Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. November

Om dagen

19. November er dag 324 i 2024, og er i uke 47. Det er 42 dager igjen av året.

Historie

18 år siden

2005: Haditha-massakren i Irak, der 24 sivile irakere blir skutt og drept av amerikanske soldater

Haditha-massakren var en massakre av sivile irakere angivelig begått av amerikanske marinesoldater fra 3rd Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division, den 19. november 2005. Totalt ble 24 mennesker, inkludert 3–6 barn og 7 kvinner angivelig drept av de amerikanske styrkene. Den har blitt sammenliknet med My Lai-massakren under Vietnamkrigen. Saken er under etterforskning både av det amerikanske Naval Criminal Investigative Service og irakiske myndigheter. Wikipedia
38 år siden

1985: Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov møtes for første gang i Genève under den kalde krigen

Da Mikhail Gorbatsjov kom til makten i 1985 var forholdet mellom supermaktene iskaldt. Dette bedret seg fort. Reagan og Gorbatsjov etablerte et personlig forhold, og Gorbatsjovs nye glasnost-politikk begynte å gi resultater. INF-avtalen om mellomdistanse-raketter ble vedtatt, og forholdet til omverdenen ble bedret. Det ble holdt en god del toppmøter mellom de to. Wikipedia
160 år siden

1863: Abraham Lincoln holder den berømte Gettysburg-talen

Gettysburg-talen er en berømt tale som USAs president Abraham Lincoln holdt den 19. november 1863, i forbindelse med innvielsen av en kirkegård for falne i slaget ved Gettysburg under den amerikanske borgerkrigen.

Talen handlet om frihet og demokrati i forhold til krigens ofre, og Lincoln hevdet i talen at slavene skulle få rettigheter i landet, og at rasediskrimineringen skulle opphøre. Talen varte i omtrent to minutter. Han skrev talen da en av hans sønner, William Wallace Lincoln, lå dødsyk i Det hvite hus. William Wallace Lincoln døde 24. november 1863. Dette var et hardt nederlag for Lincoln og hans kone Mary Todd.

«For fire snes og syv år siden skapte våre forfedre på dette kontinentet en ny nasjon. Den var unnfanget av friheten og viet ideen om at alle mennesker er skapt like. Nå er vi midt i en stor borgerkrig, som skal avgjøre om denne nasjon, eller overhodet noen nasjon unnfanget av og viet de samme ting, kan bestå.» Wikipedia

Fødsler

50 år
Stian Heimlund Skjæveland (Kunstmaler)
1973

Stian Heimlund Skjæveland (Norge)

Kunstmaler

Født:
19. november 1973 (50 år)

Stian Heimlund Skjæveland er en norsk figurativ kunstner og skulptør.

Stian Heimlund Skjæveland, ordfører Helge Steinsvåg og maleriet «Roots of Ryfylke» i kommunestyresalen i Strand kommune

Foto: Erik Sæter Jørgensen, 2014

Heimlund Skjæveland har utdannelse fra Kunstskolen i Bergen (KiB), Merkantilt Institutt (MI) avd. Bergen og Tegne- og maleskolen i Bergen. Han har arbeidet som billedkunstner siden 1995 og driver eget galleri, Galleri Skjæveland i Jørpeland by, der han vokste opp og er bosatt.

Stian Heimlund Skjæveland har blant annet laget narrative landskapsmotiver og figurkomposisjoner i olje. Maleriene hans tar utgangspunkt i Goethes farvelære og han vektlegger kontrasten mellom lys og mørke, i såkalt chiaroscuro-teknikk. Han henter blant annet inspirasjon fra naturen i Ryfylke og kunstnere som Leonardo da Vinci, Caravaggio, Rembrandt, Lars Hertervig og Lucian Freud. Wikipedia

51 år
Henrik Helliesen Langeland (Forfatter)
1972

Henrik Helliesen Langeland (Norge)

Forfatter

Født:
19. november 1972 (51 år)

Henrik Helliesen Langeland er norsk forfatter og skribent. Han har doktorgrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo, hvor han i 2005 disputerte med en avhandling om På sporet av den tapte tid av Marcel Proust.

Langeland debuterte som forfatter i 2000 med romanen Requiem som var basert på Proust. Hans gjennombrudd som forfatter var konsernmiljøromanen Wonderboy fra 2003 som solgte over 100 000 eksemplarer. I 2007 utgav han boka Francis Meyers lidenskap hvor handlingen var lagt til Universitetet i Oslo. I 2010 utgav han boka Verdensmestrene som var første bind i en romanserie om fire Oslo-familier på 1980- og 1990-tallet. Hauk og due fra 2012 var andre bind i denne serien.

Langeland var redaktør for det litterære tidsskriftet Vinduet fra 2005 til 2008. Langeland har vært styremedlem i Litteraturhuset og i Skiforeningen fra 2011 til 2017, og er styremedlem i Nationaltheatret.

Han var fra 2014 til 2017 engasjert Aker for å skrive bok om siste 25 års historie i konsernet, en periode som sammenfalt med Kjell Inge Røkkes tid som majoritetsaksjonær. I mars 2018 La Aker ut bokmanuset på sine nettsider, rett før Tiden forlag skulle publisere boka. I mars 2018 skulle Tiden forlag utgi boken under tittelen Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid, men forlaget trakk utgivelsen etter at boken ikke var i samsvar med god sitatpraksis for sakprosautgivelser. Wikipedia

52 år
Lene Elise Bergum (Skuespiller)
1971

Lene Elise Bergum (Norge)

Skuespiller

Født:
19. november 1971 (52 år)

Lene Elise Bergum er en norsk skuespiller.

Gjennombruddet som skuespiller kom med rollen som Lene i filmen Hodet over vannet (1993), som det senere ble laget en Hollywood-versjon av, med Cameron Diaz i hovedrollen.

Bergum hadde en fremtredende rolle som Camilla i komiserien Tre på toppen på TVNorge i 1997. Det var likevel først med rollen som Alexandra «Alex» Kvamme i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2 hun ble et kjent fjes for den jevne nordmann. Hun spilte i serien fra 1998 til 2001, gjorde comeback i 2004 og forlot intrigehotellet på nytt i mai 2004.

Hun hadde også rollen som Anita i TV 2-serien Far og sønn i 2002.

I 2005 var hun norsk deltager i den skandinaviske TV-produksjonen Robinson VIP, sammen med Ole Klemetsen, Janne Rønningen, Gry Jannicke Jarlum og Jan Simonsen.

Per 2014 driver hun firmaet Appetitten Kantine og Catering.

Hun har tidligere jobbet som lastebilsjåfør i Posten Norge.

