Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. September

Om dagen

29. September er dag 273 i 2024, og er i uke 39. Det er 93 dager igjen av året.

Historie

13 år siden

2010: Skuespilleren Tony Curtis dør av hjertestans, etter lengre tids sviktende helse, 85 år gammel

Tony Curtis var en amerikansk skuespiller. Han ble født i en jødisk familie som sønn av en ungarsk emigrant.

Curtis var mest populær på slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet. Han har medvirket i over 100 filmer og i flere TV-serier, og gestaltet både dramatiske og komiske rollefigurer. Fra begynnelsen av 1980-tallet har han konsentrert seg mest om sin store hobby som er å male bilder.

Tony Curtis huskes kanskje mest for sitt spill i filmen Noen har det hett. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Curtis spilte også Danny Wilde i TV-serien The Persuaders (på norsk Gullguttene) sammen med Roger Moore i rollen som Lord Brett Sinclar. Wikipedia
14 år siden

2009: Programleder og skuespiller Gunnar Haugan dør etter lengre tids sykdom, 84 år gammel

Gunnar Haugan var en norsk programleder og skuespiller.

Haugan ledet mange programmer i NRK radio. Blant annet var han programleder i Nitimen og Reiseradioen i mange år, og i programmet Krake søker make. Mest kjent er han kanskje fra det populære humor- og satireprogrammet Hørerøret (og sommervarianten Sugerøret) som gikk på NRK radio i 1966–67, samt Vårt Partis våroffensiv 1968 samme år. Der laget han sketsjer og andre innslag sammen med blant andre Rolv Wesenlund, Rolf Just Nilsen, Harald Heide-Steen jr. og Kari Simonsen. Hørerøret ble i 2006 utgitt på dobbelt-CD av NRK Lydbokforlaget.

Han huskes også fra programmer som Og takk for det, Lett på tråden og Lykkeboden.

Som skuespiller medvirket han i den kjente norske komedien Norske byggeklosser fra 1972 sammen og i 1981/1995 i Morderen som forsvant en episode av serien Fleksnes begge med Rolv Wesenlund. Wikipedia
29 år siden

1994: Gisselsituasjonen på Torp slutter. Den ene av gisseltakerne blir skutt og drept, og den andre arrestert

Gisselsituasjonen på Torp fant sted 28. og 29. september 1994, da to svenske bevæpnede ranere på flukt tok to politibetjenter og to pensjonister som gisler på Sandefjord lufthavn, Torp. Situasjonen ble løst i en politiaksjon der en av gisseltakerne ble drept. Aksjonen var den første gangen i fredstid at en norsk politimester har beordret skudd for å drepe en person.

Politiets beredskapstropp var på stedet og hadde planlagt en aksjon. Daværende politimester Ivar Schrøen godkjente planen, og ble første norske politimester som har gitt ordre om å skyte og drepe en person i fredstid.

Da det var bare to minutter igjen av ranernes deadline, ble planen satt i verk. På bare få sekunder ble Resid Koca skutt i hodet og drept av en skarpskytter. En politibil, som det satt mange væpnede tjenestemenn i, rammet bilen forfra samtidig som væpnede tjenestemenn løp frem fra et hus på flyplassen. Gislene ble trukket ut og Zvonimir Majdek pågrepet.

Ingen av gislene ble fysisk skadd under aksjonen.

Majdek ble dømt til 15 års fengsel for grovt ran, frihetsberøvelse og forsøk på drap. Han sonet 2/3 av denne dommen i Sverige før han ble løslatt i 2004.

For å ha reddet livene til gislene og løst situasjonen ble politimester Schøen kåret til Årets Vestfolding 1994. Schøen slet med psykiske problemer i lang tid etter aksjonen. Wikipedia

Fødsler

45 år
Kurt Nilsen (Musiker)
1978

Kurt Nilsen (Norge)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Kurt Erik Kleppe Nilsen

Født:
29. september 1978 (45 år)

Kurt Erik Kleppe Nilsen er en norsk musiker. Han vant den norske versjonen av talentkonkurransen Idol i 2003.

Singelen «She's So High» gikk rett opp på førsteplass på VG-listen topp 20 og var den mestselgende singelen i Norge gjennom tidene. Debutalbumet I inneholdt mye selvskrevet materiale og var også en suksess. Han var i en periode vokalist og rytmegitarist i bandet Fenrik Lane.

I 2004 vant han World Idol-konkurransen, der han slo konkurrenter fra ti andre nasjoner og fikk toppscore hos ti av elleve nasjoner. I episoden som presenterte deltagerne sa den australske dommeren Ian «Dicko» Dickinson at «Du har en stemme som en engel, men du ser ut som en hobbit. Hadde dette vært Midgard-Idol, hadde du vunnet glatt.»

Ifølge amerikanske massemedier er Kurt Nilsen grunnen til at denne konkurransen kun har blitt arrangert én gang. Fox TV og andre samarbeidspartnere var skuffet over at ikke deres egen Kelly Clarkson vant konkurransen. Wikipedia

48 år
Henry Bronken (Illustratør)
1975

Henry Bronken (Norge)

Illustratør, skribent

Født:
29. september 1975 (48 år)

Henry Bronken er en norsk tegneserieskaper, illustratør og forfatter bosatt i Elverum. Bronkens tegninger og tegneseriene hans er humoristiske, men har ofte et realistisk utgangspunkt.

Den mest omfattende utgivelsen hans er Made in Karasjok fra 2013 som i dagboksaktig form skildrer opplevelser gjennom et halvt år opphold som «legefrue» i Karasjok. Heftet ble nominert til Sproingprisen for beste norske serie samme år.

Parallelt med utgivelser på etablerte forlag har Bronken produsert en rekke egenproduserte fanziner. Han har også hatt tegneserier på trykk i en rekke antologier, blant annet Smult og Forresten. I kortformatsseriene har han ofte benyttet sine egne gjennomgangsfigurer Deppedust og Lykketosk.

Høsten 2013 debuterte Bronken som barnebokforfatter med boka Venner på Cappelen Damm. Han er også gitarist og vokalist i bandet Soundmaster 40. Wikipedia

50 år
Vibeke Stensrud (Golfspiller)
1973

Vibeke Stensrud (Norge)

Golfspiller

Født:
29. september 1973 (50 år)

Vibeke Stensrud er en norsk golfspiller. Hun er blitt norgesmester fire ganger: i 1990, 1991, 1993 og 1995, og ble europamester for amatører i 1993.

