Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. September

Om dagen

17. September er dag 261 i 2024, og er i uke 38. Det er 105 dager igjen av året.

Historie

26 år siden

1997: Tidligere statsminister Jan P. Syse dør av hjerneblødning, 66 år gammel

Jan Peder Syse var en norsk politiker (H). Han nådde toppen av sin politiske karrière som Høyres formann 1988–1990 og Norges statsminister i en koalisjonsregjering av Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet 1989–1990. Han var formann i Unge Høyre 1959–1963 og statssekretær i Justisdepartementet 1970–1971 før han ble stortingsrepresentant for Oslo i 1973. Syse var industriminister fra 1983 til han ble parlamentarisk leder i 1985.

Syse nøt stor respekt blant politiske allierte så vel som motstandere, og var en betydelig skikkelse i norsk politikk i etterkrigstiden. Han har blitt regnet som den siste i en rekke av verdikonservative ledere i Høyre, og den siste representanten for partiets embedsmannstradisjon, selv om han som jurist hadde sitt virke i rederiet Wilh. Wilhelmsen. Syse ivret for borgerlig samarbeid, og med positivitet og en pragmatisk holdning evnet han å skape kompromisser. Han var særlig kjent for sine retoriske evner, fremfor alt sine tilsynelatende improviserte taler, som i virkeligheten var grundig forberedte.

Fra midten av 1990-årene opplevde han svekket helbred etter et hjerteinfarkt. Etter fire år som lagtingspresident og 25 år på Stortinget stilte han ikke til gjenvalg i 1997, men døde av hjerneblødning to dager etter valget. Wikipedia
32 år siden

1991: Den første utviklingsversjonen av Linux-kjernen blir lansert

Linuxkjernen er en fri og åpen, monolittisk og Unix-liknende operativsystemkjerne som benyttes verden over i operativsystemet Linux. Den anvendes i personlige datamaskiner, arbeidsstasjoner, tjenere og superdatamaskiner, vanligvis i form av Linuxdistribusjoner. Linuxkjernen brukes også i robotikk, tingenes internett, smarthus (varme-, ventilasjons- og sanitærteknikk, Smart Grid, smarte strømmålere, lyskontroll etc.) og i innebygde systemer som carputere, nettoper, rutere, trådløse basestasjoner, hustelefonsentraler, TV-mottakere, smart-TVer, digitale videopptakere og nettverkstilsluttede datalagre. Diverse operativsystemer for mobilt internettutstyr, notatblokk-PCer, Nett-PCer, nettbrett, lesebrett, smarttelefoner og smartur benytter modifiserte Linuxkjerner.

Linuxkjernen ble skapt av finnen Linus Torvalds, som lanserte første utviklingsversjon den 17. september 1991. Første stabile versjon kom 14. mars 1994. I dag vedlikeholdes den av et nettverk med brukere, hvor det inngår en rekke multinasjonale selskaper. I 2015 hadde nesten 12.000 programmerere fra omkring 1200 selskaper bidratt til kjernens utvikling, mens gruppen «amatører» i 2007 stod for 3,9 % av endringene. Siden 1996 har utviklingsdiskusjoner foregått daglig på Linuxkjernens e-postliste.

Linuxkjernen er skrevet nesten utelukkende i programmeringsspråket C (med noen GNU C syntaksutvidelser) og AT&T assembler. Kildekoden er fri og åpen programvare, som er lisensiert under GNU General Public License versjon 2 (GPLv2), men ikke versjon 3 (GPLv3).

Den 26. juli 2018 var det 608.523 registrerte brukere på 165.342 registrerte datamaskiner ifølge nettstedet Linux Counter. Wikipedia
44 år siden

1979: Alta-aksjonen: I Stilla blir 92 demonstranter fjernet med makt og ilagt store bøter av politiet

Alta-konflikten var en politisk strid på 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet vedrørende utbyggingen av et vannkraftverk i Altaelva i Finnmark.

En av konsekvensene var at deler av bygda Masi samt dens kirke ville bli lagt under vann. Dette var kontroversielt blant annet fordi området ble brukt som beiteområde for reindriftsamers dyr.

