Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. September

Om dagen

4. September er dag 248 i 2024, og er i uke 36. Det er 118 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Vokalist og låtskriver Hilde Heltberg dør av kreft, 51 år gammel

Hilde Heltberg var en norsk musiker, vokalist og låtskriver fra Oslo, kjent fra flere country, rock og pop-band og innspillinger.

Hilde Heltberg ble oppdaget av Stein Ove Berg sent på 70-tallet og ga ut sin debutplate i 1982. Hun deltok i Melodi Grand Prix i 1980, 1984 og 1985 og skrev låta «If» sammen med Kari Iveland som Leif Anders Wentzel framførte i 2000. Hun var også med i en Ole Paus-revy i 1986 og var med i Trond Granlunds orkester X-tra. Hun skrev sangen «Hockeyfeber» til filmen med samme navn og begynte et langvarig samarbeid med musikerne og produsentene Åge Aleksandersen, Marius Müller og Jonas Fjeld. Heltberg har skrevet mange sanger, blant annet melodiene til Kari Ivelands Vektløs (2004).

Fra 2006 spilte Heltberg i trioen Queen Bees, og den siste tiden turnerte hun med Henning Kvitnes såvel som Jonas Fjeld. Wikipedia
17 år siden

2006: «Krokodillejegeren» Steve Irwin dør under innspilling, da en stor piggrokke stikker ham i hjertet, 44 år gammel

Stephen Robert Irwin var en australsk TV-personlighet, naturvitenskapsmann og miljøverner. Han var best kjent fra TV-serien Krokodillejegeren, en ukonvensjonell naturdokumentar som han ledet sammen med kona Terri Irwin. Han hadde en særegen personlighet og ble beundret av mange tusen seere på Animal Planet. I Norge ble serien sendt på TVNorge, foruten Discovery Channel og Animal Planet.

Han eide og drev også Australia Zoo i Beerwah i Queensland. Da han var ung, drev han en krokodillefarm med sin familie. Han hadde alltid vært tiltrukket av dyr, og særlig reptiler.

Irwin døde under innspillingen av en undervannsdokumentar 4. september 2006, etter å ha blitt stukket i hjertet av en piggrokke. Hele hendelsen ble filmet, og dette er det eneste kjente filmklippet som viser en piggrokke som dreper et menneske.

Familien ble tilbudt en statsbegravelse, men avslo, fordi de mente Steve selv ikke ville ha ønsket det, og i stedet bare ville bli husket som en «vanlig fyr». Han ble begravet under en privat seremoni for familie og venner 9. september i tettstedet Caloundra, en times kjøring nord for Brisbane. Wikipedia
116 år siden

1907: Edvard Grieg dør av lungeemfysem på Bergen kommunale sykehus, 64 år gammel

Edvard Hagerup Grieg var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson og andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905.

Griegs mest kjente verk er trolig klaverkonserten i a-moll, op. 16. Andre kjente orkesterverk er Peer Gynt-suitene, opp. 46 og 55, samt suiten Fra Holbergs tid, op. 40. Størst betydning i samtiden hadde Grieg med sine 66 klaverminiatyrer Lyriske stykker, mens det i dag er kammermusikk og sanger som regnes som mest verdifulle. Som sangkomponist er Grieg i Norge blitt mest kjent med sine tonesettinger til dikt av Aasmund Olavsson Vinje og Arne Garborg. I utlandet ble hans sanger til tekster av Henrik Ibsen, H.C. Andersen og Heinrich Heine lagt mest merke til.

15 år gammel begynte Grieg å studere ved konservatoriet i Leipzig. Senere tilbrakte han noen grunnleggende ungdomsår i København. Her møtte han tidens nasjonalromantiske strømninger. Avgjørende for utviklingen av hans personlige stil som komponist var et møte med Rikard Nordraak. Grieg begynte bevisst å ta utgangspunkt i trekk fra norsk vokal og instrumental folkemusikk og lot dem gjennomsyre et høyromantisk tonespråk.

