Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. Januar

Om dagen

10. Januar er dag 10 i 2024, og er i uke 2. Det er 356 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 10. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

8 år siden

2016: David Bowie dør av leverkreft to dager etter sin 69 års dag

David Bowie var en britisk sanger, komponist, multi-instrumentalist, musikkprodusent, arrangør, maler og skuespiller. Han var involvert i musikkbransjen i over 50 år, og ble betraktet av kritikere og andre musikere som en innovatør, særskilt for sitt arbeid på 1970-tallet.

Bowie sluttet å turnere og gi konserter etter 2004, og hans siste sceneopptreden fant sted under en veldedighetskonsert i 2006. I 2013 kom albumet The Next Day etter en pause på ti år fra plateinnspilling. Bowie forble musikalsk aktiv til det siste; hans siste album, Blackstar, kom fødselsdagen 8. januar 2016, to dager før han døde av leverkreft. Wikipedia
95 år siden

1929: Tegneseriefiguren Tintin, skapt av Hergé, debuterer i avisen «Le Petit Vingtième»

Tintin er en tegneseriehelt skapt av den belgiske serieskaperen Georges Remi under hans kjente pseudonym Hergé. Tegneserien består av 23 album (det 24. ble utgitt selv om det aldri kom lenger enn til skissestadiet) og handler i første rekke om journalisten Tintin og hans trofaste følgesvenn Terry, samt – fra og med albumet Krabben med de gylne klør – også Tintins venn kaptein Haddock. I andre rekke er professor Tournesol og de to privatdetektivene Dupond og Dupont blant de mest sentrale i serien. Første historie om Tintin, Tintin i Sovjetunionen, ble trykket i den belgiske avisen Le Petit Vingtième fra 10. januar 1929 og ble utgitt som (verdens første) tegneseriealbum i 1930. Det siste ferdige albumet, Tintin og picaroene, kom i 1976, hele 47 år senere. Tintin og alfabet-kunsten ble ikke gjort ferdig før Hergés død i 1983, men innen den tid var Tintin-serien mer enn populær nok til at den ufullførte skisseversjonen kunne utgis som den var. Den kom ut i Frankrike i en luksusutgave i 1986. Wikipedia
161 år siden

1863: Den første delen av Londons undergrunnsbane åpner

London Underground, ofte kalt bare the Underground eller the Tube, er et kollektivtransporttilbud bestående av elektriske tog som kjører i tunneler under det sentrale London hele døgnet og om dagen gjennom byens forsteder. Foruten mesteparten av Stor-London, dekker nettverket også deler av Buckinghamshire, Hertfordshire og Essex. Banen er betraktet som det eldste metrosystemet ved at den første strekningen ble åpnet i 1863 ved Metropolitan Railway, og nå er en del av linjene Circle, Hammersmith & City og Metropolitan. Den var også det første jernbanesystemet som benyttet elektriske lokomotiv ved City & South London Railway i 1890, nå en del av Northern-linjen. Wikipedia

Fødsler

39 år
Anette Sagen (Skihopper)
1985

Anette Sagen (Norge)

Skihopper, skuespiller

Født:
10. januar 1985 (39 år)

Anette Sagen er en norsk tidligere skihopper. Hun er en av verdens mest meritterte kvinnelige skihoppere, og har blant annet vunnet kvinnenes kontinentalcup fem ganger og hoppuka for kvinner fire ganger. I det første VM-rennet for kvinner i 2009 tok hun bronsemedalje. Hun har også vunnet en rekke norske mesterskap.

Hun har av enkelte grupper blitt fremstilt som en kvinneforkjemper. Dette kom særlig til uttrykk etter hun og flere andre jenter ble nektet å være prøvehoppere i Vikersund i 2004.

Anette Sagen representerer Helfjell UL i Vefsn kommune i Nordland. Wikipedia

46 år
Lars Joakim Ringom (Realitydeltaker)
1978

Lars Joakim Ringom (Norge)

Realitydeltaker, skuespiller, TV-regissør

Født:
10. januar 1978 (46 år)

Lars Joakim Ringom er en norsk TV-regissør og skuespiller som i 2001 vant den første norske sesongen av realityprogrammet Big Brother.

Ringom gikk på musikklinja ved Voss Folkehøgskule og studerte senere fjernsynregi ved Høgskolen i Lillehammer.

I 2001 vant Ringom den første norske versjonen av Big Brother. Han fikk 886 105 stemmer i finalen, ca 100 000 mer enn den som kom på andreplass. Seieren innbrakte ham en premie på én millioner kroner. I 2001-2002 var han med i teatergruppen Lompelandslaget og i 2002 og 2003 arbeidet han bak kulissene med de neste to Big Brother-utgavene. Samme år hadde han en liten birolle i den norske filmen Buddy. I 2010 hadde han en sentral rolle i en episode av Linn Skåbers NRK-serie Hjerte til hjerte.

Ringom er utdannet regissør innen dokumentarfilm og TV. Han regidebuterte med Lærhomsen i 2006. Filmen var hans eksamensoppgave ved Høgskolen i Lillehammer og ble vist første gang under Skeive dager samme år. Han har tidligere lagt to kortfilmer, hvor Siste skuddet handler om en kamerats siste uke med heroin. Filmen fikk hederlig omtale av juryen under dens visning på den norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda i 2005. Han har vært involvert i TV-produksjoner som Da damene dro, Sønner av Norge, og programmer med Ylvis. Wikipedia

52 år
Thomas Alsgaard (Langrennsløper)
1972

Thomas Alsgaard (Norge)

Langrennsløper

Født:
10. januar 1972 (52 år)

Thomas Alsgaard er en norsk langrennsløper og -trener som representerer Eidsvold Værks Skiklub. Han la opp etter 2003-sesongen, men gjorde comeback i 2007 og satset da primært på langdistanserenn, før han la opp i 2015. Han har fem OL-gull, seks VM-gull og sju norske mesterskap.

Han var inntil 2013 ekspertkommentator for langrenn på NRK TV. Wikipedia

57 år
Jan Åge Fjørtoft (Fotballspiller)
1967

Jan Åge Fjørtoft (Norge)

Fotballspiller

Født:
10. januar 1967 (57 år)

Jan Åge Fjørtoft er en norsk tidligere fotballspiller, fotballtrener, manager, TV-kommentator og selvstedig næringsdrivende. Som fotballspiller var han en målfarlig spiss som spilte for en rekke forskjellige klubber i Norge, Østerrike, England og Tyskland. Han spilte 71 landskamper for Norge (hvorav 10 som kaptein), og scoret 20 mål. Han jobbet en periode som ekspertkommentator for NRK, men sluttet i jobben da han ble manager for Lillestrøm, der han var fra 2004 til 2008.

