Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
9 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
9 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
9 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
9 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
9 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. Oktober

Om dagen

11. Oktober er dag 285 i 2024, og er i uke 41. Det er 81 dager igjen av året.

Historie

30 år siden

1993: Forleggeren William Nygaard blir livstruende skadet etter å ha blitt skutt utenfor sin bolig på Slemdal i Oslo

William Nygaard er tidligere forlagssjef og administrerende direktør i forlaget H. Aschehoug & Co. A/S. Hans sønn Mads Nygaard tok over stillingen som forlagssjef 1. april 2010. Han er sønnesønn av forlegger og politiker William Nygaard. Han var fra 10. juni 2010 til juni 2014 styreleder i NRK.

Han har vært styremedlem i Aschehoug-konsernets hel- og delvis eide datterselskaper. Nygaard også vært styremedlem i Visjoner Teater, Norske PEN og det samiske forlaget Davvi Girji.

11. oktober 1993 ble Nygaard skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig. Politiet klarte aldri å finne gjerningsmannen, men det blir antatt at bakgrunnen for attentatet var Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies kontroversielle roman «Sataniske vers», som utløste en islamistisk fatwa mot forfatteren og bokens oversettere og forleggere. Etterforskningen av attentatet ble i 2010 gjenopptatt da man konkluderte med at den opprinnelige etterforskningen var mangelfull. Nygaard overlevde drapsforsøket og fortsatte som sjef i Aschehoug fram til 31. mars 2010. Da overtok sønnen Mads Nygaard som konsernsjef og forlegger i Aschehoug. Wikipedia
41 år siden

1982: «Mary Rose», flaggskipet til den britiske kongen Henry VIII, blir hevet til overflaten etter 437 år

«Mary Rose» var et engelsk krigsskip, en såkalt karakk, som ble satt i tjeneste i den engelske marinen under Henrik VIII i 1512. Etter å ha tjenestegjort i om lag 33 år, gjennom flere kriger mot Frankrike og Skottland, sank fartøyet i kamp den 19. juli 1545. «Mary Rose» ledet angrepet på galeier i en fransk invasjonsflåte da hun sank i Solent, stredet nord for Isle of Wight. Dette skjedde innenfor synsvidde av Southsea Castle utenfor Portsmouth, der Henrik VIII befant seg denne dagen.

Vraket ble funnet i 1971 og ble hevet av stiftelsen Mary Rose Trust i oktober 1982, i et av tidenes mest komplekse og kostbare marinarkeologiske prosjekter. Bergingen av restene av fartøyet og tusenvis av gjenstander har gitt en mengde ny informasjon om krigsskip og levevilkår på 1500-tallet. Til tross for at store deler av skipet er nedbrutt, har de gjenværende delene vært som en tidskapsel fra den første halvparten av 1500-tallet, og de har gitt forskerne en uvurderlig innsikt i alt fra sjøkrigføring til musikkhistorie. De bevarte delene av skipet er under konservering sammen med en stor samling mindre gjenstander.

«Mary Rose» var et av de største orlogsfartøyene i den engelske flåten og et av de tidligste eksempler på et spesialkonstruert krigsskip som aldri har vært benyttet som handelsskip. «Mary Rose» var antakelig et av de første fartøy som kunne avfyre bredsider med en sterk bestykning skjult bak kanonporter. Det finnes flere mulige forklaringer på hvordan forliset i Solentstredet kunne ha skjedd. Det er bevart flere samtidige skriftlige kilder, og dette sammen med kjennskap til 1500-tallets skipsbygging og praktiske eksperimenter, har ikke kunnet gi noen entydig konklusjon. Wikipedia
117 år siden

1906: Isak Saba blir den første same som velges inn på Stortinget

Isak Mikal Saba var en norsk lærer og politiker i den samiske bevegelsen. Han ble 11. oktober 1906 den første samen som ble valgt inn på Stortinget, og han satt som Finnmarks representant for Arbeiderpartiet fra 1907 til 1912. Han var også ordfører i Nesseby fra 1914 til 1915.

Saba arbeidet hele sitt liv for samenes sak. Han forsøkte å vekke den norske befolkningen til å ta ansvar for den kulturelle undertrykkingen av samene. Gjennom sitt virke som folkeminnegransker gjorde han også en stor innsats for å fremme og bevare samisk kultur.

Isak Saba skrev i 1906 teksten til Sámi soga lávlla, som ved Samekonferansen i 1986 ble gjort til samenes nasjonalsang. Wikipedia

Fødsler

36 år
Mads Østberg (Rallyfører)
1987

Mads Østberg (Norge)

Rallyfører

Født:
11. oktober 1987 (36 år)

Mads Østberg er en norsk rallyfører. Han begynte med motorsport fire år gammel. Han var kartleser for faren, Morten Østberg fra han var 13 år og kjørte sitt første rally som 16-åring i Midsommardansen i Ljungby, Sverige. Han ble nest sist i klassen i sin debut.

I 2006 stilte han til start i Rally-NM i Gruppe A med en Subaru Impreza. Han ble nummer to sammenlagt og avsluttet sesongen med seier. I 2007 vant han sitt første av fire NM-gull.

