Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. Juni

Om dagen

5. Juni er dag 157 i 2024, og er i uke 23. Det er 209 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Núr starter (Lys)
Verdens miljødag (Innført av FN i 1972)
Danmarks grunnlovsdag (Dansk: Grundlovsdag)

Historie

19 år siden

2004: Tidligere president Ronald Reagan, dør av Alzheimers, 93 år gammel

Ronald Wilson Reagan var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 40. president 1981–1989. Før det var han Californias 33. guvernør 1967–1975 og skuespiller i film, radio og fjernsyn.

Han ble født i Tampico i Illinois, og vokste opp i Dixon. Reagan hadde en collegeutdannelse i økonomi og sosiologi, og flyttet først til Iowa for å arbeide i radio. I 1937 dro han til Los Angeles, hvor han begynte sin karrière som skuespiller, først i film og senere i fjernsyn. Reagan spilte blant andre i Knute Rockne, All American (1940), Kings Row (1942) og Bedtime for Bonzo (1951). Reagan var president i Screen Actors Guild, og kom senere inn i politikken som talsmann for General Electric. Han var opprinnelig demokrat, men beveget seg mot høyre fra slutten av 1950-årene, og ble republikaner i 1962. Etter å ha holdt en berømt valgtale for Barry Goldwater foran presidentvalget i 1964, ble Reagan oppfordret til å stille til valg som guvernør i California. Reagan ble valgt i 1966 og gjenvalgt i 1970. Reagan mislyktes i å bli nominert som republikansk presidentkandidat i 1968 og 1976, men vant både nominasjonen og valget i 1980, da han slo den sittende presidenten Jimmy Carter.

Som president stod Reagan for et politisk skifte. Hans nyklassiske økonomiske politikk, «reaganomi», søkte å redusere skattenivået for å skape økonomisk vekst, kontrollere pengemengden for å redusere inflasjon, deregulere næringslivet og redusere offentlige budsjetter. I sin første periode overlevde han et drapsforsøk, førte en hard linje overfor fagforeninger, og igangsatte en invasjon av Grenada. Han ble gjenvalgt i et valgskred mot Walter Mondale i 1984. Den andre presidentperioden var først og fremst preget av utenrikspolitiske hendelser, slik som slutten på den kalde krigen, bombingen av Libya i 1986 og avsløringen av Iran-Contras-skandalen. Reagan beskrev åpent Sovjetunionen som «ondskapens imperium», støttet antikommunistiske bevegelser verden over, og forlot sin tidligere avspenningspolitikk ved å starte et storstilt våpenkappløp mot Sovjetunionen. Reagans forhandlinger med den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov kulminerte med INF-avtalen og atomvåpennedrustning.

Reagan gikk av som president i 1989, og ble etterfulgt av sin visepresident, George H.W. Bush. I 1994 gjorde den tidligere presidenten det kjent at han hadde blitt diagnostisert med Alzheimers sykdom tidligere samme år. Reagan døde ti år senere, 93 år gammel. Han har gjennomgående høy anseelse i meningsmålinger om amerikanske presidenter, og har fått æren for en ideologisk oppvåkning på den amerikanske høyresiden. Wikipedia
55 år siden

1968: Robert F. Kennedy blir skutt og drept etter en takketale på The Ambassador Hotel i Los Angeles

Robert Francis «Bobby» Kennedy, også kjent under initialene RFK, var en amerikansk demokratisk politiker. Robert F. Kennedy var justisminister under broren og Lyndon B. Johnson, og var tett involvert i invasjonen av Grisebukta og Cubakrisen.

Kennedy vant primærvalget i California 4. juni 1968, men ble skutt av den da 24 år gamle palestineren Sirhan Sirhan, etter at Kennedy hadde holdt sin takketale tidlig om morgenen 5. juni på The Ambassador Hotel i Los Angeles. Attentatet skjedde i en gang inn til hotellets kjøkken, da Kennedy var da på vei inn for å takke kjøkkenbetjeningen for innsatsen. Kennedy døde på sykehuset den påfølgende dagen. Wikipedia
58 år siden

1965: De første «Festspillene i Nord-Norge» blir arrangert

Festspillene i Nord-Norge er et årlig kulturarrangement og festival i Harstad i Troms som blir arrangert av en stiftelse med samme navn. Festspillene varer vel ei uke rundt sankthans.

