Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
20. August

Om dagen

20. August er dag 232 i 2019, og er i uke 34. Det er 133 dager igjen av året.
Minnedag for helgenen Bernhard av Clairvaux
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Asmá' starter (Navn)
Valutakurser Oppdatert 20. August kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_20-8.1977
42 år siden
Wikipedia
1977: Den amerikanske romsonden Voyager 2 blir skutt opp for å utforske den ytrste delen av Solsystemet
Voyager 2 er en 815 kg tung ubemannet amerikansk romsonde i Voyager-programmet som er sendt for å utforske de ytre delen av Solsystemet og videre. Romsonden ble skutt opp 20. august 1977, og er fremdeles i funksjon. Den er identisk med sitt søsterromskip Voyager 1. Voyager 2 passerte forbi planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun og var den første romsonden med detaljerte bilder av de to sistnevnte planetene.

Voyager 2 var per september 2012 et av de mest fjerne menneskeskapte objekt (sammen med Voyager 1, Pioneer 10 og Pioneer 11) med en avstand på 99,5 AU fra solen. Romsonden er nå inne i solsystemets ytterkant, et enormt område der Solens innflytelse etter hvert blir erstattet av interstellar rom.

Voyager 2 skulle egentlig være Mariner 12, som en del av Mariner-programmet. Romsonden hadde som sine prioriterte mål planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, samt deres samling av måner og ringer. Det nåværende oppdraget er deteksjonen av heliosfæren, samt partikkelmålinger av solvinden og det interstellare rom. Begge Voyager-sondene er drevet av tre radio-isotope termoelektriske generatorer, som har overlevd sin tenkte levetid og som derfor vil fortsette å generere nok kraft til å kommunisere med jorden til minst 2020. Wikipedia
Wikipedia_20-8.1960
59 år siden
Wikipedia
1960: Kong Olav V erklærer fjernsynet for offisielt åpnet under NRKs første offisielle fjernsynssending
Begrepene fjernsyn og tv (televisjon) benyttes både om selve mottagerapparatet og for hele systemet rundt kringkasting av audiovisuelle signaler (fjernsynssignaler). Signalene som representerer lyd og bilde blir transportert (kringkastet) over lange avstander ved hjelp av telekommunikasjon, fra en produsent til mange mottagerapparater. Disse omdanner signalene tilbake til bilde og lyd og kalles fjernsynsapparater eller televisjonsapparater, men forkortes gjerne fjernsyn eller TV.

En teknologi for televisjon ble demonstrert allerede i 1924 av John Logie Baird. Dette var et semi-elektronisk system. Høsten 1927 ble et helelektronisk system demonstrert av Philo Taylor Farnsworth.

Fjernsynet som medium er annerledes enn for eksempel en avis eller et magasin. Det er et elektronisk, visuelt medium med lyd som kan overføre direktesendinger. Dette gjør at man som tilskuer blir vitne til det som presenteres i sanntid. Fjernsynet er også et massemedium som gjør at store mengder mennesker kan erfare noe samtidig, både via hørsel og syn. Wikipedia
Wikipedia_20-8.1896
123 år siden
Wikipedia
1896: «Fram» ankommer Skjervøy etter den 3 år lange ferden over Polhavet
«Fram» er et skip som ble benyttet av norske oppdagere i Arktis og Antarktis mellom 1893 og 1912. Det ble bygget for å være det sterkeste noensinne, og for å kunne motstå skruingen i polarisen. «Fram» ble bygget i Rekkevik i Larvik og sjøsatt der 26. oktober 1892. Det var Fridtjof Nansen som tok initiativet til å bygge «Fram», og han ga oppdraget til Colin Archer fra Larvik. Nansen ville ha skipet bygget for sin planlagte ferd til Nordpolen, der han planla å la skipet fryse inn i drivisen.

Natt til 20. august 1896 ankom «Fram» Skjervøy, og innledet med det en triumfferd langs kysten til Kristiania. Først gikk ferden til Tromsø der Sverdrup og hans menn ble gjenforent med Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen som hadde ankommet til Vardø én uke tidligere.

