Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. Juli

Om dagen

22. Juli er dag 204 i 2024, og er i uke 30. Det er 162 dager igjen av året.

Historie

5 år siden

2018: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff sovner stille inn på Smestad sykehjem, 85 år gammel

Tor Erling Staff var en norsk jurist. Han var høyesterettsadvokat siden 1967 og gjorde seg også bemerket i samfunnsdebatten.

Staff har vært forsvarer for en rekke klienter tiltalt for de fleste typer forbrytelser, herunder seksuallovbrudd og seksualisert vold, voldtekt, narkotika. To ganger har han løst gisselsituasjoner ved selv å møte væpnede gisseltakere.

Høsten 2005 ble Staff omtalt i mediene i forbindelse med en sak om korrupsjon som impliserte Staffs klient John Sandstrøm direkte og Staff selv indirekte.

Den 11. januar 2008 erklærte Staff at han skulle forsvare «Lommemannen», som ble tatt på morgenen samme dag. Den 1. mai 2008 ble det kjent at Staff ikke lenger var Lommemannens forsvarer.

Staff har ofte påtatt seg rollen som motstander av det som er politisk korrekt. Dette har ført til at han har blitt kritisert for sin frittalenhet vedrørende brennbare temaer, men også til at mange har oppfattet ham som aktuell i samfunnsdebatten.

I 1996 uttalte Staff på TV-programmet M: «Om en mor i forhold til en urolig sønn hjelper ham med å onanere ham. Jeg tror ikke det er så veldig galt, men bevare meg vel! Jeg er høyesterettsadvokat, og dette er i strid med straffeloven. Det er ikke det, men dette er høyttenkning om hvordan dette kunne være.» Uttalelsen bidro til at aksjonsgruppa «Barna i våre hjerter» igangsatte underskriftskampanjen «Stopp Staff» i 1996, og 3 154 underskrifter ble samlet inn til støtte for et krav om at han burde trekke seg fra stillingen sin.

Staff kommenterte et vedtak i Arbeiderpartiet om å gå inn for å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester i april 2007 med å si «Jeg synes det er forferdelig. Det gjør prostitusjon til et foraktfullt yrke i stedet for et ærefullt».

I april 2007 uttalte Staff: «Slik jeg har lært å kjenne min klient, og jeg vet hvor inderlig gjerne han vil ut av dette livet, så beklager jeg at han mislykkes i sitt alvorlige forsøk på å ta sitt eget liv», noe som resulterte i at Staff ble innklagd for Advokatforeningens etiske utvalg.

I november 2007 vakte Staff igjen oppsikt da han i boken «Om lov, liv og død» av Håvard Rem sier at «Hvis den dømte etter loven skulle hatt 17 års fengsel, bør mannen som drepte kona på grunn av familiens ære, få to års strafferabatt». Da Staff ble intervjuet om uttalelsen fortsatte han med å si at «En vesentlig årsak til kriminalitet i dagens Norge er at far er blitt dyttet bort fra barna».

Etter å ha blitt «Lommemannens» forsvarer i januar 2008 uttalte Staff bl.a om ofrene i saken at «dette er ganske beskjedne handlinger. Det er ikke all verden. Disse vil ikke ha tatt skade av dette», noe som resulterte i massiv kritikk fra mange hold. Den 1. mai 2008 ble det kjent at Staff ikke lenger var Lommemannens forsvarer.

Da han ble spurt om sitt syn på Incestsaken i Amstetten, nevnte han at den siktede har sympatiske trekk og at barna ble holdt i en «helt grei, liten lavtaket leilighet, med atskillig omhu for hygge».

22. juni 2005 inngikk han registrert partnerskap med en mann. Han var tidligere gift med Hilde Haugen og fikk to sønner, herunder Trygve Staff, som ble ansatt ved samme advokatkontor. Wikipedia
12 år siden

2011: Et bombeangrep på regjeringskvartalet og massedrap på Utøya dreper 77 mennesker og skader over 200

Terrorangrepene i Norge 2011 var to sekvensielle terrorangrep som fredag den 22. juli 2011 ble gjennomført av Anders Behring Breivik mot statsforvaltningen, tilfeldige sivile i Oslo samt en sommerleir arrangert av Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) på Utøya i Buskerud. Til sammen mistet 77 mennesker livet i angrepene.

Det første terrorangrepet ble utført klokken 15.25, da en bilbombe detonerte i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Eksplosjonen drepte åtte mennesker, såret et tredvetall og påførte blant annet Statsministerens kontor og en rekke departementer omfattende skader.

