Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Desember

Om dagen

17. Desember er dag 352 i 2024, og er i uke 51. Det er 14 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Nord-Koreas leder Kim Jong-il, dør angivelig av hjerteinfarkt, 70 år gammel

Kim Jong-il var en nordkoreansk politisk og militær leder. Han var sønn av den nordkoreanske statens grunnlegger, avdøde president Kim Il-sung. Han overtok gradvis makten etter faren som øverstkommanderende for Den koreanske folkearmé fra 1991, formann i Den nasjonale forsvarskommisjon fra 1993 og generalsekretær i Koreas arbeiderparti fra 1997. Kim Jong-il var bare de facto statsleder, ettersom Kim Il-sung ble erklært «evig president» etter sin død i 1994.

Kim Jong-il erstattet delvis Kim Il-sungs ideologi, juche, «selvberging», med sin egen doktrine, songun, «militæret først». Nord-Korea var fullstendig avhengig av utenlandsk bistand, og økonomien brøt sammen etter Sovjetunionens fall i 1991. I 1990-årene førte dette til en hungersnød der mellom 0,9 og 3,5 millioner mennesker sultet i hjel. Ved Kim Jong-ils død var fremdeles store deler av landets befolkning underernært. I tråd med songun-doktrinen ble landets ressurser styrt i retning av militæret og partieliten. Kim Jong-ils totalitære diktatur var sterkt kritisert for sine grove brudd på menneskerettighetene og for sitt atomvåpenprogram. På 2000-tallet opplevde Kim Jong-il sviktende helse, og hans yngste sønn, Kim Jong-un, ble utpekt til hans etterfølger. Kim Jong-il skal ha hatt et hjerneslag i 2008, og døde av et hjerteinfarkt i 2011.

Kim Jong-il videreførte farens altomfattende personkult, som minnet om religiøs tilbedelse. Blant hans mest brukte titler var «Store leder», «Kjære leder», «Vår far», «Generalen» og «Marskalken». I offentlige sammenhenger opptrådte han alltid i en type enkel «Mao-dress», i skarp kontrast til hans ekstravagante livsstil, som ofte ble omtalt i utlandet. Etter sin død ble han erklært evig generalsekretær i Arbeiderpartiet og evig formann i forsvarskommisjonen.

Den 19. desember 2011 ble det kjent at Kim Jong-il døde to dager tidligere, tidlig på morgenen 17. desember mens han reiste med tog utenfor Pyongyang. Hjerteinfarkt ble sagt å være dødsårsak. Gravferden startet 28. desember 2011 og seremoniene pågikk i to dager. Wikipedia
34 år siden

1989: Den første episoden av «The Simpsons» blir sendt på TV-kanalen FOX i USA

Simpsons (originaltittel: The Simpsons) er en amerikansk animert situasjonskomedie laget av Matt Groening. Serien ble først sendt i 1987 som en del av The Tracey Ullman Show, men ble en egen serie i 1989. 27. juli 2007 ble figurene sett i en helaftens film kalt The Simpsons Movie. Simpsons er blitt meget populær, og er den lengst sendte animerte TV-serien i verdenshistorien.

Serien handler om familien Simpson, som bor i den amerikanske byen Springfield. Serien spøker stadig med at den ikke avslører hvor i USA byen ligger, selv om det er ofte hint om det. Springfield i Vermont, vant konkurransen mellom tretten andre byer ved navn Springfield om å få ha premieren av The Simpsons Movie. Wikipedia
120 år siden

1903: Brødrene Wright foretar den første vellykkede flygningen med et motordrevet fly

Brødrene Wright – Wilbur og Orville – var to amerikanske luftfartspionerer som gjennomførte den første dokumenterte vellykkede flygning i et motorfly.

I begynnelsen drev brødrene sykkelverksted og sykkelproduksjon, før de begynte med modellglideforsøk i årene før 1900. Deres første motordrevne fly, kalt Flyer 1, utstyrte de med en 8,8 kW motor og to skyvepropeller. 17. desember 1903 foretok de fire flygninger med dette flyet, hvor den lengste varte i 59 sekunder.

Tre dager senere fløy de for første gang i en hel sirkel, med den sterkere Flyer 2. I 1904 fløy de i 5 minutter, mens i 1905 over 30 minutter i Flyer 3.

Brødrene designet sine egne propeller og skar dem ut i tre. Disse hadde en virkningsgrad på over 80 %. Til sammenligning har moderne propeller (2016) en virkningsgrad rundt 90 %

Orville ble i 1908 hardt skadet i en flyulykke, men han overlevde. Brødrene Wrights Memorial i Kitty Hawk

En modell av brødrene Wrights fly finnes i Norsk Teknisk Museums samlinger. Wikipedia

Fødsler

25 år
Martin Ødegaard (Fotballspiller)
1998

Martin Ødegaard (Norge)

Fotballspiller

Født:
17. desember 1998 (25 år)

Martin Ødegaard er en norsk fotballspiller som spiller for den spanske klubben Real Sociedad, på lån fra Real Madrid CF. Han har spilt for Norges herrelandslag i fotball som den yngste noensinne (15 år).

Ødegaard spilte sin første kamp for Strømsgodset Toppfotball 13. april 2014, og ble dermed den yngste spilleren som har spilt i Tippeligaen. Han ble 16. mai samme år også den yngste målscoreren i Tippeligaen. Etter å ha spilt fast på Strømsgodset førstelag, og etter å ha trent med flere utenlandske klubber, signerte Ødegaard for Real Madrid CF i januar 2015.

Han debuterte for Real Madrids A-lag 23. mai 2015 mot Getafe CF, og ble dermed lagets yngste og første norske spiller noensinne. Han ble utlånt til den nederlandske klubben SC Heerenveen i et halvt år fra januar 2017.

