Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. Juli

Om dagen

16. Juli er dag 198 i 2024, og er i uke 29. Det er 168 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Keyboardist Jon Lord i Deep Purple, dør av lungeemboli, etter å ha slitt i lengre tid med bukspyttkjertelkreft

Jonathan Douglas Lord var en engelsk keyboardist, mest kjent som medlem av hard rock-bandet Deep Purple. Lord har også vært medlem av Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, Artwoods og The Flower Pot Men. Han var en av de første som kombinerte rock og klassisk musikk.

Lord var sønn av Miriam og Reginald Lord. Han fikk undervisning i klassisk klaver fra en alder av fem, og denne innflytelse er merkbar i meget av hans arbeide senere i livet. Han var særlig inspirert av Johann Sebastian Bach, middelalderlig populærmusik og Edward Elgars tradisjonsrike engelske musikk. Han gik på Wyggeston Grammar School for Boys og fikk topkarakterer i musikk, hvorpå han arbeidet som kontorassistent på et advokatkontor i to år.

Tidlig i livet stiftet han bekjentskap med blues, primært den rå lyden fra store amerikanske bluesorganister som Jimmy Smith, Jimmy McGriff og "Brother" Jack McDuff ("Rock Candy") samt Jerry Lee Lewis. Denne musikken spilte en sentral rolle i hans rockkarriere. Stilen med jazz-blues-orgelet som disse musikere brukte i 1950-årene og 1960-årene, og særlig lyden av det lett gjenkjendelige hammondorgelet (B3 og C3-modeller) samt kombinadjonen med Leslie-høyttalere (den velkjente Hammond-Leslie høyttalerkombinasjon), var skjellsettende påvirkninger. Etter å ha sett bandet Vanilla Fudge spille i Storbritannia i 1967 erklærte Lord at han var sterkt påvirket av den orgelbaserte progressive rock som de spilte.

I 1968 var Lord med på å starte Deep Purple, bandet han er mest kjent fra. Lord og trommeslageren Ian Paice var fra starten i 1968 til Lord forlot bandet i 2002 de to eneste som aldri forlot bandet, sett bort i fra bandets opphold mellom 1976 og 1983. Han forlot Deep Purple etter deres britiske turné i 2002, og ble erstattet av Don Airey.

Lord hadde vurdert å forlate bandet en god stund på grunn av de tidkrevende turneene. En måned i 2001 vikarierte Don Airey for ham etter en kneskade. Dette fungerte bra, så Lord bestemte seg for å slutte i 2002.

Lord var respektert for sin virtuositet på hammondorgel. Han ble gjerne kalt «Lord of the Hammond», og i hans 34-årige karriere med Deep Purple kan man høre hans særegne soloer i mange av deres klassiske låter.

Lord døde 16. juli 2012 av lungeemboli, etter å ha slitt i lang tid med bukspyttkjertelkreft. Wikipedia
54 år siden

1969: Apollo 11 skytes opp fra John F. Kennedy Space Center i Florida, på vei mot den første månelandingen

Apollo 11 var en amerikansk romekspedisjon, en del av Apollo-programmet, som sendte de første menneskene til månen. Oppskytingen fant sted ved John F. Kennedy Space Center den 16. juli 1969, og landingsfartøyet landet på månen 20. juli 21:17:40 norsk tid. Seks og en halv time senere, 21. juli 03:56 norsk tid, tok Neil Armstrong det første steg på månen. Ferden endte med landing i Stillehavet 24. juli 17.50 norsk tid.

Mannskapet på ekspedisjonen var Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin og Michael Collins. De ble skutt opp den 16. juli 1969, og oppskytingen ble sett av over 600 millioner TV-seere verden over, i tillegg til en million tilskuere som hadde samlet seg rundt oppskytningsbasen. På det raskeste skjøt Apollo 11 av gårde med en hastighet på 11 kilometer i sekundet, noe som tilsvarer ca. 40 000 km/t. Fire dager senere landet månelandingsfartøyet Eagle på månen, med Armstrong og Aldrin ombord. Bare disse to fikk muligheten til å gå på månen, mens Collins bemannet hovedfartøyet Columbia, som gikk i bane rundt månen. Wikipedia
58 år siden

1965: Etter seks års arbeid åpnes den 11,6 km lange Mont Blanc-tunnelen mellom Frankrike og Italia

Mont Blanc-tunnelen er en biltunnel mellom byen Chamonix i Frankrike og Valle d'Aosta i Italia. Tunnelen ble påbegynt i 1957 og sto ferdig i 1965. Den er 11,6 km lang og 8,6 meter bred (et tunnelrør). Europavei E25 følger tunnelen. Fem ingeniører og en arbeidsstokk på rundt 350 arbeidere rundt 4,6 millioner arbeidstimer for å fullføre prosjektet. 700 tonn med eksplosiver ble benyttet for å sprenge 555 000 m3 med fjell.

