Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. November

Om dagen

23. November er dag 328 i 2024, og er i uke 47. Det er 38 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Qawl starter (Tale)

Historie

16 år siden

2007: Flere bomber rammer byene Lucknow, Varanasi og Faizabad i Uttar Pradesh i India, 18 mennesker blir drept

Terrorangrepene i Uttar Pradesh 23. november 2007 skjedde da flere bomber gikk av i byene Lucknow, Varanasi og Faizabad i Uttar Pradesh, India.

Det har vært sporadiske bombeangrep rundt om i India de seneste årene. Men indisk politi har ikke maktet å stille noen for retten for disse angrepene. I august 2007 ble 40 mennesker drept i bombeangrep mot en restaurant i Hyderabad, og en bombe i en moske i samme by i mai 2007 tok livet av 14 personer. I oktober 2007 sprengte en bombe i byen Ajmer, som indisk politiet mente var verket til muslimske fundamentalister med forbindelser til Pakistan. Indiske kommunister skal i tillegg være ansvarlige for flere nylige angrep på indiske soldater og politi i landet.

Bombene var klart utplassert for å ramme advokater som arbeidet i rettsbygninger i de ulike byene. Den første eksplosjonen detonerte i Varanasi sin sivile rett mellom klokken 13:05 og 13:07 (lokal tid). To påfølgende bomber gikk deretter av ved en rettsbygning i Faizabad mellom klokken 13:12 og 13:15, fulgt av en bombe i Lucknow klokken 13:32.

I Lucknow ble to bomber funnet. Den ene utløste panikk etter eksplosjonen og en annen kraftig bombe ble dearmert av politiets bombegruppe. Begge bombene var plassert på sykler nær rettsbygningene i byen. Angrepet i Lucknow var det minst dødelige av de tre.

De tre påfølgende eksplosjonene krevde flest liv i Varanasi der minst 11 mennesker ble drept, inkludert 4 advokater og 42 ble skadet. Begge bombene var festet til sykler, og de detonerte alle tre i en 10 minutters periode.

To eksplosjoner rammet Faizabad. Disse var de sterkeste eksplosjonenen, og krevde fire liv og såret 15 andre.

Totalt ble 18 mennesker drept og 81 såret i angrepene. Wikipedia
33 år siden

1990: Den norsk-britiske forfatteren Roald Dahl, dør av leukemi, 74 år gammel

Roald Dahls forfatterskap er delt i to deler: Fra 1946 til 1980 utga han romaner og novellesamlinger for voksne, preget av en morbid svart humor med anekdotiske poeng og overraskende vendinger. Mange av disse novellene ble filmet i TV-serien Tales of the Unexpected (1979–1988). Fra og med utgivelsen av Verdens største fersken i 1961 tok barnebøker en stadig større plass i Dahls karriere. Blant hans ca. 20 barnebøker er Charlie og sjokoladefabrikken (1964), Den fantastiske Mikkel Rev (1970), Danny og den store fasanjakten (1975), Georgs magiske medisin (1981), SVK (1982), Heksene (1983) og Matilda (1988). Mange av barnebøkene er filmatisert.

Hans foreldre var norske. Fra 1960 bodde Dahl i Gipsy House i Great Missenden i Buckinghamshire. Det var her han skrev flesteparten av bøkene sine. Han døde i 1990, og er gravlagt i hjembyen. Han var gift to ganger. Wikipedia
53 år siden

1970: Visesangeren og forfatteren Alf Prøysen, dør av kreft på Rikshospitalet i Oslo, 56 år gammel

Alf Prøysen var en norsk visesanger og forfatter som var aktiv fra 1945 til han døde i 1970. Han arbeidet i flere ulike medier: bøker, aviser, scene, grammofonplater, radio og TV. Mange av sangene og fortellingene hans er blitt folkeeie i Norge.

De fleste fortellingene og sangene til Alf Prøysen foregår i et miljø som ligner på bygda hvor han vokste opp: på Hedmarken på 1920- og 1930-tallet; mellom gårdsarbeiderne på store gårder og mellom naboer og familiemedlemmer på husmannsplasser. Det er spesielt de tidligste tekstene hans som foregår i gårdsarbeidermiljøet. På 1960-tallet handler sangene og fortellingene mer og mer om folk flest, uavhengig av om de er rike eller fattige.

Det er ulike meninger om hva som var budskapet i fortellingene og sangene hans: noen mener at det handler om hvordan fattigdom og misunnelse ødelegger for mennesker, noen synes det er koselige historier fra gamle dager, mens andre igjen synes at Alf Prøysen var flink til å vise hvorfor folk oppfører seg som de gjorde. Wikipedia

Fødsler

31 år
Miley Cyrus (Skuespiller)
1992

Miley Cyrus (USA)

Skuespiller, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Destiny Hope Cyrus

Født:
23. november 1992 (31 år)

Miley Ray Cyrus er en amerikansk skuespiller, sanger og låtskriver. Cyrus ble kjent for sin rolle som Miley Stewart/Hannah Montana i TV-serien Hannah Montana på Disney Channel.

Miley Cyrus ble kjent etter Hannah Montana fra mars 2006 som følge av suksessen med fjernsynsserien. I oktober 2006 ble en CD utgitt hvor hun sang åtte sanger fra serien. Mileys egen sangerkarriere startet da hun slapp debutalbumet Meet Miley Cyrus den 23. juni 2007. Denne CD-en hadde også hennes første topp-10 singel, «See You Again». I 2008 kom den andre platen til Miley Cyrus, Breakout. Dette var den første CD-en som hun utga som ikke hadde noe med Hannah Montana å gjøre. Både Meet Miley Cyrus og Breakout debuterte på førsteplass på Billboard 200-listen. Den 28. august 2009 slapp Miley Cyrus sin første EP og het The Time of our Lives. Hovedsingelen fra dette albumet het «Party in the USA», og den ble hennes høyeste rangerte og Hollywood Records' raskest selgende singel. Den havnet på en andreplass på Billboard 200-listen, og topp 10 i mange andre land. I 2008 var hun med i filmen Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert. Miley Cyrus var deretter på en turne i Europa i 2009, og da spilte hun blant annet i London, Dublin, Birmingham, Manchester og flere steder.