Han deburterte i WRC i Rally Sweden 2006 og i februar 2007 tok han sin første etappeseier, også det i Rally Sweden, som den da yngste noensinne, 19 år og 3 måneder gammel. Rekordet har senere blitt slått. Wikipedia

38 år
Margaret Berger (Sanger)
1985

Margaret Berger (Norge)

Sanger, komponist

Født:
11. oktober 1985 (38 år)

Margaret Berger er en norsk artist, musiker og DJ. Hun platedebuterte i 2004 med Chameleon etter en annenplass i Idol. Hun fikk Spellemannprisen for årets beste musikkvideo i 2004 for låten «Lifetime Guarantee».

I 2006 ga hun ut platen Pretty Scary Silver Fairy, hvor låten «Samantha» ble en hit. Også låten «Will You Remember Me?» fra samme album, ble utgitt som singel, og ble godt mottatt.

I 2013 vant Margaret Berger Melodi Grand Prix, med låten «I Feed You My Love» og hun kom deretter på fjerdeplass i Eurovision Song Contest samme år.

I 2014 var hun dommer i TV 2-programmet Idol Junior. I 2016 var Berger med på en julekonsert i Borgestad kirke, der hun blant annet sang duett med Jostein Fahre.

I 2017 var Margaret Berger en av artistene som ble hyllet i underholdningsprogrammet Hver gang vi møtes på TV 2, sammen med Åse Kleveland, Benny Borg, Ida Maria, Eldar Vågan, Esben Selvig og Hanne Sørvaag. Wikipedia

40 år
Ruslan Ponomarjov (Sjakkspiller)
1983

Ruslan Ponomarjov (Ukraina)

Sjakkspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ruslan Olehovitsj Ponomarjov

Født:
11. oktober 1983 (40 år)

Ruslan Olehovitsj Ponomarjov på er en ukrainsk sjakkspiller.

Ponomarjov fikk sjakkundervisning av faren fra sjuårsalderen, og ble junioreuropamester allerede da han var tolv år gammel. Året etter vant han VM for sin aldersklasse. I 1998 ble han utnevnt til stormester.

I 2002 vant han FIDEs verdensmestertittel. I arbeidet med å forene de to konkurrerende verdensmestertitlene, skulle Ponomarjov i 2003 spille en match mot Garri Kasparov, denne matchen kom imidlertid aldri i stand.

Ponomarjov har i dag en rating på 2711, og er nummer 41 i verden. Wikipedia

45 år
Reinfried Herbst (Alpinist)
1978

Reinfried Herbst (Østerrike)

Alpinist

Født:
11. oktober 1978 (45 år)

Reinfried Herbst er en østerriksk alpinist.

Etter at Herbst hadde kvalifisert seg for deltakelse i verdenscupen 2005, ble han satt ut av det østerrikske landslaget på grunn av manglende resultater. Like før den påfølgende sesongen startet, kjørte han seg inn på laget igjen, og oppnådde raskt gode plasseringer.

Herbsts hittil fremste resultat er sølvmedaljen i slalåm under OL 2006 i Sestriere. På seierspallen stod han sammen med landsmennene Benjamin Raich (gull) og Rainer Schönfelder (bronse). I Vinter-OL 2010 deltok Herbst i slalåm og oppnådde en tiendeplass.

Reinfried Herbst vant slalåmcupen sammenlagt i sesongen 2009/2010.

11. mars 2006 vant han sitt første renn i verdenscupen, da han gikk til topps i slalåmrennet i Shiga Kogen i Japan. Per 27. januar 2009 har han i alt vunnet fem enkeltrenn. Wikipedia

45 år
Jonna Støme (Programleder)
1978

Jonna Støme (Norge)

Programleder, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Henrik Støme

Født:
11. oktober 1978 (45 år)

Jon Henrik «Jonna» Støme er en norsk komiker og programleder. Han har også lang fartstid som produsent og tekstforfatter. Jonna Stømes mor er amerikansk, og faren kommer fra Sørumsand.

Støme gjorde sin første scenedebut i 2000. og har siden den gang gjort suksess som komiker landet rundt.

Han har turnert med bl.a. Thomas Giertsen, Harald Eia, Linn Skåber, Atle Antonsen og Espen Eckbo. I 2010 ble Jonna nominert til Komiprisen for forestillingen «Fargerikt Faenskap» i kategorien Beste Stand-Up artist. Han var også en del av publikumssuksessen «HumorGalla», med Thomas Giertsen og Espen Eckbo på Latters hovedscenen i 2011.

Han har vært med i diverse barne- og ungdomsprogrammer som «Guru» , Liga og Barne-TV på NRK1, «Rikets Røst» med Otto Jespersen på TV2 og «Judas» på TVNorge. I 2009 var Jonna med i fredagsprogrammet «Showbiz» med Klaus Sonstad1. Han har også gitt ut en vitsebok for barn, kalt Jonnas vitsebok (ISBN 978-82-529-2826-6). I 2004 ga han stemme til hovedfiguren, Oscar, i den norsk-dubbede versjonen av den animerte filmen Stor ståhai. Jonna var vert for spillprisutdelingen Gullstikka 2006. Wikipedia

49 år
Terje Håkonsen (Snøbrettkjører)
1974

Terje Håkonsen (Norge)

Snøbrettkjører

Født:
11. oktober 1974 (49 år)

Terje Håkonsen er en norsk profesjonell snowboarder (snøbrett) . Han regnes som en av snowboardershistoriens mest innflytelsesrike kjørere. I boken «The way of the snowboarder», skriver Rob Reed at «Haakonsen took the young sport of snowboarding and revolutionized nearly every aspect of it».

