Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. Februar

Om dagen

2. Februar er dag 33 i 2024, og er i uke 5. Det er 333 dager igjen av året.
Kyndelsmesse (Til minne om fremstillingen av Jesusbarnet i tempelet i Jerusalem førti dager etter fødselen)
Ingen namndag...
Ingen navnedag...

Valutakurser Oppdatert 2. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

1998: Et DC-9-32 kolliderer med et fjell i nærheten av Cagayan de OroFilippinene. 104 mennesker omkommer.

34 år siden

1990: Frederik Willem de Klerk opphever forbudet mot partiet ANC

Apartheid er en politisk ideologi og et system for rasebasert segregering eller adskillelse, herav navnet, praktisert i Sør-Afrika mellom 1948 og 1994. Ideologien var initiert av Nasjonalistpartiet, grunnlagt av etterkommere av europeiske immigranter, afrikanderne. Apartheidsystemet ble opprettholdt gjennom en lang rekke lover kalt apartheidlovene, som definerte fire rasebaserte hovedgrupper i Sør-Afrika; hvit, svart, farget og indisk.

I august 1989 trakk Nasjonalistpartiets leder seg, Botha, og de Klerk som hadde blitt leder av partiet i februar, tok over som president i landet. Etter økende press både innenlands og utenlands legaliserte F. W. de Klerk og den hvite regjeringen 2. februar 1990 de svarte opposisjonspartiene og friga fengslede politiske fanger. Dermed ble ANC, SACP, PAC og 31 andre organisasjoner lovlig. de Klerk argumenterte for at slike tiltak var nødvendige for at man kunne begynne med forhandlinger, som han anså som nøkkelen til fred. Nelson Mandela ble løslatt i en alder av 71 og holdt en tale til mange tusen tilhengere der han proklamerte at kampen mot apartheid måtte intensiveres og ikke ville bli enkel. Wikipedia

1989: De siste sovjetiske styrkene forlater Kabul i Afghanistan etter ni års okkupasjon.

41 år siden

1983: NRK lanserer Tekst-TV

NRK Tekst-TV er tekst-TV-tilbudet fra NRK, og Norges eldste tekst-TV-tjeneste. NRK Tekst-TV ble lansert 2. februar 1983. Tekst-TV er både tilgjengelig på fjernsynskanalene NRK1, NRK2, NRK3/NRK Super og på Internett. Etter tusenårsskiftet har Tekst-TV opplevd økende konkurranse fra Internett og nye mobiltjenester.

Da NRK lanserte Tekst-TV i februar 1983 var det svært få som hadde TV-apparat som kunne motta denne tjenesten, rundt 10 000 brukere kunne benytte tjenesten. Innen årets utløp hadde imidlertid salg av slike apparater vokste kraftig, og allerede i 1984 hadde Tekst-TV-en rundt 100 000 brukere. I 1995 passerte tekst-TV en million daglige brukere. Wikipedia
45 år siden

1979: Vokalist i bandet Sex Pistols, Sid Vicious, dør av en overdose

Sid Vicious slet i mange år med en sterk avhengighet av amfetamin og heroin. Dødsårsaken var en overdose, og stoffet han tok da, skulle han ha fått av sin mor, som ville skåne han fra et langt opphold i fengsel. Han risikerte livstid i fengsel etter en kveld med heftig diskusjon og narkotikabruk sammen med kjæresten, Nancy Spungen, noe som endte med at han våknet dagen etter og fant Nancy drept; stukket i magen med kniv. Han uttalte at han ikke husket noe fra kvelden. Han døde før saken kom for retten. Wikipedia

1971: Idi Amin avsetter president Milton Obote under et militærkupp i Uganda.

1962: Garnbåten «Nordbakken» slås ned av en brottsjø i innseilingen til Værøy. Seks omkommer.

1953: Flom i Nederland etter at dikene bryter sammen under en voldsom stormflo. 1500 omkommer, og 100 000 må evakueres. Store jordbruksarealer ødelegges.

1945: Andre verdenskrig: USAs president Franklin D. Roosevelt og Storbritannias statsminister Winston Churchill drar for å møte den sovjetiske lederen Josef Stalin i forbindelse med Jaltakonferansen.

1944: Gestapo innleder massearrestasjoner av involverte i den illegale pressen.

1943: Andre verdenskrig: De siste tyske styrkene i Stalingrad overgir seg til Den røde armé.

1936: Ivar Ballangrud blir allroundverdensmester på skøyter i Davos i Sveits.

1920: Estland erklærer seg selvstendig ifra Russland.

1920: Frankrike overtar administrasjonen av Memelland på vegne av Folkeforbundet.

