Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
9. Juni

Om dagen

9. Juni er dag 160 i 2019, og er i uke 23. Det er 205 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 9. Juni kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_9-6.2010
9 år siden
Wikipedia
2010: Gudrun Omdahl Onshuus, den siste gjenlevende i Norge født på 1800-tallet dør, 110 år gammel
Gudrun Jofried Omdahl Onshuus, født på Hamar 17. juli 1899, var Norges eldste kvinne da hun døde, 110 år gammel. Ved sin bortgang var hun den aller siste gjenlevende nordmann som var født på 1800-tallet.

Moren het Jessie Omdahl. Hennes far og onkel eide lærvarefabrikken Marcus & Ewald Omdahl. Selv jobbet Gudrun som kontoransatt der til hun gikk av med pensjon i 1965. Hun gikk også på pensjonatskole i Newcastle i ett år og tilegnet seg her engelsk. Onshuus giftet seg i 1925, men ble enke allerede i 1948. Hun bodde i Drammen mesteparten av sitt liv. Da hun var 103 år gammel, flyttet hun inn på Fjell bo- og servicesenter, hvor hun bodde resten av sitt liv.

Onshuus var bestemor til Alf Onshuus Niño, som i 2008 var fange hos FARC-geriljaen. Wikipedia
Wikipedia_9-6.1865
154 år siden
Wikipedia
1865: Charles Dickens dør av et slag han pådro seg dagen før, 58 år gammel
Charles John Huffam Dickens var en engelsk forfatter fra viktoriansk tid, kjent for romaner som Oliver Twist og David Copperfield. Han skapte en del av verdens mest minneverdige fiktive figurer, betraktes i England som den fremste viktorianske romanforfatter og i sin levetid fikk hans bøker en berømmelse uten sidestykke verden over. Hans romaner og noveller er den dag i dag meget populære.

Den 9. juni 1865, på hjemvei etter et besøk i Frankrike sammen med Ellen Ternan, var Dickens involvert i en togulykke i Staplehurst. De sju fremste vognene i toget styrtet ned fra en bro som var under reparasjon. Den eneste førsteklassevognen som ble stående på skinnene var den som Dickens satt i. Dickens brukte en del tid på å hjelpe de skadde og døende før redningsmannskapene ankom. Men da han skulle forlate ulykkesstedet, kom han på at han hadde glemt det uferdige manuskriptet til «Our Mutual Friend», og returnerte til sin vogn for å hente det. Selv om han ikke ble skadet under ulykken, kom han aldri over den, og hans produktivitet tok nesten slutt. Etter et langt opphold rakk han bare å fullføre Vår felles venn og begynne på den ufullendte The Mystery of Edwin Drood. Mesteparten av sin tid brukte han til offentlige opplesninger av sine mest populære romaner. Opplesningene var utrolig populære, og til tross for dårlig helse og legens advarsler gjennomførte han flere opplesningsturneer i England, Skottland og Irland i 1866-67

2. desember 1867 innledet Dickens sin andre turné med opplesninger i USA, ved et teater i New York. Turneen i USA fortsatte utover våren 1868, til han 23. april gikk ombord i skipet som førte ham hjem til England. Opplesningene fortsatte neste år på De britiske øyer, og energien og følelsene han brukte på å opptre, med individuelle stemmer for hver rolle, antas å ha bidratt til hans tidlige død. Turneen i 1869 måtte avbrytes etter at han fikk et lett slag, men han gjenopptok opplesningene i London i 1869.

Han ble rammet av et nytt slag mens han arbeidet hjemme på Gad's Hill med manuskriptet til «Edwin Drood». Neste dag, på dagen fem år etter Staplehurstulykken, døde han den 9. juni 1870. Til tross for hans eget ønske om å bli gravlagt i Rochesterkatedralen ble han gravlagt i «Poet's Corner» i Westminster Abbey. Inskripsjonen på hans grav er: «He was a sympathiser to the poor, the suffering, and the oppressed; and by his death, one of England’s greatest writers is lost to the world.» Wikipedia
Wikipedia_9-6.1934
85 år siden
Wikipedia
1934: Donald Duck dukker for første gang opp i filmen «Den kloke lille høna»
Donald Duck er en tegnefilm- og tegneseriefigur som ble skapt av amerikaneren Walt Disney og som opptrer i en rekke filmer fra The Walt Disney Company og i den fiktive tegneseriebyen Andeby.

