Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. Juli

Om dagen

14. Juli er dag 196 i 2024, og er i uke 28. Det er 170 dager igjen av året.

Historie

8 år siden

2015: Romsonden New Horizons passerer dvergplaneten Pluto i en avstand av bare 12.600 km

New Horizons er en amerikansk interplanetarisk romsonde som ble skutt opp av NASA fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida den 19. januar 2006 som en del av New Frontiers-programmet. Romsonden ble utviklet ved Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) og Southwest Research Institute (SwRI), av et team under ledelse av planetologen Alan Stern. Formålet med romsonden var å utforske dvergplaneten Pluto og dens måner i 2015, og deretter et eller flere Kuiper-legemer i løpet av det påfølgende tiår.

Den 14. juli 2015 kl 13:49 norsk tid passerte New Horizons Plutos overflate i en avstand av 12 600 km, og ble den første romsonden som utforsket dvergplaneten og dens måner Charon, Nix, Hydra, Kerberos og Styx. Den 25. oktober 2016 kl 22:48 norsk tid, sendte romsonden sitt siste bilde av Pluto. Etter passeringen av Pluto, satte romsonden kursen mot (486958) 2014 MU69 i Kuiperbeltet. Passeringen av dette objektet er forventet å finne sted 1. januar 2019, og New Horizons vil da befinne seg 43.4 AE fra Solen. Wikipedia
15 år siden

2008: Henki Kolstad dør på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, 93 år gammel

Johan Henrik Ludvig «Henki» Kolstad var en norsk skuespiller og regissør, kjent av nordmenn gjennom flere generasjoner for sin allsidige skuespillerkunst på teater og film, og i TV-alderen blant annet for rollen som «Skomaker Andersen» i juleserien Jul i Skomakergata fra 1979.

Kolstad døde mandag den 14. juli 2008 på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Han ble 93 år gammel. Henki Kolstad bodde på Ullern i Oslo med sin kone Else som han giftet seg med 8. juli 1938. De har tre barn, filmregissøren Morten Kolstad og to døtre. Henki Kolstad var bror av skuespilleren Lasse Kolstad og offiser og politiker Knut Kolstad. Han var sønn av Andreas Kolstad (1883–1959) og Johanne (1884–1966). Wikipedia
142 år siden

1881: Billy the Kid blir skutt og drept av sheriff Pat Garrett

Billy the Kid het egentlig Henry McCarthy, men er oftere benevnt som William H. Bonney og er en av Det ville vestens kanskje mest berømte lovløse.

Den 14. juli, 1881, var Kid på besøk hos en bekjent av kjæresten Paulita Maxwell. Han var sulten, og Maxwells venn fortalte Kid at Maxwell hadde slaktet en okse for noen dager siden. Om Kid skar av et stykke kjøtt, så skulle de lage noe mat til ham. Kid tok en kniv og gikk bort til Maxwells hus. Hva som så skjedde er uklart. Garrett selv skrev at Kid gikk forbi soverommet til Maxwell, da han så Poe og McKinney utenfor. Kid ble skremt, og rygget inn på soverommet til Maxwell, mens han spurte hvem det var på spansk. Da Poe og McKinney hørte Kid snakke, trodde de at det var en spanjol, ettersom Kid pratet spansk som en innfødt. Han gikk bort til sengen til Pete, og spurte lavt hvem det var som var utenfor. Maxwell kjente igjen the Kid, og hvisket til Garrett at det var Kid som hadde kommet inn i rommet. Kid så at Maxwell ikke var alene, rygget og sa "¿Quién es? ¿Quién es?, som betyr; hvem er det? på spansk. Garrett avfyrte da to skudd, hvorav det ene traff Kid rett over hjertet. Garrett og Maxwell løp ut av rommet, mens Kid lå på gulvet og gispet etter luft. Etter et minutt eller to, døde han. Maxwell og Garrett fant et lys, og gikk inn igjen, der de fant Kid død, med en kniv i den ene hånden og en pistol i den andre.

Denne historien får Garrett til å virke som en helt, men det er antagelig ikke slik det skjedde. Dersom Kid hadde hatt en pistol, ville nok den første reaksjonen hans vært å avfyre et skudd da han ble angrepet. Et mer sannsynlig scenario er at Kid gikk inn på soverommet da han så at det var noen som befant seg der i mørket. Han spurte «¿Quién es? ¿Quién es?» – Garrett kjente igjen stemmen hans og skjøt. Folk våknet av skuddene og kom løpende. Da de fikk vite at Kid var død, reagerte mange med sinne og sorg, ettersom Kid hadde vært svært populær blant innbyggerne i Lincoln.

