Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

24. Juni

Om dagen

24. Juni er dag 176 i 2024, og er i uke 26. Det er 190 dager igjen av året.
Sankthans (Til minne om døperen Johannes' fødsel)
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Rahmat starter (Barmhjertighet)

Historie

75 år siden

1948: Berlinblokaden starter, da Sovjetunionen blokkerer alle vestmaktenes innfartsveier til Vest-Berlin

Berlinblokaden refererer til da Sovjetunionen blokkerte alle vestmaktenes innfartsveier til Vest-Berlin mellom 24. juni 1948 og 12. mai 1949, i et forsøk på å presse vestmaktene til å avskaffe den tyske mark i Vest-Berlin. Det var en av de største krisene under den kalde krigen, og kom til å sette sterkt preg på vestlig sikkerhetspolitikk i tiårene som fulgte. Wikipedia
95 år siden

1928: Norges hovedarena for travsport, Bjerke Travbane åpner

Bjerke Travbane er hovedarena for travsport i Norge. Den ble åpnet 24. juni 1928 og ligger i Bjerke bydel i Oslo. Banen er 1 000 m lang, målt 1 m fra innerrail. Tribunekapasitet er vel 4 000, hvorav 1 200 plasser i en innendørs restaurant med utsikt mot banen.

Travbanen var den første som kunne tilby totalisatorspill på hest i Norge. Etter at Stortinget åpnet for denne muligheten i 1927 gjennom Totalisatorloven, fikk travsporten inntekter som kunne holde sporten i live. Travbanen eies av Det Norske Travselskap (grunnlagt 1875) gjennom eiendomselskapet Bjerke Travbane Eiendom AS. På det meste hadde travbanen en tomt på vel 500 mål. I dag er det 220 mål som brukes til travformål. Antall travhester oppstallet på banen varierer, men det kan stå opptil 200 hester på banen. Det er dermed det største treningsanlegg for hest i Norge.

Fast løpsdag på Bjerke er onsdag, lunsjtrav på torsdager og i tillegg flere søndager og lørdager. Store løpsdager er Oslo Grand Prix andre helg i juni, Norsk Travderby og Norsk Travkriterium andre helg i september. Antall løpsdager er ca. 100 per år.

På Bjerkebanen finnes også Hestesportens Hus, som ble åpnet av kong Harald V 25. juni 2003. Wikipedia
142 år siden

1881: Under «torvslaget» på Bragernes torg i Drammen, blir en 15 åring skutt og drept av militære styrker

Bragernes har i mange hundre år vært den sentrale plassen for handel i Drammen, i hvert fall på nordsiden av elva. Markedet ble i 1745 flyttet fra nåværende Gamle Kirkeplass til Bragernes torg, og da Strømsø og Bragernes ble slått sammen til én by i 1811 var det ikke noe særlig torg.

I årene 1853 og 1854 kom den første store økningen av torget, og torgets bredde ble på over 60 meter. Likevel er den store bybrannen på Bragernes i 1866 hovedgrunnen til at Bragernes torg er Norges største torg, og et av Nordens største. Aksen fra Bragernes kirke, ned kirkegata, over toget og til bybrua går i rett linje og knytter Strømsø torg og Bragernes torg sammen.

24. juni 1881 skjedde «Torvslaget» på Bragernes torg. 15 år gamle Martinius Tømmeraas ble drept da militære styrker åpnet ild mot demonstrerende streikende arbeidere. En annen døde senere av bajonettskader. Wikipedia

Fødsler

55 år
Ivar Formo (Langrennsløper)
1951 - 2006

Ivar Formo (Norge)

Langrennsløper, ingeniør, orienteringsløper, forretningsdrivende

Født:
24. juni 1951 (72 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (55 år) (17 år siden)

Ivar Formo var en norsk langrenns- og orienteringsløper. Han var medlem av Ski- og Fotballklubben Lyn og ble olympisk mester på 50 km langrenn i 1976.

Etter sin idrettskarriere ble han en fremgangsrik forretningsmann og formann i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Formo var sønn av Ivar Odd Formo. Wikipedia

78 år
Jeff Beck (Gitarist)
1944 - 2023

Jeff Beck (Storbritannia)

Gitarist, komponist, musiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Geoffrey Arnold Beck

Født:
24. juni 1944 (79 år siden)

Døde:
10. januar 2023 (78 år) (1 år siden)

Geoffery Arnold «Jeff» Beck var en engelsk rockegitarist.

