Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. Juni

Om dagen

25. Juni er dag 177 i 2024, og er i uke 26. Det er 189 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 25. Juni kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

15 år siden

2009: Michael Jackson dør av en overdose propofol, lorazepam og midazolam, 50 år gammel

Michael Joseph Jackson var en amerikansk artist, danser, låtskriver og filantrop. Jackson er anerkjent som den mest suksessrike artisten gjennom tidene av Guinness World Records og blir referert til som «kongen av pop». Hans bidrag til musikk, dans og mote, sammen med et mye omtalt personlig liv, gjorde ham til en global figur i populærkulturen i over fire tiår. Som det åttende barnet i Jackson-familien debuterte han på den profesjonelle musikkfronten sammen med sine brødre som medlem av The Jackson 5 på midten av 1960-tallet, og begynte sin solokarriere i 1971.

Den 25. juni 2009, stoppet Jackson å puste mens han forsøkte å sove under tilsyn av Conrad Murray, hans personlige lege. Murray hadde gitt Jackson en rekke medisiner (propofol, lorazepam og midazolam) i et forsøk på å hjelpe ham å sove i et herskapshus Jackson leide i Holmby Hills, Los Angeles. Forsøk på å gjenopplive Jackson var mislykket. Han ble erklært død litt over en time etter at ambulansepersonell ankom. Wikipedia
15 år siden

2009: Farrah Fawcett dør av megekreft, 62 år gammel

Farrah Leni Fawcett var en amerikansk skuespiller. Hun ble en kjent skikkelse innenfor popkulturen og et sex-symbol på 1970-tallet, deretter en kjent skuespiller på 1980-tallet.

Fawcett var gift med Lee Majors som var stjerneskuespiller i The Six Million Dollar Man fra 1973 til 1982 – paret ble separert i 1979. I denne perioden var hun kjent som Farrah Fawcett-Majors. Fra 1980 til 1997 var Farrah i et forhold med skuespilleren Ryan O'Neal. Forholdet resulterte i 1985 i et barn – Redmond. I 1998 ble hun skadet av sin daværende kjæreste, James Orr, da han forsøkte å forhindre Farrah i å vandalisere huset sitt. Noen dager etter hendelsen ble Orr arrestert og siktet for vold.

I 1997 fikk Fawcett kritikk etter en opptreden på Dave Letterman, der det ble bemerket at hun virket fjern og «bablete», og det ble spekulert i om dette var på grunn av narkotikamisbruk. Flere måneder senere forklarte hun til Howard Stern at dette faktisk bare hadde vært hennes måte å fleipe med Letterman på. Hun insisterte også på at det som da hadde sett ut som vilkårlige blikk ut i salen bare var hennes reaksjon på publikum, og at hele oppstyret var en «storm i et vannglass».

I første halvdel av 2006 opplevde Farrah flere dødsfall blant de som sto henne nær da moren, Polly, agenten Jay Bernstein, vennen Rodney Dangerfield (et år tidligere) og mentoren Aaron Spelling døde.

I august 2006 deltok Fawcell i en «roast» av William Shatner på TV-kanalen Comedy Central, der hun igjen virket fraværende og fjern og til tider snakket rotete. Det er sannsynlig at denne oppførselen bare var en del av hennes opptredenen.

4. oktober 2006 ble det gjort kjent at Fawcett hadde fått tarmkreft, og var under behandling for dette, deriblant cellegift og kirurgisk behandling. En mulig ny serie med Charlie's Angels vil derfor sannsynligvis bli utsatt som følge av dette. Wikipedia
148 år siden

1876: Slaget ved Little Bighorn starter, der indianerne nedkjemper den amerikanske 7. kavaleriregimentet

Little Bighorn er et fjellområde hvor et av de største slagene mellom indianere og de hvite foregikk, og er det største slaget under indianerkrigene der indianerne vant. Slaget var en del av Black Hills-krigen, som varte fra 1876 til 1877.

I selve slaget møttes hundrevis av sioux- og cheyenne-indianerne det amerikanske 7. kavaleriregiment under ledelse av oberstløytnant George Armstrong Custer. Det amerikanske kavaleriet var sendt ut av den amerikanske stat for å stoppe gruppen av sioux- og cheyenne-indianerne, som ble ledet av blant andre Sitting Bull og Crazy Horse.