Ødegaard anses nå for en komplett spiller etter at han har utviklet sin fysikk og derfor også bidrar solid defensivt, spesielt med ballgjenvinning. Hans største styrker er oversikt, bevegelighet og evne til å skaffe seg rom med og uten ball, samt nøyaktighet med pasninger og frispark. Wikipedia

38 år
Eva Weel Skram (Musiker)
1985

Eva Weel Skram (Norge)

Musiker

Født:
17. desember 1985 (38 år)

Eva Weel Skram er en norsk sanger og låtskriver. Hun var den ene halvdelen av duoen Eva & the Heartmaker sammen med gitarist og låtskriver Thomas Stenersen, som også er hennes ektemann. Duoen spilte inn fire studioalbum før de løste den opp. Det neste albumet er varslet at blir et soloalbum med sanger med norske tekster.

Skram gikk på musikk, dans og drama ved Firda videregående skole fra 2001 til 2004. Hun ble så landskjent da hun deltok i TV-programmet Idol våren 2005. Hun deltok høsten 2015 i TV-programmet Hver gang vi møtes. Det ble også sendt en konsert på NRK i 2016 hvor hun spilte sammen med ektemannen på Åmot operagard, første gang sendt 2. desember 2016.

13. mai 2016 slapp Eva Weel Skram singlen «Vi lovar», en coverversjon av sangen «Besvärjelser», opprinnelig skrevet av den svenske artisten Oscar Danielson. Selmas sang, kjenningsmelodien til NRKs julekalender Snøfall, sendt første gang i 2016, ble skrevet og framført av Skram.

I 2018 slapp Eva Weel Skram sitt første album med norske tekster «Finne heim». Albumet solgte til gull, og inneholdt hitsingler som ""Om du vil" og "Berre la meg vær" som hun også fremførte på Lindmo.

Hun er niese av operasangeren Knut Skram. Wikipedia

70 år
Bill Pullman (Skuespiller)
1953

Bill Pullman (USA)

Skuespiller, Filmregissør, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
William James Pullman

Født:
17. desember 1953 (70 år)

William James «Bill» Pullman er en amerikansk skuespiller.

Pullmann har gått på State University of New York og University of Massachusetts.

I 1980-årene jobbet Pullman primært på ulike teatre i New York og Los Angeles. Hans første større filmrolle var i filmen Uten skrupler med Danny DeVito. Andre filmer han har spilt i, inkluderer hovedroller i Romnaut (1987), The Serpent and the Rainbow (motspiller her var Zakes Mokae), Mens du sov (1995) og Independence Day (1996). Pullman har fortsatt med å spille både i teatre og i filmer, både i uavhengige og med store budsjetter.

Pullman er gift med danseren Tamara Hurwitz og har tre barn. Han mistet luktesansen på college etter en ulykke som gjorde at han lå i koma i to dager. Wikipedia

70 år
Aleksandr Beljavskij (Sjakkspiller)
1953

Aleksandr Beljavskij (Slovenia)

Sjakkspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksandr Genrikhovitsj Beljavskij

Født:
17. desember 1953 (70 år)

Aleksandr Genrikhovitsj Beljavskij er stormester i sjakk.

Beljavskij bor for tiden i Slovenia. Han er kjent for sin aggressive spillestil og klassiske åpningsrepertoar. Han ble juniorverdensmester i 1973 og sovjetmester i 1974 og 1990. Beljavskij ble spådd engang å bli verdensmester, men lyktes bare å være kandidat i 1983, der han tapte i kvartfinalen for Garri Kasparov.

Han er kanskje best kjent blant norske sjakkinteresserte som spilleren som fikk samme poengsum som Magnus Carlsen (og noe høyere ratingprestasjon, siden han møtte sterkere motstand) i NH Chess Tournament sommeren 2006. Wikipedia

74 år
Paul Rodgers (Musiker)
1949

Paul Rodgers (Storbritannia)

Musiker, gitarist

Født:
17. desember 1949 (74 år)

Paul Rodgers er en engelsk musiker kjent fra band som Free og Bad Company. Paul Rodgers turnerte i perioden 2004-2009 sammen med bandet Queen, som stand-in for avdøde Freddie Mercury, i deres "Queen +" inkarnasjon og fremførte mange av gruppens sanger, pluss noen av sine egne, kjent fra tiden med Free og Bad Company. Wikipedia

73 år
Ingvar Cronhammar (Billedhugger)
1947 - 2021

Ingvar Cronhammar (Sverige)

Billedhugger, kunstner, filmregissør

Født:
17. desember 1947 (76 år siden)

Døde:
20. mai 2021 (73 år) (3 år siden)

Ingvar Cronhammar (1947–2021) var en svensk-dansk billedhugger.

Han vokste opp i Sverige, men flyttet til Danmark i 1965, hvor han utdannet seg på Århus Kunstakademi i årene 1968–1971. I 1990–95 var han leder for skulpturskolen på Det Fynske Kunstakademi. Han mottok Eckersbergmedaljen i 1993 og Thorvaldsenmedaljen i 2003.

Cronhammar var især kjent for sine monumentale skulpturer i det offentlige byrom. Han er representert ved en rekke danske kunstmuseer. Wikipedia

77 år
Eugene Levy (Skuespiller)
1946

Eugene Levy (Canada)

Skuespiller, Manusforfatter, filmprodusent, filmregissør, skribent, musiker, låtskriver

Født:
17. desember 1946 (77 år)

Eugene Levy er en canadisk skuespiller, regissør, produsent, musiker og forfatter. Han er kjent for rollen som Jim Levenstein far Noah Levenstein i American Pie filmene. Han er den eneste personen som har spilt i alle American Pie-filmene.