Konsesjonssøknaden, som ble levert i 1974, var derimot sterk redusert, og omfattet ikke neddemming av Masi.

17. september 1979 blir 40 polititjenestemenn stanses av ca. 150 demonstranter i Stilla. Det fører til arrestasjon og bøtelegging av 92 demonstranter. Wikipedia

Fødsler

41 år
Nick Cordero (Skuespiller)
1978 - 2020

Nick Cordero (Canada)

Skuespiller, musical

Født:
17. september 1978 (45 år siden)

Døde:
5. juli 2020 (41 år) (3 år siden)

Nick Cordero var en kanadisk skuespiller. Han opptrådte i teaterstykker på Broadway og i filmer.

Nick Cordero vokste opp i Hamilton i Ontario og studerte ved Ryerson University i Toronto i to år før han sluttet for å spille i bandet Lovemethod.

I 2014 spilte han rollen som Cheech i Bullets Over Broadway, en musikalversjon av Woody Allens film med samme navn. Cordero ble nominert til en Tony for denne rollen, i kategorien beste mannlige birolle i en musikal. Som sceneskuespiller hadde han også roller i blant annet The Toxic Avenger, Rock of Ages, Waitress og A Bronx Tale.

Nick Cordero var også med i to avsnitt av TV-serien Blue Bloods.

I 2017 giftet han seg med skuespilleren Amanda Kloots, som han hadde blitt kjent med da de begge spilte i Bullets over Broadway på Broadway.

I april 2020 ble Cordero rammet av covid-19 og ble innlagt på sykehuset Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles. Han fikk behandling i respirator, dialyse og ECMO. Den 18. april måtte man amputere hans høyre ben. Han døde den 5. juli 2020, etter 98 dagers behandling ved sykehuset. Wikipedia

45 år
Martine Aurdal (Journalist)
1978

Martine Aurdal (Norge)

Journalist, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Martine Jenny Aurdal

Født:
17. september 1978 (45 år)

Martine Jenny Aurdal er en norsk journalist, forfatter, foredragsholder, spaltist, skribent og møteleder. Hun er debattansvarlig og kommentator i Dagbladet. Hun er en aktiv debattant, særlig profilert i debatter som gjelder likestilling og øvrig norsk og internasjonal politikk.

I fem sesonger fram til nyttår 2009 var Aurdal programleder for talkshowet Studio 5 på tv-kanalen FEM, ved siden av jobben som leder av samfunnsavdelingen i Dagbladet. Før hun begynte i Dagbladet var Aurdal ansvarlig redaktør nyhetsmagasinet Ny Tid. Hun sluttet 1. februar 2008 som følge av at Mentor Medier ble nye eiere og Magne Lerø ny ansvarlig redaktør.

Aurdal er utdannet cand. mag. fra Universitetet i Oslo, med fagene engelsk, statsvitenskap, kjønn og samfunn, medievitenskap. I ettertid har hun også tatt faget politisk analyse. Aurdal har jobbet som journalist i blant annet NRK, Klassekampen, Aftenposten, Ullern Avis/Akersposten og som redaktør av Samfunnsviter'n.

I 2004 deltok Aurdal i oppstarten av det feministiske tidsskriftet Fett, og var tidsskriftets politikk- og debattredaktør fram til hun ble sjefredaktør i Ny Tid våren 2006.

Aurdal er gift med forfatter Erling Fossen. Foreldrene Eva Vinje Aurdal og Leon J. Aurdal er fra henholdsvis Stordal og Sykkylven på Sunnmøre. Moren er ordfører i Ålesund kommune og faren rådmann i Sula kommune.

Aurdal har vært styremedlem i Medienettverket for kvinnelige ledere, har vært styreleder i Bislett Boligsameie VI og i Oslo Byforum. Hun har også sittet en årrekke i styret til Norsk Tidsskriftforening. Aurdal stilte til valg for Oslo Byaksjon ved kommunevalget i 2003. Wikipedia

47 år
Lars-Erik Andersen (NOKAS-dømt)
1976

Lars-Erik Andersen (Norge)

NOKAS-dømt

Født:
17. september 1976 (47 år)

Lars-Erik Andersen er en dansk statsborger, men som har bodd det meste av sitt liv i Norge. Han ble 10. mars 2006 dømt i Stavanger tingrett til 15 års fengsel for deltakelse i NOKAS-ranet. Dommen ble anket til Gulating lagmannsrett, som dømte Andersen til åtte års fengsel. Denne dommen ble igjen påanket til Høysterett, som dømte Andersen til ni års fengsel.

