Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 20% rabatt ved påmelding til nyhetsbrev
3 År
Få 20% rabatt ved påmelding til nyhetsbrev
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Amberly
3 År
20% rabatt på fremkalling
4 År
20% rabatt på fremkalling
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på fremkalling. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
4 År
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
3 År
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
3 År
Januarsalg!
Opptil 60% rabatt
1 Uke
Januarsalg!
Opptil 60% rabatt
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. januar 2021.
Gå til MyTrendyPhone
1 Uke
10% rabatt på alle navnelapper
3 År
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
3 År
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. Januar

Om dagen

26. Januar er dag 26 i 2021, og er i uke 4. Det er 339 dager igjen av året.

Historie

10 år siden

2010: Hønefoss kirke brenner ned til grunnen

Rett før klokken 17 tirsdag 26. januar 2010 fikk Ringerike brann- og redningstjeneste melding om at Hønefoss kirke sto i brann. Fra brannen ble varslet gikk det ti minutter til bygningen var overtent. Brannvesenet klarte allikevel å redde mesteparten av kirkesølvet. Det førti meter høye tårnet raste sammen i 18-tiden.

I november 2009 ble det avdekket tolv feil ved det elektriske anlegget, men ingen av en slik karakter at det var grunn til å tro at de kunne forårsake en brann. Kirka hadde imidlertid ikke brannalarm, men paradoksalt nok skulle installeringen av dette begynt på onsdag, dagen etter at brannen la kirken i ruiner.

Ei ny kirke med ei kostnadsramme på 75 millioner kroner stod ferdig i 2017 og ble vigslet 10. desember. Wikipedia
19 år siden

2001: 15 år gamle Benjamin Hermansen blir knivdrept av nazister på Holmlia

Holmlia-drapet var et rasistisk motivert knivdrap 26. januar 2001 på Holmlia i Oslo hvor 15 år gamle Benjamin Labaran Hermansen ble drept.

Drapet skjedde like før midnatt fredag 26. januar 2001. Benjamin Hermansen sto og pratet med en kamerat utenfor nærbutikken sin da to unge menn kom ut av en bil og begynte å løpe mot dem. De to kameratene prøvde å stikke av, men Hermansen ble innhentet og drept. Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen ble pågrepet samme natt, mens Joe Erling Jahr ble pågrepet i Danmark 1. februar og utlevert noen dager senere. De tre tilhørte den nynazistiske grupperingen Boot Boys. Jahr, Kvisler og Andreassen ble dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel for drapet. Lagmannsretten fant det helt klart at drapet skjedde helt uprovosert, og at årsaken til at Benjamin Hermansen ble forfulgt, angrepet og drept alene var hans hudfarge. Wikipedia
115 år siden

1905: Prins Carl av Danmark blir Norges Konge og tar navnet Haakon VII

Haakon VII var Norges konge fra 1905 til 1957. Han ble døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, men gikk under navnet Carl og var prins av Danmark. Han giftet seg 22. juli 1896 med sin kusine Maud Charlotte Mary Victoria av Sachsen-Coburg-Gotha, prinsesse av Storbritannia og Irland. Wikipedia

Fødsler

47 år
Geir Jordet (Professor)
1974

Geir Jordet (Norge)

Professor

Født:
26. januar 1974 (47 år)

Geir Jordet er professor ved Norges idrettshøgskole (NIH). Han tok sin doktorgrad ved NIH i 2004, og var da den yngste ph.d.-kandidat uteksaminert fra skolen, og den første som tok graden innenfor fotball.

Fra 2004 til 2007 var Jordet førsteamanuensis i idrettspsykologi ved Universitetet i Groningen i Nederland.

Jordet forsvarte sin avhandling 3. februar 2004. Den hadde tittelen «Perceptual expertise in dynamic and complex competitive team contexts: An investigation of elite football midfield players». Hensikten med prosjektet var å undersøke hvordan, og under hvilke betingelser, spesialiserte midtbanespillere i fotball søker og undersøker informasjon, og hvilken informasjon de oppfatter som relevant i kampsituasjon og hvordan dette kan utvikles gjennom mental trening.