1910: Wollert Konow (SB) (Frisinnede Venstre) danner regjering sammen med Høyre.

1880: Det første elektriske gatelyset blir tatt i bruk i Wabash i Indiana.

1878: Hellas erklærer krig med Tyrkia.

1709: Alexander Selkirk blir reddet fra en øde øy, noe som gir Daniel Defoe inspirasjon til å skrive boken Robinson Crusoe.

1585: Hamnet Shakespeare og Judith Shakespeare ble døpt i Treeninghetskirken i Stratford av Richard Barton av Coventry.

857 år siden

1167: Overfallet på Rydjøkul

Ut på natten til 2. februar 1167 begynte Erling Skakke å mistenke presten som prøvde å holde dem innendørs. På Skakkes ordre tok hans følge til seg våpen man hadde lagt fra seg. Etter 36 kilometer marsj var Olav kommet fram i tid nok til å høre lydene fra messen.

Med sine hettesveinene gikk han til angrep under hærrop på gården. Erling Skakke og hans menn kom seg fort ut fra bygningene på vei mot elvebredden der skipene lå, men Olav hadde kommet med sine mennene til gjerdet på veien dit. Kamp var uunngåelige mellom hettesveinene og deres kongelige motstandere. Erling Skakke hadde færre menn mot Olav hadde flere menn med seg i sin følge. Med gjerdet som vern klarte Erling Skakke og hans menn å slå gjennom til skipene, hjulpet av mørket. Det var så mørkt at Olav og hans menn klart ikke å identifisere sine motstanderne under basketakene langs gjerdet mot elvebredden. Mange falt, Erling Skakke ble skadet på venstre side etter å ha kjørte egne sverd på seg ved feil. Orm kongebror var hardt såret.

Men de hadde reddet seg. Ved å komme ut på fartøyene på elven var de reddet fra fienden. Olav som var så uheldig, fikk kallenavnet Ugjæva som betyr den uheldige. Han hadde fått den største sjanse for å rydde seg veg til kongemakten, men mistet den. Hvor mange som hadde falt under kampene, er ikke kjent – heller ikke hvor mange menn hadde kjempet mot hverandre, men det kan ikke ha vært så mange. Wikipedia

1119: Callistus II blir utnevnt til pave.

Fødsler

37 år
Håvard Bøkko (Skøyteløper)
1987

Håvard Bøkko (Norge)

Skøyteløper

Født:
2. februar 1987 (37 år)

Håvard Bøkko er en norsk skøyteløper. Han er en eldre bror til skøyteløperen Hege Bøkko og representerer Hol Idrettslag. Han var med på det norske laget som vant gull på lagtempo under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang. Wikipedia

42 år
Tommy Fredvang (Sanger)
1982

Tommy Fredvang (Norge)

Sanger, musiker, gitarist

Født:
2. februar 1982 (42 år)

Tommy Fredvang er en norsk musiker, sanger, produsent og låtskriver.

Fredvang ble først kjent for allmennheten da han slo igjennom i X Factor 2009, hvor han hadde Jan Fredrik Karlsen som mentor. Den 18. oktober 2010 ble hans debutalbum From Now On utgitt, hvor første singelen ”Wake up call” solgte til gull og nådde Top 3 på populære iDanceradio i Canada.

I 2011 ga han ut singelen ”Always on my mind” sammen med “Norske Talenter”-vinneren Sirius. Singelen solgte også til gulltrofé. I 2012 deltok Tommy i norske MGP, og kom helt til finalen med låten ”Make it better” skrevet av ham og Hanne Sørvåg. Wikipedia

54 år
Roar Strand (Fotballspiller)
1970

Roar Strand (Norge)

Fotballspiller

Født:
2. februar 1970 (54 år)

Roar Strand er en norsk tidligere fotballspiller som i sin lange karriere kun spilte for Rosenborg Ballklub, avbrutt av én sesong på utlån i Molde FK. Han startet karrieren i 1989 og la opp i 2010.

Han scoret 86 mål på 439 kamper i Tippeligaen, noe som gjør ham til den med nest flest kamper i den øverste divisjonen i Norge. Han har også spilt 42 A-landskamper for Norge, og 67 kamper i Mesterligaen med totalt 11 mål. Strand har etter debuten mot KV Mechelen i 1989 spilt 125 europacupkamper og scoret 19 mål, inkludert kvalifiseringskamper og UEFA-cupkamper. 25. juli 2010 spilte han sin 430. kamp i Tippeligaen.

