Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Mars

Om dagen

17. Mars er dag 77 i 2024, og er i uke 11. Det er 289 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 17. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

19 år siden

2005: Skuespilleren Sverre Holm dør, 73 år gammel

Sverre Holm var en norsk skuespiller og sanger, kjent fra film og fjernsyn.

Sverre Holm het opprinnelig Sverre Gundersen og vokste opp i Drammen. I ungdommen var han en habil bandyspiller og ble i 1948 østlandsmester i juniorklassen for Drafn. Han var også en ivrig kunstmaler, og det var dette han opprinnelig ønsket å studere. Imidlertid begynte han ved danske Walt Rosenbergs private teaterskole.

Holm debuterte på Rogaland Teater i 1953 som Julius i Ungen av Oskar Braaten, og virket i årene som fulgte ved en rekke ulike teatre. Holm var også en kjent filmskuespiller, både fra fjernsyn og film. Blant annet var han tilknyttet Fjernsynsteatret fra oppstarten i 1960 fram til 1962.

På film var Sverre Holm mest kjent i rollen som Benny Fransen i Olsenbanden. Ved siden å spille en av hovedrollene var han også involvert i arbeidet med å fornorske manusene. Sammen med Knut Bohwim bearbeidet han de danske originalhistoriene og tilrettela dem for norske forhold. Han var involvert på samme måte da Olsen-banden jr. ble et prosjekt tidlig på 2000-tallet.

Senere ble Holm kjent for rollen som Stasjonsmester O. Tidemann i Barne-TV-serien Sesam Stasjon. En av hans siste tv-opptredener var på den norske jernbanens 150-årsjubileumsshow Ta plass! Jernbanen 150 år, sendt på NRK1 lørdag 4. september 2004. Her sang han - som stasjonsmester O. Tidemann - en bursdagssang sammen med de andre karakterene fra Sesam Stasjon. Han døde et halvt år senere.

Holm utga også kokeboken Bombe på gaffelen. Wikipedia
61 år siden

1963: Vulkanen på Balis høyeste fjell Gunung Agung bryter ut

Utbruddet i 1963 var et av de største og mest ødeleggende utbruddene i Indonesias historie.

18. februar 1963 hørte lokalbefolkningen høye eksplosjoner og så røykskyene stiger opp fra fjellet Agung.

24. februar begynte lava å strømme ned den nordlige skråning av fjellet.

17. mars brøt vulkanen ut for fult, aske og støv sendes 8 til 10 km opp luften og genererer massive pyroklastiske strømmer nedover fjellsiden, som dreper anslagsvis 1.100-1.500 personer. En kald slurry av aske og jord forårsaket av kraftig nedbør etter utbruddet, tar livet av ytterlige 200. Det andre utbruddet 16. mai, førte til en ny pyroklastiske strøm, som dreper 200 innbyggere til. Flere mindre utbrudd varte nesten et år. Wikipedia
113 år siden

1911: Anna Rogstad møter på Stortinget som første kvinne

Anna Georgine Rogstad var en norsk lærerinne, kvinnesaksforkjemper og politiker. Hun representerte Frisinnede Venstre på en fellesliste med Høyre da hun, som første kvinne, møtte på Stortinget den 17. mars 1911. Hun møtte senere fast fra 20. februar 1912 til 30. januar 1913 som vararepresentant for statsminister Jens Bratlie.

Rogstad stod sentralt i arbeidet for alminnelig stemmerett for kvinner, lærerinnenes arbeidsvilkår og utdannelse for jenter og kvinner. Hun stiftet i 1912 Norges Lærerinneforbund, der hun også ble første formann, og styrte Kristiania kommunale fortsettelsesskole for piker (den senere Oslo framhaldsskole) fra 1900 til 1923. Hun skrev mange lærebøker og metodiske veiledninger for skoleverket. Les mer...

Fødsler

21 år
William Heimdal (Kunstmaler)
2003

William Heimdal (Norge)

Kunstmaler, tegner

Født:
17. mars 2003 (21 år)

William Heimdal er en norsk maler, som betegner seg selv som figurativ kitsch-maler. Heimdals inspiratorer er Don Rosa, Odd Nerdrum og Rembrandt.

Heimdal har tegnet siden han kunne holde en blyant. I tidlig alder begynte han å tegne Donald Duck-tegninger, og har fått sin egen tegneserie med Onkel Skrue på trykk i Donald Duck. Etter et malerkurs for voksne ved Monika Helgesen høsten 2016, begynte han med oljemaling, og har siden malt hver eneste dag.

8. juli 2017 hadde Heimdal sin første egen kunstutstilling på Galleri Mini i Oslo. Det var etter at han publiserte skisser av sine malerier på Facebook, at Galleri Mini oppdaget Heimdal – som ble invitert til å stille ut bildene sine. Siden den tid har Heimdal hatt en rekke utstillinger flere steder i landet.

Hans verker og unge alder har fått stor oppmerksomhet, og tidligere er han blitt invitert hjem til kunstnerne Odd Nerdrum og Vebjørn Sand, hvorav sistnevne har omtalt Heimdal som «en sjelden begavet gutt». Wikipedia

33 år
Stephen Gately (Musiker)
1976 - 2009

Stephen Gately (Irland)

Musiker, skuespiller

Født:
17. mars 1976 (48 år siden)

Døde:
10. oktober 2009 (33 år) (14 år siden)

Stephen Patrick David Gately var en irsk skuespiller og sanger.

Sammen med Ronan Keating var Gately hovedsanger i popgruppen Boyzone, hvor han deltok på fem studioalbum. Han utga sitt eneste soloalbum New Beginning i 2000, etter bandet ble oppløst. Albumet kom på topp 10 på den britiske albumlisten, og ga tre hit-singler. I 2008 ble Boyzone gjenforent, og Gately var med på flere innspillinger og konserter.

Gately spilte i den irske filmen The Bargain Shop fra 1992, samt hadde stemmen til figuren Blackavar i tre episoder av TV-serien Watership Down i 1999. I 2002 fikk han hovedrollen Joseph i musikalen Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, og fra 2004 til 2005 spilte han i musikalen Chitty Chitty Bang Bang. Han hadde også en rolle i en pantomimeoppføring av Askepott, og har spilt kråkeskremselet i Trollmannen fra Oz. I 2008 spilte han i den britiske skrekkfilmen Credo.