Totalt åtte profesjonelle fotballspillere fra flere land, alle på internasjonalt nivå, deltok i prosjektet. Han startet arbeidet med doktorgradsprosjektet ved Norges idrettshøgskole i september 1999 og oppholdt seg fire måneder ved New York University (høsten 2002) og 3 måneder ved University of Connecticut (høsten 2003), under arbeidet med prosjektet.

I 2005 ga Jordet ut boken «Sporty Business» i samarbeid med Anders Hall Grøterud. I boken forsøkte forfatterne å vise hvordan idrettspsykologi kan overføres til andre yrkesgrupper.

Jordet har grunnfag og mellomfag i idrett fra Norges idrettshøgskole og fullførte hovedfag samme sted i desember 1998. Han har også semesterenheter i psykologi ved Universitetet i Oslo. Tidligere har han vært trener i toppserien for kvinner. Han har også jobbet som rådgiver innen idrettspsykologi. Wikipedia

58 år
José Mourinho (Fotballtrener)
1963

José Mourinho (Portugal)

Fotballtrener, fotballspiller, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
José Mário dos Santos Mourinho Félix

Født:
26. januar 1963 (58 år)

José Mário dos Santos Mourinho Félix, bedre kjent som José Mourinho, er en portugisisk fotballtrener som er hovedtrener for den engelske klubben Tottenham Hotspur FC. Han har tidligere trent SL Benfica, União de Leiria, FC Porto, Chelsea FC, Inter, Real Madrid CF og Manchester United.

Mourinho har vunnet tre Premier League-titler, to Serie A-titler, to Primeira Liga-titler og en La Liga-tittel gjennom sin karriere. Han har vunnet Mesterligaen to ganger med to forskjellige klubber. Wikipedia

65 år
Eddie Van Halen (Gitarist)
1955 - 2020

Eddie Van Halen (Nederland)

Gitarist, sanger, komponist, plateprodusent, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Lodewijk van Halen

Født:
26. januar 1955 (66 år siden)

Døde:
6. oktober 2020 (65 år) (Kreft)

Edward «Eddie» Lodewijk Van Halen var en nederlandsk-amerikansk gitarist, låtskriver og plateprodusent, best kjent som medgrunnleggeren av hardrock-bandet Van Halen. Han spilte flere instrumenter, blant annet piano, keyboard, bassgitar og trommer.

Van Halen flyttet til California i 1962, der han lærte seg å spille klassisk piano sammen med sin bror Alex Van Halen. Han etterhvert lei av piano, og kjøpte seg et trommesett. Men hver gang Eddie var ute, øvde Alex på trommesettet hans. Etter en liten stund fant Eddie ut at Alex var mye bedre enn han, og han ga trommesettet til broren og kjøpte seg en gitar i stedet.

Edward begynte å spille gitar som tolvåring, og det skulle tidlig vise seg at han hadde talent for instrumentet. Da han var 14 år kunne han alle soloene til bandet Cream, som var bandet til hans favorittgitarist, Eric Clapton.

I 1974 gikk Eddie, hans bror Alex og Mark Stone sammen og dannet bandet «Mammoth». Stone ble ikke funnet god nok for bandet, og ble til slutt erstattet av Michael Anthony. De rekrutterte etter hvert David Lee Roth. Da de fant ut at det fantes et annet lokalt band som også kalte seg Mammoth, bestemte de seg for å endre navn. David Lee Roth ville ha navnet Van Halen, fordi han syntes det var stilig, inspirert av Santana. Wikipedia

68 år
Anders Fogh Rasmussen (Statsminister)
1953

Anders Fogh Rasmussen (Danmark)

Statsminister, samfunnsøkonom, politiker, generalsekretær i NATO

Født:
26. januar 1953 (68 år)

Anders Fogh Rasmussen er en dansk politiker (V). Han var Danmarks statsminister 2001–2009 og NATOs generalsekretær 2009–2014.