Under rettssaken i tingretten nektet Andersen enhver befatning med ranet. Men den 31. mars 2006 fremkom opplysninger i media om at han i nye avhør hadde innrømmet å ha vært med på ranet. Wikipedia

49 år
Tormod Granheim (Eventyrer og foredragsholder)
1974

Tormod Granheim (Norge)

Eventyrer og foredragsholder

Født:
17. september 1974 (49 år)

Tormod Granheim er en norsk eventyrer, forfatter, fotograf og foredragsholder. Han er best kjent for verdens første skitur utfor Mount Everests 3 km høye nordvegg via en sektor som bare hadde blitt klatret av en håndfull klatrere gjennom tidene.

Han har også klatret og kjørt ski fra fjellene Mauna Kea, Mauna Loa (2009), Chimborazo, Cotopaxi (2008), Cho Oyu (2004), Muztagh Ata, Kuksay Peak (2003), og Aconcagua (2002). Siden 1999 har han brukt Chamonix som base for skisatsningen sin. Han beskriver Mont Blanc-massivet som den perfekte treningsarena for ekstremskikjøring på større fjell. Han har utviklet en svært rask klatrestil og har norsk fartsrekord til topps på mange fjell inkludert Mount Everest. Wikipedia

50 år
Petter Rudi (Fotballspiller)
1973

Petter Rudi (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Normann Rudi

Født:
17. september 1973 (50 år)

Petter Normann Rudi er en tidligere midtbanespiller fra Molde, og nå speider og analyseansvarlig for moderklubben Molde FK. Han har har hatt proffkontrakter med italienske Perugia, engelske Sheffield Wednesday, de belgiske klubbene Lokeren og Germinal Beerschot, og østerrikske Austria Wien. Rudi ble cupmester for Molde to ganger, i 1994 og 2005. Han ble kåret til Årets spiller i norsk fotball av VG i 1995. Han har spilt 46 A-landskamper for Norge, og har også en rekke U-landskamper.

Han huskes kanskje spesielt for sin scoring på et langskudd i en landskamp borte mot Finland i 1997. Wikipedia

55 år
Anastacia (Sanger)
1968

Anastacia (USA)

Sanger, musiker, forfatter, produsent, sydame, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Anastacia Lyn Newkirk

Født:
17. september 1968 (55 år)

Anastacia Lyn Newkirk er en amerikansk popartist og låtskriver.

Anastacia slo gjennom i 1999 med albumet Not That Kind. Oppfølgeren Freak of Nature (2001) fikk hun også stor suksess med, men nådde ikke like langt opp som det foregående.

Anastacia skrev den offisielle VM-låten Boom til Fotball-VM 2002 i Korea/Japan og fremførte låten før finalen mellom Brasil og Tyskland i Yokohama.

I januar 2003 fikk Anastacia diagnosen brystkreft, som hun senere ble operert for. Som et ledd i opplysningskampanjen om brystkreft startet Anastacia The Anastacia Fund, en organisasjon som opplyser unge kvinner om farene med brystkreft og oppfordrer disse kvinnene til å ta mammografi.

Under rekonvalesensen og etterfølgende strålebehandling skrev Anastacia sitt tredje album Anastacia som ble sluppet i 2004, det albumet inneholder sanger som Left Outside Alone, Sick and Tired, Heavy on my Heart og Welcome to my Truth.

Anastacia var på tune i 2004/2005, først var Live At Last turneen der hun reiste rundt i Europa, da kom hun til Oslo 14. oktober 2004. Etter den turneen var ferdig hadde hun et lite opphold før hun tok ut på The Encore Tour, da besøkte hun Bergen 12. august 2005.