Han dukket første gang opp i tegnefilmen «Den kloke lille høna» den 9. juni 1934, og gjorde seg utover på 1930-tallet bemerket sammen med Langbein i kortfilmene om Mikke Mus. Skaperen Walt Disney oppdaget nemlig tidlig at hans hjertebarn Mikke Mus ikke var spesielt morsom alene, og gav Donald rollen som Mikkes hissige medhjelper. Siden hadde Donald hovedrollen i en rekke egne filmer, og fikk i tillegg en egen tegneserie oppkalt etter seg. Wikipedia
Fødsler
72 år
Ragnhild Sælthun Fjørtoft (Kanalvert)
1947

Ragnhild Sælthun Fjørtoft (Norge)

Kanalvert, hallodame

Født:
9. juni 1947 (72 år)

Ragnhild Sælthun Fjørtoft er en tidligere, norsk programsekretær og kanalvert, populært kalt «hallodame» på folkemunne, i NRK. Hun er et av NRK Fjernsynets mest kjente og folkekjære ansikt utad, og har vært en viktig del av rikskringkastingens merkevarebygging.

Fjørtoft kommer fra Seltun i Lærdal i Sogn og Fjordane. Etter tre år ved Firda gymnas på Sandane fra 1963 og tre år på lærerskole i Tønsberg (nå Høgskolen i Vestfold), begynte hun som programmedarbeider i NRK i 1969. Hun har vært produsent, programleder, kommentatorleser, oversetter og kanalvert. Hun har også vært leder for språkutvalget i NRK, og er kjent for sin sikre nynorsk. Fjørtoft sluttet i NRK den 6. juni 2014, da hun gikk av med pensjon. Hun hadde da vært et kjent fjernsynsansikt i 45 år.

Fjørtoft har opp gjennom årene vært engasjert i blant annet uhjelpsarbeid og vært styremedlem i organisasjoner som UNICEF Norge, Strømmestiftelsen, Forut og Antislaveriselskapet. Allerede som gymnasiast var hun aktiv i NSUA (Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbund), og ble valgt inn i organisasjonens styre på landsmøtet i 1969.. Fjørtoft har de senere år hatt vervet som leder i foreningen Venner av Det norske teatret.

I 2002 gav Fjørtoft ut boka Under bergfall på Det norske samlaget. Det er en samling av hennes favorittdikt.

Fjørtoft er gift med tidligere Venstre-leder, programsekretær, og leder for medie- og miljøstiftelsen WIF (Worldview International Foundation), Arne Fjørtoft, med base i Sri Lanka. De har periodevis bodd blant annet i Sri Lanka, men bor nå hovedsakelig på Lørenskog i Akershus. Wikipedia

61 år
Folke Hermansen (Forretningsmann)
1945 - 2006

Folke Hermansen (Norge)

Forretningsmann, politiker, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Carsten Folke Hermansen

Født:
9. juni 1945 (74 år siden)

Døde:
5. oktober 2006 (61 år) (13 år siden)

Harald Carsten Folke Hermansen var en gründer og forretningsmann fra Stavanger. Han var aktiv høyrepolitiker, og satt som daglig leder og eier av bl.a. Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD). Kapital verdsatte formuen hans i 2006 til 5 milliarder, noe som ga ham en 18.-plass blant Norges rikeste og en suveren førsteplass i Stavanger.
Hermansen startet karrieren i 1966 som salgssekretær for Electrolux i Stavanger. Utover 1970-tallet etablerte han seg som en viktig aktør i Stavangers næringsliv gjennom sitt eierskap i Elektrosenteret AS. Videre gikk veien til Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD), hvor han i løpet av 1980-tallet kjøpte seg opp litt etter litt til han i 1991 hadde full kontroll. Gjennom sitt eierskap har Hermansen forandret selskapet fullstendig. I 1989 opprettet han en ny avdeling for internasjonal shipping, med base i Shanghai. I tillegg er selskapet store på fergetransport og lokaltrafikk i Rogaland.
I 2002 kjøpte Folke Hermansen, sammen med Stangeland Maskin, Cator og Norsea, en 100 mål stor tomt på Risavika i Sola kommune, hvor Shells raffineri hadde ligget. På tomten er det nå planer om en energipark og havn, som skal bygges i samarbeid med Shell, Statoil og Lyse Energi.
Han eide en rekke eiendommer i Stavanger-området, blant annet det ærverdige Ankerbygget hvor skipsreder Sigval Bergesen tidligere holdt til. I tillegg eide han en 146 000 mål stor tomt på Hardangervidda, kjent som Vestre Vollene, som han i november 2005 kjøpte for 111 millioner kroner av etterkommerne til Ferdinand Bertelsen. Kjøpet skapte mye oppstyr og gjorde Hermansen kjent over hele landet.
Holdingselskapet Folke Hermansen AS, som blant annet eier DSD, hadde i 2004 driftsinntekter på 792,1 millioner kroner og et resultat på 783,1 millioner kroner. I 2005 ble det tatt ut et rekordstort utbytte på 578 millioner kroner til Hermansen og familien. Wikipedia

