Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. Desember

Om dagen

2. Desember er dag 337 i 2024, og er i uke 49. Det er 29 dager igjen av året.
Cyber Monday (Markerer starten for julehandelen på nett. Oppfunnet i 2005 av Ellen Davis)

Historie

30 år siden

1993: Narkobaronen Pablo Escobar blir skutt og drept på et hustak under en flukt fra myndighetene, 44 år gammel

Pablo Emilio Escobar Gaviria var en colombiansk narkobaron og leder av Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA i særdeleshet gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Ifølge anslagene tjente Medellínkartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid.

Pablo Escobar begynte sin kriminelle løpebane som biltyv i hjembyen Medellín. Han stjal biler, plukket dem fra hverandre og solgte dem som deler. I tillegg solgte han cigaretter til små bedrifter, samtidig som han fraktet kokain rundt om i Colombia. Slik introduserte han seg for narkotikamiljøet i Colombia.

Han gikk deretter over til kokainsalg og begynte byggingen av sitt narkotikaimperium.

I 1976, da han var 26 år, giftet han seg med den 15 år gamle María Victoria, og sammen fikk de to barn.

For en del av sine enorme inntekter kjøpte han en eksklusiv hacienda, en privat dyrehage, fly og biler. Han støttet flere husprosjekt, bygde flere kirker og sponset flere fotballag, og på den måten ble han populær blant den fattige befolkningen. Pablo Escobar var en nådeløs person, og hans motto var «Plata o plomo», som betyr «sølv (penger) eller bly», noe som medførte at enten godtok man en bestikkelse, ellers ble man skutt.

Lenge var Pablo Escobar Colombias eget problem, de amerikanske myndighetene brydde seg lite om ham. Men da Escobars hær bombet et passasjerfly, der hensikten var å myrde presidentkandidaten César Gaviria, reagerte de amerikanske myndighetene. Det viste seg at Gaviria ikke var på flyet, men det var derimot to amerikanske statsborgere. USA og Colombia startet dermed jakten på Pablo Escobar sammen.

Ved hjelp av overvåking og avlytting forsøkte man å finne hans gjemmested i Medellín. Det operative ansvaret hadde oberst Hugo Martínez. Etter til slutt å ha sporet en samtale fra Escobars mobiltelefon fant de ham. Ved pågripelsen forsøkte Escobar å flykte, men han ble skutt og drept på et hustak.

Etter at Escobar ble drept, smuldret Medellínkartellet opp og kokainmarkedet ble etter hvert dominert av det rivaliserende Calikartellet, men også deres ledere ble drept av myndighetene på midten av 1990-tallet.

Det er kommet flere bøker og filmer om kokainkongen Pablo Escobar, blant annet TV-serien Narcos som har kommet som 3 sesonger på Netflix i 2015, 2016 og 2017. Det finnes også en annen TV-serie om Escobar, den Caracol-produserte TV-serien "Escobar, el Patrón del Mal". Wikipedia
35 år siden

1988: Benazir Bhutto ble tatt i ed som Pakistans statsminister, og blir dermed første kvinnelige statsleder i et islamsk land

Den 16. november 1988, i det første frie valget på over et tiår, fikk PPP flest seter i nasjonalforsamlingen. Den 2. desember ble 35-årige Benazir Bhutto tatt i ed som statsminister — den yngste person og den første kvinne i en muslimsk stat i moderne tid.

Bhutto ble avsatt etter 20 måneder, i 1990, etter ordre fra daværende president Ghulam Ishaq Khan, etter korrupsjonspåstander. I 1993 ble hun valgt til statsminister igjen, men den daværende presidenten Farooq Leghari avsatte henne i 1996 etter liknende anklager. Wikipedia
219 år siden

1804: Napoléon Bonaparte kroner seg selv til Frankrikes keiser i Notre-Dame-katedralen i Paris

Napoleon opprettet det franske arvekeiserdømme, og kronte seg selv til keiser den 2. desember 1804 i Notre-Dame-katedralen i Paris. Han satte så keiserinnekronen på sin hustru Josephines hode. Pave Pius VII var til stede, men ikke selvvalgt. Han hadde til og med undertegnet en betinget abdikasjon fra pavestolen som kardinalene skulle offentliggjøre dersom Napoleon nektet å la ham vende tilbake til Roma. Wikipedia

Fødsler

21 år
Juice Wrld (Rapper)
1998 - 2019

Juice Wrld (USA)

Rapper, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Jarad Anthony Higgins

Født:
2. desember 1998 (25 år siden)

Døde:
8. desember 2019 (21 år) (Overdose smertestillende) (4 år siden)

Jarad Anthony Higgins, kjent under artistnavnet Juice WRLD eller Juice Wrld, var en amerikansk rapper, sanger og låtskriver. Han var mest kjent for sangene «All Girls Are the Same», «Lucid Dreams» og «Bandit».

Han var født og oppvokst i Chicago i Illinois, før han flyttet til Los Angeles, California. Wikipedia

35 år
Alfred Enoch (Skuespiller)
1988

Alfred Enoch (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
2. desember 1988 (35 år)

Alfred Enoch er en britisk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som «Tommy Ding» i Harry Potter-filmene. Han har også en av hovedrollene i TV-serien How To Get Away with Murder, hvor han spiller studenten Wes Gibbins. Faren hans er William Russell, som er kjent fra TV-seriene The Adventures of Sir Lancelot og Doctor Who. Wikipedia

31 år
Isaac Promise (Fotballspiller)
1987 - 2019

Isaac Promise (Nigeria)

Fotballspiller

Født:
2. desember 1987 (36 år siden)

Døde:
2. oktober 2019 (31 år) (4 år siden)

Isaac Promise var en nigeriansk fotballspiller.

