Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. August

Om dagen

20. August er dag 233 i 2024, og er i uke 34. Det er 133 dager igjen av året.
Minnedag for helgenen Bernhard av Clairvaux
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Asmá' starter (Navn)

Historie

46 år siden

1977: Den amerikanske romsonden «Voyager 2» blir skutt opp for å utforske den ytterste delen av Solsystemet

Voyager 2 er en 815 kg tung ubemannet amerikansk romsonde i Voyager-programmet som er sendt for å utforske de ytre delen av Solsystemet og videre. Romsonden ble skutt opp 20. august 1977, og er fremdeles i funksjon. Den er identisk med sitt søsterromskip Voyager 1. Voyager 2 passerte forbi planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun og var den første romsonden med detaljerte bilder av de to sistnevnte planetene.

Voyager 2 var per september 2012 et av de mest fjerne menneskeskapte objekt (sammen med Voyager 1, Pioneer 10 og Pioneer 11) med en avstand på 99,5 AU fra solen. Romsonden er nå inne i solsystemets ytterkant, et enormt område der Solens innflytelse etter hvert blir erstattet av interstellar rom.

Voyager 2 skulle egentlig være Mariner 12, som en del av Mariner-programmet. Romsonden hadde som sine prioriterte mål planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, samt deres samling av måner og ringer. Det nåværende oppdraget er deteksjonen av heliosfæren, samt partikkelmålinger av solvinden og det interstellare rom. Begge Voyager-sondene er drevet av tre radio-isotope termoelektriske generatorer, som har overlevd sin tenkte levetid og som derfor vil fortsette å generere nok kraft til å kommunisere med jorden til minst 2020. Wikipedia
63 år siden

1960: Kong Olav V erklærer fjernsynet for offisielt åpnet, under NRKs første offisielle fjernsynssending

Begrepene fjernsyn og tv (televisjon) benyttes både om selve mottagerapparatet og for hele systemet rundt kringkasting av audiovisuelle signaler (fjernsynssignaler). Signalene som representerer lyd og bilde blir transportert (kringkastet) over lange avstander ved hjelp av telekommunikasjon, fra en produsent til mange mottagerapparater. Disse omdanner signalene tilbake til bilde og lyd og kalles fjernsynsapparater eller televisjonsapparater, men forkortes gjerne fjernsyn eller TV.

En teknologi for televisjon ble demonstrert allerede i 1924 av John Logie Baird. Dette var et semi-elektronisk system. Høsten 1927 ble et helelektronisk system demonstrert av Philo Taylor Farnsworth.

Fjernsynet som medium er annerledes enn for eksempel en avis eller et magasin. Det er et elektronisk, visuelt medium med lyd som kan overføre direktesendinger. Dette gjør at man som tilskuer blir vitne til det som presenteres i sanntid. Fjernsynet er også et massemedium som gjør at store mengder mennesker kan erfare noe samtidig, både via hørsel og syn. Wikipedia
127 år siden

1896: Polarskipet «Fram» ankommer Skjervøy etter den treårige ferden over Polhavet

Nansens Fram-ekspedisjon 1893–96 var en ekspedisjon som hadde som hovedformål å nå den geografiske Nordpolen. Leder og initiativtaker til ekspedisjonen var den norske forskeren og oppdageren Fridtjof Nansen, som ville forsøke å utnytte de naturlige øst-vest-strømmene i Nordishavet. Til tross for stor skepsis hos andre polfarere, førte Nansen «Fram» til Nysibirøyene øst i Nordishavet, frøs henne inn i pakkisen, og ventet på at strømmene skulle frakte henne mot Nordpolen. Fremdriften i isen var imidlertid liten og havstrømmene uforutsigbare. Etter 18 måneder i isen ble det klart for Nansen at «Fram» ville passere langt unna polpunktet. Han tok en meget dristig beslutning og forlot skipet med et hundespann. Med seg hadde han en utvalgt kompanjong, Hjalmar Johansen, og sammen satte de kursen mot Nordpolen. De nådde heller aldri frem til polpunktet, men de oppnådde rekord med en nordlig bredde på 86°13.6'N før de vendte om og tok til på den lange tilbakereisen over is og vann for å komme i sikkerhet på Frans Josefs land, der de overvintret. Neste vår var de heldige og ble plukket opp av en annen ishavsekspedisjon og etterhvert brakt til Norge. I mellomtiden fortsatte «Fram» å drive sydvestover og nådde til slutt Atlanterhavet. Ved et forbausende slumpetreff ankom Nansen og Johansen Tromsø bare dager etter «Frams» ankomst. Nansen styrket sin posisjon som nasjonalhelt etter denne bragden.

