Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. November

Om dagen

2. November er dag 307 i 2024, og er i uke 44. Det er 59 dager igjen av året.

Historie

19 år siden

2004: Den Nederlandsk filmregissøren Theo van Gogh blir drept av islamisten Mohammed Bouyeri

Theo van Gogh var en nederlandsk filmregissør, forfatter og journalist som er mest kjent for kortfilmen Submission.

Gogh ble drept i Amsterdam 2. november 2004 av en muslimsk fundamentalist av marokkansk opprinnelse, som reagerte på Goghs sterke kritikk av islam i sine filmer. Før dette var han en ganske ukjent regissør utenfor Nederland. I ettertid er det hans film Submission som har blitt mest kjent.

Drapsmannen, Mohammed Bouyeri, ble 26. juli 2005 dømt til livsvarig fengsel. Retten beskrev i dommen drapet som en terrorhandling. Gogh ble drept av åtte pistolskudd før drapsmannen skar strupen over på ham og satte to kniver i brystkassen hans. Til knivene var det festet et flere siders langt brev med trusler mot vestlige regjeringer, jøder og den kontroversielle somalisk-nederlandske politikeren Ayaan Hirsi Ali.

Drapet utløste over 20 angrep mot skoler, kirker og moskeer landet over ukene etterpå. Ekstremister på begge sider benyttet anledningen til å utøve vold og hærverk. Drapet førte også til en innstramning av de nederlandske immigrasjons-reglene.

Gogh levde et bohem-preget liv og var kjent for en rekke kontroversielle meninger. Han var også kjent som motstander av det nederlandske monarkiet og støttet den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn som ble drept i 2002. På 80-tallet ble han blant annet kjent for sin sterke kritikk av det han oppfattet som samfunnets «establishment». Han var ansatt i flere blader og aviser, men fikk sparken i mange av dem på grunn av en rekke injurierende utspill. Han hadde også et anstrengt forhold til religioner, og fra slutten av 90-tallet kritiserte han i særdeleshet islam og muslimer. Han støttet også invasjonen av Irak, men distanserte seg noe fra dette i ettertid. Han ble kjent for å slå til de fleste kanter, og tidlig på 90-tallet møtte han kritikk også fra det jødiske samfunnet i Nederland.

I sine siste år hadde han mye kontakt med Ayaan Hirsi Ali som også samarbeidet med ham om den omtalte kortfilmen Submission, en film som både Ali og Gogh mottok dødstrusler for. Gogh skrev også en rekke bøker, blant annet Allah Knows Best fra 2003 som var en av hans siste. Wikipedia
56 år siden

1967: Sikkerhetsrådets resolusjon 242, som oppfordrer til fred i Midtøsten, blir vedtatt av FN

FNs sikkerhetsråds resolusjon nr. 242 ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd den 2. november 1967, i etterkant av seksdagerskrigen. Den ble vedtatt under Kapittel VI av De forente nasjoners pakt. Resolusjonen ble utarbeidet av den britiske ambassadøren Lord Caradon, og ble valgt foran fire andre utkast som var under overveielse.

Resolusjonen oppfordrer til «etablering av rettferdighet og varig fred i Midtøsten» som kan oppnås ved «innføringen av begge de følgende prinsipper:» «Tilbaketrekking av israelske væpnede styrker fra okkuperte territorier i den nylige konflikten» og: «Avslutning av alle krav eller stater i krigstilstand» og respekt for hver av statene i området sin rett til å leve i fred innenfor sikre og godkjente grenser. Egypt, Jordan, Israel og Libanon ble med i konsultasjon med FNs representant over innføringen av resolusjon 242. Etter først å ha fordømt den i 1967, aksepterte Syria resolusjonen i mars 1972 – med forbehold. Syria aksepterte formelt Sikkerhetsrådets resolusjon 338, våpenhvilen ved slutten av Jom kippur-krigen, som sluttet seg til resolusjon 242.

Det er en av FNs resolusjoner som det refereres oftest til i politikk knyttet til Midtøsten. Wikipedia
87 år siden

1936: BBC sender den første regulære fjernsynssendingene i verden

British Broadcasting Corporation, mest kjent under forkortelsen BBC, er en britisk radio- og TV-kringkaster. I Storbritannia blir organisasjonen ofte kalt The Beeb eller Auntie ('tante', fordi den tidligere var kjent for å ha en oppdragende stil i mange av sine programmer). Selskapet har omfattende egenproduksjon av programmer. BBC blir av mange oppfattet som et av de mest seriøse medieselskapene i verden, med en nøytral og selvstendig synsvinkel. BBC påtar seg rollen som allmennkringkaster i Storbritannia, og det norske NRK, i likhet med de fleste andre eldre fjernsynskanaler i Europa, sammenligner seg derfor ofte med BBC.