I 1866 flyttet han til Christiania og overtok ledelsen av Det Philharmoniske Selskab. Etter noen omflakkende år bygde Grieg et hus på Hop i Fana utenfor Bergen. Her på Troldhaugen bodde han i sommerhalvåret resten av livet. Grieg tilbrakte vanligvis vinterhalvåret utenlands, gjerne på konsertreiser som gjestedirigent, klaversolist eller akkompagnatør for sin kone, sopranen Nina Hagerup.

Fra 1903 fikk han stadig større luftveisproblemer, og utover våren 1907 forverret helsen seg betraktelig. Etter en uvanlig våt sommer på Vestlandet ble tilstanden kritisk. Edvard Grieg døde 4. september på Bergen Kommunale Sykehus. Under obduksjonen ble det diagnostisert et lungeemfysem som dødsårsak.

Bisettelsen var storslått, og titusenvis av mennesker dannet sørgeprosesjonen. Edvard Griegs urne er satt inn i en grotte ved Troldhaugen. Da Nina Grieg døde i 1935, ble hun bisatt ved siden av sin ektefelle. Wikipedia

Fødsler

42 år
Beyoncé Knowles (Sanger)
1981

Beyoncé Knowles (USA)

Sanger, plateprodusent, skuespiller, filmregissør, komponist, filmprodusent, modell, manusforfatter, danser, gründer, koreograf, moteskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Beyoncé Giselle Knowles-Carter

Født:
4. september 1981 (42 år)

Beyoncé Giselle Knowles-Carter er en amerikansk R&B- og popsanger. Hun er også komponist, plateprodusent, skuespiller og danser. Knowles ble først kjent som den kreative hjernen og førstesangeren av Destiny's Child, den tredje mestselgende jentegruppa noensinne.

Etter en rekke kommersielle suksessrike utgivelser med Destiny's Child utga Knowles sin debutplate som soloartist, Dangerously in Love, i juni 2003. Albumet ble en av de største kommersielle suksessene det året og toppet hitlistene i både USA og Storbritannia. To singler fra albumet, «Crazy in Love» og «Baby Boy», ga henne fem Grammy-priser i 2004. Hennes andre album, B'Day, som ble utgitt verden over 4. september 2005, fortsatte suksessen. Fra albumet solgte to singler meget godt, «Déjà Vu» og «Beautiful Liar» sammen med Shakira, foruten en annen singel som toppet hitlistene i mange land, «Irreplaceable». Det ga også Knowles hennes syvende Grammy som soloartist av hennes ti totalt.

Albumene hennes (Dangerously in love, B'Day, I Am…Sasha Fierce og 4) har gitt henne store hits verden over med Crazy In Love, Baby Boy, Me, Myself And I, Naughty Girl, Check On It, Déjà Vu, Irreplaceable, Beautiful Liar, If I Were A Boy, Single Ladies, Halo, Sweet Dreams og Best Thing I Never Had.

Hun er gift med hiphop-artisten Jay-Z. Hun har også en datter som heter Blue Ivy Carter. Blue Ivy Carter ble født 7. januar 2012. Bianca Lawson er tanten til Blue Ivy og er søsteren til Beyoncé.

Hun er også en stor fan av Michael Jackson, og sier selv at det var han som fikk henne lysten til å opptre som artist. Wikipedia

58 år
Øyvind Mund (Programleder)
1965

Øyvind Mund (Norge)

Programleder

Født:
4. september 1965 (58 år)

Øyvind Mund er en norsk programleder i TV 2 som har gjort seg særlig bemerket som programleder i serien Gylne tider. For sin innsats i programmet ble han kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2004 og nominert i samme klasse under Gullruten 2011. I 2018 ledet han TV 2-programmet Samme tid neste år og ble nominert til Gullruten 2018 i klassen beste mannlige programleder. Wikipedia

66 år
Sylvelin Vatle (Forfatter)
1957

Sylvelin Vatle (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter

Født:
4. september 1957 (66 år)

Sylvelin Vatle er en norsk forfatter. Vatle er utdannet som og har arbeidet som sosionom. Hun debuterte litterært i 1991 med Alle kjenner vel presten? som ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris. Wikipedia

70 år
Harald Hanche-Olsen (Matematiker)
1953

Harald Hanche-Olsen (Norge)

Matematiker

Født:
4. september 1953 (70 år)