Han representerte Nigeria under Sommer-OL 2008 i Beijing, hvor han tok sølv med det nigerianske landslaget. Wikipedia

41 år
Siren Sundby (Seiler)
1982

Siren Sundby (Norge)

Seiler

Født:
2. desember 1982 (41 år)

Siren Sundby er en norsk seiler, oppvokst i Son i Vestby kommune. Hun representerer Soon Seilforening. Etter tre års ingeniørstudier på Danmarks Tekniske Universitet er hun nå bosatt i Oslo, hvor hun tar Master i Innovasjon og Entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI.

Siren Sundby begynte å seile optimistjolle allerede som seksåring, og avanserte til europajolle i 1998. I 1999 og 2000 vant hun junior-VM i europajolle, og som 17-åring kvalifiserte hun seg til OL 2000.

I 2003-sesongen ble hun europamester, verdensmester og vant prøve-OL i europajolle. Hun forsvarte VM-gullet i 2004, og var stor favoritt til å ta gullmedaljen under OL i Athen i 2004. Hun tålte favorittstempelet og vant en klar gullmedalje, selv etter å ha blitt diskvalifisert i en av seilasene.

Sundby la opp, men gjorde comeback under OL i Beijing i 2008 som styrmann i Ynglingklassen med Alexandra Koefoed og Lise Birgitte Fredriksen.

Sundby ble valgt til Årets kvinnelige seiler av Det internasjonale seilforbundet i 2003. Samme år mottok hun også Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris.

Hun er søsteren til Christoffer Sundby, som deltok i 49-klassen i OL i Athen i 2004, og gift med Christopher Gundersen, som deltok i 49-klassen i OL i Beijing 2008.

I 2011 var hun med i tredje utgave av Mesternes Mester på NRK, og startet høsten 2011 sin karriere som konsulent i Capgemini Consulting. Wikipedia

42 år
Britney Spears (Sanger)
1981

Britney Spears (USA)

Sanger, skuespiller, låtskriver, danser, musiker, manusforfatter, produsent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Britney Jean Spears

Født:
2. desember 1981 (42 år)

Britney Jean Spears, er en amerikansk popsanger og skuespiller. Siden sin platedebut i 1999 har hun utgitt tretten album, som alle er blitt internasjonale bestselgere. Wikipedia

45 år
Nelly Furtado (Sanger)
1978

Nelly Furtado (Canada)

Sanger, Skuespiller, musiker, musikkforsker, gitarist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Nelly Kim Furtado

Født:
2. desember 1978 (45 år)

Nelly Kim Furtado er en kanadisk sangerinne. Hun skriver også endel av sine egne låter, samt produsering av plater. Furtado ble først kjent i 2000 med sitt debutalbum Whoa, Nelly og singlen «I'm like a bird», som hun vant en Grammy Award for. Etter hun fikk datteren Nevis i 2003 gav hun ut albumet Folklore som ikke ble en kommersiell suksess. Hun kom tilbake i rampelyset for fullt med albumet Loose og singlene «Promiscuous», «Maneater», «Say It Right», og «All Good Things (Come to an End)». De siste singlene er alle produsert i samarbeid med produsenten Timbaland. Wikipedia

51 år
Unni Boksasp (Folkemusiker)
1972

Unni Boksasp (Norge)

Folkemusiker, sanger, komponist

Født:
2. desember 1972 (51 år)

Unni Boksasp er en norsk sanger og komponist innen norsk folkemusikk fra Tingvoll på Nordmøre. Hun har utdanning fra blant annet Kungeliga Musikhögskolan i Stockholm og fra Høgskolen i Telemark, Rauland.

Hun opptrer både som solist og som medlem av ulike ensemble, blant annet Unni Boksasp Ensemble som hun startet i 2007. Samme år ga hun ut soloalbumet Songar frå Havdal med musikk av Magnhild Almhjell.

Unni Boksasp Ensemble ga i mai 2010 ut albumet Keramello som vant Folkelarmprisen 2010 i klassen tradisjonelt samspill og Spellemannprisen 2010 i klassen folkemusikk/gammaldans. Som solist har hun vunnet Landskappleiken i vokal klasse A to ganger: i 2010 og 2011. Gruppa "Brann i blått", som Boksasp er medlem i, kom på 3. plass i klassen Open Klasse under Landskappleiken 2015.

Boksasp ble kåret til Solprins under Solfesten på Rjukan i 2017. Wikipedia

55 år
Nate Mendel (Musiker)
1968

Nate Mendel (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Nathan Gregor Mendel

Født:
2. desember 1968 (55 år)

Nate Gregor Mendel er en amerikansk musiker. Han spilte bassgitar i bandet Sunny Day Real Estate før han begynte i rockebandet Foo Fighters i 1995 etter at Sunny Day Real Estate ble oppløst. Wikipedia

55 år
Lucy Liu (Skuespiller)
1968

Lucy Liu (USA)

Skuespiller, kunstmaler, regissør, filmregissør, filmprodusent, sanger, manusforfatter, produsent

Født:
2. desember 1968 (55 år)

Lucy Alexis Liu er en Emmy-nominert amerikansk skuespiller. Hun ble kjent for sin rolle som Ling Woo, i TV-serien Ally McBeal (1998–2002), og har siden medvirket i mange filmer, som blant annet Kill Bill og Charlie's Angels-filmene. Fra 2012 har hun også spilt rollen som dr. Joan Watson, i TV-serien Elementary. Wikipedia

52 år
Philip Holst-Cappelen (Bedrager)
1965 - 2018

Philip Holst-Cappelen (Norge)

Bedrager, kriminell, raner, falskner, impostor

Fullt navn / Fødenavn:
André Simjak

Født:
2. desember 1965 (58 år siden)

Døde:
19. juli 2018 (52 år) (5 år siden)

Philip Holst-Cappelen var en nordmann dømt for bedrageri, ran og kidnapping.