2. november 1936 begynte BBC de første regulære TV-sendingene i verden. Før ITV ble opprettet i 1955 hadde BBC monopol på radio- og TV-sendinger i Storbritannia.

BBC blir, på samme måte som NRK, finansiert med lisensmidler. Riktignok blir enkelte deler av BBCs programtilbud betalt av andre; for eksempel World Service, som blir betalt av det britiske utenriksdepartementet. Dessuten har BBC i de senere år tjent endel på sin kommersielle del, som har solgt DVD-kopier av deres store antall programmer.

BBC blir, særlig etter opphevingen av monopolet, til stadighet kritisert for å ikke ha en nøytral innstilling. Særlig er det vanlig at det britiske regjeringspartiet klager på at de favoriserer opposisjonen; dette skjer uansett hvilket parti det er som sitter ved makten. Til tider har det kommet klager fra begge sider på ett og samme innslag, noe BBCs ledelse har tolket dithen at nøytralitetskravet er oppfylt enten man fornærmer begge sider eller gleder begge sider. I 2004 ble BBCs ry for nøytralitet skadet av Hutton-rapporten, som tok for seg skandalen omkring unøyaktige rapporter om masseødeleggelsesvåpen i Irak etter David Kellys selvmord i 2003. Rapporten førte til at styreformannen og generaldirektøren, samt en journalist, måtte si opp sine stillinger. BBC har i stor grad gjenopprettet tilliten, blant annet ved at de ansvarlige måtte gå. Wikipedia

Fødsler

41 år
Stian Presthus (Skuespiller)
1982

Stian Presthus (Norge)

Skuespiller, programleder

Født:
2. november 1982 (41 år)

Stian Presthus er en norsk skuespiller og programleder. Han er kjent som den norske stemmen til Georg i George of the jungle, Erling i Erling og Bernt på nye eventyr, pubertetsfeen i Newton og som programleder i Super Barne-TV på NRKSuper. Høsten 2009 ble han programleder i NRKs nye barne-program Superia, som var basert på videospillet Superia, utgitt av NRKSuper i samarbeid med BBC, og i 2012 gikk han inn som programleder i Supernytt på NRKSuper. Presthus er utdannet ved Fjernsynsfagene på Høgskolen i Lillehammer. Wikipedia

41 år
Johan Wissman (Sprinter)
1982

Johan Wissman (Sverige)

Sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Lukas Wissman

Født:
2. november 1982 (41 år)

Johan Lukas Wissman er en svensk friidrettsutøver. Han er sprinter, og konkurrerer på 200 og 400 meter.

Wissmans fremste meritter er sølvmedaljen på 200 meter i innendørs-VM i friidrett 2004, og sølvmedaljen på 200 m i EM i friidrett 2006 i Göteborg. Wikipedia

43 år
Sofian Benzaim (Sanger)
1980

Sofian Benzaim (Norge)

Sanger

Født:
2. november 1980 (43 år)

Sofian Benzaim, med artistnavnet Sofian, er en norsk-algerisk soulartist. Han debuterte solo på plate i august 2005 med albumet This is Sofian på Christer Falcks C+C Records. Albumet ble produsert av Hitesh Ceon, Jonny Sjo og Kim Ofstad i 3Elementz. «Lovely» er Sofians største hit så langt. Sofian har gitt ut videoer for både «Lovely» og «45 degrees» fra albumet This is Sofian.

Sofian var lite kjent før hans eget album kom ut. På midten av 90-tallet var han fast medlem i RnB-/Hiphop-gruppen Breaking Sources, med blant annet Orji, som var med i TV-programmet Idol, før han gjestet både Paperboys' single og video, «On the low» og MadCons singel og video: «Infidelity» fra 2004 albumet "It's all a Madcon". Han synger også på Madcons "Pride & Prejustice" fra albumet So Dark the Con of Man, og låta "Hope" fra 2008 albumet An InCONvenient Truth.