Stensrud ble profesjonell høsten 1996 da hun debuterte på Ladies European Tour. Året etter spilte hun sin første hele sesong på touren. Sin beste sesong hadde hun i 2000, da hun endte som nr. 17 på Order of Merit. Hennes beste plassering var to andreplasser; British Masters to slag bak vinneren Trish Johnson i 2000, og i Open de France i 2003. Da delte hun andreplassen med nettopp Johnson, ett slag etter vinneren. Wikipedia

58 år
Bjørn Arild Ersland (Forfatter)
1965

Bjørn Arild Ersland (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Bjørn Arild Hansen Ersland

Født:
29. september 1965 (58 år)

Bjørn Arild Hansen Ersland er en norsk forfatter.

Han er utdannet cand.phil. med hovedfag i etnologi ved Universitetet i Oslo. I tillegg har han gått på tekstlinja ved Westerdals reklameskole i Oslo.

Erslands forfatterskap omfatter bøker for alle aldre, men mest for barn og ungdom. Han har skrevet flere billedbøker og illustrerte faktabøker. Et av områdene han skrev mye om tidlig i karrieren var kystkultur. I 2016 debuterte han som romanforfatter for voksne med boken Store hendelser i liten skala. Wikipedia

62 år
Julia Gillard (Politiker)
1961

Julia Gillard (Australia)

Politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Julia Eileen Gillard

Født:
29. september 1961 (62 år)

Julia Eileen Gillard er en australsk politiker som fra 2010 til 2013 var statsminister i Australia. Hun var i samme periode også leder av Australian Labor Party. Hun var Australias første kvinnelige statsminister og den første utenlandsfødte statsminister siden Billy Hughes, som var statsminister i perioden 1915 til 1923. Wikipedia

62 år
Erling Johannes Husabø (Professor)
1961

Erling Johannes Husabø (Norge)

Professor

Født:
29. september 1961 (62 år)

Erling Johannes Husabø er en norsk jurist. Han er professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen siden 1998.

Husabø ble cand. jur. i 1986 og tok den juridiske doktorgrad i 1994 med avhandlingen Rett til sjølvvalt livsavslutning?. Han mottok Meltzer-prisen for yngre forskere i 1995, og har vært konstituert lagdommer i Gulating lagmannsrett og prodekanus ved det juridiske fakultet i Bergen. Han var medlem av Nasjonalt råd for prioriteringer i helsevesenet fra 2000 til 2004, og var medlem av Bioteknologinemnda i perioden 2004–2007.

Han har bl.a. engasjert seg i debatten om såkalte kjønnsnøytrale ekteskap og endringer i straffeloven i forbindelse med krigen mot terrorisme.

Fra 1. juli 2019 er han medlem av EOS-utvalget. Wikipedia

63 år
Kjetil Siem (Journalist)
1960

Kjetil Siem (Norge)

Journalist, biograf, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Kjetil Person Siem

Født:
29. september 1960 (63 år)

Kjetil Person Siem er en norsk fotballeder, journalist og forfatter. Han har siden 2016 vært direktør i FIFA, og har tidligere vært generalsekretær i Norges Fotballforbund, direktør i Vålerenga Fotball, reporter og leder for mesterskap i TV 2, journalist i Aftenposten, direktør i NTF, Norsk Toppfotball, CEO (adm dir) for Premier Soccer League (PSL) i Sør-Afrika og sportsdirektør i TVNorge/MAX. Wikipedia

63 år
Astrid Alma Aakra (Illustratør)
1960

Astrid Alma Aakra (Norge)

Illustratør, kunstner, filmskaper, filmregissør

Født:
29. september 1960 (63 år)

Astrid Alma Aakra er en norsk tegner, animatør og filmskaper.

Astrid Aakra har studert kunsthistorie ved universitetet og har ellers utdannelse fra NRK. Hun har arbeidet som journalist, avistegner, TV-produsent og illustratør.

Hennes animasjonsfilm Snill fra 2006, som er basert på Gro Dahles bildebok Snill, fikk pris som beste norske kortfilm under Fredrikstad Animation Festival i 2007.

Astrid Aakra har også animert store deler av Torill Koves Den danske dikteren som vant Oscar-pris i 2007. Wikipedia

64 år
Jon Fosse (Forfatter)
1959

Jon Fosse (Norge)

Forfatter, dramatiker, skribent, lyriker, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Olav Fosse

Født:
29. september 1959 (64 år)

Jon Olav Fosse er en norsk forfatter, dramatiker og oversetter. Han bor i Statens æresbolig for fortjente kunstnere, Grotten, i Oslo. Fosse har skrevet et femtitalls verk, romaner, dikt, barnelitteratur, essay og skuespill, og hans utgivelser er oversatt til over femti språk. Fosses dramatikk har blitt oppført i alle europeiske land, mest i Tyskland, Frankrike og Polen, men også for eksempel i England, USA, Brasil, Australia, Cuba, Kina, Japan,og Malawi. Han har også oversatt en rekke teaterstykker og en del skjønnlitterære bøker.

Han har mottatt mange priser for sine bøker og skuespill, og flere ganger blitt omtalt som en av vår tids viktigste dramatikere.

Fosses litteratur kan karakteriseres som postmoderne minimalisme, og hans teaterstykker som tilhørende det postdramatiske teateret.

De siste årene har Fosse stadig vært nevnt som mulig kandidat for Nobelprisen i litteratur.I 2015 fikk han Nordisk råds litteraturpris for romanverket Trilogien. Wikipedia

80 år
Muhammed Khatami (Politiker)
1943

Muhammed Khatami (Iran)

Politiker, bibliotekar, skribent

Født:
29. september 1943 (80 år)

Muhammed Khatami er en iransk politiker som var den femte presidenten i Iran. Han var president fra 2. august 1997 til 3. august 2005. Han er medlem av det sentrale råde i militante presters samfunn. Khatami ble etterfulgt av Mahmoud Ahmadinejad. Wikipedia

60 år
Larry Linville (Skuespiller)
1939 - 2000

Larry Linville (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Lawrence Lavon Linville

Født:
29. september 1939 (84 år siden)

Døde:
10. april 2000 (60 år) (24 år siden)

Lawrence Lavon Linville var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som den arrogante og obsternasige majoren Frank Burns i TV-serien M*A*S*H.

I sterk kontrast til den egoistiske og gjerrige Frank, var Linville selv en av de best likte skuespillerne blant sine kolleger. Han signerte opprinnelig på en femårskontrakt, og ble tilbudt en to års fornyelse, men han avviste tilbudet. Linville var blitt lei av å spille den stadig samme negative rollen, særlig ettersom Franks kjæreste Hot Lips Houlihan, spilt av Loretta Swit, hadde brutt med ham. Selv på Hot Lips' verste viste hun mer medmenneskelighet enn Frank.

Larry var gift fire ganger med henholdsvis Vana Tribbey, Kate Geer, Melissa Gallant og Deborah Guydon. Han har ett barn, Kelly Linville.

