Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. Desember

Om dagen

3. Desember er dag 338 i 2024, og er i uke 49. Det er 28 dager igjen av året.

Historie

14 år siden

2009: Bloggeren Regine Stokke, dør av det bloggen hennes handler om, kreftsykdommen. Hun ble bare 18 år

Regine Hansen Stokke var en norsk kreftsyk jente fra Kristiansund som ble landskjent da hun skrev en blogg mens hun var syk, fra 2008 til hun døde av sykdommen i desember 2009. Bloggen med tittelen Face your fear var Norges nest mest besøkte blogg i en periode.

Stokke fikk i august 2008, i en alder av 17 år, diagnosen myelodysplastisk syndrom og akutt myelogen leukemi. For å oppdatere venner og familie om sykdomsforløpet, opprettet hun en blogg. Bloggen var ifølge Blogglisten.no Norges nest mest leste blogg.

Stokke fikk stor oppmerksomhet i norsk presse for sitt livsmot. Det var også første gang en såpåss syk, ung person valgte å oppdatere sine støttespillere på internett. Blant annet var hun portrettert på førstesiden av Dagbladet i 2009. Dagbladet publiserte også et lengre intervju med henne på sine nettsider.

Regine Stokke døde torsdag 3. desember 2009, 18 år gammel. Søsteren Elise oppdaterte bloggen senere samme dag:

«Kjære vakre søster. Etter 15 lange måneder i kamp mot kreften, har du nå endelig funnet fred. Det har nok vært de lengste og tøffeste månedene i ditt liv. Det har det også vært for oss rundt deg. Vi har hatt mange tunge stunder sammen i denne vanskelige tiden, men vi har også hatt mange fine.

Vi alle skjønte vel etterhvert at det begynte å gå mot slutten, og de siste dagene hadde du det ikke noe godt. De sterke smertene du hadde gjorde at du måtte ha mye smertestillende. Du var utmattet mesteparten av døgnet. Torsdag 3. desember 2009 klokken 14.02 sovnet vår kjære Regine stille inn i sin seng med både mamma, pappa, lillesøster og kattepus ved sin side. Klem fra lillesøster Elise.»

Regines siste ønske var å utgi en bok, og 14. april 2010 ble Regines bok utgitt av Gyldendal forlag. Boken inneholder blogginnlegg og -kommentarer, bilder, og tekster av hennes familie og venner. Wikipedia
24 år siden

1999: Den amerikanske sangeren Scatman John, dør av lungekreft, 57 år gammel

John Paul Larkin, kjent som Scatman John, var en amerikansk sanger kjent som den som for alvor introduserte sangstilen scat-sang i populærmusikken. Scat-sang er en ordløs sangform og -teknikk som siden 1920-tallet har vært vanlig i jazzmusikk.

Scatmans album solgte over 2,5 millioner kopier verden over. Scatman John mottok 14 gull og 18 platina for sine album og singler. En av hans største hits var «Scatman», som ble utgitt i 1995.

Han døde av lungekreft i sitt hjem i Los Angeles 57 år gammel. Wikipedia
39 år siden

1984: Et Gassutslipp fra en amerikanskeid fabrikk i Bhopal i India dreper mellom 8 og 15.000 mennesker

Bhopal-katastrofen, også kjent som Bhopal-ulykken eller gasstragedien i Bhopal, var en industriulykke som fant sted i 1984 på en sprøytemiddelfabrikk midt i den indiske byen Bhopal, som er hovedstad i delstaten Madhya Pradesh. Industrianlegget som produserte pesticid var eid og drevet av det amerikanske konsernet Union Carbide India Limited (UCIL), et heleid datterselskap av Dow Chemical Company.

Rundt midnatt mellom den 2. og 3. desember 1984 slapp gassanlegget ut flere tonn av giftgassen metylisocyanat (MIC) og andre toksiner i atmosfæren, noe som resulterte i at over 500.000 mennesker ble direkte eksponert for disse miljøgiftene. Dødstallene som følge av utslippet varierer kraftig. Det umiddelbare, offisielle dødstallet var 2259, mens delstatsregjeringen i Madhya Pradesh har bekreftet til sammen 3787 dødsfall relatert til gassutslippet. Andre regjeringskilder anslår dødstallet til 15.000. Andre igjen anslår at 8000 døde i løpet av de første ukene og at ytterligere 8000 senere døde av gassrelaterte sykdommer.

29 år etter gasstragedien fortsetter de 390 tonn giftige kjemikaliene som ble etterlatt på UCIL-anlegget å lekke ut og forurense grunnvannet i området, hvilket berører tusener av lokale beboere som er avhengige av grunnvannet. Det er imidlertid noe uenighet om omfanget av den fortsettende forurensningen og om kjemikaliene som fortsatt er lagret på stedet utgjør noen helserisiko. Ifølge BBC har Bhopal-ulykken blitt kalt «verdens verste industrikatastrofe». Det er også en av de mest kjente miljøkatastrofer i historien.

Det pågår fortsatt et rettslig etterspill i de amerikanske domstolene og en domstol i Bhopal mot Union Carbide, som i dag er eid av Dow Chemical Company. India har utstedt arrestordre på Warren Anderson, som var administrerende direktør i Union Carbide ved tidspunktet for katastrofen. Den 7. juni 2010 ble syv tidligere ansatte, inkludert tidligere styreleder i UCIL, dømt i Bhopal til to års fengsel hver for uaktsomme drap og for ikke å ha forhindret giftgasskatastrofen. En åttende tidligere ansatt ble også dømt, men han døde før dommen ble kunngjort.

London 2012 Olympics havnet i en kontrovers på grunn av sponsoravtale med Dow Chemicals. Til tross for protester ønsket verken London 2012 Olympics eller Dow Chemicals å avslutte sponsoravtalen. I januar 2012 trakk Meredith Alexander seg som medlem av komiteen som hadde ansvaret for overvåke de etiske sidene av London OL. Wikipedia

Fødsler

18 år
Sverre Magnus av Norge (Prins)
2005

Sverre Magnus av Norge (Norge)

Prins

Født:
3. desember 2005 (18 år)

Sverre Magnus av Norge er en norsk prins. Han er det yngste barnet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Han er kronprinsparets andre felles barn, og kronprinsessens tredje.

Sverre Magnus er nummer tre i den norske arvefølgen, etter sin far og sin eldre søster, prinsesse Ingrid Alexandra.

Prins Sverre Magnus bærer ikke tittelen Hans Kongelige Høyhet. Til daglig benyttes bare det andre av hans fornavn som tiltalenavn. Prinsens fødselsdag er ikke offisiell flaggdag, og det salutteres ikke fra Forsvarets anlegg ved hans fødselsdager.

Sverre Magnus ble født på Rikshospitalet i Oslo klokken 10.45 lørdag 3. desember 2005. Han var 52 centimeter lang og veide 3 944 gram. Navnet ble offentliggjort av kongen og kronprinsen i ekstraordinært statsråd på Slottet mandag 5. desember 2005 klokken 9. Statsminister Jens Stoltenberg meddelte navnet til pressen som var samlet utenfor Slottet rett etter statsråd.