Gately kom ut som homofil i 1999, noe som sjokkerte store deler av den kvinnelige fansen. Han giftet seg med Andrew Cowles i Las Vegas i 2003 og senere formelt i en seremoni i London i 2006.

10. oktober 2009 ble Gately funnet død i parets leilighet på øya Mallorca i Spania. Obduksjonen viste at han døde av væske i lungene. Han ble bisatt i Dublin 17. oktober 2009. Wikipedia

57 år
Billy Corgan (Gitarist)
1967

Billy Corgan (USA)

Gitarist, lyriker, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
William Patrick Corgan

Født:
17. mars 1967 (57 år)

Billy Corgan er en amerikansk musiker og sanger, blant annet kjent som en av grunnleggerne av bandet The Smashing Pumpkins.

Han dannet sitt første band i 1985, The Marked, men ble oppløst etter kun ni måneder. I 1988 dannet han bandet The Smashing Pumpkins sammen med James Iha, D'Arcy Wretzky og Jimmy Chamberlin. Det var med Smashing Pumpkins Billy Corgan ble kjent og de spilte sammen i mer enn et tiår, inntil de ble oppløst i 2000.

I begynnelsen av 2001 dannet Corgan bandet Zwan sammen med Matt Sweeney, David Pajo, Paz Lenchantin og Jimmy Chamberlin. I 2003 kom deres første album, Mary Star of the Sea. Wikipedia

60 år
Rob Lowe (Skuespiller)
1964

Rob Lowe (USA)

Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, modell, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Hepler Lowe

Født:
17. mars 1964 (60 år)

Robert Hepler «Rob» Lowe er en amerikansk skuespiller.

Lowe ble kjent etter rollen som Billy Hixx i filmen St. Elmo's Fire fra 1985, med blant andre Judd Nelson, Emilio Estevez og Demi Moore. I 1999 spilte han i filmen Austin Powers – Spionen som spermet meg, i 2006 i Thank You for Smoking, i tillegg til mange andre roller i mindre kjente filmer. Han har også deltatt i flere TV-filmer og serier, og er mest kjent fra blant andre Brothers & Sisters og Presidenten. Wikipedia

45 år
Dana Reeve (Skuespiller)
1961 - 2006

Dana Reeve (USA)

Skuespiller, sanger, aktivist

Født:
17. mars 1961 (63 år siden)

Døde:
6. mars 2006 (45 år) (18 år siden)

Dana Reeve var en amerikansk skuespiller og sanger.

I april 1992 giftet hun seg med skuespilleren Christopher Reeve, mest kjent for rollen som Supermann. Den 7. juni samme år fikk ekteparet sitt eneste felles barn, sønnen William. Ektemannen ble lam fra nakken og ned etter en rideulykke i 1995, og året etter startet ekteparet Christopher Reeve Foundation, en stiftelse som finansierer forskning på lammelser og jobber for å bedre livene til funksjonshemmede. Etter ektemannens død i 2004 fortsatte Reeve arbeidet.

Som skuespiller har Reeve spilt i teaterstykker og hatt gjesteroller i flere TV-serier, blant andre Law & Order, Oz og Law & Order: Criminal Intent.

Dana Reeve døde 44 år gammel i New York av lungekreft. Wikipedia

64 år
Arild Rein (Forfatter)
1960

Arild Rein (Norge)

Forfatter

Født:
17. mars 1960 (64 år)

Arild Rein er en norsk forfatter.

Rein skriver sosialrealistiske, hardkokte kriminalromaner med handlinger fra Stavangers underverden. Forfatterskapet hans inneholder en kritisk analyse av Stavanger, men også ved det norske samfunn, med spesielt fokus på oljeeventyret. Inspirert av en rekke forfattere og tenkere begir han seg spørrende inn i den menneskelige urgrunn. Eller inn i menneskedannelsens verksted, hvor han tematiserer og viser elementer i samfunnet som i regelen fortrenges og/eller betraktes som ikke-eksisterende. Den menneskelige fornedring, utnytting, manipulasjon, psykopati, umettelige egeninteresse og usminkede råhet som romanfigurene representerer, er tilsvarende til stede i samfunnet. Og ikke bare det: samfunnet som sådan har i seg selv slike drivkrefter bak sine mange masker og fasader. Dette er for mange en ubehagelig erkjennelse og oppdagelse.

Arild Rein ser de samme trekk i alle samfunnslag. Når han i den tredje boken presenterer den som den siste i sin stavangertrilogi, er nettopp dette et tydelig hint om at han ikke er krimforfatter. Omslagsbildet på trilogien viser et ordinært rekkehusstrøk hvor folk bor i sine rugekasser eller kaninbur, skjult for offentlighetens blikk. Men Rein viser at han ser. De er avslørt selv om de skjuler seg som best de kan.

Reins offentlige taushet og manglende interesse for å gi intervjuer, er heller et vink om at det skjuler seg en helt annen undergrunn i romanene. En undergrunn, som om man oppdager den, blir en inntreden i en hel verden: Denne verden, hvor muligheten til å reflektere over sin egen samtid og seg selv åpner seg. En nødvendig refleksjon om man vil fatte hva man selv lever i og selv er. Slik representerer Reins bøker en mulighet til selverkjennelse og selvbesinnelse fra en som selv har gått veien til ende.

De tre romanene Hundedagane, Grisekoret og Kaninbyen utgjør til sammen Stavangertrilogien, et portrett av Stavanger og Stavangers underside fra 1970-årene til 2004, perioden oljeindustrien forandret byen. Men like mye et portrett av Stavanger og Norge. Wikipedia

67 år
Mari Maurstad (Skuespiller)
1957

Mari Maurstad (Norge)

Skuespiller, skribent

Født:
17. mars 1957 (67 år)

Mari Maurstad er en norsk skuespiller.

Maurstad debuterte på Den Nationale Scene i Bergen i 1978 i Shakespeares Kong Lear. Hun har vært fast ansatt på Nationaltheatret siden 1981 og i tillegg medvirket i mange forskjellige TV-program og dubbet en rekke tegnefilmer. Hun har blant annet lånt sin stemme til Dolly Duck og Ole, Dole og Doffen Hun har også utgitt flere CD-innspillinger og bøker.