Larry Linville spilte i tilsammen 28 filmer og TV-serier. Han hadde også mange gjesteroller, blant annet i Murder, She Wrote, Fantasy Island, The Love Boat og Mannix. Han hadde også en rolle i Mission:Impossible. I TV-filmen The Night Stalker spilte han lege. Etter M*A*S*H spilte han Crazy General, sammen med Edward Winter i TV-serien Misfits.

Linville døde av lungebetennelse i New York etter komplikasjoner fra en kreftoperasjon i en alder av 60. Wikipedia

86 år
Silvio Berlusconi (Politiker)
1936 - 2023

Silvio Berlusconi (Italia)

Politiker, statsminister, jurist, økonom

Fullt navn / Fødenavn:
Silvio Berlusconi

Født:
29. september 1936 (87 år siden)

Døde:
12. juni 2023 (86 år) (1 år siden)

Silvio Berlusconi er en italiensk politiker og forretningsmann. Han var Italias statsminister i tre perioder, fra 1994 til 1995, fra 2001 til 2006 og fra 2008 til 16. november 2011. Han er også majoritetseier i selskapene Mediaset og A.C. Milan. Berlusconi er den statsminister som har sittet lengst i etterkrigstidens Italia, og den tredje lengst sittende i hele Italias historie, etter Benito Mussolini og Giovanni Giolitti.

Berlusconi er fra 2009 leder for partiet Il Popolo della Libertà. Han ledet tidligere partiet Forza Italia som han grunnla da han gikk inn i politikken i 1993. Berlusconi eier også en stor del av italienske medier og har gjennom disse gode muligheter til å påvirke italiensk opinion. Han har dessuten interesser i mange andre deler av næringslivet. På slutten av 1970-tallet begynte han i mediebransjen, og i 1980 startet han landets første kommersielle TV-kanal, Canale 5, og hans selskap Mediaset kontrollerer tre (Italia 1, Rete 4 og Canale 5) av de syv store TV-kanalene i Italia. Han er hovedaksjonær i Italias største forlag, Mondadori, og eier bl.a. fotballklubben AC Milan, forsikringsselskaper og reklamebyråer.

I november 2011 kunngjorde Berlusconi at han ikke ville stille til nyvalg som statsminister. Wikipedia

87 år
Peter B. Kierulf (Lege)
1936

Peter B. Kierulf (Norge)

Lege

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Bull Kierulf

Født:
29. september 1936 (87 år)

Peter Bull Kierulf er en norsk lege og professor innen fagområdene koagulasjon og inflammasjon med spesiell interesse for den hvite blodcellen, monocytten. Han har arbeidet ved Klinisk kjemisk avdeling, Ullevål universitetssykehus.

Som professor emeritus har Kierulf vært forskningsombud for Oslo Universitetssykehus og Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo fra 2008 til 2017. Wikipedia

87 år
Jerry Lee Lewis (Musiker)
1935 - 2022

Jerry Lee Lewis (USA)

Musiker, pianist, sanger, komponist, plateartist

Født:
29. september 1935 (88 år siden)

Døde:
28. oktober 2022 (87 år) (1 år siden)

Jerry Lee Lewis var en amerikansk musiker, sangskriver og pianist, også kjent som «The Killer». I slutten av 1950-årene var han en av de mest populære rockeartistene. Han var en virtuos pianist.

Jerry Lee Lewis vokste opp i en meget religiøs familie og sang mye gospel. Han begynte å spille piano åtte år gammel. Han var gift syv ganger og to av hans koner døde under uklare omstendigheter. Han giftet seg i 1957 med sin tremenning Myra da hun bare var 13 år gammel. Lewis ble i 1986 arrestert etter å ha kommet hjem til Elvis beruset og bevæpnet.

Lewis var en pioner innen rock'n'roll-musikk. Han ble oppdaget i 1956 i Memphis i Tennessee av lydtekniker Jack Clement, som jobbet i Sun Studios. Han slo igjennom følgende år med rockabilly-sangene «Whole Lotta Shakin' Goin' On» og «Great Balls of Fire». I perioden 1957-58 var han en blant ytterst få rockabilly-artister som kunne måle seg med Elvis Presley i popularitet, basert på antall oppførte sanger på amerikanske og britiske hit-lister, og antall solgte LP-er. Great Balls of Fire fikk Elvis til å høre tam ut skrev bladet Rolling Stone.

Under en turné i England i 1958 fikk populariteten imidlertid en brå slutt. Hans ekteskap med sin 13-årige slektning Myra Gale Brown (datter av hans fetter) fikk medias oppmerksomhet, og førte til at Lewis ble svartelistet av mange radiokanaler over flere år. I Lewis’ sørstatlige familiebakgrunn var det på denne tiden fremdeles forholdsvis vanlig at jenter tidlig i tenårene giftet seg med eldre menn, noe som ofte ble oversett i medias omtale av saken.

Lewis fortsatte å produsere musikk hos Sun Studios fram til 1963, men var sjelden å finne på hit-listene lengre. Populariteten begynte imidlertid å vokse igjen da han gjorde karriere som country-artist fra 1968 og utover 1970-årene. Albumet Last Man Standing ble sluppet høsten 2006 og mottok gjennomgående positive kritikker.

Lewis fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og ble medlem av Rock and Roll Hall of Fame i 1986.

Han var fetter av countrysangeren Mickey Gilley og predikanten Jimmy Swaggart. Wikipedia

88 år
Ingrid Noll (Forfatter)
1935

Ingrid Noll (Tyskland)

Forfatter, skribent, romanforfatter

Født:
29. september 1935 (88 år)

Ingrid Noll, egentlig navn Ingrid Gullatz, er en tysk forfatter.

Noll vokste sammen med tre søsken opp i Nanjing som datter av en tysk lege. Hun flyttet i 1949 til Tyskland, hvor hun tok avsluttende eksamen fra gymnaset (Abitur) og startet på et ufullført studium i germanistikk og kunsthistorie. Hennes debutroman Der Hahn ist tot kom først da Noll var 56 år gammel, i 1991. Som grunn for den sene debuten oppgir Noll selv at hun ikke tidligere hadde kunnet finne tid til å skrive, da hun hadde ansvaret for å oppdra tre barn og assistere sin ektemann i hans legepraksis.

Nolls første roman ble en øyeblikkelig bestselger i Tyskland. Hennes psykologiske thrillere er oversatt til et tyvetalls språk og er blitt brukt som grunnlag for flere filmer. Hun regnes som Tysklands kanskje mest suksessfulle moderne krimforfatter. I hjemlandet er hun blitt omtalt som «Tysklands Patricia Highsmith».

Noll er hittil ikke oversatt til norsk. Wikipedia

81 år
Ragnhild Barland (Politiker)
1934 - 2015

Ragnhild Barland (Norge)

Politiker

Født:
29. september 1934 (89 år siden)

Døde:
27. november 2015 (81 år) (8 år siden)

Ragnhild Barland var en norsk politiker som representerte Arbeiderpartiet.

