Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. November

Om dagen

2. November er dag 306 i 2019, og er i uke 44. Det er 59 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_2-11.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Den Nederlandsk filmregissøren Theo van Gogh blir drept av islamisten Mohammed Bouyeri
Theo van Gogh var en nederlandsk filmregissør, forfatter og journalist som er mest kjent for kortfilmen Submission.

Gogh ble drept i Amsterdam 2. november 2004 av en muslimsk fundamentalist av marokkansk opprinnelse, som reagerte på Goghs sterke kritikk av islam i sine filmer. Før dette var han en ganske ukjent regissør utenfor Nederland. I ettertid er det hans film Submission som har blitt mest kjent.

Drapsmannen, Mohammed Bouyeri, ble 26. juli 2005 dømt til livsvarig fengsel. Retten beskrev i dommen drapet som en terrorhandling. Gogh ble drept av åtte pistolskudd før drapsmannen skar strupen over på ham og satte to kniver i brystkassen hans. Til knivene var det festet et flere siders langt brev med trusler mot vestlige regjeringer, jøder og den kontroversielle somalisk-nederlandske politikeren Ayaan Hirsi Ali.

Drapet utløste over 20 angrep mot skoler, kirker og moskeer landet over ukene etterpå. Ekstremister på begge sider benyttet anledningen til å utøve vold og hærverk. Drapet førte også til en innstramning av de nederlandske immigrasjons-reglene.

Gogh levde et bohem-preget liv og var kjent for en rekke kontroversielle meninger. Han var også kjent som motstander av det nederlandske monarkiet og støttet den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn som ble drept i 2002. På 80-tallet ble han blant annet kjent for sin sterke kritikk av det han oppfattet som samfunnets «establishment». Han var ansatt i flere blader og aviser, men fikk sparken i mange av dem på grunn av en rekke injurierende utspill. Han hadde også et anstrengt forhold til religioner, og fra slutten av 90-tallet kritiserte han i særdeleshet islam og muslimer. Han støttet også invasjonen av Irak, men distanserte seg noe fra dette i ettertid. Han ble kjent for å slå til de fleste kanter, og tidlig på 90-tallet møtte han kritikk også fra det jødiske samfunnet i Nederland.

I sine siste år hadde han mye kontakt med Ayaan Hirsi Ali som også samarbeidet med ham om den omtalte kortfilmen Submission, en film som både Ali og Gogh mottok dødstrusler for. Gogh skrev også en rekke bøker, blant annet Allah Knows Best fra 2003 som var en av hans siste. Wikipedia
Wikipedia_2-11.1967
52 år siden
Wikipedia
1967: Sikkerhetsrådets resolusjon 242, som oppfordrer til fred i Midtøsten, blir vedtatt av FN
FNs sikkerhetsråds resolusjon nr. 242 ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd den 2. november 1967, i etterkant av seksdagerskrigen. Den ble vedtatt under Kapittel VI av De forente nasjoners pakt. Resolusjonen ble utarbeidet av den britiske ambassadøren Lord Caradon, og ble valgt foran fire andre utkast som var under overveielse.

Resolusjonen oppfordrer til «etablering av rettferdighet og varig fred i Midtøsten» som kan oppnås ved «innføringen av begge de følgende prinsipper:» «Tilbaketrekking av israelske væpnede styrker fra okkuperte territorier i den nylige konflikten» og: «Avslutning av alle krav eller stater i krigstilstand» og respekt for hver av statene i området sin rett til å leve i fred innenfor sikre og godkjente grenser. Egypt, Jordan, Israel og Libanon ble med i konsultasjon med FNs representant over innføringen av resolusjon 242. Etter først å ha fordømt den i 1967, aksepterte Syria resolusjonen i mars 1972 – med forbehold. Syria aksepterte formelt Sikkerhetsrådets resolusjon 338, våpenhvilen ved slutten av Jom kippur-krigen, som sluttet seg til resolusjon 242.