Høsten 2007 deltok Mari Maurstad i programserien Skal vi danse på TV 2 sammen med den svenske danseren Jan-Eric Fransson. De ble stemt ut av konkurransen 26. oktober. Wikipedia

69 år
Gary Sinise (Skuespiller)
1955

Gary Sinise (USA)

Skuespiller, filmregissør, musiker, teaterregissør, filmprodusent, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
George Alan Sinise

Født:
17. mars 1955 (69 år)

George Alan «Gary» Sinise er en amerikansk skuespiller og filmregissør. Han ble nominert til en Oscar for sin rolle som løytnant Dan Taylor i Forrest Gump i 1994. Han vant en Golden Globe som beste skuespiller for sin rolle i filmen Truman.

Sinise har regissert to filmer, og spilte selv en av hovedrollene i den ene av dem – Om mus og menn (Of Mice And Men) (1992), etter John Steinbecks roman. Han er kjent for sin medvirkning i følgende tre filmer med Tom Hanks: Forrest Gump, Den grønne mil og Apollo 13. Man kan også nevne hans sentrale rolle i actionthrilleren Ransom i 1996 (sammen med Mel Gibson).

Fra 2004 til 2013 hadde Sinise hovedrollen i og var produsent for krimserien CSI: NY. Wikipedia

75 år
Patrick Duffy (Skuespiller)
1949

Patrick Duffy (USA)

Skuespiller, regissør, fjernsynspersonlighet

Født:
17. mars 1949 (75 år)

Patrick Duffy er en amerikansk skuespiller og regissør. Han er kjent for sin rolle som Bobby Ewing i TV-serien Dallas og som Frank Lambert i situasjonskomedien Steg for steg, hvor han regisserte 41 episoder selv. Duffy er Nichirenbuddhist. Wikipedia

80 år
Pattie Boyd (Modell)
1944

Pattie Boyd (Storbritannia)

Modell, fotograf, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Patricia Anne Boyd

Født:
17. mars 1944 (80 år)

Patricia Anne «Patti» Boyd er en tidligere modell og nåværende fotograf som er mest kjent som hustru til to berømte rockemusikanter og inspirasjon til flere minneverdige sanger. Wikipedia

83 år
Magnus Stangeland (Politiker)
1941

Magnus Stangeland (Norge)

Politiker, lærer, rektor, forretningsdrivende

Født:
17. mars 1941 (83 år)

Magnus Stangeland er en tidligere norsk politiker (Sp).

Stangeland var innvalgt på Stortinget fra Hordaland 1985–1997 og var 1. vararepresentant 1981–1985. Før dette var han ordfører i Austevoll 1975–1981.

Han jobbet som fisker 1959–1961, lærer ved Storebø skole 1966–1968, idrettsinstruktør i Sjøforsvaret i 1969, rektor ved Storebø skule 1970–1978 og daglig leder i Austevoll utbyggingsselskap 1978–1980. Stangeland har hatt lederstillinger i verftsindustrien, herunder administrerende direktør i District Offshore (DOF) A/S 1981–1985 og administrerende direktør i DOF Industri A/S fra 1997. Stangeland var styreleder i Posten 1999–2002 og president i Redningsselskapet i seks år frem til 6. desember 2005 da han gikk av etter en turbulent periode i selskapet.

Magnus Stangeland var i 2012–2015 styreformann i Bergen Group ASA, der han gjennom investeringsselskapet Flyfisk AS eier 22 027 570 aksjer tilsvarende 27,88 %.

Etter en rapport av Riksrevisjonen i 2008, ble Stangeland tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536 195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil. Han har hele tiden nektet straffeskyld i pensjonssaken. 7. januar 2011 ble han funnet skyldig etter tiltalen i den såkalte pensjonssaken av Oslo tingrett. Stangeland ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel og til å betale det offentliges sakskostnader med 100 000 kroner. Stangeland anket dommen, og ble frifunnet av Borgarting lagmannsrett mandag 29. november 2011. Lagmannsretten fant at selv om Stangeland ikke hadde krav på pensjon i perioden fra oktober 2004 til 28. februar 2006, så kunne hans opptreden samlet sett ikke beskrives som «kvalifisert klanderverdig eller foranledige sterke bebreidelser for mangel på aktsomhet.»

Tirsdag 13. desember 2011 anket Riksadvokaten frifinnelsen til Høyesterett, som 23. april 2012 forkastet anken. Høyesterett mente, i motsetning til lagmannsretten, at Stangeland heller ikke objektivt sett hadde overtrådt bestemmelsen om grovt uaktsomt grovt bedrageri. Frifinnelsen er dermed rettskraftig.

8. august 2018 ble Stangeland funnet kraftig nedkjølt på den ubebodde Fugløya i Austevoll. Han dro ut i båt kvelden før og havnet i sjøen, men hadde klart å svømme til øyen. Det ble satt igang en redningsaksjon da Stangelands båt ble funnet tom med motoren i gang. Stangeland ble funnet kort tid etter. Wikipedia

85 år
Ola B. Johannessen (Skuespiller)
1939

Ola B. Johannessen (Norge)

Skuespiller, teatersjef, sceneinstruktør

Fullt navn / Fødenavn:
Ola Bjørnssønn Johannessen

Født:
17. mars 1939 (85 år)

Ola Bjørnssønn Johannessen er en norsk skuespiller, sceneinstruktør og tidligere teatersjef.

Johannessen scenedebuterte 1961 i Historia om Vasco på Det norske teatret hvor han var ansatt til 1970. Han arbeidet ved Fjernsynsteatret i perioden 1970–72 og ved Rogaland Teater i perioden 1976–79. Han var sjef for Trøndelag Teater fra 1979 til 1984, deretter ved Den Nationale Scene, Fjernsynsteatret og ved Nationaltheatret. Hans regioppgaver ved Trøndelag Teater var blant annet Margaret Johansens realistiske mishandlingsdrama Du kan da ikke bare gå.

Innen film har han for det meste hatt biroller. På TV spilte han blant annet Jason i mini-serien Blindpassasjer.

Det må også nevnes at han skrev teksten til to norske Melodi Grand Prix-vinnere i 1960-årene, begge med melodi av Tor Hultin: «Dukkemann», framført av Kirsti Sparboe i 1967 samt «Stress», framført av Odd Børre i 1968.

