Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. Juni

Om dagen

9. Juni er dag 161 i 2024, og er i uke 23. Det er 205 dager igjen av året.

Historie

13 år siden

2010: Gudrun Omdahl Onshuus, den siste gjenlevende i Norge født på 1800-tallet dør, 110 år gammel

Gudrun Jofried Omdahl Onshuus, født på Hamar 17. juli 1899, var Norges eldste kvinne da hun døde, 110 år gammel. Ved sin bortgang var hun den aller siste gjenlevende nordmann som var født på 1800-tallet.

Moren het Jessie Omdahl. Hennes far og onkel eide lærvarefabrikken Marcus & Ewald Omdahl. Selv jobbet Gudrun som kontoransatt der til hun gikk av med pensjon i 1965. Hun gikk også på pensjonatskole i Newcastle i ett år og tilegnet seg her engelsk. Onshuus giftet seg i 1925, men ble enke allerede i 1948. Hun bodde i Drammen mesteparten av sitt liv. Da hun var 103 år gammel, flyttet hun inn på Fjell bo- og servicesenter, hvor hun bodde resten av sitt liv.

Onshuus var bestemor til Alf Onshuus Niño, som i 2008 var fange hos FARC-geriljaen. Wikipedia
89 år siden

1934: Donald Duck dukker for første gang opp i filmen «Den kloke lille høna»

Donald Duck er en tegnefilm- og tegneseriefigur som ble skapt av amerikaneren Walt Disney og som opptrer i en rekke filmer fra The Walt Disney Company og i den fiktive tegneseriebyen Andeby.

Han dukket første gang opp i tegnefilmen «Den kloke lille høna» den 9. juni 1934, og gjorde seg utover på 1930-tallet bemerket sammen med Langbein i kortfilmene om Mikke Mus. Skaperen Walt Disney oppdaget nemlig tidlig at hans hjertebarn Mikke Mus ikke var spesielt morsom alene, og gav Donald rollen som Mikkes hissige medhjelper. Siden hadde Donald hovedrollen i en rekke egne filmer, og fikk i tillegg en egen tegneserie oppkalt etter seg. Wikipedia
158 år siden

1865: Charles Dickens dør av et slag han pådro seg dagen før, 58 år gammel

Charles John Huffam Dickens var en engelsk forfatter fra viktoriansk tid, kjent for romaner som Oliver Twist og David Copperfield. Han skapte en del av verdens mest minneverdige fiktive figurer, betraktes i England som den fremste viktorianske romanforfatter og i sin levetid fikk hans bøker en berømmelse uten sidestykke verden over. Hans romaner og noveller er den dag i dag meget populære.

Den 9. juni 1865, på hjemvei etter et besøk i Frankrike sammen med Ellen Ternan, var Dickens involvert i en togulykke i Staplehurst. De sju fremste vognene i toget styrtet ned fra en bro som var under reparasjon. Den eneste førsteklassevognen som ble stående på skinnene var den som Dickens satt i. Dickens brukte en del tid på å hjelpe de skadde og døende før redningsmannskapene ankom. Men da han skulle forlate ulykkesstedet, kom han på at han hadde glemt det uferdige manuskriptet til «Our Mutual Friend», og returnerte til sin vogn for å hente det. Selv om han ikke ble skadet under ulykken, kom han aldri over den, og hans produktivitet tok nesten slutt. Etter et langt opphold rakk han bare å fullføre Vår felles venn og begynne på den ufullendte The Mystery of Edwin Drood. Mesteparten av sin tid brukte han til offentlige opplesninger av sine mest populære romaner. Opplesningene var utrolig populære, og til tross for dårlig helse og legens advarsler gjennomførte han flere opplesningsturneer i England, Skottland og Irland i 1866-67

2. desember 1867 innledet Dickens sin andre turné med opplesninger i USA, ved et teater i New York. Turneen i USA fortsatte utover våren 1868, til han 23. april gikk ombord i skipet som førte ham hjem til England. Opplesningene fortsatte neste år på De britiske øyer, og energien og følelsene han brukte på å opptre, med individuelle stemmer for hver rolle, antas å ha bidratt til hans tidlige død. Turneen i 1869 måtte avbrytes etter at han fikk et lett slag, men han gjenopptok opplesningene i London i 1869.