Harald Hanche-Olsen er førsteamanuensis ved Institutt for matematiske fag ved NTNU, Trondheim. Han har også vært elev ved Forsøksgymnaset i Oslo. Hans hovedområder er konserveringslover og ikkelineære partielle differensialligninger, funksjonalanalyse, matematisk modellering og stokastisk analys. Wikipedia

73 år
Sigbjørn Molvik (Politiker)
1950

Sigbjørn Molvik (Norge)

Politiker

Født:
4. september 1950 (73 år)

Sigbjørn Molvik er en norsk politiker (SV). Han ble innvalgt på Stortinget fra Telemark i 2001. Wikipedia

83 år
Fritz Huitfeldt (Politiker)
1939 - 2022

Fritz Huitfeldt (Norge)

Politiker, advokat

Født:
4. september 1939 (84 år siden)

Døde:
27. oktober 2022 (83 år) (1 år siden)

Fritz Huitfeldt var en norsk jurist og politiker (H).

Han tilhørte den danske adelsslekten Huitfeldt. Etter å ha tatt artium i 1958, gikk han på befalsskolen for ingeniørvåpenet, og tok så juridisk embedseksamen i 1968. Han arbeidet for Studentsamskipnaden i Oslo og som eiendomssjef i OBOS. I 1988 fikk han advokatbevilling. Huitfeldt var onkel til politikeren Anniken Huitfeldt (Ap).

Huitfeldt ble innvalgt i Oslo bystyre i 1980. I 1989 ble han byråd for bydelene. Fra 1997 til 2000 var han byrådsleder i Oslo. Wikipedia

70 år
Per Olof Sundman (Forfatter)
1922 - 1992

Per Olof Sundman (Sverige)

Forfatter, skribent, politiker

Født:
4. september 1922 (101 år siden)

Døde:
9. oktober 1992 (70 år) (31 år siden)

Per Olof Sundman var en svensk forfatter og politiker (Centerpartiet).

Sundman debuterte med novellsamlingen Jägarna i 1957 og vakte på 1960-tallet internasjonal oppmerksomhet som prosaist gjennom romaner som Skytten (1960), Expeditionen (1962) og Ingenjör Andrées luftfärd (1967). Den sistnevnte boka fikk han Nordisk råds litteraturpris for i 1968, og den ble senere filmatisert av Jan Troell i 1982 med Max von Sydow og Sverre Anker Ousdal i ledende roller.

Miljøene i Sundmans fortellinger er ofte preget av det jämtlandske landskapet der han hadde bosatt seg. Fortellerteknikken hans, med et stramt, tilbakeholdende og presist språk, har vært sammenlignet med Ernest Hemingway og de islandske sagaene (Sundmans roman Berättelsen om Såm (1977) bygger for øvrig på en islandsk saga fra 900-tallet, Sagaen om Ravnkjell Frøysgode), og er klart beslektet med stilen i den franske nyromanen.

I ungdommen var Sundman medlem i det nazistiske Nordisk Ungdom, noe som ikke ble offentlig kjent før etter Sundmans død, og da gav opphav til en debatt. Sundman hadde holdt sitt tidligere engasjement i den nazistiske bevegelsen hemmelig for allmennheten i etterkrigstiden, og lyktes å bli politiker med stor innvirkning i Centerpartiet. Han var riksdagsrepresentant for dette partiet i perioden 1969–79. Om Sundmans relasjon til nazismen og om hvordan han senere tidde om bakgrunnen sin, skriver journalisten Per Svensson i boka Frostviken (Bonniers, 1998).

Sundman drev også en hotellkjede, og var medlem av Svenska Akademien 1975–1992, stol 6. Wikipedia

81 år
Emil Boyson (Forfatter)
1897 - 1979

Emil Boyson (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, oversetter

Født:
4. september 1897 (126 år siden)

Døde:
2. juni 1979 (81 år) (45 år siden)

Emil Boyson var en norsk forfatter, lyriker, oversetter og gjendikter.

Boyson debuterte i 1927 med prosaboka Sommertørst som han selv kalte en historie, men han skulle først og fremst bli kjent som lyriker. Hans lyrikk er holdt i en modernistisk stil, med et språk som bryter med hverdagsspråket, men ofte i tradisjonell form og strofemønster.