Han ble døpt 4. mars 2006 i Slottskapellet. Han ble båret til dåpen av sin farmor dronning Sonja. De øvrige fadderne var Espen Høiby, dronning Máxima av Nederland, kronprins Pavlos av Hellas, prinsesse Rosario av Bulgaria, Bjørn Steinsland og Marianne Gjellestad. Wikipedia

46 år
Jennie Johnsen (Politiker)
1977

Jennie Johnsen (Norge)

Politiker

Født:
3. desember 1977 (46 år)

Jennie Johnsen er en norsk venstrepolitiker. Hun ble den inntil da yngste bystyrerepresentanten i Skien da hun som 17-åring ble valgt inn i Skien bystyre høsten 1995. Jennie Johnsen var leder i Unge Venstre fra 1998 til 2001. Fra 2002 til 2004 var hun nestleder i Venstre. Hun var fra 2003 til 2007 medlem i Oslo bystyre, der hun satt i Helse- og sosialkomitéen og var i perioden 2005-2009 vararepresentant til Stortinget. Hun var rådsmedlem i Nei til EU i 2011 og 2012. Wikipedia

46 år
Adam Małysz (Skihopper)
1977

Adam Małysz (Polen)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Adam Henryk Małysz

Født:
3. desember 1977 (46 år)

Adam Henryk Małysz (ˈadam ˈmaȗɨʃ) er en polsk, tidligere skihopper. Han er en av verdens beste og mest vellykkede skihoppere i historien. Han har fire OL-medaljer, fire sammenlagtseire i verdenscupen. Til sammen har han vunnet 4 gullmedaljer i VM og en sølv og en bronse. Han har også en sammenlagtseier i hoppuka og 39 verdenscupseire i enkeltrenn. I tillegg har Malysz satt mange bakkerekorder, der flere av disse fortsatt er stående. Wikipedia

49 år
Halvard Hanevold (Skiskytter)
1969 - 2019

Halvard Hanevold (Norge)

Skiskytter

Født:
3. desember 1969 (54 år siden)

Døde:
3. september 2019 (49 år) (4 år siden)

Halvard Hanevold var en norsk skiskytter. Han representerte Asker Skiklubb og vant tre OL-gull og fem VM-gull i sin karriere.

Som ung drev han med langrenn og orientering, og begynte først med skiskyting som 15-åring i 1984/85.

Hanevold var på det norske landslaget fra og med sesongen 1992/93, til og med sesongen 2009/10, og deltok i samtlige OL fra Lillehammer i 1994 til Vancouver i 2010. I verdenscupen har han som best fjerdeplass i sammenlagt (2003/04-sesongen), og har ni enkeltseire.

Halvard Hanevold var en av de mest meritterte norske skiskytterne, med 22 internasjonale medaljer. Bare Ole Einar Bjørndalen har flere. Hanevold vant seks medaljer i OL, hvorav tre av dem i gull: 20 km normaldistanse individuelt, samt at han var med på å vinne stafett med Norge i 2002 og i 2010. Han gikk inn til tredjeplass på fellesstart i sitt siste verdenscuprenn, i Khanty-Mansijsk 27. mars 2010.

Hanevold var bosatt i Asker og var utdannet sivilingeniør (industriell økonomi) ved NTNU. Han var æresmedlem av Asker skiklubb. I 2011 var han med i tredje utgave av Mesternes Mester på NRK.

Sesongen 2010/11 var Hanevold ekspertkommentator i NRK. Wikipedia

55 år
Brendan Fraser (Skuespiller)
1968

Brendan Fraser (USA)

Skuespiller, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Brendan James Fraser

Født:
3. desember 1968 (55 år)

Brendan James Fraser er en canadisk-amerikansk skuespiller. Han har spilt i blant annet The Mummy-filmene , Looney Tunes: Back in Action, Reisen til Jordens indre, Crash, blekkhjerte, og George of the Jungle. Wikipedia

60 år
Aasne Linnestå (Forfatter)
1963

Aasne Linnestå (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
3. desember 1963 (60 år)

Aasne Linnestå er en norsk forfatter, poet, librettist og dramatiker, oppvokst på Rjukan, bosatt i Oslo.

Linnestå er utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo, og har studert ved Forfatterstudiet i Bø, 1994/95. Hun var medlem i Det Litterære Råd mellom 2012 - 2016, er frilansskribent og holder kurs i skapende skriving.

Hun ble tildelt Mads Wiel Nygaards legat for 2016, og i august 2018 fikk Linnestå Amalie Skram-prisen. Wikipedia

63 år
Kurt Allan Hansen (Illustratør)
1960

Kurt Allan Hansen (Norge)

Illustratør

Født:
3. desember 1960 (63 år)

Kurt Allan Hansen er en norsk illustratør og reklametegner. Han har tegnet både Pelle Politibil og traktoren Gråtass i samarbeid med Åge Magnussen, Johan Ludvik Carlsen og Fantasifabrikken AS i Tønsberg. Han står også bak Lilleby Brannstasjon. Wikipedia

63 år
Julianne Moore (Skuespiller)
1960

Julianne Moore (USA)

Skuespiller, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Julie Ann Smith

Født:
3. desember 1960 (63 år)

Julianne Moore er en amerikansk skuespiller og barnebokforfatter.

Moore har vunnet én Oscar, av totalt fem nominasjoner. Hun ble nominert for rollene som Amber Waves i filmen Boogie Nights (1997), Sarah Miles i filmen Slutten på et forhold (1999), Laura Brown i filmen The Hours (2002) og Cathy Whitaker i filmen Far from Heaven (2002), før hun vant for rollen som Alice Howland i filmen Still Alice (2014). Wikipedia

66 år
Anne Birkefeldt Ragde (Forfatter)
1957

Anne Birkefeldt Ragde (Norge)

Forfatter, skribent, romanforfatter, barnebokforfatter

Født:
3. desember 1957 (66 år)

Anne Birkefeldt Ragde er en norsk forfatter og tekstforfatter, oppvokst i Trondheim.

Ragde er tidligere universitetslektor i massekommunikasjon ved Universitetet i Trondheim. Hun er cand.philol. fra Universitetet i Trondheim med hovedfag i amerikansk massemediekommunikasjon, og debuterte som forfatter i 1986.

Ragdes bøker er genreoverskridende, både hennes skjønnlitterære romaner og særlig ungdomsbøkene grenser ofte tett opp mot thrilleren eller kriminalromanen. Hun ble blant annet kjent gjennom romanen, teateret og TV-serien Berlinerpoplene. Wikipedia

67 år
Morten Søgård (Curlingspiller)
1956

Morten Søgård (Norge)

Curlingspiller

Født:
3. desember 1956 (67 år)

Morten Søgård er en tidligere norsk curlingspiller. I 1988 var han med på laget som vant både VM i curling i Lausanne, Sveits, og curlingkonkurransen under OL 1988 i Calgary, Canada. Curling var demonstrasjonsgren i 1988, og curlinglaget vant den eneste norske gullmedaljen under disse olympiske vinterblekene.