Det andre angrepet kom knapt to timer senere, i form av en skytemassakre på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud, hvor AUF – Arbeiderpartiets (Ap) ungdomsorganisasjon – arrangerte sin årlige sommerleir. Forkledd som politi tok Breivik livet av 69 leirdeltagere og såret 66, før han, etter om lag 70 minutt, ble anholdt av Politiets beredskapstropp.

Politiske ledere fra hele verden uttrykte snart sin fordømmelse av angrepene og støtte til Norge, og i ukene som fulgte deltok hundretusener av nordmenn i markeringer for å vise medfølelse med de rammede og uttrykke avsky for terroristens handlinger.

Den da 32-årige Breivik erkjente umiddelbart å ha planlagt og utført terrorhandlingene, og ble tiltalt i saken den 7. mars 2012. Den 24. august samme år ble han i Oslo tingrett dømt til 21 års forvaring.

I august 2012 konkluderte rapporten fra 22. juli-kommisjonen med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret, at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og at beredskapen burde ha vært bedre. Wikipedia
32 år siden

1991: Seriemorderen Jeffrey Dahmer blir arrestert etter at elleve lik blir funnet i leiligheten hans

Jeffrey Lionel Dahmer var en amerikansk seriemorder og sexforbryter. Dahmer myrdet 17 menn og gutter mellom 1978 og 1991, de fleste av drapene skjedde mellom 1987 og 1991. Drapene hans involverte voldtekt, lemlesting, nekrofili og kannibalisme.

Den 28. november 1994 drepte Christopher Scarver Jeffrey Dahmer og Jesse Anderson med et jernrør fra en vekt i fengselets treningsrom. Scarver hevdet at han var Guds sønn, og at han ved å drepe Dahmer og Anderson fulgte Hans vilje. Noen mener at rase spilte en rolle i drapene, ettersom de fleste av Dahmers ofre var svarte, mens Anderson drepte sin kone og skyldte på en svart mann. Dahmer har i et intervju sagt at han drepte mennesker han var fysisk tiltrukket av. Wikipedia

Fødsler

31 år
Selena Gomez (Musiker)
1992

Selena Gomez (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Selena Marie Gomez

Født:
22. juli 1992 (31 år)

Selena Marie Gomez er en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, designer og modell. Hun er best kjent for å spille Alex Russo i Wizards of Waverly Place. Demi Lovato og Selena Gomez var begge med i serien Barney & Friends. Wikipedia

36 år
Charlotte Kalla (Langrennsløper)
1987

Charlotte Kalla (Sverige)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Marina Charlotte Kalla

Født:
22. juli 1987 (36 år)

Marina Charlotte Kalla er en svensk langrennsløper som representerer Piteå Elit Skidklubb. Hun representerte til 2012 IFK Tärendö. Hun har tre OL-gull, tre VM-gull, og vant Tour de Ski 2007/08. Wikipedia

67 år
Stein Erik Hagen (Gründer)
1956

Stein Erik Hagen (Norge)

Gründer, næringslivsleder, kunstsamler

Født:
22. juli 1956 (67 år)

Stein Erik Hagen er en norsk forretningsmann og tidligere kjøpmann. Han er kjent som mangeårig eier av dagligvareforretningen Rimi, noe som gav ham tilnavnet «Rimi-Hagen». Hagen har mange verv i norsk næringsliv, både som styreleder og styremedlem. Wikipedia

68 år
Willem Dafoe (Skuespiller)
1955

Willem Dafoe (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William J. Dafoe jr.

Født:
22. juli 1955 (68 år)

William J. «Willem» Dafoe jr. er en amerikansk Oscar-nominert skuespiller. Wikipedia

75 år
Oddbjørg Ausdal Starrfelt (Politiker)
1948

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (Norge)

Politiker

Født:
22. juli 1948 (75 år)

Oddbjørg Ausdal Starrfelt er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1993. Wikipedia

76 år
Don Henley (Musiker)
1947

Don Henley (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Donald Hugh Henley

Født:
22. juli 1947 (76 år)

Don Henley startet bandet «Eagles» sammen med Glenn Frey tidlig på 70-tallet. Da The Eagles ble oppløst en periode, ble Don Henley solosanger, og han regnes som den av Eagles-medlemmene som har hatt størst suksess som soloartist. Hans mest kjente hits inkluderer «Boys of summer», «New York Minute» og «The End of the Innocence».