«Fram» er det skipet som har seilt lengst mot nord og lengst mot syd, og det er bevart og utstilt på Frammuseet i Oslo. Wikipedia
Fødsler
27 år
Demi Lovato (Skuespiller)
1992

Demi Lovato (USA)

skuespiller, sanger, låtskriver, gitarist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Demetria Devonne Lovato

Født:
20. august 1992 (27 år)

Demetria Devonne «Demi» Lovato er en amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Hun er aktiv innenfor miljø- og samfunnsspørsmål som talskvinne mot mobbing. Hun har også skrevet boken Staying Strong, 365 days a year, som kom ut 19. november 2013.
Lovatos tidligste roller var blant annet som «Angela» i Barney & Friends før hun fikk et gjennombrudd i filmen Camp Rock i 2008. Året etter fikk Lovato sitt eget komedieprogram, Sonny with a Chance, og hadde også en rolle i filmen Princess Protection Program. Hun debuterte med musikkalbumet Don't Forget som ble utgitt den 23. september 2008. De andre studioalbumene hennes er Here We Go Again, Unbroken, Demi, Confident og Tell Me You Love Me. Lovato har også sunget singelversjonen av «Let It Go», som var med i rulleteksten av Frost. Hun har to grammy- nominasjoner. Wikipedia

42 år
Henning Stensrud (Skihopper)
1977

Henning Stensrud (Norge)

Skihopper

Født:
20. august 1977 (42 år)

Henning Stensrud er en norsk skihopper. Han debuterte i verdenscupen i 1996, og var med i den norske OL-troppen i 1998. Hans beste enkeltplassering i verdenscupen er en fjerdeplass, noe han forøvrig har greid to ganger, i Engelberg og Oberstdorf, begge i sesongen 1997/98.
Han har nå gitt seg som aktiv hopper og har blitt en del av trenergruppen i Trønderhopp. Wikipedia

51 år
Ørjan Berg (Fotballspiller)
1968

Ørjan Berg (Norge)

Fotballspiller

Født:
20. august 1968 (51 år)

Ørjan Berg er en norsk tidligere fotballspiller, sønn av midtbanespilleren Harald Johan «Dutte» Berg og bror til Bodø/Glimts Runar Berg og Arild Berg. Han avsluttet sin karriere etter 2006-sesongen, etter å ha spilt flere år for Rosenborg. I løpet av sin karriere spilte han også 19 kamper på det norske landslaget. Per 2019 er han daglig leder for barne- og ungdomsavdelingen i Bodø/Glimt. Wikipedia

52 år
Elisabeth Matheson (Skuespiller)
1967

Elisabeth Matheson (Norge)

Skuespiller, regissør

Født:
20. august 1967 (52 år)

Elisabeth Matheson er en norsk skuespiller og regissør.
Matheson er utdannet ved Romerike Folkehøgskole og Statens Teaterhøgskole. Hun har vært tilknyttet både Den Nationale Scene, Trøndelag Teater og Det norske teatret. Hun har også arbeidet i Riksteatret, blant annet spilte hun i oppsetningen av Olav Duuns Medmenneske i 1998.
Matheson er likevel mest kjent for tittelrollen i Liv Ullmanns filmatisering av Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter fra 1995.
I 2013 regisserte hun forestillingen Snømørkt i Selbu kirke delvis basert på Per Hanssons bok Og tok de enn vårt liv om Peder Morset og hans familie under andre verdenskrig. Wikipedia

38 år
Dimebag Darrell (Musiker)
1966 - 2004

Dimebag Darrell (USA)

Musiker, gitarist, komponist

Født:
20. august 1966 (53 år siden)

Døde:
8. desember 2004 (38 år) (14 år siden)

«Dimebag» Darrell Abbott også kjent som Diamond Darrell, var en amerikansk musiker, som var gitarist i bandene Pantera og Damageplan. 17. mai 2007 ble han innført i Hollywood's Rock Walk, rockeverdens «walk of fame». Wikipedia

57 år
Sophie Aldred (Skuespiller)
1962

Sophie Aldred (Storbritannia)