I slutten av 2006 var han midlertidlig trener for Lillestrøm, fra Uwe Rösler gikk av til Tom Nordlie overtok som trener. I denne perioden spilte klubben seks kamper i Royal League, med tre seirer og tre uavgjorte.

Mens han var manager i klubben, var Lillestrøm tapende finalist i cupfinalen i 2005 og Royal League-finalen 2006, men vant cupfinalen og ble Norgesmester i fotball i 2007.

Fjørtoft har jobbet med Champions League for Viasat siden 2004. De første åtte årene som programleder, men de siste årene treffer du Jan Åge som intervjuer på indre- bane i Champions League.

I perioden 2011 til 2014 var Fjørtoft også fotballekspert hos den tyske kanalen Sky Germany.

Fjørtoft var styreformann for MTG United for Peace, en stiftelse som arrangerer turneringer for barn i 12 land og som har hvert år en turnering i Oslo hvor 150 barn fra 12 nasjoner deltar. Målet er å bruke fotball til å skape forståelse og toleranse mellom barn fra forskjellige land og kulturer.

Fjørtoft er også strategisk konsulent for organisasjoner og firmaer i inn- og utland.Mal:Vagt

Siden 2008 har Fjørtoft vært tilknyttet Norges Fotballforbund hvor han har jobbet med forskjellige prosjekter. Fjørtoft har vært med fra starten på "Handshake for Peace" i nært samarbeid med mannen bak prosjektet, Kjetil Siem. I 2014 ble Fjørtoft utnevnt som Internasjonal Rådgiver for det norske herrelandslaget i fotball.

I januar 2015 ble Fjørtoft utnevnt av Kulturminister Widvey til å lede et strategisk utvalg som skal gi Regjeringen råd på hvilke måte de best kan bruke idretten i det norske samfunnet.

I løpet av karrieren scoret han en rekke viktige mål (totalt 307 mål på 620 kamper) på klubb- og landslag. Det viktigste klubbmålet, ifølge Fjørtoft selv, var det han scoret i siste serierunde i 1999 for Eintracht Frankfurt. De slo Kaiserslautern 5-1, snek seg foran Nürnberg med flere scorede mål og berget med det plassen i Bundesliga.

På landslaget huskes han for målet borte mot Polen den 13. oktober 1993, der han brukte «Fjørtoft-finten» og ga Norge ledelsen 2–0. Norge kvalifisert seg med det til VM i fotball i 1994 for første gang siden 1938.

Sitt første mål på landslaget scoret han for øvrig mot Brasil, 21 år gammel, i 1988. Wikipedia

75 år
George Foreman (Bokser)
1949

George Foreman (USA)

Bokser, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
George Edward Foreman

Født:
10. januar 1949 (75 år)

George Edward Foreman er en tidligere amerikansk bokser og to ganger verdensmester i tungvekt. Han er også en suksessfull forretningsmann og ordinert som kristen prest. Kallenavnet til George Foreman er Big George. Wikipedia

79 år
Rod Stewart (Musiker)
1945

Rod Stewart (Storbritannia)

Musiker, sanger, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Roderick David Stewart

Født:
10. januar 1945 (79 år)

Roderick David Stewart er en britisk musiker med skotske aner. Stewart er best kjent som soloartist, men han har også vært vokalist i flere rockeband, deriblant The Jeff Beck Group og The Faces. Han har hatt stor suksess med sin karakteristiske og lett gjenkjennelige hese stemme.

«Maggie May» (1971), «Sailing» (1975) og «Da Ya Think I'm Sexy?» (1979) er blant hans mest kjente låter,. Albumet Every Picture Tells a Story, som han gav ut i 1971, inneholder signatursangen «Maggie May». Stewart har solgt mer enn 130 millioner album verden over. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

82 år
Thore Hansen (Forfatter)
1942

Thore Hansen (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter, illustratør, tegneserieskaper, humorist

Født:
10. januar 1942 (82 år)

Thore Hansen er en norsk forfatter, tegneserietegner og illustratør. Hansen er kjent for sine karakteristiske illustrasjoner i tegneserier, blader og bøker – for eksempel i Tor Åge Bringsværds barnebøker om Det blå folket og Ruffen. Wikipedia

82 år
Bjørn Stendahl (Arkitekt)
1942

Bjørn Stendahl (Norge)

Arkitekt, jazzhistoriker

Født:
10. januar 1942 (82 år)

Bjørn Stendahl er en norsk arkitekt og jazzhistoriker.

Stendahl har siden tenårene vært engasjert i jazzmusikk, som konsertarrangør og skribent. Det var han som fikk Stan Getz til Tønsberg i 1960. Etterhvert ble dette til studier, innsamlings- og registreringsarbeid, samt forskning om norsk jazz. Hans hovedverk er de tre bøkene om norsk jazzhistorie fra starten og frem til 1960, skrevet sammen med Johs. Bergh: "Jazz, hot & swing", "Sigarett Stomp" og "Cool, kløver & dixie", utgitt 1987-97. Stendahl samarbeidet tett med Bergh fra 1958 til Berghs død i 2001, og duoen fikk etterhvert anseelse som den fremste innen norsk jazzhistorisk forskning. Dertil markerte de seg som organisatorer av jazzklubber og konserter, skribent i en rekke tidsskrift, aviser, bøker og andre publikasjoner. Han har vært visepresident og president i Norsk Jazzforbund og i Jazz Circle 60, Tønsberg. Redaktør av Jazznytt 1976-88. Styremedlem m.m. i Oslo Jazzhus som han startet i 1984 og Norsk jazzarkiv.

Han har arbeidet som arkitekt siden 1960, sideløpende utdannelse 1960-68. Medlem av Norske arkitekters landsforbund fra 1968. Egen praksis fra 1970, hovedsakelig med byboliger og byutvikling. Ledet byhistoriske vandringer siden 1982. Arbeidet for gjenåpning av Vestkantbadet 1993-98 - styremedlem i Vestkantbadets Venner 1994-98. Kulturhistoriske kart for Frogner 1998 og Bygdøy 1999.

Skrevet om jazz, byutvikling og arkitektur, i Arbeiderbladet, Dag og Tid, Klassekampen, Ny Tid og Norsk biografisk leksikon, samt i bladene St. Hallvard, Arkitektnytt, Ballade, Musikkmagasinet, Musikken, NOPA-bladet og på plateomslag mm. Wikipedia

82 år
Thor Bjarne Bore (Politiker)
1938 - 2019

Thor Bjarne Bore (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
10. januar 1938 (86 år siden)

Døde:
22. desember 2019 (82 år) (4 år siden)

Thor Bjarne Bore var en norsk redaktør og politiker (V).