I 2007 ble han tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia

80 år
Alex Trebek (Programleder)
1940 - 2020

Alex Trebek (USA)

Programleder, skuespiller

Født:
22. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
8. november 2020 (80 år) (3 år siden)

George Alexander Trebek OC var en kanadisk-amerikansk TV-personlighet, programleder og skuespiller. Han var programleder for det syndikerte spillprogrammet Jeopardy. Wikipedia

61 år
Fritz Nilsen (Journalist)
1939 - 2000

Fritz Nilsen (Norge)

Journalist, utenrikskorrespondent

Født:
22. juli 1939 (84 år siden)

Døde:
30. november 2000 (61 år) (23 år siden)

Fritz Nilsen var en norsk journalist og forfatter. Nilsen hadde engelsk mellomfag, samt en magistergrad i litteraturhistorie, begge fra Universitetet i Oslo. Han var en periode Sosialistisk Folkepartis sekretær på Stortinget, og jobbet også for Norsk Telegrambyrå (NTB). Fritz Nilsen begynte i NRK Dagsnytt i 1971. Han jobbet i mange år som utenrikskorrespondent for NRK. Først i Asia hvor han var stasjonert i Singapore (1979–1983) og Beijing (1985–1989), deretter som Midtøsten-korrespondent basert i Kairo og Amman (1994–1999). Wikipedia

88 år
Louise Fletcher (Skuespiller)
1934 - 2022

Louise Fletcher (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Estelle Louise Fletcher

Født:
22. juli 1934 (89 år siden)

Døde:
23. september 2022 (88 år) (1 år siden)

Estelle Louise Fletcher var en amerikansk skuespiller som mottok Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som søster Ratched i filmen Gjøkeredet.

Louise Fletcher var den andre av fire barn til pastor Robert Capers Fletcher, en episkopal prest fra Arab i Alabama, og Estelle Caldwell. Begge hennes foreldre var helt døve og arbeidet med døve og hørselskadede. Louises far grunnla mer enn 40 kirker for døve i Alabama. Wikipedia

87 år
Johan Martin Ferner (Forretningsmann)
1927 - 2015

Johan Martin Ferner (Norge)

Forretningsmann

Født:
22. juli 1927 (96 år siden)

Døde:
24. januar 2015 (87 år) (9 år siden)

Johan Martin Ferner var en norsk forretningsmann. Han var mest kjent som prinsesse Astrids ektemann, men gjorde seg også bemerket som idrettsmann og vant sølvmedalje i seiling under Sommer-OL 1952. Wikipedia

80 år
Eberhart Jensen (Astronom)
1922 - 2003

Eberhart Jensen (Norge)

Astronom, astrofysiker

Født:
22. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
16. januar 2003 (80 år) (21 år siden)

Eberhart Jensen var professor i astronomi ved Universitetet i Oslo fra 1965 til 1992. Hans vitenskapelige arbeider var innen plasmafysikk og obeservasjonell og teoretisk solfysikk.

Eberhart Jensen begynte å studere realfag ved Universitetet i Oslo i 1942, men studiene ble avbrutt da universitet ble stengt i 1943, og Eberhart Jensen var blant studentene som ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Han ble cand.real. med hovedfag astronomi i 1949 (hans veileder var Svein Rosseland) og var deretter doktorgradsstudent ved University of Chicago med Subramanyan Chandrasekhar som veileder. Han fikk graden Ph.D. der i 1953. Han var universitetslektor ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo fra 1959, dosent fra 1961 og ble utnevnt til professor i astronomi 1965. Wikipedia

72 år
Øyvind Vennerød (Filmregissør)
1919 - 1991

Øyvind Vennerød (Norge)

Filmregissør, filmklipper, manusforfatter, filmprodusent

Født:
22. juli 1919 (104 år siden)

Døde:
27. september 1991 (72 år) (32 år siden)

Øyvind Vennerød var en norsk filmregissør, produsent og skribent. Han var far til økonomen Christian Vennerød og filmregissøren Petter Vennerød. Han både produserte, skrev og regisserte flere av sine filmer. Han produserte nesten en film i året fra 1953 til 1969, og ble i denne perioden Norges mestproduserende. De fleste filmene ble store publikumssuksesser. Sentralt i produksjonen står «Lamberseter-trilogien» som bestod av folkekomediene Støv på hjernen (1959), Sønner av Norge (1961) og Sønner av Norge kjøper bil (1962). Disse filmene er typiske for Vennerøds evne til å lage vellykkede underholdningsfilmer med samfunnsperspektiv.