I 2005 gav Anastacia ut Best Of albumet Pieces of a Dream, som inneholder alle hennes singler opp igjennom karrièren og 4 nye sanger, inkludert hit’en Pieces of a Dream. Hun gav også ut en DVD fra Live At Last-turnéen.

I 2006 slo Anatacia seg sammen med designeren s. Oliver for å lage hennen første kleskolleksjon, hun har også lagd parfyme som heter Resurrection, den er fortsatt kun å få tak i på en tysk/nederlandsk nettside. Det er enda ikke bestemt om den skal bli solgt i butikk.

Fjerde kvartal 2008 slapp Anastacia hennes fjerde studioalbum Heavy Rotation på nytt plateselskap, Universal Music. Hennes første singel fra albumet ble I Can Feel You som fikk en lunken mottakelse i Europa og her hjemme i Norge. Absolutely Positively var singelen som var men til å styrke Heavy Rotation. Det ble laget en musikkvideo til sangen, men singel utgivelsen ble flere ganger forsinket før den til slutt ble kansellert. Wikipedia

52 år
Wolfgang Perner (Skiskytter)
1967 - 2019

Wolfgang Perner (Østerrike)

Skiskytter

Født:
17. september 1967 (56 år siden)

Døde:
1. oktober 2019 (52 år) (4 år siden)

Wolfgang Perner var en østerriksk skiskytter.

Han var medlem av det østerrikske skiskytterlandslaget fra 1992 til 2006.

Han greide ikke å kvalifisere seg til OL i 1992 i Albertville, men like etter vinterlekene fikk han sitt internasjonale gjennombrudd, først med en tredjeplass i Holmenkollen, deretter med sin første verdenscupseier i Novosibirsk.

Perner deltok i fire OL, og oppnådde sin eneste medalje på sprinten under OL i 2002 i Salt Lake City, der han fikk bronse etter Ole Einar Bjørndalen og Sven Fischer. Dette var Østerrikes første OL-medalje i skiskyting.

Under OL i 2006 i Torino kom han, nesten 39 år gammel, på femteplass på sprintdistansen.

Få dager senere, etter at italiensk politi foretok en uanmeldt dopingrazzia i huset der den østerrikske skiskyttertroppen oppholdt seg, stakk Perner og kollegaen Wolfgang Rottmann plutselig av fra leiren. Begge ble deretter utestengt fra den østerrikske OL-troppen.

I mars 2006 kunngjorde Perner at han la opp som aktiv idrettsutøver. Wikipedia

67 år
Bjørn Rune Gjelsten (Forretningsmann)
1956

Bjørn Rune Gjelsten (Norge)

Forretningsmann, investor, konsernsjef i Aker RGI

Født:
17. september 1956 (67 år)

Bjørn Rune Gjelsten er en norsk forretningsmann fra Tomrefjord. Han er mest kjent som investor og tidligere konsernsjef i Aker RGI, men også som Offshore-racerfører av båten «Spirit of Norway».

Han er en av Norges rikeste menn og idrettsutøvere, med en reell formue på 4,7 milliarder kroner i 2013. Gjelsten har vunnet VM i Offshore race med «Spirit of Norway» 5 ganger.

I desember 2007 ble det bekreftet at Gjelsten legger opp som fører for Offshore-laget «Spirit of Norway»

I dag eier og driver han Gjelsten Holding Gjelsten er utdannet siviløkonom. Wikipedia

68 år
Charles Martinet (Skuespiller)
1955

Charles Martinet (USA)

Skuespiller, voice acting

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Andre Martinet

Født:
17. september 1955 (68 år)

Charles Andre Martinet er en amerikansk skuespiller og stemmeskuespiller. Han har vært stemmen til Mario i en håndfull spill for Nintendo siden 1991. Han er også stemmen til Luigi, Wario Waluigi, Baby Mario og Baby Luigi. Wikipedia

80 år
Nils Arne Eggen (Fotballspiller)
1941 - 2022

Nils Arne Eggen (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
17. september 1941 (82 år siden)

Døde:
19. januar 2022 (80 år) (2 år siden)

Nils Arne Eggen var en norsk fotballspiller og -trener.