Idéen til ekspedisjonen oppstod etter at vrakrester fra det amerikanske fartøyet «Jeannette», som hadde sunket utenfor nordkysten av Sibir i 1881, ble funnet utenfor sørvestkysten av Grønland tre år etter forliset. Vrakrestene hadde åpenbart blitt fraktet over Nordishavet, og kanskje også over selve polpunktet. Basert på dette og andre rester som ble samlet opp langs kysten av Grønland, utviklet meteorologen Henrik Mohn en teori om en transpolar strøm. Dette fikk Nansen til å tro at et spesialbygd skip kunne bli frosset fast i pakkisen og følge de samme strømmene som vrakrestene etter «Jeanette», og dermed komme nærmere Nordpolen.

Nansen styrte konstruksjonen av fartøyet som hadde avrundet skrog og andre funksjoner utviklet for å tåle lengre tids trykk fra is. Skuta var sjelden i fare i løpet av perioden i isen og kom uskadd ut etter tre år. De vitenskapelige observasjonene som ble utført under denne perioden bidro betydelig til den nye disiplinen oseanografi, som i ettertid ble det viktigste temaet i Nansens vitenskapelige arbeid. «Frams» drift og Nansens reiser med slede beviste definitivt at det ikke fantes noen vesentlig landmasse mellom de eurasiatiske kontinentene og Nordpolen, og bekreftet den generelle karakteren av den arktiske regionen som en dyp, islagt sjø. Selv om Nansen trakk seg tilbake fra oppdagelsesreiser etter denne ekspedisjonen, påvirket metodene han sammen med Johansen hadde utviket for fremdrift og overlevelse alle de polarekspedisjonene som fulgte de neste tretti år, både i nord og i sør. Wikipedia
1023 år siden

1000: Ungarn blir grunnlagt av St. Stefan

Ungarn (ungarsk: Magyarország) er et land i Sentral-Europa. Landets hovedstad er Budapest, og det grenser til Østerrike, Slovakia, Ukraina, Romania, Serbia, Kroatia og Slovenia. Ungarn har omtrent 10 millioner innbyggere (pr. mai 2009), og har et flateinnhold på ca. 93 000 km².

Store deler av det ungarske landskapet domineres av sletter (Den ungarske slette og Den lille ungarske slette), med noe fjell i Karpatene i nord. Elven Donau deler landet i to, og utgjør sammen med bielvene Tisza og Drava Ungarns viktigste vassdrag.

Ungarns historie strekker seg tilbake til slutten av det første årtusen e.Kr., og like etter årtusenskiftet ble landet et selvstendig kongedømme under Stefan I. I middelalderen tilfalt den ungarske tronen habsburgerne, og Ungarn var i union med nabolandet Østerrike frem til slutten av første verdenskrig. Etter andre verdenskrig kom landet under sovjetisk innflytelse, og var en kommunistisk ettpartistat frem til 1989. Siden den gang har Ungarn vært en demokratisk republikk, og ble med i NATO i 1999 og i EU i 2004. Wikipedia

Fødsler

31 år
Demi Lovato (Skuespiller)
1992

Demi Lovato (USA)

Skuespiller, sanger, låtskriver, gitarist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Demetria Devonne Lovato

Født:
20. august 1992 (31 år)

Demetria Devonne «Demi» Lovato er en amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Hun er aktiv innenfor miljø- og samfunnsspørsmål som talskvinne mot mobbing. Hun har også skrevet boken Staying Strong, 365 days a year, som kom ut 19. november 2013.

Lovatos tidligste roller var blant annet som «Angela» i Barney & Friends før hun fikk et gjennombrudd i filmen Camp Rock i 2008. Året etter fikk Lovato sitt eget komedieprogram, Sonny with a Chance, og hadde også en rolle i filmen Princess Protection Program. Hun debuterte med musikkalbumet Don't Forget som ble utgitt den 23. september 2008. De andre studioalbumene hennes er Here We Go Again, Unbroken, Demi, Confident og Tell Me You Love Me. Lovato har også sunget singelversjonen av «Let It Go», som var med i rulleteksten av Frost. Hun har to grammy- nominasjoner. Wikipedia

46 år
Henning Stensrud (Skihopper)
1977

Henning Stensrud (Norge)

Skihopper

Født:
20. august 1977 (46 år)

Henning Stensrud er en norsk skihopper. Han debuterte i verdenscupen i 1996, og var med i den norske OL-troppen i 1998. Hans beste enkeltplassering i verdenscupen er en fjerdeplass, noe han forøvrig har greid to ganger, i Engelberg og Oberstdorf, begge i sesongen 1997/98.

Han har nå gitt seg som aktiv hopper og har blitt en del av trenergruppen i Trønderhopp. Wikipedia

55 år
Ørjan Berg (Fotballspiller)
1968

Ørjan Berg (Norge)

Fotballspiller

Født:
20. august 1968 (55 år)

Ørjan Berg er en norsk tidligere fotballspiller, sønn av midtbanespilleren Harald Johan «Dutte» Berg og bror til Bodø/Glimts Runar Berg og Arild Berg. Han avsluttet sin karriere etter 2006-sesongen, etter å ha spilt flere år for Rosenborg. I løpet av sin karriere spilte han også 19 kamper på det norske landslaget. Per 2019 er han daglig leder for barne- og ungdomsavdelingen i Bodø/Glimt. Wikipedia

56 år
Elisabeth Matheson (Skuespiller)
1967

Elisabeth Matheson (Norge)

Skuespiller, regissør

Født:
20. august 1967 (56 år)

Elisabeth Matheson er en norsk skuespiller og regissør.

