Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
5. Juni
Om dagen
5. Juni er dag 156 i 2019, og er i uke 23. Det er 209 dager igjen av året.
Merkedager
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Núr starter (Lys)
Verdens miljødag (Innført av FN i 1972)
Historie
Wikipedia_5-6.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Tidligere president Ronald Reagan, dør av Alzheimers sykdom, 93 år gammel
Ronald Wilson Reagan var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 40. president 1981–1989. Før det var han Californias 33. guvernør 1967–1975 og skuespiller i film, radio og fjernsyn.

Han ble født i Tampico i Illinois, og vokste opp i Dixon. Reagan hadde en collegeutdannelse i økonomi og sosiologi, og flyttet først til Iowa for å arbeide i radio. I 1937 dro han til Los Angeles, hvor han begynte sin karrière som skuespiller, først i film og senere i fjernsyn. Reagan spilte blant andre i Knute Rockne, All American (1940), Kings Row (1942) og Bedtime for Bonzo (1951). Reagan var president i Screen Actors Guild, og kom senere inn i politikken som talsmann for General Electric. Han var opprinnelig demokrat, men beveget seg mot høyre fra slutten av 1950-årene, og ble republikaner i 1962. Etter å ha holdt en berømt valgtale for Barry Goldwater foran presidentvalget i 1964, ble Reagan oppfordret til å stille til valg som guvernør i California. Reagan ble valgt i 1966 og gjenvalgt i 1970. Reagan mislyktes i å bli nominert som republikansk presidentkandidat i 1968 og 1976, men vant både nominasjonen og valget i 1980, da han slo den sittende presidenten Jimmy Carter.

Som president stod Reagan for et politisk skifte. Hans nyklassiske økonomiske politikk, «reaganomi», søkte å redusere skattenivået for å skape økonomisk vekst, kontrollere pengemengden for å redusere inflasjon, deregulere næringslivet og redusere offentlige budsjetter. I sin første periode overlevde han et drapsforsøk, førte en hard linje overfor fagforeninger, og igangsatte en invasjon av Grenada. Han ble gjenvalgt i et valgskred mot Walter Mondale i 1984. Den andre presidentperioden var først og fremst preget av utenrikspolitiske hendelser, slik som slutten på den kalde krigen, bombingen av Libya i 1986 og avsløringen av Iran-Contras-skandalen. Reagan beskrev åpent Sovjetunionen som «ondskapens imperium», støttet antikommunistiske bevegelser verden over, og forlot sin tidligere avspenningspolitikk ved å starte et storstilt våpenkappløp mot Sovjetunionen. Reagans forhandlinger med den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov kulminerte med INF-avtalen og atomvåpennedrustning.

Reagan gikk av som president i 1989, og ble etterfulgt av sin visepresident, George H.W. Bush. I 1994 gjorde den tidligere presidenten det kjent at han hadde blitt diagnostisert med Alzheimers sykdom tidligere samme år. Reagan døde ti år senere, 93 år gammel. Han har gjennomgående høy anseelse i meningsmålinger om amerikanske presidenter, og har fått æren for en ideologisk oppvåkning på den amerikanske høyresiden. Wikipedia
Wikipedia_5-6.1968
51 år siden
Wikipedia
1968: Robert F. Kennedy blir skutt og drept etter en takketale på The Ambassador Hotel i Los Angeles
Robert Francis «Bobby» Kennedy, også kjent under initialene RFK, var en amerikansk demokratisk politiker. Robert F. Kennedy var justisminister under broren og Lyndon B. Johnson, og var tett involvert i invasjonen av Grisebukta og Cubakrisen.

Kennedy vant primærvalget i California 4. juni 1968, men ble skutt av den da 24 år gamle palestineren Sirhan Sirhan, etter at Kennedy hadde holdt sin takketale tidlig om morgenen 5. juni på The Ambassador Hotel i Los Angeles. Attentatet skjedde i en gang inn til hotellets kjøkken, da Kennedy var da på vei inn for å takke kjøkkenbetjeningen for innsatsen. Kennedy døde på sykehuset den påfølgende dagen. Wikipedia
Wikipedia_5-6.1965
54 år siden
Wikipedia
1965: De første «Festspillene i Nord-Norge» blir arrangert
Festspillene i Nord-Norge er et årlig kulturarrangement og festival i Harstad i Troms som blir arrangert av en stiftelse med samme navn. Festspillene varer vel ei uke rundt sankthans.

Festspillene ble første gang arrangert i 1965 med åpningsdag 5. juni. Ideen til Festspillene kom fra Jan Kristian Nilsen («Nilas»), journalist i Harstad Tidende. 8. april 1964 møttes et antall representanter fra sang- og musikklivet i Harstad. Møtet foregikk på Grand Hotell og et interimsstyre ble nedsatt. Følgende personer fra dette styret, foruten idehaveren, hadde viktige roller i mange år: Leif Arne Heløe, Erling Hall-Hofsø og Svein Hauan. 22. juni samme år ble det så arrangert et stiftelsesmøte hvor det ble vedtatt en programprofil som skulle bli stående gjennom mange år.

De første festspillene var nærmest som et stort nordnorsk sang- og musikkstevne på frivillig basis. Jazz (jazzklubb) var en sentral ingrediens. Etter få år kom et nytt viktig element inn med sagaspill ved Laugen på Trondenes. De tre sagastykkene Vargtid, Selshemnaren og Asbjørn Selsbane ble skrevet av Vera Henriksen og dramatisert og instruert av skuespilleren Asbjørn Toms. I 1999 og 2001 ble et fjerde stykke, Vardøger/Vaigasat, skrevet av dramatikeren Hilde Skancke Pedersen og oppført.

I noen år var det i forbindelse med festspillene et nordnorsk symfoniorkester som tidvis hadde med verdenskjente solister, som for eksempel den russiske pianisten Vladimir Asjkenazi. Orkesteret ble ledet av Ernst Glaser.

Blant de ulike elementene som etter hvert kom inn i arrangementet var «markeringsdistrikter» fra 1974 til 2001, hvor én nordnorsk kommune ble hvert år ble trukket frem for å demonstrere sine kulturelle kvaliteter. Wikipedia
Dødsfall
56 år
Olle Hellbom (Filmregissør)
1925 - 1982

Olle Hellbom (Sverige)

Filmregissør, manusforfatter, arkitekt, filmprodusent, regissør

Født:
8. oktober 1925

Døde:
5. juni 1982 (56 år)

Olle Hellbom var en svensk regissør som er blitt mest kjent for sine Astrid Lindgren-filmer generelt, og Pippi Langstrømpe spesielt.

Han er far til Tove Hellbom. Wikipedia

80 år
Reiulf Steen (Politiker)
1933 - 2014

Reiulf Steen (Norge)

Politiker, journalist

Født:
16. august 1933

Døde:
5. juni 2014 (80 år)

Reiulf Hjalmar Steen var en norsk politiker (Ap).

Han var formann i Det norske Arbeiderparti fra 1975 til 1981 og medlem av partiets sentralstyre i tre perioder på til sammen 25 år fra 1961 til 1990. Han er den eneste avgåtte partilederen av Arbeiderpartiet siden 1923 som ikke har blitt statsminister. Han var bosatt på Nesodden utenfor Oslo i en årrekke, men flyttet i 2009 til Oslo. Wikipedia

<<
5. Juni
>>