Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
4. Desember

Om dagen

4. Desember er dag 338 i 2019, og er i uke 49. Det er 27 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_4-12.1993
26 år siden
Wikipedia
1993: Den amerikanske artisten Frank Zappa, dør av prostatakreft og nyresvikt, 52 år gammel
Frank Vincent Zappa var en amerikansk komponist, gitarist, sanger og plateprodusent. Han har også regissert filmer. Fra sitt debutalbum med gruppen The Mothers of Invention i 1966, og frem til sin død, gav han ut 60 album. Hans tekster er ofte kjennetegnet av en satirisk undertone, og musikken er en eklektisk blanding av så forskjellige genre som R&B og moderne klassisk musikk.

Zappa var også en samfunnskritiker og debattant med et sterkt politisk engasjement, og i 1991 møtte han blant andre Tsjekkoslovakias nyutnevnte president Václav Havel og ble mottatt som en folkehelt etter kommunismens fall. Zappa talte også i Kongressen i 1985 mot PMRC (The Parents Music Resource Center), hvor han talte mot sensurering av musikktekster.

I Vilnius og Bad Doberan har lokale tilhengere reist en byste til hans ære.

I 1990 ble Zappa spurt av den Tsjekkoslovakiske presidenten (som var fan) om å være handelsrådgiver for Tsjekkoslovakia. Zappa sa ja og jobbet i en periode som rådgiver for Tsjekkoslovakia.

I 1991 fikk Zappa diagnosen prostatakreft, og beskjed om at han mest sannsynlig ikke ville overleve. Fra det punktet og fram til sin død ble han stadig svakere, og i mindre stand til å jobbe. Han konsentrerte seg, fra da av, om sine klassiske verk og sine Synclavierstykker. Han ga ut en rekke album og samlealbum før sin død. Flere utkom posthumt, siden Zappa jobbet så mye han kunne etter at han fikk diagnosen. Et av verkene han ble ferdig med var «Civilization, Phase III», som var et massivt synclavierverk han hadde begynt på i løpet av åttitallet. Dette kom ut 11 måneder etter hans død, og var det siste han jobbet på. Wikipedia
Wikipedia_4-12.1976
43 år siden
Wikipedia
1976: Gitarist i Deep Purple Tommy Bolin, dør av en overdose heroin, 25 år gammel
Tommy Bolin var en amerikansk gitarist.

Bolin medvirket på et Deep Purple-album, «Come Taste the Band» som ble utgitt i 1975. Samtidig hadde han jobbet med sitt første soloalbum som kom i 1975. Etter at Deep Purple ble oppløst, ga han ut et andre soloalbum som kom i 1976.

Hans narkotikaavhengighet hadde blitt verre utover på 1970-tallet og den 4. desember 1976 ble han funnet død av en overdose heroin. Wikipedia
Wikipedia_4-12.1872
147 år siden
Wikipedia
1872: Verdens mest kjente spøkelsesskip «Mary Celeste», blir funnet forlatt utenfor kysten av Portugal
«Mary Celeste» var et seilskip av typen brigantin på om lag 30 meter og 280 tonn, og ble brukt som handelsskip. Hun er et av verdens mest kjente spøkelsesskip etter å ha blitt funnet forlatt utenfor kysten av Portugal i 1872 med last og verdigjenstander om bord.

Hun ble bygget i 1861 på Spencer's Island i Nova Scotia i Britisk Nord-Amerika, og fikk først navnet «Amazon». Robert McLellan var skipets første kaptein; han døde på jomfruturen. Han var den første av tre kapteiner som døde om bord på skipet. Det var flere ulykker i begynnelsen med skipet; det brøt ut brann da hun lå ved et skipsverft etter å ha kollidert med en fiskebåt, og hun kolliderte i Den engelske kanal. I 1867 gikk hun på grunn under en storm i Glace Bay i Nova Scotia. Etter å ha blitt reddet ble hun solgt til Richard Haines fra New York og reparert for 8 825.03 amerikanske dollar. Hun ble overført til det amerikanske skipsregisteret i 1868, og fikk navnet «Mary Celeste» året etter.

Den 5. november 1872 seilte «Mary Celeste» fra New York mot Genova i Italia med en besetning på åtte og to passasjerer: kapteinen Benjamin S. Briggs' kone og deres to år gamle datter. Om bord hadde de 1701 tønner med alkohol som skulle til Italia for oppspriting av vin. Lasten var verd 35.000 amerikanske dollar, og var godt forsikret i Europa.

