Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. Desember

Om dagen

13. Desember er dag 348 i 2024, og er i uke 50. Det er 18 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Horst Tappert, best kjent fra den tyske TV-serien «Derrick», dør på sykehus i München, 85 år gammel

Tappert var sønn av en embedsmann. Etter folkekolen gikk han fra 1937 til 1940 i lære som industriøkonom. I 1940 ble han innkalt til militærtjeneste som luftvernsoldat og ble i 1943 overført til en Waffen SS avdeling under Totenkopf som panzergrenader/antitanksoldat, der han senere avanserte til løytnant. Han ble alvorlig såret på østfronten og tilbrakte lang tid på flere feltsykehus og senere på sykehus i Tyskland, noe som var grunnen til at han også overlevde krigen.

Tappert begynte etter annen verdenskrig i teateret, gikk over til hørespill, kino- og fjernsynsfilmer, og fikk etterhvert sin egen serie med detektivserien Derrick. Han spilte der sjefinspektør Stephan Derrick ved kriminalpolitiet i München, som sammen med sin assistent Harry Klein løste kompliserte kriminalsaker.

Han ble regnet som en stor norgesvenn og likte å feriere i Norge. Tappert og kona Ursula hadde hytte i Hamarøy kommune i Nordland fra 1990 til 2008, da de pga. sin alder og sviktende helse måtte selge hytten. Konen Ursula Pistor er også skuespiller, utdannet fra samme skuespillerskolen i Berlin som Ellinor Hamsun, datteren til Knut Hamsun.

I 2002 fikk Tappert den norsk-tyske Willy Brandt-prisen. Prisutdelingen ble foretatt i Bergen av ministerpresident Harald Ringstorff (Mecklenburg-Vorpommern) og den norske finansminister Ansgar Gabrielsen. (Wenche Myhre mottok også samme pris ved samme anledning.)

Våren 2013 kom det fram opplysninger om at Horst Tappert under andre verdenskrig hadde tjenestegjort på østfronten i en Waffen-SS-enhet. Dette førte til at fjernsynskanalen ZDF, som produserte i de i alt 280 episodene av serien i årene 1974 til 1998, innstilte reprisesendingene av Derrick. Også i Nederland ble sendingene innstilt.

Det som per mai 2013 syntes å stå fast, var at Tappert allerede i 1940, som 17-åring, ble innkalt som vernepliktig soldat i hæren. Men han tjenestegjorde senere som luftvernsoldat. Han ble utdannet til dette i Arolsen og siden - sannsynligvis en av de første månedene av 1943 - sendt som menig luftvernsoldat til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf», som kjempet på østfronten og ble såret eller skadet ved Kharkov i mars 1943. Han ble behandlet ved tre lasaretter, det siste i Wien. Historikeren Jan Erik Schulte, med SS-historie som spesialfelt, har fremholdt at omstendighetene rundt Tapperts medlemskap i SS og hvorvidt han kan ha vært presset eller tvunget inn i våpengrenen, ikke fremgår av kildene. Wikipedia
42 år siden

1981: Skuespiller Anne-Lise Tangstad dør av kreft, bare 46 år gammel

Anne-Lise Tangstad var en norsk skuespiller.

Tangstad debuterte 1954 i stykket South Pacific på Centralteatret, hvor hun senere ble ansatt i 1957–58. Hun var etter det ved Folketeatret i 1958–59 og Oslo Nye Teater 1959–70, deretter frilans. På scenen gjorde hun seg særlig bemerket som Sofia i Tsjekhovs Den lettsindige Platonov, Hazel i Eugene O'Neills Sorgen kler Elektra, Helen i Shakespeares Helligtrekongersaften, fru Krana i Kranes konditori og som Guriana i Oskar Braatens Ungen.

Hun har også medvirket i en rekke filmer og huskes kanskje særlig for Brent jord (1969), Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970), Den sommeren jeg fylte 15 (1976) samt flere filmer om Olsenbanden. På TV var hun blant annet å se i Nitimemordet, Benoni og Rosa og en episode av Fleksnes. Hun ga også stemme til Jomfru Marian i den norske versjonen av tegnefilmen om Robin Hood.

Hun var gift med skuespilleren Frimann Falck Clausen (død 1983). Wikipedia
86 år siden

1937: Nanjing-massakren starter! Kanskje verdenshistoreins verste forbrytelser mot menneskeheten noensinne

Nanjing-massakren, også kjent som Voldtekten av Nanjing, var en japansk krigsforbrytelse i Kina under den andre kinesisk-japanske krig. Det antas at i Kina ble inntil 300.000 sivilister og krigsfanger myrdet, i flere tilfeller på svært brutale måter; henrettet i full offentlighet og med den internasjonale pressen til stede. De ble skutt, halshugget, brent i hjel, kokt, bundet sammen med piggtråd og kjørt over av tanks, skutt med maskingevær eller kastet i elva. Mellom 20.000 og 80.000 kvinner og småjenter ble voldtatt av japanske okkupasjonsstyrker i det som har fått betegnelsen verdenshistoriens største massevoldtekt.

Massakren fant sted i tiden etter at japanske styrker erobret Kinas daværende hovedstad Nanjing den 13. desember 1937 og varte i seks uker. På japansk side benektes det at overgrep av noe større omfang fant sted.

I 2014 ble dagen for utbruddet av massakren, den 13. desember, gjort til nasjonal minnedag i Folkerepublikken Kina. Wikipedia

Fødsler

32 år
Jay Greenberg (Komponist)
1991

Jay Greenberg (USA)

Komponist

Født:
13. desember 1991 (32 år)

Jay «Bluejay» Greenberg er en amerikansk vidunderbarn-komponist som begynte ved The Juilliard School i 2002 og har komponert en rekke verker.

Greenberg ble verdensberømt delvis på grunn av Juilliard-lærer Samuel Zymans hyllest av hans ungdommelige talent i CBS-programmet 60 Minutes som ble sendt i USA 28. november 2004 og på nytt 26. november 2006. «Vi snakker om et vidunderbarn på høyde med de de største vidunderbarn i historien i forhold til komposisjon. Jeg snakker om slike som Mozart, og Mendelssohn, og Saint-Saëns.» Hans hovedlærer i komposisjon var Samuel Adler.

Faren er en amerikaner som jobber som slavisk lingvist. Moren har israelsk bakgrunn. Ingen av foreldrene har noen musikalsk bakgrunn. Jay opplevde imidlertid i svært tidlig alder at han var tiltrukket av musikk. I to-årsalderen begynte han å spille cello etter å ha utvist en fiksering på dette instrumentet ved å tegne gjentatte celloer, som etterhvert utviklet seg til gånoter, og ved dessuten å klare å skrive ordet CELLO. Hans første forsøk på å komponere kom da han var tre.

Greenberg komponerer primært på sin datamaskin ved hjelp av et spesielt dataprogram for musikknotasjon der han kan nedfelle sine ideer på papiret og avspille sine partiturer på syntetiske instrumenter. Han har allerede skrevet fem symfonier og mange andre verker. Hans mest berømte arbeid hittil er en ouverture til 9/11 om terrorangrepet 11. september 2001. Da angrepene fant sted bodde han i Makedonia, men har siden flyttet tilbake til USA.

Greenberg beskriver prosessen der han får musikken på den måten at han hører musikken ferdig framført inne i hodet, ofte flere musikkstykker samtidig, og han kan da bare notere ned etterpå det han har hørt. Det er sjelden han behøver å gjøre rettelser av det han har nedtegnet. Mye annet kommer til ham på denne måten, ikke bare musikk som han mer ser på som en hobby. Han er interessert i det aller meste og kan tenke seg å studere for eksempel, fysikk, psykologi, informatikk eller kartografi.