Skuespiller, programleder

Født:
20. august 1962 (57 år)

Sophie Aldred er en skuespillerinne og hallodame på TV. Hun er mest kjent for å ha spilt Ace i science fiction-serien Doctor Who. Hun ble født i Greenwich og vokste opp i Blackheath, London.
Etter å ha gått på Blackheath High School, studerte hun drama ved Universitetet i Manchester. Hun begynte å jobbe i barneteater og fikk i 1987 rollen som Ace i Doctor Who.
Aldred spilte Ace i seriens ni siste historier. Ace var en tenåring, som kom fra vestsiden av London. Doktoren fant henne mens hun serverte milkshake på en isbelagt planet i historien Dragonfire og hun ble med Doktoren på hans eventyr frem til serien ble lagt ned i 1989. Historiene hun var med i utforsket Aces karakter i en grad som ikke tidligere hadde vært gjort med noen andre av Doktorens følgesvenner.
Både før og etter Doctor Who har Aldred hatt en variert og travel karriere innen TV, særlig i barneprogrammer hvor hun presenterte pedagogiske program som Corners, Melvin and Maureen's Music-a-grams og Words and Pictures. Hun har også jobbet innen radio og teater. I 1993 spilte hun Ace i veldedighetspesialen Dimensions in Time og hun har også spilt denne rollen i flere av Doctor Who-hørespillene produsert av Big Finish Productions.
Hun skrev referanseboken Ace, The Inside Story of the End of An Era med Mike Tucker i 1996. Den ble utgitt av Virgin Publishing (ISBN 1-85227-574-X).
Sophie Aldred giftet seg med Vince Henderson 12. juli 1997. De har en sønn, Adam. Wikipedia

40 år
Marius Müller (Musiker)
1958 - 1999

Marius Müller (Norge)

Musiker, sanger, komponist, gitarist, plateprodusent

Født:
20. august 1958 (61 år siden)

Døde:
14. mars 1999 (40 år) (20 år siden)

Marius Kjell Griff-Müller var en norsk gitarist, vokalist, låtskriver, programleder, studiomusiker og plateprodusent. Han vokste opp på Manglerud i Oslo og startet karrièren som profesjonell musiker allerede som 16-åring. Han ble for alvor kjent i 1981 med låta «Den du veit» og ga totalt ut seks soloalbum og fem album med bandet Funhouse hvor han var frontfigur. Wikipedia

71 år
Robert Plant (Musiker)
1948

Robert Plant (Storbritannia)

Musiker, sanger, komponist, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Anthony Plant

Født:
20. august 1948 (71 år)

Robert Anthony Plant er en britisk musiker, mest kjent som vokalist i Led Zeppelin.
Robert Plant vokste opp i en relativt velstående familie i Kidderminster, England. Han trosset sin far, som ikke ønsket at sønnen skulle bli musiker, og sang i en rekke mindre kjente band i Midlands-området på midten av 1960-tallet. En av disse gruppene var «Band of Joy», hvor kameraten John Bonham spilte trommer, og da han sommeren 1968 møtte tidligere Yardbirds-gitarist Jimmy Page sang han i et band som het Hobbstweedle.
Plant var ganske ukjent for de fleste da Page spurte ham om å bli vokalist i hans nye band. Plant aksepterte tilbudet, og anbefalte Bonham som trommeslager i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.
Da Plant ble medlem av Zeppelin, hadde han skrevet én låt i hele sitt liv, og i den første perioden var Jimmy Page bandets låtskriver. Etter hvert utviklet imidlertid Plant seg til å bli en dyktig låtskriver, og fikk stadig større tillit av Page. Fra og med albumet Led Zeppelin IV var Plant bandets primære låtskriver. Han har blant annet skrevet teksten til bandets største hit «Stairway to Heaven».
Led Zeppelin ble oppløst i 1980 etter at John Bonham døde. I 1981 var Plant med på en jam session med tidligere kollega Jimmy Page, samt Chris Squire og Alan White fra Yes i et prosjekt som ble kalt XYZ. Han likte ikke kompleksiteten i musikken, og takket nei til å bli med. Kort tid etter ble prosjektet avsluttet. Siden da har Plant gitt ut soloplater med ujevne mellomrom. Felles for de fleste av disse er at han har forsøkt å bevege seg bort fra Led Zeppelins musikk, og har eksperimentert med elementer av synth-musikk, blues og etnisk musikk – men ingen av disse soloplatene har kommet i nærheten av Led Zeppelins salgstall. I 1994, og senere igjen i 1998 gjenopptok Plant opp samarbeidet med Jimmy Page, og duoen ga ut to plater sammen.
I sine glansdager hadde Plant en av rockens mest karakteristiske stemmer – lys, kraftig og energisk. Plant var også en showmann på scenen. Etter hvert som han har blitt eldre klarer han nok ikke å gå like høyt som tidligere, men er fortsatt en dyktig vokalist. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