Matheson er utdannet ved Romerike Folkehøgskole og Statens Teaterhøgskole. Hun har vært tilknyttet både Den Nationale Scene, Trøndelag Teater og Det norske teatret. Hun har også arbeidet i Riksteatret, blant annet spilte hun i oppsetningen av Olav Duuns Medmenneske i 1998.

Matheson er likevel mest kjent for tittelrollen i Liv Ullmanns filmatisering av Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter fra 1995.

I 2013 regisserte hun forestillingen Snømørkt i Selbu kirke delvis basert på Per Hanssons bok Og tok de enn vårt liv om Peder Morset og hans familie under andre verdenskrig. Wikipedia

38 år
Dimebag Darrell (Musiker)
1966 - 2004

Dimebag Darrell (USA)

Musiker, gitarist, komponist

Født:
20. august 1966 (57 år siden)

Døde:
8. desember 2004 (38 år) (19 år siden)

«Dimebag» Darrell Abbott også kjent som Diamond Darrell, var en amerikansk musiker, som var gitarist i bandene Pantera og Damageplan. 17. mai 2007 ble han innført i Hollywood's Rock Walk, rockeverdens «walk of fame». Wikipedia

61 år
Sophie Aldred (Skuespiller)
1962

Sophie Aldred (Storbritannia)

Skuespiller, programleder

Født:
20. august 1962 (61 år)

Sophie Aldred er en skuespillerinne og hallodame på TV. Hun er mest kjent for å ha spilt Ace i science fiction-serien Doctor Who. Hun ble født i Greenwich og vokste opp i Blackheath, London.

Etter å ha gått på Blackheath High School, studerte hun drama ved Universitetet i Manchester. Hun begynte å jobbe i barneteater og fikk i 1987 rollen som Ace i Doctor Who.

Aldred spilte Ace i seriens ni siste historier. Ace var en tenåring, som kom fra vestsiden av London. Doktoren fant henne mens hun serverte milkshake på en isbelagt planet i historien Dragonfire og hun ble med Doktoren på hans eventyr frem til serien ble lagt ned i 1989. Historiene hun var med i utforsket Aces karakter i en grad som ikke tidligere hadde vært gjort med noen andre av Doktorens følgesvenner.

Både før og etter Doctor Who har Aldred hatt en variert og travel karriere innen TV, særlig i barneprogrammer hvor hun presenterte pedagogiske program som Corners, Melvin and Maureen's Music-a-grams og Words and Pictures. Hun har også jobbet innen radio og teater. I 1993 spilte hun Ace i veldedighetspesialen Dimensions in Time og hun har også spilt denne rollen i flere av Doctor Who-hørespillene produsert av Big Finish Productions.

Hun skrev referanseboken Ace, The Inside Story of the End of An Era med Mike Tucker i 1996. Den ble utgitt av Virgin Publishing (ISBN 1-85227-574-X).

Sophie Aldred giftet seg med Vince Henderson 12. juli 1997. De har en sønn, Adam. Wikipedia

59 år
Linda Manz (Skuespiller)
1961 - 2020

Linda Manz (USA)

Skuespiller

Født:
20. august 1961 (62 år siden)

Døde:
14. august 2020 (59 år) (3 år siden)

Linda Manz var en amerikansk skuespillerinne, hovedsakelig aktiv fra 1978 til 1997. Hun var kjent for sine roller i «Days of Heaven», «Out of the Blue» og «Gummo». Wikipedia

40 år
Marius Müller (Musiker)
1958 - 1999

Marius Müller (Norge)

Musiker, sanger, komponist, gitarist, plateprodusent

Født:
20. august 1958 (65 år siden)

Døde:
14. mars 1999 (40 år) (25 år siden)

Marius Kjell Griff-Müller var en norsk gitarist, vokalist, låtskriver, programleder, studiomusiker og plateprodusent. Han vokste opp på Manglerud i Oslo og startet karrièren som profesjonell musiker allerede som 16-åring. Han ble for alvor kjent i 1981 med låta «Den du veit» og ga totalt ut seks soloalbum og fem album med bandet Funhouse hvor han var frontfigur. Wikipedia

75 år
Robert Plant (Musiker)
1948

Robert Plant (Storbritannia)

Musiker, sanger, komponist, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Anthony Plant

Født:
20. august 1948 (75 år)

Robert Anthony Plant er en britisk musiker, mest kjent som vokalist i Led Zeppelin.