Rasmussen var medlem av Folketinget for det liberale partiet Venstre 1978–2009, skatteminister 1987–1992 og økonomiminister 1990–1992. Tidlig i 1990-årene førte han en liberalistisk kritikk av velferdsstaten, men har siden orientert seg mot det politiske sentrum. Etter å ha vært nestformann siden 1985, ble han formann i Venstre i 1998.

Rasmussen er den lengst sittende statsminister fra Venstre og den eneste statsministeren som har sittet sammenhengende i tre valgperioder. Venstre og Det Konservative Folkeparti regjerte i mindretall med støtte fra Dansk Folkeparti. Regjeringen gjennomførte skattelettelser, en forvaltningsreform og strengere restriksjoner på innvandring fra land utenfor EØS-området. I hans tid som statsminister besluttet Danmark å delta i krigene i Afghanistan og Irak. Da Danmark hadde formannskapet i EU i 2002, sluttførte Rasmussen EUs forhandlinger forut for den såkalte østutvidelsen i 2004.

Våren 2009 trakk han seg som partiformann og statsminister, etter at han hadde blitt utnevnt til generalsekretær i NATO. Rasmussen inntok dermed den høyeste, internasjonale stillingen som en dansk politiker noensinne har oppnådd. Hans mandatperiode ble forlenget med ett år og to måneder, og utløp den 30. september 2014. Siden har han drevet rådgivnings- og foredragsvirksomhet. Wikipedia

58 år
Jörg Haider (Politiker)
1950 - 2008

Jörg Haider (Østerrike)

Politiker, forretningsperson, advokat

Født:
26. januar 1950 (71 år siden)

Døde:
11. oktober 2008 (58 år) (12 år siden)

Jörg Haider var en østerriksk politiker. Han var guvernør i delstaten Kärnten fra 1989 til 1991 og igjen fra 1999 til sin død. Haider var leder av, og en av de viktigste figurene innen, det høyreorienterte østerrikske Frihetspartiet Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ). Han var sammen med andre utbrytere fra FPÖ med på å stifte partiet Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) («Alliansen for Østerrikes framtid») 3. april 2005 og ble fra 30. august 2008 igjen leder av dette etter å ha ledet partiet det første året. Også dette partiet har plass på ytterste høyreside i Østerrike. Haider ble oppfattet som en karismatisk politiker som var flink til å kommunisere med vanlige folk, og var svært populær i sin egen delstat. Wikipedia

85 år
Gerhard Bjelland (Skuespiller)
1936

Gerhard Bjelland (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gerhard Emil Bjelland

Født:
26. januar 1936 (85 år)

Gerhard Emil Bjelland er en norsk karakterskuespiller som har vært engasjert ved Nationaltheatret siden 1961. I denne perioden har han tolket nærmere 200 roller. Han har også en rekke oppgaver innen film, radioteater og fjernsyn bak seg. Wikipedia

82 år
Leiv Mjeldheim (Journalist)
1929 - 2011

Leiv Mjeldheim (Norge)

Journalist, professor, historiker

Født:
26. januar 1929 (92 år siden)

Døde:
12. oktober 2011 (82 år) (9 år siden)

Leiv Mjeldheim var en norsk historiker.

Han tok magistergraden i statsvitenskap i 1953. Han var utenriksmedarbeider i Bergens Tidende 1955–1966, universitetslektor i historie ved Universitetet i Bergen fra 1966, og professor samme sted 1975–1996. Hans fagområde var særlig norsk politisk historie og partiforhold.

Mjeldheims viktigste verk som historiker var to store bind om Venstres historie fra etableringen til 1940 – Folkerørsla som vart parti. Venstre få 1980-åra til 1905 og Den gylne mellomvegen. Tema frå Venstres historie 1905 – 1940. Han skrev også en studie av partiet under valgordningen av 1905/06: Parti og rørsle. Ein studie av Venstre i landkrinsane 1906-1918. Boken er detaljrik og veldokumentert med grunnlag i kilder fra en rekke arkiver, både lokalt og nasjonalt.

Mjeldheim skrev om sitt lokalmiljøs historie og ledet arbeidet i Arna bygdeboknemd.