Tidlig på 1960-tallet spilte Jeff Beck kortvarig i flere grupper og tjente til livets opphold som sessionmusiker. Etter at Eric Clapton forlot The Yardbirds til fordel for John Mayall, erstattet Beck ham i 1965 som sologitarist, men han viste seg å være et uromoment, og forlot Yardbirds etter bare 20 måneder.

På begynnelsen av 1967 gav han ut solo-singelen Hi Ho Silver Lining / Beck's Bolero, som ble en stor hit. Samme år dannet han The Jeff Beck Group med Rod Stewart (vokal), Ron Wood (bass), Micky Waller (slagverk) og Nicky Hopkins (keyboard). De to albumene gruppa gav ut, Truth (1968) og Beck-Ola (1969) regnes som forløpere til heavy metal-sjangeren. Meningen var at de skulle opptre på Woodstockfestivalen, men Beck oppløste gruppa rett før festivalen startet.

Mot slutten av 1969 var Jeff Beck involvert i en bilulykke og fikk konstatert brudd på hodeskallen. Seint på året 1970 dannet Beck en ny utgave av Jeff Beck Group, først med Alex Ligertwood (vokal), Max Middleton (keyboard), Cozy Powell (slagverk) og Clive Chaman (bass). Etter et halvt års tid ble Ligertwood erstattet med Bobby Tench på vokal og gitar. Gruppa gav ut albumene Rough and Ready (1971) og Jeff Beck Group (1972). Sommeren 1972 ble gruppa oppløst, angivelig fordi musikerne mente de ikke hadde klart å skape en enhetlig stil.

Jeff Beck trioen dannet deretter trioen Beck, Bogert & Appice (BBA) med Carmine Appice (slagverk) og Tim Bogert (bass), begge kom fra Vanilla Fudge via Cactus. De gav ut studioalbumet Beck, Bogert & Appice (1973) og konsertalbumet Live in Japan som ble spilt inn i 1973 og gitt ut i 1975. Jeff Beck forlot gruppa i april 1974, under innspillingen av deres tredje album, og trioen ble oppløst.

På denne tida produserte Beck to album med gruppa Upp, der han også spilte med. I 1975 gav han ut et instrumentalt, jazzinspirert soloalbum med tittelen Blow by Blow, som ble møtt med gode kritikker og solgte bra. Etter å ha deltatt i ulike prosjekter fulgte et samarbeid med jazz-rock-keyboardisten Jan Hammer og hans band Wired som resulterte i livealbumet Jeff Beck with the Jan Hammer Group Live (1977).

I 1980- og 1990-årene gav Jeff Beck bare sporadisk ut album: Flash (1985, deriblant enkelte spor med Rod Stewart og Jan Hammer), Guitar Shop (1989), Crazy Legs (1993, en hommage til Cliff Gallup, Who else (1999), og You Had It Coming (2001). Jeff Beck vant Grammy for tredje gang i kategorien Best Rock Instrumental Performance for sporet «Dirty Mind» på albumet You Had It Coming. Han spilte også som gjestemusiker, blant annet på Jon Bon Jovis Blaze of Glory (1990), Roger Waters' Amused to Death (1992) og Kate Bush' The Red Shoes (1993).

I 2016 gav han ut albumet Loud Hailer i samarbeid med vokalisten Rosie Bones og gitaristen Carmen Vandenberg.

I 2009 ble Beck innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

I 2010 var Beck og Herbie Hancock hovedattraksjon på konserten i Romsdalsmuseet under Moldejazz.

Jeff Beck regnes som en av de mest innflytelsesrike gitaristene i rockens historie. Som sine egne inspirasjonkilder oppgir han selv Les Paul, the Shadows, Cliff Gallup, Ravi Shankar, Roy Buchanan, Chet Atkins, Django Reinhardt, Steve Cropper, Lonnie Mack og John McLaughlin

Jeff Beck fikk aldri samme brede publikumsappell og kommersielle gjennomslag som sine samtidige, Eric Clapton og Jimmy Page, men er en av de meste respekterte og avholdte gitarister blant musiker-kolleger, og kalles i blant «gitaristenes gitarist». Jeff Beck er ført opp som nummer fem på Rolling Stone Magazines 2011-liste over verdens største gitarister gjennom tidene. Queen-gitaristen Brian May har sagt: «Min oppfatning av gitaren endrer seg radikalt hver gang jeg hører på Jeff Beck. Han er langt, langt der ute og gjør ting du aldri hadde forventet.»