Levy ble i 2011 utnevnt til medlem av Canadaordenen. Wikipedia

78 år
Odd Karsten Tveit (Journalist)
1945

Odd Karsten Tveit (Norge)

Journalist, forfatter

Født:
17. desember 1945 (78 år)

Odd Karsten Tveit er en norsk journalist, forfatter og sosialøkonom. Han har Midtøsten som fagfelt og har skrevet flere bøker om emnet. Tveit var utenrikskorrespondent for NRK i tre fireårsperioder, fra 1979 til 1983, fra 1990 til 1994 og fra 2003 til høsten 2007, samt et sommervikariat for Kjell Gjøstein Resi som Midtøsten-korrespondent sommeren 1978. Wikipedia

44 år
Paul Butterfield (Sanger)
1942 - 1987

Paul Butterfield (USA)

Sanger

Født:
17. desember 1942 (81 år siden)

Døde:
4. mai 1987 (44 år) (37 år siden)

Paul Butterfield var en amerikansk bluessanger og munnspiller, som ledet Paul Butterfield Blues Band. I 2006 ble Butterfield posthumt valgt inn i Blues Hall of Fame. Wikipedia

63 år
Fritz Moen (Offer for justismord)
1941 - 2005

Fritz Moen (Norge)

Offer for justismord, selger

Fullt navn / Fødenavn:
Fritz Yngvar Moen

Født:
17. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
28. mars 2005 (63 år) (19 år siden)

Fritz Yngvar Moen var en nordmann som ble kjent som offer for dobbelt justismord, etter å ha blitt dømt for to drap som han ikke begikk på 1970-tallet og som han siden ble frikjent for. Saken er kjent som Moensaken.

Moen var funksjonshemmet. Våren 1978 ble han dømt for drapet på Torunn Finstad, og høsten 1981 ble han dømt for drapet på Sigrid Heggheim, der hans forsvarsadvokat Olav Hestenes reiste seg opp i rettssalen og proklamerte: «For første gang i skranken tillater jeg meg å si at det er begått justismord».

Samlet ble Moen idømt 21 års fengselsstraff og inntil 10 års sikring for de to drapene, og til sammen sonet han 18 og et halvt år av dommen i fengsel. I tillegg måtte han etterleve sikringsbestemmelsene så lenge han levde.

Etter at privatetterforsker Tore Sandberg hadde engasjert seg sterkt på slutten av 1990-tallet, ble han først frikjent for det ene drapet i 2004, og for det andre (etter sin død) i 2006, etter at en 67 år gammel mann på sitt dødsleie i desember 2005 hadde tilstått begge drapene.

Moen var født nesten døv, og hadde et svært dårlig talespråk. Han ble lam i høyre arm etter en mopedulykke i 1966, og ble i den samme ulykken også sterkt skadet i ansiktet. Disse skadene skulle også prege resten av hans liv. Bortsett fra sine fysiske funksjonsnedsettelser er han blitt ansett for å ha hatt normal intelligens, og en svært god hukommelse.

Moen tilbragte hele sitt liv med tilknytning til ulike institusjoner.

Før sin død, testamenterte Fritz Moen alt han eide til Conrad Svendsen Senter på Nordstrand i Oslo, hvor han bodde og senere døde.

«Der du nå er, kan ingen skade deg», sto det i dødsannonsen over Fritz Moen. I Aftenpostens leder 18. juni 2006 stod det: «Knapt noen gang har vi sett en skjebne der samfunnet har utøvd verre vold mot en sakesløs person».

Det er foreslått å reise en statue av Fritz Moen foran Justisdepartementet.

Dødsboet v/adv. John Christian Elden inngikk, etter forhandlinger med Justisdepartementet, et forlik den 16. april 2008, om at boet tilsammen skulle få utbetalt kr. 20 millioner i erstatning og oppreisning fra staten. Erstatningen gikk i sin helhet til Conrad Svendsen Senter.

Under et arrangement på Conrad Svendsen Senter den 17. april 2008 uttalte justisminister Knut Storberget ifølge Aftenpostens nettavis:

«Jeg vil framføre en uforbeholden unnskyldning og beklagelse overfor Fritz Moen og dem som kjente ham og sto ham nær, for den urett han ble utsatt for» – «Så mye lidelse og urett som Fritz Moen ble utsatt for, finnes det ingen tilgivelse for. Dette må unngås for framtida.» Wikipedia

72 år
Kåre Valebrokk (Redaktør)
1940 - 2013

Kåre Valebrokk (Norge)

Redaktør, forretningsdrivende

Født:
17. desember 1940 (83 år siden)

Døde:
9. februar 2013 (72 år) (11 år siden)

Kåre Valebrokk var en norsk forretningsmann, journalist og redaktør.

Som redaktør i den daværende shipping-avisen Norges Handels- og Sjøfartstidende ledet han i 1987 omdanningen av denne til den nåværende Dagens Næringsliv. Han spilte en avgjørende rolle i å etablere denne avisen som den mest leste næringslivsavisen i Norge og forble sjefredaktør for DN fram til 1999.

Etter å ha gått av fra redaktørstillingen i Dagens Næringsliv gikk han over til TV 2, hvor han var ansvarlig redaktør og administrerende direktør fra 11. oktober 1999 til 13. juni 2007. Wikipedia

87 år
Pave Frans (Pave)
1936

Pave Frans (Vatikanstaten)

Pave, teolog, kjemiker, katolsk prest, skribent, Jesuit

Fullt navn / Fødenavn:
Jorge Mario Bergoglio

Født:
17. desember 1936 (87 år)

Pave Frans er Den katolske kirkes overhode siden 13. mars 2013 og er den 266. paven. Han tok ved utnevnelsen navnet Frans, og er den første paven som bærer dette navnet. Navnet er tatt etter Frans av Assisi.

