Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 2. November
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_2-11.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Den Nederlandsk filmregissøren Theo van Gogh blir drept av islamisten Mohammed Bouyeri
Theo van Gogh var en nederlandsk filmregissør, forfatter og journalist som er mest kjent for kortfilmen Submission.

Gogh ble drept i Amsterdam 2. november 2004 av en muslimsk fundamentalist av marokkansk opprinnelse, som reagerte på Goghs sterke kritikk av islam i sine filmer. Før dette var han en ganske ukjent regissør utenfor Nederland. I ettertid er det hans film Submission som har blitt mest kjent.

Drapsmannen, Mohammed Bouyeri, ble 26. juli 2005 dømt til livsvarig fengsel. Retten beskrev i dommen drapet som en terrorhandling. Gogh ble drept av åtte pistolskudd før drapsmannen skar strupen over på ham og satte to kniver i brystkassen hans. Til knivene var det festet et flere siders langt brev med trusler mot vestlige regjeringer, jøder og den kontroversielle somalisk-nederlandske politikeren Ayaan Hirsi Ali.

Drapet utløste over 20 angrep mot skoler, kirker og moskeer landet over ukene etterpå. Ekstremister på begge sider benyttet anledningen til å utøve vold og hærverk. Drapet førte også til en innstramning av de nederlandske immigrasjons-reglene.

Gogh levde et bohem-preget liv og var kjent for en rekke kontroversielle meninger. Han var også kjent som motstander av det nederlandske monarkiet og støttet den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn som ble drept i 2002. På 80-tallet ble han blant annet kjent for sin sterke kritikk av det han oppfattet som samfunnets «establishment». Han var ansatt i flere blader og aviser, men fikk sparken i mange av dem på grunn av en rekke injurierende utspill. Han hadde også et anstrengt forhold til religioner, og fra slutten av 90-tallet kritiserte han i særdeleshet islam og muslimer. Han støttet også invasjonen av Irak, men distanserte seg noe fra dette i ettertid. Han ble kjent for å slå til de fleste kanter, og tidlig på 90-tallet møtte han kritikk også fra det jødiske samfunnet i Nederland.

I sine siste år hadde han mye kontakt med Ayaan Hirsi Ali som også samarbeidet med ham om den omtalte kortfilmen Submission, en film som både Ali og Gogh mottok dødstrusler for. Gogh skrev også en rekke bøker, blant annet Allah Knows Best fra 2003 som var en av hans siste. Wikipedia
Wikipedia_2-11.1967
52 år siden
Wikipedia
1967: Sikkerhetsrådets resolusjon 242, som oppfordrer til fred i Midtøsten, blir vedtatt av FN
FNs sikkerhetsråds resolusjon nr. 242 ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd den 2. november 1967, i etterkant av seksdagerskrigen. Den ble vedtatt under Kapittel VI av De forente nasjoners pakt. Resolusjonen ble utarbeidet av den britiske ambassadøren Lord Caradon, og ble valgt foran fire andre utkast som var under overveielse.

Resolusjonen oppfordrer til «etablering av rettferdighet og varig fred i Midtøsten» som kan oppnås ved «innføringen av begge de følgende prinsipper:» «Tilbaketrekking av israelske væpnede styrker fra okkuperte territorier i den nylige konflikten» og: «Avslutning av alle krav eller stater i krigstilstand» og respekt for hver av statene i området sin rett til å leve i fred innenfor sikre og godkjente grenser. Egypt, Jordan, Israel og Libanon ble med i konsultasjon med FNs representant over innføringen av resolusjon 242. Etter først å ha fordømt den i 1967, aksepterte Syria resolusjonen i mars 1972 – med forbehold. Syria aksepterte formelt Sikkerhetsrådets resolusjon 338, våpenhvilen ved slutten av Jom kippur-krigen, som sluttet seg til resolusjon 242.

Det er en av FNs resolusjoner som det refereres oftest til i politikk knyttet til Midtøsten. Wikipedia
Wikipedia_2-11.1936
83 år siden
Wikipedia
1936: BBC sender den første regulære fjernsynssendingene i verden
British Broadcasting Corporation, mest kjent under forkortelsen BBC, er en britisk radio- og TV-kringkaster. I Storbritannia blir organisasjonen ofte kalt The Beeb eller Auntie ('tante', fordi den tidligere var kjent for å ha en oppdragende stil i mange av sine programmer). Selskapet har omfattende egenproduksjon av programmer. BBC blir av mange oppfattet som et av de mest seriøse medieselskapene i verden, med en nøytral og selvstendig synsvinkel. BBC påtar seg rollen som allmennkringkaster i Storbritannia, og det norske NRK, i likhet med de fleste andre eldre fjernsynskanaler i Europa, sammenligner seg derfor ofte med BBC.

2. november 1936 begynte BBC de første regulære TV-sendingene i verden. Før ITV ble opprettet i 1955 hadde BBC monopol på radio- og TV-sendinger i Storbritannia.

BBC blir, på samme måte som NRK, finansiert med lisensmidler. Riktignok blir enkelte deler av BBCs programtilbud betalt av andre; for eksempel World Service, som blir betalt av det britiske utenriksdepartementet. Dessuten har BBC i de senere år tjent endel på sin kommersielle del, som har solgt DVD-kopier av deres store antall programmer.

BBC blir, særlig etter opphevingen av monopolet, til stadighet kritisert for å ikke ha en nøytral innstilling. Særlig er det vanlig at det britiske regjeringspartiet klager på at de favoriserer opposisjonen; dette skjer uansett hvilket parti det er som sitter ved makten. Til tider har det kommet klager fra begge sider på ett og samme innslag, noe BBCs ledelse har tolket dithen at nøytralitetskravet er oppfylt enten man fornærmer begge sider eller gleder begge sider. I 2004 ble BBCs ry for nøytralitet skadet av Hutton-rapporten, som tok for seg skandalen omkring unøyaktige rapporter om masseødeleggelsesvåpen i Irak etter David Kellys selvmord i 2003. Rapporten førte til at styreformannen og generaldirektøren, samt en journalist, måtte si opp sine stillinger. BBC har i stor grad gjenopprettet tilliten, blant annet ved at de ansvarlige måtte gå. Wikipedia
<<
2. November
>>