Musikkselskapet Sony BMG Masterworks utga hans første CD 15. august 2006 som inneholder hans Symfoni nr. 5 og Strykekvintett fremført av henholdsvis London Symphony Orchestra under ledelse av José Serebrier og av Juilliard String Quartet med cellist Darrett Adkins. Han er kanskje den yngste komponist som noensinne har skrevet en eksklusiv platekontrakt med et stort plateselskap. Wikipedia

34 år
Taylor Swift (Musiker)
1989

Taylor Swift (USA)

Musiker, sanger, skuespiller, pianist, banjospiller, komponist, gitarist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Taylor Alison Swift

Født:
13. desember 1989 (34 år)

Taylor Alison Swift er en amerikansk, Grammy-belønt sanger, gitarist og låtskriver. Hun skriver om det hun opplever i livet, og sier selv at de fleste sangene handler om tidligere kjærester, kjærlighet og gutter.

Taylor Swift gav ut debutplata Taylor Swift i 2006, og den kom på sjetteplass på Billboard-lista. I 2008 utgav hun sin andre plate, Fearless, som er kritikerrost og var på førsteplass på Billboard-lista ni uker på rad. Noen av hennes mest kjente sanger er «Shake it Off», «Blank Space», «Bad Blood» og «You Belong with Me».

I filmen Valentine's Day spiller hun mot Taylor Lautner. Ellers spiller hun i seriene CSI og Law & Order. Hun har også en rolle i Hannah Montana: The Movie, og er i tillegg stemmen til Audrey i filmen "The Lorax".

Hun har vunnet 62 priser, blant annet ti Grammy Awards, 19 American Music Awards, 11 Country Music Association Awards, 8 Academy of Country Music Awards, 22 Billboard Music Awards, 1 Brit Award og 1 Emmy. Hun har også blitt nominert til 94 priser, hvorav femten er Grammy Awards. Taylor Swift har en parfymekolleksjon, Wonderstuck, som har tre varianter i kolleksjonen.

Etter lanseringen av det femte albumet, 1989, ble Swift den eneste artisten som har hatt tre separate album som har solgt over én million eksemplarer i sine respektive lanseringsuker. Wikipedia

47 år
Viola Bauer (Langrennsløper)
1976

Viola Bauer (Tyskland)

Langrennsløper

Født:
13. desember 1976 (47 år)

Viola Bauer er en tysk langrennsløper.

Hun har flere medaljer fra internasjonale mesterskap, og har vært en viktig brikke i det tyske stafettlaget. Under VM 1999 tok hun sin første mesterskapsmedalje, bronse på 4 x 5 km stafett.

Under OL 2002 i Salt Lake City ble det gull på stafetten, pluss en bronsemedalje på jaktstart.

Under VM 2003 ble det et nytt stafettgull.

I sitt andre OL, Torino 2006, var hun med på å ta sølv på stafetten, og oppnådde en femteplass i lagsprinten, sammen med lagvenninnen Evi Sachenbacher-Stehle. Wikipedia

55 år
Erlend Ottem (Musiker)
1968

Erlend Ottem (Norge)

Musiker, programmerer

Født:
13. desember 1968 (55 år)

Erlend Ottem er en norsk musiker som var med og startet rapcore-bandet Clawfinger, hvor han også spilte gitar.

Ottem startet sin musikalske karrière i Arendal med bandet Pubmates. Senere ble han rekruttert til bandet Theo (oppkalt etter trommeslager Stig Theo Eriksen). Theo ga ut LP-en The Good, the Bad, and the Ugly på Veps plateselskap i 1988. Både Ottem og den andre gitaristen i Theo, Bård Torstensen, var med og startet opp Clawfinger i 1990 da begge møtte de andre bandmedlemmene i Stockholm, hvor de alle arbeidet på et sykehus. Erlend sluttet i Clawfinger i 2003, etter fem musikkalbum og 14 år, for å følge en karrière som dataprogrammerer.

Han bor i Stockholm, hvor han arbeider for dataselskapet DevCode. Wikipedia

56 år
Jamie Foxx (Skuespiller)
1967

Jamie Foxx (USA)

Skuespiller, sanger, komiker, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Eric Marlon Bishop

Født:
13. desember 1967 (56 år)

Eric Marlon Bishop, bedre kjent som Jamie Foxx, er en amerikansk skuespiller, sanger og komiker. Han vant Oscar, BAFTA og Golden Globe for rollen som Ray Charles i filmen Ray (2004). Foxx er den tredje afro-amerikanske person i historien som har vunnet en Oscar for beste skuespiller.

Foxx dro til Los Angeles i slutten av 1980 for å starte en musikkarriere. Han ga ut musikkalbumet Peep This i 1994 og sang senere i filmmusikken til Any Given Sunday. Samtidig som han var musiker var han stand-upkomiker på stand-upklubber. Det var her han fikk artistnavnet Jamie Foxx. I 1991 vant han en komikerkonkurranse i California, Okland Comedy Competition.

I 1995 fikk Foxx datteren Corrine Marie Bishop. Hun var også hans følge under Oscar-norminasjonen i 2005.

Foxx er den andre mannlige skuespilleren som har fått to Oscar-nominasjoner, i samme år, for to forskjellige filmer: Ray og Collateral. Den første som oppnådde dette er Al Pacino. Wikipedia

57 år
Anders Aasegg Morken (Redaktør)
1966

Anders Aasegg Morken (Norge)

Redaktør

Født:
13. desember 1966 (57 år)

Anders Aasegg Morken er redaktør i lokalavisa Sør-Trøndelag som utgis på Orkanger i Trøndelag.

Avisa dekker kommunene Orkdal, Skaun, Agdenes, Snillfjord, Hemne, Meldal i Trøndelag, samt Rindal i Møre og Romsdal.

Anders Aasegg Morken er født, oppvokst og bosatt i Skaun i Trøndelag. Wikipedia

60 år
Uwe-Jens Mey (Skøyteløper)
1963

Uwe-Jens Mey (Tyskland)

Skøyteløper

Født:
13. desember 1963 (60 år)

Uwe-Jens Mey er en tysk tidligere skøyteløper som dominerte 500 meter i årene omkring 1990.

Mey deltok i sitt første OL i 1984 i Sarajevo i daværende Jugoslavia, der han kom på 8.-plass på 500 meter.

En uke før OL 1988 startet i Calgary, Canada, kom Mey på andreplass i sprint-VM bak en overlegen Dan Jansen. Jansen ble dermed den heteste favoritten til å vinne både 500 og 1 000 meter i OL. Jansen falt imidlertid på begge distansene. Uwe-Jens gikk en fantastisk 500 meter, og satte ny verdensrekord med 36,45, en rekord som ble stående i fire år. På 1 000 meter tok han sølvmedalje etter Nikolaj Guljajev.

Under OL 1992 i Albertville, Frankrike var igjen Mey og Jansen favorittene på 500 meter. Igjen viste Mey seg som den raskeste, og forsvarte gullet fra 1988. Etter dette la Mey opp som skøyteløper. Wikipedia

62 år
Per Øystein Sørensen (Musiker)
1961

Per Øystein Sørensen (Norge)

Musiker, komponist, tekstforfatter

Født:
13. desember 1961 (62 år)

Per Øystein Sørensen er en norsk vokalist og låtskriver.

Han var vokalist/pianist/komponist for bandet Fra Lippo Lippi. Hans største suksess var singlen «Shouldn't Have to Be Like That» fra 1986 med Fra Lippo Lippi, som kom på fjerdeplass på VG-lista og solgte 65 000 eksemplarer bare i Frankrike. Han ga ut 11 musikkalbum med bandet, hvor tre er samlealbum.

Albumet In A Brilliant White ble gitt ut i Filippinene under navnet Fra Lippo Lippi, men er i realiteten Per Øystein Sørensens (Per Sorensen) første solo-album (2002). Singelen «Later» (musikk: Per Ø. Sørensen, tekst: Kari Iveland) har ca. 2,5 millioner treff på YouTube foreløpig og er Sørensens største suksess noensinne.

