Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. Desember

Om dagen

4. Desember er dag 339 i 2024, og er i uke 49. Det er 27 dager igjen av året.

Historie

30 år siden

1993: Den amerikanske artisten Frank Zappa, dør av prostatakreft og nyresvikt, 52 år gammel

Frank Vincent Zappa var en amerikansk komponist, gitarist, sanger og plateprodusent. Han har også regissert filmer. Fra sitt debutalbum med gruppen The Mothers of Invention i 1966, og frem til sin død, gav han ut 60 album. Hans tekster er ofte kjennetegnet av en satirisk undertone, og musikken er en eklektisk blanding av så forskjellige genre som R&B og moderne klassisk musikk.

Zappa var også en samfunnskritiker og debattant med et sterkt politisk engasjement, og i 1991 møtte han blant andre Tsjekkoslovakias nyutnevnte president Václav Havel og ble mottatt som en folkehelt etter kommunismens fall. Zappa talte også i Kongressen i 1985 mot PMRC (The Parents Music Resource Center), hvor han talte mot sensurering av musikktekster.

I Vilnius og Bad Doberan har lokale tilhengere reist en byste til hans ære.

I 1990 ble Zappa spurt av den Tsjekkoslovakiske presidenten (som var fan) om å være handelsrådgiver for Tsjekkoslovakia. Zappa sa ja og jobbet i en periode som rådgiver for Tsjekkoslovakia.

I 1991 fikk Zappa diagnosen prostatakreft, og beskjed om at han mest sannsynlig ikke ville overleve. Fra det punktet og fram til sin død ble han stadig svakere, og i mindre stand til å jobbe. Han konsentrerte seg, fra da av, om sine klassiske verk og sine Synclavierstykker. Han ga ut en rekke album og samlealbum før sin død. Flere utkom posthumt, siden Zappa jobbet så mye han kunne etter at han fikk diagnosen. Et av verkene han ble ferdig med var «Civilization, Phase III», som var et massivt synclavierverk han hadde begynt på i løpet av åttitallet. Dette kom ut 11 måneder etter hans død, og var det siste han jobbet på. Wikipedia
47 år siden

1976: Gitarist i Deep Purple Tommy Bolin, dør av en overdose heroin, 25 år gammel

Tommy Bolin var en amerikansk gitarist.

Bolin medvirket på et Deep Purple-album, «Come Taste the Band» som ble utgitt i 1975. Samtidig hadde han jobbet med sitt første soloalbum som kom i 1975. Etter at Deep Purple ble oppløst, ga han ut et andre soloalbum som kom i 1976.

Hans narkotikaavhengighet hadde blitt verre utover på 1970-tallet og den 4. desember 1976 ble han funnet død av en overdose heroin. Wikipedia
151 år siden

1872: Verdens mest kjente spøkelsesskip «Mary Celeste», blir funnet forlatt utenfor kysten av Portugal

«Mary Celeste» var et seilskip av typen brigantin på om lag 30 meter og 280 tonn, og ble brukt som handelsskip. Hun er et av verdens mest kjente spøkelsesskip etter å ha blitt funnet forlatt utenfor kysten av Portugal i 1872 med last og verdigjenstander om bord.

Hun ble bygget i 1861 på Spencer's Island i Nova Scotia i Britisk Nord-Amerika, og fikk først navnet «Amazon». Robert McLellan var skipets første kaptein; han døde på jomfruturen. Han var den første av tre kapteiner som døde om bord på skipet. Det var flere ulykker i begynnelsen med skipet; det brøt ut brann da hun lå ved et skipsverft etter å ha kollidert med en fiskebåt, og hun kolliderte i Den engelske kanal. I 1867 gikk hun på grunn under en storm i Glace Bay i Nova Scotia. Etter å ha blitt reddet ble hun solgt til Richard Haines fra New York og reparert for 8 825.03 amerikanske dollar. Hun ble overført til det amerikanske skipsregisteret i 1868, og fikk navnet «Mary Celeste» året etter.

Den 5. november 1872 seilte «Mary Celeste» fra New York mot Genova i Italia med en besetning på åtte og to passasjerer: kapteinen Benjamin S. Briggs' kone og deres to år gamle datter. Om bord hadde de 1701 tønner med alkohol som skulle til Italia for oppspriting av vin. Lasten var verd 35.000 amerikanske dollar, og var godt forsikret i Europa.

«Mary Celeste» ble funnet drivende den 4. desember 1872 utenfor kysten av Portugal, uten noen om bord. Det hadde vært sporadisk dårlig vær, og båten hadde kun én operativ pumpe. Det var en del vann om bord, men skipet fløt utmerket og var fremdeles seilbart. Skipet hadde vært til sjøs i en måned, og hadde mat og drikke for seks måneder om bord. Lasten var urørt; det samme var de personlige eiendelene til besetningen og passasjerene, også verdisaker. Alle skipspapirene unntatt kapteinens loggbok manglet. Skipets klokke og kompass var ødelagt, og sekstanten og skipets eneste livbåt manglet. Det samme gjorde en line til å heise storseilet med, og et tau var knyttet til skipet og hang etter det med ingenting i den andre enden. Det viste seg da lasten ble losset i Genova, at ni av tønnene var tomme.