Cyrus har også vært med i den animerte filmen Bolt der hun hadde stemmen til Penny. Miley spilte også inn «I Thought I Lost You», sammen med John Travolta for soundtracket til filmen, og hvor hun ble nominert for en Golden Globe. Den 1. mai 2009 hadde Hannah Montana: The Movie premiere i Norge, og den 2. september kom publikumsfavoritten ut på DVD i norske butikker. Sommeren 2009 kom også kleskolleksjonen hennes i samarbeid med Max Azria ut i alle Walmart-butikkene. I 2008 ble hun listet opp i avisen The Times som en av de hundre mest innflytelsesrike personer i verden. Forbes ranket henne som 35.-plass på en liste over hundre kjendiser som tjente over 25 millioner dollar i 2008. I 2009 hadde hun klatret opp til plass nummer 29. Hun er også en stor fan av Michael Jackson og laget musikkvideoen «Fly On The Wall» som var inspirert av Jacksons klassiker «Thriller». Wikipedia

35 år
Lars Vikan Rise (Friidrettsutøver)
1988

Lars Vikan Rise (Norge)

Friidrettsutøver

Født:
23. november 1988 (35 år)

Lars Vikan Rise er en norsk friidrettsutøver fra Trondheim. Hans spesialøvelse er tikamp, men han hevder seg også høyt i andre grener på nasjonalt nivå. Han konkurrerer for Sandnes IL. Han studerer ved University of Missouri på idrettsstipend. Wikipedia

35 år
Emil Forselius (Skuespiller)
1974 - 2010

Emil Forselius (Sverige)

Skuespiller

Født:
23. november 1974 (49 år siden)

Døde:
2. mars 2010 (35 år) (14 år siden)

Emil Forselius var en svensk skuespiller som ble belønnet med en Guldbagge for birollen som skinheaden Lasse i filmen Tic Tac.

Emil Forselius bodde på Hasselakollektivet mellom 1991 og 1992, og han ble uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm i 2002.

Forselius ble funnet død av sin mor i hans leilighet 2. mars 2010. Dødsårsaken var selvmord som følge av en langvarig depresjon. Forselius etterlot seg en sønn og samboer. Wikipedia

51 år
Knut Arild Hareide (Politiker)
1972

Knut Arild Hareide (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
23. november 1972 (51 år)

Knut Arild Hareide er en norsk politiker for Kristelig Folkeparti (KrF). Han var partileder i KrF fra 2011 til 2019 og trakk seg som følge av at partiet valgte å gå inn i Solberg-regjeringen. Hareide hadde i forkant tapt en kamp om å forhandle ny regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Hareide har vært innvalgt på Stortinget fra Hordaland siden 2013. I stortingsvalget 2017 var han KrFs førstekandidat i Hordaland. Han var vararepresentant til Stortinget fra Hordaland fra 1997 til 2009. I perioden 2009–2013 var han innvalgt fra Akershus og ledet Stortingets transport- og kommunikasjonskomité og 22. juli-komiteen. Hareide var Norges miljøvernminister 2004–2005. Wikipedia

51 år
Alf-Inge Håland (Fotballspiller)
1972

Alf-Inge Håland (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Alf-Inge Rasdal Håland

Født:
23. november 1972 (51 år)

Alf-Inge Rasdal «Alfie» Håland er en tidligere norsk fotballspiller. Totalt spilte Håland 34 A-landskamper.

Håland begynte fotballkarrieren i Bryne. Høsten 1993 signerte han for den engelske klubben Nottingham Forest. Han spilte senere for Leeds og Manchester City.

Fra hans landslagskarriere huskes kanskje best den famøse forsvarstabben i EM-kvalikken mot Tsjekkia på Ullevaal Stadion den 16. august 1995. Inntil det 85. minutt ledet Norge 1-0, og var klar for EM-sluttspill i England. Tsjekkia kommer da opp på (Norges) venstre side, Håland fintes vekk og Tsjekkia utligner til 1-1. Tsjekkia vinner til slutt gruppe 5, 1 poeng foran Nederland og Norge. Bare de to beste går til EM. Håland forårsaket også frisparket som førte til Italias mål mot Norge i VM 1994.

I april 2001 under oppgjøret mellom City og byrivalen Manchester United ble Håland meid ned av Uniteds Roy Keane. Dette var hevn for en tidligere situasjon hvor Keane etter et spark rettet til Håland fikk skadet korsbåndet og ble liggende. Keane fikk gult for hendelsen og Håland hevdet Keane filmet for å slippe det gule kortet uvitende om alvorligheten til skaden. Keane ble forbannet på Håland for å hevde at han filmet og bestemte seg for å ta hevn, noe han senere fikk med en takling dommer Graham Poll mener er den verste han har sett. Det er tvilsomt om det var Keanes takling som ødela Hålands karriere, men Håland har gått langt i å hinte om at det er sant. Håland spilte aldri en full kamp etter taklingen. Han ble et drøyt år senere tvunget til å legge opp p.g.a at hans kne ikke responderte på operasjon og ble aldri bra igjen. Han har enda smerter i kneet og han har akseptert at han vil ha det resten av livet.

Håland har de senere år spilt for Bryne 3. I august 2011 signerte han kontrakt med Rosseland Ballklubb Wikipedia

57 år
Vincent Cassel (Skuespiller)
1966

Vincent Cassel (Frankrike)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Vincent Crochon

Født:
23. november 1966 (57 år)

Vincent Cassel er en fransk skuespiller. Han er gift med Monica Bellucci, og paret har et barn sammen.

Cassel fikk sitt store gjennombrudd med Hatet fra 1995, regissert av Mathieu Kassovitz, hvor han spiller en urolig ungdom i en av Paris' forsteder. I den meget kontroversielle Irréversible, av Gaspar Noé, spilte han mot Bellucci.

Han har også spilt i noen engelskspråklige filmer, som Birthday Girl (med Nicole Kidman) og Ocean's Twelve.

Cassel fikk i tillegg gode kritikker for rollen som danselærer Thomas Leroy i filmen Black Swan fra 2010 hvor han spilte mot Natalie Portman og Mila Kunis. Wikipedia

62 år
Reidar Vinje Stensvold (Musiker)
1961

Reidar Vinje Stensvold (Norge)

Musiker

Født:
23. november 1961 (62 år)

Reidar Vinje Stensvold er en norsk musiker og låtskriver.