Fra 2005 til 2013 var han leder av Det norske Shakespeareselskap og på Shakespeares 450-årsdag 23. april 2014 ble Johannessen tildelt æresmedlemskap i selskapet.

I 2012 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for «norsk teater og scenekunst». Wikipedia

85 år
Lars Lefdal (Politiker)
1939

Lars Lefdal (Norge)

Politiker, veiingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Kristen Lefdal

Født:
17. mars 1939 (85 år)

Lars Kristen Lefdal er en tidligere, norsk veiingeniør og politiker (H).

Han vokste opp i Lefdal som sønn av gårdbruker Alf Kåre Lefdal og Dina Leite. Etter Firda gymnas ble han utdannet sivilingeniør i bygningsteknikk ved NTH. Lefdal kom til Nordfjordeid og senere Leikanger, og tilbragte mesteparten av sitt yrkesliv ved Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, sist som fylkesveisjef 1989–2002.

Lefdal var Leikangers ordfører 1976–1977 og innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane 1977–1989. Han satt hele tiden i Stortingets samferdselskomité, fra 1981 som nestformann. Han var medlem av kommunalutvalget i Høyre 1979–1989 og sentralstyret 1986–1987. Fra 2010 har han ledet etableringen av Senior Høyres organisasjon i Sogn og Fjordane. Av andre verv kan nevnes styreformann i Sogn Billag 1983–1989. Wikipedia

88 år
Thomas K. Mattingly II (Romfarer)
1936

Thomas K. Mattingly II (USA)

Romfarer, offiser, flyger, luftfartsingeniør

Født:
17. mars 1936 (88 år)

Thomas Kenneth «Ken» Mattingly II er en amerikansk pilot og astronaut.

Mattingly var egentlig utpekt til være pilot på kommandomodulen på Apollo 13, men han ble fjernet fra ekspedisjonen tre dager før oppskytningen etter at ett av reservemannskapets medlemmer hadde fått meslinger fra sønnen sin. Mattingly var den eneste som ikke hadde hatt meslinger og ble dermed satt på bakken. Mattingly fikk aldri meslinger.

I filmen Apollo 13 fra 1995, ble Mattingly spilt av skuespilleren Gary Sinise. Kollega av Mattingly og faktisk deltager på ferden, Jim Lovell selv spiller også i filmen i rollen som kaptein på skipet USS Iwo Jima som tar imot astronautene etter landing. Wikipedia

86 år
Simon Flem Devold (Forfatter)
1929 - 2015

Simon Flem Devold (Norge)

Forfatter, journalist, jazzmusiker

Født:
17. mars 1929 (95 år siden)

Døde:
20. mai 2015 (86 år) (9 år siden)

Simon Flem Devold var en norsk forfatter, journalist og jazz-klarinettist.

Da han var tre år gammel flyttet han med sin familie til Ålesund, hvor han vokste opp. Navneskiftet fra Helge til Simon skjedde i forbindelse med hans tilknytning til Subud, en verdensomspennende sammenslutning med indonesiske røtter der «ønsket for den enkelte er å finne frem til det mennesket man vil være her på jord».

Devold mottok i 2012 Fritt Ords honnør for sitt «banebrytende engasjement som formidler av barns stemmer, livserfaringer og rettigheter» gjennom spalten «På skråss» i Aftenposten, ofte med utgangspunkt i tabubelagte temaer. Wikipedia

45 år
Nat King Cole (Skuespiller)
1919 - 1965

Nat King Cole (USA)

Skuespiller, sanger, pianist, jazzmusiker, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Nathaniel Adams Coles

Født:
17. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
15. februar 1965 (45 år) (59 år siden)

Nat «King» Cole var en amerikansk sanger, pianist og skuespiller. Han begynte sin karriere som jazzpianist, men ble mest kjent som sanger. Nat King Cole hører til populærmusikkens mestselgende artister og regnes i samme klasse som Frank Sinatra og Bing Crosby. Wikipedia

25 år
Bjarne Ness (Kunstmaler)
1902 - 1927

Bjarne Ness (Norge)

Kunstmaler, tegner

Født:
17. mars 1902 (122 år siden)

Døde:
13. desember 1927 (25 år) (96 år siden)

Bjarne Ness var en norsk tegner og kunstmaler.

Han var sønn av en industriarbeider, og som eldst i en søskenflokk på seks, vokste han opp i nokså trange kår. Han viste tidlig interesse og talent for billedkunst. Etter folkeskolen på Lilleby gikk han på den kommunale middelskolen fra 1916 til 1919. I denne perioden fikk han også sin første profesjonelle undervisning i tegning hos NTH-professor Harald Krohg Stabell, som drev kunstskole på fritiden. Ness ble ble etterhvert regnet som en av Trondheims store sønner som følge av sin kunst.

Men han måtte legge kunsten til side til fordel for pengeinnbringende arbeid, og ble aspirant ved jernbanen. I 1923 begynte han på Jernbaneskolen på Hamar, og samme høst fikk han med hjelp jobb i Oslo.

I Oslo fikk han for alvor nærkontakt med kunstmiljøet i hovedstaden, og hans intense interesse for bildekunst skjøt fart. I 1924 ble han elev ved malerskolen til Axel Revold. Han tilegnet seg med selvstendighet og talent Matisse-skolens lærdommer, men studerte også gamle mestere som Michelangelo, Rafael og Delacroix m.fl. Han arbeidet målbevisst med de klassiske komposisjonsproblemer for å gi sine figurgrupper fasthet og sammenheng, men utviklet også en rik og følsom koloritt av kjølig klarhet.

I 1925 fikk han stor oppmuntring gjennom å bli antatt og få gode kritikker ved den tradisjonelle Høstutstillingen. Tida framover var delt mellom jernbanen og maling. Etter hvert fikk han solgt noen av arbeidene sine, og han fikk også et større utsmykkingsoppdrag ved Østensjø skole i Oslo.

De siste par årene av hans liv var hans produksjon hektisk, og innebar flere verk som regens som klassiske: De tre ryttere, Gjøglere, Seierherren, Selvportrett, m.fl.

Høsten 1927 fikk han endelig oppfylt drømmen om å reise til Paris, men han led av tuberkulose og døde en måned etter, den 13. desember 1927, bare 25 år gammel. Den 2. januar 1928 ble han gravlagt på Lademoen kirkegård.