Vinteren 2018 var hun deltaker på Farmen Kjendis på TV2. Wikipedia

57 år
Gail Devers (Sprinter)
1966

Gail Devers (USA)

Sprinter, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Yolanda Gail Devers

Født:
19. november 1966 (57 år)

Yolanda Gail Devers er en amerikansk friidrettsutøver som vant to olympiske gull på 100 meter.

Devers var tidlig et stort talent på både 100 meter og 100 meter hekk, og trente for å delta i Sommer-OL 1988 da hun fikk helseproblemer, blant annet migrene og dårligere syn. Hun kvalifiserte seg til deltakelse på 100 m hekk, der hun ble slått ut i semifinalen, men helseproblemene fortsatte å forverre seg.

I 1990 fikk hun diagnosen Graves' syndrom, og begynte med strålebehandling. Devers ble frisk igjen forbausende raskt og gjenopptok treningen. Under VM 1991 tok hun sølv på 100 meter hekk.

Under Sommer-OL 1992 kvalifiserte Devers seg til finalen på 100 meter. Finalen ble svært jevn, det skilte bare seks hundredels sekund mellom de fem første i mål. Målfotoet viste at Devers såvidt hadde slått Juliet Cuthbert fra Jamaica. I finalen på 100 meter hekk, Devers' favorittøvelse, var Devers uheldig. Hun ledet helt til hun støtte borti den siste hekken og snublet over mål på en femteplass.

I VM 1993 tok Devers en ny tittel på 100 meter, igjen etter målfoto, denne gang foran Merlene Ottey. Hun vant også 100 meter hekk, en tittel hun forsvarte i VM 1995.

100 meter-finalen under OL 1996 i Atlanta ble også svært spennende. Marlene Ottey og Devers endte på samme tid, og ingen av dem visste hvem som hadde vunnet. Devers ble dømt først i mål, og ble den første kvinnen som forsvarte gullmedaljen på 100 meter siden Wyomia Tyus. I finalen på hekkeøvelsen mislyktes Devers igjen, og måtte nøye seg med en fjerdeplass. Hun tok sin tredje olympiske gullmedalje med laget på 4x100 meter stafett.

Etter disse lekene konsentrerte Devers seg utelukkende om hekkeløp. Hun ble igjen verdensmester i 1999, men ble slått ut i semifinalen under OL 2000 i Sydney. Wikipedia

61 år
Jodie Foster (Skuespiller)
1962

Jodie Foster (USA)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Alicia Christian Foster

Født:
19. november 1962 (61 år)

Alicia Christian «Jodie» Foster er en amerikansk skuespiller, filmprodusent og filmregissør.

Hun spilte i reklamefilmer da hun var tre år, men fikk gjennombruddet sitt som barnestjerne i 1970-årene med filmer som Alice bor her ikke lenger (1974), Å, for en fredag (1976), Bugsy Malone (1976) og Den lille piken nederst i veien (1976), som ga henne en Saturn Award for beste kvinnelige hovedrolle. Hun ble spesielt kjent for rollen som en barneprostituert i thrilleren Taxi Driver (1976), hvor hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle.

I 1980-årene spilte hun blant annet i filmene Fra lek til alvor (1980), Hotel New Hampshire (1984) og Siesta (1987). I 1989 vant hun en rekke bransjepriser for rollen som voldtekstofferet Sarah Tobias i dramafilmen De tiltalte, blant annet Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Hun vant den samme bransjeprisen i 1992 for rolleskildringen av FBI-lærlingen Clarice Starling i skrekkfilmen Nattsvermeren, som er basert på boken til Thomas Harris. I løpet av 1990-årene hadde Foster også roller i filmene Skygger og tåke (1991), Maverick (1994), Nell (1994), Kontakt (1997) og Anna og kongen (1999).

Hun har også spilt i filmene Panic Room (2002), En langvarig forlovelse (2004), Flightplan (2005), Inside Man (2006), The Brave One (2007), Blodig alvor – Carnage (2011) og Elysium (2013). Foster har blitt nominert til Golden Globe-prisen sju ganger og vunnet to. I 2013 vant hun æresprisen Cecil B. DeMille Award for sitt «fremragende bidrag til underholdningsverdenen». I tillegg til dette har hun vunnet én Screen Actors Guild Award, tre BAFTA-priser og to Saturn Awards.

Foster debuterte som filmregissør med dramafilmen Little Man Tate i 1991, og har siden regissert spillefilmene Home for the Holidays (1995), The Beaver (2011) og Money Monster (2016). Hun har også regissert én episode av skrekkserien Tales from the Darkside (1988), to episoder av komedieserien Orange Is the New Black (2013–2014) og én episode av dramaserien House of Cards (2014). Foster har blitt nominert til to Primetime Emmy Awards for arbeidet på fjernsyn. Wikipedia

62 år
Meg Ryan (Skuespiller)
1961

Meg Ryan (USA)

Skuespiller, modell, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Mary Emily Anne Hyra

Født:
19. november 1961 (62 år)

Margaret Mary Emily Anne Hyra, kjent som Meg Ryan, er en amerikansk skuespiller som fikk sitt gjennombrudd i romantiske komedier som Da han møtte henne (1989), Søvnløs i Seattle (1993) og Du har m@il (1998).

Ryan studerte journalistikk ved New York University. Hun begynte som skuespiller for å tjene ekstra penger ved siden av skolen. Etter hennes første filmrolle spilte Ryan (som nå brukte dette som kunstnernavn) Betsy i dramaserien As the World Turns fra 1982 til 1984. Produsentene for denne serien likte spesielt å jobbe med henne fordi hun kunne gråte på kommando.

Etter flere TV-filmer og mindre kinofilmroller, fikk Ryan sin første suksess med hovedrollen i den romantiske komedien Da han møtte henne. Filmen ble meget godt mottatt og manifesterte Ryans filmpersonifika som boblende, sjarmerende og furiøs, men samtidig uhelbredelig romantisk, en rolle hun har spilt i flere roller senere. Mange av filmene hennes fra 1990-tallet har ikke bare slått igjennom i Nord-Amerika, men har også blitt store suksesser andre steder i verden.

I 2003 brøt Ryan med sine vanlige roller og spilte i In the Cut, en erotisk thriller. Her spiller hun en ung universitetslærer som utforsker egne grenser og setter sin sikkerhet på spill når hun innleder et risikabelt, seksuelt forhold.

Ryan giftet seg med skuespiller Dennis Quaid på valentinsdagen i 1991 etter at de hadde spilt sammen i to filmer. De tok ut skilsmisse 16. juli 2001 etter at hun hadde hatt et indiskret[klargjør] forhold til skuespiller Russell Crowe, som hun spilte sammen med i en film. Quaid og Ryan har ett barn sammen; Jack Henry. Wikipedia

63 år
Matt Sorum (Trommeslager)
1960

Matt Sorum (USA)

Trommeslager, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew William Sørum

Født:
19. november 1960 (63 år)

Matt Sorum er en norsk-ættet amerikansk trommeslager, som for tiden spiller i det amerikanske rockebandet Velvet Revolver.