Stensvold synger og spiller gitar, blant annet i bandet Herrene i Haven fra Tønsberg sammen med gitaristen Andre Vrolijk, bassisten Olaf Kamfjord, gitaristen Terje Johannesen, trommeslageren Jon Rosslund og tekstforfatteren Stein Erik Lunde. Vinje Stensvold har også samarbeidet med Silje Nergaard, Odd Børretzen og flere. Han har deltatt i en rekke barnetimeproduksjoner for NRK og spilt inn og skrevet musikk til barnesanger med tekst av Gro Dahle. Vinje Stensvold har komponert musikk til og deltatt i flere produksjoner for Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken, deriblant om Henrik Ibsen, Edvard Munch og Henrik Wergeland. Wikipedia

78 år
Jan Bojer Vindheim (Forfatter)
1945

Jan Bojer Vindheim (Norge)

Forfatter, lyriker, forlagsmann, politiker

Født:
23. november 1945 (78 år)

Jan Bojer Vindheim er en norsk lyriker, forfatter, forlagsmann og politiker for Miljøpartiet De Grønne.

Vindheim vokste opp i Oslo. Han var i 1970 med på å starte Arbeidskollektivet i Hjelms gate 3 på Majorstuen i Oslo. Et par år senere flyttet han til Karlsøy i Nord-Troms for å bli fiskerbonde og leve i kollektiv. Siden 1978 har han bodd i Trondheim.

Jan Bojer Vindheim startet sin politiske karriere i Sosialistisk Gymnasiastlag i Oslo, og var med på å starte Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF). Da maoistene tok over, valgte han anarkismen, som han på 1970-tallet bidro til å gi en ny motkulturell form gjennom Føderasjonen av Anarkister og Frihetlige Sosialister (FAFS) og organer som Gateavisa og Folkebladet.

I 1980-åra var han en kort stund medlem i Venstre, før han fant veien til Miljøpartiet De Grønne i 1989, to år etter partiets oppstart i Norge. Vindheim har vært nasjonal talsperson for partiet i flere perioder, og gikk av som talsperson og landsstyremedlem på landsmøtet i Halden i mars 2004.

I 1991 ble han innvalgt som Miljøpartiet De Grønnes første bystyrerepresentant i Trondheim fram til 2003 da Harald Nissen, kjent fra Svartlamon-aksjonene, overtok bystyreplassen for Miljøpartiet De Grønne.

Ved kommunevalget i 2007 ble både Nissen og Vindheim innvalgt i Trondheim bystyre. I 2011 ble Vindheim gjenvalgt sammen med tidligere SV-politiker Hilde Opoku. Vindheim var i denne perioden leder for byutviklingskomiteen. I 2015 ble Vindheim valgt inn i Sør-Trøndelag fylkesting, der han er gruppeleder.

Jan Bojer Vindheim var i perioden 1972–1985 en av drivkreftene i Regnbuetrykk/Regnbueforlaget, og han redigerte tidsskriftet Vannbæreren og oversatte og utga en rekke bøker innenfor alternativretninger innen politikk, religion og samfunn. Blant disse var bøker av Stein Jarving, Ivan Illich, E.F. Schumacher, Monica Sjöö og Fritjof Capra. Wikipedia

72 år
Dennis Nilsen (Seriemorder)
1945 - 2018

Dennis Nilsen (Storbritannia)

Seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Dennis Andrew Nilsen

Født:
23. november 1945 (78 år siden)

Døde:
12. mai 2018 (72 år) (5 år siden)

Dennis Andrew Nilsen var en britisk seriemorder som i en periode på fem år, fra 1978 til 1983, drepte minst 15 menn.

Dennis Nilsen var sønn av Olav og Betty Whyte Nilsen. Olav Nilsen (en norsk soldat) var alkoholiker og ekteskapet tok slutt etter syv år. Dennis Nilsen bodde sammen med sin mor hos hennes foreldre. Nilsen var svært knyttet til sin bestefar Andrew Whyte, som døde da Nilsen var seks år. Uten å fortelle Nilsen hva som egentlig var skjedd (bestefaren hadde druknet) tok moren gutten med for at han skulle se liket av bestefaren. Etter at Nilsen var blitt arrestert, hevdet han at denne hendelsen forårsaket en slags emosjonell død hos ham.

I barndommen viste han ingen tendenser til raseri, dyremishandling eller andre trekk som vanligvis forbindes med seriemorderes barndom.

I 1961 gikk han inn i hæren og ble kokk i Army Catering Corps. Han begynte å drikke ganske mye. Han ble sterkt knyttet til menn og innså antagelig på denne tiden at han var homoseksuell. I 1972 var han en kort periode ansatt i politiet.

I 1975 flyttet han til Melrose Place 195 i Nord-London og bodde der sammen med David Gallichan, som siden benektet at hans og Nilsens forhold hadde vært seksuelt. To år senere flyttet Gallichan ut og Nilsen slet mer og mer med ensomhet. Ett og et halvt år senere begikk han det første drapet.

Mennene som Nilsen drepte, hadde blitt med ham hjem frivillig. De ble kvalt, deretter gjemt under gulvplankene. Nilsen tok dem frem av og til, onanerte på dem, vasket og stelte dem. Når likene begynte å råtne, parterte han dem, kokte kjøttet av knoklene og spylte det ned i toalettet. Mange kroppsdeler ble også brent i hagen hans. Drapene skjedde først i Melrose Place, og fortsatte deretter i Cranley Gardens da han flyttet dit i 1981.

I 1983 ble Nilsens aktivitet oppdaget av en rørlegger. Menneskekjøttet Nilsen hadde spylt ned i toalettet hadde blokkert rørene. Da politiet kom, tilsto Nilsen alt. Da dommeren i den etterfølgende rettssaken spurte hvorfor han gjorde det svarte Nilsen: «–Jeg hadde håpet du kunnet fortelle meg det.» Nilsen ble i november 1983 dømt til en straff på minimum 25 år, og ville da komme til å bli løslatt i 2008. Men dommen ble senere omgjort til livsvarig fengsel. I 2006 fikk han avslag på prøveløslatelse og kunne ikke søke igjen. Han ble sittende bak murene resten av sitt liv. Wikipedia

61 år
Betty Everett (Sanger)
1939 - 2001

Betty Everett (USA)

Sanger, pianist, låtskriver

Født:
23. november 1939 (84 år siden)

Døde:
19. august 2001 (61 år) (22 år siden)

Betty Everett var en amerikansk sanger som var mest kjent for sangen «The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)», som var en stor hit i 1964.