De bar Kids kropp bort til en nærliggende butikk, og dagen etterpå skrev Milnor Rudulph dødsattesten til Kid. Garrett nektet å godta den første versjonen, og fikk Rudulph til å skrive en ny som skulle få Garrett til å fremstå i et bedre lys. Den samme dagen ble Kid gravlagt ved siden av kameratene sine Charlie Bowdre og Tom O’Folliard på den gamle kirkegården. Senere ble det reist en gravstein som navnga de tre lovløse, og måneden og året de ble drept. Over disse navnene står ett enkelt ord; «Pals»; venner. På en mindre gravstein ved siden av står det; «Billy the Kid, born Nov 23 1860 Killed Jul 14, 1881. The boy bandit king, he died as he had lived»

Garretts versjon av hva som hadde skjedd ble betvilt fra første stund. Selv om mange hadde likt Billy the Kid, var det også mange som hadde fryktet ham og noen folk feiret hans død. Garrett gav ut en bok som han hadde skrevet med Ash Upton om Billy the Kid allerede året etter. Historikere har bemerket at man kan føle Garretts anger, og Garrett selv uttalte senere til venner at han skulle ønske at han aldri hadde tatt jobben med å fange Billy the Kid. Wikipedia

Fødsler

30 år
Vladimir Zografski (Skihopper)
1993

Vladimir Zografski (Bulgaria)

Skihopper

Født:
14. juli 1993 (30 år)

Vladimir Emilov Zografski (bulgarsk: Владимир Емилов Зографски; født 14. juli 1993 i Samokov) er en bulgarsk skihopper.

Han debuterte internasjonalt i FIS-cupen i normalbakken i Zakopane i 2007, og har siden hovedsakelig konkurrert i kontinentalcupen. Han har to andreplasser som beste enkeltplassering, på plast i Almaty 25. og 26. september 2010. Sammenlagt ble han nummer 57 i kontinentalcupen sesongen 2009/10.

Zografski deltok i junior-VM i 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011, og ble verdensmester i Otepää i 2011. Han var med i senior-VM i 2009 og 2011, med 34.-plass i normalbakken i Oslo i 2011 som beste plassering. I 2009 tok han sølvmedalje i det eutopeiske ungdoms-OL i Szczyrk. I Sommer Grand Prix («verdenscupen» på plast) ble han nummer 5 i Courchevel 13. august 2010. Sammenlagt ble han nummer 33 i Sommer Grand Prix 2010.

Vladimir Zografski i Oslo 2011

Vladimir Zografski debuterte i verdenscupen med 43.-plass i Pragelato 14. desember 2008. 17. desember 2010 ble han den første bulgarer på 20 år som tok poeng i verdenscupen, da han ble nummer 28 i Engelberg. Hans beste plassering i verdenscupen er 16.-plass i Oberstdorf 29. desember 2010.

Vladimir Zografski er sønn av skihopper Emil Zografski, som deltok i OL i 1988 og 1992 og VM i 1989. Wikipedia

42 år
Matti Hautamäki (Skihopper)
1981

Matti Hautamäki (Finland)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Matti Antero Hautamäki

Født:
14. juli 1981 (42 år)

Matti Antero Hautamäki er en tidligere finsk skihopper. Han er en yngre bror av skihopperen Jussi Hautamäki.

Matti Hautamäki kom på andreplass i hoppuka i sesongen 2001/2002. I 2002 kom han på tredjeplass i VM i skiflyging, og i 2003 forbedret Hautamäki verdensrekorden for lengste stående skihopp tre ganger, siste gang til 231 meter. Denne rekorden, som ble satt i Planica, var gjeldende verdensrekord til mars 2005, da Bjørn Einar Romøren forbedret rekorden til 239 meter. Wikipedia

42 år
Ida Holten Worsøe (Skuespiller)
1981

Ida Holten Worsøe (Norge)

Skuespiller, sanger

Født:
14. juli 1981 (42 år)

Ida Holten Worsøe er en norsk skuespiller.

Ida Holten Worsøe er utdannet innen teater og musikal ved Teaterhögskolan i Göteborg 2002–2005 og i danseteater ved DT i København. Fra 2003 til 2004 var Ida Holten Worsøe engasjert ved Oslo Nye Teater og fra 2005-2013 fast ansatt ved Hålogaland Teater i Tromsø.

Ida Holten Worsøe ble i 2006 nominert i klassen beste kvinnelige birolle til Heddaprisen, og i 2007 nominert i klassen beste kvinnelige hovedrolle til Hedda prisen for sin tolkning av «Sally Bowles» i Cabaret. Høsten 2007 minnes hun Monica Zetterlund i en kabaret på Hålogaland Teater. Vinteren 2008 hadde Worsøe hovedrollen som «Roxie Hart» i musikalen Chicago som var årets storsatsning på Hålogaland teater.

Som frilanser har hun mottatt Statens Kunstnerstipend, og bl.a medvirket i den portugisiske spillefilmen “A Morte de Carlos Gardel", vært ansatt ved Jo Strømgren Kompani, Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater, Agder Teater og Teater Innlandet. Hun har produsert flere egne forestillinger.

I 2016 er hun en del av ensemblet i “Singin in the rain” ved Folketeatret. Wikipedia

44 år
Axel Teichmann (Langrennsløper)
1979

Axel Teichmann (Tyskland)

Langrennsløper, langrennstrener

Født:
14. juli 1979 (44 år)

Axel Teichmann er en tysk langrennstrener og tidligere langrennsløper.