Han har jobbet med flere artister, blant andre Noora Noor, D'Sound, Amazone, og Diaz. Sistnevnte hadde i 2005/2006 en video-/radiohit med sangen «Mitt stille vann» med Sofian på vokal. Sofian har også varmet opp for andre artister på konserter, blant annet den franske rap-gruppen Saian Supa Crew. Sofian vant årets Alarmpris under Alarmprisen 2006, 250 000 kroner, og var nominert i to kategorier på Spellemannprisen og opptrådte på Gullfisken og Spellemannprisen samme år. Han er kjent som konsert-artist og benytter seg ofte av fullt band: To keyboardister, gitarist, bassist, trommeslager, 3 korsangere, og ofte en blåserekke ved større arrangementer.

Han signerte i januar 2007 en avtale med Mountain Music, et plateselskap drevet av Trond Fjellman, og et selskap under Universal, for utgivelse av sitt nye album. Senere gikk han over til Carambole Records hvor han jobbet med et oppfølgeralbum med blant annet Kim Nordbæk og Lyes Abid. I 2008 valgte Sofian å legge artistkarrieren på hyllen, for å prioritere andre ting i livet.

15. Mars 2019 slapp han acappella låten Jailhouse med musikkvideo på Sony Music Norway, før han 22. Mars slapp låten Eyes on the price featuring Madcon som andre singel. Wikipedia

57 år
David Schwimmer (Skuespiller)
1966

David Schwimmer (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, teaterregissør

Født:
2. november 1966 (57 år)

David Schwimmer er en amerikansk skuespiller og filmregissør. Han er født i New York, men vokste opp i Los Angeles etter at han flyttet dit som toåring. Det var en lærer på skolen hvor han gikk som overtalte han til å ta et kurs i teater og drama. Inspirert av erfaringene fra kurset, kom han inn på Northwestern University hvor han fikk en bachelorgrad i drama i 1988. Hans mest kjente rolle er Ross Geller i TV-serien Venner for livet. Wikipedia

66 år
Erling Havnå (Boksetrener)
1957

Erling Havnå (Norge)

Boksetrener, NOKAS-raner, kickbokser, rørlegger

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Mathias Havnå

Født:
2. november 1957 (66 år)

Erling Mathias Havnå er en tidligere norsk kickbokser som har tatt medaljer, både nasjonalt og internasjonalt. Han har også vært trener.

Havnå er født i Oslo, men vokste opp i Arendal. Han er utdannet rørlegger og hadde dette som yrke ved siden av sin idrettskarriere.

Han startet med kickboksing på 1970-tallet vant EM-sølv i 1979 og EM-gull i 1980. Han fikk også sølv i VM i 1991. Han var den første i Norge som fikk sort belte i kickboksing og i 2003 ble han den første i Norge med 6. gradering. Han har også vært involvert i idretten på organisasjonsnivå. Blant annet så har han vært landslagstrener i kickboksing og han var også sentral i treningsteamet rundt broren, bokseren Magne Havnå. I 1984 var han med å stiftet Norges Kickboksingforbund. I 1990 tildelte Norges Kickboksingforbund ham Æresstatuetten.

I 2007 ble han dømt til 16 års fengsel for å ha deltatt i NOKAS-ranet. Han ble prøveløslatt uten møteplikt fra Bastøy fengsel i 2015. I 2019 medvirket han i en episode av dokumentarserien Da Norge sto stille på TV 2. Episoden omhandlet NOKAS-ranet og hans rolle der.

Erling Havnå er bror av den avdøde kickbokseren og bokseren Magne Havnaa, og onkel til bokseren Kai Robin Havnaa. Wikipedia

67 år
Brian Augustyn (Forfatter)
1954 - 2022

Brian Augustyn (USA)

Forfatter, tegneserieforfatter, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Michael Augustyn

Født:
2. november 1954 (69 år siden)

Døde:
1. februar 2022 (67 år) (2 år siden)

Brian Michael Augustyn var en amerikansk tegneserieredaktør og -forfatter. Han er mest kjent for sitt arbeid for DC Comics. Han har redigert titler som The Flash, Impulse og Justice League. Som forfatter er han kanskje mest kjent for Batman-albumet Gotham By Gaslight (med Mike Mignola). Augustyn har også skrevet endel serier sammen med Mark Waid, deriblant Painkiller Jane, Crusaders og X-O Manowar. Wikipedia

70 år
Stein Erik Tafjord (Jazzmusiker)
1953

Stein Erik Tafjord (Norge)

Jazzmusiker, komponist, musikkpedagog

Født:
2. november 1953 (70 år)

Stein Erik Tafjord er en norsk jazzmusiker (tuba), og bror til jazzmusikeren Runar Tafjord. Han er mest kjent for at han er en del av The Brazz Brothers. Han var med på å starte Ytre Suløens Jass Ensemble i 1973, og spilte med de i 17 år.