Han var tidligere erkebiskop av Buenos Aires og primas for Den katolske kirke i Argentina. Frans er den første paven fra Amerika, og den første jesuitten som er valgt til pave. Han er videre den første paven siden Gregor III som kommer fra et land utenfor Europa.

Den katolske kirke opplevde et oppsving i tilslutningen etter at han ble valgt til pave.

Pave Frans under tyfonregnskyll i Tacloban på Filippinene 17. januar 2015

Ved utgangen av 2013 ble han av Time utnevnt til «årets person», og i desember 2015 ble han tildelt Karlsprisen. Wikipedia

79 år
Bob Guccione (Grunnlegger av Penthouse)
1930 - 2010

Bob Guccione (USA)

Grunnlegger av Penthouse, Fotograf, filmprodusent, manusforfatter

Født:
17. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
20. oktober 2010 (79 år) (13 år siden)

Bob Guccione var grunnlegger og utgiver av voksen-magasinet Penthouse.

Han trakk seg fra sin stilling som forlegger i november 2003. Han var av siciliansk avstamning og ble oppdratt som katolikk i Bergenfield, New Jersey. Hans far var en regnskapsfører. Han vurderte, men forkastet senere ideen om å gå inn i prestedømmet.

Guccione giftet seg med den første av hans tre koner, Lilyann Becker, før han fylte 20 år, og de hadde en datter, Tonia, sammen. Ekteskapet mislyktes snart. Han forlot sin kone og barn for å reise til Europa, hvor han ønsket å bli maler. Der møtte han til slutt en britisk kvinne, Muriel, og han flyttet til London sammen med henne, der de giftet seg. De hadde to barn, Bob Junior og Tony.

Bladet Penthouse ble publisert for første gang i 1965 i England og i Nord-Amerika fra 1969. Magasinet var et forsøk på å konkurrere med Hugh Hefner og hans pornoblad Playboy. På grunn av deres mangel på penger og andre ressurser, sto Guccione selv for fotograferingen av de fleste av modellene for magasinets tidligste utgaver. På grunn av manglende profesjonell trening, anvendte Guccione sin kunnskap angående maleri til fotografiene hans. Guccione brukte noen ganger flere dager på å fullføre et enkelt fotografi.

Ettersom bladet vokste seg mer vellykket, fikk Guccione muligheten for et liv i luksus, hans tidligere herskapshuset sies å være den største private residens på Manhattan på ca 22 000 kvadratmeter. I 1976 brukte Guccione rundt 17 500 000 amerikanske dollar av sin personlige formue til å finansiere den omstridte historiske episke filmen, Caligula som var en hardcore porno flick, og hadde Malcolm McDowell i hovedrollen og biroller av Helen Mirren, John Gielgud og Peter O`Toole.

Han giftet seg med sin mangeårige kompanjong, Kathy Keeton, opprinnelig fra Sør-Afrika. Hun døde i 1997, 58 år gammel, etter behandling for langt fremskredet kreft. Guccione led av kreft selv. Han ble diagnostisert med strupekreft og døde i 2010 i en alder av 80 år. Wikipedia

79 år
William Safire (Forfatter)
1929 - 2009

William Safire (USA)

Forfatter, kronikør, journalist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
William Lewis Safire

Født:
17. desember 1929 (94 år siden)

Døde:
27. september 2009 (79 år) (14 år siden)

William Lewis Safire var en amerikansk forfatter, Pulitzer-Prize-belønnet lederskribent, journalist og taleskriver for president Nixon. Han ble tildelt Presidentens frihetsmedalje («Presidential Medal of Freedom») i 2006. Wikipedia

63 år
Jacqueline Hill (Skuespiller)
1929 - 1993

Jacqueline Hill (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
17. desember 1929 (94 år siden)

Døde:
18. februar 1993 (63 år) (31 år siden)

Jacqueline Hill i England, død 18. februar 1993 i London i England) var en britisk skuespillerinne, som er mest kjent for å ha spilt Barbara Wright i Doctor Who. Hun var en av de to første følgesvennene da serien begynte i 1963 og hun spilte i nesten to år. I 1980 returnerte hun til serien, men i rollen som Lexa i historien Meglos.

Hill ble utdannet på Royal Academy of Dramatic Art og hun debuterte på scenen i London's West End i The Shrike. Mange flere roller fulgte i blant Shop Window, Fabian of the Yardi og An Enemy of the People på TV. Det var på denne tiden at hun giftet seg med regissør Alvin Rakoff som, etter at hun insisterte, lot henne spille mot Sean Connery i en av ABC TVs Armchair Theatre-skuespill. Hun ble tilbudt rollen som Barbara Wright i Doctor Who etter at hun og produsent Verity Lambert diskuterte rollen på en fest. Etter at hun forlot serien i 1965 sluttet hun som skuespillerinne og fokuserte på å danne en familie. Hun begynte igjen å spille i 1978 og hun spilte blant annet Lady Capulet i BBC Televisions versjon av Romeo og Julie. Wikipedia

100 år
Thorleif Karlsen (Politiinspektør)
1909 - 2010

Thorleif Karlsen (Norge)

Politiinspektør, politi, politiker

Født:
17. desember 1909 (114 år siden)

Døde:
31. januar 2010 (100 år) (14 år siden)

Thorleif Oscar Karlsen var en norsk politimann, kjent som politiinspektør i Oslo.

Etter Politiskolen var han konstabel i Stavangers 4. distrikt, 1930-32, i Oslostaben 1932-37, og virkende i Stavanger 1938-54 bortsett fra tre fengslinger under den andre verdenskrig. I perioden 1947-54 satt han i Stavanger bystyre for Arbeiderpartiet.