I 1965 ble en gate oppkalt etter ham på Nardo (Steindal/Othilienborg) i Trondheim, Bjarne Ness' veg. Wikipedia

55 år
Kate Greenaway (Kunstmaler)
1846 - 1901

Kate Greenaway (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, skribent, illustratør, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Catherine Greenaway

Født:
17. mars 1846 (178 år siden)

Døde:
6. november 1901 (55 år) (122 år siden)

Kate Greenaway (egentlig Catherine Greenaway) var en engelsk barnebokforfatter og -illustratør. På 1880- og 1890-tallet var hun blant de mest innflytelsesrike engelske bokillustratørene sammen med kollegaene og konkurrentene Walter Crane og Randolph Caldecott.

Allerede den første boka hennes, Under the Window (1879), ei samling enkle, idylliske vers om barn, ble en bestselger. Kate Greenaway var aktiv i Arts and crafts-bevegelsen, og barnefigurene i illustrasjonene hennes, «Kate Greenaway-barn», ble tegnet med romantiserte og nostalgiske barneklær fra tidlig på 1800-tallet, det vil si empireinspirerte kjoler med høyt liv, forklekjoler og kysehatter for jentene, skeleton suit (todelt guttedrakt av overdel kneppet sammen med bukser med høyt liv) og kittel (serk) for guttene. Tegningene hennes var ellers utført i samtidas detaljerte og dekorative stil. Greenaways illustrasjoner ble reprodusert som fargexylografier, altså som fine, håndskårne tresnitt.

Kate Greenaway-medaljen er en britisk litteraturpris som er oppkalt etter henne. Den ble etablert i 1955 og deles hvert år ut til en prisverdig barnebokillustratør. Wikipedia

62 år
Josef Gabriel Rheinberger (Komponist)
1839 - 1901

Josef Gabriel Rheinberger (Liechtenstein)

Komponist, musikkforsker, universitetslærer

Født:
17. mars 1839 (185 år siden)

Døde:
25. november 1901 (62 år) (122 år siden)

Josef Gabriel Rheinberger var en komponist fra Liechtenstein. Han virket det meste av sitt liv i Tyskland. Rheinberger skrev mengder med orgelmusikk, blant annet hele 20 orgelsonater, men også opera, messer, requier og kammermusikk. Som komponist var han, som mange andre, sterkt påvirket av Felix Mendelssohn. Wikipedia

66 år
Gottlieb Daimler (Ingeniør)
1834 - 1900

Gottlieb Daimler (Tyskland)

Ingeniør, oppfinner

Født:
17. mars 1834 (190 år siden)

Døde:
6. mars 1900 (66 år) (124 år siden)

Gottlieb Daimler var en tysk ingeniør som konstruerte en av verdens første biler. Han grunnla Daimler Motoren Gesellschaft i 1890. Wikipedia

Dødsfall

61 år
John Magufuli (Tanzaniansk president)
1959 - 2021

John Magufuli (Tanzania)

Tanzaniansk president, politiker, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Pombe Joseph Magufuli

Født:
29. oktober 1959 (64 år siden)

Døde:
17. mars 2021 (61 år) (3 år siden)

John Pombe Magufuli var en tanzaniansk lærer og politiker som var landets femte president fra 2015 til sin død i 2021.

Han ble først valgt inn i Tanzanias nasjonalforsamling i 1995, og hadde en rekke statsrådsposisjoner etter det. Han sto som kandidat for regjeringspartiet Chama cha Mapinduzi (CCM) i valget i Tanzania 2015, og vant med 58 % av stemmene, og ble innsatt som president 5. november 2015.

Magufuli gikk som president raskt til felts mot elitenes korrupsjon, nepotisme og sløseri med skattebetalernes penger. Han fikk for eksempel i desember 2015 avsatt hele ledelsen av den tanzanianske havnemyndighet fot korrupsjon of vanstyre. En av hans første embedshandlinger var å avlyse festlighetene planlagt for unavhengighetsdagen, fordi han mente at kostnadene bedre kunne benyttes i kampen mot koleraen. Skattesnytere fikk en ukes amnesti til selv å opplyse om hva de hadde holdt unna. For regjeringsrepresentanter på utenlandsreise ble refusjon av reisekostnader på første klasse ikke utbetalt.

Ved et offentlig møte i september 2018 sa Magufuli at folk som bruker prevensjonsmidler er for late til å føde en stor familie. Han oppfordret folk til ikke å lytte til deres råd om prevensjon, og mente at mange av dem er utlendinger med onde motiver. Talen er blitt kritisert blant annet av Amnesty International. Wikipedia

76 år
Betty Williams (Fredsaktivist)
1943 - 2020

Betty Williams (Nord-Irland)

Fredsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Betty Smyth

Født:
22. mai 1943 (81 år siden)

Døde:
17. mars 2020 (76 år) (4 år siden)

Betty Williams var en nordirsk fredsforkjemper. Hun ble tildelt Nobels fredspris i 1976 sammen med Mairead Corrigan.

Betty Smyth vokste opp i enkle kår i Belfast som datter av en protestantisk far og en katolsk mor (hvis far var jøde). Faren arbeidet i en slakterforretning, moren var hjemmeværende. Selv ble hun katolsk oppdratt og gikk på den katolske grunnskolen St. Theresa's og deretter på St.-Dominic's på Falls Road i Belfast. Deretter fullførte hun kurs på en handelsskole. Da hun var fjorden år gammel ble moren rammet av slag og ble pleiepasient. Betty var etter det den som bar medansvaret for oppdragelsen av sin fem år yngre søstre.

Etter utdannelsen hadde hun en rekke forskjellige jobber. Etter eget utsagn holdt hun aldri lenge på hvert sted, og det var også slik at hun ofte ble oppsagt. Før sitt politiske engasjement arbeidet hun som kelner i helgene. Virkedagene var hun også sekretær i et rådgivningsfirma.

Da hun var atten år, giftet hun seg i 1961 med den protestantiske skipsingeniøren Ralph Williams, som stammet fra Bermuda. Hun fikk en sønn i 1963 og en datter i 1970. Williams var yrkesaktiv på samme tid, «for å holde hodet aktivt».