Den 24. mars 1999 tok en belgisk lastebil fyr i tunnelen, og 39 mennesker døde. Etter brannen var tunnelen stengt i tre år før den igjen kunne åpnes for trafikk. Wikipedia

Fødsler

45 år
Morten Ramm (Skuespiller)
1978

Morten Ramm (Norge)

Skuespiller

Født:
16. juli 1978 (45 år)

Morten Ramm er en norsk tekstforfatter, komiker og skuespiller.

Han debuterte i programserien Manshow på TV 2 Zebra i 2006. Her var han med i redaksjonen og hadde egne stunt-reportasjer. Han fungerte også som sidekick for programleder Håvard Lilleheie i studio. Han er også med i Torsdag kveld fra Nydalen. Han er kjent for rollene sine DJ Dan og Tommy P. I november 2011 sluttet han i Torsdag kveld fra Nydalen, og var med i prosjektet Kan Morten Ramm fylle Oslo Spektrum? i 2012. I 2013 ble han med i Torsdag kveld fra Nydalen igjen.

I 2007 var Ramm med i Rikets Røst med egne reportasjer og på Manshow på tv2.no nett-tv. I 2008 var han igjen med i Manshow og som stuntreporter i Torsdagsklubben på TV 2. I 2008 vant han prisen årets nykommer under Komiprisen 2008.

Ramm er for øvrig tidligere fotballspiller på laget til Flint Tønsberg fra Vestfold. Ramm har skrevet en del for Feelgood Scene Film og Tv AS.

Har også hatt scenenavnet «Dice» som frontfigur i bandet «Yatzi». Bandet var basert på 1990-tallets teknobølge. Høsten 2008 var Ramm aktuell på VGtv med daglige korttriks. Programmet hadde navnet Magiske Morten.

Utover høsten 2009 var også han blant annet med i konkurransen Camp Senkveld i programmet Senkveld med Thomas og Harald på TV 2.

I 2014 var han med i påskekrimserien Toget - På sporet av en morder sammen med John Brungot. Ramm hadde rollen som Svenn i filmen Jakten på Berlusconi fra 2014.

Samme år startet han opp humornettsiden Humornieu, der han selv og flere unge komikere laster opp sketsjer og humorinnslag. Sammen med Einar Tørnquist medvirket han i TV 2-serien Ramm og Tørnquist redder Norge (2016-2018) hvor de to reiste rundt til forskjellige steder i Norge for å hjelpe små forretninger i kampen mot kjøpesentre og store kjeder. Wikipedia

52 år
Corey Feldman (Skuespiller)
1971

Corey Feldman (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Corey Feldman

Født:
16. juli 1971 (52 år)

Corey Feldman er en amerikansk skuespiller på film og TV.

Feldman ble kjent på 1980-tallet, med roller i Hollywood-filmer som The Goonies, Venner for livet, The Lost Boys, License to Drive, Dream a Little Dream, Gremlins og Teenage Mutant Ninja Turtles. Feldman begynte sin karriere som skuespiller i en alder av tre år da han var med i en kommersiell reklame for burgerkjeden McDonald's. På slutten av 1990-tallet, dukket Feldman opp i CBS-serien Dweebs og i 1999 gjorde han en opptreden i TV-showet The Crow: Stairway to Heaven. Feldman er vokalist i bandet The Truth Movement som han har utgitt flere musikkalbum sammen med.

Feldman møtte Susie Sprague i en nattklubb i januar 2002. Paret giftet seg 30. oktober samme år. I oktober 2009 splittet paret opp etter syv års ekteskap. Sprague har full foreldrerett over sønnen deres, men Feldman har krav på besøksrett. Feldman ble tildelt utmerkelsen Paws of Fame Award av Wildlife Way Station for hans dedikasjon til dyrs rettigheter.