19. juli 2018 døde han etter å ha sultestreiket på cella i Saltvikanstalten i Härnösand øst i Sverige. Wikipedia

63 år
Ulf Risnes (Musiker)
1960

Ulf Risnes (Norge)

Musiker, gitarist

Født:
2. desember 1960 (63 år)

Ulf Risnes er musiker, produsent og låtskriver og er mest kjent som gitarist, vokalist og låtskriver i gruppen Tre Små Kinesere. Han har også gitt ut et album som soloartist. Wikipedia

66 år
Dagfinn Høybråten (Politiker)
1957

Dagfinn Høybråten (Norge)

Politiker, statsviter

Født:
2. desember 1957 (66 år)

Dagfinn Høybråten er en norsk politiker (KrF). Han var leder i Kristelig Folkeparti 2004–2011. Han var også parlamentarisk leder fra 2005, da han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland. Han var visepresident i Stortinget fra 2011 til 2013. Høybråten hadde permisjon fra mars 2013 og ut stortingsperioden for å tiltre som generalsekretær i Nordisk ministerråd. Han har vært styremedlem i det internasjonale vaksinefondet GAVI Alliance siden 2006 og styreleder i perioden fra 2010–2015.

Han var formann i Kristelig Folkepartis Ungdom 1979–1982. Høybråten har vært med i den politiske ledelsen i alle regjeringer som Kristelig Folkeparti har deltatt i siden 1980-årene, først som politisk rådgiver for kirke- og undervisningsminister Kjell Magne Bondevik 1983–1986, senere som statssekretær i Finansdepartementet 1989–1990, helseminister 1997–2000 og 2001–2004 samt arbeids- og sosialminister 2004–2005. Høybråten er særlig kjent for skjerpingen av Tobakksskadeloven han fikk gjennomført til tross for stor motstand fra mange hold.

Høybråten er utdannet statsviter og har yrkesbakgrunn fra Kommunenes Sentralforbund og som direktør i Trygdeetaten. Wikipedia

72 år
Anne Berit Andersen (Politiker)
1951

Anne Berit Andersen (Norge)

Politiker

Født:
2. desember 1951 (72 år)

Anne Berit Andersen er en norsk tidligere politiker (H).

Etter handelsskolen var hun kontorist ved Markens Magasin i Kristiansand 1969–1971, skolekontoret i Søgne kommune 1971–1972 og Ullevål sykehus 1973–1978.

Andersen meldte seg inn i Høyre i 1985 og ble innvalgt i Søgne kommunestyre i 1987. Hun var Søgnes ordfører 1992–2001 og trådde deretter ut av kommunestyret for å møte på Stortinget. Ved siden av ordførervervet var hun Høyres 2. nestleder 1998–2002 og medlem av hovedstyret i Husbanken. Andersen var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 2001–2005, etter å ha vært 1. vararepresentant 1997–2001, og satt i Stortingets samferdselskomité. I 2004 tapte hun Høyres nominasjon i Vest-Agder mot Peter Gitmark, så hun var også 1. vararepresentant 2005–2009. Wikipedia

58 år
Geir Høgsnes (Sosiolog)
1950 - 2009

Geir Høgsnes (Norge)

Sosiolog, professor, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Lennart Høgsnes

Født:
2. desember 1950 (73 år siden)

Døde:
3. juni 2009 (58 år) (14 år siden)

Geir Lennart Høgsnes var en norsk sosiolog. Han var professor ved Universitetet i Oslo fra 2000 og frem til sin død.

Høgsnes tok sin mag.art-grad i 1981, og avla sin dr.polit-grad i 1994 med avhandlingen Collective Wage Bargaining and the Impact of Norms of Fairness. Han arbeidet som forsker på ISF fra 1991 til 1998 og var førsteamanuensis ved NTNU fra 1996 til 1998 og ved Universitetet i Oslo fra 1998 til 2000. I 2000 ble han professor ved Universitetet i Oslo, der han også var bestyrer for Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi fra 2002 til 2007.

Han var redaktør for Tidsskrift for samfunnsforskning fra 1999 til 2005. Han var også redaktør av Søkelys på arbeidsmarkedet.

Høgsnes var ansett som en av Norges fremste spesialister på lønnsoppgjør og han ble ofte brukt som kommentator i mediene. Han var opptatt av at den økonomisk sfære måtte forstås også fra et sosiologisk perspektiv. Høgsnes' arbeidsfelt var særlig økonomisk sosiologi.

Høgnes ble funnet død i sin egen leilighet sammen med sin kinesiskfødte kone, som han hadde giftet seg med kort tid før. Obduksjonen viste at han ble drept med en overdose morfin, og at ektefellen deretter begikk selvmord. Wikipedia

73 år
Erik Fosse (Musiker)
1950

Erik Fosse (Norge)

Musiker, lege, professor

Født:
2. desember 1950 (73 år)

Erik Fosse er en norsk musiker, lege og professor i medisin ved Universitetet i Oslo (UiO). Han er spesialist i generell kirurgi og thoraxkirurgi, og er avdelingsoverlege ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet. Han ble ansatt som professor i annenstilling ved UiO i 1999.