Sangen ble brukt i filmen Jakten på Susan (orig. Desperately Seeking Susan) fra 1985 med Madonna med Everetts fremføring, og sangen fikk en ny renessanse i 1990 med filmen Mermaids – Hvordan selge sko til en havfrue (orig. Mermaids) (1990) med Cher i en av hovedrollene. Wikipedia

80 år
Ronald Bye (Politiker)
1937 - 2018

Ronald Bye (Norge)

Politiker, forfatter

Født:
23. november 1937 (86 år siden)

Døde:
24. september 2018 (80 år) (5 år siden)

Ronald Joseph Bye var en norsk forfatter og politiker (Ap).

Bye ble født og vokste opp på Høyenhall og Manglerud i Oslo. Hans far var brannformann, og hans mor var renholder. Som maskinreparatørlærling ble Bye engasjert i faglig-politisk arbeid, før han i 1960 ble faglig sekretær i Arbeidernes ungdomsfylking.

Tre år senere ble han hentet til Landsorganisasjonen i Norge (LO), der han ble distriktssekretær for Finnmark, og i 1967 overtok han tilsvarende stilling i Oppland, før han ble hentet til LOs sentrale sekretariat. I 1969 tok han over som partisekretær i Arbeiderpartiet etter Haakon Lie, en stilling han hadde til 1975. Det ble klart da han tok over stillingen, at partisekretæren ikke ville ha like stor makt som Lie hadde hatt.

Mellom 1979 og 1981 var han samferdselsminister i Odvar Nordlis og Gro Harlem Brundtlands regjeringer. Etter det var han direktør i Norsk Folkeferie og Norges Reiselivsråd og direktør i Statskog Miljø og Anlegg A/S. Mellom 1988 og 2001 hadde han et eget konsulentfirma.

I 1987 ga han ut selvbiografien Sersjanten der han kom med flere avsløringer om overvåkning av kommunister og andre venstreorienterte innen arbeiderbevegelsen. På dette tidspunktet var han ute av maktens korridorer innen Arbeiderpartiet. Han brukte siden mye tid på å bidra til å avsløre den politiske overvåkningen som er drevet innen arbeiderbevegelsen. Han skrev også noen skjønnlitterære verk.

Bye var æresmedlem av Arbeiderpartiet og fikk Heimevernets fortjenstmedalje. I 1959 fikk han UNEF-medaljen. Wikipedia

87 år
Bjørn Hernæs (Industrileder)
1936

Bjørn Hernæs (Norge)

Industrileder, politiker, gårdbruker

Født:
23. november 1936 (87 år)

Bjørn Hernæs er en norsk tidligere industrileder, gårdbruker og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Hedmark 1993–2005.

Han er sønn av maler Asbjørn Jacobsen og gårdbruker Borghild Hernæs. Etter studentereksamen i 1975 gikk han inn i næringslivet, og tok handelsskole og studier ved Bedriftsøkonomisk Institutt sideløpende. Hernæs var kontorassistent i maskinfirmaet Alfa Laval AS 1954–1958, salgssjef for symaskinfabrikanten Pfaff AS 1958–1968, salgsdisponent i kjemi- og legemiddelfirmaet Norske Hoechst AS 1968–1972 og administrerende direktør i gardinsystemfabrikanten Silent Gliss Norway AS på Skarnes 1972–1993. Han fungerte også som administrerende direktør i Silent Gliss i Danmark og Sverige 1981–1984. Hernæs har også drevet slektsgården Øvre Hærnes på Sander og hatt styreverv i lokalt næringsliv.

Hernæs var viseformann i Sinsen Unge Høyre 1958–1960, leder i Sør-Odal Høyre 1988–2006 og informasjonsleder i Hedmark Høyre 1991–1993. Fra midten av 1980-årene ledet han Østlandskomiteen for utbygging av Gardermoen lufthavn. Hernæs var innvalgt på Stortinget fra Hedmark 1993–2005. På Stortinget var han medlem av Stortingets forsvarskomité 1993–1997 og 2001–2005, medlem av Stortingets justiskomité 1997–2001, visesekretær i Stortingets plenum 1997–2001 og leder av Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentariske forsamling 2001–2005. Fra 2014 er han leder i Hedmark Senior Høyre. Wikipedia

86 år
Krzysztof Penderecki (Komponist)
1933 - 2020

Krzysztof Penderecki (Polen)

Komponist, dirigent, pedagog, musikkforsker, musikkpedagog, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Krzysztof Eugeniusz Penderecki

Født:
23. november 1933 (90 år siden)

Døde:
29. mars 2020 (86 år) (4 år siden)

Krzysztof Eugeniusz Penderecki var en polsk komponist, dirigent og pedagog. Han regnes for å være en av de fremste representanter for den polske avantgarde og en betydelig samtidskomponister. Han var en av få avantagarderepresentanter hvis navn og verker er kjent blant det brede publikum.

Penderecki har komponert en rekke verker på bestilling, blant annet et til minne om ofrene i Auschwitz, et til De forente nasjoners 25-årsjubileum og et verk i anledning av Jerusalems 3 000-årsjubileum. Musikken hans er dessuten blitt brukt i Stanley Kubricks film Ondskapens hotell. Penderecki komponerte også et verk til åpningsseremonien for De olympiske leker i Beijing 2008. Wikipedia

80 år
Karin Stoltenberg (Ekspedisjonssjef)
1931 - 2012

Karin Stoltenberg (Norge)

Ekspedisjonssjef

Fullt navn / Fødenavn:
Karin Heiberg

Født:
23. november 1931 (92 år siden)

Døde:
17. oktober 2012 (80 år) (11 år siden)

Karin Stoltenberg var utdannet genetiker og arbeidet for Norad og Røde Kors, var statssekretær (Ap) i Handels- og Skipsfartsdepartementet (1986–87) og i Næringsdepartementet (1988–89) samt ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet.

Stoltenberg deltok også på flere FN-konferanser om tema som gjelder befolkningsutvikling og kvinner. Hun var rådsmedlem i Statens seniorråd.