Barland var stortingsrepresentant for Telemark fra 1985 til 1997 og medlem av Skien kommunestyre fra 1975 til 1985. I perioden 1983–1985 var hun varaordfører i Skien.

Barland var lærer ved Skien offentlig høyere almenskole fra 1957 til 1974 og undervisningsinspektør ved Skien videregående skole fra 1975 til 1985. Wikipedia

53 år
Samora Machel (Politiker)
1933 - 1986

Samora Machel (Portugal)

Politiker

Født:
29. september 1933 (90 år siden)

Døde:
19. oktober 1986 (53 år) (37 år siden)

Samora Moisés Machel var frigjøringsleder, sosialistisk revolusjonær og den første presidenten i Mosambik etter uavhengigheten fra Portugal, fra 1975 til 1986. Han døde da flyet hans styrtet i et fjellområde nordøst i Sør-Afrika, nær grensen til Mosambik og Swaziland. I 1975–1976 ble han tildelt Lenins fredspris. Wikipedia

91 år
Robert Benton (Filmregissør)
1932

Robert Benton (USA)

Filmregissør, manusforfatter, skribent

Født:
29. september 1932 (91 år)

Robert Benton er en amerikansk regissør.

Han vant i 1979 en Oscar for beste regi med filmen Kramer mot Kramer (Kramer vs. Kramer). Wikipedia

83 år
Anita Ekberg (Skuespiller)
1931 - 2015

Anita Ekberg (Sverige)

Skuespiller, modell, skjønnhetskonkurransedeltager

Fullt navn / Fødenavn:
Kerstin Anita Marianne Ekberg

Født:
29. september 1931 (92 år siden)

Døde:
11. januar 2015 (83 år) (9 år siden)

Kerstin Anita Marianne Ekberg var en svensk modell og skuespillerinne. Hun er mest kjent for hovedrollen i Federico Fellinis film Det søte liv, med den ikoniske badescenen fra Fontana di Trevi i Roma. Wikipedia

86 år
Colin Dexter (Forfatter)
1930 - 2017

Colin Dexter (Storbritannia)

Forfatter, skribent, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Norman Colin Dexter

Født:
29. september 1930 (93 år siden)

Døde:
21. mars 2017 (86 år) (7 år siden)

Norman Colin Dexter var en engelsk forfatter, født i Stamford i Lincolnshire, og utdannet ved universitetet i Cambridge. Han er særlig kjent for bøkene om inspektør Morse. Wikipedia

93 år
Johan Kleppe (Politiker)
1928 - 2022

Johan Kleppe (Norge)

Politiker, veterinær

Født:
29. september 1928 (95 år siden)

Døde:
17. mai 2022 (93 år) (2 år siden)

Johan Kleppe (1928–2022) var en norsk veterinær og politiker (V) fra Bjørnskinn i Andøy kommune i Nordland. Han var innvalgt på Stortinget fra Nordland 1969–1973 og forsvarsminister i Lars Korvalds regjering 1972–1973.

Kleppe var formann i Studentvenstrelaget i Oslo i 1951, formann i Bjørnskinn Venstrelag 1955–1963, styremedlem i Nordland Venstrelag 1958–1968, formann i Andøy Venstrelag 1964–1966 og medlem av Venstres landsstyre 1966–1974.

Han var medlem av Bjørnskinn kommunestyre 1955–1963, og etter kommunesammenslåingen var han varaordfører i Andøy kommune 1963–1966, ordfører der 1966–1969 og 1975–1978 samt medlem av formannskapet 1969–1975.

Han var 2. vararepresentant til Stortinget fra Nordland 1965–1969, fast innvalgt representant 1969–1973 og statssekretær i Landbruksdepartementet 1968–1969.

Kleppe var statsråd i Forsvarsdepartementet i Lars Korvalds regjering 1972–1973, og Kristian Halse møtte da i Kleppes sted på Stortinget. Som stortingsrepresentant var Kleppe medlem av Stortingets landbrukskomité. Wikipedia

80 år
Roy Bjørnstad (Skuespiller)
1925 - 2005

Roy Bjørnstad (Norge)

Skuespiller

Født:
29. september 1925 (98 år siden)

Døde:
28. november 2005 (80 år) (18 år siden)

Roy Bjørnstad var en norsk skuespiller.

Bjørnstad debuterte på scenen i 1945 i Sverige. Senere tilknyttet Trøndelag Teater 1949–51, Rogaland teater 1953–60, deretter flere perioder ved Fjernsynsteatret på 1960- og 1970-tallet. Ansatt i Det norske teatret fra 1978 til 1996. Han gjorde seg der bemerket i en rekke Tsjekhov-oppsetninger som blant annet Tre søstre (1981) og Måken (1987). Han gjorde også inntrykk i Cora Sandels Kjøp ikke Dondi og Okamoto Kidos Heike Gani.

Hans filmdebut var i 1946 med Englandsfarere. Har også medvirket i filmer som Jentespranget, Trost i taklampa, Den siste Fleksnes og Olsenbanden gir seg aldri. I TV var han å se i noen episoder av komiserien Fleksnes samt i seriene Nini (2001) og Blind gudinne (1997). Wikipedia

74 år
Václav Neumann (Dirigent)
1920 - 1995

Václav Neumann (Tsjekkia)

Dirigent, musikkforsker, historiker, filosof

Født:
29. september 1920 (103 år siden)

Døde:
2. september 1995 (74 år) (28 år siden)

Václav Neumann var en tsjekkisk dirigent og fiolinist.

Neumann studerte ved hjembyens musikkonservatorium. Han var førstefiolinist og en av grunnleggerne av Smetana-kvartetten, før han fikk sin første post som dirigent i Karlsbad og Brno. I 1956 ble han dirigent ved Komische Oper i Berlin, og i 1965 ble han sågar dirigent for det verdensberømte Gewandhausorchester Leipzig. Denne stillingen innehadde han til 1968, da han ble førstedirigent for den tsjekkiske filharmonien (frem til 1990). Ved avslutningen av sin karrière opplevet han den demokratiske revolusjonen i Tsjekkoslovakia, og ble selv et av revolusjonens viktigste kunstneriske symboler. I samarbeide med borgerrettsforumet OF (Občanské Fórum) ble revolusjonen feiret med en festkonsert med Beethovens 9. symfoni, som Neumann dirigerte. Wikipedia

83 år
Silvio Piola (Fotballspiller)
1913 - 1996

Silvio Piola (Italia)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
29. september 1913 (110 år siden)

Døde:
4. oktober 1996 (83 år) (27 år siden)

Silvio Piola var en italiensk fotballspiller. Piola var en av verdens beste spillere i tiden før andre verdenskrig. Det var Piola som satte inn det avgjørende målet i 2-1-seieren over Norge under fotball-VM i 1938, hvor italienerne gikk helt til topps. Piola spilte til sammen 34 landskamper for Italia, og scoret 30 landslagsmål.

