Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. Juni

Om dagen

16. Juni er dag 168 i 2024, og er i uke 24. Det er 198 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 16. Juni kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

61 år siden

1963: Valentina Tereshkova blir første kvinne i verdensrommet i Vostok 6

Valentina Vladimirovna Teresjkova er en sovjetisk tidligere kosmonaut. Hun var den første kvinnen i verdensrommet, om bord på Vostok 6 i 1963.

16. juni 1963 ble hun den første kvinnen og den første sivile personen som fløy ut i verdensrommet. Det skulle ta 19 år til neste kvinne, Svetlana Savitskaja, fulgte etter.

3. november 1963 giftet Teresjkova seg med Andrijan G. Nikolajev, kosmonauten ombord på Vostok 3. De fikk en datter, Elena Andrionova, som ble den første person der begge foreldrene har vært i verdensrommet. Wikipedia
66 år siden

1958: Ungarns tidligere statsminister Imre Nagy henrettes for forræderi

Imre Nagy var en ungarsk politiker og motstandsmann. Han var ungarsk statsminister to ganger.

Imre Nagy ble født i en bondefamilie. Hans far, József Nagy (1869–1925), var en tjener ved gården og landarbeider og ble senere industriarbeider, og moren Rozália Szabó (1877–1969) hadde vært tjenestepike før paret giftet seg. Selv ble han utdannet til låsesmed og dreier.

Under første verdenskrig kjempet han på Østfronten i den østerriksk-ungarske hæren, og ble tatt til fange i 1915. I fangenskapet ble han kommunist og vendte tilbake til Ungarn etter første verdenskrig og ble medlem av Béla Kuns kommunistregjering. I 1929 dro han til Sovjetunionen og ble medlem av Komintern.

Ved slutten av annen verdenskrig, da Ungarn ble overrent av Den røde armé, som nedkjempet og fordrev de tyske styrkene, dro han tilbake til Ungarn og ble medlem av den kommunistiske marionettregjeringen.

Imidlertid ble han stadig mer skeptisk til stalinismen, og da han ble statsminister i 1953 forsøkte han i økende grad å distansere Ungarn fra østblokken og opptre som leder for et selvstendig land. Dette førte til at han ble tvunget til å gå av og utvist fra kommunistpartiet.

Da ungarerne gjorde opprør mot den sovjetiske okkupasjonen i 1956, ble Nagy igjen statsminister og erstattet kommunisten Ernö Gerö, som flyktet til Sovjetunionen. Den 1. november appellerte han til vesten om å hjelpe Ungarn.

Opprøret i Ungarn ble knust av sovjetiske styrker samme år, og Nagy og andre motstandsmenn søkte asyl i den jugoslaviske ambassaden. Han ble imidlertid arrestert etter at han kom ut etter å ha fått løfte om fritt leide, og ble henrettet sammen med en rekke andre i 1958.

Han ble begravet på et lukket område på kommunekirkegården, og graven ble først tilgjengelig etter 1989. Ved siden av graven står et monument med innskrifter på latin, ungarsk, tysk og engelsk. Den latinske innskriften lyder Vivos voco Mortuos plango Fulgara frango (Jeg roper til de levende. Jeg sørger over de døde. Jeg slår lyn tilbake hentet fra diktet “Das Lied von der Glocke” av den tyske poeten Friedrich Schiller utgitt i 1798).

Etter at Ungarn ble fritt ble han gitt en statsbegravelse med fulle militære æresbevisninger, og det står en statue av ham på Martyrplassen, hvor landets helter i kampen mot Sovjet minnes. Wikipedia
121 år siden

1903: «Gjøa» legger ut fra Kristiania, å blir det første skipet som seiler gjennom Nordvestpassasjen

«Gjøa» var det første fartøyet som seilte gjennom Nordvestpassasjen. Med et mannskap på seks, under ledelse av Roald Amundsen, nådde skuta Stillehavet i 1906 etter en reise på over tre år.

Den 70 fot store jakta ble bygd i 1872 i Jørafjero i Rosendal av Knut Johannesson Skaala (Jøra-Knuten). Den ble de første 28 årene brukt i fiskeriene, før Amundsen kjøpte den i 1901 for bruk i arktiske ekspedisjoner. De siste 18 årene før Amundsen kjøpte den, var «Gjøa» i ishavsskipperen Hans Christian Johannesens eie.

Mannskapet på ekspedisjonen var (foruten Amundsen) Helmer Hanssen, Anton Lund, Godfred Hansen, Peder Ristvedt, Gustav Juel Wiik og kokken Henrik Lindstrøm, som senere fulgte Amundsen på alle hans ekspedisjoner.

«Gjøa» seilte ut fra Oslo 16. juni 1903, og etter å ha seilt mellom Fastlands-Canada og sørspissen av Victoria Island, nådde «Gjøa» Nome i Alaska 31. august 1906. Den seilte så videre til San Francisco, hvor den anløp til en storslagen velkomst 19. oktober samme år.

Under ekspedisjonen utførte mannskapet blant annet flere målinger for bestemmelse av posisjonen til den magnetiske nordpol.