Karin Stoltenberg var gift med tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, og var mor til statsminister Jens Stoltenberg, lege Camilla Stoltenberg og programleder, nå avdøde Nini Stoltenberg. Hun var søster til forsker Marianne Heiberg (1945–2004), oldebarn av ordfører og stortingsrepresentant Johan Moses Møller og sønnedatter av NSB-direktør Eivind Heiberg. Hennes foreldre var Ørnulf Heiberg (1899-1973) og Elisabeth Cecilie Thaulow Petersen (1901-1969). Hun ble bisatt i en borgerlig seremoni ved Vestre gravlund nye kapell i Oslo tirsdag 30. oktober 2012. Wikipedia

77 år
Osmund Faremo (Politiker)
1921 - 1999

Osmund Faremo (Norge)

Politiker

Født:
23. november 1921 (102 år siden)

Døde:
16. april 1999 (77 år) (25 år siden)

Osmund Faremo var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1965. Han var vararepresentant i periodene 1958–1961 og 1961–1965.

Faremo, som var jernbanemann av yrke, var ordfører i Bygland i periodene 1958–1959 og 1963–1966, og varaordfører i 1962–1963. Wikipedia

94 år
Michael Gough (Skuespiller)
1916 - 2011

Michael Gough (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
23. november 1916 (107 år siden)

Døde:
17. mars 2011 (94 år) (13 år siden)

Michael Gough var en engelsk skuespiller som dukket opp i over 150 filmer.

Gough er kjent for det internasjonale publikum for sine roller i Hammer Horror-filmene fra 1950-tallet. Under den andre verdenskrig var Gough militærnekter. Gough ble kjent for sine opptredener i skrekkfilmer som Dracula (1958), Horrors of Black Museum (1959), The Phantom of the Opera (1962), The Corpse (1970) og Satans Slave (1976). Gough var gift fire ganger, en av hans eks-koner var Anne Elizabeth Leon. De giftet seg i 1950, de fikk datteren Emma Frances i 1953, og de tok ut skilsmisse i 1964. Michael Gough døde i mars 2011 i en alder av 94 år etter kort tids sykdom. Han etterlot seg sin fjerde kone Henrietta, datteren Emma og sønnene Jasper og Simon (gift med skuespillerinnen Sharon Gurney). Wikipedia

81 år
Boris Karloff (Skuespiller)
1887 - 1969

Boris Karloff (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Henry Pratt

Født:
23. november 1887 (136 år siden)

Døde:
2. februar 1969 (81 år) (55 år siden)

Boris Karloff var en britisk-canadisk skuespiller som er særlig kjent fra flere amerikanske grøssere og skrekkfilmer. Wikipedia

95 år
Johan Scharffenberg (Psykiater)
1869 - 1965

Johan Scharffenberg (Norge)

Psykiater

Født:
23. november 1869 (154 år siden)

Døde:
1. februar 1965 (95 år) (59 år siden)

Johan Scharffenberg var en norsk psykiater. Han var dessuten kriminolog, samfunnsforsker og forfatter, samt medlem av Alkoholkommisjonen og aktiv i avholdsbevegelsen. Scharffenberg forfattet flere fagbøker og en lang rekke tidsskriftartikler i perioden 1898–1958. Han deltok i samfunnsdebatten om et stort antall temaer i sin levetid. Wikipedia

77 år
Marie Spångberg (Lege)
1865 - 1942

Marie Spångberg (Norge)

Lege

Født:
23. november 1865 (158 år siden)

Døde:
23. november 1942 (77 år) (81 år siden)

Helga Marie Mathilde Sofie Spångberg var Norges første kvinnelige lege. Wikipedia

21 år
Billy the Kid (Lovløs)
1859 - 1881

Billy the Kid (USA)

Lovløs, cowboy, gambler, ranch hand, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Henry McCarty

Født:
23. november 1859 (164 år siden)

Døde:
14. juli 1881 (21 år) (142 år siden)

Billy the Kid het egentlig Henry McCarthy, men er oftere benevnt som William H. Bonney og er en av Det ville vestens kanskje mest berømte lovløse. Wikipedia

86 år
Wolfgang Wenzel Haffner (Politiker)
1806 - 1892

Wolfgang Wenzel Haffner (Norge)

Politiker, marineoffiser

Født:
23. november 1806 (217 år siden)

Døde:
11. november 1892 (86 år) (131 år siden)

Wolfgang Wenzel Haffner var en norsk marineoffiser og statsråd.

Haffner tjenestegjorde i marinen fra 1824 til 1839, hvoretter han ble kronprins Oscars (den senere kong Oscar IIs) og hans søskens privatlærer i 9 år. Fra 1848 til 1861 fortsatte Haffner sin militære karriere, og ble kommandør. Han var deretter marineminister fra 1861 til 1869, i Frederik Stangs regjering. Han trakk seg fra embetet etter mistillit fra Stortinget. Haffner var den første norske statsråden som har trukket seg på grunn av et mistillitsvotum.

I forbindelse med overgangen mellom regjeringen Selmer og regjeringen Schweigaard i 1884 var Haffner konstituert som Norges statsminister i Stockholm fra 21. mars til 3. april 1884. Wikipedia

64 år
Franklin Pierce (Advokat)
1804 - 1869

Franklin Pierce (USA)

Advokat, offiser

Født:
23. november 1804 (219 år siden)

Døde:
8. oktober 1869 (64 år) (154 år siden)

Franklin Pierce var USAs 14. president. Pierce vant valget i 1852 med klar margin, men mistet mye av populariteten i de nordlige delstatene siden han var tilhenger av slaveriet. Wikipedia

Dødsfall

38 år
Marko Grilc (Snøbrettkjører)
1983 - 2021

Marko Grilc (Slovenia)

Snøbrettkjører

Født:
7. juli 1983 (40 år siden)

Døde:
23. november 2021 (38 år) (Fallulykke) (2 år siden)

Marko «Grilo» Grilc var en slovensk snøbrettkjører som representerte SBC Bled, med big air som spesialitet.

Grilc begynte med snøbrett som syvåring, etter å ha blitt introdusert for idretten av sin bror.

I perioden 2000–05 var han blant de ti beste verdenscupkjørerne i big air, og representerte Slovenia under Snøbrett-VM 2003 i Kreischberg. Etter et lite opphold fra idretten for å fokusere på film, gjorde Grilc comeback i 2008/09-sesongen – hvor han tok pallplasser i både Québec (2.-plass) og Moskva (3.-plass), og endte på 2.-plass i sammendraget bak østerrikske Stefan Gimpl.