Han har også koret på mange album, som Tatt av vinden (1990) av Bjørn Eidsvåg, Hjulkalender (2000) av Vazelina Bilopphøggers, Utkledd som meg selv (2003) av Jahn Teigen, Monkey Forest (2004) av Hanah + mange flere. Han har skrevet låter for artister som Anita Skorgan, Jan Werner, Tor Endresen og Trine Rein. Han var også med i prosjektet Forente Artister og sang på låten «Sammen for livet» til inntekt for de sultrammede i Afrika i 1985. Han har også vært stemmeskuespiller og vokalist på flere tegnefilmer som har blitt dubbet til norsk. Han koret også i Melodi Grand Prix 1984 og 1985. Wikipedia

62 år
Harry Gregson-Williams (Komponist)
1961

Harry Gregson-Williams (Storbritannia)

Komponist, filmmusikkomponist, produsent

Født:
13. desember 1961 (62 år)

Harry Gregson-Williams er en britisk filmmusikkomponist i USA. Hans bror er Rupert Gregson-Williams, som også er filmmusikkomponist.

I tillegg til at han har komponert musikken til en rekke kinofilmer, inkludert Sinbad: Legenden på de syv hav, Shrek, Flukten fra hønsegården, Spy Game, Armageddon, Livvakt uten nåde og Team America: World Police, og kanskje aller mest kjent: Narnia, er også Gregson-Williams lagt merke til for hans arbeid med populære videospill; Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty og Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Mange av hans tilhengere ble imponert over hans arrangement av det originale temaet til Metal Gear Solid, da han komponerte arbeider for Metal Gear Solid-produksjonene som involverte både orkestral og elektronisk tekstur. Hans soundtrack til Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty ble generelt sett på som skapelsen av en ny lyd, og et viktig steg mot sammenblandingen av mediene film og videospill. Wikipedia

64 år
Staffan William-Olsson (Jazzmusiker)
1959

Staffan William-Olsson (Sverige)

Jazzmusiker, komponist, jazzgitarist

Født:
13. desember 1959 (64 år)

Staffan William-Olsson spilte piano, gitar og trommer allerede i 7-årsalderen. Han studerte klassisk piano med en jazz-orientert lærer, men etterhvert tok interessen for gitaren overhånd, mest innenfor blues/rock-sjangeren: Jimi Hendrix, Deep Purple og Led Zeppelin.

Da jazz-rocken kom, ble bl.a. Weather Report, John McLaughlin og Allan Holdsworth de nye inspirasjonskildene. George Bensons LP Bad Benson var et vendepunkt – den åpnet opp ørene for den rene, uforvrengte gitarlyden. Pat Martino ble også en stor inspirasjonskilde.

Etter klassiske pianostudier ved Göteborgs Musikhögskola (William-Olsson er autodidakt gitarist), overtok han plassen etter Ulf Wakenius i den svenske fusion-gruppen Hawk on Flight. Han spilte også med Bob Berg, Lee Konitz og Palle Mikkelborg.

Han flyttet til Oslo i 1986 og jobbet som freelancegitarist før han ble medlem av hardrock-gruppen Sons of Angels i 1989. Bandet fikk platekontrakt med Atlantic Records og turnerte på USAs østkyst og i Europa. Platen solgte 100,000 eksemplar, og bandet ble oppløst.

The Real Thing ble startet i 1992. Solo-CD-en Three Shades of Blue ble Spellemannprisnominert i 1995. Den andre CD-en Smile! ble også nominert og kom i november 1998. Etter den gang har det kommet to ytterligere utgivelser: Oak Road Boogaloo i 2000 og Pop! i 2002. I 2005 startet William-Olsson mini-storbandet Sharp 9, med inspirasjonskilder som Art Pepper og Miles Davis. Med Sharp 9 har han utgitt NO:Network (2004) og Sudoku (2007). Wikipedia

66 år
Steve Buscemi (Skuespiller)
1957

Steve Buscemi (USA)

Skuespiller, regissør, produsent, manusforfatter

Født:
13. desember 1957 (66 år)

Steven Vincent Buscemi er en amerikansk skuespiller.

Buscemi ble født i Brooklyn, New York. Han er sønn av John Buscemi (en italiensk-amerikansk krigsveteran) og en irsk-amerikansk mor. Steve gikk ut fra Valley Stream Central High School i 1975, og Bennington College i 1980. Som 8-åring flyttet han med foreldrene til Long Island. Han flyttet tilbake til Brooklyn som voksen, og jobbet som brannmann fra 1980 til 1984.

Buscemi er tilknyttet den eksperimentelle teatergruppen The Wooster Group. Hans mest kjente filmroller var blant annet Mr. Pink i De hensynsløse (Reservoir Dogs), Garland Greene i Con Air, Rockhound i Armageddon, Donny i Den store Lebowski og Carl Showalter i Fargo. Til tross for at han vanligvis har kun biroller har han også hatt suksess som hovedrolleinnehaver, spesielt rollen som Seymour i Ghost World. I 2010 fikk han hovedrollen i HBO-serien Boardwalk Empire, noe som førte til at han vant en Screen Actors Guild Award og en Golden Globe Award for beste mannlige skuespiller i en TV-dramaserie.

Buscemi spiller ofte karakterer som er nevrotiske og paranoide. Han er ofte med i filmer av Coen-brødrene, hvor han ofte dør på en grusom, smertefull og overraskende måte. I Fargo blir Buscemi skutt i kjeven med en revolver. Når han insisterer på å få en større del av pengene hakker partneren hans ham i stykker med en øks, før han blir stappet i en flisekutter.

I 2003 hadde Buscemi en gjesteopptreden som seg selv i serien The Simpsons. I 2004 fikk Buscemi en rolle i mafiaserien The Sopranos, som Tony Sopranos fetter og barndomsvenn, Tony Blundetto. Buscemi regisserte fire episoder i serien.

I tillegg til skuespill har Buscemi også en karriere som regissør. Han har blant annet regissert filmene Trees Lounge (1996), Animal Factory (2000), Lonesome Jim (2005) og Interview (2007). I tillegg til filmregi har han også regissert episoder av seriene Homicide: Life on the Street og The Sopranos.

Steve Buscemi er gift med Jo Andres, som også arbeider med kunst. Hun er performanceartist, koreograf og filmmaker. Buscemi har én sønn, Lucian Buscemi, født i 1990.

Dagen etter 11. september 2001 dro Steve Buscemi til sin gamle brannstasjon for å være frivillig, og jobbet tolvtimers skift i én uke i letingen etter overlevende. Han holdt seg unna kameraene og jobbet anonymt. Wikipedia

72 år
Anita Apelthun Sæle (Politiker)
1951

Anita Apelthun Sæle (Norge)

Politiker

Født:
13. desember 1951 (72 år)

Anita Apelthun Sæle er en norsk politiker (KrF) som har sittet på Stortinget i flere perioder. Hun tilhører den verdikonservative delen av partiet.

Hun er utdannet med fagbrev kontorfag 1970, Økonomisk gymnas 1973, Kristendom grunnfag, Universitetet i Oslo 1975, Handelshøyskolen BI 1990 og ledelse (samme sted) 2006. Hun var ansatt i Bergens Privatbank fra 1969 til 1975. Wikipedia

74 år
Robert Lindsay (Skuespiller)
1949

Robert Lindsay (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Lindsay Stevenson

Født:
13. desember 1949 (74 år)

Robert Lindsay er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent fra sin rolle som den gretne og sarkastiske Ben Harper i den britiske komiserien Hvilket liv!. Lindsay har vunnet en BAFTA, en Tony Award og tre Olivier Awards for sitt arbeide. Wikipedia

75 år
Ted Nugent (Gitarist)
1948

Ted Nugent (USA)

Gitarist, musiker, sanger, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore Anthony Nugent

Født:
13. desember 1948 (75 år)

Ted Nugent, også kjent som «the Nuge» og «Motor City Madman», er en amerikansk gitarist fra Detroit i Michigan.

Han ble først kjent som medlem i The Amboy Dukes. Av hans mest kjente sanger er «Stranglehold», «Wang Dang Sweet Poontang», «Cat Scratch Fever», «Great White Buffalo», «Wango Tango» og «I Just Wanno Go Hunting». The Amboy Dukes' andre single var Journey to the Center of the Mind, som Nugent hevder han ikke visste handlet om dopbruk. The Amboy Dukes (1967), Journey to the Center of the Mind (1968) og Migration (1969) oppnådde alle en moderat suksess. Personlige motsetninger innad i bandet ødela det nesten, og bandet ble etter hvert kjent som Ted Nugent & the Amboy Dukes.