Sorum startet sin musikkarrière i high School-bandet Prophecy hvor han utmerket seg med sine energiske scene-opptredener. Stephen Douglas, en lokal låtskriver som hadde lagt merke til Matts musikalske talent, fikk med seg Matt og flere andre lokale musikere, og startet bandet Chateau. Matt skrev fire sanger for Chateau, som havnet på spillelistene til en lokal radiostasjon. Matt Sorum forlot så Chateau og dro til Hollywood da bandet endret sjanger.

I Hollywood spilte han i rekke forskjellige band, deriblant: Population Five, IQ, Y Kant Tori Read, The Jeff Paris Band og The Cult. I 1990 da Guns N' Roses sparket sin daværende trommeslager Steven Adler på grunn av hans narkotikamisbruk, ble Matt Sorum anbefalt som Steven Adler's erstatter av Guns N' Roses gitarist Slash. Matt Sorum medvirket på bestselgerne Use Your Illusion I (1991), Use Your Illusion II (1991) og det ikke fullt så kritikerroste The Spaghetti Incident? (1993). I 1997 ble Matt Sorum sparket fra Guns N' Roses da han valgte å ta parti med Slash fremfor vokalist Axl Rose i feiden de to imellom.

I 2003 allierte Matt Sorum, Slash og tidligere Guns N' Roses bassist Duff McKagan seg med Scott Weiland (tidligere vokalist i Stone Temple Pilots), og dannet bandet Velvet Revolver. I 2004 ga de ut albumet Contraband, som høstet gode kritikker verden over, og i 2007 ga de ut albumet Libertad. I 2006 skværet Matt Sorum opp med Axl Rose, etter 10 år med uvennskap. Wikipedia

66 år
Truls Lie (Filosof)
1957

Truls Lie (Norge)

Filosof, redaktør

Født:
19. november 1957 (66 år)

Truls Olaf Lie er en norsk avismann og IT-gründer. Han er i dag ansvarlig redaktør for månedsavisen Ny Tid. Tidligere har han blant annet vært eier av og ansvarlig redaktør for Morgenbladet og den skandinaviske utgaven av Le Monde diplomatique.

Lie utdannet seg innen økonomi og IKT ved Agder distriktshøyskole fra 1979 til 1982. På 1980-tallet etablerte han to programvarefirmaer, Micro Software AS og Vega Software AS, før han studerte filosofi ved Universitetet i Oslo og Berkeley-universitetet i California.

I 1993 kjøpte Lie Morgenbladet fra forretningsmannen Hroar Hansen. Lie var samtidig ansvarlig redaktør frem til 2003. Avisens format ble endret fra tabloid format til fullformat, og avisens profil fikk et økt intellektuell preg. I 2003 ble Morgenbladet kjøpt av Dagsavisen og Fritt Ord.

I 2003 startet Lie den nordiske utgaven av Le Monde diplomatique, hvor han var ansvarlig redaktør frem til avisen ble kjøpt opp av Mediehuset i 2007. Lie og nåværende redaktør Remi Nilsen kjøpte avisen tilbake i 2010. Lie ble da daglig leder for avisen, der han også skrev fast om film. Han har siden også arbeidet som internasjonal dokumentarfilmskaper med produksjonsselskapet FILM as, med en film om Jørgen Leth ("The Seduced Human", 2012), og filmen fra jordskjelvet på Haiti i 2010: "Kjære Haiti, hva nå?". Begge filmer er vist på NRK. Hans nye filmer som filmskaper er stort sett fra Midtøsten.

Lie ledet det internasjonale dokumentarfilm-magasinet DOX, utgitt av European Documentary Network (edn.dk), som redaktør fra 2009-2013. Arbeidet er videreført i 2017, se under.

Filmarbeidet er med Ny Tid (se under) fortsatt som kortfilmer (intervjuer) ifm avisens redaksjonelle linje.

Fra februar 2015 tok han over redaktørstolen i Ny Tid, der han relanserte avisen med et nytt visuelt og redaksjonelt preg. Under ham har avisen blitt omarbeidet fra ukeavis til månedsavis med fokus på konflikt (fred), kontrollsamfunnet (overvåkning) og økologi (filosofi). Fra 2017 er satsingen på internasjonal sakprosa og dokumentarfilm sentral (et slags Oslo Review of Docs and Books). Avisen ble i 2016 også vedlagt Klassekampen som et fast månedlig bilag utover eget løssalg og abonnenter, men denne avtalen ble i slutten av september 2017 sagt opp av Klassekampen. Årsaken var at Ny tid, ifølge Klassekampen, hadde brukt forrige utgave på «å bringe et større oppslag som ukritisk formidlet konspirasjonsmiljøenes påstand om terrorangrepet i New York 11. september 2001»..

I 2017 grunnla også Lie det europeiske dokumentarfilm-magasinet Modern Times Review som fullformats avis. Se www.moderntimes.review. . Wikipedia

67 år
Eileen Collins (Astronaut)
1956

Eileen Collins (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Eileen Marie Collins

Født:
19. november 1956 (67 år)

Eileen Marie Collins er en tidligere amerikansk astronaut. den første kvinnelige kommandøren av en romferge. Hennes første romfergeferd var STS-63, deretter STS-84, under begge disse fungerte hun som pilot. STS-93 var hennes tredje ferd, og første som kommandør. Hennes siste ferd, og andre som kommandør, var RTF-ferden (Return To Flight, første ferden etter Columbia-tragedien) STS-114.

Collins er den første kvinnen som har vært gravid i rommet, og etter dette har alle kvinnelige astronauter vært pålagt å avlegge en negativ graviditetstest før en romferd. Hun pensjonerte seg som astronaut i 2006, for å drive med sin familie og private interesser. Wikipedia

81 år
Calvin Klein (Designer)
1942

Calvin Klein (USA)

Designer, moteskaper, skuespiller, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Calvin Richard Klein

Født:
19. november 1942 (81 år)

Calvin Klein er en amerikansk klesdesigner. Han ble født i The Bronx i New York i USA.

Hans navn er også et merkenavn på klær markedsført av hans klesselskap, som ble lansert i 1968. Merkenavnet Calvin Klein er et av verdens mest verdifulle, og sammenlignbart med store selskaper som Pepsi, Kodak, IBM og Nike. Wikipedia

81 år
Berit Kvæven (Sivilingeniør)
1942

Berit Kvæven (Norge)

Sivilingeniør, kjemiker, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet

Født:
19. november 1942 (81 år)

Berit Kvæven er en norsk politiker (Venstre), sivilingeniør og dr.ing. i kjemi. Hun har vært sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet og leder av FNs overvåkingsprogram for sur nedbør. Politisk har hun vært nestleder i Venstre, partiets fylkesleder i Oslo, politisk rådgiver for forbruker- og administrasjonsminister Eva Kolstad og vararepresentant på Stortinget. Hun har også vært president i Tekna, nestleder i Akademikernes Fellesorganisasjon og leder for Norsk Kvinnesaksforening.