Robert Plant vokste opp i en relativt velstående familie i Kidderminster, England. Han trosset sin far, som ikke ønsket at sønnen skulle bli musiker, og sang i en rekke mindre kjente band i Midlands-området på midten av 1960-tallet. En av disse gruppene var «Band of Joy», hvor kameraten John Bonham spilte trommer, og da han sommeren 1968 møtte tidligere Yardbirds-gitarist Jimmy Page sang han i et band som het Hobbstweedle.

Plant var ganske ukjent for de fleste da Page spurte ham om å bli vokalist i hans nye band. Plant aksepterte tilbudet, og anbefalte Bonham som trommeslager i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Da Plant ble medlem av Zeppelin, hadde han skrevet én låt i hele sitt liv, og i den første perioden var Jimmy Page bandets låtskriver. Etter hvert utviklet imidlertid Plant seg til å bli en dyktig låtskriver, og fikk stadig større tillit av Page. Fra og med albumet Led Zeppelin IV var Plant bandets primære låtskriver. Han har blant annet skrevet teksten til bandets største hit «Stairway to Heaven».

Led Zeppelin ble oppløst i 1980 etter at John Bonham døde. I 1981 var Plant med på en jam session med tidligere kollega Jimmy Page, samt Chris Squire og Alan White fra Yes i et prosjekt som ble kalt XYZ. Han likte ikke kompleksiteten i musikken, og takket nei til å bli med. Kort tid etter ble prosjektet avsluttet. Siden da har Plant gitt ut soloplater med ujevne mellomrom. Felles for de fleste av disse er at han har forsøkt å bevege seg bort fra Led Zeppelins musikk, og har eksperimentert med elementer av synth-musikk, blues og etnisk musikk – men ingen av disse soloplatene har kommet i nærheten av Led Zeppelins salgstall. I 1994, og senere igjen i 1998 gjenopptok Plant opp samarbeidet med Jimmy Page, og duoen ga ut to plater sammen.

I sine glansdager hadde Plant en av rockens mest karakteristiske stemmer – lys, kraftig og energisk. Plant var også en showmann på scenen. Etter hvert som han har blitt eldre klarer han nok ikke å gå like høyt som tidligere, men er fortsatt en dyktig vokalist. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

66 år
Isaac Hayes (Musiker)
1942 - 2008

Isaac Hayes (USA)

Musiker, komponist, plateprodusent, skuespiller

Født:
20. august 1942 (81 år siden)

Døde:
10. august 2008 (66 år) (15 år siden)

Isaac Lee Hayes jr. var en amerikansk soul- og funkmusiker, plateprodusent, arrangør, komponist og skuespiller. Hayes var en av kreative kreftene bak southern soul-plateselskapet Stax Records, hvor han tjenestegjorde som både innomhus låtskriver og produsent sammen med partner David Porter på midten av 1960-tallet. På slutten av 1960-tallet spilte Hayes selv inn plater slik som de fremgangsrike albumene Hot Buttered Soul (1969) og Black Moses (1971) som hovedartisten for plateselskapet Stax.

For filmen Shaft - Bandekrig i Harlem fikk Hayes en Oscar for beste sang samt to Grammy-priser. Hayes fikk en tredje Grammy for albumet Black Moses.

Fra 1997 til 2006 bidro Hayes med stemmen til rollefiguren «Chef» i den animerte TV-serien South Park.

Isaac Hayes ble i 2002 innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

64 år
Slobodan Milosevic (Politiker)
1941 - 2006

Slobodan Milosevic (Serbia)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Slobodan Milošević

Født:
20. august 1941 (82 år siden)

Døde:
11. mars 2006 (64 år) (18 år siden)

Slobodan Milošević, på norsk ofte skrevet Milosevic, i kyrillisk skrift Слободан Милошевић) var en serbisk politiker og statssjef. Mellom 1989 og 1997 var han serbisk president og fra 1997 til 5. oktober 2000 president for Den føderale republikken Jugoslavia. Milošević ledet Serbias sosialistiske parti (Socijalistička partija Srbije) fra stiftelsen i 1990 til 2001. Milošević var anklaget for omfattende krigsforbrytelser under disse krigene. Han døde før rettssaken var fullført.

Ved en senere rettssak mot Ratko Mladić ble Mladic dømt for medvirkning til folkemord, mens Serbia ble dømt for å ha unnlatt å stanse folkemordet i Srebrenica uten at Serbia ble dømt for direkte ansvar for folkemordet.

Under Kosovokrigen i 1999 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i Kosovo ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Halvannet år senere ble han også tiltalt for krigsforbrytelser i Kroatia og Bosnia og folkemord i Bosnia. I 2000 førte massedemonstrasjoner til at han måtte gå av, etter først å ha nektet å akseptere valgnederlaget. Han ble arrestert av jugoslavisk politi etter å ha blitt anklaget for korrupsjon og maktmisbruk den 31. mars 2001. 28. juni samme år ble han utlevert til FN, og satt i varetekt i krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag i Nederland mens saken mot ham pågikk. Det var i alt over 60 tiltalepunkter som inkluderte folkemord, etnisk rensning og massevoldtekter begått under Jugoslavia-krigene i Bosnia, Kroatia og Kosovo. Han erklærte seg uskyldig og førte sin egen sak. Som del av sitt forsvar, hevdet han at særlig Tysklands liberale utenriksministre Genscher og Kinkel og Vatikanet stod bak en konspirasjon mot serberne, og påsto at FNs krigsforbryterdomstol var «illegal».