Mjeldheim var dessuten forfatter og medforfatter til flere lærebøker i samfunnsfag og politikk. Wikipedia

83 år
Paul Newman (Skuespiller)
1925 - 2008

Paul Newman (USA)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, racerfører, gründer, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Leonard Newman

Født:
26. januar 1925 (96 år siden)

Døde:
26. september 2008 (83 år) (Lungekreft) (12 år siden)

Paul Leonard Newman var en amerikansk skuespiller og regissør. Han er kanskje best for sin opptreden i filmene The Hustler (1961), Rebell i lenker (1967) og Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Han var også grunnlegger og eier av Newman’s Own, et næringsmiddelselskap som donerer alt overskudd til veldedighet. Paul Newman døde av lungekreft i sitt hjem i Westport, 83 år gammel. Wikipedia

71 år
Nicolae Ceaușescu (Diktator)
1918 - 1989

Nicolae Ceaușescu (Romania)

Diktator, politiker, militær, cobbler

Født:
26. januar 1918 (103 år siden)

Døde:
25. desember 1989 (71 år) (Henrettet) (31 år siden)

Nicolae Ceaușescu var en rumensk kommunistisk politiker og Romanias statsleder fra 1967 til 1989. Wikipedia

69 år
Oluf Andreas Løwold (Skribent)
1830 - 1899

Oluf Andreas Løwold (Norge)

Skribent

Født:
26. januar 1830 (191 år siden)

Døde:
23. februar 1899 (69 år) (121 år siden)

Oluf Andreas Løwold var en norsk forfatter av lokalhistorisk litteratur for Rogaland.

Løwold flyttet til Stavanger i 1880 og bodde der i Salvagergata.

Etter at Løwold mistet hørselen viet han livet sitt til å skrive, og han var forfatter av en god del lokalhistorisk litteratur for Rogaland. Selv kalt han seg for en literat.

Løwold skrev også en del for tyske tidsskrifter, dels originale arbeider og dels oversettelser. Wikipedia

50 år
Achim von Arnim (Dikter)
1781 - 1831

Achim von Arnim (Tyskland)

Dikter, lyriker, romanforfatter, dramatiker, dikterjurist, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Joachim Friedrich Ludwig von Arnim

Født:
26. januar 1781 (240 år siden)

Døde:
21. januar 1831 (50 år) (190 år siden)

Ludwig Achim von Arnim var en tysk dikter, ved siden av Clemens von Brentano en av de viktigste representanter for den heidelbergske romantikk. Wikipedia

Dødsfall

94 år
Louis Nirenberg (Matematiker)
1925 - 2020

Louis Nirenberg (Canada)

Matematiker, universitetslærer

Født:
28. februar 1925 (95 år siden)

Døde:
26. januar 2020 (94 år)

Louis Nirenberg var en kanadisk-amerikansk matematiker som ga vesentlige bidrag til partielle differensialligninger.

I 1959 ble han tildelt Bôcherprisen, i 1982 Crafoordprisen, i 1994 Leroy P. Steele-prisen og i 1995 National Medal of Science. I 2015 ble han tildelt Abelprisen «for slående og fruktbare bidrag til teorien for ikke-lineære partielle differensialligninger og deres anvendelser i geometrisk analyse». Wikipedia

41 år
Kobe Bryant (Basketballspiller)
1978 - 2020

Kobe Bryant (USA)

Basketballspiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kobe Bean Bryant

Født:
23. august 1978 (42 år siden)

Døde:
26. januar 2020 (41 år)

Kobe Bean Bryant var en amerikansk basketballspiller. Bryant tilbragte ti år av oppveksten sin i Italia, hvor hans far, Joe «Jellybean» Bryant, spilte profesjonell basketball. Bryant ga seg selv kallenavnet «Black Mamba», og inngikk et samarbeid med Nike for å starte et ungdomslag kalt «Mamba League», med mål om å gi hundrevis av barn gratis tilgang til sporten.