Hun er utdannet sivilingeniør fra NTH i 1967, var forsker ved SINTEF fra 1968 og tok doktorgrad (dr.ing.) i kjemi ved NTH i 1975, med avhandlingen Undersøkelser av kondensasjonsreaksjoner hos aminoforbindelser. Hun har senere vært sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet, hvor hun har jobbet med internasjonale oppgaver, bl.a. som leder av FNs overvåkingsprogram for sur nedbør.

Hun har også vært medlem av Statens atomtilsyn 1981–1992, medlem av råd for Referanselaboratoriet for vannanalyse 1981–1988, varamedlem av rådet for Havforskningsinstituttet 1982–1989, varamedlem av Forurensningsrådet 1985–1991, styremedlem i Statens tilsynsinstitusjoner i landbruk 1986–1988, styremedlem i Norsk institutt for jord- og skogkartlegging 1990–1993, medlem av det regjeringsoppnevnte Styrereform-utvalget 1990–1991 og varamedlem av styret for Statistisk sentralbyrå fra 1996.

Hun var personlig sekretær (tilsvarende politisk rådgiver) for forbruker- og administrasjonsminister Eva Kolstad i regjeringen Korvald fra 1972 til 1973, politisk nestleder i Venstre fra 1976 til 1982, fylkesleder for Oslo Venstre i 1990, president i Norske sivilingeniørers forening (nå Tekna) fra 1990 til 1993, nestleder i Akademikernes Fellesorganisasjon fra 1991 til 1993 og leder for Norsk Kvinnesaksforening fra 2004 til 2006. Hun var vararepresentant på Stortinget for Venstre i perioden 1997–2001 og møtte 12 dager som stortingsrepresentant. Wikipedia

84 år
Mona Levin (Journalist)
1939

Mona Levin (Norge)

Journalist, oversetter, skuespiller

Født:
19. november 1939 (84 år)

Mona Dorit Levin er en norsk journalist, forfatter, skuespiller og teaterkritiker. Mona Levin har i mange år har vært ansatt i Aftenpostens kulturredaksjon der hun blant annet har arbeidet som show- og underholdningsanmelder. Fra 1996 har hun vært frilans teateranmelder.

Wikipedia

85 år
Ted Turner (Gründer)
1938

Ted Turner (USA)

Gründer, mediabaron, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Edward Turner III

Født:
19. november 1938 (85 år)

Robert Edward «Ted» Turner III er en amerikansk mediemogul og filantrop. Han er best kjent for å ha grunnlagt CNN og TCM, for å ha vært gift med Jane Fonda og for å ha donert 1 milliard dollar til FN. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

29 år
Haydée Tamara Bunke Bider (Spion)
1937 - 1967

Haydée Tamara Bunke Bider (Tyskland)

Spion, revolusjonær, journalist, oversetter, partisan, militær

Født:
19. november 1937 (86 år siden)

Døde:
31. august 1967 (29 år) (56 år siden)

Haydée Tamara Bunke Bider, bedre kjent som Tania, var spion / hemmelig agent for DDR, kommunistisk revolusjonær og den eneste kvinne som kjempet sammen med geriljaen i Bolivia som ble ledet av Che Guevara.

Hun ble født i Buenos Aires i Argentina som datter av Erich Bunke og Nadia Bider. Begge var kommunister og jøder som hadde flyktet fra Tyskland på 1930-tallet for å unnslippe nazistene. I 1952 flyttet familien til Den tyske demokratiske republikk og i en alder på 18 år ble hun medlem av det Østtyske kommunistpartiet, SED.

I løpet av 1950-tallet studerte hun statsvitenskap ved Humboldt-universitetet i Berlin. Etter eksamen begynte hun å arbeide i landets etterretningstjeneste, Stasi, og hadde i denne tiden flere oppdrag i utlandet. Reisene gikk til land i Europa og Sør-Amerika. Hun opererte under flere dekknavn og utga seg ofte for å være student innen folklore.

Tilbake i DDR i 1960 fungerte hun som tolk for Che Guevara og en cubansk handelsdelegasjon som var på besøk i landet. Inspirert av den cubanske revolusjonen og Che Guevara, dro hun i 1961 til Cuba. Mens hun var der deltok hun i arbeidsbrigader, i alfabetiseringskampanjen og arbeidet i Utdanningsdepartementet, ICAP (Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos) og den cubanske kvinnebevegelsen. Hun reiste også sammen med Che Guevara til flere land i Latin-Amerika, og det var i denne perioden at hun tok navnet «Tania».

I november 1964 reiste hun til La Paz i Bolivia som hemmelig agent for Che Guevara og hans planer om å bistå til revolusjon i Bolivia. I La Paz arbeidet hun som lærer under navnet Laura Gutiérrez Bauer mens hun samlet informasjon. I 1966 sluttet hun seg til en boliviansk geriljagruppe ledet av Juan Vitalio Acuña.

Den 31. august 1967 ble geriljagruppen overfalt av bolivianske soldater da de krysset elven Río Grande ved Vado del Yeso. Bunke Bider og åtte andre geriljasoldater ble drept i kampene. Kroppen hennes ble tatt av elven og ble funnet igjen 6. september av bolivianske soldater. Hun ble gravlagt neste dag i nærheten av de andre i hennes geriljagruppe.

Levningene hennes ble funnet 31. oktober 1998 og overlevert cubanske myndigheter. Sammen med Che Guevara og ni andre geriljasoldater fra Bolivia-kampanjen, er hun gravlagt i Guevaras mausoleum i Santa Clara på Cuba. Wikipedia

87 år
Larry King (Programleder)
1933 - 2021

Larry King (USA)

Programleder, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Lawrence Harvey Zeiger

Født:
19. november 1933 (90 år siden)

Døde:
23. januar 2021 (87 år) (Covid-19) (3 år siden)

Larry King (tidligere Lawrence Harvey Zeiger; født 19. november 1933 i New York City, død 23. januar 2021 i Los Angeles) var en amerikansk programleder og journalist, som fram til 18. desember 2010 ledet talkshow-programmet Larry King Live.

Larry King var sønn ab en jødisk innvandrerfamilie til USA. Faren var østerrikerog moren stammet opprinnelig hva Hviterussland. Da han var ni år gammel døde faren. Moren arbeidet da som syerske i Sweatshops i New York, og familien var delvis avhengig av sosialhjelp. King gikk aldri på noe college – etter en dårlig avgangseksamen fra High School begynte han med leilighetsarbeide. Da han var 22 år gammel flyttet fra Brooklyn til Florida.