Skipet ble senere kjøpt av et norsk-amerikansk samfunn og donert til San Francisco by i 1909. Der ble den stilt ut i Golden Gate Park. I 1972 ble «Gjøa» brakt tilbake til Norge og er i dag plassert i et eget bygg på Frammuseet på Bygdøy i Oslo. Wikipedia

Fødsler

34 år
Silje Solberg (Håndballspiller)
1990

Silje Solberg (Norge)

Håndballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Silje Margaretha Solberg

Født:
16. juni 1990 (34 år)

Silje Margaretha Solberg er en norsk håndballmålvakt som fra 2018 spiller for Siófok KC i Ungarn. Hun har tidligere spilt for Stabæk Håndball, Team Tvis Holstebro og Issy Paris. Hun er håndballspilleren Sanna Solbergs tvillingsøster.

27. mars 2011 fikk hun sin debut på det norske landslaget mot Russland. Hun ble også tatt ut i bruttotroppen til VM i 2011, men var ikke blant de 16 som fikk spille i selve mesterskapet.

I EM 2014 var hun til å begynne med andrekeeper, men etter at Kari Aalvik Grimsbø ble skadet, ble hun førstekeeper. Hun spilte så bra at hun ble kåret til mesterskapets beste keeper i mesterskapet der Norge tok gull etter å ha slått Spania 28–25 i finalen. Wikipedia

34 år
Sanna Solberg-Isaksen (Håndballspiller)
1990

Sanna Solberg-Isaksen (Norge)

Håndballspiller

Født:
16. juni 1990 (34 år)

Sanna Charlotte Solberg-Isaksen er en norsk håndballspiller som spiller for Esbjerg og det norske kvinnelandslaget.

Solberg-Isaksen ble etter Junior-VM i juli 2010 tatt ut som venstre kant på All Star-laget, sammen med blant annet landslagskollega Stine Bredal Oftedal.

21. september 2010 fikk hun sin debut på det norske landslaget mot Romania. Hun ble også tatt ut i bruttotroppen til EM i 2010, men var ikke blant de 16 som fikk spille i selve mesterskapet.

Hun ble europamester i EM i 2014 der hun scoret mange mål fra venstre kanten, og hvor Norge til slutt vant i finalen mot Spania 28-25. Hun var med på Norges lag som ble verdensmester i VM i 2015 og som tok bronse i OL 2016 i Rio. Wikipedia

37 år
Abby Elliott (Skuespiller)
1987

Abby Elliott (USA)

Skuespiller, komiker

Født:
16. juni 1987 (37 år)

Abby Elliott er en amerikansk skuespiller og komiker, som er mest kjent fra tv-programserien Saturday Night Live. Hun er den yngste kvinnen som noen gang har fått jobb i Saturday Night Live. Hun er også den første, og hittil den eneste, av ansatte i Saturday Night Live-staben som har en forelder som også har arbeidet i staben. Hennes far Chris Elliott arbeidet i Saturday Night Live sesongen 1994–1995. Wikipedia

43 år
Ben Kweller (Musiker)
1981

Ben Kweller (USA)

Musiker, låtskriver, komponist, gitarist

Født:
16. juni 1981 (43 år)

Ben Kweller er en amerikansk rockemusiker og tidligere vokalist i 1990-talls bandet Radish. Han begynte sin solokarriere med albumet Sha Sha i 2002. I 2003 dro Kweller på turné i Australia med Ben Folds og Ben Lee som The Bens. Kwellers andre solo album, On My Way (2004), har prøvd å etterligne den beskjedne, men vel mottatte populariteten som Sha Sha fikk, samtidig å lage en mer moden plate. Wikipedia

52 år
Synnøve Konglevoll (Politiker)
1972

Synnøve Konglevoll (Norge)

Politiker

Født:
16. juni 1972 (52 år)

Synnøve Konglevoll er en norsk politiker (A). Hun satt på Stortinget fra Troms i perioden 1997–2005.

Konglevoll er utdannet Master of Science i Political Economy ved Handelshøyskolen BI (2006). Hun har også en cand.mag.-grad (sosialantropologi mellomfag, statsvitenskap grunnfag) fra UiT 1991-1997. Synnøve Konglevoll arbeider som rådgiver og koordinator i Norges forskningsråd, med ansvar for demokrati, styring og regionalitet, samt samfunnsvitenskapelig petroleumsforskning. Hun er gift med Senterpartipolitiker, statssekretær i Utenriksdepartementet Erik Lahnstein, sønn til Anne Enger. Wikipedia

25 år
Tupac Shakur (Rapper)
1971 - 1996

Tupac Shakur (USA)

Rapper, skuespiller, musikkprodusent, lyriker, låtskriver, manusforfatter, danser, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Lesane Parish Crooks

Født:
16. juni 1971 (53 år siden)

Døde:
13. september 1996 (25 år) (27 år siden)

Tupac Amaru Shakur (/ˈtuːpɑːk ʃəˈkʊər/; født Lesane Parish Crooks, 16. juni 1971 i Harlem i New York City, død 13. september 1996 i Las Vegas i Nevada), også kjent under artistnavnene 2Pac og kortvarig som Makaveli, var en amerikansk rapper og skuespiller. Shakur har solgt over 80 millioner album på verdensbasis, hvilket gjør han til en av ​​de mestselgende musikerne gjennom tidene. Han ble født i Harlem i New York City, men i 1986 flyttet han og familien til Baltimore der han begynte på Baltimore School for the Arts, for senere å bosette seg i California i 1988. Begge hans foreldre var medlemmer av den svarte frigjøringsorganisasjonen Black Panthers.