I 1954 meldte han overgang til Oslo igjen, der han ble første politiinspektør uten jus-utdannelse i trafikken frem til 1980. Han var med i Oddvar Folkestads radioprogram «Trafikk og musikk» 1960-80, til sammen 973 ganger. Herfra fikk han kallenavnet «Tango-Karlsen». Han gjorde forprosjektet til Trygg Trafikk i 1955, og var tidlig medlem i IOGT og sjef for Motorførernes Avholdsforbund. Bøker skrev han også. Med Asta feiret han jernbryllup i 2006. Thorleif Karlsen var et mangeårig medlem av Den norske frimurerorden. Wikipedia

79 år
Arthur Omre (Forfatter)
1887 - 1967

Arthur Omre (Norge)

Forfatter, ingeniør, journalist, skribent, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Arthur Antonisen

Født:
17. desember 1887 (136 år siden)

Døde:
16. august 1967 (79 år) (56 år siden)

Arthur Omre var en norsk forfatter, best kjent for den delvis selvopplevde Smuglere fra 1935 og oppfølgeren Flukten fra 1936, som begge introduserte nye tema i norsk litteratur. Wikipedia

49 år
Eva Nansen (Mezzosopran)
1858 - 1907

Eva Nansen (Norge)

Mezzosopran

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Helene Sars Nansen

Født:
17. desember 1858 (165 år siden)

Døde:
9. desember 1907 (49 år) (116 år siden)

Eva Helene Sars Nansen var en norsk mezzosopran, datter av zoologen Michael Sars og moren Maren Sars, som var søster til Johan Sebastian Welhaven (se slekten Heiberg). Hun var gift med Fridtjof Nansen.

Hennes brødre var historikeren Ernst Sars og naturforskeren Ossian Sars. Hun ble født da moren var 47 år, og hun var dermed yngst i en stor søskenflokk. Eva vokste opp i et rikt kulturelt hjem der moren tok aktivt del i selskapslivet med sin litterære salong hver søndag. Faren døde da hun var 11 år, og økonomisk var det trangt for moren å drive husholdningen. Sammen med sin musikalske søster Marie Christine gikk hun på musikkskole hos Thorvald Lammers (kommende svoger), og de ble begge med i hans nystartede sangkor Cæciliaforeningen 1880. Eva debuterte i Christiania Musikforening 1881. I perioden 1885-88 studerte hun med den belgiske mezzosopranen Désirée Artôt i Berlin, og turnerte Norden med Erika Nissen.

I 1889 giftet hun seg med Fridtjof Nansen som nettopp hadde fått godkjent sin avhandling om slimålens nervesystem. På sin siste konsert i 1899 framførte hun Haugtussa. De flyttet i 1901 til Polhøgda i Lysaker, tegnet av hennes fetter Hjalmar Welhaven. Der fikk hun sønnen Odd Nansen samme år. Eva og Fridtjof hadde tilsammen fem barn. Hun døde i 1907 av lungebetennelse.

Albumet Til Eva (2009) er dedikert henne av Isa Katharina Gericke og Christian Ihle Hadland. Opptakene ble gjort på Polhøgda og gjengir de lieder som Eva Nansen ble kjent for, samt den nasjonalistiske stemning som Lysaker-kretsen innebar. Wikipedia

56 år
Sophus Lie (Matematiker)
1842 - 1899

Sophus Lie (Norge)

Matematiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Marius Sophus Lie

Født:
17. desember 1842 (181 år siden)

Døde:
18. februar 1899 (56 år) (125 år siden)

Marius Sophus Lie var en norsk matematiker. Sammen med Niels Henrik Abel regnes Lie som den største matematikeren Norge har fostret.

Lie grunnla på egen hånd en ny matematisk disiplin, transformasjonsgruppeteorien. Denne disiplinen går i dag under navnet «teorien for Lie-grupper», og er i dag et viktig redskap for moderne fysikk. Lies algebra blir brukt til å klassifisere elementærpartikler, og i tillegg spiller den en viktig rolle innenfor kvantemekanikken.

Lie var høyt ansett ute i Europa. I 1886 ble han utnevnt til professor ved matematisk institutt i Leipzig, og han arbeidet også i Berlin, Paris og i Göttingen. I sitt siste leveår ble han professor ved Det Kongelige Frederiks Universitet i Christiania. Wikipedia

56 år
Otto Benjamin Andreas Aubert (Embetsmann)
1841 - 1898

Otto Benjamin Andreas Aubert (Norge)

Embetsmann

Født:
17. desember 1841 (182 år siden)

Døde:
23. januar 1898 (56 år) (126 år siden)

Otto Benjamin Andreas Aubert var en norsk embetsmann.

Han tok juridisk embetseksamen i 1863 og ble ansatt i Indredepartementet, fra 1872 som byråsjef. Fra 1875 var han administrerende direktør i Storebrand og Idun, før han i 1878 ble utnevnt til amtmann i Nordland. Dette embetet hadde han frem til 1889 da han overtok embetet i Bratsberg len.

Aubert omkom ved et ulykkestilfelle i Skien da en løpsk hest rente ham overende på et glatt fortau. Han falt hardt bakover og døde av brudd på hjerneskallen.

Aubert ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1882 og forfremmet til kommandør av 1. klasse i 1893.

Han var sønn av amtmann i Nordre Bergenhus Emil Aubert. Wikipedia

65 år
Christian Frederik Emil Horneman (Komponist)
1840 - 1906

Christian Frederik Emil Horneman (Danmark)

Komponist, dirigent

Født:
17. desember 1840 (183 år siden)

Døde:
8. juni 1906 (65 år) (118 år siden)

Christian Frederik Emil Horneman var dansk komponist og dirigent. Han var venn og studiekamerat av Edvard Grieg. Han var sønn av komponisten Emil Horneman (1809–1870).

