Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. Desember

Om dagen

2. Desember er dag 336 i 2019, og er i uke 49. Det er 29 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_2-12.1993
26 år siden
Wikipedia
1993: Narkobaronen Pablo Escobar blir skutt og drept på et hustak under en flukt fra myndighetene, 44 år gammel
Pablo Emilio Escobar Gaviria var en colombiansk narkobaron og leder av Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA i særdeleshet gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Ifølge anslagene tjente Medellínkartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid.

Pablo Escobar begynte sin kriminelle løpebane som biltyv i hjembyen Medellín. Han stjal biler, plukket dem fra hverandre og solgte dem som deler. I tillegg solgte han cigaretter til små bedrifter, samtidig som han fraktet kokain rundt om i Colombia. Slik introduserte han seg for narkotikamiljøet i Colombia.

Han gikk deretter over til kokainsalg og begynte byggingen av sitt narkotikaimperium.

I 1976, da han var 26 år, giftet han seg med den 15 år gamle María Victoria, og sammen fikk de to barn.

For en del av sine enorme inntekter kjøpte han en eksklusiv hacienda, en privat dyrehage, fly og biler. Han støttet flere husprosjekt, bygde flere kirker og sponset flere fotballag, og på den måten ble han populær blant den fattige befolkningen. Pablo Escobar var en nådeløs person, og hans motto var «Plata o plomo», som betyr «sølv (penger) eller bly», noe som medførte at enten godtok man en bestikkelse, ellers ble man skutt.

Lenge var Pablo Escobar Colombias eget problem, de amerikanske myndighetene brydde seg lite om ham. Men da Escobars hær bombet et passasjerfly, der hensikten var å myrde presidentkandidaten César Gaviria, reagerte de amerikanske myndighetene. Det viste seg at Gaviria ikke var på flyet, men det var derimot to amerikanske statsborgere. USA og Colombia startet dermed jakten på Pablo Escobar sammen.

Ved hjelp av overvåking og avlytting forsøkte man å finne hans gjemmested i Medellín. Det operative ansvaret hadde oberst Hugo Martínez. Etter til slutt å ha sporet en samtale fra Escobars mobiltelefon fant de ham. Ved pågripelsen forsøkte Escobar å flykte, men han ble skutt og drept på et hustak.

Etter at Escobar ble drept, smuldret Medellínkartellet opp og kokainmarkedet ble etter hvert dominert av det rivaliserende Calikartellet, men også deres ledere ble drept av myndighetene på midten av 1990-tallet.

Det er kommet flere bøker og filmer om kokainkongen Pablo Escobar, blant annet TV-serien Narcos som har kommet som 3 sesonger på Netflix i 2015, 2016 og 2017. Det finnes også en annen TV-serie om Escobar, den Caracol-produserte TV-serien "Escobar, el Patrón del Mal". Wikipedia
Wikipedia_2-12.1988
31 år siden
Wikipedia
1988: Benazir Bhutto ble tatt i ed som Pakistans statsminister, og blir dermed første kvinnelige statsleder i et islamsk land
Den 16. november 1988, i det første frie valget på over et tiår, fikk PPP flest seter i nasjonalforsamlingen. Den 2. desember ble 35-årige Benazir Bhutto tatt i ed som statsminister — den yngste person og den første kvinne i en muslimsk stat i moderne tid.

Bhutto ble avsatt etter 20 måneder, i 1990, etter ordre fra daværende president Ghulam Ishaq Khan, etter korrupsjonspåstander. I 1993 ble hun valgt til statsminister igjen, men den daværende presidenten Farooq Leghari avsatte henne i 1996 etter liknende anklager. Wikipedia
Wikipedia_2-12.1804
215 år siden
Wikipedia
1804: Napoléon Bonaparte kroner seg selv til Frankrikes keiser i Notre-Dame-katedralen i Paris
Napoleon opprettet det franske arvekeiserdømme, og kronte seg selv til keiser den 2. desember 1804 i Notre-Dame-katedralen i Paris. Han satte så keiserinnekronen på sin hustru Josephines hode. Pave Pius VII var til stede, men ikke selvvalgt. Han hadde til og med undertegnet en betinget abdikasjon fra pavestolen som kardinalene skulle offentliggjøre dersom Napoleon nektet å la ham vende tilbake til Roma. Wikipedia
Fødsler
31 år
Isaac Promise (Fotballspiller)
1987 - 2019

Isaac Promise (Nigeria)

Fotballspiller

Født:
2. desember 1987 (31 år siden)

Døde:
2. oktober 2019 (31 år) (0 år siden)

Isaac Promise var en nigeriansk fotballspiller.