Hva som skjedde med besetningen og de to passasjerene, har aldri blitt oppklart, og regnes som ett av de største maritime mysterier. Det verserer mange teorier, ergotisme, mytteri, pirater, tsunami, fyll blant besetningen, skypumpe og forsikringsvindel blant annet. Den mest trolige forklaringen er at det ble oppdaget lekkasje i lasten under dårlig vær, og at kapteinen, i frykt for at lasten skulle eksplodere, beordret alle i livbåten. Ett eller annet gjorde at tauet til livbåten røk, mest sannsynlig det dårlige været, og livbåten drev avgårde for aldri å bli funnet igjen. Dette forklarer de manglende papirene, sekstanten, de tomme tønnene, og tauet som hang etter skipet. Personene om bord har så mest sannsynlig druknet eller dødd av dehydrering. Wikipedia

Fødsler

27 år
Harry Hains (Skuespiller)
1992 - 2020

Harry Hains (Australia)

Skuespiller

Født:
4. desember 1992 (31 år siden)

Døde:
7. januar 2020 (27 år) (4 år siden)

Harry Hains var en amerikansk skuespiller kjent fra blant annet Netflix-seriene «American Horror Story» og The OA.

38 år
Linni Meister (Modell)
1985

Linni Meister (Norge)

Modell, blogger, TV-profil, artist, skuespiller, klesdesigner

Fullt navn / Fødenavn:
Linn Irene Meister

Født:
4. desember 1985 (38 år)

Linn Irene Meister er en norsk modell, blogger, TV-profil, popsanger og skuespiller fra Bærum, som er bosatt i Holmenkollen i Oslo. Hun gav ut sin egen kleskolleksjon «be fantastic» by Linni, i 2014. Meister er datter av den norske tegneren Ernst Olsen Meister, og hennes mor var fra Sri Lanka. Hun er vokst opp på Slependen i Bærum.

Hun ble først kjent som glamourmodell i det nå nedlagte Team Aylar. I 2007 deltok hun på Robinsonekspedisjonen på TV3.

Linni Meister var den første i Norge til å få sitt eget realityshow; «Linni», som gikk på TV 2 Bliss.

Hun vant Fangene på fortet i 2011, fikk pris som årets kjendisblogger 2012 og har deltatt på norske TV-program som Senkveld, Asbjørn Brekke-show og Skal vi danse hvor hun ble favoritt og TV2 sin Huskestue hvor hun har vært gjest flere ganger.

I 2014 var Meister å se i 71° nord, Norges tøffeste kjendis, og i 2017 på Farmen kjendis på TV2. Wikipedia

45 år
Lars Bystøl (Skihopper)
1978

Lars Bystøl (Norge)

Skihopper, kombinertløper

Født:
4. desember 1978 (45 år)

Lars Bystøl er en norsk tidligere skihopper som representerte IL Eldar. Han vant sitt første verdenscuprenn 4. januar 2006 i Innsbruck under den tysk-østerrikske hoppuka, som første nordmann etter Per Bergerud hele 24 år tidligere.

Han har deltatt i to verdensmesterskap, og begge gangene kom han hjem med medalje. Både i VM 2003 i Val di Fiemme og i VM 2005 i Oberstdorf var han med på å ta bronse i laghopping, stor bakke.

I 2006 var han med på det norske laget som vant lagkonkurransen i VM i skiflyging. Senere samme år ble han olympisk mester i normalbakke, og tok også bronse i stor bakke. Han var dessuten med på det norske laget som tok bronse i laghopp, og ble dermed den eneste deltakeren med medalje i samtlige hopp-konkurranser i OL 2006.

Lars Bystøl la opp før 2009/10 sesongen. Han er tidligere elev ved NTG Lillehammer (1994-1998). Wikipedia

49 år
Manuela Henkel (Langrennsløper)
1974

Manuela Henkel (Tyskland)

Langrennsløper

Født:
4. desember 1974 (49 år)

Manuela Henkel er en tysk tidligere langrennsløper. Hennes fremste internasjonale plasseringer er stafettgull for Tyskland under OL 2002 i Salt Lake City og under VM 2003 i Val di Fiemme i Italia.

Sesongen 2000/2001 kom hun på tredjeplass i verdenscupen i sprint. Hun er søster til skiskytteren Andrea Henkel. Wikipedia

50 år
Tyra Banks (Modell)
1973

Tyra Banks (USA)

Modell, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Tyra Lynne Banks

Født:
4. desember 1973 (50 år)

Tyra Lynne Banks er en amerikansk supermodell, TV-personlighet, skuespillerinne, av og til sanger og forretningskvinne. Hun ble først lagt merke til som ettertraktet modell i Paris, Milano, New York, London og Tokyo, og er den første afro-amerikanske modellen avbildet på forsiden av Gentlemen's Quarterly, Sports Illustrateds badedraktutgave og Victoria's Secrets undertøykatalog.

Banks' store kommersielle gjennombrudd var derimot gjennom TV. Hun er skaperen av realityprogrammet America's Next Top Model, med-skaper av True Beauty, medvirkende i Stylista og vertinne i sitt eget talkshow, The Tyra Banks Show.

Hun har opptrådt som skuespiller, blant annet i TV-filmen Life-Size og i kinofilmen Coyote Ugly.

Hun er i et forhold med den norske fotografen Erik Asla. Wikipedia

52 år
Christian Greger Strøm (Skuespiller)
1971

Christian Greger Strøm (Norge)

Skuespiller

Født:
4. desember 1971 (52 år)

Christian Greger Strøm er en norsk skuespiller. Han er utdannet ved Arts Educational Drama School i London.