Fosse tok doktorgraden i 1987 ved UiO med avhandlingen Complement activation and alterations in white blood cell populations following major surgery and trauma.

Han ble landskjent i 2008–9 da han sammen med Mads Gilbert tok seg inn i Gaza under konflikten mellom Israel og Hamas, og hjalp til med skadebehandling av ofrene etter bombingen av Gazastripen. Innsatsen innbrakte ham og Gilbert Fritt Ords honnør med begrunnelsen «enestående øyevitneskildringer av sivilbefolkningens lidelser under bombingen av Gaza».

Kongen utnevnte i 2013 Fosse til kommandør av St. Olavs Orden for medisinsk og samfunnsnyttig innsats. Wikipedia

70 år
Steinar Mediaas (Journalist)
1946 - 2017

Steinar Mediaas (Norge)

Journalist

Født:
2. desember 1946 (77 år siden)

Døde:
24. juni 2017 (70 år) (6 år siden)

Steinar Mediaas var en norsk journalist, redaktør, kommentator og programleder. Han ble tilknyttet NRK i 1973 og var reporter og programleder i Dagsrevyen fra 1974 til 1988.

I 1988 ble Mediaas ansatt som informasjonsdirektør i industrikonsernet Elkem, og var deretter informasjonssjef i Utenriksdepartementet fra 1991 til 1994. Fra 1996 til 2000 ledet han programmet Økotrim i NRK. I NRK sto han ellers bak flere dokumentarproduksjoner. I 2006 ble han ansatt som økonomiredaktør i NRK. I de senere år arbeidet han som økonomikommentator i NRKs ulike nyhetsprogrammer.

Mediaas døde på Lovisenberg hospice etter lengre tids kreftsykdom. Wikipedia

50 år
Gianni Versace (Moteskaper)
1946 - 1997

Gianni Versace (Italia)

Moteskaper, Gründer, designer, kostymedesigner

Født:
2. desember 1946 (77 år siden)

Døde:
15. juli 1997 (50 år) (26 år siden)

Gianni Versace var en karismatisk og anerkjent italiensk moteskaper. Påvirket av Andy Warhol og inspirert av moderne kunst regnes han som en av de mest fargerike og talentfulle moteskaperene på slutten av 1900-tallet.

Versace studerte arkitektur før han 25 år gammel flyttet til Milano for å jobbe som motedesigner. I 1978 presenterte han sin første damekolleksjon i sitt eget navn ved en motevisning i Milano. I 1982 vant han den første av en lang rekke utmerkelser som "beste moteskaper" for sin vinterkolleksjon 1982/1983. Versace samarbeidet også med den verdensberømte operaen La Scala i Milano og designet kostymer for balletter.

Versace designet også klær og kostymer til en rekke filmer og TV-serier, blant annet Judge Dredd, Showgirls og Miami Vice. Han brukte kjendiser som Madonna, Bon Jovi og Tina Turner som modeller både på catwalken og i annonsene sine.

Versace ble skutt ned og drept 15. juli 1997 utenfor sitt hjem i Miami Beach, Florida. Åtte dager senere ble den mistenkte funnet død i et båthus i Miami etter å ha tatt sitt eget liv. Versaces moteimperium, som ved hans død var verdt 807 millioner dollar, styres i dag av hans søster Donatella Versace. Wikipedia

87 år
Aagot Vinterbo-Hohr (Forfatter)
1936

Aagot Vinterbo-Hohr (Norge)

Forfatter, lege, lyriker, skribent

Født:
2. desember 1936 (87 år)

Aagot Vinterbo-Hohr, er en norsk lege og forfatter. Hun debuterte i 1987 med boken Palimpsest, en samling lyriske tekster, som ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris. Wikipedia

86 år
Finn Arnesen (Forlegger)
1932 - 2019

Finn Arnesen (Norge)

Forlegger

Født:
2. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
25. mars 2019 (86 år) (5 år siden)

Finn Arnesen var en norsk forlegger innen underholdningslitteratur på 1900-tallet. Arnesen var forlagssjef for Bladkompaniet (nå solgt til Schibsted Forlagene) i en årrekke. Han sto bak noen av Norges mest suksessfulle billigbokserier, blant annet Kjell Hallbings Morgan Kane, Margit Sandemos Sagaen om Isfolket og Willy Ustads Fire Søsken. Arnesen skrev også flere bøker, blant annet i Knut Gribb-serien. Han skrev 23 Knut Gribb-fortellinger i Detektiv-Magasinet (1952–1966). Han var far til forfatter Frøydis Arnesen. Wikipedia

84 år
Howard Finster (Kunstmaler)
1916 - 2001

Howard Finster (USA)

Kunstmaler

Født:
2. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
22. oktober 2001 (84 år) (22 år siden)

Howard Finster var en amerikansk naivistisk folkelig kunstner som hevdet at Gud hadde inspirert ham til å spre evangeliet gjennom kunsten (over 46 000 arbeider) og ved museet han kalte Paradise Garden (Edens hage).

Han ble født på en gård i Valley Head, Alabama, som ett barn av en flokk på 13. Han fortalte at han hadde visjoner (syner) allerede som treåring, og virket som baptistpastor fra 1940, etter å ha debutert med prekener som 16-åring.

Det første museet ble påbegynt i slutten på 1950-tallet i Trion, Georgia. Det var tenkt å romme ett av alt som menneskene hadde funnet opp til da, med modeller av hus og kirker, samt ender og høns.