Ved sine foreldres interkonfesjonelle ekteskap var Williams allerede tidlig sensibilisert for de politiske hendelsene i landet. Hennes protestantiske bestefar ble i 1940-årene stadig utsatt for angrep og mobbing etter at det ble kjent at sønnen hadde giftet seg med en katolikk. To av hennes kusiner ble tilfeldig drept på gaten, den ene av protestanter, den andre av den katolske sides IRA. Hun var ikke politisk aktiv før 1976.

I august 1976 ble Williams vitne til at tre små søsken ble påkjørte av en bil og drept i Belfast. Sjåføren var en tidligere straffedømt mann tilknyttet Det provisoriske IRA som var blitt løslatt i april samme år. Han og en annen i bilen var forfulgt av soldater. Han mistet kontrollen over bilen fordi han var blitt dødelig såret av britiske tropper. To av barna, en åtteåring og et spedbarn, døde momentant, mens det tredje, en toåring, døde av skadene dagen etter.

Williams tok da til å samle inn underskrifter for fred i Nord-Irland og fikk raskt med seg tanten til de tre barna, Mairead Corrigan. Sammen med Ciaran McKeown startet de det de kalte den nordirske fredsbevegelsen, senere kjent som Community of Peace People. Bevegelsen greide raskt å samle sammen over 10.000 protestantiske og katolske kvinner for å marsjere til gravene til de drepte barna. Dette opptoget møtte fysiske angrep fra Det provisoriske IRA. Trass i dette samlet Community of Peace People 35.000 tusen kvinner som gikk i fredsmarsj i Belfast i slutten av august.

Same året ble Corrigan og Williams tildelt «Folkets fredspris» fra norske aviser og organisasjoner. Året etter ble de tildelt Nobels fredspris.

I mer voksen alder ble Williams skilt og gjengift og var lenge bosatt i Florida USA, men vendte tilbake til Nord-Irland i 2004. Wikipedia

87 år
Derek Walcott (Forfatter)
1930 - 2017

Derek Walcott (Storbritannia)

Forfatter, lyriker, dramatiker, forfatter, prosaforfatter, prosa, dramaturgi

Født:
23. januar 1930 (94 år siden)

Døde:
17. mars 2017 (87 år) (7 år siden)

Derek Alton Walcott var en sanktlusiansk lyriker, forfatter og kunstner. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur for 1992.

Walcott ble, sammen med tvillingbroren Roderick, født i Castries. Han gikk på St. Mary's College på hjemøya og studerte ved University of the West Indies på Jamaica.

Etter å ha fått sitt første dikt på trykk i en sanktlusiansk avis fjorten år gammel, utga Walcott i 1948 sin første diktsamling, den privat trykte 25 Poems. I 1953 flyttet han til Trinidad og Tobago. Der arbeidet han som kunst- og teaterkritiker og i 1959 grunnla han Trinidad Theatre Workshop.

Etter ytterligere et par utgivelser fikk han i 1962 gjennombrudd med diktsamlingen In a Green Night, der han tar opp karibisk tematikk og historie, kolonitiden og dens ettervirkninger. I 1971 mottok han teaterprisen OBIE Award for skuespillet Dream on Monkey Mountain. Det selvbiografiske diktet Another Life fra 1973 og hans karibiske versjon av Illiaden, Omeros fra 1990, nevnes som hovedverk. Han mottok T. S. Eliot Prize for White Egrets (utgitt 2010).

Walcott ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 1992. Svenska Akademin begrunnelse var at han fikk prisen «for en diktning med stor lyskraft, båret av en historisk visjon som har vokst ut av et flerkulturelt engasjement».

Walcott var tilknyttet Boston University, der han har undervist i poesi og drama, og i 1981 grunnla Boston Playwright's Theatre. I 2009 ble han professor ved University of Alberta og året etter ved University of Essex i Storbritannia.

Han har mottatt en rekke utmerkelser og priser, inkludert Cholmondeley Award (1969), The MacArthur Fellows Program (1981), Queen's Gold Medal for Poetry (1988) og Griffin Poetry Prize (2015).

I 1972 ble han utnevnt til offiser av Order of the British Empire for sin innsats for litteratur og drama på Saint Lucia. Han ble tildelt Order of the Caribbean Community i 1992. I 2016 ble Walcott utnevnt til kommandørridder av Order of Saint Lucia. Han fikk dermed rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

94 år
Michael Gough (Skuespiller)
1916 - 2011

Michael Gough (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
23. november 1916 (107 år siden)

Døde:
17. mars 2011 (94 år) (13 år siden)

Michael Gough var en engelsk skuespiller som dukket opp i over 150 filmer.

Gough er kjent for det internasjonale publikum for sine roller i Hammer Horror-filmene fra 1950-tallet. Under den andre verdenskrig var Gough militærnekter. Gough ble kjent for sine opptredener i skrekkfilmer som Dracula (1958), Horrors of Black Museum (1959), The Phantom of the Opera (1962), The Corpse (1970) og Satans Slave (1976). Gough var gift fire ganger, en av hans eks-koner var Anne Elizabeth Leon. De giftet seg i 1950, de fikk datteren Emma Frances i 1953, og de tok ut skilsmisse i 1964. Michael Gough døde i mars 2011 i en alder av 94 år etter kort tids sykdom. Han etterlot seg sin fjerde kone Henrietta, datteren Emma og sønnene Jasper og Simon (gift med skuespillerinnen Sharon Gurney). Wikipedia

74 år
Iver Jåks (Kunstmaler)
1932 - 2007

Iver Jåks (Norge)

Kunstmaler, billedhugger, grafiker, illustratør

Født:
25. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
17. mars 2007 (74 år) (17 år siden)

Iver Jåks, også kjent som Ánddir Ivvár Ivvár, var en norsk samisk kunstner. Han arbeidet som tegner, maler, kunsthåndverker og skulptør, og la vekt på å ta vare på samiske røtter og tradisjoner.

Jåks ble født under høstflyttingen og vokste opp i en familie som drev med rein. Våren 1940, da han var knapt åtte år gammel, fikk han ødelagt foten i en ulykke under kjøring med rein, og han ble sendt til kysthospitalet i Vadsø. Etter behandling der kom han til Norges Samemisjon sitt vanførehjem Bjerkely i Tromsø. Mens han var der, ble hans talent for billedkunst synlig og han fikk plass på Den Samiske Folkehøgskole i Karasjok i 1950. Etter to årskurs der fikk han plass på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo 1952–55. Deretter ble det Statens lærerskole i forming på Notodden 1955–56. I 1956 fikk han jobb som lærer i tegning og duodji (betegnelse som samer bruker om det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket) på Den samiske folkehøgskolen. Siden kom han til Vraa Højskole i Danmark og endelig fikk han plass på Kunstakademiet i København 1958–59. Etter at han var ferdig der, giftet han seg i Roskilde med danske Inger Karen Johanne Nielsen fra Holbæk.