Han startet karriere som roadie og danser for den alternative hiphop-gruppen, Digital Underground, og debuterte i 1991 med soloalbumet 2Pacalypse Now etterfulgt av Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. i 1993. Senere dannet han gruppen Thug Life, de lanserte sitt debutalbum Thug Life: Volume 1 i 1994. På de tre utgivelsene viste han en imponerende flyt og et stort talent for å bringe sosiale problemer frem på en måte som appellerte til et bredt publikum.

Han var også involvert i en rekke kriminalsaker, som blant annet omfattet skyteepisoder og voldtekt. Noen av hendelsene blir ansett for å være et oppgjør mellom vestkyst-eliten, representert av Shakur og Suge Knight mot østkystraperne The Notorious B.I.G. og Sean Combs. Han ble 30. november 1994 skutt fem ganger i Quad studio Manhattan, noe han selv anså for å være et bakholdsangrep iscenesatt av de to navngitte østkystraperne. Han overlevde episoden, men ble i 1995 idømt en fengselsstraff for et tidligere seksuelt overgrep. Mens han satt fengselet utga han det kritikerroste albumet, Me Against the World, som solgte 240 000 eksemplar i utgivelses uken; hvilket var rekord for en enkeltstående rapper på daværende tidspunkt.

Etter at han ble løslatt i oktober 1995 dannet han sammen med Yaki Kadafi hiphop-gruppen, Outlawz. Han hadde også skrevet en kontrakt med det beryktede plateselskapet Death Row Records, og utga i 1996 det kritikerroste dobbeltalbumet, All Eyez on Me som alene i USA solgte 5,8 millioner eksemplarer. Senere samme år utga han det mørktonede og dystre, The Don Killuminati: The 7 Day Theory under hans nye pseudonym Makaveli.

Samtidig som han oppretthold musikkarrieren spilte han også i en rekke filmer, blant annet John Singletonns Poetic Justice - Skjebnens ironi (1993), der han spilte mot artist og skuespiller Janet Jackson. Flere dokumentarer har også forsøkt å granske de ulike aspektene av hans relativt korte og dramatiske liv.

7. september 1996 ble han skutt i en såkalt «drive-by shooting» i krysset mellom Flamingo Road og Koval Lane i Las Vegas i Nevada. Han ble haste innlagt på sykehuset, hvor han døde seks dager senere som følge av skadene. Dødsfallet medvirket til økt popularitet, og flere album med tidligere innspilte låter har blir utgitt. Nyeste er Pac's Life fra 2006.[a] Mye av Shakurs arbeid har blitt anerkjent for å ta opp samfunnsaktuelle temaer i USAs indre bykjerne, og han regnes som et symbol på motstand og aktivisme mot ulikheter. Wikipedia

57 år
Jürgen Klopp (Fotballtrener)
1967

Jürgen Klopp (Tyskland)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jürgen Norbert Klopp

Født:
16. juni 1967 (57 år)

Jürgen Norbert Klopp er en tidligere tysk fotballspiller og fra 2001 fotballtrener. Fra 2015 trener han Liverpool FC.

Klopp betraktes av mange som en av verdens beste fotballtrenere, og blir ofte kredittert for å ha popularisert fotballfilosofien kjent som Gegenpressing.

Som spiller tilbragte Klopp store deler av karrieren i Mainz 05, som befant seg i andre divisjon av tysk fotball i tiden etter han signerte for klubben i 1990. Som hardtarbeidende og fysisk sterk spiller var han først benyttet som angrepsspiller, før han ble omskolert til å spille som forsvarsspiller resten av karrieren. Etter Klopp avsluttet sin karriere som profesjonell fotballspiller i 2001, ble han ansatt som klubbens trener. Trenerkarrieren i Mainz 05 ble raskt suksessfull, og Klopp ledet klubben til opprykk i 2004. Etter å ha rykket ned i 2006-7 sesongen, og uten suksess med å rykke opp igjen trakk Klopp seg fra stillingen som klubbens hovedtrener i 2008.

Kort tid etter ble Jürgen Klopp ansatt som Borussia Dortmunds nye hovedtrener. Klopp ledet Dortmund til ligatittelen i 2010-11 sensongen, og henholdsvis til klubbens første «dobbel» i 2011-12 der klubben vant tysk Bundesliga og DFB-Pokal. I 2013 ledet Klopp Dortmund til Champions League finalen, der de tapte 2-1 mot serierival Bayern München. I 2015 forlot Klopp Dortmund som klubbens lengst ansatte hovedtrener noensinne, etter å ha vunnet totalt 5 trofeer med klubben (2 ligatitler, 1 DFB-Pokal og 2 DFL-Supercup).