På klubbnivå spilte Piola for Pro Vercelli, Lazio, Torino, Juventus og Novara. Han er tidenes mestscorende spiller i Serie A, med 274 mål. Wikipedia

94 år
Michelangelo Antonioni (Filmregissør)
1912 - 2007

Michelangelo Antonioni (Italia)

Filmregissør, skribent, manusforfatter, filmklipper, filmprodusent, kunstmaler, lyriker

Født:
29. september 1912 (111 år siden)

Døde:
30. juli 2007 (94 år) (16 år siden)

Michelangelo Antonioni var en italiensk modernistisk filmregissør. Hans filmer har inspirert mange nålevende regissører, og han vant Gulløven i 1983 og ble tildelt en æres-Oscar i 1995. Etter han fikk hjerneslag i 1985 ble han delvis lammet og mistet evnen til å snakke. Han døde samme dag som en annen kjent regissør, Ingmar Bergman. Han har bidratt til modernismen i europeisk film med en rekke filmer der handlingen mindre enn estetikken illustrerer menneskets ensomhet og fremmedgjøring. Wikipedia

91 år
Gene Autry (Skuespiller)
1907 - 1998

Gene Autry (USA)

Skuespiller, sanger, musiker, jodler, manusforfatter, radioprogramleder

Fullt navn / Fødenavn:
Orvon Grover Autry

Født:
29. september 1907 (116 år siden)

Døde:
2. oktober 1998 (91 år) (25 år siden)

Gene Autry var en amerikansk artist, sanger og skuespiller.

Autry var en av de mest populære ville vesten-stjernene ved slutten av 1930-tallet og begynnelsen av 1940-tallet. Autry skrev og sang over 200 sanger, og han har medvirket i 23 filmer, som regel med sin hest Champion.

Autry er den eneste som har blitt beæret med fem stjerner, en i hver kategori, på Hollywood Walk of Fame og i 1969 ble han innvalgt i æresgalleriet Country Music Hall of Fame. Wikipedia

38 år
Caravaggio (Kunstmaler)
1571 - 1610

Caravaggio (Italia)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Michelangelo Merisi da Caravaggio

Født:
29. september 1571 (453 år siden)

Døde:
18. juli 1610 (38 år) (414 år siden)

Michelangelo Merisi da Caravaggio var en italiensk barokkmaler som var aktiv i Roma, Napoli, Malta og Sicilia mellom 1593 og 1610. Vanligvis er han vurdert som barokkens første store maler, og blir regnet som en mester av chiaroscuroteknikken.

Caravaggio gikk i lære hos Simone Peterzano, som var selv opplært av Tizian. Caravaggio kombinerte i sine malerier en realistisk observasjon av mennesket, hvor han inkluderte både fysisk og emosjonell utstråling. Han dramatiserte også bruken av lys, og brukte i majoriteten av sine verk chiaroscurostilen. Dette passet Caravaggio godt, ettersom den tidligere malerstilen manierismen ble mindre og mindre vanlig i kunstmiljøet. Fra 1600-tallet og utover fikk han ulike oppdrag av den katolske kirken til å lage malerier med religiøse motiver. Caravaggio laget derfor svært mange malerier med slike motiver, og kjente verk omfatter Matteus' martyrium og Peters korsfestelse.

Mange av Caravaggios malerier ble sett på som kontroversielle og provoserende, blant annet fordi han naturaliserte de mange religiøse hendelsene i kristendommen. Caravaggio kom derfor ofte i konflikt med ulike kunstkritikere, som resulterte i at han enkelte ganger måtte sone i fengsel. Caravaggios ble betraktet som en gåtefull og fascinerende kunstner, men samtidig også opprørsk og farlig. Det endte til slutt opp med at paven utstedte arrestordre på Caravaggio. I 1606 ble han anklaget for å ha drept en ung mann i en duell, og han rømte derfor fra Roma med en pris på hodet hans. Dette var en av mange anklagelser som ble rettet mot Caravaggio, som i denne perioden hadde like mange fiender som tilhengere. Caravaggio døde under uklare omstendigheter i 1610.

Caravaggios betydning innenfor billedkunst var enorm, og både før og etter Caravaggios død oppsto det flere skoler og bevegelser som siktet på å imitere stilen hans. Den største og viktigste bevegelsen er muligens Utrecht-skolen, som opplærte kjente malere som Dirck van Baburen og Francisco de Zurbarán. Kunstmestere som Rembrandt, Velázquez og Vermeer har også nevnt Caravaggio som en inspirasjonskilde. Paul Valérys sekretær sa: «Hva som begynner i Caravaggios verk er, ganske enkelt, starten på den moderne malerkunsten». Wikipedia

Dødsfall

91 år
Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah (Emir)
1929 - 2020

Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah (Kuwait)

Emir, diplomat, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ṣabāḥ al-Aḥmad al-Ǧābir aṣ-Ṣabāḥ, også kalt Ṣabāḥ

Født:
16. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
29. september 2020 (91 år) (3 år siden)

Ṣabāḥ al-Aḥmad al-Ǧābir aṣ-Ṣabāḥ, også kalt Ṣabāḥ IV, var den 15. emir av Kuwait og overhodet for den herskende as-Sabah-familien. Han ble tatt i ed som emir 29. januar 2006 etter å ha blitt godkjent av Majlis al-Umma, Kuwaits nasjonalforsamling. Han var den fjerde sønnen til den tidligere emiren Ahmad al-Jabir as-Sabah. Ṣabāḥ innførte mange nye prosjekter i Kuwait for å fremme turistindustrien. Han var også en betydelig forkjemper for kvinners rettigheter i Midtøsten. Wikipedia

91 år
Paavo Korhonen (Kombinertløper)
1928 - 2019

Paavo Korhonen (Finland)

Kombinertløper, langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Paavo Jaakko Matias Korhonen

Født:
5. juni 1928 (96 år siden)

Døde:
29. september 2019 (91 år) (4 år siden)

Paavo Jaakko Matias Korhonen var en finsk kombinertløper som konkurrerte på 1950-tallet. Han vant gull i kombinert under VM 1958 i Lahtis. Det er reist en statue av ham i hjembyen Joutseno.