Jeff Beck har uttalt «Jeg bryr meg ikke om regler. Faktum er at om jeg ikke bryter reglene minst ti ganger i hver låt har jeg ikke gjort jobben min skikkelig.» Wikipedia

80 år
Claude Chabrol (Filmregissør)
1930 - 2010

Claude Chabrol (Frankrike)

Filmregissør, filmskuespiller, presseansvarlig, manusforfatter, filmprodusent, filmkritiker, skuespiller

Født:
24. juni 1930 (93 år siden)

Døde:
12. september 2010 (80 år) (Hjerteinfarkt) (13 år siden)

Claude Chabrol var en fransk filmregissør som kanskje er mest kjent for filmer som Min venn Serge (1958), Udyret skal dø (1969) og Slakteren (1970).

Sammen med Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer og Jacques Rivette begynte han som filmkritiker og skribent i legendariske Cahiers du cinéma. Etter det begynte han å lage filmer selv og ble en del av den nye franske bølge. Hans regidebut, Min venn Serge (1958), regnes av mange for å være den aller første filmen i denne bølgen. Han har også vært produsent for en rekke filmer, inkludert de tre ovennevnte. I tillegg til dette har han også hatt manus på flere filmer. Han regisserte over 60 filmer i løpet av karrieren og hans siste, Bellamy, hadde premiere i 2009.

Han skilte seg fra sin første kone, Agnes, for å gifte seg med skuespillerinnen Stéphane Audran. Med henne fikk han en sønn. Han skilte seg fra henne i 1980 og giftet seg senere med Aurore Paquiss.

Chabrol døde i Paris den 12. september 2010. Han ble 80 år gammel. Wikipedia

69 år
Jan Voigt (Skuespiller)
1928 - 1997

Jan Voigt (Norge)

Skuespiller, museumsdirektør

Født:
24. juni 1928 (95 år siden)

Døde:
5. desember 1997 (69 år) (26 år siden)

Jan Voigt var en norsk skuespiller og museumsdirektør.

Voigt var utdannet optiker; men scenedebuterte i 1950 på Centralteatret, der han var ansatt til 1954. Han opptrådte også på Chat Noir og Edderkoppen og var i flere sesonger knyttet til Trøndelag Teater. Han spilte i minst sju norske filmer, deriblant den desiderte kalkunen Selkvinnen, Elskere og Den evige Eva. Han var også programleder for Melodi Grand Prix flere ganger mellom 1967 og 1976.

I 1963 overtok han som leder for det musikkhistoriske Ringve Museum, og etterfulgte stedets legendariske grunnlegger og første direktør, Victoria Bachke. Han ledet museet i 30 år, og utviklet det betydelig. I 1984 skrev han en biografi om sin forgjenger: Fru Victoria til Ringve.

Voigt ble slått til ridder av Polyhymnia i 1970 og mottok Sør-Trøndelag fylkes kulturpris i 1980. Wikipedia

72 år
Kari Diesen (Skuespiller)
1914 - 1987

Kari Diesen (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Kari Heide Steen

Født:
24. juni 1914 (109 år siden)

Døde:
18. mars 1987 (72 år) (37 år siden)

Kari Diesen var en norsk skuespiller og sanger. Hun ble særlig kjent som revyartist og for flere filmroller.

Kari Diesen var datter av Harald Steen og Signe Heide. Moren tilhørte den store Heide-slekten. Kari og hennes tre søsken Åse, Harald og Randi fikk alle etternavnet Heide Steen. Kari brukte likevel bare navnet Kari Steen frem til hun giftet seg og tok ektemannens etternavn.

Barna i Heide Steen-familien vokste opp i Grønnegaten ved Pilestredet, like nedenfor Lasson-villaen der blant andre søstrene Alexandra Thaulow, Oda Lasson og Bokken Lasson hadde vokst opp. Åtte av morens ti søsken arbeidet innen teater- og musikkfaget. Kari bestemte seg følgelig allerede i barndommen for å gå til scenen.

Seks år gammel fikk hun sin første filmrolle i filmen Kaksen på Øverland.

Hun ble ballettpike hos Ernst Rolf femten år gammel, og hun debuterte som revyaktør på vårrevyen på Casino i 1930 med visen «Forbudt for barn under 16 år». Etter hvert ble hun ansatt på Chat Noir i Oslo. Hun ble der til hun i 1944 ble tilknyttet revyteateret Edderkoppen. I perioden 1947-1964 vekslet hun mellom Chat Noir og Edderkoppen.