Bore var utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagkretsen matematikk, astronomi og historie.

Bore var redaktør i Romsdals Budstikke fra 1966 til 1970 og ble sjefredaktør i Vårt Land i 1974. Der ble han til 1983, da han ble sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, en stilling han innehadde til 2000.

Bore var styreleder (2001–2006) i Kirkens Nødhjelp og leder (2002–2006) av Kirkerådet, leder av TV2-utvalget (1983–85), Kontaktutvalget mellom dagspressen og staten, medlem av Ytringsfrihetskommisjonen (1997–1999), Innsynsutvalget (2000–2008), styret i Statistisk sentralbyrå (2000–2008), styret i NRK (2002–2006) og redaktør i The Norseman (2001–2007).

Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 2005.

Han var gift med journalisten Marie Rein Bore. Bjørn Kristoffer Bore fulgte etter sin far og ble i 2019 sjefredaktør i Vårt Land. Pressemannen Geir Arne Bore er også deres sønn. Wikipedia

87 år
Ronnie Hawkins (Musiker)
1935 - 2022

Ronnie Hawkins (USA)

Musiker, låtskriver, sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Cornett Hawkins

Født:
10. januar 1935 (89 år siden)

Døde:
29. mai 2022 (87 år) (1 år siden)

Ronald «Ronnie» Hawkins var en amerikansk rockemusiker.

Han akkompagnerte musikere som Carl Perkins og Conway Twitty, og ledet sitt eget band The Hawks, hvor flere av medlemmene etablerte seg i 1964 som eget band som etter hvert tok navnet The Band.

Hawkins var blant annet med i Bob Dylans film Renaldo and Clara fra 1975 hvor han spiller rollen som Bob Dylan. Det følgende året var han med i The Bands avskjedskonsert The Last Waltz som ble en dokumentarfilm av Martin Scorsese.

Hawkins ble i 2013 utnevnt til offiser av Order of Canada. Wikipedia

90 år
Lasse Kolstad (Skuespiller)
1922 - 2012

Lasse Kolstad (Norge)

Skuespiller, sanger

Født:
10. januar 1922 (102 år siden)

Døde:
14. januar 2012 (90 år) (12 år siden)

Lars «Lasse» Kolstad var en norsk skuespiller og sanger. På scenen var han best kjent fra rollen som Tevje i stykket Spelemann på taket og på radio som en av fortellerstemmene i det kjente kriminalhørespillet Dickie Dick Dickens. På TV huskes han fra rollen som Skipper Worse i mini-serien Skipper Worse. Kolstad spilte i en rekke musikaler i løpet av sin karriere, hovedsakelig på Det norske teatret hvor han var ansatt i over 30 år.

Kolstad hadde en utpreget barytonstemme. Wikipedia

81 år
Eva Balke (Forfatter)
1921 - 2002

Eva Balke (Norge)

Forfatter, pedagog, pioner innen barnehagelærerutdanningen

Født:
10. januar 1921 (103 år siden)

Døde:
21. mars 2002 (81 år) (22 år siden)

Eva Balke var en norsk pedagog og forfatter, særlig kjent for sitt engasjement innen førskolepedagogikk, noe som førte til en rekke bøker.

Hun tok embetseksamen i pedagogikk i 1968. Hennes hovedoppgave hadde tittelen Tegning og sandkasselek som observasjonsgrunnlag – en metodestudie og ble deretter rektor ved Sørlandets barnehagelærerskole i Kristiansand. Denne stillingen hadde hun i to år før hun ble rektor ved Barnevernsakademiet i Oslo, en stilling hun hadde fra 1966 til 1983. Hun gjorde en banebrytende innsats for å utvikle hovedfag i barnehagepedagogikk og annen videreutdanning for førskolelærere. En av bygningene ved Høgskolen i Oslo er oppkalt etter henne, og Tora Raknes har laget en byste av henne som står i inngangspartiet til bygningen.

Internasjonalt er hun kjent for sitt engasjement i Verdensorganisasjonen for småbarnsoppfostring, hvor hun var president fra 1986 til 1992. Wikipedia

86 år
Rut Brandt (Førstedame)
1920 - 2006

Rut Brandt (Norge)

Førstedame, selvbiograf, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Rut Hansen

Født:
10. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
28. juli 2006 (86 år) (17 år siden)

Rut Brandt var gift med Willy Brandt mellom 1948 og 1980, og gjorde som borgermesterfrue i Berlin og tysk utenriksministerfrue og kanslerfrue en stor innsats for å styrke forbindelsene mellom Norge og Tyskland. Hun er blant annet tildelt Den Kongelige Norske Fortjenstorden (kommandør, 2001). Wikipedia

Dødsfall

78 år
Jeff Beck (Gitarist)
1944 - 2023

Jeff Beck (Storbritannia)

Gitarist, komponist, musiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Geoffrey Arnold Beck

Født:
24. juni 1944 (79 år siden)

Døde:
10. januar 2023 (78 år) (1 år siden)

Geoffery Arnold «Jeff» Beck var en engelsk rockegitarist.

Tidlig på 1960-tallet spilte Jeff Beck kortvarig i flere grupper og tjente til livets opphold som sessionmusiker. Etter at Eric Clapton forlot The Yardbirds til fordel for John Mayall, erstattet Beck ham i 1965 som sologitarist, men han viste seg å være et uromoment, og forlot Yardbirds etter bare 20 måneder.

På begynnelsen av 1967 gav han ut solo-singelen Hi Ho Silver Lining / Beck's Bolero, som ble en stor hit. Samme år dannet han The Jeff Beck Group med Rod Stewart (vokal), Ron Wood (bass), Micky Waller (slagverk) og Nicky Hopkins (keyboard). De to albumene gruppa gav ut, Truth (1968) og Beck-Ola (1969) regnes som forløpere til heavy metal-sjangeren. Meningen var at de skulle opptre på Woodstockfestivalen, men Beck oppløste gruppa rett før festivalen startet.

Mot slutten av 1969 var Jeff Beck involvert i en bilulykke og fikk konstatert brudd på hodeskallen. Seint på året 1970 dannet Beck en ny utgave av Jeff Beck Group, først med Alex Ligertwood (vokal), Max Middleton (keyboard), Cozy Powell (slagverk) og Clive Chaman (bass). Etter et halvt års tid ble Ligertwood erstattet med Bobby Tench på vokal og gitar. Gruppa gav ut albumene Rough and Ready (1971) og Jeff Beck Group (1972). Sommeren 1972 ble gruppa oppløst, angivelig fordi musikerne mente de ikke hadde klart å skape en enhetlig stil.