Som spiller vant han tre seriegull og ett cupgull. Som trener var han den mestvinnende norske fotballtrener gjennom tidene med 15 seriemesterskap og seks cupmesterskap. Ett av seriemesterskapene som trener var for Moss, resten med Rosenborg Ballklub, hvor han var trener i periodene 1971–1972, 1976–1982, 1988–1997, 1999–2002 og 2010. Seks sesonger ledet han Rosenborg til The Double, og sju sesonger ledet han Rosenborg til Mesterligaens gruppespill. Wikipedia

76 år
Rolv Wesenlund (Komiker)
1936 - 2013

Rolv Wesenlund (Norge)

Komiker, skuespiller, plateprodusent, manusforfatter, klarinettist, faglitterær forfatter, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Rolv Helge Wesenlund

Født:
17. september 1936 (87 år siden)

Døde:
18. august 2013 (76 år) (10 år siden)

Rolv Helge Wesenlund var en norsk komiker, plateprodusent, sanger og skuespiller. Han var kanskje mest kjent for å ha spilt tittelrollen i musikalen og filmene om Bør Børson og figuren Marve Fleksnes i TV-serien Fleksnes. Wikipedia

86 år
Einar Østby (Langrennsløper)
1935 - 2022

Einar Østby (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
17. september 1935 (88 år siden)

Døde:
3. april 2022 (86 år) (2 år siden)

Einar Østby var en norsk langrennsløper. Han konkurrerte for Jaren IL utenfor Kongsvinger. Einar Østby deltok i de olympiske vinterleker 1960 i Squaw Valley og 1964 i Innsbruck.

Østby vant en olympisk sølvmedalje i langrenn under vinter-OL 1960 i Squaw Valley. Han var med på det norske stafettlaget som kom på andreplass på 4 x 10 km bak Finland. Einar Østby og Norge ledet med 20 sekunder på Finland på 3 etappen da han veklset med Håkon Brusveen som gikk siste etappen, og tapte med 0,8 sekunder til Finland. Harald Grønningen og Hallgeir Brenden gikk de første to etappene.

I VM i 1962 i Zakopane gikk Østby inn til bronse på 15 km, etter Assar Rönnlund og Harald Grønningen. Østby ble nummer fem på 30 km og gikk på det norske laget som ble nummer fire på stafetten. Der gikk han sammen med Magnar Lundemo, Hallgeir Brenden og Harald Grønningen. Wikipedia

85 år
Edgar Mitchell (Astronaut)
1930 - 2016

Edgar Mitchell (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, flyger, luftfartsingeniør, forretningsdrivende, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Edgar Dean Mitchell

Født:
17. september 1930 (93 år siden)

Døde:
4. februar 2016 (85 år) (8 år siden)

Edgar Dean Mitchell var en av de tre NASA astronautene som fløy med Apollo 14 til månen i 1971.

Mitchell gjorde seg bemerket i et radiointervju 25. juli 2008, ved å påstå at romvesener besøker Jorden jevnlig, men at dette hemmeligholdes av NASA og CIA. NASA har dementert overhodet å ha opplysninger av den art.

Mitchells nylige radiointervju skapte en del presseomtale, selv om det ikke er en ny idé hos Mitchell. Han holdt jevnlig foredrag om emnet.

Mitchell døde 4. februar 2016 i West Palm Beach, Florida, 85 år gammel. Wikipedia

90 år
Stirling Moss (Formel 1-fører)
1929 - 2020

Stirling Moss (Storbritannia)

Formel 1-fører, racerfører

Født:
17. september 1929 (94 år siden)

Døde:
12. april 2020 (90 år) (4 år siden)

Stirling Moss var en britisk racerfører. Han kjørte i Formel 1-verdensmesterskapet fra 1951 til 1961 og deltok i 66 Formel 1-løp, med 16 pole positions og 16 seiere som resultat.

I løpet av hele sin motorsportkarriere, som omfattet en rekke løpskategorier innen både formelbil- og sportsvognracing, vant han 212 av de 529 løpene han deltok i og har blitt kalt «den største føreren som aldri har vunnet et verdensmesterskap». I løpet av syv år, fra 1955 til 1961, kom Moss på andreplass i Formel 1-mesterskapet fire ganger og på tredjeplass tre ganger.