Bryant opprettet Mamba Sports Academy for å gi bredere friidretts- og livsstilsopplæring til konkurrenter på alle nivåer i en rekke idretter. Bryant var på vei til en Mamba Sports Academy-kamp da han, datteren hans Gianna og syv andre mennesker døde i helikopterulykke. Wikipedia

64 år
Dag Frøland (Skuespiller)
1945 - 2010

Dag Frøland (Norge)

Skuespiller, teatersjef, forfatter, komiker, sanger

Født:
16. september 1945 (75 år siden)

Døde:
26. januar 2010 (64 år) (11 år siden)

Dag Frøland var en norsk revyartist, forfatter og tidligere teatersjef. Han vokste opp i Aurdal og Oslo. Han var bror av legen og aids-spesialisten Stig Frøland.

Dag Frøland var en av de mest sentrale revyskaperne i Norge i årene 1976–89. Hans varemerke var spektakulære utstyrsrevyer preget av glamour, kjendisparodier og litterære tekster med referanser både til samtiden og verdenshistorien. Han radiodebuterte syv år gammel og i 1956 debuterte han som plateartist med 78-platen «Cowboytrall»/«Lille Ann-Mari fra Haukeli» (Musica). Han begynte tidlig å skrive, blant annet i Akers Avis, der han ble kulturredaktør som 14-åring, og i Aftenposten. Etter en utmerket artium ved Oslo katedralskole begynte Frøland å studere medisin, men avbrøt studiet for å satse på revy.

Dag Frølands profesjonelle debut som aktør og revyforfatter startet i Sverige med en bejublet parodi på den store svenske revyartisten og visekongen Karl Gerhard på Cabarethallen i Göteborg da han var 16 år gammel. Nummeret ble hentet til Chat Noirs 50-årsjubileum i 1962. I 1964, 19 år gammel, ble han sendt til London av NRK for å intervjue en av verdens største skuespiller og dramatikere sir Noël Coward. Intervjuet ble senere sendt i radio. I 1966, 20 år gammel, oversatte han Gaetano Donizettis opera Elskovsdrikken til norsk for Den norske Opera. I 1967 spilte han inn sin versjon av «Du skal få en dag i mårå» (Melodi: Otto Nielsen, tekst: Alf Prøysen) på singleplate for Columbia. Året etter, i 1968, spilte Stordahl og Engedahl inn Frølands komposisjon «Vi har tro på et varmere klima» på singleplate for Odeon. I 1968 var barneplaten La oss leke Daktari med Dag Frøland en populær gjenganger i Ønskekonserten. I 1969 spilte Anita Hegerland inn Frølands komposisjon «Det er mammas dag i dag» på singlen Nor-Disc NOR 201. Han skrev tekster og melodier til flere kjente plateartister, deriblant en rekke barnesanger til Anita Hegerland og Eivind Løberg.

I 1970-årene laget han et stort antall radioprogrammer og ble landskjent med serien Har du lyst, har du lov (våren og høsten 1973), der han sammen med Tore Ryen lokket alvorsmennesker som Trygve Bratteli og Kåre Willoch ut på glattisen i samspill med kjente skuespillere. Et legendarisk nummer fra denne radioserien var da Elisabeth Granneman sang en omskrevet versjon av Go’gutten til Kåre Willoch og ba om å få sette seg på fanget hans. Programserien representerte noe helt nytt i sin samtid, og gikk inn i radio-og revyhistorien med sine rekordhøye lyttertall, sine virkninger på folks oppfatning av hva politikere kunne tillate seg og den standard den satte for senere underholdningsprogram. Utdrag fra serien ble gitt ut på to plater i 1974. Dag Frøland skrev revytekster for Leif Juster, Jens Book-Jenssen og Einar Schanke på ’60 og ’70-tallet. Han var blant annet medforfatter på Einar Schankes gigantsuksess Kjære lille Norge i 1972. I 1974 spilte han i tillegg i revyen Einar Schankes Gledeshus på Chat Noir.