Jeff Beck trioen dannet deretter trioen Beck, Bogert & Appice (BBA) med Carmine Appice (slagverk) og Tim Bogert (bass), begge kom fra Vanilla Fudge via Cactus. De gav ut studioalbumet Beck, Bogert & Appice (1973) og konsertalbumet Live in Japan som ble spilt inn i 1973 og gitt ut i 1975. Jeff Beck forlot gruppa i april 1974, under innspillingen av deres tredje album, og trioen ble oppløst.

På denne tida produserte Beck to album med gruppa Upp, der han også spilte med. I 1975 gav han ut et instrumentalt, jazzinspirert soloalbum med tittelen Blow by Blow, som ble møtt med gode kritikker og solgte bra. Etter å ha deltatt i ulike prosjekter fulgte et samarbeid med jazz-rock-keyboardisten Jan Hammer og hans band Wired som resulterte i livealbumet Jeff Beck with the Jan Hammer Group Live (1977).

I 1980- og 1990-årene gav Jeff Beck bare sporadisk ut album: Flash (1985, deriblant enkelte spor med Rod Stewart og Jan Hammer), Guitar Shop (1989), Crazy Legs (1993, en hommage til Cliff Gallup, Who else (1999), og You Had It Coming (2001). Jeff Beck vant Grammy for tredje gang i kategorien Best Rock Instrumental Performance for sporet «Dirty Mind» på albumet You Had It Coming. Han spilte også som gjestemusiker, blant annet på Jon Bon Jovis Blaze of Glory (1990), Roger Waters' Amused to Death (1992) og Kate Bush' The Red Shoes (1993).

I 2016 gav han ut albumet Loud Hailer i samarbeid med vokalisten Rosie Bones og gitaristen Carmen Vandenberg.

I 2009 ble Beck innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

I 2010 var Beck og Herbie Hancock hovedattraksjon på konserten i Romsdalsmuseet under Moldejazz.

Jeff Beck regnes som en av de mest innflytelsesrike gitaristene i rockens historie. Som sine egne inspirasjonkilder oppgir han selv Les Paul, the Shadows, Cliff Gallup, Ravi Shankar, Roy Buchanan, Chet Atkins, Django Reinhardt, Steve Cropper, Lonnie Mack og John McLaughlin

Jeff Beck fikk aldri samme brede publikumsappell og kommersielle gjennomslag som sine samtidige, Eric Clapton og Jimmy Page, men er en av de meste respekterte og avholdte gitarister blant musiker-kolleger, og kalles i blant «gitaristenes gitarist». Jeff Beck er ført opp som nummer fem på Rolling Stone Magazines 2011-liste over verdens største gitarister gjennom tidene. Queen-gitaristen Brian May har sagt: «Min oppfatning av gitaren endrer seg radikalt hver gang jeg hører på Jeff Beck. Han er langt, langt der ute og gjør ting du aldri hadde forventet.»

Jeff Beck har uttalt «Jeg bryr meg ikke om regler. Faktum er at om jeg ikke bryter reglene minst ti ganger i hver låt har jeg ikke gjort jobben min skikkelig.» Wikipedia

85 år
Øystein Lønn (Forfatter)
1936 - 2022

Øystein Lønn (Norge)

Forfatter, journalist, dramatiker

Født:
12. april 1936 (88 år siden)

Døde:
10. januar 2022 (85 år) (2 år siden)

Øystein Lønn var en norsk forfatter bosatt i Kristiansand. Han fikk en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Nordisk råds litteraturpris.

Lønn debuterte i 1966 med novellesamlingen Prosesjonen og fulgte opp med romanen Kontinentene i 1967. Han var på den tiden påvirket av den franske nyromanen. Den franske påvirkningen er tydeligst i romanen Hirtshals, Hirtshals (1975), men kan også sees i Arkeologene (1971)

Fortellingen Lu fra 1977 markerer et skille i Lønns forfatterskap. Den handler om en mann som ikke har begått en forbrytelse, men tror han har sett en. Derfor må han flykte. Etter dette blir flukttemaet framtredende i mange av Lønns romaner. Kriminalsjangeren begynte han å leke med allerede når han skrev Hirtshals, Hirtshals og fortsatte gjennom 1980-tallet.

Lønn tilbragte store deler av de første årene som forfatter i Spania der også romanen Veien til Cordoba (1981) ble skrevet. Hovedpersonen Blakey reiser dit for å besøke en syk venninne. I løpet av denne reisen konfronteres han flere ganger med sin radikale fortid, og han begynner å lure på hvordan og hvorfor han har blitt så konform. Vanens makt og bedagelighetens tvang introduseres som tema, og Lønn skal bruke de neste 20 årene på å fundere på disse tingene.

Fra 1984 til 1991 ga Lønn ut tre romaner som i en slags trilogi: Bjanders Reise, Tom Rebers siste retrett og Thomas Ribes femte sak. Disse tre bøkene er alle lagt til Sørlandet.

I 1993 fikk han Brageprisen for novellesamlingen Thranes metode og i 1996 Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen Hva skal vi gjøre i dag. Unni Straume filmatiserte tittelnovellen i denne Thranes metode med Petronella Barker og Bjørn Sundquist i hovedrollene i 1998. I 1999 kom romanen Maren Gripes nødvendige ritualer.

Etter tusenårsskiftet utga Lønn en ny romantrilogi: Ifølge Sofia (2001), Simens Stormer (2003) og Etter Sofia (2010). I disse introduseres tre, fire nye skikkelser som følges gjennom flere romaner. Hver roman har en ny hovedperson, men bipersonene dukker opp i flere av romanene.

Lønn skrev 14 romaner, fem novellesaminger og to skuespill. Han er oversatt til femten språk, blant annet engelsk, tysk, fransk, nederlandsk, russisk og hindi. Wikipedia

72 år
Nils A. Røhne (Politiker)
1949 - 2022

Nils A. Røhne (Norge)

Politiker, ordfører

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Amund Røhne

Født:
20. april 1949 (75 år siden)

Døde:
10. januar 2022 (72 år) (2 år siden)

Nils Amund Røhne var en norsk politiker og ordfører i Stange kommune for Arbeiderpartiet.

Røhne var i politisk rådgiver i Administrasjonsdepartementet fra 1994 til 1996 og deretter statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet til 1997. Han var lærer fra 1973 og lektor fra slutten av 1980-årene. Han var ansatt som rådgiver i internasjonale spørsmål i Norges forskningsråd i årene 1997 til 1998 og deretter utenlandssjef i Norsk Folkehjelp frem til 2005. Han begynte da som rådgiver i Hedmark fylkeskommune fra 2005 og var der frem til han ble ordfører i 2007. Røhne ble gjenvalgt i 2011 da Arbeiderpartiet fikk over 50 % av stemmene i Stange.