Grilc representere Slovenia under Snøbrett-VM 2009 med en 14.-plass i big air, og vant samme året Air & Style i Innsbruck.

Under Vinter-X Games Europa 2010 tok han bronse i slopestyle bak amerikanerne Eric Willett og Sage Kotsenburg.

Grilc deltok i to VM til (2011 og 2013), før han avsluttet sin verdenscupkarriere i Copper Mountain i 2013.

Grilc pådro seg en alvorlig ryggskade i 2016, etter et fall i Østerrike, hvorpå han ble forespeilet total lammelse.

23. november 2021 mistet Grilc livet under en ulykke på Tiefenbach-breen, i nærheten av Sölden i Østerrike. Uten hjelm, falt han og slo hodet mot en snødekt stein, under inspeksjon av snøen foran et filmopptak i området. Wikipedia

67 år
Hal Ketchum (Sanger)
1953 - 2020

Hal Ketchum (USA)

Sanger, musiker

Født:
9. april 1953 (71 år siden)

Døde:
23. november 2020 (67 år) (3 år siden)

Hal Ketchum var en amerikansk countrymusiker. Wikipedia

74 år
Ingrid I. Willoch (Politiker)
1943 - 2017

Ingrid I. Willoch (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Isaachsen Willoch

Født:
8. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
23. november 2017 (74 år) (6 år siden)

Ingrid Isaachsen Willoch var en norsk politiker (H). Hun representerte Vestfold på Stortinget 1981-1993. Hun var vararepresentant i perioden 1977–1981. Willoch var varaordfører i Fredrikstad 2007-2011.

Ingrid Willoch var medlem av Horten bystyre fra 1971 til 1979 og Vestfold fylkesting fra 1975 til 1983. Hun var medlem av bystyret i Fredrikstad fra 1995 til 2015 hvorav fire år som varaordfører. Hun var også fylkestingsrepresentant og medlem av fylkesutvalget i Østfold fra 1995 til 2007.

Ingrid Willoch var gift med Georg Apenes. Hun var datter av Kaja Willoch og Finn Isaachsen Willoch (fetter av Kåre Willoch) og barnebarn av Odd Isaachsen Willoch. Wikipedia

81 år
Larry Hagman (Skuespiller)
1931 - 2012

Larry Hagman (USA)

Skuespiller

Født:
21. september 1931 (92 år siden)

Døde:
23. november 2012 (81 år) (Komplikasjoner fra akutt myelogen leukemi) (11 år siden)

Larry Hagman var en amerikansk skuespiller. I Norge mest kjent for rollen som J. R. Ewing, en søkkrik og skruppelløs oljemagnat i TV-serien Dallas, som gikk som en farsott over verden helt fra slutten av 1970-tallet til opp til 1990-tallet.

I 1996 gjennomgikk Hagman en livreddende operasjon, i det han fikk transplantert en ny lever. Han gikk offentlig ut og innrømmet at han hadde hatt alkoholproblemer i mange år. Hagman har også spilt i en rekke andre filmer, blant annet som brannmann i en av Supermann-filmene. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 2006 ble han diagnostisert med kreft, som til slutt førte til hans død på Medical City Dallas Hospital i Dallas i Texas den 23. november 2012. Hagman var aktiv som skuespiller helt fram til sin død. Wikipedia

80 år
Henry Øberg (Fotballdommer)
1931 - 2011

Henry Øberg (Norge)

Fotballdommer, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Verner Øberg

Født:
18. august 1931 (92 år siden)

Døde:
23. november 2011 (80 år) (12 år siden)

Henry Verner Øberg var en norsk fotballdommer og medlem av Hamar IL.

Han ledet kamper i 1. divisjon (1964-1981, 145 kamper), cupfinalen 1968, samt internasjonale klubb- og landskamper, inkludert Sommer-OL 1972 og kvalifiseringen til VM i fotball 1974. Av VG utpekt til Årets dommer 1970, 1971 og 1973. Wikipedia

83 år
Vladimir Krjutsjkov (Politiker)
1924 - 2007

Vladimir Krjutsjkov (Russland)

Politiker, militær, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Vladimir Aleksandrovich Kryuchkov

Født:
29. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
23. november 2007 (83 år) (16 år siden)

Vladimir Aleksandrovitsj Krjutsjkov var KGB-sjef (1988–1991), medlem av sentralkomiteens politibyrå (1989–1990), armégeneral (1988), og GKTsjP-medlem. Han var medlem av kommunistpartiet fra 1. oktober 1944 fram til rett etter augustkuppet, da han ble avskjediget og arrestert. Wikipedia

76 år
Philippe Noiret (Skuespiller)
1930 - 2006

Philippe Noiret (Frankrike)

Skuespiller, kabaretartist, komiker

Født:
1. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
23. november 2006 (76 år) (17 år siden)

Philippe Noiret var en fransk skuespiller.

Han var en av de mest produktive og suksessfulle skuespillerne i sin generasjon, og med den italiensk-franske filmen Cinema Paradiso ble han kjent over store deler av verden. Wikipedia

65 år
Klaus Kinski (Skuespiller)
1926 - 1991

Klaus Kinski (Tyskland)

Skuespiller, regissør, manusforfatter, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Nikolaus Karl Günther Nakszynski

Født:
18. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
23. november 1991 (65 år) (32 år siden)

Klaus Kinski var en tysk skuespiller.

Han var sønn av apotekeren Bruno Nakszynski og sykepleiersken Susanne Lutze, datter av en luthersk prest fra Danzig. Familien flyttet til Berlin i 1930, hvor Klaus gikk på Prins-Heinrich-Gymnasium i Schöneberg.

Under annen verdenskrig tjenestegjorde han i den tyske hæren, men ble tidlig tatt som krigsfange av britene. Under krigsfangenskapet oppdaget han sitt skuespillertalent, og opptrådte for medfangene. Etter krigen reiste han til Vest-Tyskland, hvor han begynte å arbeide som skuespiller og endret navnet sitt til Klaus Kinski.

Klaus Kinski ble først kjent for sine monologer i byer som Berlin, München og Wien. I 1953 reiste han gjennom Tyskland og resiterte Arthur Rimbaud, François Villon, Friedrich Nietzsche, Kurt Tucholsky og Det nye testamente på små scener. Hans resitasjoner av verker av Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller og Bertolt Brecht ble også utgitt på plate. Gjennom tyske Edgar Wallace-filmatiseringer ble han første gang kjent for et bredt publikum, og senere deltok han i en rekke tyske og utenlandske produksjoner, bl.a. mange filmer av Werner Herzog.