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd som 19-åring, da han ble juniorverdensmester på 10 km klassisk. I sesongen 2004/05 gikk han til topps i verdenscupen.

I 2018 begynte han som teknisk og fysisk trener for de tyske langrennslandslagene. Wikipedia

46 år
Victoria av Sverige (Kronprinsesse)
1977

Victoria av Sverige (Sverige)

Kronprinsesse, hertuginne, diplomat, militær, aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte

Født:
14. juli 1977 (46 år)

Victoria Ingrid Alice Desirée, Sveriges kronprinsesse, hertuginne av Västergötland, er Sveriges tronarving. Kronprinsesse Victoria er datter av kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia, storesøster til prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. Hun ble født prinsesse, men ble gjennom en tilbakevirkende grunnlovsendring kronprinsesse 1. januar 1980.

Lørdag 19. juni 2010 ble kronprinsesse Victoria gift med Daniel Westling. Wikipedia

47 år
Shabana Rehman Gaarder (Komiker)
1976

Shabana Rehman Gaarder (Norge)

Komiker, dramatiker, spaltist

Født:
14. juli 1976 (47 år)

Shabana Rehman Gaarder er norsk performancekunster, standup-komiker, dramatiker, og spaltist. Hun kom til Norge i 1977 og er vokst opp på Holmlia i Oslo. De siste årene har hun hatt base i Brooklyn i New York.

Gaarder startet som spaltist i VG i 1996. Hun debuterte som stand-up-komiker i 1999. Etter å ha prøvd å overtale andre til å fremføre hennes humortekster ble hun spurt om å ta de selv. Hun begynte som spaltist i Dagbladet fra 2000 til 2007 og deretter i Aftenposten og den danske Dagblad Information. Hun har fått internasjonal oppmerksomhet, og er bl.a. intervjuet i Time Magazine og The New York Times og har markert seg offentlig i kampen for individets frihet og menneskerettigheter.

17. april 2010 var det på NRK1 premiere på dokumentarfilmen Shabanas valg i serien Fakta på lørdag, laget av dokumentarfilmskaper, regissør og journalist Martin Gaarder. Shabanas Valg handler om deres ekteskap og utfordringer i spennet mellom kunst, samliv, karriere og trygghet. Filmen er tatt opp i New York og Oslo.

Gaarder har eget radioprogram på P4 SvartHvitt og holder foredrag over temaer som medier og kommunikasjon, positiv feminisme og performance art.

I 2020 ble hun utnevnt som medlem av regjeringens ytringsfrihetskommisjon. Wikipedia

57 år
Matthew Fox (Skuespiller)
1966

Matthew Fox (USA)

Skuespiller, modell

Født:
14. juli 1966 (57 år)

Matthew Fox er en amerikansk skuespiller.

Fox ble først kjent fra TV-serien Party of Five som vant en Golden Globe for beste drama i 1996. Han har også kjent for flere roller blant annet fra serien Haunted (2002) og for TV-filmen Behind the Mask (1999). Han er best kjent for rollen som Jack Shepard i TV-serien Lost.

Da han var ett år gammel flyttet familien til en ranch i Wyoming, hvor de drev med hester og dyrket gress til storfefôr. Matthew spilte amerikansk fotball, noe som gjorde at han fikk stipend på Columbia University, hvor han studerte økonomi. Han fikk jobb i meglingsmiljøet på Wall Street, men fikk også en modelljobb hvor han fikk et par opptredener på TV for sportsprodukter. Etter dette har han drevet med TV-opptredener på heltid. Fox debuterte som filmskaper med Lucky Bugger.

Fox giftet seg med Margherita Ronchi i 1991. Paret har to barn sammen. Wikipedia

63 år
Angélique Kidjo (Sanger)
1960

Angélique Kidjo (Benin)

Sanger, komponist, jazzmusiker, forfatter, koreograf, skuespiller, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo

Født:
14. juli 1960 (63 år)

Angélique Kidjo er en vestafrikansk sangerinne og komponist. Hun har vært nominert til Grammy-prisen fire ganger.

Musikken hennes blir ofte karakterisert som afropop. Hun synger på flere språk, bl.a. engelsk, fransk, joruba og fon. I noen sanger bruker hun også egenkonstruerte ord uten noen kjent betydning.

Kidjo har opptrådt i Norge ved flere anledninger, blant annet ved Nobels fredspriskonserter i både 2002 og 2011 samt på Studenthuset driv i 2003.

Kidjo er ambassadør for UNICEF. Wikipedia

69 år
Morten Skallerud (Filmregissør)
1954

Morten Skallerud (Norge)

Filmregissør, filmfotograf

Født:
14. juli 1954 (69 år)

Morten Skallerud er en norsk filmfotograf og filmregissør. Han driver Camera Magica, et firma for produksjon av film og utleie av filmutstyr i Oslo. Wikipedia

73 år
Jon Michelet (Forfatter)
1944 - 2018

Jon Michelet (Norge)

Forfatter, programleder, politiker, journalist, redaktør, sjømann, havnearbeider, forlegger, barnebokforfatter

Født:
14. juli 1944 (79 år siden)

Døde:
14. april 2018 (73 år) (6 år siden)

Jon Michelet var en norsk forfatter, avisredaktør, politiker, organisasjonsmenneske og TV-programleder.