C.F.E. Hornemann studerte ved konservatoriet i Leipzig i 1857-1860 og komponerte under dette oppholdet sin 1. strykekvartett i g-moll. Etter hjemkomsten til Danmark stiftet han i Leipzig sammen med blant andre Edvard Grieg musikkforeningen Euterpe. Herved fikk de unge komponister et forum for de verker som den meget dominerende Niels W. Gade ikke ville oppføre i Musikforeningen. Euterpe fungerte bare noen få år. Til gjengjeld stiftet Horneman allerede i 1874 sammen med Otto Malling Koncertforeningen, hvis repertoar kom til å omfatte betydelige utenlandske verker samt verker av en rekke unge danske komponister.

Utover å være konsertarrangør videreførte Horneman sin fars musikkhandel og –forlag og grunnla sitt eget konservatorium i protest mot Kjøbenhavns Musikkonservatorium som Gade var leder av. Horneman var tilhenger av en mer internasjonal oppfattelse av musikk, som stod i motsetning til 1800-tallets nasjonalromantikk. Han er begravet på Assistens Kirkegård i København. Wikipedia

66 år
Thomas Woolner (Poet)
1825 - 1892

Thomas Woolner (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Poet, lyriker, billedhugger

Født:
17. desember 1825 (198 år siden)

Døde:
7. oktober 1892 (66 år) (131 år siden)

Thomas Woolner var en engelsk skulptør og poet, og medlem i Det pre-rafaelittiske broderskap.

Woolner ble født i Hadleigh i Suffolk. Han gikk i lære hos billedhoggeren William Behnes, og fra 1843 stilte han ut sine verker i Det engelsk kunstakademiet (Royal Academy). Hans klassiske tilbøyeligheter var problematisk å forsone med den pre-rafaelittiske middelalderen, men hans egen overbevisning om at kunsten var grunnlagt på omfattende studier av naturen var sammenfallende med gruppens mål. Woolner var således en av de opprinnelige grunnleggerne av Broderskapet.

Han skaffet seg et navn som en kraftfull billedhogger av portrettbyster og medaljonger, men uten at han klarte å skaffe seg nok inntekter til at han kunne leve av sin kunst. Han var tvunget til å emigrere til Australia for en periode, men kom til slutt tilbake til England og etablerte seg selv som både som billedhogger og som kunstforhandler. Hans opphold i Australia hadde uansett hjulpet ham å til å skaffe seg oppdrag der og andre steder for statuer av helter av Det britiske imperiet som Kaptein Cook og Sir Stamford Raffles.

Hans mest betydningsfulle og komplekse arbeid er sannsynligvis Civilisation og Virgilia. Disse to demonstrerte hans forsøk på å uttrykke spenningen mellom den statiske steinen og det dynamiske begjær som figurene representerte.

Woolner ble valgt inn i Kunstakademiet i 1875 og tjenestegjorde som professor i skulptur fra 1877 og til 1879.

Woolner var også lyriker av en viss betydning som også anerkjennes i dag. Hans tidlige dikt My Beautiful Lady (1863) er et stykke pre-rafaelittiske litteratur, som vektlegger følelsenes intense om enn uforløste øyeblikk. Hans dikt var ofte sterkt følelsemessige.

Hans senere fortellende verk, Pygmalion, Silenus og Tiresius forsaket pre-rafaelismen til fordel for en ofte erotisert klassisisme. Woolner var en nær venn av Alfred Tennyson som han bidro til å gi scenariet for dennes dikt Enoch Arden.

Hans spekulasjoner om den menneskelige anatomi imponerte Charles Darwin som navnga deler av det menneskelige øret for «Woolnerian Tip» etter et trekk i Woolners skulptur Puck.

Thomas Woolner døde brått av slag i 1892 da han var 67 år gammel. Wikipedia

84 år
John Greenleaf Whittier (Salmedikter)
1807 - 1892

John Greenleaf Whittier (USA)

Salmedikter, skribent, lyriker, journalist, advokat

Født:
17. desember 1807 (216 år siden)

Døde:
7. september 1892 (84 år) (131 år siden)

John Greenleaf Whittier var en amerikansk salmedikter og forkjemper for å avskaffe slaveriet i USA. Wikipedia

80 år
Joseph Henry (Fysiker)
1797 - 1878

Joseph Henry (USA)

Fysiker, universitetslærer, ingeniør, meteorolog

Født:
17. desember 1797 (226 år siden)

Døde:
13. mai 1878 (80 år) (146 år siden)

Joseph Henry var en skotsk-amerikansk fysiker som jobbet med fenomenet induksjon i sammenheng med elektrisitet. Fenomenet fikk måleenheten henry, oppkalt etter Joseph Henry. Wikipedia

Dødsfall

78 år
Leif Hagen (Forretningsdrivende)
1942 - 2020

Leif Hagen (Norge)

Forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Leif Aage Hagen

Født:
26. februar 1942 (82 år siden)

Døde:
17. desember 2020 (78 år) (3 år siden)

Leif Aage Hagen (ofte omtalt som «Porno-Hagen», født 26. februar 1942 i Oslo, død 17. desember 2020 i Stockholm) var en norsk forretningsmann som opererte innen pornobransjen. Han drev forretninger, bladforlag og postordrevirksomhet i Sverige, Norge og Danmark.