Nugent droppet etterhvert The Amboy Dukes og signerte for Epic Records i 1975. Hans første musikkalbum var selvtitulert, Ted Nugent, og ble en hit i heavymetalmiljøet. i 1976 kom albumet Free for All, med Meat Loaf som vokalist, og i 1977 Cat Scratch Fever, hvor singelen med samme navn ble en stor hit, og i 1978 Double Live Gonzo.

På 1980-tallet ga Nugent ut flere mindre vellykkede album, blant annet Little Miss Dangerous fra 1986. Han prøvde seg også som skuespiller, og spilte blant annet en narkotikaskurk i en Miami Vice episode. På slutten av tiåret dannet han sammen med Jack Blades, Tommy Shaw og Michael Cartellone gruppen Damn Yankees. Albumet Damn Yankees fra 1990 solgte godt, men i realiteten var musikkstilen utdatert og gruppen klarte ikke å fortsette suksessen.

Damn Yankees ble oppløst og Nugent ga på midten av nittitallet ut Spirit of the Wild, som markerte et comeback som soloartist og albumet fikk en god mottakelse.

Ted Nugent begynte på nittitallet å gjøre seg bemerket for andre ting enn musikk. Han er kjent for tildels ekstreme, også etter amerikansk målestokk, konservative og libertarianske synspunkter. Han tar sterkt avstand fra dopbruk og alkoholmisbruk, men spesielt høy stjerne har han blant våpenrettighetsforkjempere. Han er livstidsmedlem av National Rifle Association (NRA) og har vært en aktiv talsmann for denne saken. På NRAs årsmøte i Houston i 2005 uttalte han:

Remember the Alamo! Shoot 'em! To show you how radical I am, I want carjackers dead. I want rapists dead. I want burglars dead. I want child molesters dead. I want the bad guys dead. No court case. No parole. No early release. I want 'em dead. Get a gun and when they attack you, shoot 'em.

Han har skrevet to bøker God, Guns and Rock 'n' Roll (2000) og kokeboken Kill It and Grill It fra 2002 sammen med sine kone Shemane Nugent. Wikipedia

74 år
Herman Cain (Radiovert)
1945 - 2020

Herman Cain (USA)

Radiovert, programleder, politiker, forretningsdrivende, journalist, skribent

Født:
13. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
30. juli 2020 (74 år) (3 år siden)

Herman Cain var en amerikansk forretningsmann, radiovert og republikansk politiker som to ganger forsøkte å bli nominert av det republikanske parti som dets presidentkandidat. Wikipedia

79 år
Ursula Evje (Politiker)
1944

Ursula Evje (Norge)

Politiker

Født:
13. desember 1944 (79 år)

Ursula Evje er en norsk politiker (Uavhengig). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Akershus i 1997 for FrP. (Uavhengig fra 14. desember 2004) Wikipedia

81 år
Arne Treholt (Diplomat)
1942

Arne Treholt (Norge)

Diplomat, politiker, journalist

Født:
13. desember 1942 (81 år)

Arne Treholt er en norsk tidligere embedsmann og politiker (Ap).

Den 20. januar 1984 ble han arrestert og siktet for spionasje, og 20. juni 1985 ble han i Eidsivating lagmannsrett dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, i det som ble kjent som Treholt-saken.

I dommen het det at Treholt hadde gjort skade mot Norge «som til dels ikke lar seg reparere» og at skadene «som teoretisk kan avbøtes» ifølge Forsvarssjefen ville koste «flere års forsvarsbudsjetter». Treholt var byråsjef i UD da han ble arrestert.

Treholt har i alle år hevdet å være uskyldig i spionasje, men har innrømmet både å ha hatt hemmelige møter med KGB, å ha gitt KGB graderte dokumenter og å ha tatt imot penger både fra KGB og Saddam Husseins Irak, som til dels ble plassert på en hemmelig konto i Sveits. Treholt gav Sovjetunionen opplysninger om forsvarsplanene for Nord-Norge ved sovjetisk invasjon, materielle svakheter i Forsvaret, mobiliseringstider, soldater på vakt, norske angrepsalternativer i tilfelle sovjetisk invasjon, beredskapslagre, møtereferatene til statsministeren og utenriksministeren, og NATO-alliertes lagring av tungt utstyr i Norge. Treholts egen forklaring om at han var en slags «privatpraktiserende utenriksminister» ble beskrevet som grensende til stormannsgalskap i dommen. I sin egen bok Gråsoner fra 2004 innrømmet han både grov uforstand i tjenesten og «stormannsgalskap» og mente at KGB hadde startet såkalt grooming med sikte på å verve ham som agent, men at arrestasjonen av ham kom KGB i forkjøpet.

Etter åtte og et halvt års soning ble han benådet av regjeringen Brundtland av helsegrunner 3. juli 1992.

Han reiste siden til Russland og er nå bosatt i Moskva. Han har tidvis også oppholdt seg på Kypros, der det bor mange russiske forretningsmenn. Treholt har etter soningen livnært seg som forretningsmann og spesialisert seg på å handle med russiske verdipapirer via internett.

Treholt har begjært straffesaken sin gjenopptatt flere ganger. I 2010 hevdet Geir Selvik Malthe-Sørenssen, en privatetterforsker engasjert av Treholt, at bevisene i Treholt-saken var fabrikkert. Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker festet ikke lit til påstandene og avslo begjæring om gjenopptagelse for fjerde gang 9. juni 2011. Malthe-Sørenssen ble i 2016 avslørt for å ha fabrikkert beviser som angivelig skulle renvaske Treholt og ble i 2018 dømt til tre års fengsel for omfattende bedrageri og dokumentfalsk i flere saker. Wikipedia

83 år
Jutta Lampe (Skuespiller)
1937 - 2020

Jutta Lampe (Tyskland)

Skuespiller

Født:
13. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
3. desember 2020 (83 år) (3 år siden)

Jutta Lampe var en tysk skuespiller.

Hun studerte hos Eduard Marks i Hamburg, og fikk sitt første engasjement ved Staatstheater Wiesbaden. Senere ble hun ansatt ved Nationaltheater Mannheim og på 1960-tallet ble hun knyttet til Theater der Freien Hansestadt Bremen. Hun fortsatte i Berlin ved Schaubühne am Halleschen Ufer, hvor hun i 1971 spilte Solvejg i Peter Steins skjellsettende oppsetning av Henrik Ibsens Peer Gynt.

Fra 1970-tallet spilte hun også i flere filmer av Margarethe von Trotta, blant annet i Blodets bånd.

Hun mottok en rekke teater- og filmpriser, og i 1998 mottok hun den tyske ordenen Pour le Mérite. Wikipedia

77 år
Richard Darryl Zanuck (Filmprodusent)
1934 - 2012

Richard Darryl Zanuck (USA)

Filmprodusent, manusforfatter

Født:
13. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
13. juli 2012 (77 år) (12 år siden)

Richard Darryl Zanuck var en amerikansk filmprodusent.

Sønn av Virginia Fox og Darryl F. Zanuck, lederen for filmstudioet 20th Century Fox. Mens han studerte ved Stanford University, begynte Zanucks karriere i filmindustrien for filmstudioet 20th Century Fox. Senere dannet han sitt eget filmstudio. I 1968 giftet Zanuck seg med modellen og skuespilleren Linda Harrison. De skilte seg i 1978.

Zanuck ble tildelt Irving G. Thalberg Memorial Award ved Academy of Motion Picture Arts and Sciences i 1990. Han har også en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 2000 var Zanuck og hans tredje kone Lili Fini Zanuck medprodusenter for den 72. Oscar-utdelingen.