Han hadde styrmannsskole og studerte ved Journalistskolen i Oslo. Michelet arbeidet som sjømann, bryggearbeider, journalist, TV-vert, redaktør, forlagsmedarbeider og forfatter.

I 1970-årene var Michelet sentral i den norske ml-bevegelsen og arbeidet fra 1972–1976 i AKP-forlaget Oktober, de siste par årene som forlagssjef. Han sto i spissen for partiets oppbygging av kjeden med Oktober-bokhandler. Etter perioden som forlagssjef begynte han som bryggesjauer i Oslo. I dette var det et element av sjølproletarisering, sa han i et NRK-program.

I perioden 1997–2002 var han redaktør for avisen Klassekampen, som han tok over etter en omfattende avisstrid.

Han var medlem av Østfold fylkesting, Rygge kommunestyre og Kringkastingsrådet, styremedlem i Norsk Styrmandsforening og Rød Valgallianse. Fra 2003 til 2009 var han president i Rivertonklubben.

I 2003 ble Michelet av Innsynsutvalget tilkjent erstatning for ulovlig overvåkning. Etter nedgraderingen av Overvåkningspolitiets arkiver ble det bevist at han i en lengre periode i 1970-årene var blitt overvåket, inklusive telefonkontroll og brevkontroll. Ifølge dokumentene skal Overvåkningspolitiet ha ansett ham som en av topplederne i AKP(m-l).

Michelet debuterte litterært i 1975 med kriminalromanen Den drukner ei som henges skal. Han utga romaner, barnebøker, skuespill og sakprosa. Sammen med Dag Solstad utga han fra 1982 en serie bøker om fotball-VM. Boken Orions Belte ble filmet i 1985, regissert av Ola Solum. Flere av Michelets kriminalromaner med Wilhelm Thygesen i hovedrollen ble brukt som grunnlag for en dramatisering for NRK.

Michelet ledet en rekke ulike TV-program, blant dem Fangene på fortet og Verdensmester, et spørreprogram om geografi som ble sendt på NRK1.

I 2017 ble Michelet tildelt Erik Byes minnepris. Wikipedia

80 år
Eldbjørg Løwer (Politiker)
1943

Eldbjørg Løwer (Norge)

Politiker, forsvarsminister, administrasjonsminister, forretningsdrivende

Født:
14. juli 1943 (80 år)

Eldbjørg Løwer er en norsk politiker (V). Hun var nestleder i Venstre 1981–1985. Løwer var arbeids- og administrasjonsminister 1997–1999 og forsvarsminister 1999–2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering, og dermed Norges første kvinnelige forsvarsminister. Wikipedia

52 år
Asbjørn Andersen (Politiker)
1941 - 1994

Asbjørn Andersen (Norge)

Politiker

Født:
14. juli 1941 (82 år siden)

Døde:
16. mars 1994 (52 år) (30 år siden)

Asbjørn Andersen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1973–1977, 1981–1985 og 1989–1993. Wikipedia

72 år
Oddbjørn Hågård (Politiker)
1940 - 2013

Oddbjørn Hågård (Norge)

Politiker, bonde, agronom

Født:
14. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
20. februar 2013 (72 år) (11 år siden)

Oddbjørn Hågård var en norsk agronom, gårdbruker og Sp-politiker.

Han var stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag 1985–89. Han var vararepresentant i perioden 1981–1985. Han satt i Landbrukskomitéen. Hågård var ordfører i Ørland i periodene 1975–1979 og 1979–1983.

Hågård var utdannet agronom, og i det sivile liv var han landbrukssjef i Ørland kommune og gårdbruker på gården Vestgård i Ørland. Wikipedia

80 år
Karel Gott (Sanger)
1939 - 2019

Karel Gott (Tsjekkoslovakia)

Sanger, kunstmaler, skuespiller

Født:
14. juli 1939 (84 år siden)

Døde:
1. oktober 2019 (80 år) (4 år siden)

Karel Gott var en tsjekkisk tenor. Hans innspillinger oppnådde stor popularitet i blant annet Tyskland. I Norge var han også kjent for å ha sunget tittellåten «Kdepak ty ptáčku hnízdo máš» i TV-filmen Tre nøtter til Askepott.