1976 presenterte han i samarbeid med Oslo Nye Teater sin første egne revy, Kjære Landsmenn, på Chat Noir. Suksessen skyldtes ikke minst Elisabeth Grannemans comeback etter fem års “landflyktighet” på Stord. Sammen med Arve Opsahl medvirket hun i samtlige av Frølands revyer på 70- og 80-tallet. Alle Frølands revyer ble spilt på revyteatret Chat Noir, med unntak av Slottstappet (1984/85) som ble spilt på Chateau Neuf. Dag Frølands ballett var landskjent, og det som begynte med fire dansere i revyen Brød og Sirkus (1979/80) økte til fjorten dansere i Levende Lys (1981/82) og atten dansere i Syvende himmel (1983/84). Til Syvende himmel ble det hentet syv dansere fra Broadway. Dag Frøland spilte selv i sine revyer, og var kanskje den aller største stjernen i revyene Norge i våre hjerter (1985/86) og La Belle Epoque (1987/88). På ’80-tallet var det kamp om å få billetter til høstens Chat Noir-revyer. Høstsesongen var gjerne utsolgt lenge før premieren, og revyene fortsatte å gå for fulle hus til de ble tatt av plakaten 17. mai året etter. Ofte etterfulgt av turné til Trondheim og Bergen. I snitt ble det solgt rundt 135 000 billetter til hver Frølandrevy. En stor del av overskuddet ble puttet inn i neste revyprosjekt, helst mer overdådig enn det forrige. Andre juledag i 1987, bare halvveis i spilleperioden til La Belle Epoque, ble Dag Frøland sykmeldt. Det skulle gå nesten 20 år før han igjen sto på scenen, da som kåsør og historieforteller. De fleste av hans revyer ble tidlig på 1990-tallet gitt ut på VHS, mens DVD’en Dag Frøland Revykongen – høydepunkter fra Chat Noir kom i 2005.

Som revyskaper var Dag Frøland særlig påvirket av internasjonale revy- og teaternavn som Karl Gerhard og Noel Coward, og tekstene snakkesynges ofte i en “kuplett”-form med til dels svært mange vers. Hans trang til fransk- og svenskinspirert intellektualisering var til tider kontroversiell, men han blandet med suksess dette med en bred folkelighet. Som revyskuespiller gjorde han seg særlig bemerket i mange treffsikre parodier, blant annet på Per Aabel, Toralv Maurstad, Kåre Willoch, Liv Ullmann, Åge Aleksandersen, Kjell Magne Bondevik og Harald Heide-Steen. Han spilte forøvrig professor Higgins i My Fair Lady (Chateau Neuf 1986) og hadde hovedrollen i filmen På stigende kurs (1987). Norske kritikere satte ikke særlig stor pris på hans skuespillerprestasjon på film, mens det kjente amerikanske film- og underholdningsmagasinet Vanity Fair ga han strålende kritikker. Frøland sang inn en del revyviser på platene Klovnerier (1979) og Levende lys (1981). På plateetiketten D. F. (Dag Frøland) dokumenterte han sentrale scenekunstnere som Per Aabel, Lillebil Ibsen og Leif Juster på en fin måte. 1990 restaurerte og gjenåpnet han Victoria Teater med Liv Ullmann i Noel Cowards Private Lives, men gav opp teaterprosjektet allerede året etter. I 1990-årene var han i en periode aktiv som skarp petitjournalist i Oslo-pressen, blant annet med spalten Con amore i Aftenposten. Han gav ut platen Fra den vakre til den vise i 1996, avbildet på coveret med blått helskjegg. I flere år holdt han seg unna rampelyset, men dukket opp igjen tidlig på 2000-tallet sterkt engasjert i fattigdomsproblematikken i Norge. Frøland stiftet Leif Justers ærespris. I 2005 sa han nei til Kongens fortjenstmedalje i gull fordi han mente han ikke kunne akseptere et symbol på rangering av mennesker som bidrar til økte forskjeller i et land der det angivelig fins flere hundre tusen fattige. Han nærmet seg forsiktig 2006 de skrå bredder igjen, med soloopptredener i Ullensaker og den gamle hjembyen Fredrikstad.

Dag Frøland døde i sitt hjem 26. januar 2010. Han ble 64 år gammel.

