Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
16. Juni

Om dagen

16. Juni er dag 168 i 2020, og er i uke 25. Det er 198 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_16-6.1963
57 år siden
Wikipedia
1963: Valentina Tereshkova blir første kvinne i verdensrommet i Vostok 6
Valentina Vladimirovna Teresjkova er en sovjetisk tidligere kosmonaut. Hun var den første kvinnen i verdensrommet, om bord på Vostok 6 i 1963.

16. juni 1963 ble hun den første kvinnen og den første sivile personen som fløy ut i verdensrommet. Det skulle ta 19 år til neste kvinne, Svetlana Savitskaja, fulgte etter.

3. november 1963 giftet Teresjkova seg med Andrijan G. Nikolajev, kosmonauten ombord på Vostok 3. De fikk en datter, Elena Andrionova, som ble den første person der begge foreldrene har vært i verdensrommet. Wikipedia
Wikipedia_16-6.1958
62 år siden
Wikipedia
1958: Ungarns tidligere statsminister Imre Nagy henrettes for forræderi
Imre Nagy var en ungarsk politiker og motstandsmann. Han var ungarsk statsminister to ganger.

Imre Nagy ble født i en bondefamilie. Hans far, József Nagy (1869–1925), var en tjener ved gården og landarbeider og ble senere industriarbeider, og moren Rozália Szabó (1877–1969) hadde vært tjenestepike før paret giftet seg. Selv ble han utdannet til låsesmed og dreier.

Under første verdenskrig kjempet han på Østfronten i den østerriksk-ungarske hæren, og ble tatt til fange i 1915. I fangenskapet ble han kommunist og vendte tilbake til Ungarn etter første verdenskrig og ble medlem av Béla Kuns kommunistregjering. I 1929 dro han til Sovjetunionen og ble medlem av Komintern.

Ved slutten av annen verdenskrig, da Ungarn ble overrent av Den røde armé, som nedkjempet og fordrev de tyske styrkene, dro han tilbake til Ungarn og ble medlem av den kommunistiske marionettregjeringen.

Imidlertid ble han stadig mer skeptisk til stalinismen, og da han ble statsminister i 1953 forsøkte han i økende grad å distansere Ungarn fra østblokken og opptre som leder for et selvstendig land. Dette førte til at han ble tvunget til å gå av og utvist fra kommunistpartiet.

Da ungarerne gjorde opprør mot den sovjetiske okkupasjonen i 1956, ble Nagy igjen statsminister og erstattet kommunisten Ernö Gerö, som flyktet til Sovjetunionen. Den 1. november appellerte han til vesten om å hjelpe Ungarn.

Opprøret i Ungarn ble knust av sovjetiske styrker samme år, og Nagy og andre motstandsmenn søkte asyl i den jugoslaviske ambassaden. Han ble imidlertid arrestert etter at han kom ut etter å ha fått løfte om fritt leide, og ble henrettet sammen med en rekke andre i 1958.

Han ble begravet på et lukket område på kommunekirkegården, og graven ble først tilgjengelig etter 1989. Ved siden av graven står et monument med innskrifter på latin, ungarsk, tysk og engelsk. Den latinske innskriften lyder Vivos voco Mortuos plango Fulgara frango (Jeg roper til de levende. Jeg sørger over de døde. Jeg slår lyn tilbake hentet fra diktet “Das Lied von der Glocke” av den tyske poeten Friedrich Schiller utgitt i 1798).

Etter at Ungarn ble fritt ble han gitt en statsbegravelse med fulle militære æresbevisninger, og det står en statue av ham på Martyrplassen, hvor landets helter i kampen mot Sovjet minnes. Wikipedia
Wikipedia_16-6.1903
117 år siden
Wikipedia
1903: «Gjøa» legger ut fra Kristiania, å blir det første skipet som seiler gjennom Nordvestpassasjen
«Gjøa» var det første fartøyet som seilte gjennom Nordvestpassasjen. Med et mannskap på seks, under ledelse av Roald Amundsen, nådde skuta Stillehavet i 1906 etter en reise på over tre år.