Strand var juniorspiller i Nardo FK, og debuterte for Rosenborg i 1989. De første sesongene i Rosenborg fikk han lite spilletid, men han spilte likevel nok kamper til å bli seriemester med klubben i 1990 og 1992. I 1993 ble Strand utlånt til Molde, og det var der han etablerte seg som en av de beste spillerne i den norske serien.

I 1994 returnerte Strand til Rosenborg, hvor han nå fikk fast plass på laget. Han debuterte på landslaget i en treningskamp mot Sverige samme år, og var også med i den norske VM-troppen, dog uten å få spille. Han fikk imidlertid spille under VM i Frankrike fire år senere og spilte også i den berømte kampen i Marseille hvor Norge slo Brasil 2–1 og gikk videre til sluttspillet i turneringen. Han spilte og i Europamesterskapet i 2000.

På klubbnivå har Strand blitt seriemester hele 16 ganger, noe som er europeisk rekord. Han er Norges mestvinnende fotballspiller, og den eneste som har spilt toppfotball i fire forskjellige tiår. Han har også deltatt i Mesterligaen i hele elleve sesonger. I motsetning til mange andre profilerte fotballspillere fra samme periode, har Strand aldri spilt for en utenlandsk klubb. Han har i stedet takket nei til flere utenlandstilbud, og forblitt lojal mot Rosenborg. Sammen med Pelé, Romário og Ryan Giggs er Strand den eneste spilleren som har scoret i en toppdivisjon i over 21 år på rad.

Strand har vært med på de fleste høydepunktene i Rosenborg og var med på klubbens store gullrekke i Tippeligaen med året i Molde som unntak. Han var også med da Rosenborg slo AC Milan, Borussia Dortmund, Olympiakos, Real Madrid og Valencia i Champions League. Han har blant annet scoret mot Real Madrid og Arsenal i turneringen. Wikipedia

56 år
Espen Bredesen (Skihopper)
1968

Espen Bredesen (Norge)

Skihopper

Født:
2. februar 1968 (56 år)

Espen Odd Bredesen er en norsk tidligere skihopper som representerte Oppsal IF/Kollenhopp.

I VM i Falun i 1993 vant han gull i storbakken og i laghopp. I sesongen 1993/1994 hadde Bredesen beregnet formen godt, og vant den tysk-østerrikske hoppuka. Senere tok han gull under OL på Lillehammer i normalbakken (K90), og sølvmedalje i storbakken (K120) på tampen av sesongen fulgte han opp med sølv i VM i skiflyging.

To ganger forbedret han verdensrekorden i skihopping, til 209 og 210 meter, i henholdsvis 1994 og 1997. I 1993 ble han tildelt Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje (Aftenpostens gullmedalje) og i 1994 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med Ljubov Jegorova og Vladimir Smirnov.

Bredesen var norsk flaggbærer i vinter-OL 1998 i Nagano.

Bredesen la opp samme år grunnet en nakkeskade han hadde pådratt seg under trening fire år før.

I 13 år til 2014 var han engasjert av NRK som ekspertkommentator i skihopping. Wikipedia

33 år
Eva Cassidy (Sanger)
1963 - 1996

Eva Cassidy (USA)

Sanger, jazzmusiker, komponist

Født:
2. februar 1963 (61 år siden)

Døde:
2. november 1996 (33 år) (27 år siden)

Eva Marie Cassidy var en amerikansk sanger. Hun ble beskrevet som en av sin generasjons største stemmer av den britiske avisen The Guardian.

Hun var likevel relativt ukjent utenfor hjembyen Washington D.C. da hun døde av kreft i 1996. Hun levde av å være maler og hadde lite inntekt av musikken. Cassidys innspillinger toppet platelisten i Storbritannia fem år etter at hun døde. Cassidy er Katie Meluas forbilde. Melua har spilt inn «What a Wonderful World» sammen med et opptak av Cassidy fremføring av samme over ti år etter at Cassidy døde. Singelen ble utgitt til inntekt for Røde Kors og gikk til topps på hitlistene. Wikipedia

62 år
Jan Magne Førde (Komponist)
1962

Jan Magne Førde (Norge)

Komponist, valthornist, jazzmusiker

Født:
2. februar 1962 (62 år)

Jan Magne Førde er en norsk trompetist og komponist. Han er kjent fra The Brazz Brothers, hvor han spiller trompet og flygelhorn. Han har også spilt i Søyr, Orleysa og Bodega Band.

Han er fra Langevåg i Sula.Jan Magne Førde er bror til Jarle og Helge Førde, og var gift med professor Grete Wennes.

Førde er utdannet ved Musikkonservatoriet i Trondheim (nå Institutt for musikk ved NTNU) og i København. Han er professor i musikk ved Nord Universitet.