Han ble rammet av et nytt slag mens han arbeidet hjemme på Gad's Hill med manuskriptet til «Edwin Drood». Neste dag, på dagen fem år etter Staplehurstulykken, døde han den 9. juni 1870. Til tross for hans eget ønske om å bli gravlagt i Rochesterkatedralen ble han gravlagt i «Poet's Corner» i Westminster Abbey. Inskripsjonen på hans grav er: «He was a sympathiser to the poor, the suffering, and the oppressed; and by his death, one of England’s greatest writers is lost to the world.» Wikipedia

Fødsler

60 år
Gisle Fenne (Lastebilsjåfør)
1963

Gisle Fenne (Norge)

Lastebilsjåfør

Fullt navn / Fødenavn:
Gisle Oddvar Fenne

Født:
9. juni 1963 (60 år)

Gisle Oddvar Fenne er en norsk tidligere skiskytter. Største internasjonale prestasjon er sølvmedaljen i verdensmesterskapet på 20 km i 1989. Fenne deltok også på det norske stafettlaget som tok 5.-plass i OL i Albertville i 1992.

Fenne utkjempet mange drabelige kamper mot Eirik Kvalfoss i løpet av karrieren. Han var i norgestoppen fra midten av 1980-årene til midten av 1990-årene, og ble to ganger norgesmester på 20 km. Fenne hadde sin styrke på standplass, men klarte ikke alltid å følge de beste i sporet. Fenne er far til skiskytteren Hilde Fenne. Wikipedia

76 år
Ragnhild Sælthun Fjørtoft (Kanalvert)
1947

Ragnhild Sælthun Fjørtoft (Norge)

Kanalvert, hallodame

Født:
9. juni 1947 (76 år)

Ragnhild Sælthun Fjørtoft er en tidligere, norsk programsekretær og kanalvert, populært kalt «hallodame» på folkemunne, i NRK. Hun er et av NRK Fjernsynets mest kjente og folkekjære ansikt utad, og har vært en viktig del av rikskringkastingens merkevarebygging.

Fjørtoft kommer fra Seltun i Lærdal i Sogn og Fjordane. Etter tre år ved Firda gymnas på Sandane fra 1963 og tre år på lærerskole i Tønsberg (nå Høgskolen i Vestfold), begynte hun som programmedarbeider i NRK i 1969. Hun har vært produsent, programleder, kommentatorleser, oversetter og kanalvert. Hun har også vært leder for språkutvalget i NRK, og er kjent for sin sikre nynorsk. Fjørtoft sluttet i NRK den 6. juni 2014, da hun gikk av med pensjon. Hun hadde da vært et kjent fjernsynsansikt i 45 år.

Fjørtoft har opp gjennom årene vært engasjert i blant annet uhjelpsarbeid og vært styremedlem i organisasjoner som UNICEF Norge, Strømmestiftelsen, Forut og Antislaveriselskapet. Allerede som gymnasiast var hun aktiv i NSUA (Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbund), og ble valgt inn i organisasjonens styre på landsmøtet i 1969.. Fjørtoft har de senere år hatt vervet som leder i foreningen Venner av Det norske teatret.

I 2002 gav Fjørtoft ut boka Under bergfall på Det norske samlaget. Det er en samling av hennes favorittdikt.

Fjørtoft er gift med tidligere Venstre-leder, programsekretær, og leder for medie- og miljøstiftelsen WIF (Worldview International Foundation), Arne Fjørtoft, med base i Sri Lanka. De har periodevis bodd blant annet i Sri Lanka, men bor nå hovedsakelig på Lørenskog i Akershus. Wikipedia

61 år
Folke Hermansen (Forretningsmann)
1945 - 2006

Folke Hermansen (Norge)

Forretningsmann, politiker, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Carsten Folke Hermansen

Født:
9. juni 1945 (79 år siden)

Døde:
5. oktober 2006 (61 år) (17 år siden)

Harald Carsten Folke Hermansen var en gründer og forretningsmann fra Stavanger. Han var aktiv høyrepolitiker, og satt som daglig leder og eier av bl.a. Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD). Kapital verdsatte formuen hans i 2006 til 5 milliarder, noe som ga ham en 18.-plass blant Norges rikeste og en suveren førsteplass i Stavanger.