Han var gift med Mirjana Marković og hadde to barn (Marko og Marija). Wikipedia

79 år
Rajendra Pachauri (Samfunnsøkonom)
1940 - 2020

Rajendra Pachauri (India)

Samfunnsøkonom, akademiker, funksjonær

Fullt navn / Fødenavn:
Rajendra Kumar Pachauri

Født:
20. august 1940 (83 år siden)

Døde:
12. februar 2020 (79 år) (4 år siden)

Rajendra Kumar Pachauri var en indisk ingeniør og økonom. Han var leder av FNs klimapanel (IPCC) fra 2002 til 2015. Pachauri var sjef for Instituttet for energi og ressurser (Energy and Resources Institute) med hovedkvarter i New Delhi.

Han studerte i 1970-årene i USA og hadde doktorgrader i produksjonsteknikk og økonomi fra North Carolina State University, hvor han i korte perioder har hatt vitenskapelige stillinger.

I 1975 vendte han tilbake til India, der han arbeidet og hadde verv ved flere akademiske institusjoner og forskningsinstitutter. Han hadde flere gjesteopphold ved universitet i USA, og i 1990 var han gjesteforsker ved Verdensbanken. Han hadde en omfattende vitenskapelig produksjon, blant annet med 21 bøker.

Han var rådgiver i energispørsmål for den indiske regjeringa. Fra 2001 var han medlem av statsministerens økonomiske råd (Economic Advisory Council).

Han hadde også verv i næringslivet, blant annet som styremedlem i Indian Oil Corporation Limited (som ligger på tidsskriftet Fortunes liste over verdens 500 største selskaper).

I 2001 blei Pachauri tildelt Padma Bhushan, som er en av Indias høyeste sivile utmerkelser for fremragende innsats i nasjonens tjeneste. Wikipedia

84 år
Carla Fracci (Ballettdanser)
1936 - 2021

Carla Fracci (Italia)

Ballettdanser, koreograf

Fullt navn / Fødenavn:
Carolina Carla Fracci

Født:
20. august 1936 (87 år siden)

Døde:
27. mai 2021 (84 år) (2 år siden)

Carolina Carla Fracci var en italiensk ballettdanser og ballettsjef.

Hun studerte ved La Scala ballettskole fra hun var ni til hun var atten år gammel, og ble uteksaminert i 1954. Deretter ble hun medlem av La Scalas ballettkompani. Hun ble forfremmet til solodanser i 1956, bare tyve år gammel, og ble prima ballerina i 1958. Hun danset også med en rekke andre kompanier, og var førstedanser ved American Ballet Theatre fra 1967. Fracci hadde sine største suksesser i ballerinaroller fra det romantiske repertoaret, og er ofte blitt sammenliknet med Marie Taglioni (1804–1884).

Carla Fracci var gift med regissøren Beppe Menegatti, som satte opp en rekke balletter med og for henne (i samarbeid med koreografen Loris Gai) med blant annet Måken (etter Tsjechov 1968, Machbeth i 1969, Steinblomsten i 1973.

Hun danset tittelrollen i American Ballet Theater's filmproduksjon Giselle (1969) og Karsavina i filmen Nijinskij i 1980. Hennes TV-film Serata con Carla Fracci vant Gullrosen i Montreaux i 1973. Hun er også kjent fra TV-serien Prima ballerina om ballettens historie, som Peter Ustinov var programleder for. Hun fikk Leopardo d'oro i 1959, Dance Magazines pris 1968. Wikipedia

40 år
Jim Reeves (Musiker)
1923 - 1964

Jim Reeves (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
James Travis Reeves

Født:
20. august 1923 (100 år siden)

Døde:
31. juli 1964 (40 år) (Flyulykke) (59 år siden)

James «Jim» Travis Reeves var en kjent amerikansk countryartist som døde mens han sto på toppen av sin karrière som sanger og musiker. Wikipedia

99 år
Kari Frisell (Operasanger)
1922 - 2022

Kari Frisell (Norge)

Operasanger, sanger, sangpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Kari Kirsten Frisell Njerve

Født:
20. august 1922 (101 år siden)

Døde:
3. juni 2022 (99 år) (1 år siden)

Kari Kirsten Frisell Njerve var en norsk operasangerinne og sangpedagog.