Zanuck har arbeidet sammen med regissøren Tim Burton seks ganger, med filmer som Planet of the Apes (2001), Big Fish (2003), Charlie og sjokoladefabrikken (2005), Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street (2007), Alice i Eventyrland (2010), og Dark Shadows (2012).

Zanuck døde 13. juli 2012 i sitt hjem i Beverly Hills av hjerteinfarkt. Wikipedia

72 år
Kalevi Hämäläinen (Langrennsløper)
1932 - 2005

Kalevi Hämäläinen (Finland)

Langrennsløper

Født:
13. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
10. januar 2005 (72 år) (19 år siden)

Kalevi Hämäläinen var en finsk langrennsløper. Han hadde sin storhetstid på slutten av 1950-årene og begynnelsen av 1960-årene. Wikipedia

93 år
Ivar Alver (Realitydeltaker)
1930

Ivar Alver (Norge)

Realitydeltaker, journalist

Født:
13. desember 1930 (93 år)

Ivar Bertinius Magne Alver er en norsk journalist og offiserer. Han ble i 2003 kjent for sin deltagelse i det norske reality-tv-programmet Eldrebølgen, som gikk på NRK.

Alver begynte sin yrkeskarriere i Bladet Tromsø, og var så sent som i 2002 aktiv i Budstikka. I disse årene har han jobbet med flere ting, blant annet intervjuet han sin store helt Louis Armstrong da han bodde i USA rundt 1960. Han var redaktør i Romsdalsposten en periode på 1960-tallet og arbeidet også for Norges Handels- og Sjøfartstidende. Han har også jobbet for Miljøverndepartementet. Alver har i tillegg bakgrunn fra Forsvaret og har gjennomført både Befalsskole og Forsvarets høgskole. Han har tjenestegjort i Tysklandsbrigaden og på Gazastripen og hadde graden Major da han sluttet.

Han ble i 1997 tildelt Norpress-prisen for sin innsats i den konservative presse. Han har utgitt flere bøker og hatt flere verv innen pressens organisasjoner. Wikipedia

91 år
Christopher Plummer (Skuespiller)
1929 - 2021

Christopher Plummer (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Christopher Orme Plummer

Født:
13. desember 1929 (94 år siden)

Døde:
5. februar 2021 (91 år) (3 år siden)

Arthur Christopher Orme Plummer var en canadisk skuespiller som først gjorde seg gjeldende på den canadiske scenen før han debuterte på Broadway i 1952. Han spilte en rekke mangeartede roller, og er blant annet kjent gjennom ulike Shakespeare-tolkninger. En av Plummers mest kjente roller var som baron von Trapp i The Sound of Music. Han vant Oscar for beste mannlige birolle for sin rolle i Beginners (2011).

Christopher Plummer ble født i 1929 i Toronto. Hans foreldre var John Orme Plummer og hans ektefelle Isabella Marys (neé Abbott); han var deres eneste barn. Moren var barnebarn av den kanadiske statsminister John Abbott. Plummer var også i slekt med skuespilleren Nigel Bruce. Plummers foreldre skilte seg ikke lenge etter han var født, og han vokste for det meste opp med moren, i familien Abbotts hjem i Senneville i Quebec, utenfor Montreal.

Plummer var fra tidlig av innrettet mot å utdanne seg til konsertpianist, men utviklet tidlig en stor interesse for teater og begynte å skuespille mens han studerte ved High School of Montreal. Han ble da inspirert blant annet av Laurence Oliviers film Henrik V (1944).

Christopher Plummer debuterte på de kanadiske teaterscener i 1950, og i 1952 gjorde han Broadway-debut. Han ble ansett å være en svært respektert og dyktig Shakespeare-tolker. En av Christopher Plummers mest kjente roller var som syvbarnsfaren og den monarkistiske østerrikske marineoffiseren Georg von Trapp i Sound of Music fra 1965. Her spilte han en positiv offisersrolle fra nazitiden, senere skulle han også spille en negativ, som Obersturmbannführer Herbert Kappler i The Scarlet and the Black. Andre prestasjoner som er blitt særlig stående er som Rudyard Kipling i The Man Who Would Be King (1975) og Sherlock Holmes i Murder by Decree (1979). Han hadde hovedrollen i Eyewitness (1981) og biroller i Malcolm X (1992) og Wolf (1994).

I 2008 utkom Plummers memoarer, In Spite of Myself.

I 2010 bles Christopher Plummer nominert til både en Oscar og en Golden Globe for sin rolle som Lev Tolstoj i The Last Station. I 2011 vant han en Golden Globe såvel som en Oscar för Beste mannlige birolle som den homoseksuelle faren Hal i Beginners. 82 år gammel ble Plummer da den eldste skuespiller så langt som vant en Oscar.

Christopher Plummer var gift tre ganger. Hans første hustru var skuespillerinnen Tammy Grimes; de giftet seg i 1956. Ekteskapet varte i fire år og de fikk i 1957 datteren Amanda Plummer, som også ble skuespiller. Plummer var så gift med journalisten Patricia Lewis årenr 1962–1967. Tre år etter sin andre skilsmisse giftet han seg med skkuespillerinnen Elaine Taylor (f. 1943); de bodde i Weston i Connecticut. Wikipedia

96 år
Philip Warren Anderson (Fysiker)
1923 - 2020

Philip Warren Anderson (USA)

Fysiker, universitetslærer, teoretisk fysiker, forsker

Født:
13. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
29. mars 2020 (96 år) (4 år siden)

Philip Warren Anderson var en amerikansk fysiker som mottok Nobelprisen i fysikk i 1977.

Anderson ble utdannet ved Harvard University og var professor ved University of Cambridge. Han skrev flere bøker om fysikk.

I 1977 fikk han Nobelprisen i fysikk sammen med Nevill Francis Mott fra Storbritannia og John H. van Vleck fra USA «for deres grunnleggende teoretiske arbeid med elektronisk struktur i magnetiske og uordnede systemer». Wikipedia

100 år
George P. Shultz (Politiker)
1920 - 2021

George P. Shultz (USA)

Politiker, samfunnsøkonom, offiser, diplomat, universitetslærer, forretningsdrivende

Født:
13. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
6. februar 2021 (100 år) (3 år siden)

George Pratt Shultz var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs arbeidsminister 1969–1970, finansminister 1972–1974 og utenriksminister 1982–1989. Wikipedia

92 år
Arild Haaland (Filosof)
1919 - 2012

Arild Haaland (Norge)

Filosof, faglitterær forfatter, litteraturhistoriker

Født:
13. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
24. januar 2012 (92 år) (12 år siden)

Arild Haaland var en norsk filosof, litteraturhistoriker, sakprosaforfatter, oversetter og politisk engasjert person. Han var ansatt ved Filosofisk institutt ved Universitetet i Bergen fra 1961 til 1987, først som universitetslektor, senere som førsteamanuensis. Arild Haaland døde 24. januar 2012 etter lengre tids sykdom. Haaland beskrives som «Bergens mest kjente filosof» fra 1900-tallet. Wikipedia

87 år
Werner Christie (Flyger)
1917 - 2004

Werner Christie (Norge)

Flyger, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Werner Hosewinckel Christie

Født:
13. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
29. desember 2004 (87 år) (19 år siden)

Werner Hosewinckel Christie var en norsk offiser og jagerflyver under andre verdenskrig.

Han var sønn av professor Werner Hosewinckel Christie og Karen f. baronesse Wedel-Jarlsberg, bror av generalmajor Johan Koren Christie og pianist Amalie Christie, og onkel (farbror) til tidligere helseminister Werner Christie.

Christie var flyelev ved Hærens Flyveskole fra 1938 til 1939. Ved krigens utbrudd i Norge den 9. april 1940 var han stasjonert på Sola lufthavn i Stavanger, og deltok i forsvaret da tyske fallskjermsoldater inntok flyplassen. Christie deltok som infanterist i kampene i Rogaland fram til 23. april. Den 11. november gikk Christie sammen med kullkameraten Reidar From på ski til Sverige. Via Sovjetunionen, Japan og USA kom han 1. februar 1941 til Little Norway i Toronto, der han ble instruktør.