Håkonsen dominerte fristilkonkurranser på 1990-tallet. Han vant det internasjonale snowboardforbundets (ISF) verdensmesterskap i halfpipe tre ganger: i 1993, 1995 og 1997. I europamesterskapet i halfpipe, vant han alle europamesterskap han deltok i (1991,1992, 1993, 1994 og 1997). Håkonsen vant det åpne amerikanske mesterskapet i halfpipe (US Open) tre ganger (1992, 1993 og 1995), og Mt. Baker Banked Slalom syv ganger (1995, 1996, 1998, 2000, 2003, 2004 og 2012). Han gikk også av med seieren i den innflytelsesrike konkurransen Innsbruck Air & Style i 1995. I 2007 satte Håkonsen verdensrekord for «highest air», da han under kvalifiseringsrunden i The Arctic Challenge i Midtstuen ,Oslo, nådde 9,8 meter fra toppen av quarterpipen med en «backside 360».

Håkonsens flytende stil og hans kyndighet i alle typer terreng, er det som har kjennetegnet kjøringen hans og som har hatt størst innflytelse på snøbrettsporten. Mens basisen for hans karriere ble lagt i halfpipe-konkurranser, etablerte han seg som en dominerende utøver gjennom filmer og internasjonale snøbrettproduksjoner. Her viste han sine ferdigheter i frikjøring i pudder, storfjellskjøring og i «big air»-konkurranser – forløperne til dagens slopestyle-konkurranser. Wikipedia

54 år
Constantijn av Nederland (Prins)
1969

Constantijn av Nederland (Kongeriket Nederlandene)

Prins, konsulent

Født:
11. oktober 1969 (54 år)

Constantijn, prins av Nederland, prins av Oranien-Nassau, jonker av Amsberg (Constantijn Christof Frederik Aschwin) er prins av Nederland. Han er nummer fire i arvefølgen til Nederlands trone.

Hans foreldre er dronning Beatrix av Nederland og prins Claus, og han har to brødre, Willem-Alexander og Johan Friso.

Prins Constantijn studerte juss i Leiden, og har senere blant annet arbeidet i EU og Verdensbanken. Wikipedia

57 år
Kenneth Slotterøy Elvebakk (Filmregissør)
1966

Kenneth Slotterøy Elvebakk (Norge)

Filmregissør

Født:
11. oktober 1966 (57 år)

Kenneth Slotterøy Elvebakk er en norsk filmregissør fra Hemnesberget, bosatt i Oslo. Elvebakk har vunnet flere internasjonale filmpriser for sine dokumentarfilmer.

Elvebakk er utdannet ved Universitetet i Oslo, Norges Markedshøyskole og Oslo Film og TV Akademi. Han har blant annet laget de prisbelønte dokumentarfilmene Ballettguttene og Den hemmelige klubben, og dokumentarserien Håndballaget Raballder, som vant Gullruten 2006. Han har jobbet flere år for NRK (både radio og TV) og var innom Barne- og ungdomsavdelingen, Kulturavdelingen, Faktaavdelingen, Aktivum og Østlandssendingen. Før det jobbet han med produksjon av reklamefilm for blant andre Leo Burnett. Elvebakk var produksjonleder på en spillefilm for Norsk Film. Han har også jobbet mye med research for andre regissører, som f.eks. kinofilmen og TV-serien Alt for Norge, produsert av Motlys for TV 2, og kinodokumentaren Ungdommens råskap, produsert av Speranza Film og regi av Margreth Olin. I dokumentarserien Hyttedrømmen fulgte han livet i en norsk hyttegrend i Valdres i ett år, produsert av Skofteland Film for TV 2. I Jenter med baller fulgte han en gjeng med norske drag kings i Oslo i to år, produsert av Applaus! film&tv for NRK. I dokumentarfilmen Ballettguttene fulgte han tre gutter ved Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett i fire år, produsert av Indie Film for NRK, solgt til over 20 land. Den lange versjonen av Ballettguttene hadde kinopremiere i London 9. september 2014 og er vist på over 50 internasjonale filmfestivaler. Elvebakk underviser også filmstudenter. Fra 2015 jobber Elvebakk med utvikling av en dokumentarfilm om skeive elever på ungdomsskolen, filmen "16" får premiere i 2021. Wikipedia

76 år
Sigmund Kroslid (Politiker)
1947

Sigmund Kroslid (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sigmund Henning Kroslid

Født:
11. oktober 1947 (76 år)

Sigmund Henning Kroslid er en norsk politiker (KrF).

Etter gymnas i Farsund studerte han elektronikk ved ingeniørskolen i Stavanger. Fra 1967 til 2008 jobbet han ved Flekkefjord Slipp &B Maskinfabrikk, de siste 15 årene som salgs- og markedssjef. Deretter jobbet han i Palmer Johnson Norway fra 2008 til 2012. Etter det hadde han ulike prosjektstillinger.