Hermansen startet karrieren i 1966 som salgssekretær for Electrolux i Stavanger. Utover 1970-tallet etablerte han seg som en viktig aktør i Stavangers næringsliv gjennom sitt eierskap i Elektrosenteret AS. Videre gikk veien til Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD), hvor han i løpet av 1980-tallet kjøpte seg opp litt etter litt til han i 1991 hadde full kontroll. Gjennom sitt eierskap har Hermansen forandret selskapet fullstendig. I 1989 opprettet han en ny avdeling for internasjonal shipping, med base i Shanghai. I tillegg er selskapet store på fergetransport og lokaltrafikk i Rogaland.

I 2002 kjøpte Folke Hermansen, sammen med Stangeland Maskin, Cator og Norsea, en 100 mål stor tomt på Risavika i Sola kommune, hvor Shells raffineri hadde ligget. På tomten er det nå planer om en energipark og havn, som skal bygges i samarbeid med Shell, Statoil og Lyse Energi.

Han eide en rekke eiendommer i Stavanger-området, blant annet det ærverdige Ankerbygget hvor skipsreder Sigval Bergesen tidligere holdt til. I tillegg eide han en 146 000 mål stor tomt på Hardangervidda, kjent som Vestre Vollene, som han i november 2005 kjøpte for 111 millioner kroner av etterkommerne til Ferdinand Bertelsen. Kjøpet skapte mye oppstyr og gjorde Hermansen kjent over hele landet.

Holdingselskapet Folke Hermansen AS, som blant annet eier DSD, hadde i 2004 driftsinntekter på 792,1 millioner kroner og et resultat på 783,1 millioner kroner. I 2005 ble det tatt ut et rekordstort utbytte på 578 millioner kroner til Hermansen og familien. Wikipedia

71 år
Jon Lord (Komponist)
1941 - 2012

Jon Lord (Storbritannia)

Komponist, pianist, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Jonathan Douglas Lord

Født:
9. juni 1941 (83 år siden)

Døde:
16. juli 2012 (71 år) (11 år siden)

Jonathan Douglas Lord var en engelsk keyboardist, mest kjent som medlem av hard rock-bandet Deep Purple. Lord har også vært medlem av Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, Artwoods og The Flower Pot Men. Han var en av de første som kombinerte rock og klassisk musikk. Wikipedia

80 år
Per Brandtzæg (Professor)
1936 - 2016

Per Brandtzæg (Norge)

Professor, lege

Født:
9. juni 1936 (88 år siden)

Døde:
11. september 2016 (80 år) (7 år siden)

Per Brandtzæg var en norsk medisinsk forsker med stor internasjonal anerkjennelse. Han var professor i medisin og tilknyttet Institutt for patologi ved Universitetet i Oslo, og Rikshospitalet. Han var en av Norges mest siterte forskere. Han var i september 2016 oppført med over 46 000 siteringer i Google Scholar.

Han vokste opp i Ørskog, tok examen artium ved Volda landsgymnas og tok tannlegeeksamen i 1960. Han forsket først på tannkjøttbetennelse, og han avla i 1971 dr.philos.-graden ved Universitetet i Oslo med avhandlingen Human secretory immunoglobulins.

Han viet seg særlig til forskning på infeksjonsforsvar og immunpatologi. Brandtzæg forsket særlig på immunsystemets funksjon i slimhinnene og hvordan immunsystemet bekjemper sykdommer i luftveier og tarm, og hva svikt i systemet fører til av sykdom. I 1974 oppdaget han nye mekanismer for hvordan antistoffer kunne passere gjennom kroppsvev, og disse oppdagelsene har hatt stor medisinsk betydning i tiårene som fulgte.

Han etablerte på 70-tallet laboratorium for immunhistokjemi og immunpatologi (LIIPAT) ved Rikshospitalet, som ble et internasjonal anerkjent laboratorium. Her veiledet han mer enn 40 stipendiater til doktorgrad.