Førde er regnet som en av de fremste jazztrompetistene i Skandinavia. Førde har skrevet en rekke kjente komposisjoner som blir fremført av musikk og vokalensembler både i Norge og internasjonalt. Han jobber mye med folkemusikk i moderne stil, og hans bidrag til norsk musikk innen jazz og rock er særegen.

I 1996 kom hans solodebut, Enough of that jazz. Wikipedia

74 år
Svein Gjelseth (Politiker)
1950

Svein Gjelseth (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Svein Asbjørn Gjelseth

Født:
2. februar 1950 (74 år)

Svein Asbjørn Gjelseth er en norsk politiker (Ap). Han var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i perioden 2009-2013 og var medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Gjelseth var første vararepresentant fra 2005 til 2009 og møtte fast for Karita Bekkemellem i hennes statsrådtid (oktober 2005 – oktober 2007). Han var da medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen.

Gjelseth var varaordfører i Herøy 1987–1989, og ordfører 1989–1995 og 1999–2003.

Gjelseth har utdanning som ingeniør/adjunkt, og fagbrev som mekaniker fra 1983. Gjelseth har vært fisker og maskinassistent på fiskebåter 1967–1970, mekaniker, konstruktør, driftsingeniør ved Smedvik Mek. Verksted 1974–1979, driftsingeniør ved Ulsteingruppen 1979–1983, lærer og hovedlærer ved Herøy videregående skole 1983–1989, konsulent ved Vekst Næringsutvikling AS 1996–1999, samt daglig leder ved Herøy Næringsforum 2004–2005. Wikipedia

75 år
Brent Spiner (Skuespiller)
1949

Brent Spiner (USA)

Skuespiller, musiker, sanger, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Brent Jay Spiner

Født:
2. februar 1949 (75 år)

Brent Jay Spiner er en amerikansk skuespiller som er mest kjent for sin rolle som androiden Data i TV– og filmserien Star Trek: The Next Generation. Han hadde dessuten rollen som Datas forfader i sesong 4 av serien Star Trek: Enterprise. Spiner hadde også en liten rolle som hippieforsker i Area 51 i katastrofefilmen Independence Day.

En mindre kjent side ved Spiner er hans musikalske talent. Et eksempel på dette er albumet Ol' Yellow Eyes is Back, hvor tittelen er en parodi på Frank Sinatras kallenavn Blue Eyes og sikter til Spiners rollefigur Lt. Data, som har gule øyne. I senere tid har han også deltatt i andre sammenhenger, deriblant science fiction-serien Threshold. Han har også vært med i en episode av TV–serien Venner for livet.

Spiner bor i Los Angeles sammen med skuespilleren Loree McBride, men det er usikkert om de er gifte eller om de bare er samboere. De fikk forøvrig en sønn med navn Jackson Spiner i 2002. Wikipedia

62 år
Farrah Fawcett (Skuespiller)
1947 - 2009

Farrah Fawcett (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Farrah Leni Fawcett

Født:
2. februar 1947 (77 år siden)

Døde:
25. juni 2009 (62 år) (14 år siden)

Farrah Leni Fawcett var en amerikansk skuespiller. Hun ble en kjent skikkelse innenfor popkulturen og et sex-symbol på 1970-tallet, deretter en kjent skuespiller på 1980-tallet. Wikipedia

79 år
Robert Atzorn (Skuespiller)
1945

Robert Atzorn (Tyskland)

Skuespiller

Født:
2. februar 1945 (79 år)

Robert Atzorn er en tysk skuespiller. Wikipedia

63 år
Ashraf Marwan (Påstått spion)
1944 - 2007

Ashraf Marwan (Egypt)

Påstått spion, forretningsmann

Født:
2. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
2. oktober 2007 (63 år) (Mistenkelig fall fra vindu i 5 etg.) (16 år siden)

Ashraf Marwan var en egyptisk milliardær og en påstått spion for staten Israel, eller at han muligens var en egyptisk dobbeltagent.

Marwan giftet seg med Mona Gamal Abdel Nasser, datter av den tidligere egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser, i 1960. Marwan hadde en doktorgrad i økonomi som han hadde tatt i Storbritannia. Marwan var stabssjef i det egyptiske militæret under president Anwar Sadat og senere var han en ledende arabisk industrimann. Marwan var en forretningspartner av Mohamed al-Fayed, hvis sønn Dodi Fayed omkom i en bilulykke med Diana, prinsesse av Wales, i august 1997.