Området ble for lite, og han flyttet til Pennville, hvor han skaffet seg et 4 acres (16 000 kvm) jordstykke for å bygge opp Plant Farm Museum «to show all the wonderful things o' God's Creation, kinda like the Garden of Eden» (for å vise alle de vidunderlige tingene i skaperverket, likesom Edens hage). Der er et Bibel-hus, et speilhus, hjulkapseltårn, sykkeltårn, maskingeværeir – og det største bygget: et femetasjes folkekunstkapell. Han hengte også opp bibelvers fordi «de hengte seg bedre inn i folks hoder på den måten».

Fra 1965 av fokuserte han på å forbedre museet, inntil han fikk en visjon/ inspirasjon i 1976 om å male hellig kunst. Bildene spenner fra popkulturelle ikoner som Elvis Presley via historiske personer som George Washington til religiøse scener som «Døperen Johannes» og «Djevelens laster». Alle maleriene er nummerert, siden Gud ba ham om å lage 5 000.

Litt før jul i 1985, var han ferdig med dette, men han fortsatte, og brukte 4 år på de neste 5 000. Da han døde, var verkene blitt til over 46 000, da inkludert bygninger og annet.

Etter 1975 begynte prosjektet å bli kjent. Førs var det en TV-stasjon, og deretter magasinet Esquire, som ga det navnet Paradise Garden. Han hadde debututstilling i 1976, og malte 4 bilder for Kongressbiblioteket i 1977. Han var også representert ved Biennalen i Venezia i 1984.

Hans prosjekt ble brukt både til videoinnspilling og platecovere, bl. a. av bandene R.E.M. og Talking Heads, Memory Dean, Pierce Pettis, og Adam Again. Hans egen begrunnelse for dette, var å få spredt det gode budskap i tillegg til platene. Wikipedia

79 år
Åse Gruda Skard (Psykolog)
1905 - 1985

Åse Gruda Skard (Norge)

Psykolog, feminist, skribent

Født:
2. desember 1905 (118 år siden)

Døde:
13. august 1985 (79 år) (38 år siden)

Åse Gruda Skard var en norsk barnepsykolog og kvinnesaksforkjemper. Wikipedia

73 år
Emanuel Vigeland (Kunstmaler)
1875 - 1948

Emanuel Vigeland (Norge)

Kunstmaler, glassmaler, billedhugger

Født:
2. desember 1875 (148 år siden)

Døde:
22. desember 1948 (73 år) (75 år siden)

Emanuel Vigeland var en norsk billedkunstner, og yngre bror av Gustav Vigeland. Han er mest kjent for en rekke utsmykninger av kirkebygg og for sitt mausoleum på Slemdal i Oslo. Wikipedia

93 år
Johannes Hanssen (Komponist)
1874 - 1967

Johannes Hanssen (Norge)

Komponist, dirigent

Født:
2. desember 1874 (149 år siden)

Døde:
26. november 1967 (93 år) (56 år siden)

Johannes Hanssen var en norsk komponist og militærmusiker. Han hadde stor betydning for militærmusikkens utvikling.

Han var aktivt medlem i Helgøens musikforening i Hedmark i 1883. Han studerte 1890-93 ved 2.den Brigades musikkskole, og tok musikkinstruktøreksamen i 1917. Han var sjef og instruktør for 2.divisjons Musikkorps 1926-34 og 1945-46 og lærer i musikkteori ved Norsk Korrespondanseskole. På hans tid var militærmusikken en form for populærmusikk med stor betydning for musikklivet i Norge, ikke minst i hovedstaden, der musikkpaviljongen på Karl Johan var en populær arena for Brigademusikken, senere Divisjonsmusikken.

Hanssen hadde stor betydning for militærmusikkens utvikling. Hans mest kjente verk er Valdres-marsj, komponert i årene 1901–1904. Han komponerte også bl.a. Kronprins Olavs marsj til kronprins Olavs 3-årsdag i 1906 og Olympiafanfaren til Vinter-OL i Oslo i 1952.

Det er gjort flere grammfoninnspillinger av Divisjonsmusikken under Johannes Hannsens instruktørtid. Mellom annet ble Valdres-marsj spilt inn for plateselskapet Columbia i 1930.

I nærmere 80 år engasjerte Hanssen seg i norsk musikkliv, og var et oppkomme av historier fra musikklivet i eldre tider. I tidsskriftet Norsk Musikkliv er mange av hans morsomme opplevelser gjengitt. Han har selv skrevet Elementært musikkurs (1923) og Praktisk Musikkhåndbok (1949). Wikipedia

31 år
Georges Seurat (Kunstmaler)
1859 - 1891

Georges Seurat (Frankrike)

Kunstmaler, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Georges-Pierre Seurat

Født:
2. desember 1859 (164 år siden)

Døde:
29. mars 1891 (31 år) (133 år siden)

Georges-Pierre Seurat var en fransk kunstmaler. Han var elev ved École des Beaux-Arts i 1878 og 1879. Hans lærer var tilhenger av Jean Auguste Dominique Ingres. Unge Seurat var sterkt påvirket av Rembrandt og Francisco de Goya. Wikipedia

79 år
Eugenius Sophus Ernst Heltzen (Politiker)
1818 - 1898

Eugenius Sophus Ernst Heltzen (Danmark)

Politiker, grunneier, kammerherre, embetsmann

Født:
2. desember 1818 (205 år siden)

Døde:
7. november 1898 (79 år) (125 år siden)

Eugenius Sophus Ernst Heltzen var en dansk embedsmann, statsråd, godseier og kammerherre.