I 1990 ble han innlemmet i International Motorsports Hall of Fame. Wikipedia

78 år
Randi Bratteli (Journalist)
1924 - 2002

Randi Bratteli (Norge)

Journalist, skribent

Født:
17. september 1924 (99 år siden)

Døde:
9. desember 2002 (78 år) (21 år siden)

Randi Bratteli var en norsk journalist og forfatter, som var datter av redaktør i Arbeiderbladet, Olav Larssen og gift med Ap-statsministeren Trygve Bratteli. Hun begynte som journalist i ukebladet Aktuell. Sammen med sin mann, ble hun tildelt Snill Gutt-prisen for 1974. Hun var blant stifterne av Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA), og styremedlem fram til sin død. 15. januar 2002 ble hun overrakt den tyske fortjenstorden i Tysklands ambassade i Oslo. Wikipedia

96 år
Gerd «GT-Sara» Thoreid (Sanger)
1924 - 2020

Gerd «GT-Sara» Thoreid (Norge)

Sanger, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gerd Miriam Thoreid

Født:
17. september 1924 (99 år siden)

Døde:
14. november 2020 (96 år) (3 år siden)

Gerd Miriam Thoreid var en norsk musiker og sanger. Hun gikk for å være Norges eldste stand-up-komiker. Artistnavnet hennes var GT-Sara, et kallenavn hun fikk av Dag Frøland da hun deltok i radioprogrammet Har du lyst har du lov. Der sang hun «Vill ni se en stjärna», som Zarah Leander hadde gjort kjent i hele Skandinavia. Siden Thoreid alltid var på farten og initialene i navnet hennes var GT (Gerd Thoreid), ga artistnavnet seg selv, mente Dag Frøland. Hun gjorde sin første TV-opptreden i 1975.

I 2007 platedebuterte hun som 83-åring med albumet GT-Sara på farten med Full Rulle. GT-Sara ble dermed Norges eldste platedebutant noensinne. Albumet lå lenge blant toppene på VG-lista. «Ballongvisa» gikk til topps på Norsktoppen og figurerte på Norsktopplista i seks uker.

Året etter kom albumet Hva var vel livet uten deg? med Hedemarkslaget. I 2009 kom albumet 85 år og alt intakt. GT-Sara hadde gjesteopptredener i Senkveld med Thomas og Harald, Frokost-TV og Trygdekontoret. Ett år var hun en av prisutdelerne på arrangementet Spellemannprisen. Wikipedia

70 år
Paal Brekke (Forfatter)
1923 - 1993

Paal Brekke (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Paal Emanuel Brekke

Født:
17. september 1923 (100 år siden)

Døde:
2. desember 1993 (70 år) (30 år siden)

Paal Emanuel Brekke var en norsk lyriker, forfatter, gjendikter og oversetter. Han er far til forfatteren Toril Brekke. Wikipedia

29 år
Hank Williams (Musiker)
1923 - 1953

Hank Williams (USA)

Musiker, sanger, gateartist, jodler, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Hiriam Williams

Født:
17. september 1923 (100 år siden)

Døde:
1. januar 1953 (29 år) (71 år siden)

Hank Williams var en amerikansk countrymusiker og låtskriver. Blant hans mest kjente sanger er «Hey, Good Lookin'», «Jambalaya (On the Bayou)» og «You Win Again». Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

84 år
Björn Berg (Illustratør)
1923 - 2008

Björn Berg (Sverige)

Illustratør, kunstmaler, billedhugger

Født:
17. september 1923 (100 år siden)

Døde:
14. juli 2008 (84 år) (15 år siden)

Björn Berg var en svensk tegner, maler og grafiker. Berg er særlig kjent for sine tegninger av Emil fra Lønneberget og Teskjekjerringa.