Høsten 2020 fikk Røhne påvist kreft. Den 10. januar 2022 døde han av sykdommen. Wikipedia

71 år
Thorleif Torstensson (Sanger)
1949 - 2021

Thorleif Torstensson (Sverige)

Sanger, musiker, saksofonist, gitarist

Født:
26. juni 1949 (74 år siden)

Døde:
10. januar 2021 (71 år) (3 år siden)

Thorleif Torstensson var en svensk sanger, saksofonist og gitarist.

Frem til bandoppløsningen i 2012 var med i dansebandet Thorleifs. Han var med i Thorleifs siden starten i 1962. I 2003 ble han tildelt han Guldklaven i kategorien «Årets blåsare» og i 2019 fikk han juryens spesialpris.

Torstensson deltok med dansebandet Thorleifs i Melodifestivalen i 2009 med sangen «Sweet kissin' in the moonlight».

Thorleif Torstensson har også hatt en liten gjesterolle i dem svenske såpeoperaen Rederiet. Han er utdannet teleingeniør.

Torstensson døde 71 år gammel som følge av COVID-19 10. januar 2021. Wikipedia

79 år
Qabus ibn Saʿid Al Saʿid (Sultan av Oman)
1940 - 2020

Qabus ibn Saʿid Al Saʿid (Oman)

Sultan av Oman

Født:
18. november 1940 (83 år siden)

Døde:
10. januar 2020 (79 år) (4 år siden)

Qabus ibn Saʿid Al Saʿid var den 56. herskeren og 14. Al Saʿīd-sultanen av Oman og dets territorier. Han overtok makten etter å ha styrtet faren Saʿīd ibn Taymur i et palasskupp 23. juli 1970. Wikipedia

69 år
David Bowie (Musiker)
1947 - 2016

David Bowie (Storbritannia)

Musiker, skuespiller, kunstmaler, gitarist, saksofonist, komponist, plateprodusent, låtskriver, sanger, pianist, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
David Robert Haywood Jones

Født:
8. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
10. januar 2016 (69 år) (8 år siden)

David Bowie var en britisk sanger, komponist, multi-instrumentalist, musikkprodusent, arrangør, maler og skuespiller. Han var involvert i musikkbransjen i over fem tiår, og ble betraktet av kritikere og andre musikere som en innovatør, særskilt for sitt arbeid på 1970-tallet.

Bowie ble født og oppvokst i sørlige London, og utviklet tidlig en interesse for musikk. Han studerte kunst, musikk og design, ble dyktig på saksofon, og dannet sitt først band da han var 15 år. Han begynte en profesjonell karriere som musiker i 1963. Sangen «Space Oddity» ble hans første listeplassering på den britiske hitlisten etter at singelen ble utgitt 11. juli 1969. Etter periode på tre år med eksperimentering innen musikksjangere, kunstformer og klesstiler, omskapte han seg i glamrocktiden med sitt oppsiktsvekkende og androgyne alter ego Ziggy Stardust. Denne scenefiguren ble ytterligere utviklet i singelen «Starman» og albumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

I 1975 fikk Bowie sin første betydelig amerikanske suksess med både singelen «Fame» og albumet Young Americans, i en sjanger som Bowie kalte for «plastikk-soul». Både singelen og albumet nådde førsteplassen på hver sin respektive hitliste. Lydbildet markerte et radikalt stilskifte som innledningsvis fremmedgjorde mange av hans britiske tilhengere. Han forvirret og forbløffet forventningene til både sitt plateselskap og sitt amerikanske publikum ved å spille inn elektronisk musikk med albumet Low (1977). Samarbeidsprosjektene med Brian Eno ble senere kjent som «Berlin-trilogien» og besto av Low, etterfulgt av "Heroes" (1977) og Lodger (1979) som begge nådde øverst på den britiske hitlistene og ble kritiker-rost. Etter ujevn kommersiell suksess på slutten av 1970-tallet, fikk Bowie igjen en topplassering på den britiske singellisten med singelen «Ashes to Ashes» (1980), og albumet Scary Monsters (and Super Creeps), som var mindre eksperimentell og besto av et mer kommersielt tilgjengelig lydbilde enn de forgående utgivelsene. I samarbeid med gruppa Queen i 1981 utga han sangen «Under Pressure». Bowie var på sitt mest kommersielle og tilgjengelige for et bredere publikum i 1983 med albumet Let's Dance og de to første singlene fra albumet, «Let's Dance» og «China Girl». Gjennom hele 1990- og 2000-tallet fortsatte Bowie å eksperimentere med musikalske stiler, inkludert drum & bass («jungelmusikk») og industrimusikk. Bowie hadde også en vellykket, men sporadisk filmkarriere. Blant hans roller var hovedrollefiguren i The Man Who Fell to Earth (1976), major Celliers i Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), nissekongen Jareth i Labyrinth (1986), Pontius Pilatus i The Last Temptation of Christ (1988), og som Nikola Tesla i The Prestige (2006), dessuten mindre roller og opptredener i andre spillefilmer og TV-filmer.

Bowies virkning, som beskrevet av hans biograf David Buckley, var at han utfordret kjerneverdiene i rockemusikken i sin tid. Musikkanmelderen Brad Filicky skrev at i over fem tiår var Bowie «en musikalsk kameleon, utfordret og dikterte trendene like mye som han tilpasset seg til dem, påvirket mote og popkulturen.» Gjennom sin karriere solgte han beregnet 140 millioner plater verden over. I Storbritannia ble han belønnet med ni platina-plater, elleve gull-plater og åtte sølv-plater, og i USA mottok han fem platina og sju gull. Han ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1996. Bowie toppet den norske singellista Topp 20 med singlene «Cat People (Putting Out Fire)» og «Let's Dance» og albumlista Topp 40 med albumene Let's Dance i 1983, The Next Day i 2013 og hans siste album Blackstar i 2016.

Bowie sluttet å turnere og gi konserter etter 2004, og hans siste sceneopptreden fant sted under en veldedighetskonsert i 2006. I 2013 kom albumet The Next Day etter en pause på ti år fra plateinnspilling. Bowie forble musikalsk aktiv til det siste; hans siste album, Blackstar, kom fødselsdagen 8. januar 2016, to dager før han døde av leverkreft. Bowie etterlot seg kona Iman, deres datter Alexandria Zara Jones, og sønnen Duncan Jones fra hans første ekteskap med Angie Bowie. Wikipedia

75 år
Torbjørn Yggeseth (Idrettsleder)
1934 - 2010

Torbjørn Yggeseth (Norge)

Idrettsleder, flyger

Født:
18. juni 1934 (89 år siden)

Døde:
10. januar 2010 (75 år) (14 år siden)

Torbjørn Yggeseth var en norsk skihopper, pilot og idrettsleder. Han konkurrerte for Heggedal Idrettslag i Asker da han var aktiv.