Sammen med personellet som skulle opprette 331 (Norwegian) Squadron reiste han med skip fra Halifax 22. mai som nyutnevnt løytnant. Etter et opphold ved en britisk treningsenhet, No. 56 Operational Training Unit, kom han i september 1941 til 331 skvadron, som da var utstyrt med Hawker Hurricane. Der var det blitt for mange flygere, og Christie og to andre norske flygere ble overført til en annen Hurricane-skvadron, 253 Squadron RAF. I januar 1942 ble en ny norsk jagerflyskvadron, 332 (Norwegian) Squadron, opprettet, og Christie ble beordret dit. Etterhvert avanserte han til major og sjef for skvadronen, deretter som oberstløytnant sjef for den britiske 234 Squadron, den britiske 150 Wing og den britiske Hunsdon Wing. Den 18. april 1945 måtte Christie hoppe ut i fallskjerm over Tyskland, og han tilbrakte den siste krigsmåneden som krigsfange i Oflag X-C (Offizierlager 10-C) i Lübeck.

Christie var flyveress, og ble kreditert 11 nedskutte tyske fly, det siste to dager før han selv ble tatt til fange etter å ha hoppet ut av flyet på grunn av brann i motoren over Schleswig.

Etter krigen arbeidet Christie en periode i SAS, men startet fra 1949 en ny karriere i Luftforsvaret. I 1956 ble Christie avgitt fra Flyvåpnet for å fungere som generalsekretær i Norsk Aero Klubb. Han satt i stillingen helt til Riksrevisjonen i 1959 kom frem til at Flyvåpnet ikke hadde hjemmel til en slik beordring, og han ble beordret tilbake. Han var i perioden 1968–71 sjef for Luftkommando Nord-Norge, i perioden 1971–76 kommandør for luftstridskreftene i Sør-Norge.

Han forlot Luftforsvaret som generalmajor i 1977. Han begynte da i Helly-Hansen A/S, før han fra 1978 ledet utenlandsavdelingen i Norges Røde Kors.

For sin innsats under krigen ble Christie tildelt Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen og Deltagermedaljen med rosett. Han ble også dekorert med de britiske utmerkelsene Distinguished Service Order, Distinguished Flying Cross, 1939–1945 Star og Atlantic Star med rosett. Christie var også ridder av 1. klasse av den svenske Sverdordenen og ble i 1969 tildelt Norsk Aero Klubbs hederstegn i sølv. Wikipedia

71 år
Jan Baalsrud (Motstandskjemper)
1917 - 1988

Jan Baalsrud (Norge)

Motstandskjemper, instrumentmaker

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Sigurd Baalsrud

Født:
13. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
30. desember 1988 (71 år) (35 år siden)

Jan Sigurd Baalsrud var en norsk instrumentmaker og motstandsmann under andre verdenskrig. Han var fenrik i Kompani Linge. Han er mest kjent for sin dramatiske flukt gjennom Nord-Troms til Sverige våren 1943, en flukt som har blitt dramatisert i flere bøker og filmer. Wikipedia

85 år
Archie Moore (Bokser)
1913 - 1998

Archie Moore (USA)

Bokser, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Archibald Lee Wright

Født:
13. desember 1913 (110 år siden)

Døde:
9. desember 1998 (85 år) (25 år siden)

Archie Moore eller Archibald Lee Wright var en amerikansk bokser. Wikipedia

57 år
Phillips Brooks (Forfatter)
1835 - 1893

Phillips Brooks (USA)

Forfatter, prest, låtskriver

Født:
13. desember 1835 (188 år siden)

Døde:
23. januar 1893 (57 år) (131 år siden)

Phillips Brooks var en amerikansk prest og forfatter som en kort tid gjorde tjeneste som biskop i den episkopale kirke i Massachusetts på 1890-tallet. I den episkopale kalenderen blir han minnet på dødsdagen sin, 23. januar. Wikipedia

58 år
Heinrich Heine (Lyriker)
1797 - 1856

Heinrich Heine (Tyskland)

Lyriker, skribent, journalist, litteraturkritiker, dikterjurist, pressekontakt, essayist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Johann Heinrich Heine

Født:
13. desember 1797 (226 år siden)

Døde:
17. februar 1856 (58 år) (168 år siden)

Christian Johann Heinrich Heine var en av de mest betydelige tyske romantiske poeter.

Han ble født i en assimilert jødisk familie i Düsseldorf, og det jødiske navnet hans var Chaim Heine. Faren var en handelsmann som under den franske okkupasjonen, og som resultat av opplysningstiden, hadde funnet nye muligheter som åpnet seg for jøder. Da faren gikk konkurs, ble Heinrich Heine sendt til Hamburg, hvor hans rike bankieronkel Salomon Heine oppmuntret ham til en kommersiell karrière. Heine trivdes imidlertid ikke som forretningsmann, og begynte å studere jus ved universitetene i Göttingen, Bonn og Berlin. Imidlertid fant han ut at han var mer interessert i litteratur enn jus, selv om han gjorde ferdig graden sin i 1825. Han konverterte til protestantismen samme år. (Like fullt ble hans verker senere svartelistet av nazistene, siden han var født som jøde.) Ett av hans kjente sitat viste seg profetisk: «Der man brenner bøker, vil man til slutt også brenne mennesker.»

Heine er best kjent for sin lyriske poesi, meget av den ble satt musikk til av lieder-komponister som Franz Schubert og Robert Schumann, men også av Edvard Grieg.

Elisabeth av Bayern reiste et tempel over Heine ved sin villa på Korfu. Hun mente å være et medium, og at hennes egne vers ble diktert henne av Heine fra det hinsidige.

Han ble begravet på Cimetière de Montmartre i Paris. Wikipedia

Dødsfall

53 år
Knut Ivar Skeid (Redaktør)
1957 - 2010

Knut Ivar Skeid (Norge)

Redaktør, journalist, gründer, medieforretningsmann

Født:
31. januar 1957 (67 år siden)

Døde:
13. desember 2010 (53 år) (13 år siden)

Knut Ivar Skeid var en norsk redaktør, gründer og medieforretningsmann.

Skeid gikk økonomisk linje ved Nadderud gymnas i Bærum, men utdannet seg senere til overtrykker på Centraltrykkeriet.

Skeid ble tidlig aktiv i den norske ml-bevegelsen. På begynnelsen av 1980-tallet satt han i sentralstyret i Rød Ungdom, og var redaktør for organisasjonens tidsskrift Rute 80 fra 1981 til 1983. Skeid arbeidet en periode i bevegelsens trykkeri Duplotrykk. Deretter begynte han sin aviskarriere som journalist og vaktsjef i Klassekampen.

Fra Klassekampen gikk han til IT-avisen Computerworld, som han bygde opp til en stor aktør i mediebransjen. Senere jobbet han i Ingeniørnytt og Økonomisk Rapport, før han begynte i Trygve Hegnars Kapital. Hos Hegnar spilte han en viktig rolle da Finansavisen i 1992 ble lansert som dagsavis.

I 1996 startet han Nettavisen sammen med Odd Harald Hauge og Stig Eide Sivertsen. Nettavisen ble solgt til svenske selskapet Spray da IT-bransjen var på det heteste, noe som gjorde Skeid til mangemillionær.

Tidlig på 2000-tallet bosatte han seg en periode i Berlin, der han var sentral i oppbyggingen av den tyske nettavisen Netzeitung, en tysk avlegger av norske Nettavisen.

Skeid var også arbeidende styreformann og investor i PR-byrået Brynhildsen Woldsdal, og daglig leder i det norske programvareselskapet Escenic, som lager publiseringsverktøy for nettaviser. Wikipedia

84 år
Arne Næss (Politiker)
1925 - 2009

Arne Næss (Norge)

Politiker

Født:
21. februar 1925 (99 år siden)

Døde:
13. desember 2009 (84 år) (14 år siden)

Arne Næss var en norsk politiker for Kristelig Folkeparti. Han var ordfører i Bergen i to to-årsperioder, og varaordfører i ti år.