I april 1973 advarte Marwan den israelske etterretningstjenesten Mossad om at Egypt og Syria snart ville gjennomføre et overraskende militær-angrep mot Israel den 15. mai, noe som viste seg å være en falsk advarsel, og Israel brukte mye penger på å utstasjonere langt større militære styrker i de aktuelle områdene. Marwan varslet israelerne igjen om nye angrepsplaner kort tid før Jom kippur-krigen brøt ut. Denne advarselen ble ikke hørt av den israelske regjeringen, selv om det viste seg å være noe riktig i denne advarselen.

Marwan døde den 27. juni 2007 like utenfor sin leilighet i Carlton House Terrace, London. Dødsårsak var traumatisk aorta ruptur etter et fall fra vinduet i hans leilighet i femte etasje. Amr Ellissy, en anerkjent egyptisk journalist, gjennomførte en undersøkelse om Marwan og hans dødsfall for å lage dokumentar-serien Ekhterak. Denne dokumentar-serien ble sendt på egyptisk fjernsyn i seks episoder på den første årsdagen for Marwan`s død. Filmen antyder at det er stor grunn til mistanke rundt omstendighetene rundt Marwan`s dødsfall. Wikipedia

82 år
Graham Nash (Musiker)
1942

Graham Nash (Storbritannia)

Musiker, gitarist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Graham William Nash

Født:
2. februar 1942 (82 år)

Graham Nash er en britisk sanger, gitarist og pianist.

Han debuterte med gruppa The Hollies tidlig på 1960-tallet, og hadde en solid karriere der, men likevel trakk han seg ut i 1968 for å reiste til USA hvor han begynte samarbeidet med David Crosby, Stephen Stills og etter hvert også Neil Young.

Hans evne som sanger og låtskriver har gitt ham trofaste fans over hele verden. Dessuten er han en anerkjent fotograf.

Nash besøkte Oslo i 2005 under Norwegian Wood-festivalen.

Nash ble i dronningens fødselsdagsliste for 2010 utnevnt til offiser av Order of the British Empire for fortjenester av musikk og veldedighet. Wikipedia

94 år
Valéry Giscard d'Estaing (Statsmann)
1926 - 2020

Valéry Giscard d'Estaing (Frankrike)

Statsmann, funksjonær, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing

Født:
2. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
2. desember 2020 (94 år) (3 år siden)

Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing var en fransk politiker. Han var Frankrikes president fra 1974 til 1981 og medlem av det høyreliberale partiet Union pour la Démocratie Française. I kraft av å være tidligere president var han siden 1986 medlem av Conseil constitutionnel, som fungerer som Frankrikes grunnlovsdomstol. Han fikk i 2003 Karlsprisen i Aachen for sitt arbeid for europasaken. I 2003 ble han også medlem av Académie française (16. stol). Wikipedia

49 år
Jussi Björling (Operasanger)
1911 - 1960

Jussi Björling (Sverige)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Jonatan Björling

Født:
2. februar 1911 (113 år siden)

Døde:
9. september 1960 (49 år) (63 år siden)

Johan Jonatan «Jussi» Björling var en svensk tenorsanger, betraktet som en av 1900-tallets fremste operasangere. Han ble utnevnt som hovsångare i 1944 og tildelt Litteris et Artibus i 1945. Wikipedia

58 år
James Joyce (Lyriker)
1882 - 1941

James Joyce (Irland)

Lyriker, dramatiker, romanforfatter, lærer, forfatter, skribent, journalist, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Augustine Aloysius Joyce

Født:
2. februar 1882 (142 år siden)

Døde:
13. januar 1941 (58 år) (83 år siden)

James Augustine Aloysius Joyce var en irsk forfatter.

Joyce blir regnet som en av de mest fremtredende forfattere av det tyvende århundre. Han er mest kjent for novellesamlingen Dublinere (1914, med blant annet novellen «De døde») og romanene Portrett av kunstneren som ung mann (1916), Ulysses (1922) og Finnegans Wake (1939). Selv om Joyce tilbrakte det meste av livet utenlands, er særlig forholdet hans til Dublin vesentlig for forfatterskapet. All handling og mye av tematikken i diktningen hans dreier seg om Irland. Han var en av de mest kosmopolitiske engelskspråklige forfatterne i sin generasjon. Wikipedia

78 år
Oswald Achenbach (Kunstmaler)
1827 - 1905

Oswald Achenbach (Tyskland)

Kunstmaler, universitetslærer, landskapsmaler

Født:
2. februar 1827 (197 år siden)

Døde:
1. februar 1905 (78 år) (119 år siden)

Oswald Achenbach var en tysk landskapsmaler og bror av Andreas Achenbach. Han var en velkjent og populær kunstner mens han levde, pga. sin virkningsfulle staffasje, ypperlige teknikk og store produksjonsrate. Oswald arbeidet særlig mye i Italia i den siste tiden av sitt liv.