Heltzen var utdannet jurist fra Københavns Universitet i 1840. I 1842 ble Heltzen protokollsekretær i Højesteret, fra 1846 til 1847 auskultant i Rentekammeret og stiftamtmann i Aalborg, fra 1848 sekretær hos innenriksministeren og i 1850 amtmann over Aabenraa, Als og Ærø Amt.

I 1856 ble Heltzen valgt til medlem av Riksrådet hvor han sluttet seg til det konservative Helstadspartiet.

Heltzen var justis- og kultusminister 11. juli 1864 – 30. mars 1865 i Regjeringen Bluhme II.

Heltzen ble mistenkt for å ville innføre innskrenkninger i grunnloven etter tapet i krigen mot Tyskland av den politiske opposisjon, det National-Liberale Parti (som Heltzen næret en stor politisk uvilje og mistro overfor), som følge av Heltzens utpregede rojalistiske holdning. Dette gjorde ham senere til offer i en politisk intrige som medførte hans avgang som minister i 1865. Samme år ble Heltzen utnevnt til stiftamtmann på Fyn. I 1882 fikk Heltzen Dannebrogordenens Storkors.

Heltzen var sønn av oberst kammerherre Christian Ludvig Gustav von Heltzen og Marie Elisabeth, f. baronesse Knuth av Conradsborg (1789 – 1865); datter av lensbaron Adam Christopher Knuth av Conradsborg og Juliane Maria f. baronesse Brockdorff av Scheelenborg. Heltzen eide de adelige godsene Søgård og Aartoft i Lundtoft Herred (Syd-Jylland), og herregården Landkilde ved Odense. Heltzen var gift med Cathrine Elisabeth von Stemann (1830–1923), datter av stiftamtmann Christian Ludvig von Stemann (1791–1857). Heltzen var fetter til den norske statsministeren i Stockholm (1841 – 1858) Frederik Gottschalk Heltzen Due, fetter til den norske «statsforfatter» og statsrevisor Peder Krabbe Gaarder, nevø av den norske Stortingsmann Paul Frederik Michael Heltzen og grand-nevø av førstestatsråd (statsminister) og finansminister i Norge 1814 general Frederik Gottschalk von Haxthausen. Wikipedia

37 år
Richard Montgomery (Offiser)
1738 - 1775

Richard Montgomery (USA)

Offiser

Født:
2. desember 1738 (285 år siden)

Døde:
31. desember 1775 (37 år) (248 år siden)

Richard Montgomery var en irsk–amerikansk soldat som tjente som generalmajor i den kontinentale armé under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Han var født i Swords, County Dublin, Irland, og var sønn til Thomas Montgomery, et parlamentsmedlem, og Mary Franklin Montgomery.

Montgomery var en offiser i den britiske hær i sjuårskrigen, og han tjente både i Canada og Karibia. Han ble forfremmet til kaptein i mai 1762. Da freden ble inngått i 1763, reiste han med sitt regiment til New York. To år senere reiste regimentet tilbake til England. Montgomery identifiserte seg med whig-partiet i parlamentet som generelt sett tok kolonistenes side i deres krav om mer politisk frihet.

6. april 1772 solgte han sin hærkommisjon og bestemte seg for å flyttet tilbake til New York. Han kjøpte en gård på 270 mål ved Kings Bridge i det som nå er i The Bronx i New York City.

Montgomery giftet seg den 24. juli 1773 med Janet Livingston, søster til Robert Livingston som var en prominent newyorker som senere var i komitéen som laget utkastet til USAs uavhengighetserklæring. Han flyttet så til sin kones gård nær Rhinebeck som var hans hjem i de få gjenværende årene av hans liv. I 1775 ble han valgt til den provinsielle forsamlingen i New York, selv om han bare hadde bodd der i tre år.

Han ble andregrads brigadegeneral i uavhengighetskrigen og ledet en armé inn i Canada, invasjonen av Canada, hvor han erobret to fort og byen Montréal.

Han ble drept i forsøket på å tabyen Quebec under en kraftig snøstorm den 31. desember 1775. Britene gjenkjente liket av ham og gav ham en ærefull begravelse. I 1818 ble hans lik flyttet til New York City og lagt til hvile ved St. Paul's Chapel. Wikipedia

Dødsfall

94 år
Valéry Giscard d'Estaing (Statsmann)
1926 - 2020

Valéry Giscard d'Estaing (Frankrike)

Statsmann, funksjonær, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing

Født:
2. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
2. desember 2020 (94 år) (3 år siden)

Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing var en fransk politiker. Han var Frankrikes president fra 1974 til 1981 og medlem av det høyreliberale partiet Union pour la Démocratie Française. I kraft av å være tidligere president var han siden 1986 medlem av Conseil constitutionnel, som fungerer som Frankrikes grunnlovsdomstol. Han fikk i 2003 Karlsprisen i Aachen for sitt arbeid for europasaken. I 2003 ble han også medlem av Académie française (16. stol). Wikipedia

77 år
Odetta Holmes (Skuespiller)
1930 - 2008

Odetta Holmes (USA)

Skuespiller, Sanger, gitarist, låtskriver, plateartist

Født:
31. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
2. desember 2008 (77 år) (15 år siden)

Odetta Holmes, kjent under artistnavnet Odetta, var en amerikansk sangerinne som sang amerikansk folkemusikk, blues og spirituals.

Hun påvirket artister som Joan Baez, Steve Earle, Kris Kristofferson og Harry Belafonte. Wikipedia

74 år
Charlie Byrd (Musiker)
1925 - 1999

Charlie Byrd (USA)

Musiker, gitarist, komponist, jazzmusiker, jazzgitarist, klassisk gitarist

Født:
16. september 1925 (98 år siden)

Døde:
2. desember 1999 (74 år) (24 år siden)

Charlie Byrd var en amerikansk jazzgitarist og komponist.