Han ble i sine senere år også et aktivt medlem i Torgersen-gruppen. Han mente at det ikke fantes tekniske bevis for at Fredrik Fasting Torgersen var skyldig i drap. Wikipedia

55 år
Helga Haase (Skøyteløper)
1934 - 1989

Helga Haase (Tyskland)

Skøyteløper

Født:
9. juni 1934 (90 år siden)

Døde:
16. juni 1989 (55 år) (34 år siden)

Helga Haase var en tysk skøyteløper.

Hun ble tidenes første olympiske mester i hurtigløp på skøyter for kvinner da hun vant 500-meteren under OL 1960 i Squaw Valley. Hun tok i tillegg sølvmedalje på 1 000 meter. Wikipedia

82 år
Prinsesse Ragnhild (Prinsesse)
1930 - 2012

Prinsesse Ragnhild (Norge)

prinsesse, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Alexandra Lorentzen

Født:
9. juni 1930 (94 år siden)

Døde:
16. september 2012 (82 år) (11 år siden)

Ragnhild Alexandra Lorentzen, prinsesse av Norge, kjent som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, var kong Olav V og kronprinsesse Märthas eldste datter, og søster av kong Harald V og prinsesse Astrid. Hun ble i 1953 gift med Erling Lorentzen av slekten Lorentzen, og kort tid etter bryllupet bosatte de seg i Brasil. Hun var mor til Haakon Lorentzen, Ingeborg Lorentzen og Ragnhild Lorentzen.

Hun var født prinsesse av Norge, med tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, og tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Som følge av ekteskapet mistet hun tiltaleformen Kongelig Høyhet, men beholdt prinsessetittelen. Wikipedia

94 år
Les Paul (Instrumentmaker)
1915 - 2009

Les Paul (USA)

Instrumentmaker, gitarist, banjospiller, oppfinner, jazzmusiker, jazzgitarist, radioprogramleder

Fullt navn / Fødenavn:
Lester William Polsfuss

Født:
9. juni 1915 (109 år siden)

Døde:
12. august 2009 (94 år) (14 år siden)

Lester «Les Paul» William Polsfuss var en amerikansk jazz- og pop-gitarist. Han var en pioner innen utviklingen av den elektriske gitaren. Wikipedia

66 år
Carl Nielsen (Komponist)
1865 - 1931

Carl Nielsen (Dansk)

Komponist, dirigent

Født:
9. juni 1865 (159 år siden)

Døde:
3. oktober 1931 (66 år) (92 år siden)

Carl Nielsen var en dansk komponist og dirigent.

Nielsen har status som Danmarks «nasjonalkomponist», omtrent som Grieg i Norge, Alfvén i Sverige og Sibelius i Finland. Til forskjell fra disse tre utviklet Nielsen et klassisistisk preget tonespråk, og i de senere verkene beveget han seg i modernistisk retning. Wikipedia

66 år
Edvard Skari (Kunstmaler)
1837 - 1903

Edvard Skari (Norge)

Kunstmaler, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Otto Rossing Skari

Født:
9. juni 1837 (187 år siden)

Døde:
8. desember 1903 (66 år) (120 år siden)

Edvard Otto Rossing Skari var en norsk marinemaler.

Han var oppvokst på Hadeland og studerte hos professor og marinemaler Carl Frederik Sørensen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1870-72. Bosatt i Kristiania, men hadde fast sommeratelier på Hvasser. På Verdensutstillingen i Wien (1873) deltok han med Fiskere for storm søgende havn (NKL). Andre kjente malerier av Skari, han ble vel strengt tatt ikke særlig kjent, er Ny-Hellesund (1875, Elverum kunstforening), Elva i Flekkefjord (1880, Flekkefjord kunstforening), Ved Torungen (1881). Skari var også en ivrig fotograf fra 1870. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Torgny Björk (Musiker)
1938 - 2021

Torgny Björk (Sverige)

Musiker, sanger, komponist

Født:
14. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
9. juni 2021 (82 år) (2 år siden)

Torgny Björk var en svensk trubadur som siden 1965 var med som frontfigur i gruppen Herr T och hans spelmän. Han var mest kjent for sine komposisjoner til tekster av Gustaf Fröding. Han har også fremført sanger av Rudolf Nilsen, Birger Sjöberg, Cornelis Vreeswijk og Nils Ferlin. Wikipedia

68 år
Libuše Šafránková (Skuespiller)
1953 - 2021

Libuše Šafránková (Tsjekkia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Libuše Šafránková

Født:
7. juni 1953 (70 år siden)

Døde:
9. juni 2021 (68 år) (2 år siden)

Libuše Šafránková var en tsjekkisk skuespiller.