Oswald Achenbach er representert på Nasjonalgalleriet med verket Italiensk landskap. Wikipedia

84 år
Theodor Avé-Lallemant (Musiker)
1806 - 1890

Theodor Avé-Lallemant (Tyskland)

Musiker, musikkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Theodor Friedrich Avé-Lallemant

Født:
2. februar 1806 (218 år siden)

Døde:
9. november 1890 (84 år) (133 år siden)

Johann Theodor Friedrich Avé-Lallemant var en tysk musikklærer, -kritiker og -skribent.

Avé-Lallemant var venn av Johannes Brahms og Robert Schumann. I 1862/63 slo Avé-Lallemants forsøk på å skaffe Brahms dirigentstillingen i Hamburgs Philharmoniske orkester, alternativt korlederstillingen for Singakademie feil. Selv om Brahms ikke hadde søkt åpent på stillingene ble han dypt skuffet over at Julius Stockhausen ble foretrukket framfor ham. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Monica Vitti (Skuespiller)
1931 - 2022

Monica Vitti (Kongedømmet Italia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Maria Luisa Ceciarelli

Født:
3. november 1931 (92 år siden)

Døde:
2. februar 2022 (90 år) (2 år siden)

Monica Vitti var en italiensk skuespillerinne, kjent for sine roller for regissøren Michelangelo Antonioni i 1960-årene.

Vittis første filmrolle var i Edoardo Antons Ridere Ridere Ridere (1954), og etter andre små roller fikk hun som 26-åring oppmerksomhet i hjemlandet for sin prestasjon i Mario Amendolas Le dritte (1958). Monica Vitti ble internasjonalt kjent for sitt samarbeid med Michelangelo Antonioni, Eventyret (1960), Natten (1961), Feber (1962) og Rød ørken (1964). Hun framstilte også tegneserieheltinnen i filmen Modesty Blaise (1966), mot Dirk Bogarde. Wikipedia

100 år
Tom Moore (Soldat)
1920 - 2021

Tom Moore (Storbritannia)

Soldat, fundraiser, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Moore

Født:
30. april 1920 (104 år siden)

Døde:
2. februar 2021 (100 år) (Covid-19) (3 år siden)

Thomas Moore, kjent som Captain Tom (kaptein Tom), var en tidligere britisk arméoffiser kjent for prestasjonen sin for å samle inn penger under koronaviruspandemien i Storbritannia, rundt 100-årsdagen sin.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde Moore i India og deltok i felttoget i Burma, og han ble instruktør i pansertropper. Etter krigen ble han sjef for et betongselskap.

Sommeren 2020 ble han adlet (som knight bachelor) av dronning Elisabeth II, hvilket gir rett til å bruke tittelen Sir foran døpenavnet. Wikipedia

71 år
Mike Moore (Statsminister)
1949 - 2020

Mike Moore (New Zealand)

Statsminister, politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Kenneth Moore

Født:
28. januar 1949 (75 år siden)

Døde:
2. februar 2020 (71 år) (4 år siden)

Michael Kenneth Moore var en newzealandsk politiker som var både statsminister på New Zealand og generaldirektør i World Trade Organization.

Moore ble født i den lille byen Whakatane på New Zealand.

I 1999 ble Moore utnevnt til medlem av New Zealand-ordenen, New Zealands fornemste orden. Wikipedia

46 år
Philip Seymour Hoffman (Skuespiller)
1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman (USA)

Skuespiller, produsent, regissør

Født:
23. juli 1967 (56 år siden)

Døde:
2. februar 2014 (46 år) (10 år siden)

Philip Seymour Hoffman var en amerikansk karakterskuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Truman Capote i filmen Capote (2005). Wikipedia

91 år
Jens-Anton Poulsson (Tungtvannssabotør)
1918 - 2010

Jens-Anton Poulsson (Norge)

Tungtvannssabotør, offiser

Født:
27. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
2. februar 2010 (91 år) (14 år siden)

Jens-Anton Poulsson var en norsk offiser som under andre verdenskrig var fenrik i Kompani Linge. Han deltok i Vemork-aksjonen, en aksjon for å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk ved Vemork på Rjukan. Wikipedia

57 år
Svein «Kvien» Kvia (Fotballspiller)
1947 - 2005

Svein «Kvien» Kvia (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
27. september 1947 (76 år siden)

Døde:
2. februar 2005 (57 år) (19 år siden)

Svein «Kvien» Kvia var en av Vikings mest suksessfulle fotballspillere med sine 551 A-kamper (klubbrekord), 38 A-landskamper (3 mål), 16 U-landskamper og 5 juniorlandskamper.