Søgård er utdannet Handelsøkonom og har jobbet innenfor IT-bransjen i Norge og i Norden. Han har internasjonal erfaring og har hatt en rekke lederstillinger i CSC, PMSC, og Computas, samt forsikringsbransjen. Han har også jobbet som salgs- og markedsdirektør i ErgoGroup, og er nå konserndirektør i EVRY (tidligere ErgoGroup og EDB Business Partner), evry.com.

Søgård er født i Brumunddal i Norge, men har bodd i Oslo siden han var 20 år. Han la opp den aktive curlingkarrieren i 1990 da han fikk en sønn. Morten Søgård ble i 2012 valgt til President i Norges Curlingforbund. Wikipedia

69 år
Ola Snortheim (Musiker)
1954

Ola Snortheim (Norge)

Musiker

Født:
3. desember 1954 (69 år)

Ola Snortheim er en norsk musiker. Han er sønn av folkemusikeren Olav Snortheim.

Ola Snortheim er først og fremst kjent som en fremtredende trommeslager på den norske rock-scenen i 1980- og 1990-årene, hvorav det mest kjente trolig er De Press. Han har spilt i flere sentrale grupper, mange av dem sammen med gitarist Jørn Christensen.

Ola Snortheim er drivkraften bak elektronika-gruppen Langsomt Mot Nord, som ble startet i samarbeid med Jørn Christensen. Wikipedia

60 år
Mel Smith (Komiker)
1952 - 2013

Mel Smith (Storbritannia)

Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Melvin Kenneth Smith

Født:
3. desember 1952 (71 år siden)

Døde:
19. juli 2013 (60 år) (11 år siden)

Mel Smith var en engelsk komiker, skuespiller, manusforfatter og regissør. Internasjonalt huskes han best fra komiserien Smith and Jones som gikk på 1980- og 1990-tallet.

Smith er mest kjent fra TV-programmene Not the Nine O'Clock News og Smith and Jones, i begge programmene medvirket også Griff Rhys Jones. Smith har blant annet medvirket i Hjelp, vi må på ferie til Europa (1985) og kultfilmen Prinsessebruden (1987). Han har også regissert noen filmer, for eksempel Bean – Den store katastrofefilmen (1997).

I 1987 spilte Smith inn en coverversjon av julesangen «Rockin' around the Christmas tree» sammen med Kim Wilde. I 2006 deltok de i samme episode av TV 2-programmet Gylne tider. Wikipedia

45 år
Egil Rafto (Journalist)
1951 - 1997

Egil Rafto (Norge)

Journalist, programleder

Født:
3. desember 1951 (72 år siden)

Døde:
7. januar 1997 (45 år) (27 år siden)

Egil Rafto var en norsk journalist og programleder.

Rafto var sterkt engasjert i kampen for menneskerettigheter. I 1989 organiserte han hjelpesendinger til barnehjem i Romania, og han hadde verv i mange humanitære organisasjoner, blant annet i Raftostiftelsen.

Rafto jobbet også med kultur. Han var formann i Statens Filmproduksjonsutvalg, Teaterforeningen i Bergen, og skrev musikk- og filmanmeldelser i Bergens Tidende.

Han ble en kjent skikkelse i Bergen gjennom sin journalistikk, hvor han dekket et bredt spekter av saker, alt fra intervjuer med internasjonale rocke-legender, til personlige historier fra hverdagsslitere. På slutten av sin karriere jobbet han i NRK og Dagsrevyen, samt var programleder for underholdningsprogrammet TVG - Tenke det, ville det, gjøre det! i 1995. I 1996 gikk han over til TV 2 hvor han i en periode jobbet som reporter i programmet Dokument 2.

Rafto døde av kreft (hjernesvulst), 45 år gammel. Stiftelsen Egil Raftos Hus (Raftohuset) ble etablert etter hans bortgang.

Han var sønn av professor Thorolf Rafto. Wikipedia

75 år
Ozzy Osbourne (Vokalist)
1948

Ozzy Osbourne (Storbritannia)

Vokalist, komponist, skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
John Michael Osbourne

Født:
3. desember 1948 (75 år)

John Michael «Ozzy» Osbourne er en britisk Grammy Award-vinnende vokalist som har vært bosatt i USA siden midten av 1970-tallet.

Osbourne var fan av The Beatles i ung alder. Han ble etter hvert vokalist i heavy metal-bandet Black Sabbath, fra gruppa ble dannet i 1966 til han ble sparket i 1978. Han slet da med tungt alkohol- og narkotikamisbruk, men med hjelp fra sin kone og manager Sharon klarte han å få misbruket under kontroll, og etablerte seg etter hvert som soloartist, under navnet Ozzy Osbourne. Han ble i 1997 gjenforent med Black Sabbath, og er fremdeles offisielt medlem. I denne tiden har det kun blitt gitt ut to albumer, konsertalbumet Reunion fra 1998 og 13 fra 2013.

Som medlem av Black Sabbath er han fra 2006 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Osbournes første soloalbum var Blizzard of Ozz fra 1980. Flere andre album fulgte, og etablerte Osbourne som et av heavy rock-sjangerens største navn på 1980-tallet. Hans ville sceneopptreden hjalp ham også å skape seg navn som soloartist. Han skapte avisoverskrifter ved å bite hodet av en flaggermus på scenen under en konsert 20. januar 1982, og på et møte med plateselskapet engang bet han hodet av en levende due. Samme år under en turne ble han arrestert for å ha urinert i beruset tilstand på en kenotaf reist til minne for de som falt ved slaget ved Alamo i Texas, et av de mest «hellige» monumentene i USA.

Låten «Suicide Solution» fra 1980 som han selv først hevdet ble skrevet for avdøde Bon Scott's ære men som tekstforfatter Bob Daisley senere har avslørt egentlig handler om Ozzy's daværende egne alkoholproblemer , skapte også avisoverskrifter da det ble påstått at to amerikanske tenåringer hadde begått selvmord etter å ha hørt låten. Det ble rettssak hvor Osbourne måtte møte, men han ble tilslutt frikjent.

19. mars 1982 omkom gitaristen Randy Rhoads, kun 25 år gammel, i en flyulykke. Randy Rhoads blir sett på som et av de fremste gitartalentene i historien, og i 1987 ga Ozzy Osbourne ut konsertalbumet Ozzy Osbourne & Randy Rhoads: Tribute til minne om den avdøde gitaristen. Rhoads ble erstattet av Jake E. Lee i 1982, og han var med på to album. Lee ble erstattet av Zakk Wylde i 1987.