I løpet av februar 2005 ble Feldman innkalt til å vitne mot Michael Jackson under rettssaken mot ham når det gjaldt gjentatte overgrep mot barn og ungdommer. Da Michael Jackson døde, dediserte Feldman en rockekonsert i Los Angeles sammen med bandet hans The Truth Movement til den døde sangeren. Wikipedia

56 år
Will Ferrell (Skuespiller)
1967

Will Ferrell (USA)

Skuespiller, komiker, impresjonist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
John William Ferrell

Født:
16. juli 1967 (56 år)

John William «Will» Ferrell er en amerikansk skuespiller, komiker og filmprodusent. Han vokste opp i Irvine utenfor Los Angeles. Foreldrene var skilt og faren Lee Ferrell spilte keyboard for The Righteous Brothers. Ferrell-navnet er irsk. Will Ferrell er gift med den svenske skuespillerinnen Vivica Paulin, og sammen har de to barn. Magnus og Mathias. Klengenavnet hans er Wilf og han er også regnet som et medlem av «The Frat Pack». Wikipedia

61 år
Gøran Sørloth (Fotballspiller)
1962

Gøran Sørloth (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gøran Sørloth

Født:
16. juli 1962 (61 år)

Gøran Sørloth er en norsk tidligere fotballspiller. Sørloth var en av norsk fotballs mest målfarlige spisser på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. I eliteserien scoret han 74 mål på 174 kamper for Rosenborg Ballklub, og ble seriemester fem ganger. Han spilte også 55 A-landskamper, og scoret 15 landslagsmål. Wikipedia

60 år
Jerry Doyle (Skuespiller)
1956 - 2016

Jerry Doyle (USA)

Skuespiller, politiker

Født:
16. juli 1956 (67 år siden)

Døde:
27. juli 2016 (60 år) (7 år siden)

Jerry Doyle var en amerikansk skuespiller. Han er mest kjent for sine rolle som «Michael Garibaldi» i science fiction serien Babylon 5. Wikipedia

69 år
Einar Ove Risa (Forfatter)
1954

Einar Ove Risa (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
16. juli 1954 (69 år)

Einar Ove Risa er en norsk forfatter.

Einar O. Risa er oppvokst og bosatt i den landlige delen av Stavanger-regionen. Han har studert litteraturvitenskap, historie og jus, og han har også bakgrunn som journalist. Risa debuterte i 1995 med romanen Skygger. Han er kjent for sin evne til å flette sammen historie, storpolitikk og enkeltmenneskers skjebner. Wikipedia

64 år
Desmond Dekker (Komponist)
1941 - 2006

Desmond Dekker (Jamaica)

Komponist, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Desmond Adolphus Dacres

Født:
16. juli 1941 (82 år siden)

Døde:
25. mai 2006 (64 år) (18 år siden)

Desmond Dekker var en jamaikansk ska-sanger og låtskriver.

Først singleutgivelse var «007», som nådde 14.-plassen på de britiske salgsbarometrene og lå på listene i 11 uker. I 1969 fikk Desmond Dekker and the Aces det endelige gjennombrudd med singlene «The Israelites» og «It Mek», begge komponert av Dacres & Kong. Dette var de første ska-låtene som gikk til topps i den britiske hitparaden. I USA nådde «The Israelites» også Top Ten-lista.

«The Israelites» nådde førsteplassen på de engelske salgsbarometrene 19. mars 1969, og lå 14 uker på listene. «The Israelites» ble gjenutgitt og gjenerobret en 10.-plass på samme salgsliste 10. mai 1975. «It Mek» erobret 7.-plassen den 15. juni 1969 og hang med på listene i 11 uker. En annen kjent hit med Desmond Dekker er Jimmy Cliff-komposisjonen «You Can Get It If You Really Want» fra 1970, som nådde andreplassen på de britiske salgslistene. Wikipedia

82 år
Dag Solstad (Forfatter)
1941

Dag Solstad (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Dag Solstad

Født:
16. juli 1941 (82 år)

Dag Solstad er en norsk forfatter. Solstad er bosatt delvis på Skillebekk i Oslo og delvis i Berlin. Solstad er en romanforfatter, som siden sin debut har publisert artikler og essays som kommenterer sine egne verker. Siden 2011 har han mottatt Statens æreslønn. Wikipedia

75 år
Benito Nava (Musiker)
1936 - 2011

Benito Nava (Norge)

Musiker

Født:
16. juli 1936 (87 år siden)

Døde:
17. oktober 2011 (75 år) (12 år siden)

Benito Nava var en restauratør, musiker (trompet, kontrabass og sang) og kulturpersonlighet bosatt i Trondheim.