USAs soldater hadde ikke ventet at indianerne hadde samlet så mange krigere som de hadde, og gjorde mange feil da de skulle disponere og plassere troppene sine. Custer beordret blant annet at troppen skulle deles i to, noe som skulle vise seg å bli fatalt for gruppen under hans ledelse. De ble drevet opp på en høyde der til slutt alle som en ble drept av indianerne, som angrep fra alle kanter.

Custer skal ha vært blant de siste fem til ti soldatene som døde. Selv om indianerne vant dette slaget, skulle nettopp dette få store konsekvenser for dem selv. Seieren førte til at «Den amerikanske staten» ble sterkt provosert og sendte inn større styrker for å stoppe det som ble oppfattet som et indiansk overtak.

Frykten som ble vakt, med store overskrifter i avisene, skapte en ny bølge indianerhat blant de hvite, med mord og massakrer i kjølvannet. Indianerne som hadde slåss ved Little Bighorn, inkludert deres leder Sitting Bull, var stadig på flukt.

Mens Sitting Bull og hans stamme flyktet til Canada, overgav de andre seg på grunn av sult og sykdom. Sitting Bull vendte noen år tilbake til USA og overgav seg til myndighetene. Indianerhøvdingen, som hadde vært en av de mest respekterte og største indianerlederne, ble senere med på Buffalo Bills omreisende sirkus i Amerika for å la seg vise fram.

Amerikanske historieskrivere har hatt en tendens til å kalle slaget for en «massakre», mens det som skjedde ved Wounded Knee kalles et «slag». Wounded Knee var imidlertid en massakre mot ubevæpnede menn, kvinner, barn og gamle, mens begge parter i Little Bighorn var bevæpnet. Wikipedia

Fødsler

53 år
George Michael (Sanger)
1963 - 2016

George Michael (Storbritannia)

Sanger, låtskriver, multiinstrumentalist, plateprodusent, filmregissør, filmprodusent, sangtekstforfatter, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Georgios Kyriacos Panayiotou

Født:
25. juni 1963 (61 år siden)

Døde:
25. desember 2016 (53 år) (7 år siden)

George Michael (egentlig Georgios Kyriacos Panayiotou, gresk: Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου; født 25. juni 1963 i East Finchley i London, død 25. desember 2016 i Goring-on-Thames i Oxfordshire) var en britisk artist som sang og spilte hovedsakelig pop og funk. Wikipedia

61 år
Anthony Bourdain (Kokk)
1956 - 2018

Anthony Bourdain (USA)

Kokk, forfatter, romanforfatter, kjøkkensjef, TV-programleder, essayist, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Anthony Michael Bourdain

Født:
25. juni 1956 (68 år siden)

Døde:
8. juni 2018 (61 år) (6 år siden)

Anthony Michael Bourdain var en amerikansk kokk, tv-programleder og forfatter. Han var også kjent for boken Kokkejævler (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly) og matreiseprogrammet No Reservations.

Bourdain hadde amerikansk mor og franskættet far. Han var den eldste av to sønner av Pierre og Gladys Bourdain. Bourdain ble ikke oppdratt i noen religion, skjønt faren var katolikk og moren jødisk - begge ikke-praktiserende.

Bourdain utdannet seg til kokk på Culinary Institute of America. I sine collegeår arbeidet han i kjøkkenoppvasken på en restaurant i Provincetown på USAs østkyst og det var der han bestemte seg for sitt yrke – å lage mat.

Han var en tid sjefkokk på Brasserie Les Halles i New York City. Bourdain ble kjent da han i 1999 fikk publisert et essay i magasinet New Yorker med tittelen «Don't Eat Before Reading This».

Bourdain forfattet flere bøker. Bare noen få var kokebøker, de fleste var overveiende kriminalromaner og sakprosabøker. I sine beretninger fra den amerikanske og den internasjonale kulinariske scene beskrev han bakgrunnen for hverdagskjøkkenet for fremmede mennesker. Også i romanene, som utspiller seg i samme slags miljøer, beskrives arbeidet i kjøkkenet og i gastronomiens verden, i særdeleshet i New York City.