I 1993 annonserte Ozzy at han at han hadde gitt ut sitt siste album, holdt sin siste konsert, og at han pensjonerte seg fra musikken. Han kom imidlertid tilbake allerede to år senere med albumet Ozzmosis, og startet den mer eller mindre årlige konsertturneen «Ozzfest». Han spilte også på «Blizzcon 2009» med sin nye gitarist Gus G., dette var den første konserten Gus G. spilte med Ozzy. Wikipedia

50 år
Katja Medbøe (Skuespiller)
1945 - 1996

Katja Medbøe (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Katja Maria Riosianu Medbøe

Født:
3. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
13. november 1996 (50 år) (27 år siden)

Katja Maria Riosianu Medbøe var en norsk skuespiller.

Hun var datter av Odd Medbøe og søster av fotografen Harald Medbøe, skuespilleren Wenche Medbøe og journalisten Eva Fosse. Hun var blant allmennheten mest kjent for sin rolle i «Hustruer»-filmene sammen med Frøydis Armand og Anne Marie Ottersen.

Medbøe gikk Statens teaterskole fra 1964 til 1968 med praksisår ved Den Nationale Scene i Bergen der hun debuterte i 1968 i «Reddet» av Edward Bond. Hun ble fast ansatt ved Nationaltheatret i 1968, hvor hun ble helt frem til sin død. Hun hadde permisjoner for å arbeide ved Hålogaland Teater i Tromsø (ett år) der hun var med på oppstarten, Den Nationale Scene (ett år) og Fjernsynsteatret (to år). Hun deltok i et antall fjernsynsserier, blant andre Den som henger i en tråd (1980) og Jenny (1983).

Utenom film, fjernsyn og teater utmerket hun seg ved bokopplesninger som også er utgitt som lydbøker.

Høsten 1997 gav Kirkelig Kulturverksted ut en plate der Medbøe tolket poesien til lyrikeren Hans Børli. Musikeren Edvard Askeland satte toner til diktene. Innspillingen av plata Prøv å sette vinger på en stein var ferdig sommeren 1996, men fordi Medbøe lenge var savnet ble utgivelsen utsatt. Tidligere hadde Katja Medbøe gitt ut plate hvor hun leste dikt av Rolf Jacobsen.

Medbøe ble meldt savnet 12. november 1996 og funnet død i Nordmarka 3. mai 1997, nesten seks måneder senere. Ifølge datteren Eline Medbøe hadde Katja Medbøe tatt sitt eget liv.

Medbøe hadde like før forsvinningen i lengre tid fått behandling for en hodeskade som hun pådro seg i mars 1996. Skaden voldte henne store vansker. Den siste tiden før sin forsvinning hadde hun hatt problemer med å stå på scenen i det skarpe scenelyset og gjennomføre sine roller. Disse opplysningene ble gjort kjent av Wenche Elena Medbøe, Katja Medbøes eldre søster, da hun på vegne av familien gikk bredt ut med en offentlig etterlysning den 4. desember. Ifølge opplysninger traff en bekjent av Katja Medbøe henne i krysset på Majorstua i Oslo, klokka 09.00 13. november. Wikipedia

80 år
Ingmar Ljones (Politiker)
1943

Ingmar Ljones (Norge)

Politiker

Født:
3. desember 1943 (80 år)

Ingmar Ljones er en norsk politiker (KrF). Han var innvalgt på Stortinget for Hordaland fra 2001 til 2005. Ljones var ordfører i Bergen 1995–1999 og 2000–2001. Han var varaordfører 1991–1995 og 1999–2000.

Ljones ble i 1997 utnevnt til storridder av Den islandske falkeorden. Wikipedia

81 år
Alice Schwarzer (Forfatter)
1942

Alice Schwarzer (Tyskland)

Forfatter, journalist, skribent, feminist

Fullt navn / Fødenavn:
Alice Sophie Schwarzer

Født:
3. desember 1942 (81 år)

Alice Schwarzer er en tysk feminist og forfatter. Hun er en av de mest kjente representanter for den «nye» tyske kvinnebevegelsen. Hun har blant annet grunnlagt tidsskriftet EMMA. Wikipedia

70 år
Kari Werner Øfsti (NRK-medarbeider)
1940 - 2011

Kari Werner Øfsti (Norge)

NRK-medarbeider, redaksjonssjef, distriktssjef, programredaktør, kanalsjef i NRK Radio

Født:
3. desember 1940 (83 år siden)

Døde:
28. januar 2011 (70 år) (13 år siden)

Kari Werner Øfsti var en norsk kringkastingsmedarbeider.

Øfsti startet som programsekretær i NRK Trøndelag i 1972 og var redaksjonssjef fra 1980 til 1983. I perioden 1983 til 1987 var hun distriktssjef.

Fra 1987 og fram til 1990 var hun programredaktør i NRK P2, før hun fra 1990 til 1992 var assisterende programdirektør. Hun arbeidet som assisterende radiodirektør for NRK Radio og var kanalsjef for NRK P1 fra 1992 til 2000. Fra 2000 til 2003 var hun direktør for NRKs programvirksomhet i Trondheim. Fra 2003 til 2007 var hun Kringkastingssjefens stedfortreder.

Fra 2008 og til sin død i 2011 var hun styreleder i Trondheim Symfoniorkester, hun satt også i styret for Adresseavisen AS. Wikipedia

77 år
Magne Myhren (Filolog)
1937 - 2015

Magne Myhren (Norge)

Filolog

Født:
3. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
23. juni 2015 (77 år) (9 år siden)

Magne Myhren var en norsk spelemann og filolog fra Hol i Hallingdal.

Han begynte å spille hardingfele i trettenårsalderen, og fikk mye opplæring av Sevat Sataøen fra Ål og Jørgen Husemoen fra Nes. I gymnastida på Voss fikk han god kontakt med hardingspelemennene Haldor Meland og Anders Kjerland som han også lærte av. Han bosatte seg siden i Oslo og ble gift med Dagne Groven Myhren. De har to barn, Øyonn Groven Myhren og Eilev Groven Myhren.

Magne Myhren var kjent som en stor kapasitet når det gjelder slåttespel. Det er sagt at han var den som hadde den beste oversikten over tradisjonsutviklingen i Hallingdal og Telemark. Han tok vare på en eldre spillestil, og kunne mange mindre brukte slåtter. Han spilte seg opp i klasse A på Landskappleiken i 1965 og har 1. premie i A klassen. Han har vært mye brukt som dansespelemann i Telelaget og Hallinglaget i 1970-årene. I senere år var han brukt som foredragsholder og forteller. Han ble æresmedlem av Landslaget for spelemenn i 1997. Som skribent og utgiver arbeidet han med emner innen språkvitenskap og folkekultur. I folkemusikkboka "Fanitullen" (Red. Sven Nyhus) skrev han artikkelen om hardingfelemusikk. Som spelemann er han dokumentert på egen CD, "Hardingfelelæte frå Ål i Hallingdal" (1998), og gjennom opptak i NRK og Norsk folkemusikksamling, Universitetet i Oslo.