Hun gikk på konservatoriet i Brno frem til 1971. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd 20 år gammel med hovedrollen i filmen Tre nøtter til Askepott i 1973. Hun spilte også Klára i filmen Kolya (Kolja) fra 1996, som året etter vant Oscar for beste fremmedspråklige film.

I 2008 mottok hun prisen Hvězda mého srdce («Mitt hjertes stjerne»), tildelt av Česká televize (tsjekkisk fjernsyn).

Šafránková var gift med skuespilleren Josef Abrhám. Wikipedia

65 år
Frank A. Jenssen (Forfatter)
1952 - 2017

Frank A. Jenssen (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Adolf Jenssen

Født:
21. januar 1952 (72 år siden)

Døde:
9. juni 2017 (65 år) (6 år siden)

Frank Adolf Jenssen var en norsk forfatter, journalist, fotograf, musiker, friluftsentusiast m.m.

Jenssen la ned et omfattende arbeide i å dokumentere bl.a. lofotfisket og småkvalfangsten. Han produserte også naturprogrammer for NRK radio.

Jenssen debuterte litterært i 1981 med romanen Saltbingen, som ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris og som er blitt oversatt engelsk under tittelen The Salt bin i 1998. Hans andre roman Lengselens år kom først 23 år senere.

Han var journalist i Lofotposten fra 1975 til 1979. I 1990 kjøpte han avisa sammen med Brynjar Tollefsen og Billy Jakobsen, og han var deretter administrerende direktør fram til avisa ble solgt til A-pressen i 1995.

Frank A. Jenssen spilte bass i musikkgruppene Dr. Fish og Tysfjord Sang & Sement. I Tysfjord Sang & Sement spilte han også av og til fiolin, og han sto for tekster og musikk til gruppas eneste album, som kom ut i 1985. Jenssen spilte også fiolin i Svolværensemblet. Wikipedia

76 år
Fred Anton Maier (Skøyteløper)
1938 - 2015

Fred Anton Maier (Norge)

Skøyteløper, syklist

Født:
15. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
9. juni 2015 (76 år) (8 år siden)

Fred Anton Maier var en norsk skøyteløper og europa-, verdens- og olympisk mester. Han konkurrerte for Tønsbergs Turnforening (TT), og var en av verdens fremste langdistanseløpere i 1960-årene. Wikipedia

77 år
Algis Budrys (Forfatter)
1931 - 2008

Algis Budrys (USA)

Forfatter, science fiction-forfatter, romanforfatter, redaktør, forlegger, kritiker, journalist, litteraturkritiker

Født:
9. januar 1931 (93 år siden)

Døde:
9. juni 2008 (77 år) (15 år siden)

Algis Budrys var en amerikansk science fiction-forfatter. Han har blant annet skrevet romanen Rogue Moon (1960). Den ble i 1986 oppført av NRK Radioteateret som et hørespill i 3 deler, med den norske tittelen «Mørk Måne», og en lengde på 1 time og 44 min. Wikipedia

78 år
Arnstein Arneberg (Arkitekt)
1882 - 1961

Arnstein Arneberg (Norge)

Arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Arnstein Rynning Arneberg

Født:
6. juli 1882 (141 år siden)

Døde:
9. juni 1961 (78 år) (62 år siden)

Arnstein Rynning Arneberg var en norsk arkitekt. Han var barn av Mauritz Otto Edvard Arneberg og Hermine Nicoline Mathilde Rynning, og bror til Eilif Arneberg. Han var først gift med Aagot Kielland Skavlan (1888–1960) datter av Olaf Skavlan og deretter med Eva Elisabeth Reimers (1901–1987). Wikipedia

58 år
Charles Dickens (Forfatter)
1812 - 1870

Charles Dickens (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, romanforfatter, journalist, samfunnskritiker, dramatiker, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Charles John Huffam Dickens

Født:
7. februar 1812 (212 år siden)

Døde:
9. juni 1870 (58 år) (154 år siden)

Charles John Huffam Dickens var en engelsk forfatter fra viktoriatiden, kjent for romaner som Oliver Twist og David Copperfield. Han skapte noen av verdenslitteraturens mest minneverdige figurer. Han betraktes i England som den fremste viktorianske romanforfatteren og i sin levetid fikk hans bøker en berømmelse uten sidestykke verden over. Hans romaner og noveller er den dag i dag meget populære.