Strøm har arbeidet ved The Cherub Company i London, Riksteatret, Haugesund Teater, Teatret Vårt i Molde, Oslo Nye Teater, Nationaltheatret og Kruttårnteatret i Stavern. Han har gjort flere film og TV-opptredener. Han gir også stemmer i reklamefilmer og tegnefilmer.

I 2008 ble han nominert til Heddaprisen i klassen for beste mannlige birolle for rollen som Leone i Volpone av Ben Jonson, i regi av Runar Hodne. Wikipedia

54 år
Jay-Z (Rapper)
1969

Jay-Z (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, plateprodusent, skuespiller, gründer, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Shawn Corey Carter

Født:
4. desember 1969 (54 år)

Shawn Corey Carter, kjent som Jay-Z (også skrevet JAY-Z), er en amerikansk rapper, låtskriver, musikkprodusent, gründer og forretningsmann. Han har solgt over 100 millioner plater. Han er anerkjent som en av de beste rapperne gjennom tidene og er blant de største trendsetterne i hiphopkulturens historie Wikipedia

59 år
Marisa Tomei (Skuespiller)
1964

Marisa Tomei (USA)

Skuespiller

Født:
4. desember 1964 (59 år)

Marisa Tomei er en amerikansk skuespiller.

Tomei vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Mona Lisa Vito i filmen Min kule fetter Vinny (1992). Wikipedia

59 år
Lars Bremnes (Musiker)
1964

Lars Bremnes (Norge)

Musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Inge Bremnes

Født:
4. desember 1964 (59 år)

Lars Inge Bremnes er en norsk musiker (saksofon og gitar) og låtskriver, bror av Kari Bremnes og Ola Bremnes som han har samarbeidet med i flere utgivelser.

Fra 1991 har han ledet sitt eget band med Terje Johannesen, Georg Buljo, Helge Harstad og Anders Engen. Disse ble i 1994 nominert til Spellemannprisen for utgivelsen Stjernesukkertøy. Melodier som for eksempel Fiolinan og Å kunne æ skrive har gitt Bremnes et stort navn.

Sammen med søsknene Kari og Ola fikk han Spellemannprisen 2000 i klassen viser og viserock for albumet Soløye. For albumet Hjertekaptein med egne melodier vant han Spellemannprisen 2006 i klassen viser. Sammen med broren Ola fikk han Prøysenprisen i 2009.

I 2016 publiserte han sangen Elias i forbindelse med en sterk økning i antallet flyktninger som til Norge og det øvrige Europa. Sangen fikk stor respons rundt om i Norge, og ble oversatt til engelsk, tysk, sveitsertysk, nederlandsk og arabisk. Bremnes uttalte at han skrev sangen for å fremheve at flyktningene er individuelle mennesker, ikke politikk.

I 2018 medvirket han i Hålogaland Teaters oppsetning av stykket Når hjertet slår ut med arman, som var en cabaret satt sammen av den belgiske visesangere Jacques Brels sanger.

Lars Bremnes er gift med Marianne Bremnes, som har vært ordfører i Harstad kommune siden 2011. Wikipedia

60 år
Serhij Bubka (Stavhopper)
1963

Serhij Bubka (Ukraina)

Stavhopper, friidrettsutøver, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Serhij Nazarovytsj Bubka

Født:
4. desember 1963 (60 år)

Serhij Nazarovytsj Bubka er en ukrainsk tidligere friidrettsutøver. Han var førstemann i verden som hoppet over 6 meter i stavsprang. Han satte den gjeldende verdensrekorden på 6,14 m 31. juli 1994 i Sestriere, Italia.

I 1978 flyttet Serhij til den ukrainske byen Donetsk med treneren sin. Han debuterte internasjonalt i 1983 da han vant øvelsen i VM i Helsingfors med 5,70 m. I årene som fulgte satte Bubka helt nye standarder i stavsprang. 13. juli 1985 hoppet han 6 meter i Paris.

I perioden mellom 1984 og 1994 forbedret Bubka verdensrekorden i stavsprang med 21 centimeter, vanligvis med 1 cm om gangen. I alt satte han 17 verdensrekorder utendørs.

Hele seks ganger ble Bubka verdensmester i stavsprang. Han vant de seks første verdensmesterskapene som ble arrangert i friidrett, i årene 1983, 1987, 1991, 1993, 1995 og 1997. I tillegg ble han olympisk mester i Sommer-OL 1988 i Seoul, og europamester i 1986 i Stuttgart.

Siden 2002 har han vært representant i det ukrainske parlamentet. Han har vært medlem av Ukrainas olympiske komité siden 2005, og ble valgt inn i IOCs utøverkomite i 1996, han ble IOC-medlem i 1999, og er fortsatt æresmedlem i IOC. Han har også vært aktiv i IAAF siden 2001, og har vært visepresident siden 2007. Wikipedia

63 år
Tania Kjeldset (Forfatter)
1960

Tania Kjeldset (Norge)

Forfatter, Illustratør

Født:
4. desember 1960 (63 år)

Tania Kjeldset er en norsk forfatter og illustratør.

Hun vokste opp i Oslo og fikk utdannelse som tegner ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole der hun fullførte Diplom-oppgave i 1989. Hun debuterte som forfatter med bildeboka Eplemadammen i 1995 og har siden skrevet og illustrert flere barne- og bildebøker, bl.a. serien om Stine.