Han var ellers utdannet som språkviter ved Universitetet i Oslo med fagkretsen tysk, folkeminnevitenskap og norsk hovedfag. Han var amanuensis ved Universitetet i Oslo og var i mange år redaktør i Norsk Ordbok. Wikipedia

87 år
Paul J. Crutzen (Kjemiker)
1933 - 2021

Paul J. Crutzen (Kongeriket Nederlandene)

Kjemiker, ingeniør, universitetslærer, klimaforsker

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Jozef Crutzen

Født:
3. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
28. januar 2021 (87 år) (3 år siden)

Paul J. Crutzen var en nederlandsk ingeniør, meteorolog og kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Mario J. Molina og Frank Sherwood Rowland i 1995, for deres arbeid innen atmosfærekjemien, spesielt for å ha påvist sammenhengen mellom KFK-gass og nedbrytingen av ozonlaget. Wikipedia

93 år
Jean-Luc Godard (Filmregissør)
1930

Jean-Luc Godard (Frankrike)

Filmregissør, skuespiller, manusforfatter, filmprodusent, skribent, filmkritiker

Født:
3. desember 1930 (93 år)

Jean-Luc Godard er en fransk-sveitsisk filmregissør, og regnes som en av de mest betydningsfulle innen Nouvelle Vague, eller «den nye franske bølge» innen film.

Jean-Luc Godard vendte tilbake til Paris i 1948 for å studere. Fra før av hadde han studert i Nyon i Sveits. I bydelen Latinerkvarteret i Paris ble han gjennom la Cinémathèque française kjent med dem som skulle starte bevegelsen som senere ble kjent som «den nye franske bølge». Blant disse var særlig regissørene André Bazin, Jacques Rivette, Claude Chabrol, François Truffaut, Jacques Rozier og Jacques Demy. Wikipedia

88 år
Karin Bang (Forfatter)
1928 - 2017

Karin Bang (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker, oversetter

Født:
3. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
20. august 2017 (88 år) (6 år siden)

Karin Bang, bosatt på Veierland, var en norsk forfatter. Hun utgav 18 romaner under eget navn, foruten to kriminalromaner under psevdonymet Fanny Siwers. Hun skrev også lyrikk og barnebøker, og oversatte en rekke romaner fra blant annet engelsk, fransk og svensk.

Hun giftet seg i 1952 med essayisten Aasmund Brynildsen (1917–74) fra Tjøme, og var 1979–81 samboer med forfatteren Sigbjørn Hølmebakk (1922–81). Wikipedia

55 år
Hermund Eian (Politiker)
1927 - 1983

Hermund Eian (Norge)

Politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Hermund Løden Eian

Født:
3. desember 1927 (96 år siden)

Døde:
26. januar 1983 (55 år) (41 år siden)

Hermund Løden Eian var en norsk gårdbruker og politiker (H). Han var stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag fra 1969 til sin død i 1983.

Han vokste opp i en fiskerbondefamilie der «maten kom fra gården, og pengene fra havet» som sønn av Halvdan Eian og Lena Nilssen. Han giftet seg i 1950 med Benny Ivarna Wilmann. De fikk fire barn; en av deres døtre giftet seg med høyskolerektor Steinar Nebb. Eian gikk landbruksskole, Hærens sambandsskole og kurs i navigasjon og handel, og arbeidet på gård, drog til sjøs, og drev som handelsreisende i noen år. Han overtok som gårdbruker på Eian i 1959 og moderniserte driften med traktor, nydyrking og nye driftsbygninger. Eian var formann i Roan bondelag og styremedlem i Sør-Trøndelag bondelag.

Hermund Eian ble vervet til Høyre i 1959, og var formann i Roan Høyre, styremedlem Sør-Trøndelag Høyre og medlem av kommunal- og distriktspolitiske utvalg i Høyre i 1960- og 1970-årene. Han ble stortingsrepresentant i 1969 og satt sin første periode i Stortingets landbrukskomité, deretter i Stortingets sjøfarts- og fiskerikomité; fra 1973 til 1981 som nestformann, deretter som komitéformann. Han var også medlem av Roan kommunestyre og formannskap fra 1972 til 1975 og medlem av Høyres sentralstyre fra 1981 til sin død. Da Eian døde i 1983, rykket Harald Ellefsen opp til fast representant. Wikipedia

88 år
Len Lesser (Skuespiller)
1922 - 2011

Len Lesser (USA)

Skuespiller

Født:
3. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
16. februar 2011 (88 år) (13 år siden)

Len Lesser var en amerikansk skuespiller. Han var kjent for hans sentrale rolle i Clint Eastwood-filmen Kelly's Heroes og hans tilbakevendende rolle som karakteren onkel Leo på den populære TV-serien Seinfeld, der han ble med i løpet av seriens andre sesong i episoden «The Pony Note».

Lesser fikk sin bachelor-grad fra City College of New York i 1942 i en alder av 19 år. Lesser vervet seg til tjeneste i United States Army, dagen etter det japanske angrepet på marinebasen Pearl Harbor i desember 1941. Han tjenestegjorde i Kina, Burma og i India før den andre verdenskrig var over.

Lesser jobbet i mange år innen amerikansk film, TV og på teater-scenen. Hans CV inkluderer prosjekter med sammen med flere superstjerner som Clint Eastwood, Barbra Streisand, Lee Marvin, Dustin Hoffman og Steve McQueen. Lesser dukket opp på amerikansk TV med jevne mellom siden 1955 på forskjellige TV-klassikere som The Monkees, The Outer Limits, Alfred Hitchcock Presents, Get Smart, Quincy, The Rockford Files, Mad About You, Seinfeld, Boy Meets World, Smart Guy, The Munsters, og i Castle.

Han dukket opp i en rekke filmer som f.eks. The Outlaw Josey Wales. Han hadde en fast rolle på Everybody Loves Raymond som karakteren Garvin, som var en venn av en av hovedpersonene Frank Barone. Den 16. februar 2011, døde Lesser av en kreft-relatert lungebetennelse i Burbank, California, i en alder av 88 år. Wikipedia

77 år
Øivind Bergh (Dirigent)
1909 - 1987

Øivind Bergh (Norge)

Dirigent, fiolinist, musiker

Født:
3. desember 1909 (114 år siden)

Døde:
25. januar 1987 (77 år) (37 år siden)

Øivind Ingvard Bergh var en norsk dirigent og fiolinist. Han var med på å etablere Kringkastingsorkestret og var orkesterets dirigent fra starten i 1946, og frem til 1976.

Han var utdannet i Dresden i Tyskland og var frilansmusiker (klassisk og jazz) i 1930-årene, blant annet i kvartetten Funny Boys 1932–1939.