Hagen startet postordrevirksomhet i 1972 og ble raskt ledende innen import og salg av pornofilmer og -blader, sexleketøy og liknende. Han var i 1970- og 1980-årene Norges største aktør i bransjen. Som forkjemper for pornografi i Norge ble Hagen og hans utsalgssted i Trondheimsveien i Oslo møtt med flere protestdemonstrasjoner fra kvinnesaksaktivister og pornomotstandere. Handel med ulovlig hardporno førte også til flere politirazziaer og store varebeslag. Hagen har i intervjuer fortalt at forretningene likevel var svært lønnsomme. I 1987 ble imidlertid Hagen fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i Norge i ti år. Han flyttet da til Sverige: I 2006 bodde han på Tyresö utenfor Stockholm. I 1992 var Hagen Sveriges 182. rikeste person med en formue på over 100 millioner svenske kroner.

Hagen startet pornobladet Aktuell Rapport i 1976. Bladet het Rapport 76 det første året.

Leif Hagen grunnla det danskregistrerte aksjeselskapet Scandinavian Publishing Group på 1980-tallet, og selskapet stod bak blader som Aktuell Rapport, Cats og Alle Menn. Ifølge Hagen sendte forlaget hans, Nordic Publishing, i 2006 ut rundt en halv million pornopublikasjoner på det norske markedet. Det utgjorde 10–15 % av omsetningen i det nordiske forlaget. De største magasinkonkurrentene i Norge var Lek og Cocktail. Hagen eide også pornobutikken Inn & ut i Oslo.

I 2007 solgte Hagen seg ut av selskapet Scandinavian Publishing Group og trakk seg med det helt ut av pornobransjen. Pr. 2018 var Hagen pensjonert og bosatt i Sverige. På torsdag 17. desember døde han. Wikipedia

75 år
Penny Marshall (Regissør)
1943 - 2018

Penny Marshall (USA)

Regissør, skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, skribent, stuntmann, sanger, danser, komiker

Født:
15. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
17. desember 2018 (75 år) (5 år siden)

Penny Marshall var en filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, skribent, stuntmann, sanger, danser, stemmeskuespiller, komiker, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller fra USA.

Hun var utdannet ved University of New Mexico.

Hun var søster av Garry Marshall og Ronny Hallin. Hun var gift med Rob Reiner fra 1971 til 1981. Hun er mor til Tracy Reiner.

Marshall er begravd ved Forest Lawn Memorial Park. Wikipedia

70 år
Kim Jong-il (Diktator)
1941 - 2011

Kim Jong-il (Nord-Korea)

Diktator

Født:
16. februar 1941 (83 år siden)

Døde:
17. desember 2011 (70 år) (12 år siden)

Kim Jong-il (chosŏn'gŭl: 김정일, hanja: 金正日, romanisering: Kim Chŏng-il, revidert romanisering: Gim Jeong-il, IPA: [ɡ̊imd͜zɔŋil], født 16. februar 1941 i Vjatskoje i Sovjetunionen (offisielt 16. februar 1942), død 17. desember 2011 i Pyongyang) var en nordkoreansk politisk og militær leder. Han var sønn av den nordkoreanske statens grunnlegger, avdøde president Kim Il-sung. Han overtok gradvis makten etter faren som øverstkommanderende for Den koreanske folkearmé fra 1991, formann i Den nasjonale forsvarskommisjon fra 1993 og generalsekretær i Koreas arbeiderparti fra 1997. Kim Jong-il var bare de facto statsleder, ettersom Kim Il-sung ble erklært «evig president» etter sin død i 1994.

Kim Jong-il erstattet delvis Kim Il-sungs ideologi, juche, «selvberging», med sin egen doktrine, songun, «militæret først». Nord-Korea var fullstendig avhengig av utenlandsk bistand, og økonomien brøt sammen etter Sovjetunionens fall i 1991. I 1990-årene førte dette til en hungersnød der mellom 0,9 og 3,5 millioner mennesker sultet i hjel. Ved Kim Jong-ils død var fremdeles store deler av landets befolkning underernært. I tråd med songun-doktrinen ble landets ressurser styrt i retning av militæret og partieliten. Kim Jong-ils totalitære diktatur var sterkt kritisert for sine grove brudd på menneskerettighetene og for sitt atomvåpenprogram. På 2000-tallet opplevde Kim Jong-il sviktende helse, og hans yngste sønn, Kim Jong-un, ble utpekt til hans etterfølger. Kim Jong-il skal ha hatt et hjerneslag i 2008, og døde av et hjerteinfarkt i 2011.

Kim Jong-il videreførte farens altomfattende personkult, som minnet om religiøs tilbedelse. Blant hans mest brukte titler var «Store leder», «Kjære leder», «Vår far», «Generalen» og «Marskalken». I offentlige sammenhenger opptrådte han alltid i en type enkel «Mao-dress», i skarp kontrast til hans ekstravagante livsstil, som ofte ble omtalt i utlandet. Etter sin død ble han erklært evig generalsekretær i Arbeiderpartiet og evig formann i forsvarskommisjonen. Wikipedia

69 år
Captain Beefheart (Sanger)
1941 - 2010

Captain Beefheart (USA)

Sanger, lyriker, komponist, billedhugger, kunstmaler, saksofonist, låtskriver, filmprodusent, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Don Glen Vliet

Født:
15. januar 1941 (83 år siden)

Døde:
17. desember 2010 (69 år) (13 år siden)

Don Van Vliet var en amerikansk musiker og kunstmaler bedre kjent under pseudonymet Captain Beefheart.