Kroslid har vært vararepresentant til Stortinget fra Vest-Agder siden 1993, og møtte fast på stortinget i vårsesjonen 2005 i Jon Lilletuns sykdomsfravær. Kroslid var medlem av Flekkefjord bystyre fra 1975 til 2015 og ordfører i Flekkefjord i periodene 1987–1989 og fra 1995 til 2007. Han var varaordfører i perioden 1990–1991.

Kroslid er fra august 2015 leder i DNT Edru Livsstil. Han har hatt en rekke andre verv, blant annet som styreleder i Flekkefjord Produkter og Agder Energi. Wikipedia

86 år
Bobby Charlton (Fotballspiller)
1937

Bobby Charlton (Storbritannia)

Fotballspiller, selvbiograf, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Charlton

Født:
11. oktober 1937 (86 år)

Bobby (Robert) Charlton er en tidligere engelsk fotballspiller og yngre bror til Jack Charlton. Hans posisjon på banen var tilbaketrukket spiss, og han regnes for å være en av tidenes beste spillere. Charlton er Knight Bachelor og kommandør av Order of the British Empire. Wikipedia

76 år
C. Gordon Fullerton (Astronaut)
1936 - 2013

C. Gordon Fullerton (USA)

Astronaut, romfarer, Offiser, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Gordon Fullerton

Født:
11. oktober 1936 (87 år siden)

Døde:
21. august 2013 (76 år) (10 år siden)

C. Gordon Fullerton var en amerikansk testpilot og astronaut.

Fullerton døde den 21. august 2013 i en alder av 76 år. Wikipedia

77 år
Josephine-Charlotte av Belgia (Prinsesse)
1927 - 2005

Josephine-Charlotte av Belgia (Belgia)

Prinsesse, politiker, storhertuginne av Luxembourg

Født:
11. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
10. januar 2005 (77 år) (19 år siden)

Joséphine-Charlotte av Belgia (Joséphine-Charlotte Stéphanie Ingeborg Elisabeth Marie-José Marguerite Astrid, født 11. oktober 1927, død 10. januar 2005) var storhertuginne av Luxembourg. Hun var datter av Leopold III av Belgia og Astrid av Sverige. Hun tilhørte det tyske fyrstehuset Sachsen-Coburg-Gotha, en gren av Wettin-familien, og ble født på det kongelige slott i Brussel. Wikipedia

87 år
Elmore Leonard (Manusforfatter)
1925 - 2013

Elmore Leonard (USA)

Manusforfatter, skribent, romanforfatter, filmprodusent, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Elmore John Leonard Jr.

Født:
11. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
20. august 2013 (87 år) (10 år siden)

Elmore John Leonard jr. var en amerikansk forfatter.

Leonards familie flyttet ofte under hans ti første leveår, men bosatte seg fast i Detroit i 1934. Han bodde siden i denne byen.

I 1943 vervet Leonard seg til den amerikanske marinens ingeniørkorps, Seabees. Han tjenestegjorde i tre år i Stillehavet. Etter krigen studerte han engelsk og filosofi ved University of Detroit Jesuit High School, hvor han ble uteksaminert i 1951.

Leonard fikk sin første novelle, en westernhistorie, på trykk i 1950. Samme år begynte han å arbeide for et reklamebyrå. Hans første bok, westernromanen The Bounty Hunters, ble utgitt i 1953. Gjennom 1950- og 1960-årene fortsatte han å skrive westernromaner, hvorav to ble filmatisert: Three-Ten to Yuma (1953), filmatisert som 3:10 to Yuma i 1957 og igjen i 2007, samt The Captives (1955), filmatisert som The Tall T i 1957.

Fra 1970-årene av skrev Leonard manuskript for film og romaner innen den sjangeren han senere ble mest kjent for, kriminallitteraturen. Hans første krimroman, The Big Bounce, ble utgitt i 1969. Han ble senere tildelt en lang rekke prestisjefulle priser innen sjangeren. I 1992 ble han tildelt Mystery Writers of Americas mest prestisjefulle pris, The Grand Master Award, for viktige bidrag til krimsjangeren over lang tid samt en stor produksjon av vedvarende høy kvalitet. I 2006 mottok han britiske Crime Writers' Associations tilsvarende pris, The Cartier Diamond Dagger, for livslangt arbeide av særlig høy kvalitet.

En lang rekke av hans romaner har blitt filmatisert som spillefilm eller for TV. Mest kjent er kanskje Get Shorty (1995), Rum Punch filmatisert som Jackie Brown i 1997 og Out of Sight (1998). Pronto og Riding the Rap er grunnlaget for den Emmy-nominerte TV-serien Justified. Wikipedia

71 år
Art Blakey (Trommeslager)
1919 - 1990

Art Blakey (USA)

Trommeslager, orkesterleder, dirigent, komponist, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Blakey

Født:
11. oktober 1919 (104 år siden)

Døde:
16. oktober 1990 (71 år) (33 år siden)