Dickens ble tvunget til forlate skolen for å jobbe i en fabrikk da hans far ble kastet i gjeldsfengsel. Selv om han fikk liten formell utdannelse, drev fattigdommen i hans unge år ham til overlevelse og suksess. I sin karriere redigerte han et ukemagasin i tjue år, skrev femten romaner, fem lange noveller, foruten hundrevis av noveller og artikler. Han holdt dessuten foredrag og høytlesninger, var en utrettelig brevskriver, og kjempet kraftig for barns rettigheter, utdannelse og andre sosiale reformer.

Dickens ble berømt med føljetongutgivelsen av Pickwick-klubben i 1836 . I løpet av noen få år ble han en internasjonal litterær berømthet, kjent for sin humor, satire, og treffende observasjon av figurer og samfunn. Hans romaner ble hovedsakelig utgitt i ukentlige eller månedlige avsnitt, hvor føljetongen i form av et 32-siders hefte ble en nyskapende måte å utgi skjønnlitteratur for det brede lag av folket. Denne utgivelsestakten gjorde det mulig for Dickens å evaluere reaksjonene til sitt lesende publikum, og han endret ofte både utviklingen av handlingen og figurene basert på lesernes tilbakemeldinger. Hans handlingsforløp var omsorgsfullt bygget opp, og Dickens vevde ofte inn elementer fra dagsaktuelle hendelser i sine fortellinger.

Dickens ble en litterær gigant i sin tid. Hans novelle fra 1843, En julefortelling, er en av de mest innflytelsesrike tekster som noen gang er skrevet, og har forblitt populær og er omarbeidet til nær sagt alle kunstneriske sjangre, fra film til tegneserier. Hans roman fra 1843, To byer, med handling som utspiller seg dels i London, dels i Paris, ble en av tidenes største bestselgere. Hans forfatterskap ble lovprist av andre forfattere, blant annet Leo Tolstoj, George Orwell og G. K. Chesterton, for dets realisme, humor, stil, varierte karaktertegninger og kritikk av barnearbeid og sosiale misforhold. På den annen siden kritiserte blant annet Oscar Wilde, Henry James og Virginia Woolf ham for mangelen av psykologisk dybde og hang til søtladen sentimentalitet. Betegnelsen «dickensk» er benyttet for litteratur som minner om Dickens’ forfatterskap, det vil si dårlige sosiale forhold eller avskyelige, men komiske figurer. Wikipedia

30 år
Nero (Keiser)
37 - 68

Nero (Romerriket)

Keiser, lyriker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Nerón Claudio César Augusto Germánico

Født:
15. desember 37 (1987 år siden)

Døde:
9. juni 68 (30 år) (1957 år siden)

Nero (latin: Claudius Cæsar Augustus Germanicus, født Lucius Domitius Ahenobarbus, også kalt (50–54 e.Kr.) Nero Claudius Drusus Germanicus, var den femte og siste keiseren av det julo-claudiske dynasti. Den 25. februar i år 50 ble han arving til tronen etter sin grandonkel og stefar Claudius.

Nero var sønn av Agrippina den yngre, søster av keiser Caligula, i hennes ekteskap med Gnaeus Domitius Ahenobarbus. Hun ble senere gift med sin onkel keiser Claudius, som adopterte Nero med navnet Nero Claudius Cæsar og ble hans arving og etterfølger. Som Claudius ble Nero keiser med samtykke av pretorianergarden. Neros mor, Agrippina, var antagelig deltakende i Claudius’ død og Neros nominasjon som keiser. Hun dominerte Neros tidlige liv og beslutninger inntil han fortrengte henne og fem år inn i sitt styre fikk han henne myrdet.