Mrk. Hans egentlige debut var i 1920 da han under navnet Karl Snemo, utgav boken Åpning til regnbuen. Wikipedia

72 år
Anton Bruckner (Komponist)
1824 - 1896

Anton Bruckner (Østerrike)

Komponist, musikkforsker, musikkteoretiker, musikkpedagog, organist, universitetslærer, musiker

Født:
4. september 1824 (199 år siden)

Døde:
11. oktober 1896 (72 år) (127 år siden)

Anton Bruckner var en østerriksk komponist og organist. I musikkhistorien regnes han til romantikken og er særlig kjent for sine symfonier, messer og motetter. Gustav Mahler kalte Bruckner sin forløper. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Rune Gerhardsen (Politiker)
1946 - 2021

Rune Gerhardsen (Norge)

Politiker, samfunnsøkonom

Født:
13. juni 1946 (77 år siden)

Døde:
4. september 2021 (75 år) (2 år siden)

Rune Gerhardsen var en norsk politiker (Ap) og idrettsleder. Rune Gerhardsen var sønn av statsminister Einar Gerhardsen, og bror av Truls Gerhardsen og Torgunn Lieungh.

I årene 1973 til 1975 var han leder for Arbeidernes ungdomsfylking (AUF).

Rune Gerhardsen var i periodene 1986 til 1990 og 2001 til 2003 president i Norges Skøyteforbund, som representant først fra Ask Skøyteklubb og andre gang representerte han Aktiv Skøyteklubb. Klubben hadde skiftet navn i mellomtiden, så det var i realiteten samme klubben. Han ble 9. juni 2013 pånytt innvalgt som skøytepresident, et verv han tok gjenvalg i for 2 nye år i juni 2015 og også denne gangen som representant fra Aktiv SK. Ved skøytetinget i 2017 overlot han presidentvervet til den internasjonale mesterskapsdommeren i kunstløp Mona Adolfsen.

Gerhardsen var byrådsleder i Oslo fra 1992 til 1997. Fra september 1992 til oktober 1995 ledet han et samarbeidsbyråd bestående av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti (SV). Etter kommunevalget i 1995, gikk SV ut av byrådet, og Gerhardsen fortsatte som leder for et mindretallsbyråd til 15. januar 1997.

Gerhardsen var i mange år gift med Tove Strand. Sammen fikk de døtrene Marte og Mina Gerhardsen. Han var fra 1996 til 2003 seniorrådgiver i Geelmuyden.Kiese. I 2003 var han igjen byrådslederkandidat for Oslo Arbeiderparti, fra valgnederlaget i 2003 har han vært leder for Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo.

Gerhardsen ble i kommunevalgkampen 2007 kritisert for å holde kurs om politikerpåvirkning, samtidig som han stiller som byrådslederkandidat. Ved kommunevalget i 2011 var han Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo.

I desember 2019 ble han og Laila Andresen tildelt Norges Skøyteforbunds høyeste utmerkelse NSFs Gullmerke. Wikipedia

73 år
Harald Are Lund (Programleder)
1946 - 2020

Harald Are Lund (Norge)

Programleder, musiker, plateprodusent, DJ

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Are Lund

Født:
8. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
4. september 2020 (73 år) (3 år siden)

Harald Are Lund var en norsk programleder, radio-DJ, musiker og plateprodusent.

Fra radioen var han er kjent for å spille nye, forholdsvis ukjente band. Han var tidlig ute med å presentere punkmusikk i norsk radio. Han sto bak en rekke TV- og radioprogrammer, og hadde i en årrekke programmet Harald Are Lund på NRK P3 og dernest Harald Are Lund spiller sitt liv på NRK P13. I november 2008 ble det kjent at NRKs ledelse ønsket å fokusere på målgruppen 15–30 år og kuttet ned ukentlige sendetimer for programmet fra to sendinger i uka til én sending i uka.

Da han fylte 70 i 2016 takket Lund for seg, etter 50 år i NRK var siste sending over.

Som plateprodusent jobbet han blant annet for Vømmøl Spellmannslag, Junipher Greene, Jonas Fjeld Band og Can Can. Han mottok Radiodagenes hederspris i 2009 og var den første som fikk tildelt Rockheims ærespris under Rockheim Hall of Fame-seremonien i 2017.