Han var også medlem av Produsentforeningen, leder for Statens Filmopplæring på Røa, og medlem av Filmproduksjonsutvalget. Øyvind Vennerød tilhørte en generasjon filmarbeidere som hadde et nøkternt forhold til mediets muligheter, de kunstneriske vyer og sitt eget arbeid. Han argumenterte sterkt for å gjøre filmproduksjon til et offisielt yrke i Norge, og for flere forandringer innenfor støtteordningene. Wikipedia

104 år
Rose Kennedy (Familieoverhode)
1890 - 1995

Rose Kennedy (USA)

Familieoverhode, Prominense

Født:
22. juli 1890 (133 år siden)

Døde:
22. januar 1995 (104 år) (29 år siden)

Rose Kennedy var kjent som den ubestridte matriarken i Kennedy-klanen i USA og mor til blant annet president John F. Kennedy.

Hun var født i Boston, Massachusetts og ble døpt Rose Elizabeth Fitzgerald. Hun var eldste barn av John F. Fitzgerald (1863–1950) og Mary Josephine Hannon (1865–1964). Faren sørget for at Rose fikk seg en utdanning før hun fikk lov å gifte seg i 1914 med Joseph P. Kennedy. Ekteskapet førte til at 9 barn ble født i årene 1915 til 1932.

Den eldste sønnen, Joseph Kennedy, jr omkom i en flyulykke under en krigstokt i 1944, bare 29 år gammel. Den nesteldste sønnen, John F. Kennedy, gjorde karriere i politikken og ble i 1960 valgt til president i USA. Den 22. november 1963 ble han skutt og drept i Dallas med førstedamen ved sin side. Eldstedatteren, Kathleen, døde i en flyulykke i 1948, mens den tredje sønnen, senator Robert Kennedy, ble skutt og drept i 1968. Gjennom alle disse tragediene var det Rose som beholdt masken og holdt familien sammen. Hennes sterke katolske tro (hun var en ivrig kirkegjenger) gjorde at hun så på motgang som en styrkeprøve og intet annet.

Etter ektemannens død i 1969 fortsatte Rose å delta i diverse familieaktiviteter. Hun var blant annet en ivrig gjest etterhvert som barnebarna begynte å gifte seg utover 70-tallet. Hun var også positivt innstilt til at Jackie Kennedy giftet seg med Aristoteles Onassis (1906–1975) i 1968 og hadde god kontakt med den tidligere svigerdatteren i årene som fulgte. I 1980, 90 år gammel, deltok hun i en æresparade i Special Olympics, som datteren Eunice hadde vært med på å starte på 60-tallet. Rose deltok regelmessig i kirkelige aktiviteter like inntil hun var 93 år.

I påsken i 1984 ble Rose rammet av hjerneslag og familien samlet seg rundt sykesengen i frykt for at hun kunne komme til å dø når som helst, men skjebnen ville det annerledes. Hjertet og lungene var sterke og gradvis kom Rose seg såpass igjen at hun kunne la seg trille rundt i rullestol og det hendte også hun klarte å sitte ved bordet ved måltider. Selv om hun aldri ble sitt gamle jeg igjen, fulgte hun ivrig med i nyhetsbildet og deltok enkelte ganger ved familiebegivenheter. 100-årsdagen i 1990 ble feiret med brask og bram til stor medieinteresse, men hun rakk også å oppleve ennå tre triste dødsfall; barnebarnet Davids død av en overdose i 1984, svigersønnen Stephen Smiths død av kreft i 1990 og Jackie Kennedy Onassis død av lymfekreft den 19. mai 1994. Det ble sagt at Rose fulgte begravelsen til Jackie på fjernsynet.

Rose Fitzgerald Kennedy døde av komplikasjoner i forbindelse med lungebetennelse den 22. januar 1995, 104 år gammel.

Av hennes mange barn er det kun Jean Ann Kennedy Smith (83) som lever per oktober 2011. Datteren Rosemary Kennedy, som ble mislykket lobotomert under krigen, gikk bort i januar 2005, 86 år gammel, mens datteren Patricia Kennedy Lawford døde av lungebetennelse den 17. september 2006, 82 år gammel. Senator Edward Kennedy gikk bort i 2009. Han ble 77 år gammel. Wikipedia

88 år
Gustav Hertz (Fysiker)
1887 - 1975

Gustav Hertz (Tyskland)

Fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Gustav Ludwig Hertz

Født:
22. juli 1887 (136 år siden)

Døde:
30. oktober 1975 (88 år) (48 år siden)

Gustav Ludwig Hertz var en tysk fysiker, professor og nobelprisvinner.