Han var født i Tyskland av svenske foreldre, og vokste opp i Lomma, New York, Stockholm og Djursholm. Etter to år ved Konstfack i Stockholm, fortsatte Björn Berg sine studier ved Konstakademiens grafiska avdeling og siden for André Lhote og Fernand Léger i Paris. Björn Berg giftet seg i 1955 med Eva Gehlin. Familien bosatte seg i 1956 i Djursholm. Wikipedia

24 år
Eivind Astrup (Oppdagelsesreisende)
1871 - 1895

Eivind Astrup (Norge)

Oppdagelsesreisende

Født:
17. september 1871 (152 år siden)

Døde:
27. desember 1895 (24 år) (128 år siden)

Eivind Astrup var en norsk oppdagelsesreisende og forfatter.

Astrup deltok i to av Robert Pearys ekspedisjoner til Grønland. På den første var han med Peary og kartla Nord-Grønland, på den andre kartla han Melville Bay på nordvestkysten av Grønland.

I sin tid fikk Astrup en oppmerksomhet i Norge på linje med den som ellers bare ble Fridtjof Nansen og Roald Amundsen til del. Han ble tildelt St. Olavs Orden i en alder av 21 år og er per 2014 den yngste som har fått utmerkelsen. Wikipedia

Dødsfall

84 år
Per Kleiva (Kunstmaler)
1933 - 2017

Per Kleiva (Norge)

Kunstmaler, grafiker

Født:
1. april 1933 (91 år siden)

Døde:
17. september 2017 (84 år) (6 år siden)

Per Kleiva var en norsk bildekunstner som arbeidet med maleri og grafikk. Han var sønn av Ivar Kleiva og vokste opp i Troms, på Sunnmøre og i Gulen i Sogn. Han bodde på Nesodden. Han er særlig kjent for sine malerier i op- og popkunststil og for de grafiske bladene i silketrykk fra tiden han var tilknyttet kunstnerkollektivet Gras. Han var en av de ledende politisk engasjerte kunstnerne på 1960- og 1970-tallet. I popkunsten ble billige bruksgjenstander sammenstilt til krasse politiske budskap.

Kleiva var særlig kjent for sine silketrykk med politisk brodd på 1970-tallet blant annet «Amerikanske sommerfugler» og «Tre blad frå imperialismens dagbok» (1971) som viser amerikanske militærhelikoptre over vietnamesiske blomsterenger. Kleiva var en sentralt medlem av Gras-gruppa av aksjonistiske kunstnere som laget politisk kunst mot blant annet EEC og Vietnamkrigen. På 1990-tallet fortsatte det politiske engasjementet i en mer dempet stil, ofte mot en bakgrunn av steile vestlandsfjell og høye fosser.

Tre av Kleivas bilder hang i S-blokka i regjeringskvartalet som ble delvis ødelagt av bomben 22. juli 2011. Bildene ble funnet i ruinen, restaurert og hengt opp igjen i Kulturdepartementets lokaler. Wikipedia

51 år
Aksel Eng (Politiker)
1960 - 2011

Aksel Eng (Norge)

Politiker

Født:
9. august 1960 (63 år siden)

Døde:
17. september 2011 (51 år) (12 år siden)

Aksel Eng var ordfører i Sør-Fron kommune i Oppland for Arbeiderpartiet fra 1999 og frem til sin død.

Eng ble den siste i den ubrutte rekken av Arbeiderpartiordførere i kommunen siden 1928. Ole Muriteigen fra Senterpartiet tok over som ordfører etter at Sp, Høyre og Bygdalista i Sør-Fron ble enige om et samarbeid.

Eng falt om under sauesanking i fjellet den 17. september. Selv om luftambulansen kom til stedet stod livet ikke til å redde. Begravelsen ble fra Sør-Fron kirke. Wikipedia

82 år
Patricia Kennedy Lawford (Skuespiller)
1924 - 2006

Patricia Kennedy Lawford (USA)

Skuespiller

Født:
6. mai 1924 (100 år siden)

Døde:
17. september 2006 (82 år) (17 år siden)

Patricia Kennedy Lawford var søster av president John F. Kennedy.

Fra 1954 til 1966 var hun gift med skuespilleren Peter Lawford (1923–1984). De fikk 4 barn sammen. Patricia arbeidet blant annet ved John F. Kennedy Library and Museum, men hun var også en ivrig gjest ved sosiale sammenkomster og ble sett på som den vakreste og mest glamorøse av søstrene.