I 1938 var han som andrefiolinist med til å starte Oslo Strykekvartett, og året etter startet han sitt eget orkester, Bristolorkesteret (ved Hotel Bristol i Oslo), som virket under den tyske okkupasjonen av Norge. Hans orkester ble brukt ved innspillinger av blant andre Alf Prøysen, og ble med sine 24 musikere husorkester i NRK da Bergh ble ansatt som dirigent i 1946.

Dette ble til Kringkastingsorkestret, som han ledet frem til 1976 i over 5000 konserter og ved en lang rekke plateinnspillinger. En av de mest populære programposter han ledet, var Melodihalvtimen, og det var Bergh som fikk popularisert Edvard Fliflet Bræins Ut mot havet fra 1948. Bergh var programleder for den norske finalen i Melodi Grand Prix 1966. Han var bror av Sverre Arvid Bergh, og sammen dirigerte de Oslo Nye Teaters oppsetning av Cabaret i 1968. Til 150-årsjubileet for norsk-amerikansk utvandring i 1975, dirigerte han Carnegie Halls orkester. Wikipedia

65 år
Frederic Leighton (Kunstmaler)
1830 - 1896

Frederic Leighton (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, billedhugger, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frederic Leighton Leighton

Født:
3. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
25. januar 1896 (65 år) (128 år siden)

Frederic Leighton, 1. baron Leighton, var en engelsk maler og billedhugger som arbeidet med historiske, bibelske og klassiske emner.

Leighton var en av de mest innflytelsesrike viktorianske malere og i løpet av siste halvdel av 1800-tallet var han anerkjent som den moteriktige og betydningsfulle billedkunstneren i England. Hans suksess bygde på at han med hell maktet å fange inn den viktorianske nostalgi og lengselen etter «den gylden tiden» til antikke Hellas og Roma. I klassisk inspirerte verker som Clytie (cirka 1895–1896), Idyll (cirka 1880–1881), og Greek Girls Picking up Pebbles by the Sea (cirka 1871), avbildet Leighton en idealisert versjon av fortiden som appellerte direkte til tidens følsomhet. Ved å kombinere en feilfri maleteknikk med en skarp sans for farge og komposisjon skapte Leighton noen av de mest minneverdige bilder på 1800-tallet. Wikipedia

69 år
Ludvig Holberg (Forfatter)
1684 - 1754

Ludvig Holberg (Norge)

Forfatter, filosof, dramatiker, historiker, essayist, selvbiograf, universitetslærer, lyriker

Født:
3. desember 1684 (339 år siden)

Døde:
28. januar 1754 (69 år) (270 år siden)

Ludvig Holberg var en norsk-dansk forfatter og historiker som levde det meste av sitt voksne liv i Danmark.

Holberg var preget av humanismen, opplysningstiden og barokken. Han var filosof og historiker, men det er hans skjønnlitterære forfatterskap som ruver høyest. Han skrev satirer, blant annet parodien på antikkens og renessansens helteepos, i Peder Paars, en utopisk roman i Nils Klims underjordiske reise som gjorde ham berømt. Men hovedvekten ligger på hans komedier, 26 stykker i alt, som kan deles i to grupper; intrigekomedier i en eller tre akter, og de store komediene i fem akter, der hovedvekten ligger på satiren, som Den politiske Kandestøper, Den stundesløse og Erasmus Montanus. Hans verker ble tidlig oversatt til flere europeiske språk. Wikipedia

Dødsfall

83 år
Jutta Lampe (Skuespiller)
1937 - 2020

Jutta Lampe (Tyskland)

Skuespiller

Født:
13. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
3. desember 2020 (83 år) (3 år siden)

Jutta Lampe var en tysk skuespiller.

Hun studerte hos Eduard Marks i Hamburg, og fikk sitt første engasjement ved Staatstheater Wiesbaden. Senere ble hun ansatt ved Nationaltheater Mannheim og på 1960-tallet ble hun knyttet til Theater der Freien Hansestadt Bremen. Hun fortsatte i Berlin ved Schaubühne am Halleschen Ufer, hvor hun i 1971 spilte Solvejg i Peter Steins skjellsettende oppsetning av Henrik Ibsens Peer Gynt.

Fra 1970-tallet spilte hun også i flere filmer av Margarethe von Trotta, blant annet i Blodets bånd.

Hun mottok en rekke teater- og filmpriser, og i 1998 mottok hun den tyske ordenen Pour le Mérite. Wikipedia

99 år
Ragnar Ulstein (Journalist)
1920 - 2019

Ragnar Ulstein (Norge)

Journalist, skribent, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnar Leif Ulstein

Født:
19. april 1920 (104 år siden)

Døde:
3. desember 2019 (99 år) (4 år siden)

Ragnar Leif Ulstein var en norsk journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat, kjent for flere bøker om norsk deltagelse i andre verdenskrig. Under krigen var han løytnant i Kompani Linge.

Ulstein var bondesønn og ble født i Ulstein på Sunnmøre i 1920.

Han tok artium i 1940 og dro 1941 over til Storbritannia for å delta i de norske styrkene. Han deltok med Kompani Linge under landgangen i Reine i desember 1941. I september 1943 deltok han sammen med Harald Svindseth og Nils Fjeld i operasjon Vestige I, en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen, utenfor Svelgen, der det lå til ankers for natten, beskyttet av en torpedojager. To limpetladninger ble festet på skipet som het «Hartmut». Ladningene skulle ha gått av ett døgn senere, men eksploderte etter tre kvarter. Synkeferdig klarte skipet å nå inn til en sandstrand, hvor det ble liggende. Det viste seg senere at det var en feil ved forsinkelsesordningen.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrker Siskin i Sogn.

Hans militære karriere fortsatte etter krigen, først i Tysklandsbrigaden. Han var medforfatter av bokverket Kompani Linge (1948).

Ulsteins journalistkarriere startet i Filmavisen og fortsatte fra 1954 i Bergens Tidende og Sunnmørsposten. Som journalist fikk han Hirschfeldtprisen for sin innsats for krigsfanger og krigsinvalide.

Som krigshistoriker vil han særlig bli husket for verkene Englandsfarten (2. bind, 1965–67), Svensketrafikken (3. bind, 1974–77) og Etterretningstjenesten i Norge 1940–45 (3. bind, 1989–92). For ham personlig var det kanskje like viktig å skrive den omfattende skildringen fra hjembygda: Lagunen og stormen: Ulstein – bygd i Europa 1940–45 (1999). Han har skrevet flere bøker, også to romaner, og noen lokalhistoriske bøker om bank, avis og samferdsel. Wikipedia

81 år
Kjell Opseth (Politiker)
1936 - 2017

Kjell Opseth (Norge)

Politiker

Født:
2. januar 1936 (88 år siden)

Døde:
3. desember 2017 (81 år) (6 år siden)

Kjell Olav Opseth var en norsk politiker (A). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane i 1981 og satt til 2001. Wikipedia

48 år
Scott Weiland (Sanger)
1967 - 2015

Scott Weiland (USA)

Sanger, sangtekstforfatter, låtskriver, plateprodusent, komponist, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Scott Richard Kline

Født:
27. oktober 1967 (56 år siden)

Døde:
3. desember 2015 (48 år) (8 år siden)

Scott Weiland var en amerikansk musiker. Han var vokalist i Velvet Revolver og Stone Temple Pilots.