Han ble votert som sitt lands mest populære sanger 42 ganger. Wikipedia

59 år
Robert F. Overmyer (Romfarer)
1936 - 1996

Robert F. Overmyer (USA)

Romfarer, offiser, luftfartsingeniør, flyger

Født:
14. juli 1936 (87 år siden)

Døde:
22. mars 1996 (59 år) (28 år siden)

Robert F. Overmyer var en amerikansk testpilot og astronaut. Wikipedia

90 år
Frans av Bayern (Gründer)
1933

Frans av Bayern (Tyskland)

Gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Frans Bonaventura Adalbert Maria

Født:
14. juli 1933 (90 år)

Frans Bonaventura Adalbert Maria av Bayern (Franz von Bayern) er overhode for huset Wittelsbach, hertug av Bayern og arving til tronen i Kongeriket Bayern. Frans er også eldste etterkommer av Jakob II av England og dermed huset Stuart, og ansees av jakobittene som Storbritannias rettmessige konge. Jakobittene refererer til ham som Frans II (engelsk Francis) av England, Skottland, Frankrike og Irland. I henhold til den greske konstitusjonen av 1843 er han også eldste arving til Otto av Hellas, og arving til tittelen konge av Jerusalem. Wikipedia

80 år
Margarita av Baden (Prinsesse)
1932 - 2013

Margarita av Baden (Tyskland)

Prinsesse, aristokrat

Født:
14. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
15. januar 2013 (80 år) (11 år siden)

Prinsesse Margarita av Baden er datter av prins Berthold av Baden og prinsesse Theodora av Hellas og Danmark. Hun var gift med prins Tomislav av Jugoslavia 7. juni 1957 til 1981.

Hun var den 508. arvtageren til den britiske tronen. Wikipedia

89 år
Ingmar Bergman (Regissør)
1918 - 2007

Ingmar Bergman (Sverige)

Regissør, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Ernst Ingmar Bergman

Født:
14. juli 1918 (105 år siden)

Døde:
30. juli 2007 (89 år) (16 år siden)

Ernst Ingmar Bergman var en svensk teater- og filmregissør. Han regnes som en av de viktigste filmskaperne i annen halvdel av det tyvende århundre. Wikipedia

93 år
Gerald Ford (Amerikansk president)
1913 - 2006

Gerald Ford (USA)

Amerikansk president, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Lynch King Jr.

Født:
14. juli 1913 (110 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (93 år) (17 år siden)

Gerald Rudolph Ford jr. var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 40. visepresident 1973–1974 og 38. president 1974–1977. Ford var den første personen som ble valgt til visepresident gjennom det 25. tillegg i USAs grunnlov, og ble president da Richard Nixon trakk seg som følge av Watergate-skandalen i 1974. Ford var den femte presidenten i USAs historie som ikke hadde blitt valgt til embetet, og er den eneste som ikke har blitt valgt av folket, hverken som visepresident eller president. Han var også den lengstlevende presidenten i USAs historie, og døde 93 år gammel.

Før han ble oppnevnt til visepresident, var Ford kongressrepresentant fra Michigans 5. distrikt i nesten 25 år, og i åtte av dem var han republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus. Som president signerte han Helsingfors-erklæringen, som markerte et steg mot avspenningspolitikk under den kalde krigen. Sammenlignet med sine forgjengere, var Fords politikk mindre rettet mot Vietnamkrigen, og i løpet av Fords regjeringstid trakk USA alle styrker ut av Vietnam. Den amerikanske økonomien led av voksende inflasjon og resesjon. En av Fords mer kontroversielle avgjørelser var å benåde tidligere president Nixon for hans rolle i Watergate-skandalen. I presidentvalget i 1976 vant Ford primærvalgene i Det republikanske parti, mot Ronald Reagan, men ble slått av Jimmy Carter med knapp margin i det endelige valget.

Ford forble aktiv i Det republikanske partiet også etter sin tid som president. Etter å hatt helseplager, og vært på sykehus fire ganger i 2006, døde Ford i sitt hjem i California den 26. desember samme år. Wikipedia

55 år
Woody Guthrie (Musiker)
1912 - 1967

Woody Guthrie (USA)

Musiker, gitarist, gateartist, musikkforsker, låtskriver, komponist, fiolinist, sanger, fagforeningsperson

Fullt navn / Fødenavn:
Woodrow Wilson Guthrie

Født:
14. juli 1912 (111 år siden)

Døde:
3. oktober 1967 (55 år) (56 år siden)

Woody Guthrie (døpt Woodrow Wilson Guthrie; født 14. juli 1912, død 3. oktober 1967) var en amerikansk folkesanger med et sterkt solidarisk og politisk tilsnitt til venstre. Amerikansk populærmusikk ble gjenreist og etablert av Woody Guthrie med spesielt hans mest kjente sang som This Land is Your Land. «Denne maskinen dreper fascister», hadde han skrevet på gitaren sin som et motto for sine sanger; «folkets egne sanger», som han kalte dem.