Åndsarven etter Dag Frøland teller rundt 2000 tekster, flere hundre melodier og en rekke lyd- og bildeopptak. En del av dette er bevart for ettertiden i NRKs arkiver, på LP, CD, VHS og DVD. Mye av hans revymateriale ligger også tilgjengelig på YouTube. Wikipedia

49 år
Christian Brando (Skuespiller)
1958 - 2008

Christian Brando (USA)

Skuespiller, drapsdømt

Født:
11. mai 1958 (62 år siden)

Døde:
26. januar 2008 (49 år) (13 år siden)

Christian Brando var det eldste barnet til Marlon Brando. Han ble dømt for drapet på kjæresten til sin halvsøster Cheyenne etter at han 16. mai 1990 skjøt og drepte Dag Drollet i Marlon Brandos bolig på Mulholland Drive i Los Angeles. Han slapp ut av fengselet i 1996. Wikipedia

55 år
Hermund Eian (Politiker)
1927 - 1983

Hermund Eian (Norge)

Politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Hermund Løden Eian

Født:
3. desember 1927 (93 år siden)

Døde:
26. januar 1983 (55 år) (38 år siden)

Hermund Løden Eian var en norsk gårdbruker og politiker (H). Han var stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag fra 1969 til sin død i 1983.

Han vokste opp i en fiskerbondefamilie der «maten kom fra gården, og pengene fra havet» som sønn av Halvdan Eian og Lena Nilssen. Han giftet seg i 1950 med Benny Ivarna Wilmann. De fikk fire barn; en av deres døtre giftet seg med høyskolerektor Steinar Nebb. Eian gikk landbruksskole, Hærens sambandsskole og kurs i navigasjon og handel, og arbeidet på gård, drog til sjøs, og drev som handelsreisende i noen år. Han overtok som gårdbruker på Eian i 1959 og moderniserte driften med traktor, nydyrking og nye driftsbygninger. Eian var formann i Roan bondelag og styremedlem i Sør-Trøndelag bondelag.

Hermund Eian ble vervet til Høyre i 1959, og var formann i Roan Høyre, styremedlem Sør-Trøndelag Høyre og medlem av kommunal- og distriktspolitiske utvalg i Høyre i 1960- og 1970-årene. Han ble stortingsrepresentant i 1969 og satt sin første periode i Stortingets landbrukskomité, deretter i Stortingets sjøfarts- og fiskerikomité; fra 1973 til 1981 som nestformann, deretter som komitéformann. Han var også medlem av Roan kommunestyre og formannskap fra 1972 til 1975 og medlem av Høyres sentralstyre fra 1981 til sin død. Da Eian døde i 1983, rykket Harald Ellefsen opp til fast representant. Wikipedia

70 år
Nelson Rockefeller (Visepresidenten)
1908 - 1979

Nelson Rockefeller (USA)

Visepresidenten, politiker, kunstsamler, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Nelson Aldrich Rockefeller

Født:
8. juli 1908 (112 år siden)

Døde:
26. januar 1979 (70 år) (42 år siden)

Nelson Aldrich Rockefeller var en amerikansk forretningsmann og republikansk politiker, og den 41. visepresidenten i USAs historie. Han tiltrådte i embedet 19. desember 1974 under president Gerald Ford. Wikipedia

64 år
Lucky Luciano (Amerikansk gangster)
1897 - 1962

Lucky Luciano (USA)

Amerikansk gangster, kriminell, capo dei capi, mafioso, mafiamedlem

Fullt navn / Fødenavn:
Salvatore Lucania

Født:
24. november 1897 (123 år siden)

Døde:
26. januar 1962 (64 år) (59 år siden)

Charles «Lucky» Luciano var en italiensk-amerikansk mafioso og forbryter. Wikipedia

40 år
Gustav Adolf av Sverige (Prins)
1906 - 1947

Gustav Adolf av Sverige (Sverige)

Prins, militær, rytter

Født:
22. april 1906 (114 år siden)

Døde:
26. januar 1947 (40 år) (74 år siden)

Prins Gustav Adolf av Sverige, hertug av Västerbotten, også kjent som arveprins Gustav Adolf (Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund Bernadotte) var en svensk prins. Wikipedia

<<
26. Januar
>>