Den 70 fot store jakta ble bygd i 1872 i Jørafjero i Rosendal av Knut Johannesson Skaala (Jøra-Knuten). Den ble de første 28 årene brukt i fiskeriene, før Amundsen kjøpte den i 1901 for bruk i arktiske ekspedisjoner. De siste 18 årene før Amundsen kjøpte den, var «Gjøa» i ishavsskipperen Hans Christian Johannesens eie.

Mannskapet på ekspedisjonen var (foruten Amundsen) Helmer Hanssen, Anton Lund, Godfred Hansen, Peder Ristvedt, Gustav Juel Wiik og kokken Henrik Lindstrøm, som senere fulgte Amundsen på alle hans ekspedisjoner.

«Gjøa» seilte ut fra Oslo 16. juni 1903, og etter å ha seilt mellom Fastlands-Canada og sørspissen av Victoria Island, nådde «Gjøa» Nome i Alaska 31. august 1906. Den seilte så videre til San Francisco, hvor den anløp til en storslagen velkomst 19. oktober samme år.

Under ekspedisjonen utførte mannskapet blant annet flere målinger for bestemmelse av posisjonen til den magnetiske nordpol.

Skipet ble senere kjøpt av et norsk-amerikansk samfunn og donert til San Francisco by i 1909. Der ble den stilt ut i Golden Gate Park. I 1972 ble «Gjøa» brakt tilbake til Norge og er i dag plassert i et eget bygg på Frammuseet på Bygdøy i Oslo. Wikipedia
Fødsler
25 år
Tupac Shakur (Rapper)
1971 - 1996

Tupac Shakur (USA)

Rapper, skuespiller, sanger, musikkprodusent, lyriker, sosial aktivist, Roadie, sangtekstforfatter, låtskriver, manusforfatter, danser, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Lesane Parish Crooks

Født:
16. juni 1971 (48 år siden)

Døde:
13. september 1996 (25 år) (23 år siden)

Tupac Amaru Shakur (/ˈtuːpɑːk ʃəˈkʊər/; født Lesane Parish Crooks, 16. juni 1971 i Harlem i New York City, død 13. september 1996 i Las Vegas i Nevada), også kjent under artistnavnene 2Pac og kortvarig som Makaveli, var en amerikansk rapper og skuespiller. Shakur har solgt over 80 millioner album på verdensbasis, hvilket gjør han til en av ​​de mestselgende musikerne gjennom tidene. Wikipedia

25 år
Tupac Shakur (Rapper)
1971 - 1996

Tupac Shakur (USA)

Rapper, skuespiller, musikkprodusent, lyriker, låtskriver, manusforfatter, danser, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Lesane Parish Crooks

Født:
16. juni 1971 (48 år siden)

Døde:
13. september 1996 (25 år) (23 år siden)

Tupac Amaru Shakur (/ˈtuːpɑːk ʃəˈkʊər/; født Lesane Parish Crooks, 16. juni 1971 i Harlem i New York City, død 13. september 1996 i Las Vegas i Nevada), også kjent under artistnavnene 2Pac og kortvarig som Makaveli, var en amerikansk rapper og skuespiller. Shakur har solgt over 80 millioner album på verdensbasis, hvilket gjør han til en av ​​de mestselgende musikerne gjennom tidene. Han ble født i Harlem i New York City, men i 1986 flyttet han og familien til Baltimore der han begynte på Baltimore School for the Arts, for senere å bosette seg i California i 1988. Begge hans foreldre var medlemmer av den svarte frigjøringsorganisasjonen Black Panthers.

Han startet karriere som roadie og danser for den alternative hiphop-gruppen, Digital Underground, og debuterte i 1991 med soloalbumet 2Pacalypse Now etterfulgt av Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. i 1993. Senere dannet han gruppen Thug Life, de lanserte sitt debutalbum Thug Life: Volume 1 i 1994. På de tre utgivelsene viste han en imponerende flyt og et stort talent for å bringe sosiale problemer frem på en måte som appellerte til et bredt publikum.