Etter oppsigelsen av Brendan Rodgers' i 2015 ble Klopp ansatt som hovedtrener av Liverpool FC. Klopp ledet klubben til to finaler i sin første sesong, henholdsvis i EFL-Cup og UEFA Europa League. Liverpool endte sesongen på en 8.plass i klubbens første sesong med Klopp som hovedtrener. I de påfølgende to sesongene ledet Klopp Liverpool til to fjerdeplasser. I 2018 ledet Klopp Liverpool til Champions League finalen, der de tapte 3-1 mot Real Madrid. 2018-19 sesongen er til dags dato Klopps beste sesong med Liverpool, der han ledet klubben til en andreplass med rekordhøy poengsum i Europas øverste fem divisjoner for en andreplass (97). I Champions League ble det suksess for Klopp og Liverpool i 2019. Etter en opphenting i semi-finalen fra 0-3 til 4-3 mot FC Barcelona, beseiret Klopps mannskap Tottenham Hotspur 2-0 i finalen, og ble dermed kåret som europamestere for 2019 sesongen i Champions League . Wikipedia

69 år
Grete Faremo (Politiker)
1955

Grete Faremo (Norge)

Politiker, jurist, forretningsdrivende

Født:
16. juni 1955 (69 år)

Grete Faremo er en norsk jurist, næringslivsleder og tidligere statsråd for Arbeiderpartiet. Siden 2014 har hun innehatt stillingen som undergeneralsekretær i FN og leder for FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS). Hun har tidligere vært bistandsminister 1990–1992, justisminister 1992–1996 og 2011–2013, olje- og energiminister i 1996, forsvarsminister 2009–2011 og stortingsrepresentant for Oslo 1993–1997. Wikipedia

76 år
Bjørn Sundquist (Skuespiller)
1948

Bjørn Sundquist (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Bjørn Richard Sundquist

Født:
16. juni 1948 (76 år)

Bjørn Richard Sundquist er en norsk skuespiller. Han er av samisk opphav på sin mors side. Sundquist utdannet seg som skuespiller i Oslo, ble fast ansatt ved Det norske teatret i 1972 og senere ansatt ved Nationaltheatret.

Han ble tildelt Teaterkritikerprisen i 1987 og mottok Æres-Amanda i 2000, Gullruten 2000 i klassen beste TV-skuespiller for Sejer - se deg ikke tilbake, Finnmark fylkes kulturpris i 2003 og Gammleng-prisen i klassen skuespiller i 2005. Samme år ble Sundquist kåret til det siste århundrets beste mannlige filmskuespiller. I 2017 ble han tildelt Heddas ærespris

I 2009 spilte han i de to siste episodene i Tv-serien Berlinerpoplene, samt Karl III.

Bjørn Sundquist spilte gitar i bandet The Guys i Hammerfest på 60-tallet. I forbindelse med lanseringen av filmen Jernanger januar 2009, opptrådte han flere ganger som gitarist sammen med regissør Pål Jackman og andre musikere tilknyttet filmen og Jackman. Blant annet under den offisielle åpningen av Tromsø internasjonale filmfestival og på Grosvold på NRK1 16. januar. Wikipedia

87 år
Simeon av Sachsen-Coburg-Gotha (Tsar)
1937

Simeon av Sachsen-Coburg-Gotha (Bulgaria)

Tsar, politiker

Født:
16. juni 1937 (87 år)

Simeon II, eller Simeon av Sachsen-Coburg-Gotha (bulgarsk Симеон Борисов Сакскобургготски, Simeon Sakskoburggotski) var den siste tsar av Bulgaria. Han tilhører det tyske fyrstehuset Sachsen-Coburg-Gotha.

Simeon av Sachsen-Coburg-Gotha besteg tronen i 1943 etter farens plutselige død, men ble tvunget i eksil i 1946, ni år gammel, som følge av et sovjetstøttet kupp. Han flyktet først til Egypt med sin søster Maria-Luisa og sin mor, og fikk i 1951 asyl i Francos Spania. Her levde han som forretningsmann, frem til han i 1996 vendte tilbake til Bulgaria. I perioden 24. juli 2001 til august 2005 var han Bulgarias statsminister, etter at partiet han grunnla vant en stor valgseier. Wikipedia

91 år
Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah (Emir)
1929 - 2020

Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah (Kuwait)

Emir, diplomat, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ṣabāḥ al-Aḥmad al-Ǧābir aṣ-Ṣabāḥ, også kalt Ṣabāḥ

Født:
16. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
29. september 2020 (91 år) (3 år siden)

Ṣabāḥ al-Aḥmad al-Ǧābir aṣ-Ṣabāḥ, også kalt Ṣabāḥ IV, var den 15. emir av Kuwait og overhodet for den herskende as-Sabah-familien. Han ble tatt i ed som emir 29. januar 2006 etter å ha blitt godkjent av Majlis al-Umma, Kuwaits nasjonalforsamling. Han var den fjerde sønnen til den tidligere emiren Ahmad al-Jabir as-Sabah. Ṣabāḥ innførte mange nye prosjekter i Kuwait for å fremme turistindustrien. Han var også en betydelig forkjemper for kvinners rettigheter i Midtøsten. Wikipedia