Yggeseth tok examen artium i 1953 før han gikk inn i Forsvaret der han utdannet seg til jagerflyger på flyskolen i Canada. Han ble senere pilot og testflyger i SAS der han var til han gikk av med pensjon i 1994.

Yggeseth vant skiflygingsrennet i Kulm i 1959, og fikk samme år Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn». Han ble nummer fem i OL 1960 i Squaw Valley. I 1963 vant Yggeseth hopprennet i Holmenkollen. I den tysk-østerrikske hoppuken kom han på andreplass sammenlagt både i 1962/63 og 1963/64, og han vant to enkeltrenn, i Bischofshofen sesongen 1962/63 og i Oberstdorf sesongen 1963/64. Hans beste plasseringer i NM var en andreplass i 1963 bak Torgeir Brandtzæg og en fjerdeplass i 1958. I OL 1964, da det for første gang ble arrangert to hopprenn i et OL, kom han på 14.- og 28.-plass.

I 1965 var Yggeseth sammen med Per Jorsett kommentator fra NM i hopp i Skuibakken. Der uttalte han: «... selv for Engan er det ikke moro å hoppe etter Wirkola». Dette er første gang det er registrert at dette uttrykket ble brukt.

Yggeseth var leder for hoppseksjonen til Det internasjonale skiforbundet fra 1982 til 2004. Han ble omstridt i 2004 da han nektet kvinnelige hoppere å delta i skiflygingsrenn.

I 2008 ble Yggeseth diagnostisert med uhelbredelig prostatakreft. Sykdommen førte til at han måtte ta en livsnødvendig operasjon. Operasjonen gjorde ham lam fra livet og ned slik at han ble sittende i rullestol. Wikipedia

78 år
Thor Knudsen (Politiker)
1927 - 2006

Thor Knudsen (Norge)

Politiker, journalist, redaktør

Født:
30. mai 1927 (97 år siden)

Døde:
10. januar 2006 (78 år) (18 år siden)

Thor Haakon Knudsen var en norsk pressemann og politiker (H).

Han hadde examen artium fra 1947, læretid som journalist i Tønsberg Blad 1947–1949, pressekurs i Tysklandsbrigaden (og samtidig redaktør i garnisonavisen Nytt land) 1948–1949 samt pressekurs i forbindelse med Journalistakademiets avslutning i 1954. Knudsen var presseoffiser og vernepliktig kaptein under flere store feltøvelser i 1950- og 1960-årene, foruten journalist i Tønsberg Blad 1949–1956. I 1956 ble han ansatt i Høyres Pressebyrå, hvor han var stortingsmedarbeider 1956–1958, redaksjonssekretær 1958–1968 og politisk redaktør 1968–1970. Han var dessuten pressemedarbeider ved den norske FN-delegasjonen i New York i 1969. I sin journalistiske karrière nådde han toppen som redaktør i Sandefjords Blad 1971–1977, og hadde deretter permisjon fra stillingen frem til 1984.

Til hans mange verv i pressens organisasjoner kan nevnes nestformann i Vestfold Journalistklubb 1952–1954, styremedlem i Vestfold konservative presseklubb og styremedlem i Den Konservative Presses Forening 1971–1977, styremedlem i NTB 1971–1980 samt formann i Vestfold, Telemark og Buskerud redaktørforening 1976–1977. Knudsen var også styremedlem i Sandefjord Riksmålsforening 1974–1977 og fra 1999 samt president i Sandefjord Rotaryklubb 1975–1976.

Knudsen tilhørte partiets verdikonservative fløy, og først og fremst hans opplevelse av andre verdenskrig medførte et sterkt engasjement for forsvars- og sikkerhetspolitikk. Knudsen var statssekretær i Forsvarsdepartementet 1970–1971 og innvalgt på Stortinget fra Vestfold 1977–1989, herunder medlem 1977–1981 og nestleder 1981–1989 i Stortingets forsvarskomité, medlem av Stortingets utvidede utenriks- og konstitusjonskomité 1981–1989 og president i Lagtinget 1981–1989. Som stortingsrepresentant var han også delegat til KSSE-konferansene i 1977, 1981 og 1985, Høyres forsvarspolitiske talsmann 1981–1989, medlem av Høyres gruppestyre og sentralstyre 1981–1989 samt delegat til FNs generalforsamling og NATOs parlamentarikerforsamling.

Til hans mange andre verv kan regnes medlem av Oslo skolestyre 1968–1970, styremedlem i Folk og Forsvar 1971–1991 (formann 1980–1991), medlem av Vestfold Høyres fylkesstyre 1973–1989, formann i Vestfold Høyres politiske utvalg 1973–1980, medlem av Høyres kirke- og statsutvalg 1974–1976, nestformann i Sandefjord forsvarsforening 1975–1981, styremedlem i Den norske atlanterhavskomité 1977–1989, formann i Høyres befalsutvalg 1979–1980, medlem av Europabevegelsens sikkerhetspolitiske utvalg 1987–1988 og president i Norges Forsvarsforening 1989–1995. Wikipedia

72 år
Kalevi Hämäläinen (Langrennsløper)
1932 - 2005

Kalevi Hämäläinen (Finland)

Langrennsløper

Født:
13. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
10. januar 2005 (72 år) (19 år siden)

Kalevi Hämäläinen var en finsk langrennsløper. Han hadde sin storhetstid på slutten av 1950-årene og begynnelsen av 1960-årene. Wikipedia

77 år
Josephine-Charlotte av Belgia (Prinsesse)
1927 - 2005

Josephine-Charlotte av Belgia (Belgia)

Prinsesse, politiker, storhertuginne av Luxembourg

Født:
11. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
10. januar 2005 (77 år) (19 år siden)

Joséphine-Charlotte av Belgia (Joséphine-Charlotte Stéphanie Ingeborg Elisabeth Marie-José Marguerite Astrid, født 11. oktober 1927, død 10. januar 2005) var storhertuginne av Luxembourg. Hun var datter av Leopold III av Belgia og Astrid av Sverige. Hun tilhørte det tyske fyrstehuset Sachsen-Coburg-Gotha, en gren av Wettin-familien, og ble født på det kongelige slott i Brussel. Wikipedia

60 år
Kira av Preussen (Prinsesse)
1943 - 2004

Kira av Preussen (Tyskland)

Prinsesse, aristokrat

Født:
27. juni 1943 (80 år siden)

Døde:
10. januar 2004 (60 år) (20 år siden)

Prinsesse Kira av Preussen var den nest eldste datteren av prins og tronpretendent Louis Ferdinand (1907–1994) og hans hustru, den russiskfødte storfyrstinnen Kira Kirillowna (1909–1967).