Det er en av FNs resolusjoner som det refereres oftest til i politikk knyttet til Midtøsten. Wikipedia
Wikipedia_2-11.1936
83 år siden
Wikipedia
1936: BBC sender den første regulære fjernsynssendingene i verden
British Broadcasting Corporation, mest kjent under forkortelsen BBC, er en britisk radio- og TV-kringkaster. I Storbritannia blir organisasjonen ofte kalt The Beeb eller Auntie ('tante', fordi den tidligere var kjent for å ha en oppdragende stil i mange av sine programmer). Selskapet har omfattende egenproduksjon av programmer. BBC blir av mange oppfattet som et av de mest seriøse medieselskapene i verden, med en nøytral og selvstendig synsvinkel. BBC påtar seg rollen som allmennkringkaster i Storbritannia, og det norske NRK, i likhet med de fleste andre eldre fjernsynskanaler i Europa, sammenligner seg derfor ofte med BBC.

2. november 1936 begynte BBC de første regulære TV-sendingene i verden. Før ITV ble opprettet i 1955 hadde BBC monopol på radio- og TV-sendinger i Storbritannia.

BBC blir, på samme måte som NRK, finansiert med lisensmidler. Riktignok blir enkelte deler av BBCs programtilbud betalt av andre; for eksempel World Service, som blir betalt av det britiske utenriksdepartementet. Dessuten har BBC i de senere år tjent endel på sin kommersielle del, som har solgt DVD-kopier av deres store antall programmer.

BBC blir, særlig etter opphevingen av monopolet, til stadighet kritisert for å ikke ha en nøytral innstilling. Særlig er det vanlig at det britiske regjeringspartiet klager på at de favoriserer opposisjonen; dette skjer uansett hvilket parti det er som sitter ved makten. Til tider har det kommet klager fra begge sider på ett og samme innslag, noe BBCs ledelse har tolket dithen at nøytralitetskravet er oppfylt enten man fornærmer begge sider eller gleder begge sider. I 2004 ble BBCs ry for nøytralitet skadet av Hutton-rapporten, som tok for seg skandalen omkring unøyaktige rapporter om masseødeleggelsesvåpen i Irak etter David Kellys selvmord i 2003. Rapporten førte til at styreformannen og generaldirektøren, samt en journalist, måtte si opp sine stillinger. BBC har i stor grad gjenopprettet tilliten, blant annet ved at de ansvarlige måtte gå. Wikipedia
Fødsler
71 år
Arne Myrdal (Politisk aktivist)
1935 - 2007

Arne Myrdal (Norge)

Politisk aktivist

Født:
2. november 1935 (84 år siden)

Døde:
8. august 2007 (71 år) (12 år siden)

Arne Johannes Myrdal var en norsk innvandringsmotstander og politisk aktivist. Han ble mest kjent for sin harde motstand mot innvandring i Norge på begynnelsen av 1990-tallet og de virkemidler han benyttet for å fremme saken. Han ble i 1990 ble dømt til ett års fengsel for å ha planlagt å sprenge asylmottaket på Tromøy. Høsten 1991 holdt han en tale på Youngstorget som fikk svært mye oppmerksomhet. Hans rolle i gateslaget i Brumunddal sommeren 1991 fikk også stor medieoppmerksomhet.
I 1987 var han med på å stifte Folkebevegelsen mot innvandring, og han var bevegelsenes første leder. Han var lokalpolitisk aktiv for Arbeiderpartiet på 1960-tallet, men på grunn av stridigheter gikk han ut og stiftet Øyestad frie Arbeiderparti. På begynnelsen av 1980-tallet var han medforfatter på en kontroversiell bygdebok som fikk medieomtale i VG flere ganger. Wikipedia

81 år
Burt Lancaster (Skuespiller)
1913 - 1994

Burt Lancaster (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, filmregissør, sirkusartist

Fullt navn / Fødenavn:
Burton Stephen Lancaster

Født:
2. november 1913 (106 år siden)

Døde:
20. oktober 1994 (81 år) (25 år siden)

Burton Stephen «Burt» Lancaster var en amerikansk skuespiller og filmprodusent.

Lancaster ble nominert til fire Oscar for beste mannlige hovedrolle, hvorav han vant én, for tittelrollen i dramafilmen Elmer Gantry (1960). Han vant også en Golden Globe for denne rollen. Lancaster vant BAFTA for rolletolkningene sine i filmene Fuglemannen på Alcatraz (1962) og Atlantic City (1980). Produksjonsselskapet hans, Hecht-Hill-Lancaster, produserte filmer som Marty (1955), Trapés (1956), Den søte duft av suksess (1957), Gå stille, gå dypt (1958) og Fra bord til bord (1958).