91 år
Edith Thallaug (Skuespiller)
1929 - 2020

Edith Thallaug (Norge)

Skuespiller, operasanger

Født:
16. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
7. juni 2020 (91 år) (4 år siden)

Edith Thora Thallaug, også omtalt som Edith Thallaug-Benczy, var en norsk sanger (mezzosopran), skuespiller og krimforfatter. Wikipedia

88 år
Olav Hodne (Misjonær)
1921 - 2009

Olav Hodne (Norge)

Misjonær

Født:
16. juni 1921 (103 år siden)

Døde:
29. oktober 2009 (88 år) (14 år siden)

Olav Leonard Harry Hodne var en norsk misjonær. Han tjenestegjorde i en årrekke som lærer og misjonsprest for Den norske Santalmisjon i India. Wikipedia

66 år
Willie Hoel (Skuespiller)
1920 - 1986

Willie Hoel (Norge)

Skuespiller

Født:
16. juni 1920 (104 år siden)

Døde:
15. juni 1986 (66 år) (38 år siden)

Willie Hoel var en norsk skuespiller. Hans egentlige døpenavn var Hans Karsten Villie Thorkildsen. Han er kjent for sine komedieroller, og blant annet rollen som bakermester Snipp i Jul i Skomakergata og biroller i enkelte av Olsenbanden-filmene og som brannsjef Mathisen i den første filmen om Stompa. Han debuterte på scenen i 1948. Wikipedia

96 år
Finn Hodt (Skøyteløper)
1919 - 2016

Finn Hodt (Norge)

Skøyteløper, skøytetrener

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Einar Hodt

Født:
16. juni 1919 (105 år siden)

Døde:
9. april 2016 (96 år) (8 år siden)

Finn Einar Hodt var en norsk skøyteløper og senere skøytetrener som representerte Drammens Skøiteklub. Han satte uoffisiell junior-verdensrekord på 500 meter skøyter på Marienlyst i 1938. I 1950-årene var han en av Norges beste skøytesprintere. Han fikk gullmedalje under norgesmesterskapene i allround på 500 meterdistansen fem ganger, senest i 1957. Tre ganger fikk han bronse sammenlagt i NM. I EM 1953 ble han nr. 2 på 500 meter etter finske Toivo Salonen og i EM 1954 nr. 3 etter sovjetrussiske Jevgenij Grisjin og igjen bak finske Salonen. I VM 1954 ble han nr. 4 på 500 meter. Han deltok i vinter-OL i Cortina d'Ampezzo i 1956 hvor han fikk en delt 13. plass på 500 meter.

Etter at Hodt avsluttet sin aktive karriere i 1960 tok han trenerkurs og ble trener i Norges Skøyteforbund. I midten av 1960-årene var han trener for verdens beste klubbtrio: Fred Anton Maier, Roar Grønvold og Bjørn Tveter. Maier vant EM-, VM- og OL-gull i 1968. Hodt trente Drammen Skøiteklubs egen Sten Stensen til VM-tittel og OL-gull i 1976. Han gjorde comeback i 1988 i skøytelandslagets trenerteam med Hans Trygve Kristiansen og var med frem til 1994, en periode som blant annet ga to OL-gull i Albertville i 1992 og kulminerte med Koss' tre OL-gull i Vikingskipet i Hamar.

Hodt har utvilsomt gjort en stor innsats for norsk skøytesport og mottok NSFs gullmerke i 1992. For Drammens Skøiteklub (DSK) var han i flere perioder styreleder og trener samt at han var æresmedlem i DSK. Under krigen var Hodt en av få norske kjente toppidrettsutøvere som brøt idrettsstreiken.

Finn Hodt sovnet inn den 9. april 2016 i Drammen. Wikipedia

90 år
Georg Wittig (Kjemiker)
1897 - 1987

Georg Wittig (Tysk)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
16. juni 1897 (127 år siden)

Døde:
26. august 1987 (90 år) (36 år siden)

Georg Wittig var en tysk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Herbert C. Brown i 1979 for deres undersøkelser av organiske borforbindelser og bruk av disse i syntese av organiske forbindelser. Wikipedia

74 år
Stan Laurel (Komiker)
1890 - 1965

Stan Laurel (Storbritannia)

Komiker, skuespiller, manusforfatter, stuntmann, filmregissør, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Stanley Jefferson

Født:
16. juni 1890 (134 år siden)

Døde:
23. februar 1965 (74 år) (59 år siden)

Stan Laurel, født Arthur Stanley Jefferson 16. juni 1890 i Ulverston, Lancashire, Storbritannia, død 23. februar 1965 i Santa Monica, Los Angeles, California), var en britisk-amerikansk skuespiller og komiker. Han var Halvan i komikerduoen Helan og Halvan (engelske Laurel and Hardy). Wikipedia

79 år
Geronimo (Høvding)
1829 - 1909

Geronimo (USA)

Høvding, medisinmann, kriger, motstandskjemper

Født:
16. juni 1829 (195 år siden)

Døde:
17. februar 1909 (79 år) (115 år siden)

Geronimo er en av de mest kjente Apacheindianerne. Han var en anerkjent medisinmann og kriger opprinnelig fra chiricahuabanden Bedonkohe og senere som leder for den banden av chiricahuaer som ble kalt Chokonen. Han var en nær samarbeidspartner med høvdingene Mangas Coloradas, Cochise og Juh.