Juli ble nominert til UPrisen i 2010. Juli er oversatt til svensk, fransk og tysk.

Tania Kjeldset underviser barn og unge i kreativ skriving, har siden 2008 vært fast gjestelærer ved skrivekunstlinjen,Nansenskolen, og også vært tilknyttet kulturskolen i Sørum en periode som skrivelærer. Wikipedia

73 år
Bjørn Kjellemyr (Jazzmusiker)
1950

Bjørn Kjellemyr (Norge)

Jazzmusiker, komponist

Født:
4. desember 1950 (73 år)

Bjørn Kjellemyr er en norsk jazzmusiker (bass), kjent fra en rekke ulike musikalske sammenhenger.

I Skien var han med i Guttorm Guttormsens band, før studier ved Norges musikkhøgskole (1974–78) i Oslo.

Han har medvirket i et stort antall ulike jazzgrupper med blant andre Knut Riisnæs, Jon Eberson, Bugge Wesseltoft, Audun Kleive, Jon Balke, Jan Gunnar Hoff, Ketil Bjørnstad, og er særlig kjent for sitt lange samarbeid med gitaristen Terje Rypdal. Av utenlandske musikere har Kjellemyr har spilt med blant andre Joe Henderson, Bob Berg, Chet Baker, Art Farmer, Pat Metheny og Mike Stern. Bassisten har bidratt på et stort antall innspillinger bl.a på selskapet ECM. Har også spilt med sangere/låtskrivere som Kari Bremnes, Jan Eggum, Anne Grete Preus og Karoline Krüger.

Kjellemyr har mottatt prisen Årets Jazzmusiker fra Foreningen norske jazzmusikere (1990) og Buddyprisen 1994 fra Norsk jazzforbund. Han er fra 2005 ansatt ved Norges musikkhøgskole som førsteamanuensis studieretning jazz/impro musikk. Fra 1998 har han også medvirket på konserter og innspillinger med lutenisten Rolf Lislevand og hans impro/barokkensembler. Seneste innspilling på ECM med dette ensemble i 2008 "Diminuito".

Bjørn Kjellemyr er en improvisatør som er bekvem med ulike musikalske omgivelser som utgangspunkt. Wikipedia

79 år
Ernst Wroldsen (Politiker)
1944

Ernst Wroldsen (Norge)

Politiker

Født:
4. desember 1944 (79 år)

Ernst Willy Wroldsen er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1981. Han var vararepresentant i perioden 1977 – 1981. Wikipedia

84 år
Oskar Stein Bjørlykke (Forfatter)
1939

Oskar Stein Bjørlykke (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker, lærer, teolog

Født:
4. desember 1939 (84 år)

Oskar Stein Bjørlykke er en norsk forfatter, lyriker, lærer og teolog.

Han har et allsidig forfatterskap med romaner, noveller, dikt, bønnebøker, andaktsamlinger og barnebøker. Bjørlykke har vært formann i foreningen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. Wikipedia

84 år
Freddy Cannon (Sanger)
1939

Freddy Cannon (USA)

Sanger, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Frederico Anthony Picariello

Født:
4. desember 1939 (84 år)

Freddy Cannon, er en amerikansk rockesanger. Han blir til tider kalt «The Boom Boom Man» etter hans egen låt med samme navn, som har blitt en del av hans signatur.

Cannon havnet litt i skyggen av de rock and roll-stjernene som var aktive på tidlig 60-tall. Hans innspilninger kjennetegnes av mye slagverk og raske, energiske låter. Blant hans store hiter er «Tallahassee Lassie», «Way Down Yonder in New Orleans» og «Palisades Park». Wikipedia

80 år
Donnelly Rhodes (Skuespiller)
1937 - 2018

Donnelly Rhodes (Canada)

Skuespiller, filmregissør

Født:
4. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
8. januar 2018 (80 år) (6 år siden)

Donnelly Rhodes var en canadisk skuespiller. Han er kjent for rollen som Dutch Leitner i TV-serien Soap, og spilte også i science fiction-serien Battlestar Galactica. Wikipedia

88 år
Reidar Bakke (Redaktør)
1935

Reidar Bakke (Norge)

Redaktør

Født:
4. desember 1935 (88 år)

Reidar Bakke var eier og redaktør i bilbladet Norsk Motorveteran, som ble overtatt av Hjemmet Mortensen i 2006. Som redaktør ble Bakke etterfulgt av Tor Ivar Volla fra 1. juli 2007. Wikipedia

77 år
Vigleik Eide (Diplomat)
1933 - 2011

Vigleik Eide (Norge)

Diplomat, offiser

Født:
4. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
30. oktober 2011 (77 år) (12 år siden)

Vigleik Eide var en norsk general. Han ble uteksaminert fra Krigsskolen i 1957. Han var forsvarssjef fra august 1987 og frem til september 1989. Deretter var han formann for NATOs militærkomité frem til januar 1993.

Siden hadde han flere oppdrag innen fredsarbeid og konfliktløsning. I 1994 var han i Guatemala på oppdrag for Utenriksdepartementet da Norge var engasjert i fredsarbeid der, året etter ledet han ekspertgruppen som arbeidet med nedrustningsspørsmål på Balkan. Han var også militær rådgiver for Thorvald Stoltenbergs arbeid som fredsmegler i det tidligere Jugoslavia.