Jåks hadde flere illustrasjons- og utsmykningsoppdrag og har arbeidet i flere materialer og kontekster. Han har utformet sølv til finnmarksbunaden, kirketekstiler, monumentalskulpturer i tre, et betongrelieff utenfor De Samiske Samlinger i Karasjok, illustrasjoner i en rekke bøker, også skole- og barnebøker. Han arbeidet i tre, horn, bein, skinn og med akvareller, grafikk, kull- og tusjtegninger. I alt hadde han mer enn 30 separatutstillinger over hele Norden. Wikipedia

41 år
Børre Løvik (Gitarist)
1965 - 2007

Børre Løvik (Norge)

Gitarist

Født:
19. desember 1965 (58 år siden)

Døde:
17. mars 2007 (41 år) (17 år siden)

Børre Løvik var en norsk gitarist fra Molde.

Børre Løvik var gitarist i en rekke norske hardcore/punk-band. Han ble regnet som en svært talentfull gitarist og fikk oppmerksomhet også utenfor punk- og hardcorescenen. Spillestilen var inspirert av hans forkjærlighet for Jimi Hendrix. I Molde spilte han i band som Psykisk terror og Bannlyst, sistnevnte ga ut en EP (på X-port Plater) og en split-tape sammen med Angor Wat fra Trondheim.

Han flyttet så til Oslo og ble med i Blitz-bandene Stengte dører og So Much Hate. Både Stengte dører og So Much Hate ble regnet blant de store norske hardcore-bandene på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Begge bandene gav ut flere plater og turnerte mye i Europa, spesielt Tyskland. So Much Hate alene skal ha spilt mellom 350 og 400 konserter utenlands. Han spilte senere i Captain Not Responsible. Alle disse bandene regnes i dag blant de viktigste innen norsk hardcore punk. Han var svært engasjert i den norske hardcore punkscenen og jobbet også som lydmann både på konserter og i studio med en rekke kjente og mindre kjente norske punk- og hardcoreband.

Det siste året av sitt liv bodde han i Berlin der han i en kort periode spilte i Coolerking inntil han døde i mars 2007, 41 år gammel. 30. og 31. mai 2008 ble det arrangert minnekonserter for Børre Løvik i Oslo. Band som Life... But How To Live It?, Israelvis og britiske Leatherface spilte. Det var i overkant av 1400 publikummere tilstede. Da My Midnight Creeps i 2007 mottok Spellemannprisen i kategorien rock ble Børre Løvik nevnt i takketalen. Wikipedia

73 år
Sverre Holm (Skuespiller)
1931 - 2005

Sverre Holm (Norge)

Skuespiller

Født:
24. juli 1931 (93 år siden)

Døde:
17. mars 2005 (73 år) (19 år siden)

Sverre Olav Holm var en norsk skuespiller og sanger, kjent fra film og fjernsyn.

Sverre Holm het opprinnelig Sverre Gundersen og vokste opp i Drammen. I ungdommen var han en habil bandyspiller og ble i 1948 østlandsmester i juniorklassen for Drafn. Han var også en ivrig kunstmaler, og det var dette han opprinnelig ønsket å studere. Imidlertid begynte han ved danske Walt Rosenbergs private teaterskole.

Holm debuterte på Rogaland Teater i 1953 som Julius i Ungen av Oskar Braaten, og virket i årene som fulgte ved en rekke ulike teatre. Holm var også en kjent filmskuespiller, både fra fjernsyn og film. Blant annet var han tilknyttet Fjernsynsteatret fra starten i 1960 fram til 1962.

På film var Sverre Holm mest kjent i rollen som Benny Fransen i Olsenbanden. Ved siden å spille en av hovedrollene var han også involvert i arbeidet med å fornorske manusene. Sammen med Knut Bohwim bearbeidet han de danske originalhistoriene og tilrettela dem for norske forhold. Han var involvert på samme måte da Olsen-banden jr. ble et prosjekt tidlig på 2000-tallet.

Senere ble Holm kjent for rollen som Stasjonsmester O. Tidemann i Barne-TV-serien Sesam Stasjon. En av hans siste TV-opptredener var på den norske jernbanens 150-årsjubileumsshow Ta plass! Jernbanen 150 år, sendt på NRK1 lørdag 4. september 2004. Her sang han - som stasjonsmester O. Tidemann - en bursdagssang sammen med de andre figurene fra Sesam Stasjon. Han døde et halvt år senere.

Holm utga også kokeboken Bombe på gaffelen. Wikipedia

77 år
Anne-Olaug Ingeborgrud (Politiker)
1925 - 2003

Anne-Olaug Ingeborgrud (Norge)

Politiker

Født:
28. april 1925 (99 år siden)

Døde:
17. mars 2003 (77 år) (21 år siden)

Anne-Olaug Ingeborgrud var en norsk politiker (KrF). Hun var lærer av yrke og hennes politiske engasjement begynte som innvalgt kommunestyrerepresentant på Nes fra 1959. Etter tolv år i lokalpolitikken var hun i perioden 1973–1977 Akerhus Kristelig Folkepartis vararepresentant på Stortinget

Hun ble innvalgt som fast medlem på Stortinget fra Akershus i 1977, og satt i én periode. Hun var andre viseformann i Kristelig Folkeparti i 1981–1985 og første viseformann 1985–1987. Hun ble æresmedlem i Kristelig Folkeparti i 1991. I 1995 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Som pensjonist skrev hun flere lokalhistoriske bøker. Wikipedia

92 år
Helen Hayes (Skuespiller)
1900 - 1993

Helen Hayes (USA)

Skuespiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Hayes Brown

Født:
10. oktober 1900 (123 år siden)

Døde:
17. mars 1993 (92 år) (31 år siden)

Helen Hayes Brown var en amerikansk skuespiller.