I løpet av sine første år som keiser ble Nero tilfreds med å bli ledet av sin mor, sin lærer Lucius Annaeus Seneca og sin pretorianske prefekt, Sextus Afranius Burrus. Etter hvert som tid gikk begynte han å delta mer aktivt og mer uavhengig i regjeringen og utenrikspolitikken. I løpet av hans styre utførte den respekterte general Corbulo en vellykket krig og forhandlet fram en fredsavtale med Partia. Hans general Suetonius Paulinus knuste et betydelig opprør i romersk Britannia, ledet av den britonske dronning Boudicca. Det bosporanske rike ble kortvarig under Romerriket, og den første jødisk-romerske krig begynte. Nero fokuserte mye av sin oppmerksomhet på diplomati, handel og rikets kulturelle liv, beordret teatre til å bli bygget og promoterte atletiske leker. Han gjorde offentlige opptredener som skuespiller, poet, musiker og ved å kjøre stridsvogn. I øynene til tradisjonalister underminerte dette hans verdighet og autoritet som person, status og posisjon. Hans overdrevne program med offentlige og private byggverk over hele riket ble finansiert med økning av skattene, noe som ble sterkt mislikt av mellomklassen og de øverste samfunnsklassene. Ulike sammensvergelser mot hans liv ble avslørt, og lederne, de fleste av dem innenfor Neros eget hoff, ble henrettet.

I 66 la han til tittelen imperator til navnet sitt. Nero synes å ha vært en ytterst eksentrisk keiser, som drepte flere nærmere slektninger, inkludert sin mor, sin bror Britannicus, minst én av sine koner - Poppaea Sabina, og hennes ufødte barn samt filosofen Seneca, som ble drevet til selvmord. Keiseren anså seg selv som en stor musiker og kunstner, og viste blant annet stor interesse for de greske olympiske leker, hvor han deltok i 67, gjerne i selvoppfunnede idretter som lyrespill, hvor han alltid vant.

I år 68 gjorde Vindex, guvernør av det galliske territoriet Gallia Lugdunensis, opprør. Han fikk støtte fra Galba, guvernør av Hispania Tarraconensis. Opprøret til Vindex feilet i sitt umiddelbare mål, men Nero flyktet fra Roma da byens misfornøyde sivile og militære myndigheter valgte Galba som ny keiser. Nero begikk selvmord den 9. juni 68 da han fikk vite at han hadde blitt dømt til døden in absentia som offentlig fiende. Det gjorde ham til den første romerske keiser som begikk selvmord. Hans siste ord skal ha vært «Hvilken kunstner verden mister i meg.» Elskerinnen, Claudia Acte, hadde ansvaret for begravelsen hans. Hans død avsluttet det julo-claudiske dynasti og utløste en kortvarig periode av innbyrdeskrig kjent som året med de fire keiserne.

Neros omdømme i ettertiden er dårlig, vanligvis assosiert med tyranni og dekadanse. De fleste romerske kilder, som Suetonius og Cassius Dio, har gitt gjennomgående negative bedømmelse av hans personlighet og styre; Tacitus hevdet at det romerske folket mente at han var undertrykkende og korrupt. Suetonius har fortalt at mange romere mente at den store brannen i Roma i 64 var utløst av Nero for rydde vei for et stor keiserpalass, Domus Aurea. I henhold til Tacitus ble det sagt at Nero la skylden på de kristne for brannen og lot dem brenne levende som straff, tilsynelatende ikke motivert av offentlig rettferdighet, men av personlig ondskap. En del moderne historikere har stilt spørsmål ved påliteligheten av de antikke kildene om Neros tyranniske handlinger. Noen få kilder framstiller Nero i et mer fordelaktig lys. Det er bevis på hans popularitet blant vanlige folk, særlig i Romerrikets østlige provinser, hvor en folkelig legende oppsto at Nero ikke hadde dødd og ville komme tilbake. Minst tre ledere av kortvarige og mislykkede opprør framstilte seg som «den gjenfødte Nero» for å skaffe seg folkelig støtte. Wikipedia

<<
9. Juni
>>