I 1998 ble Eide utnevnt til ambassadør i Syria ved Norges ambassade i Damaskus. I denne stillingen hadde han også det norske konsulære ansvaret for Libanon, og spesialoppgave med å observere utviklingen i Libanon i forbindelse med den da pågående fredsprosessen i området. Wikipedia

37 år
Gérard Philipe (Skuespiller)
1922 - 1959

Gérard Philipe (Frankrike)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gérard Philip

Født:
4. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
25. november 1959 (37 år) (64 år siden)

Gérard Philipe var en fransk skuespiller.

Hans far var hotelleier og familiens håp var at sønnen skulle studere medisin. I stedet valgte han skuespilleryrket. Han hadde en del småroller på scene og i film i starten av 1940-tallet

Gjennombruddet og den internasjonale berømmelsen kom i 1947 med filmen Hett blod. I 1951 giftet han seg med Nicole Fourcade (1917–1990). De fikk to barn, men allerede i 1959 døde han av leverkreft, bare 37 år gammel. Han er en av de unge døde i fransk film og har fått legendarisk status i landet. Allerede i 1961 ble det gitt ut et minnefrimerke om ham. En filmfestival er oppkalt etter ham, og flere teatre, skoler og høyskoler i ulike deler av Frankrike. Wikipedia

62 år
Anne Bowes-Lyon (Prinsesse)
1917 - 1980

Anne Bowes-Lyon (Danmark)

Prinsesse

Født:
4. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
26. september 1980 (62 år) (43 år siden)

Anne Bowes-Lyon, prinsesse Anne av Danmark (Anne Ferelith Senella) var gift med prins Georg av Danmark, og hun var kusinen til dronning Elisabeth II av Storbritannia.

Hun ble født som Anne Bowes-Lyon, og var datter av John Herbert Bowes-Lyon og Fenella Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis. Faren var storebroren til Elizabeth Bowes-Lyon, den senere britiske dronningmoren.

28. april 1938 giftet Anne seg med Thomas Anson, den senere 4. jarl av Lichfield. De ble skilt i 1948. Sammen hadde de to barn:

Patrick Anson, 5. jarl av Lichfield

Elizabeth Anson

Etter skilsmissen møtte Anne den danske prins Georg, oldebarn av kong Christian IX av Danmark og sønn av prins Axel og svenske prinsesse Margaretha. De giftet seg i Forfarshire den 16. september 1950.

Prinsesse Anne døde i 1980, 62 år gammel. Wikipedia

90 år
George Swindin (Fotballspiller)
1914 - 2005

George Swindin (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
George Hedley Swindin

Født:
4. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
26. oktober 2005 (90 år) (Alzheimer) (18 år siden)

George Hedley Swindin (4. desember 1914 – 26. oktober 2005), var en engelsk fotballspiller og manager.

Swindin ble født i Campsall, Yorkshire. Som målvakt spilte han for diverse lokale klubber, bl.a. i Rotherham United, før han ble profesjonell i 1934 i Bradford City. Han spilte 26 kamper for Bradford før han ble signert av Arsenal i 1936 for £4 000. Hans debut for Arsenal var mot Brentford, 3. september 1936, og spilte nitten kamper den første sesongen. Til å begynne med var hans spill karakterisert av nervøsitet og uberegnelighet, og han måtte dele målvaktsplassen med Alex Wilson og Frank Boulton. I 1937-38 sesongen spilte flere kamper enn de andre målvaktene, sytten kamper, og vant medalje for seier i første divisjon.

Den andre verdenskrig avbøt karrieren hans noe, men Swindin fortsatte å spille for Arsenal gjennom krigen, samtidig som han var instruktør i fysisk trening for hæren. Da ligaen startet opp igjen etter krigen, ble han den ubestridte førstemålvakt, og ble værende i klubben i seks sesonger. Nå hadde han lagt uberegneligheten bak seg, og var blitt en solid målvakt som var spesielt kjent for sine evner i luftrommet og måten han taklet pasninger, i tillegg hadde han en sterk fysisk utholdenhet. Han vant sin andre ligatittel i 1948, og til tross for ankomsten av Ted Platt i 1950, så beholdt han plassen og fikk spille i FA-cupfinalene i 1950 og 1952. Arsenal vant den første mot Liverpool FC, men tapte den siste mot Newcastle United.

Pr. 1952-53 så begynte alderen å vise seg på Swindin, og en annen talentfull målvakt, waliseren Jack Kelsey, hadde tatt fra han plassen som førstemålvakt. Swindin spilte likevel fjorten kamper den sesongen da Arsenal igjen vant ligaen, og vant sin tredje mesterskapsmedalje. Til tross for sitt utmerkede spill for Arsenal, så fikk han aldri spille for den engelske landslaget på seniornivå, da sir Walter Winterbottom foretrakk Frank Swift og Bert Williams mellom stolpene. Swindin spilte 297 obligatoriske kamper (kamper i krigstiden ikke inkludert) for the Gunners.

Swindin flyttet til Midland League laget Peterborough United som en spillende manager i 1954, og førte laget til flere kjente prestasjoner i FA-cupen, bl.a. til fjerde runde i 1956-57, og tre påfølgende titler i Midland League mellom 1956 og 1958. Peterborough kom til å vinne to titler til etter at Swindin forlot klubben, som var nok til å bli valgt inn i the Football League i 1960.