Tafjord er utdannet ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Etter mange år i Kringkastingsorkestret startet hans som freelance jazz- og studiomusiker. Som improvisatør har Tafjord utviklet en meget utradisjonell spillestil, som har påvirket komponister og andre til å bli mer oppmerksom på tubaen som instrument.

Han har turnert med flere internasjonale orkestre og grupper, som f.eks. the Scandinavian Tuba Jazz Inc. og Carla Bley Scandinavian Jazz Ensemble. Har arbeidet med sanger og skuespiller Elisabeth Lindland i flere sammenhenger.

Stein Erik har fire barn, mellom dem hornisten Hild Sofie Tafjord. Wikipedia

71 år
Keith Emerson (Musiker)
1944 - 2016

Keith Emerson (Storbritannia)

Musiker, komponist, keyboardist, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Keith Noel Emerson

Født:
2. november 1944 (79 år siden)

Døde:
10. mars 2016 (71 år) (8 år siden)

Keith Noel Emerson var en britisk keyboardspiller og komponist. Som tidligere medlem av bandet The Nice grunnla han Emerson, Lake & Palmer (ELP), en av de første «supergruppene» av progressiv rock i 1970. Ved gruppens brudd ble han gjenforent med The Nice i midten av 90-årene for deretter å bli med dem på turné. Wikipedia

85 år
Sofia av Spania (Dronning av Spania)
1938

Sofia av Spania (Spania)

Dronning av Spania

Født:
2. november 1938 (85 år)

Sofia er dronning av Spania i kraft av ekteskapet med kong Juan Carlos.

Sofia tilhører huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg og ble født som prinsesse av Hellas og Danmark. Hun var det eldste av barna til kong Paul I av Hellas og hans dronning Friederike, som opprinnelig var prinsesse av Hannover. Sofia har to yngre søsken; broren kong Konstantin II av Hellas, samt søsteren prinsesse Irene. Hun er oldebarn av keiser Vilhelm II av Tyskland på både fedrene og mødrene side.

Hun tilbragte deler av barndommen i Egypt og Sør-Afrika, etter at hennes familie måtte flykte fra den greske borgerkrig. I 1946 reiste hun tilbake til Hellas, før hun ble sendt på den prestisjefulle tyske internatskolen Schule Schloss Salem. Deretter studerte hun musikk og arkeologi i Athen, og deltok ved de olympiske sommerleker i 1960 i Roma.

Den 14. mai 1962 giftet prinsesse Sofia seg med den spanske prins Juan Carlos. Han ble i 1969 utropt som tronfølger av Spanias diktator, Francisco Franco, og da Franco døde den 22. november 1975, ble Juan Carlos og Sofia Spanias kongepar. Wikipedia

85 år
Oddvar Torsheim (Kunstmaler)
1938

Oddvar Torsheim (Norge)

Kunstmaler, sanger, skribent, grafiker, illustratør

Født:
2. november 1938 (85 år)

Oddvar Torsheim, oppvokst på Rovde og i Naustdal, bosatt i Førde, er en norsk maler, tegner og grafiker.

Oddvar Torsheim er utdannet ved Bergen Kunst- og Håndverksskole og Det Kongelige Kunstakademi i København. I oljemaleriene, akvarellene, tegningene og grafikken sin latterligjør han fordommer og vanetenking med surrealistisk fantasi og samfunnskritisk tendens. Han har også utgitt flere diktsamlinger med egne illustrasjoner, blant annet Syner i syttiåra (1980) og Svarte kvitingar i 80-åra (1988), samt musikk-CD-ene Nynorskens skog (1992) og Tur-retur Blues (2000). Han er representert i Museet for samtidskunst i Oslo.

I 2008 deltok Torsheim i TV 2s talentprogram Norske Talenter der han gikk videre fra første runde, men ble utslått i semifinalen. Han har tidligere vært portrettert på fjernsyn flere ganger, blant annet i TVNorges programserie Norges Herligste ledet av Ylvis-brødrene. Oddvar Torsheim har blitt slått ut i granitt tre ganger. I Gloppen Skulpturpark Byrkjelo står den første som ble laget i 1998. Den andre skulpturen ble avduket i Førde sentrum i 2003. Skulptur nummer tre ble avduket i Askvold sentrum i 2013. Skulpturene er laget av billedkunstneren Stig Eikaas. Wikipedia

71 år
Arne Myrdal (Politisk aktivist)
1935 - 2007

Arne Myrdal (Norge)

