14. juli 2011 (63 år) (8 år siden)

Sissel Solbjørg Bjugn var en norsk forfatter. Hun debuterte i 1978 med diktsamlingen Den første avisa på Lofotveggen, som ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris. Bjugn har utgitt prisbelønnede diktsamlinger og barnebøker, foruten romaner. Gjennom hele sitt forfatterskap var Bjugn holdt for å være nyskapende og original med en stil som grenser til absurdisme, også når hun skrev for barn. Wikipedia

93 år
Henki Kolstad (Skuespiller)
1915 - 2008

Henki Kolstad (Norge)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Henrik Ludvig Kolstad

Født:
3. februar 1915 (105 år siden)

Døde:
14. juli 2008 (93 år) (11 år siden)

Johan Henrik Ludvig «Henki» Kolstad var en norsk skuespiller og regissør, kjent av nordmenn gjennom flere generasjoner for sin allsidige skuespillerkunst på teater og film, og i TV-alderen blant annet for rollen som «Skomaker Andersen» i juleserien Jul i Skomakergata fra 1979. Wikipedia

70 år
Kristian Kristiansen (Forfatter)
1909 - 1980

Kristian Kristiansen (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
16. november 1909 (110 år siden)

Døde:
14. juli 1980 (70 år) (40 år siden)

Kristian Kristiansen var en norsk forfatter. Han skrev en rekke historiske romaner fra Trondheim.

Kristiansen ble født i Tromsø, men flyttet sammen med familien til Hovin i Sør-Trøndelag da han var ni år gammel. Noen år senere flyttet familien til Trondheim. Han hadde ikke videregående utdannelse, men arbeidet blant annet som kontorist, såpefabrikant og vaktmester. Under andre verdenskrig ble han med i motstandbevegelsen, og måtte i 1942 flykte til Sverige.

Kristiansens første utgivelse i bokform var barneboken Eggtjuver i fugleberget (1938). Han hadde da allerede produsert en stor mengde noveller blant annet i Arbeidermagasinet, foruten to skuespill. Han utga før flukten til Sverige enda en barnebok foruten tre romaner. Allerede den første romanen for voksne var en historisk roman, men de tidligste romanene og begge skuespillene hadde også et sterkt arbeiderpolitisk innhold.

Etter krigen bodde Kristansen en tid i Sverige. I 1950 flyttet han til Trondheim, hvor han ble boende resten av livet. Her skrev han en serie historiske romaner delvis bygget på faktiske hendelser fra byens historie.

Kristiansens mest kjente verk, trilogien Adrian Posepilt, Vårherres blindebukk og I den sorte gryte, ble dramatisert av forfatteren for NRK Radioteateret som Adrian Posepilt (1976), Adrian klokker (1978) og Gunilla Adriansdatter (1980).

Kristiansens bolig Adrianstua ved Ringvebukta eies nå av Trondheim kommune og disponeres av Trøndersk Forfatterlag. Wikipedia

21 år
Billy the Kid (Lovløs)
1859 - 1881

Billy the Kid (USA)

Lovløs, cowboy, gambler, ranch hand, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Henry McCarty

Født:
23. november 1859 (160 år siden)

Døde:
14. juli 1881 (21 år) (139 år siden)

Billy the Kid het egentlig Henry McCarthy, men er oftere benevnt som William H. Bonney og er en av Det ville vestens kanskje mest berømte lovløse. Wikipedia

<<
14. Juli
>>