I mellomtiden hadde Swindin returnert til Arsenal i 1958 som manager, og laget hans startet sterkt med en tredjeplass i 1958-59. Men laget tapte seg raskt og tilbrakte de tre neste sesongene mist på tabellen. På tross av signeringene av spillere som George Eastham og Tommy Docherty, så klarte ikke Swindin å bringe titler til Highbury. Men lenger opp i veien så tok lagets store rival Tottenham Hotspur the Double i 1961.

Han trakk seg som manager i mai 1962, og ble så manager i Norwich City i fem måneder, deretter Cardiff City fra sent i 1962 til 1964. I Cardiff signerte han John Charles fra Roma, men etter en god start så falmet Cardiff snart og han trakk seg som manager da klubben rykket ned til andre divisjon. Etter det hadde han korte perioder som manager i Kettering Town og Corby Town, før han trakk seg helt ut fra fotballen.

Etter at han gav seg med fotballen, eide han først et bilverksted i Corby, før han emigrerte til Spania for å tilbringe pensjonisttilværelsen. De siste årene av livet led han av Alzheimer. Han døde i Kettering, 90 år gammel Wikipedia

94 år
Anne Margrethe Strømsheim (Motstandskjemper)
1913 - 2008

Anne Margrethe Strømsheim (Norge)

Motstandskjemper, sykepleier

Født:
4. desember 1913 (110 år siden)

Døde:
6. oktober 2008 (94 år) (15 år siden)

Anne Margrethe Strømsheim var en norsk motstandskvinne under den andre verdenskrig, kjent som «Lotten fra Hegra».

Hun var datter av kirurg, sanitetskaptein og stortingsmann Joakim Sveder Bang, og fikk noe innsikt i sykepleie. Som medlem av lotteforeningen fikk hun også sanitetsopplæring. Faren var overbevist om at en mulig krig var forestående.

Anne Margrethe meldte seg til straks til motstandsarbeid da tyskerne okkuperte Norge i april 1940. Hun deltok i evakuering av barn ut av Trondheim, og ble senere med en transport til Selbu. Herfra kom hun seg videre til Stjørdalen, der hun sluttet seg til de frivillige mannskapene som bemannet Hegra festning. Da hun meldte for kommandanten, major Hans Reidar Holtermann, sjef for 250 mann, meddelte han at «Vi har ikke plass for hysteriske kvinnfolk!» Etter 26 dager i kamp hadde hun gjort seg fortjent til hederstittelen «Lotten fra Hegra». Hun er også omtalt som Norges eneste kvinnelige soldat i 2. verdenskrig. Etter overgivelsen ble Hegras besetning internert en periode på Berkåk. Senere gikk hun inn i motstandsbevegelsen i Trondheim.

For sin krigsinnsats er Strømsheim hedret med Krigsmedaljen, Deltakermedaljen med rosett pluss ytterligere fire medaljer, deriblant en amerikansk. Hun fikk Krigsmedaljen først 10 år etter sine mannlige medsoldater.

For arbeidet hun i årene etter krigen har nedlagt for blinde barn, krigsinvalider og nordsjødykkere er hun i 1965 hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull "for innsats i krig og fred". Hennes hederstegn ble donert til museet på Hegra i 2006.

8. mai 2005 ble hun hedret ved at en gate i Stjørdal fikk navnet Anne Margrethe Bangs gate. Wikipedia

83 år
Francisco Franco (Dictator)
1892 - 1975

Francisco Franco (Spania)

Dictator, politiker, offiser, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo

Født:
4. desember 1892 (131 år siden)

Døde:
20. november 1975 (83 år) (48 år siden)

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo, forkortet Francisco Franco Bahamonde og alminnelig kjent som Francisco Franco eller bare Franco, var en spansk general og statsoverhode i Spania fra oktober 1936 (hele landet fra 1939) og de facto regent i det nominelt gjenopprettede Kongeriket Spania fra 1947 til sin død i november 1975. Som statsoverhode brukte Franco tittelen Caudillo de España, por la gracia de Dios (Spanias fører, av Guds nåde). Gjennom sitt nesten førti år lange styre gikk Francos regjering gjennom ulike faser, som hadde det til felles at de var kjennetegnet av en sterk spansk nasjonalisme, forsvar av landets territoriale integritet, katolisisme, antikommunisme, anti-frimureri og tradisjonelle verdier.

Franco kom fra en militærfamilie og deltok i Rifkrigen i Spansk Marokko i 1920. Han ble den yngste generalen i Europa i 1926. Etter at han kom tilbake til Spania var han med på å slå ned en streik i 1934, og forsvarte den konservative regjeringen til Niceto Alcalá-Zamora.

Da venstrepartiet Frente Popular, som bl.a. bestod av marxister og anarkosyndikalister, kom til makten i 1936, ble en periode med stor ustabilitet og konflikt i Spanias historie innledet. Vold mellom militante grupper kom ut av kontroll etter drapet på den konservative parlamentariske lederen José Calvo Sotelo Franco og militæret forsøkte å gjennomføre et statskupp mot Frente Popular, men kuppet mislyktes og ledet til den spanske borgerkrig (1936–1939). Under borgerkrigen stod Franco frem som lederen for nasjonalistene som kjempet mot Frente Popular-regjeringen. Etter å ha vunnet borgerkrigen med militær støtte fra Italia og Tyskland—mens Sovjetunionen støttet venstresiden—oppløste Franco parlamentet og etablerte et høyreorientert styre som hadde makten til 1978, da en ny grunnlov ble vedtatt. Franco holdt Spania offisielt nøytralt under andre verdenskrig, selv om spanske frivillige deltok på aksemaktenes side.