King begynte som lokaljournalist i Florida i 1950-årene og ble deretter radiovert. I 1978 fikk han siut eget program, The Larry King Show, hvor amerikanere fra hele landet kunne ringe og stille spørsmål til ukens gjest.

Etter etableringen av CNN ble han i 1985 vert på tv-programmet Larry King Live, hvis konsept minnet om radioshowet – bortsett fra at seere fra hele verden kunne ringe inn, idet showet også ble sendt på CNN International. Programmet var det første internasjonale tv-program av sitt slag. King var frem til 1994 vert på radioprogrammet parallelt.

King foretok drøye 40.000 intervjuer i løpet av karrieren, blant annet med samtlige amerikanske presidenter i denne perioden siden Gerald Ford.

24. februar 1987 fikk han et massivt hjerteinfarkt og gjennomgikk en femdobbelt bypass-operasjon. Operasjonen ble gjennomført på Cornell Medical Center, New York Presbyterian Hospital av kardiologen dr. Wayne Isom. Som et resultat av hjerteinfarktet opprettet han i 1988 The Larry King Cardiac Foundation, som også blant annet David Letterman, som også hadde en quintuple bypassoperasjon, har gitt penger via American Foundation for Courtesy and Grooming, der han er president og største bidragsyter.

King ble tidelt en rekke hedersbevisninger.

29. juni 2010 annonserte han at han skulle slutte som programleder for Larry King Live, men at han fortsatt skulle gjøre såkalte specials for CNN. Kings første show for CNN var 3. juni 1985 og hans siste ordinære show var 16. desember 2010. Han var to dager senere, 18. desember, tilbake med en spesialepisode av Larry King Live om «The War Against Cancer». 17. januar 2011 overtok briten Piers Morgan for King med sitt Piers Morgan Tonight.

Et kjennetegn på hans utseende (og noe han ellers er ganske kjent for) kan være at han ofte bruker bukseseler.

Han var i eldre alder vert i et program ved navn Politicking. Detter var på Russia Television, et engelskspråklig fjernynsselskap drevet av den russiske stat.

Den 2. januar 2021 ble det gjort kjent at King var blitt innlagt på sykehus i Los Angeles ti dager tidligere etter å ha testet positiv for Covid-19. Den 23. januar døde han, 87 år gammel. på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles. Wikipedia

87 år
Jak Jervell (Forsker)
1932 - 2020

Jak Jervell (Norge)

Forsker, professor, lege, diabetesforsker

Født:
19. november 1932 (91 år siden)

Døde:
31. juli 2020 (87 år) (3 år siden)

Jakob Anton «Jak» Jervell var en norsk lege og diabetesforsker.

Han tok den medisinske embedseksamen i 1958. I 1968 tok han den medisinske doktorgraden på en avhandling om insulineffekter.

Jak Jervell ble spesialist i indremedisin i 1973, i nyresykdommer i 1979 og i endokrinologi i 1985. Fra 1982 arbeidet han som seksjonsoverlege ved endokrinologisk seksjon på Rikshospitalet og professor ved Universitetet i Oslo. Han gikk av med pensjon 6. juli 2000.

Han innehadde en rekke verv innen norsk og internasjonal nefrologi og endokrinologi, blant annet var han president i International Diabetes Federation fra 1994 til 1997. Wikipedia

99 år
William Russell (Skuespiller)
1924

William Russell (England)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Russell Enoch

Født:
19. november 1924 (99 år)

William Russell er en skuespiller, mest kjent fra TV-serier. Hans sønn er Alfred Enoch, som spiller Tommy Ding i Harry Potter-filmene.

Russell har vært med i britiske filmer siden 1950-årene. Han har spilt i velkjente produksjoner, som The Man Who Never Was (1956) og The Great Escape (1963). Han hadde også en mindre rolle i Superman (1978).

Hans store gjennombrudd var som tittelrollen i The Adventures of Sir Lancelot på ITV i 1956, som var den første britiske TV-serien som ble filmet i farger. Etter dette fikk han rollen som Ian Chesterton i Doctor Who (1963–1965). Han spilte denne rollen i de fleste episodene i de to første sesongene.

Han har etter dette spilt mange forskjellige roller innen teater og TV. De største er kanskje Disraeli i Testament of Youth og Ted Sullivan, den døende, andre ektemannen til Rita Sullivan i Coronation Street. Han hadde også en liten rolle i en episode av den første sesongen av Sorte Orm (1983), som han tok over etter at Wilfrid Brambell hadde blitt utålmodig og forlatt settet.

På 1980-årene begynte han å bruke navnet, Russell Enoch, profesjonelt. Han fortsetter å bli kalt William Russell i Doctor Who-relaterte prosjekter, og noen andre roller, slik som i en episode av Poirot i 2005.

I 1999 spilte han Ian Chesterton igjen for video-utgivelsen av Doctor Who-historien The Crusade. Siden to episoder av denne historien er tapt, spilte Russell en eldre Ian som forteller hva som skjedde i disse episodene. Siden 2002 har han også bidratt på kommentatorspor for Doctor Who-DVD-er, lest inn lydbøker av tre Doctor Who-bøker med Ian og vært fortellerstemme på CD-utgivelser av Doctor Who-historier hvor noen eller alle episodene ikke finnes lengre. Wikipedia

86 år
Knut Steen (Billedhugger)
1924 - 2011

Knut Steen (Norge)

Billedhugger

Født:
19. november 1924 (99 år siden)

Døde:
22. september 2011 (86 år) (12 år siden)

Knut Steen var en norsk skulptør, utdannet ved Statens kunstakademi under Per Palle Storm og Stinius Fredriksen. Han var bosatt i Carrara i Italia fra 1976. Wikipedia

66 år
Indira Gandhi (Politiker)
1917 - 1984

Indira Gandhi (India)

Politiker

Født:
19. november 1917 (106 år siden)

Døde:
31. oktober 1984 (66 år) (Myrdet) (39 år siden)

Indira Gandhi var politiker og statsminister i India i periodene 1966–1977 og 1980–1984. Hun ble myrdet av sikh-nasjonalister, da hun hadde ødelagt sikhenes helligste tempel, Det gylne tempel i Amritsar. Hun var datter av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru, og mor til senere statsminister Rajiv Gandhi. Under den annen verdenskrig ble hun fengslet i 13 måneder på grunn av anti-britisk agitasjon. I 1947 arbeidet hun sammen med Mahatma Gandhi, selv om de to ikke var i slektskap. I perioden 1964-66 arbeidet hun som minister for informasjon og kringkasting. Hennes egentlige navn var Indira Priyadarshini Gandhi.