Etter at Scott Weiland forlot Velvet Revolver (etter et show på Hammersmith Odeon) ble han gjenforent med Stone Temple Pilots. De ga ut albumet Buy This, som inneholdt åtte låter fra tidligere album.

Weiland slet med heroinmisbruk i store deler av sin musikkarriere. Wikipedia

18 år
Regine Stokke (Blogger)
1991 - 2009

Regine Stokke (Norge)

Blogger

Født:
6. juni 1991 (33 år siden)

Døde:
3. desember 2009 (18 år) (14 år siden)

Regine Hansen Stokke var en norsk kreftsyk jente fra Kristiansund som ble landskjent da hun skrev en blogg mens hun var syk, fra 2008 til hun døde av sykdommen i desember 2009. Bloggen med tittelen Face your fear var Norges nest mest besøkte blogg i en periode.

Stokke fikk i august 2008, i en alder av 17 år, diagnosen myelodysplastisk syndrom og akutt myelogen leukemi. For å oppdatere venner og familie om sykdomsforløpet, opprettet hun en blogg. Bloggen var ifølge Blogglisten.no Norges nest mest leste blogg.

Stokke fikk stor oppmerksomhet i norsk presse for sitt livsmot. Det var også første gang en såpåss syk, ung person valgte å oppdatere sine støttespillere på internett. Blant annet var hun portrettert på førstesiden av Dagbladet i 2009. Dagbladet publiserte også et lengre intervju med henne på sine nettsider.

Regine Stokke døde torsdag 3. desember 2009, 18 år gammel. Søsteren Elise oppdaterte bloggen senere samme dag:

«Kjære vakre søster. Etter 15 lange måneder i kamp mot kreften, har du nå endelig funnet fred. Det har nok vært de lengste og tøffeste månedene i ditt liv. Det har det også vært for oss rundt deg. Vi har hatt mange tunge stunder sammen i denne vanskelige tiden, men vi har også hatt mange fine.

Vi alle skjønte vel etterhvert at det begynte å gå mot slutten, og de siste dagene hadde du det ikke noe godt. De sterke smertene du hadde gjorde at du måtte ha mye smertestillende. Du var utmattet mesteparten av døgnet. Torsdag 3. desember 2009 klokken 14.02 sovnet vår kjære Regine stille inn i sin seng med både mamma, pappa, lillesøster og kattepus ved sin side. Klem fra lillesøster Elise.»

Regines siste ønske var å utgi en bok, og 14. april 2010 ble Regines bok utgitt av Gyldendal forlag. Boken inneholder blogginnlegg og -kommentarer, bilder, og tekster av hennes familie og venner. Wikipedia

58 år
Petter Løvik (Politiker)
1949 - 2007

Petter Løvik (Norge)

Politiker, kjøpmann, økonom

Født:
11. juli 1949 (75 år siden)

Døde:
3. desember 2007 (58 år) (16 år siden)

Petter Løvik var en norsk politiker (H).

Han hadde eksamen fra økonomisk gymnas i Volda fra 1969, og var utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole i Bergen fra 1975. I 1976 overtok han farens kjøpmannsforretning i Volda, og drev denne frem til 1997. Ved siden av sin virksomhet som næringsvirksomhet var han amanuensis ved Høgskulen i Volda 1982–1985 og 1988–1997 samt næringssjef i Volda 1985–1988. Tilknyttet Høgskulen i Volda og Møreforskning var han forfatter av en rekke vitenskapelige publikasjoner om særlig næringsutvikling i distrikts- og kyststrøk.

Løvik var medlem Volda kommunestyre 1980–1997, herav formannskapet 1984–1987, og leder i Møre og Romsdal Høyre 1992–1997. Han var innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal 1997–2009, og var vararepresentant 1989–1997. Han var medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité 1997–2001, deretter leder i Stortingets samferdselskomité 2001–2005 og medlem av Stortingets næringskomité 2005–2007. Løvik døde av kreft i 2007, og Elisabeth Røbekk Nørve møtte i hans sted på Stortinget resten av perioden. Wikipedia

85 år
Kåre Kristiansen (Politiker)
1920 - 2005

Kåre Kristiansen (Norge)

Politiker, driftsdirektør

Fullt navn / Fødenavn:
Kåre Gulbrand Kristiansen

Født:
11. mars 1920 (104 år siden)

Døde:
3. desember 2005 (85 år) (18 år siden)

Kåre Gulbrand Kristiansen var en norsk politiker (KrF). Han var politisk aktiv fra 1951 til 1999, både på lokalplan og riksplan. Han tilhørte den konservative fløyen av partiet og markerte seg som en Israel-venn, abortmotstander og EU-tilhenger. Han vakte oppmerksomhet over hele verden da han i 1994 trakk seg fra Den norske Nobelkomite i protest mot at fredsprisen ble tildelt PLO-leder Yasir Arafat. Han markerte seg som en kompromissløs forsvarer av staten Israel og var tilsvarende kritisk til PLO - og Arafat i særdeleshet. Han anerkjente samtidig at få folk hadde lidd så mye som det palestinske. Kristiansen var formann i Kristelig Folkepartis Ungdom fra 1955 til 1956, og formann i Kristelig Folkeparti i periodene 1975–1977 og 1979–1983.

Kristiansen representerte høyresiden i KrF og beskrev seg selv som verdikonservativ. På slutten av 1980- og 1990-tallet gikk han hardt ut mot det han mente var en venstredreining av partiet. Wikipedia

63 år
Kristine Rusten (Politiker)
1940 - 2003

Kristine Rusten (Norge)

Politiker

Født:
6. juli 1940 (84 år siden)

Døde:
3. desember 2003 (63 år) (20 år siden)

Kristine Rusten var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1977. Wikipedia

85 år
Herluf Nygaard (Motstandsmann)
1916 - 2001

Herluf Nygaard (Norge)

Motstandsmann, generalmajor, militær

Født:
1. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
3. desember 2001 (85 år) (22 år siden)

Herluf Nygaard var en norsk generalmajor og kommandør av St. Olavs Orden.

Han startet sin utdannelse på befalskolen i Harstad i 1938. I 1940 deltok han i kampene mot de tyske invasjonsstyrkene i Trøndelag. Høsten samme år kom han med i motstandsbevegelsen i Trøndelag. I mars 1942 ble han sendt til Storbritannia via Stockholm for å skaffe telegrafist til Milorg-gruppen Lark i Trondheim. I Storbritannia ble han tilknyttet Kompani Linge.