I sin ungdomstid deltok han i ml-bevegelsen, der han var med i det sentrale SUF-laget på Bryn/Hellerud i Oslo sammen med blant andre Pål Steigan og Tron Øgrim. Wikipedia

85 år
Gary Peacock (Jazzmusiker)
1935 - 2020

Gary Peacock (USA)

Jazzmusiker, komponist, pedagog

Født:
12. mai 1935 (89 år siden)

Døde:
4. september 2020 (85 år) (3 år siden)

Gary Peacock var en amerikansk musiker og bassist.

Han slo igjennom som medlem av Bill Evans sin trio i 1962 og 1963.

Etter det ble han en sentral utøver på sitt instrument i en rekke sammenhenger, blant annet sammen med Miles Davis, Paul Bley og Albert Ayler. Fra begynnelsen av 1980-tallet er han kanskje mest kjent for å være et medlem av Keith Jarrett sin Standards Trio. Han har også laget noen album selv. Wikipedia

85 år
Carl-Henning Wijkmark (Forfatter)
1934 - 2020

Carl-Henning Wijkmark (Sverige)

Forfatter, Lingvist, oversetter, lærer

Født:
21. november 1934 (89 år siden)

Døde:
4. september 2020 (85 år) (3 år siden)

Carl-Henning Wijkmark var en svensk forfatter, oversetter og litteraturkritiker.

Wijkmark kom fra en akademikerfamilie. Hans far var doktor i teologi, og hans mor var lærer. Han var halvbror til Kerstin Bernadotte.

I 1957 avsluttet han sin bachelor i filosofi i Lund, og i 1967 ble han doktor i filosofi i Stockholm. Han studerte dessuten filosofi og litteraturvitenskap ved Ludwig-Maximilians-universitetet i München.

Fra 1968 til 1970 arbeidet han som underviser ved Stockholms universitet og ved Statens biblioteksskole.

Han bodde lenge i Tyskland og Frankrike, der han arbeidet som litteraturkritiker og radioessayist inntil han i 1970-årene viet seg helt til prosaskrivningen. Som oversetter har Wijkmark blant annet oversatt Friedrich Nietzsche og Walter Benjamin.

I 1972 hadde Wijkmark sin litterære debut med romanen Jägarna på Karinhall, som handler om et dekadent jaktselskap som holder til på slottet Karinhall utenfor Berlin mens de olympiske leker avholdes i storbyen. Den tyske nazilederen Hermann Göring er selskapets vert, og jegerne bedriver blant annet spionasje og avholder orgier.

Wijkmark vant flere litteraturpriser, blant annet Doblougprisen i 1986 og Augustprisen i 2007. Sistnevnte fikk han for sin roman Stundande natten, som handler om tre menn som er innlagt på sykehus og venter på å dø. Andre romaner er Dressinen, 1983, og Vi ses igen i nästa dröm, 2013. I Dressinen stiller Wijkmark spørsmålet om hva det vil si å være menneske. Romanen handler om en prest som begir seg på en reise med tre aper for å avsløre «the missing link» mellom aper og mennesker. I Vi ses igen i nästa dröm farer en professor vill i en kjeller og befinner seg plutselig tilbake i 1920-årenes Sverige.

Wijkmark beskjeftiget seg i flere årtier med døden som emne, og han forholdt seg sterkt kritisk overfor aktiv dødshjelp. Han behandlet forskjellige humanitære, politiske og sosiale spørsmål i sine verker. Hans romaner var gjerne inspirert av omveltninger eller kriger i Tyskland, Finland, Sverige eller Algerie, og handler ofte om hvordan menneskers liv og skjebne påvirkes av disse. Wikipedia

51 år
Hilde Heltberg (Sanger)
1959 - 2011

Hilde Heltberg (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
30. september 1959 (64 år siden)

Døde:
4. september 2011 (51 år) (12 år siden)

Hilde Heltberg var en norsk musiker, vokalist og låtskriver fra Oslo, kjent fra flere country, rock og pop-band og innspillinger. Wikipedia

69 år
Jan «Jonas» Gulbrandsen (Hekkeløper)
1938 - 2007

Jan «Jonas» Gulbrandsen (Norge)