Hertz ble født i Hamburg og studerte ved Universitetet i Göttingen, München og Berlin frem til han ble uteksaminert i 1911. I 1913 begynte han som forskningsassistent ved Universitetet i Berlin, men ble tvunget til å forlate tjenesten alt året etter på grunn av første verdenskrig. Under krigen ble Hertz alvorlig skadet, men kunne fremdeles vende tilbake til Berlin i 1917, der han fikk tjeneste som privatdosent. Mellom 1920 og 1925 jobbet han i fysikklaboratoriet ved Philips' lampefabrikk i Eindhoven.

I 1925 ble Hertz valgt til professor og sjef for Instituttet for fysikk ved universitetet i Halle, hvor han ble frem til 1928 da han flyttet tilbake til Berlin for å bli sjef for Instituttet for fysikk ved Technische Hochschule Berlin. Av politiske grunner forlot han den akademiske verden i 1935 for å heller virke i industrien gjennom sin tjeneste som sjef for Siemens' forskningslaboratorium.

Ved andre verdenskrigs slutt i 1945, havnet Hertz i Sovjetunionen. Der jobbet han frem til 1954 da han fikk jobb ved Instituttet for fysikk ved Karl-Marx-Universität i Leipzig. Her ble han frem til han gikk av med pensjon.

Hertz mottok Nobelprisen i fysikk i 1925 sammen med professor James Franck for deres oppdagelse om de lover som styrer ved en kollisjon mellom et elektron og et atom (Franck-Hertz-eksperiment).

Han var nevø av fysikeren Heinrich Rudolf Hertz og far til Carl Hellmuth Hertz. Wikipedia

82 år
Alf Larsen (Skribent)
1885 - 1967

Alf Larsen (Norge)

Skribent, lyriker

Født:
22. juli 1885 (138 år siden)

Døde:
12. desember 1967 (82 år) (56 år siden)

Alf Larsen var en norsk forfatter. Han er særlig kjent for sin naturlyrikk og sitt virke som kulturkritiker og tidsskriftredaktør. Wikipedia

88 år
Colin Archer (Skipsbygger)
1832 - 1921

Colin Archer (Norge)

Skipsbygger, ingeniør, konstruktør

Født:
22. juli 1832 (192 år siden)

Døde:
8. februar 1921 (88 år) (103 år siden)

Colin Archer var en norsk båtkonstruktør med både båtbyggeri og skipsverft.

Archer er særlig kjent for polarskipet «Fram» til Fridtjof Nansen, for sin forbedring av losskøytene og for å ha skapt redningsskøytene. I alt bygget han mer enn 200 båter, hvorav 70 var lystfartøyer, 60 var losbåter og 14 var redningsskøyter. Den første redningsskøyta, RS1, som bærer Archers navn, ble sjøsatt i 1893, og tjente i 40 år. Den tilhører nå Norsk Sjøfartsmuseum og er fremdeles i bruk. Wikipedia

83 år
Cesare Dell'Acqua (Kunstmaler)
1821 - 1905

Cesare Dell'Acqua (Italia)

Kunstmaler

Født:
22. juli 1821 (203 år siden)

Døde:
16. februar 1905 (83 år) (119 år siden)

Cesare Dell'Acqua var en italiensk maler. Han utdannet seg i Brussel under Louis Gallait til å bli en fremstående kunstner for den historiske sjangeren og for portrettet. Blant hans større arbeider kan nevnes de han i 1858-1866 prydet en av salene på Miramar med, og som viser hendelser fra byens historie. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Tor Erling Staff (Advokat)
1933 - 2018

Tor Erling Staff (Norge)

Advokat, programleder

Født:
22. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
22. juli 2018 (85 år) (5 år siden)

Tor Erling Staff var en norsk jurist. Han var høyesterettsadvokat siden 1967 og gjorde seg også bemerket i samfunnsdebatten. Wikipedia

69 år
Dennis Farina (Skuespiller)
1944 - 2013

Dennis Farina (USA)

Skuespiller, politibetjent, filmprodusent

Født:
29. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
22. juli 2013 (69 år) (10 år siden)

Dennis Farina var en italiensk-amerikansk skuespiller og politietterforsker. Han var en karakterskuespiller, og ble ofte tildelt roller som mafioso eller politimann.