66 år
Isaac Hayes (Musiker)
1942 - 2008

Isaac Hayes (USA)

Musiker, komponist, plateprodusent, skuespiller

Født:
20. august 1942 (77 år siden)

Døde:
10. august 2008 (66 år) (11 år siden)

Isaac Lee Hayes jr. var en amerikansk soul- og funkmusiker, plateprodusent, arrangør, komponist og skuespiller. Hayes var en av kreative kreftene bak southern soul-plateselskapet Stax Records, hvor han tjenestegjorde som både innomhus låtskriver og produsent sammen med partner David Porter på midten av 1960-tallet. På slutten av 1960-tallet spilte Hayes selv inn plater slik som de fremgangsrike albumene Hot Buttered Soul (1969) og Black Moses (1971) som hovedartisten for plateselskapet Stax.
For filmen Shaft - Bandekrig i Harlem fikk Hayes en Oscar for beste sang samt to Grammy-priser. Hayes fikk en tredje Grammy for albumet Black Moses.
Fra 1997 til 2006 bidro Hayes med stemmen til rollefiguren «Chef» i den animerte TV-serien South Park.
Isaac Hayes ble i 2002 innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

40 år
Jim Reeves (Musiker)
1923 - 1964

Jim Reeves (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
James Travis Reeves

Født:
20. august 1923 (96 år siden)

Døde:
31. juli 1964 (40 år) (Flyulykke) (55 år siden)

James «Jim» Travis Reeves var en kjent amerikansk countryartist som døde mens han sto på toppen av sin karrière som sanger og musiker. Wikipedia

Dødsfall
91 år
Jerry Lewis (Komiker)
1926 - 2017

Jerry Lewis (USA)

Komiker, skuespiller, Filmprodusent, filmregissør, sanger, skribent, manusforfatter, musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome Levitch

Født:
16. mars 1926 (93 år siden)

Døde:
20. august 2017 (91 år) (2 år siden)

Jerry Lewis var en amerikansk komiker og skuespiller. Han er best kjent for sine roller i mange komediefilmer fra 1950- og 1960-tallet. Han hjalp også til med å samle inn penger til mennesker med Duchennes muskeldystrofi (muskulær dystrofi) gjennom Muscular Dystrophy Association. Wikipedia

87 år
Elmore Leonard (Manusforfatter)
1925 - 2013

Elmore Leonard (USA)

Manusforfatter, skribent, romanforfatter, filmprodusent, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Elmore John Leonard Jr.

Født:
11. oktober 1925 (94 år siden)

Døde:
20. august 2013 (87 år) (6 år siden)