Som voksen hadde hun flere filmroller, og er mest kjent for filmene Støv på hjernen, Sønner av Norge og Sønner av Norge kjøper bil. Kari Diesen var ellers stemmen til Baktus i filmen om Karius og Baktus.

Blant revynumrene som hun husker for er Harry, Suffløsen, Tykk og dum og deilig, Halvveis, Jacobsen og Fotballvisa. Mange har fremholdt nummeret Uteliggerne (sammen med Arvid Nilssen) som en av hennes fremste prestasjoner. Monologen Mannfolk har også gått over i revyhistorien. I 1957 fikk hun en stor plateslager med Vilhelm Dybwads Hovedøen på His Master's Voice. Wikipedia

99 år
Ernesto Sabato (Forfatter)
1911 - 2011

Ernesto Sabato (Argentina)

Forfatter, fysiker, kunstmaler, romanforfatter, essayist, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ernesto Criket- Sàbato

Født:
24. juni 1911 (112 år siden)

Døde:
30. april 2011 (99 år) (12 år siden)

Ernesto Sabato var en argentinsk forfatter, maler og fysiker.

Ifølge BBC ble Sabato tildelt noen av de mest prestisjefylte utmerkelsene innenfor spansk litteratur og han hadde stor innflytelse på hele det litterære Latin-Amerika. Hans litterære verket gjorde at han mottok mange internasjonale priser og utmerkelser blant annet Legion of Honour (Frankrike), Prix Médicis (Italia) og den spanske Cervantes-prisen i 1984. Sabato studerte fysikk ved Universidad Nacional de La Plata, der han ble tildelt en doktorgrad. Han deltok senere ved Sorbonne i Paris og arbeidet ved Curie Institute. Etter andre verdenskrig, mistet Sabato troen på vitenskap og begynte som forfatter i stedet. Han giftet seg med Matilde Kusminsky Richter i 1936. I 1938 fikk Sabato sin doktorgrad i fysikk fra Universidad Nacional de La Plata.

Etter å ha fått sin doktorgrad ble Sabato tildelt en stipendiatstilling i atom-stråling ved Curie-instituttet i Paris. Den 25. mai 1938 ble Jorge Federico Sabato, hans første sønn, født. I 1945 ble hans andre sønn, Mario Sabato, født. I 1999 ble Sabato tildelt italiensk statsborgerskap, i tillegg til hans opprinnelige argentinske statsborgerskap. Sabato døde i Santos Lugares, 30. april 2011, to måneder før han skulle ha fylt 100 år. Hans død var ifølge hans kone et resultat av bronkitt. Wikipedia

91 år
Phil Harris (Skuespiller)
1904 - 1995

Phil Harris (USA)

Skuespiller, orkesterleder, dirigent, musiker, komiker, komponist, låtskriver, jazzmusiker

Født:
24. juni 1904 (119 år siden)

Døde:
11. august 1995 (91 år) (28 år siden)

Wonga Philip «Phil» Harris var en amerikansk skuespiller, jazzmusiker, komiker og sanger. Wikipedia

90 år
Olaf Holtedahl (Professor i geologi)
1885 - 1975

Olaf Holtedahl (Norge)

Professor i geologi

Født:
24. juni 1885 (138 år siden)

Døde:
26. august 1975 (90 år) (48 år siden)

Olaf Holtedahl var ein norsk geolog som var professor i geologi ved Universitetet i Oslo frå 1920 til 1955. Han leia institutt for historisk geologi. Sonen hans Hans Gurstad Holtedahl var òg ein kjend geolog. Wikipedia

Dødsfall

71 år
Iver Gjelstenli (Forfatter)
1949 - 2020

Iver Gjelstenli (Norge)

Forfatter, journalist, fjellklatrer

Fullt navn / Fødenavn:
Iver Otto Gjelstenli

Født:
4. mars 1949 (75 år siden)

Døde:
24. juni 2020 (71 år) (Fallulykke) (3 år siden)

Iver Otto Gjelstenli var en norsk forfatter, journalist og fjellklatrer. Han omkom etter en fallulykke i Venjetindan.

Som fjellklatrer var han med på ekspedisjonen til Trango Towers i Himalaya (1984), og foretok førstebestigning blant annet av østryggen på Bispen med Sjur Nesheim (1981) og ruta Nyfiken Gul med Bjørn Magne Øverås i østveggen av Romsdalshornet (1999). Han skrev flere bøker og etablerte Frusalen Forlag rundt 1994.