Han er far til Nastassja Kinski. Wikipedia

74 år
Roald Dahl (Forfatter)
1916 - 1990

Roald Dahl (Storbritannia)

Forfatter, flyger, manusforfatter, romanforfatter, selvbiograf, lyriker, novelleforfatter, barnebokforfatter, skribent

Født:
13. september 1916 (107 år siden)

Døde:
23. november 1990 (74 år) (33 år siden)

Roald Dahl var en britisk forfatter.

Hans forfatterskap er delt i to deler: Fra 1946 til 1980 utga han romaner og novellesamlinger for voksne, preget av en morbid svart humor med anekdotiske poeng og overraskende vendinger. Mange av disse novellene ble filmet i TV-serien Tales of the Unexpected (1979–1988). Fra og med utgivelsen av Verdens største fersken i 1961 tok barnebøker en stadig større plass i Dahls karriere. Blant hans ca. 20 barnebøker er Charlie og sjokoladefabrikken (1964), Den fantastiske Mikkel Rev (1970), Danny og den store fasanjakten (1975), Georgs magiske medisin (1981), SVK (1982), Heksene (1983) og Matilda (1988). Mange av barnebøkene er filmatisert.

Hans foreldre var norske. Fra 1960 bodde Dahl i Gipsy House i Great Missenden i Buckinghamshire. Det var her han skrev flesteparten av bøkene sine. Han døde i 1990, og er gravlagt i hjembyen. Han var gift to ganger. Wikipedia

56 år
Alf Prøysen (Forfatter)
1914 - 1970

Alf Prøysen (Norge)

Forfatter, visedikter

Fullt navn / Fødenavn:
Alf Olafsen

Født:
23. juli 1914 (109 år siden)

Døde:
23. november 1970 (56 år) (53 år siden)

Alf Prøysen var en norsk visesanger og forfatter som var aktiv fra 1945 til han døde i 1970. Han arbeidet i flere ulike medier: bøker, aviser, scene, grammofonplater, radio og TV. Mange av sangene og fortellingene hans er blitt folkeeie i Norge.

De fleste fortellingene og sangene til Alf Prøysen foregår i et miljø som ligner på bygda hvor han vokste opp: på Hedmarken på 1920- og 1930-tallet; mellom gårdsarbeiderne på store gårder og mellom naboer og familiemedlemmer på husmannsplasser. Det er spesielt de tidligste tekstene hans som foregår i gårdsarbeidermiljøet. På 1960-tallet handler sangene og fortellingene mer og mer om folk flest, uavhengig av om de er rike eller fattige.

Det er ulike meninger om hva som var budskapet i fortellingene og sangene hans: noen mener at det handler om hvordan fattigdom og misunnelse ødelegger for mennesker, noen synes det er koselige historier fra gamle dager, mens andre igjen synes at Alf Prøysen var flink til å vise hvorfor folk oppfører seg som de gjorde. Wikipedia

77 år
Marie Spångberg (Lege)
1865 - 1942

Marie Spångberg (Norge)

Lege

Født:
23. november 1865 (158 år siden)

Døde:
23. november 1942 (77 år) (81 år siden)

Helga Marie Mathilde Sofie Spångberg var Norges første kvinnelige lege. Wikipedia

83 år
Erik Werenskiold (Kunstmaler)
1855 - 1938

Erik Werenskiold (Norge)

Kunstmaler, litograf, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Theodor Werenskiold

Født:
11. februar 1855 (169 år siden)

Døde:
23. november 1938 (83 år) (85 år siden)

Erik Theodor Werenskiold var en norsk maler og tegner. Han er spesielt kjent for sine tegninger til de norske folkeeventyrene og for illustrasjonene til folkeutgaven av Snorre Sturlasons Heimskringla i 1896–99, et illustrasjonsprosjekt som han ledet. Wikipedia

63 år
Henrik Klausen (Skuespiller)
1844 - 1907

Henrik Klausen (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Henrik Kristen Johan Klausen

Født:
14. februar 1844 (180 år siden)

Døde:
23. november 1907 (63 år) (116 år siden)

Henrik Kristen Johan Klausen var en norsk skuespiller.

Henrik Klausen vokste opp i Bergen. Han ble oppdaget ved teaterskolen i Trondhjem i 1860 og spilte to sesonger ved byens daværende nasjonale scene. Han opptrådte for første gang på det danskspråklige Christiania Theater 30. august 1863 i Eugène Scribes vaudeville Zoé, eller Den lånte elsker. Han studerte i perioder utenlands, i Paris 1864 og i Stockholm 1866-67, og ble deretter knyttet fast til Christiania Theater. Han fikk engasjement ved Bjørnsons Kristiania norske Theater, også kjent som Møllergadens Theater, i 1870, men kom tilbake til Christiania Theater 1. januar 1872. Han ble ansatt ved Nationaltheatret i 1899. Skuespilleren Gudrun Klausen var hans datter, Thorleif Klausen sønn.

Henrik Klausen var en smidig og allsidig skuespiller som ble uvanlig populær med sin tørre komikk, treffsikre realisme og ofte overdrevne maskering. Han hadde store og klassiske karakterroller som Peer Gynt, Shylock i Hamlet og Bisp Nikolas i Kongs-Emnerne samt som Harpagon i Den gjerrige og Tartuffe, begge komedier av Molière. Han spilte karakterkomedie som Lundestad i De unges Forbund, Morten Kiil i En folkefiende og Mortensgaard i Rosmersholm. Han spilte også i mange farser, lystspill og operetter, deriblant Skredder Gibson i Bibliotekaren. Henrik Klausen opptrådte også som oppleser over hele Norge og gjestet scener i Danmark og Sverige (i Stockholm 1875 og 1900).

Klausen ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1897.

I 1934 ble ei gate i Oslo, Henrik Klausens gate nær Adamstuen, oppkalt etter ham. Også i Kopervik er det ei gate med navnet hans. Wikipedia

76 år
Christiane Schreiber (Kunstmaler)
1822 - 1898

Christiane Schreiber (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Edele Christiane Margrethe Schreiber

Født:
4. oktober 1822 (201 år siden)

Døde:
23. november 1898 (76 år) (125 år siden)

Edele Christiane Margrethe Schreiber var en norsk malerinne, kjent for sine portrettmalerier.