Hun overlevde kreft, men ble som 76-åring rammet av et lettere slag. Hun døde til slutt av lungebetennelse den 17. september 2006, 82 år gammel. Wikipedia

66 år
Knut Rose (Kunstmaler)
1936 - 2002

Knut Rose (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
18. juli 1936 (87 år siden)

Døde:
17. september 2002 (66 år) (21 år siden)

Knut Rose var en norsk maler. Han var professor ved Statens kunstakademi fra 1973.

Rose var utdannet ved Kunstskolen i Trondheim (1957–59) under Roar Wold, og på Statens Kunstakademi (1959–61) under Aage Storstein og Reidar Aulie. Han hadde sin debututstilling i Unge Kunstneres Samfund i 1963. Rose var gift to ganger, og hadde en sønn fra første ekteskap.

Rose laget i 1988 en serie på 30 litografi til Henrik Ibsens Gengangere, i den franske forleggeren Edouard Weiss' serie med 5 kunstmapper etter Ibsen. Wikipedia

66 år
Jan P. Syse (Politiker)
1930 - 1997

Jan P. Syse (Norge)

Politiker, Funksjonær, konsernadvokat, redaktør, embedsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Peder Syse

Født:
25. november 1930 (93 år siden)

Døde:
17. september 1997 (66 år) (Hjerneblødning) (26 år siden)

Jan Peder Syse var en norsk politiker (H). Han nådde toppen av sin politiske karrière som Høyres formann 1988–1990 og Norges statsminister i en koalisjonsregjering av Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet 1989–1990. Han var formann i Unge Høyre 1959–1963 og statssekretær i Justisdepartementet 1970–1971 før han ble stortingsrepresentant for Oslo i 1973. Syse var industriminister fra 1983 til han ble parlamentarisk leder i 1985.

Syse nøt stor respekt blant politiske allierte så vel som motstandere, og var en betydelig skikkelse i norsk politikk i etterkrigstiden. Han har blitt regnet som den siste i en rekke av verdikonservative ledere i Høyre, og den siste representanten for partiets embedsmannstradisjon, selv om han som jurist hadde sitt virke i rederiet Wilh. Wilhelmsen. Syse ivret for borgerlig samarbeid, og med positivitet og en pragmatisk holdning evnet han å skape kompromisser. Han var særlig kjent for sine retoriske evner, fremfor alt sine tilsynelatende improviserte taler, som i virkeligheten var grundig forberedte.

Fra midten av 1990-årene opplevde han svekket helbred etter et hjerteinfarkt. Etter fire år som lagtingspresident og 25 år på Stortinget stilte han ikke til gjenvalg i 1997, men døde av hjerneblødning to dager etter valget.

Syse deltok på Høyres valgvake 15. september og fikk en hjerneblødning dagen etter og døde noen timer senere på Rikshospitalet 17. september 1997. Syse ble bisatt på statens bekostning fra Uranienborg kirke under ledelse av biskop Sigurd Osberg. Kong Harald og medlemmer av regjeringen var til stede. Regjeringsforhandlingene etter valget ble utsatt til etter gravferden. Wikipedia

77 år
Spiro Agnew (Politiker)
1918 - 1996

Spiro Agnew (USA)

Politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Spiro Theodore Agnew

Født:
9. november 1918 (105 år siden)

Døde:
17. september 1996 (77 år) (27 år siden)

Spiro Theodore Agnew var USAs 39. visepresident, etter å ha vært guvernør i Maryland. Han var visepresident for Richard Nixon, men gikk av etter korrupsjonsanklager i 1973 og ble erstattet av Gerald Ford.

Agnew var kjent som Nixons angrepshund overfor den liberale pressen og antikrigsdemonstranter og ble kjent for å ordlegge seg med rare ord. Han omtalte pressen som «nattering nabobs of negativism» og «effete corps of impudent snobs». Taleskriverne Pat Buchanan og William Safire var personene bak dette språket. Etter valget i 1972 ble imidlertid dette tonet sterkt ned.

Agnew er den eneste gresk-amerikaner som har vært visepresident. Wikipedia

<<
17. September
>>