Han ankom byen i 1960 for å være en del av det italienske orkestret Ceccoli som opptrådte i Palmehaven, den eksklusive restauranten i Britannia Hotel. Orkestret hadde engasjementer flere steder i Norge i tillegg til en omfattende virksomhet i Sveits og flere andre land. Benito Nava skrev flere låter som ble gitt ut på plater, mest kjent er kanskje «Mere, mere, mere» som også ble en radio-hit. Tore Johansen beskrev ham som «Trondheims første pop-stjerne» og la til at han hadde vært en bauta i trøndersk kulturliv i flere tiår.

Benito Nava sluttet i 1978 for å starte sin egen restaurantvirksomhet med restaurantene Benitos og Zia Teresa bak Vår Frue kirke. Samtidig som han var restauratør fortsatte han å opptre som sanger og konferansier, han deltok også i operaforestillinger, skrev sanger og komponerte. Etter nærmere 30 år, ble restaurantene i Vår Frue strete avviklet julen 2007. I april 2011 startet Benito Nava en ny restaurant; daBenito ligger på Fosenkaia like ved Trondheim sentralstasjon.

I januar 2010 deltok Nava i en kampanje for REMA 1000 der han presenterte italienske matoppskrifter. Ved Navas bortgang understreket Odd Reitan Navas betydning for Trondheim igjennom mange år. Wikipedia

72 år
Trygve Lie (Politiker)
1896 - 1968

Trygve Lie (Norge)

Politiker, diplomat, jurist, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Halvdan Lie

Født:
16. juli 1896 (128 år siden)

Døde:
30. desember 1968 (72 år) (55 år siden)

Trygve Halvdan Lie var en norsk politiker og den første generalsekretæren i FN (1946–1952). Wikipedia

55 år
Roald Amundsen (Oppdager)
1872 - 1928

Roald Amundsen (Norge)

Oppdager, skribent, sjømann, forsker, polfarer, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Roald Engelbregt Gravning Amundsen

Født:
16. juli 1872 (152 år siden)

Døde:
18. juni 1928 (55 år) (96 år siden)

Roald Engelbregt Gravning Amundsen var en norsk polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

Amundsen ble, i likhet med sin kollega Fridtjof Nansen, feiret som nasjonalhelt i det nylig selvstendige Norge i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen og mest sannsynlig også Nordpolen. Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly i utforskingen av polare strøk. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile. Det antas at flyet han var ombord i havarerte nær Bjørnøya. Wikipedia

59 år
Klara av Assisi (Nonne)
1194 - 1253

Klara av Assisi (Italia)

Nonne

Fullt navn / Fødenavn:
Chiara Offreduccio

Født:
16. juli 1194 (830 år siden)

Døde:
11. august 1253 (59 år) (771 år siden)

Klara av Assisi var en italiensk ordensgrunnlegger med adelig bakgrunn. Hun ble erklært helgen 1255, og hennes minnedag feires 11. eller 12. august. Wikipedia

Dødsfall

57 år
Biz Markie (Skuespiller)
1964 - 2021

Biz Markie (USA)

Skuespiller, DJ, musiker, rapper, plateprodusent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Marcel Theo Hall

Født:
8. april 1964 (60 år siden)

Døde:
16. juli 2021 (57 år) (2 år siden)

Marcel Theo Hall, kjent som Biz Markie, var en amerikansk rapper, produsent og komiker. Wikipedia

77 år
George Andrew Romero (Filmregissør)
1940 - 2017

George Andrew Romero (USA)

Filmregissør, skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, filmklipper

Født:
4. februar 1940 (84 år siden)

Døde:
16. juli 2017 (77 år) (6 år siden)

George Andrew Romero var en amerikansk regissør, forfatter, klipper, skuespiller og komponist. Han er mest kjent for sin «dead»-serie av filmer, som ble startet i 1968 med filmen Night of the Living Dead. Han er kjent for å kommentere samfunnet i disse zombiefilmene, som for eksempel i Land of the Dead. Wikipedia

85 år
Torbjørn Falkanger (Skihopper)
1927 - 2013

Torbjørn Falkanger (Norge)

Skihopper, skoforhandler

Født:
8. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
16. juli 2013 (85 år) (10 år siden)

Torbjørn Getz Falkanger var en norsk skoforhandler og skihopper.

Han fikk sølvmedalje i hopprennet under OL i 1952 i Oslo. Han ledet etter første omgang, men Arnfinn Bergmann tok seieren etter et meget godt sistehopp. Under åpningen av disse vinterlekene avla Falkanger den olympiske ed.