Hennes mor var skuespiller og Hayes gjorde scenedebut som 5-åring, og kun ni år gammel opptrådte hun på Broadway. Hun gjorde sin filmdebut, 17 år gammel, i stumfilmen The Weavers of Life.

Hayes vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Madelon Claudet i filmen The Sin of Madelon Claudet (1931), som var hennes første lydfilm. Hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Ada Quonsett i filmen Airport (1970). Hayes har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame, og hun har også fått tildelt Presidentens frihetsmedalje. I 1973 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

77 år
Gøril Havrevold (Skuespiller)
1914 - 1992

Gøril Havrevold (Norge)

Skuespiller

Født:
11. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
17. mars 1992 (77 år) (32 år siden)

Gøril Havrevold var en norsk skuespiller.

Etter middelskoleeksamen i 1930 gikk hun som sine søsken til scenen og debuterte i 1932 på Nationaltheatret der hun var ansatt til 1984. Hun brøt gjennom som Pauline i sin senere svoger Nordahl Griegs stykke Nederlaget fra 1937. I tillegg til en rekke klassiske komedieroller spilte hun i Ibsen-stykker fra Solveig i Peer Gynt til fru Sørby i Vildanden. Med stipend fra Houen og Klaveness kunne hun i 1947 og 1948 studere i Sverige og Danmark og fikk Norsk Skuespillerforbund sin æresnål i 1948.

Havrevold fikk for det meste biroller på film. Hennes filmdebut var allerede i 1932 da hun var Marit i En glad gutt, og i Fant (film) fra 1937 er hun den nydelige Johanne, fiskerbondens datter. I filmen Dagny hadde hun en større rolle. På TV medvirket hun i en episode av komiserien Fleksnes. Hun ble ridder av St. Olavs Orden i 1985. Wikipedia

65 år
Johnny Stenberg (Politiker)
1925 - 1990

Johnny Stenberg (Norge)

Politiker, konduktør

Født:
3. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
17. mars 1990 (65 år) (34 år siden)

Johnny Stenberg var en norsk politiker (Ap).

Han var sønn av baneformann Gabriel Stenberg og Anna Håland, og vokste opp i Moi i Dalane. Etter Orkdal landsgymnas ble Stenberg ansatt som stasjonsbetjent i NSB i Trondheim-distriktet i 1944, deretter som konduktør i NSB i Drammen-, Egersund- og Trondheim-distriktene i 1949. I 1962 ble Stenberg overkonduktør i Trondheim-distriktet. Johnny Stenberg giftet seg i 1951 med Annie Marie Hauggjerdet, som han fikk ett barn med, og bodde i Gudå i Nord-Trøndelag.

Stenberg var medlem av Meråker kommunestyre og formannskap 1960–1975, varaordfører 1964–1966, ordfører 1967–1973 og varaordfører 1973–1975. Han fungerte som ordfører under Alf Karlsens sykdom fra 1. april 1965. Han var også medlem av Nord-Trøndelag fylkesting og fylkesutvalg 1968–1975. Stenberg var innvalgt på Stortinget fra Nord-Trøndelag 1973–1981, og satt hele perioden i Stortingets kommunal- og miljøvernkomité. Wikipedia

58 år
Irène Joliot-Curie (Fysiker)
1897 - 1956

Irène Joliot-Curie (Frankrike)

Fysiker, kjemiker, forsker, professor, politiker, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Irène Curie

Født:
12. september 1897 (126 år siden)

Døde:
17. mars 1956 (58 år) (68 år siden)

Irène Joliot-Curie var en fransk forsker med polsk opprinnelse. Sammen med sin mann ble hun tildelt Nobelprisen i kjemi i 1935 for oppdagelsen av kunstig radioaktivitet. I 1938 førte hennes forskning om nøytroner til et gjennombrudd på veien til oppdagelsen av atomfisjon. Hun ble professor ved vitenskapsakademiet i Paris i 1937. Wikipedia

85 år
George, hertug av Cambridge (Prins)
1819 - 1904

George, hertug av Cambridge (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Prins, kommandant, militær, politiker

Født:
26. mars 1819 (205 år siden)

Døde:
17. mars 1904 (85 år) (120 år siden)

George, prins av Storbritannia og Nord-Irland, hertug av Cambridge var et medlem av den britiske kongefamilien. Han var barnebarn av kong Georg III og hadde tittelen prins. George var kommandant i hæren og tjenestegjorde som øverstkommanderende i den britiske hæren fra 1856 til 1895. Han ble hertug av Cambridge i 1850 etter farens død. George trossa Royal Marriages Act da han gifta seg med en kvinne av folket, Sarah Fairbrother. De fikk tre barn sammen, George, Augustus og Adolphus, men ingen av disse sønnene kunne arve hans hertugtittel da barna ifølge loven ikke var født i et lovlig ekteskap. Hertugtittelen falt tilbake til krona ved Georges død. Wikipedia

49 år
Christian Andreas Doppler (Fysiker)
1803 - 1853

Christian Andreas Doppler (Østerrike)

Fysiker, matematiker, akademiker, astronom, pedagog, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Christian Andreas Doppler

Født:
29. november 1803 (220 år siden)

Døde:
17. mars 1853 (49 år) (171 år siden)

Johann Christian Andreas Doppler var en østerriksk fysiker og matematiker, mest kjent for å ha framlagt hypotesen om det som siden er kjent som Dopplereffekten.

Doppler ble født i Salzburg. Etter studier i Wien ble han i 1835 ansatt som lærer i matematikk og regnskap ved den polytekniske skolen i Praha, professor samme sted fra 1841. Han la der 25. mai 1842 fram sin monografi Über das farbige Licht der Doppelsterne und einige andere Gestirne des Himmels hvor han beskriver sin teori. Teorien ble empirisk prøvet av nederlenderen Christoph Hendrik Diederik Buys Ballot i juni 1845 ved hjelp av et lokomotiv og en rekke hornblåsere.

I 1850 ble Doppler den første direktør og professor ved det nyopprettede Institutt for fysikk ved Universitetet i Wien. Han døde tre år senere som rekonvalesent i Venezia, etter helseproblemer som hadde plaget ham fra barndommen av.

Huset hvor Doppler ble født har i dag adressen Markart Platz 1, Wolfgang Amadeus Mozart levde syv år av sitt liv i Markart Platz 8. Wikipedia

<<
17. Mars
>>