Politisk aktivist

Født:
2. november 1935 (88 år siden)

Døde:
8. august 2007 (71 år) (16 år siden)

Arne Johannes Myrdal var en norsk innvandringsmotstander, politisk aktivist og høyreekstremist. Han ble mest kjent for sin harde motstand mot innvandring i Norge på begynnelsen av 1990-tallet og de virkemidler han benyttet for å fremme saken. Han ble i 1990 dømt til ett års fengsel for å ha planlagt å sprenge asylmottaket på Tromøy. Høsten 1991 holdt han en tale på Youngstorget som fikk svært mye oppmerksomhet. Hans rolle i gateslaget i Brumunddal sommeren 1991 fikk også stor medieoppmerksomhet.

I 1987 var han med på å stifte Folkebevegelsen mot innvandring, og han var bevegelsenes første leder. Han var lokalpolitisk aktiv for Arbeiderpartiet på 1960-tallet, men på grunn av stridigheter gikk han ut og stiftet Øyestad frie Arbeiderparti. På begynnelsen av 1980-tallet var han medforfatter av en kontroversiell bygdebok som fikk medieomtale i VG flere ganger. Wikipedia

94 år
Ann Rutherford (Skuespiller)
1917 - 2012

Ann Rutherford (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Therese Ann Rutherford

Født:
2. november 1917 (106 år siden)

Døde:
11. juni 2012 (94 år) (12 år siden)

Ann Rutherford var en canadisk-amerikansk skuespiller.

Rutherfords far var tenor for New York Metropolitan Opera, og hennes mor var skuespiller i stumfilmer. Da hun var ni år flyttet familien til Los Angeles. Rutherford var gift to ganger. Den 31. desember 1942, giftet hun seg med David May II, barnebarn av grunnleggeren av varehusene May Company, paret hadde en jente, Gloria, født i mai 1943. I juni 1953 ble Rutherford og May skilt i en domstol i Juarez i Mexico.

Den 7. oktober 1953 i New York City giftet Rutherford seg med skuespiller og produsent William Dozier, skaperen av TV-serien Batman som gikk fra 1966 til 1968. Hennes andre ektemann døde i Santa Monica av et slag den 23. april 1991. I 1935 begynte Rutherford sin karriere i Hollywood med hovedrollen som «Joan O'Brien» i den dramatiske filmen Waterfront Lady for filmstudioet Mascot Pictures.

Rutherford hadde snart etablert seg som populær skuespiller, og signerte en filmkontrakt med Metro-Goldwyn-Mayer Studios. Hennes mest kjente filmer fra MGM var A Christmas Carol (1938) og Pride and Prejudice (1940). På begynnelsen av 1940-tallet forlot Rutherford MGM for å samarbeide uten kontrakt med ulike filmstudioer. I denne perioden spilte hun i filmer som Orchestra Wives (1942), Two O'Clock Courage (1945), og The Secret Life of Walter Mitty (1947).

I 1950 pensjonerte Rutherford som skuespiller. I 1972 returnerte Rutherford til MGM for å lage filmen They Only Kill Their Masters. På 1970-tallet hadde Rutherford to gjesteopptredener på TV som «Aggie Harrison», mor til Suzanne Pleshettes karakter «Emily Hartley» på The Bob Newhart Show. Rutherford ble tilbudt rollen som «Rose Calvert» i filmen Titanic (1997), men takket nei. Rollen gikk i stedet til Gloria Stuart. Rutherford døde 11. juni 2012 i Beverly Hills i California etter lang tids skrantende helse på grunn av hjerteproblemer. Wikipedia

65 år
Sverre Arvid Bergh (Komponist)
1915 - 1980

Sverre Arvid Bergh (Norge)

Komponist, organist, pianist

Født:
2. november 1915 (108 år siden)

Døde:
8. desember 1980 (65 år) (43 år siden)

Sverre Arvid Bergh var en norsk musiker, komponist og musikkorganisasjonsmann. Han var direktør for Festspillene i Bergen 1976-1980.

Bergh studerte med Fartein Valen. Han komponerte blant annet to strykekvartetter, en strykekvintett, en duo og en trio for strykere, korverk, konsert for klarinett og orkester, flere kantater. Korverket «And Death Shall Have No Dominion» (1976) til tekst av Dylan Thomas regnes som hans hovedverk. Han ble to ganger tildelt NOPA-prisen Årets verk: for «Fanitullen» i 1968 og for «Mini-kantate» i 1970.