«Mary Celeste» ble funnet drivende den 4. desember 1872 utenfor kysten av Portugal, uten noen om bord. Det hadde vært sporadisk dårlig vær, og båten hadde kun én operativ pumpe. Det var en del vann om bord, men skipet fløt utmerket og var fremdeles seilbart. Skipet hadde vært til sjøs i en måned, og hadde mat og drikke for seks måneder om bord. Lasten var urørt; det samme var de personlige eiendelene til besetningen og passasjerene, også verdisaker. Alle skipspapirene unntatt kapteinens loggbok manglet. Skipets klokke og kompass var ødelagt, og sekstanten og skipets eneste livbåt manglet. Det samme gjorde en line til å heise storseilet med, og et tau var knyttet til skipet og hang etter det med ingenting i den andre enden. Det viste seg da lasten ble losset i Genova, at ni av tønnene var tomme.

Hva som skjedde med besetningen og de to passasjerene, har aldri blitt oppklart, og regnes som ett av de største maritime mysterier. Det verserer mange teorier, ergotisme, mytteri, pirater, tsunami, fyll blant besetningen, skypumpe og forsikringsvindel blant annet. Den mest trolige forklaringen er at det ble oppdaget lekkasje i lasten under dårlig vær, og at kapteinen, i frykt for at lasten skulle eksplodere, beordret alle i livbåten. Ett eller annet gjorde at tauet til livbåten røk, mest sannsynlig det dårlige været, og livbåten drev avgårde for aldri å bli funnet igjen. Dette forklarer de manglende papirene, sekstanten, de tomme tønnene, og tauet som hang etter skipet. Personene om bord har så mest sannsynlig druknet eller dødd av dehydrering. Wikipedia
Fødsler
62 år
Anne Bowes-Lyon (Prinsesse)
1917 - 1980

Anne Bowes-Lyon (Danmark)

Prinsesse

Født:
4. desember 1917 (101 år siden)

Døde:
26. september 1980 (62 år) (39 år siden)

Anne Bowes-Lyon, prinsesse Anne av Danmark (Anne Ferelith Senella) var gift med prins Georg av Danmark, og hun var kusinen til dronning Elisabeth II av Storbritannia.
Hun ble født som Anne Bowes-Lyon, og var datter av John Herbert Bowes-Lyon og Fenella Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis. Faren var storebroren til Elizabeth Bowes-Lyon, den senere britiske dronningmoren.
28. april 1938 giftet Anne seg med Thomas Anson, den senere 4. jarl av Lichfield. De ble skilt i 1948. Sammen hadde de to barn:
Patrick Anson, 5. jarl av Lichfield
Elizabeth Anson
Etter skilsmissen møtte Anne den danske prins Georg, oldebarn av kong Christian IX av Danmark og sønn av prins Axel og svenske prinsesse Margaretha. De giftet seg i Forfarshire den 16. september 1950.
Prinsesse Anne døde i 1980, 62 år gammel. Wikipedia

90 år
George Swindin (Fotballspiller)
1914 - 2005

George Swindin (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
George Hedley Swindin

Født:
4. desember 1914 (104 år siden)

Døde:
26. oktober 2005 (90 år) (Alzheimer) (13 år siden)

George Hedley Swindin (4. desember 1914 – 26. oktober 2005), var en engelsk fotballspiller og manager.

Swindin ble født i Campsall, Yorkshire. Som målvakt spilte han for diverse lokale klubber, bl.a. i Rotherham United, før han ble profesjonell i 1934 i Bradford City. Han spilte 26 kamper for Bradford før han ble signert av Arsenal i 1936 for £4 000. Hans debut for Arsenal var mot Brentford, 3. september 1936, og spilte nitten kamper den første sesongen. Til å begynne med var hans spill karakterisert av nervøsitet og uberegnelighet, og han måtte dele målvaktsplassen med Alex Wilson og Frank Boulton. I 1937-38 sesongen spilte flere kamper enn de andre målvaktene, sytten kamper, og vant medalje for seier i første divisjon.

Den andre verdenskrig avbøt karrieren hans noe, men Swindin fortsatte å spille for Arsenal gjennom krigen, samtidig som han var instruktør i fysisk trening for hæren. Da ligaen startet opp igjen etter krigen, ble han den ubestridte førstemålvakt, og ble værende i klubben i seks sesonger. Nå hadde han lagt uberegneligheten bak seg, og var blitt en solid målvakt som var spesielt kjent for sine evner i luftrommet og måten han taklet pasninger, i tillegg hadde han en sterk fysisk utholdenhet. Han vant sin andre ligatittel i 1948, og til tross for ankomsten av Ted Platt i 1950, så beholdt han plassen og fikk spille i FA-cupfinalene i 1950 og 1952. Arsenal vant den første mot Liverpool FC, men tapte den siste mot Newcastle United.

Pr. 1952-53 så begynte alderen å vise seg på Swindin, og en annen talentfull målvakt, waliseren Jack Kelsey, hadde tatt fra han plassen som førstemålvakt. Swindin spilte likevel fjorten kamper den sesongen da Arsenal igjen vant ligaen, og vant sin tredje mesterskapsmedalje. Til tross for sitt utmerkede spill for Arsenal, så fikk han aldri spille for den engelske landslaget på seniornivå, da sir Walter Winterbottom foretrakk Frank Swift og Bert Williams mellom stolpene. Swindin spilte 297 obligatoriske kamper (kamper i krigstiden ikke inkludert) for the Gunners.