Hans indianske navn betyr Han Som Gjesper, og ble angivelig gitt ham fordi han sov så mye som barn. Hvorfor meksikanerne gav ham tilnavnet Gerónimo er ikke helt avklart. Kanskje var det fordi det kunne minne litt om Goyakleh. Noen mener at hans spansktalende motstandere anropte den hellige Hieronymus (San Gerónimo) om hjelp i kampens hete. Geronimo hadde angivelig evnen til å se inn i fremtiden og forutse hendelser som skulle komme. Det blir i tillegg påstått at han, av sin «Kraft», var blitt lovet at han aldri skulle bli drept av noe våpen i krig. Wikipedia

78 år
Lev Lagorio (Kunstmaler)
1827 - 1905

Lev Lagorio (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Født:
16. juni 1827 (197 år siden)

Døde:
17. november 1905 (78 år) (118 år siden)

Lev Feliksovitsj Lagorio var en russisk kunstmaler som særlig er kjent for sine marinemalerier. Wikipedia

86 år
Tom Morris sr. (Golfpioner)
1821 - 1908

Tom Morris sr. (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Golfpioner, golfspiller

Født:
16. juni 1821 (203 år siden)

Døde:
24. mai 1908 (86 år) (116 år siden)

Tom Morris sr., også kjent som Old Tom Morris, var en skotsk golfspiller og en av pionerene innen profesjonell golf. Han ble født i St. Andrews, kjent som «golfens hjemsted». Hans sønn, Tom Morris jr. eller «Young Tom Morris», var også en mestergolfer.

Morris var elev av Allan Robertson, som regnes som den første profesjonelle golfspilleren. Han arbeidet som greenkeeper, køllemaker og banearkitekt, i tillegg til å spille turneringsgolf. Han kom på annenplass i det første Open Championship i 1860, og vant mesterskapet året etter. Dette fulgte han opp med nye seire i 1862, 1864 og 1867. Han har fortsatt rekorden som The Opens eldste vinner (46 år gammel), og for største seiersmargin (13 slag i 1862).

Blant golfbanene som Morris var med å utforme er Muirfield, Prestwick og Carnoustie. Wikipedia

Dødsfall

77 år
Steinar Amundsen (Padler)
1945 - 2022

Steinar Amundsen (Norge)

Padler

Født:
4. juli 1945 (79 år siden)

Døde:
16. juni 2022 (77 år) (2 år siden)

Steinar Amundsen var en norsk kajakkpadler som representerte Bærum Kajakklubb. Han tok gull i K4 1000 meter under OL i 1968 i Mexico by sammen med Egil Søby, Tore Berger og Jan Johansen, og bronse på samme distanse under OL i 1972 i München. Wikipedia

89 år
Knut Bohwim (Filmregissør)
1931 - 2020

Knut Bohwim (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, skuespiller, filmklipper

Født:
12. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
16. juni 2020 (89 år) (4 år siden)

Knut Bohwim var en norsk skuespiller, produksjonsleder og regissør som regisserte de fleste filmene om Olsenbanden. Han var far til forfatter Alexia Bohwim.

Han debuterte som pianospillende russ i filmen Bedre enn sitt rykte i 1955, og ble deretter reklamefilmprodusent. Da Teamfilm ble startet i 1962 var Knut Bohwim produksjonsleder i deres første film Operasjon Løvsprett, som ble en kassasuksess. Da Teamfilm bestemte seg for å fornorske den danske Olsenbanden, ble det starten på en lang rekke suksesser for Knut Bohwim som regissør. Selv om kritikerne slaktet filmene om Olsenbanden, ble de elsket av publikum og folk strømmet til de aller fleste. Bohwim hadde regien i 12 av de 14 Olsenbanden-filmene. I den ene av filmene han ikke regisserte, Olsenbanden og Dynamitt-Harry, spilte han bankraner. Wikipedia

83 år
Edén Pastora (Geriljaleder)
1936 - 2020

Edén Pastora (Nicaragua)

Geriljaleder, politiker, partisan

Født:
15. november 1936 (87 år siden)

Døde:
16. juni 2020 (83 år) (4 år siden)

Edén Atanacio Pastora Gómez, også kalt Cero eller comandante Cero, var en nicaraguansk geriljaleder og politiker for sandinistbevegelsen FSLN. Pastora kjempet i den nicaraguanske revolusjon 1978–1979 som sandinistisk geriljaleder og var etter sandinistene kom til makten viseminister, først i innenriksdepartementet og så i forsvarsdepartementet. Etter at han brøt med den sandinistiske ledelsen var han fra 1981 til 1986 leder av Contras-organisasjonen Alianza Revolucionaria Democrática (ARDE, Den demokratiske revolusjonære allianse), som han selv opprettet, og som opererte i grenseområdene mellom Nicaragua og Costa Rica mot den sandinistiske regjeringen. Wikipedia