Arne Næss utdannet seg til smed. Etter krigen var han fangevokter for tyske nazister og nordmenn som ble dømt for å ha samarbeidet med tyskerne. Siden var han til sjøs som reparatør og arbeidet i forsikringsbransjen. I 1956 startet han en fiskematbedrift i Bergen.

I 25 år, fra 1964 til 1989 var han medlem av Bergen bystyre, i 1976 ble han valgt til varaordfører. I 1984 ble han KrFs første ordfører i Bergen, da for en periode på to år. Siden kom han igjen som ordfører i 1988 for en ny toårsperiode. Ved valget i 1989 tok han ikke gjenvalg. Han fikk flere ganger spørsmål om å stille til valg til Stortinget for Kristelig Folkeparti, men avslo det.

I sitt politiske arbeid var Næss sterkt opptatt av næringslivets situasjon og arbeidet mye for å tilrettelegge næringsareal i byen og for å legge til rette for nye arbeidsplasser. Da han ble ordfører i 1984 var Bergen kommune i en vanskelig økonomisk situasjon, men Næss klarte å skaffe byen et ekstra statstilskudd på 60 millioner kroner. Han var sterkt engasjert i å få utbedret nordre innfartsåre til sentrum, og gikk i den forbindelse inn for bompenger i byen.

Utenom politikken var Arne Næss aktiv i Bergen Frikirke og i Motorførernes Avholdsforbund, hvor han var styremedlem fra 1956 til 1968 og formann i organisasjonens sentralstyre fra 1976 til 1980. For dette fikk han organisasjonens høyeste utmerkelse, MAs gullmedalje. Wikipedia

76 år
Kjartan Slettemark (Kunstmaler)
1932 - 2008

Kjartan Slettemark (Sverige)

Kunstmaler, billedhugger

Født:
6. august 1932 (92 år siden)

Døde:
13. desember 2008 (76 år) (15 år siden)

Kjartan Slettemark var en svensk-norsk kunstner, særlig kjent for sine kontroversielle bilder på 60- og 70-tallet. Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1956–1959 og Statens kunstakademi i Oslo 1959–1960, deretter ved Gerlesborgskolan og Konsthögskolan i Stockholm. Slettemark ble svensk statsborger i 1966. Wikipedia

85 år
Horst Tappert (Skuespiller)
1923 - 2008

Horst Tappert (Tyskland)

Skuespiller, filmregissør

Født:
26. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
13. desember 2008 (85 år) (15 år siden)

Horst Tappert var en tysk skuespiller.

Tappert var sønn av en embedsmann. Etter folkeskolen gikk han fra 1937 til 1940 i lære som industriøkonom. I 1940 ble han innkalt til militærtjeneste som luftvernsoldat og ble i 1943 overført til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf» som panzergrenader/antitanksoldat, der han senere avanserte til løytnant. Han ble alvorlig såret på østfronten og tilbrakte lang tid på flere feltsykehus og senere på sykehus i Tyskland, noe som var grunnen til at han også overlevde krigen.

Tappert begynte etter annen verdenskrig i teateret, gikk over til hørespill, kino- og fjernsynsfilmer, og fikk etterhvert sin egen serie med detektivserien Derrick. Han spilte der sjefinspektør Stephan Derrick ved kriminalpolitiet i München, som sammen med sin assistent Harry Klein løste kompliserte kriminalsaker.

Han ble regnet som en stor norgesvenn og likte å feriere i Norge. Tappert og kona Ursula hadde hytte i Hamarøy kommune i Nordland fra 1990 til 2008, da de pga. sin alder og sviktende helse måtte selge den. Konen Ursula Pistor er også skuespiller, utdannet fra den samme skuespillerskolen i Berlin som Ellinor Hamsun, datteren til Knut Hamsun.

I 2002 fikk Tappert den norsk-tyske Willy Brandt-prisen. Prisutdelingen ble foretatt i Bergen av ministerpresident Harald Ringstorff (Mecklenburg-Vorpommern) og den norske finansminister Ansgar Gabrielsen. (Wenche Myhre mottok også denne prisen ved samme anledning.)

Våren 2013 kom det fram opplysninger om at Horst Tappert under andre verdenskrig hadde tjenestegjort på østfronten i en Waffen-SS-enhet. Dette førte til at fjernsynskanalen ZDF, som produserte de i alt 280 episodene av serien i årene 1974 til 1998, innstilte reprisesendingene av Derrick. Også i Nederland ble sendingene innstilt.

Det som per mai 2013 syntes å stå fast, var at Tappert allerede i 1940, som 17-åring, ble innkalt som vernepliktig soldat i hæren. Han tjenestegjorde senere som luftvernsoldat, og ble utdannet til dette i Arolsen og siden - sannsynligvis en av de første månedene av 1943 - sendt som menig luftvernsoldat til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf», som kjempet på østfronten. Der ble han såret eller skadet i mars 1943, nærmere bestemt ved Kharkov. Han ble behandlet ved tre lasaretter, det siste i Wien. Historikeren Jan Erik Schulte, med SS-historie som spesialfelt, har fremholdt at omstendighetene rundt Tapperts medlemskap i SS og hvorvidt han kan ha vært presset eller tvunget inn i våpengrenen, ikke fremgår av kildene. Wikipedia

34 år
Chuck Schuldiner (Gitarist)
1967 - 2001

Chuck Schuldiner (USA)

Gitarist, sanger, komponist, musiker, låtskriver

Født:
13. mai 1967 (57 år siden)

Døde:
13. desember 2001 (34 år) (22 år siden)

«Evil Chuck» Schuldiner var en amerikansk musiker best kjent som skaperen av death metal-bandet Death og en stor inspirasjon for sjangeren. Han var det eneste faste medlemmet av Death i perioden bandet eksisterte (1983–1999).

I mai 1999 begynte han å føle en stikkende smerte i nakken og oppsøkte lege, som 13. mai konstaterte at han hadde hjernesvulst. To år senere (13. desember 2001) døde Chuck Schuldiner av sykdommen. Wikipedia

77 år
Alice Marble (Tennisspiller)
1913 - 1990

Alice Marble (USA)

Tennisspiller, tegneserieforfatter

Født:
28. september 1913 (110 år siden)

Døde:
13. desember 1990 (77 år) (33 år siden)

Alice Marble var en amerikansk kvinnelig tennisspiller.

Marble vant sin første Grand Slam-turnering i 1936, hun beseiret Helen Jacobs med 4-6, 6-3, 6-2 i finalen i amerikanske mesterskapet og hun vant også mixeddoubletittelen. I 1938 vant Marble en «triple crown» i det amerikanske mesterskapet, det vil si seier i single, double og mixeddouble og hun gjorde om bedriften i både 1939 og 1940. Hun tok også en «triple crown» i Wimbledon i 1939, i singlefinalen beseiret hun britiske Kay Stammers med 6-2, 6-0.

Hun deltok også på det amerikanske Wightman Cup-laget i 1933, 1937–39 og hun tapte kun to kamper.

Hun ble av amerikanske sportsjournalister kåret til beste idrettskvinne i USA i både 1939 og 1940. Alice Marble ble i 1964 opptatt i International Tennis Hall of Fame. Wikipedia

46 år
Anne-Lise Tangstad (Skuespiller)
1935 - 1981

Anne-Lise Tangstad (Norge)

Skuespiller

Født:
6. februar 1935 (89 år siden)

Døde:
13. desember 1981 (46 år) (42 år siden)

Anne-Lise Tangstad var en norsk skuespiller.

Tangstad debuterte 1954 i stykket South Pacific på Centralteatret, hvor hun senere ble ansatt i 1957–58. Hun var etter det ved Folketeatret i 1958–59 og Oslo Nye Teater 1959–70, deretter frilans. På scenen gjorde hun seg særlig bemerket som Sofia i Tsjekhovs Den lettsindige Platonov, Hazel i Eugene O'Neills Sorgen kler Elektra, Helen i Shakespeares Helligtrekongersaften, fru Krana i Kranes konditori og som Guriana i Oskar Braatens Ungen.