Kvia ble juniorcupmester i 1965, og fikk med seg de fire sammenhengende seriemesterskapene i perioden 1972 til 1975. I tillegg fikk han bronsemedalje i 1968, 1971 og i 1978, og var med på å vinne «The Double» i 1979. Han ble kåret til Årets spiller i norsk fotball av VG i 1976.

Etter karrieren som fotballspiller, fortsatte han i klubben som både formann og trener for A-laget. Han fikk klubbens fortjenestemedalje i 1974, og ble utnevnt til æresmedlem i 1989.

Kvia hadde fått diagnosen kreft i hjernen, og til tross for at han ble operert, døde han bare 57 år gammel. Wikipedia

41 år
Paul Baloff (Vokalist)
1960 - 2002

Paul Baloff (USA)

Vokalist, sanger

Født:
25. april 1960 (64 år siden)

Døde:
2. februar 2002 (41 år) (22 år siden)

Paul Baloff var en amerikansk sanger, mest kjent som vokalisten i thrash metal-bandet Exodus. Han var medlem av Exodus i periodene 1981–1986, 1996–1998 og 2001–2002. Baloff var også medlem av Heathen en kort periode i 1988.

I begynnelsen av 2002 fikk Baloff slag og havnet i koma. Den pårørende familien fikk bekreftet at Baloff aldri ville bli den samme igjen og at han ville være kraftig funksjonshemmet om han kom ut av komaen. Familien bestemte seg derfor til å stanse maskinen som holdt han i live. 2. februar ble Baloff erklært død. Wikipedia

79 år
Sigbjørn Bernhoft Osa (Fiolinist)
1910 - 1990

Sigbjørn Bernhoft Osa (Norge)

Fiolinist, folkemusiker

Født:
3. mai 1910 (114 år siden)

Døde:
2. februar 1990 (79 år) (34 år siden)

Sigbjørn Bernhoft Osa var en norsk fiolinist og hardingfelespelemann med stor formidlingsevne.

Osas far var kunstmaleren og spelemannen Lars Osa. Moren var barnebokforfatteren Hermine Bernhoft Osa. Hardingfelemusikken hadde Sigbjørn i levende tradisjon hjemmefra. Allerede som treåring viste han musikalske evner på fela, og foreldrene forsto at han kunne ha en framtid som musiker. Da Osa var 16 år gammel, begynte han å ta fiolinundervisning hos Bjarne Brustad i Oslo; det fortsatte han med i de neste 14 årene. Han tok også utdannelse i Berlin.

Som hardingfelespelemann gjorde Osa en stor innsats for å gjøre instrumentet og musikken kjent også utenfor spelemannsmiljøet, ikke bare i Norge men også i ute i Europa og i Amerika, der han turnerte med folkloreforestillingen "Dans ropte fela", sammen med bl.a. spelemennene Kjetil Løndal fra Tuddal, og Magne Manheim fra Seljord. Senere besøkte han også Seattle, med kronprins Harald som beskytter, der han holdt flere konserter. Som ambassadør for hardingfela var hans fremragende talegaver til stor nytte.

Han debuterte som fiolinist i 1937. Han spilte ofte sammen med andre musikere, og var gjerne solist i norske orkesterverk der hardingfela var soloinstrument. På 1930-tallet var han også med i Hardingfeletrioen sammen med Alfred Maurstad og Eivind Groven. På rockfestivalen Ragnarock i 1973 gjorde han stor furore da han opptrådte sammen med Bergensgruppa Saft. Det var noe helt nytt og revolusjonerende den gangen.

I 1977 tok han initiativet til Ole Bull-akademiet på Voss. Akademiet har i stor grad bidratt til å spre kunnskap om norsk tradisjonsmusikk innenfor den høyere musikkutdanningen i Norge.

Han ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen 1973. I 1976 mottok han Norsk kulturråds ærespris.

Skuespilleren Liv Bernhoft Osa er hans datter. Wikipedia

21 år
Sid Vicious (Sanger)
1957 - 1979

Sid Vicious (Storbritannia)

Sanger, komponist, musiker, gitarist, trommeslager, saksofonist

Fullt navn / Fødenavn:
John Simon Ritchie

Født:
10. mai 1957 (67 år siden)

Døde:
2. februar 1979 (21 år) (45 år siden)

John Simon Ritchie kjent under navnet Sid Vicious, var en engelsk bassist/vokalist i bandet Sex Pistols.