Han var også involvert i en rekke kriminalsaker, som blant annet omfattet skyteepisoder og voldtekt. Noen av hendelsene blir ansett for å være et oppgjør mellom vestkyst-eliten, representert av Shakur og Suge Knight mot østkystraperne The Notorious B.I.G. og Sean Combs. Han ble 30. november 1994 skutt fem ganger i Quad studio Manhattan, noe han selv anså for å være et bakholdsangrep iscenesatt av de to navngitte østkystraperne. Han overlevde episoden, men ble i 1995 idømt en fengselsstraff for et tidligere seksuelt overgrep. Mens han satt fengselet utga han det kritikerroste albumet, Me Against the World, som solgte 240 000 eksemplar i utgivelses uken; hvilket var rekord for en enkeltstående rapper på daværende tidspunkt.

Etter at han ble løslatt i oktober 1995 dannet han sammen med Yaki Kadafi hiphop-gruppen, Outlawz. Han hadde også skrevet en kontrakt med det beryktede plateselskapet Death Row Records, og utga i 1996 det kritikerroste dobbeltalbumet, All Eyez on Me som alene i USA solgte 5,8 millioner eksemplarer. Senere samme år utga han det mørktonede og dystre, The Don Killuminati: The 7 Day Theory under hans nye pseudonym Makaveli.

Samtidig som han oppretthold musikkarrieren spilte han også i en rekke filmer, blant annet John Singletonns Poetic Justice - Skjebnens ironi (1993), der han spilte mot artist og skuespiller Janet Jackson. Flere dokumentarer har også forsøkt å granske de ulike aspektene av hans relativt korte og dramatiske liv.

7. september 1996 ble han skutt i en såkalt «drive-by shooting» i krysset mellom Flamingo Road og Koval Lane i Las Vegas i Nevada. Han ble haste innlagt på sykehuset, hvor han døde seks dager senere som følge av skadene. Dødsfallet medvirket til økt popularitet, og flere album med tidligere innspilte låter har blir utgitt. Nyeste er Pac's Life fra 2006.[a] Mye av Shakurs arbeid har blitt anerkjent for å ta opp samfunnsaktuelle temaer i USAs indre bykjerne, og han regnes som et symbol på motstand og aktivisme mot ulikheter. Wikipedia

88 år
Olav Hodne (Misjonær)
1921 - 2009

Olav Hodne (Norge)

Misjonær

Født:
16. juni 1921 (98 år siden)

Døde:
29. oktober 2009 (88 år) (10 år siden)

Olav Leonard Harry Hodne var en norsk misjonær. Han tjenestegjorde i en årrekke som lærer og misjonsprest for Den norske Santalmisjon i India. Wikipedia

90 år
Georg Wittig (Kjemiker)
1897 - 1987

Georg Wittig (Tysk)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
16. juni 1897 (122 år siden)

Døde:
26. august 1987 (90 år) (32 år siden)

Georg Wittig var en tysk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Herbert C. Brown i 1979 for deres undersøkelser av organiske borforbindelser og bruk av disse i syntese av organiske forbindelser. Wikipedia

Dødsfall
97 år
Thore Heramb (Kunstmaler)
1916 - 2014

Thore Heramb (Norge)

Kunstmaler, illustratør

Født:
29. desember 1916 (103 år siden)

Døde:
16. juni 2014 (97 år) (5 år siden)

Thore Heramb var en norsk kunstner og maler.

Han debuterte på Høstutstillingen i 1939 etter å ha studert ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1935 til 1937 samt Kunstakademiet under Jean Heiberg fra januar 1939 og fram til den tyske okkupasjonen våren 1940. Han foretok en studiereise til København og Italia og hadde to lengre opphold i Paris etter krigen.

I 1947 og 1948 utførte han utsmykningen av daværende Akers herredshus. Han gikk omtrent på den tid inn på en stil preget av abstraksjon og gråtoner, men ble senere mere koloristisk. .Fransk maleri betydde mye for Herambs billedskapende utvikling. Fram til 1956 var han fast ansatt som fargekonsulent for Oslo kommune, men ble så kunstner på heltid.