Gjelstenli var bosatt i Molde, og journalist i Romsdals Budstikke fra 1988 til 2016, hvor han blant annet skrev nær 400 «Kortreist»-reportasjer. Han ble tildelt «Årets I» i 2010 og NTBs språkpris for 2012. Wikipedia

70 år
Steinar Mediaas (Journalist)
1946 - 2017

Steinar Mediaas (Norge)

Journalist

Født:
2. desember 1946 (77 år siden)

Døde:
24. juni 2017 (70 år) (6 år siden)

Steinar Mediaas var en norsk journalist, redaktør, kommentator og programleder. Han ble tilknyttet NRK i 1973 og var reporter og programleder i Dagsrevyen fra 1974 til 1988.

I 1988 ble Mediaas ansatt som informasjonsdirektør i industrikonsernet Elkem, og var deretter informasjonssjef i Utenriksdepartementet fra 1991 til 1994. Fra 1996 til 2000 ledet han programmet Økotrim i NRK. I NRK sto han ellers bak flere dokumentarproduksjoner. I 2006 ble han ansatt som økonomiredaktør i NRK. I de senere år arbeidet han som økonomikommentator i NRKs ulike nyhetsprogrammer.

Mediaas døde på Lovisenberg hospice etter lengre tids kreftsykdom. Wikipedia

98 år
Eli Wallach (Skuespiller)
1915 - 2014

Eli Wallach (USA)

Skuespiller, selvbiograf, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Eli Herschel Wallach

Født:
7. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
24. juni 2014 (98 år) (9 år siden)

Eli Herschel Wallach var en amerikansk skuespiller som var aktiv innen film, fjernsyn og teater.

Wallach startet karrieren sin på slutten av 1940-tallet og var aktiv i mer enn seks tiår. Han vant en BAFTA for mest lovende nykommer innen film, og ble nominert til Golden Globe for rollen som Silva Vacarro i Baby Doll (1956). Blant hans mest kjente roller er Calvera i De syv uovervinnelige (1960), Guido i Uten feste (1961) og Tuco i Den gode, den onde og den grusomme (1966). Andre notable roller inkluderer Don Altobello i Gudfaren 3, Cotton Weinberger i I skyggen av Chinatown (begge fra 1990) og Arthur Abbott i The Holiday (2006). Wallach var en av USAs mest produktive filmskuespillere, og var aktiv til han var godt over 90 år gammel. Hans siste filmer, Polanskis Skyggen og Wall Street: Money Never Sleeps, hadde premiere i 2010.

Wallach ble belønnet med BAFTA, Tony Award og Emmy-prisen for arbeidet sitt, og vant en æres-Oscar på den 2. Governors Awards, den 13. november 2010. Wikipedia

40 år
Chris Benoit (Fribryter)
1967 - 2007

Chris Benoit (Canada)

Fribryter, Canadian football player

Født:
21. mai 1967 (56 år siden)

Døde:
24. juni 2007 (40 år) (16 år siden)

Christopher «Chris» Michael Benoit var en canadisk pro wrestler som var under kontrakt med World Wrestling Entertainment da han døde. Benoit er sett på som en av de beste tekniske pro wrestlere i sportens historie.

Benoit ble funnet død 26. juni 2007 i sitt hjem i Fayetteville i Georgia med sin kone Nancy og sin syv år gamle sønn, Daniel. Politiets etterforsking viste at han drepte sin kone og sin sønn, før han hengte seg selv. Wikipedia

71 år
Grover Cleveland (Amerikansk president)
1837 - 1908

Grover Cleveland (USA)

Amerikansk president, politiker, jurist, statsmann, bøddel

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Grover Cleveland

Født:
18. mars 1837 (187 år siden)

Døde:
24. juni 1908 (71 år) (115 år siden)

Stephen Grover Cleveland er den eneste presidenten i USAs historie som har sittet i to perioder som ikke er sammenhengende. Cleveland er derfor USAs 22. og 24. president.

Han oppnådde det største samlede stemmeantall i tre presidentvalg – i 1884, 1888 og 1892, men han ble ikke valgt i 1888 fordi han fikk for få valgmannsstemmer. Han var den eneste demokraten som ble valgt til president i perioden fra 1860 til 1912, som var sterkt preget av Det republikanske partiet. Clevelands beundrere har rost ham for hans ærlighet, uavhengighet, integritet og hans arbeid for prinsippene innen klassisk liberalisme. Som leder av bourbondemokratene var han motstander av imperialisme, skatter, subsidier og inflasjonspolitikk, men som reformator arbeidet han også mot korrupsjon og vennetjenester. Wikipedia

<<
24. Juni
>>