Farina var født i Chicago inn i en stor italiensk familie og hadde to brødre og tre søstre. Han var politimann i Chicago-politiet fra 1967 til 1985, de siste årene som kriminaletterforsker. Han fattet interesse for skuespilleryrket etter å ha bistått Hollywood-regissøren Michael Mann som politirådgiver i noen av hans tidlige prosjekter. Farina fortsatte i dette sporet ved å ta ekstrajobber på Chicagos teaterscene inntil Mann tildelte ham hovedrollen i TV-serien Crime Story (1986–1988).

Andre filmer i Farinas filmografi inkluderer Manhunter, Get Shorty, Out of Sight, Saving Private Ryan og Snatch. Wikipedia

82 år
Håkon Randal (Politiker)
1930 - 2012

Håkon Randal (Norge)

Politiker

Født:
9. juli 1930 (94 år siden)

Døde:
22. juli 2012 (82 år) (11 år siden)

Håkon Randal var en norsk politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1973.

Randal var første viseformann i Høyre fra 1980 til 1984.

Han var fylkesmann i Hordaland og president i Norsk Forsvarsforening. Randal var frimurer.

Randal ble i 1997 utnevnt til storridder med stjerne av Den islandske falkeorden. Wikipedia

85 år
Estelle Getty (Skuespiller)
1923 - 2008

Estelle Getty (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Estelle Scher-Gettleman

Født:
25. juli 1923 (100 år siden)

Døde:
22. juli 2008 (85 år) (15 år siden)

Estelle Scher-Gettleman, best kjent under kunstnernavnet Estelle Getty, var en amerikansk film-, teater- og TV-skuespillerinne. Hun huskes best for sin rolle som Sophia i serien Pantertanter og fikk både en Emmy og en Golden Globe for rollen. I de senere år slet hun med demens. Wikipedia

54 år
Ulrich Mühe (Skuespiller)
1953 - 2007

Ulrich Mühe (Tyskland)

Skuespiller, Teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Friedrich Hans Ulrich Mühe

Født:
20. juni 1953 (71 år siden)

Døde:
22. juli 2007 (54 år) (16 år siden)

Ulrich Mühe var en tysk film- og teaterskuespiller. Han spilte familiefar i to av Michael Hanekes 90-tallsfilmer (Bennys video og Funny Games), men høydepunktet i karrieren var da han spilte hovedrollen som samvittighetsfull Stasioffiser i De andres liv fra 2006, som i 2007 ble belønnet med Oscar for beste utenlandske film. Det var samtidig en av Mühes siste roller. Han var far til skuespilleren Anna Maria Mühe.

I Tyskland var han spesielt kjent for hovedrollen som Dr. Robert Kolmaar i TV-serien Der letzte Zeuge.

Han vokste selv opp i DDR, og engasjerte seg i 1989 i demonstrasjoner mot kommunistregimet. Wikipedia

39 år
Uday Hussein (Politiker)
1964 - 2003

Uday Hussein (Irak)

Politiker, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Uday Saddam Hussein al-Tikriti

Født:
18. juni 1964 (60 år siden)

Døde:
22. juli 2003 (39 år) (20 år siden)

Uday Saddam Hussein al-Tikriti var den eldste sønnen til den irakiske presidenten Saddam Hussein og han første kone, Sajida Talfah, og var i flere år regnet som en naturlig arvtager etter sin far.

Uday produserte avisen Babel, i tillegg til at han drev radiostasjonen Voice of Iraq, som for det meste spilte amerikansk musikk. Han var kjent for å ha et problematisk forhold både til sin far og bror, Qusay, noe som ble gjort til kjenne i media både før og etter at han ble drept av amerikanske styrker i forbindelse med krigen i Irak, bare 39 år gammel. Wikipedia

31 år
John Dillinger (Bankraner)
1903 - 1934

John Dillinger (USA)

Bankraner

Fullt navn / Fødenavn:
John Herbert Dillinger

Født:
22. juni 1903 (121 år siden)

Døde:
22. juli 1934 (31 år) (89 år siden)

John Herbert Dillinger var en amerikansk bankraner som herjet i depresjonstiden. Han ble kalt USAs «samfunnsfiende nr. 1» og hans kriminelle virksomhet, sammen med blant andre Bonnie & Clyde og Ma Barker, tiltrakk seg pressens og publikums interesse i det som ble kalt «public enemy era» 1931–34. Filmen Public Enemies fra 2009 er basert på Dillinger forbrytelser. Wikipedia

<<
22. Juli
>>