Etter bare en måned var Nygaard tilbake i Trondheim sammen med radiotelegrafisten Evald Hansen fra Kompani Linge. Han hadde sørget for en dekkhistorie og en lang sykmelding før avreise, og kunne gjenoppta stillingen sin i Trondhjem Jernindustri uten at noen fattet mistanke. Under dette dekket drev han sammen med fire lingekarer tilknyttet Lark organisering og trening av motstandsgrupper og kartlegging av sabotasjemål.

Fra september 1942 var Nygaard leder av Lark. Han var blant annet involvert i forberedelsene til et planlagt angrep på «Tirpitz» med miniubåter i november, Operasjon Title. Tirpitz lå på dette tidspunktet i Åsenfjorden. Angrepet måtte imidlertid avlyses da skøyta, MK Arthur ført av «Shetlands-Larsen», som tauet miniubåtene over fra Shetland kom ut i uvær og tauene røk.

I desember samme år ble Nygaard arrestert. Han ble tatt da han kontaktet gruppens telegrafist Evald Hansen, uten å være klar over at Gestapo rett før hadde stormet Hansens leilighet. Nygaard ble torturert på Gestapo-hovedkvarteret i Trondheim, Misjonshotellet, men klarte å rømme under overføring til Vollan kretsfengsel og ta seg over grensen til Sverige.

Nygaard kom seg tilbake til England, hvor han fortsatte sin militære utdannelse. Deretter dro han igjen til Norge for å organisere og trene hjemmestyrker i Notoddendistriktet i Operasjon Sunshine.

Etter krigen tok Herluf Nygaard utdannelse på krigsskolen og Hærens stabsskole. Han har tjenestegjort bl.a. i forsvarsstaben, Tysklandsbrigaden, Hærens stabsskole, vært sjef for distriktskommando Østlandet og Nord-Hålogaland landforsvar, og han har vært ved de alliertes hovedkvarter i Paris. I 1967 ble han utnevnt til generalmajor og Generalinspektør for Heimevernet (GIHV). I 1978 sluttet han i Forsvaret og ble administrerende direktør for Industrivernet. Wikipedia

57 år
Scatman John (Sanger)
1942 - 1999

Scatman John (USA)

Sanger, pianist, komponist, jazzmusiker, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jonathan Paul Larkin

Født:
13. mars 1942 (82 år siden)

Døde:
3. desember 1999 (57 år) (24 år siden)

John Paul Larkin, kjent som Scatman John, var en amerikansk sanger kjent som den som for alvor introduserte sangstilen scat-sang i populærmusikken. Scat-sang er en ordløs sangform og -teknikk som siden 1920-tallet har vært vanlig i jazzmusikk.

Scatmans album solgte over 2,5 millioner kopier verden over. Scatman John mottok 14 gull[klargjør] og 18 platina for sine album og singler. En av hans største hits var «Scatman», som ble utgitt i 1995.

Han døde av lungekreft i sitt hjem i Los Angeles 57 år gammel. Wikipedia

85 år
Christian Sinding (Komponist)
1856 - 1941

Christian Sinding (Norge)

Komponist, akademisk musiker, musikkforsker

Fullt navn / Fødenavn:
Christian August Sinding

Født:
11. januar 1856 (168 år siden)

Døde:
3. desember 1941 (85 år) (82 år siden)

Christian August Sinding var en norsk komponist. Han komponerte mange lyriske pianostykker og sanger, blant annet stykket Frühlingsrauschen (norsk: Vårbrus). Wikipedia

44 år
Robert Louis Stevenson (Forfatter)
1850 - 1894

Robert Louis Stevenson (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, lyriker, essayist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Lewis Balfour Stevenson

Født:
13. november 1850 (173 år siden)

Døde:
3. desember 1894 (44 år) (129 år siden)

Robert Louis Stevenson var en skotsk forfatter som blant annet skrev Skatten på sjørøverøya, Kidnappet og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Han regnes som han som skulle gjenføde skotsk litteratur etter Walter Scott. Wikipedia

40 år
Ingvald Undset (Arkeolog)
1853 - 1893

Ingvald Undset (Norge)

Arkeolog

Født:
9. november 1853 (170 år siden)

Døde:
3. desember 1893 (40 år) (130 år siden)

Ingvald Martin Undset var en norsk arkeolog.

Ingvald Undset var sønn av fanejunker Hallvard Hallvardsen Undset og Øllegård Kristine Dahl. Han vokste opp i Trondheim, og gikk på latinskolen der. Han tok examen artium som preseterist i 1871, og året etter dro han til Kristiania og begynte å studere arkeologi og klassiske fag under Oluf Rygh og Sophus Bugge. Han rakk aldri å ta noen avsluttende eksamen, men skaffet seg en imponerende spisskompetanse innenfor feltet.

I 1875 ble han ansatt som assistent ved Universitetets Oldsaksamling, en stilling han hadde til sin død. Da hadde han allerede vært på sin første utenlandsreise. Senere fikk han anledning til å ta flere europareiser, og han fikk etter hvert en egen status som internasjonalisten i norsk arkeologi.

Dette gjenspeiler seg i doktorgraden, Jernalderens begyndelse i Nord-Europa, der han sammenfatter datidens samlede kunnskap på dette feltet. Avhandlingen ble utgitt på tysk i 1881, og den gjorde ham berømt i fagmiljøet i hele Europa, og han ble medlem av flere nasjonale vitenskapelige selskaper. Undset fikk nå statsstøtte til flere studiereiser fram til 1884.

Han bodde da en periode i Roma, der han drev studier i romersk arkeologi, og gikk inn i det skandinaviske miljøet her. Her skal ekteparet Undset ha truffet berømtheter som Henrik Ibsen og Franz Liszt. Etter Roma bodde de en periode i Kalundborg i Danmark før han og familien kom tilbake til Kristiania i 1884.

Deretter var han meget aktiv som foreleser og vitenskapelig forfatter, og han fikk en egen årlig bevilgning av Stortinget i tillegg til sin lønn fra Oldsaksamlingen. Publikasjonslisten hans omfatter hele 154 titler, og omfatter både nordisk og europeisk forhistorie. Hans siste verk ble monografien Fra Akershus til Akropolis, som kan sies å oppsummere hans korte, men intense forskerkarriere.

Undset hadde under Romaoppholdet pådratt seg en alvorlig kronisk sykdom. Hvilken er uklart, malaria og tyfoidfeber har vært foreslått. Resultatet var imidlertid en stadig skrantende helse. Familien måtte stadig flytte nærmere Universitetet for at han skulle orke å holde kontakt med arbeidsplassen. Samtidig fikk de stadig dårligere råd, noe som avspeilte seg i bostandarden. Dette er levende skildret av datteren Sigrid i boken Elleve aar. Her er også hennes gripende skildring av farens død.

Han var gift med Anne Marie Nicoline Charlotte Gyth og var far til forfatteren Sigrid Undset, samt morfar til arkeologen Charlotte Blindheim. Wikipedia

<<
3. Desember
>>