Festspillene ble første gang arrangert i 1965 med åpningsdag 5. juni. Ideen til Festspillene kom fra Jan Kristian Nilsen («Nilas»), journalist i Harstad Tidende. 8. april 1964 møttes et antall representanter fra sang- og musikklivet i Harstad. Møtet foregikk på Grand Hotell og et interimsstyre ble nedsatt. Følgende personer fra dette styret, foruten idehaveren, hadde viktige roller i mange år: Leif Arne Heløe, Erling Hall-Hofsø og Svein Hauan. 22. juni samme år ble det så arrangert et stiftelsesmøte hvor det ble vedtatt en programprofil som skulle bli stående gjennom mange år.

De første festspillene var nærmest som et stort nordnorsk sang- og musikkstevne på frivillig basis. Jazz (jazzklubb) var en sentral ingrediens. Etter få år kom et nytt viktig element inn med sagaspill ved Laugen på Trondenes. De tre sagastykkene Vargtid, Selshemnaren og Asbjørn Selsbane ble skrevet av Vera Henriksen og dramatisert og instruert av skuespilleren Asbjørn Toms. I 1999 og 2001 ble et fjerde stykke, Vardøger/Vaigasat, skrevet av dramatikeren Hilde Skancke Pedersen og oppført.

I noen år var det i forbindelse med festspillene et nordnorsk symfoniorkester som tidvis hadde med verdenskjente solister, som for eksempel den russiske pianisten Vladimir Asjkenazi. Orkesteret ble ledet av Ernst Glaser.

Blant de ulike elementene som etter hvert kom inn i arrangementet var «markeringsdistrikter» fra 1974 til 2001, hvor én nordnorsk kommune ble hvert år ble trukket frem for å demonstrere sine kulturelle kvaliteter. Wikipedia

Fødsler

63 år
Tony Richardson (Filmregissør)
1928 - 1991

Tony Richardson (Storbritannia)

Filmregissør, forfatter, skuespiller, manusfilmprodusent, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Cecil Antonio Richardson

Født:
5. juni 1928 (95 år siden)

Døde:
14. november 1991 (63 år) (32 år siden)

Cecil Antonio «Tony» Richardson var en britisk regissør.

Richardson var på 1950-tallet med å stifte English Stage Company sammen med skuespillerne George Goetschius og George Devine. Hans store gjennombrudd som teaterregissør var oppsettingen av John Osbornes stykke Se deg om i vrede ved Royal Court Theatre i London.

Richardson vant Oscar for beste regi med filmen Tom Jones (1963). Wikipedia

91 år
Paavo Korhonen (Kombinertløper)
1928 - 2019

Paavo Korhonen (Finland)

Kombinertløper, langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Paavo Jaakko Matias Korhonen

Født:
5. juni 1928 (95 år siden)

Døde:
29. september 2019 (91 år) (4 år siden)

Paavo Jaakko Matias Korhonen var en finsk kombinertløper som konkurrerte på 1950-tallet. Han vant gull i kombinert under VM 1958 i Lahtis. Det er reist en statue av ham i hjembyen Joutseno.

Korhonen vant kombinert under Holmenkollrennene i 1957. Han kom på fjerdeplass i OL i Oslo i 1952 og i Cortina i 1956. I tillegg deltok han også på 18-kilometeren i langrenn i OL 1952 samt i kombinert i Squaw Valley i 1960. Wikipedia

72 år
John Couch Adams (Matematiker)
1819 - 1892

John Couch Adams (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Matematiker, astronom, universitetslærer

Født:
5. juni 1819 (205 år siden)

Døde:
21. januar 1892 (72 år) (132 år siden)

John Couch Adams var en engelsk astronomi, mest kjent for å ha oppdaget eksistensen av planeten Neptun. Gjennom utregninger fra Newtons gravitasjonslov i forbindelse med uregelmessige bevegelser hos planeten Uranus i perioden 1841–45 kom han frem til at det måtte finnes en planet nær Uranus.