Han representerte Nigeria under Sommer-OL 2008 i Beijing, hvor han tok sølv med det nigerianske landslaget. Wikipedia

52 år
Philip Holst-Cappelen (Bedrager)
1965 - 2018

Philip Holst-Cappelen (Norge)

Bedrager, kriminell, raner, falskner, impostor

Fullt navn / Fødenavn:
André Simjak

Født:
2. desember 1965 (53 år siden)

Døde:
19. juli 2018 (52 år) (1 år siden)

Philip Holst-Cappelen var en nordmann dømt for bedrageri, ran og kidnapping.
19. juli 2018 døde han etter å ha sultestreiket på cella i Saltvikanstalten i Härnösand øst i Sverige. Wikipedia

50 år
Gianni Versace (Moteskaper)
1946 - 1997

Gianni Versace (Italia)

Moteskaper, Gründer, designer, kostymedesigner

Født:
2. desember 1946 (72 år siden)

Døde:
15. juli 1997 (50 år) (22 år siden)

Gianni Versace var en karismatisk og anerkjent italiensk moteskaper. Påvirket av Andy Warhol og inspirert av moderne kunst regnes han som en av de mest fargerike og talentfulle moteskaperene på slutten av 1900-tallet.
Versace studerte arkitektur før han 25 år gammel flyttet til Milano for å jobbe som motedesigner. I 1978 presenterte han sin første damekolleksjon i sitt eget navn ved en motevisning i Milano. I 1982 vant han den første av en lang rekke utmerkelser som "beste moteskaper" for sin vinterkolleksjon 1982/1983. Versace samarbeidet også med den verdensberømte operaen La Scala i Milano og designet kostymer for balletter.
Versace designet også klær og kostymer til en rekke filmer og TV-serier, blant annet Judge Dredd, Showgirls og Miami Vice. Han brukte kjendiser som Madonna, Bon Jovi og Tina Turner som modeller både på catwalken og i annonsene sine.
Versace ble skutt ned og drept 15. juli 1997 utenfor sitt hjem i Miami Beach, Florida. Åtte dager senere ble den mistenkte funnet død i et båthus i Miami etter å ha tatt sitt eget liv. Versaces moteimperium, som ved hans død var verdt 807 millioner dollar, styres i dag av hans søster Donatella Versace. Wikipedia

84 år
Howard Finster (Kunstmaler)
1916 - 2001

Howard Finster (USA)

Kunstmaler

Født:
2. desember 1916 (102 år siden)

Døde:
22. oktober 2001 (84 år) (17 år siden)

Howard Finster var en amerikansk naivistisk folkelig kunstner som hevdet at Gud hadde inspirert ham til å spre evangeliet gjennom kunsten (over 46 000 arbeider) og ved museet han kalte Paradise Garden (Edens hage).

Han ble født på en gård i Valley Head, Alabama, som ett barn av en flokk på 13. Han fortalte at han hadde visjoner (syner) allerede som treåring, og virket som baptistpastor fra 1940, etter å ha debutert med prekener som 16-åring.

Det første museet ble påbegynt i slutten på 1950-tallet i Trion, Georgia. Det var tenkt å romme ett av alt som menneskene hadde funnet opp til da, med modeller av hus og kirker, samt ender og høns.

Området ble for lite, og han flyttet til Pennville, hvor han skaffet seg et 4 acres (16 000 kvm) jordstykke for å bygge opp Plant Farm Museum «to show all the wonderful things o' God's Creation, kinda like the Garden of Eden» (for å vise alle de vidunderlige tingene i skaperverket, likesom Edens hage). Der er et Bibel-hus, et speilhus, hjulkapseltårn, sykkeltårn, maskingeværeir – og det største bygget: et femetasjes folkekunstkapell. Han hengte også opp bibelvers fordi «de hengte seg bedre inn i folks hoder på den måten».

Fra 1965 av fokuserte han på å forbedre museet, inntil han fikk en visjon/ inspirasjon i 1976 om å male hellig kunst. Bildene spenner fra popkulturelle ikoner som Elvis Presley via historiske personer som George Washington til religiøse scener som «Døperen Johannes» og «Djevelens laster». Alle maleriene er nummerert, siden Gud ba ham om å lage 5 000.

Litt før jul i 1985, var han ferdig med dette, men han fortsatte, og brukte 4 år på de neste 5 000. Da han døde, var verkene blitt til over 46 000, da inkludert bygninger og annet.

Etter 1975 begynte prosjektet å bli kjent. Førs var det en TV-stasjon, og deretter magasinet Esquire, som ga det navnet Paradise Garden. Han hadde debututstilling i 1976, og malte 4 bilder for Kongressbiblioteket i 1977. Han var også representert ved Biennalen i Venezia i 1984.

Hans prosjekt ble brukt både til videoinnspilling og platecovere, bl. a. av bandene R.E.M. og Talking Heads, Memory Dean, Pierce Pettis, og Adam Again. Hans egen begrunnelse for dette, var å få spredt det gode budskap i tillegg til platene. Wikipedia

Dødsfall
70 år
Paal Brekke (Forfatter)
1923 - 1993

Paal Brekke (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Paal Emanuel Brekke

Født:
17. september 1923 (96 år siden)

Døde:
2. desember 1993 (70 år) (25 år siden)

Paal Emanuel Brekke var en norsk lyriker, forfatter, gjendikter og oversetter. Han er far til forfatteren Toril Brekke. Wikipedia

<<
2. Desember
>>