87 år
Helmut Kohl (Kansler)
1930 - 2017

Helmut Kohl (Weimarrepublikken)

Kansler, politiker, historiker

Fullt navn / Fødenavn:
Helmut Josef Michael Kohl

Født:
3. april 1930 (94 år siden)

Døde:
16. juni 2017 (87 år) (7 år siden)

Helmut Josef Michael Kohl var en tysk politiker (CDU). Han var Tysklands kansler fra 1982 til 1998 og formann for CDU fra 1973 til 1998.

Hans 16 år lange regjeringstid var den lengste for noen tysk kansler siden Otto von Bismarck. I sin regjeringstid var han arkitekten bak Tysklands gjenforening og da tidligere DDR gikk inn i forbundsrepublikken 3. oktober 1990 ble han kansler for hele Tyskland. Sammen med den franske presidenten François Mitterrand fikk han i stand Maastricht-traktaten som opprettet Den europeiske union.

Kohl og Mitterrand mottok Karlsprisen i 1988. I 1998 ble Kohl, som den første siden Jean Monnet, utnevnt til æresborger av Europa av de europeiske stats- og regjeringssjefene. Wikipedia

97 år
Thore Heramb (Kunstmaler)
1916 - 2014

Thore Heramb (Norge)

Kunstmaler, illustratør

Født:
29. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
16. juni 2014 (97 år) (10 år siden)

Thore Heramb var en norsk kunstner og maler.

Han debuterte på Høstutstillingen i 1939 etter å ha studert ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1935 til 1937 samt Kunstakademiet under Jean Heiberg fra januar 1939 og fram til den tyske okkupasjonen våren 1940. Han foretok en studiereise til København og Italia og hadde to lengre opphold i Paris etter krigen.

I 1947 og 1948 utførte han utsmykningen av daværende Akers herredshus. Han gikk omtrent på den tid inn på en stil preget av abstraksjon og gråtoner, men ble senere mere koloristisk. .Fransk maleri betydde mye for Herambs billedskapende utvikling. Fram til 1956 var han fast ansatt som fargekonsulent for Oslo kommune, men ble så kunstner på heltid.

Foruten utstillinger i inn- og utland, satt han i Nasjonalgalleriets råd for anskaffelser. Han er representert i nasjonalgalleriene i Stockholm og København, foruten Museet for samtidskunst i Oslo og andre større norske kunstmuseer. Wikipedia

84 år
Bill Dixon (Jazzmusiker)
1925 - 2010

Bill Dixon (USA)

Jazzmusiker, komponist, universitetslærer, pianist, trompetist

Født:
5. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
16. juni 2010 (84 år) (14 år siden)

Bill Dixon var en amerikansk trompetist, flygelhornist, pianist og komponist. Dixon organiserte og produserte "October Revolution in Jazz" i New York i 1964, var musikkprofessor ved Bennington College i Vermont fra 1968 til 1996 og regnes som en av utviklerne av frijazz.

Han var en av fire musikere som deltok i en kanadisk dokumentar, "Imagine the Sound" (sammen med Cecil Taylor, Archie Shepp, og Paul Bley) i 1981.

Han har deltatt på innspillinger med Cecil Taylor, Tony Oxley, William Parker, Alan Silva, og mange andre. Wikipedia

78 år
Thor Lund (Politiker)
1921 - 1999

Thor Lund (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
16. juni 1999 (78 år) (25 år siden)

Thor Lund var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1969. Han var vararepresentant i perioden 1965–1969.

Lund var varaordfører i Stokken i perioden 1959–1961 og ordfører i Moland i periodene 1962–1963, 1963–1967, 1967–1971, 1983–1987 og 1987–1989.

I 1951 flyttet Thor Lund sammen med sin kone Kaspara til Eydehavn, og ble mekaniker på Nitriden og aktiv både i fagforeningen, i partiarbeid og i kommune- og fylkespolitikken. Fra 1954 var han leder av Stokken Arbeiderparti, og stilte som representant i Stokken kommunestyre fra 1955. I perioden 1959-61 var han varaordfører, og ble i 1962 den første ordføreren i den nysammenslåtte kommunen, Moland.

Thor Lund var medlem av kommunestyret og ordfører i åtte år i Moland kommune før han ble valgt inn på Stortinget i 1969. Fra 1983 til 1989 var han igjen ordfører i Moland. Lund hadde et bredt og sterkt engasjement i sitt politiske arbeid. Som kommunepolitiker spilte han en viktig rolle for utviklingen av regionsamarbeidet i Aust-Agder.

Thor Lund satt i Stortingets sosialkomite fra 1971 til 1981, en periode som var preget av store endringer både i helsevesenet og trygdeordningene. Sosialpolitikk, arbeidstakernes rettigheter, økonomi og rettferdig fordeling engasjerte ham sterkt, ved siden av at stortingsplassen også var en base for å ivareta hjemfylkets interesser..