Swindin flyttet til Midland League laget Peterborough United som en spillende manager i 1954, og førte laget til flere kjente prestasjoner i FA-cupen, bl.a. til fjerde runde i 1956-57, og tre påfølgende titler i Midland League mellom 1956 og 1958. Peterborough kom til å vinne to titler til etter at Swindin forlot klubben, som var nok til å bli valgt inn i the Football League i 1960.

I mellomtiden hadde Swindin returnert til Arsenal i 1958 som manager, og laget hans startet sterkt med en tredjeplass i 1958-59. Men laget tapte seg raskt og tilbrakte de tre neste sesongene mist på tabellen. På tross av signeringene av spillere som George Eastham og Tommy Docherty, så klarte ikke Swindin å bringe titler til Highbury. Men lenger opp i veien så tok lagets store rival Tottenham Hotspur the Double i 1961.

Han trakk seg som manager i mai 1962, og ble så manager i Norwich City i fem måneder, deretter Cardiff City fra sent i 1962 til 1964. I Cardiff signerte han John Charles fra Roma, men etter en god start så falmet Cardiff snart og han trakk seg som manager da klubben rykket ned til andre divisjon. Etter det hadde han korte perioder som manager i Kettering Town og Corby Town, før han trakk seg helt ut fra fotballen.

Etter at han gav seg med fotballen, eide han først et bilverksted i Corby, før han emigrerte til Spania for å tilbringe pensjonisttilværelsen. De siste årene av livet led han av Alzheimer. Han døde i Kettering, 90 år gammel Wikipedia

94 år
Anne Margrethe Strømsheim (Motstandskjemper)
1913 - 2008

Anne Margrethe Strømsheim (Norge)

Motstandskjemper, sykepleier

Født:
4. desember 1913 (105 år siden)

Døde:
6. oktober 2008 (94 år) (11 år siden)

Anne Margrethe Strømsheim var en norsk motstandskvinne under den andre verdenskrig, kjent som «Lotten fra Hegra».
Hun var datter av kirurg, sanitetskaptein og stortingsmann Joakim Sveder Bang, og fikk noe innsikt i sykepleie. Som medlem av lotteforeningen fikk hun også sanitetsopplæring. Faren var overbevist om at en mulig krig var forestående.
Anne Margrethe meldte seg til straks til motstandsarbeid da tyskerne okkuperte Norge i april 1940. Hun deltok i evakuering av barn ut av Trondheim, og ble senere med en transport til Selbu. Herfra kom hun seg videre til Stjørdalen, der hun sluttet seg til de frivillige mannskapene som bemannet Hegra festning. Da hun meldte for kommandanten, major Hans Reidar Holtermann, sjef for 250 mann, meddelte han at «Vi har ikke plass for hysteriske kvinnfolk!» Etter 26 dager i kamp hadde hun gjort seg fortjent til hederstittelen «Lotten fra Hegra». Hun er også omtalt som Norges eneste kvinnelige soldat i 2. verdenskrig. Etter overgivelsen ble Hegras besetning internert en periode på Berkåk. Senere gikk hun inn i motstandsbevegelsen i Trondheim.
For sin krigsinnsats er Strømsheim hedret med Krigsmedaljen, Deltakermedaljen med rosett pluss ytterligere fire medaljer, deriblant en amerikansk. Hun fikk Krigsmedaljen først 10 år etter sine mannlige medsoldater.
For arbeidet hun i årene etter krigen har nedlagt for blinde barn, krigsinvalider og nordsjødykkere er hun i 1965 hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull "for innsats i krig og fred". Hennes hederstegn ble donert til museet på Hegra i 2006.
8. mai 2005 ble hun hedret ved at en gate i Stjørdal fikk navnet Anne Margrethe Bangs gate. Wikipedia

50 år
Edvard Bull (Politiker)
1881 - 1932

Edvard Bull (Norge)

Politiker, historiker, professor, biograf

Født:
4. desember 1881 (137 år siden)

Døde:
26. august 1932 (50 år) (87 år siden)

Edvard Bull var en norsk historiker og utenriksminister i Christopher Hornsruds regjering 1928.
Han ble student 1899, cand. mag. 1906, universitetsstipendiat 1910, dosent i historie 1913 og professor 1917. I 1912 tok han doktorgraden med en avhandling om «Folk og Kirke i Middelalderen, Studier til Norges Historie».
Edvard Bull var sønn av Edvard Isak Hambro Bull, bror av litteraturprofessor Francis Bull, og far til historikeren Edvard Bull d.y. (1914–1986). Wikipedia

<<
4. Desember
>>