I 1964 dannet Alex Snouffer The Magic Band og inviterte Vliet som sanger. Året etter ga de ut singelen «Diddy Wah Diddy», og 1967 ga de ut sin første LP, Safe as Milk. I 1969 skapte han med sitt Magic Band den eksperimentelle dobbel-LP-en Trout Mask Replica som av mange blir betraktet som en av (pop)musikkens høydepunkter i det 20. århundre. Personer som hører platen for første gang synes ofte at det er en eneste kakofoni eller ulyd, men ved gjentatt lytting oppdager en etter hvert komplekse rytmer og strukturer. Beefhearts musikk krever mye av tilhøreren, musikken kan klinge kaotisk, men alt er komponert og fastlagt til den minste detalj. Til musikken hører tekster skrevet i en spesiell, absurd stil. Et eksempel fra «Steal Softly thru Snow» fra albumet Trout Mask Replica:

«Grain grows rainbows up straw hill

Breaks my heart to see the highway cross the hill

Man lived a million years and still he kills

The black paper between the mirror breaks my heart»

Don Van Vliet arbeidet periodevis sammen med Frank Zappa som han kjente fra skoletiden. Eksempler kan finnes på platene Hot Rats, Bongo Fury og andre. De hadde tidlig hatt planer om å lage en film sammen kalt Captain Beefheart Meets the Grunt People. Siden ble han da kalt Captain Beefheart.

Captain Beefheart og Magic Band opptrådte i Oslo på Club 7 den 10. april 1972 og i Chateu Neuf den 30. oktober 1975.

Etter rundt 20 år i rockbransjen ble Van Vliet lei av ikke å få den oppmerksomheten som han syntes han fortjente. I 1982 trakk han seg tilbake fra musikken og flyttet med sin kone til Mojaveørkenen for å konsentrere seg om kunstmaling. Allerede som barn ble han betraktet som vidunderbarn på grunn av sine anlegg for å tegne. I 1954 ble han tilbudt et stipend for å studere i Europa, noe som foreldrene hans imidlertid avslo. Han hadde flere utstillinger, også en del steder i Europa. Van Vliet kunne leve bedre av maleriene enn av musikken, noen av bildene hans ble solgt for mer enn 100 000 US $.

Han ble syk tidlig på 90-tallet, måtte bruke rullestol og etterhvert ble det fastslått at han led av multippel sklerose. Og dødsårsaken i desember 2010 ble også beskrevet som komplikasjoner som følge av denne sykdommen. Wikipedia

90 år
Jennifer Jones (Skuespiller)
1919 - 2009

Jennifer Jones (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Phylis Lee Isley

Født:
2. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
17. desember 2009 (90 år) (14 år siden)

Jennifer Jones var en amerikansk skuespillerinne. Hun vant Oscar og Golden Globe for rollen som Bernadette Soubirous i filmen Sangen om Bernadette (1943). Jones har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

63 år
Dan O'Bannon (Manusforfatter)
1946 - 2009

Dan O'Bannon (USA)

Manusforfatter, filmskuespiller, filmregissør, skuespiller, filmklipper, science fiction-forfatter

Født:
30. september 1946 (77 år siden)

Døde:
17. desember 2009 (63 år) (14 år siden)

Dan O'Bannon var en amerikansk manusforfatter og filmregissør.

Han var fra 18. januar 1986 fram til sin død (Crohns sykdom) gift med Diane Louise Lindley. Wikipedia

91 år
Ella Hval (Skuespiller)
1904 - 1994

Ella Hval (Norge)

Skuespiller

Født:
7. januar 1904 (120 år siden)

Døde:
17. desember 1994 (91 år) (29 år siden)

Ella Hval var en norsk skuespiller og instruktør, som var Nationaltheatret i en årrekke.

Ella Hval vokste opp i en arbeiderfamilie på Torshov i Kristiania og har skildret oppvekstmiljøet i erindringsboken Jeg har alltid hatt vanskelig for å glemme (1979). Hun kom til teateret gjennom arbeiderbevegelsens amatørteatervirksomhet. Her møtte hun også sin første ektemann, dikteren Rudolf Nilsen. De ble gift i 1924, men Rudolf Nilsen døde av tuberkulose allerede i 1929.

I 1932 debuterte hun på Chat Noir og ble samme år gift med legen Einar Hval. Etter å ha vært kabaretskuespiller i et par år var hun 1934–35 ved Nationaltheatret. Sitt gjennombrudd som skuespiller fikk hun imidlertid først på Den Nationale Scene i 1936. I 1940 ble hun igjen ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun ble inntil hun ble pensjonert i 1974.

Ella Hval var formann i Norsk Skuespillerforbund 1951–61 og 1965–1967, og hun spilte en viktig rolle i avtaleforhandlinger med teatrene og NRK.

Hun ble i 1973 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og i 1977 Norsk kulturråds ærespris. Wikipedia

83 år
William Thomson Kelvin (Fysiker)
1824 - 1907

William Thomson Kelvin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Fysiker, astronom, matematiker, universitetslærer, politiker, ingeniør

Født:
26. juni 1824 (200 år siden)

Døde:
17. desember 1907 (83 år) (116 år siden)

William Thomson, lord Kelvin var en britisk matematisk fysiker som gjorde viktige arbeider innen termodynamikk.

Han ble adlet av dronning Victoria i 1892 til Baron Kelvin (Lord Kelvin) for sitt arbeid med å legge en transatlantisk telegrafkabel. Navnet Kelvin kommer fra elven Kelvin som renner gjennom universitetsområdene i Glasgow. Han startet ved dette universitetet ti år gammel, og da han nådde 22 år var han blitt professor her. Han ble valgt som medlem av Royal Society i 1851 og var president der i perioden 1890–1895. I 1896 ble han tildelt Knight Grand Cross av Royal Victorian Order og i 1902 ble han en av de første medlemmer av Order of Merit. Han er gravlagt i Westminster Abbey i London.

SI-måleenheten for temperatur, kelvin, er oppkalt etter ham.

Lord Kelvin ble utnevnt til æresdoktor ved Det Kongelige Fredriks Universitet i 1902 i forbindelse med feiringen av 100-årsdagen for Niels Henrik Abels fødsel (1802). Wikipedia

<<
17. Desember
>>