Hun har også medvirket i en rekke filmer og huskes kanskje særlig for Brent jord (1969), Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970), Den sommeren jeg fylte 15 (1976) samt flere filmer om Olsenbanden. På TV var hun blant annet å se i Nitimemordet, Benoni og Rosa og en episode av Fleksnes. Hun ga også stemme til Jomfru Marian i den norske versjonen av tegnefilmen om Robin Hood.

Hun var gift med skuespilleren Frimann Falck Clausen (død 1983). Wikipedia

43 år
Ingrid Vang Nyman (Forfatter)
1916 - 1959

Ingrid Vang Nyman (Danmark)

Forfatter, illustratør

Født:
21. august 1916 (107 år siden)

Døde:
13. desember 1959 (43 år) (64 år siden)

Ingrid Vang Nyman var en dansk illustratør. Hun er i ettertid mest kjent for de klassiske tegningene til Astrid Lindgrens bøker om Pippi Langstrømpe, og arbeidene hennes er i dag høyt ansett som illustrasjonskunst.

Ingrid Vang Nyman var barnebarn av den danske nasjonalbankdirektøren Johannes Lauridsen, stifteren av Alfa Margarinefabrik. I 1935 begynte hun på kunstakademiet i København, men sluttet etter et par år. Hun forsøkte seg som fri kunstner, blant annet med malerier og keramikk, men begynte snart å lage illustrasjoner, særlig til barnebøker.

Ved kunstakademiet hadde Ingrid Vang Nyman truffet Arne Nyman som var maler, tegner og lyriker. De giftet seg i 1940. Samme år ble sønnen Peder født. Ekteskapet ble oppløst etter et par år, og i 1943 flyttet hun og sønnen til Stockholm. Der kom Vang Nyman i kontakt med det nystartede barnebokforlaget Rabén & Sjögren som trengte en illustratør til bøkene om Pippi Langstrømpe.

Ingrid Vang Nyman var tidvis svært produktiv, men forble likevel forholdsvis ukjent. Etter langvarige økonomiske og helsemessige problemer begikk hun selvmord på Luciadagen i 1959.

Ingrid Vang Nymans illustrasjoner er kjennetegnet av klare fargeflater, tydelige konturer og en sikker figurtegning i en forenklet, dekorativ realisme.

Sønnen Peder Nyman ble tegner som sin mor, og var særlig kjent for sine stiliserte og poengterte avistegninger i den danske dagsavisa Politiken. Han døde i 2001. Wikipedia

25 år
Bjarne Ness (Kunstmaler)
1902 - 1927

Bjarne Ness (Norge)

Kunstmaler, tegner

Født:
17. mars 1902 (122 år siden)

Døde:
13. desember 1927 (25 år) (96 år siden)

Bjarne Ness var en norsk tegner og kunstmaler.

Han var sønn av en industriarbeider, og som eldst i en søskenflokk på seks, vokste han opp i nokså trange kår. Han viste tidlig interesse og talent for billedkunst. Etter folkeskolen på Lilleby gikk han på den kommunale middelskolen fra 1916 til 1919. I denne perioden fikk han også sin første profesjonelle undervisning i tegning hos NTH-professor Harald Krohg Stabell, som drev kunstskole på fritiden. Ness ble ble etterhvert regnet som en av Trondheims store sønner som følge av sin kunst.

Men han måtte legge kunsten til side til fordel for pengeinnbringende arbeid, og ble aspirant ved jernbanen. I 1923 begynte han på Jernbaneskolen på Hamar, og samme høst fikk han med hjelp jobb i Oslo.

I Oslo fikk han for alvor nærkontakt med kunstmiljøet i hovedstaden, og hans intense interesse for bildekunst skjøt fart. I 1924 ble han elev ved malerskolen til Axel Revold. Han tilegnet seg med selvstendighet og talent Matisse-skolens lærdommer, men studerte også gamle mestere som Michelangelo, Rafael og Delacroix m.fl. Han arbeidet målbevisst med de klassiske komposisjonsproblemer for å gi sine figurgrupper fasthet og sammenheng, men utviklet også en rik og følsom koloritt av kjølig klarhet.

I 1925 fikk han stor oppmuntring gjennom å bli antatt og få gode kritikker ved den tradisjonelle Høstutstillingen. Tida framover var delt mellom jernbanen og maling. Etter hvert fikk han solgt noen av arbeidene sine, og han fikk også et større utsmykkingsoppdrag ved Østensjø skole i Oslo.

De siste par årene av hans liv var hans produksjon hektisk, og innebar flere verk som regens som klassiske: De tre ryttere, Gjøglere, Seierherren, Selvportrett, m.fl.

Høsten 1927 fikk han endelig oppfylt drømmen om å reise til Paris, men han led av tuberkulose og døde en måned etter, den 13. desember 1927, bare 25 år gammel. Den 2. januar 1928 ble han gravlagt på Lademoen kirkegård.

I 1965 ble en gate oppkalt etter ham på Nardo (Steindal/Othilienborg) i Trondheim, Bjarne Ness' veg. Wikipedia

77 år
Emma Dahl (Komponist)
1819 - 1896

Emma Dahl (Norge)

Komponist, sanger, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Emma Charlotte Amalie Dahl

Født:
6. april 1819 (205 år siden)

Døde:
13. desember 1896 (77 år) (127 år siden)

Emma Charlotte Amalie Dahl var en tysk-norsk sopransangerinne og lieder-komponist og sangpedagog.

Hun fikk sang- og musikkundervisning hos sin adoptivmor, baronesse von Nathorp, som tidligere hadde hatt en strålende sangerkarriere som Marianne Sessi. Til minne om henne kalte Emma Freyse seg i tidlige år ofte Freyse-Sessi.

Emma Freyse debuterte 17 år gammel i Berlin 1836 hvor hun til stort bifall sang «Agathe» i Carl Maria von Webers opera Der Freischütz. Med anbefalinger fra Bettina von Arnim og Gaspare Spontini åpnet scenene i Breslau, Leipzig, Schwerin osv seg for henne. Hun utmerket seg i rollene som «Norma» i Vincenzo Bellinis opera med samme navn, «Amina» i Bellinis La sonnambula, «Rachel» i Jacques Fromental Halévys La juive, «Rosine» i François-Joseph Gossecs Rosine, ou L'éposue abandonnée, «Adina» i Gaetano Donizettis L’elisir d’amore, «Ginevra» i Johann Simon Mayrs Ginevra di Scozia, «Donna Anna» i Wolfgang Amadeus Mozarts Don Giovanni, og andre.

Hun avslo et engasjement som første dramatiske sangerinne ved Det Kongelige Teater i København på grunn av en kunstreise til Sverige og Norge, senere avslo hun samme stilling som Jenny Linds etterfølger ved Kungliga Teatern i Stockholm.

Emma Freyse kom til Norge i 1841, hvor hun året etter ble gift med den dansk-norske forleggeren Johan Fjeldsted Dahl. I Christiania kom Emma Dahl til å spille en sentral rolle i byens musikkliv. Hun var en etterspurt sangpedagog, hun opptrådte på byens teaterscener og holdt huskonserter. Det gjestfrie dahlske hjem i Toldbodgaten 9 ble et fast samlingssted, ikke bare for byens litteratur- og musikkinteresserte personer, men også for utenlandske kunstnernotabiliteter som gjestet byen.

Emma Dahl var den første som tonesatte Henrik Ibsens «Margrethes Vuggesang». Da Kongs-Emnerne ble utgitt på ektemannens forlag i 1863 ble sangen trykt som et eget notebilag. Det hjalp å være gift med en forlegger; komposisjonene hennes utkom jevnt og trutt med ektemannens hjelp, og ble solgt gjennom hans «Forlags- og Sortimentsboghandel» i Christiania. Hun fikk også utgitt komposisjoner i København og Stockholm.

I samtiden ble hennes sanger godt likt og gikk for å inneha en naturlig følsomhet med vakre og sangbare melodier og utsøkte harmonier. Wikipedia

<<
13. Desember
>>