Han var gift med skuespiller Eva Bergh (1926–2013) og bror av dirigenten Øivind Bergh (1909–1987). Wikipedia

81 år
Burt Lancaster (Skuespiller)
1913 - 1994

Burt Lancaster (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, filmregissør, sirkusartist

Fullt navn / Fødenavn:
Burton Stephen Lancaster

Født:
2. november 1913 (110 år siden)

Døde:
20. oktober 1994 (81 år) (29 år siden)

Burton Stephen «Burt» Lancaster var en amerikansk skuespiller og filmprodusent.

Lancaster ble nominert til fire Oscar for beste mannlige hovedrolle, hvorav han vant én, for tittelrollen i dramafilmen Elmer Gantry (1960). Han vant også en Golden Globe for denne rollen. Lancaster vant BAFTA for rolletolkningene sine i filmene Fuglemannen på Alcatraz (1962) og Atlantic City (1980). Produksjonsselskapet hans, Hecht-Hill-Lancaster, produserte filmer som Marty (1955), Trapés (1956), Den søte duft av suksess (1957), Gå stille, gå dypt (1958) og Fra bord til bord (1958).

For sin innsats innen filmindustrien ble Lancaster i 1958 hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 19. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

93 år
Finn Øien (Grunnleggeren av BI)
1912 - 2006

Finn Øien (Norge)

Grunnleggeren av BI

Født:
2. november 1912 (111 år siden)

Døde:
27. januar 2006 (93 år) (18 år siden)

Finn Øien var grunnleggeren av Bedriftsøkonomisk Institutt (Handelshøyskolen BI).

I 1928 startet Øien som volontør hos Mustad & Søn. Etter tre år begynte han på gymnaset, før han i 1932 til 1936 tok realfagstudier. Fra 1936 til 1941 arbeidet Øien blant annet som lektor i fysikk og matematikk ved Trondheim katedralskole og som overlærer ved Trondhjems Handelsgymnasium. 1. juni 1943 etablerte han aksjeselskapet Bedriftsøkonomisk Institutt sammen med Jens Rosef. Frem til 1975 arbeidet Øien som rektor ved BI, og etter det satt han som styreformann ved skolen i en årrekke. Han deltok også ved åpningen av Handelshøyskolen BI i Nydalen i august 2005, hvor han har fått et eget auditorium oppkalt etter seg. Wikipedia

72 år
Paul Olaf Bodding (Språkforsker)
1865 - 1938

Paul Olaf Bodding (Norge)

Språkforsker, misjonær, teolog

Født:
2. november 1865 (158 år siden)

Døde:
25. september 1938 (72 år) (85 år siden)

Paul Olaf Bodding var en norsk misjonær og førstesekretær for Santalmisjonens arbeid i India. Bodding arbeidet for Santalmisjonen i Santhal Parganas, India, fra januar 1890 til april 1934. Wikipedia

58 år
Einar Løchen (Politiker)
1850 - 1908

Einar Løchen (Norge)

Politiker, dommer

Født:
2. november 1850 (173 år siden)

Døde:
27. november 1908 (58 år) (115 år siden)

Einar Løchen var en norsk venstrepolitiker og jurist. Han satt i statsrådsavdelingen i Stockholm fram til 1899 da han ble justisminister i Johannes Steens andre regjering. Han var høyesterettsjustitiarius fra 1900 til 1908. Wikipedia

53 år
James Knox Polk (Amerikansk president)
1795 - 1849

James Knox Polk (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, gårdbruker, slave owner, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
James Knox Polk

Født:
2. november 1795 (228 år siden)

Døde:
15. juni 1849 (53 år) (175 år siden)

James Knox Polk var USAs ellevte president. Han var president fra 4. mars 1845 til 4. mars 1849. Juristen Polk huskes særlig for den store ekspansjonen som skjedde i hans presidentperiode – Texas, Iowa og Wisconsin ble en del av USA i denne perioden. Deler av Oregonterritoriet på vestkysten ble også innlemmet. Wikipedia

37 år
Marie Antoinette av Frankrike (Dronning av Frankrike)
1755 - 1793

Marie Antoinette av Frankrike (Frankrike)

Dronning av Frankrike, prominense, gemal

Født:
2. november 1755 (268 år siden)

Døde:
16. oktober 1793 (37 år) (Halshugget) (230 år siden)

Marie Antoinette var en østerriksk prinsesse (erkehertuginne) av huset Habsburg-Lothringen og ble gjennom sitt ekteskap med Ludvig XVI i 1774 dronning av Frankrike.