Hun studerte med Mimi Hviid i Oslo, Ernst Tempele i Wien og Florence Barbour i New York. Hun debuterte som Micaela i Carmen (1946). Det samme året var hun i den norske filmen Vi vil leve som Ruth. Hun var ansatt ved Den Norske Opera fra starten og virket i elleve år (1958–69), før hun gikk over til litt frilans, blant annet for Fjernsynsteatret. Utover dette gjestet hun blant annet Det Kongelige Teater i København (1963).

Hun virket ved Norges musikkhøgskole som lektor og førsteamanuensis (opprykk 1973). Hun var gift med maleren Jan Thomas Njerve og bosatt på Ekely. Wikipedia

72 år
Tarjei Vesaas (Forfatter)
1897 - 1970

Tarjei Vesaas (Norge)

Forfatter, lyriker, dikter, romanforfatter

Født:
20. august 1897 (126 år siden)

Døde:
15. mars 1970 (72 år) (54 år siden)

Tarjei Vesaas var en norsk forfatter som ga ut mange romaner, noveller, dikt og skuespill.

Hans forfatterskap preges delvis av modernisme, og hans romaner er også utgitt utenlands. Han skrev på nynorsk. Vesaas skrev dikt og dramatikk, men var først og fremst kjent for sine romaner og noveller. Hovedverkene er Fuglane (1957) og Is-slottet (1963). Hans faste forelegger var Harald Grieg i Gyldendal og de to var gode venner.

I 1964 vant Tarjei Vesaas Nordisk råds litteraturpris for boken Is-slottet. For prispengene opprettet han et legat. Avkastningen fra legatet utgjør prispengene i Tarjei Vesaas' debutantpris som hvert år deles ut til årets beste unge skjønnlitterære debutant. Prisen deles ut av Forfatterforeningens litterære råd. Wikipedia

46 år
H.P. Lovecraft (Forfatter)
1890 - 1937

H.P. Lovecraft (USA)

Forfatter, lyriker, journalist, essayist

Født:
20. august 1890 (133 år siden)

Døde:
15. mars 1937 (46 år) (87 år siden)

Howard Phillips Lovecraft var en amerikansk horror-forfatter. Wikipedia

Dødsfall

25 år
Audun Heimdal (Orienteringsløper)
1997 - 2022

Audun Heimdal (Norge)

Orienteringsløper, skiorienterer

Født:
8. februar 1997 (27 år siden)

Døde:
20. august 2022 (25 år) (Kreft) (1 år siden)

Audun Heimdal var en norsk orienteringsløper og skiorienterer som representerte NTNUI og Konnerud IL.

Han vant ti NM-gull i perioden 2018–2021. I skiorientering vant han VM-sølv på mellomdistanse i 2019 og VM-gull på jaktstart i 2021. Wikipedia

81 år
Frank Cullotta (Gangster)
1938 - 2020

Frank Cullotta (USA)

Gangster

Født:
14. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
20. august 2020 (81 år) (3 år siden)

Frank Cullotta var en amerikansk forbryter fra den såkalte Chicago Outfit, og medlem av «Hole in the Wall Gang» i Las Vegas sammen med Tony Spilotro. Etter at han ble arrestert i 1982 samarbeidet han med myndighetene og ble deres vitne i rettssaker, og ble ivaretatt i myndighetenes witness protection program. Cullotta ble senere forfatter og tourguide. Wikipedia

34 år
Chi Chi DeVayne (Dragartist)
1985 - 2020

Chi Chi DeVayne (USA)

Dragartist, reality-kjendis

Fullt navn / Fødenavn:
Zavion Michael Davenport

Født:
24. september 1985 (38 år siden)

Døde:
20. august 2020 (34 år) (3 år siden)

Zavion Michael Davenport, bedre kjent under scenenavnet Chi Chi DeVayne, var en amerikansk dragdronning og reality-tv-personlighet som kom til internasjonal oppmerksomhet på den åttende sesongen av RuPaul's Drag Race og den tredje sesongen av RuPaul's Drag Race All Stars. Wikipedia

88 år
Karin Bang (Forfatter)
1928 - 2017

Karin Bang (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker, oversetter

Født:
3. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
20. august 2017 (88 år) (6 år siden)

Karin Bang, bosatt på Veierland, var en norsk forfatter. Hun utgav 18 romaner under eget navn, foruten to kriminalromaner under psevdonymet Fanny Siwers. Hun skrev også lyrikk og barnebøker, og oversatte en rekke romaner fra blant annet engelsk, fransk og svensk.

Hun giftet seg i 1952 med essayisten Aasmund Brynildsen (1917–74) fra Tjøme, og var 1979–81 samboer med forfatteren Sigbjørn Hølmebakk (1922–81). Wikipedia

91 år
Jerry Lewis (Komiker)
1926 - 2017

Jerry Lewis (USA)

Komiker, skuespiller, Filmprodusent, filmregissør, sanger, forfatter, manusforfatter, musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome Levitch

Født:
16. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
20. august 2017 (91 år) (6 år siden)

Jerry Lewis var en amerikansk komiker og skuespiller. Han er best kjent for sine roller i mange komediefilmer fra 1950- og 1960-tallet. Han hjalp også til med å samle inn penger til mennesker med Duchennes muskeldystrofi (muskulær dystrofi) gjennom Muscular Dystrophy Association. Wikipedia

87 år
Elmore Leonard (Manusforfatter)
1925 - 2013

Elmore Leonard (USA)

Manusforfatter, skribent, romanforfatter, filmprodusent, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Elmore John Leonard Jr.