Arthur «Art» Blakey, også kjent som Abdullah Ibn Buhaina, var en amerikansk jazz-trommeslager og bandleder. Han var, sammen med bl.a Kenny Clarke og Max Roach, en av grunnleggerne av trommestilen innen bebop. Han var kjent som en kraftfull musiker med et enormt driv. I 1940-årene var han medlem av orkestrene til Mary Lou Williams, Fletcher Henderson og Billy Eckstine. Han konverterte til islam under et lengre besøk i Vest-Afrika i slutten av 1940-årene og tok navnet Abdullah Ibn Buhaina i en kort periode. I 1955 dannet han og Horace Silver The Jazz Messengers, et hard bop-band, som var en god skole for mange av de viktigste unge musikerne på 1950, 1960 og 1970 -tallet, bl.a Wayne Shorter, Freddie Hubbard, Jackie McLean, Lee Morgan, og Branford og Wynton Marsalis. Blakey videreførte bandet da Silver forlot det etter det første året, og holdt det gående med turneer til sent på 1980-tallet. Wikipedia

84 år
Verné Lesche (Skøyteløper)
1917 - 2002

Verné Lesche (Finland)

Skøyteløper

Født:
11. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
21. april 2002 (84 år) (21 år siden)

Verné Lesche, gift Vanberg var en finsk skøyteløper.

Hun ble verdensmester for første gang i 1939, da Tammerfors var vertsby for verdensmesterskapet. Hun vant det for andre gang etter andre verdenskrig, i 1947 i Drammen. Wikipedia

98 år
Joe Simon (Tegneserieskaper)
1913 - 2011

Joe Simon (USA)

Tegneserieskaper, tegneserieskaper, redaktør, skribent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Simon

Født:
11. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
14. desember 2011 (98 år) (12 år siden)

Joseph «Joe» Simon var en amerikansk tegneserieskaper og redaktør.

Han er mest kjent som den ene av skaperne av superhelten Captain America. Joe Simon innledet på slutten av 1930-tallet et usedvanlig fruktbart samarbeid med Jack Kirby. Sammen skapte (eller gjenskapte) de en rekke suksessfulle tegneserier frem til midten av 1950-tallet som Captain America, Boy Commandos, Newsboy Legion, Sandman, Boy's ranch, Young Romance, Black Magic, Headline Comics og Fighting American. I 1968 skapte laget Simon serien Brother Power, the Geek for DC Comics og i 1973 kom Prez, en serie om USAs første tenåringspresident. Prez ble tegnet av Jerry Grandenetti. Wikipedia

86 år
Jens Arup Seip (Professor)
1905 - 1992

Jens Arup Seip (Norge)

Professor, historiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jens Lauritz Arup Seip

Født:
11. oktober 1905 (118 år siden)

Døde:
5. september 1992 (86 år) (31 år siden)

Jens Lauritz Arup Seip var en norsk historiker. Seip var utdannet middelalderhistoriker, men markerte seg sterkest som sin tids fremste tolker av norsk politisk historie på 1800-tallet, der han er særlig kjent for å ha skapt begrepet «embedsmannsstaten». Jens Arup Seips språkbruk og skrivestil blir av mange historikere karakterisert som glimrende, og er ofte forsøkt etterlignet. Mange uttrykk og aforismer fra Seip er innarbeidet i de fleste moderne historieverk. Seip ble inkludert blant 16 forfatterne i «Den norske litterære kanon» fra 1900 til 1960 og hans essay «Fra embedsmannsstat til ettpartistat» ble kåret til etterkrigstidens nest viktigste norske sakprosautgivelse i en kåring av sakprosaforfattere utført av Dagbladet i 2008. Seip ble i 1975 utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen. Wikipedia

79 år
Bent Røiseland (Politiker)
1902 - 1981

Bent Røiseland (Norge)

Politiker

Født:
11. oktober 1902 (121 år siden)

Døde:
31. oktober 1981 (79 år) (42 år siden)

Bent Røiseland var en norsk politiker (V). Han var leder i Venstre 1952–1964. Røiseland var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1945–1973, og var lagtingspresident 1954–1959, 1960–1961 og 1965–1969. Røiseland var parlamentarisk leder for Venstre 1954–1970. Sammen med åtte andre Venstre-representanter (av i alt 14) brøt han ut av Venstre i desember 1972, og dannet Det Nye Folkepartiet (senere Det Liberale Folkepartiet). Wikipedia

78 år
Eleanor Roosevelt (Forfatter)
1884 - 1962

Eleanor Roosevelt (USA)

Forfatter, Diplomat, skribent, selvbiograf, politiker, feminist, journalist, fredsaktivist, menneskerettsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Eleanor Roosevelt

Født:
11. oktober 1884 (139 år siden)

Døde:
7. november 1962 (78 år) (61 år siden)

Eleanor Roosevelt var gift med USAs president Franklin D. Roosevelt (1882–1945) fra 1905. Hun var niesen til den tidligere presidenten Theodore Roosevelt, som var hennes ektemanns seksmenning. Eleanor Roosevelt gjorde en viktig innsats som blant annet sosial reformator og forfatter og var en markert feminist. Hun er den lengst tjenestegjørende førstedame i USAs historie. Etter sin ektefelles død i 1945 fortsatte Roosevelt med å være en internasjonal forfatter, foredragsholder, politiker og aktivist for New Deal-koalisjonen, og var aktiv i politikken resten av livet. Hun arbeidet særlig med å øke statusen til arbeidende kvinner, selv om hun motsatte seg lovtillegget om like rettigheter (Equal Rights Amendment) ettersom hun mente at det ville ha en negativ effekt for kvinner. Wikipedia

40 år
Emily Davison (Aktivist for kvinners stemmerett)
1872 - 1913

Emily Davison (Storbritannia)