Elmore John Leonard jr. var en amerikansk forfatter.
Leonards familie flyttet ofte under hans ti første leveår, men bosatte seg fast i Detroit i 1934. Han bodde siden i denne byen.
I 1943 vervet Leonard seg til den amerikanske marinens ingeniørkorps, Seabees. Han tjenestegjorde i tre år i Stillehavet. Etter krigen studerte han engelsk og filosofi ved University of Detroit Jesuit High School, hvor han ble uteksaminert i 1951.
Leonard fikk sin første novelle, en westernhistorie, på trykk i 1950. Samme år begynte han å arbeide for et reklamebyrå. Hans første bok, westernromanen The Bounty Hunters, ble utgitt i 1953. Gjennom 1950- og 1960-årene fortsatte han å skrive westernromaner, hvorav to ble filmatisert: Three-Ten to Yuma (1953), filmatisert som 3:10 to Yuma i 1957 og igjen i 2007, samt The Captives (1955), filmatisert som The Tall T i 1957.
Fra 1970-årene av skrev Leonard manuskript for film og romaner innen den sjangeren han senere ble mest kjent for, kriminallitteraturen. Hans første krimroman, The Big Bounce, ble utgitt i 1969. Han ble senere tildelt en lang rekke prestisjefulle priser innen sjangeren. I 1992 ble han tildelt Mystery Writers of Americas mest prestisjefulle pris, The Grand Master Award, for viktige bidrag til krimsjangeren over lang tid samt en stor produksjon av vedvarende høy kvalitet. I 2006 mottok han britiske Crime Writers' Associations tilsvarende pris, The Cartier Diamond Dagger, for livslangt arbeide av særlig høy kvalitet.
En lang rekke av hans romaner har blitt filmatisert som spillefilm eller for TV. Mest kjent er kanskje Get Shorty (1995), Rum Punch filmatisert som Jackie Brown i 1997 og Out of Sight (1998). Pronto og Riding the Rap er grunnlaget for den Emmy-nominerte TV-serien Justified. Wikipedia

57 år
Meles Zenawi (Politiker)
1955 - 2012

Meles Zenawi (Etiopia)

Politiker, militær

Født:
9. mai 1955 (64 år siden)

Døde:
20. august 2012 (57 år) (7 år siden)

Meles Zenawi var en etiopisk politiker og Etiopias statsminister frem til sin død. Han var tidligere landets president. Wikipedia

42 år
Beverley Whitfield (Svømmer)
1954 - 1996

Beverley Whitfield (Australia)

Svømmer

Fullt navn / Fødenavn:
Beverley Joy Whitfield

Født:
15. juni 1954 (65 år siden)

Døde:
20. august 1996 (42 år) (23 år siden)

Beverley Joy Whitfield var en australsk svømmer, som under sommer-OL i 1972 i München, vant gullmedalje på 200 m brystsvømming. I det samme mesterskapet tok hun også bronsemedalje på 100 m brystsvømming. Hun tok også tre gullmedaljer under Samveldelekene i Edinburgh i 1970. Whithfield døde i 1996, 42 år gammel. Wikipedia

76 år
Katti Anker Møller (Kvinnesaksforkjemper)
1868 - 1945

Katti Anker Møller (Norge)

Kvinnesaksforkjemper, seksualpedagog, foredragsholder, feminist, politiker

Født:
23. oktober 1868 (151 år siden)

Døde:
20. august 1945 (76 år) (74 år siden)

Kathrine Anker Møller var en norsk kvinnesaksforkjemper. Hun var født på Hamar, men tilbrakte sitt voksne liv i Fredrikstad, der det også ble avduket en skulptur av henne i 1998.
Hun var datter av Mix og Herman Anker og var gift med godseier Kai Møller, som eide Torsø i Østfold. Journalisten og kvinnesaksforkjemperen Ella Anker var en av hennes søstre.
Forfatteren Nini Roll Anker var gift med Kattis fetter Nils Anker fra 1892 til 1907, og med en annen av hennes fettere, Johan August Anker, fra 1910. Wikipedia

83 år
William Booth (Frelsesarmeens grunnlegger)
1829 - 1912

William Booth (Storbritannia)

Frelsesarmeens grunnlegger, Teolog

Født:
10. april 1829 (190 år siden)

Døde:
20. august 1912 (83 år) (107 år siden)