71 år
Jon Lord (Komponist)
1941 - 2012

Jon Lord (Storbritannia)

Komponist, pianist, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Jonathan Douglas Lord

Født:
9. juni 1941 (78 år siden)

Døde:
16. juli 2012 (71 år) (7 år siden)

Jonathan Douglas Lord var en engelsk keyboardist, mest kjent som medlem av hard rock-bandet Deep Purple. Lord har også vært medlem av Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, Artwoods og The Flower Pot Men. Han var en av de første som kombinerte rock og klassisk musikk. Wikipedia

80 år
Per Brandtzæg (Professor)
1936 - 2016

Per Brandtzæg (Norge)

Professor, lege

Født:
9. juni 1936 (83 år siden)

Døde:
11. september 2016 (80 år) (3 år siden)

Per Brandtzæg var en norsk medisinsk forsker med stor internasjonal anerkjennelse. Han var professor i medisin og tilknyttet Institutt for patologi ved Universitetet i Oslo, og Rikshospitalet. Han var en av Norges mest siterte forskere. Han var i september 2016 oppført med over 46 000 siteringer i Google Scholar.
Han vokste opp i Ørskog, tok examen artium ved Volda landsgymnas og tok tannlegeeksamen i 1960. Han forsket først på tannkjøttbetennelse, og han avla i 1971 dr.philos.-graden ved Universitetet i Oslo med avhandlingen Human secretory immunoglobulins.
Han viet seg særlig til forskning på infeksjonsforsvar og immunpatologi. Brandtzæg forsket særlig på immunsystemets funksjon i slimhinnene og hvordan immunsystemet bekjemper sykdommer i luftveier og tarm, og hva svikt i systemet fører til av sykdom. I 1974 oppdaget han nye mekanismer for hvordan antistoffer kunne passere gjennom kroppsvev, og disse oppdagelsene har hatt stor medisinsk betydning i tiårene som fulgte.
Han etablerte på 70-tallet laboratorium for immunhistokjemi og immunpatologi (LIIPAT) ved Rikshospitalet, som ble et internasjonal anerkjent laboratorium. Her veiledet han mer enn 40 stipendiater til doktorgrad.
Han ble i sine senere år også et aktivt medlem i Torgersen-gruppen. Han mente at det ikke fantes tekniske bevis for at Fredrik Fasting Torgersen var skyldig i drap. Wikipedia

82 år
Prinsesse Ragnhild (Prinsesse)
1930 - 2012

Prinsesse Ragnhild (Norge)

prinsesse, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Alexandra Lorentzen

Født:
9. juni 1930 (89 år siden)

Døde:
16. september 2012 (82 år) (7 år siden)

Ragnhild Alexandra Lorentzen, prinsesse av Norge, kjent som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, var kong Olav V og kronprinsesse Märthas eldste datter, og søster av kong Harald V og prinsesse Astrid. Hun ble i 1953 gift med Erling Lorentzen av slekten Lorentzen, og kort tid etter bryllupet bosatte de seg i Brasil. Hun var mor til Haakon Lorentzen, Ingeborg Lorentzen og Ragnhild Lorentzen.
Hun var født prinsesse av Norge, med tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, og tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Som følge av ekteskapet mistet hun tiltaleformen Kongelig Høyhet, men beholdt prinsessetittelen. Wikipedia

94 år
Les Paul (Instrumentmaker)
1915 - 2009

Les Paul (USA)

Instrumentmaker, gitarist, banjospiller, oppfinner, jazzmusiker, jazzgitarist, radioprogramleder

Fullt navn / Fødenavn:
Lester William Polsfuss

Født:
9. juni 1915 (104 år siden)

Døde:
12. august 2009 (94 år) (10 år siden)

Lester «Les Paul» William Polsfuss var en amerikansk jazz- og pop-gitarist. Han var en pioner innen utviklingen av den elektriske gitaren. Wikipedia

66 år
Carl Nielsen (Komponist)
1865 - 1931

Carl Nielsen (Dansk)

Komponist, dirigent

Født:
9. juni 1865 (154 år siden)

Døde:
3. oktober 1931 (66 år) (88 år siden)

Carl Nielsen var en dansk komponist og dirigent.
Nielsen har status som Danmarks «nasjonalkomponist», omtrent som Grieg i Norge, Alfvén i Sverige og Sibelius i Finland. Til forskjell fra disse tre utviklet Nielsen et klassisistisk preget tonespråk, og i de senere verkene beveget han seg i modernistisk retning. Wikipedia

<<
9. Juni
>>