Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. Desember
Om dagen
2. Desember er dag 336 i 2019, og er i uke 49. Det er 29 dager igjen av året.
Merkedager
Historie
Wikipedia_2-12.1993
26 år siden
Wikipedia
1993: Narkobaronen Pablo Escobar blir skutt og drept på et hustak under en flukt fra myndighetene, 44 år gammel
Pablo Emilio Escobar Gaviria var en colombiansk narkobaron og leder av Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA i særdeleshet gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Ifølge anslagene tjente Medellínkartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid.

Pablo Escobar begynte sin kriminelle løpebane som biltyv i hjembyen Medellín. Han stjal biler, plukket dem fra hverandre og solgte dem som deler. I tillegg solgte han cigaretter til små bedrifter, samtidig som han fraktet kokain rundt om i Colombia. Slik introduserte han seg for narkotikamiljøet i Colombia.

Han gikk deretter over til kokainsalg og begynte byggingen av sitt narkotikaimperium.

I 1976, da han var 26 år, giftet han seg med den 15 år gamle María Victoria, og sammen fikk de to barn.

For en del av sine enorme inntekter kjøpte han en eksklusiv hacienda, en privat dyrehage, fly og biler. Han støttet flere husprosjekt, bygde flere kirker og sponset flere fotballag, og på den måten ble han populær blant den fattige befolkningen. Pablo Escobar var en nådeløs person, og hans motto var «Plata o plomo», som betyr «sølv (penger) eller bly», noe som medførte at enten godtok man en bestikkelse, ellers ble man skutt.

Lenge var Pablo Escobar Colombias eget problem, de amerikanske myndighetene brydde seg lite om ham. Men da Escobars hær bombet et passasjerfly, der hensikten var å myrde presidentkandidaten César Gaviria, reagerte de amerikanske myndighetene. Det viste seg at Gaviria ikke var på flyet, men det var derimot to amerikanske statsborgere. USA og Colombia startet dermed jakten på Pablo Escobar sammen.

Ved hjelp av overvåking og avlytting forsøkte man å finne hans gjemmested i Medellín. Det operative ansvaret hadde oberst Hugo Martínez. Etter til slutt å ha sporet en samtale fra Escobars mobiltelefon fant de ham. Ved pågripelsen forsøkte Escobar å flykte, men han ble skutt og drept på et hustak.

Etter at Escobar ble drept, smuldret Medellínkartellet opp og kokainmarkedet ble etter hvert dominert av det rivaliserende Calikartellet, men også deres ledere ble drept av myndighetene på midten av 1990-tallet.

Det er kommet flere bøker og filmer om kokainkongen Pablo Escobar, blant annet TV-serien Narcos som har kommet som 3 sesonger på Netflix i 2015, 2016 og 2017. Det finnes også en annen TV-serie om Escobar, den Caracol-produserte TV-serien "Escobar, el Patrón del Mal". Wikipedia
Wikipedia_2-12.1988
31 år siden
Wikipedia
1988: Benazir Bhutto ble tatt i ed som Pakistans statsminister, og blir dermed første kvinnelige statsleder i et islamsk land
Den 16. november 1988, i det første frie valget på over et tiår, fikk PPP flest seter i nasjonalforsamlingen. Den 2. desember ble 35-årige Benazir Bhutto tatt i ed som statsminister — den yngste person og den første kvinne i en muslimsk stat i moderne tid.

Bhutto ble avsatt etter 20 måneder, i 1990, etter ordre fra daværende president Ghulam Ishaq Khan, etter korrupsjonspåstander. I 1993 ble hun valgt til statsminister igjen, men den daværende presidenten Farooq Leghari avsatte henne i 1996 etter liknende anklager. Wikipedia
Wikipedia_2-12.1804
215 år siden
Wikipedia
1804: Napoléon Bonaparte kroner seg selv til Frankrikes keiser i Notre-Dame-katedralen i Paris
Napoleon opprettet det franske arvekeiserdømme, og kronte seg selv til keiser den 2. desember 1804 i Notre-Dame-katedralen i Paris. Han satte så keiserinnekronen på sin hustru Josephines hode. Pave Pius VII var til stede, men ikke selvvalgt. Han hadde til og med undertegnet en betinget abdikasjon fra pavestolen som kardinalene skulle offentliggjøre dersom Napoleon nektet å la ham vende tilbake til Roma. Wikipedia
Fødsler
50 år
Gianni Versace (Moteskaper)
1946 - 1997

Gianni Versace (Italia)

Moteskaper, Gründer, designer, kostymedesigner

Født:
2. desember 1946

Døde:
15. juli 1997 (50 år)

Gianni Versace var en karismatisk og anerkjent italiensk moteskaper. Påvirket av Andy Warhol og inspirert av moderne kunst regnes han som en av de mest fargerike og talentfulle moteskaperene på slutten av 1900-tallet.

Versace studerte arkitektur før han 25 år gammel flyttet til Milano for å jobbe som motedesigner. I 1978 presenterte han sin første damekolleksjon i sitt eget navn ved en motevisning i Milano. I 1982 vant han den første av en lang rekke utmerkelser som "beste moteskaper" for sin vinterkolleksjon 1982/1983. Versace samarbeidet også med den verdensberømte operaen La Scala i Milano og designet kostymer for balletter.

Versace designet også klær og kostymer til en rekke filmer og TV-serier, blant annet Judge Dredd, Showgirls og Miami Vice. Han brukte kjendiser som Madonna, Bon Jovi og Tina Turner som modeller både på catwalken og i annonsene sine.

Versace ble skutt ned og drept 15. juli 1997 utenfor sitt hjem i Miami Beach, Florida. Åtte dager senere ble den mistenkte funnet død i et båthus i Miami etter å ha tatt sitt eget liv. Versaces moteimperium, som ved hans død var verdt 807 millioner dollar, styres i dag av hans søster Donatella Versace. Wikipedia

52 år
Philip Holst-Cappelen (Bedrager)
1965 - 2018

Philip Holst-Cappelen (Norge)

Bedrager, kriminell, raner, falskner, impostor

Fullt navn / Fødenavn:
André Simjak

Født:
2. desember 1965

Døde:
19. juli 2018 (52 år)

Philip Holst-Cappelen var en nordmann dømt for bedrageri, ran og kidnapping.

19. juli 2018 døde han etter å ha sultestreiket på cella i Saltvikanstalten i Härnösand øst i Sverige. Wikipedia

Dødsfall
70 år
Paal Brekke (Lyriker)
1923 - 1993

Paal Brekke (Norge)

Lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Paal Emanuel Brekke

Født:
17. september 1923

Døde:
2. desember 1993 (70 år)

Paal Emanuel Brekke var en norsk lyriker, forfatter, gjendikter og oversetter. Han er far til forfatteren Toril Brekke. Wikipedia

<<
2. Desember
>>