Født:
11. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
20. august 2013 (87 år) (10 år siden)

Elmore John Leonard jr. var en amerikansk forfatter.

Leonards familie flyttet ofte under hans ti første leveår, men bosatte seg fast i Detroit i 1934. Han bodde siden i denne byen.

I 1943 vervet Leonard seg til den amerikanske marinens ingeniørkorps, Seabees. Han tjenestegjorde i tre år i Stillehavet. Etter krigen studerte han engelsk og filosofi ved University of Detroit Jesuit High School, hvor han ble uteksaminert i 1951.

Leonard fikk sin første novelle, en westernhistorie, på trykk i 1950. Samme år begynte han å arbeide for et reklamebyrå. Hans første bok, westernromanen The Bounty Hunters, ble utgitt i 1953. Gjennom 1950- og 1960-årene fortsatte han å skrive westernromaner, hvorav to ble filmatisert: Three-Ten to Yuma (1953), filmatisert som 3:10 to Yuma i 1957 og igjen i 2007, samt The Captives (1955), filmatisert som The Tall T i 1957.

Fra 1970-årene av skrev Leonard manuskript for film og romaner innen den sjangeren han senere ble mest kjent for, kriminallitteraturen. Hans første krimroman, The Big Bounce, ble utgitt i 1969. Han ble senere tildelt en lang rekke prestisjefulle priser innen sjangeren. I 1992 ble han tildelt Mystery Writers of Americas mest prestisjefulle pris, The Grand Master Award, for viktige bidrag til krimsjangeren over lang tid samt en stor produksjon av vedvarende høy kvalitet. I 2006 mottok han britiske Crime Writers' Associations tilsvarende pris, The Cartier Diamond Dagger, for livslangt arbeide av særlig høy kvalitet.

En lang rekke av hans romaner har blitt filmatisert som spillefilm eller for TV. Mest kjent er kanskje Get Shorty (1995), Rum Punch filmatisert som Jackie Brown i 1997 og Out of Sight (1998). Pronto og Riding the Rap er grunnlaget for den Emmy-nominerte TV-serien Justified. Wikipedia

57 år
Meles Zenawi (Politiker)
1955 - 2012

Meles Zenawi (Etiopia)

Politiker, militær

Født:
9. mai 1955 (69 år siden)

Døde:
20. august 2012 (57 år) (11 år siden)

Meles Zenawi var en etiopisk politiker og Etiopias statsminister frem til sin død. Han var tidligere landets president. Wikipedia

75 år
Berthold Grünfeld (Psykiater)
1932 - 2007

Berthold Grünfeld (Norge)

Psykiater, sexolog

Født:
22. januar 1932 (92 år siden)

Døde:
20. august 2007 (75 år) (16 år siden)

Berthold Grünfeld var en norsk lege, spesialist i psykiatri og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han var gjennom mange tiår Norges mest markante sosialmedisiner, en aktiv debattant innen et bredt spekter av temaer og var mye brukt som sakkyndig i straffesaker. Wikipedia

42 år
Beverley Whitfield (Svømmer)
1954 - 1996

Beverley Whitfield (Australia)

Svømmer

Fullt navn / Fødenavn:
Beverley Joy Whitfield

Født:
15. juni 1954 (69 år siden)

Døde:
20. august 1996 (42 år) (27 år siden)

Beverley Joy Whitfield var en australsk svømmer, som under sommer-OL i 1972 i München, vant gullmedalje på 200 m brystsvømming. I det samme mesterskapet tok hun også bronsemedalje på 100 m brystsvømming. Hun tok også tre gullmedaljer under Samveldelekene i Edinburgh i 1970. Whithfield døde i 1996, 42 år gammel. Wikipedia

76 år
Katti Anker Møller (Kvinnesaksforkjemper)
1868 - 1945

Katti Anker Møller (Norge)

Kvinnesaksforkjemper, seksualpedagog, foredragsholder, feminist, politiker

Født:
23. oktober 1868 (155 år siden)

Døde:
20. august 1945 (76 år) (78 år siden)

Kathrine Anker Møller var en norsk kvinnesaksforkjemper. Hun var født på Hamar, men tilbrakte sitt voksne liv i Fredrikstad, der det også ble avduket en skulptur av henne i 1998.

Hun var datter av Mix og Herman Anker og var gift med godseier Kai Møller, som eide Torsø i Østfold. Journalisten og kvinnesaksforkjemperen Ella Anker var en av hennes søstre.