Hekkeløper, friidrettsutøver, politiker

Født:
29. mai 1938 (86 år siden)

Døde:
4. september 2007 (69 år) (16 år siden)

Jan Erik Gulbrandsen var en norsk organisasjons- og idrettsmann. Han var hekkeløper og spesialiserte seg i 400 meter hekk. Han representerte SK Vidar. Wikipedia

44 år
Steve Irwin (Zoolog)
1962 - 2006

Steve Irwin (Australia)

Zoolog, programleder, journalist, skuespiller, miljøverner, forretningsdrivende, oppdagelsesreisende, herpetolog

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Robert Irwin

Født:
22. februar 1962 (62 år siden)

Døde:
4. september 2006 (44 år) (17 år siden)

Stephen Robert Irwin var en australsk TV-personlighet, naturvitenskapsmann og miljøverner. Han var kjent fra TV-serien Krokodillejegeren, en ukonvensjonell naturdokumentar som han ledet sammen med kona Terri Irwin. Han hadde en særegen personlighet og ble beundret av mange tusen seere på Animal Planet.

Han eide og drev også Australia Zoo i Beerwah i Queensland. Da han var ung, drev han en krokodillefarm med sin familie. Han hadde alltid vært tiltrukket av dyr, og særlig reptiler. Wikipedia

78 år
Ingrid Bjoner (Operasanger)
1927 - 2006

Ingrid Bjoner (Norge)

Operasanger, Sanger, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Kristine Bjoner Pierpoint

Født:
8. november 1927 (96 år siden)

Døde:
4. september 2006 (78 år) (17 år siden)

Ingrid Kristine Bjoner Pierpoint var en norsk operasanger. Hun forbindes mest med Richard Wagner og Richard Strauss' musikk. Bjoners scenekarriere strakk seg gjennom perioden 1957-1990. Wikipedia

91 år
Finn Audun Oftedal (Dirigent)
1914 - 2005

Finn Audun Oftedal (Norge)

Dirigent, pianist

Født:
14. september 1914 (109 år siden)

Døde:
4. september 2005 (91 år) (18 år siden)

Finn Audun Oftedal var en norsk dirigent og pianist. Han studerte klaver og direksjon både i Norge og utlandet og debuterte som pianist med Filharmonisk Selskaps Orkester i 1937 og som dirigent med samme orkester i 1948.

Han gjorde en stor innsats for musikklivet i hjembyen Sandnes, som klarinettist i Sverre Sigurdson Musikkorps, som klaverpedagog og etterhvert som dirigent både for korpset og Sandnes Orkesterforening, som han fikk startet opp igjen etter at det hadde ligget nede en tid.

Oftedal var Trondheim Symfoniorkester (TSO)s og Trondheim Kammerorkesters faste dirigent og kunstneriske leder i mer enn tretti år, fra 1950 til han sluttet i 1981, nær 67 år gammel. I denne tiden vokste TSO fra ca 57 medlemmer, hvorav høyst 15 var profesjonelle heltidsmusikere, til et profesjonelt symfoniorkester på over 60 medlemmer, hvorav 46 var heltidsmusikere i TSO. Han satte i gang flere tiltak for å introdusere unge mennesker for klassisk musikk og tok initiativ til Prinsesse Astrids musikkpris for å hjelpe unge musikere.

Han opptrådte ofte i NRK, både som pianist og som dirigent, blant annet for TSO og og kammerorkesteret. Han opptrådte også som akkompagnatør og var blant annet Arve Tellefsens faste akkompagnatør i flere år. Wikipedia

85 år
Jack Fjeldstad (Skuespiller)
1915 - 2000

Jack Fjeldstad (Norge)

Skuespiller

Født:
24. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
4. september 2000 (85 år) (23 år siden)

Jack Fjeldstad, død 4. september 2000) var en norsk skuespiller og sceneinstruktør.

Hans innsats i rollen som Jan Baalsrud i Ni liv (regi og manus Arne Skouen) førte blant annet til at filmen ble nominert til Oscar. Filmen er tidligere kåret til den beste norske film. Wikipedia

73 år
Hans J. Henriksen (Avisredaktør)
1903 - 1977

Hans J. Henriksen (Norge)

Avisredaktør, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Heandarat-Hánsa

Født:
28. oktober 1903 (120 år siden)

Døde:
4. september 1977 (73 år) (46 år siden)

Hans Jonas Henriksen, på samisk Heandarat-Hánsa, var en samisk språkmann, oversetter, kulturarbeider og regjeringsrådgiver i samiske spørsmål.