Indira Gandhi ble valgt til statsminister i 1966, da hennes fars etterfølger døde. Hun fortsatte som leder for en mindretallsregjering etter oppløsningen av Kongresspartiet i 1969. Ved parlamentsvalget i 1971 vant hun en stor seier med slagordet «Avskaff fattigdommen». Senere ble hun anklaget og dømt for misligheter under valgkampen.

Som partileder og regjeringssjef lanserte Gandhi et omfattende sosialt reformprogram, som i liten grad ble realisert. Viktige reformer var nasjonalisering av bankene og avskaffelse av maharajaenes privilegier. Etter fire års prosess ble hun i 1975 kjent skyldig i maktmisbruk under sin personlige valgkamp i 1971, og fradømt statsministerembetet og retten til alle andre offentlige verv i seks år. Før ankesaken var behandlet av Indias høyesterett, innførte Gandhi unntakstilstand, og titusenvis av mennesker ble arrestert. Etter 21 måneders strengt autoritært styre utskrev hun nyvalg i mars 1977. Det endte med stort nederlag for Kongresspartiet; hun mistet selv sitt mandat.

I 1978 brøt hun med Kongresspartiet og dannet et nytt parti, India National Congress (I)- I for Indira. Etter partiets seier i 1980 ble hun på ny statsminister. Hun ble valgt til leder for bevegelsen alliansefrie land i 1983. I sin siste regjeringstid var hun særlig opptatt av å verne Indias enhet mot regional oppsplitting. I juni 1984 gav hun hæren ordre om å storme helligdommen Det gylde tempel i Amritsar, som var besatt av militante sikher. Ved en hevnaksjon 31. oktober 1984 ble hun skutt ned og drept av to sikher fra sin egen livvakt.

Hun ga ut bøkene Eternal India (1980), My Truth (1981) og Peoples and Problems (1982). Det spesielle med at hun ble statsminister er at hun var kvinne og hun var den første statsministeren i det uavhengige India. Dette har styrket kvinnenes situasjon i India og i hinduismen. Wikipedia

82 år
Anna Seghers (Forfatter)
1900 - 1983

Anna Seghers (Tyskland)

Forfatter, romanforfatter, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Netty Radványi

Født:
19. november 1900 (123 år siden)

Døde:
1. juni 1983 (82 år) (40 år siden)

Anna Seghers var en tysk forfatterinne.

Anna Seghers var det eneste barnet til kunsthandleren Isidor Reiling og hans kone Hedwig. Familien bekjente seg til ortodoks jødedom. Den mest benyttede bok i hjemmet var allikevel Luthers bibel. Anna gikk fra 1907 på en privatskole, deretter på en høyere pikeskole fra 1910. I første verdenskrig bidro hun med krigshjelp. I 1920 tok hun eksamen artium og studerte senere i Köln og Heidelberg, der hun fordypet seg i historie, kunsthistorie og sinologi. I 1924 gikk hun ut fra Heidelberg universitet med en doktoravhandling om jøden og jødedommen i Rembrandts verk.

I 1925 giftet hun seg med den ungarske sosiologen László Radványi. Ekteparet flyttet til Berlin og fikk to barn.

Anna Seghers valgte pseudonymet sitt etter den nederlandske maleren Hercules Pieterszoon Seghers. Hennes første roman ble utgitt i 1928. I samme år ble hun medlem i KPD, det tyske kommunistpartiet. Etter nazistenes maktovertagelse ble hun kortvarig arrestert. Bøkene hennes ble forbudt og brent av nazistene. Seghers emigrerte med sin familie til Paris.

Under den tyske invasjonen av Frankrike flyktet hun til landsdelen som ble kontrollert av Vichy-regimet. I mars 1941 klarte hun å få tillatelsen til å emigrere sammen med ektemannen og barna til Mexico.

I Mexico arbeidet hun sammen med Ludwig Renn og andre eksil-tyskere for bevegelsen «Freies Deutschland». Denne organisasjonen tilsvarte Nationalkomitee Freies Deutschland. I 1943 fikk hun vite at moren var drept i holocaust, i Majdanek.

I 1947 reiste Seghers tilbake til Tyskland og bosatte seg i DDR. Hun ble president i DDRs forfatterforbund og mottok flere æresbevisninger. Hun fikk en statsbegravelse da hun døde i 1983.

Biblioteker, skoler og gater ble oppkalt etter henne både i Øst- og Vest-Tyskland. Hun er gravlagt på Dorotheenstädtischen Friedhof og hennes grav er gjort til en av Berlins æresgraver. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Marie Lovise Widnes (Politiker)
1930 - 2021

Marie Lovise Widnes (Norge)

Politiker, skribent, visesanger

Født:
1. november 1930 (93 år siden)

Døde:
19. november 2021 (91 år) (2 år siden)

Marie Lovise Widnes var en norsk kulturarbeider, lyriker, visesanger og politiker (tidligere SV). Hun var en uortodoks politiker og fremførte noen av innleggene på rim. Widnes arbeidet for kvinnesak, homofiles rettigheter, nynorsk og regnes som kristen sosialist.

Widnes var utdannet fra grunnskole og arbeiderbevegelsens folkehøgskole i Sørmarka. Skoleplassen i Sørmarka fikk hun etter møte med Einar Gerhardsen på valgkampturne i Vanylven. Hun hadde opprinnelig planer om å utdanne seg til prest. Hun var tidligere gift med jernarbeider Ole Johansen.

Hun var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i perioden 1989–1993, og representerte da SV. I perioden 1954–1957 hadde hun vært vararepresentant til Stortinget, men da som representant for Arbeiderpartiet. Hun var medlem av SVs landsstyre 1995–1997. Hun ble valgt inn i Hareid kommunestyre i 1971 og hun satt tre perioder i fylkestinget. Widnes hadde også verv i Norsk kulturråd. Hun brøt med Ap i forbindelse EF-saken.

Hun kombinerte et radikalt politisk syn med en kristen tro, og holdt blant annet andakter i NRK radio mens hun satt på Stortinget.

Widnes deltok i stiftelsen av SV i 1975. Hun meldte seg ut av SV i mai 2010, i protest mot SVs støtte til krigføring i Afghanistan.

Marie Lovise Widnes var i mange år en aktiv sanger. Den kjente visen «Gangdøra» skrev hun 19 år gammel, og den kom på plate i 1957. 12 viser ble spilt inn og gitt ut på plate på Philips Records. Hun ble tidlig sammenlignet med Alf Prøysen og regnet som en av pionérene innen nynorsk slagermusikk. Widnes fremførte «Gangdøra» i 1951 da Einar Gerhardsen besøkte Vanylven. Etter den opptredenen sørget Gerhardsen for at hun fikk friplass på Landsorganisasjonens folkehøgskole i Sørmarka, der hun traff sin ektemann Elling Ole Johansen fra Gressvik.