Kira av Preussen har engasjert seg i forskjellige veldedige tyske stiftelser, bl.a. Prinzessin Kira von Preußen Stiftung og i Russlandshjelpen. Wikipedia

95 år
Tordis Maurstad (Skuespiller)
1901 - 1997

Tordis Maurstad (Norge)

Skuespiller

Født:
24. desember 1901 (122 år siden)

Døde:
10. januar 1997 (95 år) (27 år siden)

Tordis Maurstad var en norsk skuespiller, kjent fra teaterscene, radio og fjernsyn.

Hun var knyttet til Det norske teatret i over 50 år og gjestet ved flere andre teatre, foruten å være flittig benyttet på film, TV og radio gjennom mange tiår.

Hun var datter av Albert Lauritz Witzøe og Anne Marie Bjerkestrand. Hennes farbror var stortingsmann Endre Witzøe. Tordis Maurstad var gift med kollega Alfred Maurstad, senere kjæreste med Jakob Sande og samboer og ektefelle av forfatter og dramatiker Helge Krog fra 1949 til 1962 (hans død). Hennes sønn fra første ekteskap er skuespilleren Toralv Maurstad. Wikipedia

82 år
Tore Hamsun (Kunstmaler)
1912 - 1995

Tore Hamsun (Norge)

Kunstmaler, forfatter, biograf

Født:
6. mars 1912 (112 år siden)

Døde:
10. januar 1995 (82 år) (29 år siden)

Tore Hamsun var en norsk kunstmaler og forfatter; han var sjef for Gyldendal under krigen.

Han var sønn av forfatteren og nobelprisvinneren Knut Hamsun og skuespilleren Marie Hamsun. Da han var fem år gammel flyttet familien fra Hamarøy til storgården Nørholm ved Grimstad. I likhet med sine tre søsken viste han tidlige kunstneriske evner; alle var da også påtenkt en kunstnerisk karriere, men Tore var den eneste som gjennomførte. Han begynte på Torstein Torsteinsons malerskole i 1933, og studerte ved kunstakademiet i München i 1934-35. Senere fullførte han utdannelsen ved Statens kunstakademi i Oslo, og debuterte som maler i Oslo i 1940. Som maler er han husket for sine landskapsmalerier, påvirket av fransk impresjonisme, og ofte med motiver hentet fra farens bøker.

Han fungerte som forlagssjef for Gyldendal Norsk Forlag i perioden 1942–44, etter at forlagssjef Harald Grieg hadde blitt arrestert i 1941. Faren Knut Hamsun var en av grunnleggerne og eierne av forlaget. Hamsun engasjerte seg også mot jødeforfølgelsene. Han hadde i Berlin blitt venn med litteraten Max Tau, som han i 1938 hjalp å flykte til Norge og lot ham bo i sin leilighet i Oslo. I forbindelse med aksjonen mot jødene i Oslo under krigen hjalp Hamsun Tau på nytt å flykte. Etter annen verdenskrig satt han fengslet i fem måneder på grunn av sitt medlemskap i Nasjonal Samling.

Hamsun utgav i 1940 en liten biografi på tysk over faren, Mein Vater Knut Hamsun. Boken utkom på norsk i 1952 i en sterkt utvidet utgave, og i en ytterligere utvidet og bearbeidet utgave i 1987. Han utgav også en samling med farens brev i 1956. I 1984 debuterte han skjønnlitterært med Mannen fra havet. Flere av hans bøker er oversatt til tysk.

Han hadde odelsretten til farens gård Nørholm, men ga den til broren Arild og bosatte seg heller like ved, i Nørholmskilen. Tore Hamsun var gift og fikk tre barn med pianisten Ruth Elisabeth Grung (1916–1998). I 1953 giftet han seg med malerinnen Marianne Doris Ferring, de fikk to barn. Han døde av skadene han fikk etter en trafikkulykke på Gran Canaria der han og konen hadde bolig. Wikipedia

66 år
André Bjerke (Forfatter)
1918 - 1985

André Bjerke (Norge)

Forfatter, lyriker, oversetter, manusforfatter, sjakkspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jarl André Bjerke

Født:
30. januar 1918 (106 år siden)

Døde:
10. januar 1985 (66 år) (39 år siden)

Jarl André Bjerke var en norsk forfatter, gjendikter, lyriker og sjakkspiller som ble toneangivende i efterkrigstidens norske litteratur- og sprogdebatt, henholdsvis som forkjemper for tradisjonell verseform og riksmålssaken. Wikipedia

82 år
Sverre Jordan (Komponist)
1889 - 1972

Sverre Jordan (Norge)

Komponist, dirigent, pianist, musikkritiker

Født:
25. mai 1889 (135 år siden)

Døde:
10. januar 1972 (82 år) (52 år siden)

Sverre Jordan var en norsk komponist og dirigent. Han var kapellmester ved Den Nationale Scene.

Fra 1907 til 1914 studerte han komposisjon i Berlin. Han debuterte som pianist i Bergen i 1911. Jordan har i tillegg til scenemusikk skrevet kor-, orkester- og kammermusikk. Arven etter Jordan omfatter ca. 200 romanser til tekster av blant andre Knut Hamsun, melodramaet Feberdigte (1921), Holbergsilhouetter (Op. 39, 1938) og en fiolinkonsert.

Fra 1918 til 1949 var han gift med Magda Blanc, en av de fremste skuespillerne ved Den Nationale Scene, fra 1949 med Nina Sandvik Kristensen. Wikipedia

87 år
Coco Chanel (Moteskaper)
1883 - 1971

Coco Chanel (Frankrike)

Moteskaper, koreograf, kunstner, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Gabrielle Bonheur Chanel

Født:
19. august 1883 (140 år siden)

Døde:
10. januar 1971 (87 år) (53 år siden)

Gabrielle «Coco» Bonheur Chanel var en fransk moteskaper som grunnla motehuset Chanel. Hun er mest kjent som skaperen av kjolen «den lille sorte» og parfymen Chanel No. 5. Chanel ble av magasinet The Times kåret til én av århundrets hundre viktigste og innflytelsesrike personligheter. I 2008 ble det produsert tre filmer samt en Tv-serie om henne. Wikipedia

66 år
Dashiell Hammett (Forfatter)
1894 - 1961

Dashiell Hammett (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, journalist, litteraturkritiker, prosaforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Dashiell Hammett

Født:
27. mai 1894 (130 år siden)

Døde:
10. januar 1961 (66 år) (63 år siden)

Dashiell Hammett var en amerikansk kriminalforfatter og filmdramatiker. Som foregangsmann innenfor den «hardkokte skolen» regnes han idag som en av 1900-tallets betydeligste amerikanske forfattere. Wikipedia

65 år
Sinclair Lewis (Forfatter)
1885 - 1951

Sinclair Lewis (USA)

Forfatter, romanforfatter, dramatiker, journalist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Harry Sinclair Lewis

Født:
7. februar 1885 (139 år siden)

Døde:
10. januar 1951 (65 år) (73 år siden)

Sinclair Lewis var en amerikansk forfatter. Han ble i 1930 den første amerikaner som ble tildelt Nobelprisen i litteratur.