Hun reiste i likhet med Aasta Hansteen noen år før, til København i 1852 for å gå i lære hos Jørgen Roed. Som Hansteen og Hedvig Erichsen var hun blant de første kvinnelige studenter ved kunstakademiet i Düsseldorf, hun var der vinteren 1854-55 og lærte hos Adolph Tidemand. Der møtte hun i 1854 den svenske maleren Sophie Ribbing (1835–94) som ble hennes livsledsagerske. Etter å ha stilt ut i Christiania Kunstforening 1855 var hun 1855–57 i Paris hos Jean-Baptiste-Ange Tissier i en kunstnerkoloni sammen med Ribbing, Hansteen, den svenske Amalia Lindegren og Marie Aarestrup fra Bergen. Hun malte to mannsakter i denne tiden, i dag ved Stavanger kunstmuseum. Schreiber og Hansteen ble i 1858 de første kvinnelige mottakere av Statens Reisestipend. Etter et par år i Kristiania, kunne altså Schreiber og Ribbing ta kunstneropphold 1860-61 i Roma der de tilbrakte mye tid med sin gode venn Bjørnstjerne Bjørnson. Hun stilte ut på den Nordiske Kunst- og Industriutstillingen i Stockholm 1866 og ved Verdensutstillingen i Paris (1867). Schreiber var i Roma med Schäffers legat 1876-77, der hun blant annet var i koloni med John Paulsen. Etter dette etablerte hun seg i Kristiania fast. Christiane Schreiber portretterte også kong Oscar I og hans dronning Josefine av Norge og Sverige. Wikipedia

73 år
Vilhelm III av Nederland (Konge av Nederland)
1817 - 1890

Vilhelm III av Nederland (Kongeriket Nederlandene)

Konge av Nederland, politiker, dommer

Fullt navn / Fødenavn:
Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk

Født:
17. februar 1817 (207 år siden)

Døde:
23. november 1890 (73 år) (133 år siden)

Vilhelm III, Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, var konge av Nederland 1849-1890.

Han gikk med på å følge konstitusjonen og å ha Johan Rudolph Thorbecke som statsminister. Men da han etter hvert motsatte seg å la katolikkene få gjenopprette sin erkebispestol i Utrecht, fant han en måte å motsette seg Thorbeckes politikk på. Thorbecke ledet flere regjeringer frem til sin død i 1872.

Hans første ekteskap ble inngått i 1839 med Sophie av Württemberg. Med henne fikk han sønnene Vilhelm (1840–1879; kronprins, død av en lungesykdom), Morits (1843–1850) og Alexander (1851–1884; kronprins, død av tyfus). Ektefellene levde adskilt fra 1855.

Han giftet seg for andre gang 7. januar 1879 med Emma av Waldeck-Pyrmont. Med henne fikk han datteren Wilhelmina av Nederland, som ble regjerende dronning.

Hans andre ektefelle, Emma av Waldeck-Pyrmont, fungerte som regent da han ble rammet av sykdom i 1890. Han ble etterfulgt på tronen av sin datter Wilhelmina. Wikipedia

25 år
Perkin Warbeck (Falsk tronkrever)
1474 - 1499

Perkin Warbeck (England)

Falsk tronkrever

Født:
1474 (550 år siden)

Døde:
23. november 1499 (25 år) (524 år siden)

Perkin Warbeck var en falsk tronkrever for Huset York under Henrik VII av England.

Han ble først kjent ved hoffet i Burgund i 1490, da han fremmet sitt krav på den engelske tronen. Han utgav seg for å være Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York, yngre sønn av Edvard IV. Den virkelige Richard var en av prinsene i Tower, og ble med all sannsynlighet myrdet i 1483.

I 1491 kom Warbeck til Irland, hvor han håpet å finne støtte slik en annen falsk tronkrever, Lambert Simnel, hadde gjort fire år tidligere. Dette gjorde han ikke, og han trakk seg tilbake til kontinentet. Karl VIII av Frankrike tok ham imot, og Margaret av York, som var Edvard IVs søster anerkjente ham offentlig som Richard, hertug av York.

Det er usikkert om hun visste at han var en svindler. Han ble også tatt imot av andre monarker. På grunn av at han skal ha vært lik Edvard IV av utseende gikk det rykter om at han var en uekte sønn av kongen; det er mulig at noen av hans støttespillere forholdt seg til denne historien.

Den 3. juli 1495 forsøkte han å stige i land i England. Han hadde en liten styrke, betalt av Margaret av Burgund, og ble nesten umiddelbart tvunget til å flykte til Irland. Det fikk han støtte fra jarlen av Desmond, og beleiret Waterford. Igjen møtte han motstand, og flyktet til Skottland. Der ble han tatt godt imot av Jakob IV, som lot ham gifte seg med sin kusine lady Catherine Gordon.

Skottene angrep England i september 1496, men trakk seg raskt tilbake da den forventede støtten fra Northumberland ikke kom. Det eneste resultatet av angrepet var økte krigsskatter i England, som i sin tur kan ha ført til Det korniske opprøret året etter. Jakob IV ønsket etter dette å bli kvitt Warbeck, og han måtte reise tilbake til Irland der han igjen beleiret Waterford. Denne gangen varte beleiringen i bare elleve dager før han måtte flykte fra Irland. Hans to skip med omkring 120 mann ble forfulgt av fire engelske skip.

Warbeck steg i land i Cornwall i 1497, i håp om å kunne fiske i rørt vann etter opprøret der tre måneder tidligere. Men opprørerne hadde blitt slått, og det var få som var rede til å forsøke igjen så snart. Han marsjerte allikevel mot London, og gav i 1498 Henrik VII en nokså stakkarslig militær utfordring. Før det kom til en trefning flyktet han igjen. Han ble tatt til fange, og plassert i Tower of London. Han skal sammen med Edward Plantagenet, 18. jarl av Warwick, som virkelig hadde et krav på tronen, ha forsøkt å flykte. Det mislyktes, og han ble tatt til fange og henrettet for høyforræderi. I motsetning til hva som var vanlig straff for høyforræderi skal han ha blitt hengt på Tyburn. Wikipedia

<<
23. November
>>