I 1958 ga hun ut en samling av visene som var gitt ut på plate, med illustrasjoner av Kjell Aukrust. På 1960-tallet hadde hun barnetimer i NRK om «Borna på Solstad». Wikipedia

49 år
Hans-Erik Dyvik Husby (Vokalist)
1972 - 2021

Hans-Erik Dyvik Husby (Norge)

Vokalist, musiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Hans-Erik Dyvik Husby

Født:
15. juni 1972 (51 år siden)

Døde:
19. november 2021 (49 år) (2 år siden)

Hans-Erik Dyvik Husby var en norsk vokalist, artist og skuespiller. Han var med i det norske hardrock- og punk-bandet Turboneger under artistnavnene Hank von Helvete og Hank von Hell, men han brukte også navnene «Hertugen», «Herr Tugen» og «Hertis».

Hans-Erik Dyvik Husby ble født på Gravdal i Vestvågøy kommune, men bodde i Å i Lofoten med familien til han var tre. Seinere flyttet de til Fauske, Rognan og Tvedestrand.

Som rockemusiker ble Dyvik Husby kjent for storstilte opptredener sammen med gruppen Turboneger, ofte med bar overkropp og teatralsk ansiktssminke.

Han har også en kjent fortid som rusavhengig. Husby flyttet hjem til Å for å bli rusfri. Da han følte seg bedre, fikk han seg jobb på Norsk Fiskeværsmuseum og etterhvert også i lokalradioen Moskenesradioen. Våren 2009 var Husby student ved Narconon-klinikken i Eslöv i Sverige, som eies og drives av Scientologikirken. I den forbindelse uttalte Husby at han ikke hadde vært nykter på 24 år.

I 2002 kom Turboneger sammen igjen, og gruppen dro ut på sin «Reserection Tour».

Husby spilte rollen som Jesus Kristus i musikalen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teater. Det Norske Teater hadde publikumsrekord og snudde fra underskudd til overskudd med denne forestillingen, og den gikk for fulle hus fra september 2009 og ut januar 2010. Samtidig ga han ut en singel med navnet Rom for alle til inntekt for Kirkens Bymisjon i samarbeid med Maria Solheim. Singelen lå på førsteplass på VG-lista i fire uker og solgte til dobbel platina. Han sang også en duett med Carola Häggkvist på hennes juleplate. I juli 2010 trakk Husby seg som medlem av Turboneger. Samme år spilte han inn filmen Cornelis i Sverige, hvor han spilte hovedrollen som Cornelis Vreeswijk. Han spilte også inn albumet I ljuset av Cornelis sammen med Jack Vreeswijk, sønnen til Cornelis Vreeswijk, og de turnerte sammen i Skandinavia. I 2011 kom debutalbumet til hans nye gruppe Doctor Midnight & The Mercy Cult ut.

Fra 2011 deltok Husby i flere norske TV-programmer. Høsten 2011 var han en av dommerne i Idol på TV 2. Vinteren 2013 var han en av deltakerne i Melodi Grand Prix med sangen «No One», skrevet av Josefin Winther og Magnus Skylstad.

I 2019 deltok han i Melodi Grand Prix for andre gang, med låten «Fake It» skrevet sammen med Andreas Werling. Han ble imidlertid slått ut i første runde av finalen.

I 2012 utkom boken HANK, skrevet av Håvard Rem. I boken forteller Husby om sitt liv. Husby har stått fram som tilhenger av Scientologikirken. Han tilkjennega et kristent livssyn.

Husby giftet seg med Gro Skaustein i 2009. Paret ble skilt i 2014. Sammen har de datteren Else Victoria. Han var broren til komponisten Kaare Dyvik Husby, født i Kristiansund i 1969.

Husby bodde de siste årene i Lillestrøm, hvor han var en viktig figur i lokalt kulturliv.

Husby ble funnet død i Slottsparken 19. november 2021. Dødsårsaken er ikke kjent, men Husbys manager avkreftet at Husby tok sitt eget liv og sa at «kroppen hans hadde rett og slett sagt stopp». Wikipedia

50 år
Per Tore Woie (Politiker)
1969 - 2019

Per Tore Woie (Norge)

Politiker

Født:
26. april 1969 (55 år siden)

Døde:
19. november 2019 (50 år) (4 år siden)

Per Tore Woie var en norsk politiker (Venstre). Han var utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo med mastergrad fra London School of Economics. Fra 1992 til 1994 var han leder for Unge Venstre etter å ha sittet i sentralstyret siden 1990. Fra 1995 til 1997 jobbet han som politisk rådgiver for Venstres stortingsgruppe. I sentrumsregjeringen fra 1997 til 2000 var han Venstres statssekretær ved statsministerens kontor. Woie er den yngste som noensinne har blitt utnevnt som æresmedlem i Unge Venstre. Wikipedia

83 år
Charles Manson (Sektleder)
1934 - 2017

Charles Manson (USA)

Sektleder, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Milles Maddox

Født:
12. november 1934 (89 år siden)

Døde:
19. november 2017 (83 år) (6 år siden)

Charles «Charlie» Manson var en amerikansk kultleder og massemorder. Han ble dømt og sonet for at han og hans «familie» i løpet av et par dager drepte flere mennesker på bestialsk vis i Los Angeles i 1969. Manson drepte ingen selv, men ble dømt for medvirkning. Et av ofrene var Sharon Tate, regissøren Roman Polanskis kone. Wikipedia

83 år
Mike Nichols (Filmregissør)
1931 - 2014

Mike Nichols (USA)

Filmregissør, teaterregissør, filmprodusent, skuespiller, komiker

Født:
6. november 1931 (92 år siden)

Døde:
19. november 2014 (83 år) (9 år siden)

Mike Nichols var en amerikansk regissør.

Nichols er en av tolv personer som har vunnet Emmy, Oscar, Grammy og Tony-priser (EGOT). Han vant i 1967 en Oscar for beste regi med filmen Manndomsprøven (The Graduate). I 1961 vant han Grammy-prisen for beste komediske utgivelse, An Evening With Mike Nichols And Elaine May. Han har vunnet fire Emmy-priser, for tv-seriene Wit fra 2001 og Angels in America i 2004. Nichols har vunnet ni Tony-priser, sju som regissør og to som produsent. Den første fikk han i 1964 som regissør for Barefoot in the Park, den siste fikk han i 2012 som regissør for En handelsreisendes død. Wikipedia

52 år
Kevin DuBrow (Sanger)
1955 - 2007

Kevin DuBrow (USA)

Sanger, komponist

Født:
29. oktober 1955 (68 år siden)

Døde:
19. november 2007 (52 år) (Overdose kokain) (16 år siden)

Kevin DuBrow var en amerikansk vokalist. Han var mest kjent som frontsanger for heavy metal-bandet Quiet Riot.