Han satt som medlem av Nordisk råd i åtte år fra 1973 og var svært opptatt av å utvikle et tett nordisk samarbeid. Han var en pådriver for en videre politisering av det nordiske samarbeidet.

I 1979 ble han innvalgt i hovedstyret for Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen. I 1983 vendte han tilbake til kommunepolitikken og ble igjen ordfører i Moland kommune frem til 1989. Han var medlem av både formannskap og kommunestyre til 1991, som var det siste virkeåret til Moland kommune før kommunesammenslåingen med Arendal. Wikipedia

88 år
Chrix Dahl (Kunstmaler)
1906 - 1994

Chrix Dahl (Norge)

Kunstmaler, illustratør, grafiker, frimerkekunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Axel Dahl

Født:
5. januar 1906 (118 år siden)

Døde:
16. juni 1994 (88 år) (30 år siden)

Christian Axel «Chrix» Dahl var en norsk grafiker, maler, illustratør og avistegner, kjent som illustratør for en rekke utgivelser. Wikipedia

55 år
Helga Haase (Skøyteløper)
1934 - 1989

Helga Haase (Tyskland)

Skøyteløper

Født:
9. juni 1934 (90 år siden)

Døde:
16. juni 1989 (55 år) (35 år siden)

Helga Haase var en tysk skøyteløper.

Hun ble tidenes første olympiske mester i hurtigløp på skøyter for kvinner da hun vant 500-meteren under OL 1960 i Squaw Valley. Hun tok i tillegg sølvmedalje på 1 000 meter. Wikipedia

65 år
Wernher von Braun (Rakettforsker)
1912 - 1977

Wernher von Braun (Tyskland)

Rakettforsker, romfartspioner

Fullt navn / Fødenavn:
Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun

Født:
23. mars 1912 (112 år siden)

Døde:
16. juni 1977 (65 år) (47 år siden)

Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun var en tysk rakettforsker og romfartspioner. Han var en av de ledende forskerne i både det tyske rakettprogrammet og senere for USAs romforskning. Under andre verdenskrig arbeidet han med de tyske V-2-rakettene, som var verdens første ballistiske missiler. I USA er han kjent som det amerikanske romprogrammets far. Han ble senere underdirektør i NASA. Wikipedia

45 år
George Reeves (Skuespiller)
1914 - 1959

George Reeves (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
George Keefer Brewer

Født:
5. januar 1914 (110 år siden)

Døde:
16. juni 1959 (45 år) (65 år siden)

George Reeves (virkelig navn: George Keefer Brewer, senere George Bessolo, født 5. januar 1914, død 16. juni 1959) var den andre skuespilleren som gestaltet Superman på film. De to filmseriene med Kirk Alyn var en formidabel suksess, og man ønsket nå å videreføre skikkelsen på det nye mediet: TV. I 1951 besluttet man derfor å lage en pilotepisode som skulle vises på kino og som skulle være en forløper for den kommende TV-serien. Det hadde vært naturlig å spørre Kirk Alyn igjen, men han ble ikke spurt – og følte seg såret og forbigått. Valget falt på George Reeves, en skuespiller som hadde hatt en lovende start, men som hadde fått dårligere og dårligere B-filmroller og som nå var klar for bånn av bøtta: TV. Wikipedia

27 år
Karl Rasmussen (Motstandsmann)
1916 - 1944

Karl Rasmussen (Norge)

Motstandsmann, leder for radiosenderen Ida

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Halvdan Rasmussen

Født:
8. november 1916 (107 år siden)

Døde:
16. juni 1944 (27 år) (80 år siden)

Karl Halvdan Rasmussen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig, og leder for radiosenderen Ida under andre verdenskrig, på oppdrag fra britiske Secret Intelligence Service. Wikipedia

73 år
Herman Grimm (Kunsthistoriker)
1828 - 1901

Herman Grimm (Tyskland)

Kunsthistoriker, skribent, universitetslærer, lyriker, litteraturhistoriker

Fullt navn / Fødenavn:
Herman Friedrich Grimm

Født:
6. januar 1828 (196 år siden)

Døde:
16. juni 1901 (73 år) (123 år siden)

Herman Friedrich Grimm var en tysk kunsthistoriker og skribent.

Han var sønn av Wilhelm Grimm og hans hustru Dorothea. Grimm var elev hos Leopold von Ranke. Fra 1841 bodde han i Berlin der han var omgangsvenn med Bettina von Arnim. I 1859 giftet han seg med dennes datter Gisela von Arnim.

Herman Grimm studerte jus og filologi. Etter studiene hadde han et opphold i Leipzig. I 1870 kvalifiserte han seg som universitetslærer i Berlin. Et høydepunkt i yrkeslivet var utnevnelsen til en lærestol i kunsthistorie i Berlin i 1873.

Han var en av dem som grunnla Goethe-Gesellschaft, dessuten tilhørte han sammenslutningen som utgav Goethes såkalte Weimar-utgave.

Grimm ble i 1896 innvalgt i ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Wikipedia

<<
16. Juni
>>