Mange av hans innspilte sanger er arkivert i Library of Congress, USAs nasjonalbibliotek. Senere musikere og låtskrivere som Bob Dylan, Phil Ochs, Johnny Cash, Bruce Springsteen, Robert Hunter, Harry Chapin, John Mellencamp, Pete Seeger, Andy Irvine, Joe Strummer, Billy Bragg, Jerry Garcia, og Tom Paxton har anerkjent Guthrie som en betydelig innflytelse, og videreført den arv som Guthrie etterlot seg, men også andre musikere som Pete Seeger og hans egen sønn Arlo Guthrie, og Billy Bragg er en del av den arven. Sistnevnte spilte inn sanger av Guthrie i 1998, på invitasjon av Guthries datter Nora, som han selv aldri rakk å spille inn. Woody Guthrie selv bygde på den amerikanske folkemusikken og fagforeningenes sangtradisjon hvor Joe Hill står sentralt. Wikipedia

98 år
Dagfinn Hauge (Biskop)
1908 - 2007

Dagfinn Hauge (Norge)

Biskop, prest

Født:
14. juli 1908 (115 år siden)

Døde:
14. mars 2007 (98 år) (17 år siden)

Dagfinn Hauge var biskop i Tunsberg bispedømme fra 1962 til 1978. Han var fengselsprest ved Akershus fra 1941 til 1945, sogneprest i Vestre Aker, Oslo, fra 1959 til 1962. Hauge var generalsekretær i Norges Kristelige Ungdomsforbund (NKUF – senere endret navn til Norges KFUK-KFUM) fra 1948 til 1954. Hauge var Danskehjelpens hovedtillitsmann i Norge under krigen og sentral i opprettelsen av Fondet for dansk-norsk samarbeid.

Dagfinn Hauge var far til Olav Dag Hauge. Wikipedia

73 år
Carlos Prío Socarrás (President)
1903 - 1977

Carlos Prío Socarrás (Cuba)

President, politiker, advokat

Født:
14. juli 1903 (120 år siden)

Døde:
5. april 1977 (73 år) (47 år siden)

Carlos Prío Socarrás var Cubas president fra 1948 og fram til 10. mars 1952. Da ble han avsatt av en militærjunta i et statskupp ledet av Fulgencio Batista og bare tre måneder før det skulle holdes nyvalg.

Prío ble involvert i politikk mens han studerte jus ved Universitetet i Havanna, og tilbrakte 2 år i fengsel for sin motstand mot diktatoren Gerardo Machado. Etter sin løslatelse deltok han i kuppet som avsatte Gerardo i 1933 og gikk inn i Nasjonalistpartiet (Partido Revolucionario Cubano – Auténtico) som ble ledet av professor Ramón Grau. Wikipedia

70 år
Rolv Thesen (Litteraturkritiker)
1896 - 1966

Rolv Thesen (Norge)

Litteraturkritiker, biograf, lyriker

Født:
14. juli 1896 (127 år siden)

Døde:
13. september 1966 (70 år) (57 år siden)

Rolv Thesen var en norsk litteraturkritiker og statsstipendiat fra Moskenes.

Han tok artium i Oslo 1916, arbeidet ved Kvæfjord Middelskole ved Harstad i tre år, og studerte deretter filologi i Oslo, samtidig med at han fra 1920 var styrer for en ettårig middelskole for landsungdom i Oslo. Da han ble ferdig med hovedfag i historie, arbeidet han 1926-31 som lektor på Eidsvoll landsgymnas.

Thesen virket som kritiker og spaltist i Arbeiderbladet i en årrekke fra 1928 til 1966. Thesen var medlem av Forfatterforeningens litterære råd frå 1937 til 1963, var litterær konsulent for Aschehoug forlag, og i 1946 var han med på å stifte Norsk Litteraturkritikerlag.

Thesen skrev bøker både om samtidige som Tore Ørjasæter og Johan Falkberget, og om forrige generasjons forfattere, mest omfattende om Arne Garborg. Hans hovedverk var det ufullførte Diktaren og bygda, som utkom med tre av fem bind. Her ville Thesen sette skildringer av bygdeliv inn i en sosialpsykologisk sammenheng.

Han ga også ut tre diktsamlinger under pseudonymet Harald Hamre, der han blant annet skildrer minner knyttet til oppveksten i Lofoten. Wikipedia

55 år
Gustav Klimt (Kunstmaler)
1862 - 1918

Gustav Klimt (Keiserdømmet Østerrike)

Kunstmaler, designer

Født:
14. juli 1862 (161 år siden)

Døde:
6. februar 1918 (55 år) (106 år siden)

Gustav Klimt var en østerriksk art nouveau-maler som er kjent for å ha skapt sin egen stilretning, Wiener Secession, med elementer hovedsakelig fra symbolismen og flere andre stilretninger. Klimts hovedsubjekt var kvinnekroppen. Wikipedia

68 år
Caspar Joseph Brambach (Komponist)
1833 - 1902

Caspar Joseph Brambach (Tyskland)

Komponist

Født:
14. juli 1833 (190 år siden)

Døde:
20. juni 1902 (68 år) (122 år siden)

Caspar Joseph Brambach var en berømt tysk dirigent og komponist. Brambach var elev av Ferdinand Hiller ved konservatoriet i Köln. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Ivana Trump (Modell)
1949 - 2022

Ivana Trump (USA)

Modell, gründer, skiløper, romanforfatter, skribent, selvbiograf, designer, alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Ivana Marie Zelníčková

Født:
20. februar 1949 (75 år siden)

Døde:
14. juli 2022 (73 år) (1 år siden)

Ivana Trump var en tsjekkiskfødt amerikansk forretningskvinne.