Korhonen vant kombinert under Holmenkollrennene i 1957. Han kom på fjerdeplass i OL i Oslo i 1952 og i Cortina i 1956. I tillegg deltok han også på 18-kilometeren i langrenn i OL 1952 samt i kombinert i Squaw Valley i 1960. Wikipedia

87 år
Gennadij Titov (Diplomat)
1932 - 2019

Gennadij Titov (Russland)

Diplomat, militær leder

Fullt navn / Fødenavn:
Gennadij Fedorovitsj Titov

Født:
14. juni 1932 (92 år siden)

Døde:
29. september 2019 (87 år) (4 år siden)

Gennadij Fedorovitsj Titov (Геннадий Титов, født 14. juni 1932 i Petrozavodsk i Sovjetunionen, død 29. september 2019) var en sovjetrussisk general i KGB. Han gikk av med pensjon i 2003.

Titov ble født i sovjetisk Karelia. Etter at han i 1952 ble uteksaminert fra ingeniørhøyskolen i Leningrad ble han ansatt til tjeneste i KGB (Комитет государственной безопасности, Komitet Gosudarstvennoj Bezopasnosti, «Komiteen for statlig sikkerhet»). Han fikk da videre utdannelse ved KGBs institutt for fremmedspråk i Leningrad.

Han ble engasjert i utenlandsetterretningen i KGB og fikk sin første utenlandspostering i Øst-Tyskland. Deretter fikk han ytterligere mer spesialisert utdannelse ved Akademiet for utenriksetterretning, og ble i 1961 sendt som KGB-mann til den sovjetiske ambassaden i London, under diplomatisk dekke som rådgiver. Fra 1969 til 1971 var han først assistent, og så seniorassistent til lederen av 3. departement av KGB.

Fra 1971 var han postert i Oslo, som KNZs viseresident (Резидент), det vil si nestsjef for KGB ved ambassaden. Hans diplomatiske dekke var som førstesekretær. Titov ble kjent i norsk presse etter at han ble identifisert som føringsoffiser for Gunvor Galtung Haavik, som i en årrekke spionerte til fordel for Sovjetunionen. Han var også en av spiondømte Arne Treholts sentrale kontakter.

Titov ble erklært persona non grata i Norge på livstid. Han ble utvist fra Norge etter Haavik-saken.

I Treholt-saken var Arne Treholts møter med Titov, etter at Titov var utvist fra Norge, et sentralt bevis.

I 1977 ble han assistent til leder for KGB i Sovjetunionen. I 1980 ble han leder for KGBs tredje departement. I 1983 ble han forfremmet til graden generalmajor. Fra 1984 var han første nestleder, og fra 1987 leder for KGBs representasjonsavdeling overfor det østtyske Ministerium für Staatssicherheit (Stasi). Fra 1989, første nestleder for Første hoveddirektorat i KGB for Europa. I 1990 ble han forfremmet til generalløytnant. Fra 29. januar til 11. september 1991 ledet han Annet hoveddirektorat - viseformann i KGB. Wikipedia

64 år
Mille-Marie Treschow (Forretningsdrivende)
1954 - 2018

Mille-Marie Treschow (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
3. april 1954 (70 år siden)

Døde:
29. september 2018 (64 år) (5 år siden)

Mille-Marie Treschow var en norsk bruks- og skogeier og forretningskvinne.

Mille-Marie Treschow var datter av brukseier Gerhard Aage Treschow (1923–2001) og Nanna f. Meidell. Slekten Treschow nedstammer fra Niels Hansen (død i 1593), som var en av de mest velstående kjøpmenn i Næstved på Sjælland. Hans sønn var kjøpmann Niels Nielsen (død i 1633) med tilnavnet Træskomager. Deretter fulgte kjøpmann Rasmus Nielsen (fl. 1605 –1629), som i likhet med faren kalte seg Træskomager. Derfra utviklet navnet seg til fast slektsnavn, og samtidig ble det forkortet til Træsko og gitt ny skrivemåte, nemlig Treschow.

Treschow giftet seg i 1980 med Morten Henrik Kielland, så i 1984 med Andreas Stang av Stang (slekt fra Halden) og i 2004 med Stein Erik Hagen, «Rimi-Hagen». I august 2012 ble det gjort kjent at Treschow og Hagen hadde tatt ut separasjon.

Treschow eide og bodde på Fritzøehus slott, Norges største privateide bolig. Hun sørget for omfattende restaurering og modernisering av slottet.

Treschow gikk på kostskolen Croft House School i Dorset i England. Hun tok examen artium i Norge og studerte til siviløkonomi i Sveits og USA.

Med utgangspunkt i Larvik-området ledet Treschow en omfattende samling av næringsvirksomheter. Dette omfattet store skog- og jordeiendommer, industri, handel og videre. Hun var eneeier av Treschow-Fritzøe AS, som hun i 1986 overtok etter sin far. Ifølge Kapitals liste over rike mennesker var hun den femte rikeste kvinne i Norge.

Treschow var styremedlem i Steen & Strøm ASA. Wikipedia

85 år
Tony Curtis (Skuespiller)
1925 - 2010

Tony Curtis (USA)

Skuespiller, skribent, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Bernard Schwartz

Født:
3. juni 1925 (99 år siden)

Døde:
29. september 2010 (85 år) (13 år siden)

Tony Curtis var en amerikansk skuespiller.

Bernard Schwartz, eller Tony Curtis, ble født i en jødisk familie som sønn av Emanuel Schwartz (som senere kalte seg Manuel) og Helen Klein som arbeidet drev en skredderforretning. Forledrene kom fra småbyen Mátészalka i Ungarn. Bernard vokste opp i fattigdom, først på Manhattan og senere i et tøft område i Bronx i delstaten New York. Inntil hav ar seks år talte han bare jiddish og ungarsk.

Som elleveåring ble han medlem i en beryktet gatebande. Det var på en velgjørenhetsinnretning i kvartalet at han første gangen fikk smak for teater, der han spilte en liten pike i et eventyrstykke om Kong Arthur.

I 1943 meldte Curtis seg til United States Navy og tjenestegjorde på et støtteskip for undervannsbåter. Nærmere krigsslutt ble han alvorlig skadet i en arbeidsulykke. I 1945 – etter å ha fått pleie og krigen var over – fikk han krigsskadeerstatning og gjenopptok sin avbrutte Highschool-studier for en kortere tid.

I ungdomsårene var Curtis med i flere teaterstykker i New York. Han arbeidet også i ved Yiddish Theatre i Chicago på tross av at han ikke kunne språket. Han lærte seg manuset fonetisk. Han kalte seg selv B. White i denne perioden.

Curtis var mest populær på slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet. Han har medvirket i over 100 filmer og i flere TV-serier, og gestaltet både dramatiske og komiske rollefigurer. Fra begynnelsen av 1980-tallet har han konsentrert seg mest om sin store hobby som er å male bilder.