DuBrow døde av en overdose kokain. Overdoseringen skal ha skjedd ved et uhell. Han ble 52 år gammel. Han ble funnet død i sitt hjem i Las Vegas av en venn av DuBrows kjæreste, det ble estimert at hans dødsdato var 19. november. DuBrow var ugift og barnløs. Wikipedia

31 år
Johnny Pevik (Offiser)
1913 - 1944

Johnny Pevik (Norge)

Offiser

Født:
18. februar 1913 (111 år siden)

Døde:
19. november 1944 (31 år) (79 år siden)

Johnny Pevik var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig som gjorde tjeneste i Kompani Linge. Pevik deltok blant annet i et mislykket forsøk på å likvidere Henry Oliver Rinnan.

Pevik var sønn av utvandrerne Ludvik Martin Pevik fra Bjugn og Johanne fra Frøya. Han var bror av motstandsmannen Arthur Pevik. Brødrene vokste opp i Sør-Trøndelag etter at familien flyttet tilbake til Norge.

Pevik arbeidet som bygningssnekker. Ved den tyske invasjonen av Norge i 1940 tjenestegjorde han i nøytralitetsvakten. Han ble tatt som krigsfange, men etter tre døgn flyktet han og deltok i kampene i Norge fram til juni 1940.

Ifølge Malcolm Munthe, som i 1940 var assisterende militærattaché ved den britiske legasjonen i Stockholm, var Pevik den første fra Trøndelag som kontaktet ham i et forsøk på å skaffe våpen, ammunisjon og hjelp til å opprette radiokontakt mellom Trondheim og London. Munthe satte Pevik i kontakt med Special Operations Executive, og i den følgende tiden arbeidet han som kurer mellom Trondheim og Stockholm. I februar 1942 ble han knyttet til operasjon Lark i Trondheim med Odd Sørli som leder. Formålet var å opprette Milorg-grupper i området. Han jobbet blant annet tett sammen med Herluf Nygaard, Øivind Sørli og Herbert Helgesen. I mai reiste han til England og ble innrullert i Kompani Linge.

Den 3. mars 1943 dro Pevik sammen med Linge-karen Nils Uhlin Hansen fra Shetland med en våpenlast ombord i fiskeskøyta «MK Siglaos». Våpnene ble losset ved Lyngvær og senere smuglet til Milorg i Trondheim pakket i fisketønner og tønner merket «revemat».

Natten mellom 6. og 7. oktober 1943 deltok Pevik i et mislykket forsøk på å likvidere Henry Oliver Rinnan.

Den 10. november 1943 ble Pevik arrestert av Gestapo etter en tragisk misforståelse. Da han på et oppdrag sammen med Knut Brodtkorb Danielsen tok kontakt med hjemmefronten i Harran, fattet disse mistanke om at Pevik og Danielsen kunne være Rinnans provokatører. Identiteten deres ble sjekket ut mot hjemmefrontens kontakt ved den norske legasjonen i Stockholm, som ikke var tilstrekkelig informert og feilaktig opplyste at det ikke skulle være noen SOE-agenter i området. De to ble dermed angitt til Gestapo av sine egne, som nå var overbevist at de var tysk-kontrollerte provokatører. Danielsen klarte å komme unna og senere over til Sverige, mens Pevik ble tatt og ført til Trondheim.

Pevik ble utsatt for grov tortur på Gestapo-hovedkvarteret Misjonshotellet i Trondheim. Ifølge senere opplysninger fra Henry Rinnan ble han særlig stygt mishandlet, men ga ingen opplysninger.

Den 19. november 1944 ble Pevik i hemmelighet hengt på Misjonshotellet i Trondheim etter ordre av Gestapo-sjef Gerhard Flesch. Ifølge tyske vitner i den senere rettssaken mot Flesch ble Pevik henrettet uten dom. Flesh skal ha gitt ordre om at fangen måtte «forsvinne» i henhold til Hitlers Nacht und Nebel Erlass.

En veg ved Havstein kirke i Trondheim er oppkalt etter Johnny Pevik. Han ble post mortem tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren Wikipedia

36 år
Joe Hill (Fagforeningsaktivist)
1879 - 1915

Joe Hill (USA)

Fagforeningsaktivist, arbeiderdikter, protestsanger

Fullt navn / Fødenavn:
Joel Emmanuel Hägglund

Født:
7. oktober 1879 (144 år siden)

Døde:
19. november 1915 (36 år) (108 år siden)

Joe Hill, egentlig Joel Emmanuel Hägglund, alias Joseph Hillstrom, var en svensk-amerikansk fagforeningsaktivist, arbeiderdikter og protestsanger.

Hill regnes som en av det 20. århundredes mest innflytelsesrike amerikanske protestsangere, og han nevnes som inspirasjonskilde for kunstnere som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon og Joan Baez. Han skrev en rekke aktuelle arbeider- og protestsanger, som ofte brukte humor og ironi i sine budskap. Flere av Hills sanger ble trykt i Little Red Songbook, som ble utgitt av den syndikalistiske amerikanske arbeiderorganisasjonen Industrial Workers of the World, som Hill var medlem av og agiterte for.

Hill ble en levende legende blant syndikalister og fagforeningsaktivister i USA, og sangene gjorde ham kjent i den amerikanske arbeiderklassen og blant immigranter og arbeidsløse. Etter en meget omdiskutert rettssak som vakte internasjonal oppmerksomhet, og den etterfølgende henrettelsen, steg populariteten, og Hill har siden blitt gjenstand for film, sanger, bøker, tallrike artikler samt opera og teater.

Hill er blitt kalt «mannen som aldri døde» (The Man Who Never Died). Wikipedia

38 år
Carl Gustaf Hellqvist (Kunstmaler)
1851 - 1890

Carl Gustaf Hellqvist (Sverige)

Kunstmaler

Født:
15. desember 1851 (172 år siden)

Døde:
19. november 1890 (38 år) (133 år siden)

Carl Gustaf Hellqvist,, var en av Sveriges mest populære historiemalere på 1800-tallet. Wikipedia

31 år
Franz Schubert (Komponist)
1797 - 1828

Franz Schubert (Keiserdømmet Østerrike)

Komponist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Franz Peter Schubert

Født:
31. januar 1797 (227 år siden)

Døde:
19. november 1828 (31 år) (195 år siden)

Franz Peter Schubert var en østerriksk komponist. Han regnes som et av de største navn i musikkhistorien, men ble anerkjent først etter sin død. Hans følelsesladde musikk og korte, tragiske kunstnerliv gjør ham også til en representant for romantikken. Wikipedia

<<
19. November
>>