Samtidig med Adams gjorde Urbain Le Verrier tilsvarende oppdagelse, noe som førte til at Johann Gottfried Galle oppdaget planeten i 1846. Wikipedia

Dødsfall

76 år
Oddleif Olavsen (Politiker)
1945 - 2022

Oddleif Olavsen (Norge)

Politiker

Født:
9. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
5. juni 2022 (76 år) (1 år siden)

Oddleif Olavsen var en norsk politiker (H) og skolemann. Han var ordfører i Bodø kommune i perioden 1995–1999.

Han vokste opp i Ramsvik i Lofoten og begynte yrkeslivet som fisker og hvalfanger. Han gikk på Bodø lærerhøgskole og arbeidet som lærer, undervisningsinspektør og rektor i Bodø. Han spilte også som målvakt for Bodø/Glimt.

Olavsen var formann i Bodø Høyre 1978–1982 og 1993–1995, medlem av Bodø bystyre 1992–2003 og Bodøs ordfører 1995–1999. Han var medlem av Nordland fylkesting og leder i Høyres fylkestingsgruppe 2003–2013 og fylkesråd for utdanning 2013–2015. Han var leder i Nordland Høyre 1997–2010 og medlem av hovedstyret i KS. Wikipedia

70 år
Alec John Such (Musiker)
1951 - 2022

Alec John Such (USA)

Musiker, forretningsdrivende, fiolinist, talentmanager

Født:
14. november 1951 (72 år siden)

Døde:
5. juni 2022 (70 år) (1 år siden)

Alec John Such var en bassist i bandet Bon Jovi. Han forlot bandet i 1994 og har ikke offisielt blitt erstattet. I tillegg til å spille bassgitar koret også Such og til tider sang han deler av hovedstemmen i 'Blood on Blood' på konserter. Han har ungarsk opprinnelse (hans etternavn er Szűcs på ungarsk). I 2018 ble Bon Jovi og dermed Such innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

55 år
Kate Spade (Motedesigner)
1962 - 2018

Kate Spade (USA)

Motedesigner, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine Noel Valentine Brosnahan Spade

Født:
24. desember 1962 (61 år siden)

Døde:
5. juni 2018 (55 år) (5 år siden)

Katherine Noel Valentine Brosnahan Spade var en amerikansk motedesigner og gründer. Hun var grunnleggeren og tidligere medeier av designermerket Kate Spade New York. Wikipedia

80 år
Reiulf Steen (Politiker)
1933 - 2014

Reiulf Steen (Norge)

Politiker, journalist

Født:
16. august 1933 (90 år siden)

Døde:
5. juni 2014 (80 år) (9 år siden)

Reiulf Hjalmar Steen var en norsk politiker (Ap).

Han var formann i Det norske Arbeiderparti fra 1975 til 1981 og medlem av partiets sentralstyre i tre perioder på til sammen 25 år fra 1961 til 1990. Han er den eneste avgåtte partilederen av Arbeiderpartiet siden 1923 som ikke har blitt statsminister. Han var bosatt på Nesodden utenfor Oslo i en årrekke, men flyttet i 2009 til Oslo. Wikipedia

79 år
Arne Nordheim (Komponist)
1931 - 2010

Arne Nordheim (Norge)

Komponist, musikkritiker

Født:
20. juni 1931 (92 år siden)

Døde:
5. juni 2010 (79 år) (13 år siden)

Arne Nordheim var en norsk komponist og musikkritiker.

I perioden 1948–51 studerte han ved Musikkonservatoriet i Oslo. 1954 ble hans første verk, Essay for strykekvartett, oppført ved Ung Nordisk Musikkfest i Stockholm. Han betraktet frem til sin død at stykket ikke var hans opus 1, men strykekvartetten fra 1956 skulle være hans første riktige verk.