For sin innsats innen filmindustrien ble Lancaster i 1958 hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 19. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

72 år
Paul Olaf Bodding (Språkforsker)
1865 - 1938

Paul Olaf Bodding (Norge)

Språkforsker, misjonær, teolog

Født:
2. november 1865 (154 år siden)

Døde:
25. september 1938 (72 år) (81 år siden)

Paul Olaf Bodding var en norsk misjonær og førstesekretær for Santalmisjonens arbeid i India. Bodding arbeidet for Santalmisjonen i Santhal Parganas, India, fra januar 1890 til april 1934. Wikipedia

37 år
Marie Antoinette av Frankrike (Dronning av Frankrike)
1755 - 1793

Marie Antoinette av Frankrike (Frankrike)

Dronning av Frankrike, prominense, gemal

Født:
2. november 1755 (264 år siden)

Døde:
16. oktober 1793 (37 år) (Halshugget) (226 år siden)

Marie Antoinette var en østerriksk prinsesse (erkehertuginne) av huset Habsburg-Lothringen og ble gjennom sitt ekteskap med Ludvig XVI i 1774 dronning av Frankrike.
Hun ble etter stormen på Bastillen i 1789 ført til Tuileriene i Paris med sin familie. Herfra prøvde hun både å forhandle med grev Mirabeau for å sikre stillingen til kongehuset, og samtidig å få hjelp fra Østerrike for å slå ned revolusjonen. Her bodde hun også både før og etter det mislykkede fluktforsøket i 1791 som var planlagt av dronningen og den svenske adelsmann Axel von Fersen d.y.. Kongen og hans familie ble stoppet i byen Varennes og ført tilbake til Paris. Deretter ble monarkiet vedtatt avskaffet, og kongefamilien ble innesperret i Temple-tårnet i Paris.
Den 21. januar 1793 ble Ludvig henrettet på giljotinen. Marie Antoinette satt fremdeles fengslet og beskrives som apatisk, uten matlyst og kledd i enkeklær. Hun hadde sønnen Ludvig på 8 år hos seg, men i juli ble han tatt fra henne med makt. Utpå sensommeren ble hun overført til la Conciergerie, en borg midt i Paris. Så ble den tidligere dronning stilt for retten, anklaget for forbrytelser mot den franske nasjon, for å holde orgier på slottet Versailles og for incest mot den 8-årige kronprins (den anklagen ble imidlertid frafalt, etter at hun tårevått appellerte til alle Frankrikes mødre). Hun ble dømt den 16. oktober og henrettet.
Hun ble kjørt til skafottet i en åpen kjerre. «Horen var dristig og uforskammet til det siste», skrev en avis dagen etter.
Marie-Antoinette like før guilliotineringen. Kunstneren Jacques-Louis David rakk å lage denne krokien
Hennes siste ord på giljotinen, da hun kom til å trå på bøddelens fot, var, i henhold til en usikker overlevering:
Monsieur, jeg ber Dem unnskylde meg; det var ikke min mening å trå på Dem. Wikipedia

Dødsfall
82 år
Brita Borge (Politiker)
1931 - 2013

Brita Borge (Norge)

Politiker

Født:
20. oktober 1931 (88 år siden)

Døde:
2. november 2013 (82 år) (5 år siden)

Brita Borge var en norsk politiker (H). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1985. Hun var vararepresentant i perioden 1981 – 1985.

Borge var bosatt på Osterøy i Hordaland. Som pensjonist brukte hun mye av sin tid på Hordaland Senior Høyre. Wikipedia

47 år
Theo van Gogh (Filmregissør)
1957 - 2004

Theo van Gogh (Nederland)

Filmregissør, forfatter

Født:
23. juli 1957 (62 år siden)

Døde:
2. november 2004 (47 år) (14 år siden)

Theo van Gogh var en nederlandsk filmregissør, forfatter og journalist som er mest kjent for kortfilmen Submission. Wikipedia

<<
2. November
>>