Hun ble etter stormen på Bastillen i 1789 ført til Tuileriene i Paris med sin familie. Herfra prøvde hun både å forhandle med grev Mirabeau for å sikre stillingen til kongehuset, og samtidig å få hjelp fra Østerrike for å slå ned revolusjonen. Her bodde hun også både før og etter det mislykkede fluktforsøket i 1791 som var planlagt av dronningen og den svenske adelsmann Axel von Fersen d.y.. Kongen og hans familie ble stoppet i byen Varennes og ført tilbake til Paris. Deretter ble monarkiet vedtatt avskaffet, og kongefamilien ble innesperret i Temple-tårnet i Paris.

Den 21. januar 1793 ble Ludvig henrettet på giljotinen. Marie Antoinette satt fremdeles fengslet og beskrives som apatisk, uten matlyst og kledd i enkeklær. Hun hadde sønnen Ludvig på 8 år hos seg, men i juli ble han tatt fra henne med makt. Utpå sensommeren ble hun overført til la Conciergerie, en borg midt i Paris. Så ble den tidligere dronning stilt for retten, anklaget for forbrytelser mot den franske nasjon, for å holde orgier på slottet Versailles og for incest mot den 8-årige kronprins (den anklagen ble imidlertid frafalt, etter at hun tårevått appellerte til alle Frankrikes mødre). Hun ble dømt den 16. oktober og henrettet.

Hun ble kjørt til skafottet i en åpen kjerre. «Horen var dristig og uforskammet til det siste», skrev en avis dagen etter.

Marie-Antoinette like før guilliotineringen. Kunstneren Jacques-Louis David rakk å lage denne krokien

Hennes siste ord på giljotinen, da hun kom til å trå på bøddelens fot, var, i henhold til en usikker overlevering:

Monsieur, jeg ber Dem unnskylde meg; det var ikke min mening å trå på Dem. Wikipedia

Dødsfall

89 år
Sigvard Ericsson (Skøyteløper)
1930 - 2019

Sigvard Ericsson (Sverige)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
John Sigvard Ericsson

Født:
17. juli 1930 (94 år siden)

Døde:
2. november 2019 (89 år) (4 år siden)

Johan Sigvard «Sigge» Ericsson var en svensk skøyteløper. I 1955 vant han både europamesterskapet i Falun og verdensmesterskapet i Moskva. For disse prestasjonene ble han tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje.

I OL 1956 vant han gull på 10 000 m, foran Knut Johannesen og Oleg Gontsjarenko.

I årene 1954 og 1956 kom han på tredjeplass i EM. Wikipedia

82 år
Brita Borge (Politiker)
1931 - 2013

Brita Borge (Norge)

Politiker

Født:
20. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
2. november 2013 (82 år) (10 år siden)

Brita Borge var en norsk politiker (H). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1985. Hun var vararepresentant i perioden 1981 – 1985.

Borge var bosatt på Osterøy i Hordaland. Som pensjonist brukte hun mye av sin tid på Hordaland Senior Høyre. Wikipedia

96 år
Sickan Carlsson (Skuespiller)
1915 - 2011

Sickan Carlsson (Sverige)

Skuespiller, sanger, revyartist

Født:
12. august 1915 (108 år siden)

Døde:
2. november 2011 (96 år) (12 år siden)

Sickan Anna-Greta Carlsson Adamsson var en svensk skuespiller, sanger og revyartist. Wikipedia

86 år
Rudolf Barsjaj (Dirigent)
1924 - 2010

Rudolf Barsjaj (Russland)

Dirigent, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Borisovitsj Barsjaj

Født:
28. september 1924 (99 år siden)

Døde:
2. november 2010 (86 år) (13 år siden)

Rudolf Borisovitsj Barsjaj var en sovjetisk / russisk dirigent og musiker. Han spilte for det meste på instrumentet bratsj.

Barsjaj ble født i Lobinskaja i Krasnodar kraj, og han studerte ved Moskva-konservatoriet under Lev Tseitlin og Vadim Borisovskij. Han opptrådt som solist og flere ganger sammen med kjente sovjetiske musikere Svjatoslav Richter, David Oistrakh, og som medlem av en trio der også Mstislav Rostropovitsj og Leonid Kogan var med. Han vant flere sovjetiske og internasjonale konkurranser. Han var grunnleggeren av Borodinkvartetten i 1945 og han var medlem av den kvartetten frem til 1953.