Nordheims viktigste genre var orkesterverk. I de tidlige verkene som Aftonland, Canzona og Epitaffio forsøkte han å gi de tradisjonelle instrumentene en ny klang. Han begynte etter hvert å benytte elektronikk på magnetbånd, og hadde i en periode elektronikk som hovedtema. Fra denne tiden stammer rent elektroniske verk som Solitaire, men også verk hvor elektronikken ble blandet med tradisjonelle instrumenter som feks. slagverk. Han har også skrevet mye for radio og TV, teater og ballett der han eksperimenterte mye og ga musikken nye grenser. I perioden 1964–1966 var Nordheim formann i samtidsmusikkforeningen Ny Musikk. Wikipedia

56 år
Olle Hellbom (Filmregissør)
1925 - 1982

Olle Hellbom (Sverige)

Filmregissør, manusforfatter, arkitekt, filmprodusent, regissør

Født:
8. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
5. juni 1982 (56 år) (41 år siden)

Olle Hellbom var en svensk regissør som er blitt mest kjent for sine Astrid Lindgren-filmer generelt, og Pippi Langstrømpe spesielt.

Han er far til Tove Hellbom. Wikipedia

59 år
Paul Keres (Sjakkspiller)
1916 - 1975

Paul Keres (Estland)

Sjakkspiller, sjakkomponist, faglitterær forfatter

Født:
7. januar 1916 (108 år siden)

Døde:
5. juni 1975 (59 år) (48 år siden)

Paul Keres var en estisk og sovjetisk sjakkspiller, en av de sterkeste spillerne noensinne som aldri ble verdensmester. Han ble kalt «sjakkens kronprins».

Paul Keres ble født i Narva i Estland. Fra 1937 til 1941 studerte han matematikk ved universitetet i Tartu.

I 1938 vant han AVRO-turneringen, en meget sterkt besatt turnering. Den opprinnelige planen var at vinneren av denne turneringen skulle få spille utfordrermatch mot verdensmesteren, men utbruddet av annen verdenskrig satte en stopper for forhandlingene med den gjeldende verdensmesteren, Aleksandr Alekhin. I VM-turneringen i 1948, som ble arrangert for å kåre en ny verdensmester etter Alekhins død i 1946, kom Keres på fjerdeplass med 10,5 av 20 poeng. Keres vant det russiske mesterskapet tre ganger, i 1947, 1950 og 1951.

Han døde i Helsingfors i Finland i 1975.

Paul Keres er portrettert på den estiske 5 kroon-seddelen. Det står en statue av ham på Tõnismägi i Tallinn. Wikipedia

74 år
Jonas Lie (Forfatter)
1833 - 1908

Jonas Lie (Norge)

Forfatter, Skribent, lyriker, journalist, reporter, advokat

Født:
6. november 1833 (190 år siden)

Døde:
5. juni 1908 (74 år) (115 år siden)

Jonas Lauritz Idemil Lie var en norsk forfatter og jurist. Han er kalt «hjemmets dikter» og hører til gullalderen i norsk litteratur. Sammen med Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Henrik Ibsen, er Lie kjent som en av de fire store forfatterne fra tidsepoken realismen.

Han var embetsmannsønn og vokste opp i Hokksund og i Tromsø fra han var fem år gammel. Hans far ble sorenskriver i Sunnhordland i 1845, og familien flyttet til Husnes. I 1846 ble Jonas sendt til Fredriksvern for å utdanne seg til sjøoffiser, men måtte slutte fordi han var nærsynt og strøk til opptaksprøven. Han tok juridisk embetseksamen i 1858 og giftet seg med sin kusine Thomasine Lie i 1859. De hadde forlovet seg på Rundeholmen på Husnes i Kvinnherad i 1853. Paret fikk fem barn, hvorav to døde unge. Jonas møtte Bjørnson på Heltbergs studentfabrikk, og de ble nære venner. Han slo seg ned som sakfører på Kongsvinger, men spekulerte i trelast og fikk store økonomiske problemer. Han var bladutgiver og skrev dikt. Men det var først da han flyttet til Kristiania at han begynte å skrive for alvor. Lie var en mystiker og trodde på hemmelighetsfulle krefter i menneskesinnet. Jonas og Thomasine bodde mange år i Tyskland og i Paris (1882–1906), de flyttet tilbake til Norge i 1906. Han befant seg i Oslo i 3 år, der han skrev 23 noveller som aldri ble utgitt.