Han studerte hos den kjente spanske gitaristen Andrés Segovia og vendte senere tilbake til USA, der han ble populær på ulike klubber. I 1962 spilte han inn en plate som ble veldig suksessfull, sammen med Stan Getz. Wikipedia

44 år
Pablo Escobar (Narkotikabaron)
1949 - 1993

Pablo Escobar (Colombia)

Narkotikabaron, politiker, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Pablo Emilio Escobar Gaviria

Født:
1. desember 1949 (74 år siden)

Døde:
2. desember 1993 (44 år) (30 år siden)

Pablo Emilio Escobar Gaviria var en colombiansk narkobaron og leder av Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA i særdeleshet gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Medellínkartellet sto for 80% av kokainen som kom til USA. Kartellet kunne tjene så mye som 40 millioner dollar i uka.Ifølge anslagene tjente Medellínkartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid. Wikipedia

70 år
Paal Brekke (Forfatter)
1923 - 1993

Paal Brekke (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Paal Emanuel Brekke

Født:
17. september 1923 (100 år siden)

Døde:
2. desember 1993 (70 år) (30 år siden)

Paal Emanuel Brekke var en norsk lyriker, forfatter, gjendikter og oversetter. Han er far til forfatteren Toril Brekke. Wikipedia

90 år
Aaron Copland (Dirigent)
1900 - 1990

Aaron Copland (USA)

Dirigent, pianist, komponist, koreograf, musikkforsker, musikkpedagog, jazzmusiker, filmmusikkomponist, skribent, musikkritiker

Født:
14. november 1900 (123 år siden)

Døde:
2. desember 1990 (90 år) (33 år siden)

Aaron Copland var en amerikansk komponist.

Copland ble født og vokste opp i rommene over foreldrenes butikk i Brooklyn, New York. Før faren emigrerte fra Litauen til USA hadde han mens han var i England anglifisert navnet fra Kaplan til Copland.

Copland fikk aldri noen oppmuntring hjemmefra i musikalsk retning, men da han var femten hadde han bestemt seg for å bli komponist. Han fikk timer hos Leopold Wolfsohn, Rubin Goldmark som også hadde undervist George Gershwin og Nadia Boulanger ved det amerikanske konservatoriet ved Fontainebleau School of Music i Paris i årene fra 1921 til 1924. Han oppnådde da å bli tildelt Guggenheim-stipend både i 1925 og 1926.

Copland støttet det amerikanske kommunistpartiet (Communist Party of the United States of America-CPUSA) og deres kandidat Earl Browder ved presidentvalget i 1936 (som Franklin D. Roosevelt vant suverent). Men hans støtte til den gang til det kommunistiske partiet førte til at han ble etterforsket av FBI under Mccarthyismen på 1950-tallet og ble som så mange andre i den amerikanske underholdningsindustrien svartelistet. Under innsettelsen av Eisenhower som president i 1953, var det planlagt at Coplands komposisjon A Lincoln Portrait skulle spilles, men dette ble strøket av programmet. Senere samme år ble Copland innkalt til høring i Kongressen hvor han vitnet på at han aldri hadde vært kommunist selv. Sjokkert over anklagene, holdt mange i det amerikanske musikkmiljøet fram nettopp Coplands musikk som et eksempel på amerikansk patriotisk musikk, særlig hans komposisjoner under andre verdenskrig. Høringene opphørte i 1955 og anklagene mot Copland kunne aldri bevises.

Copland hadde stor innflytelse på vennen Leonard Bernsteins arbeid som dirigent, og Bernstein er ansett som en av de beste dirigentene av Coplands musikk. Den britiske progrockgruppen Emerson, Lake & Palmer hadde stor suksess med innspilling av to av Coplands stykker: Fanfare for the Common Man og Hoe-Down.

Ved siden av å komponere, arbeidet Copland også som lærer og foreleser, og han skrev en rekke bøker og artikler, arbeidet som dirigent, i hovedsak for sine egne arbeider. Han hadde en rekke studenter som senere har blitt kjente komponister, blant dem Knut Nystedt og finnen Einojuhani Rautavaara. I årene 1940-1965 ledet han komposisjonsavdelingen ved Tanglewood.

Copland døde av respirasjonssvikt på Phelps Memorial Hospital i New York. Wikipedia

49 år
Trygve Hoff (Dirigent)
1938 - 1987

Trygve Hoff (Norge)

Dirigent, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Henrik Hoff

Født:
7. juli 1938 (85 år siden)

Døde:
2. desember 1987 (49 år) (36 år siden)

Trygve Henrik Hoff var en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter og visekunstner. Han var lærer på Buskerud folkehøgskole (Heimtun) i mange år, da han bodde på Darbu i Øvre Eiker kommune. Trygve Hoff var en periode dirigent for Berlevåg Mannsangforening, og la inn betydelig innsats i utviklingen og utviklingen av UKEkoret Pirum i 1970-årene.

Hoff var født og oppvokst på Rognan i Nordland. I alle år var han opptatt av sin oppvekst og sine røtter. Han var saltdaling og nordlending og henta inspirasjon til tekstene sine fra der han hørte hjemme. Han ble hyllet med Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988.

Samleplata hans Snart gryr en dag blei i 2004 av avisa Nordlys og NRK kåra til tidenes nordnorske samlealbum. Hoff skreiv ei rekke viser med utspring i landsdelen. Han skildra «Jentan på fileten», og skreiv også tekster for andre artister og turnerte landsdelen flittig helt inntil han gikk bort.