Foruten utstillinger i inn- og utland, satt han i Nasjonalgalleriets råd for anskaffelser. Han er representert i nasjonalgalleriene i Stockholm og København, foruten Museet for samtidskunst i Oslo og andre større norske kunstmuseer. Wikipedia

84 år
Bill Dixon (Jazzmusiker)
1925 - 2010

Bill Dixon (USA)

Jazzmusiker, komponist, universitetslærer, pianist, trompetist

Født:
5. oktober 1925 (94 år siden)

Døde:
16. juni 2010 (84 år) (9 år siden)

Bill Dixon var en amerikansk trompetist, flygelhornist, pianist og komponist. Dixon organiserte og produserte "October Revolution in Jazz" i New York i 1964, var musikkprofessor ved Bennington College i Vermont fra 1968 til 1996 og regnes som en av utviklerne av frijazz.
Han var en av fire musikere som deltok i en kanadisk dokumentar, "Imagine the Sound" (sammen med Cecil Taylor, Archie Shepp, og Paul Bley) i 1981.
Han har deltatt på innspillinger med Cecil Taylor, Tony Oxley, William Parker, Alan Silva, og mange andre. Wikipedia

88 år
Chrix Dahl (Kunstmaler)
1906 - 1994

Chrix Dahl (Norge)

Kunstmaler, illustratør, grafiker, frimerkekunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Axel Dahl

Født:
5. januar 1906 (114 år siden)

Døde:
16. juni 1994 (88 år) (25 år siden)

Christian Axel «Chrix» Dahl var en norsk grafiker, maler, illustratør og avistegner, kjent som illustratør for en rekke utgivelser. Wikipedia

45 år
George Reeves (Skuespiller)
1914 - 1959

George Reeves (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
George Keefer Brewer

Født:
5. januar 1914 (106 år siden)

Døde:
16. juni 1959 (45 år) (60 år siden)

George Reeves (virkelig navn: George Keefer Brewer, senere George Bessolo, født 5. januar 1914, død 16. juni 1959) var den andre skuespilleren som gestaltet Superman på film. De to filmseriene med Kirk Alyn var en formidabel suksess, og man ønsket nå å videreføre skikkelsen på det nye mediet: TV. I 1951 besluttet man derfor å lage en pilotepisode som skulle vises på kino og som skulle være en forløper for den kommende TV-serien. Det hadde vært naturlig å spørre Kirk Alyn igjen, men han ble ikke spurt – og følte seg såret og forbigått. Valget falt på George Reeves, en skuespiller som hadde hatt en lovende start, men som hadde fått dårligere og dårligere B-filmroller og som nå var klar for bånn av bøtta: TV. Wikipedia

27 år
Karl Rasmussen (Motstandsmann)
1916 - 1944

Karl Rasmussen (Norge)

Motstandsmann, leder for radiosenderen Ida

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Halvdan Rasmussen

Født:
8. november 1916 (103 år siden)

Døde:
16. juni 1944 (27 år) (75 år siden)

Karl Halvdan Rasmussen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig, og leder for radiosenderen Ida under andre verdenskrig, på oppdrag fra britiske Secret Intelligence Service. Wikipedia

73 år
Herman Grimm (Kunsthistoriker)
1828 - 1901

Herman Grimm (Tyskland)

Kunsthistoriker, skribent, universitetslærer, lyriker, litteraturhistoriker

Fullt navn / Fødenavn:
Herman Friedrich Grimm

Født:
6. januar 1828 (192 år siden)

Døde:
16. juni 1901 (73 år) (118 år siden)

Herman Friedrich Grimm var en tysk kunsthistoriker og skribent.

Han var sønn av Wilhelm Grimm og hans hustru Dorothea. Grimm var elev hos Leopold von Ranke. Fra 1841 bodde han i Berlin der han var omgangsvenn med Bettina von Arnim. I 1859 giftet han seg med dennes datter Gisela von Arnim.

Herman Grimm studerte jus og filologi. Etter studiene hadde han et opphold i Leipzig. I 1870 kvalifiserte han seg som universitetslærer i Berlin. Et høydepunkt i yrkeslivet var utnevnelsen til en lærestol i kunsthistorie i Berlin i 1873.

Han var en av dem som grunnla Goethe-Gesellschaft, dessuten tilhørte han sammenslutningen som utgav Goethes såkalte Weimar-utgave.

Grimm ble i 1896 innvalgt i ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Wikipedia

<<
16. Juni
>>