Aktivist for kvinners stemmerett, feminist, suffragette

Fullt navn / Fødenavn:
Emily Wilding Davison

Født:
11. oktober 1872 (151 år siden)

Døde:
8. juni 1913 (40 år) (110 år siden)

Emily Wilding Davison var en britisk suffragette, som er kjent for at hun kastet seg foran «Amer», hesten til kong Georg V, under Epsom Derby den 4. juni 1913. Hun døde av skadene fire dager senere. På grunn av dette er hun ofte kjent som «suffragette-martyren». Wikipedia

61 år
Hans E. Kinck (Forfatter)
1865 - 1926

Hans E. Kinck (Norge)

Forfatter, språkforsker, dramatiker, lyriker, filolog

Født:
11. oktober 1865 (158 år siden)

Døde:
13. oktober 1926 (61 år) (97 år siden)

Hans Ernst Kinck (utt. «kjink»; født 11. oktober 1865 i Øksfjord i Finnmark, død 13. oktober 1926 i Oslo) var en norsk forfatter og filolog.

Kinck hadde evner i flere retninger, og kunne nok blitt både lege og vitenskapsmann, men valgte forfatterskapet. Han satt inne med et rikt stoff. Med seg fra barndom og oppvekst hadde han et sjeldent kjennskap til ulike sider ved norsk natur og norsk folkeliv, og etterhvert satte han seg grundig inn i europeisk kultur og historie, spesielt den italienske. Alt dette preger verkene hans.

Hans forfatterskap er imponerende i omfang, spennvidde og kvalitet. Som dikter og essayist hentet han sine emner dels fra norsk virkelighet, dels fra italiensk middelalder, renessanse og tidlig barokk. Han nådde høyt både som romanforfatter (bl.a. trilogien Sneskavlen brast), dramatiker (eksempelvis Driftekaren) og essayist (f.eks. Storhedstid, Mange slags kunst). Men aller høyest rager han i ettertiden som novellist (f.eks. samlingene Flaggermusvinger, Trækfugle, og den kulturpsykologiske novellen Mot ballade). Tage Aurell karakteriserte ham som Nordens ypperste novellist. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Frøydis Armand (Skuespiller)
1949 - 2022

Frøydis Armand (Norge)

Skuespiller, dukkespiller

Født:
9. april 1949 (74 år siden)

Døde:
11. oktober 2022 (73 år) (1 år siden)

Frøydis Armand var en norsk skuespiller.

Hun var datter av skuespilleren Eilif Armand og søster av skuespillerne Merete Armand og Gisken Armand. Armand var gift med skuespilleren Helge Jordal og er mor til Matias Armand Jordal og Marte Armand Remlov og Eilif Armand Evje.

Frøydis Armand debuterte ved Nationaltheatret som Regine i Gengangere i 1972. Hun var ansatt ved teatret og spilte et femtitalls roller, blant andre Lucy Brown i Tolvskillingsoperaen, Desdemona i Othello, Mary Cavan Tyrone i Lang dags ferd mot natt, Den eldre kvinna i Dødsvariasjoner, den kvinnelige hovedrollen i Kirsebærhaven, fortelleren i Nattergalen og moren i Blodbryllup. På Torshovteatret spilte hun blant annet Marie i Woyzeck.

Hun tolket flere Ibsen-roller, som Bolette i Fruen fra havet, Hedda i Hedda Gabler, Nora og fru Linde i Et dukkehjem, Hjørdis i Hærmennene på Helgeland, Gina Ekdal i Vildanden, Rottejomfruen i Lille Eyolf, Madame Helseth i Rosmersholm og Gunhild Borkman i John Gabriel Borkman.

Armand var også dukkespiller. I 1968 medvirket hun i oppsetningen av Mikko Matti og vennene hans, som Julian Strøm og Birgit Strøm var ansvarlige for. På scenen medvirket også Kjell Kjær og Elisabeth Strøm Henriksen.

Armand spilte i en rekke filmer, blant annet Hustruer I, II og III. Hun hadde en gjesterolle i komiserien Mot i brøstet og spilte i mini-TV-serien Berlinerpoplene. I 2009 gjorde hun sitt inntog i Hotel Cæsar i rollen som Dagny Dallimore. Wikipedia

97 år
Angela Lansbury (Skuespiller)
1925 - 2022

Angela Lansbury (Storbritannia)

Skuespiller, sanger, filmprodusent, forfatter, manusforfatter, fjernsynsprodusent

Født:
16. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
11. oktober 2022 (97 år) (1 år siden)

Angela Brigid Lansbury var en britisk skuespiller og sanger med en karriere som strakk seg over åtti år. Hun er blant annet kjent som den nysgjerrige krimforfatteren og etterforskeren Jessica Fletcher i CBS' TV-serie Jessica Fletcher fra 1984 til 1996. Hun spilte også heks i Disney-filmen Hokus Pokus Kosteskaft og hadde stemmen til fru Potts i Skjønnheten og udyret fra 1991.