I sine senere år reiste han verden rundt og spilte inn matlagingsprogrammer, som for eksempel A Cook's Tour og Anthony Bourdain: No Reservations.

Bourdain bodde i New York City. I 1985 giftet Bourdain seg med Nancy Putkoski som han var sammen med siden grunnskolen. De skilte seg i 2005. I 2007 giftet han han seg med Ottavia Busia og sammen fikk de en datter samme år. Paret separerte 2016 men hadde ennå ikke gjennomgått skilsmisse ved hans død. De siste årene av sitt liv hadde han et forhold med den italienske skuespillerinnen Asia Argento.

Bourdain ble funnet død 8. juni 2018 i sitt rom i Kaysersberg-Vignoble i Frankrike. Han skal ha tatt sitt eget liv. Han arbeidet med en episode av matreiseprogrammet Anthony Bourdain: Parts Unknown for CNN. Wikipedia

30 år
Radka Toneff (Sanger)
1952 - 1982

Radka Toneff (Norge)

Sanger, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ellen Radka Toneff

Født:
25. juni 1952 (72 år siden)

Døde:
21. oktober 1982 (30 år) (41 år siden)

Ellen Radka Toneff var en norsk jazzmusiker og komponist. Hun var blant annet frontfigur i jazzkvintetten Radka Toneff Quintet, sammen med blant andre Arild Andersen og Jon Eberson. I 1980 og 1981 deltok hun i Melodi Grand Prix, som medlem av gruppa Darlings.

Radka Toneff fikk Spellemannprisen 1977 som beste vokalist for platen Winter poem og Spellemannsprisen 1993 i kategorien Jazz for platen Live in Hamburg. Wikipedia

91 år
Eric Carle (Forfatter)
1929 - 2021

Eric Carle (USA)

Forfatter, illustratør, barnebokforfatter

Født:
25. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
23. mai 2021 (91 år) (3 år siden)

Eric Carle var en amerikansk forfatter og illustratør. Han utga over 70 barnebøker, deriblant flere internasjonale bestselgere. Som oftest var han opphavsmann til både illustrasjoner og tekster i bøkene. Hans mest kjente bok er bildeboka Den lille larven Aldrimett (The Very Hungry Caterpillar) fra 1969, som ble oversatt til 30 språk i hans levetid. Da han døde hadde det blitt solgt over 50 millioner eksemplarer av Den lille larven Aldrimett, noe som gjorde den til en av de mest solgte bøkene i verden uansett sjanger.

Bøkene hans handler ofte om dyr, og illustrasjonene er utført som formsikre og fargesprakende papircollager. Wikipedia

93 år
Stig Sollander (Alpinist)
1926 - 2019

Stig Sollander (Sverige)

Alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Stig Oskar Sollander

Født:
25. juni 1926 (98 år siden)

Døde:
12. desember 2019 (93 år) (4 år siden)

Stig Oskar «Solla» Sollander var en svensk alpinist.

Sollander kom på tredjeplass i slalåm under vinter-OL i 1956 og ble dermed Sveriges første olympiske medaljør i alpint. I løpet av sin skikarriere vant han også tre VM-medaljer, alle i bronse. Wikipedia

47 år
Ingeborg Bachmann (Lyriker)
1926 - 1973

Ingeborg Bachmann (Østerrike)

Lyriker, skribent, journalist, manusforfatter, filosof, essayist, dramatiker, librettist, oversetter

Født:
25. juni 1926 (98 år siden)

Døde:
17. oktober 1973 (47 år) (50 år siden)

Ingeborg Bachmann var en østerriksk forfatter som regnes blant 1900-tallets betydelige tyskspråklige lyrikere og prosaforfattere.

Ingeborg Bachmann var rektoren Mathias Bachmann og Olga Haas' førstefødte. Allerede fra ung alder skrev hun musikk og dikt, og hadde opprinnelig til hensikt å slå inn på en løpebane som musiker.

Bachmann studerte filosofi, psykologi, germanistikk og rettsvitenskap ved universitetene i Innsbruck, Graz og Wien, og avsluttet studiene med å ta doktorgraden på den kritiske mottakelsen av eksistensialfilosofien til den tyske filosofen Martin Heidegger. På slutten av 1940-årene hadde hun et kjærlighetsforhold med den langt eldre essayisten og litteraturkritikeren Hans Weigel.