I 1955 dannet han Barsjaj Moskva kammerorkester, som han ledet frem til han emigrerte til Vesten i 1977. Han var kunstnerisk leder for Israel Chamber Orchestra fra 1976 til 1981. Fra 1981 til 1982 Barsjaj var sjefsdirigent for Vancouver Symphony Orchestra. Han var gjestedirigent for Orchestre National de France (Det franske nasjonalorkesteret) mellom 1985 og 1986. Han var sjefsdirigent for Bournemouth Symphony Orchestra i perioden 1982-1986.

Barsjaj oppnådde berømmelse som en musikalsk tolk. Han er særlig kjent for sitt arrangement av Sjostakovitsjs Strykekvartett nr. 8 som spilte kammerorkester. I 2000, produserte Barsjaj en fullføring av Gustav Mahlers tiende symfoni, som ble etterlatt uferdig ved komponistens død. I tillegg har han spilt inn en rekke av Sjostakovitsjs originale verk. Mange av hans innspillinger har fått strålende kritikker og har vunnet flere internasjonale priser:

I 1954 giftet Barsjaj seg med Anna Martinson, en russisk maler og kostymedesigner, som var datter av den sovjetiske tegneserie-skaperen Sergey Martinson. De fikk en sønn, Walter Barsjaj, født 6. juni 1955. Etter deres skilsmisse i 1963, og hans neste ekteskap var med en japansk oversetter, ved navn Teruko Soda. Han giftet seg for tredje gang med en konsert-organist Elena. Barsjaj bodde i Sveits frem til sin død i 2010, i en alder av 86 år. Wikipedia

29 år
Charmaine Dragun (Nyhetsanker)
1978 - 2007

Charmaine Dragun (Australia)

Nyhetsanker, journalist

Født:
21. mars 1978 (46 år siden)

Døde:
2. november 2007 (29 år) (16 år siden)

Charmaine Dragun var en australsk nyhetsoppleser på Ten News. Hun tok sin utdannelse ved Western Australian Academy of Performing Arts og begynte sin karriere som radiojournalist i Perth.

Dragun tok sitt eget liv rett før kl.16 fredag 2. november 2007 da hun hoppet fra klippen The Gap i Sydney. Wikipedia

47 år
Theo van Gogh (Filmregissør)
1957 - 2004

Theo van Gogh (Nederland)

Filmregissør, forfatter

Født:
23. juli 1957 (66 år siden)

Døde:
2. november 2004 (47 år) (19 år siden)

Theo van Gogh var en nederlandsk filmregissør, forfatter og journalist som er mest kjent for kortfilmen Submission. Wikipedia

33 år
Eva Cassidy (Sanger)
1963 - 1996

Eva Cassidy (USA)

Sanger, jazzmusiker, komponist

Født:
2. februar 1963 (61 år siden)

Døde:
2. november 1996 (33 år) (27 år siden)

Eva Marie Cassidy var en amerikansk sanger. Hun ble beskrevet som en av sin generasjons største stemmer av den britiske avisen The Guardian.

Hun var likevel relativt ukjent utenfor hjembyen Washington D.C. da hun døde av kreft i 1996. Hun levde av å være maler og hadde lite inntekt av musikken. Cassidys innspillinger toppet platelisten i Storbritannia fem år etter at hun døde. Cassidy er Katie Meluas forbilde. Melua har spilt inn «What a Wonderful World» sammen med et opptak av Cassidy fremføring av samme over ti år etter at Cassidy døde. Singelen ble utgitt til inntekt for Røde Kors og gikk til topps på hitlistene. Wikipedia

53 år
Pier Paolo Pasolini (Forfatter)
1922 - 1975

Pier Paolo Pasolini (Italia)

Forfatter, filmregissør, oversetter, journalist, filosof, språkforsker, dramatiker, skuespiller

Født:
5. mars 1922 (102 år siden)

Døde:
2. november 1975 (53 år) (48 år siden)

Pier Paolo Pasolini var en italiensk filmskaper og forfatter.

Typiske hovedkarakterer i filmene hans er mennesker på siden av det moderne samfunnet, sosialt utstøtte og opprørere. Pasolini foretrakk derfor å benytte amatører heller enn profesjonelle skuespillere, og mange av filmene hans ble filmet på steder fjernt fra den moderne sivilisasjonen.

Den underliggende samfunnskritikken som preger så mange av filmene hans, medlemskapet i Det italienske kommunistiske parti (PCI), samt at han tidlig sto frem som homofil, førte til at Pasolini etterhvert ble en høyst kontroversiell kunstner. Det er spekuleres derfor fremdeles omkring årsaken til at han ble drept. Wikipedia

<<
2. November
>>