Lansbury var det første barnet til den engelske politikeren og forretningsmannen Edgar Lansbury og den irske skuespillerinnen Moyna Macgill. Hun hadde også tre søsken, Bruce og Edgar jr., som var tvillinger, og en halvsøster, Isolde «Zil» Donham, fra morens første ekteskap. Donham var en stund gift med den britiske skuespilleren Peter Ustinov. Bruce er TV-produsent og Edgar jr. er film, teater og TV-produsent. Lansburys far, Edgar Lansbury, døde av magekreft da hun var ni år. Hennes bestefar, George Lansbury, var partileder i Labour Party. Hun er i familie med den engelske animatøren og dukketeaterdirektøren Oliver Postgate og den australskfødte akademikeren og forfatteren Coral Lansbury, som er mor til den australske politikeren Malcolm Turnbull.

I 1945 giftet hun seg med Richard Cromwell, hun var da 19 og han 48. Ekteskapet varte ikke mer enn ett år; det viste seg nemlig at Cromwell var biseksuell.

I 1949 giftet hun seg med den britiskfødte skuespilleren og forretningsmannen Peter Shaw. De var gift i 54 år til Shaw døde i januar 2003. De fikk to barn sammen. Anthony Shaw, som var produsent i hennes TV-serie, Murder, She Wrote. Han er fortsatt i TV-bransjen. Hennes datter Deirdre er, sammen med sin mann, restauratører i West Los Angeles. Hun var også stemor til David Shaw, hennes manns sønn.

Lansburys nevø, David Lansbury, er gift med den amerikanske skuespilleren Ally Sheedy.

Lansbury ble utnevnt til Commander (CBE) of the Order of the British Empire av Elisabeth II av Storbritannia i 1994. I 2014 ble hun forfremmet til kommandørdame (DBE) av samme orden. Hun ble derved adlet og fikk rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn. Wikipedia

78 år
Robert Forster (Skuespiller)
1941 - 2019

Robert Forster (USA)

Skuespiller

Født:
13. juli 1941 (82 år siden)

Døde:
11. oktober 2019 (78 år) (4 år siden)

Robert Forster var en amerikansk skuespiller, kjent for sine roller som John Cassellis i Haskell Wexlers film Medium Cool, og som Max Cherry i Quentin Tarantinos Jackie Brown, sistnevnte resulterte i en Oscar-nominasjon for beste birolle.

Han spilte George Clooneys svigerfar i Alexander Paynes The Descendants fra 2011. Wikipedia

85 år
Aleksej Leonov (Astronaut)
1934 - 2019

Aleksej Leonov (Russland)

Astronaut, flyger, kunstmaler, skribent, jagerflyver, kunstner, oppdagelsesreisende

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksej Arkhipovitsj Leonov

Født:
30. mai 1934 (89 år siden)

Døde:
11. oktober 2019 (85 år) (4 år siden)

Aleksej Arkhipovitsj Leonov var en sovjetrussisk generalmajor og kosmonaut som 18. mars 1965 ble det første menneske til å gjennomføre en romvandring. Wikipedia

64 år
Mikkel Eira (Samepolitisk aktivist)
1944 - 2009

Mikkel Eira (Norge)

Samepolitisk aktivist

Født:
5. november 1944 (79 år siden)

Døde:
11. oktober 2009 (64 år) (14 år siden)

Mikkel Eira var en norsk samepolitisk aktivist som blant annet deltok i sultestreiken i tilknytning til kampen mot utbyggingen av Altavassdraget i 1979 og 1981.

Sametingspresidenten Egil Olli sa i tilknytning til Eiras død: «På vegne av Sametinget og det samiske folk takker jeg Mikkel Eira for hans innsats for den samiske sak. Det idealistiske arbeid Eira og andre sameaktivister gjorde i en vanskelig brytningstid for samiske interesser, har hatt uvurderlig betydning for utviklingen av det samiske samfunn.» Wikipedia

58 år
Jörg Haider (Politiker)
1950 - 2008

Jörg Haider (Østerrike)

Politiker, forretningsperson, advokat

Født:
26. januar 1950 (74 år siden)

Døde:
11. oktober 2008 (58 år) (15 år siden)

Jörg Haider var en østerriksk politiker. Han var guvernør i delstaten Kärnten fra 1989 til 1991 og igjen fra 1999 til sin død. Haider var leder av, og en av de viktigste figurene innen, det høyreorienterte østerrikske Frihetspartiet Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ). Han var sammen med andre utbrytere fra FPÖ med på å stifte partiet Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) («Alliansen for Østerrikes framtid») 3. april 2005 og ble fra 30. august 2008 igjen leder av dette etter å ha ledet partiet det første året. Også dette partiet har plass på ytterste høyreside i Østerrike. Haider ble oppfattet som en karismatisk politiker som var flink til å kommunisere med vanlige folk, og var svært populær i sin egen delstat. Wikipedia

84 år
Stephan Tschudi-Madsen (Arkitekturhistoriker)
1923 - 2007

Stephan Tschudi-Madsen (Norge)

Arkitekturhistoriker

Født:
25. august 1923 (100 år siden)

Døde:
11. oktober 2007 (84 år) (16 år siden)

Stephan Tschudi-Madsen var en norsk kunsthistoriker. Han var riksantikvar i perioden 1978–1991.