Falkanger ble norgesmester i hopp tre ganger (1949, 1950 og 1954). I 1949 og 1950 vant han også hopprennet i Holmenkollen. I 1953 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Et par måneder før Vinter-OL 1956 falt Falkanger stygt i Holmenkollen, noe som satte en stopper for en videre karriere som hopper.

Han var sønn av Arne Falkanger og Signe Getz. Han giftet seg i 1952 med Margrethe (Mosse) Pauline Grimstad. Han arbeidet i familiebedriften Falkanger Sko, som farfaren grunnla i 1917, som administrerende direktør og senere styreformann. Wikipedia

71 år
Jon Lord (Komponist)
1941 - 2012

Jon Lord (Storbritannia)

Komponist, pianist, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Jonathan Douglas Lord

Født:
9. juni 1941 (83 år siden)

Døde:
16. juli 2012 (71 år) (11 år siden)

Jonathan Douglas Lord var en engelsk keyboardist, mest kjent som medlem av hard rock-bandet Deep Purple. Lord har også vært medlem av Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, Artwoods og The Flower Pot Men. Han var en av de første som kombinerte rock og klassisk musikk. Wikipedia

80 år
Ossi Reichert (Alpinist)
1925 - 2006

Ossi Reichert (Tyskland)

Alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Rosa "Ossi" Reichert

Født:
25. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
16. juli 2006 (80 år) (17 år siden)

Rosa «Ossi» Reichert er en tidligere tysk alpinist.

Hun deltok i OL 1952 i Oslo, hvor hun tok sølv i slalåm etter Andrea Mead-Lawrence og foran lagvenninnen Annemarie Buchner, som tok bronsemedaljen.

Fire år senere vant Reichert gull i storslalåm under OL 1956 i Cortina d’Ampezzo. Wikipedia

77 år
Morris (Tegneserieskaper)
1923 - 2001

Morris (Belgia)

Tegneserieskaper, manusforfatter, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Maurice De Bevere

Født:
1. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
16. juli 2001 (77 år) (22 år siden)

Maurice de Bevere, bedre kjent som Morris, var en belgisk tegneserieskaper og mannen bak Lucky Luke.

Morris skapte Lucky Luke i 1947. Lucky Luke er en ensom cowboy som reiser omkring i Det ville vesten og hjelper mennesker i nød. Han har hjelp av sin trofaste hest Jolly Jumper. Den første Lucky Luke-historien, Arizona 1880, ble trykt i «L'Almanach Spirou 1947». Morris bodde i USA i seks år, der han samlet materiale til flere eventyr med figuren sin.

Maurice tilbrakte all sin tid til å tegne. «Foreldrene mine ble snart klar over at det var tegner jeg ville bli. Og tenkte jeg ville bli illustratør eller noe i den retningen. Siden, da de fant ut at jeg ville begynne med tegneserier, fryktet de det verste for meg, for det yrket var jo ikke noe man kunne leve av...» har han fortalt om sin barndom.

I motsetning til mange av sine samtidige arbeidet Morris aldri på andre serier, skjønt han gjorde en god del illustrasjoner til fortellinger på 1940- og 1950-tallet. På 1990-tallet gjorde han Rantanplan, en avlegger-serie fra Lucky Luke, om den dummeste hunden i ville vesten, Rattata. Wikipedia

82 år
Sverre Brandt (Skribent)
1880 - 1962

Sverre Brandt (Norge)

Skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sverre Brandt

Født:
3. mars 1880 (144 år siden)

Døde:
16. juli 1962 (82 år) (61 år siden)

Sverre Brandt var en norsk dramatiker og teatermann.

Etter at han i 1899 hadde tatt artium ved Trondhjems Kathedralskole studerte han ved Det Kgl. Frederiks Universitet i Christiania og tok juridisk embedseksamen. Som student skrev han studentkomedien Grambamboli og fikk den oppført. I 1908 startet han en sakførerforretning i Trondhjem.

Hans store interesse var teateret, og han var med på å få opprettet Trondhjems Nationale Scene i 1911. Han var forretningsfører for dette teateret til han i 1921 fikk tilbud om stillingen som økonomidirektør ved Nationaltheatret i Christiania, hvor han ble til 1948, da han gikk av med pensjon. Brandt skrev der Reisen til Julestjernen (1924), som oppføres med ganske jevne mellomrom på Nationaltheatret. Stykket har også vært vist i utlandet. Historien ble filmet i 1976. Denne filmens innhold er på flere steder svært forskjellig fra det opprinnelige manus. Det er også brukt annen musikk, ikke den originale komponert av Johan Halvorsen. Wikipedia

<<
16. Juli
>>