Henriksen deltok tidlig i samisk organisasjonsarbeide. Fra 1929 til 1953 arbeidet han som språkkonsulent for professor Konrad Nielsen i dennes arbeide med sin samiske ordbok, Lappisk ordbok. Henriksen arbeidet samtidig som oversetter til samisk, også hvor nødvendig med å utvikle samiske ny-ord for ord i moderne norsk uten eksisterende parallell i samisk. Han deltok i komiteen som i 1948 fikk godkjent sin anbefaling til en felles nordsamisk rettskrivning for Norge og Sverige.

I 1953 ble Henriksen tilsatt som leder for Samisk råd for Finnmark. Han var i 1956 med på å starte den samiske avisen Ságat, hvor han også var redaktør i periodene 1958–64 og 1966–67. I 1964 ble han leder for Norsk Sameråd. Han hadde også verv i Nordisk sameråd og Oslo sameforening og var medlem av Samisk salmebokkomite.

Henriksen fikk for sitt arbeide i 1974 Norsk kulturråds ærespris og 1974 Kongens fortjenstmedalje i gull, i 1975 ble han statsstipendiat. Wikipedia

90 år
Albert Schweitzer (Lege)
1875 - 1965

Albert Schweitzer (Tyskland)

Lege, teolog, filosof, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ludwig Philipp Albert Schweitzer

Født:
14. januar 1875 (149 år siden)

Døde:
4. september 1965 (90 år) (58 år siden)

Albert Schweitzer, død 4. september 1965 i Lambaréné i Gabon) var en tysk lege, protestantisk teolog, orgelkunstner, musikkforsker og filosof.

Han fikk Goethe-prisen i 1928, Friedenspreis des Deutschen Buchhandels i 1951 og Nobels fredspris i 1953 for året 1952. Dessuten har han mottatt Pour le Mérite og er æresborger av Frankfurt am Main. Wikipedia

64 år
Edvard Grieg (Komponist)
1843 - 1907

Edvard Grieg (Norge)

Komponist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Hagerup Grieg

Født:
15. juni 1843 (181 år siden)

Døde:
4. september 1907 (64 år) (116 år siden)

Edvard Hagerup Grieg var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson og andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905.

Griegs mest kjente verk er trolig klaverkonserten i a-moll, op. 16. Andre kjente orkesterverk er Peer Gynt-suitene, opp. 46 og 55, samt suiten Fra Holbergs tid, op. 40. Størst betydning i samtiden hadde Grieg med sine 66 klaverminiatyrer Lyriske stykker, mens det i dag er kammermusikk og sanger som regnes som mest verdifulle. Som sangkomponist er Grieg i Norge blitt mest kjent med sine tonesettinger til dikt av Aasmund Olavsson Vinje og Arne Garborg. I utlandet ble hans sanger til tekster av Henrik Ibsen, H.C. Andersen og Heinrich Heine lagt mest merke til.

15 år gammel begynte Grieg å studere ved konservatoriet i Leipzig. Senere tilbrakte han noen grunnleggende ungdomsår i København. Her møtte han tidens nasjonalromantiske strømninger. Avgjørende for utviklingen av hans personlige stil som komponist var et møte med Rikard Nordraak. Grieg begynte bevisst å ta utgangspunkt i trekk fra norsk vokal og instrumental folkemusikk og lot dem gjennomsyre et høyromantisk tonespråk.

I 1866 flyttet han til Christiania og overtok ledelsen av Det Philharmoniske Selskab. Etter noen omflakkende år bygde Grieg et hus på Hop i Fana utenfor Bergen. Her på Troldhaugen bodde han i sommerhalvåret resten av livet. Grieg tilbrakte vanligvis vinterhalvåret utenlands, gjerne på konsertreiser som gjestedirigent, klaversolist eller akkompagnatør for sin kone, sopranen Nina Hagerup. Wikipedia

<<
4. September
>>