Han tok magistergraden i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo i 1950 på en avhandling om romantikkens arkitektur. Han ble dr.philos. i 1956 på avhandlingen «Sources of Art Nouveau». Wikipedia

63 år
Donald Dewar (Politiker)
1937 - 2000

Donald Dewar (Storbritannia)

Politiker, advokat

Født:
21. august 1937 (86 år siden)

Døde:
11. oktober 2000 (63 år) (23 år siden)

Donald Campbell Dewar var en skotsk politiker og Skottlands første førsteminister etter selvstyreoverdragelsen i 1999. Han representerte Labour.

Han gikk på Glasgow Academy og fortsatte å studere jus på University of Glasgow. I to år fra 1961 var han leder av den ene studentunionen der. I 1964 giftet han seg med Alison McNair, som var seks år yngre enn ham. De fikk en sønn og en datter, men ble skilt i 1973, etter at hun hadde forlatt ham til fordel for Derry Irvine, en studiekamerat av Dewar. Selv om de senere satt i samme regjering, ble de aldri forsonet etter dette, og han giftet seg ikke igjen. I denne tiden knyttet han også et livslangt vennskap med den senere Labour-lederen John Smith. Etter studiene arbeidet han som forsvarer i Glasgow.

I studietiden ble han medlem av Glasgow University Labour Club. 28 år gammel ble han valgt som medlem av Parlamentet fra den lille valgkretsen Aberdeen south i 1966. Han mistet plassen igjen i 1970. Først i 1978 ble han igjen innvalgt i Parlamentet, denne gangen fra valgkretsen Glasgow Garscadden. Han ble medlem av Labours skyggeregjering i 1984, og i 1992 ble han ansvarlig for sosialsaker i den. I 1995 ble han innpisker for Labour, og da Tony Blair dannet regjering i 1997, ble han ansvarlig minister for Skottland. Fra denne posisjonen kunne han realisere Skottlandsloven, populært kalt John Smiths ufullførte prosjekt. Da denne var godkjent, kunne Skottland for første gang på 300 år igjen etablere Skottlands parlament. Wikipedia

72 år
Anton Bruckner (Komponist)
1824 - 1896

Anton Bruckner (Østerrike)

Komponist, musikkforsker, musikkteoretiker, musikkpedagog, organist, universitetslærer, musiker

Født:
4. september 1824 (199 år siden)

Døde:
11. oktober 1896 (72 år) (127 år siden)

Anton Bruckner var en østerriksk komponist og organist. I musikkhistorien regnes han til romantikken og er særlig kjent for sine symfonier, messer og motetter. Gustav Mahler kalte Bruckner sin forløper. Wikipedia

70 år
James Prescott Joule (Fysiker)
1818 - 1889

James Prescott Joule (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Fysiker

Født:
14. desember 1818 (205 år siden)

Døde:
11. oktober 1889 (70 år) (134 år siden)

James Prescott Joule var en britisk fysiker født i Salford, nær Manchester i England. Han studerte varme og oppdaget at den hadde likheter til mekaniske lover (energi). Måleenheten joule er oppkalt etter ham.

James var sønnen til Benjamin Joule (1784–1858), en velstående brygger, og ble undervist hjemme til 1834 da han, sammen med sin eldre bror Benjamin, ble sendt for å studere under John Dalton ved Manchester Literary and Philosophical Society. De to brødrene fikk bare to års utdanning da Dalton måtte pensjonere seg følgende et hjerneslag. Til tross for deres korte periode sammen gjorde Daltons, samt hans kollegers (kjemiker William Henry) og ingeniørene Peter Ewart og Eaton Hodgkinson), undervisning inntrykk på James. James ble siden undervist av John Davis. Joule var fascinert av elektrisitet, han og broren eksperimenterte ofte ved å gi hverandre og familiens tjenere elektriske sjokk.

Joule jobbet som bestyrer ved familiens bryggeri til det ble solgt i 1854. Mange år før dette begynte han å undersøke muligheten for å bytte ut bryggeriets dampmotorer med nyoppfunnede elektriske motorer. I 1838 ble hans første vitenskapelige avhandlinger om elektrisitet del av Annals of Electricity, et vitenskapelig magasin grunnlagt og drevet av John Davis kollega William Sturgeon. I 1840 oppdaget James Joules lov og håpet å imponere Royal Society, men ble avfeid som en amatør. Da Sturgeon flyttet til Manchester i 1840 ble han og Joule kjernen i en sirkel av byens intellektuelle. Begge var enige om at vitenskap og teologi kunne og burde være integrerte. Joule begynte siden å undervise ved Sturgeons Royal Victoria Gallery of Practical Science.

Joule publiserte i 1840 påstanden om at mengden varme per sekund som utvikles i en strømførende ledning, er proporsjonal med den elektriske motstanden i ledningen og kvadratet av strømmen.

I 1843 bestemte han mengden arbeid som trengtes for å produsere en enhet varme. Han brukte mange, stadig mer nøyaktige, metoder for å oppnå dette. Den første var ved å måle temperaturøkningen, strømmen og det mekaniske arbeidet som var et resultat av roteringen av en liten elektromagnet i vannet mellom to magnetpoler.

I 1852 oppdaget Joule, sammen med Lord Kelvin, at når en gass utvider seg uten å utføre et ytre arbeid, synker temperaturen til gassen. Dette blir kalt Joule-Kelvin-effekten.

Etter lang tids sykdom døde James Prescott Joule i sitt hjem i Sale. Wikipedia

<<
11. Oktober
>>