Novellen Die Fähre, som sto på trykk i Kärntner Illustrierte i 1946, er Bachmanns første publikasjon. I studieårene ble hun kjent med Paul Celan, Ilse Aichinger og Klaus Demus.

I 1946 hadde hun sin første høytlesing i Gruppe 47 og foretok den første reisen til Italia. For diktsamlingen Die gestundete Zeit fikk hun i 1953 Gruppe 47s litteraturpris. Fra seinsommeren samme år bodde hun i Italia: Ischia, Napoli og til slutt Roma.

I august 1954 ble hun hovedoppslag i det tyske ukesmagasinet Der Spiegel og ble med ett kjent for et bredere publikum.

De følgende årene skrev hun dikt, essays, operalibretti og noveller som bragte henne stor internasjonal anerkjennelse. Wikipedia

51 år
Tønnes Andenæs (Politiker)
1923 - 1975

Tønnes Andenæs (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Tønnes Madsson Andenæs

Født:
25. juni 1923 (101 år siden)

Døde:
22. februar 1975 (51 år) (49 år siden)

Tønnes Madsson Andenæs var en norsk forlegger og politiker (Ap). Wikipedia

71 år
Sam Francis (Kunstmaler)
1923 - 1994

Sam Francis (USA)

Kunstmaler, billedhugger, grafiker

Født:
25. juni 1923 (101 år siden)

Døde:
4. november 1994 (71 år) (29 år siden)

Samuel Lewis Francis var en amerikansk kunstner.

Francis ble født i San Mateo i California, og studerte botanikk, medisin og psykologi ved University of California, Berkeley 1941 til 1943.

Han ble skadet av en flyulykke under andre verdenskrig. Han ble innlagt på sykehus i flere år og det var i denne perioden at han begynte å male. Da Francis kom ut av sykehuset gikk han tilbake til Berkeley, denne gangen til å studere kunst og kunsthistorie, der han gjorde 1948 til 1950.

Francis ble opprinnelig inspirert av de abstrakte ekspresjonistene som Mark Rothko, Arshile Gorky og Clyfford Still. Han tilbrakte 1950 i Paris, der han hadde sin første utstilling i 1952 på Galerie Nida Daus. Der han koblet til tachismen. I løpet av disse årene reiste han til slike Italia, Mexico, India, Thailand og Hongkong. Senere har han brukt litt tid i Japan, og noen tror at kunne se en påvirkning fra Zen buddhisme.

I 1963 Francis bosatte seg i Santa Monica i California. Han ble utnevnt til æresdoktor ved Berkeley University i 1969. Wikipedia

46 år
George Orwell (Forfatter)
1903 - 1950

George Orwell (Storbritannia)

Forfatter, journalist, lyriker, essayist

Fullt navn / Fødenavn:
Eric Arthur Blair

Født:
25. juni 1903 (121 år siden)

Døde:
21. januar 1950 (46 år) (74 år siden)

Eric Arthur Blair, mest kjent under pseudonymet George Orwell, var en britisk forfatter som er mest kjent for sine allegoriske politiske romaner. Verkene hans kjennetegnes av klarhet, fokus på sosial urettferdighet, motstand mot totalitarisme og diktatur, og en forpliktelse og engasjement til demokratisk sosialisme.

Orwell ses ofte på som en av de beste formidlerne av engelsk kultur på 1900-tallet. Han skrev litteraturkritikk, poesi, skjønnlitteratur og polemisk journalistikk. Han er best kjent for sin dystopiske roman 1984 (1949) og den allegoriske romanen (eller lange novellen) Kamerat Napoleon (originaltittel: Animal Farm, 1945). Disse to bøkene har til sammen (pr. 2009) solgt flere eksemplarer enn noen annen bok fra 1900-tallet. I boken Hyllest til Katalonia (1938) redegjør han for sine erfaringer i den spanske borgerkrigen. Denne boken har fått rosende omtale, og det samme har hans mange essayer om politikk, litteratur, språk og kultur. I 2008 rangerte avisen The Times ham på andreplass på en liste over «de femti største britiske forfattere siden 1945».