Franco blir av tilhengerne sine gitt æren for å ha forsvart landet mot kommunismen og gjenoppbygget landet etter den utmattende borgerkrigen. I etterkrigstiden holdt Franco på makten gjennom kontroll av media og strenge straffer for motstandere av regjeringen. Under den kalde krigen gikk Spania inn i en nær allianse med USA på grunn av Francos sterke antikommunistiske politikk. President Richard Nixon sa at «general Franco var en lojal venn og alliert av USA. Han skaffet Spania respekt i hele verden gjennom fasthet og rettferdighet». I 1969 utpekte Franco Juan Carlos som sin etterfølger. Som betingelse måtte Juan Carlos erklære sin lojalitet til regjeringspartiet Movimiento Nacional, noe han straks gjorde. Juan Carlos samarbeidet nært med Franco i flere år, hadde en rekke representative oppgaver de siste årene av Francos styre og fungerte også som statsoverhode under Francos sykdom. På dødsleiet gav Franco Juan Carlos full kontroll over landet, og etter Francos død ble Juan Carlos utropt til konge av Spania. Han innledet da en gradvis liberalisering og gjeninnføring av demokrati. Wikipedia

50 år
Edvard Bull (Politiker)
1881 - 1932

Edvard Bull (Norge)

Politiker, historiker, professor, biograf

Født:
4. desember 1881 (142 år siden)

Døde:
26. august 1932 (50 år) (91 år siden)

Edvard Bull var en norsk historiker og utenriksminister i Christopher Hornsruds regjering 1928.

Han ble student 1899, cand. mag. 1906, universitetsstipendiat 1910, dosent i historie 1913 og professor 1917. I 1912 tok han doktorgraden med en avhandling om «Folk og Kirke i Middelalderen, Studier til Norges Historie».

Edvard Bull var sønn av Edvard Isak Hambro Bull, bror av litteraturprofessor Francis Bull, og far til historikeren Edvard Bull d.y. (1914–1986). Wikipedia

51 år
Rainer Maria Rilke (Skribent)
1875 - 1926

Rainer Maria Rilke (Tyskland)

Skribent, lyriker, dramatiker, oversetter, romanforfatter, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke

Født:
4. desember 1875 (148 år siden)

Døde:
29. desember 1926 (51 år) (97 år siden)

Rainer Maria Rilke, fullt navn René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, var en tysk lyriker.

Han skrev også fortellinger, én roman og tekster om kunst og kultur, samt tallrike oversettelser av litteratur og lyrikk fra blant annet fransk til tysk. Hans omfattende brevveksling er en viktig del av hans litterære verk. Wikipedia

65 år
Gotthard Werner (Kunstmaler)
1837 - 1903

Gotthard Werner (Sverige)

Kunstmaler, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Gotthard Adolf Werner

Født:
4. desember 1837 (186 år siden)

Døde:
20. februar 1903 (65 år) (121 år siden)

Gotthard Adolf Werner var en svensk kunstner og historiemaler. Han var sønn av militærlegen Henrik Werner. Wikipedia

85 år
Thomas Carlyle (Forfatter)
1795 - 1881

Thomas Carlyle (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, lingvist, historiker, oversetter, matematiker, filosof, essayist, litteraturkritiker

Født:
4. desember 1795 (228 år siden)

Døde:
5. februar 1881 (85 år) (143 år siden)

Thomas Carlyle var en skotsk historiker og forfatter.

Carlyle studerte ved Universitetet i Edinburgh og forsørget seg siden som folkeskolelærer og senere som informator. Han skolerte seg til en omfattende kunnskap om tysk skjønnlitteratur og filosofi, og ble med tiden en av Englands aller fremste kjennere av tysk romantikk. Blant annet skrev han en omfattende biografi om Schiller og oversatte Goethes Wilhelm Meisters Lehrjahre.

I 1821 gikk han igjennom en åndelig krise som ga ham søvnløse netter, men som på sikt styrket ham og fikk ham til å tro på en guddommelig verdensordning.

I 1826 giftet han seg med Jane Baillie Welsh (1801–1866) og bosatte seg på hennes gård i Craigenputtock i den øde delen av den skotske landsbygda. Der skrev han den delvis selvbiografiske og i England meget høyt skattede Sartor resartus (1836) hvor han beskriver sin religiøse tvil. Han fikk seg et navn med verket om franske revolusjonen (1837).

Årene 1837–1840 ga han en rekke forelesninger, blant annet Om helter og heltedyrkelse. Han skrev også flere pamfletter, som Brev og taler av Cromwell (1845) hvor han angrep liberalismen.

1858–1865 skrev han sin omfattende verk om Fredrik den store, History of Frederick the Great.

Hans historiske verk kjennestegnes av sterk innlevelse angående miljø så vel som personer, men var også stundom sarkastisk i stilen.

I 1865 ble han rektor for Universitet i Edinburgh som var den fremste heder man kunne få i Skottland på denne tiden. Hans innsetningstale fikk stor gjennomslagskraft og førte til at hans bøker fikk stor betydning og ble sterkt etterspurt.