Ivana Trump var gift fire ganger; blant annet med Donald Trump fra 1977 til 1992. Hun hadde tre barn med Donald Trump; sønnen Donald Trump jr., datteren Ivanka Trump og sønnen Eric Trump. Ivana Trump var også fotomodell. Før hun kom til USA var hun en dyktig skiløper i Tsjekkoslovakia. Hun hadde forretningsmessig suksess og drev hoteller og kasinoer. Wikipedia

86 år
Kurt Westergaard (Karikaturtegner)
1935 - 2021

Kurt Westergaard (Danmark)

Karikaturtegner, kunstmaler, avistegner, journalist

Født:
13. juli 1935 (88 år siden)

Døde:
14. juli 2021 (86 år) (2 år siden)

Kurt Westergaard var en dansk tegner. Fra 1983 til 2010 var han karikaturtegner for Morgenavisen Jyllands-Posten.

På bestilling fra avisen tegnet han høsten 2005 et portrett av profeten Muhammed med en bombe merket med den islamske trosbekjennelsen i turbanen. Tegningen hadde sitt utspring fra en barnebok av Kåre Bluitgen. Offentliggjørelsen 30. september samme år førte til kraftige protester fra opprørte muslimer, som blant annet brente danske flagg og angrep danske ambassader i Midtøsten, og en større diplomatisk krise.

12. februar 2008 arresterte Politiets Efterretningstjeneste tre menn som de mente planla et terrordrap på Westergaard. Arrestasjonen ledet ikke til tiltale, men to tunisiske statsborgere ble utvist. 1. januar 2010 ble Westergaard angrepet med øks av somalieren Muhudiin Mohamed Geele, som senere ble idømt 10 års fengsel for forsøk på terrorrelatert drap. Wikipedia

83 år
Sixten Jernberg (Langrennsløper)
1929 - 2012

Sixten Jernberg (Sverige)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Edy Sixten Jernberg

Født:
6. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
14. juli 2012 (83 år) (11 år siden)

Edy Sixten Jernberg var en svensk langrennsløper. Han var en av Sveriges mestvinnende langrennsløpere gjennom alle tider, med ni OL-medaljer og seks VM-medaljer. Han representerte Lima IF i Lima i Dalarna.

Han vant fire gull på femmila (av fem mulige) i internasjonale mesterskap i perioden fra 1956 til 1964. I 1960 ble han tildelt Holmenkollmedaljen. Wikipedia

63 år
Sissel Solbjørg Bjugn (Forfatter)
1947 - 2011

Sissel Solbjørg Bjugn (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
28. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
14. juli 2011 (63 år) (12 år siden)

Sissel Solbjørg Bjugn var en norsk forfatter. Hun debuterte i 1978 med diktsamlingen Den første avisa på Lofotveggen, som ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris. Bjugn har utgitt prisbelønnede diktsamlinger og barnebøker, foruten romaner. Gjennom hele sitt forfatterskap var Bjugn holdt for å være nyskapende og original med en stil som grenser til absurdisme, også når hun skrev for barn. Wikipedia

93 år
Henki Kolstad (Skuespiller)
1915 - 2008

Henki Kolstad (Norge)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Henrik Ludvig Kolstad

Født:
3. februar 1915 (109 år siden)

Døde:
14. juli 2008 (93 år) (15 år siden)

Johan Henrik Ludvig «Henki» Kolstad var en norsk skuespiller og regissør, kjent av nordmenn gjennom flere generasjoner for sin allsidige skuespillerkunst på teater og film, og i TV-alderen blant annet for rollen som «Skomaker Andersen» i juleserien Jul i Skomakergata fra 1979. Wikipedia

84 år
Björn Berg (Illustratør)
1923 - 2008

Björn Berg (Sverige)

Illustratør, kunstmaler, billedhugger

Født:
17. september 1923 (100 år siden)

Døde:
14. juli 2008 (84 år) (15 år siden)

Björn Berg var en svensk tegner, maler og grafiker. Berg er særlig kjent for sine tegninger av Emil fra Lønneberget og Teskjekjerringa.

Han var født i Tyskland av svenske foreldre, og vokste opp i Lomma, New York, Stockholm og Djursholm. Etter to år ved Konstfack i Stockholm, fortsatte Björn Berg sine studier ved Konstakademiens grafiska avdeling og siden for André Lhote og Fernand Léger i Paris. Björn Berg giftet seg i 1955 med Eva Gehlin. Familien bosatte seg i 1956 i Djursholm. Wikipedia

70 år
Kristian Kristiansen (Forfatter)
1909 - 1980

Kristian Kristiansen (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
16. november 1909 (114 år siden)

Døde:
14. juli 1980 (70 år) (43 år siden)

Kristian Kristiansen var en norsk forfatter. Han skrev en rekke historiske romaner fra Trondheim.

Kristiansen ble født i Tromsø, men flyttet sammen med familien til Hovin i Sør-Trøndelag da han var ni år gammel. Noen år senere flyttet familien til Trondheim. Han hadde ikke videregående utdannelse, men arbeidet blant annet som kontorist, såpefabrikant og vaktmester. Under andre verdenskrig ble han med i motstandbevegelsen, og måtte i 1942 flykte til Sverige.