Orwells verker fortsetter å ha innflytelse på både populærkulturen og politisk kultur. På engelsk finnes begrepet «orwelliansk», som beskriver totalitære eller autoritære praksiser, og dette ordet har gått inn i språket sammen flere av hans neologismer (nyord), som for eksempel kald krig, Store Bror («big brother»), tankepoliti, rom 101, dobbeltenking, og tankeforbrytelse. Wikipedia

Dødsfall

77 år
Richard Benjamin Harrison (Reality-kjendis)
1941 - 2018

Richard Benjamin Harrison (USA)

Reality-kjendis, forretningsdrivende

Født:
4. mars 1941 (83 år siden)

Døde:
25. juni 2018 (77 år) (6 år siden)

Richard Benjamin Harrison Jr., også kjent som «The Old Man» og «The Appraiser», var en amerikansk forretningsmann og reality-tv-personlighet, mest kjent som medeier av World Famous Gold & Silver Pawn Shop, som omtalt på History Channel serien «Pawn Stars». Wikipedia

50 år
Michael Jackson (Musiker)
1958 - 2009

Michael Jackson (USA)

Musiker, danser, filantrop, filmregissør, manusforfatter, lyriker, selvbiograf, plateprodusent, koreograf, skuespiller, beatboxer, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Joseph Jackson

Født:
29. august 1958 (65 år siden)

Døde:
25. juni 2009 (50 år) (15 år siden)

Michael Joseph Jackson var en amerikansk artist, danser, låtskriver og filantrop. Jackson er anerkjent som den mest suksessrike artisten gjennom tidene av Guinness World Records og er blitt betegnet som «kongen av pop». Hans bidrag til musikk, dans og mote, sammen med et mye omtalt personlig liv, gjorde ham til en global figur i populærkulturen i over fire tiår. Som det åttende barnet i Jackson-familien, debuterte han på den profesjonelle musikkfronten sammen med sine brødre som medlem av The Jackson 5 på midten av 1960-tallet, og han begynte sin solokarriere i 1971. Wikipedia

62 år
Farrah Fawcett (Skuespiller)
1947 - 2009

Farrah Fawcett (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Farrah Leni Fawcett

Født:
2. februar 1947 (77 år siden)

Døde:
25. juni 2009 (62 år) (15 år siden)

Farrah Leni Fawcett var en amerikansk skuespiller. Hun ble en kjent skikkelse innenfor popkulturen og et sex-symbol på 1970-tallet, deretter en kjent skuespiller på 1980-tallet. Wikipedia

85 år
Jan Herman Linge (Båtkonstruktør)
1922 - 2007

Jan Herman Linge (Norge)

Båtkonstruktør, Ingeniør

Født:
28. januar 1922 (102 år siden)

Døde:
25. juni 2007 (85 år) (17 år siden)

Jan Herman Linge var en norsk ingeniør og båtkonstruktør. Han var sønn av skuespilleren Martin Linge og hustru Margit F. Vogt. Faren, Martin Linge, er mest kjent som den første kompanisjef i NORIC 1, etter krigen kjent som Kompani Linge. Wikipedia

37 år
Colin Clive (Skuespiller)
1900 - 1937

Colin Clive (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
20. januar 1900 (124 år siden)

Døde:
25. juni 1937 (37 år) (87 år siden)

Colin Clive var en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som Dr. Frankenstein i James Whales skrekkfilmer Frankenstein (1931) og Bride of Frankenstein.

Clive ble født i Frankrike som sønn av en britisk oberst, og var i militæret før han ble skuespiller. Han spilte i en oppsetning av Journey's End ved Savoy Theatre i 1929 og i en filmatisering av dette krigsdramaet året etter. På 1930-tallet flyttet han til det britiske miljøet i Hollywood.