William Booth var Frelsesarmeens grunnlegger og første general.
2. juli 1865 startet William Booth The Christian Revival Society (Kristen vekkelsesforening) i Øst-London. De holdt møter på søndagene og målgruppen var Londons de dypest falne: alkoholikere, prostituerte og kriminelle. Snart skiftet de navn til Øst-London kristne misjon. For det var nettopp i Øst-London at mange av de som William Booth ønsket å nå bodde. De første møtene som ble holdt var teltmøter på en kveker-kirkegård, men ganske snart så ble det leid lokaler.
I 1878 skiftet de navn igjen til Frelsesarmeen etter militær modell med uniformer, flagg og sin egen musikk, ofte kristne tekster til drikkeviser og annen populærmusikk. Dette ble starten på en av de største kristne vekkelser i moderne tid. Før sin død fikk William Booth se 1000 korps bli virkelighet i Storbritannia og at bevegelsen han startet spredde seg til 58 land og kolonier. Wikipedia

58 år
Ragnvald Orknøyjarl (Jarl)
1100 - 1158

Ragnvald Orknøyjarl (Norge)

Jarl, ridder

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnvald Kale Kolsson

Født:
Ca. 1100 (919 år siden)

Døde:
20. august 1158 (Ca. 58 år) (Myrdet) (861 år siden)

Ragnvald Orknøyjarl var nevø av Magnus Orknøyjarl. Moren var Gunhild, Magnus' søster, som ble giftet bort til Kol Kalesson, lendmann på Agder. Ragnvald het opprinnelig Kale, men tok navnet Ragnvald etter Ragnvald Bruseson, Olav den helliges fostersønn fra Orknøyene. Flere granskere, gjerne med noe lokal tilknytting, har forsøkt å finne sikker informasjon om Ragnvalds opphav, uten å kunne bevise hypoteser om konkrete opphavssteder. Både Fjære i Grimstad og Huseby på Lista er nevnt som hans fødested. Orknøyingenes saga opplyser bare at Ragnvald stammet fra Agder. Den katolske kirkes biografi om Ragnvald oppgir fødestedet til Jæren.
Sigurd Jorsalfare utnevnte ham i 1129 til jarl over halve Orknøyene og Hjaltland (Shetland). Hans tremenning Pål Håkonsson hadde imidlertid gjort seg selv til enehersker over øyene og nektet å avstå en del til Ragnvald. Ragnvald ble værende i Norge i Harald Gilles tjeneste, og gjorde et mislykket forsøk på å få kontrollen over Orknøyene i 1135, etter at Harald var blitt enekonge i Norge. I 1136 lyktes han imidlertid med å få Pål fanget og drept, og ble etter det hyllet som enejarl. Harald Maddadsson, søstersønn av Pål jarl ble i 1138 utnevnt til medjarl, med Ragnvald som formynder. I 1137 startet han byggingen av St. Magnuskatedralen i Kirkwall, til ære for onkelen som hadde lidd martyrdøden i 1115. Han var også forfatter; sammen med islendingen Hall Thorarinsson skrev han Háttalykill om heltesagn og Norges kongehistorie.
Ragnvald dro sammen med biskop Vilhelm den gamle, Erling Skakke og andre på korstog i årene 1151–1155. Da han kom tilbake til Orknøyene hadde det i hans fravær oppstått en maktstrid, og han ble myrdet av slektninger avført av Harald Maddadssons fosterfar Torbjørn Klerk i Caithness i Skottland.
Etter Ragnvalds død oppsto det et ry om hellighet, og det ble meldt om mirakler ved hans grav i St. Magnuskatedralen. På initiativ av biskop Bjarne Kolbeinsson skal Ragnvald ha blitt kanonisert av pave Celestin III (1191–1198), uten at det er bevist. Dersom dette er korrekt er han den eneste i den norske katolske kirke som oppnådde helgenstatus på en slik måte. I Orknøsaga nevnes jærtegn og at "biskop Bjarne med pavens tillatelse lod hans hellige levninger optage".
Man fant under restaureringsarbeider i katedralen i 1919 to skjeletter som var innmurt i pilarene i koret. Det regnes som sannsynlig at det dreier seg om relikviene etter Magnus og Ragnvald.
Hans minnedag kan i Norden markeres på 21. august; noen eldre kilder oppgir at han ble feiret på dødsdagen 20. august.
Ragnvald etterlot seg et barn, datteren Ingegerd, som ble gift med Eirik Stagbrell, en høvding fra Orknøyene. Wikipedia

<<
20. August
>>