Sinclair Lewis' fødested Sauk Centre er en småby som idag (2019) har rundt 4 000 innbyggere. Han hadde to eldre brødre. Faren Edwin J. Lewis, som var lege, var en streng oppdrager som hadde problemer med å forholde seg til den usportslige og følsomme Sinclair. Moren Emma Kermott Lewis døde i 1891, da Sinclair Lewis var seks år gammel.

Ett år etter morens død giftet faren seg med Isabel Warner, som Sinclair ble svært glad i. Han begynte tidlig å lese bøker, og allerede som barn skrev han dagbok. Som trettenåring gjorde han et mislykket forsøk på å rømme hjemmefra for å bli trommeslager i den spansk-amerikanske krigen. Etterpå rømningsforsøket begynte han å skrive romantisk poesi, og gikk deretter over til å dikte opp romantiske fortellinger om riddere og skjønne jomfruer.

Som ung mann ble han student ved Yale University. Underveis deltok han som vaktmester i Upton Sinclairs utopiske, sosialistiske eksperiment Helicon Hall (1906–1907).

Etter hvert viet Sinclair Lewis stadig mer tid til sin forfattervirksomhet. Han arbeidet i en årrekke som frilansskribent for tidsskrifter og forlag, og var stadig på reise omkring i USA. I 1920 utgav han romanen Main Street, som ble en stor suksess og den første av en lang rekke romaner med satiriske skildringer av amerikanske samfunnsforhold og av gjennomsnittsamerikanernes livsform og tenkesett. I 1921 hadde han publisert seks romaner. I 1922 ble han verdensberømt med romanen Babbitt (oversatt til norsk i 1931), hvis hovedperson representerte den besteborgerlige forretningsstand. To andre sentrale temaer i Lewis' forfatterskap er avdekking av kvakksalvere og av umoralske eller dobbeltmoralske prester.

Lewis ble i 1930 den første amerikaneren som fikk Nobelprisen i litteratur.

Typisk for hans romaner er den reportasjepregede behandlingen av dokumentarisk og aktuelt samtidsstoff, slik han for eksempel behandler legestanden i Arrowsmith (1924; norsk overs. 1940), amerikanernes møte med Europa i Dodsworth (1929; norsk overs. 1934), amerikansk straffelovgivning i Ann Vickers (1933; norsk overs. s.å.) og det totalitære system som truer demokratiene i It Can't Happen Here (1935; norsk overs. 1936). I Kingsblood Royal (1947; norsk overs. Av kongelig blod, 1949) skrev han om rasefordommer. From Main Street to Stockholm (1952) og The Man from Main Street (1953) er samlinger av brev og essayer.

Alkohol spilte alltid en stor rolle i hans liv, og han døde i Roma i 1951 som følge av sin alkoholisme. Wikipedia

79 år
Jean-Léon Gérôme (Kunstmaler)
1824 - 1904

Jean-Léon Gérôme (Frankrike)

Kunstmaler, billedhugger

Født:
10. mai 1824 (200 år siden)

Døde:
10. januar 1904 (79 år) (120 år siden)

Jean-Léon Gérôme var en fransk kunstmaler og skulptør. Gérôme gjorde seg bemerket for sine akademiske kunstverker sammen med historiske hendelser. Mange av hans malerier omhandler ulike motiver innenfor orientalisme, gresk mytologi, portrettmalerier og klassiske fremstillinger.

Gérôme er anerkjent som en av de viktigste malerne fra denne akademiske perioden, og i tillegg til å være maler, var han også lærer med svært mange elever. Mange av hans bilder henviser til Orienten, mens andre viser berømte historiske begivenheter. Et av hans mest kjente maleri er av Napoléon foran sfinksen i Giza i Egypt fra 1867. Verkene hans befinner seg i dag i større kunstsamlinger og -museer over det meste av verden. Wikipedia

68 år
Martin Andreas Udbye (Komponist)
1820 - 1889

Martin Andreas Udbye (Norge)

Komponist, musiker

Født:
18. juni 1820 (204 år siden)

Døde:
10. januar 1889 (68 år) (135 år siden)

Martin Andreas Udbye var en norsk komponist og organist.

Martin Andreas Udbye ble født i Trondhjem, sønn av tollrorskarl Ole Jonsen Udbye (1785–1856) og Birgitte Øien (1781–1866). Udbye arbeidet som lærer i barneskolen i Trondhjem, han virket også som organist ved Hospitalskirken (1844–69) og Vår Frue kirke (1869–85). I 1851 reiste Udbye til Leipzig, hvor han studerte orgel og komposisjon. Året etter var han tilbake i hjembyen, hvor han ble ansatt som musikklærer ved Trondheim katedralskole.

Til å være så godt som selvlært, komponerte Udbye en imponerende mengde verk av forskjellig karakter, blant annet den første norske opera: Fredkulla. Noen mindre utdrag av operaen ble framført i 1858 og ble møtt med entusiasme.

Operaen Fredkulla ble antatt av Christiania Theater og skulle oppføres der, men hele prosjektet stoppet opp da teatret brant ned like før premieren i 1877. Operaen ble liggende uoppført inntil NRK rekonstruerte materialet og produsert en konsertversjon som ble sendt på radio i 1958. I 1997 ble Fredkulla endelig uroppført som sceneverk, det skjedde i Trondheim under byens 1000-års feiring.

Udbye har komponert flere mindre sceneverk. Han har også komponert flere kor-verk, tre strykekvartetter (1851–55), en fantasi for fiolin og orkester (1866), pianotrioer, og en rekke verk for orgel. Wikipedia

47 år
Samuel Colt (Oppfinner)
1814 - 1862

Samuel Colt (USA)

Oppfinner, gründer, håndverker

Født:
19. juli 1814 (209 år siden)

Døde:
10. januar 1862 (47 år) (162 år siden)

Samuel Colt er mest kjent for oppfinnelsen av revolveren «Colt» som ble mye brukt av amerikanske nybyggere i det vestlige USA på 1800-tallet. Wikipedia

<<
10. Januar
>>