Hans innflytelse på engelsk kulturliv var meget stor og forfattere som Robert Browning, Charles Dickens, og John Ruskin ble sterkt påvirket av ham.

Etter hans hustrus bortgang i 1866 leste han hennes dagbøker og forsto da til sin store sorg at han ved å ha vært en arbeidsnarkoman hadde gjort hennes liv fattig på gleder og at hun i hele deres ekteskap hadde følt seg mislykket og forstummet.

Han sammenfattet sitt liv i boken Reminiscences, som ble utgitt etter hans død, hvor han beskrev seg selv fra ufordelaktig synsvinkel og ikke kunne tilgi seg selv for å ha neglisert sin hustru og hennes ønsker.

Hans hus i London på Cheyvne Row i Chelsea hvor han bodde har siden 1886 vært et museum. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Torodd Hauer (Skøyteløper)
1922 - 2010

Torodd Hauer (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Torodd Hilding Hauer

Født:
8. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
4. desember 2010 (88 år) (13 år siden)

Torodd Hilding Hauer var en norsk skøyteløper. Han deltok i OL i 1948 i St. Moritz i Sveits og kom på en firedelt 6.-plass med tiden 43,6 på 500 meter. Han representerte Brandbu Idrettsforening. Han deltok i NM all round i 1948, 1949 og 1951. Wikipedia

36 år
Eddie Fatu (Fribryter)
1973 - 2009

Eddie Fatu (USA)

Fribryter

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Umar Fatu

Født:
28. mars 1973 (51 år siden)

Døde:
4. desember 2009 (36 år) (14 år siden)

Edward «Eddie» Umar Fatu, best kjent som Jamal og Umaga, var en samoansk fribryter i World Wrestling Entertainments RAW. Han døde av et hjerteinfarkt i Houston i Texas, bare 36 år gammel. Wikipedia

90 år
Sigrid Utkilen (Politiker)
1916 - 2006

Sigrid Utkilen (Norge)

Politiker

Født:
15. januar 1916 (108 år siden)

Døde:
4. desember 2006 (90 år) (17 år siden)

Sigrid Utkilen var en norsk politiker (H). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1973. Hun var vararepresentant i perioden 1969–1973. Utkilen var mor til Fjell politiker og lege Jan Utkilen. Wikipedia

64 år
Egil Johansen (Jazzmusiker)
1934 - 1998

Egil Johansen (Sverige)

Jazzmusiker, komponist, perkusjonist

Født:
11. januar 1934 (90 år siden)

Døde:
4. desember 1998 (64 år) (25 år siden)

Egil «Bop» Johansen var en svensk-norsk jazzmusiker (trommeslager), pedagog, komponist og arrangør. Johansen døde etter å ha falt om på en spillejobb i Nyköping to dager før – da hadde han slitt i flere år med hjerteproblemer. Han var far til musikeren Jan Johansen.

Han var en dynamisk og fleksibel slagverker og perkusjonist. Wikipedia

52 år
Frank Zappa (Musiker)
1940 - 1993

Frank Zappa (USA)

Musiker, skuespiller, Gitarist, sanger, komponist, jazzmusiker, plateprodusent, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Vincent Zappa

Født:
21. desember 1940 (83 år siden)

Døde:
4. desember 1993 (52 år) (30 år siden)

Frank Vincent Zappa var en amerikansk komponist, gitarist, sanger og plateprodusent. Han har også regissert filmer. Fra sitt debutalbum med gruppen The Mothers of Invention i 1966, og frem til sin død, gav han ut 60 album. Hans tekster er ofte kjennetegnet av en satirisk undertone, og musikken er en eklektisk blanding av så forskjellige genre som R&B og moderne klassisk musikk.

Zappa var også en samfunnskritiker og debattant med et sterkt politisk engasjement, og i 1991 møtte han blant andre Tsjekkoslovakias nyutnevnte president Václav Havel og ble mottatt som en folkehelt etter kommunismens fall. Zappa talte også i Kongressen i 1985 mot PMRC (The Parents Music Resource Center), hvor han talte mot sensurering av musikktekster.

I Vilnius og Bad Doberan har lokale tilhengere reist en byste til hans ære. Wikipedia

25 år
Tommy Bolin (Gitarist)
1951 - 1976

Tommy Bolin (USA)

Gitarist, jazzmusiker, jazzgitarist, komponist

Født:
1. august 1951 (72 år siden)

Døde:
4. desember 1976 (25 år) (47 år siden)

Tommy Bolin var en amerikansk gitarist.

Bolin medvirket på et Deep Purple-album, Come Taste the Band, som ble utgitt i 1975. Samtidig hadde han jobbet med sitt første soloalbum som kom i 1975. Etter at Deep Purple ble oppløst, ga han ut et andre soloalbum som kom i 1976.

Hans narkotikaavhengighet hadde blitt verre utover på 1970-tallet, og den 4. desember 1976 ble han funnet død. Dødsårsaken var en overdose heroin. Wikipedia

71 år
Johan Halvorsen (Komponist)
1864 - 1935

Johan Halvorsen (Norge)

Komponist, dirigent, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johan August Halvorsen

Født:
15. mars 1864 (160 år siden)

Døde:
4. desember 1935 (71 år) (88 år siden)

Johan August Halvorsen var en norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som teaterkomponist. Wikipedia

<<
4. Desember
>>