Han slet i mange år med en sterk avhengighet av amfetamin og heroin. Dødsårsaken var en overdose, og stoffet han tok da, skulle han ha fått av sin mor, som ville skåne ham fra et langt opphold i fengsel. Han risikerte livstid i fengsel etter en kveld med heftig diskusjon og narkotikabruk sammen med kjæresten, Nancy Spungen, som endte med at han våknet dagen etter og fant Nancy drept; stukket i magen med kniv. Han uttalte at han ikke husket noe fra kvelden. Han døde før saken kom for retten. Wikipedia

52 år
Imre Lakatos (Matematiker)
1921 - 1974

Imre Lakatos (Ungarn)

Matematiker, filosof, universitetslærer, fysiker

Født:
9. november 1921 (102 år siden)

Døde:
2. februar 1974 (52 år) (50 år siden)

Imre Lakatos var en ungarsk matematiker og vitenskapsfilosof. Han er mest kjent for sine bidrag til matematikkens filosofi og til forskningsprogrammers metode. Lakatos’ filosofi var inspirert av, og inntar en mellomposisjon mellom, Karl Poppers kritiske rasjonalisme og Thomas Kuhns paradigmekonsept.

Født som Imre Lipschitz av jødiske foreldre i den ungarske byen Debrecen, studerte han matematikk, fysikk og filosofi ved hjembyens universitet. Etter den tyske okkupasjonen i 1944 klarte han å unngå deportasjonen til Auschwitz ved å skifte navn til Imre Molnár. Han hadde ledende funksjoner i kommunistiske motstandsgrupper. Etter andre verdenskrig endret han navn på nytt, denne gang til Imre Lakatos. Han begynte å studere i Budapest, og jobbet samtidig for kommunistpartiet, bl.a. i utdanningsdepartementet. 1947 forsvarte han en filosofisk doktorgradsavhandling i Debrecen; 1949 gjennomførte han studier ved Statsuniversitetet i Moskva. Fra 1950 til 1953 satt han fengslet for revisjonisme, men først flere år senere, etter å ha lest Popper, vendte han seg mot stalinismen.

1956 flyktet Lakatos via Østerrike til Storbritannia. Ved Cambridge University tok han en ytterligere doktorgrad under veiledning av Richard Braithwaite, som han fullførte i 1959. Fra 1960 var han ansatt ved London School of Economics, først som lecturer i Karl Poppers institutt og fra 1969 som professor i logikk. Wikipedia

81 år
Boris Karloff (Skuespiller)
1887 - 1969

Boris Karloff (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Henry Pratt

Født:
23. november 1887 (136 år siden)

Døde:
2. februar 1969 (81 år) (55 år siden)

Boris Karloff var en britisk-canadisk skuespiller som er særlig kjent fra flere amerikanske grøssere og skrekkfilmer. Wikipedia

51 år
Jaap Eden (Skøyteløper)
1873 - 1925

Jaap Eden (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper, fotballspiller, banesyklist, syklist, bandyspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jacobus Johannes Eden

Født:
19. oktober 1873 (150 år siden)

Døde:
2. februar 1925 (51 år) (99 år siden)

Jacobus Johannes (Jaap) Eden var en nederlandsk skøyteløper og landeveissyklist som vant internasjonale konkurranser i begynnelsen av det 20. århundre. Han er den eneste mannlige utøver som har vunnet VM i både hurtigløp på skøyter og sykling. Wikipedia

21 år
Halfdan Egedius (Kunstmaler)
1877 - 1899

Halfdan Egedius (Norge)

Kunstmaler, tegner, gravør, illustratør, grafiker

Født:
5. mai 1877 (147 år siden)

Døde:
2. februar 1899 (21 år) (Aktinomykose (soppinfeksjon)) (125 år siden)

Halfdan Egedius var en norsk maler og tegner. Fra han slo gjennom som 16-åring til han døde bare 21 år gammel, markerte Egedius seg som en fremragende kunstmaler og illustratør.

Mest kjent er Egedius for sine illustrasjoner til folkeutgaven av Heimskringla (Snorres kongsagaer) som han utførte i «norrøn» stil inspirert av Erik Werenskiold. Illustrasjonene til verket ble opprinnelig fordelt mellom malerne Christian Krohg, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen og Erik Werenskiold, men seinere kom også Egedius til. Da han ble syk og døde, overtok Wilhelm Wetlesen.

Egedius er kjent som en av «de unge døde». Dødsårsaken var aktinomykose, en soppinfeksjon som i dag ikke regnes som farlig. Egedius ble infisert av strålesopp fra å tygge på et strå under en telemarkstur i 1898 og døde kort etterpå. Wikipedia

<<
2. Februar
>>