Kristiansens første utgivelse i bokform var barneboken Eggtjuver i fugleberget (1938). Han hadde da allerede produsert en stor mengde noveller blant annet i Arbeidermagasinet, foruten to skuespill. Han utga før flukten til Sverige enda en barnebok foruten tre romaner. Allerede den første romanen for voksne var en historisk roman, men de tidligste romanene og begge skuespillene hadde også et sterkt arbeiderpolitisk innhold.

Etter krigen bodde Kristansen en tid i Sverige. I 1950 flyttet han til Trondheim, hvor han ble boende resten av livet. Her skrev han en serie historiske romaner delvis bygget på faktiske hendelser fra byens historie.

Kristiansens mest kjente verk, trilogien Adrian Posepilt, Vårherres blindebukk og I den sorte gryte, ble dramatisert av forfatteren for NRK Radioteateret som Adrian Posepilt (1976), Adrian klokker (1978) og Gunilla Adriansdatter (1980).

Kristiansens bolig Adrianstua ved Ringvebukta eies nå av Trondheim kommune og disponeres av Trøndersk Forfatterlag. Wikipedia

65 år
Adlai Stevenson II (Politiker)
1900 - 1965

Adlai Stevenson II (USA)

Politiker, diplomat, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Adlai Ewing Stevenson II

Født:
5. februar 1900 (124 år siden)

Døde:
14. juli 1965 (65 år) (58 år siden)

Adlai Ewing Stevenson II var en amerikansk demokratisk politiker. Han var kjent for å være en god debattant og taler. Han tapte presidentvalget begge gangene han stilte som presidentkandidat, i 1952 og 1956, mot krigsveteranen Dwight D. Eisenhower. Hans bestefar Adlai E. Stevenson hadde tidligere vært USAs visepresident under president Grover Cleveland. Wikipedia

75 år
Alfred Krupp (Oppfinner)
1812 - 1887

Alfred Krupp (Tyskland)

Oppfinner, industrimann

Født:
26. april 1812 (212 år siden)

Døde:
14. juli 1887 (75 år) (136 år siden)

Alfred Krupp, egentlig Alfried Felix Alwyn Krupp, var en tysk industrimann og leder for Krupp i mer enn 60 år.

Alfred Krupp var sønn av konserngrunnleggeren Friedrich Krupp og Therese Krupp. Familien Krupps forfedre varrådsherrer og ansette handelsfolk i Essen. Som stamfar regnet de den hollandske religionsflyktning Arndt Kruipe (død 1624).

Da faren døde i 1826, måtte den 14-årige Alfred slutte skolen og overta ansvaret for bedriften sammen med moren. De første årene var vanskelig da farens produktutvikling ikke kastet av seg. Den unge Alfred måtte arbeide i produksjonen på linje med arbeidsfolkene om dagen og forsket videre langs farens linjer om natten. I de første 15 årene av hans periode var det såvidt bedriften hadde penger til lønninger.

I 1841 fikk produktutviklingen et gjennombrudd og de kunne støpe stål i store, massive blokker, noe som dannet grunnlag for å produsere kanoner i stål. De første kom i 1847 og i 1851 kom de med en helt nytt og banebrytende stålhjul til jernbanemateriell. De utviklet også etter hvert kanoner som kunne lades i bakkant, noe som revolusjonerte dette våpenet framfor de tidligere munningsladede da både tempoet og treffsikkerheten ble bedre.

Under Den fransk-prøyssiske krig (1870–1871) fikk særlig disse kanonene sitt gjennombrudd, noe som hadde enorm betydning for bedriften. Etter at franskmennene tapte krigen, solgte de også disse våpnene til dem. Den internasjonale anerkjennelsen gjorde at bedriften fikk en sterk og rask ekspansjon.

Han utviklet familiebedriften til et internasjonalt konsern med en bred produksjonslinje som omfattet alt fra jernbanemateriell, men særlig våpen. Blant de viktigste kundene var Preussen og fra 1871 Det tyske riket. Ved hans død var det 20 200 ansatte ved fabrikken i Essen, og med ansatte utenfor kjernefabrikken var det hele 75 000 ansatte i hans tjeneste. Under byggingen av Villa Hügel midt under den fransk-prøyssiske krig klarte han å få levert fransk granitt til tross for handelsembargoen som gjaldt under krigen. Hans posisjon som samtidens store våpenprodusent gjorde at han fikk tilnavnet «Kanonenkönig» («kanonkongen»).

Hans sønn Friedrich Alfred Krupp overtok konsernet etter sin far. Wikipedia

21 år
Billy the Kid (Lovløs)
1859 - 1881

Billy the Kid (USA)

Lovløs, cowboy, gambler, ranch hand, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Henry McCarty

Født:
23. november 1859 (164 år siden)

Døde:
14. juli 1881 (21 år) (142 år siden)

Billy the Kid het egentlig Henry McCarthy, men er oftere benevnt som William H. Bonney og er en av Det ville vestens kanskje mest berømte lovløse. Wikipedia

<<
14. Juli
>>