Tony Curtis huskes kanskje mest for sitt spill i filmen Noen har det hett. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Curtis spilte også Danny Wilde i TV-serien The Persuaders (på norsk Gullguttene) sammen med Roger Moore i rollen som Lord Brett Sinclar.

I 1998 grunnla han Emanuel Foundation for Hungarian Culture, en organisasjon som skal vedlikeholde synagoger og jødiske gravplasser i Ungarn. Han tilegnet organisasjonen de 600 000 ungarere som døde i Holocaust. Wikipedia

79 år
Pavel Popovitsj (Kosmonaut)
1930 - 2009

Pavel Popovitsj (Russland)

Kosmonaut, romfarer, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Pavel Romanovitsj Popovitsj

Født:
5. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
29. september 2009 (79 år) (14 år siden)

Pavel Romanovitsj Popovitsj var en sovjetisk kosmonaut.

Popovitsj gikk ut fra Den militære pilotskolen i Groznyj i 1954. Han fortsatte deretter på Luftvåpenets Akademi i 1968. Han ble utvalgt som kosmonaut 7. mars 1960. Han ble etterhvert direktør i AIUS Agroresurs, Moskva. Wikipedia

84 år
Gunnar Haugan (Skuespiller)
1925 - 2009

Gunnar Haugan (Norge)

Skuespiller, programleder, komiker

Født:
1. august 1925 (99 år siden)

Døde:
29. september 2009 (84 år) (14 år siden)

Gunnar Haugan var en norsk programleder og skuespiller.

Haugan ledet mange programmer i NRK radio. Blant annet var han programleder i Nitimen og Reiseradioen i mange år, og i programmet Krake søker make. Mest kjent er han kanskje fra det populære humor- og satireprogrammet Hørerøret (og sommervarianten Sugerøret) som gikk på NRK radio i 1966–67, samt Vårt Partis våroffensiv 1968 samme år. Der laget han sketsjer og andre innslag sammen med blant andre Rolv Wesenlund, Rolf Just Nilsen, Harald Heide-Steen jr. og Kari Simonsen. Hørerøret ble i 2006 utgitt på dobbelt-CD av NRK Lydbokforlaget.

Han huskes også fra programmer som Og takk for det, Lett på tråden og Lykkeboden.

Som skuespiller medvirket han i den kjente norske komedien Norske byggeklosser fra 1972, sammen med Rolv Wesenlund, og i Fleksnesepisodene Morderen som forsvant og Ta plass! Lukk dørene! Wikipedia

51 år
Leif Olav Halse (Politiker)
1957 - 2008

Leif Olav Halse (Norge)

Politiker

Født:
24. august 1957 (66 år siden)

Døde:
29. september 2008 (51 år) (15 år siden)

Leif Olav Halse var en norsk lokalpolitiker for FrP.

Han var gruppeleder for sitt parti i Vestfold fylkesting, og vararepresentant i Tønsberg bystyre.

Halse var ugift. Wikipedia

80 år
Lois Maxwell (Skuespiller)
1927 - 2007

Lois Maxwell (Canada)

Skuespiller, skribent

Født:
14. februar 1927 (97 år siden)

Døde:
29. september 2007 (80 år) (Kreft) (16 år siden)

Lois Maxwell var en canadisk skuespillerinne som var mest kjent fra rollen som Miss Moneypenny i James Bond-filmene i perioden 1962 til 1985.

Hun filmdebuterte i 1946 og har utover Bond-filmene spilt i Lolita (1962), The Haunting (1963) og The Fourth Angel (2001). Hun flyttet til Storbritannia da hun var 15 år gammel hvor hun senere ble tatt opp ved anerkjente Royal Academy of Dramatic Art. Her møtte hun Roger Moore som hun senere spilte mot i en rekke James Bond-filmer. Reiste til Hollywood som 20-åring hvor hun hadde senral rolle i filmkomedien That Hagen Girl. Ble i forbindelse med denne filmen tildelt Golden Globe for beste nykommer. I tillegg til å være skuespiller var hun spaltist i den kanadiske avisen Toronto Sun.

Ble diagnostisert med kreft i 2001. Flyttet samme år til Perth, Australia for å leve sammen med sin sønns familie og ble der frem til sin død. Wikipedia

78 år
Knut Sverre (Oversetter)
1927 - 2005

Knut Sverre (Norge)

Oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Axel Scheel Sverre

Født:
17. august 1927 (96 år siden)

Døde:
29. september 2005 (78 år) (18 år siden)

Knut Axel Scheel Sverre var en norsk diplomat og ambassadør. Han var utdannet jurist, og delvis oppvokst i Frankrike.

Han var sønn av Finn Hermod Sverre (1897–1984) som var generalkonsul i Strasbourg, og Randi Scheel (1899–1987). Etter fransk examen artium tok han cand.jur. i Oslo 1952 og utenriksdepartementets aspirantkurs 1953. Etter å ha tjent ved ambassadene i London, Ottawa og Helsingfors, var han byråsjef 1966–1969, ambassaderåd i Washington, ambassadør ved Norges ambassade i Teheran 1975–1979 (sideakkreditert til Kabul og Islamabad), spesialrådgiver i menneskerettighetsspørsmål 1979–1982, ekspedisjonssjef og leder for presse- og kulturavdelingen («pressesjef») 1982–1987, ambassadør ved Norges ambassade i Brussel og Luxembourg 1987–1994 der han pensjonerte seg. Han fikk St. Olavs Orden i 1988.

Knut Sverre oversatte bøker fra norsk til fransk; bl.a. Axel Jensen, Sigurd Hoel og Nils Christie, og også flere bøker fra fransk til norsk. Han var også en betydningsfull støttespiller for Oslo Internasjonale Poesifestival i sin rolle som ekspedisjonssjef i UD. Wikipedia

57 år
Christer Pettersson (Mistenkt for palmemordet)
1947 - 2004

Christer Pettersson (Sverige)

Mistenkt for palmemordet, narkoman, alkoholiker

Født:
23. april 1947 (77 år siden)

Døde:
29. september 2004 (57 år) (19 år siden)

Christer Pettersson var en kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker og til sin død mistenkt for Palmemordet, drapet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28. februar 1986.

Den 22. desember 1970 knivstakk Pettersson en for ham ukjent person med bajonett. Offeret døde, og Pettersson ble i 1974 dømt for drapet.

Den 14. desember 1988 ble Pettersson anholdt for mordet på Olof Palme. Den 27. juli 1989 ble han i Stockholm tingsrätt funnet skyldig og dømt til livsvarig fengsel. Dommen ble avsagt under dissens hvor lekdommerne stemte for domsfellelse mens de to juridiske dommerne ønsket Pettersson frikjent. Den 2. november samme år ble han frifunnet av en enstemmig Svea hovrätt på grunn av manglende bevis og feil begått under vitnekonfrontasjon.