I november ble låten «Nordnorsk julesalme» kåret av NRK Nordlands lyttere og seere til tidenes låt fra Nordland.

«Har en drøm» og «Ei hand å holde i» (melodi av Svein Gundersen) er kjente sanger som begge ble gitt til Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutplate Sissel finnes hele fem sanger med tekst av Trygve Hoff, «Tenn et lys», «I ditt smil» og «Dagen gryr» (melodi av Svein Gundersen) samt «Inn til deg» (melodi av Lars Muhl) og «Det skal lyse en sol» (melodi av Lasse Holm). Trygve Hoff samarbeidet mye med Svein Gundersen.

Trygve Hoff fikk tre barn: Ståle, Stig Henrik og Siv Elisabeth (Sibeth). Ståle Hoff var også en god musiker før han ble syk. Han spilte på flere av sin fars utgivelser og skrev melodien til «Folk é så bra» sammen med Terje Blickfeldt. Stig Henrik Hoff og Sibeth Hoff er i dag etablerte skuespillere. Trygve Hoffs gravsted er ved Fiskum kirke. Wikipedia

69 år
Desi Arnaz (Skuespiller)
1917 - 1986

Desi Arnaz (USA)

Skuespiller, gitarist, orkesterleder, dirigent, sanger, jazzgitarist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Desiderio Alberto Arnaz y de Acha III

Født:
2. mars 1917 (107 år siden)

Døde:
2. desember 1986 (69 år) (37 år siden)

Desiderio Alberto «Desi» Arnaz y de Acha, III var en kubansk-amerikansk musiker, skuespiller og komiker.

Desi Arnaz har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film og TV. Desi Arnaz var gift med Lucille Ball. Wikipedia

41 år
Nordahl Grieg (Forfatter)
1902 - 1943

Nordahl Grieg (Norge)

Forfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Nordahl Brun Grieg

Født:
1. november 1902 (121 år siden)

Døde:
2. desember 1943 (41 år) (80 år siden)

Johan Nordahl Brun Grieg var en norsk lyriker, forfatter, dramatiker, journalist og politisk aktivist. Han var en av Norges mest markante diktere i sin levetid, og rakk å være produktiv i 21 år, før han selv ble en av «de unge døde», 41 år gammel. Samtidig ble Grieg på 1930-tallet politisk kontroversiell på grunn av sitt stalinistiske ståsted og sitt mangeårige engasjement for Sovjetunionens regime, formidlet gjennom en rekke polemiske artikler og en roman. Hans politiske engasjement fant særlig uttrykk i organisasjonen Sovjetunionens venner, som han ledet. Han var bror av forleggeren Harald Grieg og forfatterne Ingeborg Rolfsen Grieg og Johanne Grieg Cederblad, samt grandnevø av skolemannen Nordahl Rolfsen. Han var gift med skuespilleren Gerd Egede-Nissen fra 1940 til sin død. Wikipedia

56 år
Jay Gould (Jernbanebaron)
1836 - 1892

Jay Gould (USA)

Jernbanebaron, gründer, investor, kartograf

Født:
27. mai 1836 (188 år siden)

Døde:
2. desember 1892 (56 år) (131 år siden)

Jay Gould (døpenavn Jason Gould, født 27. mai 1836, død 2. desember 1892) var en amerikansk jernbanebaron, gründer, investor og kartograf. Gould hadde rykte på seg for å være en hensynsløs forretningsmann som tok i bruk lyssky metoder for å manipulere aksjekurser og råvarepriser. Han var involvert i flere jernbaneselskaper i sine aktive år både som eier og som styremedlem og president. Han skaffet seg (og mistet) kontroll over blant andre Union Pacific Railroad, Kansas Pacific Railway, Missouri Pacific Railroad, Wabash Railroad og Erie Railroad. I tillegg skaffet han seg aksjemajoritet i Western Union Telegraph Company. Han eide også Manhattan Railway Company som etter 1879 var den enerådende bybanen i New York (bygd som høybane). På det meste eide han over 16 000 kilometer med spor, og kontrollerte omkring 15% av USAs jernbanenettverk.

Jay Gould døde av tuberkulose 2. desember 1892 i sitt hjem i New York. Det er antatt at ved hans død var formuen hans nær 100 millioner dollar. CNN rangerte ham i 2014 som historiens tiende rikeste amerikaner . Wikipedia

62 år
Audun Hugleiksson (Politiker)
1240 - 1302

Audun Hugleiksson (Norge)

Politiker, diplomat

Født:
1240 (784 år siden)

Døde:
2. desember 1302 (62 år) (Hengt) (721 år siden)

Audun Hugleiksson, kalt «Audun Hestakorn» var en stormann i kongeriket Norge på slutten av 1200-tallet. Han var kongens høyre hånd, både under Magnus Lagabøte og Eirik Magnusson, og ble sett på som en viktig politiker og jurist for sin tid, og hadde en sentral rolle i utformingen av det norske lovverket. Fra 1280 og fram mot århundreskiftet fikk han stadig viktigere stillinger i statsledelsen, og hadde et eget sete i kongens råd, tjenestegjorde som stallare («advokat»), fehirde («skatteminister») og bar tittelen baron. Audun oppførte noe så sjeldent i norsk sammenheng som et slott eller en borg i stein på Ålhus i Jølster i Sunnfjord. Hugleiksson døde ved henging på Nordnes i Bergen den 2. desember 1302. Wikipedia

<<
2. Desember
>>