22. juli 1906 flyttet Thomasine og Jonas Lie inn i et hus i Stavern. Det fikk navnet Elisenfryd etter et landsted som Lies bestefar hadde i Trøndelag.

Lie utmerket seg først og fremst som romanforfatter og var en nyskaper såvel tematisk som formmessig. Han er sjødikteren fremfor noen i norsk litteratur, men dessuten den som innfører den impresjonistiske stilen, som finnes i virtuos utgave i mesterverket «Familien på Gilje» (1883).

Av sjøfortellingene Lie skrev kan en nevne «Lodsen og hans hustru» (1874) samt «Gaa Paa!» (1882). Han forfattet dessuten sosialt radikale familieromaner, hvor han satte «problemer under debatt», som for eksempel kvinnens stilling («Familien på Gilje» (1883) samt «Kommandørens døtre» (1886).

Ubevisste krefter, drifter, psykologisk dybdeboring samt det mystiske («Onde Magter» 1890 samt «Trold» 1891–1892) opptok ham også.

Lie var en mangfoldig forfatter, liberal og moderne, men også sterkt tradisjonsbundet.

Jonas Lie er oversatt til finsk av bl.a Lauri Soininen.

Kongen tildelte 21. januar 1904 Lie storkors av St. Olavs Orden «for udmærket virksomhed som digter».

Han var onkel til forfatteren Bernt Lie, far til forfatteren Erik Lie. Han må ikke forveksles med sønnesønnen med samme navn, Jonas Lie, nazistisk politiminister under andre verdenskrig. Wikipedia

28 år
Stephen Crane (Forfatter)
1871 - 1900

Stephen Crane (USA)

Forfatter, skribent, journalist, lyriker, baseballspiller, romanforfatter, manusforfatter

Født:
1. november 1871 (152 år siden)

Døde:
5. juni 1900 (28 år) (123 år siden)

Stephen Crane var en amerikansk forfatter, poet og journalist.

Crane vant internasjonal anerkjennelse for romanen «The Red Badge of Courage», med undertittelen «An Episode of the American Civil War», som ble utgitt i 1895 og hvis handling er lagt til den amerikanske borgerkrigen. I 1896 dro han som krigskorrespondent for å dekke den spansk-amerikanske krigen.

Den norske lyrikeren Olav H. Hauge har oversatt noen av Cranes dikt til norsk. Wikipedia

88 år
Louis Delasiauve (Psykiater)
1804 - 1893

Louis Delasiauve (Frankrike)

Psykiater

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Jean Francois Delasiauve

Født:
14. oktober 1804 (219 år siden)

Døde:
5. juni 1893 (88 år) (130 år siden)

Louis Jean Francois Delasiauve var en fransk psykiater. I 1830 avla han eksamen i Paris og de neste åtte årene praktiserte han i Ivry.

Etter det arbeidet han ved Bicêtre-hospitalet og ble senere direktør ved La Salpêtrière hvor han arbeidet med epileptikere og mentalt tilbakestående pasienter.

Louis Delasiauve var en pioner innen barnepsykiatrien og talsmann for utdanning til mentalt tilbakestående. Han er mest kjent for sin forskning innenfor epilepsi og han beskrev tre ulike former av sykdommen. Wikipedia

39 år
Carl Maria von Weber (Komponist)
1786 - 1826

Carl Maria von Weber (Tyskland)

Komponist, dirigent, pianist, gitarist, klassisk gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Maria Friedrich Ernst

Født:
18. november 1786 (237 år siden)

Døde:
5. juni 1826 (39 år) (197 år siden)

Carl Maria Friedrich Ernst, Freiherr von Weber var en tysk komponist, dirigent, pianist, gitarist og kritiker, en av de første betydningsfulle komponistene fra romantikken. Wikipedia

<<
5. Juni
>>