Forfatteren Nini Roll Anker var gift med Kattis fetter Nils Anker fra 1892 til 1907, og med en annen av hennes fettere, Johan August Anker, fra 1910. Wikipedia

83 år
William Booth (Frelsesarmeens grunnlegger)
1829 - 1912

William Booth (Storbritannia)

Frelsesarmeens grunnlegger, Teolog

Født:
10. april 1829 (195 år siden)

Døde:
20. august 1912 (83 år) (111 år siden)

William Booth var Frelsesarmeens grunnlegger og første general.

2. juli 1865 startet William Booth The Christian Revival Society (Kristen vekkelsesforening) i Øst-London. De holdt møter på søndagene og målgruppen var Londons de dypest falne: alkoholikere, prostituerte og kriminelle. Snart skiftet de navn til Øst-London kristne misjon. For det var nettopp i Øst-London at mange av de som William Booth ønsket å nå bodde. De første møtene som ble holdt var teltmøter på en kveker-kirkegård, men ganske snart så ble det leid lokaler.

I 1878 skiftet de navn igjen til Frelsesarmeen etter militær modell med uniformer, flagg og sin egen musikk, ofte kristne tekster til drikkeviser og annen populærmusikk. Dette ble starten på en av de største kristne vekkelser i moderne tid. Før sin død fikk William Booth se 1000 korps bli virkelighet i Storbritannia og at bevegelsen han startet spredde seg til 58 land og kolonier. Wikipedia

58 år
Ragnvald Orknøyjarl (Jarl)
1100 - 1158

Ragnvald Orknøyjarl (Norge)

Jarl, ridder

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnvald Kale Kolsson

Født:
1100 (924 år siden)

Døde:
20. august 1158 (58 år) (Myrdet) (866 år siden)

Ragnvald Orknøyjarl var nevø av Magnus Orknøyjarl. Moren var Gunhild, Magnus' søster, som ble giftet bort til Kol Kalesson, lendmann på Agder. Ragnvald het opprinnelig Kale, men tok navnet Ragnvald etter Ragnvald Bruseson, Olav den helliges fostersønn fra Orknøyene. Flere granskere, gjerne med noe lokal tilknytting, har forsøkt å finne sikker informasjon om Ragnvalds opphav, uten å kunne bevise hypoteser om konkrete opphavssteder. Både Fjære i Grimstad og Huseby på Lista er nevnt som hans fødested. Orknøyingenes saga opplyser bare at Ragnvald stammet fra Agder. Den katolske kirkes biografi om Ragnvald oppgir fødestedet til Jæren.

Sigurd Jorsalfare utnevnte ham i 1129 til jarl over halve Orknøyene og Hjaltland (Shetland). Hans tremenning Pål Håkonsson hadde imidlertid gjort seg selv til enehersker over øyene og nektet å avstå en del til Ragnvald. Ragnvald ble værende i Norge i Harald Gilles tjeneste, og gjorde et mislykket forsøk på å få kontrollen over Orknøyene i 1135, etter at Harald var blitt enekonge i Norge. I 1136 lyktes han imidlertid med å få Pål fanget og drept, og ble etter det hyllet som enejarl. Harald Maddadsson, søstersønn av Pål jarl ble i 1138 utnevnt til medjarl, med Ragnvald som formynder. I 1137 startet han byggingen av St. Magnuskatedralen i Kirkwall, til ære for onkelen som hadde lidd martyrdøden i 1115. Han var også forfatter; sammen med islendingen Hall Thorarinsson skrev han Háttalykill om heltesagn og Norges kongehistorie.

Ragnvald dro sammen med biskop Vilhelm den gamle, Erling Skakke og andre på korstog i årene 1151–1155. Da han kom tilbake til Orknøyene hadde det i hans fravær oppstått en maktstrid, og han ble myrdet av slektninger avført av Harald Maddadssons fosterfar Torbjørn Klerk i Caithness i Skottland.

Etter Ragnvalds død oppsto det et ry om hellighet, og det ble meldt om mirakler ved hans grav i St. Magnuskatedralen. På initiativ av biskop Bjarne Kolbeinsson skal Ragnvald ha blitt kanonisert av pave Celestin III (1191–1198), uten at det er bevist. Dersom dette er korrekt er han den eneste i den norske katolske kirke som oppnådde helgenstatus på en slik måte. I Orknøsaga nevnes jærtegn og at "biskop Bjarne med pavens tillatelse lod hans hellige levninger optage".

Man fant under restaureringsarbeider i katedralen i 1919 to skjeletter som var innmurt i pilarene i koret. Det regnes som sannsynlig at det dreier seg om relikviene etter Magnus og Ragnvald.

Hans minnedag kan i Norden markeres på 21. august; noen eldre kilder oppgir at han ble feiret på dødsdagen 20. august.

Ragnvald etterlot seg et barn, datteren Ingegerd, som ble gift med Eirik Stagbrell, en høvding fra Orknøyene. Wikipedia

<<
20. August
>>