Colin Clive led av kronisk alkoholisme og døde av lungebetennelse som følge av tuberkulose i 1937. Wikipedia

46 år
E.T.A. Hoffmann (Forfatter)
1776 - 1822

E.T.A. Hoffmann (Tyskland)

Forfatter, komponist, dommer, karikaturtegner, kunstmaler, dirigent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Ernst Theodor Wilhelm Amadeus Hoffmann

Født:
24. januar 1776 (248 år siden)

Døde:
25. juni 1822 (46 år) (202 år siden)

Ernst Theodor Wilhelm Amadeus Hoffmann (kalt E.T.A. Hoffmann; født 24. januar 1776 i Königsberg, død 25. juni 1822 i Berlin) var en prøyssisk forfatter, jurist, komponist, musikkritiker og karikaturtegner.

Hoffmanns historier hadde stor innflytelse i det 19. århundre og han er en av den romantiske bevegelsens fremste forfattere og regnes som en pioner innen fantastisk litteratur. En av hans mest kjente historier er Nøtteknekkeren og musekongen (1816), som ble gjort til en ballett av Peter Tsjaikovskij i 1892.

Han var utdannet jurist, og arbeidet i statsforvaltningen 1796-1806, i 1802 ble han degradert og forflyttet til Płock på grunn av noen karikaturer. Han traff han sin kone Etter 1806 livnærte han seg som komponist, musikkarrangør og skribent inntil han i 1816 igjen fikk en offentlig stilling, i Berlin. Selv oppfattet han seg mest som komponist, og så på forfatterskapet som en bigeskjeft. Hoffmann ble gravlagt i Berlin, på gravlundene ved Halleporten. Wikipedia

86 år
Georg Philipp Telemann (Komponist)
1681 - 1767

Georg Philipp Telemann (Det tysk-romerske rike)

Komponist, kapellmester, organist

Født:
14. mars 1681 (343 år siden)

Døde:
25. juni 1767 (86 år) (257 år siden)

Georg Philipp Telemann var en tysk barokkomponist som gjennom sine komposisjoner og sitt musikksyn formidlet nye impulser og satte et sterkt preg på musikkverdenen i første halvdel av 1700-tallet.

Telemann er sannsynligvis den mest produktive komponisten i europeisk musikkhistorie, i det minste bedømt etter det som er bevart etter ham. Han var Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi og Georg Friedrich Händels samtidige (Händel var også venn av Telemann). Bach regnes idag som den største komponisten av dem, men i deres levetid var Telemann den mest spilte og mest kjente..

Telemann lærte stort sett musikk gjennom selvstudium. De første suksessene som komponist fikk han mens han var jusstudent ved universitetet i Leipzig. Her grunnla han amatørorkestre og ledet operaoppføringer, og ble tilslutt musikkdirektør ved universitetskirken. Etter korte ansettelser ved hoffene i Sorau og Eisenach ble Telemann musikkdirektør for byen Frankfurt am Main i 1712. Han var samtidig kapellmester ved to kirker og publiserte musikken sin på eget forlag. Fra 1721 var han ansatt som Cantor Johannei og Director Musices i Hamburg, noen av Tysklands mest prestisjefylte musikkposter, og litt senere overtok han ledelsen for byens opera. Han sto fremdeles i tett kontakt med utenlandske hoff, og organiserte regelmessig offentlige konserter for byens øvre sosiale lag. Internasjonal berømmelse fikk Telemann etter et åtte måneders opphold i Paris i 1737-38.

Telemanns omfangsrike verkliste omfatter alle de vanligste av tidens musikkformer. Et utpreget trekk ved musikken hans er sangbare melodier, oppfinnsom bruk av klangfarger, og uvanlige harmoniske effekter – spesielt i senere verk. Telemanns instrumentalverk preges ofte av fransk og italiensk innflytelse, iblant også med innslag av polsk folkemusikk. Han skapte en egen tysk stil.

Etter hvert som de kulturhistoriske idealene endret seg utover på 1800-tallet møtte Telemanns musikk hard kritikk. Først i andre halvdel av 1900-tallet begynte man på en systematisk utforsking av hans samlede produksjon, og arbeidet er fremdeles ikke avsluttet fordi det store omfanget gjør det vanskelig å få oversikt.

Et tysk musikkarkiv havnet i forbindelse med andre verdenskrig i Armenia. Senere tilbakeført til universitetsbiblioteket i Hamburg der ukjente komposisjoner av Telemann har blitt oppdaget og spilt inn. Wikipedia

<<
25. Juni
>>