Pettersson var med varierende grad av sannsynlighet blitt identifisert av blant andre Olof Palmes hustru Lisbet, og hans utseende stemte med enkelte signalementer av gjerningsmannen. Begge rettsinstansene fant det bevist at Pettersson hadde vært utenfor Grand kino mordkvelden, hvilket han selv benektet. Hans forklaring har stort sett vært at det godt kan ha vært han som gjorde det, men at han ikke husker noen ting fra tidsrommet drapet skjedde.

I 1997 innleverte riksåklagaren en gjenopptagelsesbegjæring til Högsta domstolen, men på grunn av manglende bevis ble begjæringen avvist.

Han døde i 2004 på Karolinska Universitetssjukhuset like nord for Stockholm etter at han ble lagt inn med brudd på hjerneskallen, samtidig som han hadde dårlig allmentilstand etter lengre tids rusmisbruk og perioder hvor han i praksis levde på gaten i Stockholm. Wikipedia

73 år
Roy Lichtenstein (Kunstmaler)
1923 - 1997

Roy Lichtenstein (USA)

Kunstmaler, billedhugger, universitetslærer, scenograf, litograf

Født:
27. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
29. september 1997 (73 år) (26 år siden)

Roy Lichtenstein var en amerikansk pop-kunstner. Han ble kjent for å gjenskape enkelttegninger fra billige tegneseriehefter i malte kjempeformat. Ved å presentere slike bilder på kunstutstillinger oppnådde kunstnere som Lichtenstein og Andy Warhol noe av det samme på 1960-tallet som Marcel Duchamp hadde gjort med sine readymades femti år tidligere: å skape oppmerksomhet og refleksjon rundt et objekt tatt ut av sin vanlige sammenheng eller sitt hverdagslige miljø. Ved å opphøye det anonyme og masseproduserte til kunstverk ble popkunsten et angrep på myten om en originalt skapende kunstnerpersonlighet bak kunsten.

Lichtenstein studerte ved Ohio State University, der han fikk en mastergrad innen kunst. Fram til 1957 arbeidet han i reklamebransjen. Lichtensteins tidlige arbeider kan karakteriseres som abstrakt ekspresjonisme – en kunstretning som kombinerer ekspressiv bruk av maling med abstrakte former. Men fra 1961 ble han fullstendig oppslukt av popkunstens formspråk. Han forsøkte etter hvert også å omforme moderne malerier til tegneserienes billedspråk. Slik fikk man tegneserievarianter av kjente modernistiske kunstverk. Han låner det visuelle språket, motivene og teknikkene til tegneseriene og omformer det til et eget kunstnerisk uttrykk. Wikipedia

76 år
Charles Addams (Illustratør)
1912 - 1988

Charles Addams (USA)

Illustratør, kunstner, kunstmaler, skribent, tegner, manusforfatter, tegneserieskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Samuel Addams

Født:
7. januar 1912 (112 år siden)

Døde:
29. september 1988 (76 år) (35 år siden)

Charles Samuel Addams, ofte omtalt som Chas Addams, var en amerikansk illustratør og vitsetegner. Han er særlig kjent for sine mange vitsetegninger med svart humor og makabre figurer i det satiriske kultur- og trendmagasinet The New Yorker i USA.

I 1966 ble det laget en TV-serie basert på Addams' skrekkfigurer under tittelen Familien Addams. Det ble seinere laget tre spillefilmer med figurene fra denne serien. Wikipedia

68 år
Bill Shankly (Fotballtrener)
1913 - 1981

Bill Shankly (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Shankly

Født:
2. september 1913 (110 år siden)

Døde:
29. september 1981 (68 år) (42 år siden)

William «Bill» Shankly er en av Englands mest suksessfulle og respekterte fotballmanagere gjennom tidene. Han var også en habil fotballspiller, men fikk store deler av karrieren ødelagt grunnet andre verdenskrig. Shankly spilte nesten 300 kamper for Preston North End, samtidig som han fikk fem kamper for Skottland. Det ble også to korte opphold i Partick Thistle og Carlisle United som spiller.

Det er først og fremst managerjobbene som har gjort han anerkjent, da spesielt fra tiden i Liverpool FC. Shankly tok over LFC som da lå i andre divisjon i 1959, og førte den tilbake til toppen av engelsk fotball. I løpet av sine 15 år i klubben vant han tre ligamesterskap, FA-Cupen to ganger, samt UEFA-cupen, før han i 1974 overraskende gikk av som manager. Liverpool-supporterne tilba ham på en nærmest religiøs måte, og i dag – nesten 35 år etter hans død, blir han fremdeles omtalt som en helgen. Wikipedia

86 år
Ilja Repin (Kunstmaler)
1844 - 1930

Ilja Repin (Russland)

Kunstmaler, billedhugger, essayist

Fullt navn / Fødenavn:
Iljá Jefimovitsj Répin

Født:
24. juli 1844 (180 år siden)

Døde:
29. september 1930 (86 år) (93 år siden)

Iljá Jefimovitsj Répin var en ledende russisk maler og billedhugger fra Peredvizjniki-skolen. Hans realistiske verker uttrykte ofte stor psykologisk dybde og fremviste motsetningene i den eksisterende samfunnsordenen. På midten av 1920-tallet ble det etablert en Répin-kult i Sovjetunionen, og Répin ble fremholdt som en modell for sosialist-realistiske malere i Sovjetunionen. Wikipedia

62 år
Émile Zola (Forfatter)
1840 - 1902

Émile Zola (Frankrike)

Forfatter, politisk journalist, kunstkritiker, romanforfatter, essayist, dramatiker, novelleforfatter, litteraturkritiker, teaterkritiker, journalist, skribent, lyriker, fotograf, poet

Fullt navn / Fødenavn:
Émile Édouard Charles Antoine Zola

Født:
2. april 1840 (184 år siden)

Døde:
29. september 1902 (62 år) (121 år siden)

Émile Édouard Charles Antoine Zola var en fransk forfatter, den mest betydningsfulle innenfor naturalismen og han definerte kunstverket som «et hjørne av virkeligheten sett gjennom et temperament». Zola var også en viktig drivkraft i den politiske liberaliseringen av Frankrike, som forsvarer av demokrati og menneskerettigheter og i renvaskelsen av den falsk anklagde og dømte Alfred Dreyfus, artillerioffiser i den franske hæren. Den striden fikk sitt dramatiske vendepunkt i Zolas berømt avisoverskrift og artikkel: «J’accuse...!» («Jeg anklager»).

Zola ble (forgjeves) nominert for den første og den andre Nobelprisen i litteratur, både i 1901 og 1902.

Hans liv ble skildret i den Oscar-belønnede filmen Emile Zolas liv fra 1937. Wikipedia

<<
29. September
>>